Huvud / Angina pectoris

Ökat hjärta: orsaker, möjliga patologier, behandling

Från den här artikeln lär du dig: varför hjärtat kan växa, huruvida det stora hjärtat alltid är ett tecken på sjukdomen. Vilka symptom uppstår om hjärtat förstoras på grund av sjukdomar. Behandling av patologi.

Hela hjärtat och dess individuella kamrar kan förstoras. Detta kan vara ett symptom på kardiovaskulära missbildningar, inflammatoriska processer eller konsekvensen av en överdriven belastning på myokardiet.

Kardiologen och kardiosurgen är inblandade i problemet.

Vissa sjukdomar som orsakar utvidgning av hjärtat, kan botas helt med hjälp av medicinering eller kirurgi, men det finns de som är helt elimineras endast genom transplantation av organ.

Det finns två typer av att förstora hela hjärtat eller dess individuella kamrar:

 1. Hypertrofi. Detta är en förtjockning av väggarna. Det uppstår på grund av myocardiums tillväxt (muskelskal). Det mesta av detta påverkas av vänster ventrikel, eftersom den har störst belastning. Hypertrofi behöver inte alltid behandling. Klicka på bilden för att förstora
 2. Dilatation. Denna "sträckning" av organkammarna är en ökning i deras hålrum.

Orsaker till hjärtstorleksökning

Det kan vara en överdriven belastning på hjärtmuskeln eller hjärt- eller kärlsjukdomar.

Relativt säkra orsaker till hjärtmusklerproliferation

 • hög intensitet fysisk aktivitet
 • svår graviditet och förlossning.

Förstorat hjärta - ett slags kännetecken för de människor vars kroppar utsätts ofta för aerob träning: idrottare, hockeyspelare, fotbollsspelare, skidskyttar, cyklister, skidåkare, boxare, brottare, etc...

I samband med intensiv kardionagruzki och behovet av mer intensiv kroppen att pumpa blod, vilket ökar hjärtmuskeln (muskel mantel), vilket medför en första vänster ventrikulär hypertrofi, och sedan de återstående kamrarna.

Dessutom sträcker sig ventrikulärhålan. Detta är nödvändigt för att säkerställa en högre prestanda i hjärtat - ju större ventrikelhålan är, desto mer blod kan hjärtat pumpa per en reduktion.

Om det inte finns några irriterande symptom behöver den här funktionen inte behandlas.

Jämförelse av en ultraljud i hjärtat av en vanlig person och en idrottsman

Om hjärtvolymen överskrider 1200 cm 3 kan läkare förbjuda en person från att fortsätta att delta i professionell sport.

På liknande sätt uppstår en stor belastning på myokardiet under graviditet och förlossning. Om det inte finns några andra tecken på hjärt-kärlsjukdom, är det inte nödvändigt att behandla.

Patologiska orsaker till hjärtats förstärkning

 1. Arteriell hypertoni.
 2. Stenos av aortaklaven.
 3. Kardiomyopati.
 4. Mitral stenos.
 5. Defekt av interventrikulär septum.
 6. Ebstein anomali.
 7. Exudativ perikardit.
 8. Myokardit.
 9. Amyloidos.

Dessa sjukdomar kräver omedelbar behandling. Om orsaken till dilatation eller hypertrofi inte elimineras i tid, kommer hjärtsvikt framkalla irreversibelt.

Kännetecken för sjukdomar där hjärtat förstoras

I det här avsnittet kommer du att lära dig i detalj om vad som händer när de ovan nämnda patologierna listas, vilka symtom de åtföljer, deras orsaker.

Arteriell hypertoni

Detta är kroniskt ökat tryck. På grund av spasmer i blodkärl fungerar vänster ventrikel mer aktivt för att pumpa blod genom kroppen. Det finns hypertrofi av sin vägg.

Denna patologi har den mest gynnsamma prognosen. Om du tar tidigt blodtryckssänkande läkemedel som ordinerats av din läkare, kommer ditt hjärta att återgå till det normala och kommer inte att öka ytterligare.

Defekt av interventrikulär septum

Medfödd hjärtsjukdom, där det finns ett hål i septumet mellan vänster och höger ventrikel. Med patologi ökar alla organets organ, speciellt vänstra ventrikeln.

 • andfåddhet;
 • en känsla av stark hjärtklappning;
 • smärta i hjärtat
 • hosta.

kardiomyopati

Det utvidgade hjärtat är det viktigaste kliniska tecknet på dessa sjukdomar.

Det finns flera typer av kardiomyopati:

 • dilaterade,
 • hypertrofisk,
 • metabolisk.

Typer av kardiomyopatier och deras beskrivning:

Ventilfel

Aorta-stenos är förträngningen av ventilens lumen mellan aorta och vänster ventrikel. Svårt att spruta ut blod. Det provocerar hypertrofi i vänster ventrikel.

Klicka på bilden för att förstora

Mitralstenos är förträngningen av ventilens lumen placerad mellan vänster ventrikel och vänster atrium. Karakteriserad av hypertrofi hos vänstra atriumet.

Klicka på bilden för att förstora

Ebsteins anomali är underutvecklingen av tricuspidventilen och dess förskjutning i den högra ventrikeln. Det högra atriumet och den övre delen av högerkammaren är förstorade.

Orsaker till valvulära defekter:

Symtom på ventildefekter:

På ett sena stadium av sjukdomen - en rodnad på kinderna mot bakgrunden av pallor på andra hudområden, en blå nyans av läpparna, öronen och nosspetsen.

Inflammatoriska sjukdomar

myokardit

Myokardit är en inflammation i hjärtmuskeln som orsakas av virus, bakterier eller parasiter. När sjukdomen expanderar, alla hjärtkamrarna.

 • hjärtklappning;
 • andfåddhet;
 • smärta i bröstet;
 • hög temperatur (38 och mer).

När sjukdomen överförs till kronisk form kan symptomen försvinna.

perikardit

Exudativ perikardit är inflammationen i hjärthöljet (hjärtsäcken), åtföljd av ackumulering av vätska i den. Det ökar hjärtans storlek.

 • ständig andfåddhet;
 • hjärtklappning;
 • temperatur i intervallet från 37,1 till 38;
 • svullnad;
 • lågt blodtryck;
 • synlig svullnad i bröstet i hjärtat.

amyloidos

Detta är en sällsynt sjukdom med oförklarliga orsaker. Amyloidos i hjärtmuskeln, liksom i artärer, lever, njurar och andra organ, är den specifika substansen deponeras - amyloid.

Jämförelse av ultraljudet i hjärtat av en frisk patient och en patient med amyloidos sjukdom

diagnostik

Hjärtans storlek kan fastställas med hjälp av följande metoder:

 1. Slagverk (knackar på fingrarna på bröstets yta). Gör det möjligt att bestämma organets gränser redan under den första undersökningen.

 • Ekkokardiografi (ultraljud i hjärtat). Det hjälper inte bara att känna hjärtans storlek, men också för att fastställa orsaken till dess ökning.
 • Bröstets radiografi. Det möjliggör att avslöja hjärtats ökning under förebyggande undersökning.
 • Ytterligare diagnos kan inkludera EKG, Holter-övervakning, olika blodprov.

  behandling

  Det består i att eliminera den underliggande sjukdomen, varav ett av symptomen har blivit ett stort hjärta.

  utsikterna

  Det beror på vad som exakt utlöst ökningen i hjärtat:

  • Med arteriell hypertoni är prognosen gynnsam. Om du kommer att vara i tid att ta de pengar som din läkare har ordinerat, kommer ditt hjärta snart att återgå till det normala och kommer inte längre öka.
  • Om defekten hos interventrikulär septum är relativt gynnsam. Om kirurgi inte utförs i tid föreligger risk för utveckling av aortaklaff, svåra rytmförstörningar, vänster ventrikulär dysfunktion och plötslig död. Om patienten är igång, kommer inte hjärtat att störa honom längre.
  • Med dilaterad kardiomyopati - ogynnsam. Komplett återhämtning sker först efter transplantation. Det är emellertid inte alltid möjligt att hitta en givare för hjärttransplantation. Dessutom är risken för postoperativa komplikationer höga.
  • Med hypertrofisk kardiomyopati - relativt ogynnsam. I den asymptomatiska banan av sjukdomen detekteras patienter före sjukdomen. Med rätt behandling minskar risken för dödsfall.
  • Med metabolisk kardiomyopati är prognosen gynnsam. När ämnesomsättningen upprättas kommer en fullständig återhämtning.
  • Med aorta stenos utan behandling, livslängden varierar från 1 till 4 år från början av symptom. Med en snabb drift är prognosen relativt fördelaktig.
  • Om du inte behandlar mitralstenos, dör 50% av patienterna inom 5 år efter de första tecknen. Efter operationen är prognosen relativt fördelaktig.
  • När Ebsteins anomali är relativt gynnsam. Risken för plötslig död är 3-4%.
  • Med myokardit - gynnsam. Komplet återhämtning sker efter 4-8 veckor i 90% av fallen, efter ett år - i 10% av fallen.
  • Med exudativ perikardit - gynnsam. Alla opererade patienter återhämtar sig.
  • Med amyloidos - ogynnsam. Den maximala livslängden är 5 år från diagnosdagen.

  Behandla hjärtat

  Tips och recept

  Det är farligt att öka hjärtat

  I praktiken möter läkare ofta människor som har hjärtsjukdom. Oftast gäller detta äldre eller senila patienter. I vissa fall finns också hjärtpatologier i den kompetenta befolkningen. Nyfödda barn som har förvärvat defekter i prenatalperioden är inget undantag. Ett av symptomen på sådana patologier är ett förstorat hjärta. Detta symptom är vanligt vid många kardiologiska sjukdomar. Ökningen i hjärtmuskeln indikerar vanligtvis en långsiktig strömpatologi som leder till CHF.

  Cardiomegaly - vad är det?

  Normalt är hjärtets storlek individuellt för varje. De beror på sammansättningen av en person, kön, ålder. Man tror att organs storlek är ungefär lika med storleken på handflatan som pressas in i näven. Ändå finns det gränser som skiljer normen från patologi. Ett förstorat hjärta kallas kardiomegali. Det kan hittas både i fysisk undersökning och i instrumental diagnostik. I de flesta fall ökar hjärtekammaren, huvudsakligen den vänstra. Mindre ofta sker kardiomegali på bekostnad av de rätta avdelningarna. Förstoringen av kroppen framträder på grund av hypertrofi i det muskulösa skiktet, liksom på grund av utvidgat myokardium (dilatation). Detta fenomen uppträder sällan på kort tid. Vanligtvis föregås kardiomegali av en långvarig kronisk sjukdom.

  Förstorat hjärta: orsaker till patologi

  Kardiomegali kan uppstå på grund av olika orsaker. Det beror på patientens ålder, ärftlig predisposition, kroppsvikt och livsstil. Ibland anses ett förstorat hjärta vara en variant av normen. I detta fall bör kardiomegali vara måttlig. Sådana fall innefattar permanent fysisk aktivitet, graviditet, sällan ungdomar. En signifikant ökning av hjärtans storlek i denna kategori av människor är också en patologi. Det finns följande orsaker till kardiomegali:

  Medfödda missbildningar (CHD). De bildas under graviditeten, kan vara av olika storlekar. Med stora eller kombinerade vaker uppträder hjärtfel snabbt. I detta fall kan kardiomegali manifestera sig under de första månaderna av barnets liv. Om känslorna är obetydliga uppträder ökningen i hjärtat gradvis, ibland sker det inte alls. Inflammatoriska sjukdomar. Dessa inkluderar myo-, endo- och perikardit. De flesta av dessa patologier förekommer i barndomen och ungdomar. Kardiomegali observeras endast i fall då sjukdomen har förvärvat en kronisk form. Även denna grupp kan tillskrivas dilaterad myopati. Förvärvade hjärtsjukdomar. Framkallad i vuxen ålder. Oftast är de en följd av reumatism. Kroniska kardiovaskulära patologier. Dessa inkluderar ischemi i myokardiet (infarkt, angina pectoris), arteriell hypertension. Kroniska sjukdomar i lungorna. Bland dem - bronkial astma, KOL. Patologi hos andra organ och system. Hjärtförstoring kan observeras med allvarlig anemi, njur- och leverinsufficiens, hypertyreoidism. Metaboliskt syndrom (fetma i kombination med diabetes mellitus).

  Mekanism för utveckling av kardiomegali

  Patogenesen av kardiomegali beror på orsaken. Oftast förekommer vänster ventrikelhypertrofi hos personer med metaboliskt syndrom, kranskärlssjukdom eller högt blodtryck. Med en liten mängd syre kontraherar hjärtmuskeln snabbare än vanligt, och ökar gradvis i storlek. Ungefär detsamma händer med högt blodtryck. I det här fallet har hjärtat inte tillräckligt med tid att pumpa blod snabbt på grund av sitt höga blodtryck, så kroppen behöver mer ansträngning. Mekanismen för utveckling av kardiomegali skiljer sig åt i stenos och ventilinsufficiens. I fallet med dessa patologier flyter inte blodet helt i den intilliggande kammaren eller kärlet (aorta, lungartären) och orsakar dilatationen av en av hjärtavdelningarna. Med långvariga defekter ökar både ventrikeln och atriumet. I vissa fall kan hypertrofi hos hela organet inträffa. Höger ventrikulär fel uppstår med lungsjukdomar, leversjukdomar.

  Symtom med förstorat hjärta

  Symtom på utvidgat hjärta kan uttryckas i varierande grad. Med hypertrofi i vänster ventrikel klagar patienterna om andfåddhet. Anfall av luftbrist uppkommer under fysiska övningar, lyft av vikter, snabb och lång promenad. Med allvarlig kardiomegali kan andnöd vara i vila. Dessutom har vissa patienter edematöst syndrom. Ofta ackumuleras vätska på den nedre delen av sken på kvällen. Om orsaken till CHF är ischemi är patienter oroade över smärta i hjärtat. Den kliniska bilden beror också på orsaken till kardiomegali. Med pulmonella patologier läggs hosta och astma till de angivna symtomen. Leverinsufficiens kännetecknas av massivt ödem (ascites, anasarca), svullnad i livmoderhalsarna. Äldre människor med förstorat hjärta har ofta högt blodtryck.

  Hur diagnostiseras kardiomegali?

  För att avslöja kardiomegali är det inte tillräckligt med bevis på anamnese. För detta är det nödvändigt att utföra palpation och slagverk av orgeln. När man pekar på hjärtat blir det klart för doktorn om dess storlek motsvarar normen eller överstiger dess gränser. Dessutom utförs bröströntgen. Med kardiomegaly förstoras organs kontur i bilderna. För att bestämma i vilka avdelningar hypertrofi observeras utförs ett EKG. På grund av denna forskning är det möjligt att lära sig om orsaken till sjukdomen (ischemi, lungpatologi). Den mest exakta för diagnosen är EchoCG (ultraljud av hjärtat). Det låter dig bestämma tjockleken på myokardiet i varje kammare, storleken på kaviteterna, närvaron av dilatation.

  Behandling av förstorat hjärta

  När detta symptom identifieras frågas patienterna vad de ska göra om hjärtat förstoras. Behandlingen bör startas först efter en fullständig undersökning och ta reda på orsakerna. Vid behov föreskrivs bronkodilatatorer, antihypertensiva medel, diuretika. I vissa fall krävs en kombination av dessa medel. Oavsett orsaken är det viktigt att ta mediciner som påverkar undertryckandet av hjärtsvikt. Dessa inkluderar beredningar "Coronal", "Propranolol", "Captopril", etc. Vid svåra hjärtfel är kirurgisk behandling nödvändig. Det ordineras även för långvarig ischemi och akut cirkulationsfel.

  Ökat hjärta: Effekter av sjukdom

  Tyvärr passerar hjärtfel sällan helt, eftersom det är en kronisk progressiv sjukdom. Med otillräcklig behandling eller frånvaro kan konsekvenserna vara allvarliga. Vid allvarlig kardiomegali är patienten ständigt saknad luft, vilket orsakar alla organ att lida. Även sjukdomen kan leda till hjärtinfarkt, stroke, tromboembolism hos hjärt- eller lungkärl.

  Hjärtat är en av de viktigaste organen i människokroppen. Ett av de farligaste symptomen på sjukdomar som påverkar inte bara kardiovaskulärsystemet utan även andra organ är ett förstorat hjärta (kardiomegali). Det kan manifestera sig på olika sätt: i ett fall har patienten symptom som är karakteristiska för hjärtmuskelsjukdomar, i ett annat fall lever han länge och misstänker inte ens en patologi.

  Orsaker till patologi

  Det viktigaste organet som ger hela organismens vitala aktivitet består av 4 kamrar: två ventriklar och två atria. Det finns två delar av hjärtat - höger och vänster, som alla innehåller atrium och ventrikel. I normen förändras hela livet i hjärtat av livet. Människor som går in för sport har en ökning i sin storlek, vilket anses vara en ganska naturlig process och ger ingen anledning till oro.

  Vikten av hjärtat av en man är 332 gram, kvinnor - 253 gram. Det utvidgade hjärtat observeras när myokardiet växer och (eller) breddar dess hålighet. Oftast finns det en ökning i orgeln till vänster, vilket observeras hos många sjukdomar: högt blodtryck, blodstagnation i en stor cirkulationscirkulation, hjärtfel. Det är farligt att öka alla delar av kroppen. Detta tillstånd kallas ett "bullish hjärta", och endast användningen av kirurgisk ingrepp kan förbättra kvaliteten på en persons liv.

  Orsaker som påverkar ökningen i kroppen är:

  Hypertensiv sjukdom. Ökningen i trycket leder till förändringar i kardiovaskulärsystemet: tonen i kärlen stiger, tjockleken på muskelskiktet ökar och den stora cirkeln av blodcirkulationen lider. Ischemisk hjärtsjukdom: angina, hjärtinfarkt. Syresvält av organvävnader inträffar med döden av sina celler och ersättning av bindväv, vilket leder till en ökning av storleken på dess vänstra del. Reumatisk hjärtsjukdom. Det är konsekvensen av tonsillit (frekvent angina). Reumatisk feber manifesteras av den inflammatoriska processen som äger rum i organets vävnader. Till följd av detta lider ventilerna och spänningar bildas. Myokardit. Nedsatt njurfunktion. Alkoholmissbruk. Det vanligaste exemplet är alkoholisk kardiomyopati. Rökare. Akut perikardit (inflammation i det serösa membranet). Medfödda hjärtsjukdomar.

  Riskfaktor anses vara förekomst av patologi i nära släktingar, därför kan sjukdomen under vissa omständigheter manifestera sig i andra familjemedlemmar. En vanlig orsak till förändringar i hjärtmuskeln är en ökning av blodtrycket (över 140/90 mm Hg), som påverkar kardiovaskulärsystemet och i vissa fall leder till en ökning av organ upp till "bovint hjärta".

  Av stor betydelse är medfödd hjärtsjukdom. Hittills behandlas det under de första åren av livet, men det finns också former som endast finns i äldre ålder. Ett exempel är Nezaratschenie interventricular septum. Den vänstra kammaren innehåller syrgasrika blodarteriella och den högra kammaren - koldioxid (venös).

  Normalt blandar inte blodet, men med patologin i interventrikulär septum vänder blodet från vänster ventrikel till höger. Varianter i felets storlek är olika. Fel distribution av blod i kroppen leder till ökningen.

  Symptom på sjukdomen

  Manifestationer av kardiomegali är rent individuella. I vissa fall uppstår symtomen generellt inte, och personen lär sig om förlängningen av organs gränser av misstag, till exempel under fluorografi eller en doktors undersökning. Om patologin får sig att känna sig, skiljer sig dess manifestationer litet från symptomen på sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Men det finns fall då den patologiska processen utvecklas så snabbt att ett "tjurhjärta" snabbt bildas.

  Egenskaperna inkluderar:

  Smärta bakom bröstbenet. Yrsel, förlust av medvetande utan anledning. Snabb trötthet. Dyspné med låg belastning. Arytmi (rytmförändring). Utseendet av ödem (speciellt på underbenen på kvällen). Hosta, inte associerad med andningssjukdomar.

  Expansion av storleken på ett sådant viktigt organ i hjärt-kärlsystemet medför mycket farliga konsekvenser. Om rytmen i hjärtat störs finns risk för hjärtstillestånd. Förekomsten av buller bör kontrolleras av en läkare, eftersom det indikerar en förändring av ventilens struktur. Det utvidgade hjärtat påverkar kvaliteten på hela hjärt-kärlsystemet. Över tiden kommer det att komma en tid när kroppen inte kan pumpa den önskade blodmängden, så under åren ökar risken för hjärtsvikt. Om du ignorerar problemet kan du få en allvarlig komplikation - ett "tjurhjärta" (ökar kroppens storlek till kritisk).

  Diagnos och behandling

  För idag i medicinska världen finns det en stor mängd metoder för diagnostik av hjärtpatologi. I denna situation utser kardiologen:

  Bröstets radiografi. EKG. Ekokardiografi. Datortomografi eller magnetisk resonansbildning (om nödvändigt). Biokemiskt blodprov.

  Man bör komma ihåg att en korrekt diagnostiserad diagnos spelar en viktig roll vid behandling av någon sjukdom. Därför, efter att ha studerat resultaten, bestämmer läkaren taktik för behandling.

  Behandlingen bör börja med en förändring av livsstilen. Korrekt näring (uteslutning av feta, kryddiga, salta livsmedel), sova i minst 7 timmar, inga dåliga vanor, träning hjälper dig att bli av med diagnosen "hjärthypertrofi".

  Behandlingen består i utnämning av diuretika (avlägsnande av överskott av vatten minskar belastningen), antikoagulantia (minska risken för blodproppar och som ett resultat minimera manifestationer av hjärt-kärlsjukdom). Dessutom föreskrivs droger som hjälper till att återställa hjärtaktiviteten.

  Kirurgiska behandlingsmetoder används när en persons liv hotas. Den mest försummade formen anses vara ett "tjurhjärta", i en sådan situation rekommenderas transplantation av det drabbade organet. Protesen utförs vid förändring av ventilens struktur. Om förändringar i hjärtritmen observeras, installeras en apparat under huden, med hjälp av vilken den korrigeras.

  Hjärtat är människans mest utsatta organ. Hans arbete påverkas av många faktorer, vilket eliminerar vilket kan förlänga hälsan i många år. En hälsosam livsstil och fysisk aktivitet kommer att bidra till att förebygga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och den farligaste komplikationen - "tjurhjärtat".

  Från den här artikeln lär du dig: varför hjärtat kan växa, huruvida det stora hjärtat alltid är ett tecken på sjukdomen. Vilka symptom uppstår om hjärtat förstoras på grund av sjukdomar. Behandling av patologi.

  Orsaker till hjärtförstoring: "säker" och patologisk Karakteristik av sjukdomar där hjärtat är förstorat Diagnos Behandling Behandlingsprognos

  Hela hjärtat och dess individuella kamrar kan förstoras. Detta kan vara ett symptom på kardiovaskulära missbildningar, inflammatoriska processer eller konsekvensen av en överdriven belastning på myokardiet.

  Kardiologen och kardiosurgen är inblandade i problemet.

  Vissa sjukdomar som orsakar utvidgning av hjärtat, kan botas helt med hjälp av medicinering eller kirurgi, men det finns de som är helt elimineras endast genom transplantation av organ.

  Det finns två typer av att förstora hela hjärtat eller dess individuella kamrar:

  Hypertrofi. Detta är en förtjockning av väggarna. Det uppstår på grund av myocardiums tillväxt (muskelskal). Det mesta av detta påverkas av vänster ventrikel, eftersom den har störst belastning. Hypertrofi behöver inte alltid behandling. Dilatation. Denna "sträckning" av organkammarna är en ökning i deras hålrum.

  Orsaker till hjärtstorleksökning

  Det kan vara en överdriven belastning på hjärtmuskeln eller hjärt- eller kärlsjukdomar.

  Relativt säkra orsaker till hjärtmusklerproliferation

  hög intensitet fysisk aktivitet svår graviditet och förlossning.

  Förstorat hjärta - ett slags kännetecken för de människor vars kroppar utsätts ofta för aerob träning: idrottare, hockeyspelare, fotbollsspelare, skidskyttar, cyklister, skidåkare, boxare, brottare, etc...

  I samband med intensiv kardionagruzki och behovet av mer intensiv kroppen att pumpa blod, vilket ökar hjärtmuskeln (muskel mantel), vilket medför en första vänster ventrikulär hypertrofi, och sedan de återstående kamrarna.

  Dessutom sträcker sig ventrikulärhålan. Detta är nödvändigt för att säkerställa en högre prestanda i hjärtat - ju större ventrikelhålan är, desto mer blod kan hjärtat pumpa per en reduktion.

  Om det inte finns några irriterande symptom behöver den här funktionen inte behandlas.

  Jämförelse av en ultraljud i hjärtat av en vanlig person och en idrottsman

  Om hjärtvolymen överstiger 1200 cm3 kan läkare förbjuda en person från att fortsätta att delta i professionell sport.

  På liknande sätt uppstår en stor belastning på myokardiet under graviditet och förlossning. Om det inte finns några andra tecken på hjärt-kärlsjukdom, är det inte nödvändigt att behandla.

  Patologiska orsaker till hjärtats förstärkning

  Arteriell hypertoni. Stenos av aortaklaven. Kardiomyopati. Mitral stenos. Defekt av interventrikulär septum. Ebstein anomali. Exudativ perikardit. Myokardit. Amyloidos.

  Dessa sjukdomar kräver omedelbar behandling. Om orsaken till dilatation eller hypertrofi inte elimineras i tid, kommer hjärtsvikt framkalla irreversibelt.

  Kännetecken för sjukdomar där hjärtat förstoras

  I det här avsnittet kommer du att lära dig i detalj om vad som händer när de ovan nämnda patologierna listas, vilka symtom de åtföljer, deras orsaker.

  Arteriell hypertoni

  Detta är kroniskt ökat tryck. På grund av spasmer i blodkärl fungerar vänster ventrikel mer aktivt för att pumpa blod genom kroppen. Det finns hypertrofi av sin vägg.

  Denna patologi har den mest gynnsamma prognosen. Om du tar tidigt blodtryckssänkande läkemedel som ordinerats av din läkare, kommer ditt hjärta att återgå till det normala och kommer inte att öka ytterligare.

  Defekt av interventrikulär septum

  Medfödd hjärtsjukdom, där det finns ett hål i septumet mellan vänster och höger ventrikel. Med patologi ökar alla organets organ, speciellt vänstra ventrikeln.

  andfåddhet; en känsla av stark hjärtklappning; smärta i hjärtat hosta.

  kardiomyopati

  Det utvidgade hjärtat är det viktigaste kliniska tecknet på dessa sjukdomar.

  Det finns flera typer av kardiomyopati:

  dilatations-, hypertrofisk, metabolisk.

  Varför ökar hjärtat?

  Förstoring av hjärtat, eller kardiomegali, är en extremt specifik patologi, tillsammans med utvidgningen av alla 4 hjärtkamrarna. Hos folket kallades ett sådant patologiskt tillstånd som kardiomegali, "bull heart". Men ett stort hjärta är inte alltid bra. På grund av utvecklingen av detta patologiska tillstånd observeras allvarlig hypertrofi hos organet, ett brott mot dess funktioner.

  Ofta observeras ökningen av hjärtmuskeln i storlek hos personer som leder en mycket aktiv livsstil och spenderar mycket tid på att träna sportövningar, men hjärtmusklerna utvecklas jämnt. Om en sådan avvikelse sker i människor som inte aktivt engagerade i idrott, det är en ökning av kammarstorleken, men hjärtat musklerna att snabbt slut och kan inte riktigt komprimera hypertrofierade kamrarna. Den patologiska utvidgningen av hjärtat i storlek kan vara resultatet av många hjärtsjukdomar.

  Orsaker till utveckling

  Normalt har män ett mycket större hjärta än kvinnor. Det är nu känt att den normala hjärtvolymen hos män är ca 760 cm³, medan hos kvinnor anses ca 580 cm³ bra. Man tror att en sådan skillnad i storleken på hjärtan hos representanter för olika kön beror på olika volymer i bröstet. I allmänhet observeras det utvidgade hjärtat hos vuxna, medan hos barn är sådana patologiska förändringar i organvävnadens struktur extremt sällsynta. De vanligaste orsakerna till utvecklingen av kardiomegali hos en vuxen är:

  • graviditet;
  • tung förlossning
  • idiopatisk kardiomyopati;
  • aorta insufficiens
  • stenos;
  • lunghjärtat;
  • njursvikt
  • ischemisk hjärtsjukdom;
  • effusion i perikardväskan;
  • inflammation i hjärtmuskeln;
  • reumatisk hjärtsjukdom;
  • systemisk lupus erythematosus;
  • aortoarteritis;
  • skleroderm;
  • allvarlig stress;
  • septisk endokardit
  • allvarlig anemi
  • högt blodtryck;
  • arteriell hypertoni;
  • alkohol och narkotikamissbruk
  • Chagas sjukdom.

  Det normala arbetet helhjärtat ge starka flexibla muskler, men utvecklingen av sådana patologiska tillstånd som hjärtförstoring, har det skett en snabb ökning av volymen av organ och minskning av muskelvävnad. När hjärtat förstoras i storlek observeras en gradvis minskning av blodutlösningen och en saktning av dess cirkulation genom människokroppen.

  Som hypertrofi av alla hjärtans väggar förlorar den sin förmåga att tillhandahålla normalt blodflöde i alla vävnader i kroppen, vilket framkallar utvecklingen av stillastående processer. Att utveckla kompensationsfenomen, även om de kan ge den nödvändiga nivån av blodtillförsel för första gången, tillåter inte längre hjärtat att pumpa blod helt och det finns en utveckling av hjärtsvikt och för tidig död hos en person.

  symptom

  Över tiden kan pågående förändringar i hjärtvävnaden förbli obemärkt för patienter, särskilt om det finns andra sjukdomar som uppstår med svåra symptom. Dessutom bör man komma ihåg att det inte finns några specifika symptom på att öka hjärtat i storlek. Saken är att många av de tecken som finns i ett tillstånd som kardiomegali är karakteristiska för primärsjukdomar som framkallar vävnadshypertrofi. Hos absolut friska personer på utveckling av en kardiomegali kan man ange följande tecken:

  • tyngd i rätt hypokondrium;
  • torr hosta;
  • svullnad i benen och hela kroppen;
  • andnöd även vid låga belastningar;
  • ökad trötthet
  • smärta i bröstet.

  Först kan sådana manifestationer uttryckas ganska svagt. Men eftersom vävnaderna blir hypertrofa börjar symtomatiska manifestationer öka, eftersom hjärtat gradvis förlorar sin förmåga att utföra sin funktion. Konsekvenserna av utvidgningen av hjärtans väggar och utvidgningen av ventriklerna kan vara de mest ogynnsamma.

  Diagnos och behandling av kardiomegali

  Moderna diagnostiska metoder tillåter inte att detektera en ökning i volym av hjärtat i ett tidigt skede, eftersom de symptomatiska manifestationer av detta farliga tillstånd kan bero på andra sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, som ofta förvirrar även utbildade kardiologer. För att bekräfta diagnosen utförs följande aktiviteter:

  • Röntgenstrålar;
  • palpation;
  • lyssna;
  • ekokardiogram;
  • kateterisering;
  • biokemiskt blodprov;
  • CT;
  • biopsi.

  I sällsynta fall, när en ökning av hjärtvolymen detekteras i de tidiga stadierna, kan denna process stoppas med medicinska metoder. När sjukdomen redan har gått i full kraft bör huvudbehandlingen riktas mot de grundläggande orsakerna till utseendet av detta patologiska tillstånd. Beroende på arten av grundorsaken till problemet kan behandling utföras med både medicin och kirurgiska metoder.

  Som regel föreskrivs droger som möjliggör stabilisering av hjärtets arbete i denna eller den primära sjukdomen.

  Dessutom måste patienten observera en särskild regim av vakenhet och aktivitet samt en speciell sparsam kost. Det är mycket viktigt att äta i små portioner och undvika att äta. Kirurgisk behandling innebär att man utför en ventrikulär myotomi. En sådan operation kan inte utföras av alla patienter, eftersom den är förknippad med en hög risk för dödsfall på operationsbordet. I svåra fall, när andra behandlingsmetoder inte har den nödvändiga effekten, krävs hjärttransplantation.

  Ökat hjärta: grundläggande symtom, diagnosmetoder och behandling

  De flesta människor vet inte om deras problem med hjärtat, och efter att ha gått igenom undersökningen hör de diagnosen - ett förstorat hjärta. Denna patologi kan förekomma hos någon person, oavsett ålder och livsstil. Många tror att denna sjukdom är ett problem för idrottare som utsätts för stark fysisk stress.

  För närvarande, i den moderna världen, är ett mycket stort antal dödsfall på grund av hjärtsjukdomar. För att förstå faran i denna artikel kommer vi därför att överväga vad som är det utvidgade hjärtat, vilka symtom som kan uppstå, vilka orsaker som bidrar till bildandet av denna patologi och vilka behandlingsmetoder specialisten tillämpar.

  Vad är ett förstorat hjärta

  Vad är ett förstorat hjärta? Det här är en speciell sjukdom som påverkar både en vuxen och ett barn. Innan du känner till orsakerna och symtomen på sjukdomen är det värt att överväga i detalj dess väsen. Ett stort hjärta är en sjukdom som har ett motsvarande namn i medicin. Förstoringen av detta organ kallas kardiomegali.

  Uppkomsten av sjukdomen är nära relaterad till expansionen och ökningen av ventriklerna. Dessutom finns en intensifierad neoplastisk process i dem, de metaboliska produkterna ackumuleras i hjärtat. Detta leder till utvecklingen av kardiomegali. En man under lång tid misstänker inte sitt eget skick, så han fortsätter att leva, som tidigare.

  Detta är dock extremt farligt, om inget är gjort och inga åtgärder vidtas, eftersom det finns oönskade konsekvenser som hotar både barnets och vuxens liv.

  Sällan växer en stor vänster eller höger kammare i en helt frisk person. Orsaken kan vara graviditet hos kvinnor. Detta är förknippat med de resurser som kroppen lägger på fostrets utveckling i livmodern. Cardiomegaly är en vanlig kompanjon av idrottare. För att få reda på de exakta orsakerna till ett utvidgat hjärta, kommer instrumental diagnostik, röntgenstrålar, att hjälpa.

  Storleken på det mänskliga hjärtat fluktuerar inom vissa gränser. Såsom övning visar, hos män är detta organ större än kvinnors. Representanter för det starkare kön vid trettioårsåldern har en kapacitet på 760 cm³ och kvinnor - 580 cm³. Storleken är vanligtvis proportionell mot en persons vikt, bröstets struktur är av särskild betydelse. Orsakerna till ett utvidgat hjärta hos en vuxen är inte alltid bakom sjukdom.

  I vissa fall är en större volym normen. Således finns det inga strikta storlekar, de är individuella för varje organism. Inklusive det beror på vilken typ av mänsklig aktivitet.

  Ett förstorat hjärta är ett hjärta som har onormalt stora dimensioner. Ofta kallad kardiomegali, en ökning i hjärtat är inte en sjukdom eller störning, men ett symptom på en annan allvarligare sjukdom. Det kan vara ett tillfälligt tillstånd som passerar sig själv, eller ett kroniskt problem som kräver medicinsk intervention.

  I de flesta fall är en ökning i hjärtat inte åtföljd av utseendet av några symtom. Men om symptom observeras kan de vara svåra. En vanlig biverkning av kardiomegali är oregelbundna hjärtkontraktioner, även kallad arytmi.

  Andra symtom kan vara andfåddhet, andfåddhet och yrsel. Också ett symptom kan vara en svår hosta. Mer allvarliga symtom inkluderar allvarlig smärta i bröstet och en känsla av förfelningstillstånd eller svimning.

  Dessa symtom kan också fungera som tecken på hjärtinfarkt, vilket kan uppstå på grund av hjärtförstoring. Vanligtvis är hjärtat förstorat på grund av den extra stress som den upplever. Ibland kan en sådan belastning uppstå på grund av det tillfälliga tillståndet som orsakas av trauman, men i andra fall är orsaken något allvarligare.

  Förhöjt blodtryck, hjärtklaff sjukdom, sköldkörtelsjukdom, medfödd hjärtsjukdom och anemi är alla vanliga orsaker till ett utvidgat hjärta. Dessutom kan kardiomyopati eller svaghet i hjärtmuskeln orsaka hjärtförstoring.

  Hjärtmuskeln är förstorad för att kompensera för den ökande svimningen. Ibland leder förekomsten av problem med hjärtat till en alltför stor mängd element i kroppen. Så andra orsaker till ökningen i hjärtat är hemokromatos, järn ackumulering i kroppen och amyloidos, ackumulering av protein i hjärtat.

  Det är inte möjligt att bestämma om hjärtat förstoras genom en rutinundersökning. Detta innebär att ytterligare test krävs för att upptäcka detta tillstånd. I de flesta fall utförs en röntgenundersökning av bröstet. Det låter dig upptäcka inte bara en ökning i hjärtat, men framför allt andra sjukdomar som kan leda till en ökning i hjärtat.

  Efter röntgenundersökningen tilldelas ytterligare studier vanligtvis. För att kontrollera hjärtens elektriska aktivitet utförs vanligtvis elektrokardiografi, och ekkokardiografi används för att erhålla och genomföra en analys av hjärtans visuella bild.

  Även ibland används datortomografi och magnetisk resonanstomografi (CT och MRT) för att bestämma arten av hjärtsjukdom. Dessutom utförs ett blodprov. Efter diagnosen görs korrigering av hjärtförstoringen genom att behandla den underliggande sjukdomen.

  Beroende på diagnosen kan läkemedel ordineras för att återställa hjärtkärnans styrka, sänka blodtrycket eller kontrollera nivåerna av sköldkörtelhormoner. Ibland krävs en kirurgisk operation. I vissa fall används hjärtpacemakare eller hjärtklaff ersättning kirurgi för att korrigera sjukdomar som är förknippade med hjärtförstoring.

  Orsaker till sjukdomen

  Vikten av hjärtat av den genomsnittliga mannen är 332 gram, kvinnor - 253. Normal anses om kroppens vikt varierar exakt inom dessa gränser. När det gäller storlekarna är de vanligtvis relaterade till den mänskliga näven. För att orgelen ska fungera normalt är det mycket viktigt att alla dess delar (atria, ventriklar) eller snarare tjockleken på deras väggar, längden och bredden i allmänhet är normala.

  Vad ska man göra om fluorografi (röntgenbild, ultraljud) visade att hjärtat förstorats i storlek, är det förstorat? Hur farligt är det att ha ett stort hjärta i ordets ordalydelse? Och på grund av vad kroppen kan öka? Vi ska räkna ut allt i ordning.

  Till de viktigaste orsakerna till att hjärtat är mer än normalt i fotoet av fluorografi är det möjligt att relatera:

  1. Stor fysisk aktivitet.
  2. Sjukdom.

  Människor som dagligen engagerar sig i tungt fysiskt arbete, liksom professionella idrottare i ett förstärkt läge, och hjärtat fungerar: det är tvunget att kämpa oftare och snabbare för att destillera blodet.

  Detta leder till att cellerna i hjärtmuskeln ofta blir större, de växer. Som ett resultat ökar organets vikt och dess storlek.

  Om den fysiska ansträngningen i framtiden kommer att vara måttlig ökade hälsoriskerna av denna anledning, hjärtan bär inte. Om en person fortsätter att utsätta sin kropp för överdriven stress under lång tid, är det möjligt att utveckla en patologi som ett hypertrofierat hjärta, vilket är fullt av allvarliga komplikationer och till och med farligt för livet.

  Orsaka att hjärtat ökas i storlek, är sjukdomar i det kardiovaskulära systemet (koronarogennye sjukdom: till exempel, högt blodtryck, kranskärlssjukdom) och hjärtat (virala, inflammatoriska sjukdomar), såväl som hjärtsjukdomar.

  Så, om en defekt och oförmåga hos ett organ att fungera normalt för att regelbundet förse hela kroppen med blod, kan organet öka.

  Orsaker som påverkar ökningen i kroppen är:

  1. Hypertensiv sjukdom. Ökningen i trycket leder till förändringar i kardiovaskulärsystemet: tonen i kärlen stiger, tjockleken på muskelskiktet ökar och den stora cirkeln av blodcirkulationen lider.
  2. Ischemisk hjärtsjukdom: angina, hjärtinfarkt. Syresvält av organvävnader inträffar med döden av sina celler och ersättning av bindväv, vilket leder till en ökning av storleken på dess vänstra del.
  3. Reumatisk hjärtsjukdom. Det är konsekvensen av tonsillit (frekvent angina). Reumatisk feber manifesteras av den inflammatoriska processen som äger rum i organets vävnader. Till följd av detta lider ventilerna och spänningar bildas.
  4. Myokardit.
  5. Nedsatt njurfunktion.
  6. Alkoholmissbruk. Det vanligaste exemplet är alkoholisk kardiomyopati.
  7. Rökare.
  8. Akut perikardit (inflammation i det serösa membranet).
  9. Medfödda hjärtsjukdomar.

  Det största inflytandet på hjärtat bland kroniska sjukdomar har diabetes, vilket leder till funktionsfel i myokardiefunktionen. Diabetiker är benägen för kranskärlssjukdomar, så i vuxen ålder har de ofta kranskärlssjukdom.

  I ett komplex leder detta till kardiomegali, och om en patient har diabetes mellitus kombinerat med arteriellt tryck, fördubblas risken för hjärtförhöjning. En viktig roll bland andra hjärtsjukdomar spelas av manifestationer av reumatism och hjärtmuskler i samband med dem.

  Även instabil blodtryck kan provokera hypertrofi i vänstra ventrikeln. Stagnation i hjärtat orsakar oftast arteriell hypertoni, vilket leder till hjärtsvikt och kardiomegali.

  Alkohol har en mycket skadlig effekt på hjärtat. Ofta i nätets storhet finns det rekommendationer om att regelbundet intag av alkohol i små doser hjälper till att rensa kärlen och hjälper till att upprätthålla hjärtat i god form. Men ofta blir små doser alkohol stora, som med regelbunden användning i tio år eller mer leder till alkoholisk kardiomyopati och sedan till hjärtförstoring.

  symptom

  Med en ökning av hjärt ökad trötthet under fysisk ansträngning och utan dem kan det visas andfåddhet, minskad motion tröskelvärde, det finns smärta, svullnad av anklar och ben, högt blodtryck, och i allvarligare fall, medvetslöshet.

  Symtomatologin hos ett förstorat hjärta skiljer sig inte särskilt från symtomatologin hos andra hjärtsjukdomar, vilket uppenbaras på grund av stagnation och hjärtinsufficiens som orsakas av kardiomegali. I de flesta fall är en ökning i hjärtat associerad med en ökning av sina ventrikler.

  Båda ventriklarna kan förstoras, eller bara en av dem. Symtomatologi av sjukdomen:

  • Ökad trötthet.
  • Dyspné med fysisk ansträngning eller lång promenad.
  • Utseende av ödem på ben och kropp.
  • Svårighetstolerans för fysisk aktivitet.
  • Andningssvårigheter på natten och torr hosta.
  • Smärta i bröstet.
  • Huvudvärk, tinnitus och ökat blodtryck.
  • Förlust av medvetandet (sällan).
  Det är viktigt att notera att sjukdomen kan vara asymptomatisk. I detta fall kan endast en läkare bestämma sin tillgänglighet.

  Allvarligare konsekvenser beror troligen på vänster ventrikulär hypertrofi. Om vänster ventrikel förstoras ökar detta först och främst utflödet av blod. Konturen på vänster ventrikel antar en rundad form, och hjärtat förlängs nedåt. Då ändras hjärtats konturer, eftersom blodflödet också förlängs. Hjärtat växer till vänster och blir som en anka.

  Kardiomegali hos fostret och barnen

  Förstoring av hjärtat som inträffar under intrauterin tid är en medfödd och mycket allvarlig sjukdom. Kardiomegali i fostret kan utvecklas på grund av effekterna av negativa faktorer på den gravida kvinnan under hjärt-kärlsystemet, som börjar utvecklas mycket tidigt i embryot - från andra till åttonde veckan.

  Det är på den 17: e dagen en kardiogen plåt börjar bildas, och vid början av den tredje månaden av graviditeten har embryot redan bildat ett fyrkammarehjärta. Så de negativa faktorerna som påverkar det ofödda barnets kardiovaskulära system:

  • Joniserande, inklusive röntgenstrålning, strålning,
  • Virala sjukdomar hos moderen, speciellt rubella, svåra influensavägar, cytomegalovirusinfektion, herpes, etc.,
  • Rökning, alkohol, droger,
  • Användningen av vissa läkemedel, till exempel, antikonvulsiva medel, barbiturater etc.,
  • En allvarlig kränkning av kost, svält, utmattning, allvarlig beriberi.

  Dessutom kan vi inte utesluta ärftlighet, särskilt på moderlinjen. På grund av dessa faktorer kan fostret bilda hjärtfel, till exempel Ebsteins onormala tillstånd, som oftast leder till måttlig kardiomegali.

  Kardiomegali i fostret kombineras i regel med andra missbildningar, liksom med medfödda kromosomala störningar, till exempel med Downs syndrom. I en liten del av fallet finns det inga synliga hjärtorsaker för kardiomegali i fostret, så denna typ av sjukdom kallas idiopatisk kardiomegali.

  Symtomatologi av medfödd sjukdom är mycket typisk och typiskt - barnet är strax efter födseln observerad cyanos i ansiktet eller hela kroppen, andfåddhet när man gråter och suger, uttalad takykardi.

  För att bekräfta diagnosen hos nyfödda används metoder som bröströntgen och ultraljud i hjärtat. Prognos medfödd hjärtförstoring tvivelaktiga som spädbarn överleva efter födseln i 45% av fallen, dödades - i 30% av fallen, och de övriga barnen med allvarliga hjärtsjukdomar, dock förenligt med den framtida liv.

  Naturligtvis, när det gäller orsaker, såsom medfödda hjärtfel hos fostret, vilket leder till hjärtförstoring, läkare agera enklare, i motsats till idiopatisk formen av sjukdomen, när det inte finns någon uppenbar anledning är det inte.

  Så moderna personal och teknisk utrustning i vissa perinatala centra och centra för kardiovaskulär kirurgi, gör det möjligt att arbeta på barnet under de första dagarna efter hans födelse, och senare att lämna nyfödda och ge honom en chans till ett hälsosamt liv.

  Kardiomegali hos barn i tidigt, förskole- och skolålder bildas vid okorrigerade medfödda eller förvärvade hjärtfel. Symtom kokar i grunden ned till följande symtom:

  1. Utseendet av trötthet, trötthet,
  2. Dålig aptit,
  3. Sömnstörningar,
  4. Dålig prestanda i skolan,
  5. Neurologiska störningar,
  6. Psychoemotional lability.

  Diagnos och behandling vid förvärvad kardiomegali är inte mycket annorlunda än hos vuxna. De främsta orsakerna till ökningen av storleken på myokardiet hos barn kan kallas:

  • Medfödd hjärtsjukdom.
  • Bakteriella infektioner som orsakade rheumatism eller endokardit hos hjärtat.
  • Myokardit är en inflammation i hjärtmuskeln.
  • Hypertrofisk kardiomyopati är en genetisk patologi med utvidgning av hjärtkaviteterna på grund av förtjockning av väggarna.
  • Konsekvenserna av hjärtkirurgi.
  • Neoplasma av en malign eller godartad karaktär i hjärtvävnaderna.
  • Influensiva faktorer - undernäring, reaktion på mediciner, toxoplasmos, sarkoidos och andra.

  Ett förstorat hjärta hos ett barn är följt av en avmattning i viktökning och övergripande utveckling, svullnad i vävnaderna, frekvent förkylning, andfåddhet, hjärtrytmstörning, pall eller cyanotisk hud.

  Misstänkt sådant tillstånd hos barnet kommer barnläkaren att skicka honom till röntgen-, hjärtvävnadsbiopsi, ekkokardiografi och EKG. Sådana åtgärder kommer att bidra till att identifiera en möjlig patologi i tid och börja behandlingen. Metoder för behandling av hypertrophied myokardium består i anpassning av normal funktion av ventrikler och hjärtklaffar, förbättring av näring av vävnader och vaskulär permeabilitet.

  Att minska volymen av vätska som cirkulerar genom kroppen kommer också att minska belastningen på myokardiet och stabilisera patientens tillstånd.

  Personer med hypertrophied myocardial syndrom bör nödvändigtvis registreras hos en kardiolog och genomgå systematisk medicinsk behandling. En regelbunden granskning av hjärtat utförs för att övervaka situationen i dynamiken.

  Idrottarnas hjärta

  Vissa tror att professionell sport bidrar till att stärka kroppen och förbättra hjärtats arbete. En egenskap hos kroppen hos idrottare är att vänster ventrikel i ett antal fall väsentligt expanderas och förstoras. Detta tillstånd ger ökat blodflöde och ökar hjärtutgången.

  Det är viktigt att hjärtets egenskaper beror på typen av sportaktivitet. Det är uppenbart att kardiomegali diagnostiseras mycket oftare hos personer som är involverade i sport som kräver stor uthållighet. De inkluderar cykling, långdistanslöpning, skidåkning, skidskytte.

  En något mindre storlek av hjärtat finns i brottare, boxare. Är det bra eller dåligt? Saken är att anpassningsmekanismerna har bestämda gränser. Med överdriven stress på hjärtmuskeln kan den fysiologiska expansionen av kaviteterna (ventriklar och atria) bli patologiska.

  Detta sker när kroppsvolymen blir mer än 1200 cm³. Anledningen till detta kan vara bristande överensstämmelse med träningsplanen. Hos tränade personer ökar hjärtmuskulärvolymen med i genomsnitt 15-20%. Ökning av hjärtat och dess dimensioner beror på expansionen av små blodkärl och utseendet på nya. Allt detta bidrar till mättnad av blod med syre och förbättring av organtrofismen.

  I idrottsmedicin beaktas pulsen, trycket och tillståndet för myokardiet vid bedömningen av nivån hos hjärtat av idrottare. Hur långsam är puls, är trycket sänkt och finns det en hypertrofi i hjärtmuskeln? Allt detta vittnar om organismens höga kondition.

  Hypertoni och kardiomyopati

  Symtom på förstärkning av hjärtat observeras oftast med arteriell hypertension. Miljoner människor lider av denna sjukdom. Ofta avslöjas hypertoni hos personer i äldre och äldre ålder. Ökningen i hjärtans storlek sker alltid med denna patologi. Vid det första skedet av sjukdomen finns en ökning av den apikala impulsen.

  När sjukdomen utvecklas expanderar och ökar vänster ventrikulärt hålrum. Detta bidrar till att flytta hjärtans gränser ner och till vänster. Vidare förstoras alla andra avdelningar (både öron och höger kammare).

  Det är viktigt att svårighetsgraden av förändringen i organs storlek beror på hur mycket hypertensiv sjukdom är. Om det fortskrider mycket snabbt, utvecklas kortiomegali också flyktigt.

  Kardiomyopati är en vanlig orsak till denna sjukdom. Kardiomyopati av den hypertrofa typen leder till en ökning av volymen av alla delar, men ventriklarna varierar mer. Kroppsstorlek ökar något. Viktig roll i utvecklingen av denna patologi har en virusinfektion.

  Idiopatisk kardiomyopati är viktigast. I denna situation är det inte alltid möjligt att fastställa orsaken till förändringen i hjärtfunktionen. I vissa fall är etiologiska faktorer alkoholism, en virusinfektion.

  diagnostik

  Först och främst måste doktorn samla patientens anamnese: för att få reda på förekomst av kroniska sjukdomar, överförda operationer, eventuella skadliga vanor. Därefter genomförs forskning. Slagverk bestämmer storleken och gränserna på orgeln, vilket gör att du kan identifiera vilka delar av hjärtat som förstoras och sedan bedöma de möjliga orsakerna till sjukdomen.

  Laboratoriet utför:

  • biokemiskt blodprov,
  • lungröntgen,
  • ultraljud
  • computertomografi.

  Om läkaren bestämmer att orsakerna till ett stort hjärta är kronisk eller akut sjukdom, måste behandlingen av dessa sjukdomar utföras utan misslyckande. Om det startas i tid, minskar organet i storlek.

  Om orsaken är en hjärtsjukdom, måste du konsultera en hjärtkirurg och om nödvändigt genomgå en operation. Detta kommer att möjliggöra en lång tid att bibehålla effektiviteten hos det viktigaste organet för livet. Efter operationen är symtomatisk behandling ordinerad.

  Det är nödvändigt att sakta ner processen för att öka hjärtat i patienten. Om en person rör sig lite, följer inte mat, har ett antal dåliga vanor, för att lösa problemet måste han ompröva sin livsstil. Det innebär att man börjar spela sport i ett måttligt läge för att äta mat som är hög i vitaminer och spårämnen.

  Om du inte börjar behandlingen i tid, kan konsekvenserna vara mycket allvarliga. Det är därför du inte bör försumma rekommendationerna, om läkaren föreskriver en diet, sport eller operation. Av någon anledning är sjukdomen ordinerad medicinering, som kommer att varas under hela patientens livstid.

  Kroppen av inte alla människor kan överleva operationen på grund av ålder eller individuella egenskaper. Som ett resultat är kirurgisk ingrepp endast föreskriven i undantagsfall.

  Behandling av förstorat hjärta

  Den asymptomatiska banan av sjukdomen, som förekommer i nästan hälften av hypertrofi, är den största risken. Eftersom sjukdomen inte uppenbarar sig på något sätt fortsätter en person att leva ett vanligt sätt att leva, men patologin fortskrider och kan leda till plötslig hjärtstillestånd.

  Ett måttligt förstorat hjärta, till exempel, producerar inte heller något, men det är lätt att identifiera med ett EKG. Behandlingen utses under alla omständigheter, oberoende av avvikelsen. Det är önskvärt att ta en kurs på villkor av en medicinsk institution, under överinseende av läkare.

  Terapiåtgärder syftar också till att eliminera orsaken till sjukdomen. Till exempel, om hjärtat förstoras på grund av en medfödd missbildning, används kirurgiska ingreppsmetoder och därefter föreskrivs symptomatisk behandling. Modern medicin eliminerar med framgång medfödda anomalier, även i de minsta patienterna.

  Ett antal åtgärder bör inriktas på att sänka hypertrofiprocessen. Till exempel, om en person leder en stillasittande livsstil, äter felaktigt, har dåliga vanor, då är det allvarligt värt att ta några allvarliga steg. Först måste du förändra sättet att leva.

  Det är värt att notera att den fysiologiska hypertrofi hos idrottare syftar till hur man ökar hjärtfrekvensen och volymen för större uthållighet. Patienter med hypertrofi bör vara engagerade i löpning, simning, aerobics. De visar måttlig fysisk aktivitet. När det gäller kosten bör den inkludera livsmedel som är rika på omega-3-syror, vitaminer, mikroelement (magnesium, kalcium, kalium).

  Dessa substanser påverkar positivt myokardiet och de metaboliska processerna i vävnader. För att återställa det normala flödet av syre i blodet är det nödvändigt att minska de ökade belastningarna (hos idrottare) eller dagligen för att göra långa promenader.

  Läkemedel förskriver i alla fall en sjukdom. Åtgärden syftar till att återställa hjärtkärlsnäring och normalisera hjärtfrekvensen. Dessa inkluderar antiarytmiska läkemedel (verapamil, etc.), beta-blockerare.

  De tar sådana läkemedel under hela sitt liv. Läkaren kan ordinera angiotensinhämmare och antihypertensiva medel (t.ex. ramipril, enalapril). Det är nödvändigt att bli av med dåliga vanor. Eftersom en av anledningarna till att utvidga hjärtat är fetma, är det i vissa fall nödvändigt att kämpa med övervikt eftersom det ökar belastningen på kroppen.

  Sådana patienter bör begränsa salt, rökt, fet, stekt i kosten, för att konsumera mer färsk frukt, jäst mjölk. Utesluter helt från menyn bakverk, sött, animaliskt fett. Maten ska vara en bråkdel. Dessutom måste du dricka 1,5 liter vanligt vatten per dag. Patienten ska följa tarmarna (regelbunden tömning) eftersom nästan alla användbara substanser absorberas med det.

  Om hjärtat är förstorat till vänster, säg då att det bara kan vara en läkare efter en grundlig undersökning. Till exempel kan en person som hör om sitt tillstånd uppfatta det som ett patologi i hjärt-kärlsystemet, även om det ibland händer med en ökning av sockernivån och det är nödvändigt att behandla diabetes.

  När konservativa metoder är ineffektiva kan en operation som består i att ta bort det förstorade området visas. Kirurgisk ingrepp används också vid försvagning av artärkanalen, liksom vid medfödda hjärtsjukdomar.

  Kirurgiska metoder för behandling av ett utvidgat hjärta

  Om konservativ terapi inte ger resultat och patientens hälsotillstånd fortsätter att försämras, rekommenderar kardiologen en operation. Beroende på varje fall krävs ett visst kirurgiskt ingrepp:

  • kardioverter-defibrillator. En liten enhet implanteras under huden i övre delen av bröstet. Med hjälp av denna defibrillator finns en korrigering av hjärtritmen;
  • Protes av ventiler Den skadade hjärtventilen ändras till en ny för att återställa sin normala funktion. Procedurens varaktighet är 3-6 timmar;
  • hjärttransplantation är ett extremt mått. Först registrerar doktorn patienten i köen för transplantation. Den genomsnittliga väntetiden varierar från 200 dagar till ett år. Genomgången operation ger möjlighet att leva ytterligare 5-10 år.

  Specifika terapier

  Med tanke på graden av sjukdomen väljer läkaren mediciner som hjälper till att förbättra hjärtmuskeln. Förteckning över droger:

  • antikoagulantia - "Heparin", "Angioks";
  • diuretika - "Trifas", "Lizax", "Furosemid";
  • beta-blockerare - "Anaprilin", "Digoxin";
  • blockerare av angiotensin - "Eprosartan", "Lozartan."

  Vi bör inte utesluta människans behandlingsmetod. Jo, nyberedda juicer är bra: morot, tranbär, lök, björk. Utmärkt biodlingsprodukter: propolis, honung.

  Traditionella behandlingsmetoder

  • Krossa och blanda lika delar (50 gram) björkknoppar, Johannesört, hagtornsfrukt, kamilleblommor och immortelle.

  Häll en matsked av blandningen med ett glas kokande vatten och simma i ett vattenbad i 15 minuter, kyla i en timme och spänning.

  Ta tre gånger om dagen före måltiden för ¼ kopp för 1-1,5 månader. Utför 4-5 behandlingskurser med avbrott på 10-15 dagar. Koka de två följande recepten exakt på samma sätt och ta samma ordning (för att inte upprepa).

 • Grind och blanda 25 gr. frön av fänkål och kummin, gräsrössgräs, rötter och rhizomer av valerian officinalis. Sprid en matsked av blandningen i 200 ml. kokande vatten, laga i 15 minuter och insistera på 45 minuter.

  Efter kylning och spänning, tillsätt kokt vatten till originalvolymen och drick ¼ kopp tre gånger om dagen före måltiden i en månad.

 • Mala och blanda till 200 gr. rhizom av valerian officinalis och fänkål frukter, 100 gram morwort och hagtorn frukt av blodröd. Häll ett glas kokande vatten 1 msk. l. Blanda och koka i ett vattenbad i 15 minuter, fyll i två timmar. Efter perkolering, ta volymen till ursprunglig nivå. Drick ¼ kopp tre gånger om dagen i en månad efter att ha ätit. Efter tre månader, upprepa kursen.
 • Förbered två kompositioner. Den första består av en blandning (0,5 kg) maj blomma honung och 0,5 liter. 40-graders vodka. Blandningen värms över låg värme till dess att mjölkfilmen erhålles, varefter efter avlägsnande från värme, låta stå.

  Andra kompositionen: Ta en liter vatten stående för en dag och koka (ta vatten från hinkens övre yta). Detta i kombination med kokande vatten häll en tesked blandning av medicinska örter: valerianarot krossad, knotweed (Polygonum fågel), kamomill, Cudweed och Hjärt. Insistera en halvtimme och spänna genom flera lager av gasbind.

 • Blanda den första kompositionen med den andra. Läkemedlet är klart under 5-7 dagars förvaring i en mörk, kall plats. Att behandlas enligt följande: 1: a vecka-på en tesked två gånger om dagen; den andra veckan och till slutet - på en matsked med samma frekvens.

  När medicinen är över, ta en 10-dagars paus och förbereda en ny servering. Så du behöver behandlas under ett helt år. På receptets effektivitet finns det många recensioner av patienter som länge har haft behandling på grund av behandling utan det önskade resultatet, och först efter folkbehandlingen har det blivit lättnad.

 • Terapeutisk kost

  Terapeutisk kost innebär en minskning av innehållet i animaliska fetter och smältbara kolhydrater. Antalet proteiner förblir inom gränserna för den fysiologiska normen. Graden av reduktion av fett och kolhydrater påverkas av kroppsvikt, vilket återspeglas i de två dietalternativen som anges nedan.

  Med samtidig fetma används det andra alternativet. Obegränsad saltintag, flytande, extraktivämnen, kolesterol, och omvänt, ökad mängd av konsumerade vitaminer C och B, linolsyra, omega-3-fettsyra, kostfibrer, lipotropic medel, magnesium, kalium, mikronäringsämnen, som är rika på grönsaker, frukt, grönsak oljor, fisk och skaldjur, cottage cheese.

  Vid beredning av rätter används inte salt, mat kan hällas redan vid bordet. Fisk och kött ska kokas, grönsaker och frukt som innehåller grovfibrer ska krossas och kokas. Den vanliga temperaturen på disken rekommenderas.

  Den kemiska sammansättningen av den första varianten av den terapeutiska kosten:

  • 80 g proteiner, varav 50-55% är djur;
  • 70-80 g fett, 35% av dessa är grönsaker;
  • 350-400 g kolhydrater, varav 50 g är socker.

  Den kemiska sammansättningen av den andra varianten av kosten:

  • 80 g proteiner;
  • 70 g fetter;
  • 250-300 g kolhydrater med undantag av socker;
  • 1,2 liter vätska;
  • 8-10 g salt.
  Rekommenderad fem-timmarsdiet i små portioner.

  Produktrekommendationer

  1. Bröd, mjölprodukter.

  Det är tillåtet att konsumera vetebröd från första och andra klassens mjöl, råg från utsäde, skalat mjöl, skalade, flingor, läkarbröd.

  Rekommenderade torra och nesdobnoe kakor och bakverk, kokta utan salt, med tillsats av ost, fisk, kött, med en touch av sojamjöl och slipat vetekli.

  Det är förbjudet att konsumera produkter gjorda av smör och puffdekor.

 • Soppor.

  Vegetabiliska soppor, som kål soppa, borsch, rödbetor och även vegetariska soppor med tillsats av potatis och spannmål, är fruktjuice soppor tillåtna. Kött-, fisk- och svampbuljonger, soppor med baljväxter får inte äta.

  Du kan äta olika typer av kött och fjäderfä, men exklusivt lågfettiga sorter. De kan kokas, bakas hackad eller chunk. Det är förbjudet att konsumera fettvarianter, ankor, gås, lever, njurar, hjärnor, korv, rökt mat, konserver.

  Du kan äta magert fisk, kokt, bakat, hackad och hackad. Fiskrätter är också tillåtna. Dessa är havskammusslor, havskal, musslor. Det är inte tillåtet att äta feta arter, saltad, rökt fisk, konserver, kaviar.

  Mjölk och surmjölksdrycker med låg fetthalt, lättmjölkad ost eller stekost, 9% fett, rätter från den får äta. Konsumtionen av fettfattig, mager ost är tillåten. Grädde kan läggas till disken.

  Det är förbjudet att konsumera saltad och fet ost, fettkräm, gräddfil och stearinlökost.

  Tillåtna proteinomeletter. Max 3 gånger i veckan kan du äta mjukkokta ägg. Antal äggulor är begränsat.

  Från bovete, havregryn, hirs, korn och andra spannmål kan du förbereda smuliga porridge, grytor och spannmål. Begränsa mängden ris, semolina, pasta.

  Tillåtet konsumtion av olika rätter från alla slags kål, morötter, betor, som först måste finhackas. Tillåt att äta rätter från courgetter, pumpor, potatis, aubergine. I form av potatismos kan du äta gröna ärtor. Färsk gurkor, tomater, sallad, gröna är tillåtna.
  Rädisa, rädisa och svamp är förbjudna.

 • Snacks. Tillåtna konsumtions sallader och sallad med olja, som kan inkludera lamin, sallader med fisk och skaldjur, kokt fisk och jellied kött, sill blötläggas, saltad fettfri ost kost korv, mager skinka.

  Det är förbjudet att konsumera fet, skarp och salt mat, kaviar, konserverad mat.

  Du kan äta råa frukter och bär, torkade frukter. Tillåtet konsumtion av kompott, gelé, mousses, sambuks, de borde vara semisweet eller med tillsats av sockersubstitut. Mängden druvor, russin, socker, honung, sylt är begränsad. Med fetma är dessa produkter vanligtvis förbjudna.

  Förbjuden choklad, produkter med grädde, såväl som glass.

  Konsumtionen av såser på vegetabilisk buljong, kryddat med gräddfil, mejeri, tomat, frukt och bärsås är tillåten. I disken kan du tillsätta vanillin, kanel, citronsyra, i begränsade kvantiteter - majonnäs, pepparrot.

  Det är förbjudet att konsumera kött, fisk, svampsås, senap, peppar.

 • Drycker.

  Du kan dricka svagt te med citron, mjölk; inte starkt naturligt kaffe, kaffedrycker, grönsaker, frukt, bärsaft, bouillon av dogrose, buljonger av vassaklid.

  Förbjudet starkt te, starkt kaffe, kakao.

  När du lagar mat kan du använda smör och vegetabilisk olja. Vegetabiliska oljor kan sättas till disken. Rekommenderat intag av dietolja. Alla kött och kulinariska fetter är förbjudna.

 • Exempel på en dietmeny:

  • För den första frukosten kan du äta pudding från mager kockost, smula bovete gröt, te.
  • För den andra frukosten har du bara råd med ett nytt äpple.
  • Lunch består av pärlsoppa med grönsaker på vegetabilisk olja, köttsteker, ångad morötter, komposit.
  • För en mid-morgon snack kan du dricka en buljong av en hundros.
  • Till middag rekommenderas att konsumera grönsaksallad med havskål, kryddat med vegetabilisk olja, fisk bakad under mejerisås, kokt potatis, te.
  • Innan du lägger dig i sängen, är det bra att dricka kefir.

  Konsekvenser av sjukdomen

  Med det ökade läget för myokardieoperation och dess efterföljande ökning är det nödvändigt att observera hos en erfaren kardiolog och genomgå regelbundna provkurser. En viktig del av läkemedelsbehandling kommer att vara en översyn av deras livsstil.

  I synnerhet behöver du:

  • Överge dåliga vanor - missbruk av alkohol och cigaretter.
  • Bli av med fetma och extra pounds för att minska belastningen på hjärtmuskeln.
  • Minska den mängd som konsumeras av salt, rökt kolesterolrik mat.
  • Balansnäring, berika med spårämnen och ämnen för att normalisera hjärtats arbete.
  • Minska otillräcklig stress på hjärtat.

  Om du inte vidtar åtgärder för att upprätthålla myokardiet i ett hälsosamt tillstånd, är det skönt med utvecklingen av stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och till och med död. I en speciell grupp av risker är människor med alkoholberoende. Mot bakgrund av konstant förgiftning når en dricks hjärta ibland en mycket stor storlek.

  Återställandet av myokardiumets storlek kan endast ske vid fullständig övergivande av alkohol.

  Ett förstorat hjärta kan leda till betydande risker för patienten, vilket beror på den underliggande sjukdomen som orsakade hjärtans utvidgning. När hjärtat blir för stort, utsätts vissa delar av myokardiet för högre tryck och därmed ökad risk för ischemi och farliga komplikationer som stroke och hjärtinfarkt.

  Men statistik noterar att med patologi du kan leva utan allvarliga konsekvenser, hålla den under kontroll med hjälp av lämplig behandling. I själva verket har omkring 9,4 miljoner människor i Ryssland ett förstorat hjärta, särskilt i vänster kammare.

  utsikterna

  Det beror på vad som exakt utlöst ökningen i hjärtat:

  • Med arteriell hypertoni är prognosen gynnsam. Om du kommer att vara i tid att ta de pengar som din läkare har ordinerat, kommer ditt hjärta snart att återgå till det normala och kommer inte längre öka.
  • Om defekten hos interventrikulär septum är relativt gynnsam. Om kirurgi inte utförs i tid föreligger risk för utveckling av aortaklaff, svåra rytmförstörningar, vänster ventrikulär dysfunktion och plötslig död. Om patienten är igång, kommer inte hjärtat att störa honom längre.
  • Med dilaterad kardiomyopati - ogynnsam. Komplett återhämtning sker först efter transplantation. Det är emellertid inte alltid möjligt att hitta en givare för hjärttransplantation. Dessutom är risken för postoperativa komplikationer höga.
  • Med hypertrofisk kardiomyopati - relativt ogynnsam. I den asymptomatiska banan av sjukdomen detekteras patienter före sjukdomen. Med rätt behandling minskar risken för dödsfall.
  • Med metabolisk kardiomyopati är prognosen gynnsam. När ämnesomsättningen upprättas kommer en fullständig återhämtning.
  • Med aorta stenos utan behandling, livslängden varierar från 1 till 4 år från början av symptom. Med en snabb drift är prognosen relativt fördelaktig.
  • Om du inte behandlar mitralstenos, dör 50% av patienterna inom 5 år efter de första tecknen. Efter operationen är prognosen relativt fördelaktig.
  • När Ebsteins anomali är relativt gynnsam. Risken för plötslig död är 3-4%.
  • Med myokardit - gynnsam. Komplet återhämtning sker efter 4-8 veckor i 90% av fallen, efter ett år - i 10% av fallen.
  • Med exudativ perikardit - gynnsam. Alla opererade patienter återhämtar sig.
  • Med amyloidos - ogynnsam. Den maximala livslängden är 5 år från diagnosdagen.

  förebyggande

  Förändringar i livsstil kommer inte bara att förhindra utvecklingen av sjukdomen, men också förbättra tillståndet hos den utvidgade ventrikeln. Eftersom hypertrofi ofta uppträder hos personer som lider av fetma, är det bästa förebyggandet av sjukdomen att behålla ett idealiskt kroppsindex.

  Det är också värt att begränsa mängden salt i kosten för att normalisera blodtrycket. Om man misstänker hypertrofi rekommenderas alkoholkonsumtion i måttliga mängder, och om behandling föreskrivs är det bättre att vägra starka drycker helt och hållet.

  Trots det faktum att en av anledningarna till att öka hjärtekammaren är tung fysisk aktivitet, är det inte värt att ge upp sport. Regelbundna fysiska övningar, som promenader, pilates, yoga, skadar inte bara, utan tvärtom kommer att stärka hjärtat.

  Om diagnosen hypertrofi redan är inställd måste du fråga fysioterapeuten om att välja det optimala träningsprogrammet. 30 minuter med måttlig fysisk aktivitet kommer att möjliggöra att förstärka den försvagade hjärtmuskeln och förhindra dess ökning. En hälsosam livsstil och rätt näring gör att du kan glömma bort problem med vänster ventrikel under lång tid.
  "alt =" ">