Huvud / Dystoni

Principer för riktig näring vid kärlskador i kärlkärlen

Från den här artikeln kommer du att ta reda på vilken diet som bör följas vid åderförkalkning. Hur mycket det hjälper till med sjukdomen är det svårt att hålla sig till det, och hur länge ska det göras.

Normalisering av näring vid aterosklerotiska förändringar i kärlsystemets artärdel är ett viktigt och effektivt sätt att påverka patologin.

Steg av aterosklerotiska förändringar i kärlen. Klicka på bilden för att förstora

Deponeringen av lipider i kärlens vägg eller lipidos - det första skedet av sjukdomsutvecklingen. Det är till viss del (beror på riskfaktorerna) hos alla som är äldre än 35-45 år, men har inga symptomatiska manifestationer. Det är från denna ålder som de flesta läkare rekommenderar för förebyggande ändamål att byta kost till en hälsosammare kost.

Överensstämmelse med rekommendationerna kan minska risken för manifestation av sjukdomen med 30-40% och i detta skede behöver inga andra behandlingsmetoder, förutsatt att det inte finns några tecken på en ökning av "skadliga" lipidfraktioner.

I närvaro av sådana förändringar i biokemiska blodprover, såväl som i frånvaro av effekten av att förändra ätbeteende, är en diet inte tillräcklig. Det är nödvändigt att komplettera det med ett läkemedel. Men i det här fallet är det nödvändigt att komma ihåg att det inte är möjligt att lösa ett problem med läkemedel ensam - begränsningar i kosten bör bevaras.

Begreppet "restriktion" låter alltid mycket skrämmande för någon person. Omedelbart finns tankar att det är extremt svårt och nästan omöjligt att ge upp för alltid av dina favoriträtter. Faktum är att näring med aterosklerotiska kärlskador inte så aggressivt förbjuder användningen av några produkter, men begränsar dem endast kvantitativt. Det finns inga strikta förbud i kosten, och det kräver därför bara en förändring av näringsättet.

En terapeut, kardiolog, angiokirurg eller dietist kan ge praktiska råd om rationen vid ateroskleros om det finns en sådan ställning i den medicinska institutionen (endast i specialiserade och betalda centra).

Dieten bör observeras ständigt (för livet).

Allmän råd om näring vid ateroskleros

En hälsosam kost är inte bara en sällsynt användning av "skadliga" produkter för blodkärl, men också ett antal andra allmänna rekommendationer om näringslära:

 • öka antalet måltider för normal drift av mage och tarmar, samt att minska mängden mat som ätit på en gång;
 • korrekt förberedelse av mat, för att bevara dess fördelaktiga egenskaper för kroppen och minska skador på kärlsystemet - matlagning, ångning, grillning, bakning, släckning på vatten eller egen juice, fritering utan användning av djurfett;
 • användningen av produkter i rätt kombination av förhållandet mellan de grundläggande elementen - fetter, kolhydrater och proteiner;
 • överensstämmelse med "ätande beteende", vilket utesluter snabba mellanmål, äta mat under underhållning och dålig tugga mat;
 • minskning av livsmedel rik på "snabb" mono- och disackarider (kolhydrater), - sötsaker;
 • minskning av konsumtionen av fetter och kolesterol av animaliskt ursprung;
 • regelbunden användning av livsmedel som innehåller omättade fettsyror: kött av marina fiskarter;
 • obligatorisk förbrukning av fiber, som tar bort kolesterol och dess fraktioner från tarmkanalen: grönsaker och frukter;
 • måttlig konsumtion av alkoholhaltiga produkter upp till 20-30 gram per dag när det gäller etanol.
Allmänna principer för hälsosam kost. Klicka på bilden för att förstora

Även en enda åtkomst till dessa allmänna regler kommer att bidra till att förbättra en person och hans blodkärl, vilket minskar risken för symptom på aterosklerotiska förändringar.

Med tanke på rätt kombination är det inte meningen att du inte kan använda vissa produkter med varandra. Dieten för kärlkärlskärlskärl är ett hälsosamt förhållande mellan de viktigaste näringsämnena: kolhydrater, proteiner och fetter.

Dieter och rätt näring vid kärlskador i kärlkärlen

Om det är absolut exakt, är maten för åderförkalkning av kärlen endast en del av terapin, men mycket viktigt. Experter hävdar att några mediciner med denna patologi inte ger åtminstone något meningsfullt resultat, om inte ändra deras diet.

Övervakning av en diet med ateroskleros kommer inte att bli något utom kraften eller mycket smärtsamt. Det är nödvändigt att organisera en full och balanserad kost med en uppsättning användbara produkter.

I det här fallet är det, som det är omöjligt, bättre att kommentera människors hälsa genom att säga: "Vi är vad vi dricker och äter". Och om diagnosen "ateroskleros" diagnostiseras, bör du omedelbart ta rättelse av kosten, men inte utesluta rimlig fysisk aktivitet.

Hur man känner igen "fienden"

Innan vi går direkt till rekommendationerna för att organisera rätt näring vid ateroskleros, kommer vi att överväga vad denna "dolda fiende" är.

Människokroppen penetreras bokstavligen med kärl av olika färger och kalibrer. Forskare uppskattar att deras längd är cirka 100 tusen km. Hur viktigt är deras tillstånd, det finns inget behov. Det är trots allt dessa "floder och strömmar i livet" som bär syre och näringsämnen till alla organ och system och producerar sönderdelningsprodukter och koldioxid.

Sjukdomen är i det faktum att processen med igensättning av kärl av olika kalibrer är oundviklig och ligger inom gränserna för fysiologiska förändringar i människokroppen. Från 10 års ålder börjar en gradvis ackumulering av ämnen, vilket följaktligen kan påverka fartygens tillstånd väsentligt.

Ateroskleros är en patologi där kärlen börjar förlora förmågan att helt överföra blod, bli mindre elastisk och ömtålig. Tyvärr uppenbarar sjukdomen sig själv inte i de tidiga utvecklingsstadierna. Men med tiden kan följande symtom uppstå:

 1. ökad trötthet, irritabilitet, frekventa humörförändringar;
 2. problem med hjärtat i form av takykardi, arytmi, mild bröstsmärta
 3. försämring av kognitiva processer. Minne lider, uppmärksamhet koncentreras;
 4. fingrarna på armarna och benen blir blåaktiga och kalla.

Dessa är de manifestationer som en person kan titta på och misstänker är fel. Och så snart detta hände - omedelbart till sjukhuset, till ett samråd med en specialist. Ju tidigare detta är gjort desto lättare kan det vara att korrigera tillståndet.

Återigen, till min stora ånger är ateroskleros en kronisk patologi. Men varför uppstår det, för varje sjukdom har sina egna skäl?

 1. Hypertensiv sjukdom framkallar en kränkning av blodflödet, förlorade blodkärlens elasticitet. Men i det här fallet kan vi säga om den proportionella anslutningen. Eftersom hypertension orsakar ateroskleros och ateroskleros kan orsaka utvecklingen av högt blodtryck.
 2. Skadliga vanor (rökning, alkoholhalt). Nikotin och alkaloider påverkar blodkompositionen och kärlstatusen signifikant.
 3. Diabetes mellitus och några andra endokrina patologier (särskilt sköldkörtelsjukdomar). Ökar viskositeten hos blodet, hormonbalansen, metabolism störs.
 4. Högt kroppsmassindex. Överskott kan vara en konsekvens av endokrina förändringar i kroppen eller utvecklas på grund av störningar i metaboliska processer. Eller kanske en följd av gastronomiska predilektioner.

Men huvudfaktorn för aterosklerotiska förändringar i blodkärlen (och nästan alla ovanstående patologier) är kolesterol. Snarare, inte kolesterolet i sig, i princip, men dess förhöjda blodnivå.

Kolesterol är en nödvändig och till och med användbar substans, eftersom det är omöjligt att syntetisera könshormoner utan det. Och han kommer in i människokroppen huvudsakligen från djurmat.

För att förhindra utvecklingen av patologi visas en diet för ateroskleros inte bara för dem som redan känner till deras diagnos. Den närmaste släkten av den här personen borde tänka på - Fördjupning till ateroskleros är ärvt. Så, i det minst, säger genetikerna.

Räkna kalori

Innan du pratar om vilka produkter som visas i ateroskleros och som är förbjudna, överväg mat när det gäller kaloriinnehåll. Energivärdet av mat ska uppfylla energikostnaderna för en vuxen.

Det bör också noteras att en sådan kalori av den dagliga kosten bör observeras inte bara vid ateroskleros. Dess överensstämmelse hjälper till att undvika övervikt, vilket ger en stor belastning inte bara för kärlen, men också för muskuloskeletala systemet.

 1. För personer som är "stillasittande" är 2200 kcal tillräckligt.
 2. Med mentala belastningar, som är närvarande i släktet av yrkesaktivitet, behövs 2500 kcal.
 3. Människor energiska, som leder ett aktivt liv - 3000 kcal.
 4. För de som arbetar med manuellt arbete krävs 4000-5000 kcal för att upprätthålla normal livsaktivitet. Referensvärdena beror på belastningens storlek.

Med ålder behöver en person lite mindre kalorier för att behålla en form. Därför finns det en minskning av kalori dietten i enlighet med ovanstående kategorier:

 • från 40 till 45 år - med 100 kcal;
 • från 45 till 54 år - med 200 kcal;
 • från 54 till 64 år - med 300 kcal.

Och nu den beryktade "kaloritrioen" - BJU: proteiner, fetter, kolhydrater. Från dessa komponenter uppnås rätternas energivärde. I vissa livsmedel, mer fett, i andra - kolhydrater. Men andelen fördelar beror på procentandelen näring vid ateroskleros.

Den kvalitativa sammansättningen av kaloriinnehållet ska se ut så här: proteinkomponenten - 10-15%; fetter - upp till 35%, inte mer; kolhydrater - upp till 60%.

Menyn för åderförkalkning av kärl ska göras med hänsyn till alla dessa parametrar.

Syftet med kosten

Kostnäring när det diagnostiseras hjälper till att klara problemen med metaboliska processer. Nämligen - för att minska mängden kolesterol "skadligt" (triglycerider och lågdensitetslipoproteiner), vilket är det största hotet. Dessa ämnen, tillsammans med kalcium och några andra "fiendens agenter", deponeras i kärl i form av plack, förminskning och stängning av lumen.

I detta avseende kan du inte äta kött av feta sorter varje dag, även om det är rik på protein, vilket är nödvändigt för cellens struktur. Forskare har visat att med en överflöd av animaliska proteiner börjar kroppen till och med producera kolesterol från dem.

Dock är en komplett avvisande av sådana proteiner kontraindicerat, eftersom de är involverade i syntesen av enzymer som bidrar till att absorbera vitaminer är "byggstenar" för muskelceller och inte bara.

Vi behöver en balanserad kost, där det dagliga intaget av kolesterol inte är mer än 0,4 g per dag.

För att minska kolesterol rekommenderas näringsämnen att så mycket som möjligt introducera produkter i vegetabiliskt ursprung i kosten, med rikedom om fiber och omättade fettsyror. Även protein av animaliskt ursprung kan erhållas från fisk och skaldjur.

Fleromättade fettsyror är en speciell substans som inte tillåter blodplättar att hålla ihop, vilket ibland minskar risken för blodproppar. En trombus med dålig patency av kärlet - blockering. Och vem vet i vilken viss zon detta kan hända.

Användbara och skadliga produkter

Först och främst bör du vara uppmärksam på metoden för att förbereda en produkt. Även om det är väldigt användbart, men kokat "fel" - då är det osannolikt att få nytta. I detta avseende kommer användningen av stekta livsmedel att vara skadlig. Och kvaliteten på oljan påverkar inte kvaliteten på maten. Matlagning ska vara med matlagning, ångning, stewing, bakning eller den äldsta metoden - på grillen (det vill säga på kol).

Användbara produkter

 1. Mjölk och alla produkter från den visas i någon form. Mjölk är rik inte bara med animaliska proteiner, men också med ett par kaliumkalcium, vilket är avgörande för att kroppen ska fungera ordentligt. Men man bör ta hänsyn till det faktum att allt kokat på grund av hela söt mjölk, kan orsaka problem med matsmältningen. I detta fall måste du minska mängden av sådan mat eller laga mat på hälften av mjölken (utspädd med vatten).
 2. Kött är nödvändigt för kroppen utan misslyckande. Terapeutisk kost med ateroskleros innebär användning av kyckling, kalkon, kanin, kalvkött och magert nötkött. Dessa sorter innehåller "lätt" protein och många nödvändiga element i makro- och mikroserier. Också visas rätter gjorda med nötköttlever. Det innehåller vitaminer i grupp B, det har en fördelaktig effekt på blodkärlstillståndet, stabiliserar hjärtaktiviteten, ökar immuniteten.
 3. Fisk och skaldjur är en källa till lätt protein, essentiella aminosyror, fosfor och andra element. Matlagningsfiskar är mest användbara i ånga eller bakning på ett galler.
 4. Kyckling- eller vaktelägg är en förebyggande produkt för ateroskleros. Men de måste konsumeras i begränsad mängd, eftersom du kan överbelasta bukspottkörteln.
 5. Bakning och spannmål. "Bröd är huvudet till allt". Men med denna sjukdom borde den bakas från fullkornsmjöl eller med tillsättning av kli. Bakning från det så kallade "fina" mjölet, godisar, liksom alla sorters efterrätter baserat på testet kan konsumeras i begränsade mängder och extremt sällsynt. Spannmål och pasta från durumvete bör vara på menyn, särskilt i en diet med åderförkalkning av hjärnkärl. Olika spannmål i form av sidrätter för kött och fisk, soppor och grytor varierar helt och hållet från bordet.
 6. Frukter. Det är bättre att äta exakt de som växer i det område där patienten lever. Den största fördelen med dem är under mognadsäsongen. Du kan äta dem råa, laga komposit, gelé, fruktdrycker och dricka nypressade juicer. Men utsatt för långvarig värmebehandling (sylt, sylt) rekommenderas inte. Med denna förberedelse försvinner lejonens andel av vitaminer och andra användbara ingredienser.
 7. Grönsaker. Diet för aterosklerotisk hjärtsjukdom ger daglig äta all slags mat från dessa värdefulla gåvor av naturen i en kokt, stuvad, bakat, som ånga.
 8. Såser och kryddor. Med tanke på sättet att förbereda rätter kan du berika deras smak med sådana doftande örter och kryddor som peppar, marjoram, dill, muskotnöt, vanilj, kanel. Såser rekommenderas att äta endast hemlagad. Majonnäs, ketchup och andra liknande saker som köpts i affären, är det bättre att helt utesluta.
 9. Fetter bör vara närvarande i den dagliga kosten i en mängd av ca 70 gram. Olivolja rekommenderas som det bästa av grönsaker (föredraget ges till kallpressad olja). Du har också råd med lite smör.

Skadliga produkter


Vid behandling av ateroskleros är det nödvändigt att utesluta produkter rik på fetter av animaliskt ursprung och även efter rätter:

 • alla innehållande transfetter
 • med mycket grov fiber;
 • konserverade varor (både inköpta och inhemska), marinader;
 • söta efterrätter med krämer;
 • starkt kaffe och svart te;
 • fett kött (fläsk, nötkött, lamm, anka, gås);
 • köttbuljonger, särskilt på benen;
 • baljväxter (alla).

Choklad (endast svart), godis och sött bakverk utan grädde kan vara närvarande på bordet, men inte mer än en gång i veckan och i små portioner.

Matbord №10

Diet №10 är en universell typ av näring, vilket indikeras för alla typer av ateroskleros. Den består av produkter som har en positiv effekt på hjärtat, vilket bidrar till att förbättra tillståndet hos kärlväggarna. Tack vare detta tillvägagångssätt förbättras blodcirkulationen och följaktligen transport av alla nödvändiga ämnen till kroppens organ och vävnader.

Men speciellt användbar sådan en diet för ateroskleros av hjärnans och halsens kärl. Med hjälp av det är det möjligt att avsevärt öka skyddskrafterna, ta bort giftiga föreningar och slagg.

Näring passerar genom sådana grundläggande principer:

 • Menyn är olik, eftersom det är tillåtet att använda ett brett utbud av produkter i maten från den tillåtna listan.
 • ett minimum av fiber, särskilt grovt;
 • rätter från mat rik på alkaliska föreningar;
 • Det finns små portioner, minst sex gånger om dagen.
 • Under beredningen av skålen, salt inte, fyll endast i färdig form.

Alla tidigare nämnda användbara produkter kan inkluderas i kosten. Dessutom är det tillåtet att dricka en kopp kaffe med mjölk och svagt svart te en gång om dagen.

Den maximala kalori per dag bör motsvara en indikator på högst 2500 kcal. Men om patienten har övervikt - då enligt energindikatorerna, bör den dagliga menyn inte överstiga 1800 kcal.

Kategoriskt kan du inte äta rädisa och rädisa, sorrel, spenat, svamp. Mängden salt är inte mer än 3 g per dag. Begränsningar av vätskor (inklusive alla typer av drycker) - upp till 1,5 liter.

Rekommendationer för olika typer av patologi

Vilken kost för ateroskleros av olika delar av människokroppen kommer att vara mest motiverade? Det finns trots allt en lista över produkter som är användbara för vissa organ och kontraindiceras för andra.

 1. Diet för ateroskleros av de nedre extremiteterna består av rätter rik på vitaminer. Men användningen av D-vitamin är strängt förbjuden. Om patienten är överviktig måste han söka hjälp för att lossa dagar. Det kan vara mono-dieter på någon auktoriserad produkt (mjölk, grönsaker eller frukt).
 2. Dieten för cerebral ateroskleros rekommenderar att man föredrar produkter med "bra kolesterol". Det är nödvändigt att använda de grönsaker och frukträtter som säkerställer maximal intag av vitaminer i grupp B, A och C.
 3. Kost i ateroskleros av karotidarterierna rekommenderar en minskning av kaloriinnehållet till de lägsta möjliga värdena. Det kommer också att vara mycket användbart att utföra avlastningsdagar och periodiska mono-dieter, dock inte så länge.
 4. För en diet med förbjudna aterosklerotisk hjärtsjukdom är alltför salt mat, bakverk och godis, kött, marinader, kryddor, alkoholhaltiga drycker, även svaga. Det enda undantaget är naturligt rött torrt vin i begränsade kvantiteter.
 5. Menyn för att utplåna ateroskleros är en fullvärdig diet, där animaliska fetter rekommenderas att ersättas med vegetabiliska fetter. Från mjölk tillåts alla måltider inom rimliga gränser, samt kötträtter av fettfattigt kött.
 6. Diet aorta ateroskleros baserad på vegetabiliska och frukt rätter i ost, och i värmebehandlade former, som undantagslöst kommer att vara närvarande fiber. Vitaminer A och E, kalium och folsyra är i detta fall nödvändiga, som luft.
 7. Dieten för kärlkärl hos kärlkärlen är återigen frukt och grönsaker. Basen är låg-carb-måltider.

Ateroskleros av nedre extremiteter utvecklas ofta mot bakgrund av inte bara ökat kolesterol, men också ett ökat kroppsmassindex. Helt enkelt - hos överviktiga människor. Det händer med högt blodtryck, diabetes och andra endokrina störningar. Dieten för ateroskleros av nedre extremiteterna i sådana fall syftar till att normalisera vikt, kontrollera blodsockret och minska "skadligt" kolesterol.

Populära dieter

Förutom diet nummer 10 finns det flera mer utvecklade metoder för kostnäring. De har alla sina egna egenskaper och är utformade för att sänka kolesterolhalten i blodet, normalisera hjärtat, matsmältningssystemet, samt alla organ i allmänhet.

 • Karelian Diet. En sådan diet är indicerad för ateros och ateros ateroskleros. Förbättrar kroppens aktivitet, främjar avlägsnandet av toxiner från kroppen. Mat ger möjlighet att inkludera i kosten av alla produkter tillåtna, bara deras mängd minimeras. Helt uteslutet användningen av salt, mjölk endast i kokad form, alla måltider är beredda för ett par. Dietregimen är fasad och ger en viss meny, som ändras efter 1-2-4-6 dagar. Delar är minimala, men mängden matintag är ganska stort.
 • Diet av Povzner. Denna näringsprincip i arterioskleros i hjärnkärlen hjälper perfekt till att klara av högt blodtryck och lesioner av kärl i livmoderhalsområdet. Det är nödvändigt att minimera eller helt (åtminstone tillfälligt) utesluta användningen av salt. Och helt för att vägra disken för salt, skarp, kryddig. Ät inte fetter av animaliskt ursprung, samt mat med "snabba" kolhydrater. Mat bör delas, portionerna är små, men frekvensen av matintag - minst 6 gånger om dagen. Strikt följa kalori och äta inte 2,5-3 timmar före sänggåendet.
 • Kempners mat (eller ris-compote mat). Grunden för kosten är ris och torkade frukter. På en sådan diet kan du inte sitta i mer än en vecka, eftersom menyn är ganska mager och inte ger möjlighet att mätta kroppen med alla användbara och nödvändiga ämnen för ett heltidsliv. Denna diet är indicerad för ateroskleros av kärlens kärl och artärer i nedre extremiteterna. Ris eliminerar överskott av vätska, vilket minskar belastningen på hjärtat. En torkad frukt rensar levern och som en följd - blod som påverkar artärerna i underbenen. Dessutom, för de nedre extremiteterna, hjälper kosten dig att minska svullnad.
 • Rekommendationer Yarotsky. Yarotskys kost är en meny i en vecka eller till och med fem dagar, eftersom kosten är mycket mager och endast ger konsumtion av mjölk och stugaost. På grund av den fullständiga avsaknaden av salt i mat, produceras en kraftig diuretisk effekt, vilket har en fördelaktig effekt på arbetet hos alla organ och system i kroppen.
 • Giponatrievaya. Dieten syftar till en effektiv kamp för förbättring av hjärncirkulationen. Med sin hjälp normaliserar blodtrycket, excretionssystemet fungerar, lugnande verkar på huvudets kärl och som en följd av det centrala nervsystemet. Från kosten är salt och alla rätter med dess innehåll (marinader, pickles, konserver) helt uteslutna. Begränsat vätskeintag. Basen på menyn är mejeriprodukter, mager kött och soppor på grönsaksbuljong.

Vi äter gott och korrekt

Även med åderförkalkning och iakttagande av vissa dieter som hjälper till att minska patologins manifestation, kan du äta gott och mångsidigt. För detta är det bara nödvändigt att visa skicklighet och tålamod i valet av recept för läckra och hälsosamma rätter.

Låt oss titta på flera alternativ för möjliga rätter, som kan sättas ihop i en full meny. Och en vecka behöver inte upprepa samma maträtt.

Grönsaksalat

 1. Sallad "Mistletka". Inkluderar kål, morötter, sellerirot, grönlök och dill (om så önskas kan du lägga till mer och persilja). Det är kryddat med citronsaft och olivolja. Tack vare fiberen rensar det perfekt mag-tarmkanalen, hjälper till att ta bort toxiner och toxiner.
 2. Sallad av gurkor, tomat, gröna lökar och gröna. Du kan fylla med en liten mängd salt, citronsaft, vegetabilisk olja. Källan av vitaminer.
 3. Sallad från grön sallad med lök och örter. Sallatblad av olika sorter (vilka är mer som). Detta alternativ för dem som inte kan äta kål - det kan orsaka flatulens.
 4. Klassisk vinaigrette från kokta grönsaker. Grönsaker kan kokas för ett par, så att de bibehåller mer användbara komponenter.
 5. Monosalater av morötter, betor, selleri. I dess råa form - en källa till vitaminer och spårämnen. Kokade morötter och betor har många mikro- och makroelement, men lite mindre vitaminer. Selleri för sallader används endast i fräsch form.
 6. Sallad "Vår" från kokta ägg, gröna lökar och dillgrönsaker, persilja, persilja, selleri. Du kan fylla med både vegetabilisk olja och fettfri gräddfil eller yoghurt.
 7. Sallad "Vitamin Explosion" är endast beredd på våren. För honom, använd de första gröna, som uppträdde på sängen, plus maskros löv, kokt vatten från löv av unga nässlor, slimy. Krydda efter smak - surt milklessfett eller citronsaft med olivolja.

Första och heta rätter

 1. Shchi grön från sorrel eller persilja på vegetabilisk buljong. Lägg till en liten mängd potatis, grönsaker av dill, lök och persilja i slutet av matlagningen. Att fylla med kokt ägg och fettfri gräddfil.
 2. Borsch på en svag kycklingbuljong. Användning av kött är bästa kycklingbröst eller sken utan gropar och skal. Lägg även till potatis, morötter, betor, kål.
 3. Shchi klassiker med färsk eller surkål. Du kan laga mat på vegetabilisk buljong eller på en svag kyckling (kalkon).
 4. Okroshka är en underbar maträtt på kvass, som kommer att gå väldigt bra på varma sommardagar. Istället för kvass används ibland vatten med citronsaft eller mjölkvassle.
 5. Soppor är groats med olika spannmål - bovete, hirs, ris, majs, bulgur eller couscous.

Varma rätter. Här kan fantasiflyggen vara så bred som du vill. Du kan laga kött och fisk i olika variationer - ångad, kokad, stuvad, bakad, grillad, i folie och så vidare. Servera bakade potatis, grönsaksgrytor, ragout, consommé och grillade grönsaker till bordet som en skål.

desserter

 1. Gammal ostgryta med ris, äpplen, torkad frukt och vanilj. Klar mat kan kryddat med färska mintblad och naturlig honung.
 2. Havregrynkakor med torkade frukter, kokta ensamma - det bästa alternativet för söt bakning.
 3. Fruktsalader från säsongsbetonade frukter och bär, kryddat med mager gräddfil, yoghurt eller helt enkelt citronsaft med honung.
 4. Bakade äpplen med nötter och vallmofrön, kryddat med kanel, honung och mögel med steskost.
 5. Curd mousse med bär eller torkade frukter. På vintern - med bananer eller citrus.

En sådan mängd inte bara användbara men också läckra rätter gör det möjligt att göra mat vid åderförkalkning attraktiv även för de mest krävande gourmorna.

Nutrition för kärlkärlskärl - meny för en vecka

Full nutrition spelar en viktig roll vid behandling av kärlkärlskärlen - endast medicinering är ineffektiv. Låt oss se vilka grundläggande principer för en balanserad diet.

Ateroskleros av kärlen blir ett allt vanligare problem i vår tid av matflöde. Missbruk av ohälsosamma livsmedel är en av de viktigaste faktorer som påverkar utseendet och utvecklingen av sjukdomen.

Vad är ateroskleros av blodkärl?

Ateroskleros är en sjukdom hos kärlen, där bildandet och proliferationen av kolesterolplakkor på deras väggar noteras.

Kolesterol kommer in i vår kropp från mat, det är nödvändigt för att många organ kan fungera ordentligt (till exempel är det omöjligt att bilda könshormoner utan att kolesterol deltar). Kolesterolkällan är produkter av exklusivt animaliskt ursprung.

Med överdriven användning, och även under påverkan av vissa ogynnsamma faktorer, införs kolesterol i kärlets vägg. Med tiden växer bindväven på det drabbade området och en plack utvecklas som bryter kärlens elasticitet och smalnar lumen för ett fullständigt blodflöde.

När lumen minskar blir blodflödet till organen svårare, vilket leder till en störning i deras funktion. En fristående plack kan helt blockera kärlets lumen och leda till döden. Glöm inte att hjärt-kärlsjukdomar, inklusive åderförkalkning, är den vanligaste dödsorsaken i världen.

Egenskaper av näring

Rationell näring kommer att bidra till att förhindra ytterligare sjukdomsprogression och slutligen öka livslängden.

Vetenskapliga studier har visat att en balanserad diet leder till bättre resultat än behandling med droger som sänker kolesterolnivåerna i blodet. Begränsning av mättade lipider hjälper till att förbättra tillståndet för kärlen och minska riskerna för komplikationer.

Rekommenderade produkter

Korrekt näring vid ateroskleros eliminerar användningen av:

 • några feta kötttyper, innehållande en stor mängd mättade lipider;
 • slaktbiprodukter;
 • köttbuljong;
 • köttskydd
 • röd kaviar;
 • smör och gräddfil, som också innehåller animaliskt fett
 • stekt mat, ökar nivån av mättade lipider i blodet;
 • av korv, att ha i sin komposition en stor procentandel av fett;
 • margarin, bestående av det mesta av transfetter som har en negativ effekt på blodkärl;
 • konfektyrbakning, bakat med hjälp av billiga industriella fetter;
 • sötsaker, socker i kompositionen som förstör blodkärlens väggar och predisponerar för bildning av plack;
 • stark alkohol, som också har en stor mängd kolhydrater i sin sammansättning;
 • starkt kaffe;
 • kryddor;
 • majonnäs och såser baserade på det;
 • kolsyrade vatten.

Utvalda produkter

Grunden för näring bör vara kokta och bakade produkter. Det rekommenderas att sänka det dagliga intaget av salt. Vegetabiliska fetter neutraliserar skadligt kolesterol, deras användning kan inte begränsas.

Vitaminer, erhållna från grönsaker och färska frukter, har den mest fördelaktiga effekten på blodkärlens väggar.

Full nutrition är baserad på konsumtion:

 • mager kött
 • mager fisk;
 • fisk av laxfamiljen med ett högt innehåll av omättade användbara syror;
 • spannmål som innehåller fiber;
 • pasta från grov bearbetningsmjöl
 • grönsaks soppor;
 • färska grönsaker, högfiberhalt som minskar absorptionen av kolesterol i tarmen;
 • osötade frukter
 • torkade frukter;
 • osötad fruktjuicer;
 • Mjölkprodukter med låg fetthalt;
 • Nötter och frön rik på användbara lipider;
 • fortfarande vatten.

Ungefärlig meny

Nedan är en ungefärlig meny, baserat på vilken du kan göra en individuell kost, med hänsyn till deras smakpreferenser.

 • Om patienten lider av övervikt bör kostens kaloriinnehåll inte överstiga 2000 kcal. Med normal kroppsvikt kan du konsumera upp till 2800 kcal per dag. Överdriven vikt ökar trycket på kärlen och hjärtets tillstånd.
 • Den mest föredragna är en bråkdel av fem måltider om dagen, inte överbelastning av magen. Måltider bör tas vid en viss tid utan stora avbrott.
 • Middagen ska vara senast tre timmar före sänggåendet - detta kommer att hjälpa de positiva ämnena från maten att fullt ut tillgodogöra sig.

Det är inte överflödigt att ha fasta dagar (frukt eller grönsaker) som hålls var tionde dag. Bröd bör undantas från menyn, särskilt för vita mjölprodukter.

Den första dagen

 • frukost - Mager ost med tillsats av bär.
 • Andra frukost - osötad frukt.
 • lunch Gröt från bovete och bakad nonfat fisk.
 • Eftermiddagsmat - Kompott av torkade frukter och croutoner.
 • middag - kokt kycklingbröst och vinaigrette

Den andra dagen

 • frukost - yoghurt.
 • Andra frukost - fruktsallad.
 • lunch - potatis kokt och bakad lax, grönsakssallad.
 • Eftermiddagsmat - frukt.
 • middag - grönsaksoppa och komposit.

Den tredje dagen

 • frukost - gryta från mager kockost.
 • Andra frukost - Compote och croutons.
 • lunch - en gryta grönsaker och pasta, en sallad av grönsaker.
 • Eftermiddagsmat - kokt kalkon, grönsaker för ett par.
 • middag - grönsaksoppa eller borsch.

Den fjärde dagen

 • frukost - yoghurt och uneaten croutons.
 • Andra frukost - Sallad av äggvitor, gurkor och gröna ärter.
 • lunch - Braised Kål och kokt kycklingkött (utan hud).
 • Eftermiddagsmat - frukt.
 • middag - Ris, kryddat med grönsaker och kokt fisk.

Den femte dagen

 • frukost - Compote och croutons.
 • Andra frukost - yoghurt och äppelpaj.
 • lunch - potatismos och kycklinghalsband, sallad.
 • Eftermiddagsmat - frukt.
 • middag - Bakad lax och grönsakssallad.

Den sjätte dagen

 • frukost - Havregryn med frukt.
 • Andra frukost - gryta från stuga ost.
 • lunch - Kycklingsoppa med bovete.
 • Eftermiddagsmat - frukt.
 • middag - bakad kalkon och grönsaksallad.

Den sjunde dagen

 • frukost - yoghurt.
 • Andra frukost - Äpple gryta.
 • lunch - Makaroner med kycklinghalsband.
 • Eftermiddagsmat - fruktsallad.
 • middag - Fisksoppa.

Näring för ateroskleros är av stor betydelse för att förhindra vidare utveckling av sjukdomen.

En komplett diet med ett minimum av animaliska fetter bör bli en integrerad del av livet för patienter med kärlsjukdomar. Lågt kolesterol är nyckeln till ett hälsosamt hjärta och lång livslängd.

Ateroskleros Diet

Ateroskleros är en formidabel och praktiskt taget asymptomatisk sjukdom i de första etapperna, som årligen tar miljontals liv runt om i världen. Idag finns det effektiva metoder för läkemedelsbehandling av denna patologi, men det är bevisat att behandlingen endast är symptomatisk om patienten inte förändrar livsstilen. Faktum är att ateroskleros är endogen i sin natur och beror helt på egenskaperna hos patientens diet och ämnesomsättning. Detta innebär att ett kompetent och rationellt näringsätt på näring är ett av de nödvändiga elementen i terapin (och kanske den viktigaste).

De upplösta produkterna vid en ateroskleros

I flertalet sinnen har åsikten skett att kosten är en obehaglig och till och med skrämmande aktivitet, eftersom det tvingar att vägra de flesta "utsökta" produkterna för "användbara" sinnen. Listan över godkända produkter för ateroskleros är dock ganska bred.

Huvudregeln för näring i den aterosklerotiska processen är minimering av konsumtionen av atherogena produkter (dvs. den mat som är rik på djur eller transfetter).

Vi listar de tillåtna produkterna:

Kött. För normal proteinmetabolism och syntes av cellulära strukturer är kött nödvändigt, därför är avvisning av det oacceptabelt. Det är emellertid nödvändigt att välja luta sorter, såsom nötkött, kalvkött, kyckling, kalkon (helst som i kalkonfett är ännu mindre), kanin;

Fish. Du kan välja olika havs- och flodfiskar (torsk, lax, tonfisk, abborre, gädda). Fisken är rik på fosfor, liksom fleromättade fetter, hjälper därför till att eliminera den så kallade. "Dåligt" kolesterol (som det är känt, det är "dåligt" kolesterol - en av syndarna av ateroskleros);

Frukt, grönsaker. Företrädesvis i fräsch form, åtminstone 350-400 gram per dag. Det bästa valet skulle vara tomater, rödbetor, gurka, äpplen, kål, apelsiner och andra. Många frukter och grönsaker har förmågan att förstöra lager av fett på väggarna i blodkärlen, så de bör konsumeras i första hand. Bland dem, vitlök och betor. Utmärkt fungerande linfrö;

Spannmål, kli, jordnötter, bröd. Kli och spannmål är ett lagerhus av gluten och fiber. Dessa substanser förhindrar absorption av fett genom tjocktarmen i blodet. Havre, bovete, hirs måste vara på bordet, såväl som bröd. Av nötter är den mest uttalade anti-aterosklerotiska effekten jordnötter och valnötter;

Kelp. Tång är rik på jod och andra mikrodelar som främjar normal metabolism. Man måste emellertid komma ihåg att havskalan är kontraindicerad hos personer med hypertyreoidism. Vid sådana patienter kan användningen av kelp leda till försämring av metaboliska processer, inklusive lipoprotein;

Mjölkprodukter med låg fetthalt eller låg fetthalt;

I små kvantiteter är det tillåtet att inkludera skinka, korv, fettsockor i kosten.

Cikoria. Han blev känd som assistent i kampen mot ateroskleros. De bör ersätta te och kaffe.

Skadliga produkter med ateroskleros

Till skadliga produkter, som bör kasseras, inkluderar:

Fettkvaliteter kött, svamp. De innehåller en betydande mängd skadliga fetter;

Margarine, sprider sig. Det är bättre att använda lite naturligt smör. Margariner och spreads är gjorda av transfetter, vilka är extremt svåra att smälta av kroppen och orsakar en ökning av LDL-koncentrationen i blodet.

Korv, korv, korv, shpikachki;

Fett och stark köttbuljong;

Feta såser (majonnäs, etc.);

Hårda ostar, kondenserad mjölk;

Den är bakad eftersom den innehåller mycket socker.

Begränsade produkter

Användning i måttliga mängder är tillåtet:

Biprodukter (lever, njurar, etc.);

Alkohol. Det har en positiv effekt på kolesterolets dynamik. Företräde ges maltwhisky och rött vin. Den terapeutiska dosen är inte mer än 50-100 ml per vecka. Missa inte;

Kycklingägg. Ägg är erkända ledare i kolesterolhalten. Men det bör noteras - kolesterolet av produkter är inte mer än 25% av den totala nivån av detta ämne i kroppen. Kolesterol i ägget kan gå både till "bra" och "dåligt", beroende på beredningsförfarandet och de produkter som konsumeras med det. Dessutom är ägg rik på lecitin, vilket sänker kolesterolhalten i blodet. Detta innebär att ett kokt ägg eller äggröra är inte bara ont, men också hjälpa till i kampen mot åderförkalkning och ägg sallad med majonnäs eller äggröra med korv - öka koncentrationen av ämnet;

Manna och risgröt;

Starka te, kaffe.

Provmeny för ateroskleros

Menyn ska göras individuellt, baserat på patientens vitala tecken, metaboliska egenskaper, ålder, kön, vikt. Maten ska vara fraktionerad, minst 5 gånger om dagen i små portioner för bästa matsmältning.

måndag

Den första måltiden: havregryn, grönsaksallad, cikoria eller mjukt kaffe.

Den andra måltiden: en bit kokt kött, en frukt att välja mellan, en liten mängd stallost.

Den tredje måltiden: Kål soppa, en bit kokt kött, potatis, stuvad med courgette, ett avkok av torkade frukter.

Den fjärde måltiden: kefir.

Femte måltid: fiskbakat, potatismos, frukt att välja mellan, cikoria eller ett glas löst te.

tisdag

Den första måltiden: omelett, pyshenka, cikoria eller löst kaffe.

Andra måltiden: grönsaksallad (gurkor och färsk kål).

Den tredje måltiden: soppa från en courgette med pärlbyg, kycklinghalsband för ett par, bärbuljong.

Den fjärde måltiden: kesost och apelsin (eller äpple).

Femte måltid: gröt med pumpa, kokt fisk.

onsdag

Den första måltiden: skumma ost, äpple, te eller cikoria.

Andra måltiden: gryta från stuga ost.

Den tredje måltiden: grönsaksoppa med ris, ångbettbullar, sallad från kelp, avkok av torkade frukter.

Den fjärde måltiden: kefir.

Den femte måltiden: kokt fisk med potatismos, gulrot-vitlök sallad med vegetabilisk olja, inte starkt te.

torsdag

Den första måltiden: korngröt med tomatsås, fräsk gurka och svagt te.

Andra måltiden: en smörgås med ost, ett glas te.

Den tredje måltiden: borscht, ångkoteletter från fisk, rosa höfttinktur, färska grönsaker att välja mellan.

Den fjärde måltiden: mager kockost.

Den femte måltiden: pilaf, kål sallad, ett glas yoghurt.

fredag

Den första måltiden: en banan, ett glas te.

Andra måltiden: yoghurt och färskt äpple.

Den tredje måltiden: Kål soppa, Kål sallad, kokta betor med smör, bär buljong.

Den fjärde måltiden: te med torra kex.

Den femte måltiden: bakad fisk, grönsaksallad, ett glas löst te.

lördag

Den första måltiden: gröt från gröt, ett glas te.

Den andra måltiden: en smörgås med magert skinka och ett glas kefir.

Den tredje måltiden: rödbetor, ångad kyckling, grönsaksallad och fruktbuljong.

Den fjärde måltiden: cottage cheese.

Den femte måltiden: fisk bitar, färsk kål sallad, ett glas kefir.

söndag

Den första måltiden: stekt ostgryta, banan, cikoria.

Andra måltiden: yoghurt.

Den tredje måltiden: kycklingsoppa, pasta och kycklingånga, en avkok av torkade frukter.

Den fjärde måltiden: kefir.

Den femte måltiden: kokta potatisar, kotletter från fisk, sallad från kål, gurkor och tomater, ett glas löst te.

Dessutom är 100-300 gram råg och vetebröd tillåtna varje dag (i kombination).

Således är det i kosten viktigt att kontrollera fettinnehållet i de konsumerade livsmedelna, och var försiktig med att äta mat som är rik på kolesterol. Maten ska vara en bråkdel. Dessutom är det nödvändigt att den del som tas varje gång i vikt inte överstiger 150-300 gram.

Författare till artikeln: Dietläkare Kuzmina Vera Valerievna, speciellt för sajten ayzdorov.ru

Ateroskleros - en kronisk sjukdom i blodkärlen, varvid den inre väggen av artärerna deponerade kolesterol och andra fetter i form av plack och plack, och väggar själva är kompakterad och förlorar sin elasticitet. Fartyg blir gradvis fasta på grund av nedsänkning av fetter och kalk på väggarna, förlorar elasticitet och.

Fytoterapi som en metod för behandling, enligt läkare, kan vara effektiv vid ateroskleros. Medicinska örter används ofta som hjälpmedel för att förbättra läkemedlets effekt, såväl som i form av huvudmetoden för behandling av sjukdomen. Det anses felaktigt att många patienter anser att.

Ateroskleros nedre extremiteterna - är en grupp av patologiska processer som påverkar Trunk blodkärl nedre extremiteterna, och som är progressiva störning av blodtillförsel pga förträngning av vävnad (stenos) eller blockering (ocklusion) av artärerna. Uttrycket "utplånande" av.

Ateroskleros av hjärtat aorta är en sjukdom som är kronisk, vilket påverkar denna artär av elastisk typ. Det kännetecknas av bildandet av en eller flera foci av lipidavsättningar, kallade atheromatösa plack, på hjärtatortens inre membran. I åtgärd.

Ateroskleros av cerebrala kärl är en stadigt framskridande systemisk skada av kärl som finns i motsvarande organ. Läkemedlet kan uppfyllas och andra definitioner av sjukdom, såsom ateroskleros eller typ av cerebrala aterosklerotiska lesioner av cerebrala kärl, men kärnan är densamma.

Sjukdomen är förknippad med en överträdelse av lipidmetabolism. Ett sådant misslyckande framkallar ackumuleringen av så kallat "dåligt" kolesterol i blodet. Som ett resultat bildas "kolesterolplakor". Det är de, som är deponerade på fartygens väggar, bär den största faran. På plattformens bildningsplats blir kärlet sprött.

Många, om inte alla, åtminstone en gång i livet att lägga märke till den ljusa manifestation av obehagliga symtom som kännetecknar början av organiska förändringar i hjärnan: oförklarliga huvudvärk, ringningar och ringningar i öronen, problem med minnet, photopsias (falsk känsla av ljus i ögonen), etc. Dessa. symtomen talar om cerebral ischemi eller, helt enkelt, av en cerebral cirkulationsstörning.

Dietmat för ateroskleros - meny för en vecka

Kostnäring är en förutsättning för behandling av ateroskleros. I denna sjukdom spelar den korrekta kosten inte mindre betydelse än receptbelagda läkemedel.

Anledningen är att det i de flesta fall är skadlig mat som orsakar hälsoproblem.

Varför behöver jag en antisklerotisk diet?

Ateroskleros är en sjukdom där kolesterol och andra lipider deponeras på de inre väggarna i aorta, halshinnor, nacke och andra blodkärl. Väggarna blir tätare, de förlorar sin ursprungliga elasticitet. På grund av detta smälter lumen i artärerna, och blodflödet blir svårare.

Detta är fyllt med väldigt farliga konsekvenser. Sålunda, med nederlag av grenarna på aortabåken, försämras blodtillförseln i hjärnkärlen, vilket kan leda till stroke.

En av de bakomliggande orsakerna till sjukdomen är fel i formuleringen av kosten. Aterosklerotisk plack bildas när fet mat och smältbara kolhydrater missbrukas. Riskerna ökas upprepade gånger från rökning, "dålig" ärftlighet, frekvent användning av alkohol.

Atherogen diet, tabell nummer 10с

När kosten sägs vara atherogen, vad betyder det? Nutritionists betyder att det är nödvändigt att utesluta eller minska antalet produkter som innehåller djur och transfetter.

Användningen av transfetter orsakar hjärt-kärlsjukdomar, inklusive ateroskleros, och ökar dödligheten från dessa sjukdomar. Därför rekommenderar WHO-experter att du undviker att äta mat som innehåller denna komponent.

Diet № 10с ordineras för högt blodtryck, kardioskleros, cerebral ateroskleros, ateroskleros av aorta, ischemisk hjärtsjukdom - ischemisk hjärtsjukdom. Näring väljs så att sjukdomsprogressionen minskar och återställer normal metabolism, inklusive lipid.

Dietterapi mot ateroskleros 10c är baserad på följande principer:

 • Fullständig näring, så att en person inte upplever hunger;
 • Normal proteinhalt
 • Minska antalet eller totala elimineringen av animaliskt fett och transfett
 • Öka andelen grönsaker och frukter;
 • Tillräcklig fiber;
 • Måltider - kokt, ångad, bakad eller rå;
 • Salt i maträtten under tillagning läggs inte till;
 • Frekvensen av matintag är 4-5 gånger om dagen.

Antiatherosclerotic diet 10c presenteras i två tolkningar. Syftet är beroende av patientens kroppsvikt.

Med otillräcklig och normal kroppsvikt:

 • Proteiner / fetter / kolhydrater - 100/80/350 g (upp till 50 g socker);
 • Kaloriinnehåll - 2,4-2,5 tusen kcal;
 • En fri vätska - 1,0-1,2 liter;
 • Salt - 5-7 år.

Med överskott kroppsvikt:

 • Proteiner / fetter / kolhydrater - 90/70/300 g (upp till 50 g socker);
 • Kaloriinnehållet - 2,1-2,2 tusen kcal;
 • En fri vätska - 1,0-1,2 liter;
 • Salt - 3-5 g.

En diet från åderförkalkning kräver att mättade djurfetter ersätts med omättade växtfoder.

Polyomättade syror fångar molekyler från cellmembran och överför dem till levern för efterföljande utsöndring och främjar även bildandet av prostacyklin. Ämnet förhindrar vidhäftning av blodplättar och bildandet av mikrothrombi, minskar risken för stroke, trombos.

Hur man äter med högt kolesterol?

I kosten hos en patient med ateroskleros föredras kolesterolsänkande produkter eller ökar inte risken för detta ämne.

Patienter får använda:

 • Magert kött - Turkiet, kyckling, kalvkött, kanin. Avslag på denna produkt i en diet mot ateroskleros är inte tillåten, eftersom det är nödvändigt för proteinmetabolism och bildandet av nya celler.
 • fisk - Alla. Är en källa till fosfor, omättat fett, minska kolesterol.
 • Frukt och grönsaker - tomater, gurkor, citrus, kål, valnötter, vitlök, betor, linfrön, jordnötter och andra baljväxter. Vegetabilisk mat med plack i kärlen startar processen med deras rening från kolesterol. Minsta del för denna diet är 350 gram per dag.
 • Spannmål, särskilt kli och spannmål - ge kroppen fiber och gluten, som suger i fetter och tillåter inte att de går in i blod och kolesterol.
 • bröd - Från vete mjöl av andra klass, korn, med kli, råg, skalad, bröd.
 • soppor - på vegetabiliska buljonger.
 • cikoria - Byter te, kaffe. Det anses vara en av de mest effektiva medicinska växterna från ateroskleros och att minska kolesterol.
 • Produkter av yoghurt med låg fetthalt.
 • Laminaria och skaldjur - leverera jod till kroppen, skapa förutsättningar för anpassning av ämnesomsättningen.

Att välja användbara produkter inom ramen för den anti-terosklerotiska kosten är att man måste ta hänsyn till andra kroniska sjukdomar. Så är kelp kontraindicerat i hypertyreoidism, och rödbetor är förbjudet för de som diagnostiseras med njurarna, magen och tarmarna. Socker, som tillåts i denna diet, ska inte användas diabetes.

Produkter att glömma

Den anti-aterosklerotiska kosten förbjuder användning av sådana produkter:

 • Fettkvaliteter kött, bacon;
 • Spridningar, margariner - en källa till transfetter
 • Buljonger på kött, särskilt koncentrerad;
 • Korvprodukter;
 • Snabbmat;
 • Feta typer hårda ostar, såser;
 • Mjölprodukter, kondenserad mjölk.
till innehållet ↑

Du kan äta, men försiktigt

Produkter från denna lista används måttligt:

 • Biprodukter - njurar, lever, hjärta, hjärnor;
 • honung;
 • Sojasås;
 • Alkohol (veckodos - upp till 50-100 ml) - maltwhisky, rött vin, som i rekommenderat mängd har en terapeutisk effekt och renar kolesterolkolvarna;
 • Ris- och semolina gröt;
 • Ofullständigt te, kaffe.

Forskare argumenterar om fördelarna och skadan av ägg i kärlsjukdomar. Produkten innehåller mycket kolesterol, men i vilken av dem kommer det att gå - dåligt eller bra, beror på sättet att laga mat och följeslagare.

När åderförkalkning av kärl är mest användbar kokt ägg eller omelett från protein, men kosten tillåts inte mer än 1 bit per dag. Det rekommenderas inte att äta äggula - bara protein.

Produkter innehållande kolesterol till innehållet ↑

Meny för en vecka med ateroskleros: dietetik rekommenderas

Här är sju menyalternativ för kärlsjukdomar med förhöjt kolesterol. Placeringen av disken på listan motsvarar ordinarie nummeret på måltiden: 1 - frukost, 2 - frukost, 3 - lunch, 4 - mellanmål, 5 - middag.

Alternativ 1

 1. Havregryn, grönsaksallad, inte starkt kaffe eller cikoria.
 2. Orange, mager kockost.
 3. Souppuré från blomkål, kokt kyckling, bakad potatis, bröd, komposit av äpplen.
 4. Skinny kefir.
 5. Bakat hav eller flod fisk, bovete gröt, äpple, te.
till innehållet ↑

Alternativ 2

 1. Proteinomelett, hirsgröns, cikoria.
 2. Grönsakssallad av gurka och färsk kål.
 3. Nötköttssoppa, bröd, kycklingkoteletter, ångad, bärkompote.
 4. Mager ost, persika.
 5. Pumpa gröt, kokt hav eller flod fisk, tranbärsmor.
till innehållet ↑

Alternativ 3

 1. Mager hård ost, äpple, kaffe.
 2. Stuga ostgryta.
 3. Risssoppa, bröd, köttbullar, ångad, sallad från havskål, rabarberkompote.
 4. Skinny kefir.
 5. Potatismos, stewed kanin, rödbetor och vitlök sallad, kryddat med olivolja, blåbärgelé.
till innehållet ↑

Alternativ 4

 1. Manna gröt med mjölk, kex, svagt te med honung.
 2. Grönsakssalat från riven morötter, juice från apelsin.
 3. Röd borscht, fiskkoteletter ånga, sallad från färskkål, bouillon av en hundros.
 4. Mager yoghurt.
 5. Pilaf med kalkon kött, sallad av gurkor, tomater, cikoria.
till innehållet ↑

Alternativ 5

 1. Banan, toast, inte starkt te.
 2. Apple, kefir är tunn.
 3. Shchi på grönsaksbuljong, bröd, stewed courgette med aubergine, kamomillte med honung.
 4. Bröd, te.
 5. Rostad flod eller havsfisk, Sallad av rödkål, Karkadte.
till innehållet ↑

Alternativ 6

 1. Bokhete gröt med smör, tomat sallad, te.
 2. Bröd, mager skinka, svagt kaffe.
 3. Röda soppor, bröd, kycklingkotelett ångad, grönsakssallad med fräsk gurka och tomat, kompotbär.
 4. Mager yoghurt.
 5. Havs- eller flodfiskbakat, salladsblad och tomater, bröd, cikoria.
till innehållet ↑

Alternativ 7

 1. Stekt ostgryta, mager yoghurt.
 2. Banan, cikoria.
 3. Bokhete soppa, bröd, pasta med ångad kotletter från kalkon, körsbärskompot.
 4. Orange, cracker.
 5. Kokt potatis, bräserad fisk, grönsaksallad från kokta betor, olivolja och vitlök.
till innehållet ↑

Dieten är användbar och hälsosam

Sjukdomen är lättare att förebygga än att behandla. Detta kommer att hjälpa till att rätta näring från de första dagarna av livet. I västerländska länder, för att förhindra hjärt- och vaskulära patologier, utövar även en hälsosam befolkning en förenklad version av 10c-kosten mot ateroskleros. Från kosten utesluter eller begränsar man konsumtionen av äggulor, biprodukter - njurar, lever, hjärnor.

Begränsa mängden smör, gräddfil, fet kött. Mjölk i kostnäring bör inte vara fetare än 1%. Kyckling, användning av kalkon utan hud. Av kött rekommenderar nutritionists en ung fårkött, magert nötkött.

Fisk rekommenderas att äta någonting - hav eller flod, skydda kärlrätter från flingor, grönsaker, sallad, frukt, baljväxter, jordnötter.

Ta hand om din hälsa och undvik följderna av ateroskleros är inte så svår som det verkar vid första anblicken. Dietterapi med sjukdomen är ofta effektiv utan utnämning av ett anti-aterosklerotiskt läkemedel, vilket inte alltid är fördelaktigt för kroppen.