Huvud / Diagnostik

Pulse 90: normal eller inte, när man ska behandla - fullständig recension

Från den här artikeln kommer du ta reda på huruvida graden av 90 slag per minut är normalt, de normala och patologiska orsakerna till en sådan indikator. När du behöver behandling, och när du inte gör det.

Medelvärdet av puls hos en vuxen är 60-80 slag per minut. En ökning av värden upp till 90 slag kan vara ett tecken på sjukdomen eller en variant av normen. För barn kan 90, beroende på ålder, vara en långsam puls.

Begreppet norm i medicin är väldigt relativt. Om en persons vanliga puls alltid är lika med 50-55, blir 80 slag för honom redan överstigande, och vid ett standardvärde på 80-85 slag - är kursen vid 90 det normala alternativet. Det vill säga inte bara den absoluta siffran, utan även dess samband med en persons genomsnittliga puls.

Frågor om puls, dess förändringar, eliminering av problem med det hanteras av en kardiolog.

Normala hjärtfrekvensvärden

Pulsen är inte ett konstant värde, det varierar beroende på ålder, känslomässigt tillstånd, tid på dagen, matintag.

De acceptabla medelvärdena anges i tabellen:

Upp till 15 års ålder är pulsfrekvensen 90 slag per minut normal. Denna frekvens förklaras av den lilla storleken på barnets hjärta och ökad syreförbrukning och energireserver i den växande kroppen.

Vid mogen och äldre ålder finns också en viss acceleration av pulsering - cirka 10 slag per 10-20 år. Med åldrandet behöver kroppen mer blodtillförsel och snabbare pumpning av blod.

Orsaker till normal (fysiologisk) puls ökar upp till 90 slag

I avsaknad av klagomål kräver inte alla följande villkor medicinskt ingripande och behandling.

 1. Mer frekventa pulsfluktuationer är typiska för kvinnor, cirka 7-9 stroke högre än hos män. Kvinnor är vanligtvis mindre långa och tyngre (det vill säga de har mindre hjärta) och är mindre engagerade i manuell arbetskraft (deras hjärta är mindre utbildat).
 2. För stunted människor finns det också en snabb puls. För dem är 90 slag per minut acceptabelt under andra hälften av dagen, när fysiologiskt alla människor upplever en acceleration av hjärtat. Och på natten är pulsen vanligtvis något mindre än de dagliga värdena.
 3. Minskat blodtryck åtföljs av en ökning av hjärtfrekvensen för att kompensera för syrehushållning.
 4. Den tillfälliga ökningen av pulsation sker under träning, fysisk aktivitet och löpning. Aktivt arbetande muskler behöver mat - glukos, som överförs med blodflöde och syre. Det är möjligt att öka till 180-200 slag. Men i norm i 3-5 minuter ska hjärtritningen återgå till de ursprungliga värdena.
 5. När agitation, ångest, skräck, ett stresshormon släpps ut i blodet - noradrenalin, vilket accelererar hjärtets arbete. Kroppen mobiliseras för att svara på en atypisk situation. Med en hälsosam funktion av hjärt-kärlsystemet lugnar denna hjärtrytm ned efter 5-10 minuter.
 6. Samma situation observeras under och omedelbart efter samlag med båda parter - det här är en fysisk och känslomässig uppskjutning av organismen.
 7. Rikligt matintag, särskilt överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker, nybryggt kaffe, starkt te leder till en tillfällig ökning av hjärtfrekvensen till 90 slag.
 8. Pulsfrekvensen beror på hormonella fluktuationer i kroppen. Så före menstruationsperioden och under menstruationen hos kvinnor kan pulsen på 90 slag per minut vara normal, eftersom graviditetshormonet - progesteron - verkar. Med början av klimakteriet, när det finns brist på östrogen (kvinnliga könshormoner) upplever kvinnor också en ökning av hjärtfrekvensen.
 9. Fysiologisk takykardi åtföljer en kvinnas graviditet. Barnet kräver ökad konsumtion av syre och näringsämnen, så hjärtat av en gravid kvinna slår snabbare - upp till 90-100 slag per minut. Under tredje trimestern före födseln kan man observera en puls på 100-110 slag per minut, detta är ett normalt värde som inte kräver behandling. Efter att ha blivit fött kommer indikatorerna att återgå till kvinnans normala värden.
 10. Ökad puls åtföljer hypertermi (ökad temperatur). Kroppens normala reaktion är en ökning av pulseringen med 10 slag per grad över 37. Accelerated heartbeat bidrar till ökad värmeöverföring - kroppen skyddas mot överhettning.
 11. Det finns en uppfattning att hjärtfrekvensen beror på temperament hos en person - i choleriska och melankolska människor når det 90 slag.

Patologisk pulsacceleration upp till 90

Frekvent puls kan indikera närvaron av sjukdomar i kroppen. Patologisk takykardi utvecklas mot bakgrunden:

 • medfödda eller förvärvade hjärtfel
 • sjukdomar i hjärt-kärlsystemet - kardioskleros, myokardit, kardiomyopati;
 • ihållande förändringar i blodtryck (hypo- och hypertension);
 • akut förgiftning
 • kroniska bronkopulmonala sjukdomar som åtföljs av en långvarig hosta;
 • maligna tumörer;
 • organiska eller funktionella lesioner i hjärnan;
 • endokrina metaboliska sjukdomar, särskilt hypertyreoidism (ökad sköldkörtelfunktion);
 • hypoxi (brist på syre);
 • hypokalemi (minskning av serumkaliumkoncentration);
 • chock av någon etiologi - hemorragisk, smärtsam, traumatisk, kardiogen.

Oavsett orsaken till onormal, okarakteristisk takykardi, är det nödvändigt att omedelbart söka medicinsk hjälp.

Hjärtfrekvensavvikelser med ökande frekvens - takyarytmi - kräver akut inhalation i ett hjärtasjukhus. Med denna patologi samverkar hjärtat ofta och med olika tidsintervaller.

Identifiera orsaken till patologiska takykardier omfattande undersökning kommer att hjälpa kardiologer och läkare och allierade hälsa specialiteter: endokrinologer, neurologer, lung, gastroenterologer, onkologer.

När behandling krävs

Hemma är det viktigt att kunna skilja mellan förhållanden då medicinsk intervention behövs och fysiologisk (normal) takykardi.

Den normala ökningen av pulseringen åtföljs inte av några avvikelser och klagomål. Förekomst av symtom som är ovanligt för en person bör varna patienten och fungera som ett tillfälle för att besöka en läkare.

Tecknen på patologisk takykardi innefattar utseende mot bakgrund av acceleration av pulsation:

 • yrsel;
 • smärta i bröstet, bakom bröstbenet
 • andfåddhet;
 • visuella störningar - dubbelsyn, grumlighet, blinkning av "flugor", förlust av visuella fält;

 • hyperhidros (ökad svettning);
 • svaghet;
 • kall snap och darrande lemmar;
 • pre-svimningsförhållanden, svimning.
 • Dessa symtom kan prata om utvecklingen av allvarliga störningar i vitala kroppssystemens funktion och kräver behandling.

  Metoderna för behandling beror på orsaken till ökad hjärtfrekvens.

  Allmänna rekommendationer för att minska hjärtfrekvensen

  Om det finns en attack av snabb hjärtslag - lugna ner, djupt och lugnt andas in flera gånger.

  Inandningen av eteriska oljor av citron, pepparmynta hjälper till att lugna hjärtrytmen.

  Örtteor och infusioner med beroligande effekter (mödrar, valerianer, johannesört) kan också normalisera puls.

  Pulsen 90 slag per minut

  En frisk person i ett lugnt tillstånd känner nästan inte sitt hjärtslag. Därför, när det finns en känsla av hjärtklappning - det är alarmerande och skrämmande. En ökad hjärtfrekvens är inte nödvändigtvis ett tecken på någon patologi i hjärt-kärlsystemet. Det kan också observeras hos en helt frisk person under vissa förutsättningar.

  norm

  Normen för antalet hjärtslag beror på åldern. Så, strax efter födseln, slår ett litet hjärta snabbt och förbinder omkring 140 slag per minut. Hos barn är det 110-130 slag per minut och för skolbarn - 90. En vuxen persons hjärtfrekvens är 60-80 slag per minut, denna norm hålls till 60 år, då ökar den något igen. Baserat på denna information kan det uppstå en fråga: puls 90 slag per minut, är detta normalt? För en medelålders person anses denna indikator förhöjd och signalerar närvaron av en liten takykardi.

  Det finns en sådan sak som säsongens takykardi. Under årstidsförändringar reagerar kroppen på svåra temperaturförändringar med vissa symtom, bland annat hjärtklappning. Från denna indisposition lider främst invånarna i norra länder och mellanbandet. I tropikerna finns ingen skarp temperaturskillnad och deras invånare observerar inte sådana symptom. Och vi kan lida av dem även på vintern efter att ha besökt några södra utväg.

  Vi mäter pulsen korrekt

  Det är mest lämpligt att mäta frekvensen av hjärtkollisioner i handleden. Pulsen är också palpabel på halspulsådern i nacken. Vid mätning måste man ta hänsyn till det faktum att puls beror på kroppens position: den lägsta pulsen hos en person ligger i ett lutande läge medan det sitter naturligt, det är något högre. Det är viktigt att pulsen alltid mäts i samma position.

  Frekvensen för hjärtatslag beror också på tiden på dagen och hjärtfrekvensen som tas emot på morgonen skiljer sig från de inkommande indexerna på kvällen. Så på kvällen blir pulsen något högre än på morgonen. Därför oroa dig inte om du fick 70 slag per minut på morgonen och 85 på kvällen på samma dag. Det här är helt normalt.

  Många mäter hjärtfrekvensen i 15 minuter och multiplicera sedan siffran med fyra. Detta är inte korrekt. Att mäta pulsen ska vara i en minut: så att du kan utvärdera sin rytmicitet, fullhet. Med arytmi kan hjärtfrekvensen variera under hela mätningen.

  Några timmar innan du börjar med att mäta pulsen, kan du inte ta alkohol, liksom drycker som innehåller koffein, eftersom det snedvrider resultaten. Experter säger att det är bäst att genomföra denna procedur på morgonen, omedelbart efter att personen har vaknat.

  Palpitation och snabb puls

  Det är nödvändigt att skilja mellan dessa två begrepp. Palpitation är en känsla av att patienten känner sig subjektivt: en utanför observatör kan inte avslöja detta tillstånd. Det beror inte på pulsfrekvensen. En snabb puls är ett objektivt fenomen. Det kan mätas genom att beräkna antalet hjärtkontraktioner per minut. Vid en puls på 90 slag per minut eller mer - är det nödvändigt att ta reda på orsakerna till takykardi. Därför måste du bestämma vad du verkligen känner innan du besöker en läkare.

  Också fokusera på alla känslor i hjärtat som åtföljer en känsla av hjärtklappning. Kanske finns det obehag, stickningar, tunghet. Vad är ditt allmänna tillstånd? Mät tryck och hjärtfrekvens. Om känslan av hjärtklappning inte åtföljs av ökat eller minskat tryck, hålls pulsen inom det normala området, det finns ingen smärtsam känsla, svimning, yrsel i bröstkorgen - sannolikt är detta tillstånd orsakat av yttre faktorer och utgör ingen fara. I annat fall är det nödvändigt att godkänna undersökningen och få en specialistkonsultation.

  Hjärtslagets rytm är en annan faktor som måste utvärderas vid mätning av puls. Bristen på rytmicitet kan orsakas av fibrillering, förmaksflimmer. Det här är mycket farliga förhållanden som kräver medicinsk intervention. Rytmicitet kan vara störd av en annan faktor - sinusarytmi. I detta fall är prognosen gynnsam: denna sjukdom ses ibland hos unga friska människor.

  Nödåtgärder

  Om ökningen i hjärtfrekvensen fångar dig, kan du lätta dig lite, genom att göra vissa enkla åtgärder.

  1. Se till att flödet av frisk luft kommer in i rummet: öppna fönstret, fönstret. Avlägsna från nacken en näsduk, halsduk, slips, ta bort knappens övre knappar, ta bort ytterkläderna.
  2. Ta ställningen i kroppen där du kommer att känna maximal komfort: ligga på sängen, sätta ett par kuddar under ryggen eller slå sig i en bekväm stol.
  3. Ta ett djupt andetag och håll andan i några sekunder. Denna åtgärd kommer att reflexivt minska antalet hjärtslag per minut. Upprepa fem gånger, ta en paus i två minuter och upprepa igen.
  4. Stäng dina ögon och tryck på ögonbollarna med dina index- och långfingerkuddar. Gör detta försiktigt, öka trycket gradvis, i tio sekunder. På en minut måste du repetera denna övning tre gånger.
  5. Ta minst 20 droppar av någon form av hjärtdroppar, ett läkemedel som lindrar spasmen. Hjärtans rytm bör justeras efter 15 minuter.

  Det är användbart för normalisering av rytmen i hjärtat för att ta växtbad, flera gånger i veckan i 20 minuter. Innan du lägger dig, kommer denna procedur lugna ner, lindra spänningen under den senaste dagen, förbättra sömnen, normalisera hjärtat. Med takykardi kan du inte göra temperaturen på badet högt - det är lämpligt för 39 grader - det blir behagligt varmt. Under vattnet kan du inte fördjupa den övre delen av kroppen: se till att den ligger kvar över vattnets yta.

  skäl

  En puls på 90 slag per minut är inte en stark takykardi, så det borde inte ge dig mycket spänning. Lite ökad hjärtklappning kan av följande skäl:

  • på sommaren börjar sköldkörteln att fungera mer effektivt: hormonet thyroxin, som det producerar i lite större mängder, får hjärtat att slå snabbare;
  • accelerera pulsburken och under påverkan av norepinefrin och adrenalin - de ämnen som producerar binjurarna;
  • nervsystemet kan provocera en fästning av pulsen: kronisk trötthet, hårt arbete, konstanta upplevelser gör den mottaglig och lätt exciterbar. Som ett resultat, slår hjärtat med den minsta spänningen oftare. Detta tillstånd är en kardiovaskulär typ av vegetovaskulär dystoni.

  Sålunda är pulsfrekvensen för 90 slag per minut inte en sjukdom som klart är etablerad i denna form utan en tillfällig förändring av hjärtets aktivitet, som kan korrigeras. Besök en neurolog, och han kommer att ge dig tips om hur du blir av med detta tillstånd. Medicinska behandlingsmetoder kommer sannolikt inte att erbjudas dig. Mest troligt kommer det att vara möjligt att göra med metoderna för traditionell medicin, lugnande örtteer, avkoppling. I normaliseringen av puls och tryck spelar sporten en stor roll. Även morgonövningar förbättrar ditt tillstånd avsevärt. Gör din vana att gå på kvällen, ofta i friska luften.

  Accelererad puls: Vad ska man göra med en minskning på 90 slag per minut

  En frisk person i ett lugnt tillstånd känner inte sitt hjärts slag. Ju bättre fysiskt förberett kroppen, ju mindre pulsen. Men inte alltid pulsen på 90 slag per minut och högre indikerar en patologi. Vid 18 års ålder är sådana indikatorer normen. I vissa situationer förekommer fenomenet hos helt friska vuxna. Indikatorer kan inte vara stabila - de är beroende av många faktorer, inklusive känslomässig och fysisk ansträngning.

  Beatrytmen beror på personens ålder. I sin tid når hans hastighet 140 slag per minut. Den genomsnittliga rytmen hos spädbarn varierar från 110 till 130 slag och i skolåldern faller den till 90. Vid en majoritetsålder minskas hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen per minut) till 60-80. Dessa indikatorer förblir oförändrade till sextio år, och sedan igen lite snabbare. Därför bör svaret på normen ifrågasättas baserat på patientens ålder. För medelålders personer indikerar CBS med 90 slag per minut en mild form av takykardi.

  Genomsnittliga frekvenser av normala hos barn:

  En frisk person, i vila, borde inte känna sin ChS. Eventuellt, även det minsta obehag, som inte är kopplat till stress eller sport, är ett tillfälle att reflektera. För att förhindra utvecklingen av sjukdomen är det viktigt att kunna spåra förändringar i ditt tillstånd korrekt. Men om det finns misstankar är det nödvändigt att samråda med din läkare. Hjärtrytmer kräver regelbunden observation.

  Huvudskälet till att öka hjärtans rytm är en förändring i årstiderna. Invånarna i de sydliga länderna står inte inför fenomenet säsongens takykardi, och alla andra invånare på planeten Jorden är noga med bekanta med den plötsliga ökningen av hjärtklappning och ångest. Detta är också normalt för långväga flygningar. De viktigaste symtomen på säsongens takykardi:

  • brist på luft;
  • lätt yrsel
  • snabb utmattning
  • irritabilitet.

  Förändringar i hjärtrytmen påverkas av:

  • Omorganisering av kroppen på sommaren, när sköldkörteln börjar intensivt producera tyroxin. Detta är det naturliga beteendet hos körteln under förändrade förhållanden, så det höga innehållet i hormonet orsakar inte skada.
  • Binjurarna - noradrenalin och adrenalin i höga tal kastas i blodet vilket orsakar snabb hjärtfrekvens.
  • Kronisk trötthet - nervsystemet blir onödigt känsligt och provocerar en vegetativ-vaskulär dystoni av hjärtatypen.

  Om förändringen i minskningsgraden uppstått på grund av klimatförändringar - kan ett problem elimineras genom en liten rättelse av livsstilen. I denna situation måste du söka hjälp från en kardiolog och en neurolog. Tidig medicinsk hjälp kommer att förhindra bildandet av sjukdomen.

  Accelererade förkortningar är chocker snabbare än 90 slag per minut.

  Ökningen av rytmerna till 150 slag, åtföljd av smärta i form av ett tryck i bröstet - det första tecknet på paroximal takykardi. Förnimmelsen uppstår plötsligt, och trycket i bröstet är skarpt och starkt. Ett liknande symptom är dock hyperfunktion i sköldkörteln, mindre ofta i binjurarna. För specifikation av diagnosen är det nödvändigt att skicka inspektion hos experten.

  Att lämna hjärtatrytmer utan uppmärksamhet är en katastrofal övning. Överträffar normen bär hjärtmuskeln och hela organismen som helhet.

  Två platser är lämpliga för att styra hjärtslag: handens handled och halsen på halsen. Vid mätning är det viktigt att ta en avslappnad hållning. Olika positioner av kroppen accelererar eller saktar rytmen. I liggande läge är rytmen alltid något lägre än i sittande. Det är också viktigt att överväga tiden på dagen. Genom att utföra kontrollmätningarna är det nödvändigt att genomföra forskningen i flera dagar, samtidigt och i samma ställning.

  Morgon och kväll varierar klyftorna betydligt. På kvällen är rytmen högre än på morgonen. Därför, om en skillnad på 5-10 enheter hittades under mätningarna, varför inte panik. Dessa är naturliga förändringar som inte indikerar förekomst av sjukdomen. Mätningen utförs i en minut.

  Förändringen i rytmen under observation (en minut) indikerar arytmi.

  Startmätningar är det nödvändigt att utesluta alkohol och koffeinfria drycker några timmar före förfarandet - de väsentligt snedvrider indikatorerna. Den bästa tiden för kontrollstudier är morgonen, omedelbart efter uppvaknandet.

  På Internet finns en myt om den påstådda korrekta metoden att kontrollera kontraktionerna: att göra mätningar i 15 sekunder och multiplicera sedan resultatet med fyra. Detta är ett felaktigt sätt som aldrig kommer att ge rätt resultat. Endast en minuts övervakning gör det möjligt att korrekt spåra pulsens rytm.

  Lugna hjärtrytmen du kan själv. Det beror på det psykologiska tillståndet, den fysiska aktiviteten och den allmänna tonen i kroppen. Metoder för normalisering av tillståndet:

  Justering av utbudet bidrar också till att normalisera HHP. För att göra detta måste du konsumera mer druvsaft och skummjölk. För hjärtat är också användbar frukt:

  • Bananer - för normalisering av nedskärningar.
  • Grapefrukt, apelsiner och andra citrusfrukter minskar blodtrycket och kolesterolet.

  Fiskdagar hjälper till att förhindra ateroskleros i kransartärerna.

  Med mindre takykardi kan du hantera dig själv och snabbt nog. För självhantering av takykardi behöver du:

  Pulsen 90 slag per minut är normalt

  Pulsa 90 slag per minut - är det normalt?

  Hjärtfrekvensen hos en frisk person i vila ligger inom ett numeriskt område från 60 till 100. Om du bedömer med angivna gränser är pulsens 90 slag per minut normal, åtminstone på den övre nivån av det tillåtna indexet. En sådan hjärtfrekvens anses emellertid vara ganska hög och kan i vissa fall indikera en risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, t ex takykardi.

  När puls 90 är det normalt?

  Med olika fysiska och emotionella belastningar börjar alla organ och system att arbeta intensivare, inklusive hjärtat. Därför är hög hjärtfrekvens ganska begriplig i följande situationer:

  • snabb gå eller springa;
  • alla sporter
  • sexuell upphetsning
  • emotionell stress;
  • rädsla;
  • spänning.

  Det är viktigt att notera att hjärtats acceleration, även i dessa fall, är kortlivad. Vanligtvis i en frisk kropp återställs sin normala frekvens inom 2-5 minuter efter belastningens slut.

  Patologiska orsaker till hjärtfrekvensen 90 slag per minut

  I ett tyst tillstånd är hjärtfrekvensen idealiskt 72 slag på 60 sekunder. Naturligtvis är detta värde i genomsnitt och kan skilja sig något för varje person beroende på hans livsstil, aktivitet, ålder, vikt och andra individuella egenskaper. Men överskottet av det ansedda indexet på 80 slag per minut betraktas som en patologi.

  Om puls 90 är konstant även i vila kan orsakerna till denna sjukdom vara sådana sjukdomar och störningar:

  • otillfredsställande sköldkörteln funktion
  • för lågt blodtryck
  • störningar i binjurfunktionen
  • hormonell obalans
  • överdriven nervös upphetsning
  • övervikt;
  • neurokirculatorisk dystoni hos det autonoma nervsystemet;
  • diabetes mellitus och andra endokrina sjukdomar;
  • paroxysmal takykardi;
  • förgiftning av kroppen
  • aorta ventilfel;
  • feberisk tillstånd
  • olika myokardiella skador
  • onkologiska patologier;
  • anemi;
  • tar droger, alkohol och vissa mediciner;
  • kakexi;
  • infektionssjukdomar;
  • kollapsa;
  • chock, inklusive fall av allvarlig allergisk reaktion.

  Uppenbarligen är de faktorer som provar det beskrivna problemet för många för oberoende försök att ta reda på orsaken till den snabba hjärtfrekvensen. För en korrekt diagnos behöver du därför kontakta en kardiolog.

  Vad händer om pulsen är 90?

  För att minska hjärtslagets hastighet kan du använda enkla knep som är lätta att utföra hemma:

  1. Öppna fönstret och ge tillgång till ren luft.
  2. Avlägsna eller lossa fasthållningsplagg.
  3. Ligga på sängen eller sitta i en mjuk stol, koppla av.
  4. Massage ögonbollarna med lite tryck på dem.
  5. Gör andnings gymnastik: ta ett djupt andetag, håll andan i några sekunder, andas ut.
  6. Drick en naturlig lugnande medel, till exempel ett extrakt av valerian eller motherwort.

  Det är också bra att ta en lugn 1,5-2 timmars kvälls promenad innan du lägger dig, ta varma bad med örtdekok (gör det i 15-25 minuter inte mer än 3 gånger om 7 dagar).

  Normalisera hjärtfrekvensen hjälper också följande aktiviteter:

  • regelbunden motion;
  • påfyllning av kosten med citrusfrukter, bananer, druvsaft och skummjölk
  • stabilisering av känslomässigt tillstånd
  • kontroll av blodtryck

  I framtiden är det nödvändigt att besöka en kardiolog och ta reda på den exakta orsaken till den undersökta patologin för att förhindra utvecklingen av allvarliga kardiovaskulära sjukdomar.

  Pulse 90: normal eller inte, när man ska behandla - fullständig recension

  Från den här artikeln kommer du ta reda på huruvida graden av 90 slag per minut är normalt, de normala och patologiska orsakerna till en sådan indikator. När du behöver behandling, och när du inte gör det.

  Medelvärdet av puls hos en vuxen är 60-80 slag per minut. En ökning av värden upp till 90 slag kan vara ett tecken på sjukdomen eller en variant av normen. För barn kan 90, beroende på ålder, vara en långsam puls.

  Begreppet norm i medicin är väldigt relativt. Om en persons vanliga puls alltid är lika med 50-55, blir 80 slag för honom redan överstigande, och vid ett standardvärde på 80-85 slag - är kursen vid 90 det normala alternativet. Det vill säga inte bara den absoluta siffran, utan även dess samband med en persons genomsnittliga puls.

  Frågor om puls, dess förändringar, eliminering av problem med det hanteras av en kardiolog.

  Normala hjärtfrekvensvärden

  Pulsen är inte ett konstant värde, det varierar beroende på ålder, känslomässigt tillstånd, tid på dagen, matintag.

  De acceptabla medelvärdena anges i tabellen:

  Upp till 15 års ålder är pulsfrekvensen 90 slag per minut normal. Denna frekvens förklaras av den lilla storleken på barnets hjärta och ökad syreförbrukning och energireserver i den växande kroppen.

  Vid mogen och äldre ålder finns också en viss acceleration av pulsering - cirka 10 slag per 10-20 år. Med åldrandet behöver kroppen mer blodtillförsel och snabbare pumpning av blod.

  Orsaker till normal (fysiologisk) puls ökar upp till 90 slag

  I avsaknad av klagomål kräver inte alla följande villkor medicinskt ingripande och behandling.

  1. Mer frekventa pulsfluktuationer är typiska för kvinnor, cirka 7-9 stroke högre än hos män. Kvinnor är vanligtvis mindre långa och tyngre (det vill säga de har mindre hjärta) och är mindre engagerade i manuell arbetskraft (deras hjärta är mindre utbildat).
  2. För stunted människor finns det också en snabb puls. För dem är 90 slag per minut acceptabelt under andra hälften av dagen, när fysiologiskt alla människor upplever en acceleration av hjärtat. Och på natten är pulsen vanligtvis något mindre än de dagliga värdena.
  3. Minskat blodtryck åtföljs av en ökning av hjärtfrekvensen för att kompensera för syrehushållning.
  4. Den tillfälliga ökningen av pulsation sker under träning, fysisk aktivitet och löpning. Aktivt arbetande muskler behöver mat - glukos, som överförs med blodflöde och syre. Det är möjligt att öka till 180-200 slag. Men i norm i 3-5 minuter ska hjärtritningen återgå till de ursprungliga värdena.
  5. När agitation, ångest, skräck, ett stresshormon släpps ut i blodet - noradrenalin, vilket accelererar hjärtets arbete. Kroppen mobiliseras för att svara på en atypisk situation. Med en hälsosam funktion av hjärt-kärlsystemet lugnar denna hjärtrytm ned efter 5-10 minuter.
  6. Samma situation observeras under och omedelbart efter samlag med båda parter - det här är en fysisk och känslomässig uppskjutning av organismen.
  7. Rikligt matintag, särskilt överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker, nybryggt kaffe, starkt te leder till en tillfällig ökning av hjärtfrekvensen till 90 slag.
  8. Pulsfrekvensen beror på hormonella fluktuationer i kroppen. Så före menstruationsperioden och under menstruationen hos kvinnor kan pulsen på 90 slag per minut vara normal, eftersom graviditetshormonet - progesteron - verkar. Med början av klimakteriet, när det finns brist på östrogen (kvinnliga könshormoner) upplever kvinnor också en ökning av hjärtfrekvensen.
  9. Fysiologisk takykardi åtföljer en kvinnas graviditet. Barnet kräver ökad konsumtion av syre och näringsämnen, så hjärtat av en gravid kvinna slår snabbare - upp till 90-100 slag per minut. Under tredje trimestern före födseln kan en puls på 100-110 slag per minut observeras. Detta är ett normalt värde som inte kräver behandling. Efter att ha blivit fött kommer indikatorerna att återgå till kvinnans normala värden.
  10. Ökad puls åtföljer hypertermi (ökad temperatur). Kroppens normala reaktion är en ökning av pulseringen med 10 slag per grad över 37. Accelerated heartbeat bidrar till ökad värmeöverföring - kroppen skyddas mot överhettning.
  11. Det finns en uppfattning att hjärtfrekvensen beror på temperament hos en person - i choleriska och melankolska människor når det 90 slag.

  Patologisk pulsacceleration upp till 90

  Frekvent puls kan indikera närvaron av sjukdomar i kroppen. Patologisk takykardi utvecklas mot bakgrunden:

  • medfödda eller förvärvade hjärtfel
  • sjukdomar i hjärt-kärlsystemet - kardioskleros, myokardit, kardiomyopati;
  • ihållande förändringar i blodtryck (hypo- och hypertension);
  • akut förgiftning
  • kroniska bronkopulmonala sjukdomar som åtföljs av en långvarig hosta;
  • maligna tumörer;
  • organiska eller funktionella lesioner i hjärnan;
  • endokrina metaboliska sjukdomar, särskilt hypertyreoidism (ökad sköldkörtelfunktion);
  • hypoxi (brist på syre);
  • hypokalemi (minskning av serumkaliumkoncentration);
  • chock av någon etiologi - hemorragisk, smärtsam, traumatisk, kardiogen.

  Oavsett orsaken till onormal, okarakteristisk takykardi, är det nödvändigt att omedelbart söka medicinsk hjälp.

  Hjärtfrekvensavvikelser med ökande frekvens - takyarytmi - kräver akut inhalation i ett hjärtasjukhus. Med denna patologi samverkar hjärtat ofta och med olika tidsintervaller.

  Identifiera orsaken till patologiska takykardier omfattande undersökning kommer att hjälpa kardiologer och läkare och allierade hälsa specialiteter: endokrinologer, neurologer, lung, gastroenterologer, onkologer.

  När behandling krävs

  Hemma är det viktigt att kunna skilja mellan förhållanden då medicinsk intervention behövs och fysiologisk (normal) takykardi.

  Den normala ökningen av pulseringen åtföljs inte av några avvikelser och klagomål. Förekomst av symtom som är ovanligt för en person bör varna patienten och fungera som ett tillfälle för att besöka en läkare.

  Tecknen på patologisk takykardi innefattar utseende mot bakgrund av acceleration av pulsation:

  • yrsel;
  • smärta i bröstet, bakom bröstbenet
  • andfåddhet;
  • visuella störningar - dubbelsyn, grumlighet, blinkning av "flugor", förlust av visuella fält;

 • hyperhidros (ökad svettning);
 • svaghet;
 • kall snap och darrande lemmar;
 • pre-svimningsförhållanden, svimning.
 • Dessa symtom kan prata om utvecklingen av allvarliga störningar i vitala kroppssystemens funktion och kräver behandling.

  Metoderna för behandling beror på orsaken till ökad hjärtfrekvens.

  Allmänna rekommendationer för att minska hjärtfrekvensen

  Om det finns en attack av snabb hjärtslag - lugna ner, djupt och lugnt andas in flera gånger.

  Inandningen av eteriska oljor av citron, pepparmynta hjälper till att lugna hjärtrytmen.

  Örtteor och infusioner med beroligande effekter (mödrar, valerianer, johannesört) kan också normalisera puls.

  Trots det faktum att de korrekta pulsfrekvenserna i allmänhet har varit kända länge, för varje enskild person (i de flesta fall) är normen individuell. Hos friska personer med lugn karaktär överstiger inte puls 65 slag per minut, speciellt när man ligger ner. I mer emotionellt - hjärtat slår mycket snabbare. Trots normen, alltid med en accelererad puls finns det en farlig möjlighet att sakna sjukdomen. Vi kommer att förstå, i vilka fall är hjärtslaget på 90 slag per minut normalt och vad ska jag göra.

  Vad ska man göra med en puls på 90 slag per minut i vila?

  En ökning av hjärtfrekvensen vanligtvis inträffar på bakgrunden av hormonella sjukdomar, såsom dåliga resultatet för binjurarna eller sköldkörteln, som på sommaren mer aktivt producerar hormonet tyroxin, från - till vad och komma snabbt för att arbeta i hjärtat, därför är det hyperaktiva sköldkörteln och binjurarna gör våra hjärtan så mycket som möjligt snabbare bryta ner myokardiernas energireserver. Dessutom, för att möta, speciellt i flickor, är lågt blodtryck ofta förknippas med hög hjärtfrekvens, på grund av kollaps av organismen i dess försök att ge blodet hos alla mänskliga organ, och därför måste kompensera för en defekt cirkulationsprocessen frekvent puls. Vid hjärtats arbete är det också en överdriven nervös upphetsning hos en person. Ofta, bakom sådana displayer försvinner vegetovaskulär dystoni, när någon utmattning ger någon nervstress en pulsökning.

  Tryck 110 till 70 pulser nittio, vad man ska göra

  Men de flesta av de processer som sker i kroppen, hanterbarhet och vår uppgift är att förändra ditt liv på ett sådant sätt att det inte kommer att finnas något utrymme för kränkning av regleringen av hjärtaktivitet. Det enklaste sättet går till fots, och sprider blodet genom blodkärlen. Också en utmärkt och naturlig cardio (nu kan du skriva om det) är kön. Det är känt att stimulering av erogena zoner ökar hjärtfrekvensen till nästan 120 slag per minut, medan under orgasm, påskyndar han till 180. Detta är mycket fördelaktigt för hjärtat. Därför är regelbundet sex det möjligt att ersätta resor till gymmet. Det visar sig och är billigt och trevligt. Det är också viktigt att äta rätt: hjärtat behöver citrus och bananer, som bidrar till att normalisera hjärtrytmen, fisk, matar hjärtmuskeln, druvsaft och lättmjölk puls nittio slag efter en måltid, inträffar sällan. Men viktigast av allt är hjärtat speciellt trevligt och trevligt när ägaren utstrålar glädje. Visst, du märkte att du är särskilt vacker och oroa dig inte för någonting när du är lycklig och du är i gott humör.

  Pulsen 90 är normal!

  Sammanfattningsvis vill jag lägga till att pulsfrekvensen bör fastställas i rörelse. Om det alltid är i din dynamik alltid lika med 90 slag per minut - det är bra. Om du inte vet vad du har i denna puls, att det enklaste sättet att ta reda på - är att kontrollera arbetet i hjärtat av några sit-ups (t.ex. 20), pre-pulsen genom att utföra mätningar före och efter dem. Normalt när belastningen inte bör vara mer än 160 nedskärningar och bör vara i stånd att självläkande, det vill säga tillbaka till föregående figur, och senast två minuter. Om så, grattis, har du ett hälsosamt hjärta.

  Varför visas puls 90 i vila?

  Normalt borde en person inte känna sitt hjärtslag i ett lugnt tillstånd, så när pulset stiger utan någon uppenbar anledning, kan ett sådant symptom varna och skrämma. Pulsen 90 i vila är inte nödvändigtvis ett tecken på patologi eller sjukdom i hjärt-kärlsystemet, det kan observeras även hos friska människor, så det är inte värt att panikera med ökande hjärtfrekvens till detta märke.

  I vilka fall är puls 90 normen?

  Hur många gånger ska hjärtat avtala inom en minut - beror direkt på personens ålder och kön.

  Så slår barn hjärta ofta - upp till 140 gånger per minut, under uppväxten puls reduceras, är normen 90 elever och vuxna människor 45-55 år är siffran 60-80 slag per minut.

  Därför, om en frisk persons puls har ökat till 90, så finns det skäl för det:

  • kroppens reaktion på hett väder;
  • fysisk aktivitet, sport;
  • ångest, ångest;
  • erfaren stress, konflikt, nervös överbelastning på jobbet
  • otillräcklig vila, brist på sömn, kronisk trötthet;
  • skrämsel;

  I sådana situationer är det ingen anledning att oroa sig, helt enkelt reagerar kroppen på motorisk aktivitet eller förändringar i den emotionella bakgrunden av ökningen i hjärtslagets rytm. Om ökad hjärtfrekvens observerades på en regelbunden basis, måste du justera din livsstil - mer att vara utomhus, att koppla av och få tillräckligt med sömn, motion (inte ger hög belastning på hjärtat), för att minska konsumtionen av kaffe och starkt te, för att ersätta dessa drycker örtte, fruktdrycker och färskpressad juice.

  Det bör noteras att på kvällen stiger puls alltid, så om hjärtat sänks till 90 gånger per minut innan du går och lägger dig, anses detta som normen.

  När är det nödvändigt att låta larmet?

  Om dagen före det inte fanns stressiga situationer och överdriven fysisk ansträngning, och hjärtat slår snabbare, kan det fungera som en signal om ett eventuellt problem. Dessutom, om pulsen 90 noteras regelbundet och jämnt i vila. Några orsaker till hjärtklappning kan hota människors hälsa och kräva medicinsk intervention:

  1. Problem med hjärt-kärlsystemet (hypertoni, perikardit, hjärtfel, ischemi, angina pectoris).
  2. Atherosclerosis.
  3. Dysfunktion i sköldkörteln (för att öka pulsen leder till sin alltför stora aktivitet).
  4. Lungs empfysem.
  5. Allvarliga metaboliska störningar.

  För att förvärra dessa sjukdomar kan missbruk av alkohol, rökning, övervikt, regelbundna påfrestningar. För personer som är registrerade hos en läkare, för en av de listade sjukdomarna, kan puls 90 uppträda under kriser. De måste kontrollera hjärtfrekvensen på egen hand, och för alla manifestationer av takykardi, särskilt långvarig och i vila, omedelbart gå till doktorn.

  Speciellt farlig ökning av puls blir mot bakgrund av följande symtom:

  • temperaturökning
  • smärta i hjärtat och buken
  • förlust av samordning
  • svimningstillstånd
  • yrsel.

  När dessa tecken visas, är det lämpligt att mäta pulsen på egen hand, använd en tonometer för att bestämma blodtrycksnivån och ringa en ambulans.

  Ökning av puls hos gravida kvinnor

  Under graviditeten genomgår kvinnokroppen signifikanta förändringar, inklusive de som påverkar kardiovaskulärsystemet. Hjärtat fungerar i ett förstärkt läge, eftersom han måste pumpa en ökad blodvolym. Därför betraktas pulsen 90 i ett lugnt tillstånd för en kvinna i positionen som normen.

  Varje gravid kvinna utvecklar sin egen hjärtfrekvens - för någon är det 80-90, och för någon och 100 slag per minut utgör ingen fara. Av vilka skäl, förutom belastningen på hjärtat, kan pulsen öka:

  1. Fysiska övningar som utförs på rekommendation av en läkare under graviditeten.
  2. I den bakre positionen.
  3. Viktökning.
  4. Omorganisation av hormonell bakgrund.
  5. Otillräckligt intag av vitaminer och spårämnen i kroppen - medan ökningen i hjärtfrekvensen kan kombineras med utvecklingen av anemi och hypotoni (sänkning av trycket).
  6. Mat och drycker som innehåller koffein.

  När pulsfrekvensen på 90 slag per minut går längre än normen och blir farlig, följs detta tillstånd av följande symtom:

  • svaghet och sjukdom
  • illamående, kräkningar;
  • yrsel, svimhet
  • brist på luft.

  Ett sådant tillstånd kräver att en läkare undviker komplikationer, eftersom normen inte längre övervägs.

  Hjärtklappning hos äldre

  Normalt bör hjärtat hos en äldre person minskas 65-70 gånger per minut. En ökning av puls till 90 i en åldrad person anses vara normen i följande fall:

  • omedelbart efter uppvaknande och stigande från sängen;
  • efter att ha tagit varm mat eller dricker
  • med motorisk aktivitet.

  Om den äldre persons puls ligger i vila kan detta indikera problem i kroppen och eventuella associerade patologier, såsom högt blodtryck, hypotoni, hjärtsvikt eller nervösa överbelastningar och stressiga upplevelser dagen innan.

  Vidta åtgärder för att sänka hjärtfrekvensen hos den äldre personen, om han förutom hyppig hjärtfrekvens observerade:

  1. Andnöd, oförmåga att ta ett fullständigt andetag.
  2. Smärta bakom bröstbenet.
  3. Ökning eller minskning av blodtrycket.
  4. Blek hud.
  5. Ångest, psykomotorisk agitation.
  6. Svettning.
  7. Svaghet, yrsel, jämn svimning.

  I sådana fall rekommenderas att ringa till ett medicinskt team för att ge kvalificerad hjälp och för att fastställa orsakerna till den snabba pulsen.

  Om en person inte har hjärt- och kärlsjukdomar, och pulsfrekvensen har stigit kraftigt, var inte panik. Du måste lugna dig, ta en horisontell position, med tidigare drucknat kallt vatten. Om hjärtat slår snabbare i solen, behöver du hitta en cool plats och koppla av. Om pulsen har ökat efter överdriven fysisk aktivitet är det nödvändigt att minska dess intensitet. Om pulsen kom tillbaka till normal efter att personen lugnat sig och vilade - så finns det ingen anledning till panik, och med hälsa är allt i ordning.

  Pulsa 90: är det normalt eller inte?

  Pulsen eller rytmen i hjärtat är en av de viktigaste indikatorerna för människors hälsa. Han kan säga mycket om kardiovaskulärsystemet och kroppen som helhet. När pulsen är 90 slag per minut - är det normalt eller är det värt att kontakta en specialist? Det är värt att överväga alla de vanligaste situationerna, när hjärtfrekvensen når denna nivå.

  Pulsen kallas antalet hjärtslag per minut. Denna indikator kan ständigt förändras beroende på externa och interna faktorer, människokroppens tillstånd. Vanligtvis är denna parameter, om den avviker från normen, korrelerad med blodtrycksindikatorerna, för att få den mest fullständiga bilden av kardiovaskulärsystemet.

  Pulsen är bäst probed på den radiella artären från insidan av handleden. Om det finns tecken på arytmi tas mätningar på båda händerna samtidigt. Vanligtvis räknas träffarna i en minut. Om det är väl probed kan de räkna i trettio sekunder och multiplicera sedan numret med två.

  När mer noggrannhet krävs vid beräkningen av hjärtfrekvensen kan ett EKG-elektrokardiogram användas. Det ordineras alltid för eventuella misstankar om kardiovaskulär sjukdom. Ibland är det viktigt att mäta blodtrycket för en mer komplett bild.

  En ökad puls är normalt eller inte?

  Normal betraktas som en indikator inom intervallet 60-90 slag per minut. Inom dessa gränser anses hjärtritmen vara hälsosam. Ökade eller minskade indikatorer kan inte kallas sådana.

  Det är dock värt att notera att det också är viktigt om det finns olika symtom och tecken på sjukdom med hjärtat eller faller. Varje person kan ha sina egna individuella egenskaper, för vilka hjärtats rytm kan överdrivas eller diskuteras i avsaknad av några patologier.

  Viktigt! Det är värt att komma ihåg att hos barn är hjärtfrekvensindikatorerna oftast högre än hos vuxna. Hos kvinnor är hjärtrytmen vanligen något högre än hos män på grund av ett antal fysiologiska egenskaper.

  Om en 90 puls upptäcks, oroa dig därför inte omedelbart. Mest troligt är detta en variant av normen, om det inte finns några symtom på hjärtsjukdomar eller tecken på dålig hälsa i allmänhet. Men om följande symtom är närvarande är det värt att se en läkare:

  • huvudvärk, yrsel, förekomsten av högt blodtryck i bakgrunden;
  • svår svaghet, trötthet, nedsatt koordination
  • svettning, andfåddhet, smärta på bröstbenets vänstra sida.

  Om sådana symptom uppstår kan pulsen 90 anses vara överskattad. Också värt att tala om takykardi, om dessa indikatorer blir svårt att bära fysiska aktiviteter som tidigare verkade normalt.

  Dessutom är det möjligt att tillfälligt öka hjärtfrekvensen till 90 slag per minut. Det kan ske av flera skäl. Om sådana indikatorer observeras efter fysisk ansträngning kan takykardi vara normen under idrott, under sjukdom, kyla eller någon infektion under förgiftning. Den kommer att gå för sig efter att den underliggande orsaken har försvunnit.

  Rytmförändringar kan också uppstå hos personer som är beroende av förändringar i väderförhållanden, efter allvarlig känslomässig nöd eller efter en tung måltid. I sådana situationer är ökning av hjärtfrekvens eller blodtryck alltid tillfälligt och snabbt bort. Permanent takykardi är en tillräcklig anledning att ringa till en kardiolog.

  Pulsen kan också växa med ålder. Ju äldre personen, desto högre är den normala hjärtrytmen - dess värden börjar vanligtvis växa kontinuerligt efter 35 år. Men om indexen stiger för mycket och symptom på hjärt-kärlsjukdom uppstår, är det bättre att rådgöra med en läkare och få råd.

  Viktigt! Med stabil takykardi och närvaron av symptom på hjärtpatologier är det inte värt att ignorera dem. Det är bäst att omedelbart konsultera en kardiolog. Du kan hoppa över början av en allvarlig sjukdom.

  Takykardi vid graviditet

  Under barnets graviditet ökar pulsen ständigt i förhållande till de vanliga indikatorerna. Graviditet innebär en extra börda på hjärtat och blodkärlen, en förändring i den hormonella bakgrunden. Detta leder till tillfällig takykardi och ökat blodtryck.

  När graviditet anses vara normal puls vid 90-110 slag per minut. Efter ett barns födelse kommer det att normalisera inom några veckor eller månader, beroende på graden av graviditet och födelseprocessen. Men om det stiger och inte minskar efter slutet av svangerskapet är det värt att vända sig till kardiologen.

  Förhöjd hjärtrytm hos ungdomar

  Pulsfluktuationer hos ungdomar betraktas vanligtvis inte som en allvarlig patologi, eftersom under denna period finns en omstrukturering av kroppen, förändras hormonella bakgrunden. Belastningen på hjärtat och blodkärlen ökar, så det finns takykardi eller bradykardi. Särskilt oroa dig inte, men om du har obehagliga symptom, är det nödvändigt att samråda med din läkare bara om det är fallet.

  Pulsa 90 vid högt och lågt tryck

  När trycket är 120 till 90, och puls är 90, börja inte oroa dig omedelbart om det inte finns någon störning av välbefinnandet. Sådana indikatorer är normala efter intensiv fysisk ansträngning, svår stress eller känslomässig chock. Det är värt att vila och vänta tills indikatorerna är normaliserade. Om detta inte händer är det lämpligt att rådgöra med en läkare.

  En liknande situation uppstår vid ett tryck på 90 till 60 och en puls på 90. Om detta tillstånd inträffar utan någon uppenbar orsak, uppstår yrsel och huvudvärk, liksom andra sjukdomar, är det värt att samråda med en specialist.

  Efter en hjärtinfarkt uppträder vanligtvis en bradykardi. minskad hjärtfrekvens. Om hjärtfrekvensen å andra sidan accelererar är det värt att rådgöra med din läkare. Ett liknande tillstånd kan vara ett negativt tecken.

  Vad ska man ta?

  Om inga speciella tecken på dålig hälsa observeras, ta inte någonting för att minska pulsen - han normaliserar sig snart på egen hand.

  Men om pulsstörningar åtföljs av dålig hälsa, i första hand är att ligga ner, för att uttrycka viktiga saker, stoppa övningen, om ökningen skedde i klassrummet. Rygget är önskvärt att hålla sig rakt, andningen är djup och uppmätt.

  Om det också finns en tryckökning, kan du ta Corvalol - han ska nästan omedelbart hjälpa till. Du kan också använda en mängd olika tinkturer i apoteket. I detta fall kommer tinktur av valerian, motherwort att vara effektiv. Det rekommenderas att dricka ett svagt te med mint och salvia.

  Om, trots de vidtagna åtgärderna, tillståndet förblir dåligt, pulsen fortsätter att växa, då är det värt att ringa en ambulans. Självmedicinering i detta fall kan utgöra en hälsorisk.

  Är pulshastigheten 90 slag per minut normalt?

  Vad är skillnaden mellan hjärtfrekvens och puls?

  Hjärtfrekvensen är antalet hjärtslag per minut. Pulsen är antalet förlängningar och förminskning av artärernas väggar som svar på sammandragningen av hjärtat på en minut. Under normala förhållanden har puls och puls samma parametrar, eftersom orsaken till utseendet av en pulsvåg är tryckfluktuationer orsakade av hjärtens sammandragning.

  Vilken puls i vila är normal?

  Pulsen blir gradvis långsammare när personen växer upp, från barndom till ungdom. Man tror att hjärtfrekvensen är lugn hos människor över 10 år i intervallet 60 till 100 per minut - det här är normalt. Välutbildade personer och idrottare kan ha en puls mindre än 60 slag per minut. Medel hjärtfrekvens i lugnt tillstånd (bpm):

  • Från födsel till 1 månad - 70 - 190.
  • Från 1 månad till 1 år - 80 - 160.
  • I åldern 1 - 2 år - 80 - 130.
  • 3-4 år - 80 - 120.
  • 5-6 år - 75 - 115.
  • Mellan 7 och 9 år - 70 - 110.
  • För barn över 10 år och vuxna - 60 - 100.

  Den normala puls kan förändras, vilket uppstår som svar på vissa villkor, inklusive fysisk aktivitet, kroppstemperatur, kroppsställning och känslor.

  Är pulsen 90 slag per minut normalt?

  Även om normalt anses vara en hjärtfrekvens på 60 till 100 per minut, säger många läkare och forskare att denna siffra ska vara lägre. Den ideala puls, enligt de flesta, är 50-70 slag per minut i ett tillstånd av lugn. Vetenskapliga bevis visar att en hjärtfrekvens i ett lugnstillstånd kan förutsäga sannolikheten för för tidig död. För varje 10 steg av ökningen i hjärtfrekvensen stiger risken för tidig död varje minut med 9%.

  Ju lägre pulsen i ett lugnstillstånd desto mer fungerar hjärtat. Hjärtfrekvensen hos professionella idrottare i vila är cirka 40 slag per minut. Vetenskapliga studier har visat att om hjärtfrekvensen ligger i ett lugnstillstånd över 80%, ökar risken för död de närmaste 20 åren med 45%. Hos personer med en puls på 60 till 80 slag per minut ökas risken med 21%. Om hjärtfrekvensen är 90 eller fler slag per minut är risken för för tidig död nästan dubbelt.

  Denna ökade risk för tidig död påverkar alla personer med snabb puls, inte bara patienter med hjärtsjukdom. Dessa data betonar det faktum att människor bör ägna mer uppmärksamhet åt sin hjärtfrekvens i vila och peka också på den potentiella betydelsen av fysisk aktivitet för att minska den. Så, även om pulsfrekvensen på 90 slag per minut och kan betraktas som relativt normal, måste du konsultera en läkare för att bestämma en strategi för att minska den för att minska risken för för tidig död.

  Hur mäter puls i vila?

  För att mäta hjärtfrekvens i vila behöver du inte besöka en läkare. Det är lätt att göra hemma, för att du inte behöver någon speciell utrustning. Det är bäst att överväga pulsen på morgonen innan den går upp från sängen. För detta behöver du:

  • Rotera palstborsten uppåt.
  • Placera två fingrar (index och mitten) på den andra armen på underarmen, ca 2 cm över handens bas.
  • Tryck på fingrarna mellan underdelens underkant och mitten för att känna en puls.
  • Räkna antalet slag på 15 sekunder, multiplicera sedan detta nummer med 4.

  En annan populär metod för att bestämma frekvensen av hjärtkollisioner är att mäta puls på halspulsådern på nacken. För att göra detta, lägg fingrarna på sidan av nacken under underkäken, mellan musklerna och luftstrupen. Om pulsationskaraktären uppträder oregelbunden för en person, ska pulsen räknas i en hel minut. Om du hittar detta problem bör du kontakta din läkare.

  Hur sänker hjärtfrekvensen?

  Minska hjärtfrekvensen i ett tillstånd av lugn och behålla hjärthälsan kan vara genom följande steg:

  • Mer motion. När en person går snabbt, badar, cyklar, samlar hans hjärta oftare under dessa laster och omedelbart efter dem. Men daglig träning minskar gradvis pulsen i ett lugnstillstånd.

  Tabell. Exempel på fysisk aktivitet som är nödvändig för hjärthälsa