Huvud / Dystoni

Aching i hjärtat: orsaker och behandling, möjliga sjukdomar

Från den här artikeln kommer du att lära dig varför det kan finnas smärta i hjärtat, är det alltid ett tecken på hjärtsjukdomar. Medföljande symtom av olika skäl. Diagnos och behandling.

Smärta i hjärtat av den värkande naturen kan vara ett tecken på kardiologiska, psykologiska, gastroenterologiska problem samt lungsjukdomar.

Orsakerna kan vara mycket olika: från banal stress till allvarliga skador på de inre organen, som utan behandling leder till livshotande komplikationer.

Om du upplever sådan smärta, kontakta terapeuten. Efter undersökningen kan han hänvisa till en kardiolog, gastroenterolog, angiolog, pulmonolog, reumatolog, neurolog, psykoterapeut.

Möjliga orsaker (möjliga sjukdomar)

"Hjärta" orsaker

Att uppnå smärta i bröstet kan uppstå med sådana hjärt-kärlsjukdomar:

 • Myokardit är en inflammation i hjärtmuskeln.
 • Reumatisk cardit är en inflammation i hjärtat orsakad av reumatism.
 • Mitralventilens förlängning är att dess ventiler sjunker till vänstra atriumet. Detta leder till dess brist och det omvända flödet av en del av blodet i vänstra atriumet från vänster ventrikel.
 • Hypertension.
 • Aneurysm i bröstkörteln är en förlängning av sin plats, vilket kan leda till delaminering och bristning av detta viktiga kärl.
 • Angina pectoris - uppstår på grund av ateroskleros av kranskärlskärlen och otillräcklig blodtillförsel till hjärtmuskeln. Det kan åtföljas av värk eller smärta, som uppstår med fysisk aktivitet och med tiden - och i vila.

"Icke-kardade" anledningar

Dessutom är smärta i hjärtat karakteristisk för störningar i nervreglering av psykologisk natur: vegetativ vaskulär dystoni (VSD).

Cardialgia (smärta i hjärtat) kan uppträda och med neuroser: astenisk, hypokondriak, hysterisk och andra. I detta fall kan smärtan vara av varierad karaktär: värk, tryckning, pressning.

Sjukdomar i de inre organen, där han whines i hjärtat av regionen:

Smärta i hjärtat av regionen

Smärta i hjärtat visar inte alltid en sjukdom eller ett hjärtinfarkt. Ofta beror det på sjukdomar i ryggraden eller bröstorganen. För korrekt första hjälpen är det viktigt att känna till tecknen på "sann" hjärtsmärta.

Orsaker till smärta i hjärtat

Icke-hjärtan är:

 1. Matsmältningssystemets patologi:
  • halsbränna;
  • vissa sjukdomar i matstrupen;
  • sjukdomar i magen, bukspottkörteln och gallblåsan.
 2. Andningssjukdomar:
  • pleurit;
  • lunginflammation;
  • pneumotorax;
  • svåra former av bronchial astma
  • tuberkulos.
 3. Vaskulär patologi:
  • lungemboli;
  • exfoliating aorta aneurysm.
 4. Sjukdomar i det neuromuskulära systemet:
  • osteokondros av den cervikala ryggraden eller bröstkorgen
  • intercostal neuralgi;
  • olika myalgi.
 5. Virala sjukdomar:
  • bältros.
 6. Sjukdomar i nervsystemet:
  • panikattacker och olika dystoni.

Hjärtorsaker till smärta:

 1. Angina pectoris.
 2. Myokardinfarkt.
 3. Kronisk ischemisk hjärtsjukdom.

Beskrivning av symtom på smärta beroende på sjukdomen

Till exempel är orsaken till brinnande känslor bakom båren ofta banal halsbränna. Anledningen är intag av magsaft i matstrupen. Dessa smärtor är ofta åtföljda av en bockning och känsla av sur smak i munnen. Med halsbränna är obehag tydligt förknippat med matintag, d.v.s. uppstår efter att ha ätit. Ofta förekommer med kakel eller när kroppen är i horisontell position. Med antacida preparat avlägsnas en brännande känsla i bröstet. Absolut liknande obehag är möjligt med en sådan sjukdom som GERD (gastroesofageal refluxsjukdom). En av dess manifestationer är halsbränna.

Smärta och halsbränna kan orsaka en sådan sjukdom som spasm i matstrupen. Med det finns det en störning av att svälja, eftersom klumpen av mat inte rör sig ordentligt i riktning mot magen. Detta beror på det okoordinerade arbetet i matstrupen. En annan patologi är akalasi. Sjukdomen är en felaktig funktion av ventilen mellan matstrupen och magen. I detta tillstånd fördröjs mat för en tid i organets lumen, vilket orsakar obehagliga känslor och smärta i bröstet.

Inflammatoriska sjukdomar i bukspottkörteln (pankreatit) och gallblåsan (kolecystit) kan orsaka smärta i bröstets nedre delar. Vid sådan sjukdom som ZHBB (kolelitiasis) Det finns också smärtsamma känslor som lätt kan förväxlas med hjärtsmärtor.

Bland lungsjukdomar kan smärta i bröstet uppträda när pleurit (inflammation i vävnaden som fodrar bröstkaviteten) eller lunginflammation (Lunginflammation). Ett karakteristiskt drag hos dessa patologier är närvaro av hosta eller ökad smärta under inspiration. Dessa inflammatoriska sjukdomar leder nästan alltid till en ökning av kroppstemperaturen. Pleurisy kan vara en komplikation av lunginflammation.

Sådana smärtsamma förnimmelser uppträder ofta med sådana sjukdomar i lungsystemet som en svår form bronkial astma eller pneumotorax. Den sista sjukdomen är utseendet av fri luft i bröstkaviteten, vilket resulterar i en recession i lungan.

Det finns flera viktiga kärlsjukdomar utan hjärtsjukdomar som orsakar smärta bakom brystbenet och är förknippade med patologin hos periorularkärlen. Dessa inkluderar lungemboli eller ökat blodtryck i blodkärlen - lunghypertension. I detta fall ökar smärtan kraftigt vid inandning, en host kan uppträda.

En annan lesion av stora kärl, vilket orsakar obehag i bröstet, är exfoliating aorta aneurysm. Detta tillstånd är extremt farligt för människans liv. En karakteristisk egenskap är en gradvis förändring i lokaliseringen av smärta. I början uppträder obehagliga känslor i hjärtat och gradvis faller ner till underlivet. Mycket ofta, exfolierande aneurysm åtföljs av en kraftig minskning av tryck, takykardi och förlust av medvetande.

En mycket vanlig orsak till smärta i bröstet - osteokondros av bröstkorg, cervikal ryggrad. Smärtan i denna patologi är mycket lik de som har angina pectoris: de irradierar (ger) till scapula eller vänster arm. Den enda skillnaden är att smärtsamma förnimmelser blir mer intensiva med rörelser, torsoböjningar, huvudvarv eller höjning av händer.

vid interostal neuralgi och Titzesyndrom Sömnadssmärtor lokaliseras i regionen av sternal-ribben lederna eller längs de interkostala utrymmena. I detta fall ökar smärtan kraftigt med djup inspiration. Som ett resultat kan man inte andas djupt. Detta tillstånd stoppas genom att använda några analgetiska antiinflammatoriska läkemedel.

olika inflammation i musklerna i bröstet och ryggen leder ofta till obehag och obehagliga känslor i hjärtat. Smärtan är ungefär densamma som hos osteokondros och interkostal neuralgi.

En sådan virussjukdom som orsakas av herpesviruset, som bältros åtföljd av nederlag av nervändar och orsakar allvarlig smärta i bröstet. Med det ökar ibland hudens känslighet. Det kan finnas utslag i skadorna.

Panikattacker, nervösa sjukdomar och en del dystoni är ofta orsaken till smärta i hjärtat. Sådana sjukdomar i de allra flesta länder lider av unga med ett labbt nervsystem eller efter överförd stress. Smärta kan vara av något slag.

Förutom de ovan beskrivna sjukdomarna kan orsakerna till smärta vara "sann" hjärtpatologi. Oftast uppstår obehaget bakom sternum när angina pectoris. Sjukdomen är ofta åtföljd av pressa smärtor i hjärtat, som gradvis ökar deras intensitet med fysisk ansträngning eller stress. Anledningen är en minskning av lumen i de kärl som levererar hjärtmuskeln till följd av skleros eller spasmer. Ofta i viloläge stannar smärtor på egen hand.

Den farligaste av de ofta förekommande sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är myokardinfarkt. Med denna sjukdom är det plötsligt upphörande av näring av ett visst område i hjärtmuskeln på grund av blockering av artären. Smärta kan ges till scapula, nacke, axel, vänster arm. Samtidiga symtom är kallt svett, andfåddhet, ibland illamående.

Annan hjärtpatologi, åtföljd av smärta bakom sternum, kan utgöra inflammatoriska förändringar (myokardit, endokardit eller perikardit). Detta händer efter en bakteriell eller virusinfektion.

Differentiell diagnos av smärta i bröstet

De första diagnostiska åtgärderna som måste utföras vid obehag i bröstområdet, lugna ner och lyssna på smärtan, dess beroende av fysisk aktivitet, kroppsställning, eventuell känslomässig stress.

Självdiagnostik och självbehandling i detta fall är fyllda med farliga konsekvenser. Med tanke på det faktum att smärta kan signalera en farlig patologi är samråd med medicinska specialister obligatorisk.

Nästa steg för att bestämma patologin är att konsultera läkare. Obligatoriskt samråd med terapeuten för utnämning av en rad instrumentanalyser eller för hänvisning till en specialiserad specialist.

Förmodligen är samråd med sådana läkare som en pulmonolog, en neurolog, kirurg, gastroenterolog, kärlkirurg, psykiater, specialist för smittsam sjukdom nödvändig. Med milda former av nervsjukdomar är det ibland tillräckligt med rådgivning från en psykolog.

Instrumentell forskning

För att bestämma orsaken till bröstsmärta är det ofta inte tillräckligt att undersöka medicinska specialister. För att klargöra diagnosen är det ofta nödvändigt att tillgripa olika instrument-diagnostiska studier dessutom. Med tanke på det faktum att smärtan i bröstet kan orsakas av patologin hos olika system och organ i kroppen, är de flesta av undersökningarna inte bara relaterade till studien av hjärtats tillstånd. De viktigaste är:

 • Ultraljud i bukhålan;
 • FEGDS (fibroesophagogastroduodenoscopy) - undersökning av matstrupen, mag och tolvtalets tillstånd
 • fluorografi eller radiografi av bröstorganen;
 • FVD (definition av funktionen av yttre andning);
 • Ultraljud av hjärtat, aorta och lungkärl;
 • Röntgen, computertomografi (CT) och magnetisk resonansavbildning (MR) i ryggraden;
 • elektrokardiografi (EKG), ekokardiografi (ekkokardiografi), stresstest;
 • Holter övervakning.

Hur man förstår vad hjärtat skadar

Om det uppstår smärta i hjärtat är det mycket viktigt att bestämma orsaken till korrekt första hjälpen. Den farligaste patologin som leder till obehag i bröstområdet är förknippad med störningar i hjärt-kärlsystemet.

För att bestämma verklig hjärtsmärta är det tillräckligt att utföra några enkla manipuleringar, som med stor grad av sannolikhet indikerar huruvida obehag relateras till hjärtets patologi.

Det första du behöver göra är att förstå om det finns ett beroende av smärta på kroppens ställning, oavsett om det stärks med torso, armsteg eller djup inspiration. Om detta är så är det troligtvis orsaken till en sjukdom i muskuloskeletala systemet (osteokondros, interkostal neuralgi, etc.).

Indirekt, även arten av smärta kan med stor sannolikhet "berätta" om orsaken. Med hjärtpatologi är det oftare förtryckande, ofta åtföljd av andningssvårigheter. Stark stress med befintligt obehag i bröstet kan också indikera hjärtpatologi. Om de obehagliga känslorna bakom bröstbenet ökar i proportion till träningen som görs och slutar efter att ha utfört så är det nästan med absolut säkerhet möjligt att prata om angina pectoris (brist på anrikning av blodet i hjärtmuskeln under belastningen).

Vad ska man göra om hjärtat gör ont: första hjälpen

När det gäller de ovan beskrivna kliniska manifestationerna är det viktigt att stoppa all fysisk aktivitet så snart som möjligt. Det är nödvändigt att ligga eller halva sittande. Nästa steg är att beräkna hjärtfrekvensen (puls) med puls och den ungefärliga bestämningen av blodtrycket (arteriellt tryck). Med högt blodtryck kan Captopril (Kapoten) eller Clonidin (Clofelin) administreras under tungan.

Om det är omöjligt att "känna" pulsen på handleden och närvaron av yrsel eller illamående är det värt att misstänka ett lågt blodtryck. I detta fall är det extremt viktigt förutom att ligga för att höja benen över huvudets nivå. För att göra detta kan du lägga något objekt under dem.

Nästan under alla förhållanden kan du ta lugnande droppar (Valerian, Corvalol, Motherwort, Hawthorn) eller tablett Validol. Det mest effektiva läkemedlet för hjärtsmärta är Nitroglycerin.

Regler för att ta nitroglycyrin:

Det mest effektiva läkemedlet för hjärtsmärta är Nitroglycerin

 1. Läkemedlet ska tas i liggande eller halvsittande ställning.
 2. Det tas först innan smärtsyndromet stoppas, dvs. Om smärtan försvinner, försvinner behovet av det.
 3. Det maximala antalet tabletter som används är 3 st.
 4. Eventuell samtidig samtidig mottagning med Validol.
 5. Den appliceras endast sublinguellt (under tungan) med ett intervall på 5 minuter.
 6. När det är allergiskt mot Nitroglycerin, kan det ersättas med ett läkemedel från gruppen kalciumkanalblockerare (Nifedipin, Fenigidin). Kontraindicerad med uttalad takykardi
 7. Nitroglycerin kan inte användas vid lågt blodtryck.

Om alla de utförda åtgärderna inte ledde till att smärtan försvann, är det nödvändigt att ringa en ambulans för ett akut EKG-avlägsnande för att utesluta angina pectoris, ischemi eller myokardinfarkt. Förutom elektrokardiografi är det viktigt, så snart som möjligt, att klara ett blodprov för att bestämma koncentrationen av troponin i blodet - ett protein vars mängd ökar dramatiskt med förstörelsen av muskelvävnad, i detta fall med hjärtmuskeln hjärtattack.

Behandling av alla smärtor i hjärtat beror helt på den patologi som orsakade dessa känslor. Metoden och varianten av terapin bestäms av en specialist på den profilen, vilken sjukdom orsakar obehag i bröstet.

Komplikationer av sjukdomar som är förknippade med smärta bakom sternum

Smärta i hjärtat som har uppstått av någon anledning kan leda till helt olika konsekvenser upp till ett dödligt utfall. Men de vanligaste av dem är nederlaget för specifika organ.

Ryggsmärta orsakad av gastrointestinala sjukdomar kan vara komplicerat av sådana sjukdomar som:

 • perforerat sår i magen eller duodenum;
 • gastrointestinal blödning;
 • bildning av maligna tumörer;
 • B12-bristanemi.

Lungens patologi, åtföljd av smärtsamma förnimmelser i hjärtat, har följande vanliga förekommande komplikationer:

 • lungans abscess;
 • olika infektiösa processer upp till sepsis (blodinfektion).

Vaskulära sjukdomar, särskilt PE, och exfolierande aortaaneurysm leder i de flesta fall till döden. Ryggsjukdomar kan vara komplicerade av intervertebrala bråck och i värsta fall stenos i ryggrad och funktionsnedsättning.

Verkligen hjärtsmärtor resulterar oftast i hjärtinfarkt, utveckling av hjärtsvikt eller dödsfall på grund av hjärtstillestånd. Okontrollerade störningar i hjärtritmen kan uppstå, vilket också i slutändan leder till cirkulationsinsufficiens.

Prognos för sann hjärtvärk

Prognosen för smärta i hjärtat av hjärtat kan vara helt annorlunda. Om känslor obehag verkar mot bakgrund av stress, då är resultatet av ett sådant tillstånd i de flesta fall gynnsamt. Detta beror på det faktum att med nervösa sjukdomar finns ökad frisättning av adrenalin i blodet, vilket smalnar blodkärlen och ökar hjärtfrekvensen. Som ett resultat ökar behovet av ett hjärta i syre. Och med tanke på nedsatta blodkärl finns det ett brist på blodcirkulation. Tillsammans leder detta till hjärtatsmärta.

I händelse av att smärta uppstår med fysisk aktivitet, då tal, troligtvis handlar det om angina pectoris spänning. Denna sjukdom har en mindre fördelaktig prognos. med ökad efterfrågan på myokard i syre kan hjärtkärlen inte ge fullständig tillgång till sådana. Detta kan indikera en förändring i de kärl som matar hjärtat. Med en sådan patologi ökar risken för att utveckla hjärtinfarkt.

symptom som uppstår i vila, indikerar ofta utvecklingen av en sådan sjukdom som instabil angina. Hos människor kallas förinfarkt. Detta tillstånd är mer sannolikt att leda till hjärtinfarkt eller till och med en plötslig hjärtdöd.

Om smärta i hjärtat av regionen är stark och stoppas inte av nitroglycerins intag, då är prognosen i det här fallet mest ogynnsam, eftersom det troligtvis utvecklas myokardinfarkt. Prognosen för denna patologi är oförutsägbar. En person kan leva i många år i tillfredsställande skick, med vissa restriktioner eller dö av hjärtstillestånd och cirkulationsfel. Det beror helt på typen av hjärtinfarkt och tillståndet för kroppens kardiovaskulära system.

Således är endast en slutsats sant, att smärtor i hjärtat av regionen kan ha absolut några orsaker. Följaktligen är resultatet också väldigt annorlunda. Med mycket intensiva smärtor som inte avlägsnas av nitroglycerin är akutmedicinsk råd obligatorisk. Orsaken till smärta i detta område bör diagnostiseras i tid för att förhindra eventuella komplikationer och förbättra livskvaliteten.

En alarmklocka. Sex nyanser av hjärtsmärta

Smärta i hjärtat - kanske en av de vanligaste anledningarna till att ansöka om tjänsten "03". Men är uppmaningen till akutsjukvård alltid motiverad i detta fall?

Ett ord - till läkare-resuscitator av den specialiserade brigaden, till Chief Cardiology Specialist för AS Pushchkov Emergency and Emergency Medical Aid Station i Moskva Alexei Sokolov.

När det finns smärta i hjärtat är det viktigt att agera fullständigt och tydligt. Detta symptom kan trots allt vara en signal om allvarliga problem upp till det akuta kranskärlsyndromet, vilket är en uppsättning patologiska reaktioner hos organismen som uppstår vid utvecklingen av hjärtinfarkt. För att förhindra en hjärtkatastrof och korrekt orientera sändaren "ambulans" är det nödvändigt att uppmärksamma följande nyanser:

Var gör det ont?

Med hjärtproblem är smärtan bakom bröstbenet (det vill säga i mitten av bröstet) mest karakteristiska. Interlacing av nervändarna i denna zon skapar de mest känsliga zonerna, vilket reagerar delikat på hjärtproblem.

Hur gör det ont? En hjärtinfarkt kännetecknas av en kompressiv, pressande, brännande, ibland sårande smärta. "Smärtan uppstod i höger axel... Sedan krypade hon till bröstet och fastnade någonstans under hennes vänster bröstvårtor. Därefter, som om någons rubbade hand trängde in i bröstet och började klämma ut hjärtat som ett gäng druvor. Han klämde långsamt, försiktigt - en två, två tre, tre, fyra... Slutligen, när deprimerad hjärta fanns det inte en droppe blod, samma hand likgiltigt kastade honom... "- beskrev attacken av hjärtinfarkt författare Nodar Dumbadze.

Hur lång tid skadar det? När man utvecklar en myocardial attack hjärtesorg varar mycket längre (15 minuter eller mer) än för angina, ofta provocerade av träning eller stress, men kan även förekomma i vila, utan någon uppenbar anledning.

Var ger han den? De flesta av alla kardiologer är oroade över klagomål på smärta bakom brystbenet, vilket ger i en eller två axlar och speciellt i käken. Några av misstag tar sådan smärta för tandläkaren och i slutet av attacken vänder sig till tandläkaren, ovetande om att de var halvvägs till en hjärtinfarkt. Det faktum att projektionerna av den cervikala-bröstryggraden är de nerver, som är den innervation och hjärta och hakan, och området av de axellederna. Därför sänds smärtimpulsen från hjärtmuskeln ofta till angränsande nod. Om detta fortfarande stel vänster arm (från axeln till armbågen eller lillfingret) hos människor, och kroppen är täckt med en kallsvett, kan två yttranden inte vara ett akut behov av att slå "03".

Är smärtan beroende av rörelserna? När besvara denna fråga, kan det antas, med tillhörande smärta uppstår - med en hjärt-problem eller interkostal neuralgi, ryggsjukdomar (osteokondros). Om smärtan hos en person förändras eller ökar vid inandning, utandning, vid förflyttning för hand, är det sannolikt inte av hjärtaktivitet. Om smärtan uppträdde under en vanlig promenad runt lägenheten eller i vila är detta ett säkert tecken på ett akut koronarsyndrom och ett tillfälle att ringa en ambulans.

Finns det andfåddhet? För andfåddhet som kräver allvarlig uppmärksamhet är en plötslig, skarp inverkan karakteristisk. Speciellt om känslan av brist på luft uppträdde för första gången, i vila eller vid den vanliga fysiska belastningen för en person (städar lägenheten, går, på väg till jobbet) och minskar när personen satt ner eller lägger sig ner. Ibland kan en sådan typ leda till ischemisk hjärtsjukdom (CHD), lunghypertension, akut koronarinsufficiens, smärtfri form av myokardinfarkt, lungemboli.

Dyspné kan dock också vara av neurotiskt ursprung efter emotionell stress när stresshormoner frisätts i blodet, vilket ökar antalet andningsrörelser. Så detta symptom behandlas bättre i kombination med andra.

viktigt

Om du firar de flesta av problemen som beskrivs ovan, ringa djärvt en ambulans. Innan läkare kommer, måste du sätta dig ner eller ligga på en säng med högt huvudgavel, ge dig själv eller den skadade med tillströmning av frisk luft, sluta fysisk ansträngning, försök att beräkna pulsen och mäta blodtrycket.

Med smärta i hjärtat, förhindras ett, två-timmes intag av nitrosprai (helst i sittande eller liggande läge, detta förhindrar en kraftig minskning av blodtrycket och utseendet av svimning). Förresten kan användningen av nitrospray betraktas som ett slags test. Om nitropreparation inte lindrar smärta eller lindrar det obetydligt, kan detta vara den första indikationen på att du är halvvägs mot en hjärtattack eller omvänt är detta smärtsyndrom inte associerat med hjärtat. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att nitroglycerin ökar hjärtets arbete och mot bakgrund av takykardi i kombination med ökat blodtryck är mottagningen oönskad.

Smärta i hjärtat: orsaker

Smärta i hjärtat är en av de vanligaste orsakerna till att människor vänder sig till ambulans. Hjärtsmärta kan uppdelas i två huvudgrupper beroende på deras ursprung.

Kanske de flesta människor åtminstone en gång i livet upplever smärta eller annat obehag i bröstet eller vänster sida av bröstet, precis där hjärtat ligger. Dessa smärtor lockar uppmärksamhet och orsakar ångest mer än många andra - så vi instinktivt reagerar på "funktionsstörningar" på platsen för ett sådant viktigt organ. Inte utan anledning är smärta i hjärtat den vanligaste orsaken till att söka medicinsk hjälp.

Smärta i detta område är olika. De prickar, pressar, pressar, baka, bränna, gnälla, dra, pierce. De kan kännas på ett litet område eller sprida sig över bröstet, ge i axeln, armen, nacken, underkäken, buken, under axelbladet. De kan förekomma i flera minuter eller sista i timmar, eller till och med dagar i slutet, kan förändras med andning, rörelse av händer och axelband eller byte av hållning. Ibland uppstår de med fysisk eller känslomässig stress, ibland - i vila eller i samband med att äta.

Orsakerna till smärta i hjärtat är många. De kan bli hjärtsjukdomar som angina pectoris, hjärtinfarkt, hjärtinfarkt och dess membran, reumatiska skador. Men ofta är kärnan av smärta utanför hjärtat, som till exempel med neuros, ryggradssjukdomar och bröstkorg, problem med mag-tarmkanalen och många andra sjukdomar.

Varför värker mitt hjärta?

Smärta i hjärtat är en av de vanligaste orsakerna till att människor vänder sig till ambulans. Hjärtsmärta av deras ursprung kan delas in i två huvudgrupper:

 • angina smärtor, som uppstår vid olika stadier av ischemisk sjukdom;
 • cardialgia, orsakad av inflammatoriska sjukdomar i hjärtat, medfödda sjukdomar och hjärtefekter eller vegeto-vaskulär dystoni.

anginal (ischemisk, stenokardisk) smärta visas när behovet av ökat blodflöde, som uppstår med fysisk ansträngning eller känslomässig stress. Därför kännetecknas dessa smärtor av utseende av attacker under gång, emotionella störningar och stopp av vila, snabbt avlägsnande av nitroglycerin. Av arten av ischemiska smärtor som vanligtvis brinner, pressar, komprimerar; känner som regel bakom bröstbenet och kan ge i vänster axel, arm under scapula i underkäken. De åtföljs ofta av andfåddhet. Mycket stark, pressning, kompression, tårflöde, brännande smärta bakom bröstbenet eller till vänster om det - en av de symptom på akut hjärtinfarkt, och smärtan inte bort nitroglycerin.

cardialgia, uppträder i reumatisk hjärtsjukdom, myokardit och inflammatoriska sjukdomar i den yttre foder av hjärtat - hjärtsäcken, vanligen långa, värkande eller stickande karaktär dispens uppstår på vänster av bröstbenet, amplifieras under andning, hosta. De är inte bort nitroglycerin, men kan försvaga efter utnämningen obebolivayuschih droger.

Ofta är smärta i hjärtat inte associerat med hjärtsjukdom.

Om smärtan i hjärtat ändras genom att luta och vridning av bålen, djupt andetag slam utandas, flytta händerna och nitroglycerin eller Validol praktiskt taget ingen effekt på intensiteten, då är det förmodligen på grund av ischias eller bröstsjukdomar revben brosk.

Svår smärta längs interkostal utrymmen är ibland det första tecknet på bältros, och på kort sikt eller intermittent smärta i hjärtat, ofta koncentrerade till ett litet område, värkande, stickande eller vaga - ett vanligt klagomål från patienter med neuros.

Stress och depression kan uppenbaras av smärta i cervico-brachialområdet. De som går till doktorn i rädsla, tror att de har "dåligt hjärta", återvänder hem lugnt: smärtan är bara associerad med musklerna. Ofta är andfåddhet, förträngande eller sömnadssmärtor i hjärtat orsakad av svullnad i tarmarna, vilket sätter tryck på hjärtat och därmed stör dess funktion. Om du kan ansluta smärta i hjärtat med intag av någon speciell mat eller svält, kan orsaken vara i en sjukdom i magen eller bukspottkörteln. Orsaken till smärta kan också vara intrång i hjärnnerven, ryggrad, ryggrad, osteokondros etc.

Hur hittar man orsaken till smärtan och vad man ska göra med det?

För att klargöra orsaken till smärta i hjärtat behöver du en noggrann undersökning utnämnd av kardiologen och hjärtkirurgin.

När forskningsverksamheten i hjärtat krävs av ett elektrokardiogram (EKG), stress EKG (rullbandtest, cykel ergometri) - spela in ett EKG under träning och Holter-EKG-övervakning - ett rekord EKG, som äger rum under dagen.

Att studera de hjärtblåsljud används Phonocardiography metod och ekokardiografi metoden tillåter användning av ultraljud för att undersöka tillståndet hos hjärtmuskeln och ventiler, för att uppskatta hastigheten för blodflödet i hjärt hålrum. Koronarangiografimetoden används för att studera tillståndet i kransartärerna. För att bestämma bristen på blodtillförsel till hjärtmuskeln används även metoden för myokardiell scintigrafi.

För att utesluta "icke-hjärt orsaker" smärta i hjärtat är nödvändigt att utföra röntgen, beräknas och magnetisk resonanstomografi av ryggraden, kan kräva samråd neurolog eller ortoped. Du kan behöva besöka en gastroenterolog eller medikopsihologa.

Förresten, enligt observationer av Cardiology, - om personen i detalj och livfullt beskriver sin smärta i hjärtat, tar ofta observationen av sina smärtsamma känslor "penna" och läsa deras läkare, troligen är det inte sorger. Om dessutom sade mannen att varje gång smärtan är annorlunda, tar lång tid (i detta fall - utan tecken på hjärtsvikt), tillsammans med täta hjärtslag, störande ibland större än smärtan, orsaken till sjukdomen, kardiologer tenderar att vara ute utanför hjärtat.

Om beskrivningen av smärta är genomsnittlig, utan överflödiga ord, om patienten väl minns smärtan, talar det ofta om en allvarlig hjärtsjukdom. Men med några klagomål om smärta i hjärtat, behöver du se en läkare.

Kardiologen kommer att förskriva dig behandling beroende på den etablerade diagnosen. Det är möjligt att manuell behandling kommer att vara tillräckligt för att lindra dig av hjärtsmärta som orsakas av "icke-hjärt" -sjukdomar. Och det är möjligt att den enda frälsningen för dig kommer att vara en kirurgisk operation som syftar till plastens plastik eller skapandet av en omväg för blodflödet.

Kom ihåg - vårt hjärta är gjord för kärlek, men vi måste lära oss att älska och vårda det.

Smärta i hjärtat: de främsta orsakerna

Orsakerna till smärta i hjärtat talar inte alltid om detta organs patologi. Ofta orsakerna till hjärtsmärta är panikattacker, osteokondros, muskelsjukdomar, revbenskador och till och med bältros. För att inte förväxla farliga symptom och inte missa en övergående hjärtattack, med ofta oroliga hjärtsjukdomar behöver du genomgå en fullständig medicinsk undersökning.

Varför ibland är hjärtat mycket ömt: "hjärta" skäl

I olika situationer kan hjärtat skada annorlunda. Smärta i hjärtat är ett symptom på ett stort antal sjukdomar, ofta inte förknippade med hjärtsjukdomar.

Orsaker till smärta i hjärtat kan vara matsmältningsorgan, ben och nervändar som ligger runt hjärtat. Med undantag av angina pectoris och myokardinfarkt är smärta i hjärtat av regionen som regel ett lågriskmärke.

En av anledningarna till att det gör ont i hjärtat är hjärtinfarkt. En blodpropp som blockerar blodets rörelse i hjärtsartärerna kan vara orsaken till att man pressar, komprimerar smärtor i bröstet, som varar mer än några minuter. Smärta kan ges till rygg, nacke, underkäke, axlar och armar (speciellt vänster). Andra symtom kan inkludera andfåddhet, kall svett, illamående.

En annan anledning till att hjärtat värker mycket, det kan vara angina pectoris. Under årens lopp kan fettplakor bildas i hjärtsartärerna, vilket begränsar blodflödet till hjärtmuskeln, speciellt under träning, vilket är orsaken till bröstsmärta. Angina beskrivs ofta av människor som en känsla av förträngning eller sammandragning i bröstet. Smärtan varar ungefär en minut och slutar vila.

Andra "hjärt" orsaker innefattar inflammation i hjärttröskeln (perikardit), oftast på grund av en virusinfektion. Smärtan är ofta akut, sömnad. Det kan också finnas feber och sjukdom. Sällan orsakssammanhang, varför hjärtat gör ont, det kan finnas en stratifiering av aortan. Det inre skiktet i artären kan separeras under blodtryck, och resultatet är plötslig plötslig och svår smärta i bröstet. Aorta dissektion kan vara resultatet av bröstkorg eller komplikation av okontrollerad, fortsatt tryckökning.

Orsaker till smärta i hjärtat av regionen

Det finns också många "icke-hjärtliga" anledningar till varför hjärtat skadar en person - de vanligaste är listade nedan.

Halsbränna. Sur magsaft, som kommer från magen i matstrupen, kan orsaka halsbränna - en smärtsam, brännande känsla i bröstet. Ofta kombineras det med en sur smak och erctation. Smärta i bröstet för halsbränna är vanligtvis förknippad med att äta och kan vara i timmar. Detta symptom uppträder oftast när det lutar eller ligger ner.

Panikattacker orsakar hjärtat också: attacker av orsakssam rädsla, kombinerad med bröstsmärta, snabb hjärtslag och andning, kraftig svettning - detta är ett slags brott mot funktionen hos det autonoma nervsystemet.

Syndrom Titz. Under vissa förhållanden kan de bruskformiga delarna av revbenen, speciellt broskorna som fäster vid båren, bli inflammerad. Smärtan med denna sjukdom kan uppstå plötsligt och vara ganska intensiv, simulera en attack av angina pectoris. Emellertid kan lokaliseringen av smärta vara annorlunda. Med Tietz syndrom kan smärta förvärras genom att trycka på brystbenet eller revbenen nära bröstbenet. Smärta med angina och hjärtinfarkt beror inte på detta.

Osteochondrosis av cervical och thoracic ryggrad leder till en så kallad vertebrogen kardialgi, som liknar angina pectoris. I detta tillstånd observeras intensiv och långvarig smärta bakom bröstbenet, i den vänstra halvan av bröstkorgen. Kan ge i händerna, interscapular området. Smärtan förvärras eller försvagas genom att ändra kroppens position, vrida huvudet och flytta armarna.

Varför hjärtat ofta gör ont: lung- och matstrupe sjukdomar

Också orsakerna till att hjärtat ofta gör ont kan vara lung- och matstrupe sjukdomar.

Emboli i lungartären. Denna typ av emboli utvecklas när en blodpropp kommer in i lungartären och blockerar blodflödet till hjärtat. Symtom på detta livshotande tillstånd kan innebära plötslig, kraftig bröstsmärta som uppstår eller förvärras av djup andning eller hosta. Andra symtom: andnöd, hjärtklappning, känsla av ångest, förlust av medvetande.

Lungsjukdomar. Pneumothorax (kollapsad lunga), högt tryck i kärl som levererar lungor (lunghypertension) och svår astma i bronkier kan också uppstå med smärta i bröstet.

pleurit - En annan anledning till att det finns smärtor i hjärtat: akut, begränsad bröstsmärta, värre vid inandning eller hosta, kan vara ett tecken på denna sjukdom. Smärtan härrör från membranets inflammation som foder bröstkaviteten från insidan och täcker lungorna.

Socker i matstrupen. Vissa sjukdomar i matstrupen kan orsaka ett brott mot att svälja och följaktligen obehag i bröstet. Spasm i matstrupen kan orsaka bröstsmärta. Hos patienter med denna sjukdom, de muskler som normalt främjar mat längs matstrupen arbetar okoordinerade. Eftersom spasmen i matstrupen kan passera efter att ha tagit nitroglycerin - precis som angina - finns det ofta diagnostiska fel. En annan störning av att svälja, kallad achalasia, kan också orsaka smärta i bröstet. I det här fallet öppnar ventilen i den nedre delen av matstrupen inte som den borde och tillåter inte mat i magen. Hon förblir i matstrupen, vilket orsakar obehagliga känslor, smärta och halsbränna.

Varför annars finns det smärtor i hjärtat

Nedan listas, varför annars finns det smärtor i hjärtat av en dragande och värkande karaktär.

Muskelsjukdomar. Smärtan som orsakas av muskelsjukdomar börjar som regel att störa vid varv av en bagage eller vid höjning av händer. Kronisk smärta syndrom, som fibromyalgi, kan vara anledningen till att hjärtat smärta och "värk" i bröstet.

Skador på revbenen och intrång i nerver.Konturer och sprickor i revbenen, såväl som intrång i nervrötterna, kan orsaka smärta, ibland mycket allvarliga. Med interostal neuralgi är smärtan lokaliserad längs de interkostala utrymmena och förstärks av palpation.

Bältros. Denna infektion, som orsakas av herpesviruset och påverkar nervändarna, kan orsaka allvarlig smärta i bröstet. Smärta kan lokaliseras i den vänstra halvan av bröstkorgen eller vara inhägnad i naturen. Denna sjukdom kan lämna en komplikation - postherpetic neuralgi, orsaken till långvarig smärta och ökad hudkänslighet.

sjukdom gallblåsan och pankreas. Sten i gallblåsan eller gallblåsans inflammation (cholecystitis) och bukspottkörteln (pankreatit) kan orsaka smärta i överkroppen, vilket ger hjärtat.

Eftersom bröstsmärta kan vara resultatet av en mängd olika orsaker, bör man inte göra självdiagnos och självmedicinering och ignorera stark och långvarig smärta.

Anledningen till att hjärtat ibland gör ont kan inte vara så allvarligt, men för att fastställa det måste man vända sig till specialister.

Hur hjärtat värker: de främsta orsakerna och symtomen på hjärtsmärta

hjärta - människokroppens huvudorgan Det som motor levererar alla organ och system med näringsämnen och syre, vilket är nödvändigt för cellens vitala aktivitet.

Men som det är känt finns ingenting för evigt, och den mänskliga motorn kan fungera felaktigt. Det handlar om dem och vi pratar, för om smärtan i hjärtat är närvarande, så är kroppens hemodynamik instabil.

Vad hjärtat gör ont: orsakerna och ursprunget till hjärtsmärta

Smärta i bröstet är en av de viktigaste indikatorerna på störningar i kroppens funktion. Sådana smärtor uppstår med olika patologier i hjärtat. Det är omöjligt att säga "vad hjärtat gör ont" men enligt medicinska indikationer kan smärta i hjärtat uppträda på grund av följande skäl, som är indelade i två stora grupper:
1. Överträdelser av kroppens funktion:

 • otillräcklig näring av hjärtkroppens muskler;
 • inflammatorisk process i organets vävnader;
 • metaboliska störningar i kransartärerna;
 • en stor belastning som orsakar förändringar i själva organet (ökade ventriklar, lösa ventiler).

2. Sjukdomar som inte direkt påverkar hjärtat, men ger smärtsyndromet till detta område:

 • matsmältningsorganens patologi (gastrit, sår);
 • neuralgi - klämning av nervändar i ryggraden, revbenen;
 • patologi av lungorna och bronkierna;
 • följd av trauma.

Hur förstår du vad hjärtat gör ont?

Som redan förklarat är det möjligt att bli sjuk i bröstområdet inte bara på grund av hjärtpatologi. Detta beror på det faktum att alla inre organ är kopplade till varandra genom nervändar. För att försäkra dig om att det är hjärtat som gör ont måste du gå till en medicinsk institution för att undersöka och bekräfta eller förneka diagnosen.

Uppenbarelsen av hjärtsmärta beror direkt på orsakerna som provocerade det, vi talar om smärtsärdigheterna senare. Sådan smärta kan vara:

 • dragning;
 • stickningar;
 • värk;
 • komprimerar;
 • skärande bearbetning,
 • med återgången till handen under axelbladet.

Hur hjärtat värker: Huvudtyperna av smärta och symtom


Moderna ungdomar tänker inte helt på eventuella problem med hjärtat, bara uppmärksamma det efter hjärtattack eller hjärtinfarkt. Men det är möjligt att förhindra det värsta om du vänder dig till en kardiolog i tid.

 • I de fall där smärtan orsakas av nervsystemet eller kardioneuroserna, kommer det att åtföljas av konstant värkande känslor i hjärtat av regionen. Under stress kommer hennes närvaro bara att öka. Hjälp att lugna smärta av sådana droger som valerian eller valokardin.
 • Men om känna värkande värk med en kombination av stickningar då är det troligtvis en inflammatorisk process som uppträder i hjärtmusklerna. Vanligtvis uppträder smärtsyndromet i detta fall under träning och åtföljs av sjukdom, andfåddhet, generell svaghet. Oftast förekommer en sådan smärta som en komplikation efter andra sjukdomar (förkylning, tonsillit, otit) flera veckor efter återhämtning.

Tippning i hjärtat


Om du ibland har ett stickande hjärta, gör inte hemska diagnoser. Ofta verkar det som ett resultat av skador eller problem med muskuloskeletala systemet. En stickning kan uppstå med sådana hjärtpatologier:

 • angina pectoris;
 • dystoni;
 • perikardit;
 • myokardinfarkt;
 • tromboembolism hos lungartären.

Till de "falska" symtomen i form av prickning kan leda till sjukdomar som inte är relaterade till den huvudsakliga mänskliga motorn:

 • interostal neuralgi - skiljer sig från hjärtlokalisering
 • osteokondros - sådan smärta, till skillnad från hjärtat, passerar efter att ha tagit antispasmodik;
 • instabilitet i nervsystemet - Förutom smärta finns sömnlöshet och konstant trötthet.

Också glöm inte att stickning i hjärtat kan orsakas av överansträngning under fysisk ansträngning, snabbkörning, närvaro av en förkylning (influensa, ARVI).

Smärta i hjärtat och vänster arm

Den främsta "skyldige" bröstsmärta med bestrålning i vänster arm kallas ischemi. Också mycket ofta notera ett sådant symptom när:

 • angina pectoris eller, som det kallas i folket, "angina pectoris";
 • hjärtinfarkt
 • myokardit;
 • Ateroskleros (plack minskar kärlens lumen, vilket gör att hjärtat inte fungerar normalt).

Smärta i hjärtat och vänstra armen kan provocera sjukdomar som inte är relaterade till huvudorganet, nämligen:

 • inflammation framför mitten av brösthålan, Detta händer vanligtvis på grund av skador på matsmältningssystemet. Återkomsten av smärta till vänster arm uppträder under inspiration / utgång, sväljning;
 • slitgigt, artrit, tendonit i axelledet, med sådana störningar är smärtpunkten den vänstra axelledet, vilket irradierar det i armen och thoraxen;
 • interostal neuralgi, som ligger på vänster sida. Vanligtvis orsakar en smärtsam spasma, en besvärlig vridning av kroppen eller en höjning av handen;
 • alla typer av lunginflammation, pleurisy, tumörer, ligger på vänster sida luftvägarna. Vanligtvis finns förutom smärta följande: andfåddhet, hosta, syrebrist;
 • hos kvinnor - bildning av en annan art och inflammatoriska processer i bröstkörtlarna. Med sådana problem pressas vävnaderna, till vilka de närliggande lymfkörtlarna reagerar, sprider smärtan till närliggande vävnader;
 • sjukdomar förknippade med störningar i det autonoma nervsystemet, manifestationer av vilka kan vara smärta i brystbenet och ont i vänster hand.

Hur värker hjärtat med angina?

Med stenokardi klagar patienten av smärta, som om någon hade gått på bröstet. Obehag i bröstet beskrivs som en krympande andningshållande känsla. Det var denna känsla som provocerade i antiken att kalla denna sjukdom en padda.

Det kan lokaliseras inte bara nära hjärtat, men också att ge till vänster arm, axel, nacke, käke. I grund och botten uppträder smärtsyndromet plötsligt och det kan provoceras av stark fysisk, känslomässig spänning, matintag, djupt andetag. Varaktigheten av sådan smärta är upp till 15 minuter.

Hjärtsmärta med hjärtinfarkt

Myokardinfarkt är ischemisk nekros av hjärtvävnaden:

 • i processen (med attack) finns det nekrotiska lappar på myokardiet, det är plötsligt skarp smärta med bestrålning i vänster arm och rygg;
 • det finns dödlighet i extremiteten;
 • med ett litet område av nekros känns patienten brinna och klämma i bröstbenet, men kan stå på fötterna.

Patologiens insidthet ligger i det faktum att symtomen kan vara helt frånvarande. Patienten kan bara ibland klaga på obehag i bröstet.

Med omfattande vävnadsskada förlorar en person medvetenhet och kräver omedelbar återupplivning följt av sjukhusvistelse.

Smärta i hjärtat med perikardit


perikardit kallas den inflammatoriska lesionen av ett visst hjärthul. I grund och botten är en sådan patologi en följd (komplikation) av andra sjukdomar.

 • Smärta med perikardit känns i mitten av bröstet, kan ge i ryggen, hand.
 • Särskilt starkt känns det vid sväljning, med djup inspiration / utandning, hosta, i den bakre positionen.
 • Känsla är en tråkig, värkande smärta i sällsynta fall med en skärande känsla. Om du sätter dig ner eller lutar lite framåt, finns det lättnad. Hos personer som lider av denna patologi, grunda andning och hjärtklappning.

Perikardit läkare kommer med klagomål av sveda, förtryckande eller värkande smärta i området av hjärtat som sker spontant, oavsett fysisk aktivitet, och nitroglycerin inte förbättras.

Fel i mitralventilen i hjärtat

Mitralventilen är placerad på vänster sida av hjärtat. Han delar atrium och ventrikel.

 1. Otillräcklig mitralventil. Det anses vara den vanligaste typen av hjärtsjukdom, där dess ventiler stänger löst och provar blodflödet genom gapet mellan dem. Med tiden blir volymen av blod på grund av att konstant strömmar in i atriumet större, vilket leder till en ökning i kammaren och en förtjockning av dess väggar. Med sådana förändringar sträcker sig den fibrösa ringen och försvårar ventilernas tillstånd.
 2. Mitral ventil prolapse (Barlow syndrom). Med denna anomali tenderar ventilerna att böja sig mot atriet. Detta sker med systol i vänstra kammaren. Eftersom ventilens tillslutning är lös kommer en del blod tillbaka till atriumet. I medicin kallas också ett sådant syndrom omvänd gjutning.
 3. Mitral stenos - När ventilens lumen är smalare. Detta händer:
 • med förtjockningen av dess löv;
 • när de är inväxlade med varandra.
  En skruvdragning beaktas när lumen når ett märke på mindre än 2 cm, även om det i normalt skick borde ha ca 6 cm.

Under lång tid utvecklas laster, oavsett om de är medfödda eller förvärvade, utan karaktäristiska symptom. Därefter finns det en smärta i en hallonskaraktär. Ibland ges den till kroppens vänstra sida. Vid mitosventilens stenos uppträder onaturliga ljud.

Hur värker hjärtat med aorta dissektion?

Aortic dissektion uppträder när den inre formen av artären är skadad, när blod sipprar genom det samlar det mellan skikten på kärlväggarna.

Aorta är den största huvudartären genom vilken blodet som kastas ut av hjärtat vid systolen, strömmar under stort tryck mot andra artärer, vener, perifera kärl.

Varför lider aortan? Eftersom effekten av blodflödet på aortas väggar är kolossalt, tål de inte alltid. Dessutom, med ålder, utvecklar ateroskleros, vilket gör de inre skalen av kärlen bräckliga. Väggarna klarar inte av belastningen, vilket leder till deras delaminering.

För dissektering av aorta är starka sprickor i sternum karakteristiska. Det händer att efter sådan spontan smärta som en person försvinner, är i sådana fall akut medicinsk hjälp.

Diagnos av smärta i hjärtat: hur man upptäcker orsaken till smärta?

Försök inte diagnostisera dig själv, speciellt ordna dig själv ett botemedel. Detta bör hanteras av en kompetent specialist, kardiolog eller kardiovirur.

Symptomatisk av hjärtsjukdomar liknar varandra, därför innan du gör en diagnos bör du gå igenom en grundlig diagnos.

En av de viktigaste diagnostiska metoderna är elektrokardiogram. Det kan utföras inte bara på kontoret med en speciell enhet, om det behövs, görs ett elektrokardiogram:

 • under fysisk ansträngning - löpbandstest;
 • skrivna indikatorer hela dagen - Holter övervakning.

Det finns andra sätt att undersöka hjärtat:

 • ekokardiografi metod - kontrollera hjärtets muskelvävnad, dess ventiler
 • Phonocardiography metod - Hjärtklumpar är fasta.
 • ultraljudsmetod - blodcirkulationen i olika hjärtan av hjärtat undersöks
 • corona metod - Koronararterierna själva undersöks och deras funktion
 • metod för myokardiell scintigrafi - bestämmer graden av inskränkning av blodkärlens lumen
 • Röntgenmetod (datortomografi eller magnetisk resonansbildning) - gör det möjligt att bekräfta hjärtets patologi eller för att identifiera "icke-hjärt" orsaker till smärta.

Kardiologer noterade: med en bred beskrivning av smärtssyndromet är sannolikt orsaken inte i hjärtsjukdom. För sådana sjukdomar är typiska repetitiva smärtor av samma typ.

Hur skiljer man smärta i hjärtat från smärtor av icke-hjärtat ursprung?

Eventuella stickningar, smärta, klämma i vänster sida av bröstet driver tankar om hjärtproblem. Är det så? Det bör noteras att arten av hjärtats smärta skiljer sig från noncardiogenic manifestationer.
1. Smärta som inte är relaterat till hjärtat kännetecknas av

 • stickningar;
 • prostrelivaniem;
 • akut smärta i bröstet, vänster arm vid hosta eller abrupt rörelse;
 • Försvinner inte efter nitroglycerin;
 • konstant närvaro (inte paroxysmal).

2. Med avseende på hjärtsmärtor, då skiljer sig de:

 • vikt;
 • bränning;
 • kompression;
 • spontant utseende, anfall
 • försvinnande (eftergift) efter att ha tagit nitroglycerin;
 • bestrålning i bagagerumets vänstra sida.

Vad händer om mitt hjärta värker?

Ursprungligen bör du konsultera en specialist som kommer att diagnostisera och ordinera adekvat behandling, som syftar till att eliminera patologi som orsakar smärta. Det är inte nödvändigt att dricka okända preparat i hjärtatvärk, eftersom de inte kan närma sig eller passa speciellt till dig.

Ovanliga medel kan orsaka försämring eller skada ännu mer.

Om du vet om förekomsten av högt blodtryck, måste du ta en snabbmedicin som rekommenderades av din läkare för att undvika en attack.

De första åtgärderna för smärta i hjärtat

I de fall där en person inte vet om hjärtets möjliga patologier och smärta i hjärtat inträffade för första gången måste du göra följande:

 1. Drick en lugnande medel. Det kan vara corvalol, en tinktur av valerian eller motherwort.
 2. Ligga ner eller lägg dig ner för att vara bekväm.
 3. Om smärtan i bröstet är stark, kan du dricka ett smärtstillande läkemedel.
 4. Om du har tagit lugnande medel eller smärtstillande medel går smärtan inte den första halvtimmen - ring en ambulans.

Ta inte läkemedel som hjälper vänner och familj, på deras råd. Kardiologen bör ordinera "ditt" läkemedel efter noggrann undersökning av diagnostiska data.