Huvud / Dystoni

Ödem på fötterna med hjärtsvikt: anledningar till vad man ska göra

Från den här artikeln lär du dig: varför är det svullnad i benen med hjärtsvikt, deras behandling, symtom och karaktäristiska tecken.

Ödem kallas en ökning av volymen mjukvävnad på grund av ackumulering av intercellulär vätska i dem. Svullnad i benen är en av de främsta tecknen på hjärtsvikt, vilket observeras hos många patienter med detta syndrom som orsakas av olika hjärtsjukdomar.

Ödem är bara ett symptom på hjärtsvikt. Behandling bör inriktas på att eliminera orsaken till deras utseende, det vill säga de sjukdomar som orsakade utvecklingen av hjärtsvikt (förkortad CH). I de allvarligaste fallen utförs dock diuretisk terapi, som syftar till att minska mängden överskott av vätska i kroppen. I de tidiga stadierna av hjärtsvikt elimineras ödem på benen ganska bra (de kan helt elimineras) och i senare skeden blir de ofta en integrerad del av patientens liv.

I sig utgör ödem på benen som en manifestation av hjärtsvikt inte en omedelbar fara för patientens liv. De indikerar dock svårighetsgraden av sjukdomen, vilket ledde till deras utseende. Och redan denna sjukdom kan vara ett hot mot människan.

Problemet med ödem på benen, som beror på hjärtsjukdomar, är kardiologer.

Varför hjärtsvikt orsakar svullnad på benen

Vid utveckling av ödem på benen med hjärtsvikt spelar två mekanismer en viktig roll:

 1. Ökning av hydrostatiskt tryck i venerna i den stora cirkeln av blodcirkulationen.
 2. Öka mängden vätska i kroppen.

I den högra halvan av hjärtat flyter blod genom åren i en stor cirkelcirkulation, som kommer från alla mänskliga organ. När den högra kammaren inte klarar av pumpning av blod genom lungorna, ackumuleras det i venös bädden, vilket medför att det hydrostatiska trycket ökar i det. På grund av tyngdkraftsverkan är denna ökning mest märkbar i benen, därför framträder ödem först på dem.

CH leder till aktiveringen av ett neurohumoral respons, vars verkan syftar till att fördröja kroppens vätska och natrium. Hormoner som faller in i systemet för detta neurohumorala svar är renin, angiotensin, aldosteron, vasopressin. De minskar utsöndringen av vatten och natrium genom njurarna, på grund av vad deras mängd i kroppen växer.

Stagnation av blod i vensystemet och ökningen i volymen av vätska i kroppen, vilket resulterar i majoriteten av patienter med hjärtsvikt, leder till dess utträde från kärl in i det extracellulära utrymmet och uppträdandet av ödem. Eftersom den mest signifikanta tryckgradienten observeras i den lägsta delen av kroppen, utvecklas ödem först i benen.

Tecken på hjärtsvikt

Vad är symtomen på ödem av hjärtat ursprung

Huvudsymptomen på ödem på fötterna av något ursprung är en ökning i volymen på grund av ackumulering av överskott av vätska i det intercellulära utrymmet. Emellertid kan ödem uppstå inte bara på grund av hjärtsvikt, de kan orsakas av njur-, blod- och lymfkärlssjukdomar.

Det finns flera tecken, vars närvaro gör det möjligt för läkare med en ganska hög grad av sannolikhet att fastställa vilken sorts ursprung har ödem på benen.

Karakteristiska symptom med ödem på benen av olika ursprung:

Inträffar eller ökar vanligtvis på kvällen, försvinner eller minskar på morgonen

Hud kan ha en cyanotisk nyans

När man trycker ett finger i mjuka vävnader, återstår en tand som återställs långsamt

Ofta åtföljd av andfåddhet, speciellt under träning

Leds av ödem runt ögonen

Mjuk under tryck

Hud kan ha en blek nyans

Vanligtvis drabbas en lem

Huden ovanför trombosplatsen är röd, varm vid beröring

Ömhet och överkänslighet i skadaområdet

Ibland uppstår de med predisponeringsfaktorer (nyligen operation, trauma, cancer)

När du trycker hårt

Brun hud på benen

Känsla av obehag i benen

Ibland utvecklas trofasår

Åderbråck observeras ofta

Behandling av ödem på benen av hjärtat

Behandling av ödem av något ursprung bör syfta till att eliminera orsaken till deras utseende. Med hjärtödem måste man försöka förbättra hjärtets funktion, i vilket fall svullnaden naturligt minskar eller försvinner.

Vid de första stadierna av patologin kan ödem på benen helt elimineras.

För att lindra symtomen på hjärtsvikt, inklusive ödem på benen med hjärtsvikt och förbättra hjärtets funktion, rekommenderar läkare:

 • Ta alla mediciner som ordinerats till dig av en kardiolog. Även om du mår bättre kan du inte avskaffa mediciner själv.
 • Följ reglerna för en hälsosam och näringsrik kost. Dieten bör innehålla ett stort antal frukter och grönsaker, hela korn, mager mjölkprodukter och magert kött. Begränsa användningen av salt, socker och mättat fett. Om svullnad är svår bör du minska mängden vätska du dricker.
 • Träna regelbundet. Ibland är det mycket svårt för personer med svårt hjärtsvikt att utföra några övningar. De behöver välja en nivå av fysisk aktivitet som inte orsakar svår utmattning och dyspné, och gör också frekventa raster för vila.
 • Om det finns övervikt, normalisera det.
 • Sluta röka, eftersom detta kommer att förbättra den övergripande hälsan och minska risken för många sjukdomar.
 • Begränsa eller sluta dricka.
 • 3-4 gånger om dagen, höja benen över hjärtets nivå i ett bakre läge.
 • Undvik långvarig stående på benen.

Dessa förändringar i livsstil bidrar till att förbättra hälsan hos hjärt-kärlsystemet, vilket är fördelaktigt för symptomen på hjärtsvikt.

För medicinsk behandling av hjärtsvikt används följande läkemedelsgrupper:

 1. Angiotensin-omvandlande enzymhämmare (ramipril, perindopril) - koppla av artärerna, sänka blodtrycket och minska bördan i hjärtat. Dessa läkemedel förbättrar hjärtets funktion och förbättrar livskvaliteten hos patienter med hjärtsvikt.
 2. Betablockerare (karvedilol, nebivolol, Bisoprolol) - långsam hjärtfrekvens, skydda hjärtat från effekterna av adrenalin och noradrenalin.
 3. Diuretika är diuretika som utsöndrar vätska och natrium ur kroppen, vilket minskar svullnad och andfåddhet. Det finns flera olika typer av diuretika, men brukar använda furosemid, torasemid och bumetanid.
 4. Antagonister av aldosteron (spironolakton, eplerenon) - bidrar till avlägsnande av överskott av vätska från kroppen med urin.
 5. Digoxin - ökar styrkan i hjärtslag och minskar deras frekvens.

Om utseende av ödem på benen med hjärtsvikt orsakas av närvaron av medfödda eller förvärvade hjärtfel, utförs deras kirurgiska korrigering.

Ramipril - en beredning från gruppen av ACE-hämmare

Man bör komma ihåg att det bästa sättet att behandla hjärtödem är att förbättra hjärtets funktion. Dock lyckas inte alla patienter att uppnå detta. I sådana fall, förbättra patientens livskvalitet, minska ödem och dyspné med diuretika, härleda kroppen av överflödig vätska. I sådana svåra fall måste du noga övervaka tillståndet hos njurarna, som intensiv användning av diuretika hos vissa patienter med hjärtsvikt kan försämra deras funktion och leda till en viktning av patientens tillstånd.

Förutom användningen av diuretika kan ett överskott av vätska avlägsnas från kroppen genom ultrafiltrering. Under denna procedur passeras patientens blod genom en speciell enhet som tar överflödig vätska från det och återvänder sedan till kroppen. Denna metod används när diuretika blir ineffektiva, dess användning är begränsad av bristen på nödvändig utrustning i de flesta medicinska institutioner.

utsikterna

Prognosen för hjärtödem i behandlingsbenen, som uppstod på grund av hjärtsvikt, beror på vilken sjukdom de orsakas. Även eliminering av överskott av vätska i kroppen har praktiskt taget ingen effekt på den slutliga prognosen för sjukdomen, även om den kan förbättra livskvaliteten hos många patienter.

Hur man lindrar benödem med hjärtsvikt

Nyligen har världen sett en trend mot utvecklingen av kardiovaskulära patologier. Hjärtproblem hos patienter påverkar ofta andra organ och system. Ofta utvecklas ödem i benen hos patienter med hjärtsvikt.

Symtom på detta tillstånd skiljer sig från symptomen i samband med andra sjukdomar, eftersom svullnad uppstår som ett resultat av blodflödesstörningar och en stagnerande blodprocess i underkroppen. Hur man känner igen patologin och vilka metoder som används för detta ändamål kommer att diskuteras i den här artikeln.

Varför på grund av hjärtets patologier utvecklas ödem

Med hjärtsjukdom börjar kroppen behålla vätska. Detta beror på ökat tryck i venerna och långvarig retention av natriumjoner genom njurarna.

När trycket stiger i venerna ökar det också i kapillärerna, vilket leder till överföring av vätska till vävnaderna. På grund av den störda fördelningen av natriumjoner absorberas vatten tillbaka i njurkanalerna, fuktkoncentrat i kroppens nedre del.

Vätskans ackumulering utvecklas också när blodet stagnerar på grund av hjärtförsvagningen som en pump.

Orsaker till hjärtödem kan vara som följer:

 • hypertoni;
 • kardiomyopati;
 • endokardit;
 • ischemisk sjukdom;
 • myokardit;
 • arytmi;
 • perikardit;
 • cardio;
 • myokardinfarkt;
 • hjärtfel
 • ateroskleros.

Dessa sjukdomar medför en minskning av blodutsläpp från kroppen, som ett resultat av detta sänks pumpning av interstitiellvätskan, vatten-saltbalansen är trasig och stagnerande processer uppträder.

Symtom och platser

Ödem i benen är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av en ökad volym av nedre extremiteter på grund av överdriven ackumulering av vätska i dem.

Symtom är vanligtvis följande:

 • utseendet av svullnad efter att ha vistats i vertikal position under lång tid;
 • möjlig försvinnande av ödem eller minskning efter uppvaknande
 • långsam och gradvis utveckling, symmetri av ödem;
 • förlust av effektivitet
 • densitet och jämnhet i huden, där det var svullnad;
 • allmän trötthet
 • kyla och cyanos i huden.

Om du trycker på fotens mjuka tyg, kan du se ett spår av vitt som försvinner sakta.

Dessa tecken är karakteristiska just för hjärtödem. I de första stadierna av sjukdomen påverkar puffiness fötterna, anklarna och tårna. Vid senare stadier av platsen lokalisering - fotled, sken, kalv, höft.

När behandling för hjärtsviktssymtom börjar försvinna.

Skillnader i benödem i hjärtsjukdom

Experter definierar följande särdrag hos ödem i hjärtpatologi:

 • Utseendet av ömhet och tyngd i hjärtzonen;
 • hypertoni;
 • hudens hud
 • dyspné, som förvärras av att ligga ner eller fysiskt överstryks
 • takykardi eller bradykardi;
 • akrozianoz.

I svåra former av det patologiska tillståndet kan ödem utvecklas längs kroppen, hydrothorax eller ascites kan uppstå - en ackumulering i bukhålan i den intercellulära vätskan.

Ofta förekommer svullnad i benen hos äldre, eftersom de äldre hjärtfrekvensförändringarna och organutstötningen minskar.

medicinering

För att behandla svullnad i nedre extremiteterna, bör du kontakta en specialist - en kardiolog. Efter användning av vissa diagnostiska metoder ska läkaren ordinera lämplig behandling.

När svullnad på benen visas som ett medel för intern användning i form av tabletter och injektioner, samt preparat för extern användning.

Förberedelser oralt

Behandlingen syftar främst till att eliminera det underliggande problemet, nämligen hjärtdysfunktion. Följande grupper av läkemedel används:

 • antagonister av aldosteronreceptorer: Eplerenon, Veroshpiron, Spironolacton, Aldactone;
 • glykosider: digoxin, korglikon;
 • ACE-hämmare: Enap, Ramipril, Lizoretik, Irumed, Perindopril, Kaptopril;
 • Kaliumberedningar: Panangin, Asparcum;
 • sartaner: Candesar, Lorista, Mikardis;
 • B-adrenoblocker: Bisoprolol, Nebilet, Nebivolol, Corvitol, Carvedilol, Coriol.

Experter brukar förskriva diuretika för att lindra svullnad:

 • piretanid;
 • Britomar;
 • hydroklortiazid;
 • bumetanid;
 • Lasix;
 • furosemid;
 • torasemid;
 • hydroklortiazid;
 • Trifas;
 • Etacrynnsyra.

De kan ordineras i tabletter eller injektioner.

Dessutom används droger som främjar blodförtunning. När högt blodtryck används, innebär det att blodtrycket reduceras.

Dessa läkemedel kan endast ordineras av en läkare. Självmedicinering kan leda till förvärring av situationen och utveckling av oönskade konsekvenser.

Externa medel

Med hjärtödem, med undantag för injektioner och tabletter, används preparat för extern användning. Oftast används olika salvor, krämer och geler för att lindra symtomen.

Dessa inkluderar följande:

 • lioton;
 • Venitan;
 • Menovazin;
 • troxerutin;
 • Heparinsalva;
 • Troksevazin.

Dessa medel förbättrar benens cirkulation, minskar allvaret och ömheten i dem. Det är dock viktigt att komma ihåg att de endast kan tillämpas med doktorns tillstånd.

Behandlingen bör genomföras med ett omfattande tillvägagångssätt. Därför rekommenderar vi, förutom att använda mediciner, att under dagen flera gånger ta ett horisontellt läge med upphöjda undre extremiteter.

Att lindra tillståndet med svullnad kan vara med hjälp av elastiska bandage eller strumpor. Det rekommenderas också att göra kontrastbad och ljusmassage. Effektivt påverka de speciella övningarna för fötterna, som bör utföras dagligen.

I händelse av problem måste du ge upp täta skor. Det är önskvärt att gå barfota oftare och ha på sig bekväma skor.

Alternativ medicin

När det patologiska tillståndet som hjälpmetoder används är folkmekanismer.

Ta bort ödemet kommer att hjälpa till med avkok av medicinska växter, som har en diuretisk egenskap. Dessa inkluderar:

 • blåklint;
 • ryggvärk;
 • björkknoppar;
 • calendula;
 • viburnum;
 • ringblommor;
 • häststångsfält;
 • tranbär;
 • knotweed.

Du kan använda dem för att förbereda buljongen i samlingen eller separat.

I folkmedicin finns det sådana recept för att eliminera puffiness på benen i strid med hjärtaktivitet:

 1. Avkok av plantain, nässla, hundrosen, Johannesört, bärbär. För beredningen injiceras en halv liter kokande vatten med en matsked av samlingen och kokas i fem minuter. Därefter insisteras buljongen. Använd all medicin per dag, uppdelad i lika stora portioner för mottagningar.
 2. Linfröinfusion. I en liter vatten koka två matskedar frön i cirka tio minuter. Sedan sätter de ihop och insisterar på fyra timmar. Efter kylning filtreras vätskan och hälls i den med citronsaft. Drick 125 ml varannan timme.
 3. Alkoholtinktur från hästkastanj. I en liter vodka insisteras torra blad i mängden ett glas i sju dagar. Ta en sked te med tre gånger om dagen.
 4. En medicin från hagtorn. Växtens frukt kokas i vatten i ca 15 minuter. Sedan hälls honung i vätskan. Dricks rekommenderas för en och en halv glas före varje måltid.
 5. Infusion av persilja. Växten är marken och hälls med kokande vatten. Insistera en halv dag och tillsätt saften av en citron. Du måste använda den tre gånger om dagen i två dagar. Ta sedan en tre dagars paus och upprepa behandlingen.

Hantera lätt svullnad av fötterna. De är gjorda med hjälp av sådana medel:

 • salvia;
 • björkblad;
 • mint;
 • tall;
 • kamomill;
 • havsalt.

Nedre extremiteterna ska hållas i ett varmt bad i 30 minuter.

Det är möjligt att applicera kompressor från rå potatis eller kålblad till problemområden.

Egenskaper av näring

Diet för svullnad är begränsad användning av salt. Hennes dag kan inte överstiga 1,5 gram. Det är också nödvändigt att minska mängden vätska som används upp till 1 liter per dag.

Med hjärtsvikt introduceras mat som innehåller mycket kalium i kosten. Därför rekommenderas att du äter sådana rätter:

 • havregryn;
 • bovete;
 • kokt ris;
 • mejeriprodukter;
 • bakade potatisar;
 • mager kött
 • russin;
 • färska frukter och grönsaker;
 • torkade aprikoser;
 • dogrose buljong.

Till diuretika produkter är: pumpa, morötter, kål, gurkor, vattenmelon, äpplen.

Korrekt näring utesluter från kosten sådana livsmedel:

 • saltade och stekta livsmedel;
 • fisk och kött av feta sorter
 • rökt produkter;
 • kryddor, kryddor;
 • sötsaker;
 • marinader och såser.

Alkoholhaltiga drycker är inte tillåtna för hjärtsvikt. Det är lämpligt att äta rätter tillagade för ett par eller kokt.

Puffiness på fötterna är ett vanligt symptom på hjärtproblem. Detta tillstånd försämrar kvaliteten på människans liv avsevärt och sträcker sig, med hänsyn till behandling, till andra vävnader.

För att behandla essenser i kärnan, kommer kardiologen att ge råd efter noggrann undersökning av patienten. Använda läkemedel för intern och extern användning, samt alternativ behandling. För att bli av med denna manifestation av hjärtsjukdom är det viktigt att följa rätt näring och en hälsosam livsstil.

Ödem i benen med hjärtsvikt

Utseendet på ödem på benen signalerar alltid utvecklingen av sjukdomar och är ett av symptomen på hjärtkärlssystemet. Med hjärtsvikt utvecklas puffinessen i de nedre extremiteterna som ett resultat av ett felfunktion i hjärtat, vilket leder till otillräcklig blodtillförsel till organ och vävnader och stagnation av blod i kroppens nedre delar. Hjärnan reagerar på en minskning av mängden vätska och "ger en signal" till njurarna för att "hålla" vatten - vilket därmed bildar svullnad i mjuka vävnader.

Varför uppstår sådana övningar, hur man blir av med dem och hur man behandlar hjärtsvikt, denna artikel handlar om detta.

Mekanism för edemautveckling vid hjärtsvikt

Vätskeretentionen i kroppen med hjärtsvikt orsakas av en ökning av centralt venetryck och överdriven retention av natriumjoner genom njurarna.

När det centrala venösa trycket stiger, ökar det hydrostatiska trycket i kapillärerna, och vätskan från dem passerar in i vävnaderna. Med minskad volym cirkulerande blod ökar utsöndringen av renin och angiotensin II. Detta leder till hypersekretion av aldosteron och omabsorption av natrium- och vattenjoner i njurtubulerna.

Denna elektrolyt är den huvudsakliga osmotiska komponenten i den intercellulära vätskan och blodplasma. Huvudkvantiteten av natriumjoner finns i den extracellulära vätskan. Med hjärtsvikt fördelas natriumjoner jämnt i blod och intercellulär vätska. Detta leder till irritation osmoreceptorer och ökad utsöndring av vasopressin, vilket leder till att reabsorption av vatten i njurkanalerna och ansamling av vätska i kroppen.

Även när minska volymen av hjärtminutvolym aldosteron hypersekretion inträffar, som leder till resorption av natriumjoner i njurkanalerna och ökar det hydrostatiska trycket av den extracellulära vätskan. Mot bakgrund av ökad vätskeansamling i kroppen, vilket ökar ventryck och öka trycket i kapillärerna som orsakas av hypersekretion av vasopressin inträffar reabsorption av vatten in mjuk vävnad svullnad och utvecklar dem.

I hjärtsvikt på grund av systolisk dysfunktion i höger och vänster kammare diastolisk dysfunktion i vänster hjärtkammare, är pumpfunktionen hos hjärtat minskas och detta leder till stagnation av blod i de nedre regionerna av kroppen. Efter att patienten har tillbringat dagen i kroppens vertikala läge är hjärtats resurs utmattad och på kvällen sväller benen. Svårighetsgraden hos sådant ödem beror på graden av hjärtskada.

Funktioner av ödem i benen med hjärtsvikt

För ödem i benen med hjärtsvikt är följande symptom karakteristiska:

 • visas på kvällen efter en lång vistelse på deras fötter, och på morgonen kan de försvinna eller minska.
 • i inledningsskedet är lokaliserade i de distala nedre extremiteterna (fingrar och fot), dekompenserad hjärtsvikt "klättra" upp;
 • är symmetriska;
 • utvecklas gradvis och långsamt (inom några dagar eller månader);
 • edematösa vävnader täta, släta (med lång svullnad glansig), cyanotisk, kall för beröring, med tryck bildar ett hål;
 • när de kompenserar för hjärtsvikt försvinna de.

Svullnad i benen med hjärtsvikt åtföljs av:

 • smärtor i hjärtat
 • ökat artärtryck (mindre ofta - lågt);
 • hepatomegali (ökning av leverstorlek);
 • dyspné, förvärrad av fysisk ansträngning eller liggande
 • en minskning av träningstolerans
 • hjärtklappning;
 • pallor med akrocyanos.

I svåra fall kan svullna fötter med hjärtsvikt förvärras anasarka, som åtföljs av spridningen av kraftig svullnad över hela kroppen (ben, könsorgan och runt bålen) och utveckling av ascites och hydrothorax.

Behandling av ödem med hjärtsvikt

För att eliminera ödem vid hjärtsvikt ska patienten söka hjälp av en terapeut eller kardiolog. Efter att ha utfört ett antal ytterligare studier (EKG, Echo-CG, laboratorietester av blod och urin, etc.) ges patienten rekommendationer för ytterligare behandling av hjärtsvikt. I de första stadierna av hjärtsvikt kan de inkludera:

 • begränsa saltintaget till 1-1,5 g per dag;
 • begränsning av vätskekonsumtion till 0,8-1 liter per dag (inklusive vätska i de första disken);
 • Regelbunden mätning av daglig diurese (volymen av urin som släppts per dag ska vara lika med volymen vätska som förbrukas under dagen).
 • introduktion till kost av produkter med hög kaliumnivå (bakade potatis, havregryn, ris, torkade aprikoser, russin, hundros);
 • bär elastiska strumpor eller bandage;
 • Lätt massage på lemmarna;
 • fotbad;
 • kalla kompressor;
 • vila med upphöjda ben
 • intag av diuretiska infusioner från björkpinnar, kornblommor, sporer, ringblommor, persiljafrön etc.

Vid mer allvarligt hjärtsvikt, förutom dessa rekommendationer, föreskrivs patienten läkemedel:

 • diuretika: Furosemid, Piretanid, Hypotiazid, Etakrinsyra, Britomar, Trifas, Torasemid);
 • hjärtglykosider: Korglikon, Digoxin och andra;
 • sartaner (angiotensin II-receptorantagonister): Lorista, Valsacor, Candesar, Mikardis och andra;
 • Beredningar av kalium: Asparcum, Panagin;
 • antagonister av aldosteronreceptorer: Aldolakton, Spironolakton, Veroshpiron;
 • beta-blockerare: Corvitol, Nebilet, Coriol, etc.;
 • hämmare av det angiotensinkonverterande enzymet: Captopril-Hexal, Enam, Irumed, Gopten, Lizoretik och andra.

Drogbehandling för hjärtsvikt och ödem i benen, som en av dess tecken, är ordinerad för livet. Val av läkemedel för att kompensera tillståndet för kardiovaskulärsystemet ska endast utföras av en läkare, och patienten bör ständigt observeras av en kardiolog för att kontrollera denna process.

Ödem på fötterna med hjärtsvikt

Ödem vid hjärtsvikt avser tecken på ett dekompensationssteg. Detta indikerar att hjärtmuskeln inte klarar av att pumpa blod från de nedre sektionerna till mitten. Fartyg som påverkas av ökat venetryck passerar den flytande delen av blodet i det intercellulära utrymmet.

Vilka mekanismer för ödembildning bör övervägas vid behandling?

Vid förskrivning av läkemedel måste läkaren förse deras påverkan på ytterligare mekanismer för ödembildning.

Vid förekomsten av benets ödem spelas en signifikant roll av total syrebrist (hypoxi). Av den anledningen är den tillförlitliga strukturen i venväggen bruten. De blir permeabla för plasma.

Dessutom leder njursyskemi till en minskning av njurfiltrering och förseningar natrium och vatten i kroppen.

Binjurarna förvärrar situationen och intensivt producerar aldosteron - ett viktigt hormon av vatten-saltmetabolism. Hos patienter med svår ödem överstiger aldosteronhalten i urinen normalen med 20 gånger.

Vad är skillnaden mellan ödem av hjärtat?

För att behandla ödem på benen behöver du bara ta hänsyn till huvudorsaken. De kan uppstå när:

 • trauma;
 • åderbråck i nedre extremiteterna
 • lymfstasis;
 • trombos av perifera kärl;
 • flebit;
 • levercirros;
 • njursvikt
 • endokrina sjukdomar.

Karakteristiska egenskaper hos ödem av hjärtat är:

 • gradvis ökning av benen i volymen;
 • symmetri på båda benen;
 • tät hud att röra vid vedhållande gropar under tryck;
 • i aktiva rörliga patienter sväller benen på kvällen;
 • lokaliserad på anklar och fötter, försvinner på morgonen;
 • svullen hud ser spänd, glänsande och glittrande, kan brista;
 • Länken har en cyanotisk färg, kall för beröring.
 • Hos patienter med begränsad rörelseförmåga, hjärtsvikt, förutom svullnad i benen, främjas ansamling av vätska i sfären, på sidorna, buken, i könsorganet (i liggande läge).

Ödem i hjärtsvikt kombineras med andra symtom (takykardi, dyspné, svaghet) och anger ett stadium som inte är lägre än II a. De föregås av kliniska manifestationer av olika hjärtsjukdomar. Det kan vara:

 • reumatism med fläck;
 • medfödda missbildningar;
 • ischemisk sjukdom;
 • hypertoni;
 • cardio;
 • arytmi;
 • kardiomyopati;
 • myokardit, endokardit, perikardit.

Hjärtsvikt uppstår med anemi, fetma, cirrhotisk leverskada.

Vad kan man göra hemma?

Om en person med hjärtsjukdom ökar på kvällen i volymen av fot och underben kan du försöka ta bort svullnad före besöket hos läkaren. För detta bör patienten

 • ge kroppen en position med upphöjda ben, sitta eller lägg på en soffa och sätt 2-3 kuddar under knäna;
 • Begränsa intaget av vätska (1 liter per dag) och salt (upp till ½ tesked);
 • göra en rättelse i kosten;
 • att massera benen med rörelser från fingrarna till inguinalvecken med aktivt cirkulärt tryck i fotbågens område, hälen;
 • använd en av de folkliga lösningarna för brickor och kompressor.

Hur påverkar ödem med en diet?

När svullna ben i behandlingen ska använda det restriktiva diettabellen nummer 10. Från utbudet är uteslutna:

 • alla skarpa och salta livsmedel;
 • rökt produkter;
 • stekt kött och fiskfat;
 • Fetter (inklusive fettsyror, mjölk, stallost);
 • konfektyr med grädde, godis
 • kryddiga kryddor, majonnäs, såser.

Beredning av mat bör ske utan salt, tillsätt endast den beredda maträtten i plattan. Kokt och ångat kött och vegetabiliska produkter visas.

Nutritionists rekommenderar att du lägger till produkter som förbättrar urinering:

 • pumpasjuice eller kokt pumpa;
 • moroträtter och juice;
 • terapeutiskt te med cowberry, bär av viburnum;
 • färska gurkor;
 • kål sallad;
 • bovete gröt;
 • äpplen.

För att upprätthålla en balans mellan kalium- och magnesiumelektrolyter med ökat vätskeuttag i kosten behöver du:

 • potatis i bakad form;
 • nötter;
 • russin;
 • torkade aprikoser.

Folkmekanismer

Folkmedel för benödemhjälp på ett tidigt stadium. Rekommenderade bad med buljonger:

För bad är det bättre att använda en hög hink så att fötterna och fötterna nedsänktes i vatten. Vattnets temperatur ska vara något över kroppen, procedurens varaktighet - 20 minuter.

Effektivt komprimera med revade råpotatisar:

 • Applicera ett lager av potatispasta till den rena huden;
 • Vik din fot i cellofan;
 • vikla med en varm halsduk.

Komprimera görs bäst efter bad, på natten.

För intern användning ska du förbereda avkok och infusioner från:

 • körsbär (bär, ben, stjälkar);
 • löv och stjälkar av persilja;
 • björkknoppar.

Det är mest lämpligt att fylla 2 matskedar av torra råvaror i en halv liter termos och häll kokande vatten över natten. På morgonen spänna och drick innan du äter i 30 minuter. Använd inte dem på kvällen, för att inte störa sömnen.

Människans metoder bör behandlas som stödjande. De utesluter inte användningen av droger.

medicinering

Utseendet på ödem på fötterna är anledningen till att du kontaktar en läkare. För dispensar patienter, informerade om deras hjärtsjukdom, betyder symptomet behovet av korrigering av behandlingen av den underliggande sjukdomen.

Diuretika (diuretika) hjälper till att ta bort överskott av vätskans ackumulering och underlätta blodcirkulationen. Beroende på graden av skada utser doktorn:

 • Furosemid (intravenös Lasix);
 • hydroklortiazid;
 • piretanid;
 • veroshpiron;
 • triamteren;
 • Torasemid.

Att ta diuretika ska inte leda till uttorkning. Samtidig dricks av vegetabilisk te intensifierar verkan av tabletter.

Det är nödvändigt att ta hand om att fylla mineralsammansättningen av blod och vitaminer med diet och läkemedel. Rekommenderar vanligen Panangin eller andra läkemedel som innehåller kalium och magnesium.

Glöm inte att vid behandling av ödem med hjärtat är mental och fysisk vila viktigt. Patienten ska

 • undvik stress;
 • att vakna över en full sömn;
 • upprätthålla måttlig fysisk aktivitet
 • organisera arbete med raster för vila;
 • att träna promenader.

Behandling av ödem med hjärtsvikt är en del av den komplexa behandlingen av stillastående fenomen. Det är omöjligt att betrakta det separat, påverkan av den underliggande sjukdomen är för stor. Därför måste valet av återvinningssätt alltid överenskommas med den behandlande läkaren.

Hjärtsvullnad i benen vid hjärtsvikt: vad man ska göra - benen sväller starkt hemma

Idag kommer vi att tala om hjärtödem i benen, som uppträder med hjärtsvikt. Naturligtvis har svullnad i benen olika orsaker, varav de flesta är tillfälliga och lätt korrigerbara.

Men med hjärtmusklerens sämre arbete - har hjärtat inte tid att pumpa all nödvändig blodvolym. Gradvis under veckor, några månader börjar märkbart svälla benen symmetriskt, från vristen, som sträcker sig till foten, underbenet.

Låt oss prata om vad du ska göra hemma, när benen sväller.

Orsaker till benets hjärtödem

Varför svullnad i benen med hjärtsvikt?

Som vi redan har sagt, med hjärtans funktion som blodmotor, har hela volymen inte tid att pumpas. Anledningen ligger i hjärtatsjukdomar relaterade:

 1. med sin muskulösa ton;
 2. resursutveckling (slitage, överarbete);
 3. förmåga att minska jämnt.

Vad vi nu höra ingen anledning att gå till doktorn, terapeut, bättre - till en hjärtspecialist för en grundlig läkarundersökning, inklusive imaging studier i hjärtat och bedömningen av hans tillstånd kvalitet.

Kom ihåg att om en person är sjuk med kranskärlssjukdom: angina pectoris eller i det förflutna, han hade en hjärtattack, högt blodtryck blodtryck, hjärtrytmrubbningar - att bli förvånad över att förekomsten av starka benödem är inte nödvändigt.

Till exempel vid förmaksflimmer - hjärta darrar, krymper oförutsägbart som om den har full utstötning av blod gör?

Därför sväller benen, men i början kan människor inte vara uppmärksamma på svullnad i benet.

Symptom på hjärtsödem hos benen

Med hjärtsvikt har bensvullnaden tecken

 1. Svullnaden är symmetrisk, samma på vänster och höger fot.
 2. Börja svullnad från benen och underlivet hos vandrande patienter, bedridden patienter - från midja och sakrum.
 3. Hjärtödem utvecklas långsamt, gradvis, inom några veckor.
 4. Svullnad är tät, lämnar ett hål vid tryckning.
 5. Medföljande ökning av levern.
 6. I svåra fall är hjärtödem åtföljd av ascites (ackumulering av vätska i bukhålan), spridas genom hela kroppen.
 7. Kombinera med andra symtom på hjärtsvikt - dyspné, sämre i benägen position, takykardi, pallor, cyanotiska läppar, dålig tolerans för den minsta fysiska ansträngningen.
 8. Försvinner när hjärtsvikt kompenseras.

Vad man ska göra hemma, om dina ben är svullna

Kom ihåg att med hjärtödem i benen, innan du engagerar dig i självmedicinering behöver du:

 1. Besök doktorn.
 2. Behandla den underliggande sjukdomen, eftersom svullnad är en konsekvens, inte en orsak.
 3. Nationella medel, preparat och läkemedel ska samordnas med din läkare.

Folkmekanismer

Med svullnad av något ursprung i en månad eller mer, drick ett avkok av 1 matsked körsbärstammar en tredjedel av ett glas 3-4 gånger om dagen.

vitlök.

Odo av Mena dikt "på egenskaperna hos örter", skriver om vitlök: "Med centaury ger Diocles föreskrivs i vattusot med vitlök, så det torkar fukt rikligt med vatten."

Samla 1:

 1. root lovage,
 2. lakritsrot,
 3. rotstalker,
 4. frukt av enbär.

Ta lika delar. En matsked av markblandningen bör insisteras på ett glas kallt vatten. Drick en fjärdedel kopp 4 gånger om dagen.

libbsticka.

Om älskande Odo från Mena skriver: "Tillsammans med vin älskar den älskade en uppblåst mage, och det hjälper också till med olika olika sjukdomar. Han - ett diuretikum och regulus kan rensa... "

Samla 2:

 1. lakritsrot - 30 gram,
 2. bärbärblad - 40 gram,
 3. blommor cornflower - 30 g.

En matsked av blandningen bryggs med ett glas kokande vatten, insistera på 15 minuter, stam. Ta 1 matsked 3-4 gånger om dagen.

Samlar 3:

 1. ett blad av björk - 30 g,
 2. gräs ryttare fält - 30 g.

En matsked av blandningen häll ett glas kokande vatten, koka i 3-5 minuter, insistera 1 timme, stam. Drick en fjärdedel av glaset 4 gånger om dagen.

Buljong av havre halm, samlas in från början av betet och före kornets mognad, drick hälften av glaset 3-4 gånger om dagen 40 gram per liter vatten.

1 matsked rot av vete gräs koka i en tredjedel av en liter vatten i 3 minuter och drick 2 msk 3-4 gånger om dagen.

Svart rädisjuice med honung börja dricka hälften av glaset om dagen och gradvis öka dosen till 2 glas per dag.

2 teskedar nässla rötter insistera i ett glas kokande vatten i 1 timme och drick 3-4 gånger om dagen för en halv kopp.

Drick på morgonen 2 matskedar juice från lök. För att göra detta, ta två medellånga lampor på kvällen, skära dem i tunna skivor, strö över socker och på morgonen kläm ut juiceen, drick.

Bränna stjälkarna från vanliga Ryska bönor på en järnplåt. Samla asken, pulver i pulver och lagra i en glasburk med slipad glaspropp. Blanda 1 matsked vodka med en halv tesked aska och ta tre gånger om dagen.

Infusion på vattnet blad agave och malurt i samma proportion. En tesked blandningen för ett glas kokande vatten. Drick 1/2 kopp två gånger om dagen.

persilja (rot, frukt, gräs) används inte bara i växtblandningar utan också separat:

 • 1 tsk frön eller 1 matsked av hela växten, simma 10 timmar i 300 ml vatten och drick 1 matsked 4 gånger om dagen.
 • Passera genom köttkvarnen grön och persilja grönsaker för att få 1 kopp massa, tillsätt 0,5 liter kokande vatten och linda det i 6-8 timmar. Sedan spänna, vrida ut, tillsätt saften.

pumpa (gröt och juice från det) - med ödem och hjärtsjukdom, njure och blåsa.

Som ett diuretikum tas infusioner från timjan, kardborre, knotweed.

150 g krossas elderbärrot Häll 300 ml vodka. Insistera på en varm plats i 10 dagar, stam. Ta de första tre dagarna med 10 droppar tre gånger om dagen före måltider, tre dagar för 15 droppar och tre dagar för 20 droppar tre gånger om dagen. Drick till slutet av medicinen.

Tvätta och skära 800g persilja, placera i en kastrull. Fyll med färsk mjölk och lägg i en inte så varm ugn. Det bör tillåtas att förånga mjölken tills halva originalmängden kvarstår i pannan. Stam och låt patienten dricka på en dag. Detta är en stark diuretikum. Det hjälper även när andra diuretika är maktlösa.

Hampa kött har länge ansetts vara en bra diuretikum. Det borde dock dricka mycket och ofta.

calendula. Calendula preparat används för hjärtsjukdomar för att lindra ödem, hjärtklappningar och dyspné. Förberedelse och användning se ovan.

Fruktbuljong viburnum ökar urinering och ökar hjärtats kraft.

infusion: 2 matskedar frukt, häll 200 ml kokande vatten, värm på ett vattenbad i 15 minuter, svalna vid rumstemperatur i 45 minuter, stam. Ta en tredjedel av glaset 3-4 gånger om dagen. Viburnumens frukter äts med honung eller i ren form med högt blodtryck.

Njurtea i form av infusion har en diuretisk effekt. I detta fall frigörs en stor mängd urinsyra, urea och klorider från kroppen. Applicera njure te under lång tid (upp till 6 månader) med veckovisa månatliga raster.

infusion: 2 matskedar örter häll 300 ml kokande vatten, koka i ett vattenbad i 15 minuter, svalna vid rumstemperatur 45 minuter, stam. Ta en varm form till ett halvt glas tre gånger om dagen. Effekten av njure te ökar om den tas i samband med gräshästslag, cowberryblad, björkblad.

Dutchman pipa. Infusioner, avkok och tinktur av Kirkazon används i folkmedicin som ett diuretikum, liksom i dropp och dyspné. I små doser sänker Kirkzona-preparaten blodtrycket och lindrar ökad excitabilitet.

infusion: 1 tesked hackade rötter häll ett glas kokande vatten, insistera natten på en varm plats, belastning. Ta hela dosen under dagen i 3-4 delade doser.

Broth: 2 teskedar hackad rot häll 500 ml kokande vatten och koka i 15 minuter vid låg värme. Insistera 2 timmar, stam. Drick en fjärdedel av glaset 4 gånger om dagen.

tinktur: 1 tesked torra örter häll ett glas vodka och insistera på en mörk plats i 7 dagar. Stam. Ta 20 droppar 3-4 gånger om dagen.

Odo från Mena skriver om oregano enligt följande: "Han kommer att läka ravinerna om han äts eller tas ofta, full - behandlar dropp och han sveper upp svullnaden."

Om terapeutisk effekt elder: "Roten kokade hennes utmärkta bidrag stöd till dem som Dropsical sjuk, kan gräs Well Viper biter hjälpa om du dricker, il som en gipsavgjutning uppifrån..."

Med svullnad av något ursprung drick ett avkok av körsbärstammar (1 matsked pedikyr brygg 0,5 liter kokande vatten, insistera 1 timme, stam) 150 ml tre till fyra gånger om dagen.

Linfrö. 4 teskedar frö per 1 liter vatten. Koka i 15 minuter. Insistera 1-2 timmar. Ta ett halvt glas 6-8 gånger om dagen i varm form. Resultatet kommer att börja visas efter 1-2 veckor. Det hjälper särskilt med inre svullnad.

Medel för officiell medicin: kost, diuretika, droger

Med hjärtödem rekommenderas apple-curd fasta dagar, när en person äter endast 600-800 gram per dag äpplen och 300-400 g kockost. Med stor svullnad ordineras denna diet i fem dagar.

För att underlätta hjärtets arbete används diuretika: eufillin, veroshpiron, Diuretin (teobrominpreparaten), Novurit 10% lösning (tilldelad 1-2 gånger i veckan för 1,02), diakarb (fonurit) - den ges på 0,25-0,5 g oralt på morgonen två eller tre dagar i rad.

Ett vanligt diuretikum är gipotiazid (tillgänglig i 0,25-0,5 och 1 g).

Eftersom hypotiazid orsakar ökad frisättning av kaliumsalter från kroppen, då med tillsättning till behandling, tillsätt kaliumpreparat.

användning tinkturer av ringblomma 30-50 droppar 3 gånger om dagen innan måltiderna under månaden hjälper till att bli av med dropsy och ödem, stärker hjärtaktiviteten.

Diuretika: diuretika

Njurdiuretika

Verkningsmekanismen av renala diuretika förklaras av förmågan att blockera njur enzymer som tillhandahåller elektrolyt transport och hämning av tubuli reabsorption i terminalen, vilket leder till en betydande ökning av utsöndring av natrium, klor, kalium. För njurbära:

 1. kvicksilver diuretika - Merkuzal, Novurit;
 2. hämmare av kolsyraanhydras - diakarb, diklorfenamid (Diranid), vilka är derivat av sulfonamid, vilket ökar utsöndringen av bikarbonat från kroppen (alkalisk reserv av blodminskningar, acidos kan utvecklas);
 3. derivat av bensotiadiazin, sulfamoylantranil och diklorfenoxiättiksyra - dihlotiazid (gipotiazid) furosemid (Lasix) etakrynsyra (Uregei) - de starkaste diuretika, som kraftigt ökar utsöndringen av natrium, som också har antihypertensiv effekt
 4. Derivaten av pyrimidin och pteridin - Leo Allatius och triamteren (Pterofen), som förtrycker den rörformiga reabsorptionen av natrium- och klorjoner och påverkar inte frisättningen av kalium;
 5. antagonister av aldosteron - spironolakton (Aldactone, veroshpiron), vilket ökar frisättningen av natrium och reducerar frisättningen av kalium och urea.
Extrarenal diuretika

Extra-genital diuretika, beroende på verkningsmekanismen, är indelad i:

 1. osmotisk - kaliumacetat, mannitol, urea, som frigöres av njurarna och föra bort med vatten, natrium och utsöndra klor proportion till ökningen av urinvolymen och användes för att minska intrakraniellt tryck och minska hjärnödem;
 2. syrabildande - ammoniumklorid, kalciumklorid, och andra, vars verkan är förbunden med de omvandlingar av katjon (ammoniumjon i levern omvandlas till urea fälls kalciumjon i tarmen i fosfat form eller karbonat, kloridjoner i överskott är i plasma och utsöndras via njurarna med natrium).

Som diuretika används ibland utdrag och infusioner från växter: bärbärblad (infusion, avkok) gräs hästsvansfält (buljong, flytande extrakt), orthosiphon-arket (Infusion).

För tillämpning i klinisk praxis är klassificering viktig, delning av diuretika med hjälp av effekten, effektens hastighet och effektens längd.

Starkt fungerande diuretika: "tak"

furosemid loopdiuretikum betraktas, eftersom den diuretiska effekten i samband med inhibering av reabsorptionen av natrium- och kloridjoner i hela Henles slynga, särskilt i sin uppåtgående -; (Furosemidum i tabellen för 0, 04,. 1% lösning i 2 ml ampuller.) avdelning.

Etkarinsyra (Uregit, Acidum etacrinicum, Uregit, i tabellen med 0,05, 0,1).

Preparat av denna grupp inhiberar reabsorptionen av natrium med 10-20%, därför är de potenta, kortverkande diuretika. Den farmakologiska effekten av båda läkemedlen är nästan densamma.

Verkningsmekanismen för Furosemide är förknippad med det faktum att det väsentligt ökar njurblodflödet (genom att öka syntesen av prostaglandiner i njurarna). Furosemid måttligt (två gånger) ökar utsöndringen av urin från kalium och en kolvätejon, mer kalcium och magnesium.

Etacrynsyra har samma indikationer för användning som furosemid, med undantag av högt blodtryck, eftersom det inte är lämpligt för långvarig användning.

Vid intagning sker effekten inom en timme och varaktigheten av åtgärden är 4-8 timmar. Vid intravenös injektion uppträder den diuretiska effekten på 3-5 minuter (in / m efter 10-15 minuter) och når maximalt efter 30 minuter. I allmänhet varar effekten ca 1, 5-3 timmar.

Biverkningar: En av de vanligaste biverkningarna är hypokalemi, som åtföljs av svaghet i alla muskler, anorexi, förstoppning och hjärtrytmstörningar.

Detta främjas också av utvecklingen av hypokloremisk alkalos, även om denna effekt inte spelar någon roll mycket, eftersom verkan av dessa läkemedel inte beror på mediets reaktion.

Kaliumsparande diuretika: aldosteronantagonister

spironolakton (Veroshpiron, Spirono-Lactonum, Verospironum, Gedeon Richter, Ungern, i tabellen med 0,025) - En svag kaliumsparande diuretikum.

Spironolakton kemiska struktur mycket lik aldosteron (steroid) och därför blockera aldosteronreceptorer i den distala tubulus av nephron, som ger tillbakaflöde (reabsorption) natrium i cellen renal epitel och ökar utsöndringen av natrium och vatten utsöndring.

Denna diuretiska effekt utvecklas långsamt - efter 2-5 dagar och uttrycks ganska svagt. Inhiberingen av reabsorption av natrium filtrerat i glomeruli är inte mer än 3%.

Samtidigt manifesteras hämning av kaliumureas direkt efter administrering av läkemedlet.

Aktiviteten av spironolakton beror inte på syra-bastillståndet. Läkemedlet har en signifikant verkningsaktivitet (upp till flera dagar). Det är ett långsamt men långverkande läkemedel. Drogen ökar kalcium, har en direkt positiv inotropisk effekt på hjärtmuskeln.

Relaterade videoklipp

Hjärtfel: hur man behandlar hjärtat och tar bort benens svullnad

Om ditt hjärta är svårt att pumpa blod genom blodkärlen, så är det hjärtsvikt. Du har andfåddhet och svullnad i dina ben, du blir snabbt trött och trött, då är det troligt att hjärtat inte kan pumpa blod och tillföra organ och system tillräckligt med syre och näringsämnen

Dessa är de första symptomen på att utveckla hjärtsvikt.

Hur man behandlar hjärtsvikt och hur man hjälper hjärtat att stärka, och hur man läker hjärtat. Jag förberedde en ny serie mini-föreläsningar om metoder för behandling av hjärtsvikt med hjälp av recept från traditionell medicin hemma. Idag föreläsning nr 1

Svullnad i benen med hjärtsjukdom

Klinik "Moscow Doctor"

Ödem på benen: orsaker till svullnad i benen

Kroniskt hjärtsvikt: symtom, nödsituation, svullnad i benen

Videokanalen "Medicine, Health" beskriver ett sådant syndrom som akut hjärtsvikt och utför återupplivning med honom.

Hur man tar svullnad i benen

Detta är kanske den mest kraftfulla naturliga botemedlet för svullnad av fötterna!

Ödem kallas en ökning av volymen av vätska i det intercellulära utrymmet. Svullnad av benen kan uppstå av olika anledningar: värme, problem med blodkärl, abnormaliteter i njursjukdom, graviditet, hjärtsvikt, hormonella misslyckanden...

Detta problem bör inte tas lätt, men det är bäst att se en läkare genast för att bestämma vad som orsakade svullnaden i underdelar.

Traditionell medicin har ett brett arsenal av alla typer av botemedel mot svullnad, men kanske den mest effektiva av dem är infusion av persilja, som effektivt men försiktigt tar bort överskott av vätska från kroppen.

För att förbereda en infusion av persilja för att lindra puffiness behöver du både färska örter och rot, det vill säga växten som helhet. Torka försiktigt och låt det genom köttkvarnen. Placera massan i termoserna, häll i 500 ml kokande vatten. Låt drycken fortsätta hela natten, spänna den på morgonen och pressa den. Denna mängd vätska beräknas för 1 dag, du borde dricka den i 3 delade doser.

Ta infusion i 2 dagar i rad, ta sedan en paus i 3 dagar och drick sedan igen i 2 dagar. Bokstavligen nästa dag kommer du att märka en minskning av svullnad på benen och du kommer enkelt att kunna lägga på dina favoritskor!

Vad ska man göra om benen är svullna: 10 sätt att bli av med ödem på benen

På videokanalen "My Family Doctor".

Svullnad av fötterna, nämligen fötterna och fotlen, är en vanlig förekomst och ger som regel inte anledning till oro, särskilt om du spenderar mycket tid på benen. Men om svullnaden inte går bort under natten eller åtföljs av andra symtom, kan det här förknippas med allvarliga hälsoproblem.

Källa: NGNegov. Officiell och traditionell medicin. Den mest detaljerade encyklopedin. - Moskva: Förlagshus Eksmo, 2012.