Huvud / Dystoni

Ökat hjärta: orsaker, möjliga patologier, behandling

Från den här artikeln lär du dig: varför hjärtat kan växa, huruvida det stora hjärtat alltid är ett tecken på sjukdomen. Vilka symptom uppstår om hjärtat förstoras på grund av sjukdomar. Behandling av patologi.

Hela hjärtat och dess individuella kamrar kan förstoras. Detta kan vara ett symptom på kardiovaskulära missbildningar, inflammatoriska processer eller konsekvensen av en överdriven belastning på myokardiet.

Kardiologen och kardiosurgen är inblandade i problemet.

Vissa sjukdomar som orsakar utvidgning av hjärtat, kan botas helt med hjälp av medicinering eller kirurgi, men det finns de som är helt elimineras endast genom transplantation av organ.

Det finns två typer av att förstora hela hjärtat eller dess individuella kamrar:

 1. Hypertrofi. Detta är en förtjockning av väggarna. Det uppstår på grund av myocardiums tillväxt (muskelskal). Det mesta av detta påverkas av vänster ventrikel, eftersom den har störst belastning. Hypertrofi behöver inte alltid behandling. Klicka på bilden för att förstora
 2. Dilatation. Denna "sträckning" av organkammarna är en ökning i deras hålrum.

Orsaker till hjärtstorleksökning

Det kan vara en överdriven belastning på hjärtmuskeln eller hjärt- eller kärlsjukdomar.

Relativt säkra orsaker till hjärtmusklerproliferation

 • hög intensitet fysisk aktivitet
 • svår graviditet och förlossning.

Förstorat hjärta - ett slags kännetecken för de människor vars kroppar utsätts ofta för aerob träning: idrottare, hockeyspelare, fotbollsspelare, skidskyttar, cyklister, skidåkare, boxare, brottare, etc...

I samband med intensiv kardionagruzki och behovet av mer intensiv kroppen att pumpa blod, vilket ökar hjärtmuskeln (muskel mantel), vilket medför en första vänster ventrikulär hypertrofi, och sedan de återstående kamrarna.

Dessutom sträcker sig ventrikulärhålan. Detta är nödvändigt för att säkerställa en högre prestanda i hjärtat - ju större ventrikelhålan är, desto mer blod kan hjärtat pumpa per en reduktion.

Om det inte finns några irriterande symptom behöver den här funktionen inte behandlas.

Jämförelse av en ultraljud i hjärtat av en vanlig person och en idrottsman

Om hjärtvolymen överskrider 1200 cm 3 kan läkare förbjuda en person från att fortsätta att delta i professionell sport.

På liknande sätt uppstår en stor belastning på myokardiet under graviditet och förlossning. Om det inte finns några andra tecken på hjärt-kärlsjukdom, är det inte nödvändigt att behandla.

Patologiska orsaker till hjärtats förstärkning

 1. Arteriell hypertoni.
 2. Stenos av aortaklaven.
 3. Kardiomyopati.
 4. Mitral stenos.
 5. Defekt av interventrikulär septum.
 6. Ebstein anomali.
 7. Exudativ perikardit.
 8. Myokardit.
 9. Amyloidos.

Dessa sjukdomar kräver omedelbar behandling. Om orsaken till dilatation eller hypertrofi inte elimineras i tid, kommer hjärtsvikt framkalla irreversibelt.

Kännetecken för sjukdomar där hjärtat förstoras

I det här avsnittet kommer du att lära dig i detalj om vad som händer när de ovan nämnda patologierna listas, vilka symtom de åtföljer, deras orsaker.

Arteriell hypertoni

Detta är kroniskt ökat tryck. På grund av spasmer i blodkärl fungerar vänster ventrikel mer aktivt för att pumpa blod genom kroppen. Det finns hypertrofi av sin vägg.

Denna patologi har den mest gynnsamma prognosen. Om du tar tidigt blodtryckssänkande läkemedel som ordinerats av din läkare, kommer ditt hjärta att återgå till det normala och kommer inte att öka ytterligare.

Defekt av interventrikulär septum

Medfödd hjärtsjukdom, där det finns ett hål i septumet mellan vänster och höger ventrikel. Med patologi ökar alla organets organ, speciellt vänstra ventrikeln.

 • andfåddhet;
 • en känsla av stark hjärtklappning;
 • smärta i hjärtat
 • hosta.

kardiomyopati

Det utvidgade hjärtat är det viktigaste kliniska tecknet på dessa sjukdomar.

Det finns flera typer av kardiomyopati:

 • dilaterade,
 • hypertrofisk,
 • metabolisk.

Typer av kardiomyopatier och deras beskrivning:

Ventilfel

Aorta-stenos är förträngningen av ventilens lumen mellan aorta och vänster ventrikel. Svårt att spruta ut blod. Det provocerar hypertrofi i vänster ventrikel.

Klicka på bilden för att förstora

Mitralstenos är förträngningen av ventilens lumen placerad mellan vänster ventrikel och vänster atrium. Karakteriserad av hypertrofi hos vänstra atriumet.

Klicka på bilden för att förstora

Ebsteins anomali är underutvecklingen av tricuspidventilen och dess förskjutning i den högra ventrikeln. Det högra atriumet och den övre delen av högerkammaren är förstorade.

Orsaker till valvulära defekter:

Symtom på ventildefekter:

På ett sena stadium av sjukdomen - en rodnad på kinderna mot bakgrunden av pallor på andra hudområden, en blå nyans av läpparna, öronen och nosspetsen.

Inflammatoriska sjukdomar

myokardit

Myokardit är en inflammation i hjärtmuskeln som orsakas av virus, bakterier eller parasiter. När sjukdomen expanderar, alla hjärtkamrarna.

 • hjärtklappning;
 • andfåddhet;
 • smärta i bröstet;
 • hög temperatur (38 och mer).

När sjukdomen överförs till kronisk form kan symptomen försvinna.

perikardit

Exudativ perikardit är inflammationen i hjärthöljet (hjärtsäcken), åtföljd av ackumulering av vätska i den. Det ökar hjärtans storlek.

 • ständig andfåddhet;
 • hjärtklappning;
 • temperatur i intervallet från 37,1 till 38;
 • svullnad;
 • lågt blodtryck;
 • synlig svullnad i bröstet i hjärtat.

amyloidos

Detta är en sällsynt sjukdom med oförklarliga orsaker. Amyloidos i hjärtmuskeln, liksom i artärer, lever, njurar och andra organ, är den specifika substansen deponeras - amyloid.

Jämförelse av ultraljudet i hjärtat av en frisk patient och en patient med amyloidos sjukdom

diagnostik

Hjärtans storlek kan fastställas med hjälp av följande metoder:

 1. Slagverk (knackar på fingrarna på bröstets yta). Gör det möjligt att bestämma organets gränser redan under den första undersökningen.

 • Ekkokardiografi (ultraljud i hjärtat). Det hjälper inte bara att känna hjärtans storlek, men också för att fastställa orsaken till dess ökning.
 • Bröstets radiografi. Det möjliggör att avslöja hjärtats ökning under förebyggande undersökning.
 • Ytterligare diagnos kan inkludera EKG, Holter-övervakning, olika blodprov.

  behandling

  Det består i att eliminera den underliggande sjukdomen, varav ett av symptomen har blivit ett stort hjärta.

  utsikterna

  Det beror på vad som exakt utlöst ökningen i hjärtat:

  • Med arteriell hypertoni är prognosen gynnsam. Om du kommer att vara i tid att ta de pengar som din läkare har ordinerat, kommer ditt hjärta snart att återgå till det normala och kommer inte längre öka.
  • Om defekten hos interventrikulär septum är relativt gynnsam. Om kirurgi inte utförs i tid föreligger risk för utveckling av aortaklaff, svåra rytmförstörningar, vänster ventrikulär dysfunktion och plötslig död. Om patienten är igång, kommer inte hjärtat att störa honom längre.
  • Med dilaterad kardiomyopati - ogynnsam. Komplett återhämtning sker först efter transplantation. Det är emellertid inte alltid möjligt att hitta en givare för hjärttransplantation. Dessutom är risken för postoperativa komplikationer höga.
  • Med hypertrofisk kardiomyopati - relativt ogynnsam. I den asymptomatiska banan av sjukdomen detekteras patienter före sjukdomen. Med rätt behandling minskar risken för dödsfall.
  • Med metabolisk kardiomyopati är prognosen gynnsam. När ämnesomsättningen upprättas kommer en fullständig återhämtning.
  • Med aorta stenos utan behandling, livslängden varierar från 1 till 4 år från början av symptom. Med en snabb drift är prognosen relativt fördelaktig.
  • Om du inte behandlar mitralstenos, dör 50% av patienterna inom 5 år efter de första tecknen. Efter operationen är prognosen relativt fördelaktig.
  • När Ebsteins anomali är relativt gynnsam. Risken för plötslig död är 3-4%.
  • Med myokardit - gynnsam. Komplet återhämtning sker efter 4-8 veckor i 90% av fallen, efter ett år - i 10% av fallen.
  • Med exudativ perikardit - gynnsam. Alla opererade patienter återhämtar sig.
  • Med amyloidos - ogynnsam. Den maximala livslängden är 5 år från diagnosdagen.

  Förstorat hjärta / h1>
  När doktorn, som undersöker hjärtat under ekkokardiografi, ser om sådana indikatorer noterar han att hjärtans storlek och dess massa är normala. Men ofta är de numeriska egenskaperna hos massan och längden på den inre "motorn" hos en viss person för höga - det betyder en ökning av hjärtat eller kardiomegali.

  1 Hur växer hjärtat?

  De viktigaste mekanismerna för hjärtförstoring

  På grund av vissa omständigheter, som vi kommer att diskutera senare, börjar hjärtat uppleva en ökad belastning. Det är värt att notera att detta organ oftast representeras av hjärtmuskeln eller myokardiet. Och vad händer med muskeln om det är systematiskt laddat? Det kommer att öka i storlek på grund av ökningen i massa, eller hur? Och hjärtat är inte ett undantag. Om du börjar arbeta mer intensivt, för att pumpa blodet mer än den förskrivna, ökar myokardiet i storlek i storlekar - det förtar. Du kan säga att myokardiet "tjocknar", blir allt större.

  Utveckla hypertrofi. Men kompensationsmöjligheterna är inte obegränsade, och ögonblicket kommer när de löper ut. Muskler förlora styrka och ton, hjärtmuskeln blir slappa, sträckte väggen utvecklar utvidgning - expansion av hjärt hålrum. I detta fall är hjärtat också förstorat i storlek, men inte med massförstärkning, utan genom att sträcka sina kamrar. Således är de viktigaste mekanismerna för hjärtförstoring:

  Beroende på orsakerna som orsakade kardiomegali kan dessa processer konsekvent förändra varandra, eller träffas individuellt, oberoende av varandra. Ökningen kan omfatta både alla hjärtavdelningar och isolerade vissa. Låt oss överväga de grundläggande orsakerna till att hjärtavdelningarna eller hela orgeln som helhet når stora storlekar.

  2 Varför växer vänstra divisionerna?

  Vänster ventrikel och atrium är anslutna till varandra via en tvåbladig ventil. Skadorna på denna ventil kan följaktligen leda till en ökning av vänstra avdelningarna. Valvulär mitralpatologi kan vara medfödd i naturen, förträngning eller insufficiens kan utvecklas igen. Också en ökning i vänster ventrikel uppträder ofta med sådana hjärtfel som aortastenos, oftast är det en medfödd missbildning. Minns att aortan är det främsta kärlkärlet från vänster kammare.

  Men nummer 1 orsaken till frekvensen av en ökning i vänster ventrikel blir "Hennes Majestät" hypertension! Högt blodtryck hos hypertensive patienter med erfarenhet deformerar hjärtavdelningarna: först vänster ventrikel, sedan atrium. Fetma och övervikt påverkar även de ovan nämnda hjärtkamrarna negativt. Det bör noteras en ärftlig faktor i utvecklingen av vänsterkammarhypertrofi - ärftliga former av hypertrofisk, dilaterad kardiomyopati.

  3 Varför växer rätt divisioner?

  Mellan högra ventrikeln och atriumet är en tricuspidventil, och de högra sektionerna ligger i närheten av lungorna. Lungsjukdomar, såsom obstruktiv lungsjukdom, tung, frekvent bronkit, respiratorisk insufficiens, ökat tryck i lungkretsloppet, och därigenom skapa en ökad belastning på de högra sektioner, på grund av vilket de ökar kan uppträda. Medfödd eller förvärvad brist tre dubbel vinge ventil, tricuspid insufficiens orsakar också en ökning av en isolerad rätt kameror. Fördela separat arytmogena högerkammar kardiomyopati, där ursprunget till stor roll ärftlig överföring.

  4 Sport hjärta

  Fysiologiskt "sport" hjärta

  En separat kategori av personer som har en ökning av alla hjärtavdelningar är idrottare, liksom de som arbetar med tungt fysiskt arbete. Den överväldigande majoriteten av professionella idrottare utvecklar fysiologisk hypertrofi. Fysiologisk är normen. Det utvecklar kompensator och syftar till att ge kroppen tillräckligt blod. Men det finns en bra linje mellan det fysiologiska "sport" hjärtat och den patologiska - hypertrofiska kardiomyopati av idrottare. Med fortsatta massor av extrem intensitet kan det fysiologiskt ökade hjärtat "växa" till sjukdomens punkt.

  Stora hjärtdimensioner hos idrottare med utvecklad kardiomyopati uppstår från överkänslan av myokardiet. Hjärtmuskeln kan inte anpassa sig till ökad stress, syre och näringsbehov täcker inte energikostnaderna. För patologiskt utvidgade "sport" av hjärtat kännetecknas av inte bara tillväxten av dess kvantitativa indikatorer, såsom vikt och storlek, och till och med minskning av värdet av slagvolymen, försämrad fyllning av den vänstra kammaren, närvaron av patientens yrsel, svimning, arytmi. Dessa tecken indikerar utvecklingen av sjukdomen.

  5 kardiomyopatier eller ett tusen och en orsaker till hjärtats förstärkning

  Streptokocker och infektionssjukdomar

  Alla kardiomyopatier leder till en ökning av hjärtets storlek antingen på grund av masshypertrofisk eller genom utvidgning av kaviteterna - dilatation. Klassificeringen av kardiomyopatier är mycket omfattande, orsakerna till utvecklingen av kardiomegali är också stora. Här är de viktigaste:

  • ärftlighet och nedbrytning i gener,
  • missbruk av alkohol, droger,
  • infektionssjukdom,
  • metaboliska sjukdomar,
  • brott mot elektrolytbalansen i kroppen,
  • sjukdomar i bindväv av systemisk natur,
  • diabetes, hypertyreoidism och andra sjukdomar i det endokrina systemet,
  • exponering för strålning, vibrationer, höga och låga temperaturer och andra fysiska faktorer,
  • överkänslighet och toxiska reaktioner på läkemedel.

  6 Andra hjärtsjukdomar som orsak till ökat hjärta

  Det bör noteras att hjärt-och kärlsjukdomar och patologi i det kardiovaskulära systemet kan leda till en ökning av organet. Myokardiell ischemi, hypertoni, angina pectoris, hjärtattack - dessa sjukdomar förändrar hjärtets struktur och funktion. Och kardiomegali är inte det enda problemet, som tyvärr ofta förekommer i en hel bukett med hjärtproblem.

  7 Hur är livet med ett stort hjärta?

  Vad känner patienten, i vars bröst är ett förstorat hjärtslag? I de tidiga stadierna av sjukdomen, absolut ingenting. Patienten kan vara orolig av de symptom som ledde till hjärt-tillväxt och distension - det här är symtomen på den underliggande sjukdomen. Antingen symptom kan inte vara någon, en person känner sig helt frisk och kardiomegali detekteras av en slump, med EKG-tecken, genom bröstradiografi eller efter ultraljudsdisposition. När en klinik uppträder kan detta indikera en progression av sjukdomen, utvecklingen av hjärtsvikt.

  Dyspné med en ökning i vänstra hjärtat

  Kliniska tecken på förstorade vänstra indelningar:

  • svaghet;
  • andfåddhet;
  • hosta, det är möjligt att fästa blodåren med visköst sputum;
  • rytmförstörningar: snabb hjärtslag, extrasystoler, arytmier, saktning av impulsledning;
  • smärta i bröstområdet i en annan natur. Smärta sensioner kan vara av olika intensitet: från nästan omärklig till uttalad, skarp. Varaktigheten av smärta varierar också: från en andra stickning till ett långt tidsintervall - timmar, dagar.

  Ödem av sken och fötter

  Den kliniska bilden av förstorade rättavdelningar:

  • pastos, svullnad av ben och fötter;
  • svullnad i näsarnas åder, deras pulsation;
  • smärta under revbenet till höger, förstorad lever;
  • yrsel, besvär
  • smärta i hjärtat
  • arytmi.

  Kliniken motsvarar tecken på cirkulationssvikt i en liten och stor cirkel. Om patologin påverkar alla hjärtkamrar kommer kliniken att blandas. Glöm inte symptomen på den primära sjukdomen som ledde till kardiomegali.

  8 Diagnos och behandling av ett stort hjärta

  Percussion av hjärtområdet

  Förstorat hjärta är inte svårt att erkänna slagverk (med prostukivanii sina gränser genom en kista läkare fira sin expansion) och instrumentella metoder - X-ray, ekokardiografi. Förändringar i EKG kan också avslöja hypertrofi eller utvidgning. Dessa kardiogram bör alltid bekräftas av EchoCG vid diagnosen. Behandling innebär primärt avlägsnande av faktorer provocera kardiomegali (upphörande av alkohol, intensiv träning, inverkan av fysiska faktorer), såväl som behandling av de underliggande orsakerna till sjukdomen, på grund av vilket bildade ett andra förstorat hjärta. Vid medfödda missbildningar krävs kirurgisk behandling ofta.

  Behandla hjärtat

  Tips och recept

  Det är farligt att öka hjärtat

  I praktiken möter läkare ofta människor som har hjärtsjukdom. Oftast gäller detta äldre eller senila patienter. I vissa fall finns också hjärtpatologier i den kompetenta befolkningen. Nyfödda barn som har förvärvat defekter i prenatalperioden är inget undantag. Ett av symptomen på sådana patologier är ett förstorat hjärta. Detta symptom är vanligt vid många kardiologiska sjukdomar. Ökningen i hjärtmuskeln indikerar vanligtvis en långsiktig strömpatologi som leder till CHF.

  Cardiomegaly - vad är det?

  Normalt är hjärtets storlek individuellt för varje. De beror på sammansättningen av en person, kön, ålder. Man tror att organs storlek är ungefär lika med storleken på handflatan som pressas in i näven. Ändå finns det gränser som skiljer normen från patologi. Ett förstorat hjärta kallas kardiomegali. Det kan hittas både i fysisk undersökning och i instrumental diagnostik. I de flesta fall ökar hjärtekammaren, huvudsakligen den vänstra. Mindre ofta sker kardiomegali på bekostnad av de rätta avdelningarna. Förstoringen av kroppen framträder på grund av hypertrofi i det muskulösa skiktet, liksom på grund av utvidgat myokardium (dilatation). Detta fenomen uppträder sällan på kort tid. Vanligtvis föregås kardiomegali av en långvarig kronisk sjukdom.

  Förstorat hjärta: orsaker till patologi

  Kardiomegali kan uppstå på grund av olika orsaker. Det beror på patientens ålder, ärftlig predisposition, kroppsvikt och livsstil. Ibland anses ett förstorat hjärta vara en variant av normen. I detta fall bör kardiomegali vara måttlig. Sådana fall innefattar permanent fysisk aktivitet, graviditet, sällan ungdomar. En signifikant ökning av hjärtans storlek i denna kategori av människor är också en patologi. Det finns följande orsaker till kardiomegali:

  Medfödda missbildningar (CHD). De bildas under graviditeten, kan vara av olika storlekar. Med stora eller kombinerade vaker uppträder hjärtfel snabbt. I detta fall kan kardiomegali manifestera sig under de första månaderna av barnets liv. Om känslorna är obetydliga uppträder ökningen i hjärtat gradvis, ibland sker det inte alls. Inflammatoriska sjukdomar. Dessa inkluderar myo-, endo- och perikardit. De flesta av dessa patologier förekommer i barndomen och ungdomar. Kardiomegali observeras endast i fall då sjukdomen har förvärvat en kronisk form. Även denna grupp kan tillskrivas dilaterad myopati. Förvärvade hjärtsjukdomar. Framkallad i vuxen ålder. Oftast är de en följd av reumatism. Kroniska kardiovaskulära patologier. Dessa inkluderar ischemi i myokardiet (infarkt, angina pectoris), arteriell hypertension. Kroniska sjukdomar i lungorna. Bland dem - bronkial astma, KOL. Patologi hos andra organ och system. Hjärtförstoring kan observeras med allvarlig anemi, njur- och leverinsufficiens, hypertyreoidism. Metaboliskt syndrom (fetma i kombination med diabetes mellitus).

  Mekanism för utveckling av kardiomegali

  Patogenesen av kardiomegali beror på orsaken. Oftast förekommer vänster ventrikelhypertrofi hos personer med metaboliskt syndrom, kranskärlssjukdom eller högt blodtryck. Med en liten mängd syre kontraherar hjärtmuskeln snabbare än vanligt, och ökar gradvis i storlek. Ungefär detsamma händer med högt blodtryck. I det här fallet har hjärtat inte tillräckligt med tid att pumpa blod snabbt på grund av sitt höga blodtryck, så kroppen behöver mer ansträngning. Mekanismen för utveckling av kardiomegali skiljer sig åt i stenos och ventilinsufficiens. I fallet med dessa patologier flyter inte blodet helt i den intilliggande kammaren eller kärlet (aorta, lungartären) och orsakar dilatationen av en av hjärtavdelningarna. Med långvariga defekter ökar både ventrikeln och atriumet. I vissa fall kan hypertrofi hos hela organet inträffa. Höger ventrikulär fel uppstår med lungsjukdomar, leversjukdomar.

  Symtom med förstorat hjärta

  Symtom på utvidgat hjärta kan uttryckas i varierande grad. Med hypertrofi i vänster ventrikel klagar patienterna om andfåddhet. Anfall av luftbrist uppkommer under fysiska övningar, lyft av vikter, snabb och lång promenad. Med allvarlig kardiomegali kan andnöd vara i vila. Dessutom har vissa patienter edematöst syndrom. Ofta ackumuleras vätska på den nedre delen av sken på kvällen. Om orsaken till CHF är ischemi är patienter oroade över smärta i hjärtat. Den kliniska bilden beror också på orsaken till kardiomegali. Med pulmonella patologier läggs hosta och astma till de angivna symtomen. Leverinsufficiens kännetecknas av massivt ödem (ascites, anasarca), svullnad i livmoderhalsarna. Äldre människor med förstorat hjärta har ofta högt blodtryck.

  Hur diagnostiseras kardiomegali?

  För att avslöja kardiomegali är det inte tillräckligt med bevis på anamnese. För detta är det nödvändigt att utföra palpation och slagverk av orgeln. När man pekar på hjärtat blir det klart för doktorn om dess storlek motsvarar normen eller överstiger dess gränser. Dessutom utförs bröströntgen. Med kardiomegaly förstoras organs kontur i bilderna. För att bestämma i vilka avdelningar hypertrofi observeras utförs ett EKG. På grund av denna forskning är det möjligt att lära sig om orsaken till sjukdomen (ischemi, lungpatologi). Den mest exakta för diagnosen är EchoCG (ultraljud av hjärtat). Det låter dig bestämma tjockleken på myokardiet i varje kammare, storleken på kaviteterna, närvaron av dilatation.

  Behandling av förstorat hjärta

  När detta symptom identifieras frågas patienterna vad de ska göra om hjärtat förstoras. Behandlingen bör startas först efter en fullständig undersökning och ta reda på orsakerna. Vid behov föreskrivs bronkodilatatorer, antihypertensiva medel, diuretika. I vissa fall krävs en kombination av dessa medel. Oavsett orsaken är det viktigt att ta mediciner som påverkar undertryckandet av hjärtsvikt. Dessa inkluderar beredningar "Coronal", "Propranolol", "Captopril", etc. Vid svåra hjärtfel är kirurgisk behandling nödvändig. Det ordineras även för långvarig ischemi och akut cirkulationsfel.

  Ökat hjärta: Effekter av sjukdom

  Tyvärr passerar hjärtfel sällan helt, eftersom det är en kronisk progressiv sjukdom. Med otillräcklig behandling eller frånvaro kan konsekvenserna vara allvarliga. Vid allvarlig kardiomegali är patienten ständigt saknad luft, vilket orsakar alla organ att lida. Även sjukdomen kan leda till hjärtinfarkt, stroke, tromboembolism hos hjärt- eller lungkärl.

  Hjärtat är en av de viktigaste organen i människokroppen. Ett av de farligaste symptomen på sjukdomar som påverkar inte bara kardiovaskulärsystemet utan även andra organ är ett förstorat hjärta (kardiomegali). Det kan manifestera sig på olika sätt: i ett fall har patienten symptom som är karakteristiska för hjärtmuskelsjukdomar, i ett annat fall lever han länge och misstänker inte ens en patologi.

  Orsaker till patologi

  Det viktigaste organet som ger hela organismens vitala aktivitet består av 4 kamrar: två ventriklar och två atria. Det finns två delar av hjärtat - höger och vänster, som alla innehåller atrium och ventrikel. I normen förändras hela livet i hjärtat av livet. Människor som går in för sport har en ökning i sin storlek, vilket anses vara en ganska naturlig process och ger ingen anledning till oro.

  Vikten av hjärtat av en man är 332 gram, kvinnor - 253 gram. Det utvidgade hjärtat observeras när myokardiet växer och (eller) breddar dess hålighet. Oftast finns det en ökning i orgeln till vänster, vilket observeras hos många sjukdomar: högt blodtryck, blodstagnation i en stor cirkulationscirkulation, hjärtfel. Det är farligt att öka alla delar av kroppen. Detta tillstånd kallas ett "bullish hjärta", och endast användningen av kirurgisk ingrepp kan förbättra kvaliteten på en persons liv.

  Orsaker som påverkar ökningen i kroppen är:

  Hypertensiv sjukdom. Ökningen i trycket leder till förändringar i kardiovaskulärsystemet: tonen i kärlen stiger, tjockleken på muskelskiktet ökar och den stora cirkeln av blodcirkulationen lider. Ischemisk hjärtsjukdom: angina, hjärtinfarkt. Syresvält av organvävnader inträffar med döden av sina celler och ersättning av bindväv, vilket leder till en ökning av storleken på dess vänstra del. Reumatisk hjärtsjukdom. Det är konsekvensen av tonsillit (frekvent angina). Reumatisk feber manifesteras av den inflammatoriska processen som äger rum i organets vävnader. Till följd av detta lider ventilerna och spänningar bildas. Myokardit. Nedsatt njurfunktion. Alkoholmissbruk. Det vanligaste exemplet är alkoholisk kardiomyopati. Rökare. Akut perikardit (inflammation i det serösa membranet). Medfödda hjärtsjukdomar.

  Riskfaktor anses vara förekomst av patologi i nära släktingar, därför kan sjukdomen under vissa omständigheter manifestera sig i andra familjemedlemmar. En vanlig orsak till förändringar i hjärtmuskeln är en ökning av blodtrycket (över 140/90 mm Hg), som påverkar kardiovaskulärsystemet och i vissa fall leder till en ökning av organ upp till "bovint hjärta".

  Av stor betydelse är medfödd hjärtsjukdom. Hittills behandlas det under de första åren av livet, men det finns också former som endast finns i äldre ålder. Ett exempel är Nezaratschenie interventricular septum. Den vänstra kammaren innehåller syrgasrika blodarteriella och den högra kammaren - koldioxid (venös).

  Normalt blandar inte blodet, men med patologin i interventrikulär septum vänder blodet från vänster ventrikel till höger. Varianter i felets storlek är olika. Fel distribution av blod i kroppen leder till ökningen.

  Symptom på sjukdomen

  Manifestationer av kardiomegali är rent individuella. I vissa fall uppstår symtomen generellt inte, och personen lär sig om förlängningen av organs gränser av misstag, till exempel under fluorografi eller en doktors undersökning. Om patologin får sig att känna sig, skiljer sig dess manifestationer litet från symptomen på sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Men det finns fall då den patologiska processen utvecklas så snabbt att ett "tjurhjärta" snabbt bildas.

  Egenskaperna inkluderar:

  Smärta bakom bröstbenet. Yrsel, förlust av medvetande utan anledning. Snabb trötthet. Dyspné med låg belastning. Arytmi (rytmförändring). Utseendet av ödem (speciellt på underbenen på kvällen). Hosta, inte associerad med andningssjukdomar.

  Expansion av storleken på ett sådant viktigt organ i hjärt-kärlsystemet medför mycket farliga konsekvenser. Om rytmen i hjärtat störs finns risk för hjärtstillestånd. Förekomsten av buller bör kontrolleras av en läkare, eftersom det indikerar en förändring av ventilens struktur. Det utvidgade hjärtat påverkar kvaliteten på hela hjärt-kärlsystemet. Över tiden kommer det att komma en tid när kroppen inte kan pumpa den önskade blodmängden, så under åren ökar risken för hjärtsvikt. Om du ignorerar problemet kan du få en allvarlig komplikation - ett "tjurhjärta" (ökar kroppens storlek till kritisk).

  Diagnos och behandling

  För idag i medicinska världen finns det en stor mängd metoder för diagnostik av hjärtpatologi. I denna situation utser kardiologen:

  Bröstets radiografi. EKG. Ekokardiografi. Datortomografi eller magnetisk resonansbildning (om nödvändigt). Biokemiskt blodprov.

  Man bör komma ihåg att en korrekt diagnostiserad diagnos spelar en viktig roll vid behandling av någon sjukdom. Därför, efter att ha studerat resultaten, bestämmer läkaren taktik för behandling.

  Behandlingen bör börja med en förändring av livsstilen. Korrekt näring (uteslutning av feta, kryddiga, salta livsmedel), sova i minst 7 timmar, inga dåliga vanor, träning hjälper dig att bli av med diagnosen "hjärthypertrofi".

  Behandlingen består i utnämning av diuretika (avlägsnande av överskott av vatten minskar belastningen), antikoagulantia (minska risken för blodproppar och som ett resultat minimera manifestationer av hjärt-kärlsjukdom). Dessutom föreskrivs droger som hjälper till att återställa hjärtaktiviteten.

  Kirurgiska behandlingsmetoder används när en persons liv hotas. Den mest försummade formen anses vara ett "tjurhjärta", i en sådan situation rekommenderas transplantation av det drabbade organet. Protesen utförs vid förändring av ventilens struktur. Om förändringar i hjärtritmen observeras, installeras en apparat under huden, med hjälp av vilken den korrigeras.

  Hjärtat är människans mest utsatta organ. Hans arbete påverkas av många faktorer, vilket eliminerar vilket kan förlänga hälsan i många år. En hälsosam livsstil och fysisk aktivitet kommer att bidra till att förebygga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och den farligaste komplikationen - "tjurhjärtat".

  Från den här artikeln lär du dig: varför hjärtat kan växa, huruvida det stora hjärtat alltid är ett tecken på sjukdomen. Vilka symptom uppstår om hjärtat förstoras på grund av sjukdomar. Behandling av patologi.

  Orsaker till hjärtförstoring: "säker" och patologisk Karakteristik av sjukdomar där hjärtat är förstorat Diagnos Behandling Behandlingsprognos

  Hela hjärtat och dess individuella kamrar kan förstoras. Detta kan vara ett symptom på kardiovaskulära missbildningar, inflammatoriska processer eller konsekvensen av en överdriven belastning på myokardiet.

  Kardiologen och kardiosurgen är inblandade i problemet.

  Vissa sjukdomar som orsakar utvidgning av hjärtat, kan botas helt med hjälp av medicinering eller kirurgi, men det finns de som är helt elimineras endast genom transplantation av organ.

  Det finns två typer av att förstora hela hjärtat eller dess individuella kamrar:

  Hypertrofi. Detta är en förtjockning av väggarna. Det uppstår på grund av myocardiums tillväxt (muskelskal). Det mesta av detta påverkas av vänster ventrikel, eftersom den har störst belastning. Hypertrofi behöver inte alltid behandling. Dilatation. Denna "sträckning" av organkammarna är en ökning i deras hålrum.

  Orsaker till hjärtstorleksökning

  Det kan vara en överdriven belastning på hjärtmuskeln eller hjärt- eller kärlsjukdomar.

  Relativt säkra orsaker till hjärtmusklerproliferation

  hög intensitet fysisk aktivitet svår graviditet och förlossning.

  Förstorat hjärta - ett slags kännetecken för de människor vars kroppar utsätts ofta för aerob träning: idrottare, hockeyspelare, fotbollsspelare, skidskyttar, cyklister, skidåkare, boxare, brottare, etc...

  I samband med intensiv kardionagruzki och behovet av mer intensiv kroppen att pumpa blod, vilket ökar hjärtmuskeln (muskel mantel), vilket medför en första vänster ventrikulär hypertrofi, och sedan de återstående kamrarna.

  Dessutom sträcker sig ventrikulärhålan. Detta är nödvändigt för att säkerställa en högre prestanda i hjärtat - ju större ventrikelhålan är, desto mer blod kan hjärtat pumpa per en reduktion.

  Om det inte finns några irriterande symptom behöver den här funktionen inte behandlas.

  Jämförelse av en ultraljud i hjärtat av en vanlig person och en idrottsman

  Om hjärtvolymen överstiger 1200 cm3 kan läkare förbjuda en person från att fortsätta att delta i professionell sport.

  På liknande sätt uppstår en stor belastning på myokardiet under graviditet och förlossning. Om det inte finns några andra tecken på hjärt-kärlsjukdom, är det inte nödvändigt att behandla.

  Patologiska orsaker till hjärtats förstärkning

  Arteriell hypertoni. Stenos av aortaklaven. Kardiomyopati. Mitral stenos. Defekt av interventrikulär septum. Ebstein anomali. Exudativ perikardit. Myokardit. Amyloidos.

  Dessa sjukdomar kräver omedelbar behandling. Om orsaken till dilatation eller hypertrofi inte elimineras i tid, kommer hjärtsvikt framkalla irreversibelt.

  Kännetecken för sjukdomar där hjärtat förstoras

  I det här avsnittet kommer du att lära dig i detalj om vad som händer när de ovan nämnda patologierna listas, vilka symtom de åtföljer, deras orsaker.

  Arteriell hypertoni

  Detta är kroniskt ökat tryck. På grund av spasmer i blodkärl fungerar vänster ventrikel mer aktivt för att pumpa blod genom kroppen. Det finns hypertrofi av sin vägg.

  Denna patologi har den mest gynnsamma prognosen. Om du tar tidigt blodtryckssänkande läkemedel som ordinerats av din läkare, kommer ditt hjärta att återgå till det normala och kommer inte att öka ytterligare.

  Defekt av interventrikulär septum

  Medfödd hjärtsjukdom, där det finns ett hål i septumet mellan vänster och höger ventrikel. Med patologi ökar alla organets organ, speciellt vänstra ventrikeln.

  andfåddhet; en känsla av stark hjärtklappning; smärta i hjärtat hosta.

  kardiomyopati

  Det utvidgade hjärtat är det viktigaste kliniska tecknet på dessa sjukdomar.

  Det finns flera typer av kardiomyopati:

  dilatations-, hypertrofisk, metabolisk.

  Orsaker till utvidgat hjärta

  • Funktioner av kardiomegali
   • Etiologiska faktorer
  • Idrottarnas hjärta
  • Hypertoni och kardiomyopati
  • Manifestationer av kardiomegali och diagnos
  • Läkningsåtgärder

  Inte alla vet vilka personer som har ett förstorat hjärta. Hjärtsjukdom är ett vanligt fenomen. Årligen dör tusentals människor från kardiovaskulär patologi över hela världen. Varför visas ett förstorat hjärta och hur manifesterar detta tillstånd?

  Funktioner av kardiomegali

  En ökning av hjärtans storlek kallas kardiomegali. Mekanismen för en ökning av detta organ kan associeras med en ökning av ventriklerna (en eller båda), deras expansion (dilatation), neoplastiska processer och ackumulering av metaboliska produkter i kroppshålan. I denna situation utvecklas sann kardiomegali. Ofta utvecklas ett förstorat hjärta hos en frisk person mot bakgrund av ökad arbetsbelastning när barnet är födt. Kardiomegali upptäcks ofta hos idrottare. Precis för att fastställa orsaken till det stora hjärtat är det bara möjligt med speciella instrumentella metoder för forskning.

  Hos människa kan hjärtans storlek variera inom ett litet område. Det är känt att hos män är hjärtets storlek något större än kvinnors storlek. Hos män i åldrarna 20-30 år är hjärtvolymen cirka 760 cm³, för kvinnor - 580 cm³. Hjärtat är proportionellt mot människokroppens massa. Särskilt viktigt är bröstets egenskaper. Förstoring av hjärtat indikerar inte alltid att personen är sjuk. Ett litet hjärta är inte alltid normen. För närvarande är den maximala storleken på hjärtat inte upprättat. Det är individuellt för varje person.

  Etiologiska faktorer

  Detta tillstånd är vanligare hos vuxna än hos ett barn. Anledningarna till utvidgningen av hjärtans gränser är olika. I de flesta fall är de associerade med kardiovaskulär patologi. I vissa stater detekteras kardiomegali mycket ofta, och hos andra - sällan. De vanligaste orsakerna är:

  • intensiv sport;
  • bär ett barn
  • Chagas sjukdom;
  • idiopatisk kardiomyopati;
  • högt blodtryck;
  • olika hjärtfel (stenos, aortainsufficiens);
  • allvarlig anemi
  • njursvikt
  • lunghjärtat;
  • ischemisk hjärtsjukdom (infarkt);
  • Förekomsten av effusion i perikardväskan.

  När det gäller barn, de har ett stort hjärta kan vara en konsekvens av närvaron av en öppen ductus arteriosus. Det finns skäl som inte alltid leder till kardiomegali. Dessa inkluderar hypertrofisk kardiomyopati typ av strålning myokardit, karcinomatos, närvaron av en viral infektion, vissa parasitsjukdomar (toxoplasmos), endokrin patologi (hypotyreos och hypertyreos), autoimmuna sjukdomar (lupus, reumatism). Orsaken kan vara att ta vissa mediciner, till exempel sulfonamider. I sällsynta fall, förekommer en ökning av hjärt mot amyloidos, hemokromatos, sarkoidos, brist på spårämnen (fosfor, magnesium), vitaminer (tiamin), kollagenoser.

  Idrottarnas hjärta

  Vissa tror att professionell sport bidrar till att stärka kroppen och förbättra hjärtats arbete. En egenskap hos kroppen hos idrottare är att vänster ventrikel i ett antal fall väsentligt expanderas och förstoras. Detta tillstånd ger ökat blodflöde och ökar hjärtutgången. Det är viktigt att hjärtets egenskaper beror på typen av sportaktivitet. Det är uppenbart att kardiomegali diagnostiseras mycket oftare hos personer som är involverade i sport som kräver stor uthållighet. De inkluderar cykling, långdistanslöpning, skidåkning, skidskytte. En något mindre storlek av hjärtat finns i brottare, boxare. Är det bra eller dåligt?

  Saken är att anpassningsmekanismerna har bestämda gränser. Med överdriven stress på hjärtmuskeln kan den fysiologiska expansionen av kaviteterna (ventriklar och atria) bli patologiska. Detta sker när kroppsvolymen blir mer än 1200 cm³. Anledningen till detta kan vara bristande överensstämmelse med träningsplanen. Hos tränade personer ökar hjärtmuskulärvolymen med i genomsnitt 15-20%. Ökning av hjärtat och dess dimensioner beror på expansionen av små blodkärl och utseendet på nya. Allt detta bidrar till mättnad av blod med syre och förbättring av organtrofismen. I idrottsmedicin beaktas pulsen, trycket och tillståndet för myokardiet vid bedömningen av nivån hos hjärtat av idrottare. Hur långsam är puls, är trycket sänkt och finns det en hypertrofi i hjärtmuskeln? Allt detta vittnar om organismens höga kondition.

  Hypertoni och kardiomyopati

  Symtom på förstärkning av hjärtat observeras oftast med arteriell hypertension. Miljoner människor lider av denna sjukdom. Ofta avslöjas hypertoni hos personer i äldre och äldre ålder. Ökningen i hjärtans storlek sker alltid med denna patologi. Vid det första skedet av sjukdomen finns en ökning av den apikala impulsen. När sjukdomen utvecklas expanderar och ökar vänster ventrikulärt hålrum. Detta bidrar till att flytta hjärtans gränser ner och till vänster. Vidare förstoras alla andra avdelningar (både öron och höger kammare). Det är viktigt att svårighetsgraden av förändringen i organs storlek beror på hur mycket hypertensiv sjukdom är. Om det fortskrider mycket snabbt, utvecklas kortiomegali också flyktigt.

  Kardiomyopati är en vanlig orsak till denna sjukdom. Kardiomyopati av den hypertrofa typen leder till en ökning av volymen av alla delar, men ventriklarna varierar mer. Kroppsstorlek ökar något. Viktig roll i utvecklingen av denna patologi har en virusinfektion. Idiopatisk kardiomyopati är viktigast. I denna situation är det inte alltid möjligt att fastställa orsaken till förändringen i hjärtfunktionen. I vissa fall är etiologiska faktorer alkoholism, en virusinfektion.

  Manifestationer av kardiomegali och diagnos

  Symtom är inte alltid närvarande. Många människor mår bra och går inte till doktorn under lång tid. Möjliga kliniska tecken inkluderar:

  • andfåddhet efter en lång promenad eller fysisk ansträngning
  • andningssvårigheter på natten
  • Utseendet av ödem på lemmarna;
  • trötthet.

  En uppsättning symptom bestäms av den underliggande patologin, vilket ledde till en ökning i hjärtat. Om detta är en hypertensiv sjukdom, kommer patienterna att ha ökat tryck. Mot denna bakgrund finns det huvudvärk, svaghet, sjukdom, ansiktsrödhet. Om kardiomegali orsakas av ischemisk hjärtsjukdom (hjärtinfarkt) kan smärta i hjärtat eller bakom bröstbenet noteras. För att ordinera en behandling måste du fastställa en noggrann diagnos. Kardiomegali är inte en självständig sjukdom, men dess manifestation. Diagnos omfattar insamling av anamnese, laboratorie- och instrumentforskning. Av stor betydelse är perkussion, auscultation. Att samla en anamnesis av livet, är det nödvändigt att vara uppmärksam på dåliga vanor (alkoholkonsumtion). Långtidsanvändning av alkohol i stora mängder i 10 år eller mer är en riskfaktor.

  Läkaren måste ta reda på om patienten har lider av någon hjärtsjukdom före, vilka kroniska sjukdomar han har. När perkussion definierar organets gränser, så kan du ta reda på vilka avdelningar som förstoras. En laboratoriestudie innebär ett allmänt och biokemiskt blodprov. Av de instrumentella metoderna används röntgenstråle, ultraljud av hjärtat, beräknad tomografi. Mindre frekvent kateterisering, biopsi. Av stort värde är elektrokardiografi.

  Läkningsåtgärder

  Hur man behandlar kardiomegali?

  Behandling bör riktas mot den underliggande sjukdomen som den provocerade.

  Om det är högt blodtryck, då antihypertensiva läkemedel ordineras, diet. Med ischemi används medel som förbättrar blodtillförseln till hjärtmuskeln och andra mediciner.

  Vid skador eller fosterskador i ventiler används kirurgisk ingrepp. När alkoholisk kardiomyopati krävs för att utesluta mottagande av alkoholhaltiga drycker.

  Kardiomegali kan således vara en manifestation av formidabla sjukdomar.

  Ökad hjärtat orsakad hos en vuxen

  Alla personer utan undantag bör systematiskt genomgå en allmän undersökning i kliniken, så att du i tid kan bestämma utvecklingen av olika överträdelser och korrigera dem vid upptäckt. Så under en sådan medicinsk undersökning kan läkare plötsligt upptäcka några förändringar i hjärtets tillstånd - det viktigaste vitala organet i vår kropp. Till möjliga patologier i hans verksamhet ingår en ökning i hjärtat, orsakerna och symtomen på förändringen som vi kommer att överväga, samt hur dess behandling och förebyggande utförs.

  I de flesta fall anses en liten ökning av hjärtstorleken inte som en farlig patologi. En sådan kränkning kräver emellertid noggrann uppmärksamhet och vid behov lämplig korrigering.

  Orsaker till utvidgat hjärta

  Det finns ett antal faktorer som kan utlösa en märkbar ökning i hjärtat. Ett liknande tillstånd kan orsakas av kroniska sjukdomar, hjärtpatologier, droger och alkoholförgiftning.

  Av kroniska patologier på hjärtat påverkas särskilt diabetes, vilket kan orsaka funktionsfel i myokardieaktiviteten. Diabetiker har ofta kranskärlssjukdomar, så att de kan diagnostiseras med ischemisk hjärtsjukdom vid vuxen ålder. I händelse av att patienten diagnostiseras med diabetes mellitus och en ökning av blodtrycket ökar sannolikheten för att öka hjärtat flera gånger.

  Bland hjärtsjukdomar kan symtom på reumatism, liksom hjärtmuskler som är associerade med dem, påverka hjärtförstoring. Även en svag ökning av blodtrycket kan leda till hypertrofi (ökning) i vänster ventrikel.

  Ibland är ökningen av hjärtets storlek resultatet av stenos och insufficiens hos mitralventilen, ärftliga egenskaper, medfödda missbildningar och aorta-stenos (onormal aorta-minskning). Dessutom kan en sådan patologi uppstå på grund av akuta och kroniska lungsjukdomar. Det finns bevis för att hypertrofi kan bero på alla infektioner och inflammationer i andningssystemet.

  Som övning visar, är en av de vanligaste faktorer som kan leda till en ökning i hjärtat alkoholmissbruk. Fortfarande ganska farligt är påverkan av stark och systematisk stress.

  Hur verkar ökningen i hjärtat, vars symptom indikerar?

  En liten ökning i hjärtans storlek kan inte vara särskilt tydlig. Likväl är en sådan patologi nästan alltid åtföljd av utseende av dyspné. Med en markant ökning av hjärtstorleken är patienten oroad över andfåddhet i utsatt position och med överdriven fysisk ansträngning.

  Ofta är hypertrofi i hjärtat uppenbart av ökat ödem, vilket förklaras av försämringen av den fulla blodcirkulationen. Svullnad kan lokaliseras på benen och på buken, ibland maskerade de som en ökning av kroppsvikt.

  Bland de möjliga manifestationerna av en ökning av hjärtans storlek är arytmi - inte tillräckligt regelbundet hjärtslag. En sådan sjukdom kan åtföljas av andra förändringar i hälsotillståndet, som presenteras av en svag, ett premarignant tillstånd, bröstsmärta, andfåddhet och hjärtklappning.

  I ett antal fall uppenbaras en ökning av hjärtans storlek av bröstsmärta och hosta, i vilken en signifikant mängd skummande och vattenhaltigt sputum kan separeras. Ibland ses blodet i urladdningen.

  Symtomen på förhöjning av hjärtat innefattar också banalt överdriven trötthet och apati.

  Hur anpassas hjärtförstoring, hur effektivt är det??

  Behandling av hjärtförstoring beror främst på de faktorer som orsakade en sådan kränkning. En extremt viktig roll spelas genom att vidta åtgärder för att sakta ner hypertrofiprocesserna. Till exempel, om patienten är för stillasittande, inte äter ordentligt och har ett antal dåliga vanor, är det nödvändigt att radikalt ändra livsformen. När hypertrofi är nödvändig för att delta i fysisk träning, kommer det bästa alternativet att simma, snabba promenader och aerobics (men bara efter att ha råd med en läkare). Dieten bör innehålla ett tillräckligt antal livsmedel mättade med användbara omättade syror, vitaminer och mineraler (särskilt magnesium, kalcium och kalium).

  När det gäller droger syftar de främst till en fullständig återhämtning av hjärtkärlsnäring, samt att optimera hjärtfrekvensen. Det är oerhört viktigt att utesluta alla typer av dåliga vanor.

  Patienter med ökad hjärtstorlek visas dietnäring. Det hjälper till att klara av övervikt och i allmänhet för att förbättra kroppen.

  I vissa situationer är en ökning av hjärtets storlek en indikation på kirurgisk ingrepp, till exempel ventrikulär myotomi. Sådan behandling tillåter en att förbättra blodflödet i storleksordning, men det utförs endast i extrema fall.

  Om hjärtförstoring är förebyggbar, kommer förebyggande att hjälpa honom?

  Den huvudsakliga metoden för att förebygga hjärthypertrofi är ett korrekt sätt att leva och dagligen utöva olika fysiska övningar (reparativ laddning). Emellertid bör det noteras att när intensiteten av sjukdomen optimal last bör väljas endast en läkare, speciellt, i närvaro av hjärtsjukdom.

  Förebyggandet av hjärtförstoring är också att kontrollera blodtrycket och ett systematiskt besök hos läkaren för att övervaka den allmänna hälsan. Sådana åtgärder kommer att bidra till att märka det övergående hotet i tid.

  Ekaterina, www.rasteniya-lecarstvennie.ru
  Google

  Orsaker till hjärtstorleksökning

  Det kan vara en överdriven belastning på hjärtmuskeln eller hjärt- eller kärlsjukdomar.

  Relativt säkra orsaker till hjärtmusklerproliferation

  Förstorat hjärta - ett slags kännetecken för de människor vars kroppar utsätts ofta för aerob träning: idrottare, hockeyspelare, fotbollsspelare, skidskyttar, cyklister, skidåkare, boxare, brottare, etc...

  I samband med intensiv kardionagruzki och behovet av mer intensiv kroppen att pumpa blod, vilket ökar hjärtmuskeln (muskel mantel), vilket medför en första vänster ventrikulär hypertrofi, och sedan de återstående kamrarna.

  Dessutom sträcker sig ventrikulärhålan. Detta är nödvändigt för att säkerställa en högre prestanda i hjärtat - ju större ventrikelhålan är, desto mer blod kan hjärtat pumpa per en reduktion.

  Om det inte finns några irriterande symptom behöver den här funktionen inte behandlas.

  Jämförelse av en ultraljud i hjärtat av en vanlig person och en idrottsman

  Om hjärtvolymen överskrider 1200 cm 3 kan läkare förbjuda en person från att fortsätta att delta i professionell sport.

  På liknande sätt uppstår en stor belastning på myokardiet under graviditet och förlossning. Om det inte finns några andra tecken på hjärt-kärlsjukdom, är det inte nödvändigt att behandla.

  Patologiska orsaker till hjärtats förstärkning

  Dessa sjukdomar kräver omedelbar behandling. Om orsaken till dilatation eller hypertrofi inte elimineras i tid, kommer hjärtsvikt framkalla irreversibelt.

  Kännetecken för sjukdomar där hjärtat förstoras

  I det här avsnittet kommer du att lära dig i detalj om vad som händer när de ovan nämnda patologierna listas, vilka symtom de åtföljer, deras orsaker.

  Arteriell hypertoni

  Detta är kroniskt ökat tryck. På grund av spasmer i blodkärl fungerar vänster ventrikel mer aktivt för att pumpa blod genom kroppen. Det finns hypertrofi av sin vägg.

  Denna patologi har den mest gynnsamma prognosen. Om du tar tidigt blodtryckssänkande läkemedel som ordinerats av din läkare, kommer ditt hjärta att återgå till det normala och kommer inte att öka ytterligare.

  Defekt av interventrikulär septum

  Medfödd hjärtsjukdom, där det finns ett hål i septumet mellan vänster och höger ventrikel. Med patologi ökar alla organets organ, speciellt vänstra ventrikeln.

  kardiomyopati

  Det utvidgade hjärtat är det viktigaste kliniska tecknet på dessa sjukdomar.

  Det finns flera typer av kardiomyopati:

  • dilaterade,
  • hypertrofisk,
  • metabolisk.