Huvud / Dystoni

Hjärtfel hos nyfödda

Under utvecklingen av spädbarnet i moderlivet, är tillväxten och bildandet av vävnader och organ ibland brutna, vilket leder till utseende av laster. En av de farligaste är hjärtfel.

Vad är hjärtsjukdom?

Så kallar de patologier i hjärtets struktur och stora kärl som avviker från det. Hjärtfel interfererar med normal blodcirkulation, detekteras hos en av 100 nyfödda och enligt statistiken ligger den andra platsen i medfödda patologier.

form

Först och främst skiljer de den medfödda missbildningen som barnet är födt till, och förvärvar också, vilket uppträder i autoimmuna processer, infektioner och andra sjukdomar. I barndomen är medfödda missbildningar vanligare, vilka är indelade i:

 1. Patologier där det finns blodutmatning i höger sida. Sådana laster kallas "vita" på grund av barnets pallor. Med dem går arteriellt blod i venoten, vilket ofta orsakar en ökning av blodflödet till lungorna och en minskning av blodvolymen i en stor cirkel. Defekter är defekter på denna grupp av skiljeväggar mellan de hjärtkamrarna (atria eller ventriklarna), som kan manövreras efter födelsen av ductus arteriosus, aortakoarktation eller förträngning av sin kanal, och pulmonell stenos. Vid den sista patologin minskar inflödet av blod i lungans kärl, tvärtom.
 2. Patologier, där urladdning av blod uppstår till vänster. Dessa laster kallas "blå" eftersom ett av deras symptom är cyanos. De kännetecknas av ingreppet av venöst blod i det arteriella blodet, vilket minskar mättnaden av blodet med syre i en stor cirkel. Liten cirkel under sådana defekter kan antingen utarmat (vid antingen triad med Fallots tetrad, liksom Ebstein anomali) och berikad (med fel läge lungartären eller aorta, såväl som komplex Eyzengeymera).
 3. Patologier där det finns hinder för blodflödet. Dessa inkluderar anomalier av aorta-, tricuspid- eller mitralventilen, i vilken antalet av sina ventiler ändras, deras insufficiens bildas eller ventilens stenos uppträder. Också till denna grupp av vices är fel placering av aortas arch. Med sådana patologer är arteriell venös urladdning frånvarande.

Symtom och tecken

Hos de flesta barn uppvisade hjärtfel, som bildades i utero, kliniskt under krummens vistelse på sjukhuset. Bland de vanligaste symptomen är:

 • Ökad hjärtfrekvens.
 • Blåning av benen och ansiktet i området ovanför överläppen (det kallas nasolabial triangel).
 • Blåa palmer, nosspets och fötter, som också kommer att vara svala vid beröringen.
 • Bradykardi.
 • Frekvent upprepning.
 • Andnöd.
 • Svagt bröst suger.
 • Otillräcklig viktökning.
 • Svimning.
 • Svullnad.
 • Svettning.

Varför är barn födda med hjärtsjukdom?

De exakta orsakerna till dessa patologier har doktorerna ännu inte avslöjat, men det är känt att kränkningar av hjärt- och blodkärlutveckling orsakas av sådana faktorer:

 • Genetisk tendens.
 • Kromosomala sjukdomar.
 • Kroniska sjukdomar i en framtida mamma, till exempel sköldkörtelsjukdom eller diabetes mellitus.
 • Den framtida modernens ålder är mer än 35 år.
 • Tar mediciner under graviditeten, som har en negativ effekt på fostret.
 • Ogynnsam ekologisk situation.
 • Håll dig gravid på en hög radioaktiv bakgrund.
 • Rökning under första trimestern.
 • Användning av droger eller alkohol under de första 12 veckorna efter uppfattningen.
 • Dålig obstetrisk anamnesis, till exempel missfall eller abort i det förflutna, för tidigt tidigt arbete.
 • Virala sjukdomar under de första månaderna av graviditeten, särskilt rubella, herpesinfektion och influensa.

Den farligaste perioden för bildandet av hjärtfel är perioden från den tredje till den åttonde veckan av graviditeten. Det är under denna period att fostret är fyllt med kammare i hjärtat, dess septa och även huvudkärlen.

Följande video detaljer orsakerna som kan leda till medfödda hjärtfel.

I varje barn går utvecklingen av hjärtsjukdom genom tre faser:

 • Anpassningsstadiet, när man kompenserar för problemet, mobiliserar barnens kropp alla reserver. Om de inte räcker, dör barnet.
 • Kompensationsskedet, under vilket barnets kropp fungerar relativt stabilt.
 • Avvecklingsstadiet, där reserverna är uttömda, och barnet har hjärtsvikt.

diagnostik

Att misstänka ett barn av utvecklingen av medfödd hjärtsjukdom kan vara under planerade ultraljudstudier under graviditeten. Vissa patologier blir märkbara för uzistläkaren redan från den 14: e veckan av svangerskapet. Om obstetrikare är medvetna om en vice, utvecklar de en särskild taktik för arbetskraftsarbetet och bestämmer med hjärtkirurger frågan om hjärtkirurgi för ett barn i förväg.

I vissa fall visas inte ultraljud under graviditeten, hjärtsjukdomar, särskilt om den är förknippad med ett litet cirkulationssystem, som inte fungerar i fostret. Då kan du avslöja den nyfödda patologin efter att ha granskat och lyssnat på barnets hjärta. Läkaren är försiktig med pallor eller cyanos hos barnets hud, förändrad hjärtfrekvens och andra symtom.

Efter att ha lyssnat på crumb upptäcker barnläkaren ljud, splittring eller andra alarmerande förändringar. Detta är anledningen till att skicka barnet till kardiologen och utse honom:

 1. Ekkokardioskopi, genom vilken du kan visualisera defekten och fastställa dess svårighetsgrad.
 2. EKG för att upptäcka hjärtrytmstörningar.

Vissa barn diagnostiseras med röntgenbilder, kateterisering eller CT för att bestämma diagnosen.

behandling

I de flesta fall, med hjärtfel hos en nyfödd, behöver han kirurgisk behandling. Operationen för barn med hjärtfel utförs beroende på kliniska manifestationer och svårighetsgrad av patologin. En av barnen visar omedelbar kirurgisk behandling omedelbart efter upptäckten av defekten, medan andra utför ingrepp under andra fasen, när kroppen kompenserar för sin styrka och överför operationen lättare.

Om dekompensation har uppstått under en defekt visas inte kirurgisk behandling, eftersom det inte kan eliminera irreversibla förändringar som har uppstått i barnets interna organ.

Alla barn med medfödda missbildningar efter förtydligande av diagnosen är uppdelade i fyra grupper:

 1. Bebisar som inte behöver akut operation. Deras behandling skjuts upp i flera månader eller till och med år, och om dynamiken är positiv kan det inte krävas kirurgisk behandling alls.
 2. Spädbarn som ska drivas på under de första 6 månaderna av livet.
 3. Babies, som du måste arbeta under de första 14 dagarna av livet.
 4. Krummer, som omedelbart efter leverans skickas till operationsbordet.

Operationen i sig kan utföras på två sätt:

 • Endovaskulär. Barnet görs små punkteringar och genom stora kärl väljs till hjärtat, kontrollerar hela processen genom röntgen eller ultraljud. Vid defekter i skiljeväggarna leder sonden till ockluderaren som stänger hålet. När artärkanalen inte är stängd, placeras ett speciellt klipp på den. Om barnet har stenos av ventilerna utförs ballongplastik.
 • Det är öppet. Bröstkorgen är skuren och barnet är kopplat till den konstgjorda cirkulationen.

Före kirurgisk behandling och efter det föreskrivs barn med defekt mediciner av olika grupper, till exempel kardiotonik, blockerare och antiarytmika. Med några laster behöver barnet inte kirurgi och läkemedelsterapi. Till exempel observeras denna situation med en tvåvingarad aortaklapp.

effekter

I de flesta fall, om du saknar tiden och inte utför operationen i tid, ökar barnets risk för olika komplikationer. Hos barn med missbildningar förekommer infektioner och anemi oftare, och även ischemiska skador kan förekomma. På grund av hjärtets instabila arbete kan CNS störas.

En av de farligaste komplikationerna av medfödd missbildning och efter hjärtkirurgi är endokardit, vilket orsakas av bakterier som fångas i hjärtat. De påverkar inte bara organets inre och dess ventiler, utan även lever, milt och njurar. För att förhindra denna situation föreskrivs barn antibiotika, speciellt om kirurgisk ingrepp är planerad (frakturbehandling, tanduttag, adenoidoperation etc.).

Hos barn med medfödda hjärtefekter ökar också risken för en sådan komplikation av angina som reumatism.

Prognos: hur många barn lever med hjärtsjukdom

Om du inte tillgriper kirurgi i tid, överlever cirka 40% av barn med vices inte till 1 månad och cirka 70% av barnen med denna patologi dör under året. Sådana höga dödsgrader är förknippade med allvarlighetsgraden av defekter, och med tidig eller felaktig diagnos.

De vanligaste defekterna hittades hos nyfödda är nezaroschenny ductus arteriosus, förmaksseptumdefekt, liksom septal defekt som separerar kamrarna. För att framgångsrikt eliminera sådana defekter måste du utföra operationen i tid. I detta fall kommer prognosen för barnen att vara gynnsam.

Läs mer om medfödda hjärtfel genom att titta på följande videoklipp.

Hjärtfel hos nyfödda: egenskaper, orsaker, symtom och behandling

I min mammas mage bildas barnets hjärtsystem. Varje förälder oroar sig för en liten mans hälsa, men ingen är immun mot hjärtsjukdomar. Idag kan varje andra barn född i världen upptäcka denna patologi.

Varje mamma behöver veta vad hjärtsvikt hos nyfödda är, vad det är farligt för, orsakerna till uppkomsten, tecken på patologi och sätt att behandla. Avvisa dåliga vanor, observera rätt diet - detta är viktigt, inte bara för dig, utan för din baby.

Beskrivning av patologi

Hjärtfel hos nyfödda

Medfödd hjärtsjukdom - den anatomiska defekten som uppträdde i utero (under graviditet, i de tidiga stadierna), överträdelsen av hjärtets korrekta struktur eller valvulära apparater eller barnets kärl. Med hjärtsjukdomar hos barn upptar medfödda missbildningar fast ledande ställningstaganden.

Varje år har 1000 födda 7-17 anomalier eller hjärtfel. Och utan att ge kvalificerad kardiologisk, återupplivning och hjärtvård kan upp till 75% av barnen dö under de första månaderna av livet.

UPU totalt finns det ungefär två dussin, och frekvensen av förekomsten är inte densamma. De vanligaste vicesna, enligt barnens kardiologer, är defekten hos interventrikulär septum, defekten hos den interatriella septum är andra, den tredje är den öppna arteriella kanalen.

UPU: s särskilda sociala betydelse är barnens höga dödlighet och funktionsnedsättning, och från en mycket tidig ålder, vilket utan tvekan har en allvarlig betydelse för hälsan i nationen som helhet. Barn kräver detaljerad och högkvalificerad behandling, utbildade specialister i regionerna och specialkliniker behövs.

Ibland är behandlingen av barnet långt och dyrt, och de flesta föräldrar har helt enkelt inte råd att betala för behandling, vilket gör det mycket svårt att ge hjälp. Med den nuvarande utvecklingsgraden i hjärtkirurgi är det möjligt att kirurgiskt bota 97% av barn med missbildningar, och senare blir barnen helt av med sjukdomen. Det viktigaste är en snabb diagnos!

Medfödda hjärtfel kallas anomalier av strukturen hos stora kärl och hjärta som bildas vid 2-8 veckors graviditet. Enligt statistiken har ett barn av tusen sådan patologi och en eller två - diagnosen kan vara dödlig.

Varför finns det en hjärtsjukdom hos nyfödda

Medfödd missbildning uppstår i händelse av att någon skadlig faktor påverkar tiden för hjärt-kärlsystemet i fostret. I dessa termer bildas de tyngsta lasterna, eftersom kammaren och skiljeväggarna i hjärtat läggs, bildas stamkärlen.

Ofta orsakerna till CHD är virussjukdomar, som den gravida kvinnan lider under de första tre månaderna, kan virusen penetrera fostret genom formningscentret och ha en skadlig effekt. Den skadliga effekten av ARVI, influensa och herpes simplex bevisas.

Den farligaste för en gravid kvinna är rubellavirus, speciellt om det finns barn i familjen. Röda hund, överförs mor inom perioden fram till 8-12 veckor 60-80% av fallen orsakar en triad av Gregg - ett klassiskt symptom på röda hund: CHD med medfödda grå starr (grumling av linsen) och dövhet.

Det kan också finnas missbildningar av nervsystemet. En viktig roll i bildandet av UPU spelar yrkesrisker, toxicitet, ogynnsamma miljöförhållanden bostadsort - mödrar som konsumerade alkohol under tidig graviditet, är sannolikheten för fel ökade med 30%, och i kombination med nikotin - upp till 60%.

15% av barn med hjärtefekter har en indikation på framtida mammas kontakt med färger, och i 30% av barnfäderna var drivrutiner för motorfordon, ofta i kontakt med bensin och avgaser.

Det finns ett samband mellan missbildningar och ta sin mor strax före graviditeten, de tidiga stadierna av läkemedel - papaverin, kinin, barbiturater, narkotiska smärtstillande medel och antibiotika, hormoner kan påverka bildandet av hjärtat.

Kromosomala och genmutationer upptäcks hos 10% av barn med hjärtfel, det finns en koppling till graviditets toxemi och många andra faktorer.

Hur utvecklar sjukdomen och hur farligt?

Vid slutet av graviditetens första trimester är fostrets hjärta redan välformad, och vid den 16: e och 20: e gravidveckan är det möjligt att upptäcka många allvarliga defekter med ultraljud. I efterföljande studier kan diagnosen bestämas definitivt.

Fostrets blodcirkulation är anordnad på ett sådant sätt att de flesta laster inte påverkar fostrets utveckling - förutom extrema svåra, där barnets död inträffar under de första veckorna av fostrets utveckling.

Efter födseln återupptas blodcirkulationen hos barnet i två cirklar av blodcirkulationen, de kärl och öppningar som fungerar i mellan, är stängda och cirkulationssystemet är inställt på vuxenläge.

Den kliniska bilden av CHD är olika, bestämd av tre karakteristiska faktorer:

 • beror på typ av defekt
 • från förmågan hos barnets kropp att kompensera för överträdelser, med hjälp av adaptiva säkerhetskopieringsmöjligheter;
 • komplikationer som härrör från en vice.

Tillsammans ger symtomen en annan bild av bristen i olika barn, i vissa är det igenkänt, och kan vara asymptomatisk under lång tid. Ofta hos barn finns cyanos (cyanos), medan andra kan bli blåa och extremiteter och kroppen. Det andra farliga tecknet är andfåddhet och kraftig andning av smulorna, det kan inte suga bröstet, blir snabbt trött, trögt.

Det är möjligt att barnet är dålig gå upp i vikt, trots stora ansträngningar från utfodring, kan det finnas förseningar i psykomotorisk utveckling, ofta luftvägsinfektioner, återkommande lunginflammation i den tidiga barndomen, en kränkning av bröstet av strukturen bildar utsprång (hjärta hump) i hjärtat av projektion.

På manifestationer av specifika klagomål och kliniska bilden för varje form av UPU kommer att diskuteras i framtiden, det viktigaste som är värt att notera föräldrar - vid minsta varningssignaler från smulorna kontakta en barnläkare och hjärtspecialist.

klassificering

Det finns ett stort antal klassificeringar av hjärtfel hos nyfödda, och bland dem finns cirka 100 arter. De flesta forskare delar dem i vitt och blått:

 • Vit: Barnets hud blir blek;
 • blå: Barnets hud förvärvar en cyanotisk nyans.

Till vita hjärtfel bär:

 • defekt av interventrikulär septum: en del av septum förloras mellan ventriklerna, venöst och arteriellt blod blandas (observeras i 10-40% av fallen);
 • defekt av det interatriella septumet: bildat när det ovala fönstret är stängd, vilket resulterar i att ett "brott" bildas mellan atrierna (observerat i 5-15% av fallen)
 • koagulering av aortan: i området av aortautloppet från vänster ventrikel, smalnar aorta-stammen (observerad i 7-16% av fallen);
 • Stenos av aorta aorta: det kombineras ofta med andra hjärtefekter, förträngning eller deformation bildas i ventilringregionen (observerad i 2-11% av fallen, oftare hos tjejer);
 • öppetstående ductus arteriosus: normal stängning av aortaflödet inträffar 15-20 timmar efter födseln, om denna process inte inträffar, då finns det utsläpp av blod från aorta till lungkärlen (sedd i 6-18% av fallen, oftare hos pojkar);
 • lungartärens stenos: lungartärens smalningar (detta kan observeras i olika delar av det) och en sådan kränkning av hemodynamik leder till hjärtsvikt (observerad i 9-12% av fallen).

Till blå hjärtfel bär:

 • Fallots tetrad: åtföljs av en kombination av lungartär stenos, aorta offset höger och interventrikulär septumdefekt, resulterar i otillräckligt flöde av blod in i lungartären från den högra ventrikeln (observerats hos 11-15% av fallen);
 • atresi i tricuspidventilen: åtföljd av brist på kommunikation mellan högra ventrikeln och atriumet (observerat i 2,5-5% av fallen);
 • onormal sammanflöde (dvs. dränering) av lungorna: lungorna vender i kärl som leder till det högra atriumet (observerat i 1,5-4% av fallen);
 • införlivande av stora kärl: aorta- och lungartärsbyteplatserna (observerade i 2,5-6,2% av fallen);
 • vanlig arteriell stam: i stället för aorta och lungartären, leder endast en kärlkorg (trunkus) från hjärtat, detta leder till blandning av venöst och arteriellt blod (observerat i 1,7-4% av fallen);
 • MARS-syndrom: manifesterad av mitralventilens prolaps, falska ackord i vänstra ventrikeln, ett öppet ovalt fönster etc.
Medfödd hjärtinfarkt innefattar anomalier i samband med stenos eller insufficiens i mitral-, aorta- eller tricuspidventilen.

Även om medfödda missbildningar finns i moderns livmoder är de i de flesta fall inget hot eftersom fostrets blodsystem är något annorlunda än den vuxna. Nedan finns de viktigaste hjärtfel.

 1. Defekt av interventrikulär septum.

Den vanligaste patologin. Arteriellt blod går in genom öppningen från vänster ventrikel till höger. Detta ökar lasten på en liten cirkel och på vänster sida av hjärtat.

När öppningen är mikroskopisk och orsakar minimala förändringar i cirkulationen, är operationen inte klar. När hålets storlek är stor är suturingen klar. Patienterna överlever till äldre.

Villkoren när ingreppssvampen är allvarligt skadad eller frånvarande helt. I ventriklerna finns en blandning av arteriellt och venöst blod, syrehalten faller, uttalad cyanos av huden.

För barn i förskolan och skolåldern präglas av en tvungen position att kasta sig (så andfådd). Ultraljudet undersöker ett förstorat hjärta av en sfärisk form, en hjärtklapp (protrusion) är märkbar.

Operationen ska ske utan dröjsmål, eftersom patienterna i bästa fall inte överlever i 30 år utan att lämplig behandling.

 • Non-proliferation av ductus arteriosus

  Det inträffar när kommunikationen av lungartären och aortan av någon anledning under postpartumperioden är öppen.

  En liten diameter av icke-infektion är inte en fara, medan en omfattande defekt kräver brådskande kirurgisk ingrepp.

  Den allvarligaste defekten, som omedelbart inkluderar fyra anomalier:

  • stenos (förträngning) av lungartären;
  • defekt av interventrikulär septum;
  • dextralisering av aortan;
  • en ökning i höger kammare.
  Moderna metoder tillåter att behandla sådana defekter, men ett barn med en sådan diagnos är permanent registrerad hos en cardiorevmatolog.
 • Aorta stenos

  Stenos är förträngningen av kärlet, på grund av vilket blodflödet störs. Han åtföljs av en spänd puls på händerna och en försvagad på benen, en stor skillnad mellan trycket på händer och fötter, en brännande känsla och värme i ansiktet, dödlighet i underbenen.

 • Operationen innebär installation av en transplantation på det skadade området. Efter händelserna återställs hjärtat och blodkärlens arbete och patienten lever under lång tid.

  Allmänna symptom på sjukdomen hos nyfödda

  Inom gruppen av sjukdomar som kallas "medfödd hjärtsjukdom" är symptomen uppdelade i specifika och allmänna. Specifikt, som regel, inte utvärderas omedelbart vid tidpunkten för ett barns födelse, eftersom det första målet är att stabilisera hjärt-kärlsystemet.

  Specifika symtom identifieras ofta vid utförande av funktionstester och instrumentella forskningsmetoder. För allmänna symtom är det nödvändigt att ange de första karaktäristiska tecknen. Denna tachypné, takykardi eller bradykardi, som är karakteristisk för de två grupperna av hudfärgsdefekter (vita och blåa defekter).

  Dessa kränkningar är grundläggande. Syftet med cirkulations- och andningsorganen är att tillföra de återstående vävnaderna med syre och ett substrat för oxidation, från vilken energi syntetiseras.

  Vid blandning av blod i kaviteten hos atrierna eller ventriklerna stör denna funktion, och därför lider perifera vävnader av hypoxi, såväl som nervvävnad. Även dessa egenskaper kännetecknar defekter i hjärtklaffarna, kärlmissbildningar i hjärtat, stora kroppspulsådern och dysplasi av lungvenerna, införlivandet av aorta och lung bålen, aortakoarktation.

  Som ett resultat minskar muskeltonen, intensiteten av manifestationen av de grundläggande och specifika reflexerna minskar. Dessa tecken ingår i Apgar-skalan, vilket gör det möjligt att bestämma graden av fyllighet hos barnet.

  I detta fall kan medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda ofta åtföljas av tidig eller tidig förlossning. Detta kan förklaras av många anledningar, men ofta, då medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda inte avslöjas, är detta bevis till förmån för prematuritet i:

  • metabolisk;
  • hormon;
  • Fysiologiska och andra skäl.

  En del av medfödda missbildningar åtföljs av en förändring av hudfärgen. Det finns blåa brister och vita, tillsammans med cyanos och blek hud. Bland de vita vicesna är patologier, åtföljda av utmatning av arteriellt blod eller närvaron av ett hinder för dess frisättning i aortan.

  Bland dessa laster är:

  1. Coarkation av aorta.
  2. Stenos av aorta mynning.
  3. Brist på interatriella eller interventrikulära septum.

  För blå laster är utvecklingsmekanismen förknippad med andra orsaker. Här är huvudkomponenten stagnation av blod i en stor cirkel på grund av dåligt utflöde i lungorna, lungorna eller vänstra hjärtat. Dessa är sådana brott som mitral, aorta, tricuspid medfödd hjärtsjukdom.

  Orsakerna till denna sjukdom återfinns också i genetiska faktorer, liksom i moderns sjukdomar före och under graviditeten. Mitralventil prolaps hos barn: symtom och diagnos Mitralventilapaps (PMC) hos barn är en av de typer av medfödda hjärtefekter som blev kända för bara ett halvt sekel sedan.

  Låt oss erinra hjärtans anatomiska struktur för att förstå kärnan i denna sjukdom. Det är känt att hjärtat har två auriklar och två ventriklar, mellan vilka är ventiler, en slags grind som tillåter blod att flöda i en riktning och förhindrar blodets omvänd flöde i atriumet under sammandragning av ventriklarna.

  Mellan det högra atriumet och ventrikeln utförs låsfunktionen av tricuspidventilen och mellan vänster - en dubbelvikts- eller mitralventil. Förlängningen av mitralventilen manifesteras genom avböjning av en eller båda ventilklaffarna i förmakshålan under sammandragning av vänstra kammaren.

  Förlängningen av mitralventilen hos ett barn diagnostiseras vanligen vid högskolepension eller skolåldern, när en läkare plötsligt finner ett hjärtsorg i det nästan friska barnet och föreslår att en kardiolog undersöks. Ultraljudsundersökningen (ultraljud) i hjärtat kommer att bekräfta läkarnas misstankar och tillåta att tala med självförtroende om mitralventilens prolaps.

  Regelbunden observation av en kardiolog är den enda förutsättningen som barnet måste hålla sig till innan man engagerar sig i aktiviteter relaterade till fysisk överbelastning. De flesta personer med mitralventil prolapse har ett normalt liv utan att misstänka sjukdomen.

  Svåra komplikationer av mitralventil prolaps är sällsynta. I grund och botten är detta divergensen av ventilerna, vilket leder till insufficiens av mitralventilen eller infektiv endokardit.

  Hjärtsjukdom hos nyfödda - orsaker

  I 90% av fallen utvecklas medfödd hjärtsjukdom hos en nyfödd på grund av påverkan av ogynnsamma miljöfaktorer. Anledningen till utvecklingen av denna patologi är:

  • genetisk faktor;
  • intrauterin infektion;
  • ålder av föräldrar (mor över 35 år, far - över 50 år)
  • miljöfaktor (strålning, mutagena ämnen, förorening av mark och vatten)
  • giftiga effekter (tungmetaller, alkohol, syror och alkoholer, kontakt med lackmaterial);
  • ta vissa mediciner (antibiotika, barbiturater, narkotiska analgetika, hormonella preventivmedel, litiumpreparat, kinin, papaverin, etc.);
  • moderns sjukdomar (allvarlig toxicos under graviditet, diabetes mellitus, metaboliska störningar, rubella etc.)

  Riskgrupper för möjlig utveckling av medfödd hjärtsjukdom inkluderar barn:

  • med genetiska sjukdomar och Downs syndrom;
  • för tidiga barn;
  • med andra utvecklingsfel (dvs med nedsatt funktion och struktur hos andra organ).

  Symtom och tecken på CHD hos barn kan vara olika. Graden av deras manifestation beror till stor del på typen av patologi och dess effekt på det nyfödda allmänna förhållandet. Om barnet har kompenserad hjärtsjukdom är det nästan omöjligt att skissera några tecken på sjukdomen.

  Om den nyfödda har en dekompenserad hjärtsjukdom, kommer sjukdomens huvudsakliga tecken att noteras efter födseln. Medfödda hjärtfel hos barn manifesteras av följande symtom:

  1. Blå hud. Detta är det första tecknet på att barnet har en CHD.

  Det uppstår mot bakgrund av brist i syrgasen. Sinety kan ha lemmar, nasolabial triangel eller hela kroppen. Men blueness kan också uppstå vid utvecklingen av andra sjukdomar, till exempel centrala nervsystemet.

 • Åsidosättande av andning och hosta.

  I det första fallet talar vi om dyspné.

  Och det uppstår inte bara under den period då barnet är vaken, men också i viloläge. Normalt tar ett nyfött barn inte mer än 60 andetag per minut. Med UPU ökas detta nummer med nästan en och en halv gång.

 • Ett snabbt hjärtslag. En karakteristisk egenskap för UPU. Men det bör noteras att inte alla typer av vice åtföljs av ett sådant symptom. I vissa fall observeras tvärtom en minskad puls.
 • En generell försämring av välbefinnandet: en dålig aptit, irritabilitet, rastlös sömn, slöhet, etc. I svåra former av CHD kan barn uppleva astmaattacker och till och med förlust av medvetande.
 • Antag att det nyfödda barnet har denna patologi, doktorn kan med följande tecken:

  • Cyanos i extremiteterna.
  • Blek hud.
  • På kalla händer, fötter och näsa (vid beröring).
  • Buller i hjärtat med auskultation (lyssnande).
  • Förekomst av symtom på hjärtsvikt.
  Om barnet har alla dessa symptom, ger läkaren en riktning för en fullständig undersökning av barnet för att klargöra diagnosen.

  Som regel används följande diagnostiska metoder för att bekräfta eller avvisa diagnosen:

  1. EKG.
  2. Ultraljud av alla interna organ och utvärdering av deras funktion.
  3. Phonocardiograms.
  4. Röntgen i hjärtat.
  5. Hjärtkateterisering (för att klargöra typ av defekt).
  6. MRI i hjärtat.
  7. Blodprov.

  Det bör noteras att UPU: s yttre tecken först och främst kan saknas och visas bara när barnet växer upp. Därför är det mycket viktigt att varje förälder under de första månaderna grundligt undersöker sitt barn.

  Detta möjliggör en snabb upptäckt av UPU: s utveckling och vidta alla nödvändiga åtgärder. Bara om du inte upptäcker denna patologi i tid och börjar behandling kan detta leda till sorgliga konsekvenser.

  Symptom på sjukdomen

  Ett nyfött barn med hjärtsjukdom, rastlös och dålig vikt. De viktigaste symptomen på medfödd hjärtsjukdom kan vara sådana symptom:

  • cyanos eller blek yttre hud (ofta i nasolabiala triangel, på fingrar och fötter), som är speciellt uttalat vid amning, gråtande och belastande;
  • slöhet eller rastlöshet vid applicering på bröstet;
  • långsam viktökning;
  • frekvent upprepning under amning;
  • orsakssamtal
  • attacker av dyspné (ibland i kombination med cyanos) eller ständigt fastande och andfåddhet;
  • orsakslös takykardi eller bradykardi;
  • svettning;
  • svullnad i extremiteterna;
  • bulging i hjärtat.
  Om sådana tecken finns, bör barnets föräldrar omedelbart kontakta en läkare för ett barns undersökning. Efter undersökning kan barnläkaren bestämma hjärtmuskler och rekommendera ytterligare behandling för kardiologen.

  diagnostik

  Om UPU misstänks skickas barnet omgående till samråd med kardiologen och vid akuta åtgärder till det kardiovirurgiska sjukhuset.

  Det kommer att vara uppmärksamma på förekomsten av cyanos, förändras i andan under syrgasmasken, andnöd med revbenen och interkostal muskler, för att utvärdera vilken typ av puls och trycktester hålla blod kommer att utvärdera statusen för organ och system, särskilt i hjärnan, kommer att lyssna till hjärtat, notera förekomsten av olika ljud, och kommer att genomföra ytterligare studier.

  Var noga med att hålla ultraljud i hjärtat och blodkärlen. Diagnos, mål:

  • för att klargöra om det verkligen finns en vice;
  • för att bestämma de huvudsakliga cirkulationsstörningar som orsakas av CHD, för att känna igen defektens anatomi;
  • klargöra fasen av felets gång, möjligheten till snabb och konservativ behandling i detta skede;
  • för att bestämma närvaron eller frånvaron av komplikationer, lämpligheten av deras behandling;
  • Välj taktik för kirurgisk korrigering och tidpunkten för operationen.

  I det nuvarande skedet, med införandet i praktiken av nästan universell ultraljudsundersökning av fostret under graviditeten, är det verkligen möjligt att diagnostisera UPU vid graviditetstiden tills 18-20 veckor, då frågan om rådbarhet att fortsätta graviditet kan avgöras.

  Tyvärr är sådana högspecialiserade sjukhus i landet är litet, och majoriteten av mödrar tvingas att gå vidare i de stora centra för sjukhusvård och rodov.Esli ett ultraljud avslöjade kränkningar av smulorna i ett hjärta, inte ges till förtvivlan.

  Det är inte alltid fel upptäcks i livmodern, men eftersom missbildning kliniken börjar växa - då kan du behöva katastrofhjälp, ungen på reanimobile till sjukhuset hjärtkirurgi och kommer att göra allt för att rädda hans liv, upp för att genomföra öppen hjärtkirurgi.

  För att diagnostisera barn med misstänkt medfödd hjärtsjukdom används en uppsättning sådana forskningsmetoder:

  • EKG;
  • ekokardiografi;
  • PCG;
  • Röntgenstrålar;
  • ett allmänt blodprov.
  Vid behov föreskrivs ytterligare diagnostiska metoder, såsom hjärtprover och angiografi.

  behandling

  Alla nyfödda med medfödda hjärtfel är föremål för obligatorisk övervakning av distriktets barnläkare och kardiolog. Barnet i det första levnadsåret bör inspekteras var tredje månad. Vid svåra hjärtfel utförs undersökningen varje månad.

  Föräldrar införs nödvändigtvis med de obligatoriska förhållanden som måste skapas för dessa barn:

  • preferens för amning av mor eller donormjölk
  • ökning av antalet matningar med 2-3 doser med en minskning av mängden mat per måltid;
  • täta promenader i frisk luft;
  • genomförbar träning
  • kontraindikationer för att vara i en stark frost eller öppen sol;
  • tidig förebyggande av infektionssjukdomar;
  • rationell näring med en minskning av mängden vätskor som är berusade, bordsalt och införlivandet i kosten av kaliumprodukter (bakade potatis, torkade aprikoser, svampar, russin).

  För att behandla ett barn med medfödd hjärtsjukdom används kirurgiska och terapeutiska tekniker. I regel används droger som preparat för barnet till operation och behandling efter det.

  Vid svåra medfödda hjärtefekter rekommenderas kirurgisk behandling som, beroende på typ av hjärtsjukdom, kan utföras med ett minimalt invasivt förfarande eller på det öppna hjärtat med barnet anslutet till apparaten för artificiell cirkulation.

  Efter operationen är barnet under överinseende av en kardiolog. I vissa fall utförs kirurgisk behandling i flera steg, dvs den första operationen utförs för att lindra patientens tillstånd och den efterföljande operationen utförs för att slutligen eliminera hjärtfelet.

  Prognosen för en tidig operation för att eliminera medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda är i de flesta fall gynnsam.

  mediciner

  Det är särskilt viktigt att ta mediciner under graviditeten. För närvarande har talidomid helt övergivits - detta läkemedel orsakade många medfödda missbildningar under graviditeten (inklusive medfödda hjärtefekter).

  Dessutom har teratogen effekt besatts av:

 • alkohol (orsakar defekter av interventrikulär och interatriär septa, öppen arteriell kanal),
 • Amfetamin (bildas oftare av VSD och införlivande av stora kärl),
 • antikonvulsiva medel - hydantoin (stenos av lungartären, aortas koarctation, öppen arteriell kanal),
 • trimetedion (transponering av huvudkärlen, tetralog av fallot, vänster ventrikulär hypoplasi),
 • litium (Ebstein-abnormitet, tricuspidventil atresi),
 • progestogener (tetralogi av Fallot, komplex VPS).

  Det finns en allmän åsikt att den farligaste för utvecklingen av UPU är de första 6-8 veckorna av graviditeten. När en teratogen faktor går in i detta intervall, är utvecklingen av allvarlig eller medfödd medfödd hjärtsjukdom troligast.

  Dock är möjligheten till mindre komplexa skador på hjärtat, eller några av dess strukturer vid något graviditetsstadium, möjligt.

  Korrigeringsmetoder

  Nöd, eller primär anpassning, börjar med barnets födelse. I detta skede, för att kompensera för CHD och hjärtdysfunktion, används alla kroppsreserver, kärl, hjärtmuskulatur, lungvävnad och andra organ som är bristfälliga i syre anpassas till extrembelastningen.

  Om barnets kroppsförmåga är för liten - en sådan vice kan leda till att en crumb dödar om den inte snabbt ger honom kardiologisk hjälp.

  Om kompensations kapacitet räcker - kroppen går in i ett skede av relativ kompensation och alla organ och system barnets ingår i definitionen av en stabil rytm av arbete, ökade krav på den rekonstruerade, och så fungerar som möjligt och förbehåller sig barnet kommer inte att ta slut.

  Sedan sätter naturligt nedbrytning in - terminalsteget, när det är uttömt, alla strukturer i hjärtat och kärlen, såväl som lungvävnad, kan inte längre utföra sina funktioner och utveckla CH.

  Verksamheten utförs vanligtvis i kompensationsfasen - då är barnet enklast att överföra det: kroppen har redan lärt sig att klara de ökade kraven. Mindre ofta krävs operationen omedelbart - även i början av nödfasen, när den inte överlever, utan barnets hjälp.

  Kirurgisk korrigering av medfödda missbildningar i Ryssland har hållit flikar sedan 1948, då korrigeringen av IPD - ligationen av den öppna arteriella kanalen - utfördes för första gången. Och på XXI-talet utvidgades möjligheterna till hjärtkirurgi väsentligt.

  Nu finns det hjälp att eliminera laster i små och för tidiga barn, operationer utförs i de fall som för 20 år sedan fortfarande betraktades som oförsvarliga. Alla ansträngningar av kirurger syftar till eventuellt tidig korrigering av UPU, vilket gör att barnet fortsätter att leda ett normalt liv, inte annorlunda från kamrater.

  Tyvärr kan inte alla fel elimineras av en operation. Detta beror på funktionerna i barnets tillväxt och utveckling, och dessutom till det, och de adaptiva förmågorna hos hjärtat och lungens kärl till lasten.

  I Ryssland ger cirka 30 institutioner hjälp till spädbarn, och mer än hälften av dem kan utföra stora operationer på öppet hjärta och artificiell cirkulation. Verksamheten är ganska allvarlig, och efter dem krävs en lång vistelse i kliniken för rehabilitering.

  Mjukt och mindre traumatiskt är minimalt invasiva tekniker - operationer som använder ultraljud och endoskopiska tekniker som inte kräver stora snitt och kopplar barnet till enheten för konstgjord cirkulation.

  Genom stora kärl med hjälp av speciella katetrar som styrs av röntgen eller ultraljud utförs manipuleringar inuti hjärtat, vilket möjliggör att korrigera många defekter i hjärtat och dess ventiler. De kan administreras både under allmän och lokal anestesi, vilket minskar riskerna för komplikationer. Efter interventionen kan du gå hem några dagar senare.

  Om operationen inte visas till barnet eller scenen i processflödet tillåter det inte att utföras just nu, föreskrivs olika läkemedel som stöder hjärtets arbete på rätt nivå.

  För ett barn med CHD är viktigt att ta itu med att stärka immunförsvaret för att förhindra uppkomsten av foci av infektion i näsa, hals eller någon annanstans. De måste ofta gå ut i friska luften och titta på belastningar som måste strikt motsvara typen av fläck.

  Konsekvenser av sjukdomen

  Eventuell medfödd hjärtsjukdom leder till allvarliga kränkningar av hemodynamik i samband med sjukdomsprogression samt dekompensering av kroppens hjärtsystem. Det enda sättet att förhindra utvecklingen av hjärt- och kärlsvikt är en tidig operation som genomförs under perioden från 6 månader till 2 år.

  Dess betydelse ligger i behovet av att normalisera blodflödet till hjärtat och huvudkärlen. Barn med medfödd hjärtsjukdom bör skyddas mot utseende av infektiv endokardit - infektion och inflammation i det inre lagret av hjärtvävnad.

  Infektion kan förekomma hos barn med medfödd hjärtsjukdom efter att ha gjort de flesta tandprocedurerna, inklusive borstning av tänder, upprättande av tätningar och behandling av tandkanalens rotkanal.

  Kirurgisk behandling av halsen, munnen och förfaranden eller undersökning av mag-tarmkanalen (esofagus, mage och tarm) eller urinvägarna kan orsaka infektiös endokardit. Infektiös endokardit kan utvecklas efter operation på öppet hjärta.

  En gång i blodomloppet, bakterier eller svampar migrerar vanligen mot hjärtat, där onormal infektera hjärtvävnad exponerad för de turbulenta virvelflödesventilerna. Om orsaken till infektiös endokardit kan finnas många mikroorganismer, oftast infektiös endokardit orsakad av stafylokocker och streptokocker bakterier.

  Många ungdomar med hjärtefekter lider av ryggraden (skoliären). Hos barn med andfåddhet kan skolios komplicera förloppet av andningssjukdomar.

  Hjälper det svaga hjärtat

  För att kärnan ska återhämta sig snabbare, vägledas av sådana rekommendationer. Ström. Mat bör vara kalorier med lågt salthalt. Kärnan måste konsumeras:

  • mer proteinmatar (kokt magert kött, fisk, mejeriprodukter),
  • grönsaker (betor, morötter, tomater, potatis),
  • frukter (persimmons, bananer, äpplen),
  • gröna (dill, persilja, sallad, gröna lök).

  Ge upp de produkter som provocerar uppblåsthet (baljväxter, kål, läsk). Ett barn kan inte äta bullar och halvfabrikat. Ge inte smulor:

  Ge istället:

  • buljong av dogros,
  • färskpressad juice,
  • lätt sötad komposit.
  Övningar. UPU är inte en anledning att vägra att delta i sport. Skriv ner smulor i träningsrummet eller utför klasser hemma.

  Börja uppvärmningen med två eller tre djupa andetag. Bära torso på stammen till sidorna och framåt, sträckningsövningar, gå på strumporna, sedan med böjning av benen i knäet.

  Allmänna rekommendationer

  Efter att ha blivit avvisad behöver barnet tid att omgruppera igen utan det. Därför är krummen på en kardiologs konto och besöker honom regelbundet. En viktig roll spelas genom att stärka immuniteten, eftersom någon kyla kan skada kardiovaskulärsystemet och hälsan i allmänhet.

  När det gäller fysiska övningar i skola och dagis bestäms graden av stress av kardiorheumatologen. Om du behöver frisläppas från fysisk utbildning betyder det inte att barnet inte får flytta. I sådana fall är han engagerad i fysioterapiövningar enligt ett speciellt program i ett poliklinik.

  Barn med CHD visar en långvarig vistelse i frisk luft, men i avsaknad av extrema temperaturer: både värme och kyla har en dålig effekt på fartyg som "arbetar på slitage". Konsumtionen av salt är begränsad. I kosten är det nödvändigtvis närvaron av kaliumprodukter: torkade aprikoser, russin, bakade potatis.

  Felen är olika. Vissa kräver omedelbar kirurgisk behandling, andra är under konstant tillsyn av läkare i en viss ålder.

  I alla fall har dagens medicin, inklusive hjärtkirurgi, gått framåt, och de laster som anses otänkbara, oförenliga med livet för 60 år sedan, drivs nu framgångsrikt och barn lever länge.

  Därför, hör inte panik efter att ha hört en fruktansvärd diagnos. Det är nödvändigt att ställa in för att bekämpa sjukdomen och göra allt för att besegra det.

  Det är nödvändigt att i detta fall också ta andra potentiellt ogynnsamma faktorer, till exempel den dåliga effekten av hög temperatur för vissa hjärtsjukdomar. Av denna anledning bör man, när man väljer ett yrke, ta hänsyn till kardiologens åsikt.

  Och den sista nyansen som jag skulle vilja nämna är graviditet hos kvinnor med medfödd hjärtsjukdom. Detta problem är nu ganska kraftigt på grund av sin komplexitet och inte så låg prevalens, särskilt efter mitralklaffprolaps har blivit i listan över "små laster i hjärtat" och de började sprida order och hälsoministeriet order om taktik gravida kvinnor UPU.

  I allmänhet, med undantag för anatomiskt och hemodynamiskt kompenserade defekter, för alla CHD, är graviditet förknippad med en risk för komplikationer. Visst beror allt på den specifika defekten och graden av ersättning.

  I vissa IPN (t.ex. Ventrikelseptumdefekt och aortastenos) kan lastökning under graviditeten leda till utvecklingen av hjärtsvikt.

  Vid graviditet höjs benägenheten att bilda vaskulära aneurysmer upp till rupturer i en kärlvägg. Hos kvinnor med hög lunghypertension, missfall, trombos i vener och till och med plötslig död registreras oftare. Därför löses frågan i varje enskilt fall individuellt, och det är bättre att lösa det i förväg.
  "alt =" ">

  Hjärtfel hos nyfödda

  Medfödda hjärtfel kallas anomalier av strukturen hos stora kärl och hjärta som bildas vid 2-8 veckors graviditet. Enligt statistiken har ett barn av tusen sådan patologi och i en eller två av dem kan denna diagnos vara dödlig. Tack vare framsteg inom den moderna medicinen identifiera hjärtfel hos nyfödda möjliggjordes vid tidpunkten för prenatal utveckling, eller omedelbart efter födseln (på sjukhuset), men i vissa fall (i 25% av barn med hjärtfel), förblir dessa sjukdomar oupptäckt på grund av arten av barnets fysiologi eller komplexitet av diagnosen. I CIS-länderna och Europa är de närvarande i 0,8-1% av barnen. Föräldrar är oerhört viktiga att komma ihåg detta faktum och noggrant övervaka barnets tillstånd: Denna taktik hjälper till att identifiera förekomsten av en defekt i de tidiga stadierna och genomföra sin behandling i tid.

  skäl

  I 90% av fallen utvecklas medfödd hjärtsjukdom hos en nyfödd på grund av påverkan av ogynnsamma miljöfaktorer. Anledningen till utvecklingen av denna patologi är:

  • genetisk faktor;
  • intrauterin infektion;
  • ålder av föräldrar (mor över 35 år, far - över 50 år)
  • miljöfaktor (strålning, mutagena ämnen, förorening av mark och vatten)
  • giftiga effekter (tungmetaller, alkohol, syror och alkoholer, kontakt med lackmaterial);
  • ta vissa mediciner (antibiotika, barbiturater, narkotiska analgetika, hormonella preventivmedel, litiumpreparat, kinin, papaverin, etc.);
  • moderns sjukdomar (allvarlig toxicos under graviditet, diabetes mellitus, metaboliska störningar, rubella etc.).

  Riskgrupper för möjlig utveckling av medfödd hjärtsjukdom inkluderar barn:

  • med genetiska sjukdomar och Downs syndrom;
  • för tidiga barn;
  • med andra utvecklingsfel (dvs med nedsatt funktion och struktur hos andra organ).

  klassificering

  Det finns ett stort antal klassificeringar av hjärtfel hos nyfödda, och bland dem finns cirka 100 arter. De flesta forskare delar dem i vitt och blått:

  • Vit: Barnets hud blir blek;
  • blå: Barnets hud förvärvar en cyanotisk nyans.

  Till vita hjärtfel bär:

  • defekt av interventrikulär septum: mellan ventrikeldelen av septum är förlorad, venöst och artärblod blandas (observerat i 10-40% av fallen);
  • atrial septal defekt: bildas när stängningen av det ovala fönstret, som ett resultat, bildas en "brytning" mellan atriaen (observerad i 5-15% av fallen);
  • koagulering av aortan: i området av utgången av aortan från vänster ventrikel, smalnar aorta-stammen (observerad i 7-16% av fallen);
  • Stenos av aorta aorta: ofta i kombination med andra hjärtfel, i ventilringens område bildas förträngning eller deformation (observerad i 2-11% av fallen, oftare hos tjejer).
  • öppen arteriell kanal: i det normala stängning av aortaflödet inträffar 15-20 timmar efter födseln, om denna process inte inträffar, då finns det utsläpp av blod från aorta till lungkärlen (sett i 6-18% av fallen, oftare hos pojkar);
  • Stenos av lungartären: lungartären smalnar (detta kan observeras i olika delar av det) och en sådan kränkning av hemodynamik leder till hjärtsvikt (observerad i 9-12% av fallen).

  Till blå hjärtfel bär:

  • tetrad av fallot: åtföljs av en kombination av lungartär stenos, aorta förskjutna högra och interventrikulär septumdefekt, resulterar i otillräckligt flöde av blod in i lungartären från den högra ventrikeln (observerats hos 11-15% av fallen);
  • atresi av tricuspidventilen: åtföljd av brist på kommunikation mellan höger ventrikel och atrium (observerad i 2,5-5% av fallen);
  • onormal sammanflöde (dvs dränering) av lungorna: lungorna vender in i kärlen som leder till det högra atriumet (observerat i 1,5-4% av fallen);
  • införlivande av stora fartyg: aorta och lungartären byts ut (observerad i 2,5-6,2% av fallen)
  • vanlig arteriell stam: Istället för aorta och lungartären, leder endast en kärlkorg (trunkus) från hjärtat, detta leder till blandning av venöst och arteriellt blod (observerat i 1,7-4% av fallen).
  • MARS syndrom: manifesteras av prolaps av mitralventilen, falska ackord i vänstra kammaren, ett öppet ovalt fönster, etc.

  Medfödd hjärtinfarkt innefattar anomalier i samband med stenos eller insufficiens i mitral-, aorta- eller tricuspidventilen.

  Mekanismen för utveckling

  I samband med medfödd hjärtsjukdom är den nyfödda uppdelad i tre faser:

  • Fas I (anpassning) i kroppen hos barnet är en process av anpassning och kompensation till hemodynamiska störningar orsakade av hjärtsjukdom, med allvarliga störningar i blodcirkulationen det finns betydande hyperaktivitet av hjärtmuskeln, förvandlas till dekompensation;
  • II-fas (ersättning): Det finns en tillfällig ersättning, som kännetecknas av förbättringar i barnets motorfunktioner och fysiska tillstånd.
  • Fas III (terminal) utvecklar när man kör ut kompensations myokardiala reserver och utvecklingen av degenerativa och dystrofiska sklerotiska förändringar i hjärtstruktur och parenkymala organ.

  Under kompensationsfasen barnet verkar syndromet kapillär-trofisk insufficiens, som gradvis leder till utveckling av metabola sjukdomar, liksom sklerotisk, atrofiska och dystrofa förändringar i de inre organen.

  bevis

  De viktigaste symptomen på medfödd hjärtsjukdom kan vara sådana symptom:

  • cyanos eller blek yttre hud (ofta i nasolabiala triangel, på fingrar och fötter), som är speciellt uttalat vid amning, gråtande och belastande;
  • slöhet eller rastlöshet vid applicering på bröstet;
  • långsam viktökning;
  • frekvent upprepning under amning;
  • orsakssamtal
  • attacker av dyspné (ibland i kombination med cyanos) eller ständigt fastande och andfåddhet;
  • orsakslös takykardi eller bradykardi;
  • svettning;
  • svullnad i extremiteterna;
  • bulging i hjärtat.

  Om sådana tecken finns, bör barnets föräldrar omedelbart kontakta en läkare för ett barns undersökning. Efter undersökning kan barnläkaren bestämma hjärtmuskler och rekommendera ytterligare behandling för kardiologen.

  diagnostik

  För att diagnostisera barn med misstänkt medfödd hjärtsjukdom används en uppsättning sådana forskningsmetoder:

  Vid behov föreskrivs ytterligare diagnostiska metoder, såsom hjärtprover och angiografi.

  behandling

  Alla nyfödda med medfödda hjärtfel är föremål för obligatorisk övervakning av distriktets barnläkare och kardiolog. Barnet i det första levnadsåret bör inspekteras var tredje månad och efter ett år - var sjätte månad. Vid svåra hjärtfel utförs undersökningen varje månad.

  Föräldrar införs nödvändigtvis med de obligatoriska förhållanden som måste skapas för dessa barn:

  • preferens för amning av mor eller donormjölk
  • ökning av antalet matningar med 2-3 doser med en minskning av mängden mat per måltid;
  • täta promenader i frisk luft;
  • genomförbar träning
  • kontraindikationer för att vara i en stark frost eller öppen sol;
  • tidig förebyggande av infektionssjukdomar;
  • rationell näring med en minskning av mängden vätskor som är berusade, bordsalt och införlivandet i kosten av kaliumprodukter (bakade potatis, torkade aprikoser, svampar, russin).

  För att behandla ett barn med medfödd hjärtsjukdom används kirurgiska och terapeutiska tekniker. I regel används droger som preparat för barnet till operation och behandling efter det.

  Vid svåra medfödda hjärtefekter rekommenderas kirurgisk behandling som, beroende på typ av hjärtsjukdom, kan utföras med ett minimalt invasivt förfarande eller på det öppna hjärtat med barnet anslutet till apparaten för artificiell cirkulation. Efter operationen är barnet under överinseende av en kardiolog. I vissa fall utförs kirurgisk behandling i flera steg, dvs den första operationen utförs för att lindra patientens tillstånd och den efterföljande operationen utförs för att slutligen eliminera hjärtfelet.

  Prognosen för en tidig operation för att eliminera medfödd hjärtsjukdom hos nyfödda är i de flesta fall gynnsam.

  Medicinsk animering om ämnet "Medfödda hjärtsjukdomar"