Huvud / Emboli

EKG, del 3b. Extrasystoler och extrasystoler

Jag fortsätter min korta bekanta med EKG för icke-specialister. I början av cykeln: ett elektrokardiogram. Del 1 av 3: EKG: s teoretiska grund.

beats (accent på och) Är för tidiga (extraordinära) upphetsningar och sammandragningar av hela hjärtat eller dess enskilda regioner, den impuls som vanligtvis kommer från olika delar av hjärtans ledningssystem.

Ursprungsort Extrasystoles är av 3 slag:

 • förmaks: förändrad tand P, normalt ventrikulärt komplex QRS;
 • atriventrikulyarnye (från AV-anslutningen): QRS-komplexet ändras inte, P-toden saknas eller ändras och spelas in efter QRS-komplexet;
 • ventrikulär: QRS-komplexet förlängs och modifieras, P-tanden är vanligtvis inte synlig.

Varianter av extrasystoler från AV-noden.
a) P-tanden slogs samman med QRS-komplexet,
b) den modifierade prongen P är synlig efter QRS-komplexet.

Vad följer av ovanstående definition?

1) Vi ser på EKG endast elektrisk excitation, och om det fanns en motsvarande sammandragning av myokardiet - bestäms med andra metoder (auscultation, pulsundersökning, etc.). Sannerligen motsvarar excitering nästan alltid en sammandragning av myokardiet.

2) Det är lämpligt att tala om för tidig stimulering och sammandragning med rätt (rytmisk) hjärtfrekvens, när vi kan anta vid vilka tidsintervaller följande excitationer ska inträffa. Atriell fibrillation är exempelvis atriella muskelfibrer glada och kontraherade kaotiskt, så att prata om atriella extrasystoler i detta sammanhang ser löjligt ut. Samtidigt förändras inte QRS-ventrikelkomplexet med okomplicerad förmaksfibrillation, därför i närvaro av enskilda utvidgade och modifierade QRS-komplex, kan man tala om ventrikulär extrasystol.

Extrasystoler är både hos patienter och hos friska människor. Med en vanlig EKG-registrering spelas de in 5% av befolkningen, och för lång (daglig eller holter) övervakning identifieras 35-50% av personerna (data från Orlov's Manual "Electrocardiography Guide"). Extrasystoler kan orsaka stress, överexponering, extrema temperaturer, förändringar i kroppsställning, kaffe, te, rökning, infektioner etc.

På infektioner kommer jag att sluta särskilt. På 6: e kursen på vintern började jag oroa mig en känsla av hjärtsvikt, liknar en extrasystole. Avbrott var bara i vila och efter 1-2 veckor gick självständigt. På ett vanligt EKG var det inget hemskt (extrasystolesna slog inte på filmen), men i början var jag rädd ("dör plötsligt"). Undersök senare orsaken till mina avbrott kom jag till slutsatsen att de troligen var det enda symptomet av viral myokardit efter en kort tid före denna akuta respiratorisk virusinfektion.

Viral myokardit kan orsaka Coxsackie-virus A och B, ECHO-virus, influensa A och B, cytomegalovirus, virus av poliomyelit, Epstein-Barr. Myokardit utvecklas antingen under eller efter en infektionssjukdom i tid från några dagar till 4 veckor. Vanligtvis passerar viral myokardit på egen hand och endast i sällsynta fall är det troligt att det kan leda till dilaterad kardiomyopati (dilatatio - Latin expansion, hjärtat expanderar, och dess muskelmur är tunn och blir som en trasa).

Vänster - hjärtat är normalt, rätt - dilaterad kardiomyopati
(hjärtets kavitet är dilaterad, hjärtans vägg är tunn).

Vid vilka extrasystoler behöver man larma ett larm?

Eftersom extrasystoler förekommer hos nästan varje person, behöver du veta vilka typer av dem som är livshotande, främst när det gäller utveckling av dödliga arytmier. Samtidigt berör vi klassificeringen.

Och så, behandling är nödvändig i fall där extrasystoler kan tillskrivas, åtminstone till en och listad under 4 typer:

Extrasystoler är frekventa mer än 30 per timme (tidigare betraktad mer än 5 per minut).

Detta hänvisar också till tecken på frekvenskaraktäristiken allodromy - Den korrekta växlingen av extrasystoler och normala sammandragningar. Till exempel, bigemini (från "bi" - två) - efter varje normal sammandragning finns en extrasystole. Bigeminia händer vanligtvis när en överdos av hjärtglykosider, utsedd för behandling av hjärtsvikt och hjärtfrekvensreduktion med konstant förmaksfibrillering.

 • singel;
 • parat (dubbel, 2 extrasystoler i rad);
 • grupp, volley (3-5 extrasystoler i rad);
 • längre (upp till 30 sekunder) gruppens extrasystoler kallas oftare "instabil takykardi" eller "korta episoder av instabil takykardi".

Gruppens extrasystole (3 ventrikulära komplex i rad).

Extrasystoler är monotopisk eller monofokus (uppstår från ett ställe i hjärtat ledningssystemet), och polytopisk eller polyfokus (från olika ställen). Naturligtvis, om extrasystolerna är polytopiska, så finns det flera foci av patologisk excitation i hjärtat, vilket ökar risken för dödlig arytmi. Hur identifieras olika stimuleringskällor? Bestäm den så kallade kopplingsintervall. Detta är avståndet från extrasystolen till föregående komplex i sekunder (från P till P eller från QRS till QRS).

Monotopisk (monofokus) extrasystol.

Polytopisk (polyfokus) extrasystol.

Cirka konstant intervall för vidhäftning av extrasystoler (olika inte mer än 0,02-0,04 sekunder) talar om en ursprungskälla, det vill säga, monotopiska extrasystoler. Vanligtvis ser monotopiska extrasystoler mycket liknar varandra i samma ledning och kallas därför monomorf (från "morphos" -formen). ibland monotopiska monofokuserade extrasystoler med samma adhesionsintervall kan skilja sig i form i samma ledning, vilket orsakas av olika villkor för deras uppförande, Sådana extrasystoler kallas monofokuspolymorf.

4) tidiga ventrikulära extrasystoler av typen "R till T".

I detta fall är de komplexa QRS extrasystolerna skiktade på T-vågets övre eller nedre knä tidigare komplex.

Tidig extrasystol typ "R till T".
Ursprungen på den nedåtgående böjningen av T-vågan.

Ventrikulära extrasystoler anses generellt vara farligare än supraventrikulära (utgående från atria och AV-noden).

Organiska och funktionella extrasystoler

Det finns också uppdelning av extrasystolen i organiska (farligt) och funktionell (Säker). Beats av organiskt ursprung är baserade på någon form av allvarlig patologi och förekommer oftare hos patienter med kranskärlssjukdom (inklusive hjärtinfarkt), högt blodtryck, hjärtsjukdomar, myokardit, endokrina sjukdomar (hypertyreoidism och feokromocytom). Vanligtvis förekommer extrasystoler av den mer drabbade (hypertrophied) underliggande sjukdomen i ventrikeln.

Nyfikenheter en överdos av hjärtglykosider. I hypertrofi av en av kamrarna på grund av den relativa bristen på blodtillförsel för att ha tid att göra mindre glykosider än i en sund kammare, så en överdos av hjärtglykosider slår inträffar vanligtvis från en hälsosam kammare.

Funktionella extrasystoler är inte associerade med allvarliga hälsoproblem och är mer benägna att inträffa med ökad vagal tone (bradykardi - hjärtfrekvens 90 per minut)

 • ofta är dessa multipla, polytopiska extrasystoler; typiska tidiga, grupp-extrasystoler och allorytmi
 • EKG patologiskt förändrats
 • möjliga förändringar i ST-segmentet och T-våget i följande bakom extrasystolkomplexen
 • efter att ha tagit atropin förändras deras mängd inte
 • kan behandlas med antiarytmiska läkemedel
 • Om du av misstag (till exempel vid mätning av blodtryck) som finns i hjärtat av en uppdelning som liknar organiska extrasystoler, var noga med att rekommendera patienten att se en läkare.

  Ekon av dolda hjärtsjukdomar - polytopiska extrasystoler

  Extraordinära hjärtkontraktioner, vilka signalerna förekommer i olika zoner i myokardiet, kallas polytropa extrasystoler. De kan vara singel, frekvent och volley. De diagnostiseras som i sjukdomar i hjärtat, och utan dem. I svåra hjärtmuskelskada beats tillsammans med blodcirkulationen och kan utvecklas till flimmer, en livshotande patient.

  Läs i den här artikeln

  Polytopic extrasystoles - vad är det?

  Förekomsten av för tidiga sammandragningar framkallar ett ektopiskt fokus. Detta är excitationszonen, som ligger utanför sinusnoden - den huvudsakliga källan till normal rytm. Om den patologiska källan är en, är extrasystolerna identiska i form, de kallas monomorfa, monotopiska (monofokus).

  När flera lesioner infarkt eller betydande kränkningar av nerv- och endokrina regleringen extra systole av hjärtat som produceras på flera ställen - knutar och fibrer av ledningssystemet, förmaken, skiljeväggen mellan kamrarna i hjärtat, den ventrikulära delen av hjärtmuskeln. På EKG har sådana extrasystoler olika former, sekvens av utseende, amplitud. De kallas polytopiska.

  Om ytterligare excitation av muskelcellerna är ett sätt, kan de slag vara identiska till sin form - politopnye (polifokusnye) monomorf. När olika riktningar Heart puls av ektopisk foci all extra rad olika - politopnye polymorfa. Den senare typen av arytmi indikerar en allvarlig skada till myokardiet, en obalans i det autonoma nervsystemet, hormonella förändringar, elektrolyt sammansättningen av blod.

  Och här handlar det mer om behandling av extrasystole.

  Orsakerna till polytopiska extrasystoler

  Detektion av extrasystoler är möjlig hos friska människor, men oftare är de monomorfa och uppkommer när:

  • mental och fysisk överbelastning
  • spänning;
  • överdriven intag av drycker med koffein eller alkohol
  • röka.

  Rytmans brott är sannolikt om alla dessa faktorer kombineras. Reflex stimulering av myokardiet förklaras med tidiga sammandragningar i matsmältningssystemet sjukdomar i lungsystemet, ryggrad, njurar och reproduktionsorgan.

  Polytopisk extrasystol noteras vanligen i närvaro av sådana patologiska förändringar i hjärtmuskeln:

  • ischemi (stenokardi, infarkt);
  • inflammation (myokardit, endokardit, perikardit);
  • överbelastningsvolym (ventilfel, hypertoni, dilaterad kardiomyopati);
  • svaghet i hjärtaktiviteten (cirkulationsinsufficiens);
  • en minskning av frekvensen av metaboliska processer - myokardisk dystrofi, inklusive syndromet hos ett patologiskt idrottshjärta;
  • ärr efter inflammation eller mot bakgrund av ateroskleros.
  Myokardit är en av orsakerna till polytopiska extrasystoler

  Arytmi med olika spänningsfokus kan orsaka:

  • berusning med hjärtglykosider, kemikalier, anestetika, hormonella droger;
  • överdosering av diuretika, antidepressiva medel;
  • sänka innehållet i kalium och magnesium i blodet;
  • överdriven sköldkörtelhormoner (tyrotoxikos), glukos i blodet (diabetes mellitus);
  • anemi;
  • retention av natrium och vatten i kroppen (hyperaldosteronism);
  • fetma;
  • elektroimpulsbehandling (extern eller implanterad pacemaker);
  • hjärtkirurgi, koronar angiografi och kavitetskateterisering.

  För att bestämma formen av rytmförstöring i närvaro av extrasystol utförs EKG-diagnostik. Med hjälp av den, analysera frekvensen av förekomst av extraordinära nedskärningar, placeringen av fokus för ektopi.

  Singel och frekvent

  Sällsynta extrasystoler kallas singel, de kan ses på ett elektrokardiogram från en till fem på en minut. Frekventa extrasystoler förekommer 15 gånger per minut, de stör blodkärlets fyllning med blod under avslappningsperioden och leder till ett otillräckligt blodintag i arteriet nätverk. Denna arytmi hotar kollapsen av hjärncirkulationen, förekomsten av stroke.

  Svag näring av hjärtmuskeln och njurarna orsakar bildandet av infarktfokus i dessa organ.

  ventrikulär

  Den impuls som uppstod i myokardiet orsakar förändringar i kontraktionsvågan som registrerats på EKG. Sådana extraordinära komplex har en onormal form, på grund av hjärtmuskeln som avdelning, där det finns fart, flyttar den snabbt, och den andra kammaren är glada och reducerade sent.

  Innan VES ingen atriell våg på grund av det faktum att signalen inte kan gå igenom den atrioventrikulära noden i motsatt riktning och minskas med de atriella sinusvågor som vanligt.

  Oftast prematura ventrikulära slag med polytopic form av arytmi är förebud om paroxysmal takykardi och livshotande fibrillation hos patienter med hjärtinfarkt, myokardit eller försämrad svår cirkulationssvikt.

  Supraventricular (supraventricular)

  Om källan för extrasystoler är den atrioventrikulära noden eller fiber retledningssystem av hjärtat, som är belägna i förmaken, hänvisar rytmen störningar av olika former av supraventrikulära arytmier. I extremt sällsynta fall förekommer del av impulserna i sinusnoden. I detta fall har vågorna på elektrokardiogrammet rätt form, men visas med olika frekvenser.

  Nästa plats för signalbildning är den atrioventrikulära noden. Extrasystoler kan bildas i övre, mellersta eller nedre delen. Ju längre den ligger i förhållande till sinusnoden, desto mer förändras EKG.

  Det viktigaste tecknet på nodala och atriella extrasystoler är det normala ventrikulära komplexet, eftersom myokardiet i dessa avdelningar tar emot signaler (såväl som normala) från de överliggande avdelningarna. Formen och riktningen för P-våg ändras eftersom auriklarna är glada senare än ventriklerna eller samtidigt med dem, kommer exciteringsvågan tillbaka (uppifrån) till dem.

  förmaks

  Lokalisering av det patologiska fokuset i myokardiet hos atriären förekommer oftast i hjärtsjukdomar. Patienter med mitralventilfel är speciellt utsatta för en sådan rytmförstöring.

  Efter eliminering av angrepp av förmaksarytmi sinusrytmen saktar ner, är att en ogynnsam tecken, eftersom det ökar risken för paroxysmalt förmaksflimmer eller förmaks takykardi form.

  Vid det mycket tidiga utseendet av en extra puls är endast atriärkontraktet, eftersom det finns en period av okänslighet (eldfast) efter en vanlig systole i ventriklerna. Sådana extrasystoler kallas blockerade.

  polymorfa

  Det finns olika kombinationer av former av extrasystol i närvaro av flera foci av ektopiska signaler:

  • höger och vänster atriella sammandragningar;
  • right atrial och left ventricular;
  • nodal och atriel;
  • ventrikulär och supraventrikulär.

  Alla dessa och liknande kombinationer strider väsentligt mot ordningen av hjärtkammarens sammandragningar. Prognosen i sådana fall anses vara ogynnsam, eftersom risken för ventrikelflimmering och stopp av hjärtkollisioner ökar.

  Ventrikelfibrillering kan uppstå som ett resultat av polytopiska extrasystoler

  Symtom på polytopiska extrasystoler

  Som regel beskriver patienten utseendet av ett tryck i hjärtområdet med utseendet av extrasystoler. Ju mer emotionell patienten, desto mer detaljerad och fantasifull beskrivning. Detta är speciellt karaktäristiskt för den arytmiska neurogeniciteten.

  Organiska beats är inte alltid åtföljs av subjektiva känslor, men efter att de är identifierade på EKG läkare ger råd om självtestet blir pulsen en källa till uppmärksamhet, psykiskt och fysiskt obehag.

  Polytopiska, frekventa och tidiga extrasystoler leder till markanta hemodynamiska störningar. De är förknippade med en låg hjärtproduktion på grund av det okoordinerade arbetet hos hjärtavdelningarna. Tecknen på sådana förändringar är:

  • periodisk yrsel som uppträder under en paus efter extrasystoler;
  • huvudvärk och hjärtsmärta
  • andfåddhet;
  • svimningstillstånd.

  Extrasystoler kan orsaka störningar i cerebralt blodflöde i form av talstörning och svaghet i extremiteterna av aterosklerotiska förändringar i blodkärlen.

  Titta på videon om orsakerna till extrasystolen och dess behandling:

  Diagnostiska metoder

  Vid bestämning av puls hos patienter med polytopiska extrasystoler uppträder en våg eller en för tidig svag effekt uppträder med en lång paus efter det. När du lyssnar på hjärtat finns det en stark första ton och en svag sekund.

  Den huvudsakliga metoden för diagnos är elektrokardiografi. Tecken polytopnosti (många anomala foci) är extrasystoler med:

  • Variabel form och riktning av tänder;
  • ojämn amplitud av vågor;
  • brist på sekvens av atriella och ventrikulära komplex;
  • olika varaktighet av vidhäftningsintervall (mellan normalt och onormalt komplex);
  • P och QRS är registrerade i slumpmässig ordning, sammanfogas med varandra och T-vågan;
  • Pauser efter extrasystoler är fullständiga och ofullständiga.

  Behandling av extrasystol

  För att normalisera hjärtfrekvensen till alla patienter, oavsett orsaken till sjukdomen, visas det:

  • iakttagande av arbets- och viloprocessen
  • matintag i timmar i små portioner;
  • dagliga övningar i fysioterapi och respiratorisk gymnastik;
  • går på naturen.

  Från kosten bör uteslutas helt kaffe, starkt te och alkohol, kryddig, salt och fet mat. I menyn bör råda grönsaker, kokt fisk, sura mjölkprodukter, frukt. Med övervikt måste ansträngningarna göras för att minska det, förhindra förstoppning och flatulens.

  Polytopisk extrasystol, speciellt mot bakgrund av myokardiesjukdomar, är en indikation på receptbelagda läkemedelsterapi. PValet av droger sker empiriskt, de ändras tills en stabil effekt erhålls. Följande verktyg rekommenderas:

  • beta-blockerare - anaprilin, bisoprolol, vasocardin, lokren;
  • kalciumantagonister - Isoptin, Diltiazem.

  De börjar behandling, undviker former av långvarig verkan, eftersom det finns ett hot om bradykardi och en minskning av myokardiell ledningsförmåga. Om patienten har en tendens att sakta ner rytmen eller nattens extrasystoler, istället för de listade läkemedlen, förskriva små doser Teopek eller Nifedipin.

  Antiarytmiska läkemedel med ineffektiva läkemedel i första linjen väljs bland följande namn:

  Med ett svagt resultat utförs kombinerad behandling. För att minska ångest och obehagliga känslor i hjärtat, används dessutom vegetabiliskt baserade lugnande medel (Persen, Phytosed), liksom Diazepam och Hydazepam. Om orsaken till förekomst av extrasystoler är känd, är det nödvändigt att försöka helt eliminera eller kompensera bakgrunden av bakgrundssjukdomar.

  Och här mer om funktionella extrasystoler.

  Polytopiska extrasystoler förekommer i närvaro av flera excitationsfokuser i myokardiet. Oftast utvecklas de hos patienter med hjärtsjukdom. Manifestationer av sjukdomen varierar från asymptomatiska former till svåra sjukdomar i kranskärl och cerebral cirkulation.

  EKG används för att bestämma förekomsten av en extraordinär minskning och risken för övergången till livshotande arytmi. Terapi utförs av antiarytmiska läkemedel genom individuellt urval av läkemedlet eller en kombination av läkemedel.

  Om extrasystolen detekteras kan behandling med droger inte krävas omedelbart. Nadzheludochkovaya eller hjärtkärlens extrasystoler kan nästan elimineras genom att förändra livsstilen.

  Nadzheludochkovaja och ventrikulär extrasistolija är en störning av en rytm av hjärtat. Alternativ manifestationer och bildar ett par: frekvent, sällsynt, bigemini, polytopic, monomorf, polymorf, idiopatisk. Vad är tecknen på sjukdomen? Hur är behandlingen?

  Med extrasystole används förmaksflimmer, takykardi, läkemedel som ny, modern och gammal generation. Den aktuella klassificeringen av antiarytmiska läkemedel gör att du snabbt kan välja mellan grupper, baserat på indikationer och kontraindikationer

  Om det finns en asystol i ventriklerna, det vill säga att blodcirkulationen upphör i hjärnans artärer, deras fibrillation, då sker klinisk död. Även om asystolen bara är vänster ventrikel, kan ingen dö i tid utan hjälp.

  Det kan finnas funktionella extrasystoler hos både unga och gamla. Orsakerna är ofta dolda i det psykologiska tillståndet och förekomsten av sjukdomar, till exempel VSD. Vad tilldelar de när de identifieras?

  Under inflytande av vissa sjukdomar förekommer frekventa extrasystoler. De är av olika slag - singel, mycket frekvent, supraventrikulär, monomorfisk ventrikel. Skälen är olika, inkl. vaskulär och hjärtsjukdom hos vuxna och barn. Vilken behandling kommer att ordineras?

  Det diagnostiseras inte så ofta parasystol på EKG. Sjukdomen har tecken som liknar extrasystolen. Behandlingen består i att förändra livsstilen, ta mediciner, ibland krävs en operation.

  En sådan sjukdom, som en atriär extrasystol, kan vara singel, frekvent eller sällsynt, idiopatisk, polytropisk, blockerad. Vad är dess tecken och orsaker? Hur kommer det att manifestera på EKG? Vilken behandling är möjlig?

  För dem som är intresserade av arbete i hjärtat, vad är verkligen användbar information om vad som är diastole och systole (atrial, kammar) skillnaden mellan dem, medan sammandragningar och hjärtcykeln fas, en paus.

  Polytopiska extrasystoler

  Orsaker och symtom på polytopisk extrasystol

  Relaterade artiklar:

  • Orsaker och symtom på extrasystolen
  • Behandling av extrasystol med folkmekanismer

  Vad är extrasystole?

  beats är en av de vanligaste sjukdomarna i hjärtfrekvensens aktivitet. Det kännetecknas av uppkomsten av en extraordinär minskning av hjärtmuskeln eller flera förkortningar av extraordinär natur. Med andra ord är detta en extraordinär eller för tidig sammandragning av hjärtmuskeln. Denna typ av arytmi förekommer hos ca 60% av världens befolkning.

  En extrasystol uppstår efter en normal sammandragning av myokardiet efter ett tydligt bestämt tidsintervall som kallas kohesionsintervallet. I det fall då en extraordinär hjärtkontraktion inte har ett konstant bestämt vidhäftningsintervall, kallas en sådan sjukdom parasysolen. Eftersom extrasystole och parasystole har helt liknande orsaker och symtom anser många kardiologer att de är manifestationer av samma rytmförstöring.

  På källor avger monotopnye extrasystoler (källa excitationspuls och en stabil kopplingsintervall), politopnye extrasystoler (det finns en viss mängd av ektopisk foci och olika kopplingsintervall är instabila) och instabil paroxysmal arytmi. Orsaker som kan orsaka extrasystole kan ha en funktionell karaktär och organiskt ursprung.

  För orsakerna till funktionen ingår missbruk av starkt te, alkoholhaltiga drycker, kaffe, cigaretter, övermålning, känslomässig stress, överdriven fysisk ansträngning, en mängd vegetativa reaktioner. Orsakerna till organiskt ursprung är kroniskt hjärtsvikt, sjukdomar i mag-tarmkanalen, reumatiska hjärtsjukdomar och så vidare.

  Extracorpia under graviditeten

  Graviditet är perioden i en kvinnas liv, när en hel serie olika förändringar kan förekomma i hennes kropp. Ofta är det under graviditeten att kvinnor utvecklar vissa förändringar i hjärtrytmen. I de flesta fall är detta fenomen normalt, eftersom kvinnor i graviditeten observerar många gestationsförändringar som relaterar till neurohumoral, elektrofysiologiska och hemodynamiska parametrar.

  Men det måste också noteras att under graviditeten är den vanligaste kränkningen av hjärtrytmen extrasystolen. Cirka femtio procent av de förväntade mammorna kan observera detta fenomen. Och nästan alla av dem har inga kränkningar i matsmältningsorganet, det endokrina systemet eller kardiovaskulärt system. Orsaken till utvecklingen av extrasystoler hos gravida kvinnor kan tjäna många faktorer, från alkohol till emotionell överexcitation.

  Behandling av extrasystol hos gravida kvinnor är svårare eftersom det i detta fall är nödvändigt att ta hänsyn till effekten på fostret som tillhandahålls av ett eller annat läkemedel. Antiarytmiska läkemedel för gravida kvinnor är endast föreskrivna på råd av en behörig läkare. Fokuset i detta fall är mer på avvisandet av en rad dåliga vanor, övergången till en riktig och hälsosam kost och en vision om en hälsosam livsstil.

  - Har du hittat ett misstag i texten? Markera det (några ord!) Och tryck Ctrl + Enter

  - Gillade du artikeln eller kvaliteten på den information du skickade? - skriv till oss!

  - Ett felaktigt recept? - skriv om detta till oss, vi kommer säkert att klargöra det från källan!

  Extrasystoles i Launus

  Enligt Laun är graderingen av ventrikulära extrasystoler följande:

  1. För varje timme för övervakning upp till 30 extrasystoler.

  2. För varje timme för övervakning över 30 extrasystoler.

  3. polymorfa extrasystoler.

  4a. parade extrasystoler.

  4b. grupp extrasystoles, triplets och mer.

  5. tidiga ventrikulära extrasystoler av typ R på T.

  Symtom och förebyggande av extrasystole

  En klar klinisk bild av extrasystolen har inte alltid. Symtomatologi kan bero på sjukdomsformen och kroppens egenskaper. Många människor känner generellt inte något obehag och misstänker inte något om denna arytmi innan den detekteras på EKG. Visst, vissa patienter uthärdar det ganska svårt. I många fall manifesterar extrasystolen sig i form av en känsla av hjärtflingning, svåra slag eller ett kort stopp, följt av en märkbar dragkraft i bröstet.

  Åtföljd av beats, och kan vara smärta i hjärtat, en mängd neurologiska och autonoma symptom: svettning, blek hud, utseende av rädsla, ångest, en känsla av brist på luft. Diagnosen extrasystole är fastställd av terapeuten eller kardiologen och bygger på undersökning, information om befintliga hjärtsjukdomar och patientklagomål.

  För förebyggande åtgärder är det nödvändigt att följa medicinska rekommendationer och föreskrifter i tid, rapportera omedelbart förekomsten av biverkningar från droger, behandla sammorbida sjukdomar (kardiologiska och icke-kardiologiska). När en attackarytmi patient ska ta en bekväm position, lugna ner, med en känsla av yrsel ligga ner. Ta bort eller ångra kläder som gör andning svår, se till frisk luft. Om du känner dig värre behöver du ringa en ambulans.

  Arytmi.

  Extrasystoler kallas för tidig excitation av hjärtat eller dess delar som påverkas av en extraordinär ismiyJaca. Patienter som har denna rytmförstöring gör ofta inte några klagomål, men känner sig ibland "avbrott", "sänkning av hjärtat" och andra obehagliga känslor. Med auscultation av hjärtat avslöjar för tidiga sammandragningar, åtföljd av pauser (inte alltid). Ibland är det ett brist på hjärtfrekvens.

  Beroende på lokaliseringen av ektopisk fokus finns supraventrikulära och ventrikulära extrasystoler. Nödvård krävs endast för vissa typer av ventrikulära extrasystoler hos patienter med akuta former av ischemisk hjärtsjukdom.

  Diagnosen. Ventrikulära extrasystoler kännetecknas av närvaron på EKG av för tidiga förstorade och deformerade QRS-komplex, före vilka för tidiga tänder P är frånvarande och deras bredd som vanligtvis överstiger 0,12 s. Det är viktigt att känna igen polytopiska, grupp- och tidiga ventrikulära extrasystoler. Polytopiska ventrikulära extrasystoler kännetecknas av polymorfismen hos ektopiska komplex och det ojämna vidhäftningsintervallet (avståndet mellan extrasystoliska och föregående komplex). Grupp (i följd i följd) extrasystoler kan parras (när grupper består av två extrasystoler) och volymer (grupper består av tre eller flera extrasystoler). Tidiga ventrikulära extrasystoler kännetecknas av det faktum att den extra-isoteliska tand R är skiktad på tanden från föregående cykel (de så kallade extrasystolerna "R till T"). Ett exempel på enstaka och sena polytopiska ventrikulära extrasystoler är visad i Fig. 7.

  Första hjälpen. Akut behov av att eliminera arytmier hos patienter med akut koronarinsufficiens och hjärtinfarkt i närvaro av frekventa (mer än 5 till 1 min), polytopic, grupp och tidiga ventrikulära extrasystoler. För snabb eliminering av ventrikulär extrasystol är lidokain det valfria läkemedlet. Initial dos - 4,6 ml 2% -ig lösning (80-120 mg) administrerades intravenöst, och sedan producera en dropp kontinuerligt infunderas i en mängd av 80 240 mg / h för att bibehålla effekten erhålls. Administreringshastigheten väljs på ett sådant sätt att man inför en minsta dos av läkemedlet, i vilket arytmen inte återkommer. I frånvaro av effekten av lidokain bolus kan ange etmozin intravenöst (100 mg) etatsizin (50 mg) meksitil (250 mg), prokainamid-hydroklorid (750 mg), ajmalin (50 mg) eller disopyramid (100 mg). Förutom denna behandling rekommenderas intravenös droppinjektion av kalium-insulin-glukosblandning.

  extrasystol polytopic

  extrasystolpolytopic (grekisk poly-mycket + topos-plats) e. vid vilken excitationsimpulserna kommer från två eller flera heterotopiska foci av automatism.

  Se även i andra ordböcker:

  beats - I extrasystole (extra eftersläpning är + grekiska systole reduktion, kompression..), störning av hjärtrytmen, som kännetecknas av uppkomsten av enkla eller parade prematura hjärtsammandragningar (extrasystoler), som orsakas av exciteringen av hjärtmuskeln, utgående, som...... Medical Encyclopedia

  beats -... (På Extra systole och den vanligaste formen av arytmi (se Arytmi), som kännetecknas av extraordinära hjärtfrekvens (slag), som orsakas av impulser uppstår i hjärtmuskeln ytterligare fokus excitation...... The Great sovjetiska Encyclopedia

  Myokardinfarkt - Jag Hjärtinfarkt Hjärtinfarkt är en akut sjukdom som orsakas av utvecklingsfokus eller härdar av ischemisk nekros av hjärtmuskeln, som yttrar sig i de flesta fall, en karakteristisk smärta, kränkning av kontraktila funktionen av hjärtat och andra...... Medical Encyclopedia

  Sanatoriumval - En uppsättning medicinsk verksamhet som utförs för att bestämma indikationer eller kontraindikationer för spa-behandlingen, samt sanatoriumets medicinska profil, spa-behandlingens varaktighet och säsong. Målet med S.K. förbättring...... Medical Encyclopedia

  förgiftning - I Förgiftning (akut) Förgiftningar av sjukdomen som utvecklas på grund av exogena effekter på människokroppen eller djurkemiska föreningar i kvantiteter som orsakar försämring av fysiologiska funktioner och skapar en fara för livet. I... Medical Encyclopedia

  digoxin - (Digoxin) Chemical Compound... Wikipedia

  massage - I Massage (fransk massage) är ett sätt att behandla och förebygga, vilket är en uppsättning metoder för doserad mekanisk verkan på olika delar av människokroppen, producerad av händerna på en massageterapeut eller speciell apparat... Medical Encyclopedia

  Korglikon - latinska namnet Corglyconum ATX: >> C01AX Annan hjärtglykosider Farmakologisk grupp: Hjärtglykosider och hjärt anläggningar neglikozidnye nosologisk klassificering (ICD 10) >> I27 Andra former av lung hjärta...... Dictionary of mediciner

  Korglikona injektion för 0,06% - Den aktiva substansen >> Landysh blad glykosid (Convallariae foliorum glykosid) latinska namnet Solutio Corglyconi pro injectionibus 0,06% ATH: >> C01AX Annan hjärtglykosider Farmakologisk grupp: Hjärtglykosider och...... Dictionary of mediciner

  Saltos - Den aktiva substansen Salbutamol >> * (Salbutamol *) latinska namnet Saltos ATX: >> R03CC02 Salbutamol Therapeutic: beta-adrenerg agonist nosologisk klassificering (ICD 10) >> >> J43 emfysem J44 Andra kronisk obstruktiv...... Dictionary of mediciner

  Extrasystoler (extrasystoler): orsaker, tecken och symptom, terapi, prognos

  Idag lider ett stort antal människor av hjärtsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Och inte den sista platsen i denna lista är extrasystole. Extrasystolia är en typ av arytmi, där en extraordinär sammandragning av antingen hela hjärtat eller en viss del av det förekommer. Människor som lider av en sådan sjukdom klagar vanligtvis på ett "slag" från insidan till bröstet, en kort hjärtslag (vanligtvis i några sekunder) och sedan börjar det fungera igen som vanligt.

  Den vanligaste kränkningen av hjärtritmen är ventrikulär extrasystol. Patienter som lider av denna sjukdom, behöver adekvat antiarytmisk behandling och bör ständigt övervakas av arytmolog.

  symptom

  Symtom på extrasystol, oavsett orsaken till sjukdomen, är inte alltid tydligt uttalad. Oftast klagar patienterna på:

  • Fel i hjärtats arbete (det kan vara en känsla att hjärtat vrider sig i bröstet);
  • Svaghet, obehag
  • Ökad svettning;
  • "Hot flushes";
  • Brist på luft;
  • Irritabilitet, en känsla av rädsla och ångest;
  • Yrsel. Frekventa extrasystoler kan åtföljas av yrsel. Detta beror på en minskning av blodvolymen av blod från hjärtmuskeln och som ett resultat syreförlängning i hjärnans celler.

  Extrasystoler kan vara ett tecken på andra sjukdomar. Till exempel, slår i det vegetativa-vaskulära dystoni (VVD) orsakas av en kränkning av autonom reglering av hjärtmuskeln, ökad aktivitet av det parasympatiska nervsystemet, och kan därför förekomma under motion och i vila. Det åtföljs av symptom på nervsystemet, det vill säga, ångest, rädsla, irritabilitet.

  Extrasystolia som härrör från osteochondros är beror på att under slutet av sjukdomen komprimeras nervändar och blodkärl mellan ryggradsskivorna.

  Gravida kvinnor registrerar också ofta utseendet på extrasystoler. Vanligtvis uppstår extrasystoler under graviditet från övermattning eller anemi, och även om en kvinna har problem med sköldkörteln, kardiovaskulära och broncho-pulmonella system. Om den gravida kvinnan känns bra och inte klagar, då är det inte nödvändigt med behandling.

  Extrasystoler efter att ha ätit är inte heller ovanliga. Det är funktionellt och kräver vanligtvis inte behandling. En sådan extrasystol är associerad med det parasympatiska nervsystemet och uppstår om en person, efter att ha ätit mat, har tagit ett horisontellt läge. Efter att ha ätit minskar hjärtfrekvensen, och hjärtat börjar med sina kompensationsmöjligheter. Det händer bara på bekostnad av överflödiga, extraordinära slag i hjärtat.

  Organiska och funktionella extrasystoler

  Extrasystoler är indelade i organiska och funktionella. Med organisk extrasystole känns patienten bättre än stående. Med funktionell extrasystole är motsatsen sant. Orsakerna till extrasystolen är olika och mycket olika.

  Orsaker till funktionella extrasystoler:

  1. Stressiga situationer;
  2. Överdriven konsumtion av koffein och alkoholhaltiga drycker;
  3. trötthet;
  4. rökning;
  5. Menstruation (hos kvinnor);
  6. Infektionssjukdomar i samband med hög feber;
  7. VSD (vegetativ-vaskulär dystoni).

  Orsaker till organiska extrasystoler:

  1. Koronar hjärtsjukdom (ischemisk hjärtsjukdom är den vanligaste sjukdomen som leder till hjärtsvikt);
  2. Kroniskt kardiovaskulärt misslyckande;
  3. Smittsamma sjukdomar i hjärtat;
  4. Några typer av hjärtfel (kan förvärvas och medfödd);
  5. Sjukdomar i sköldkörteln (som tyrotoxikos).

  Nadzheludochkovaya extrasystole

  Supraventrikulär arytmi - ett slags arytmi i vilken störning av hjärtrytmen inte förekommer i det ledande systemet för hjärtat, och i förmaket eller den atrioventrikulära skiljeväggen. Till följd av en sådan överträdelse uppträder ytterligare hjärtkollisioner (de orsakas av extraordinära, ofullständiga förkortningar). Denna typ av arytmi är fortfarande känd som supraventricular extrasystole.

  Symtom på supraventrikulär extrasystol: andnöd, känsla av brist på luft, hjärtflaktion, yrsel.

  Klassificering av supraventrikulära extrasystoler

  Genom lokalisering:

  • Atriella (fokus ligger lokaliserat i atrierna);
  • Atrioventrikulär (placeringen av fokus i septum som skiljer ventriklarna från atrierna);

  supraventrikulär extrasystol på EKG

  Med antal foci:

  • Ett fokus (monotopisk extrasystole);
  • Två eller flera foci (polytopisk extrasystol);

  Vid tidpunkten för förekomsten:

  • Tidigt (bildad av sammandragning av atrierna);
  • Interpolerad (lokaliseringspunkt - vid gränsen mellan ventrikulära och atriella sammandragningar);
  • Sen (kan förekomma med kontraktion av ventriklerna eller med fullständig avslappning av hjärtmuskeln - under diastolen).

  Med frekvens (på en minut):

  • Singel (fem eller mindre extrasystoler);
  • Flera (mer än fem);
  • Grupp (flera i rad);
  • Paras - (två åt gången).

  Ventrikulär extrasystol

  Den vanligaste formen av arytmi är ventrikulär extrasystol. I detta fall bildas störningen av hjärtritmen i det ventrikulära systemet. Tilldela höger ventrikulär extrasystol och vänster ventrikel.

  Det finns många orsaker till ventrikelarytmi. Dessa inkluderar hjärta och kardiovaskulära sjukdomar, myokardinfarkt, hjärtsvikt (kronisk typ), ischemisk hjärtsjukdom, perikardit, hypertension, myokardit. Ventrikulär extrasystol kan också uppträda med ryggradens osteokondros (oftast cervikala ryggrad) och i vegetativ-vaskulär dystoni.

  Ventrikulär arytmi har sin egen klassificering. Det är tillåtet att fördela 5 klasser av extrasystoler (de läggs först efter 24 timmars observation, på ett elektrokardiogram):

  • Jag klass - extrasystoles är inte registrerade;
  • II klass - upp till 30 monotopiska extrasystoler registrerades per timme;
  • III-klass - 30 eller fler monotopiska extrasystoler detekterades per timme, oavsett tidpunkten för dagen;
  • IV-klassen - inte bara monotopiska extrasystoler utan även polytopiska ämnen registreras;
  • IV "a" -klass - på filminspelade monotopiska, men redan parade extrasystoler;
  • IV "b" -klass - det finns polytopiska parade extrasystoler;
  • V-klass - polytopiska ventrikulära extrasystoler registreras på filmen. Inom 30 sekunder kan de vara upp till fem i rad.

  Ventrikulära arytmier i första klassen klassificeras som fysiologiska. De är inte farliga för patientens liv och hälsa. och här extrasystoler från klass II till V åtföljs av ihållande kränkningar av hemodynamik och kan leda till ventrikelflimmering och till och med till patientens död.

  Varianter av ventrikulära extrasystoler

  1. Individuell ventrikulär extrasystole (eller, som det kallas också, sällsynt) - inom en minut finns det 5 eller mindre extrasystoler. Det kan vara asymptomatisk;
  2. Den genomsnittliga extrasystolen är upp till 15 på en minut;
  3. Hyppig ventrikulär extrasystol - mer än 15 extrasystoler per minut.

  Ju mer extrasystolen uppstår på en minut, desto starkare blir pulsen, börjar patienten känna sig värre. Och det betyder att om behandling inte krävs för enstaka extrasystoler, då med frekventa patienter, försämras patientens tillstånd avsevärt och han behöver helt enkelt behandling.

  Följande underarter av arytmi särskiljs också:

  • Ventrikulär arytmier, flödar benignly. Det finns inga tecken på skador på hjärtmuskeln, och det finns praktiskt taget ingen risk för plötslig hjärtstillestånd.
  • Potentiellt skadligt extrasystole. I det här fallet finns det redan några organiska hjärtskador och hemodynamiska störningar. Risken för plötslig hjärtstopp ökar.
  • Arytmi av malign typ. Med tanke på allvarlig organisk skada på hjärtvävnaden och ihållande hemodynamiska störningar finns det många extrasystoler. Hög risk för dödlighet.

  symptom

  Höger-ventrikulär extrasistoliya i sina kliniska egenskaper liknar blockad av högerbenet i hans bunt och framträder i högerkammaren och vänster ventrikel - respektive vice versa. Symtom på ventrikulär extrasystol skiljer sig praktiskt taget från atriell extrasystol, såvida inte orsaken inte är VSD (svaghet, irritabilitet kan uppstå, patient noterar snabb utmattning).

  diagnostik

  Den mest populära och prisvärda diagnosmetoden är en elektrokardiografisk studie - EKG. Också mycket används är sådana tekniker som cykel ergometri och trimedyl test. Med hjälp kan du avgöra om extrasystolen är relaterad till fysisk stress.

  Hur ser en extrasystole ut på ett EKG?

  När en patient har ett klagomål relaterat till hjärtets arbete, måste det skickas till EKG. Ett elektrokardiogram hjälper till att identifiera alla typer av extrasystoler. Filmen kommer att spegla prematura tidiga sammandragningar av myokardiet med alternerande normala, korrekta sammandragningar. Om det finns flera sådana extraordinära nedskärningar, kommer detta att tala om dubbla eller till och med gruppens extrasystoler. Och om extrasystolerna är tidiga kan de överla toppen av tanden i det föregående komplexet, dess deformation och expansion är möjliga.

  Den vanligaste - ventrikulära extrasistoliya på EKG

  Holter övervakning

  Extrakorpi kan inte alltid detekteras på EKG. Detta beror på att denna forskning utförs ganska snabbt (ca 5 minuter), och enda extrasystoler kan helt enkelt inte komma in i filmen. I det här fallet används andra typer av diagnostik. En av metoderna är Holter-övervakning. Det utförs under dagen, i patientens vanliga motoraktivitet, varefter läkaren bestämmer om under denna tid det har funnits några störningar i hjärtfrekvensen och hur farliga de är för patientens liv.

  Video: lektion om arytmier och extrasystoler

  behandling

  Innan behandlingen påbörjas, är det nödvändigt att samråda med din läkare. I inget fall bör man inte engagera sig i självbehandling, eftersom arytmi är en allvarlig sjukdom som kan leda till olika komplikationer. Läkaren ska genomföra den nödvändiga undersökningen, mäta blodtrycket, föreskriva ytterligare undersökningsmetoder och vid behov förskriva intaget av lämpliga läkemedel. Kom ihåg: Behandling av hjärtets extrasystole ska endast ordineras av en specialist!

  • Med funktionell extrasystole är behandling troligen inte nödvändig. Men i alla fall finns det en risk. Därför bör patienten minska konsumtionen av kaffe, alkoholhaltiga drycker och antalet rökta cigaretter.
  • Om orsaken är stress, är det i detta fall tillräckligt med lugnande droppar. Det kan vara en tinktur av valerian, motherwort eller hagtorn. Låt också blanda dem (ta 40-50 droppar 3-4 gånger om dagen). Droppar, förutom lugnande effekt, har också en svag lugnande effekt, vilket har en positiv effekt vid behandling av stress.
  • Med extrasystol, som uppstod på grund av osteokondros, är läkemedelsbehandling nödvändig. Dessa kan vara vaskulära läkemedel (mildronat eller mexidol), droger, avslappnande muskler (myorealaxanter) och har en liten lugnande och lugnande effekt (sirdalud). Den senare bör tas före sänggåendet, eftersom de kan hämma reaktionen.
  • Om orsaken till hjärtrytmförstöringen är övermattning, är det i detta fall nödvändigt att korrigera dagens regim, vila mer och vara utomhus. Glöm inte sömnen: Den optimala sova tiden, under vilken människokroppen vilar och förbereder sig för en ny dag - 8 timmar. Och det är bättre att gå och lägga sig före 23:00.
  • Med den ekologiska extrasystolen är det första att göra, ta reda på vad som orsakar det och behandla den underliggande sjukdomen. Dessutom kommer det vara nödvändigt att genomgå lämplig behandling. Oavsett om den atriella extrasystolen är eller supraventrikulär, föreskrivs patienten oftast beta-blockerare (egilok, metoprolol, bisoprolol). Dosering ordineras av en läkare strikt individuellt. Under behandlingen är det nödvändigt att övervaka pulsen, eftersom dessa läkemedel minskar hjärtfrekvensen.
  • Betablockerare är inte föreskrivna för patienter med bradykardi (hjärtfrekvens mindre än 60 slag per minut). I det här fallet kommer alternativet att vara läkemedel som bellataminal. Dessutom i allvarlig arytmi, då patientens tillstånd försämras, de kan tilldelas antiarytmika - Cordarone, amiodaron, diltiazem, novokainomid, Inderal, obzidan och andra. Vid medicinering behöver patienten ständigt observeras av läkaren som regelbundet tar EKG- och Holter-övervakning.

  Om den konservativa terapin är ineffektiv är kirurgiskt ingripande möjligt - installationen av en artificiell pacemaker. Det kommer att förhindra förekomsten av arytmi och förbättra patientens livskvalitet avsevärt. I avsaknad av positiv dynamik efter antiarytmisk behandling kan patienter ges radiofrekvens kateter ablation.

  Video: Terapi av takyarytmier och supraventrikulära extrasystoler

  Folkmetoder för behandling av extrasystol

  Om extrasystolen inte är livshotande och inte åtföljs av hemodynamiska störningar kan du försöka besegra sjukdomen själv. Till exempel, när man tar diuretika från patientens kropp utsöndras kalium och magnesium. I detta fall är det rekommenderat att ta livsmedel som innehåller dessa mineraler (men endast i frånvaro av njursjukdom) - aprikoser, russin, potatis, banan, pumpa, choklad.

  För behandling av extrasystol kan du också använda örtinfusion. Han har kardiotoniska, antiarytmiska, lugnande och lindrande lugnande effekter. Det ska tas en matsked 3-4 gånger om dagen. För att göra detta behöver du blommorna av hagtorn, citronbalsam, motherwort, lyng och hoppkottar. De måste blandas i följande proportioner:

  1. 5 delar melissa och motherwort;
  2. 4 bitar av ljung;
  3. 3 hagtorn
  4. 2 bitar humle.

  Viktigt! Innan du börjar behandla folkmedicin, behöver du rådgöra med din läkare, eftersom många örter kan orsaka allergiska reaktioner.

  Extrasystoles hos barn

  Det brukade tros att den vanligaste formen av extrasystol hos barn är ventrikulär. Men nu förekommer alla typer av extrasystoler nästan vid samma frekvens. Detta beror på det faktum att barnets kropp växer snabbt, och hjärtat, som inte kan klara av en sådan belastning, "inkluderar" kompensationsfunktioner på bekostnad av alla samma extraordinära nedskärningar. Vanligtvis, när ett barns tillväxt saktar, försvinner sjukdomen av sig själv.

  Men du kan inte ignorera extrasystolen: det kan vara ett tecken på ett allvarligt hjärta, lung eller sköldkörtelsjukdom. Barn brukar presentera samma klagomål som vuxna, det klagar på "avbrott" i hjärtans arbete, yrsel, svaghet. Om sådana symptom uppträder bör barnet därför noga undersökas.

  Om barnet har diagnostiserats med ventrikulär extrasystol är det möjligt att behandling inte kommer att krävas här. Barnet måste registreras regelbundet och granskas en gång per år. Detta är nödvändigt för att inte missa försämringen av hans tillstånd och utseendet av komplikationer.

  Medicinsk behandling av extrasystol hos barn är endast föreskriven om det, om antalet extrasystoler per dag når 15 000. Sedan föreskrivs metabolisk och antiarytmisk behandling.

  komplikationer

  Med fysiologisk extrasystol, som fortsätter benignly, utan hemodynamiska störningar uppstår komplikationer sällan. Men om det är illamående, så är komplikationer ganska ofta. Det är detta som är farligt för extrasystoler.

  De vanligaste komplikationerna vid arytmier - ventrikelflimmer eller fladder, paroxysmal takykardi. Dessa komplikationer kan hota patientens liv och kräva akut, akutvård.

  Med en svår form av extrasystol kan hjärtfrekvensen överstiga 160 slag per minut, vilket kan resultera i utveckling av arytmisk kardiogen chock och som följd lungödem och hjärtstopp.

  Extrasystolia kan åtföljas inte bara av takykardi utan också av bradykardi. Hjärtfrekvensen i detta fall ökar inte, men omvänt sänks (det kan vara upp till 30 minskningar per minut och mindre). Detta är inte mindre farligt för patientens liv, eftersom bradykardi försämrar ledningen och risken för blockad av hjärtat är stor.

  Sammanfattningsvis

  Om symtom på extrasystol finns, bör du omedelbart kontakta en läkare, och det är bättre att gå till en kardiolog omedelbart. Lämna inte sjukdomen utan uppmärksamhet, för det är inte farligt vid första anblicken kan leda till mycket sorgliga konsekvenser. Och i vilket fall som helst, inte självmedicinera utan att konsultera en specialist - det leder inte till något bra.

  Ta hand om din hälsa och ta hand om dig själv och dina nära och kära!