Huvud / Åderbråck

Andnöd med hjärtsvikt: orsaker, behandling, prognos

Från den här artikeln lär du dig: Vad är dyspné på grund av hjärtsvikt, hur farligt det är. Karaktäristiska egenskaper i hjärtdyspné, orsakerna till utseende. Symtom och komplikationer, som i dyspné med hjärtsviktbehandling, förutsägelser för återhämtning.

Mindre luft i rörelse eller vila är det vanligaste klagomålet hos patienter med hjärtpatologier. Därför, vid hjärtsvikt börjar elimineringen av dyspné med återställandet av hjärtat och eliminering av orsakerna som orsakade symtomutvecklingen.

I en hälsosam kropp är hjärtat pumpen ansvarig för blodtillförseln. Med hjärtsvikt ger inte arbetet vävnad tillräckligt med syre, vilket är nödvändigt för normal metabolism. Som följd av detta minskar volymen av hjärtproduktion, stagnation utvecklas, tecken på syresvält, dyspné förekommer - ett av de första och vanligaste symtomen vid hjärtsvikt.

Efter symptomets början är det nästan omöjligt att helt avstå från och bota CH. Med hjälp av läkemedelsterapi är det möjligt att stoppa utvecklingen av processen och ständigt kompensera för några av de mest uttalade manifestationerna av sjukdomen, eftersom andfåddhet på grund av hjärtsvikt indikerar allvarliga förändringar i hjärtmuskulaturens funktion. I detta fall beror framgången av behandlingen direkt på scenen och formen av misslyckande.

Lanserades patologi farliga komplikationer såsom utveckling av hjärt astma, ödem, lungemboli (blodpropp tilltäppning av kärl) och lung artärer attacker av akut hjärtsvikt dödlig.

Eventuell tidpunkt och övervakning av patienter med dyspné på grund av hjärtsvikt utförs av en kardiolog.

Mekanism för utveckling av hjärtdyspné

Varför framträder detta symptom först? I etapper, när hjärtmuskeln börjar brinna från syre, ingår neurohumorala mekanismer för gasutbytesreglering: hypofysen hemligheter det antidiuretiska hormonet, vilket minskar uttagningen av vatten från kroppen. Som ett resultat ökar volymen av blod, syreupptaget av vävnaderna från kärlen ökar (från 30% till 70%), vilket under normal drift av hjärtat bör leda till normalisering av gasutbytet.

Men med hjärtsvikt (förkortad CH) kan hjärtats arbete inte tillgodose behovet av vävnader och organ i syre, dra de metaboliska produkterna och koldioxiden i den önskade volymen. Deras ackumulering framkallar ökat arbete i andnings- och respiratoriska muskler (frekvensen av inspirationsutandningar ökar från 15 till 30 per minut), ökar metabolismen och provar syrgasskulden. Som ett resultat dyspné (ökad frekvens och andningsdjup) framträder - kroppens svar på en känsla av brist på luft, kvävning.

Stagnation av blod och gas utbyte avvikelser vid hjärtsvikt kan orsakas av avvikelser i vänster förmak och kammare (i lungkretsloppet) och i höger förmak och kammare (i det stora kretsloppet).

Med vänster ventrikel och vänster förmaksinsufficiens blir andfådd den första, en av huvudsymptomen och indikerar förekomsten av sådana patologier som:

 • Arteriell hypertoni.
 • Insufficiens eller stenos (inskränkning) av mitralventilen.
 • Ischemisk sjukdom.
 • Medfödda och förvärvade fel.
 • Myokardinfarkt.
 • Kardiomyopati.
Klicka på bilden för att förstora

Isolerad (höger eller vänster) hjärtsvikt håller inte länge. Om du inte eliminerar orsakerna till HF, blir sjukdomen kombinerad.

skäl

Orsakerna till dyspné med hjärtsvikt är ett antal sjukdomar och patologier som framkallar utvecklingen av kroniskt hjärtsvikt:

 • arteriell hypertoni;
 • stenos (förträngning) och mitralventilinsufficiens;
 • ischemisk sjukdom;
 • myokardinfarkt;
 • ischemisk kardiomyopati (död av myokardceller och dess ersättning med andra vävnader);
 • medfödd eller förvärvad hjärtsjukdom;
 • myokardit (inflammation i myokardiet);
 • dilatation (volymökning) hos kamrarna i hjärtat;
 • giftiga effekter (alkohol).

Kroniskt hjärtsvikt utvecklas snabbt, speciellt om personen har comorbiditeter (diabetes mellitus eller hypertyreoidism).

Symtom på dyspnéutveckling

Utseendet på dyspné indikerar att hjärtsvikt utvecklas, hjärtets arbete, blodcirkulation och gasutbyte störs. Därför kombineras symptomen, även i början, med trötthet och svaghet efter att ha utfört någon fysisk aktivitet som passerar i vila.

I framtiden, om utvecklingen av patologi inte kan avbrytas, kvarstår en sådan andningsbrist i vila och hindrar patienten från att inte bara utföra enkla hushållsaktiviteter utan också sova i ett horisontellt läge.

Hur dyspné utvecklas i bakgrunden av CH:

 1. Vid det första skedet av hjärtsvikt visas hjärtdyspné endast mot bakgrund av fysisk ansträngning och åtföljs av rytmförstörningar, ökad trötthet och svaghet. I viloläge passerar det.
 2. På ett uttalat stadium av CH utvecklar dyspné mot bakgrunden av den dagliga fysiska aktiviteten, det är svårare att utföra hushållsaktiviteter, arbetsförmågan minskas betydligt.
 3. Dyspné kvarstår i viloläge och ökar i ett vågrätt läge, vilket tvingar patienten att sova halvsidan (ortopedi). Kombinerat med trötthet, svaghet, störningar i hjärtrytmen, cyanos, ödem i anklar, första tecknen på sjukdom involverade organ (förstorad lever), ascites (ökning på grund av ansamling av bukvätskan).
 4. Vid det dystrofiska stadiet av CH kan alla fysiska åtgärder resultera i utveckling av kvävning och en attack av akut hjärtsvikt. Vid kontinuerlig dyspné kombineras fullständig funktionsnedsättning, svaghet, arytmi, cyanos, ödem, symtom på sjukdomar hos de involverade organen (njurar, lever, lungor), fysisk utmattning.

Vid det dystrofiska scenet blir förändringar i hjärtmuskeln och andra vävnader oåterkalleliga och leder till ett dödligt utfall på 60% under året.

Karaktäristiska särdrag hos dyspné vid hjärtpatologi

Dyspné kan orsakas inte bara hjärtsvikt, kan det förekomma i olika sjukdomar i lungorna (lunginflammation), bronker (bronkial astma), stroke (hjärntumörer, stroke), anemi (som en kompensationsmekanism i allvarlig fysisk stress).

Med vilka tecken att skilja dyspné med CH:

 • ett symptom uppträder vid normala belastningar, går på jämn yta medan du utför daglig hushållsarbete
 • det resulterande tillståndet varar inte i 10-15 minuter (i vila);
 • Andningssvårigheter (inspirationsform av dyspné) och utandning (blandad form);
 • symtomen blir uttalad i ett horisontellt läge
 • åtföljd av en icke-produktiv (utan sputum) hosta.

I framtiden kommer andra karakteristiska symtom på hjärtsvikt att vara med i dyspnén: rytmförstörningar, cyanos (cyanos) av öron, näsa, fingrar, svullnad i anklarna, smärta i hjärtat etc.

komplikationer

Kronisk insufficiens kompliceras snabbt av störningar i gasutbyte och metabolism (metabolism). Som ett resultat försvinner inte andfåddhet, som inte är särskilt uttalad i sjukdoms inledande skeden, i vila och kan resultera i en attack av akut hjärtsvikt.

Dyspné förvärras när:

 1. Hjärtastma Patienten utvecklar en akut attack av kvävning, som vanligen provoceras av en fysisk eller psykologisk belastning. Attacken åtföljs av en skarp känsla av brist på luft, rytmförstöring, fallande BP, svaghet, kall svettning.
 2. Ödem i lungorna, som utvecklas under påverkan av ökat tryck i lungkärlen mot bakgrund av vänster ventrikulär misslyckande (i en liten blodcirkulation). Som ett resultat sänker en del av blodet in i lungens alveoler och provar utvecklingen av ödem. Attacken åtföljs av kvävning, "bubblande" andning, arytmi, cyanos, filiformpuls, svullna vener, kall svettning. Klicka på bilden för att förstora
 3. Tromboembolism hos stora lungkärl. Patologi utvecklas efter ocklusion av kärllumen och tromb som åtföljs av kvävning, hjärtarytmier, svag puls, blodtrycksfall, svullnad av halsvenerna, svullnad av vrister, smärta i övre högra kvadranten och i hjärtat.
 4. Pneumoskleros och emfysem. Symptom utvecklas mot bakgrund av stagnation i lungcirkulationen, elasticitet och kränkningar skleros (ersättning av normal vävnad), lungkärl och lungvävnad. Hjärt dyspné kombinerat med natten kvävning, cyanos, arytmi, ödem, ascites (en ökning av storleken på magen på grund av ansamling av vätska), övre högra kvadranten smärta, hemoptys.

Alla komplikationer kräver akut vård, eftersom de indikerar allvarliga kränkningar av hjärtat och de involverade organen och vävnaderna.

Metoder för behandling

Efter utslag av dyspné, även i de tidigaste stadierna, är hjärtsvikt helt omöjligt att bota. Komplex behandling kan bara stoppa utvecklingen av patologi, vilket möjliggör att förbättra kvaliteten och förlänga patientens livslängd.

Observation och behandling utförs kontinuerligt med hjälp av kombinerade metoder: läkemedelsbehandling, kost, behandling och kirurgisk korrigering, om terapin är ineffektiv och sjukdomen fortskrider.

Drogterapi

Drogterapi består i utnämning av ett komplex av läkemedel som eliminerar orsaken till uppkomsten av patologi eller svåra manifestationer av insufficiens (särskilt andfåddhet):

 • ACE-hämmare (kaptopril, prestarium);
 • vasodilatatorer (hjärt);
 • hjärtglykosider (digoxin);
 • anti-ischemiska medel (gemensamma);
 • adrenoblocker (amiodaron, prazosin);
 • diuretika (lasix, indapamid);
 • antikoagulantia (karantän).

Dessutom förskriva läkemedel som förbättrar metabolismen i hjärtmuskeln (B-vitaminer, riboxin).

Efter symptomets början är det nästan omöjligt att helt avstå från och bota CH. Med hjälp av läkemedelsterapi är det möjligt att stoppa utvecklingen av processen och ständigt kompensera för några av de mest uttalade manifestationerna av sjukdomen, eftersom andfåddhet med hjärtsvikt indikerar allvarliga förändringar i hjärtmuskeln. I detta fall beror framgången av behandlingen direkt på scenen och formen av misslyckande.

Kost och fysisk aktivitet

Vid dyspné på grund av hjärtsvikt är patienten skyldig att minska användningen av salt till 1,5-2 gram per dag och vätskor till 500 ml per dag. Tung, fet, kryddig mat, alkoholhaltiga drycker och rökning är uteslutna. I kosten ges preferensen till fjäderfäkött, magert fisk, grönsaker som kokas utan ånga. Kostnäring hos patienter med HF rekommenderas att följa hela livet.

Eventuella allvarliga manifestationer av hjärtsvikt med andfåddhet och andra samtidiga symtom kräver bäddstöd med begränsning av fysisk aktivitet (dekompensationssteg). Efter att tillståndet har normaliserats (kompensationsskedet) rekommenderas träning för att begränsa och utföra endast genomförbara hushållsaktiviteter.

Kirurgiska behandlingsmetoder

Några orsaker som orsakar dyspnéutveckling i samband med hjärtsvikt kan inte elimineras genom läkemedelsbehandling (stenos av mitralventilen). I detta fall visas patienten kirurgisk eliminering av patologi (ersättning av ventiler, avlägsnande av medfödda hjärtefekter, aorta, upp till hjärtutbyte).

Med komplikationer

Under påverkan av ökande störningar kan dyspné med CH bli en akut attack av kvävning. I det här fallet behöver patienten sjukhusvård och akutvård. En av de effektiva metoderna för att eliminera akut dyspné och kvävning är inandning med syre.

prognoser

Andnöd med hjärtsvikt är inte en självständig sjukdom, det är bara ett symptom som uppträder mot bakgrund av patologi. För att bli av med det måste du eliminera orsakerna som orsakar sjukdomen.

I 95% av fallen visar utseendet av andfåddhet att kroppens förmåga att upprätthålla växling och hjärtarbete har torkat upp och patologi har utvecklats. Därför är det omöjligt att fullständigt bota sjukdomen vid scenen när en person har andfåddhet.

Med snabb diagnos kan utvecklingen av hjärtsvikt stoppas, kompenseras. Efter utvecklingen av kroniskt hjärtsvikt under året dör ca 10% av patienterna i de första stadierna av sjukdomen, från 20 till 40% - med uttalade förändringar, 60% - med dystrofa förändringar.

Trots utvecklingen och genomförandet av nya terapier och läkemedel utvecklas hjärtsvikt snabbt och dödligheten minskar inte: inom bara 5 år överlever bara 50% av patienterna med kroniskt hjärtsvikt. Ytterligare förutsägelser beror på svårighetsgraden av sjukdomen, livsstilen, förekomsten av samtidiga sjukdomar och andra faktorer.

Hjärtdyspné

Andnöd är ett brott mot andningsegenskaper som inspirationsdjup, rytm och frekvens. Den orsakas av en kränkning av integriteten av kedjan av andningsakten (andningscentrum i hjärnan, spinal nerver, diafragma och bröstmuskler, kardiovaskulära systemet, lungor och blod som ett medel för gasutbyte). Som följd av hjärtsjukdomar och blodkärl kräver dyspnokardi allvarlig uppmärksamhet och specialbehandling.

Orsaker till hjärtdyspné

Skälen till utvecklingen av ett sådant patologiskt tillstånd kan vara mycket:

 • angina pectoris;
 • hjärtsvikt;
 • myokardinfarkt;
 • hypertoni;
 • infarkt lunginflammation och tromboembolism hos lungartären;
 • aneurysm i bröstkörteln och andra sjukdomar.

Av naturen av manifestationer av dyspné med hjärta och kärlsjukdomar kan vara akut och kronisk. Akut dyspné orsakas av sådana patologier som hjärtlungödem, myokardinfarkt, myokardit hos olika etiologier, akut form av hjärtsvikt. Den andra varianten av en dyspné uppstår mot bakgrund av hjärtfel, en kardiomyopati, ett myxom, ett kroniskt hjärtsvikt.

patogenes

Dyspné vid hjärtsvikt är en följd av patologiska processer hjärtats vänstra sektioner, vilket minskar volymen eller hjärtminutvolym eller resultat i utvecklingen av trängsel i lungorna. En kombinerad patologi av den första och andra varianten är möjlig.

Som ett resultat av att minska volymen av blod sprutas ut genom den vänstra ventrikeln av hjärtat, minskat cerebralt blodflöde och utvecklar andnöd förvärras av ansträngning och senare vid vila, på natten. Vid lungöverskott är det ett brott mot gasutbytet i lungorna och deras ventilation. Kompensera för brist på syre kroppen kan bara genom ökad andning och öka frekvensen.

I delstaten andnöd ofrivillig patienten tar en sittande ställning, med fötterna byxor ner, där en del av blodet som skickas till venerna i benen och avlastar hjärtat av överdriven belastning. Hjärtdyspné, symtom på ökande hjärtsvikt är ett allvarligt skäl för brådskande behandling av den underliggande sjukdomen.

Anfall av kvävning kan utvecklas till ett mycket formidabelt komplikation - lungödem. När det kommer, det finns en generell svaghet, andningssvårigheten ökar, ansiktet blir blåaktigt och kall svett visas på huden. I detta tillstånd upplever en person allvarlig rädsla och panik. På vanligt sätt, utan kvalificerad sjukvård, är det omöjligt att eliminera den starkaste dyspnéen, som är fylld med ett dödligt utfall.

Första hjälpen

Nödåtgärder för akut attack av hjärtdyspné:

 • Låt frisk luft komma in i rummet där patienten befinner sig i ett tillstånd av attack;
 • att sätta patienten i en bekväm semi-sittande position, med benen sänkta;
 • sätt en nitroglycerin tablett under hans tunga;
 • Använd om möjligt ett syrgaspudel.

Samtidigt bör du ringa "ambulans".

Hur man behandlar hjärtdyspné

Särskild behandling av dyspné med hjärtsvikt är inte. För att eliminera det krävs behandling av den underliggande patologin, det vill säga hjärtsvikt. Sådan behandling kräver en helhetssyn, eftersom det inte bara omfattar användning av medicinsk behandling utan också ett visst sätt att leva utan dåliga vanor och påfrestningar.

 • glykosider, återställande av muskelns prestanda
 • ACE-hämmare som påverkar kärlen;
 • diuretika som reducerar ödem;
 • beta-blockerare, reducerar syreförlängning av celler och reducerar antalet sammandragningar i hjärtmusklerna.

Hjärtdyspné, vars behandling varar i åratal, utesluter inte användningen av folkterapi. I allmänhet är det här användningen av örtberedningar som är tillverkade hemma.

Decoctions of herbal samlingar: motherwort, timjan, blackberry mantel, woodruff. Torrt, krossat gräs (i ett förhållande av 2: 4: 5: 3: 4) för att hälla vatten och koka (med 1 liter per 1 glas vatten).

Infusion av färska björkblad. Färskt plockade löv (2 tsk), hugga och häll 1 kopp kokande vatten, tillsätt till det 0,5 tsk. soda. Drickinfusion under dagen.

Infusion av scharlakansblad. Lämna skarlet löv i 10 dagar på vodka. Ta 1 tsk. med en matsked honung och drick ett glas varmt te.

Infusion av citronsaft och vitlök. Juice från 10 citroner och krossade 10 vitlökshuvuden blandade med 1 liter honung för att insistera på 7 dagar. Ta 1 msk. l., utan tvättning, i 2 månader.

Infusion av citronsaft med vitlök. Juice 24 citroner blandas med gruel från 350 g vitlök, låt det brygga i 24 timmar. Ta en blandning av 1 tesked, löst i ett halvt glas vatten, i 2 veckor.

En blandning av lök, betor och morotjuice, honung och socker. Förbered en blandning av finhackade lök (0,5 kg), betor och morotjuice (1/3 kopp), 25 gram honung och 1/3 kopp socker. Den resulterande blandningen koka på låg värme i 3 timmar. Läkemedlet är effektivt vid attacker av akut dyspné.

Det finns en folkmedicin för hjärtdyspné, framställd av växtråvaror, som liknar verkan av syntetiska droger. Många läkemedel som används i officiell medicin använder samma medicinska växter. Men det är värt att veta att hjärtdyspné, vilken traditionell medicin inte avvisar behandling med folkmedicin, bara är en följd av hjärt- och kärlsjukdom. Att behandla följer orsaken, det vill säga den omedelbara sjukdomen.

Dyspné med hjärtsvikt - Behandling och karaktäristiska tecken

Ofta märker vi andfådd efter intensiv idrott, men när det till och med uppträder i lugn stat - detta borde orsaka ångest och tvinga besök hos distriktets läkare. Andnöd är det första symptomet i hjärtpatologier. Numera finns det många droger och tekniker som kan hjälpa till i hjärtproblem.

Man måste komma ihåg att vårt hjärta är en och vård om det måste vara över allt annat i världen. Så vilken typ av dyspné med hjärtsvikt, behandling, förebyggande åtgärder och första hjälpen? På alla frågor av intresse - kommer du att lära dig svaret från artikeln.

Allmänna egenskaper

Andnöd med hjärtsvikt

Andnöd med hjärtsvikt, behandling av dess manifestationer är oroande för människor inte bara äldre, utan även yngre. Andnöd är bekant för nästan alla som utövar fysisk aktivitet. Detta är andfåddhet, en känsla av brist på luft.

Tyvärr förstår en person inte alltid graden av fara för detta symptom. Det finns flera typer av dyspné. De vanligaste är centrala, lung- och hjärtkroppar. Om fysisk ansträngning var frånvarande och det fortfarande är svårt att andas, kan vi dra slutsatsen att det är andfådd vid hjärtsvikt.

Hjärtfel kännetecknas av åldersrelaterad försvagning av hjärtmusklerna. Resultatet av denna förändring är försämringen av funktionen att pumpa blod, och därför får mänskliga organ mindre syre och de nödvändiga ämnena.

Det finns olika sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Andnöd vid hjärtsvikt uppträder ofta hos personer som har haft hjärtinfarkt. Dessutom kan det vara en följd av kardiomyopati, hypertoni eller hjärtfluktsjukdom.

För att se till att andfådd är förknippad med hjärtsvikt kan du använda följande tips. För det första är andning på andan svårt. För det andra manifesteras symtomen på dyspné även med liten fysisk ansträngning. För det tredje är det mer troligt att personer som ligger i ett liggande läge kommer att utvecklas.

Om du ignorerar dessa symptom kan du få lungödem. Därefter tillsätts problemet med andningssvårigheter, allmän svaghet, paniktillstånd. En person som lider av sådan andfåddhet, sover oftast i sittande eller sittande läge, lider av att hosta attacker.

skäl

Orsakerna till dyspné med hjärtsvikt är ett antal sjukdomar och patologier som framkallar utvecklingen av kroniskt hjärtsvikt:

 • arteriell hypertoni;
 • stenos (förträngning) och mitralventilinsufficiens;
 • ischemisk sjukdom;
 • myokardinfarkt;
 • ischemisk kardiomyopati (död av myokardceller och dess ersättning med andra vävnader);
 • medfödd eller förvärvad hjärtsjukdom;
 • myokardit (inflammation i myokardiet);
 • dilatation (volymökning) hos kamrarna i hjärtat;
 • giftiga effekter (alkohol).

Kroniskt hjärtsvikt utvecklas snabbt, speciellt om personen har comorbiditeter (diabetes mellitus eller hypertyreoidism).

Mekanism för dyspnéutveckling

Hjärtfel kan inte förekomma hos en person från ingenstans. Det är alltid en följd, en komplikation av andra patologier - hjärtefekter, högt blodtryck, ateroskleros och många andra. Hjärtfel är närvarande i cirka 1% av befolkningen, men efter 75 år är det redan diagnostiserat hos 10% av befolkningen.

Tidpunkten för utvecklingen av patologi i närvaro av hjärtproblem är individuell, men utan behandling uppstår misslyckandet av hjärtets funktion alltid. Sekvensen av förekomsten och svårighetsgraden av symtomen på sjukdomen är inte heller densamma och beror till stor del på typen av skada på "pumpen".

När en person utvecklar höger ventrikelfel, växer symtomologin snabbare än med vänster ventrikelfel. Den senast angivna hjärtavdelningen är den mest kraftfulla och börjar förlora sina funktioner mycket långsammare.

Men det är med vänster ventrikulär lesion att andfådd är förknippad med hjärtsvikt: när en person kvävs betyder det att sjukdomen redan utvecklas med dubbla frekvenser.

Med vänster ventrikelfel observeras vätskeretention och stasis i den lilla cirkulationen, så volymen syre i blodet sjunker. Resultatet är den så kallade "hjärtdyspné", som ökar med ökad efterfrågan på syre - med fysisk ansträngning.

Dyspné är känd som en kränkning av andningsegenskaperna - djupet av inspiration, rytm, inspirationsfrekvens. Orsaken till utvecklingen av dyspné är en patologisk förändring av andningsorganen i någon del av kedjan - i hjärtsjukdomens respiratoriska centrum, i lungorna och membranet, i hjärt-kärlsystemet, musklerna och nerverna.

Hjärtdyspné är resultatet av funktionsfel i hjärt- och koronarkärlen, vilket oundvikligen påverkar nedre luftvägarna. Dyspné i detta fall kan vara både kronisk, återfallande och akut, vilket uppträder vid akuta sjukdomar, tillsammans med hjärtsvikt (hjärtinfarkt, myokardit, hjärtlungödem).

Kroniskt hjärtsvikt med dyspné är vanligare vid högt blodtryck, IHD och angina pectoris, hjärtsjukdom, kardiomyopati. En mer detaljerad beskrivning av mekanismen för utveckling av hjärtdyspné är som följer:

 • Med lesion i vänstra hjärtat finns en minskning av volymen av hjärtproduktion, medan i lungorna stagnation av blod uppträder.
 • Eftersom stillastående fenomen leder till störningar i gasutbytet i nedre luftvägarna, är det ett misslyckande av deras ventilation.
 • Att andas normalt måste kroppen öka andningsfrekvensen och djupet - det är andfåddhet.
 • Om en person med dyspné tar en lugn sittposition, sänker benen nedåt, kommer en del av blodet att gå till benens ben, och kroppens syrebehov kommer att minska och dyspné minskar på grund av minskad belastning på hjärtat.
 • Efter en droppe i volymen av urladdat blod från vänster ventrikel uppstår hjärnans hjärnan, vilket också påverkar andningscentret.

Mot denna bakgrund kan vissa andningsorganiska störningar i centralgenes också förekomma. En andfåddhet med kvävning kan också innebära utveckling av lungödem, vilket kräver brådskande sjukhusvistelse och slutar ofta i ett dödligt utfall.

Utseendet på dyspné indikerar att hjärtsvikt utvecklas, hjärtets arbete, blodcirkulation och gasutbyte störs. Därför kombineras symptomen, även i början, med trötthet och svaghet efter att ha utfört någon fysisk aktivitet som passerar i vila.

I framtiden, om utvecklingen av patologi inte kan avbrytas, kvarstår en sådan andningsbrist i vila och hindrar patienten från att inte bara utföra enkla hushållsaktiviteter utan också sova i ett horisontellt läge.

Hur dyspné utvecklas i bakgrunden av CH:

 1. Vid det första skedet av hjärtsvikt visas hjärtdyspné endast mot bakgrund av fysisk ansträngning och åtföljs av rytmförstörningar, ökad trötthet och svaghet. I viloläge passerar det.
 2. På ett uttalat stadium av CH utvecklar dyspné mot bakgrunden av den dagliga fysiska aktiviteten, det är svårare att utföra hushållsaktiviteter, arbetsförmågan minskas betydligt.
 3. Dyspné kvarstår i viloläge och ökar i ett vågrätt läge, vilket tvingar patienten att sova halvsidan (ortopedi).

Kombinerat med trötthet, svaghet, störningar i hjärtrytmen, cyanos, ödem i anklar, första tecknen på sjukdom involverade organ (förstorad lever), ascites (ökning på grund av ansamling av bukvätskan).

 • Vid det dystrofiska stadiet av CH kan alla fysiska åtgärder resultera i utveckling av kvävning och en attack av akut hjärtsvikt.

  Vid kontinuerlig dyspné kombineras fullständig funktionsnedsättning, svaghet, arytmi, cyanos, ödem, symtom på sjukdomar hos de involverade organen (njurar, lever, lungor), fysisk utmattning.

 • Vid det dystrofiska scenet blir förändringar i hjärtmuskeln och andra vävnader oåterkalleliga och leder till ett dödligt utfall på 60% under året.

  Klassificering efter aktivitetstyp

  Dyspné med hjärtsvikt vid första skedet uppträder med fysisk aktivitet. Framsteg blir det märkbart även i vila. Det finns 4 klasser av hjärtsvikt som manifesteras av varierande grad av dyspné och kännetecknas av en ökning av symtomen:

  • med ökad fysisk ansträngning
  • med måttlig belastning
  • med liten daglig aktivitet
  • dyspné i vila.

  Det svåraste steget är en nattattack. Stärkar i benägen position, eftersom blodflödet till hjärtat ökar från venerna från extremiteterna. Hjärtat står inte för sådan belastning. Blodkärl är stillastående, vilket är orsaken till korthet i hjärtsvikt.

  Sådana patienter tvingas sova medan benen ska sänkas. Blodet omfördelas och riktas till extremiteterna i venerna, vilket underlättar tillståndet.

  Det är viktigt att veta! Vid fjärde graden är det svåraste för en person att ligga i en lögnande position. På grund av kroppens position ökar belastningen på hjärtat på grund av utflödet av blod från den perifera cirkulationen. Vid sådana attacker minskar dyspné i sittande läge.

  • Fysiologisk - uppstår mot bakgrund av fysisk aktivitet. En frisk person passerar snabbt i vila.
  • Patologisk dyspné kännetecknas av en förändring i frekvensen och djupet av andning och indikerar en sjukdom i hjärt-kärlsystemet.

  En person försöker ta mer andetag, men behovet av syre är inte nöjd. Med kroniskt hjärtsvikt, kontraherar myokardiet mycket mindre ofta, vilket leder till ökat lungtryck. Också mot bakgrunden av sjukdomen finns en spasma av liten aura av andningsorgan, vilket provar en kränkning av gasutbytet.

  Andnöd för kroniskt hjärtsvikt

  Nästan 100% av personer med kroniskt hjärtsvikt (CHF) har andfåddhet. Med denna sjukdom reduceras myokardiell kontraktilitet, så patienten utövar tryck i lungartärerna och deras grenar och spasmer av små arterioler uppträder.

  På grund av detta stör gasutbytet. Dessutom kan jämnt syreformigt blod normalt inte cirkulera genom kroppens kärl på grund av nedsatt hjärtfunktion. Alla organ och vävnader i en eller annan grad upplever syreutsläpp.

  De signalerar det till hjärnan. Andningscentret är aktiverat, gör andningen mer frekvent och djup. Och dyspné bildas. Andfåddhet som uppträder hos en patient med CHF har ett antal egenskaper.

  • Det ökar med motion och försämras i vila.
  • Med tiden, symtomen provocerar en allt mindre och mindre belastning. I allvarliga fall är det orsakat av små och till och med obetydliga ansträngningar, som flera långsamma steg, klättra ett par steg, luta och så vidare. De allvarligaste formerna av CHF åtföljs av andnöd i vila.
  • Stärkar i det benägna läget, svagas när man går till sittande position. Därför föredrar personer med CHF ofta höga kuddar att sova och vila med ett upphöjt huvud.
  • Kan åtföljas av andra symtom på cirkulationsstörningar: hosta, svullnad, cyanotiska lemmar och läppar, ökad utmattning etc.

  Ibland hos patienter med kroniskt hjärtsvikt, förutom den "vanliga" dagdyspenan finns det en natt - den så kallade "hjärtacma". Patienten utvecklar spontana attacker av allvarlig dyspné med en hosta som utvecklas på natten, väcker patienten och orsakar honom svår skräck.

  Deras utseende beror på det faktum att när en person ligger, finns det i hans kropp en omfördelning av blod: från benen och bukhålan flyttas den till bröstkaviteten. Den extra volymen av blod skapar en ökad belastning på hjärtat, och detta manifesteras av en plötslig störning av hans arbete och ökat hjärtsvikt.

  "Hjärtastma" är ett tecken på dekompenserad, svår CHF. Om patienten inte behandlas, kan en gång i samband med nattvardsbesväret "på tjänst" gå in i lungödem - en skarp form i hjärtsvikt, livshotande.

  Andnöd för akut hjärtsvikt

  Akut hjärtsvikt kan uppstå som:

  1. Hjärtastma (ett tecken på dekompensation av hjärtsvikt eller det första skedet av akut hjärtsvikt, nämndes ovan).
  2. Lungödem. I denna sjukdom, på grund av en signifikant minskning av hjärtproduktionen finns det en så stark stagnation av blod i lungorna att vätskan från kärlen börjar passera in i vävnaderna in i luftrummets lumen. Som ett resultat, lungorna gradvis "översvämning" med vätska.
  3. Kardiogen chock. Tecken på lungödem associeras med en kritisk minskning av trycket, multipel organsvikt (globala störningar i alla organ). Detta tillstånd är extremt farligt och leder i de flesta fall till patientens död.

  I samband med ämnet i denna artikel är vi intresserade av andnöd orsakad av lungödem. Hon "ser" mycket specifik ut. Eftersom lungödem sker ofta mot bakgrund av ett allvarligt tillstånd (hjärtinfarkt, hypertensiv kris, arytmi), kan utseendet på dess symptom före symtomen av sjukdomen, som den provocerade (bröstsmärta, oregelbunden hjärtfunktion, huvudvärk, etc. )..

  Mot denna bakgrund dyker upp och växer dyspné. Antalet andningsrörelser (inandning och utandning) kan vara upp till 40-60 gånger per minut, patienten klagar över brist på luft, hosta. Gradvis blir dyspné värre, med en hosta från andningsorganen börjar frigöra vätska.

  I början är detta "sputum" skarpt, transparent eller vitaktig, då kan det bli skumrikt, rikligt, skaffa en rosa skugga på grund av hemoptys. Hos en patient med lungödem kan andnings ljud höras rattlande i avståndet.

  Om denna farliga överträdelse misstänks ska patienten tas till sjukhuset så snart som möjligt, där läkare hjälper honom vid återupplivning. Det rekommenderas starkt att inte tveka, tillståndet hotar en persons liv.

  Cheyne-Stokes andning med CH

  Vid kroniskt hjärtsvikt kan en person ha en komplicerad andningsstörning, som kallas Cheyne-Stokes andning. Det är en växling av långa pausar vid andning med perioder av gradvis ökning och minskning av andningens amplitud.

  Skälet till dess förekomst ligger främst i det faktum att på grund av försämrad blodcirkulation störning inträffar blodflödet i hjärnan, försämring av andningscentrum och regleringen av andning.

  Tyvärr är Cheyne-Stokes andning inte bara ett symptom på svår hjärtsvikt men också ett självständigt fenomen som förvärrar en persons tillstånd och en sjukdomsprognos. Med sådan ojämn andning förändrar personen ständigt blodmättnad med syre. Varje par minuter finns det långa episoder av syrehushållning.

  Detta orsakar frisättning av stresshormoner som skadar blodkärl och hjärta, accelererar utvecklingen av hjärtsvikt, ökar risken för hjärtinfarkt och stroke hos patienter.

  Symtom och tecken

  Personer med hjärtsvikt misstänker ibland inte att de har hjärtproblem. Tidiga symptom kan innefatta andfåddhet eller andnöd, hosta eller känsla av brist på luft, speciellt när du ligger ner.

  Om andfådan är lång och envis, beror det på sjukdomen. Om plötslig, kraftig andfåddhet är till och med av kort varaktighet, kan det kräva en medicinsk undersökning. Karaktäristiska symptom på hjärtdyspné:

  • uppstår i vila;
  • stärkt i samband med fysisk aktivitet
  • stärker i benägen position
  • smärta eller obehag i bröstet
  • obehag eller smärta med bestrålning i käken, armarna eller nacken;
  • svullnad i anklar och fötter;
  • ovanlig trötthet
  • svettning;
  • väsande andning eller väsande ökning när andningen
  • cyanos (blåsning) av läpparna eller fingertopparna;
  • svimning, yrsel, pre-synkope.

  Symtom på dyspné kan orsakas av abnormiteter i olika organ och kroppssystem. Hjärtdyspné orsakas av en minskning av hjärtets förmåga att fylla och tömma blodkärlen i lungorna.

  Frekventa symptom på hjärtsvikt är:

  • andningssvårigheter när de ligger
  • Behovet av att vara i sängen halvt sittande, propping hans huvud;
  • brist på sömn;
  • hosta på natten.

  Orsakerna till hjärtsvikt är som regel skador på myokardiet, ett fel i ventilernas funktion, en minskning av hjärtaktiviteten. Detta orsakas oftast av förgiftning (till exempel alkohol eller droger), inflammatoriska sjukdomar, kardioskleros, ischemisk sjukdom.

  Utmärkande egenskaper och första hjälpen

  Att skilja dyspné av hjärtat är lätt nog, om du känner till dess särdrag. För en utövare är detta mycket viktigt. För att bota detta tillstånd utan att eliminera orsaken, som provocerade den, är nästan omöjlig.

  Vid hjärtsvikt är det först och främst nödvändigt att återställa myokardiumets kontraktil förmåga och normalisera blodflödet i lungvenen. För detta används speciella farmakologiska preparat. Symptom som är karakteristiska för detta tillstånd är:

  1. Problematisk fullfjädrad andning av luften (hos en sjuka är det en känsla av bröstets stelhet);
  2. Utseendet av en signifikant ökning av andning vid den minsta fysiska ansträngningen;
  3. När man går till ljungspositionen (speciellt med huvudet nere), är det en ökning av negativa symtom;
  4. Blå runt läpparna;
  5. Svullnad av benen och fotlen, oavsett tid på dagen;
  6. Tryck på smärta bakom bröstbenet.
  Relief uppnås genom att flytta till sittande läge med kroppen lutad framåt. Minskning av komplexiteten hos kliniska tecken kan uppnås efter att nitrosorbid eller andra läkemedel har tagits ur nitratgruppen.

  När det finns andfåddhet, som utvecklats mot bakgrund av hjärtsvikt, så snart som möjligt att vidta åtgärder för att återställa andningen och normalisera hjärtfrekvensen.

  • Öppna fönstret, ta bort kragen.
  • Att ge patienten fullständig fred.
  • Ta en sittande position.
  • Ta en nitroglycerintablett under tungan.
  • Mät blodtrycket.

  Om andnöd ökar, förorsakar en persons tillstånd, det finns smärtor i bröstbenen eller domningar i vänster arm, det är nödvändigt att ringa ambulansen så snart som möjligt.

  Avlägsnande av dyspné med hjärtsvikt av kronisk natur med hjälp av icke-farmakologiska metoder:

  1. Begränsning av mängden bordsalt i mat:
   • Om det inte finns någon dyspné i vila, rekommenderas att maten inte saltas.
   • Om andningen störs i vila bör du förbereda dig utan salt och använda speciella produkter för hjärtpatienter med lågt natriumkloridinnehåll.
  2. Behåll en normal vikt;
  3. Enligt de senaste vetenskapliga uppgifterna kan preparat för dyspné med hjärtsvikt, som har antibakteriell verkan - fluorokinoloner med efterföljande administrering av läkemedel som normaliserar tarmmikrofloran, vara användbara. Att ta probiotika är därför användbart för väsande
  4. Avslag från alkohol och rökning
  5. Fysisk aktivitet enligt doktors rekommendationer
  6. Vägran att resa till länder med varmt och fuktigt klimat
  7. Besök en klinisk psykolog och skolor för patienter med hjärtsvikt.
  Det bör förstås att kroniska hjärtsjukdomar som regel inte botas.

  Läkare kan bara bromsa progressionen av cirkulationssvikt och minska svårighetsgraden av dyspné med medicinering. Därför är det omöjligt att fullständigt bli av med andfåddhet, men det är ganska möjligt att förbättra lasttoleransen och livskvaliteten.

  Diagnostiska metoder

  För att fastställa att orsaken till utseende av andfåddhet är hjärtsvikt, måste du kontakta en kardiolog, som efter den samlade anamnesen kommer resultaten av undersökningen att kunna bekräfta diagnosen, föreskriva lämplig behandling. När dyspné uppträder kan läkaren föreskriva följande diagnostiska metoder:

  1. EKG.
  2. Blodprov.
  3. Ekokardiogram.
  4. Koronär angiografi.
  5. Bröströntgen.

  Resultaten av studien gör att läkaren kan göra en komplett bild av sjukdomen, för att avslöja graden av vaskulär skada, för att göra en slutgiltig diagnos vid den efterföljande utnämningen av terapeutisk behandling.

  Dyspné med hjärtsvikt - behandling

  För behandling av dyspné med hjärtsvikt utpekar kardiologer:

  • droger som eliminerar den underliggande sjukdomen,
  • Ultiselektiva beta-blockerare (minska behovet av hjärtmuskler i syre),
  • diuretika (minska mängden blod som hjärtat måste pumpa).

  Av stor betydelse vid behandling av andningsfel hos den inspirerande typen är också den korrekta näringen och avslaget på dåliga vanor:

  • i menyn måste du inkludera röd fisk, linolja, nötter,
  • det är nödvändigt att undvika överdriven saltintag,
  • Det är obligatoriskt att sluta röka och dricka alkohol,
  • önskvärda åtgärder för att minska vikt (om det finns en extra),
  • Det är nödvändigt att stabilisera blodtrycket (läkaren utser lämpliga läkemedel).

  För att minska blodtrycket och vikten kan en kardiolog förskriva terapeutisk gymnastik. Andningssvårigheter varar i flera år, orsakar mycket problem och minskar patientens livskvalitet.

  Apoteksmedicin kan inte användas obestämt, så folkmedicin kan användas för att behandla denna avvikelse, expanderande bronkialrör, som bidrar till expectoration och positivt påverkar hjärtfunktionen.

  • infusion av aloeblad på vodka - en tesked blandas med en matsked honung, efter 10 minuter är hett te fullt,
  • en blandning är gjord av en liter honung, 10 citroner och 10 vitlöksklyftor, den infunderas i 7 dagar, 2 teskedar om dagen tas 2 månader,
  • Du kan också blanda gruel från 350 gram vitlök och juice från 24 citroner, efter en dagdryck på en tesked, innan du löser upp i 100 gram vatten, tar kursen 2 veckor.

  Om recepten som innehåller honung eller citron används för att behandla inspirerande dyspné, måste du se till att patienten inte har några allergier mot dessa produkter. Dessutom, för att bota felfunktioner i andningen som orsakats av hjärtsvikt är bara buljonger och tinkturer omöjliga.

  Avvikelse orsakar vanligtvis en viss sjukdom, så det är obligatoriskt att söka hjälp från en kardiolog. Förutom ovanstående kan läkaren ordinera alternativ behandling, eftersom det inte finns någon enda tillämplig metod för idag.

  För att ta bort andfåddhet vid svåra hjärtfelter kan du använda följande metoder:

  1. Anxiolytiska preparat. Huvudåtgärden är att befria patienten från känslor av ångest, rädsla eller erfarenhet. Detta hjälper honom att lugna sig och därigenom jämföra hans andning och jämnar också hjärtfrekvensen.
  2. Syre. Det används i de fall då andfåddhet orsakar ångest även i viloläge.
  3. Andningsskyddsmaskar. Används för ventilation av lungorna - det hjälper till att lindra andfådd och normalisera andningsförloppet under en viss tid.

  medicinering

  Hur kan jag bli av andfådd vid hjärtsvikt? I det här fallet är det nödvändigt att se grunden till detta fenomen. I det här fallet talar vi om att bestämma orsakerna till hjärtsvikt.

  Detta innebär att behandlingen först och främst kommer att inriktas på att eliminera sjukdomen, och inte ett symptom som är andfåddhet. Att bli av med ett symptom kan inte vara snabbt - behandlingen utförs i vissa fall hela livet på grund av irreversibiliteten hos de patologier som orsakar sjukdomen och de medföljande symptomen.

  Normalt ordinerar läkaren följande läkemedel:

  1. Glykosider. De utgör en grupp läkemedel av vegetabiliskt ursprung med kardiotonisk och antiarytmisk verkan.

  Främja effektiviteten i hjärtmuskeln, säkerställa sitt effektiva arbete. Exempel på läkemedel - Korglikon eller Digoxin.

 • ACE-hämmare. En grupp kemiska föreningar avsedda att minska symtomen på högt blodtryck, liksom förebyggande av hjärtsvikt.

  I denna grupp finns preparat av sulfhydrylgrupp, fosfonat och dikarboxylatinnehållande föreningar, naturliga ämnen. Typiska representanter för ACE-hämmare är Ramipril, Zofenapril, Copptril, Quinapril, Trandolapril och andra kommersiella analoger. Låt dilatera blodkärl och avlägsna stenos i artärerna.

 • Diuretika. Minska belastningen på kardiovaskulärsystemet, så att negativa symtom tas bort och du kan eliminera andfåddhet. Låt dig också ta bort överdriven puffiness. Bland de klassiska metoderna - Furasemid och Britomir.
 • Vasodilatorer. I medicinsk praxis är de läkemedel som används för att slappna av de släta musklerna i blodkärlen så definierade.

  Dessutom bidrar medel från denna kategori till normalisering av tonerna i kärlväggarna. Dessa inkluderar Minoxidil, Isoket och Nitroglycerin.

 • Betablockerare. En farmakologisk grupp som blockerar beta-adrenerge receptorer.

  Används vid behandling av högt blodtryck, arytmi och används för att eliminera hjärtsvikt, lindra arytmier och hypoxi. I gruppen - Karvedipol, Celipropol, Metoproplet, etc.

 • Antikoagulantia - förebygga trombos, minska blodkoagulering, vilket minskar bördan på hjärt-kärlsystemet och i sista hand minskar de negativa symtomen, inklusive. och andfåddhet.

  Sinkumar, Fraksiparin, Fragmin, Arikstra, Warfarin - dessa droger hör till gruppen av koagulanter.

 • Statiner. Om orsaken till andfåddhet var arterioskleros av blodkärl och högt kolesterol i blodet, kan läkaren ordinera läkemedel av statin-gruppen. Låt bli av med kolesterolplakor, minska nSAID / NPLP-nivån i blodet. I gruppen statiner - dussintals droger är de mest kända bland dem Rosuvastatin, Lovastatin.
 • Kirurgisk behandling

  I vissa fall kan svår hjärtsvikt inte svara på behandling med medicineringen. I detta fall rekommenderas att använda kirurgiska sätt att lösa problemet på följande sätt:

  • Eliminering av valvulära defekter
  • Installation av pacemakers;
  • Hjärt- eller ventrikulärtransplantation;

  Observera att sådana behandlingsmetoder inte är direkt relaterade till dyspné, men kan användas för att eliminera sjukdomen som orsakar andfåddhet. Om en person är orolig för andnöd på grund av mindre sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är användningen av kirurgiska behandlingsmetoder kontraindicerad.

  Eventuella komplikationer

  Vid kroniskt hjärtsvikt blir komplikationer av hjärtdyspné ofta:

  • sekundära former av lunginflammation;
  • lungfibros; pleurit;
  • en minskning av lungens vitala volym;
  • syrebrist hos hjärnceller.
  Vid akut hjärtsvikt kan andfådd leda till dödsfall på grund av den snabba utvecklingen av lungödem. Lungans hålighet fylls snabbt med vätska, andning blir omöjligt. En särskiljande egenskap är utseendet när skummet andas ur patientens mun.

  Det kan vara en rosa nyans på grund av en massiv rubbning av små kapillärer. Dessutom noteras följande symtom:

  • blå hud;
  • ångest hos en sjuk person
  • ofta långsam andning
  • väsande ljud
  • rädsla för en överhängande död;
  • Öka pulshastigheten till 140-150 slag per minut.

  Detta tillstånd avser livshotande människor och kräver återupplivande sjukvård. Ring omedelbart en ambulans.

  Traditionell medicin

  Traditionell medicin kommer att rädda i denna situation, hjärtsvikt och andfåddhet är inte nya sjukdomar, naturläkare har kämpat med dem länge, och många recept är aktuella nu. Behandling av hjärtsvikt med folkläkemedel hjälper dem som är allergiska mot läkemedel, en utmärkt lösning kommer att kombinera naturliga recept med medicinsk behandling, effekten av sådan behandling kommer att dyka upp mycket tidigare.

  Utmärkt huskur för apné - Hjärt, fungerar den som ett lugnande medel, är Hjärtsaft utspädd i proportionen 40-50 droppar per 130 ml rent, rinnande vatten antas i en timme för att slutföra de huvudsakliga måltiderna. Dekokter av örter goritsveta lätta andningssvårigheter, särskilt på natten, 15 g torr källkod behöver 2 liter kokande vatten, bör infusionen dricka varje timme 15-17 ml.

  Celandine tinktur effektivt behandla dyspné, bronkit, avlägsnar vätska från lungorna, till dess framställning kräver blandning med 200 ml alkohol 20 g gräs, låt stå 10-11 dagar i ett mörkt rum, ta 3 gånger av 20-25 droppar.

  För att rengöra kärlen kan du förbereda en blandning av citron och vitlök, en ovanlig tandem hjälper till att stärka hjärtmusklerna, och regelbunden mottagning gör att du kan glömma lungsjukdomar under lång tid. Att stärka immunförsvaret hjälper blandade juicer från morötter, persilja, selleri, rovor.

  Strömförsörjning

  Observera en medelhavsdiet rik på grönsaker och frukter, grönsaker, helkorn, skummjölkprodukter, vegetabiliska oljor (särskilt olivolja) med en måttlig mängd fisk och skaldjur.

  Det är nödvändigt att begränsa intaget av mättade fetter, transfetter och kolesterol eftersom mat med högt innehåll kan bidra till utvecklingen av hjärtsvikt.

  Läkaren kan råda dig att begränsa användningen av alkoholhaltiga drycker, eftersom alkohol svagar hjärtmuskeln, interagerar med de tagna medicinerna, ökar risken för arytmi. Vid svår hjärtsvikt, som åtföljs av ett betydande överskott av vätska i kroppen, kan läkaren rekommendera att begränsa intaget av vatten.

  Minska saltintaget, eftersom det främjar vätskeretention i kroppen, vilket orsakar försämring av dyspné, ödem i underbenen. Kom ihåg att saltet redan är tillagt de produkter som köpts i butiken.

  Om du befinner dig eller dina nära och kära med symtom på dyspné, kom ihåg att det bara är ett symptom på någon form av sjukdom. För att identifiera hennes exakta orsak, behöver du rådgöra med en läkare, genomgå medicinsk behandling. För att dyspné inte ska utvecklas snabbt är det nödvändigt att följa den rekommenderade behandlingen av den underliggande sjukdomen.

  Kostbehandling för kroniskt hjärtsvikt syftar till att förbättra hjärtfunktionen och minska ödem. Diet bör säkerställa att kardiovaskulärsystemet dämpas. De använder en diet som nr 10. Kärnan i denna diet är som följer. Mängden bordsalt är begränsat i kosten.

  Maten är beredd utan salt och 4-6 g salt ges till patienten en dag för att salta den redan kokta maten. Användningen av produkter och rätter som stimulerar kardiovaskulärsystemet (starkt te och kaffe), samt kött, fisk, svampar och buljonger och buljonger framställda av dem är begränsade. Mängden fri vätska är begränsad till 0,7-1 liter.

  Maten ration berikas med vitaminer (C, grupp B etc.), liksom kaliumföreningar, som hjälper till att förbättra hjärtmuskulaturen. I närvaro av ödem, mängden vätska som fylls med te, första kursen, bör inte överstiga 800 ml och salt - 3-4 gram per dag. Från kosten helt utesluter salta mellanmål, kryddiga rätter.

  Strikt vidhäftning med vatten och saltregim hjälper till att förhindra utseende av ödem. Vid kostbehandling av kroniskt hjärtsvikt rekommenderas det regelbundet, i 2-3 dagar, att förskriva en diet innehållande en ökad mängd kaliumföreningar, den så kallade kaliumdieten.

  Det huvudsakliga sättet att behandla kardiovaskulärt misslyckande är medicinskt, i synnerhet glykosider, som stimulerar hjärtmuskulärens arbete såväl som diuretika. Dietterapi spelar emellertid en viktig roll vid behandling av kroniskt hjärtsvikt.

  Vid kroniskt hjärtsvikt används förutom diet nr 10 den karelska kosten. Det ordineras i form av fyra på varandra följande rationer (I och II rationer - upp till 2-3 dagar, III-IV rationer - upp till 3-4 dagar) eller tillämpa någon diet från den föreslagna.

  Dieten kännetecknas av ett kraftigt minskat kaloriinnehåll, förutom bordsalt, vilket begränsar mängden flytande, frekventa måltider. Mjölk (7 gånger om dagen) ges i varm form.

  1. Terapi: 100 gram mjölk var 2: e timme 7 gånger om dagen (från 8 till 20 timmar), på 22 timmar - 100 g fruktjuice eller buljong med rosa höfter med socker.
  2. II ration skiljer sig från I genom att tillsätta klockan 8 på morgonen 150 g saltfritt bröd och 1 mjukkokt ägg; klockan 14 - 200 g risgröt med 5 g smör.
  3. III diet skiljer sig från jag genom att lägga till vid 8 på morgonen 150 g saltfritt bröd, 1 mjukkokt ägg och 50 g socker; klockan 14 - 200 g potatismos med 10 g smör klockan 18 - 1 mjukkokt ägg.
  4. IV ration på Karellu motsvarar jag med mängden varm mjölk, men dessutom levererar det vid 8 timmar 200 g saltfritt bröd, 100 g bakade äpplen och 1 ägg; klockan 12 - 200 g potatismos med 5 g smör klockan 14 - 100 g kökssoufflé med 5 g smör klockan 18 - 1 mjukkokt ägg.

  Alla rätter är beredda utan salt.

  Som du kan se, när du observerar en diet av karelsk kost, är det nödvändigt att ta mjölk i varm form inte mer än 100 g för en mottagning, varannan timme. Kareldieten används vanligtvis i en sjukhusmiljö, eftersom det är lågt i kaloriintag, kräver en halvhändig diet, dietfritt saltlöst bröd.

  Vid kostbehandling av kroniskt hjärtsvikt rekommenderas det regelbundet, i 2-3 dagar, att förskriva en diet innehållande en ökad mängd kaliumföreningar, den så kallade kaliumdieten.

  Provmeny av kaliumdieten:

  • Frukost: sallad grönsaker (gurka, tomater, 100 g, 20 g av grädde), bovete (bovete 40 g Olja 10 g), mjölk (100 g).
  • Den andra frukosten: juice från en svart vinbär (100 g).
  • Lunch: potatissoppa (potatis 200 g, 50 g mjölk, 10 g olja), kokt kött (50 g) med grönsaker (pumpa, zucchini, morötter, potatis, 100 g).
  • Eftermiddags mellanmål: buljongrosa höfter (100 g).
  • Middag: potatisskärl (potatis 200 g, ägg 1/2, smör 10 g, sur grädde 20 g), kokt kött (40 g).
  • På natten: fruktjuice (100 g), eller blötläggta torkade aprikoser eller pommes frites (50 g).

  De som lider av kroniskt hjärtsvikt är det mycket viktigt att följa kosten: ät 4-5 gånger om dagen, men lite efter en liten stund, för att inte tillåta övermålning. Den sista måltiden - senast 2 timmar före sänggåendet.

  Användbara rekommendationer

  För att eliminera symptomen är det inte tillräckligt att ta mediciner. Det är nödvändigt att intensifiera livet, att reagera ordentligt på stress, att följa en diet och fysisk aktivitet.

  • Avvisa dåliga vanor.
  • Frekventa promenader, helst i en park eller i en skog.
  • Exkludera handlingar som framkallar andfåddhet.
  • Kläder bör inte hindra rörelse.
  • Läkemedel ska ligga på en framträdande plats (ingen garanteras från oro).
  • Längden på sängen bör höjas med 40 grader.
  • Måltider i små portioner.
  • En diet med lågt kaloriinnehåll med ett begränsat innehåll av bordsalt krävs.
  • Daglig tryckövervakning.