Huvud / Diagnostik

Full genomgång av ett omfattande hjärtinfarkt: orsaker, diagnos, behandling

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är det omfattande hjärtinfarkt, hur manifesterar denna hjärtsjukdom. Vad behöver göras för snabb diagnos, där det är nödvändigt att behandla patienten, där prognosen för återhämtning och liv beror på.

Under det omfattande hjärtinfarkt menas ett vanligt uttryck och inte en medicinsk term. Läkare skriver inte så i diagnosen och säger inte i medicinska cirklar. Använd det för att förklara för patienter och deras släktingar i de fall där skador på hjärtmuskeln påverkar mycket stora områden.

Med något infarkt sker irreversibel skada (nekros, död) hos en del av hjärtmuskelvävnaden. Orsaken till en omfattande hjärtinfarkt är trombos (en lumen överlappande blodpropp eller fettvävnad) av ett stort arteriellt kärl som bär blod till hjärtans högra eller vänstra kammare.

De huvudsakliga typerna av hjärtinfarkt, som är omfattande:

 • transmural (nekros av hela tjockleken hos muskelväggen, som resultat av vilket reduktionen av denna zon helt upphör);
 • storskalig (nekros av väggen med bevarandet av levedyget hos små delar av muskeln) i flera delar av vänstra kammaren (främre, apikala, laterala regionen);
 • cirkulär (lesion av mer än 2 grenar eller artärer med samtidig avbrott i hjärtans främre och bakre väggar).

Funktionsdata infarkter jämfört med andra, där graden av skada är mindre (liten muskelvävnad nekros portion), att risken för död och farliga konsekvenser både för hälsa och liv är mycket högre.

Diagnos och behandling av omfattande hjärtattacker utförs av kardiologer samt specialister i akutkardiologi.

Om patienten har stor nekrotisk skada på hjärtmuskeln, kan fullständig återhämtning inte uppnås. Ju tidigare diagnosen är etablerad och behandlingen börjar, desto mindre fungerar nekroszonen i myokardiet och ju fler chanser att åtminstone delvis återställande av hjärtat fungerar.

Hjärtsvikt med omfattande infarkt

Mängden skada på hjärtmuskeln beror på följande faktorer:

 1. plats för tromboserad artär (höger, främre och bakre grenar av vänster artär);
 2. graden av minskning i kärlets lumen;
 3. Förekomsten av ytterligare små artärer, som delvis återställer blodflödet i de stora kärlns nederlag.
 4. tidigare sjukdomar i hjärtvävnaden (inflammation, skleros), i vilken näring, metabolism störs.

Området för den döda muskeln vid hjärtinfarkt bestäms också av längden av perioden från upphörande av blodflödet till början av effektiv medicinsk vård.

symptom

Sjukdomen utvecklas ofta på morgonen, vilket är förknippat med ökad vaskulär ton och en naturlig minskning av deras lumen i perioden 3 till 5 am. Om det hos friska människor inte påverkar välbefinnandet påverkar detta, då hos patienter med artärsjukdomar kan en sådan förändring utlösa utvecklingen av en hjärtkatastrof. Huvudsymptomen är smärta.

Funktioner av smärta med omfattande hjärtinfarkt:

 • mycket hög intensitet;
 • åtföljd av rädsla för döden;
 • Det känns i området bakom bröstbenet;
 • ger ofta i scapula (oftare - vänster), nedre käke, nacke, axlar;
 • Minska inte efter upprepad intag (under tungan) av nitroglycerintabletter;
 • varar, återstår eller intensifieras, mer än 15-30 minuter.

Det finns inga speciella första kliniska tecken som kan indikera ett utbredd nederlag i hjärtmuskeln. Men om smärtssyndromet är starkt uttryckt och mot sin bakgrund utvecklas hjärtaktiviteten snabbt, kan den indirekt indikera graden av lesionen.

Sena symtom (dessa tillstånd uppstår när diagnosen inte görs i tid):

 1. utveckling av akut hjärtsvikt
 2. akut aneurysm (förlust av muskelmassans elasticitet, dess utskjutning, omöjligheten av sammandragning);
 3. hjärtsprickning.

Förutom smärta har patienter symptom:

 • sänka blodtrycket;
 • ökad svettning med utseende av kall klibbig svett;
 • hudens hud
 • markerad generell svaghet.

Atypiska varianter av en omfattande hjärtinfarkt

Cirka 20% av patienterna har inte ett typiskt sjukdomsmönster, och tecken visas som imiterar skador på andra organ. Denna grupp innehåller också en variant med lågt symptom, där huvudklagomålen (smärta och dyspné) inte är starkt uttalad. Dessa manifestationer tvingar ibland patienten att vidta felaktiga åtgärder (onödiga mediciner, åtstramning med läkares samråd) och kräver även tillräcklig kvalificering av medicinsk personal för att hantera en specifik situation.

Malosymptomnoe-början kan inträffa med uttalad kärl i kärlväggen eller nervänden (angiopati och neuropati). Detta är mest typiskt för svår diabetes mellitus.

Omfattande hjärtinfarkt, till skillnad melkoochagovogo (små områden av nekrotisk muskel) visas inte smärtfri form, som kännetecknas av frånvaron av obehagliga förnimmelser i bröstet.

Komplikationer och konsekvenser

Komplikationer av omfattande hjärtinfarkt skiljer sig något tidigt (från de första timmarna till tio dagar) och i den sena perioden (från 2-3 veckor av sjukdomen).

Konsekvenserna av en omfattande hjärtattack, särskilt i sjukdomens första timmar, utgör ett stort hot mot patientens liv. De är förknippade med hjärtets oförmåga att pumpa blod, närma inre organ och bibehålla blodtrycket.

 • Otillräcklig anestesi (morfin upp till 3 mg intravenöst), som är förknippad med känslighetsegenskaper eller kontraindikationer mot droger leder till utvidgningen av skadans zon och utvecklingen av smärtstötar.
 • Utsprånget av hjärtat (aneurysm) i hjärtat indikerar inte bara oförmågan att komma i kontakt med en betydande del av myokardiet, men hotar också att fylla hjärtat väskan med blodet i vilket hjärtat ligger. Detta inträffar när aneurysmen spricker och är full av sin anhållande.
 • Rytmiska brott kan också få katastrofala följder för kroppen som helhet.
 • Utvecklingen av trombotiska komplikationer stör organens näring, kan leda till utveckling av stroke.
 • Komplikationer vid ärrbildning av skadad vävnad (från 4 veckor till 6 månader av sjukdomsuppkomsten) är inte så förknippade med risken för dödsfall, men förvärrar patientens tillstånd och livskvaliteten. De är i regel associerade med kroniska sjukdomar i hjärtat, har specifika symtom på hjärtsvikt: dyspné, svullnad i benen, cyanotisk hud.

Utan permanent behandling kan dessa konsekvenser utvecklas på en ganska kort tid.

diagnostik

Under de första timmarna av sjukdomen är det omöjligt att diagnostisera ett hjärtinfarkt av en omfattande grad, och förlita sig endast på symptom. Ökad sannolikhet gemensamma utrymmena nekros med utvecklingen av reinfarkt före missbruk öppenhets stora hjärt artärer (ateroskleros), sjukdomar i hjärta med försämringsprocesserna närings och metabolisk (CHD, angina pectoris).

 • Diagnosen av omfattande myokardinfarkt bekräftas med elektrokardiografiska (EKG) resultat som visar lokaliseringen av processen (främre väggen, bakre, omkretsskador).
 • Volymen av nekros kan också bestämmas genom scintigrafi (undersökning av hjärtat med hjälp av radioaktiva ämnen). Förekomsten av ett nekrotiskt område som väger mer än 3 g indikerar närvaron av omfattande lesioner.
 • Laboratoriemetoder används vid diagnos av alla typer av hjärtattacker. Betydande skillnader i halterna av förhöjda enzymer (troponiner), blodtal (leukocyter och neutrofiler) som en organismreaktion på skador på hjärtmuskels plats observeras inte.
 • Ultraljudsundersökning av hjärtat kan avslöja ventrikelväggsprotesen, dess utarmning, nedsatt hjärtmuskulär funktion. Denna metod diagnostiserar följderna av sjukdomen.
Metoder för att diagnostisera ett omfattande myokardinfarkt

Grundläggande medicinska åtgärder

Om patienten inom de första 6 timmarna ges läkemedel som kan fullständigt lösa blodproppen och återställa permeabiliteten hos det drabbade kärlet, är det sannolikt att en fullständig återhämtning är möjlig. Frågan om att utföra sådan (trombolytisk) terapi bestäms av läkare på grundval av patientens tillstånd, sannolikheten för säker utövande av denna behandling.

Hemma, med ökad smärta och andra beskrivna symtom på en stor hjärtinfarkt, är det nödvändigt att ta ett nitroglycerinpiller under tungan (det är nödvändigt att kontrollera blodtrycket) och ringa en ambulans. Upprepade receptioner kan göras om 2-3 minuter.

Omfattande hjärtinfarkt behandlas vid stationära kardiologiska förhållanden, vid behov - i intensivvården.

Efter stabilisering av tillståndet utförs urladdning från sjukhuset rehabilitering i lokala sanatorier. Huvuduppgiften: maximal återställning av hjärtens kontraktile funktion.

utsikterna

Prognosen beror på tidpunkten för behandlingens början. Dödligheten från denna sjukdom når 30%, mer än hälften - på scenen före sjukhusvistelse. Upp till 20% av patienterna dör inom det första året efter utvecklingen av en hjärtkatastrof. Den främsta orsaken är hjärtsvikt.

Omfattande hjärtattack: behandling, förutsägelser, orsaker

Omfattande hjärtinfarkt är en speciell fara för människans liv. Om det i normal hjärt blodcirkulation störs bara i en liten del av kroppen, då omfattande formen av sjukdomen berövas mat, nästan hela hjärtat, vilket leder till nekros av hjärtvävnad.

Klassificering av omfattande infarkt

Beroende på nekrosområdet är ett stort hjärtinfarkt uppdelat i ett bakre vägginfarkt och anterior. Vid ett bakre vägginfarkt är den högra kransartären igensatt och i händelse av främre vägginfarkt - den vänstra artären.

Det större hotet om ett omfattande infarkt i den främre väggen är en större fara.

Orsaker till omfattande hjärtinfarkt

En sådan allvarlig patologi framkallar många negativa faktorer. I allmänhet orsakas omfattande hjärtinfarkt av flera orsaker:

 • ärftlig predisposition;
 • störningar i det kardiovaskulära systemet (särskilt ateroskleros)
 • njurarnas patologier
 • undernäring;
 • stillasittande sätt att leva;
 • övervikt;
 • frekvent stress och trauma;
 • överdriven fysisk ansträngning
 • ökat tryck;
 • trötthet;
 • diabetes mellitus;
 • rökning och alkoholmissbruk.

Ovanstående faktorer leder till nedläggning av en av artärerna som leder blod till hjärtvävnaderna, vilket leder till att vissa områden i hjärtat upplever syreförlust och börjar dö på grund av ackumulering av metaboliska produkter i dem. Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen inom 24 timmar, leder det till fullständig nekros av vävnaderna.

symptom

För det första manifesterar det omfattande hjärtinfarkt sig genom en stark hjärtinfarkt, vilket gör en person helt hjälplös. Patienten blir oförmögen att prata, flytta runt och utöva adekvat tänkande.

Attacken åtföljs av outhärdlig smärta i vänstra delen av stammen, som inte kan ta bort jämnt nitroglycerin, intermittent andning, dyspné, yrsel, blek hud, utseendet av kall svett. Det kan finnas en smärta och svimning.

Stages of

För denna patologi präglas av en tydlig uppläggning av symtomen. Den omfattande hjärtattacken i sin utveckling är 5 perioder:

 1. Prodromal period eller preinfarkt (varar från flera timmar till en månad) - kännetecknas av en ökning av frekvensen av angina attacker.
 2. Den skarpaste perioden (varaktigheten är från en halvtimme till två timmar) - det förekommer brännande smärtor, utseendet av kall svett, sänker blodtrycket, ökar eller minskar frekvensen av hjärtkollisioner.
 3. Akut period (varaktighet från två till tio dagar) - bildandet av en plats för nekros i myokardiet, en minskning av smärta, ett brott mot hjärtritmen och en ökning av temperaturen.
 4. Subakutperiod (varar från fyra till fem veckor) - Det finns ärrbildning på nekrosställe, återuppbyggnad av hjärtritmen, smärtsyndromets försvinnande och normalisering av trycket.
 5. Postinfarktperioden (tar från tre till sex månader) - Det finns en ökning av vävnadens densitet i ärr och anpassning till nya aktivitetsförhållanden.

Om en hjärtattack upptäcks hos män och kvinnor på scenen av en prodromal eller akut period, förbättras signifikant prognosen för patienten.

Komplikationer av en omfattande hjärtinfarkt

Omfattande hjärtinfarkt hotar att olika komplikationer: arytmi, hjärtsvikt, hjärtinfarkt brista, perikardit, pleurit, kardiogen chock, blockering av vener, lungödem, störningar i funktion av olika organ, förlust av röst, förlamning av lemmar, hjärtsvikt och död.

Tyvärr orsakar en allvarlig hjärtinfarkt en allvarlig fara, döden uppträder mycket ofta. Antalet dödsfall överskrider antalet framgångsrika botemedel.

Diagnos av hjärtinfarkt

Vid första tecken på misstanke om en stor hjärtinfarkt bör du ringa en ambulans och sjukhuspassa patienten. På sjukhuset kommer läkare att diagnostisera. Den huvudsakliga metoden som används för detta ändamål är hjärt-elektrokardiogrammet.

Dessutom hänvisas patienten till ultraljudsundersökning av hjärtat, varefter ett foto av en omfattande hjärtinfarkt tydligt visar nekrosets uppkomst. Dessutom utförs en biokemisk analys av blodet.

Behandling och rehabilitering

Omfattande hjärtinfarkt, vars behandling ska utföras på ett sjukhus, kräver en sängstöd, fullständig psyko-emotionell vila, en speciell kost och kontroll över arbetet i alla kroppssystem.

Patienten placeras i intensivvården. Det är ofta nödvändigt att göra artificiell ventilation av lungorna, defibrillering av hjärtat eller elektrisk stimulering.

För att bota en omfattande hjärtinfarkt används medicineringsmetoden huvudsakligen. Patienter får tilldelas läkemedel för:

 • återupptagande av blodflödet till det drabbade området (aspirin, prasugrel, plavix, ticlopedin, klopidogrel);
 • avlägsnande av smärta (nitroglycerin, smärtstillande medel);
 • bli av med arytmi (lidokain, amiodaron);
 • förebyggande av trombi (antikoagulantia);
 • resorption av tidigare bildade trombier (trombolytika).

Om det behövs kommer läkaren att föreskriva en operation. Kirurgisk ingrepp utförs genom angioplastik hos koronararterien eller koronararterien bypassgraft.

Trots de betydande prestationerna i medicin, som kan bota ett omfattande hjärtinfarkt, är prognosen inte riktigt tröstande. 40% av de döda kommer inte ens in på sjukhuset. Därför är omedelbar sjukhusvård extremt viktigt, vilket ökar möjligheterna till återhämtning avsevärt. Men även tidig assistans garanterar inte framgång: 18-20% av patienterna dör.

Rehabiliteringsperiod

Efter att ha lämnat sjukhuset förblir patienten under kontroll av den behandlande läkaren. Det är tillrådligt under denna period att köpa en biljett till det kardiologiska sanatoriet och genomgå rehabilitering efter en hjärtinfarkt.

För att minska återtack risk, vilket i de flesta fall leder till dödsfall eller förlamning, bör följa vissa regler: att sluta röka och alkohol, undvika stress, behålla en särskild diet, engagera sig i måttlig motion daglig promenad i friska luften och ta medicinen som rekommenderas av läkare.

Förebyggande av sjukdom

För att förhindra en omfattande hjärtattack måste du leda en korrekt livsstil: att äta rationellt, spela sport, sluta röka och begränsa konsumtionen av alkoholhaltiga drycker.

Omfattande symptom på hjärtinfarkt

Hjärtattack

En infarkt är en nödsituation som kräver omedelbar medicinsk behandling. I det här fallet är det väldigt viktigt att på grundval av tillgängliga tecken identifiera detta dödliga tillstånd i tid. Det bör noteras att symtomen på hjärtinfarkt ofta förväxlas med andra sjukdomar, så du måste kunna skilja dem.

När en hjärtattack inträffar nekros av ett visst område i hjärtmuskeln, vilket kan leda till allvarliga komplikationer, upp till ett dödligt utfall. Spara patientens liv hjälper till att diagnostisera sjukdomen tidigt, vilket gör att du kan identifiera en patologisk orsak vid ett tidigt utvecklingsstadium. Det bör noteras att tecken och konsekvenser av hjärtinfarkt beror på kroppens individuella egenskaper, liksom storleken på lesionsplatsen och lokaliseringen.

Tecken på hjärtinfarkt

 • en gradvis ökande känsla av ångest och ångest;
 • ökad smärta i bröstet;
 • ökning av dyspné och hosta, eventuellt med blod;
 • yrsel följt av svimning
 • sådan tecken på hjärtinfarkt hos kvinnor. som svaghet och slöhet;
 • aptitstörningar och kräkningar;
 • spridning av smärta till hela kroppen;
 • Ökad hjärtfrekvens med felaktig rytm;
 • andfåddhet;
 • förbättrad separation av kall och klibbig svett;
 • utveckling av svår svullnad i nedre extremiteterna.

I vissa fall kan uppenbara symptom på hjärtinfarkt vara frånvarande, vilket gör det ännu mer farligt för en persons liv.

Omfattande hjärtinfarkt

En stor hjärtinfarkt är ett hjärtinfarkt. som i regel börjar med en obehaglig känsla eller smärta i sternumets centrum, ständigt återkommande och varar i flera minuter. En person kan känna ett sådant tillstånd som en stark pressning, klämning eller överflöde. Ömhet känns ofta i händerna, armbågsområdet, vänster axel, rygg och jämn käke.

De viktigaste symptomen på en stor hjärtinfarkt:

 • andfåddhet eller andningssvårigheter;
 • illamående tillsammans med kräkningar
 • svaghet och yrsel
 • pallor på ansiktet;
 • fördelning av kall svett;
 • tillfällig smällning av smärta hos diabetiker, som ett resultat av skador på nerverna av den underliggande sjukdomen.

Första hjälpen för hjärtinfarkt

Många som har lider av hjärtattack dör innan läkare anländer, så första hjälpen ska vara mycket snabb och kompetent. Den moderna medicinen erbjuder ett brett sortiment av läkemedel, vars syfte är att lösa blodproppar och återställa normalt blodflöde, men denna behandling är endast effektiv om den utförs under den första timmen efter symtom på hjärtattack. Snabba åtgärder kommer att bidra till att minimera skadorna på de drabbade vävnaderna.

Först av allt, med ett infarkt, behöver du ringa en ambulans. Innan hon anländer ska du försöka mildra offret från offret, ta bort eller ta bort sina blygda kläder. Då behöver du lugna patienten, så att huvudet och bröstet är på vägen - så att du kan minska belastningen på hjärtat. Av lugnande medel rekommenderas att ge patienten Valocordin, cirka 50 droppar och vid kvävning - för att säkerställa obehindrat intag av frisk luft.

Med hjärtattack måste du regelbundet kontrollera patientens hjärtfrekvens och blodtryck. Nitroglycerin kan ges endast vid normala tryckvärden och då inte mer än två gånger, en tablett under tungan. Offret måste nödvändigtvis tugga aspirintabletten, vilket bidrar till att tunna blodet och förbättra metaboliska processer i det drabbade området. Om det inte finns puls, andning och medvetenhet ska patienten läggas på golvet och börja omedelbar återupplivning, såsom artificiell andning och indirekt hjärtmassage.

Rehabilitering efter ett infarkt

Behandling i specialiserade sanatorier är indicerad för patienter som befinner sig i mild svärighetsgrad. Efter en hjärtinfarkt inom det första året utförs alla terapeutiska åtgärder strikt i lokala sanatorier med en kardiologisk profil. Rehabilitering efter infarkt syftar till att uppnå högsta möjliga livskvalitet för patienten.

Ett av de mest effektiva förfarandena är terapeutisk gymnastik och fysiska övningar som tränar kärlen och hjärtmuskeln. Dessutom kan fysisk utbildning sänka kolesterolnivån och blodtrycket och också gå ner i vikt och minska risken för stress.

Restaurering efter hjärtinfarkt är speciellt utvecklad för varje patient individuellt, med hänsyn till egenskaperna hos hans hälsa, sjukdomens allvar och graden av lesionen. Fysisk träning är utformad för att eliminera inte bara fysiska defekter utan också förbättra humör, övervinna depression, minska kroppsvikt och normalisera den allmänna tonen. Dessutom, med måttlig fysisk ansträngning, förbättrar blodtillförseln till de inre organen och syretillförseln av alla celler i kroppen normaliseras.

Näring efter hjärtinfarkt

En balanserad diet är mycket viktig vid rehabilitering, eftersom en diet efter en hjärtinfarkt förbättrar vaskulär hälsa och normaliserar metaboliska processer. Först och främst bör du öka konsumtionen av grönsaker och frukter för att fylla på nödvändiga mineraler och vitaminer. Det är viktigt att begränsa mängden av mättade fetter som är närvarande i livsmedel såsom korvar, köttpajer, smör, hårdost, bacon, grädde, fett kött, choklad, glass, palm- och kokosolja. Det rekommenderas också att minska saltintaget, vilket främjar vätskeretention i kroppen och ökat blodtryck. Dessutom är kryddor, pepparrot, senap, kaffe, starkt te och, naturligtvis, alkohol förbjuden - det är precis de livsmedel som provocerar tecken på hjärtinfarkt hos män.

Rekommenderade produkter efter hjärtinfarkt:

 • mejeriprodukter;
 • spannmål;
 • pasta;
 • mager kött och fjäderfä;
 • svampar, russin, torkade aprikoser;
 • svart bröd;
 • bönor;
 • fruktdekok och kycklingar.

Förebyggande av hjärtinfarkt

Förebyggande åtgärder inkluderar ett speciellt system för att eliminera och minska effekterna av eventuella riskfaktorer och förebyggande av åderförkalkning. Tid förebygga hjärtinfarkt kommer att minimera risken för kroniska sjukdomar, och helt eliminera död.

Metoderna för primärprevention innefattar:

 • rätt näring
 • fysisk aktivitet
 • eliminering av fetma
 • vägran från alkohol och rökning
 • normalisering av blodtryck
 • förhindra utvecklingen av diabetes.

Du kan också se videon av programmet "Live healthy!" Om hjärtinfarkt.

ateroskleros

Aterosklerotiska skador i artärerna är orsaken till hjärtinfarkt i mer än 90% av fallen.

Detta beror på avsättning av överskott av kolesterol i kärlens väggar i form av plack, vilket kan såras och förkalkas. Utanför är plackorna täckta med ett membran. Om dess integritet bryts av någon anledning, utvecklas en trombos som slutligen stänger lumen i artären. Konsekvensen av detta är utvecklingen av en omfattande hjärtinfarkt.

Tromboembolism kan leda till hjärtinfarkt

tromboembolism

Om det finns blodproppar i kroppen, kan en del av trombotiska massorna komma ut, med blodflödet in i artären, blodet som levererar hjärtat och leda till att det stängs. Källan för tromboembolism är vanligtvis:

 • Protetisk ventil;
 • Konsekvenser av infektiv endokardit, inklusive bland narkomaner (vegetation på broschyrer)
 • ett förstorat förmakshålrum med förmaksflimmer, speciellt om patienten inte ständigt tar antikoagulantia som spädar blodet.

Denna anledning är ganska sällsynt, det viktigaste kännetecknet är att koronararterierna inte förändras.

Karda av hjärtkärlen

Den mest sällsynta orsaken till omfattande hjärtinfarkt är en långvarig spasma av kransartärerna. Detta kan leda till användning av kokain och en överdos av vissa mediciner.

Kokaininfarkt utvecklas på grund av ökad stimulering av receptorer i hjärtat och blodkärlen. Till följd av detta ökar efterfrågan på myokard i syre och en minskning av dess leverans. Utvecklad obalans, ischemi och sedan nekros (celldöd). Denna typ av infarkt kännetecknas av en ung ålder av patienter och frånvaron av tidigare kliniska manifestationer av hjärtsjukdom.

Myokardinfarkt kan också vara en följd av en överdos av beta-mimetika, som oftast används för att stoppa attacker av bronkial astma, inklusive inhalatorer. Dessa läkemedel expanderar bronkierna, men begränsar lumen i kransartärerna, vilket gör att hjärtat slutar att ta emot näringsämnen och syre.

Riskfaktorer för hjärtinfarkt

Bland de undvikbara riskfaktorerna för ett omfattande hjärtinfarkt är:

 1. Rökning, vars konsekvenser inte bara omfattar onkologiska sjukdomar, men ischemisk hjärtsjukdom. Dödligheten är nästan dubbelt så hög.
 2. Hyperkolesterolemi spelar en nyckelroll i utvecklingen av ateroskleros.
 3. Fetma och hypodynamier är oberoende riskfaktorer.
 4. Hypertensiv sjukdom leder till trauma av blodkärlens väggar genom höghastighets blodflöde. På platser av skada bildar trombi.
 5. Diabetes mellitus orsakar skada på endotelet (inre skalet hos artärerna). Det är viktigt att denna sjukdom påverkar nervsystemet, så kännetecknas av förekomsten av tyst myocardial ischemia. Detta kan mycket komplicera diagnosen.

Minskningen av effekten av dessa orsaker är baserad på förebyggande av hjärtattack. Om det finns en riskfaktor ökar sannolikheten för hjärt-ischemi 2-3 gånger. Med en kombination av flera faktorer ökar risken för dödsfall från hjärtinfarkt 15 gånger. Av okontrollerbara skäl ingår manlig kön, ålder över 45 år och ärftlig predisposition.

Omfattande hjärtinfarkt är en mycket vanlig dödlig sjukdom. Det välkända faktum att den bästa behandlingen är en varning, varför det är så viktigt att känna till de källor som orsakar ischemisk hjärtsjukdom. Praktiskt taget alla orsaker till hjärtattacker sprider sig också till stroke, eftersom de senare faktiskt är ett hjärninfarkt. Det är nödvändigt att endast följa några enkla regler, inklusive rationell näring och en hälsosam livsstil, avstå från att röka och kontrollera vikt för att minska risken för död flera gånger.

Konsekvenser av omfattande hjärtinfarkt

Myokardinfarkt är en farlig sjukdom som kan leda till utveckling av allvarliga komplikationer:

 • Utveckling av hjärtsvikt
 • Lungödem;
 • Kardiogen chock
 • Aneurysm i vänster ventrikel;
 • Brytning av myokardiet
 • Tromboembolism (inklusive lungartärerna);
 • Hjärtrytmstörningar;
 • Perekardit;
 • Mitral regurgitation;
 • Dresslers syndrom.

Konsekvenserna av en stor hjärtinfarkt kan leda till jämn hjärtstillestånd och dödsfall.

Omfattande hjärtinfarkt

Med fokusens storlek är infarkt omfattande och grundligt fokuserat. Med en liten kontakt lider en liten del av myokardiet, och med en omfattande (eller transmural) hjärtmuskel påverkar den hela tjockleken.

Varför utvecklar vissa människor ett transmuralt infarkt, medan andra har en liten brandpunkt? Det beror på nivån på blockering av fartyget, vilket förser hjärtat med blod. Med omfattande infarkt är en aterosklerotisk plaque som orsakade en blodflödesstörning i den första delen av kransartären. Som ett resultat störs hjärtmusklerna i ett stort område.

Omfattande hjärtinfarkt är mycket frekventare än liten brännskada, vilket orsakar allvarliga komplikationer och jämn död.

Orsakerna till transmuralt myokardinfarkt

Ateroskleros, hypertoni, angina pectoris - alla dessa inbördes stater ligger i hjärtat av att utveckla kranskärlssjukdom, och det är i avsaknad av lämplig behandling kan så småningom leda till en hjärtattack, inklusive transmural.

Läkare identifierade de villkor under vilka sannolikheten för att utveckla en hjärtattack ökar ibland. Det är den viktigaste natten sömnapné, högt blodtryck, rökning, alkoholmissbruk, fetma, diabetes, tidigare hjärtinfarkt, hög ålder, manligt kön, brist på motion, blodfettrubbningar (högt kolesterol).

Till exempel i en studie fann man att sömnapnésyndrom där en person från snarkning utveckla sömnapné ökar risken för icke-fatal hjärtinfarkt omfattande 4-5 gånger en dödlig hjärtattack - tre gånger. Under 12 års uppföljning har 50% av patienterna med nattlig apné haft hjärtattack eller stroke.

Symtom på omfattande hjärtinfarkt

När ett akut hjärtinfarkt uppstår, upplever patienten svår smärta i bröstet. Smärta överförs vanligtvis till axeln, under scapula, i nedre käften. Intaget av nitroglycerin, vilket medför snabb lindring i angina attacker, hjälper inte en patient med hjärtinfarkt. Det finns också symtom som svår svettning, svår svaghet, yrsel, rädsla för död, medvetslöshet. Ofta är omfattande hjärtinfarkt åtföljt av symptom på akut hjärtsvikt. I detta fall finns det en hosta, dyspné i vila.

Infarkt manifesteras inte alltid bara av dessa symtom. Om hjärtans bakre vägg påverkas, kan symtom på sjukdomen efterlikna akut förgiftning: det finns smärta i magen, böjning, halsbränna, illamående, kräkningar. Dessutom bör patienter och deras anhöriga veta att det finns smärtfria och atypiska hjärtinfarkt när det inte finns någon smärta eller det förekommer i en ovanlig plats för infarkt, till exempel i högra handen.

Behandling av omfattande hjärtinfarkt

Strängt taget är det omöjligt att förstå i frånvaro om en person har haft hjärtinfarkt eller inte. Det första hjälpen är i alla fall detsamma, och med det andra alternativet.

Patienten ska sitta eller lägga sig, ge nitroglycerin under tungan (i 15 minuter kan du ta 2-3 piller i följd), föreslå att tugga aspirintabletten, om möjligt, lugna den.

Det är viktigt att så snabbt som möjligt för att ringa en ambulans: mindre tid har förflutit sedan förekomsten av ett akut tillstånd, desto mer effektiva behandlingen vara omfattande hjärtinfarkt. Patienterna fick i kardiologiska sjukhus inom 2 timmar från symtomdebut har en mycket god chans att trombupplösning med hjälp av särskilda beredningar (streptokinas, alteplas) och återställande av blodflödet i det drabbade kranskärl. I detta fall är infarktzonen mycket mindre än den kan vara, och risken för konsekvenser minskar.

Hos patienter som är inlagda på sjukhuset 6 timmar eller mer efter utvecklingen av en stor hjärtinfarkt har det redan skett förändringar i trombusen, på grund av vilken den har blivit tät och hållbar. På detta stadium är det omöjligt att lösa upp det. Behandling i detta fall syftar till att minska behovet av myokardium i syre, användningen av läkemedel som skyddar hjärtat mot ischemi och förhindrar trombos i kärlen. Läkaren föreskriver också läkemedel för att förhindra komplikationer och bekämpa dem, om de redan har inträffat.

Efter att patienten ges akutvård kommer han att fortsätta behandlingen på sjukhuset i flera dagar. Vid tidpunkten för urladdning från sjukhuset kommer en person att genomgå en första rehabilitering och delvis återhämta sig. Därefter fortsätter han vidare till nästa mycket viktiga behandlingsstadium - hjärtrehabilitering. I villkoren för ett sanatorium eller rehabiliteringscentrum patienten kommer att få en särskild rehabilitering, vilket gör det möjligt för honom att förbättra hälsotillståndet, så mycket som möjligt för att återställa nivån av fysisk aktivitet, hantera psykologiska problem som uppstår i bakgrunden av sjukdomen - kort sagt, för att förbereda för en återgång till ett normalt liv och arbete.

Kompetent cardiorehabilitation 50% ökning av antalet personer som följer denna farliga sjukdom kan helt rehabilitera och återgå till full existens. Efter omfattande rehabilitering av hjärtinfarkt är särskilt viktigt, eftersom det i det här fallet av sjukdomen ofta orsakar oåterkalleliga komplikationer såsom arytmi, kronisk hjärtsvikt och andra.

Behöver hjärtrehabilitering efter hjärtinfarkt? Komplexa program för rehabiliteringsbehandling i sanatoriet "Barvikha": Kardiorehabiliteringsplats. Telefoner 8 (495) 642-52-86.

Förebyggande av omfattande hjärtinfarkt

Personer som lider av högt blodtryck, kranskärlssjukdom och obstruktiv (natt), sömnapné, kan ta hand om sin hälsa, och många gånger för att minska risken för omfattande hjärtinfarkt.

För att göra detta, är det viktigt att kontrollera trycket (det bör minskas under 140/90 mm Hg), för att sluta röka och alkoholintag, börja träna och äta rätt (för att uppfylla en saltfri låg kolesterolhalt kost) och normalisera vikt (om feta), för att uppnå Den optimala nivån av blodsocker i diabetes eller nedsatt glukostolerans.

Personer som snarkar i sömn ska se till att de inte lider av sömnapné syndrom. För att göra detta är det tillräckligt att skicka en undersökning i ett specialiserat Sleep Medicine Center. Om diagnosen nattlig apné är bekräftad, kommer den föreskrivna behandlingen att helt förhindra att andningen stannar under sömnen och minska risken att utveckla hjärtinfarkt med tre till fem gånger! Du kan gå igenom diagnosen och behandlingen av apné i det somnologiska centrumet av sanatoriet "Barvikha".

I en intervju berättar patienten att hon fick flera myokardinfarkt innan hon fick en nattlig apné. Efter behandlingsstart av denna sjukdom kände hon en positiv förändring i hennes hälsotillstånd.

Patienter med befintliga hjärtsjukdomar som vill förebygga hjärtinfarkt kan utnyttja denna möjlighet genom att genomgå ett speciellt rehabiliteringsprogram i sanatoriet.

Misstänker du att dina kardiovaskulära problem är relaterade till sömnstörningar? Kontakta Senter för Medicin sova på sanatoriet "Barvikha". Vi hjälper dig! Ställ frågor och registrera samråd per telefon: 8 (495) 635-69-07, 8 (495) 635-69-08.

Omfattande hjärtinfarkt

Myokardinfarkt (MI) är den allvarligaste kliniska formen av hjärtkemi. Detta akuta, livshotande tillstånd som orsakas av relativ eller absolut brist på blodtillförsel till en särskild del av hjärtmuskeln på grund av kranskärlstrombos, därigenom bilda en nekrotisk fokus, dvs. område med döda celler - kardiomyocyter.

Hjärtinfarkt är en av de främsta orsakerna till dödligheten i världen. Dess utveckling beror direkt på personens ålder och kön. I samband med det senare utseendet av ateroskleros hos kvinnor diagnostiseras infarkter i dem 3-5 gånger mindre ofta än hos män. Riskgruppen omfattar alla män från 40 års ålder. Hos människor av båda könen som har korsat linjen 55-65 år är förekomsten ungefär densamma. Enligt statistiken resulterar 30-35% av alla fall av akut hjärtinfarkt i ett dödligt utfall. Upp till 20% av plötsliga dödsfall orsakas av denna patologi.

Orsaker till ett infarkt

De främsta orsakerna till hjärtinfarkt:

 • Kardiovaskulär ateroskleros, speciellt kransartärer. I 97% av fallen aterosklerotisk lesion av kärlväggar leder till utveckling av myokardiell ischemi med en kritisk förträngning av lumen av artärerna och förlängd cirkulationsrubbning infarkt.
 • Vaskulär trombos, till exempel i en kranskärlssjukdom med olika geneser. Komplett stopp av blodtillförseln till muskeln uppstår på grund av obturation (blockering) av artärer eller små kärl med en aterosklerotisk plack eller trombus.
 • embolikransartärer, till exempel med septisk endokardit, slutar sällan med bildandet av ett nekrotiskt fokus, men är en av orsakerna till bildandet av akut myokardiell ischemi.

Ganska ofta finns det en kombination av ovanstående faktorer, ockluderar spastisk tromb lumen förträngda artären, aterosklerotisk eller bildas i aterosklerotisk plack utskjutande på grund av blödning förekom hos dess bas.

 • Hjärt sjukdomar. Koronararterier kan röra sig bort från aortan på grund av bildandet av organisk skada på hjärtat.
 • Kirurgisk obturation. Mekanisk öppning av artären eller dess ligering under angioplastik.

Riskfaktorer för hjärtinfarkt:

 • Sex (hos män oftare).
 • Ålder (efter 40-65 år).
 • Angina pectoris.
 • Hjärtsjukdom.
 • Fetma.
 • Allvarlig stress eller fysisk överutmaning med tillgänglig IHD och ateroskleros.
 • Diabetes mellitus.
 • Dislipoproteinemi, ofta hyperlipoproteinemi.
 • Rökning och alkohol.
 • Fysisk inaktivitet.
 • Arteriell hypertoni.
 • Reumatisk cardit, endokardit eller andra inflammatoriska hjärtskador.
 • Anomalier vid utveckling av koronarkärl.

Mekanismen för hjärtinfarkt

Sjukdomsförloppet är uppdelat i 5 perioder:

 • Preinfarkt (angina).
 • Akut (akut ischemi hos kärlens kärl).
 • Akut (nekrobios med bildandet av det nekrotiska området).
 • Subacute (organisationsstadiet).
 • Postinfarkt (ärrbildning vid nekrosställe).

Sekvens av patogenetiska förändringar:

 • Brott mot integriteten hos den aterosklerotiska insättningen.
 • Trombos av kärlet.
 • Reflexkramp i det skadade kärlet.

När ateroskleros är överflödigt kolesterol deponerat på hjärtkärlens väggar, vilka bildar lipidplakor. De smalrar lumen i det drabbade kärlet och saktar blodflödet längs det. Olika provokationsfaktorer, oavsett hypertonisk kris eller känslomässig överbelastning, leder till brist på aterosklerotiska avsättningar och skador på kärlväggen. Brott mot integriteten hos artärens inre skikt aktiverar försvarsmekanismen i form av ett koagulationssystem i kroppen. Trombocyter klibbar bristplatsen, varifrån en klump bildas, vilken stänger kärlens lumen. Trombos åtföljs av utveckling av ämnen som leder till krampaktig kärl i skada eller längs hela sin längd.

Klinisk signifikans är smärtan av artären med 70% av dess diameter, medan lumen är spasmodisk i en sådan utsträckning att blodtillförseln inte kan kompenseras. Detta beror på aterosklerotiska deponier på blodkärlens väggar och angiospasm. Som ett resultat störs hemodynamiken hos det område av muskeln som mottar blod genom den skadade kärlbädden. Med nekrobios lider kardiomyocyter, med mindre syre och näringsämnen. Metabolismen och funktionen av hjärtmuskeln är bruten, dess celler börjar dö. Nekrobiosperioden varar upp till 7 timmar. Med omedelbar vård som tillhandahålls under denna period kan förändringar i muskeln som uppstår vara reversibel.

När nekros bildas i det drabbade området är det omöjligt att återställa cellerna och vända processen, skadan blir irreversibel. Kontraktil funktion av myokardie lider, tk. Nekrotiserad vävnad deltar inte i hjärtens sammandragning. Ju större arean av lesionen desto större minskning av myokardiell kontraktilitet.

Enkla kardiomyocyter eller små grupper av dem dör cirka 12 timmar efter det att akut sjukdom har påbörjats. En dag senare bekräftas massnekrosen hos hjärtcellerna i det drabbade området mikroskopiskt. Byte av nekrosområdet med bindväv börjar 7-14 dagar efter infarktets början. Postinfarktperioden varar 1,5-2 månader, varigenom ärret slutligen bildas.

Den främre väggen i vänster ventrikel är den mest frekventa platsen för den nekrotiska zonen, därför uppenbaras i de flesta fall en transmural IM av denna speciella vägg. Mindre vanligt är apikala regionen, bakre vägg eller interventrikulär septum. Höger ventrikulära infarkt i hjärtpraxis är sällsynta.

Klassificering av hjärtinfarkt

När det gäller storleken på vävnadsskador kan hjärtinfarkt inträffa:

 • melkoochagovyj. En eller flera små nekrotiska områden bildas. Diagnostiseras i 20% av det totala antalet infarkt. Hos 30% av patienterna omvandlas småfokalinfarkt till storfokalinfarkt.
 • macrofocal (oftare transmural). Ett omfattande område av nekros bildas.

Djupet av den nekrotiska skadorna är utmärkande:

 • transmural. Nekrotiskt område täcker hela tjockleken på myokardiet.
 • subepicardial. Platsen med döda kardiomyocyter ligger intill epikardiet.
 • subendokardiell. Nekros av hjärtmuskeln i området för vidhäftning till endokardiet.
 • mural. Nekrosområdet ligger i tjockleken på vänster ventrikel, men når inte epikardiet eller endokardiet.

Beroende på multipel förekomst:

 • primär. Det är första gången.
 • upprepad. Utvecklar 2 månader eller senare efter början av primärt.
 • palindromiska. Visas vid scenen av bildning av ärrvävnad hos primärinfarkt, d.v.s. under de första 2 månaderna. från primär akut hjärtinfarktskada.

När det gäller lokaliseringen av processen:

 • Vänster ventrikel.
 • Den högra kammaren.
 • Septal eller infarkt av interventrikulär septum.
 • sochetannyj, till exempel anterolateral IM.

Baserat på de elektrokardiologiska förändringar som registrerats på kardiogrammet:

 • Q-infarkt. Elektrokardiogrammet fixerar den formade patologiska h. Q eller det ventrikulära komplexet QS. Förändringar är karaktäristiska för storfokus MI.
 • Inte Q-infarkt med inversion h. T och utan patologi h. Q. Det är vanligare vid små brännbara infarkter.

Beroende på utvecklingen av komplikationer:

Former av akut MI, angående närvaron och platsen för smärta:

 • typisk. Smärta är koncentrerad i precordial eller retrosternal regionen.
 • atypisk. Formen av sjukdomen med atypisk lokalisering av smärta:

Symtom på hjärtinfarkt

Intensiteten och arten av smärtsensionen beror på flera faktorer: storleken och placeringen av det nekrotiska fokuset och infarktets stadium och form. Varje patients kliniska manifestationer är olika på grund av individuella egenskaper och tillståndet i kärlsystemet.

Symtom på en typisk form av hjärtinfarkt

En levande klinisk bild med ett typiskt och svårt smärtssyndrom observeras med en stor fokal (transmural) hjärtinfarkt. Sjukdomsförloppet är uppdelat i vissa perioder:

 • Preinfarkt eller prodromal period. I 43-45% av infarkt är denna period frånvarande, t. sjukdomen börjar plötsligt. Majoriteten av patienterna före infarkt markerar ökningen av angina attacker, bröstsmärta blir intensiv och långvarig. Det allmänna tillståndet förändras - stämningen minskar, det finns korruption och rädsla. Effektiviteten av antianginalmedicin reduceras signifikant.
 • Den mest akuta perioden (från 30 minuter till flera timmar). I en typisk form åtföljs akut infarkt av outhärdlig bröstsmärta med bestrålning till vänster sida av stammen, underkäken, halsbenet, underarmen, axeln, området mellan scapulaen. Sällan under scapula eller vänster lår. Smärta kan brinna, skära, pressa. Vissa känner en bristning i bröstet eller en värk. Inom några minuter når smärtan sitt maximum, varefter det varar i en timme eller längre, ökar sedan och försämras därefter.
 • Akut period (upp till 2 dagar, med en återkommande kurs på upp till 10 dagar och längre). Den överväldigande majoriteten av patienterna har anginös smärta. Dess bevarande vittnar om bindningen av epistenopericardial perikardit eller till den långvariga tiden av myokardinfarkt. Ledningsförmåga och rytmförstöring kvarstår, liksom arteriell hypotension.
 • Subakutperiod (varaktighet - 1 månad). Patientens allmänna tillstånd förbättras: Temperaturen normaliseras, andfådd passerar. Hjärtrytmen, ledningen, ljudets ljudstyrka återställs helt eller delvis, men hjärtblocket svarar inte på regress.
 • Post-infarktperioden är det sista skedet av akut MI-flöde, som varar upp till 6 månader. Nekrotisk vävnad ersätts slutligen av ett tätt ärr. Hjärtfel elimineras genom kompensationshypertrofi hos det överlevande myokardiet, men med ett stort lesionsområde är komplett kompensation inte möjlig. I detta fall framträder manifestationer av hjärtsvikt.

Uppkomsten av smärta åtföljs av allvarlig svaghet, utseendet på riklig klibbig (kraftig) svett, en känsla av rädsla för döden, snabb hjärtats hjärtslag. Vid fysisk undersökning avslöjas hudens blekhet, klibbande svett, takykardi och andra rytmförändringar (extrasystol, förmaksflimmer), spänning, dyspné i vila. Under de första minuterna ökar blodtrycket och faller sedan kraftigt vilket indikerar ett utvecklande hjärtsvikt och kardiogen chock.

I svåra fall utvecklas lungödem, och ibland hjärtacma. Hjärtljud är dämpad under auscultation. Utseendet på kanterrytmen talar om vänster ventrikelfel, av vilket lungernas auskultatoriska mönster beror på. Hård andning, wheezing (vått) bekräftar stagnation av blod i lungorna.

Anginos under denna period stoppar inte nitrater.

Som ett resultat av perifokal inflammation och nekros framträder en feber som kvarstår under hela perioden. Temperaturen stiger till 38,5 ° C, höjden av höjningen beror på storleken på det nekrotiska fokuset.

Med en liten hjärtinfarkt är symptomatologin mindre uttalad, sjukdomen är inte så tydlig. Hjärtfel är sällsynt. Arrytmi uttrycks i en måttlig takykardi, vilket inte är alla patienter.

Symtom på atypiska former av myokardinfarkt

Sådana former kännetecknas av atypisk lokalisering av smärta, vilket gör det svårt att upprätta en snabb diagnos.

 • Astmatisk form. Karakteristisk hosta, attacker av kvävning, hällande kall svett.
 • Gastralgisk (buk) form manifesteras av smärta i den epigastriska regionen, kräkningar, illamående.
 • Ödem uppträder med en massiv foci av nekros, vilket leder till totalt hjärtsvikt med svullnad, andfåddhet.
 • Hjärnformen är typisk för äldre patienter med svår ateroskleros inte bara av hjärtat utan också av hjärnkärlen. Är uppenbar klinik av cerebral ischemi med yrsel, medvetslöshet, ljud i öronen.
 • Arrytmisk form. Det enda tecknet på det kan vara en paroxysmal takykardi.
 • Den revade formen utmärks av att inga klagomål saknas.
 • Perifer form. Smärta kan endast ligga i armen, ileum, underkäken, under skålen. Ibland är bältens smärta lik den smärta som uppstår med interostal neuralgi.

Komplikationer och konsekvenser av hjärtinfarkt

 • Trombos i ventriklerna.
 • Akut erosiv gastrit.
 • Akut pankreatit eller kolit.
 • Pares av tarmarna.
 • Magsblödning.
 • Dresslers syndrom.
 • Akut och i framtiden kronisk progressivt hjärtsvikt.
 • Kardiogen chock.
 • Postinfarkt syndrom.
 • Episthenokardiell perikardit.
 • Tromboembolism.
 • Hjärnans aneurysm.
 • Lungödem.
 • Ett hjärtsprick som leder till dess tamponad.
 • Arrytmier: paroxysmal takykardi, extrasystol, intraventrikulär blockad, ventrikelflimmering och andra.
 • Lunginfarkt.
 • Pristenochny tromboendokardit.
 • Mentala och nervösa sjukdomar.

Diagnos av hjärtinfarkt

Anamnes av sjukdomen, elektrokardiografiska tecken (förändringar på EKG) och karakteristiska skiftningar av enzymatisk aktivitet i blodserum är de viktigaste kriterierna vid diagnos av akut MI.

Laboratoriediagnostik

Under de första 6 timmarna av ett akut tillstånd i blodet är en ökad nivå av protein, myoglobin, involverat i transport av syre till kardiomyocyterna. Inom 8-10 timmar ökar kreatinfosfokinas med mer än 50%, vars aktivitetsindex är normaliserade vid slutet av 2 dagar. Denna analys upprepas var 8: e timme. Om ett trippel negativt resultat erhålls, är hjärtinfarkt inte bekräftat.

Vid ett senare tillfälle krävs en analys för att bestämma nivån av laktatdehydrogenas (LDH). Aktiviteten för detta enzym ökar efter 1-2 dagar från början av massnekros av kardiomyocyter, efter en 1-2 veckors bortgång återkommer det normala. Hög specificitet kännetecknas av en ökning av troponinisoformer, en ökning av nivån av aminotransferaser (AST, ALT). I den allmänna analysen - en ökning av ESR, leukocytos.

Instrumentdiagnostik

EKG fixar utseendet av negativa s. T eller dess bifasiska i vissa led (med fokal MI), patologi för QRS-komplexet eller h. Q (med stor fokus MI), liksom olika ledningsavvikelser, arytmier.

Elektrokardiografi hjälper till att bestämma storheten och lokaliseringen av nekrosområdet, bedöma kontraktiliteten hos hjärtmuskeln och identifiera komplikationer. Radiografisk forskning är lite informativ. Vid senare skeden utförs koronarangiografi, vilket avslöjar platsen, graden av förträngning eller obstruktion av kransartären.

Behandling av hjärtinfarkt

Om en hjärtinfarkt misstänks kallas en ambulans omgående. Före ankomsten av läkare behöver du hjälpa patienten att ta en halv sittställning med knäna böjda på knäna, lossa slipsen, knäppa kläderna så att det inte stramar bröstet och nacken. Öppna fönstret eller fönstret för tillträde till frisk luft. Under tungan sätta ett piller av aspirin och nitroglycerin, som först måste slipas eller be patienten att tugga dem. Detta är nödvändigt för en snabbare absorption av den aktiva substansen och erhåller en tidig effekt. Om angina smärtor inte passerar från en tablett nitroglycerin, ska den absorberas var 5: e minut men högst 3 tabletter.

En patient med misstänkt hjärtinfarkt är föremål för omedelbar sjukhusvistelse vid hjärtupplösning. De tidigare resuscitatorerna börjar behandling, desto gynnsamare är den ytterligare prognosen: det är möjligt att förhindra utvecklingen av infarkt, för att förhindra att komplikationer uppträder, för att minska nekrosens fokusområde.

Huvudsyftet med de prioriterade behandlingsaktiviteterna:

 • uttag av smärtsyndrom
 • begränsning av den nekrotiska zonen;
 • förebyggande av komplikationer.

Smärtlindring - Ett av de viktigaste och brådskande stadierna vid behandling av hjärtinfarkt. Om tablettnitroglycerinet är ineffektivt injiceras det intravenöst med dropp eller narkotisk analgetikum (t.ex. morfin) + atropin IV. I vissa fall utförs neuroleptanalgesi-iv neuroleptisk (droperidol) + analgetisk (fentanyl).

Trombolytisk och antikoagulant terapi syftar till att minska nekroszonen. Den första dagen av de första tecknen på en hjärtattack för att suga blodpropp och återställa blodflödet kan trombolys förfaranden, men för att förhindra död kardiomyocyter effektiva att göra det under de första 1-3 timmar. Förskriva trombolytiska läkemedel - fibrinolytika (streptokinas, streptaza), trombocytaggregationshämmande medel (trombo-ACC), antikoagulantia (heparin, warfarin).

Antiarytmisk behandling. Att eliminera arytmier, hjärtsvikt, metabolisk återhämtningen i hjärtvävnad används antiarytmika (bisoprolol, lidokain, verapamil, atenolol), anabola (retabolil) polariserande blandningen etc.

För behandling av akut hjärtsvikt Använd hjärtglykosider (korglikon, strophanthin), diuretika (furosemid).

För att eliminera psykomotorisk agitation används neuroleptika, lugnande medel (seduxen), sedativa.

Prognos beror på hastigheten på rendering första hjälpen kvalificerad, snabb återupplivning, storlek och lokalisering av hjärtskada, närvaro eller frånvaro av komplikationer, patientens ålder och dess befintliga relaterade kardiovaskulära sjukdomar.