Huvud / Diagnostik

Full genomgång av ett omfattande hjärtinfarkt: orsaker, diagnos, behandling

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är det omfattande hjärtinfarkt, hur manifesterar denna hjärtsjukdom. Vad behöver göras för snabb diagnos, där det är nödvändigt att behandla patienten, där prognosen för återhämtning och liv beror på.

Under det omfattande hjärtinfarkt menas ett vanligt uttryck och inte en medicinsk term. Läkare skriver inte så i diagnosen och säger inte i medicinska cirklar. Använd det för att förklara för patienter och deras släktingar i de fall där skador på hjärtmuskeln påverkar mycket stora områden.

Med något infarkt sker irreversibel skada (nekros, död) hos en del av hjärtmuskelvävnaden. Orsaken till en omfattande hjärtinfarkt är trombos (en lumen överlappande blodpropp eller fettvävnad) av ett stort arteriellt kärl som bär blod till hjärtans högra eller vänstra kammare.

De huvudsakliga typerna av hjärtinfarkt, som är omfattande:

 • transmural (nekros av hela tjockleken hos muskelväggen, som resultat av vilket reduktionen av denna zon helt upphör);
 • storskalig (nekros av väggen med bevarandet av levedyget hos små delar av muskeln) i flera delar av vänstra kammaren (främre, apikala, laterala regionen);
 • cirkulär (lesion av mer än 2 grenar eller artärer med samtidig avbrott i hjärtans främre och bakre väggar).

Funktionsdata infarkter jämfört med andra, där graden av skada är mindre (liten muskelvävnad nekros portion), att risken för död och farliga konsekvenser både för hälsa och liv är mycket högre.

Diagnos och behandling av omfattande hjärtattacker utförs av kardiologer samt specialister i akutkardiologi.

Om patienten har stor nekrotisk skada på hjärtmuskeln, kan fullständig återhämtning inte uppnås. Ju tidigare diagnosen är etablerad och behandlingen börjar, desto mindre fungerar nekroszonen i myokardiet och ju fler chanser att åtminstone delvis återställande av hjärtat fungerar.

Hjärtsvikt med omfattande infarkt

Mängden skada på hjärtmuskeln beror på följande faktorer:

 1. plats för tromboserad artär (höger, främre och bakre grenar av vänster artär);
 2. graden av minskning i kärlets lumen;
 3. Förekomsten av ytterligare små artärer, som delvis återställer blodflödet i de stora kärlns nederlag.
 4. tidigare sjukdomar i hjärtvävnaden (inflammation, skleros), i vilken näring, metabolism störs.

Området för den döda muskeln vid hjärtinfarkt bestäms också av längden av perioden från upphörande av blodflödet till början av effektiv medicinsk vård.

symptom

Sjukdomen utvecklas ofta på morgonen, vilket är förknippat med ökad vaskulär ton och en naturlig minskning av deras lumen i perioden 3 till 5 am. Om det hos friska människor inte påverkar välbefinnandet påverkar detta, då hos patienter med artärsjukdomar kan en sådan förändring utlösa utvecklingen av en hjärtkatastrof. Huvudsymptomen är smärta.

Funktioner av smärta med omfattande hjärtinfarkt:

 • mycket hög intensitet;
 • åtföljd av rädsla för döden;
 • Det känns i området bakom bröstbenet;
 • ger ofta i scapula (oftare - vänster), nedre käke, nacke, axlar;
 • Minska inte efter upprepad intag (under tungan) av nitroglycerintabletter;
 • varar, återstår eller intensifieras, mer än 15-30 minuter.

Det finns inga speciella första kliniska tecken som kan indikera ett utbredd nederlag i hjärtmuskeln. Men om smärtssyndromet är starkt uttryckt och mot sin bakgrund utvecklas hjärtaktiviteten snabbt, kan den indirekt indikera graden av lesionen.

Sena symtom (dessa tillstånd uppstår när diagnosen inte görs i tid):

 1. utveckling av akut hjärtsvikt
 2. akut aneurysm (förlust av muskelmassans elasticitet, dess utskjutning, omöjligheten av sammandragning);
 3. hjärtsprickning.

Förutom smärta har patienter symptom:

 • sänka blodtrycket;
 • ökad svettning med utseende av kall klibbig svett;
 • hudens hud
 • markerad generell svaghet.

Atypiska varianter av en omfattande hjärtinfarkt

Cirka 20% av patienterna har inte ett typiskt sjukdomsmönster, och tecken visas som imiterar skador på andra organ. Denna grupp innehåller också en variant med lågt symptom, där huvudklagomålen (smärta och dyspné) inte är starkt uttalad. Dessa manifestationer tvingar ibland patienten att vidta felaktiga åtgärder (onödiga mediciner, åtstramning med läkares samråd) och kräver även tillräcklig kvalificering av medicinsk personal för att hantera en specifik situation.

Malosymptomnoe-början kan inträffa med uttalad kärl i kärlväggen eller nervänden (angiopati och neuropati). Detta är mest typiskt för svår diabetes mellitus.

Omfattande hjärtinfarkt, till skillnad melkoochagovogo (små områden av nekrotisk muskel) visas inte smärtfri form, som kännetecknas av frånvaron av obehagliga förnimmelser i bröstet.

Komplikationer och konsekvenser

Komplikationer av omfattande hjärtinfarkt skiljer sig något tidigt (från de första timmarna till tio dagar) och i den sena perioden (från 2-3 veckor av sjukdomen).

Konsekvenserna av en omfattande hjärtattack, särskilt i sjukdomens första timmar, utgör ett stort hot mot patientens liv. De är förknippade med hjärtets oförmåga att pumpa blod, närma inre organ och bibehålla blodtrycket.

 • Otillräcklig anestesi (morfin upp till 3 mg intravenöst), som är förknippad med känslighetsegenskaper eller kontraindikationer mot droger leder till utvidgningen av skadans zon och utvecklingen av smärtstötar.
 • Utsprånget av hjärtat (aneurysm) i hjärtat indikerar inte bara oförmågan att komma i kontakt med en betydande del av myokardiet, men hotar också att fylla hjärtat väskan med blodet i vilket hjärtat ligger. Detta inträffar när aneurysmen spricker och är full av sin anhållande.
 • Rytmiska brott kan också få katastrofala följder för kroppen som helhet.
 • Utvecklingen av trombotiska komplikationer stör organens näring, kan leda till utveckling av stroke.
 • Komplikationer vid ärrbildning av skadad vävnad (från 4 veckor till 6 månader av sjukdomsuppkomsten) är inte så förknippade med risken för dödsfall, men förvärrar patientens tillstånd och livskvaliteten. De är i regel associerade med kroniska sjukdomar i hjärtat, har specifika symtom på hjärtsvikt: dyspné, svullnad i benen, cyanotisk hud.

Utan permanent behandling kan dessa konsekvenser utvecklas på en ganska kort tid.

diagnostik

Under de första timmarna av sjukdomen är det omöjligt att diagnostisera ett hjärtinfarkt av en omfattande grad, och förlita sig endast på symptom. Ökad sannolikhet gemensamma utrymmena nekros med utvecklingen av reinfarkt före missbruk öppenhets stora hjärt artärer (ateroskleros), sjukdomar i hjärta med försämringsprocesserna närings och metabolisk (CHD, angina pectoris).

 • Diagnosen av omfattande myokardinfarkt bekräftas med elektrokardiografiska (EKG) resultat som visar lokaliseringen av processen (främre väggen, bakre, omkretsskador).
 • Volymen av nekros kan också bestämmas genom scintigrafi (undersökning av hjärtat med hjälp av radioaktiva ämnen). Förekomsten av ett nekrotiskt område som väger mer än 3 g indikerar närvaron av omfattande lesioner.
 • Laboratoriemetoder används vid diagnos av alla typer av hjärtattacker. Betydande skillnader i halterna av förhöjda enzymer (troponiner), blodtal (leukocyter och neutrofiler) som en organismreaktion på skador på hjärtmuskels plats observeras inte.
 • Ultraljudsundersökning av hjärtat kan avslöja ventrikelväggsprotesen, dess utarmning, nedsatt hjärtmuskulär funktion. Denna metod diagnostiserar följderna av sjukdomen.
Metoder för att diagnostisera ett omfattande myokardinfarkt

Grundläggande medicinska åtgärder

Om patienten inom de första 6 timmarna ges läkemedel som kan fullständigt lösa blodproppen och återställa permeabiliteten hos det drabbade kärlet, är det sannolikt att en fullständig återhämtning är möjlig. Frågan om att utföra sådan (trombolytisk) terapi bestäms av läkare på grundval av patientens tillstånd, sannolikheten för säker utövande av denna behandling.

Hemma, med ökad smärta och andra beskrivna symtom på en stor hjärtinfarkt, är det nödvändigt att ta ett nitroglycerinpiller under tungan (det är nödvändigt att kontrollera blodtrycket) och ringa en ambulans. Upprepade receptioner kan göras om 2-3 minuter.

Omfattande hjärtinfarkt behandlas vid stationära kardiologiska förhållanden, vid behov - i intensivvården.

Efter stabilisering av tillståndet utförs urladdning från sjukhuset rehabilitering i lokala sanatorier. Huvuduppgiften: maximal återställning av hjärtens kontraktile funktion.

utsikterna

Prognosen beror på tidpunkten för behandlingens början. Dödligheten från denna sjukdom når 30%, mer än hälften - på scenen före sjukhusvistelse. Upp till 20% av patienterna dör inom det första året efter utvecklingen av en hjärtkatastrof. Den främsta orsaken är hjärtsvikt.

Omfattande hjärtattack: behandling, förutsägelser, orsaker

Omfattande hjärtinfarkt är en speciell fara för människans liv. Om det i normal hjärt blodcirkulation störs bara i en liten del av kroppen, då omfattande formen av sjukdomen berövas mat, nästan hela hjärtat, vilket leder till nekros av hjärtvävnad.

Klassificering av omfattande infarkt

Beroende på nekrosområdet är ett stort hjärtinfarkt uppdelat i ett bakre vägginfarkt och anterior. Vid ett bakre vägginfarkt är den högra kransartären igensatt och i händelse av främre vägginfarkt - den vänstra artären.

Det större hotet om ett omfattande infarkt i den främre väggen är en större fara.

Orsaker till omfattande hjärtinfarkt

En sådan allvarlig patologi framkallar många negativa faktorer. I allmänhet orsakas omfattande hjärtinfarkt av flera orsaker:

 • ärftlig predisposition;
 • störningar i det kardiovaskulära systemet (särskilt ateroskleros)
 • njurarnas patologier
 • undernäring;
 • stillasittande sätt att leva;
 • övervikt;
 • frekvent stress och trauma;
 • överdriven fysisk ansträngning
 • ökat tryck;
 • trötthet;
 • diabetes mellitus;
 • rökning och alkoholmissbruk.

Ovanstående faktorer leder till nedläggning av en av artärerna som leder blod till hjärtvävnaderna, vilket leder till att vissa områden i hjärtat upplever syreförlust och börjar dö på grund av ackumulering av metaboliska produkter i dem. Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen inom 24 timmar, leder det till fullständig nekros av vävnaderna.

symptom

För det första manifesterar det omfattande hjärtinfarkt sig genom en stark hjärtinfarkt, vilket gör en person helt hjälplös. Patienten blir oförmögen att prata, flytta runt och utöva adekvat tänkande.

Attacken åtföljs av outhärdlig smärta i vänstra delen av stammen, som inte kan ta bort jämnt nitroglycerin, intermittent andning, dyspné, yrsel, blek hud, utseendet av kall svett. Det kan finnas en smärta och svimning.

Stages of

För denna patologi präglas av en tydlig uppläggning av symtomen. Den omfattande hjärtattacken i sin utveckling är 5 perioder:

 1. Prodromal period eller preinfarkt (varar från flera timmar till en månad) - kännetecknas av en ökning av frekvensen av angina attacker.
 2. Den skarpaste perioden (varaktigheten är från en halvtimme till två timmar) - det förekommer brännande smärtor, utseendet av kall svett, sänker blodtrycket, ökar eller minskar frekvensen av hjärtkollisioner.
 3. Akut period (varaktighet från två till tio dagar) - bildandet av en plats för nekros i myokardiet, en minskning av smärta, ett brott mot hjärtritmen och en ökning av temperaturen.
 4. Subakutperiod (varar från fyra till fem veckor) - Det finns ärrbildning på nekrosställe, återuppbyggnad av hjärtritmen, smärtsyndromets försvinnande och normalisering av trycket.
 5. Postinfarktperioden (tar från tre till sex månader) - Det finns en ökning av vävnadens densitet i ärr och anpassning till nya aktivitetsförhållanden.

Om en hjärtattack upptäcks hos män och kvinnor på scenen av en prodromal eller akut period, förbättras signifikant prognosen för patienten.

Komplikationer av en omfattande hjärtinfarkt

Omfattande hjärtinfarkt hotar att olika komplikationer: arytmi, hjärtsvikt, hjärtinfarkt brista, perikardit, pleurit, kardiogen chock, blockering av vener, lungödem, störningar i funktion av olika organ, förlust av röst, förlamning av lemmar, hjärtsvikt och död.

Tyvärr orsakar en allvarlig hjärtinfarkt en allvarlig fara, döden uppträder mycket ofta. Antalet dödsfall överskrider antalet framgångsrika botemedel.

Diagnos av hjärtinfarkt

Vid första tecken på misstanke om en stor hjärtinfarkt bör du ringa en ambulans och sjukhuspassa patienten. På sjukhuset kommer läkare att diagnostisera. Den huvudsakliga metoden som används för detta ändamål är hjärt-elektrokardiogrammet.

Dessutom hänvisas patienten till ultraljudsundersökning av hjärtat, varefter ett foto av en omfattande hjärtinfarkt tydligt visar nekrosets uppkomst. Dessutom utförs en biokemisk analys av blodet.

Behandling och rehabilitering

Omfattande hjärtinfarkt, vars behandling ska utföras på ett sjukhus, kräver en sängstöd, fullständig psyko-emotionell vila, en speciell kost och kontroll över arbetet i alla kroppssystem.

Patienten placeras i intensivvården. Det är ofta nödvändigt att göra artificiell ventilation av lungorna, defibrillering av hjärtat eller elektrisk stimulering.

För att bota en omfattande hjärtinfarkt används medicineringsmetoden huvudsakligen. Patienter får tilldelas läkemedel för:

 • återupptagande av blodflödet till det drabbade området (aspirin, prasugrel, plavix, ticlopedin, klopidogrel);
 • avlägsnande av smärta (nitroglycerin, smärtstillande medel);
 • bli av med arytmi (lidokain, amiodaron);
 • förebyggande av trombi (antikoagulantia);
 • resorption av tidigare bildade trombier (trombolytika).

Om det behövs kommer läkaren att föreskriva en operation. Kirurgisk ingrepp utförs genom angioplastik hos koronararterien eller koronararterien bypassgraft.

Trots de betydande prestationerna i medicin, som kan bota ett omfattande hjärtinfarkt, är prognosen inte riktigt tröstande. 40% av de döda kommer inte ens in på sjukhuset. Därför är omedelbar sjukhusvård extremt viktigt, vilket ökar möjligheterna till återhämtning avsevärt. Men även tidig assistans garanterar inte framgång: 18-20% av patienterna dör.

Rehabiliteringsperiod

Efter att ha lämnat sjukhuset förblir patienten under kontroll av den behandlande läkaren. Det är tillrådligt under denna period att köpa en biljett till det kardiologiska sanatoriet och genomgå rehabilitering efter en hjärtinfarkt.

För att minska återtack risk, vilket i de flesta fall leder till dödsfall eller förlamning, bör följa vissa regler: att sluta röka och alkohol, undvika stress, behålla en särskild diet, engagera sig i måttlig motion daglig promenad i friska luften och ta medicinen som rekommenderas av läkare.

Förebyggande av sjukdom

För att förhindra en omfattande hjärtattack måste du leda en korrekt livsstil: att äta rationellt, spela sport, sluta röka och begränsa konsumtionen av alkoholhaltiga drycker.

Vad är en omfattande hjärtinfarkt?

I jämförelse med andra hjärtsjukdomar har hjärtinfarkt den högsta andelen dödsfall.

I detta fall har denna patologi en ännu mer farlig form - en omfattande hjärtattack.

Sjukdomen åtföljer myokardets nekros, vilket destabiliserar kärlsystemet, vilket leder till en syre- och näringsbrist. Detta leder alltid till patientens död. Det är intressant att vänster ventrikel genomgår en lesion, bara denna del av hjärtat ligger under tunga belastningar. Förekomsten av höger kammare är mindre.

Riskfaktorer

Det finns flera faktorer som ökar sannolikheten för sjukdomsframträdande. Dessa är:

 • Atherosclerosis. Denna kranskärlssjukdom är den främsta orsaken till hjärtinfarkt.
 • Ålder. Risken för destabilisering av kardiovaskulärsystemets funktion och utveckling av sjukdomen från punkten ovan ökar betydligt med åldern.
 • Hypertension. Det leder till en förtjockning av artärväggarna på grund av vad volymen av det erforderliga myokardiet för normal funktion av syre ökar väsentligt, och organet självt slits snabbt ut på grund av den ökade belastningen.
 • Nikotin. Fartyg med rökning är inskränkta, vilket påverkar deras patency negativt. Mängden hjärtnäring minskar.
 • Låg aktivitet livsstil. Det finns en uppdelning i metaboliska processer, provar utvecklingen av sjukdomar som fetma, diabetes. Dessutom kan störningar av metaboliska processer orsaka högt blodtryck, ateroskleros.

Orsaker till omfattande hjärtinfarkt

Traditionellt provoceras sjukdomen inte av någon orsak, utan av en kombination av flera. Det är särskilt:

 • eventuella kränkningar i cirkulationssystemets aktivitet eller förekomsten av eventuella anomalier i myokardiet (arteriella spasmer, trombi etc.);
 • njurdysfunktion
 • patientens långvariga nervtillstånd, emotionell och psykologisk överbelastning, trauma;
 • fetma-relaterade strömavbrott
 • bortse från fysisk utbildning;
 • psykisk och fysisk överbelastning på grund av arytmi
 • diabetes;
 • missbruk av nikotin;
 • försummelse av vila, överarbete;
 • alkoholism;
 • hypertoni.

Hos män uppträder akut hjärtinfarkt hos framväggen (såväl som den bakre delen) mycket oftare.

symtomatologi

Det viktigaste symptomet är hjärtinfarkt. Offeret förlorar samtidigt förmågan att prata, flytta. Han är inert mot vad som händer runt honom. Smärta sensioner uppträder oväntat, deras intensitet ökar. Detta villkor åtföljs av ytterligare tecken:

 • extremt akut smärta, som påverkar kroppens vänstra sida och inte reagerar på nitroglycerin
 • Det kan finnas en traumatisk chock, svimning.
 • noterade problem med andning, det blir tyngre, intermittent, fixar andfåddhet;
 • det finns en hudfärg;
 • det finns issvett.

Som redan nämnts är smärtan intensiv och uppträder plötsligt, oftast lokaliserad i vänster arm, men kan också ge under scapula. Det varar minst en halvtimme, men det kan sträcka sig i tiotals timmar. Eventuellt överskridande (fysiskt, psykiskt) leder till dess förstärkning.

Det händer att en omfattande hjärtinfarkt sker i en atypisk form för den. Följande alternativ är tillgängliga:

 • buken infarkt av hjärtans bakre vägg. Lokalisering av smärta med denna form påverkar övre buken, dessutom åtföljs av en dyspeptisk störning. En attack i denna form är ofta förvirrad med matsmältningssystemets patologier.
 • astmatiska. Formen kännetecknas av symtom på hjärtsvikt, såsom andfåddhet, blåaktig hudton, obestridd ställning.
 • Cerebral. Det liknar sjukdomar som kännetecknas av sönderfall av cerebral blodtillförsel (yrsel, svimning, neurologiska störningar).
 • smärtfri. Det observeras mycket sällan, det finns ingen smärta med denna form.

klassificering

Klassificering av patologi utförs beroende på lokalisering av lesionen i förhållande till myokardiet. Så sker en omfattande hjärtattack:

 • myokardiell bakre infarkt;
 • främre väggen.

Farkosterets infarkt kännetecknas av en viktad klinisk bild, eftersom sjukdomen i detta fall sprider sig snabbare mellan ventriklerna, vilket naturligt expanderar utsträckningen av lesionen.

terapi

Vid eventuella symptom på ett omfattande infarkt i den bakre väggen, ska läkaren kallas brådskande. Människans liv i detta fall ligger i stor risk. I vårdinstitutionen är offret försedd med:

 • sängstöd;
 • psykologisk vila;
 • speciell mat.

Dessutom över den ständigt övervakar funktionen hos kroppens system om du plötsligt behöver för att utföra hjärtstimulering, defibrillering infarkt, lungventilationssystem används.

Terapin kan vara både kirurgisk och läkemedelsbaserad. Den första typen av terapi innebär bara två alternativ för utvecklingen av händelser:

 • aortokoronary shunting;
 • angioplasti kirurgi på kransartären.

I sin tur innebär medicinsk behandling av ett bakre myokardinfarkt användningen av sådana läkemedel som:

 1. Aspirin, Plavix, Ticlopidin - normalisera blodcirkulationen i det drabbade området.
 2. Analgetika, nitroglycerin - undertryckande av smärta.
 3. Amiodaron. lidokain - normalisera rytmen.
 4. Heparin - kondenserar blod, vilket minskar sannolikheten för blodproppar.
 5. Streptokinas - förstör de uppkomna trombotiska neoplasmerna.

Omfattande hjärtattack - konsekvenser och chans att överleva

Det är ledsen, men med ett stort myokardinfarkt är konsekvenserna inte enkla. Dessutom är de nästan alltid oåterkalleliga.

 • perikardit;
 • arytmi;
 • blodproppar
 • hjärtaneurysm;
 • dysfunktion av enskilda organ och tal
 • pleurit;
 • tromboembolism;
 • hjärtas astma
 • lungödem;
 • misslyckande;
 • förlamning av extremiteterna.

För att eliminera varje symptom måste du koncentrera dig på att eliminera de konsekvenser som har utvecklats på grund av en attack. Förresten, när man diskuterar livslängden hos en person som har genomgått ett omfattande hjärtinfarkt, bör det understrykas att specialisterna skiljer två perioder av krisen - 90 dagar och ett år.

Farliga konsekvenser av en omfattande hjärtinfarkt:

 1. Hjärtsprickning. Ofta uppträder mot bakgrund av transmural attack. I nästan 100 procent av fallen dör en person. Traditionellt uppträder förstörelsen av hjärtat på den första dagen efter attacken, men ibland kan det hända nästa dag, eller varannan dag. Den övre delen av vänster ventrikelns främre vägg är utsatt för förstörelse.
 2. Kardiogen chock. Grunden för chock är destabiliseringen av hemodynamik. Det kännetecknas av synkope, plötslig droppe i övre tryck, vaskulär kompression. Hemodynamiska störningar uppstå på grund utrachivaniya myokardial funktion nedgång, vilket innebär en minskning i bakgrund av ökande perifer räknare volym av cirkulerande vätska. Enkelt uttryckt, som om blodet omfördelas - i utkanten av sitt överskott i sin tur viktiga organ får det en bristvara på grund av vad som händer och främre infarkt.
 3. Hjärtfel. Övervägande karakteristisk för vänster ventrikel, exciterar lungödem, astma. I högra hjärtkammaren uppstår nästan inte, men om det verkar, provocerar det en ökning i levern, smärtan i detta organ. Dessutom finns det en ökning av venerna i nacken och svullnad i benen. Insufficiens i vänster ventrikel följer nästan alltid ett omfattande infarkt. Vid korrekt behandling och ett framgångsrikt resultat strömmar det i kronisk form, vilket innebär livslång terapi. Överdriven brist är orsaken till att en patient gör anspråk på funktionshinder.

rehabilitering

Det faktum att en person som har genomgått omfattande hjärtinfarkt kommer att behandla sin egen hälsa och bestämma varaktigheten och kvaliteten på sitt framtida liv. Rehabilitering i detta fall syftar till att öka funktionaliteten hos skadade organ.

Rehabiliteringsprogrammet består av:

 • Övningsterapi. Särskilda övningar som hjälper den skadade personen att återhämta sig till normala efter långvarig sängstöd.
 • speciell mat. Dieten är baserad på vegetabiliska, protein, fermenterade mjölkprodukter. Lenten kött och en liten mängd salt är tillåtna.
 • fullständigt avslag på alkohol och rökning.
 • behandling med läkemedel. Det uppmanades att eliminera arytmi, vaskulärt hjärtsvikt, normalisera blodtrycket och genomföra samtidiga patologier. Vid slutet av läkemedelsbehandling är patienterna mycket önskvärda att genomgå utväg och sanatoriumbehandling.

Första hjälpen

En patient med omfattande infarkt i den bakre väggen behöver brådskande hjälp för överlevnad. Medan du väntar på doktorns ankomst, är det nödvändigt att ta nitroglycerin under tungan och sedan ta en krossad tablett av aspirin. Fortfarande kommer det vara absolut överflödigt för anestesi att ta ett piller av något smärtstillande medel, ett par tabletter panangin, corvalol. På bröstet i hjärtat kan du sätta ett gult kort.

återupplivning

Bristen på reaktion hos den drabbade personen på några stimuli är ett tydligt tecken på att återupplivning behövs. Det viktigaste är att omedelbart ringa till kliniken. Då är det nödvändigt att säkerställa andras andning. För detta placeras patienten på en jämn yta och lutar huvudet så hårt som möjligt. Det borde inte finnas några främmande föremål i munnen, annars kommer människor att kväva på dem.

Vid kräkningar ska huvudet vridas på sidan och eventuella medel vid handen, även med en hylsa, rengöra munhålan.

När andningen inte observeras, kan det tydligt inte utan snabb och snabb tvungen ventilation av lungorna. Annars, för offret, kommer livet efter en omfattande hjärtinfarkt inte att vara lätt, om alls. Så, utan att ändra den återuppbyggda kroppens position, måste du lätt trycka fram sin underkäke. Då är det nödvändigt att ringa in i din lungluft, så mycket som möjligt, krossa dina läppar till läpparna av de reanimerade och andas ut kraftigt. Näsan av patienten måste vara stängd, annars kommer all utandad luft att gå igenom den. Upprepa proceduren.

Med ingen palpation av pulsen måste tvångslång ventilation kombineras med en indirekt bröstmassage. Massageen görs enligt följande: Handledsstödet mot korsningen av revbenen, det här ligger bara i mitten av bröstet.

Den andra palmen läggs på den första och börjar trycka bröstet på ryggraden ca 5 cm. Det är sålunda möjligt att uppnå hjärtkomprimering. Pauserna mellan trycket och tidstrycket bör vara desamma.

Den ungefärliga frekvensen av massörrörelser är 80 på 60 sekunder. Kroppens palmer under inga omständigheter kommer inte av, även under intervallerna mellan trycket. Efter varje 15 till 30 tryck, 2 andetag görs, slutar proceduren inte tills doktorn anländer.

Konsekvenserna av en omfattande hjärtattack och chanserna att överleva

Omfattande hjärtinfarkt är den farligaste typen av hjärtinfarkt. Det utgör ett allvarligt hot mot människors hälsa och liv.

Många människor misstänker inte att patologiska processer utvecklas i sina kroppar. Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet under lång tid kan döljas. Det kritiska tillståndet uppstår oväntat och utan uppenbar anledning. Om det omedelbara medicinska biståndet inte ges till offret, kan han dö.

Vad är ett omfattande myokardinfarkt

Myokardinfarkt är hjärtproblemets patologiska tillstånd, i vilken del av dess vävnader dör. En omfattande hjärtinfarkt åtföljs av storskaliga hjärtskador.

Nekros (nekros) förekommer ofta i vänster ventrikel, i dess främre vägg. Denna del av kroppen har en stor funktionell belastning. Det är härifrån att blodet pressas under stort tryck in i aortan. I vissa patienter sträcker sig den patologiska processen till högerkammaren, och hos 30% av patienterna påverkas atrierna.

Med omfattande infarkt påverkas alla lager av hjärtmuskeln (epikardium, myokard och endokardium). Området med död vävnad kan nå 8 cm i bredd.
Nekros av myokardceller är en följd av en kritisk brist på näringsämnen och syre. Delvis eller fullständig frånvaro av mat uppstår som ett resultat av en allvarlig kränkning av kranskärlblodflödet.

Oftast försämras blodtillförseln till hjärtets vävnader gradvis. Utseende av fettproteinmassor uppträder på koronarkärlarnas väggar. Deras utseende främjas av ett högt innehåll av kolesterol med låg densitet i blodet. Med tiden växer bindevävnaden in i avlagringarna och bildar aterosklerotiska plack.

När plackans storlek ökar blir kärlets lumen smalare. I detta tillstånd, får det kardiovaskulära systemet, någon yttre åtgärder (motion, stress, rökning, blodtryck eller en skarp diskontinuitet) orsaka ett gap parti plack och skador på kärlväggarna. Skadad kärlvävnad återställs med bildandet av en trombus. Senare trombi växer i storlek och fyller kärlets lumen. Ibland kan de nå 1 cm i längd, helt täcker den drabbade artären och stoppar blodtillförseln.
Bildandet av en trombos åtföljs av frisättningen av speciella ämnen som framkallar en spasm av blodkärl. Spasmer kan förekomma i ett litet område av artären eller täcka det helt. Under en spasm kan en fullständig blockering av blodflödet uppträda, vilket leder till den överhängande nekrosen i hjärtvävnaden. 15 minuter efter cirkulationsstoppet börjar cellerna i hjärtmuskeln att dö. Och efter 6-8 timmar utvecklas en omfattande hjärtinfarkt.

Nekrotiserad hjärtvävnad ersätts med en bindväv. Vid lesionsplatsen bildas en efterinfarktärr.

Faktorer som framkallar hjärtinfarkt

Det finns olika orsaker till utvecklingen av det patologiska tillståndet:

 1. Diabetes mellitus. Bildandet och ökningen av aterosklerotiska plack inträffar mer intensivt hos personer som lider av diabetes mellitus. Denna sjukdom kännetecknas av bräckligheten hos blodkärl och metaboliska störningar. Vid kärlets sårbara väggar uppträder ofta atherosklerotiska plack och trombi.
 2. Hypertensiv sjukdom. Högt blodtryck orsakar förtjockning av blodkärlens väggar. De blir täta och förlorar elasticitet. Under belastningen kan de förändrade kärlen inte ge hjärtans ökade behov av syre.
 3. Ärftlighet. Tendensen att utveckla högt blodtryck, ateroskleros och trombos kan vara ärftlig.
 4. Paul. Hos män uppträder hjärtinfarkt 4 gånger oftare än hos kvinnor.
 5. Ålder. Hos ungdomar utvecklas åderförkalkning och omfattande myokardinfarkt mindre ofta.
 6. Tobaksrökning. Efter inandning av tobaksröket finns en kraftig minskning av blodkärlen.
 7. Brist på rörelse. Hos människor med stillasittande livslängd förlorar blodkärlens väggar sin elasticitet.
 8. Fetma. Överdriven vikt skapar en extra börda på kardiovaskulärsystemet
 9. Alkoholmissbruk. Alkohol orsakar leverfunktion, som är ansvarig för nedbrytning av fetter. Som ett resultat ackumuleras fett i blodet och deponeras på kärlens väggar.
 10. Njurar. Med njurinsufficiens stör metabolism av fosfor och kalcium. Som ett resultat av detta deponeras kalciumväggar på kärlväggarna och trombos utvecklas. Många av njurarna som lider av sjukdomen upplevde en massiv hjärtinfarkt.
 11. Stress. En stark psykomotionisk chock eller ofta förekommande stressiga situationer kan orsaka en kritisk minskning av kärlens lumen.
 12. Hyperlipidemi. En onormalt förhöjd nivå av lipider och lipoproteiner i blodet är en provocerande faktor för utvecklingen av omfattande hjärtinfarkt.
 13. Överdriven fysisk aktivitet. Hög myokardisk syreförbrukning, otillräcklig elasticitet hos blodkärl och deras spasmer kan leda till utveckling av hjärtinfarkt under intensiva sportaktiviteter.
 14. Skada eller operation. Patologisk inskränkning av lumen i kranskärlskärlen kan uppstå som ett resultat av trauma eller kirurgisk ingrepp.

Symtom på omfattande hjärtinfarkt

Människor som råkade lära sig vad är det omfattande hjärtinfarktet upplevde svåra tryck och brännande smärtor i bröstet. Smärtsamma känslor kan också förekomma i vänster arm, i nacke och axelblad på vänster sida. Några noterar ovanlig smärta i bröstet eller höger arm.

Under en hjärtinfarkt är det en kraftig minskning av blodtrycket och störning i hjärtslagets rytm. Pulsen blir ojämn eller snabb. Patienten "kastar" i en kall svett. Han andas intermittent, känner sig svag och yr. Hudöverdrag av offret blir blekt eller cyanotiskt. Han kan uppleva illamående, kräkningar eller skarp smärta i magen. Patienten kan förlora medvetandet.

Under den akuta perioden efter infarkt (4-8 dagar) bildas en nekros-plats. Under denna period blir smärtan mindre uttalad, blodtrycket stiger. Patienten lider av tecken på hjärtsvikt - andfåddhet och oregelbunden hjärtslagsrytm.

Från den andra veckan efter attacken börjar processen med ärrbildning. I slutet av månaden normaliseras blodtrycket och hjärtfrekvensen, smärtan försvinner.

I efterinfarktperioden komprimeras det bildade ärret, hjärtmuskeln anpassar sig till nya förhållanden och utvecklar kompensationsmekanismer. Detta hjälper de överlevande att överleva en stor hjärtinfarkt.

Patienten kan ibland uppleva andnöd och hjärtrytmstörningar. Postinfarktperioden varar upp till sex månader.

I efterinfarktperioden kan komplikationer av sjukdomen förekomma.

Konsekvenser av omfattande hjärtinfarkt

När det fanns en stor hjärtinfarkt, konsekvenserna, chanserna att överleva - allt beror på patienten och hans släktingar. Ju tidigare sjukvården ges till offret, desto mindre sannolikt kommer utvecklingen av komplikationer.

Hjärtinfarkt kan orsaka hjärtsvikt och dödsfall. Ofta orsakar det chock och lungödem.

Nekros hos ventrikulära vävnader kan prova brottet i dess väggar. Under en attack i vissa fall försämras mitralventilens funktion (regurgitation). Förändringen av ledning av hjärtpulser leder till olika typer av arytmier. Komplikationen av ett omfattande hjärtinfarkt kan vara förlamning av extremiteterna.

Överträdelser av organens arbete uppstår som ett resultat av läkemedelsterapi, som ges till offeret under återupplivning. På grund av användningen av narkotiska analgetika kan det finnas ett brott mot andningsfunktionen. Efter administrering av streptokinas utvecklas arteriell hypotoni ofta. Patienten kan uppleva autoimmuna komplikationer.

Rehabilitering efter en massiv hjärtattack

Efter en omfattande hjärtinfarkt är det nödvändigt att radikalt förändra ditt liv och utesluta eller minimera provokationsfaktorer. Om hjärtinfarkt uppträder igen är sannolikheten för överlevnad försumbar.

Övergivande av dåliga vanor

Patienten bör avstå från att röka och alkohol. Det är nödvändigt att helt ändra din dagliga kost och utesluta potentiellt farliga produkter från den. Dessa inkluderar fett kött, korv, korv, pickles, rökt kött, kryddor, starkt te och kaffe.

Människor som lider av överdriven vikt rekommenderas att minska kaloriinnehållet i måltiderna. De behöver ge upp sötsaker och mjölprodukter, föredrar grönsaker och frukter. Deras liv beror på normalisering av vikt.

Det är nödvändigt att undvika överdriven fysisk ansträngning och stressiga situationer. Om de är relaterade till arbete är det värt att tänka på att ändra typen av verksamhet och välja ett mer fredligt yrke.

Det är viktigt att regelbundet besöka friluftslivet och ventilera rummet. Patienten kommer att få en kurs av fysisk terapi för återhämtning efter en långbäddsläge. Det är nödvändigt att följa de rekommenderade läkarnas rekommendationer.

Läkemedelsterapi under efter infarkt period syftar till normalisering av blodtryck, hjärtfrekvens återhämtning, vilket eliminerar kardiovaskulär sjukdom och behandling av relaterade sjukdomar.

Det är önskvärt att rehabilitering efter en hjärtattack utförs i en sanatorium-utvägsmiljö under överinseende av läkare.

Vad är prognosen efter en större hjärtinfarkt?

Hur många lever efter en massiv hjärtinfarkt och om det kommer att bli en upprepad attack, kan ingen läkare säga. Hälsotillståndet beror på hans önskan att ändra sina vanor för alltid. Efter en enorm hjärtattack kan hjärtat inte längre utföra sina funktioner, som tidigare. Som ett resultat av attacken inträffade irreversibla förändringar i hjärtmuskeln. Därför är det inte möjligt att leda samma sätt att leva som före attacken. De patienter som försummar rekommendationerna från den behandlande läkaren och inte överger dåliga vanor, överlever sällan ett andra myokardinfarkt.

Att överge dåliga vanor, byta kost, rehabilitering i bekväma förhållanden och god omsorg minimerar risken för återkommande. Regelbunden observation av den behandlande läkaren gör det möjligt att i tid upptäcka farliga symptom för att förhindra utvecklingen av patologiska processer. Med en noggrann inställning till sin hälsa är det ganska möjligt att leva i en mycket gammal ålder utan att förlora livskvaliteten.

video

Hur man rengör kolesterolens kärl och bli av med problem hela tiden?!

Orsaka symptom på högt blodtryck, högt blodtryck och ett antal andra hjärt-kärlsjukdomar är igensatta med kolesterol fartyg, konstant nervös stress, långvarig och djupgående erfarenheter, upprepade stötar, ett försvagat immunförsvar, ärftlighet, nattarbete, exponering för buller, och även ett stort antal av konsumtionen av salt!

Enligt statistiken kan cirka 7 miljoner årliga dödsfall associeras med hög blodtryck. Men studier visar att 67% av de hypertensiva personerna inte ens misstänker att de är sjuka!

Därför bestämde vi oss för att publicera en exklusiv intervju där det är uppenbart att hemligheten att bli av med kolesterol och bringa trycket tillbaka till det normala. Läs artikeln.

Vad är en omfattande hjärtinfarkt och vad är dess konsekvenser?

Omfattande hjärtinfarkt är en trombos av koronarkärlen, varav 40% av offren dör i prehospitalet. Under kraschen dör en stor del av hjärtmuskeln. Som följd kan patienten snabbt falla i ett farligt tillstånd av kardiogen chock.

Livet hos en person med hjärtinfarkt beror på hur snabbt patienten är i händerna på läkare. När läkemedelsbehandling är maktlös, gör hjärtkirurger en nödoperation på fartygen.

Vad är hjärtinfarkt

Med liten brännokemi, lider ett litet område av hjärtmuskeln. I det här fallet hotas inte patienten med allvarliga konsekvenser. Efter rehabilitering återvänder en person till det vanliga spåret av livet. Vissa människor uthärdar även sjukdomen på sina fötter.

En omfattande hjärtattack är döden hos ett stort område av hjärtmuskeln på grund av blockering av en trombus i kransartärerna. Beroende på syre och näring förlorar myokardin förmågan att helt minska. Som ett resultat är blodtrycket reducerat kraftigt. En person faller i ett tillstånd av kardiogen chock, vilket hotar livet.

Lokalisering av fokus för myokardisk skada skiljer sig åt:

 • den främre väggen i vänster ventrikel;
 • bakväggen;
 • septum mellan ventriklarna.

Med transmuralt infarkt påverkas alla 3 lager av myokardiet. Nekrosens bredd når ibland 8 cm.

Enligt statistiken förekommer en omfattande hjärtinfarkt hos män 4 gånger oftare. Hos kvinnor i denna ålder tjänar könshormonerna östrogen som ett försvar mot ischemi. Men efter 60 år jämförs sjukdomsfrekvensen.

Orsaker till ett infarkt

Grunden för framväxten av akut ischemi är ateroskleros av kransartärerna. Plåtarna klämmer ordentligt i koronärkärlen. De ökar i storlek, de begränsar kärlens lumen, där blodflödet sänker sig. Detta orsakar limning av röda blodkroppar. Som ett resultat bildas trombi.

I ett sådant kritiskt tillstånd av kärlen, psyko-rotationsupphetsning, tryckhopp, överspädning kan alkoholkonsumtion orsaka plackbrott med en lesion av artärens inre vägg. "Reparation" inträffar när erytrocytpropet bildas. I detta fall bildas koaguler, som producerar substanser som orsakar vasospasm.

Blodproppar kan sprida sig längs kärlen och nå 1 cm. Sämre, när de växer över artärerna. Med spasmen i kärlet kan blodflödet helt stoppa. Det är då akut ischemi hos hjärtmuskeln uppträder.

Det är intressant! Efter kvart i timmen efter att blodflödet har upphört, dör den motsvarande zonen i hjärtmuskeln, bildar bilden av hjärtinfarkt. På nekrosstället utvecklas bindväv, och en vecka senare börjar det bilda en efterinfarktärr.

Riskfaktorer

I utvecklingen av en vaskulär katastrof har de faktorer som bidrar till starten av myokardiell ischemi en effekt. Lagrad vid kranskärlssåren förändrad genom ateroskleros, leder till omfattande hjärtinfarkt. Orsaker till hjärtklemmens ischemi:

 • Arteriell hypertoni leder till förtjockning av kärlväggarna. Arterier blir oelastiska, förlorar sin adaptiva förmåga att expandera och kontrakta vid rätt tidpunkt.
 • Abdominal fetma är en direkt väg till arteriell hypertoni och bildandet av aterosklerotiska plack. Dessutom skapar övervikt en extra belastning på hjärtat.
 • Det fysiskt inaktiva sättet att leva bidrar till blodförtjockningen.
 • För sockersjuka kännetecknas fartygens skörhet. Sårbara väggar är mer benägna att genomgå ateroskleros.
 • Långvarig psykomotionell spänning åtföljs av spasm i kransartärerna. I kombination med ateroskleros ökar myokardiell ischemi.
 • Rökning, som förstör kärlen från insidan, orsakar en spasm av blodkärl.
 • Brott mot lipider - En hög nivå av "skadligt" kolesterol skapar en grund för utvecklingen av hjärtinfarkt.
 • Obalanserad näring, användningen av livsmedel som innehåller mättade fetter.
 • Atrial fibrillation åtföljs av bildandet av en trombus i hjärtkaviteten.
 • Missbruk av alkohol förstör blodkärlen, provar utvecklingen av högt blodtryck, stör leveren, ansvarig för bearbetning av fetter. Överflödiga lipider deponeras på de inre väggarna i artärerna och venerna.
 • Med njursjukdom på grund av störd mineralmetabolism av fosfor och kalcium, deponeras den senare på artärernas inre väggar. Detta gör dem svåra. Clots formas lätt på ändrade kärl.

Myokardinfarkt kommer från fysisk överbelastning. Mot bakgrund av den ökade efterfrågan på myokardium i syre kan artärerna inte ge blodflödet. Det finns ett skarpt underskott av syre och näringsämnen, vilket leder till akut ischemi. En sådan situation kan uppstå vid tävlingar eller träning med idrottare.

bevis

Infarctin händer plötsligt, övertar en person på jobbet, på en allmän plats eller hemma vid ett bord. Den kliniska bilden kan variera, men de första tecknen förblir konstanta:

 • intensiv pressande smärta bakom bröstbenet, vilket ger till vänster axel-, arm-, örat- eller axelblad
 • överdriven svettning
 • domningar i vänster hand;
 • hudens hud
 • en omedveten känsla av rädsla;
 • sänkning av trycket;
 • takykardi;
 • arytmi;
 • svaghet;
 • när myokardiets bakre vägg är skadad, är symtomen buksmärta, kräkningar utan lättnad.
 • Kända för läkare också smärtfri form av akut infarkt, vilket också kräver nödåtgärder. Ett infarkt kan hända igen efter några minuter eller timmar.

Med hjärtinfarkt blir pulsen snabbare och blir oregelbunden. En person häller ut en kall svett, andas intermittent. Bilden kompletteras med yrsel, plötslig svaghet i hela kroppen. På offerets ansikte, panik rädsla ser han förvirrad, inte förstår vad som händer med honom.

Vad ska man göra innan läkaren anländer

En person med akut myokardinfarkt kan dö om behandlingen inte ges i rätt tid. Med smärta i hjärtat är det först och främst nödvändigt att ringa ett brådskande kardiologiskt team. De snabbare professionella terapeutiska åtgärderna kommer att ges, desto mer sannolikt kommer de att överleva.

Varhelst en infarkt övertas av en person kan de omgivande människor ge betydande första hjälpen:

OBS! Patienten kan inte gå.

 1. Offret bör läggas på ryggen med en förhöjd thorax för att minska belastningen på hjärtat. För att göra detta lägger du under den övre delen av kroppen en klädd kläder eller filt. Men om artärtrycket är lågt och pulsen är dåligt palperad, ska huvudet vara lägre än stammen. Detta kommer att hålla hjärnblodflödet. Med svår dyspné, för att underlätta hjärtats arbete sitter patienten med benen sänkta.
 2. Med hjärtattack måste du garantera fri andning, för det här måste du ta bort kragen på kläderna, ta bort slipsen, öppna fönstret för frisk luft.
 3. Ge under tungan Nitroglycerin.

OBS! Det kan inte användas vid lågt tryck, svag puls, blek hud, för att inte förvärra patientens tillstånd.

 1. Nitroglycerin med hjärtattack eliminerar inte smärtan omedelbart, i motsats till angina pectoris attack. Därför kan den andra tabletten appliceras inte tidigare än 15 minuter.
 2. Ge hälften av Aspirin tabletterna. För att påskynda effekten måste läkemedlet tuggas.
 3. Om patienten med hjärtinfarkt är medvetslös och hjärtinfarkt slutar, börja omedelbart återupplivning. Indirekt hjärtmassage En person gör med en frekvens på 80-100 kompressioner per minut på den nedre delen av båren. Om assistenterna är två, gör varje 15 slag i bröstet 2 andetag.

Dessa åtgärder hjälper till att rädda en person innan en läkare kommer.

Förresten! Indirekt hjärtmassage, samtidigt som hemodynamiken behålls, gör defibrillering effektivare vid ankomsten av en kardiolog.

Ofta manifesteras en katastrof i hjärtat av smärta och brännande i buken - den så kallade bukformen av hjärtinfarkt. Den omgivande samtidigt som gastrointestinala medel ges. Om du, efter att du har tagit Rennie, Maalox och andra antacida, inte brinner i magen, måste du ringa en ambulans.

Förloppet av hjärtinfarkt

Kardiologer skiljer flera steg av akut ischemi:

 • Den skarpaste fasen varar upp till 2 timmar.
 • I 4-8 dagar varar det akuta skedet när nekroszonen i hjärtmuskeln bildas. Under denna period minskar hjärtsmärta, blodtrycket börjar stiga till normala nivåer. Patienten oroar sig för andfåddhet, hjärtklappning eller oegentligheter.
 • Subakut stadium sedan den andra veckan. På platsen för den döda vävnaden bildas en ärr gradvis. Ledningen återställs i hjärtmuskeln. Vid slutet av månaden efter attacken normaliseras hjärtrytmen, blodtrycket stabiliseras.
 • Postinfarktperioden börjar efter 8 veckor och varar upp till 6 månader.

Ärret i hjärtmuskeln blir tätare. Myokard utvecklar kompensationsmekanismer som hjälper patienter att överleva. Prognosen för hjärtinfarkt beror på vem som ligger bredvid patienten vid infarktets början och hur mycket hjälp kan ges.

komplikationer

Ju tidigare kvalificerad hjälp gjordes för patienten, ju mindre konsekvenserna uppstår. I efterinfarktperioden uppstår komplikationer:

 • kardiogen chock;
 • lungödem;
 • perikardit;
 • tromboembolism;
 • hjärtastma
 • andfåddhet och svullnad i benen - tecken på hjärtsvikt;
 • brist på myokardiet.

Komplikationer är relaterade till det faktum att skador med transmuralt infarkt involverar det mesta av hjärtmuskeln.

utsikterna

Halva patienter med hjärtinfarkt dör inom flera månader. Mer chanser att överleva finns närvarande hos patienter med lesion i vänster ventrikelns bakre vägg. En patient på 80 år är mycket svårare att återställa hjärtats arbete på grund av brist på reservkapacitet i kroppen, utslitna myokardier. Hos ældre ingår ofta lunginflammation, vilket förblir obemärkt i den raderade kliniska bilden. Hos äldre människor kan en hjärtinfarkt hända igen.

Associerade sjukdomar förvärrar också prognoser för personer i alla åldrar. Enligt statistiska data lever efter en hjärtinfarkt 3-5 år. Anledningen till att patienter dör är komplikationer. Ofta sker en andra hjärtattack.

Efter en hjärtattack kan patienten tilldelas en funktionshinder. Kriteriet är närvaron av komplikation, myocardiums kontraktilitet. Arbetsvillkor beaktas. Handikappanpassning övervägs av den medicinska och sociala expertkommissionen, som består av läkare av många specialiteter.

Tips! Att förlänga livet med hjärtinfarkt är möjligt om du regelbundet besöker en kardiolog och följer hans rekommendationer. Mycket beror på patientens diet.

Nutritionisten kommer att rekommendera begränsning av animaliska fetter, kaffe, kolsyrade drycker. En särskild roll spelas av produkter som hjälper till att återställa organismen - flingor, grönsaker, frukt, fisk. Värdet ges till livsstilen, avslaget på dåliga vanor.

rehabilitering

Den huvudsakliga volymen av rekonstruktiv terapi efter en omfattande hjärtsjukdom utförs i speciella sanatorier eller ett sjukhus. Medicinska åtgärder kan fortsättas hemma.

Under rehabiliteringsperioden rekommenderas det att gå till rätt sätt:

 • ge upp alkohol och röka
 • sova på natten
 • för att undvika stress.

Fysisk aktivitet bör börja med promenader, gradvis öka belastningen. För att påskynda återhämtningen måste du utföra övningar på motionsterapi under överinseende av en läkare. Rehabiliteringsprogrammet innehåller speciella tekniker. Det görs för varje person separat av läkaren.

Viktigt! Med strikt genomförande av reglerna för återhämtningsperioden förlängs patienternas liv i flera år.

medicinering

Terapeutiska åtgärder för hjärtinfarkt syftar till att stabilisera tillståndet och förhindra komplikationer. Även vid prehospitalt stadium, för att förhindra kardiogen chock, injicerar ambulansläkare droger - Promedol, Omnipon. Komplex behandling ges på sjukhuset:

 • Preparat för förebyggande av trombbildning - Aspirin, Clopidogrel, Plavix, Ticlopidin;
 • antiarytmika - Amiodaron, Lidocaine;
 • antikoagulantia, förebyggande koagulering av blod - Heparin, Lovenox, Fraksiparin;
 • trombolytika för resorption av blodproppar - Streptokinas, Reteplase, Alteplase;
 • narkotiska och icke-steroida smärtstillande medel för profylax av kardiogen chock;
 • Använd kalciumantagonister och p-blockerare.

För att bota en hjärtinfarkt krävs ibland en operation av kranskärlspåverkan förbi ympning eller stentning av kranskärlskärlen. Dessa metoder återställer snabbt blodflödet. Patienten nästan på bordet blir av med de dödliga problemen. Om denna åtgärd inte hjälper, kan människoliv med en stor hjärtinfarkt bara rädda hjärttransplantationen.

Efter urladdning ges patienten en påminnelse med rekommendationer för behandling och näring. Patienten är under kontroll av en kardiolog under lång tid.

Myokardinfarkt är en allvarlig patologi som leder till döden i 40% av fallen. Akut ischemi sker inte utan orsak. Fetma, obalanserad kost, frekvent användning av alkohol och rökning orsakar bildandet av tidig vaskulär arterioskleros, även hos unga män i åldern 35-40 år. Mite i katastrofens utveckling skapar en livsstil med låg aktivitet, som berövar hjärtkärl från livets källa - syre och näring.