Huvud / Emboli

Clotlag: typer, orsaker, symtom och konsekvenser av akuta tillstånd

En av orsakerna till plötslig död är ocklusion av kransartären genom en blodpropp som bildades i venösa bensystemet och bröt bort under påverkan av yttre eller inre faktorer. En trombus i artärerna blockerar blodflödet, vitala organ får inte syre, och personen dör. Det är ögonblicklig död som indikerar närvaron av blodkärlens blockering, så de viktigaste frågorna kommer att vara om det är möjligt att rädda en person när blodpropp bryts och vad man ska göra med de första tecknen på en dödlig patologi.

Typer av trombus

Död från en koagel, momentan eller fördröjd sker med fullständig blockering av kärlet, vilket ger hjärtat eller hjärnan i sin helhet. Utseendet av en koagel är en komplex process i kärlsystemet, där följande faktorer är obligatoriska:

 • skada på den cellulära apparaten i kärlväggen;
 • progressiv minskning av blodflödeshastigheten;
 • medfödd eller förvärvad patologi av blodkoagulationssystemet.

Tromb - långsam och komplex biokemisk process som kan äga rum i något kärl - i aortan, en huvudartär stam, inuti hjärtkamrarna, eller i de venösa sinus venerna i benet. Beroende på var trombosen är, hur snabbt tar blodproppen upp vitala organ och hur mycket det helt blockerar blodflödet, manifestationerna av akut patologi och hur mycket tid före döden beror. Viktiga prognostiska faktorer inkluderar den typ av blodpropp som konstaterades under undersökningen:

 • parietal (den ursprungliga formen av trombbildning, partiell ocklusion);
 • central (fäst vid kärlväggen med fibrinsträngar, stör normal blodflöde, hög risk för separation)
 • Flotation (mobil, hög sannolikhet att riva av kärlväggen med risk för trombos);
 • ocklusiv (fullständig blockering av fartygets lumen);
 • en vandrande trombus (en blodpropp eller en embolus som rör sig med en blodflöde).

Det är möjligt att undvika allvarliga problem och livshotande situationer vid upptäckt av parietala, centrala och flotationsformer av trombi, när läkaren kan förhindra separation och eliminera ocklusion av kärlet.

Med fullständig blockering beror mycket på platsen för den ocklusiva skadorna. Mycket värre, om en blodpropp i benet bröt och vandrande koagel nådde lungartären: på bakgrund av upphörandet av blodflödet i hjärtkamrarna med nedsatt pumpfunktion är hjärtstillestånd och död.

Orsaker till koagulering av trombos

Bildandet av en koagel i kärlens lumen är en stor risk: en person bor och vet inte att en blodpropp när som helst kan komma ifrån. Det är oförutsägbarhet och suddenness som är de främsta skrämmande faktorerna, när det finns en skarp smärta i bröstet och medvetslöshet i avsaknad av klagomål när man gör det vanliga arbetet eller mot bakgrunden av att spela sport. Du behöver veta vad som kan provocera och bidra till orsaker till trombusbrott:

 • tungt fysiskt arbete
 • ett hopp i blodtryck;
 • mekaniskt trauma;
 • aktiv sport;
 • temperaturfall;
 • vassa fluktuationer av atmosfärstryck;
 • allvarlig fysisk aktivitet efter långvarig immobilitet.

För att förstå varför trombi kommer ut i människor, bör man överväga en typisk version av dödlig tromboembolism efter flygresor. En person med en medfödda blod koagulationsstörningar eller i närvaro av åderbråck under lång flygning för icke-efterlevnad trombos förebyggande det finns förutsättningar för koagelbildning (långvarig orörlighet, ökad blodviskositet, uttorkning, tryckfall). Omedelbart efter ankomsten i bagageutlämningen vid lyft tunga väskor fristående mural tromb blir oregelbunden och - börjar nedräkningen till den dödliga blockering av kranskärlen.

Symptom på akut patologi

Manifestationer av en farlig situation mot bakgrund av separation av blodpropp i benet beror på ocklusionsstället. De värsta alternativen är relaterade till lung-, koronar-, cerebrala och mesentera artärer.

Mindre farligt är blockering av ytliga vener i benet, vars symtom påverkar motorisk aktivitet men leder sällan till dödliga förhållanden. Huvud tecken på en avbruten trombus i hjärtat (hjärtinfarkt) och lungor (tromboembolism):

 • svår och plötslig smärta i bröstet
 • hjärtritmen är bruten (takykardi);
 • brist på luft med andfåddhet;
 • hosta med hemoptys;
 • förlust av medvetande.

Om en blodpropp bröt i hjärtat eller blockerar lungartären, så är det väldigt lite tid för akutvård - från några minuter till en halvtimme. Men även med tillhandahållande av kvalificerad sjukvård på ett sjukhus är chanserna att överleva små (50% av människor dör inom 30 minuter efter de första symptomens början).

Extremt farlig variant av de cerebrala artärernas ocklusiva lesioner, vars resultat blir en stroke. Typiska tecken på trombusbrott i hjärnkärlen:

 • outhärdlig huvudvärk;
 • yrsel;
 • problem med hörsel och tal
 • förlamning eller pares (oförmåga att flytta benen) från en eller båda sidor.

Om trombi kommer ut i inre organens artärer, är det vanligaste alternativet en mesenterisk obstruktion av tarmkärlen, som uppträder av följande symtom:

 • allvarlig buksmärta utan tydlig lokalisering
 • diarré och kräkningar;
 • Ökning av hjärtfrekvens och blodtryck;
 • stark pall och rädsla.

Mot bakgrund av en avbruten trombus i benet finns följande manifestationer:

 • smärta sensioner av varierande grad av svårighetsgrad;
 • problem med promenader (intermittent claudication);
 • svullnad av fot och underben;
 • förändring i hudfärgen (cyanos, rodnad i samband med den utvidgade venen);
 • ökning i lokal temperatur.

I varje enskilt fall indikerar närvaron av livliga manifestationer av ett akut livshotande tillstånd att en trombus har kommit ut och en verklig risk för hälsa och liv har uppstått. Alla akut medicinska och diagnostiska åtgärder bör utföras så snabbt som möjligt (det är omöjligt att veta exakt hur mycket tid som finns kvar för att rädda en person).

Effektiv diagnos

Det bästa och mest fördelaktiga alternativet för diagnos och behandling är detektionen av att plugga in i benet i underbenen i de tidiga skeden av sjukdomen, när en person känner smärta och söker hjälp. Det är värre om trombusen sönderfaller när patienten genomgår behandling på sjukhuset: chanserna för att upptäcka patologin i tid är mycket högre, men risken för livet är extremt hög. Minsta chans för en person att överleva om en trombos brister bort från den medicinska anläggningen.

Förutom att bedöma typiska symptom är det nödvändigt att utföra följande studier på kort tid:

 • duplex ultraljudsskanning;
 • angiografisk undersökning
 • Röntgen- eller beräknad tomografi.

Laboratorieundersökningar på grund av primärvården är ineffektiva: vänta inte på resultatet av koagulogramanalys för att inte slösa tid. Den optimala typen av diagnos är endovaskulära metoder, med vilka du kan utföra två huvuduppgifter - för att göra en noggrann diagnos och för att avlägsna obstruktionen för blodflödet.

Taktik av behandling

Det första hjälpen utanför vårdinstitutet är enkelt - du behöver ringa ett ambulanslag, hjälpa personen att ta en vågrät position och se till att luften flödes. När du anländer till samtalet vet läkaren helt vad trombosen är, varför den går sönder och vad är risken för livet, så börjar de första minuterna vidta åtgärder för att återställa hjärt- och cerebralt blodflöde. Den viktigaste uppgiften hos en ambulans är dock att få patienten så fort som möjligt till sjukhuset.

På ett sjukhus är alla använda mediciner utformade för att tillfälligt upprätthålla blodcirkulationen och vitala funktioner hos organ och system i människokroppen. Grunden för framgångsrik terapi är kirurgisk behandling: bara genom att ta bort trombosen kan du säkerställa återhämtning. Förfarandet beror på platsen för ocklusion av kärlet, typen av ocklusion och svårighetsgraden av patientens allmänna tillstånd.

De bästa resultaten av kirurgisk behandling är hos unga med trombos i benet. Konsekvenserna av ocklusion av stora fartyg är mycket värre, även med tillhandahållande av kvalificerad hjälp i rätt tid: vandrande blodpropp orsakat hjärtinfarkt, är stroke eller lungemboli ofta orsaken till dödsfall eller djupa funktionshinder rättigheter. Clotting och trombos i tarmkärlen behandlas endast kirurgiskt - utan kirurgi finns peritonit och oundviklig död.

Varje variant av tromboembolism hotar en persons liv, så du behöver veta vad trombi är och hur man undviker de sorgliga konsekvenserna av akut blockering av blodkärl. Övervakning av förebyggande åtgärder som rekommenderas av läkaren och regelbundna besök till läkaren för undersökning kommer att bidra till att förebygga farliga situationer.

Clotlag: orsaker till bildandet, möjliga konsekvenser

Stängning av en trombos är ett farligt tillstånd, fylld med många komplikationer från hjärt-kärlsystemet, centrala nervsystemet och till och med mänsklig död. Normalt regleras de reologiska egenskaperna hos blod och dess koagulering för att stoppa blödningen av ett antal faktorer. Detta och beståndsdelarna är blodplättar, proteiner, biologiskt aktiva substanser som produceras i levern.

Det är i hennes celler, hepatocyter, huvudfaktorn för blodkoagulering, protrombin syntetiseras. Vid en hälsosam person aktiveras koagulationssystemet vid någon, till och med obetydlig skada på kärlet. Stoppet av blödning och bildandet av en trombos inträffar i flera steg. I början, vidhäftning av blodplättar, med andra ord deras vidhäftning mot kärlets vägg.

Denna mekanism tillhandahålls av ämnen som släpps under trauma. Därefter aggregering av blodplättar, det vill säga bildandet av en klump från ackumuleringen av ett stort antal av dessa formade element.

Under första fasen förstörs vissa celler och frigör vissa ämnen. Under deras inflytande aktiveras blodkoagulationssystemet, det vill säga ett tunt filament av fibrin är fäst vid koaguleringen.

Normalt löses trombusen med återställandet av kärlens integritet. Dock med vissa predisponerande faktorer i den formade kluster av blodplättar och fibrin avsatt kroppar (erytrocyter och leukocyter) och andra proteiner.

Brott mot systemet med hemostas, vilket leder till ökad koagulering av blod, kallad trombofili. Sjukdomen åtföljs av bildandet av tromboser olika lokaliserings specialister kallas trombos, trombbildning och efterföljande lösgöring med fullständig eller partiell ocklusion av lumen av ett blodkärl - tromboembolism.

Faktorer av trombogisk risk kan vara permanenta, genetiskt betingade avvikelser eller tillfälliga orsaker, såsom:

 • ålder, risk för bildande och separation av blodproppar är hög hos män äldre än 45-50 år och hos kvinnor efter klimakteriet.
 • ärftlig predisposition;
 • mutation av gener som bestämmer syntesen av koagulationsfaktorer, nyligen studeras sådana brott och möjligheten till deras korrigering att studeras aktivt;
 • graviditet;
 • tvingad hypodynami associerad med konsekvenserna av svårt trauma, stroke eller andra patologier;
 • leversjukdom;
 • diabetes mellitus;
 • hypertensiv sjukdom;
 • saktar blodflödeshastigheten på grund av arytmi och andra patologier i det kardiovaskulära systemet;
 • kränkningar av väggstrukturen hos kärl på grund av åderbråck, aneurysmer, inflammatorisk process (tromboflebit);
 • ateroskleros;
 • rökning, alkoholism
 • fetma;
 • ta vissa läkemedel som ökar blodkoagulationsförmågan (orala preventivmedel, koaguleringsmedel);
 • kavitoperationer, kirurgiska ingrepp på hjärtat, kranskärlskärl.

Vad betyder det att koaguleringen kom ut? Blodproppar av liknande karaktär är tätt fastsatta på vener eller artärer. Specifikt för trombossymptom uppstår på grund av en partiell överlappning av blodkärlens lumen. Högt blodflöde, feber i infektionssjukdomar, ökat blodtryck, fysisk överbelastning blir emellertid orsakerna till varför en persons trombos avbryts. Detta händer plötsligt, och ofta beror resultatet av ett sådant tillstånd i stor utsträckning på medicinsk vård.

Den farligaste situationen är fullständig blockering av fartygets klump. Med denna patologi skapas en barriär för normal blodcirkulation, vilket ofta leder till irreversibla förändringar. Friliggande vandrande koagel (även kallad flytande på grund av det faktum att det rör sig fritt i blodströmmen) kan blockera artären, skapar sedan en barriär mot tillförselceller med syre, det orsakar deras snabba förstörelse. Trombos av vener åtföljs av stillastående fenomen.

Konsekvenser av tillståndet, varför trombopen öppnar, tjänar:

 • insult. Förekommer om blodproppen hindrar artärer som matar hjärnan. Konsekvenserna av en sådan attack beror på lokaliseringszonen och området för lesionen.
 • Hjärtattack. Det utvecklas mot bakgrund av cirkulationsstopp i koronarkärlen. Cellarna i hjärtmuskeln dör snabbt som ett resultat av akut syrehushållning.
 • Nederst på nedre extremiteterna. Trombos av fötterna är ofta ett fenomen med varicoseförstoring. Utan lämplig behandling kan en sådan patologi resultera i funktionshinder.
 • Tromboembolism i lungartären. Detta tillstånd är väldigt farligt. Brott mot blodflödet på grund av stopp av en vandrande trombus i lungan kan leda till att en person dör, trots snabb återupplivning.

Dessutom kan akut hypoxi som resultat av komplikationer av trombos, varje organ, till exempel mag, tarm, njurar, lida. I alla fall, utan lämplig vård, står patienten inför döden.

Trombusen kom ut: symptom, akutvård, typer av trombos

Drogterapi för trombos och symptom på tillståndet när trombosen har kommit ut beror på blodproppens specifika typ och plats.

Särskilja dem:

 • genom trombos placering i blodkärlet: parietal (långsträckt långsträckt och foder), central och ocklusiv;
 • på patogenesen av utbildning: vit, koagulering, blandad;
 • lokalisering: arteriell, venös, vandrande, bildad i små kärl.

Om du tittade upp proppen, kan symtom på en hjärna stroke visar sig på många sätt, är detta en mycket dålig huvudvärk och medvetslöshet, förlamning på ena eller båda sidorna av kroppen, tal funktionsstörningar, demens.

Bildandet av en trombus i kransartärerna utan fullständig blockering av kärlet orsakar ischemisk hjärtsjukdom. Hennes symptom är andfåddhet, bröstsmärta, arytmi, trötthet. Om trombusen fullständigt blockerar koronarkärlens lumen, utvecklas hjärtinfarkt. Ofta är dess tecken akut smärta bakom bröstbenet, vilket inte stoppas av nitroglycerin, andningsskador, en skarp bläck av huden.

Tromboembolism hos lungartären åtföljs vanligtvis av brist på blodcirkulation i lungens hela lopp. För att förhindra en persons död är det endast möjligt när det första hjälpen ges inom några minuter, efter att blodproppen har kommit ut, ses symtomen och diagnostiseras. Om patienten befinner sig på avstånd från sjukhuset leder ett sådant anfall till en omedelbar död.

När den dras i tromb ben kärl symptom på sådant tillstånd kan vara svår smärta i det drabbade benet och blåhet lem hypertermi hudparti i ockluderade kärlet.

Trombos i tarmkärlen är vanligen en frekvent komplikation av ateroskleros. På separation av blodproppen indikeras av smärta i bukhålan, illamående och sedan kräkningar. Bildandet av foci av nekros åtföljs av kliniska tecken på förgiftning. Resultatet av detta tillstånd är peritonit, vilket är farligt för sepsis och dödsfall.

Vad ska man göra om en koagel kom ut? Jag måste säga att det är omöjligt att ge adekvat hjälp till en person med en sådan klinisk bild. Därför behöver du ringa en ambulans. Urgent läkemedelsbehandling är användningen av antikoagulantia. Vanligtvis injiceras med heparin eller dess effektivare analoger Enoxaparin, Nadroparin, Dalteparin.

Användningen av dessa läkemedel bör dock utföras endast på ett sjukhus med ett individuellt val av dos på grund av risken för inre blödning. För att lösa de bildade blodpropparna injiceras patienten med fibrinolytika (Streptokinas, Tromboflux, Fibrinolysin). När akutvård behövs tas trombocyten av en kateter.

Varför tränar en trombos och en person dör: är det möjligt att förhindra en sådan situation

För närvarande har läkemedel utvecklats som kan påverka orsaken till varför en blodpropp går av och en person dör. Djup ventrombos och för förebyggande av cirkulatoriska störningar efter hjärtkirurgi, när arytmier utse Ksarelto (Rivaroxaban) Elikvis (apixaban), Pradaksa (Dabigatran).

För att stärka kärlväggen rekommenderar läkare sådana läkemedel som Ascorutin, Venoruton, Detralex. För att förhindra blockering av en vandrande trombus, och inte undra varför en persons trombus spricker, installeras ett speciellt cava-filter i artärlumenet, som kan hålla blodproppar.

I närvaro av predisponeringsfaktorer, varför en trombusbrott, varefter en person kan dö, är det nödvändigt att göra justeringar av kosten.

Det är nödvändigt att överge livsmedel med högt innehåll av vitamin K, eftersom detta ämne är en av faktorerna för blodproppar. I stora mängder finns det i kål, spenat, örter och köttbiprodukter.

Introducera i kosten av frukt, grönsaker, spannmål, fyll i sallader följt av en blandning av vegetabiliska oljor. Exkludera saltade, marinerade, stekt, rökt mat, kaffe och alkohol, det är allt som kan höja blodtrycket. För att stärka kärlens väggar är användbar körsbär, vinbär, tranbär, vitlök, nötter.

Dagens regim måste nödvändigtvis innehålla måttlig övning, enkla övningar. Regelbundet är det nödvändigt att göra fotmassage. Efter de utförda operationerna är den tidiga uppkomsten av patienter från sängen och början på träningsterapi av stor vikt. Också visad är bär av speciell kompressionstrik. En läkare kan rekommendera en specifik modell och dens densitet. Ovanstående förebyggande åtgärder är mycket viktiga, eftersom om blodpropp har kommit ut, är det möjligt att bara rädda en person från den snabba återupplivningen.

Hur bildas en blodpropp och vad ska jag göra om en trombus har kommit ut - vilka följder kan det vara?

Många har förmodligen träffat minst en gång i sina liv med begreppen "trombos", "trombos", men inte alla har en riktig idé om detta fenomen.

En trombus är onormal blodpropp i den levande kroppen, som ligger i hjärthålen eller blodkärlets lumen.

Det uppstår på grund av en kränkning av blodproppens funktion. För utseendet av trombus är det nödvändigt att kärlets vägg är skadad från insidan eller där det finns en aterosklerotisk plack.

Primär trombus representerar filamenten av fibrin som deponeras på kärlens ändrade vägg. Därefter appliceras trombotiska massor på den, koagulanten växer. När den kritiska storleken uppnåtts, sönderbryts blodproppen och blodflödet stannar.

Orsaker till koagulationsbildning

Det finns tre huvudorsaker till att en trombos bildas och i många fall kommer ut:

 1. Skador på kärlväggen (mekaniskt trauma, inflammatoriska processer, inre väggskador av bakterier, toxiner, virus);
 2. Felaktig blodkoagulationsfunktion (aktivering av koagulanter och provokation av blodplättsaggregering - fästning till varandra). I allmänhet är denna process associerad med medfödda avvikelser vid utvecklingen av trombocyter, även om det ibland sker förändringar på kemisk nivå (efter exponering för bakteriella, virala celler, med vissa läkemedel).
 3. Långsam blodcirkulation (förknippad med överföring av artärer och vener, varicos vasodilation, ökad blodtäthet).

Trombi kan bildas i någon del av cirkulationssystemet - i venerna, artärerna och jämnt i hjärtat. Ovanstående skäl gäller för varje enskilt fall.

Det finns emellertid fortfarande specifika faktorer som endast påverkar en viss del av cirkulationssystemet.

Orsaker till blodproppar i artärerna

Huvudfaktorn vid bildandet av blodproppar i artärerna är utplåna ateroskleros.

Kolesterol och lipider (fetter) deponeras i det inre skalet hos artären.

Runt dessa ackumulationer börjar foderkärlet att ersättas (gradvis) av en bindväv, som sedan bildar en aterosklerotisk plack. Plack uppfattas av kroppen som en viss defekt, som måste "avlägsnas".

På dess yta deponeras fibrinplättar och blodplättar, som gradvis bildar en trombus - i början instabil och mjuk, med tiden som kondenserar.

Denna process sker i de flesta människor, men med olika hastigheter.

Blodpropp i venerna

På venerets väggar kan kolesterol inte detekteras, eftersom detta ämne kommer in i arteriellt blod. Venös trombi bildas på grund av specifik skada på kärlväggen: tromboflebit och flebotrombos.

Tromboflebit - trötthet hos en trombus i ett inflammerat område av kärlet (inflammation kan orsakas av infektion, kemiska medel, venösa ventelfel, åderbråck...).

Phlebothrombosis - en trombos bildas utan symptom på inflammation.

Om hjärtat påverkas

Huvudfaktorn - saktar blodflödet. Detta är möjligt, till exempel efter ett hjärtinfarkt (en del av hjärtvävnaden dödas, ersätts av en bindväv). Ofta bildas trombi efter operation i hjärtat (till exempel installation av en ventil).

Vem är mest utsatt för utbildning?

I riskgruppen inkluderar:

 1. Män ålder 40+ (hos kvinnor, före klimakteriet, uppdateras blodets sammansättning varje månad med menstruation, så hos män efter 40 år fungerar systemet som är ansvarigt för blodkoagulering, värre).
 2. Kvinnor 50+ (dock är åldersgruppen av risk för kvinnor mer individuell, beror på åldern för klimakteriet).
 3. Människor med överdriven kroppsvikt. Risken för blodproppar ökar 10 gånger med fetma, eftersom ackumuleringen av kolesterol på kärlens väggar framkallar utseende av aterosklerotiska plack. Kolesterol stiger efter regelbunden konsumtion av feta och stekta livsmedel.
 4. Människor med störd diet (till exempel efter en månad med extremt strikt diet äter en person alla slags "godisar").
 5. Människor som dricker mycket alkohol. Det finns en tro på att alkohol spädar blodet. Ja, men inte 2 liter öl på kvällen. 20-30 gram vodka eller 100 gram. skulden per dag kommer verkligen att gynna blodet. Ett stort antal alkoholhaltiga drycker avtorkar kroppen, främjar klumpning av blodproppar.
 6. Med nedsatt fysisk aktivitet.
 7. Gravida kvinnor (i graviditetstillståndet avkyls blodet mer, eftersom det alltmer växande livmodern förhindrar normalt blodflöde), bara de som födde moderen (under förlossningsprocessen kan skador på kärlna orsakas).
 8. Avbruten kirurgi i bukhålan, på stora leder.
 9. människor missbrukare av kaffedrycker (koffein smalnar blodkärlen, försämrar blodflödet).
 10. rökare (nikotin smalnar också blodkärlen).
 11. Patienter med onkologisk sjukdom, inflammationer.
 12. Kvinnor som tar hormonella preventivmedel (droger ökar nivån av hormoner, kroppen uppfattar detta som en signal om graviditet och blodets koagulationssystem aktiveras).
 13. Holländska forskare upptäckte anslutning av trombos och fysiologiska parametrar: Den här sjukdomen är oftare för människor, över 190 cm och under 160.

Också i riskzonen är människor med vissa sjukdomar:

 • ateroskleros;
 • varicose, hjärtsjukdomar;
 • diabetes mellitus;
 • trombofili ("överkonvolvabilitet" av blod);
 • utplånande endarterit (kronisk inflammation i artärväggen);
 • akut reumatisk feber (som påverkar hjärtventilen);
 • förmaksflimmer.

Klassificering av formationer

Beroende på platsen i kärl:

 • pristenochny (den ena änden är fäst vid väggen, blodflödet bevaras);
 • Fortsatt (syn på parietal, men ganska lång);
 • Foder (fodrar nästan hela kärlets vägg, för blodflöde en liten lumen);
 • central (belägen respektive i mitten, fäst vid väggarna med strängar, blodflödet är begränsat);
 • Clogging (clogs lumen i kärlet helt).

Beroende på bildningsmekanism:

 • agglutination, vit: bildad från leukocyter, agglutinerade blodplättar, fibrinfilament. Det bildar långsamt, i artärer med snabbt blodflöde;
 • koagulering, röd: bildad med hyperfunktion av blodkoagulering (meshfibrin fångar erytrocyter) lokaliserad i vener;
 • blandad typ (slimstruktur, bildad av alternerande adhesionsprocesser (vidhäftning) och agglutination (sedimentering) av blodplättar);
  hyalin (sammansatt av plasmaproteiner, blodplättar, hemolyserade erytrocyter).

Även trombi kan delas in i grupper, beroende på deras Plats:

 • venös (i djupa och ytliga vener);
 • arteriell (i djupa och ytliga artärer);
 • vandrande (en blodpropp som lossnar från kärlets vägg och rör sig längs blodbanan).
 • blodproppar i mikrocirkulationssystemets kärl.

Om tiden för att identifiera och ordentligt organisera behandling för trombos i venerna i underbenen kan separation av trombusen undvikas. Hur man klargör detta förtydligar vår artikel.

Än läkemedlet Troxerutin är användbart och instruktionen om användningen av läkemedlet har studerats i detalj av oss och ligger i allmän tillgång.

Symtom som bör varna

De synliga tecknen kommer att bero på trombos placering.

50% av de personer som genomgått djup venetrombos upplevde inga symptom.

Den andra hälften påverkades dock vissa känslor:

 1. Om trombos ligger i djupa venen: feber, frossa, lokal smärta och blueness, feber på koagulationsstället.
 2. Om blodpropp formad i ytskiktet: det kan palperas, venen kommer att komprimeras för beröring, smärtsam beröring till det drabbade området. En del av kroppen kommer att vara svullen, varm, röd.
 3. tromb vid foten: Kramper i gastrocnemius muskeln, smärta, svullnad i fotleden, svullnad, som försvinner på morgonen. Ett av de sena symptomen är brun hud.
 4. Om venen är inflammerad och den innehåller en trombus: hög feber, smärta i det drabbade området, rodnad, svullnad. Nästa steg - huden är täckt med cyanotiska fläckar, flingor.
 5. tromb i huvudet: nedsatt tal, koordination, lammsförlamning, ansiktssymmetri, svårighet att svälja mat. Om kolten kom i mitt huvud - en stroke.
 6. tromb i tarmarnas kärl: manifesterad efter en viss tid, sjukdomen "peritonit" (smärta i buken, ger till axeln eller halsbåren, kräkningar, avföring).
 7. Om trombben har kommit av i hjärtat det finns ett myokardinfarkt.
 8. Wien, som bär blod från hjärnan: nacke, huvudvärk, synproblem.
 9. tromb i lungorna: extremt farlig sjukdom. Om en blodpropp bryts ut i lungorna, kvävs personen, blir blå. Då slutar han andas. Och vanligtvis är inga symptom, före den döende staten, uppenbart.

Varför uppstår klyftan?

Processen syns på bilden om blodpropp har kommit ut i hjärtat

För att ge ett entydigt svar på frågan om varför en trombus avbryts bör en betydande mängd inte alltid entydig medicinsk litteratur studeras.

Men i allmänhet kan du helt enkelt beskriva processen.

En blodpropp bildas i kroppen och väntar på "sin tid".

Varför går trombos av? Rights:

 • det täcker inte helt fartygets lumen;
 • blodflödet är tillräckligt snabbt (för att riva blodproppen från väggen).

Följaktligen bryts trombusen i de flesta fall bort från artärväggen.

Då rör blodproppen - det kan för ett tillräckligt långt avstånd. En annan trombos kan delas upp i flera partiklar, vilket leder till igensättning av flera kärl samtidigt.

Symtom som uppstår när en trombus spricker bestäms av den drabbade zonen.

Om skadad artär, Det finns brist på syre och näringsämnen (ett organ som levereras från denna artär). Först kommer ischemi, efternekros av motsvarande organ.

Mindre vanligt, trombus kommer ut i Wien. Symtom bestäms också av lesionsplatsen (stagnerande fenomen, multiplikation av mikroorganismer, inflammation i vävnader, sepsis förekommer i den regionen).

Tromboembolism av lungorna - dödlig vandrande trombus

En av de mest "olyckliga" platserna för en trombos är kanske lungorna.

Tromboembolism i lungartären - detta är en omedelbar upphörande av blodflödet i lungartärerna på grund av igensatta blodproppar.

PE är ofta resultatet av komplikationer av postpartum och postoperativ period.

Om trombben har kommit i lungorna i en tredjedel av fallen, en viss död under de första minuterna.

Mer än hälften av patienterna dör inom 2 timmar efter trombos utseende i lungans artärer.

Oftast orsakar PE plack, som kom från de nedre extremiteternas djupa vener.

PE manifesteras genom snabb andning, väsande andning, förbättring i ryggläge, bröstsmärtor, hjärtklappning, kall svett, hosta, yrsel, kramper i extremiteterna, blekhet "blåhet".

diagnostik

Tidig upptäckt av trombus är ett tillfälle att undvika operation och till och med rädda sitt liv.

Om du har risk för trombos är det bäst att regelbundet kontrollera tillståndet av koagulering blodets funktioner:

 • tromboelastografi;
 • trombin generationstest;
 • aktiv partiell tromboplastintid
 • trombodinamika;
 • protrombintidstest.

Behandling av olika former av trombos

Det första steget mot härdning är den aktuella identifieringen av problemet.

Behandling av trombos är uteslutande under överinseende av en läkare, i en stationär regim.

För diagnos behöver du se en phlebologist eller kardiolog.

Han kommer att utföra en utvärdering av trombusen, möjligheten till hans separation, formulera en diagnos, välj en metod för behandling.

Det finns sätt att återhämta sig:

 • medicinska (antikoagulantia, reducerande blodkoagulering, nikotinsyra, statiner);
 • införandet i kärlet av ett ämne som löser upp trombben
 • kirurgiskt (med svåra former av trombos);
 • installation av cava-filter i venen (gäller för ensidig trombi, som oftare sönderdelas);
 • medföljande procedurer (LFK, massage);
 • lågt kolesterol diet.

Typ av behandling kommer i första hand att bero på typen av trombos och dess storlek.

Även behandlingsmetoden väljs beroende på det drabbade området.

I mer otillgängliga områden (djup vener, hjärta, lungor) injiceras ett läkemedel som löser upp trombben.

Kirurgisk ingrepp används i patientens extremt allvarliga tillstånd.

Förebyggande av koagulationsbildning

 1. överensstämmelse rätt diet - ett minimum av kolesterol (margarin, fet, "närande" soppa), fler produkter, som minskar blodproppar (grönt te, körsbär, tonfisk, broccoli, spenat, citrus, tranbär).
 2. Tar aspirin minskar blodkoagulering (vanligtvis kardiologer utse det efter 40 år). Men förskriv det inte själv!
 3. Minst 30 minuter per dag fysisk aktivitet (Cardio). Således accelererar du blodcirkulationen, förstärker hjärtmuskeln, reducerar blodpropp.
 4. ansöka specialtröja (kompression) under resor och flygningar.

Om blodpropp bryter i hjärtat, lungorna eller benet, kan konsekvenserna vara störst och följa enkla rekommendationer och regelbundna besök hos läkaren kan rädda liv!

Symtom och konsekvenser av blodpropp i hjärtat

De flesta tror att allvarliga hjärtsjukdomar uppträder huvudsakligen på djup ålder, som en följd av en försämring av aktiviteten hos alla organ i en sliten organism. Faktum är att enligt WHO-statistiken är det hjärtsjukdomar som årligen dödar ett stort antal liv hos unga män och kvinnor i åldern 35-50 år. Detta händer av olika anledningar, varav den främsta är bildandet av blodpropp i hjärtat, följt av avlägsnande och täppning av kärlet. Orsak plötslig dödsburk och tromboembolism i lungartären, vilket leder till hjärtinfarkt. För närvarande finns det många metoder för att behandla denna patologi, men sjukdomsresultatet beror i stor utsträckning på att patientens behandling av medicinsk hjälp är aktuell.

Vad är trombos i hjärtat och hur farligt är det?

En trombus har vanligtvis en skiktad struktur och är en blodkolv med blod som innehåller fibrin, blodplättar, röda blodkroppar och leukocyter. Sådana formationer, som skapar en turbulens av blodflödet eller fullständigt täppa till kärlens lumen, blir huvudorsaken till alla allvarliga patologier i hjärt-kärlsystemet. I den internationella klassificeringen av sjukdomar har trombos i hjärtat koden 151.3.

Om en trombos i hjärtat har kommit ut, börjar den röra sig fritt längs blodbanan och kallas en embolus i medicin. Om en sådan blodklump kommer in i artärerna som matar hjärnan finns det stor risk för ischemisk stroke och omedelbar död. Om det fanns en utlösning av trombocyt med blodflöde från hjärtkärlens hjärtkärl, finns det en möjlighet att det hamnar i lungartären, som oftast leder till hjärtinfarkt.

Om diagnos av patienten på bakgrunden av trombos avslöjade ett aneurysm, som är en förlängning av en viss del av den artär eller hjärtat kaviteten, det finns en hög sannolikhet för snabba gallring ansträngda organ väggar. Trombusen, som har dykt upp i utvecklingsplatsen för aneurysmen, kallas dilaterad. Med sin snabba ökning kan fartyget brista.

Hjärtattacker av olika etiologier utgör en fara för människans liv, men de kan snabbt erkännas av karakteristiska tecken och kan stoppas med hjälp av mediciner.

Varna inträngningen av blodpropp i kranskärlspiran är inte möjlig, därför om en blodpropp bryter ut i hjärtat är omedelbar död oundviklig.

Funktioner av intrakardial lokalisering

En hjärttrombos kan vara hyalin (om det inte finns fibrin i dess sammansättning, men det finns proteiner), såväl som rött när det bildas i vener och vit vid lokalisering i artärerna. Hjärttrombusen är oftast en blandning av alla dessa arter, bestående av mångfärgade stratifieringar. I medicin är de indelade i:

 1. Rörlig. Har möjlighet till fri rörlighet mellan atrierna och ventriklerna.
 2. Fast. Den har ett polypopalt ben, som det är fäst vid epitelet på endokardiet.

Trombocyter lokaliserade i hjärtkaviteten kan vara:

Skillnaden är att i den första formen finns en fullständig blockering av fartyget och vid den andra smalnar dess lumen.

Orsaker till trombos

Influensa på blodproppsform kan olika faktorer, upp till kraftigt överförda förkylningar, så det är nästan omöjligt att säga exakt varför det var trombi hos en person. En trombos kan dyka upp direkt i hjärtat eller gå in i organs kavitet med blod från underkroppens djupa vener, till exempel med tromboflebit eller som resultat av:

 • virvlande blodflöde på grund av skador på en eller flera hjärtventiler;
 • saktar eller accelererar det totala blodflödet;
 • ökad blodkoagulering.


Ovanstående betingelser, vilka är gynnsamma betingelser för bildandet av blodproppar, observeras i följande patologier:

 • transmuralt myokardinfarkt, vilket resulterade i en aneurysm;
 • mitralstenos av reumatiskt ursprung
 • olika typer av arytmier, där det förekommer en ojämn minskning av enskilda delar av hjärtmuskeln.

Olika autoimmuna och onkologiska sjukdomar leder till ökad blodviskositet, som ofta blir orsaken till trombbildning. Fibrin, som är närvarande på grund av blodproppar, produceras i stora mängder i allvarliga fall av tonsillit, influensa och lunginflammation. I sällsynta fall detekteras närvaron av trombi hos nyfödda på grund av genetiska defekter, födelseskador och sjukdomar som moderen drabbats under graviditeten. Prematura barn lider ofta av denna patologi som ett resultat av misslyckanden i arbetet med ett underutvecklat kardiovaskulärt system.

Symtom på blodpropp i hjärtat

Med en polypotisk trombos kan symtom på sjukdomen vara frånvarande länge, vilket sällan uppträder i takykardi och dyspné, särskilt i sittande läge. Med en rörlig trombos observeras följande symtom hos en person:

 • attacker av snabbt hjärtslag som patienten känns som en fladder eller rörelser av en främmande kropp i bröstet;
 • cyanos av huden;
 • ökad svettning;
 • yrsel, pre-ocklusiva tillstånd
 • förlust av medvetande
 • försvagning av puls på den radiella artären.

Trombos av vänstra atriumet åtföljs ofta av fingrarna, faller av artärtrycket till en kritisk nivå och kvävning. En trombos som brister i det högra atriumet leder nästan alltid till lungtromboembolism och ett dödligt utfall från ischemisk stroke.


Utseendet av blodproppar mot bakgrund av hjärt-kärlsjukdomar framgår av följande fakta:

 • Vid användning av antiarytmiska läkemedel uppnås inte en positiv effekt;
 • patienten började utveckla lunghypertension;
 • mediciner stoppar inte en attack av allvarlig smärta i hjärtat.

Att känna igen en trombos på hjärtat eller i kärl utan att utföra speciella diagnostiska förfaranden är omöjligt. I riskzonen är alla som leder en stillasittande livsstil, som lider av fetma, högt blodtryck och dessutom har dåliga vanor. Alkoholmissbruk och tobaksrökning leder till utvecklingen av en aneurysm, och i sin tur till trombos. Om en patient har haft en tidigare operation på hjärtat eller i familjen finns det släktingar med sjukdomen, är detta en indikation på två-timmars årliga kontroller.

behandling

Behandling av blodproppar i hjärtat utförs på olika sätt. Huvuddelen av detta är läkemedelsbehandling med utnämning av speciella läkemedel som löser blodproppar, kirurgisk ingrepp.

Metoden för behandling bestäms av läkaren, beroende på svårighetsgraden av den kliniska bilden, lokaliseringen av lokaliseringen av trombi, resultaten av analyserna. Om en eller flera väggproppar av en liten storlek upptäcktes under undersökningen, är det troligtvis en konservativ behandlingsmetod som tillämpas:

 1. Mottagning av droger som stärker ökad blodkoagulering. Dessa inkluderar: Warfarin, Fragmin, Clexan, Heparin.
 2. Intravenös injektion av trombolytiska medel för att förstöra fibrin.
 3. Användningen av detoxpreparat för att förbättra utflödet av vätska från vävnader.

Kirurgisk ingrepp har alltid negativa konsekvenser, särskilt om operationen utfördes på hjärtat, så före utnämningen av denna metod sker en noggrann utvärdering av alla möjliga risker. Trombusen avlägsnas på ett av följande sätt:

 1. Endoskopisk trombektomi. Med denna metod sätts ett endoskop in i öronen på atrierna, med hjälp av vilka alla blodproppar som uppstår på vägen tas bort.
 2. Bypass-kirurgi. Den mest komplicerade operationen utförs under generell anestesi med användning av en apparat som upprätthåller normal blodcirkulation i patienten under sökning och avlägsnande av blodproppen.
 3. Stentning. Denna metod för extraktion av en trombos består i expansionen av koronarkärl med ett speciellt metallrör.

Kostnaden för operationen beror på dess komplexitet och den valda kliniken. Således fluktuerar priset för en tromboektomi i Ryssland inom gränserna för 15 000-25 000 rubel, vid shunting - 100 000 - 150 000 rubel och på stenting - 40 000 - 50 000 rubel. Ett av de mest kända hjärtcentra, där sådan verksamhet utförs, är Bakulev centrum.

Förebyggande underhåll: Hur man undviker trombos?

Trombos har en extremt ogynnsam prognos, och chanserna för fullständig återhämtning efter operationen är inte så stora, eftersom avlägsnandet av trombben inte eliminerar orsaken till dess utseende. Detta är en nödåtgärd som tillämpas när det finns ett hot mot patientens liv. Därför, även efter operationen, behöver en person ta trombolytiska droger, följ en speciell diet och alla läkares rekommendationer.

För att förhindra denna sjukdom, måste du leda en hälsosam livsstil, ge upp dåliga vanor, drick minst 1,5 liter vatten per dag och inkludera i din dagliga rutin måttlig fysisk aktivitet. Den förebyggande behandlingen stöds väl av traditionell medicin.

Vad kan riva av trombosen?

Alla har hört talas om sådana sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och även om begreppet "blodpropp" eller "blodpropp i hjärtat", men långt ifrån alla förstår vad det exakt betyder. Det är faktiskt blodproppar - trombi - ansvarig för många av de allvarligaste sjukdomarna i hjärtat och blodkärlen som kan leda till döden. Om en blodpropp har kommit ut är chanserna för en person att överleva inte alltid höga, så du måste göra allt för att förhindra detta tillstånd och förhindra cirkulationssystemets patologier.

Orsaker till blodproppar

En trombos är en patologisk blodpropp som bildas under en persons liv i lumen i en vena eller artär och är fäst vid sin vägg. Beroende på strukturen finns det flera typer:

 • vit - bildad mycket långsamt i artärerna, bestå av blodplättar, leukocyter, fibrin;
 • röd - inkludera, förutom alla ovan beskrivna, röda blodkroppar och bildas i venerna med ett långsamt blodflöde;
 • skiktad - de innehåller element av vita och röda blodproppar, sådana trombi förekommer i hjärtat, aorta, artärer;
 • hyalin - inkluderar brutna blodplättar, fibrin, plasmaproteiner, förekommer oftare i små kärl.

Trombi kan vara parietal eller obturating, vilket täpper till kärlets lumen. Även trombben kan vara flotationstarmad, vilken endast hålls av ett litet område och kan när som helst komma bort. Oftast finns sådana trombi i benen eller armen. Efter trombusbrottet kallas det embolus.

Anledningarna till utseendet av trombi är olika. Först och främst är denna process en skyddande reaktion i kroppen, som behövs för att sluta blöda. Därför kan en droppare med blodpropp - en trombus med en inflammation i kärlet, dess trauma eller injektion av en prick I en hälsosam person löser det snabbt utan användning av droger. Men i närvaro av vissa patologiska förändringar i resorption, inträffar inte koageln, tvärtom ackumuleras det trombotiska massor och kan så småningom komma av. Villkor för bildande av trombi är:

 • kränkning av kärlens integritet
 • ökad blodviskositet;
 • saktar blodflödet.

Blödningsstörningar och förtjockning uppträder ofta i hjärtpatologier, autoimmuna och neoplastiska sjukdomar, genetiska defekter, diabetes mellitus etc. Ofta provocera en förtjockning av blodintaget av orala preventivmedel, rökning, dehydrering och andra faktorer.

De första symptomen och den fullständiga kliniska bilden

Symptom på trombos beror på vilket område av kroppen det hände. Upp till hälften av personer med djup venetrombos kände inte alls några obehagliga symptom. Men resten när en stor trombus såg sådana initiala tecken på sjukdomen:

 • rodnad i huden kring det drabbade kärlet (med en ytlig venetrombos)
 • pallor, marmorering, cyanos av huden (med trombos av ett djupt stort kärl); Mer om orsakerna till marmorshuden
 • lokal smärta
 • hypertermi;
 • ibland - möjligheten att hitta en kon på benet eller händerna med hjälp av palpation;
 • ömhet när man rör huden
 • Kramper i benen
 • svullnad och svår svullnad i lemmen.

Dessa symptom är tidiga i trombos, och senare kan utvecklingen av händelser gå på olika scenarier. Om det finns en fullständig obstruktion av kärlet med blodpropp blir huden brun, smärtan är outhärdlig, huden blir täckt med blåa fläckar. Stängning av trombosen är en mer allvarlig variant av progressionen av trombos. Tecken på en avbruten trombus beror på var det hände och var det kommer att sluta. Patologidata åtföljs av dess specifika symptom:

 • en blodproppsbrist i hjärnan: strokeutveckling - huvudvärk, nacksmärta, suddig syn;
 • Jag bröt en blodpropp i hjärtat, förekomsten av hjärtinfarkt - bröstsmärta, svår klämma, tryck i bröstet, smärta i buken av bestrålning, armar, nacke, skulderbladen;
 • separation av blodpropp i lungorna: andfåddhet och asfyxi, eller sammanflyttning i koma, pleurisy, infarkt lunginflammation, hemoptys;
 • trombus i extremiteterna: snabb avbrott av blodflödet, extremitetens köld, dess cyanos, utveckling av vävnadsnekros, benmärgsbenen;
 • lungemboli: tryckfall, hjärtklappning, bröstsmärta, urinretention, medvetslöshet, ischemi, hjärna, kollaps, andningssvikt.

Embolus som kommer in i lungorna, stora artärer eller hjärtat hotar i många fall en persons död, så uppgiften för den och den behandlande läkaren är att förhindra sådana konsekvenser och förhindra att trombusen rinner iväg.

Hur man förhindrar separation

För att trombben ska kunna röra sig inuti kroppen är det nödvändigt att observera sådana förhållanden. Först bör trombot inte obturating, det vill säga det är fritt placerat i kärlet. För det andra måste blodflödeshastigheten vara tillräckligt hög så att koagulatet kan strömma från ett kärl till ett annat. Migrerande trombi kan delas upp i fragment och täppa till flera vitala kärl, och förutse var exakt detta händer är det nästan omöjligt. Resultatet kan vara plötslig död. Därför är det väldigt viktigt att göra allt för att förhindra trombusbrott, det vill säga att säkerställa tidig förebyggande och effektiv behandling av trombos vid tidigt skede.

Ofta med djup venetrombos utförs kirurgiskt ingrepp - trombektomi eller trombusavlägsnande. Moderna kliniker ofta göra en sådan operation av minimalinvasiv, med hjälp av kärlkatetrar, dilatatorer eller annan specialutrustning, som införs i kärlet och dras därifrån blodpropp. Således "rengör" de kärl, där det finns blodproppar, för att helt lossa dem från kroppen.

Behandling av trombos utförs och medicinering (enligt indikationer). Det kan innehålla sådana metoder:

 • Intag eller administrering av antikoagulantia - Heparin, Warfarin, Fragmin, Fraksiparin, etc. Dessa läkemedel spädar ut blodet och kommer inte att ge upphov till nya blodproppar.
 • Mottagning av antiplatelet agenter - Aspirin, Kardomagnola för att förhindra blodproppar.
 • Användningen av trombolytiska läkemedel - Urokinas, Streptokinas för att lösa den befintliga trombusen. Dessa läkemedel administreras till en patient endast på ett sjukhus under strikt övervakning av en läkare. I närvaro av stora blodproppar kan sådana droger inte användas på grund av risken för tromboembolism hos lungartären.

Från icke-läkemedelsbehandlingar kommer det att bidra till att förhindra att trombusen drabbar kompressionslinne, benets elastiska bandage. Det är också nödvändigt att övervaka kosten så att den också minskar viskositeten hos blodet. I kosten bör vara så mycket som möjligt grönsaker, gröna, frukter, samt produkter som förhindrar utseende av blodproppar - betor, körsbär, grönt te.

Vad ska man göra om det var en paus

Första hjälpen för emboli hemma är nästan omöjligt. För att rädda en person kan endast akut inhalation och efterföljande behandling på ett sjukhus eller en kirurgisk operation. Det är svårt att otvetydigt svara på hur trombben beter sig och vad läkaren kommer att göra i denna situation, eftersom lokaliseringen av trombusen kommer att vara av stor betydelse. Ofta sker dödsfallet av en trombus efter separation i några minuter, så ambulansen anländer redan till en död person.

Om du levererar patienten till sjukhuset trots allt kan behandlingen innehålla helt olika metoder:

 • installation av cava-filter för att "avlyssna" en trombus;
 • operation för att extrahera embolusen stoppad i kärlet - embobektomi;
 • intravenös administrering av en stor dos heparin.

Varje operation på fartygen hotar risken för nya blodproppar i framtiden. Därför är det viktigt att förebygga åderbråck, tromboflebit, åderförkalkning kvalitet och i rätt tid för att utföra behandlingen, till risken för tromboembolism uteblev.

Orsaker till sjukdomen

De huvudsakliga orsakerna till trombos eller arteriell venös överväga mekanisk skada på kärlet, närvaron av en smittsam sjukdom, vaskulär inflammation, en hög grad av koagulering (levring), och cirkulationsrubbningar. Tillgängligheten av olika tumörer också blir en orsak till trombosbildning på grund av möjligheten av fastklämning av behållaren, dess svullnad och ödem. Frekventa fall av blodproppar hos kvinnor under graviditet på grund av överföringen av ett förstorat livmoder i vener och artärer.

Vidare är det bevisat att närvaron av åtföljande sjukdomar såsom ateroskleros, leukemi, diabetes, åderbråck, hjärtinfarkt är faktorer som direkt påverkar utvecklingen av trombos.

Varför rinner det av kärlväggen

Tidigare nämnde vi att i de flesta fall upplöses det blodpropp som bildas, särskilt om behandling med antikoagulantia har genomförts i tid. Många är emellertid intresserade av frågan om vad som får det att bryta sig bort, och är det alltid ett tecken på en persons snabb död?

De främsta orsakerna till blödning är:

 • fall där det inte blockerar helt blodkärlet
 • när blodutflödet är mycket snabbt och starkt.

Detta föreslår slutsatsen att de flesta blodproppar kommer av exakt från väggarna i artärerna, och inte vener, eftersom blodflödeshastigheten i artärerna är två gånger högre än i venerna. Om den avskiljda klumpen bryts upp i flera delar kan en samtidig blockering av flera kärl utvecklas. Tecken på vaskulär tillslutning av en avskiljad trombus kan variera beroende på platsen för ocklusion.

Således, om det fanns en venstrombos, finns ödem, blodstasis, inflammation, sepsis. Och om i artären - upplever kärlet ett brist på syre (ischemi), varefter nekros av vävnader från ett visst organ, som den givna artären tillhör, gradvis utvecklas.

När den mest sannolika döden från en sjukdom

Eftersom den frilagda koagulanten kan "simma" genom hela kroppens cirkulationssystem, finns risk för att den stannar på den mest ogynnsamma platsen: i lungartären. PE (lungemboli) innebär fullständigt plötsligt stopp av blodflödet i lungans artärer. På grund av detta tillstånd är en persons död oundviklig. De rätta tecknen på blockering av lungartären med en avbruten trombus är:

 • andfåddhet;
 • brist på syre;
 • påskyndad andning
 • frekvent puls;
 • yrsel;
 • konvulsioner;
 • hudens hud
 • torr hosta.

Med snabb diagnos och behandling av trombos kan du undvika sådana hemska konsekvenser. Vid de första symtomen på sjukdomen ska omedelbart ringa till en phlebologist, som ska genomföra en grundlig undersökning av patienten med hjälp av instrumental diagnostik. För att bekräfta eller avvisa diagnosen är det tillräckligt att utföra Doppler, duplexangiografi av vener och artärer, beräknad tomografi. För att förhindra bildning av trombos måste du donera blod till definitionen av speciella markörer i den, vilket indikerar en förutsättning för hög blodkoagulering.

Behandling av venös trombos

Hur man behandlar trombos i vener och artärer

Om läkaren diagnostiserat denna sjukdom, beroende på graden av dess utveckling, kommer komplex behandling att ordineras, vilket inkluderar:

 • obligatorisk sjukhusvistelse på sjukhuset
 • mottagning av antikoagulantia av lokal och systemisk verkan;
 • injektioner av droger som hjälper till att lösa blodproppen;
 • i särskilt svåra fall kan kirurgisk ingrepp ordineras;
 • Tillägg efter förbättring av ett tillstånd av ett komplex av medicinska fysiska övningar;

Du bör också hålla sig till en speciell typ av kost, där mat med lågt kolesterolhalt konsumeras.

För att förhindra plötslig utveckling av trombos rekommenderar vi att du besöker en phlebologist regelbundet, särskilt om du är i riskzonen. Ta regelbundet testet för bestämning av markörer av D-dimer, vilket ökar blodets hemostatiska potential. Håll dig till en lågt kolesterol diet och en hälsosam livsstil, ofta utomhus, träna. Under flygningar, resor och tvingas långa stående i stående position, använd kompressionstrumpor och strumpbyxor. Alla dessa aktiviteter kommer att bidra till att förebygga trombosutveckling, samt skydda dig mot oönskade hälsoproblem.

Orsaker till koagulationsbildning

Det finns tre huvudorsaker till att en trombos bildas och i många fall kommer ut:

 1. Skador på kärlväggen (mekaniskt trauma, inflammatoriska processer, inre väggskador av bakterier, toxiner, virus);
 2. Felaktig blodkoagulationsfunktion (aktivering av koagulanter och provokation av blodplättsaggregering - fästning till varandra). I allmänhet är denna process associerad med medfödda avvikelser vid utvecklingen av trombocyter, även om det ibland sker förändringar på kemisk nivå (efter exponering för bakteriella, virala celler, med vissa läkemedel).
 3. Långsam blodcirkulation (förknippad med överföring av artärer och vener, varicos vasodilation, ökad blodtäthet).

Trombi kan bildas i någon del av cirkulationssystemet - i venerna, artärerna och jämnt i hjärtat. Ovanstående skäl gäller för varje enskilt fall.

Det finns emellertid fortfarande specifika faktorer som endast påverkar en viss del av cirkulationssystemet.

Orsaker till blodproppar i artärerna

Huvudfaktorn vid bildandet av blodproppar i artärerna är utplåna ateroskleros.

Kolesterol och lipider (fetter) deponeras i det inre skalet hos artären.

Runt dessa ackumulationer börjar foderkärlet att ersättas (gradvis) av en bindväv, som sedan bildar en aterosklerotisk plack. Plack uppfattas av kroppen som en viss defekt, som måste "avlägsnas".

På dess yta deponeras fibrinplättar och blodplättar, som gradvis bildar en trombus - i början instabil och mjuk, med tiden som kondenserar.

Denna process sker i de flesta människor, men med olika hastigheter.

Blodpropp i venerna

På venerets väggar kan kolesterol inte detekteras, eftersom detta ämne kommer in i arteriellt blod. Venös trombi bildas på grund av specifik skada på kärlväggen: tromboflebit och flebotrombos.

Tromboflebit - trötthet hos en trombus i ett inflammerat område av kärlet (inflammation kan orsakas av infektion, kemiska medel, venösa ventelfel, åderbråck...).

Phlebothrombosis - en trombos bildas utan symptom på inflammation.

Om hjärtat påverkas

Huvudfaktorn - saktar blodflödet. Detta är möjligt, till exempel efter ett hjärtinfarkt (en del av hjärtvävnaden dödas, ersätts av en bindväv). Ofta bildas trombi efter operation i hjärtat (till exempel installation av en ventil).

Vem är mest utsatt för utbildning?

I riskgruppen inkluderar:

 1. Män ålder 40+ (hos kvinnor, före klimakteriet, uppdateras blodets sammansättning varje månad med menstruation, så hos män efter 40 år fungerar systemet som är ansvarigt för blodkoagulering, värre).
 2. Kvinnor 50+ (dock är åldersgruppen av risk för kvinnor mer individuell, beror på åldern för klimakteriet).
 3. Människor med överdriven kroppsvikt. Risken för blodproppar ökar 10 gånger med fetma, eftersom ackumuleringen av kolesterol på kärlens väggar framkallar utseende av aterosklerotiska plack. Kolesterol stiger efter regelbunden konsumtion av feta och stekta livsmedel.
 4. Människor med störd diet (till exempel efter en månad med extremt strikt diet äter en person alla slags "godisar").
 5. Människor som dricker mycket alkohol. Det finns en tro på att alkohol spädar blodet. Ja, men inte 2 liter öl på kvällen. 20-30 gram vodka eller 100 gram. skulden per dag kommer verkligen att gynna blodet. Ett stort antal alkoholhaltiga drycker avtorkar kroppen, främjar klumpning av blodproppar.
 6. Med nedsatt fysisk aktivitet.
 7. Gravida kvinnor (i graviditetstillståndet avkyls blodet mer, eftersom det alltmer växande livmodern förhindrar normalt blodflöde), bara de som födde moderen (under förlossningsprocessen kan skador på kärlna orsakas).
 8. Avbruten kirurgi i bukhålan, på stora leder.
 9. människor missbrukare av kaffedrycker (koffein smalnar blodkärlen, försämrar blodflödet).
 10. rökare (nikotin smalnar också blodkärlen).
 11. Patienter med onkologisk sjukdom, inflammationer.
 12. Kvinnor som tar hormonella preventivmedel (droger ökar nivån av hormoner, kroppen uppfattar detta som en signal om graviditet och blodets koagulationssystem aktiveras).
 13. Holländska forskare upptäckte anslutning av trombos och fysiologiska parametrar: Den här sjukdomen är oftare för människor, över 190 cm och under 160.

Också i riskzonen är människor med vissa sjukdomar:

 • ateroskleros;
 • varicose, hjärtsjukdomar;
 • diabetes mellitus;
 • trombofili ("överkonvolvabilitet" av blod);
 • utplånande endarterit (kronisk inflammation i artärväggen);
 • akut reumatisk feber (som påverkar hjärtventilen);
 • förmaksflimmer.

Klassificering av formationer

Beroende på platsen i kärl:

 • pristenochny (den ena änden är fäst vid väggen, blodflödet bevaras);
 • Fortsatt (syn på parietal, men ganska lång);
 • Foder (fodrar nästan hela kärlets vägg, för blodflöde en liten lumen);
 • central (belägen respektive i mitten, fäst vid väggarna med strängar, blodflödet är begränsat);
 • Clogging (clogs lumen i kärlet helt).

Beroende på bildningsmekanism:

 • agglutination, vit: bildad från leukocyter, agglutinerade blodplättar, fibrinfilament. Det bildar långsamt, i artärer med snabbt blodflöde;
 • koagulering, röd: bildad med hyperfunktion av blodkoagulering (meshfibrin fångar erytrocyter) lokaliserad i vener;
 • blandad typ (slimstruktur, bildad av alternerande adhesionsprocesser (vidhäftning) och agglutination (sedimentering) av blodplättar);
  hyalin (sammansatt av plasmaproteiner, blodplättar, hemolyserade erytrocyter).

Även trombi kan delas in i grupper, beroende på deras Plats:

 • venös (i djupa och ytliga vener);
 • arteriell (i djupa och ytliga artärer);
 • vandrande (en blodpropp som lossnar från kärlets vägg och rör sig längs blodbanan).
 • blodproppar i mikrocirkulationssystemets kärl.

Symtom som bör varna

De synliga tecknen kommer att bero på trombos placering.

50% av de personer som genomgått djup venetrombos upplevde inga symptom.

Den andra hälften påverkades dock vissa känslor:

 1. Om trombos ligger i djupa venen: feber, frossa, lokal smärta och blueness, feber på koagulationsstället.
 2. Om blodpropp formad i ytskiktet: det kan palperas, venen kommer att komprimeras för beröring, smärtsam beröring till det drabbade området. En del av kroppen kommer att vara svullen, varm, röd.
 3. tromb vid foten: Kramper i gastrocnemius muskeln, smärta, svullnad i fotleden, svullnad, som försvinner på morgonen. Ett av de sena symptomen är brun hud.
 4. Om venen är inflammerad och den innehåller en trombus: hög feber, smärta i det drabbade området, rodnad, svullnad. Nästa steg - huden är täckt med cyanotiska fläckar, flingor.
 5. tromb i huvudet: nedsatt tal, koordination, lammsförlamning, ansiktssymmetri, svårighet att svälja mat. Om kolten kom i mitt huvud - en stroke.
 6. tromb i tarmarnas kärl: manifesterad efter en viss tid, sjukdomen "peritonit" (smärta i buken, ger till axeln eller halsbåren, kräkningar, avföring).
 7. Om trombben har kommit av i hjärtat det finns ett myokardinfarkt.
 8. Wien, som bär blod från hjärnan: nacke, huvudvärk, synproblem.
 9. tromb i lungorna: extremt farlig sjukdom. Om en blodpropp bryts ut i lungorna, kvävs personen, blir blå. Då slutar han andas. Och vanligtvis är inga symptom, före den döende staten, uppenbart.

Varför uppstår klyftan?

För att ge ett entydigt svar på frågan om varför en trombus avbryts bör en betydande mängd inte alltid entydig medicinsk litteratur studeras.

Men i allmänhet kan du helt enkelt beskriva processen.

En blodpropp bildas i kroppen och väntar på "sin tid".

Varför går trombos av? Rights:

 • det täcker inte helt fartygets lumen;
 • blodflödet är tillräckligt snabbt (för att riva blodproppen från väggen).

Följaktligen bryts trombusen i de flesta fall bort från artärväggen.

Då rör blodproppen - det kan för ett tillräckligt långt avstånd. En annan trombos kan delas upp i flera partiklar, vilket leder till igensättning av flera kärl samtidigt.

Symtom som uppstår när en trombus spricker bestäms av den drabbade zonen.

Om skadad artär, Det finns brist på syre och näringsämnen (ett organ som levereras från denna artär). Först kommer ischemi, efternekros av motsvarande organ.

Mindre vanligt, trombus kommer ut i Wien. Symtom bestäms också av lesionsplatsen (stagnerande fenomen, multiplikation av mikroorganismer, inflammation i vävnader, sepsis förekommer i den regionen).

Tromboembolism av lungorna - dödlig vandrande trombus

En av de mest "olyckliga" platserna för en trombos är kanske lungorna.

Tromboembolism i lungartären - detta är en omedelbar upphörande av blodflödet i lungartärerna på grund av igensatta blodproppar.

PE är ofta resultatet av komplikationer av postpartum och postoperativ period.

Om trombben har kommit i lungorna i en tredjedel av fallen, en viss död under de första minuterna.

Mer än hälften av patienterna dör inom 2 timmar efter trombos utseende i lungans artärer.

Oftast orsakar PE plack, som kom från de nedre extremiteternas djupa vener.

PE manifesteras genom snabb andning, väsande andning, förbättring i ryggläge, bröstsmärtor, hjärtklappning, kall svett, hosta, yrsel, kramper i extremiteterna, blekhet "blåhet".

diagnostik

Tidig upptäckt av trombus är ett tillfälle att undvika operation och till och med rädda sitt liv.

Om du har risk för trombos är det bäst att regelbundet kontrollera tillståndet av koagulering blodets funktioner:

 • tromboelastografi;
 • trombin generationstest;
 • aktiv partiell tromboplastintid
 • trombodinamika;
 • protrombintidstest.

Behandling av olika former av tamburin

Det första steget mot härdning är den aktuella identifieringen av problemet.

Behandling av trombos är uteslutande under överinseende av en läkare, i en stationär regim.

För diagnos behöver du se en phlebologist eller kardiolog.

Han kommer att utföra en utvärdering av trombusen, möjligheten till hans separation, formulera en diagnos, välj en metod för behandling.

Det finns sätt att återhämta sig:

 • medicinska (antikoagulantia, reducerande blodkoagulering, nikotinsyra, statiner);
 • införandet i kärlet av ett ämne som löser upp trombben
 • kirurgiskt (med svåra former av trombos);
 • installation av cava-filter i venen (gäller för ensidig trombi, som oftare sönderdelas);
 • medföljande procedurer (LFK, massage);
 • lågt kolesterol diet.

Typ av behandling kommer i första hand att bero på typen av trombos och dess storlek.

Även behandlingsmetoden väljs beroende på det drabbade området.

I mer otillgängliga områden (djup vener, hjärta, lungor) injiceras ett läkemedel som löser upp trombben.

Kirurgisk ingrepp används i patientens extremt allvarliga tillstånd.

Förebyggande av koagulationsbildning

 1. överensstämmelse rätt diet - ett minimum av kolesterol (margarin, fet, "närande" soppa), fler produkter, som minskar blodproppar (grönt te, körsbär, tonfisk, broccoli, spenat, citrus, tranbär).
 2. Tar aspirin minskar blodkoagulering (vanligtvis kardiologer utse det efter 40 år). Men förskriv det inte själv!
 3. Minst 30 minuter per dag fysisk aktivitet (Cardio). Således accelererar du blodcirkulationen, förstärker hjärtmuskeln, reducerar blodpropp.
 4. ansöka specialtröja (kompression) under resor och flygningar.

Om blodpropp bryter i hjärtat, lungorna eller benet, kan konsekvenserna vara störst och följa enkla rekommendationer och regelbundna besök hos läkaren kan rädda liv!

Stängning av trombusen: varför händer detta och vad ska jag göra?

Många människor i sina liv har hört orden "trombos" och "trombus", men de vet om detta katastrofalt litet.

Vad betyder det om blodpropp sönder, vad är det? På grund av vad klumpen kan komma ifrån?

Hur bildas trombosen och varför kommer den ut?

En trombus är en patologisk koagulering av blodkroppar lokaliserad i lumen i en stor artär eller blodkärl.

Clots bildas när kärlväggarna är skadade eller på grund av närvaron av aterosklerotiska plack i venerna.

Initialt är trombusen fibrinsträngarna "limmade" till vaskulärväggen, som därefter bildar trombocyter, varigenom blodproppen ökar.

Efter att ha nått en viss storlek, sönderbrott den på grund av blodflödeshastigheten och "reser" genom det mänskliga cirkulationssystemet tills det tränger upp ett kärl eller en ven.

Ibland kan en blodpropp rör sig inom en persons kropp över långa avstånd, dela in i mindre blodproppar som senare kan täppa upp flera små vener eller kärl samtidigt.

Trombusen har kommit, vilka orsaker är dess bildande?

En avbruten trombus - vad är det här och var kommer det ifrån?

Blodproppar kan förekomma i artärerna, i venerna och i hjärtkaviteten.

Det finns många orsaker, varifrån trombben i människan lossnar och uppstår. Låt oss ange de gemensamma anledningarna:

 • Skada på kärlväggen (inflammation, infektion, mekanisk effekt);
 • Överträdelser i arbetet med mekanismen för blodkoagulering;
 • Fördröjd blodcirkulation i patientens kropp (uppstår på grund av åderbråck, vener, tjockt blod).

Blodproppar i artärerna kan också uppstå på grund av utplånande ateroskleros (deponering av kolesterol på artärväggarna).

Vi rekommenderar att du läser artikeln om att utplåna tromboangiit (eller, som det också kallas Burger's disease)

Blodproppar i ådrorna syns också på grund av:

 • Tromboflebit på benen (inflammation i venerna);
 • Flebotrombos (bildande av trombi i venerna utan inflammation).

Anledningarna till det faktum att blodpropp uppträdde och bröt ut i hjärtat kan vara ett fördröjt blodflöde i organ på grund av hjärtinfarkt eller senare kirurgiskt ingrepp.

En avbruten trombus i hjärtkaviteten innebär nästan 100% dödsfall från en trombus (i 95% av fallen).

Riskgrupp

Den högsta sannolikheten för bildande och avlägsnande av trombi hos personer som tillhör följande grupper:

 1. Män i åldern "för 40";
 2. Kvinnor i åldern 50+;
 3. Människor som är överviktiga (och ju mer det är, ju högre sannolikheten är blodpropp).
 4. Personer vars kost är kraftigt nedsatt (till exempel efter dietens slut).
 5. De som konsumerar ett stort antal alkoholhaltiga drycker;
 6. Ledande stillasittande livsstil;
 7. Kvinnor under graviditet, nya mödrar;
 8. Människor som nyligen har genomgått kirurgiskt ingripande i bukhålan eller på huvudartärerna;
 9. De så kallade "kaffemuffinerna" (denna tonicdryck minskar i hög grad lumen i kärlen);
 10. Onkologiska sjukdomar;
 11. Kvinnor som tar OC i mer än sex månader;

Människor som har följande sjukdomar:

 • Åderbråck;
 • trombofili;
 • Diabetes mellitus av båda typerna;
 • Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet;
 • Förmaksflimmer
 • Endarterit obliterans;
 • Akut reumatisk feber.

Symtom på en avbruten trombus

Vad känner en person när en trombus öppnas? När ska jag börja "panik" och gå till doktorn?

Känslor av patienten som helhet beror på blodproppens plats i kroppen.

Cirka hälften av de personer som genomgått djup venetrombos kände inte någonting först, andra halvan beskriver följande symtom på trombusbrott:

 • Rödhet av det drabbade området av kroppen;
 • Cyanos av huden;
 • Lokal temperaturökning;
 • Smärta i ett inflammerat område
 • Lokal svullnad.

Om blodproppen i huvudet kommer av, kommer symtomen att vara annorlunda:

 1. stroke;
 2. Hjärtinfarkt;
 3. Inkonsekvent tal
 4. Förstörd koordination av kroppen;
 5. Facetsymmetri;
 6. Förlamning av övre eller nedre extremiteterna;
 7. Svårighet med att svälja mat och vatten.

Om trombben har kommit ut i tarmkärlet (intestinal trombos) kan följande tecken uppstå:

 • förstoppning;
 • Illamående och kräkningar;
 • Smärta i bukhålan, som utstrålar till axelområdet.

Separationen av en trombus i lungan (lungemboli eller lungemboli) indikeras av följande symtom:

 1. Syrebrist: en person börjar hård och ofta andas och kvävas;
 2. Blå hud;
 3. Smärta i bröstbenet;
 4. Kallsvett;
 5. hosta;
 6. Head whirling;
 7. blekhet;
 8. Sluta andas och omedelbar död.

PE förekommer ofta som komplikation efter förlossning eller komplicerad bukoperation.

diagnostisera

Personer som är utsatta för risker bör regelbundet genomgå följande studier för att upptäcka trombi i tid:

 • Test för generering av trombin;
 • Trombodinamika;
 • Prothrombintidstestning;
 • Tromboelastografi.

Behandling av trombos

Behandla blodproppar i blodåter och blodkärl med olika metoder:

Läkemedelsbehandling:

 • Mottagning av antikoagulantia (heparin, warfarin);
 • Kurs av statiner;
 • Fibrinolytiska medel (nikotinsyra, trombolytin);
 • Trombolytika (urokenazy, streptaser) kan eliminera en trombos om några timmar;
 • Användningen av aspirin och novokainblocker är lokal;
 • Installation av venösa filter ("cava filters"), som kan "fånga" stor trombi vid tillvägagångssätt för vitala organ;

Sjukgymnastik för att förbättra blodflödet:

 • massage;
 • Övningsterapi;
 • Radikal kirurgi används i nödsituationer när en patients liv hotar.