Huvud / Diagnostik

Första hjälpen i hjärtrytmin

Den höga rytmen i det moderna livet, stressiga situationer, konstant oro är långt ifrån en komplett lista över orsaker som utlöser utvecklingen av hjärtpatologier. En av de vanligaste sjukdomarna är arytmi, som uttrycks i strid med hjärtmuskleregimen. Anfall inträffar plötsligt. Därför kan första hjälpen till arytmi krävas.

Så här bestämmer du händelsen för en attack?

Arytmi orsakar följande symtom:

 • Yrsel och generell svaghet;
 • Tryck in i hjärtat och dess blekning
 • Andnöd;
 • Känslan av en förändring i hjärtmuskeln rytmen (acceleration, saktar, fladdrar).

Urgent behov av att se en läkare om hjärtfrekvensen överstiger 120 slag per minut, attacken varar flera timmar, upprepas regelbundet eller visas för första gången.

Urgent åtgärder

Före uppkomsten av ett ambulanslag kan du avbryta en arytminfarkt hemma med hjälp av enkla metoder. Det är viktigt att inte bli panik, för att försöka försvara situationen och lugna patienten, ge honom lugn och ro och skydda honom från fysisk ansträngning.

Allmänna principer för första hjälpen

Personen sitter i en fåtölj, har lagt huvudet på en hög rygg eller staplar på en säng. Det är nödvändigt att ordna patienten vid sitt första sittande och sedan ligga ner för att bestämma den position i vilken han kommer att känna sig lättnad. Om tillståndet är tungt är det nödvändigt att normalisera hjärtets arbete med hjälp av kräkningar. Du kan provocera reflexen genom att irritera struphuvudet med fingrarna. Stimulering hjälper till att enkelt återställa rytmen i hjärtmuskeln hemma även om det inte finns uppkast.

Inomhus öppnar fönstren för att säkerställa fri tillgång till syre. Det rekommenderas att göra en enkel andningsövning: Stäng dina ögon och ta ett djupt andetag, håll andan i 2-3 sekunder. Parallellt måste du trycka på ögonlocken (tre gånger i 10 sekunder i en minut). Sådana manipuleringar kommer att återställa hjärtens normala rytm och lugna patienten snabbt.

Behandling av arytmi innebär användning av lugnande läkemedel, speciellt om patienten lider av hjärt-kärlsjukdom. Före ankomsten av specialister behöver du ta sådana mediciner: corvalol, tinktur av valerian eller motherwort, valocordin. Brist på luft och yrsel kan orsaka panikattack i patienten, så det är viktigt att lugna ner sig och förklara att symptomen är tillfälliga.

Åtgärder för ventrikulär arytmi

Om rytmförstöringen utvecklas som ett resultat av onormal drift av hjärtkammarens hjärtkroppar, är huvudsymptomen fallet i puls. Han kommer att vara svag, det blir svårt att bestämma. Hur tar man bort en attack av en arytmi i detta fall? Behandling innebär följande:

 1. Kantla patientens huvud, vilket hjälper till att öppna luftvägarna.
 2. Ta bort kläderna så att hon inte håller andan.
 3. Övervaka frekvensen av hjärtkollisioner.
 4. I avsaknad av förbättringar krävs extern hjärtmassage och artificiell andning. Patienten placeras på en hård yta och lutar huvudet tillbaka. Den som gör första hjälpen är placerad till vänster, för att bekvämt göra konstgjord andning.

Annan akutsjukvård för arytmi bör endast ges av en specialist, eftersom behandlingen kommer att kräva användning av speciella mediciner.

Hjälp med förmaksflimmer

När du utvecklar en attack hemma kan du göra följande:

 • Säkerställa fred, eliminera orsakerna till arytmi
 • Patienten ska ta ett lugnande medel;
 • Om det är svullnad eller andfåddhet behöver du sitta i patienten.
 • I en kritisk situation i avsaknad av hjärtklappning eller andning krävs kardiopulmonell återupplivning.

Korrekt manipulering före läkares ankomst kommer att bidra till att minska risken för komplikationer och rädda liv.

Användning av läkemedel

Idag erbjuder apotek ett brett sortiment av läkemedel som effektivt används för att stoppa och behandla arytmierattacker. Läkemedel frisätts i form av tabletter och för parenteral administrering (intravenöst och intramuskulärt).

I kardiologi, för behandling av hjärtrytmstörningar, används sådana läkemedel i stor utsträckning:

 • Digoxin. Läkemedlet minskar hjärtfrekvensen, eliminerar orsakerna till sjukdomen. Regelbundet intag kräver en gradvis ökning av dosen;
 • Verapamil. Läkemedlet rekommenderas för användning vid en takykardiattack. Försiktighet bör användas i åldern.
 • Adenosin. Läkemedlet administreras intravenöst, så det tar bort symptomen på arytmi inom 30-60 sekunder;
 • Flekainid. Läkemedlet används ofta för takykardi.

Viktigt! Oavsett svårighetsgraden av sjukdomen ska läkemedel ordineras av en läkare. Han väljer individuellt läkemedel, med hänsyn till symptom och orsaker till patologin, patientens tillstånd och organismernas egenskaper. För effektiv behandling måste du ta regelbundna läkemedel och följa alla rekommendationer.

När krävs sjukhusvistelse?

Efter ankomsten av ambulansläkare borde patienten komma ihåg orsakerna till utlösningen av hjärtdysfunktion. Om angrepp av en arytmi inte har uppstått för första gången, behöver läkare förklara vilken behandling som doktorn föreskrev, vilka mediciner patienten använde.

I avsaknad av positiv dynamik efter akutbehandling kommer patienten att erbjudas sjukhusvistelse. Lämna inte stillastående behandling, eftersom det inte alltid är möjligt att tillhandahålla medicinsk hjälp i sin helhet när det gäller polikliniska inställningar. På sjukhuset kommer patienten att vara under konstant övervakning av specialister, en omfattande undersökning kommer att genomföras och procedurer kommer att förskrivas.

De viktigaste symptomen för sjukhusvistelse är:

 • Allvarlig svaghet
 • Minskning av blodtryck;
 • Utveckling av hjärtastma
 • Förlust av medvetande;
 • Brist på effektiv behandling;
 • Behovet av kirurgisk ingrepp.

Behandlingen av patienten beror direkt på diagnosens noggrannhet. Det är nödvändigt att starta behandlingen så snart som möjligt för att minska risken för komplikationer. Det är viktigt att komma ihåg att arytmi är en allvarlig patologi i hjärtat, och tidig sökning av medicinsk hjälp avgör manipulationernas effektivitet.

Antiarrhythmic drugs: den bästa medicinen för alla typer av arytmi

Från denna artikel kommer du att lära dig: Vilka är de antiarytmiska drogerna, vilka droger passar bäst för varje specifikt fall av arytmi.

Drogbehandling av arytmi är den huvudsakliga metoden för behandling av denna sjukdom. I 90-95% antiarytmiska droger tillåter antingen att helt eliminera arytmen eller minska dess svårighetsgrad. De är lika effektiva i både akut och systematisk vård, som syftar till att förhindra upprepad störning av rytmen. Men för att uppnå det maximala resultatet av behandlingen är det viktigt att veta vilka preparat som ska användas i dessa eller andra fall.

Nedan är en lista över de mest effektiva och säkra droger som oftast används för att behandla hjärtarytmier (i enlighet med minskande effektivitet):

 1. Kaliumkanalblockerare är Amiodaron (dess analog är Cordaron, Arithmil).
 2. Betablockerare - Metoprolol (Corvitol), Bisoprolol (Concor), Nebivalol.
 3. Kalciumkanalblockerare - Verapamil (Isoptin, Finoptin).
 4. Lokala anestetika - Lidokain, Novokainamid.
 5. Förberedelser av olika grupper:
 • hjärtglykosider - Strofantin, Korglikon, Digoxin;
 • läkemedel som innehåller kalium - Panangin, Asparcum.

Urval, recept på antiarytmiska läkemedel och kontroll över deras effektivitet hanteras av en kardiolog, men kan också vara en terapeut och en familjedoktor.

Amiodarone är ett universellt förstärkt läkemedel

Bland alla läkemedel för behandling av arytmi anses amiodaron vara den främsta agenten för eventuella kränkningar av hjärtrytmen. Det är lika lämpligt för användning i akutrummet, när patienten akut behöver ta bort attacken och för underhållsbehandling som förhindrar upprepade hjärtslagsavbrott.

I vilka fall är det mest effektiva: indikationerna

Klassiska indikationer för amiodaronadministration:

 • förmaksflimmer
 • förmaksflimmer och fladder;
 • supraventrikulär och ventrikulär extrasystol;
 • uttalad sinus takykardi (paroxysmal);
 • Wolff-Parkinson-White-syndromet.

Former och preparat analoger

Amiodaron är både en aktiv substans och ett läkemedel. Det finns analoger - antiarytmiska läkemedel som innehåller en identisk grund, men har ett annat namn. Två droger används huvudsakligen:

 1. Cordarone,
 2. Arytmi.

Både amiodaron och dess analoger finns i form av tabletter och injicerbara lösningar (intravenösa injektioner).

Funktioner av läkemedlets handling och värdighet

Amiodaron har en unik verkningsmekanism - den blockerar kanalerna genom vilka transporten av kaliumjoner till hjärtat sker. På grund av detta sänks den allmänna utbytet av elektrolyter, främst natrium och kalcium. Mot denna bakgrund minskar excitabiliteten hos myokardiet och hjärtens ledningssystem - mindre ofta förekommer impulser för sammandragning och deras konduktivitet minskar.

Den främsta fördelen med amiodaron är den antianginal effekten. Detta innebär att läkemedlet förbättrar blodflödet till myokardiet genom att minska behovet av syre och direkt expandera kranskärlspärl.

Användbara tips för användning

 1. Om en person har en attack av snabba oregelbundna hjärtslag, kan amiodaron administreras oberoende av vilken särskild arytmi.
 2. På grund av den antianginös verkan av amiodaron är drogen av val när det uttrycks arytmier, i kombination med kranskärlssjukdom, hypertrofi och minskad kontraktilitet i vänster kammare, hjärtsvikt.
 3. Sådana antiarytmiska läkemedel verkar långsamt, men kontinuerligt och injicera tvärtom - snabbt men kortvarigt. Därför, för en snabb lindring av arytmi och inom ett par dagar efter att amiodaron bäst administreras intravenöst (dropp eller långsam injektion), och för att upprätthålla en konstant koncentration av aktiv substans i blodet är bättre tabletter.
 4. Med tanke på den starka inhiberande effekten på hjärtat är kontraindicerat i kombinationen av arytmier med ledningsstörningar (atrioventrikulär blockad).
 5. Påverkar inte blodtrycksnivån. Det är därför det enda sättet att hjälpa patienter med arytmier, åtföljd av en minskning av blodtryck eller hjärtinfarkt.
 6. Toleransen för läkemedlet är bra, och biverkningar är sällsynta, vilket möjliggör frekvent och långvarig användning.

Det enda negativa

Amiodaron har inte tillräcklig terapeutisk antiarytmisk effekt för reduktion av ventrikelflimmer och andra svåra ventrikulära arytmier. Preference i sådana fall ges till lokalbedövning - Lidokain och Novokainamid.

Sinusrytm i hjärtat på EKG: olika typer av ventrikelflimmer

Betablockerare: hur man applicerar dem korrekt

Betydelsen i utnämningen av beta-blockerare i arytmier är mekanismen för deras verkan på hjärtat. Dessa läkemedel binder till beta-receptorerna, genom vilka adrenalin ökar sina stimulerande effekter på myokardiet - ökar frekvensen av sammandragningar. Blockering av receptorerna med mediciner, du kan eliminera denna effekt, vilket är viktigt vid behandling av arytmi.

De vanligaste medicinerna i denna grupp är: Metoprolol och Bisoprolol. Jämfört med Amiodaron, som referens antiarytmisk läkemedel, är de svagare, men i vissa fall kan de inte undvikas. Detta beror på ytterligare effekter - utvidgningen av kransartärerna och en minskning av blodtrycket. Därför betraktas någon beta-blockerare som ett läkemedel av val när det kombineras med lätt supraventrikulär och förmaksfibrillering, ventrikulära extrasystoler med:

 • hypertensiv sjukdom;
 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • störningar av hjärncirkulationen.

Vad är bra med metoprolol

Fördelen av metoprolol (titel analog - Korvitol), vilket gör den till en av de viktigaste läkemedel för första hjälpen-behandling av arytmier är tillräckligt snabbt inträde av terapeutisk effekt - även om sådana tabletter används av arytmi. Den aktiva substansen när de tar ett språk inom 30-40 minuter ackumuleras i blodet i terapeutiska koncentrationer. Därför används det huvudsakligen för att stoppa attacker och i omedelbar tid efter det.

Varför bisoprolol

Botemedel mot hjärtarytmier bisoprolol (lista över analoger: Concor, Biprolol) fungerar långsamt, gradvis men kontinuerligt (ca 12 timmar). Denna funktion, i kombination med de uttalade effekterna som är karakteristiska för beta-blockerare, tillåter användning av läkemedlet för långvarig behandling och förebyggande av upprepade hjärtfrekvensstörningar.

Nackdelar med beta-blockerare

Anti-rytmiska medel Betablockerare kan inte ordineras för behandling av arytmier hos patienter:

 • Kroniska obstruktiva lungsjukdomar och bronkial astma.
 • Vid lågt arteriellt tryck. Detta är mycket viktigt, eftersom cirka 50% av hjärtattacker och 20% av arytmiska attacker åtföljs av en liknande överträdelse.
 • Uttryckt hjärtsvikt.
 • Inga injicerbara former av läkemedel.
Klicka på bilden för att förstora

Verapamil är det perfekta läkemedlet för supraventrikulär arytmi

Mekanismen för veraramils ​​antiarytmiska verkan är förknippad med en saktning av transporten av kalciumjoner i hjärtat. Tack vare det här:

 • Myocardiumets excitabilitet och ledningssystemet minskar;
 • minskar frekvensen av skärningar;
 • det totala blodtrycket minskar.

Nyckelfunktionen är att hjärtverkningar uttrycks exklusivt i den supraventrikulära zonen - atria och sinusnoden. Därför är verapamil och dess analoger (Isoptin, finoptinum) används huvudsakligen i blink och förmaksflimmer, supraventrikulär ekstrasistoliyah. Det är särskilt relevant om sådana arytmier kombineras med ökat blodtryck eller angina.

Det produceras både som en injektionslösning för intravenös administrering, vilket är lämpligt för eliminering av en attack och i tabletter, vilket gör det möjligt att använda det för att förebygga återfall.

Lokala anestetika - när man ska använda dem

Läkemedel för lokalbedövning (lidokain och Novokainamid) förutom den anestetiska effekten har antiarytmiska. Mest av allt uttrycks det i förhållande till hjärtkärlens hjärtkärl. Inget av de befintliga organen för behandling av arytmi har ingen liknande effekt.

Både Novokainamid och Lidocaine är endast tillgängliga i injicerbar form. De administreras intravenöst i undantagsfall med ventrikulära arytmier - fibrillering och ventrikelflimmer, frekventa ventrikulära extrasystoler. Handla omedelbart efter introduktionen, men under en kort tid. Effektiv, men saknar biverkningar i form av allergiska reaktioner.

Hjälpmedel som hjälper till med arytmi

I milda attacker av förmaksflimmer, paroxysmal takykardi, supraventrikulära och ventrikulära arytmier tillräcklig terapeutisk effekt kan erhållas från:

 • beredningar innehållande joner av kalium och magnesium - Aspakam, Panangin;
 • hjärtglykosider - Strofantin, Korglikon, Digoxin.

För akut behandling, administreras båda intravenöst: Asparcum och Panangin dropp, och glykosider är jet (långsam intravenös injektion). Verkningsmekanismen är förknippad med saktningen av transporten av natriumjoner i cellerna, vilket minskar dess excitabilitet och ökar kontraktiliteten. Dessa läkemedel finns också i tabletter, men deras antiarytmiska effekt är dåligt uttryckt, längre med långvarig antagning.

Även om du vet namnen på drogerna ger det dig inte rätt att använda antiarytmiska läkemedel utan råd från en specialist!

Första hjälpen i hjärtrytmin

innehåll

symptom

Principer för akutvård under en attack

Algoritm för akutvård

Primär anfallsdisposition

Persistent form

Paroxysmal attack

Nödvård hemma

Mekaniska prov

Kontra

Medicinsk tandvård

Elektropulsterapi

Plötsligt snabbt hjärtslag eller oregelbundna stroke kan indikera att en attack av förmaksflimmer har börjat. Symtom är inte begränsat till ett hjärtslagsfel. Ofta observerad svaghet i hela kroppen, svår hypotension. Därför kan du behöva akut hjälp och ytterligare behandling från en kardiolog.

symptom

Under en attack förvärras överföringen av syre genom blodbanan på grund av ojämn hjärtslag. Detta är farligt eftersom blodstasis kan uppstå. Formade trombi, som är fästa vid blodkärlens väggar, förvärrar blodcirkulationen. Stängning av trombocyter hotar stroke och plötslig hjärtstopp.

Symptom som åtföljer arytmi:

 • instabil hjärtslag;
 • smärta i bröstet;
 • utseende av dyspné;
 • attacker av oöverstiglig rädsla;
 • känna sig yr.
 • försämrad samordning av rörelser;
 • början av synkope.

Avbrott i hjärtat kan orsakas inte bara av hjärt-kärlsjukdomar utan även:

 • förändringar i elektrolytbalansen;
 • påkänning;
 • exponering för giftiga ämnen
 • störningar i sköldkörtelns funktion.

Eventuella tecken på arytmi bör inte lämnas utan tillräcklig uppmärksamhet.

Principer för akutvård under en attack

Atrial fibrillering kan vara av olika frekvens, självutlösning av en attack är möjlig i 48 timmar. I detta fall är nödhjälp inte nödvändigt.

Återställande av rytmen av hjärtatslag är kontraindicerad när:

 • diagnosen myokardit, tyrotoxikos, endokardit;
 • försvagad sinusnod: svimning när man försöker stoppa attacken;
 • plötsligt ökar vänstra atriumet;
 • antiarytmiska droger tolereras dåligt av kroppen.

Enligt statistik resulterar störningar i hjärtats hjärta oftast i hjärtinfarkt eller stroke, så tillhandahållandet av akutsjukvård för förmaksflimmer bygger på sådana grundläggande principer:

 1. Tahistystolisk form (90 slag / min och mer) bör omvandlas till normosystoliska (60-90 slag per minut), dvs för att normalisera hjärtrytmen. Detta tillstånd är giltigt för paroxysm, när supraventrikulär fibrillering är cirka 300 slag per minut.
 2. Eliminering av hemodynamiska störningar - återuppbyggnad av blodbehandlingsmekanismer.
 3. Justering av sinusrytmen till normala parametrar.
 4. Användningen av terapeutiska komplex för behandling av den underliggande sjukdomen.

Om hjärtans rytma störs och sedan stoppas, tillämpas de återupplivande åtgärderna: artificiell ventilation av lungorna, och också en indirekt hjärtmassage är nödvändig.

Algoritm för akutvård under en attack

Atriell fibrillering har en elektrisk aktivitet, vid vilken frekvensen av impulserna ökas till 700 per minut. Mekanismerna för hjärtaktiviteten är således indelade i två kategorier på atriets arbete:

Fluttering kännetecknas av inga abnormiteter vid ventrikulär kontraktion. Fibrillering å andra sidan orsakar störningar i rytmen hos atrierna. Det är denna kategori av hjärtarytmi som är implicit vid myokardins funktionsstörning.

Det finns tre former av fibrillering:

 • paroxysmal;
 • peristiruyuschaya;
 • kronisk;

Beroende på den observerade formen av arytmi bestäms vilken åtgärdsalgoritm som ska tillämpas.

Primär anfallsdisposition

Den första detekterade manifestationen av förmaksfibrillering under diagnosen ger ingen speciell åtgärd hos den medicinska personalen. För att förbättra patientens tillstånd föreskrivs lugnande läkemedel. Undersökningen utförs genom palpation av puls, patienten bestäms av rytmen och spänningen. Tonen på hjärtslag, höghet och vibration lyssnas på när de är auskulterade. Nästa steg är att rekommendera en undersökning med en kardiolog.

Persistent form

Arrhythmi i hjärtat av den ihållande formen orsakas av oregelbundenhet i hjärtritningens arbete i mer än 7 dagar. En karakteristisk egenskap är att atriens funktion kan återställas både självständigt och med hjälp av mediciner:

 1. Glykosider för hjärtat (härledda från växter, har kardiotonisk dynamik) - Digoxin, Strofantina och Korglikona.
 2. Kalciumantagonister (kan stoppa kalciumförflyttningen inuti glattmuskelvävnad) - Diltiazema, Felodipina, Verapamil.
 3. Beta-adrenoblocker (blockad av β1-adrenerge receptorer bidrar till en minskning av hjärtkollisioner och ledning) - Metoprolol, Anaprilina, Corvitol, Propranolol.

Paroxysmal attack

Nödvård för förmaksflimmer av en paroxysmal typ består i att eliminera en attack genom att förskriva läkemedel med ett smalt fokus:

 1. "Panangin", "Cardaron", "Asparkam" - den grundläggande kompositionen: spårelement, som förstärker myokardiet, ger näring till hjärtats muskelvävnad.
 2. "Cardiomagnum", "Plavix" - utspädd blod, vilket därigenom ökar fluiditeten, har en liten analgetisk effekt.
 3. "Fragmin", "Clexan", "Girugen" - antikoagulantia av medicinska derivat: hindrar bildandet av trombi genom att minska bildningen av fibrin.
 4. "Carvedilol", "bisoprolol", "metoprolol" och "bucindolol" - bidra till att förbättra funktionen hos hjärtat, minska frekvensen av sammandragningar och minska effekterna av noradrenalin toxiner.

Nödvård hemma

Om hjärtans rytm är störd, är det nödvändigt att försöka vidta åtgärder för självhjälp och att ta bort attacken hemma. I de fall symptomen inte passerar i flera timmar, och repetitionshastigheten för puls är regelbunden, kommer det att gå till en ambulansläkare vara det mest korrekta beslutet.

Mekaniska test för att återställa hjärtfrekvensen

Vid diagnostisering av förmaksfibrillering med en medvetet gynnsam kurs, utbildas patienterna för att ta emot vagala (mekaniska) prover. Om symptom som är farliga för människoliv inte observeras (andningsfunktionen bryts inte, det finns ingen svimning), då normaliseringen av hjärtrytmen utförs enligt dessa enkla åtgärder:

 1. Tryck på ögonområdet med slutna ögonlock - ett test för Ashnar.
 2. Försenad inspiration före mycket exhalation - ett test för Valsalva.
 3. En kräkande reflex orsakad av att trycka på tungans basala område.
 4. Reflex hosta hosta.
 5. Torka ansiktet med is eller full nedsänkning i kallt vatten med långvarig andningsdepression.
 6. Klämmer med fördröjning av andning.
 7. Massera carotid sinus ligger i benägen position medan du vrider huvudet åt sidan, gör massagebevegelser nära käftens nedre del. Därefter gör du en massage på andra sidan. Endast alternativa åtgärder är möjliga, samtidigt tryckning på båda sidor är förbjudet.

Vagaltester stimulerar nervfibrer och sänker aktiveringen av hjärtat, så utflödet av blod i aortan är mycket mindre.

Kontra

Oberoende förstahjälpmedel för hjärtarytmi med vagalanalyser är förbjudet när man observerar symtom hos patienter:

 • smärta i bröstet uttalas;
 • svimning med förlust av medvetande
 • en kraftig nedgång i tryck och en relaterad känsla av generell svaghet;
 • frothy sputum vid hosta;
 • andfåddhet;
 • blek av huden, eventuellt en cyanotisk nyans;
 • Kramper i extremiteterna.

Detektion av något av dessa symptom hotar människoliv och indikerar att det finns en utveckling av komplikationer av hjärt-kärlsjukdom. I detta fall behövs första hjälpen och kvalificerad återupplivning.

Medicinsk tandvård

Före ankomsten av akutvård vid händelse av arytminfarkt, är det nödvändigt att hjälpa patienten:

 1. Ta honom i säng eller stol och ordna i en bekväm position.
 2. Se till att tillräckligt med syre levereras genom att öppna fönster i rummet.

I de primära symtom på hjärtsvikt bör vänta på läkaren, men tills dess att ta medicin lugnande läggning: tinktur av valeriana eller Hjärt "Corvalol", "valokardin" och andra droger.

Om du upprepar symptomen på förmaksflimmer, när läkaren redan har ordinerat de rekommenderade läkemedlen, ska du ta pillret enligt receptet utan att öka dosen. I regel är detta "Propanorm" eller "Propafenon" (de stoppar attacken).

Elektropulsterapi

Medicinsk kardioterapi kan inte ge omedelbara resultat när akut första hjälpen behövs för hjärtarytmi. I sådana fall används elektropulsterapi (defibrillator) framgångsrikt:

 1. Under anestesi eller medvetslöshet hos en person är 2 elektroder fästa vid bröstet.
 2. Defibrillatorn synkroniseras med sammandragningar av ventriklarna hos en hälsosam organism.
 3. Det önskade värdet är inställt och urladdningen appliceras.

Sålunda bringas sinusnoden in i det korrekta driftsättet. Metoden för elektropulsterapi är effektiv i 96% fall av paroxysmal patologi.

Hjälp med arytmier i hemmiljö bör alltid vara utan panik och onödig noggrannhet. Även om attacken började och slutade plötsligt, utan onödiga konsekvenser och komplikationer, är det värt att genomgå en undersökning med en kardiolog. Det är nödvändigt att patienten i framtiden kan hjälpa sig i enlighet med de ljudrekommendationer och föreskrivna mediciner.

Hjärtarytmi första hjälpen

Arrytmi hos vuxna - behandlingsmetoder

En ledande system av hjärtat består av vänster atrium, vänster kammare, grenblock, vänster sidigt gren höger grenblock, höger kammare, den atrioventrikulära noden, det högra förmaket, sinus, den övre hålvenen.

Hjärtans rytm beror på speciella centra som skickar impulser längs vägarna till atrierna och ventriklerna. Normalt är den elektriska impulsen född i sinusknutan av det högra atriet och leds genom atrio-gastrisk nod och bunt av His i ventriklarna i hjärtat, vilket orsakar en minskning i tillståndet av resten av 60-90 slag / min.

I någon del av det ledande systemet kan förändringar uppstå som kränker rytmen och konduktiviteten.

Arytmi - vad är det? Orsaker till arytmi

Förändring av sekvensen av excitation och sammandragning av hjärtkärlens ventrikler och atriär kallas kränkningar av frekvensen och styrkan hos hjärtslag med tillkomsten av extraordinära och för tidiga sammandragningar hjärtarytmi.

Hjärtrytmier uppstår på grund av:

 • hjärtsjukdomar: myokardit, missbildningar, kardiomyopati, infarkt;
 • störningar i balansen av elektrolyter (förändringar i blodhalter av magnesium, kalcium och kalium);
 • nervsystemet i nervsystemet: neuroser, stress;
 • störningar i sköldkörteln: tyrotoxikos, hypotyroidism;
 • exponering för giftiga ämnen: nikotin, alkohol, antibiotika och andra droger;

Eftersom störningar i hjärtats arbete är annorlunda kan de inte lämnas utan uppmärksamhet för att eliminera allvarliga sjukdomar och konsekvenser. Avbrott kan indikera misslyckandet av andra viktiga system och organ i kroppen. Interna organ kan inte ha tillräckligt med blod och syre om hjärtfrekvensen är för långsam. Om hjärtslag är för ofta, fyller hjärtat inte fullt ut med blod och vilar inte, så hjärtfrisättningen minskar och syrehushållet ökar.

Vad är hjärtas arytmier? Typer av arytmi

1. Takykardi

Korrekt (snabb) rytm av sinus takykardi vid en frekvens av 90-100 slag per minut. Orsaker till sinusarytmi:

 • starka spännande känslor;
 • stor fysisk belastning av kroppen
 • vegetativ-vaskulär dystoni;
 • hjärtsvikt;
 • tyrotoxikos, anemi, myokardit;
 • förhöjd kroppstemperatur.
2. Paroxysmal takykardi

Med snabb hjärtslag, men den rätta rytmen och frekvensen 140-240 slag / minut under en attack uppträder en sådan takykardi. Det börjar plötsligt och kan ta några sekunder eller dagar, så slutar det plötsligt. Medföljande takykardi med feber, svettning, obehagliga känslor i hjärtat, svimning och svaghet.

3. Bradykardi

Korrekt (sänkt) rytm av sinus bradykardi vid en frekvens av 40-60 slag / min. Bradykardi med minskad sköldkörtelfunktion (hypotyreos), vissa virusinfektioner, giftiga ämnen visas under vila eller sova i fysiskt utbildade och friska människor.

4. Hjärtblåsning

Mot bakgrund av en bradykardi med en frekvens på mindre än 40 slag per minut uppträder hjärtblokaden tillsammans med yrsel och svimning. Skälen till det är:

 • myokardinfarkt;
 • cardio;
 • myokardit;
 • läkemedel: Verapamid, beta-adrenoblocker, hjärtglykosider.
5. Extrastrosis

Det manifesteras av för tidiga sammandragningar av hjärtat: genom blekning av hjärtslag eller avbrott. Ofta lider friska människor. Det finns anfall sällsynt upp till 5 extrasystoles / min, de känns inte och behöver inte behandlas. Frekventa attacker på upp till 6 eller mer extrasystoler / min med en speciell känsla och yrsel kräver en undersökning av en läkare.

4. Atriell fibrillering

Oregelbunden (kaotisk) hjärtrytm, puls med olika fyllningar och frekvens på 100-150 slag per minut är karakteristiska för förmaksflimmer som är benägen för bildandet av trombi. Orsakerna till långvarig eller paroxysmal flimmer:

 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • hypertyreoidism;
 • mitralfel
 • alkoholism.

Hjärtarytmi är de vanligaste symptomen

När arytmier uppträder:

 • förstärkt skvaller i hjärtzonen eller deras blekning med obehagliga känslor;
 • överdriven svettning och generell svaghet
 • svimning och yrsel.

Första hjälpen i hjärtrytmin

Med utseendet av allvarlig svaghet och smärta bakom bröstbenet ges kvävning av premedicinsk hjälp för att förhindra patologiska impulser. Orsak akut hjärtsjukvård för patienten. Patienten ges Valocardin eller Corvalol, bekvämt placerad på sängen eller i fåtöljet och öppnar fönstret för tillträde till frisk luft.

Cardiobrigada diagnostiseras med hjälp av ett kardiogram, och patienten skickas direkt till ett sjukhus. Om paroxysmer av arytmier är periodiska, försök sedan stoppa attacken själv med ett läkemedel mot arytmi, som tidigare har ordinerats av en läkare och inte orsakar en ambulans.

Det mest effektiva botemedlet för förmaksflimmer är Propanorm eller Propafenon. Paroxysmalarytmi (supraventrikulär) kan avlägsnas genom reflexterapi - "ansträngning" -tekniken för att öka vagusnervans ton.

 • pressning av ögonbollar för att undvika sköljning av näthinnan;
 • massor av halspulsådern (karotid sinus) - aterosklerotiska plack kan skadas i denna zon. Speciellt allvarliga konsekvenser kan uppstå hos äldre patienter.

Hjärtsrytmi - behandling

Behandling av arytmi är endast nödvändig för utnämning av en läkare. Det är mycket viktigt att hålla sig till en diet med livsmedel som innehåller:

 • Kalium (med torkade aprikoser, russin, potatis, persilja, frön, kål);
 • magnesium (bovete och havreflingor, nötter, torkad frukt, jäst och gurkor, bönor och ärtor, bönor skida, spenat och alfalfagroddar);
 • kalcium (med mejeriprodukter - ostmassa och ost, skaldjur, nötter, solrosfrön och pumpa, betor och majs, kronärtskockor och kål).

Bristen på kalium leder till hypokalemi, vilket kommer att orsaka hjärtrytmstörningar oavsett sjukdomar. Förhindra takykardi genom att inkludera i kost av svarta vinbär, torkade frukter, pommes frites, russin och torkade aprikoser, honung, nötter, bananer och avokado.

Läkemedel ordineras individuellt, det beror på den underliggande sjukdomen och funktionella störningar i nervsystemet: neuroser, stress, vegetarisk dystoni. Elektrisk stimulering används vid förmaksflimmer med närvaro av svåra sjukdomar och risken för hjärtstillestånd.

Tillfällig elektrostimulering utförs av esofageala eller endokardiella elektroder. De tar en puls från en extern pacemaker till hjärtat. När hjärtfrekvensen normaliseras är den avstängd och patienten vidarebefordras till att motta antiarytmiska läkemedel.

För behandling av arytmi läkemedel som används: Belloidum eller Bellaspon, tinktur eller extrakt av valeriana eller Corvalol Persen, New Pass eller tinktur Stilla.

Varning arytmi och låta hjärtat vila, trött på arytmier, särskilt förmaks läkemedel såsom Cordarone eller amiodaron, sotalol eller Sotaleks, Ritmonorm eller propafenon. Kalium och magnesium tillskott droger Asparks, Magnerot och Panangin.

För permanent elektrisk stimulering utförs kardiovirurgi och implantatet implanteras - en elektrisk pacemaker med närvaro av speciella batterier. För att placera den under bröstets hud eller muskel, använd lokalbedövning och gör ett 4 cm snitt.

Återställa synkron sammandragning av hjärtdefibrillator implanterade fibrer och med hjälp av elektrisk kapacitet av 1-40 J. urladdning Enheten sätts in i den övre delen av bröstkorgen genom ett snitt för att införa elektroderna för att testa den automatiska funktionen, då snittet sys efter implanteringen programmering.

Högfrekvent ablation (RFA) - en minimalt invasiv kirurgisk procedur utförs för att helt bota vissa typer av arytmi i närvaro av mycket hög hjärtfrekvens och puls underskott, till exempel, med syndromet WPW.

Efter studien tar elektrofysiologiska metoder en speciell kateter för att utföra små punkteringar. Genom dessa bränns vissa problemområden i hjärtans ledande strukturer av radiovågor.

Behandling av hjärtarytmi med folkmekanismer

Det är användbart att behandla arytmi med örter:

Infusion av hagtorn: 5 g råmaterial vägs på ett bad i 200 ml kokande vatten -15 minuter, filtreras och tas före måltid.

Infusion: Lika viktdelar av mynta, valerian, rosmarin, johannesört och humle behövs. En halv liter kokande vatten ångade samlingen (2 matskedar) och vi insisterar 8 timmar. Vi slår samman infusionen utan tjock och dricker tre gånger om dagen. Kurs - 1,5-2 månader.

Pepparmynta i sammansättningen av andra örter eller behandlar oregelbundenheter i rytmen i hjärtmuskeln:

Infusion: Häll kokande vatten 1 tsk. pepparmynta och insistera 1 timme. Vi dricker på tom mage före frukost.

Infusion från samlingen av örter: kommer att behöva blommor av guldblomma, mint, rue, cikoria och hagtorn i lika viktprocent. Brew som ett te 1 tsk. och drick om en halvtimme till 100 ml tre gånger om dagen.

Förebyggande av arytmi

 • utvidgning av menyn källor till vitaminer och fibrer: grönsaker, frukter och bär i rå form;
 • minskning i livsmedel med högt kolesterol. Såsom smalets, svamp, socker, smör, godis, salt.

I havsalt innehåller spårämnen som är nödvändiga för hjärtmuskulärens arbete, så det konsumeras vid knivens spets med ett glas vatten innan man äter utan salt.

För att underlätta hjärtets arbete, ta viktminskning: spendera avläsningsdagar på bovete, stekost, kefir och äpplen. Motion på morgonen, gå oftare i naturen, jogga eller åka skidor, bada i vatten eller simbassänger. Neka att dricka och röka.

Första hjälpen i arytmi

Arytmi - överträdelse av frekvens, rytm, följd av hjärtslag.

Hjärtat är ett unikt organ av människan, som har ett ledande system. I hjärtmuskeln finns det speciella centra som producerar elektriska impulser som gör att hjärtat kan komma i kontakt. Normalt pulserna alstras i sinusknutan, som ligger i det högra förmaket, spridningsvägar sedan puls utbreder sig till den atrioventrikulära noden ur strålen av His och Purkinjefibrer - till ventrikeln av hjärtat, vilket orsakar deras nedgång.

Normal hos en frisk vuxen i vila är antalet hjärtslag 60-90 slag per minut. Om någon del av hjärtans ledningssystem misslyckas - innebär detta en kränkning av rytm och konduktivitet. Följande är de vanligaste orsakerna till arytmier:

 • en mängd hjärtsjukdomar: en hjärtinfarkt. kardiomyopati, vice, myokardit, etc.;
 • brott mot kroppens elektrolytbalans: innehållet i kalium, kalcium, magnesium i blodet går utöver de normala värdena;
 • störningar i nervsystemet: stress, neuros;
 • dysfunktion av sköldkörteln: tyrotoxikos, hypotyroidism;
 • förgiftning med toxiner, droger och så vidare.

Symtom och typer av arytmi

 • med förkortningens frekvens:
  • med hjärtklappning - takykardi
  • med en arg palpitation - en bradykardi.
 • vid pulsens ankomsttid:
  • för tidigt - extrasystole;
  • kaotisk - förmaksflimmer.

Vid en arytmi kan patienten känna:

 • hjärtklappning;
 • obehag i hjärtat
 • ökad tremor eller hjärtslag;
 • generell svaghet
 • yrsel.

Men inte alla typer av arytmier orsakar obehagliga subjektiva förnimmelser. I vissa fall detekteras arytmi genom att undersöka patientens puls eller EKG.

takykardi

Sinus takykardi - hjärtfrekvens (hjärtfrekvens) 90-100 slag per minut och mer med rätt hjärtfrekvens. Orsaken till sinus takykardi hos friska människor är fysisk aktivitet eller känslomässig upphetsning. Orsakerna till långvarig takykardi kan vara: feber, tyrotoxikos, myokardit, hjärtsvikt. anemi. Sinus takykardi är ofta en manifestation av vegetovaskulär dystoni. I detta fall minskar takykardin markant med andningsfördröjning.

Paroximal takykardi är ett snabbt hjärtslag (140-240 slag / min) med en korrekt hjärtfrekvens. Egenheten hos paroximal takykardi är en tydlig början och slutet av attacken. Varaktigheten av denna typ av takykardi kan variera från några sekunder till flera dagar. Under attacken klagar patienten på överdriven svettning, svaghet, obehagliga känslor i hjärtat. Attacken kan åtföljas av en liten temperaturökning, svimning.

bradykardi

Sinus bradykardi - hjärtfrekvens 40-60 slag per minut med rätt hjärtfrekvens. Det förekommer hos friska utbildade idrottare i vila. Det kan vara en manifestation av vegetovaskulär dystoni. Sinus bradykardi kan orsaka följande patologier: myokardinfarkt, hypotyroidism, virusinfektioner, förgiftning med gifter. Sinus bradykardi kan uppenbaras av obehagliga känslor i hjärtat av regionen.

Hjärtsjukdom - bradykardi med hjärtfrekvens mindre än 40 slag per minut. Denna typ av patologi uppträder när nedsatt ledningsförmåga hos den spännande puls från atrierna till ventriklerna. Blockaden manifesteras av yrsel. svimning. Det uppstår med myokardit, hjärtinfarkt, kardioskleros, med administrering av vissa typer av läkemedel.

Extrasystole är en förhastad hjärtkontraktion som kan uppstå i helt friska människor (inte mer än 5 sådana sår per minut) och känns inte alls. I det här fallet kräver extrasystolen ingen behandling. Om fall av extrasystol observeras oftare än 5 gånger per minut, och / eller patienten upplever avbrott, yrsel - ett samråd med kardiologen är nödvändigt.

Atrial fibrillering - kännetecknad av oregelbunden hjärtrytm, puls av olika fyllningar och frekvens, hjärtfrekvens = 100-150 slag / min. Flimmer kan vara beständig eller paroxysmal. Patienten får inte känna något obehag eller känna hjärtslag. Atrial fibrillation uppträder med ischemisk hjärtsjukdom. mitral missbildningar, tyrotoxikos, etc. Vid förmaksflimmer ökar risken för trombos.

När man ska ringa till en läkare

Om du har någon av ovanstående symtom på arytmi periodiskt eller ständigt, måste du konsultera en kardiolog för att klargöra diagnosen och om nödvändigt få adekvat behandling.

Omedelbar ringning av en ambulans är nödvändig för en allvarlig angrepp av arytmi. De farligaste är: paroximal takykardi, förmaksflimmer, hjärtblokade.

Arytmi behandling

Patienten, som vände sig till kardiologen, kommer att undersökas först. Syftet med undersökningen är att identifiera huvudorsaken till arytmi, om den primära diagnosen "arytmi" bekräftas.

Den primära diagnosen är som regel etablerad med en allmän undersökning av patienten med en studie av sin puls. Naturen och orsaken till arytmi kan bestämmas endast när EKG-studie, ibland i kombination med ytterligare tekniker (EKG-test med fiznagruzki, timmars EKG, intrakardiell EKG, elektrolyt metabolismstudie, nivåer av sköldkörtelhormoner och så vidare.).

Enligt resultaten av patientens undersökning föreskriver läkaren läkemedel (om det behövs), vilket måste vara under medicinsk övervakning. Valet av läkemedel är strikt individuellt och beror på många faktorer (arten av den underliggande sjukdomen, svårighetsgraden av arytmen, det allmänna tillståndet hos patientens kropp osv.).

I allmänna fall för behandling av milda former av arytmier som orsakas av funktionella sjukdomar i nervsystemet, begagnade sedativa (valeriana tinktur, Corvalolum, novopassit, Percy, Hjärt tinktur och så vidare.), Magnesium och kalium läkemedel (asparkam, magnerot, Pananginum).

Speciella antiarytmiska läkemedel ordineras i svåra former av arytmi. Mottagning av sådana droger utförs med kontinuerlig övervakning av EKG-parametrar och endast enligt doktors recept.

I särskilt allvarliga fall, när risken för plötslig hjärtstopp är hög, tillgriper de elektrisk stimulering av hjärtmuskeln, som kan vara tillfällig eller permanent.

Temporal stimulering av hjärtat utförs av speciella elektroder, som införs i patientens kropp och bär en spännande impuls till hjärtmuskeln, medan själva pacemakern ligger utanför. Efter normalisering av hjärtrytmen är pacemakern avstängd och medicinering föreskrivs.

För permanent hjärtstimulering utförs en hjärtkirurgisk operation för att implantera en stationär pacemaker, som drivs av ett speciellt batteri som varar i flera år. Efter slutet av livslängden ändras batteriet till en ny.

Folkmedel för behandling av arytmi

 • Juice av betor-morötter-rädisor i lika stora proportioner - tas dagligen i flera månader för alla typer av hjärtrytmier.
 • Fig eller citronskal hjälper till med hjärtklappning.
 • Juice av motherwort av fem-lobed och vodka i lika stora proportioner - tas för 1 tsk. 3 gånger om dagen före måltid med hjärtklappning, takykardi, neuroser.
 • Hagtornets tinkträd bär blodröd och propolis i lika stora proportioner - tas 25 droppar 3 gånger om dagen med arytmier, ischemisk hjärtsjukdom, högt blodtryck.
 • 1 tsk pepparmint löv häll ett glas kokande vatten och kvarstår i 1 timme, sedan spänna och dricka i små sippor på morgonen 30 minuter före frukost. Infusionen är berusad dagligen, utan utelämnanden, i flera månader.
 • Späd 1 msk. honung i ett halvglas betesaft - taget 3 gånger om dagen i 1 timme före måltider - väl reducerar blodtrycket.
 • En potatis bakad i eld eller i ugnen är användbar.

  Det finns ingen speciell diet för arytmi. Positiv inverkan på normaliseringen av hjärtfrekvensen har livsmedel som är rika på kalium och magnesium (potatis, russin, torkade aprikoser, havregryn, bovete, torkad frukt, nötter).

  Patienter som lider av arytmi rekommenderas att äta i små portioner, så att magen inte överflödar, eftersom i detta fall irriteras vagusnerven, vilket negativt påverkar sinusnoden. Undvik också statiska belastningar, lyft vikter.

  Första hjälpen i arytmi

  • Sätt patienten i sängen och ge fysisk och känslomässig vila.
  • Ge beroligande (valerian, morwortinktur, corvalol);
  • Ring en ambulans eller en läkare;

  Ibland arytmi stoppas med hjälp av följande procedur: patienten gör maximal andetag, sedan håller andan, klämmer näsan och fingrarna simulerar den maximala utandning, andas utan att (i detta fall bör patienten starkt natuzhitsya). Flera sådana stammar kan lugna hjärtslaget.

  Arytmi: första hjälpen

  Arrytmi är ett misslyckande i arbetet med successiva sammandragningar av hjärtmuskeln. Hos en frisk person är hjärtfrekvensen ungefär 60-70 slag per minut.

  Behandling av arytmier vid tillstånd av ICU är föremål för patienter med sådana tillstånd (villkorlig klassificering):

  • arytmi, med eliminering av vilka hemodynamiska parametrar i patienten kommer att förbättras, men som inte kunde elimineras i profilavdelningen;
  • arytmier, som utgör en omedelbar fara för människoliv. Till exempel paroxysmer av persistent ventrikulär takykardi och episoder av ventrikelflimmer hos patienter med organisk hjärtsjukdom;
  • rytmförstörningar som orsakar subjektiva klagomål hos människor, men om i profilavdelningen inte läkare kunde klassificera dessa överträdelser. Till exempel jogging av ventrikulär takykardi;
  • rytmförstörningar, potentiellt livshotande. Till exempel, bradyarytmier med utvecklingen av anfall Morgagni-Adams-Stokes.

  Först ska läkare, om möjligt, upptäcka och eliminera de sannolika orsakerna till arytmi. Detta inkluderar sådana tillstånd:

  • hjärtsvikt
  • sköldkörtel dysfunktion
  • hypertoni
  • ventilationsöverträdelser
  • elektrolytstörningar
  • orsakad av felaktigt föreskrivna läkemedel.

  Om det finns tid för detta, måste du bjuda in en konsult till patienten, göra en lång registrering av elektrokardiogrammet, se igen i handboken för behandling av rytmförstörningar.

  Diagnostiska metoder

  För diagnos av arytmier används följande metoder:

  • Electrocardiogram (EKG) - gör det möjligt att fixa ett slags hjärtrytmstörningar;
  • Ekkokardiografi - möjliggör att uppskatta storleken på hjärtkamrarna, myokardiets kontraktilitet, ett tillstånd av hjärtklaffar;
  • Daglig (Holter) EKG-övervakning gör det möjligt för läkare att uppskatta pulsfrekvensen vid olika tidpunkter på dagen, inklusive sömntid, för att fixera paroxysmer om de finns tillgängliga.
  • Laboratorieundersökning avslöjar elektrolytstörningar (kalium, magnesium), sköldkörteldysfunktion (förhöjda halter av hormoner), eller tecken på akut reumatisk myokardit, rubbningar av syra-bas-status, hjärtinfarkt markörer, etc.

  Rytmogram, de viktigaste riktlinjerna för diagnos av rytmförstörningar

  • Hjärtfrekvens (hjärtfrekvens)

  Särskilja sådana sjukdomar:

  - Bradykardi (en sällsynt hjärtrytm - 100 per minut).

  Med en hög hjärtfrekvens hjälper massagen av carotid sinusområdet att sänka rytmen av ventrikulära sammandragningar och därigenom avslöja atriens elektriska aktivitet. Takykardi med breda QRS-komplex uppdelas i ventrikulär eller supraventrikulär med en minskning av atrioventrikulär ledning. Ett av de differentialdiagnostiska kriterierna som skiljer ventrikulär takykardi från supraventrikulär med expansionen av QRS-komplex är svaret från hjärtritmen till vagalprover. Med nadzheludochkovoy takykardi blir hjärtfrekvensen sällsynt, medan den ventrikulära rytmen förblir densamma som den var.

  Läkemedel för arytmi

  Antiarytmiska medel klassificeras enligt följande.

  Klassificering E.Vaughan-Williams (1969):

  Jag klass - medel som agerar på natriumkanaler.

  IA - förlängning av repolarisering (prokainamid, kinidin, aymalin, disopyramid).

  IB-förkortningsrepolarisation (trimecain, lidokain, tokainid, mexiletin, difenin).

  IC - nästan inte påverkar repolarisation (etatsizin.flekainid, propafenon, etmozin, encinide, allapinin).

  II-klass-beta-adrenoblocker (nadololatolol, propranolol, esmolol, metoprolol, acebutolol).

  III-klass - innebär förlängning av repolarisation och verkan på kaliumkanaler (sotalol, amiodaron, dofetilid, ibutilid, brethilium).

  IV-klass - kalciumblockerare (diltiazem verapamil).

  Läkemedel i klass I rekommenderas inte länge för att behandla människor med organiska hjärtförändringar. Det visades att drogerna i denna grupp effektivt eliminerar den aktuella arytmen, men orsakar maligna ventrikulära arytmier med en signifikant ökad risk för plötslig död.

  Klass IV läkemedel är välutrustade för behandling av brådskande fall, men för att förebygga arytmier är det bättre att välja inte dem, men andra och tredje klassens droger. Prioritet har en långvarig kardioselektiv beta-blockerare (klass två).

  Idag kallas den absolut ledande bland alla arytmiska droger amiodaron. Amiodaron tillhör klass III-antiarytmiska läkemedel, men visar egenskaperna hos alla 4 klasser av antiarytmiska läkemedel. Amiodaron har förmågan att blockera kaliumkanaler och förlänga aktionspotentialen repolarisation saktar ner, men också inaktiverar de snabba natriumkanaler (som antiritmiki klass I), och liknar den klass IV - kan blockera de långsamma kalciumkanalerna. Det har också en icke-konkurrerande hämmande effekt på alfa- och beta-adrenerga receptorer (klass II), som visar en sympatolytisk effekt etc.

  Hjärtfrekvens

  Arrhythmia folk behandling

  Känsla av skakningar i hjärtat, plötsliga förändringar i hjärtfrekvens, andfåddhet, yrsel, bröstsmärta - alla dessa är ganska obehagliga manifestationer av hjärtarytmi. Vissa typer av arytmi kan ha ganska allvarliga konsekvenser för människors hälsa och liv. Att hantera sjukdomen kommer att hjälpa metoderna för traditionell medicin.

  Begreppet arytmi

  Arytmi är ett brott mot rytmicitet, sekvens och frekvens av hjärtkollisioner.

  Varje tredje patient med hjärtsjukdom har olika sjukdomar i hjärtrytmen. Enligt statistiken står 10-15% av hjärtsjukdomar för exakt fraktionen av arytmier, rytmförstörningar uppträder hos en frisk person. Som regel påverkar de inte hans livskvalitet, men denna överträdelse kan ofta orsaka komplikationer av andra sjukdomar. En viktig punkt är att sådana sjukdomar ofta ändrar en persons livsstil, eftersom de kan tolereras ganska hårt.

  Symtom på sjukdom

  Hjärtarytmi åtföljs av symtom som uppstått till följd av existerande akuta eller kroniska sjukdomar eller deras komplikationer och kan vara ganska olika.

  Ett vanligt symptom för takyarytmi är till exempel en känsla av darrande i hjärtat. Men detta indikerar inte alltid närvaron av sjukdomen, eftersom en kraftig förändring i hjärtslaget är en ganska vanlig reaktion och kan vara ett svar på många stressorer.

  Mer signifikanta tecken på hjärtarytmi är en kraftig acceleration av hjärtfrekvensen och en liknande snabb upplösning i vila, speciellt i kombination med andfåddhet och andra symtom; yrsel och i allvarliga fall - en kort avstängning av medvetandet. Även med arytmiska paroxysmer (vanligtvis med takyarytmier) kan smärta i bröstet också förekomma.

  Vid kroniskt hjärtsvikt förvärras ödem på benen, det finns attacker av hjärtastma, tyngd i rätt hypokondrium.

  Arrytmagrupper

  Typer av arytmi fördelas beroende på hjärtats kränkningar.

  Övergrepp mot automatism. Anledningen till att rytmen ändras är i sinusnoden:

   Sinus-arytmi (SA) Sinus bradykardi (SB) Sinus takykardi (CT) Sinus nod svaghet syndrom (SSS)
   Paroxysmal takykardi Extrasystolia

  Enligt antal källor: polytopisk, monotopisk

  Enligt källan: atrioventrikulär, atriell, ventrikulär arytmi, supraventrikulär arytmi

  Vid tidpunkten för förekomsten: Interpolerad, tidig, sen

  Frekvens: ånga, grupp, singel, multipel

  Vid beställning: alloarytmi, störd

   minskning i konduktivitetsökning i konduktivitet.

  I litteraturen finns också sådan klassificering av sjukdomen:

   Blockad av hjärtat manifesteras vid bromsning eller stopp av pulsens rörelse genom hjärtsystemet. Atrialfibrillering av hjärtat uttrycks i en kaotisk sammandragning och störningsaktivitet. Sjukdomens ciliära utseende är konstant, stabil och paroxysmal. Paroxysmal förmaksflimmer, som en stabil, är paroxysmal. Med paroxysmal form kan hjärtritmen återställas oberoende, men med långvarig medicinsk intervention krävs. En permanent form låter sig inte vara fullständig botemedel. Paroxysmal form av förmaksflimmer uppträder ganska ofta - i 40% av fall av andra typer av sjukdomar. Sinus andning arytmi är sänkning av hjärtkollisioner vid utandning och deras snabbhet genom inspiration. Extrasystolisk arytmi manifesterar sig i den tidiga sammandragningen av hjärtmusklerna. Paroxysmal arytmi manifesteras av snabb hjärtslag, uppträder mot bakgrund av sjukdomar i centrala nervsystemet eller sköldkörteln.

  Orsaker till sjukdomen

  För de flesta friska människor är rytmfrekvensen i vila 60-75 slag per minut. Intervallet mellan sammandragningar är konstant samtidigt, och personen känner inte hjärtats arbete. Med fysisk ansträngning eller känslomässig stress kan frekvensen av hjärtslag öka, men rytmen i arbetet förblir korrekt.

  De främsta orsakerna till sjukdomen är:

   nervsjukdomar (centrala och vegetativa) - störningar i hjärncirkulationen, hjärntumörer, krigets trauma; neuros, stress; Förgiftning med giftiga ämnen och läkemedel. Överträdelse av elektrolytbalansen (förändring i blodkompositionens biokemi); myokardisk skada.

  Dessutom kan avbrott i hjärtats arbete hos en frisk person orsaka riklig mat, insektsbett, täta kläder, förstoppning. Patienter med diabetes har också hög risk för arytmi, speciellt om sjukdomen är komplicerad av högt blodtryck och fetma. Det kan finnas en sjukdom även under PMS hos kvinnor.

  Ofta är sjukdomen orsakad av metaboliska störningar. I regel är sjukdomen allvarlig proportionell mot svårigheten hos den underliggande sjukdomen.

  Sinus arytmi i hjärtat kan orsakas av en förändring i blodets elektrolytkomposition (brist på delar av magnesium, kalcium, kalium). Samma typ av sjukdom, som kan orsaka medicinering, finns bara hos personer som är predisponerade för denna sjukdom.

  Respiratorisk arytmi förekommer hos rökare, hos patienter under återhämtning från sjukdomar av infektiöst ursprung.

  Sjukdomens allvar

  Typer av denna hjärtsjukdom bestämmer graden av fara för sjukdomen. Till exempel kräver sinusformen av särskild behandling inte, med mer sinusarytmi hos ungdomar. Det kan dock vara ett tecken på andra allvarliga sjukdomar: anemi, hjärntumör, cirkulationsinsufficiens och arytmi kan indikera förekomsten av infektion i kroppen. Allvarlig sinusarytmi uppträder ofta med neuroser tillsammans med bradykardi. Sinusarytmi hos barn är ett frekvent fenomen, men inte dess närvaro, men graden av manifestation. Vanligtvis går det av sig själv.

  Ett allvarligt problem kan vara sinusarytmi under graviditeten, vilket beror på flera anledningar:

   arytmierna själva kan utgöra ett hot mot fostrets och den gravida kvinnans liv och hälsa. under graviditeten ökar frekvensen av manifestationer av sjukdomen; medel från arytmi kan påverka barnet negativt.

  Den vanligaste typen av arytmi är förmaksflimmer (permanent form). En följd av denna sjukdom kan vara ischemisk stroke.

  Paroxysm av förmaksflimmer uppträder plötsligt. Personen mörkar i ögonen, han är blek, blodtrycket sjunker kraftigt, i hjärtat - obehagliga känslor.

  En av de farligaste kränkningarna av hjärtats rytm - ventrikulär paroxysmal takykardi. Dess manifestationer: smärta i hjärtat, attacker av Morgagni-Adams-Stokes, andfåddhet, en minskning av blodtrycket, ett brott mot mag-tarmkanalen, tecken på en CNS-störning.

  Atrialfibrillering i hjärtat kan leda till både tromboembolism och utveckling av hjärtsvikt, vilket kan leda till funktionshinder. Om patienten har identifierat exakt denna form av sjukdom, bör behandlingen utföras för livet även om det inte finns några klagomål.

  Anfallet av sjukdom är farligt eftersom varje nytt fall minskar effektiviteten hos CCC, vilket gradvis leder till hjärtsvikt.

  Hjärnans ischemi kan orsaka en allvarlig attack av blockad. Om det varar mer än 5 minuter kan patienten dö.

  Den första hjälpen i arytmi är att ge patienten emotionell och fysisk vila, till sängs. Ge en lugnande medel (corvalol, valerian, elenium), ring till en läkare.

  För att inte oroa dig för hur du tar bort en attack av arytmi, ta med dig alltid ett beprövat verktyg. För dess framställning blanda eteriska oljor av kryddnejlika, kanel, anis, muskot, och lavendel, citronmeliss, mynta, pepparmynta, fänkål, gran, timjan, eukalyptus och salvia 10 av varje droppe. Under attacken måste du andas in doften, klämma växelvis vänster och sedan höger näsborre.

  Behandling av sjukdom

  Den mest effektiva behandlingen för hjärtarytmi är att eliminera orsaken som orsakade det. Läkemedlet för hjärtarytmi är valt beroende på den specifika sjukdomen.

  Kirurgisk ingrepp kan vara nödvändig i händelse av irreversibla sklerotiska förändringar i hjärtat eller vid diagnos av hjärtsjukdom.

  Vanligtvis kräver de flesta typer av denna sjukdom, som inte påverkar välbefinnandet, behandling. Undantag - ventrikulära och supraventrikulära takyarytmier.

  Behandling med folkmedicin

  För patienter som inte är berättigade till vissa mediciner är arytmierapi med folkmetoder mycket lämplig.

   Ett bra svar på frågan om hur man ska bli av med arytmi kommer att bli behandling av en älskare. Det är nödvändigt att ta 40 g gräsrötter och häll 1 liter vatten. Infusera 8 timmar, dränera. Drick under dagen. Förbered lösningen och drick tills smärtan slutar. Behandling med adonis hjälper till att klara av den ciliära typen av sjukdom. Koka 250 ml vatten i en emaljspanna, minska värmen och häll 4 gram Adonis gräs. Koka på låg värme i 3 minuter, täck sedan om och sätt på i 20 minuter. på en varm plats. Stam och drick 3 gånger om dagen för en matsked. Palpitation är normalt inom några dagar. En bra botemedel mot arytmi är selleri. För att göra detta bör det inte vara mycket fint riven, tillsätt majonnäs, dill, persilja, salt. Blandningen är före middagen. Folk behandling av arytmi föreslår att du också använder lök. För att göra detta, slip det lilla huvudet och lägg det revade äpplet. Ta blandningen två gånger om dagen mellan måltiderna. Behandlingsförloppet är 1 månad. Härdnings hjärtarytmier hjälpa välsmakande och hälsosam blandning: 200 g krossade torkade aprikoser, 50 g valnötskärnor, 10-20 g russin, till vilken sättes en citronsaft och 5, art. l. Maj älskling Ta på morgonen efter att ha ätit 2 matskedar. Denna blandning är speciellt användbar om det finns en arytmi hos barn. En bra folkmedicin för behandling av denna sjukdom är hagtornen. Det är nödvändigt att blanda en flaska tinkturer av hagtorn, motherwort och valerian (säljs i apotek). Rör om blandningen väl och sätt i kylskåpet för en dag. Ta en lösning på en tesked i en halvtimme före måltiden 3 gånger om dagen. Du kan fortfarande knåda 30 bär tillsammans med ben, häll ett glas kokande vatten och koka i 10 minuter på en liten eld. Kyl, töj och dryck under dagen i små sippor.

  Behandlingen av förmaksflimmer genom folkmedicin är också ganska möjlig. Så, du måste hälla i en termos 2 msk. bär av hundros 500 ml kokande vatten, låt det brygga i en timme, tillsätt sedan samma mängd hagtorn. Drick under dagen, och ny infusion brygger dagligen. Behandlingsförloppet är 3 månader, då året för pausen. När halsbränna rekommenderas, drick det här folkmedlet efter att ha ätit.

  Folkmedel för arytmi erbjuder också behandling av asparges. För att göra detta bryta 1 matsked hackade rötter ett glas kokande vatten, 2 minuter att koka och tillsätt 1 tsk. torkad ört sparris, linda i 2 timmar. Ta 4 veckor för 2 matskedar. l. 30 minuter före måltiden 3 gånger om dagen.

  Ett annat gott recept: 3 koppar vinägerbär häller i en 3-liters burk och häll två liter kokande vatten. Stäng burken, linda den väl och lämna den i 6 timmar. Sila infusionen i emaljerade rätter, pressa bären där och lägg sedan till en halv liter god honung. Drick 3 gånger om dagen för 1/3 kopp före måltiderna. Behandlingsförloppet är en månad. Det är tillrådligt att spendera 3 kurser med pauser i 10 dagar. Förvara blandningen i kylskåp.

  Förebyggande av sjukdom

  Om du har arytmiattacker, behöver du speciell näring. Diet med hjärtsrytmi innebär uteslutande av fett, fett kött, gräddfil, stärkelse, te, socker, starkt kaffe från kosten. Dessa är de livsmedel som innehåller stora mängder kolesterol. Och lägg till maten rekommenderad vegetabilisk mat och fetthaltiga produkter: torkade aprikoser, honung, korg, pumpa, valnötter, tk. De är rik på magnesium och kalium.

  Det är viktigt att äta små portioner, annars orsakar den överfyllda magen irritation av receptorerna i nerven som är ansvarig för sinusnodens funktioner, vilket resulterar i sinusformad arytmi. Det är tillrådligt att inte äta på natten. Absolut oförenliga är förmaksflimmer och alkohol.

  För att bota hjärtas arytmi är det nödvändigt att uppfylla vissa villkor:

  • Avvisa dåliga vanor.
  • Gör den fysiska träningen (simning, promenader i frisk luft, morgonövningar).
  • Håll känslomässig lugn med hjälp av auto-träning, lugnande medel, upprätthålla den dagliga rutinen.
  • Följ indikatorerna för kolesterol och socker i blodet. Behåll en normal vikt.

  Hjärtarytmi behandling med folkmekanismer

  Hjärtarytmi behandling med folkmekanismer

  Hjärtarytmi - en hjärtrytmrubbningar i hjärtinfarkt, hjärtfel, störningar i det autonoma nervsystemet, liksom hos friska personer med trötthet, berusning (inklusive alkohol). Vad man ska göra med arytmi hos patienten, om det inte finns någon läkare i närheten, kommer den här artikeln att berätta.

  Än hjärtas arytmi är farligt

  Hjärtarytmier kan inte kännas av patienten och inte leder till behov av akut vård (sinustakykardi, förmaks prematura slag), vilket indikerar en svag utanför hjärtat patologi (ökad sköldkörtelfunktion, etc.). Omvänt kan felfrekvens med kammartakykardi vara den omedelbara orsaken till plötsligt hjärtstopp. Inte mindre farligt för livet kan vara bradykardi, särskilt AV-blockad, åtföljd av plötslig kortvarig medvetslöshet.

  Arytmi av hjärteffekter

  Om hjärtat i vila börjar slå med stor hastighet, och även i fel rytm betyder det att du kan misstänka förmaksfibrillering.

  Skrämmande är inte själva hjärtfrekvensen, men dess konsekvenser.

  Konsekvenserna av hjärtrytmier kan vara mycket beklagliga.

  Ett litet antal sådana sjukdomar anses inte som patologi, och kan passera perfekt säkert för kroppens övergripande hälsa. Om arytmi blir en orsak till sköldkörtel eller andra organskador, och det blir vanligare, måste du vidta alla åtgärder för att förhindra skadliga effekter:

  1. Detta är ett hot mot tromboembolism, som härrör från det faktum att trombi bildas på atriets väggar. De kan komma och gå direkt till andra organ. Målet för dessa trombier blir ofta hjärnan, då kan en person få en stroke på grund av denna separation.

  2. Den andra allvarligaste följden av arytmi är hjärtsvikt, vilket medför att hjärtat arbetar med en hög frekvens och dyspné och ödem uppträder.

  Vid en arytmi vad ska man dricka

  Vid störningar i hjärtrytmen i första hand är det nödvändigt att behandla den underliggande sjukdomen:.. Kardiosklerosis, reumatism, myokardit, hjärt neuros, etc. För att göra detta måste du tilldela en kvalitativ behandling med effektiva läkemedel som bör vidtas under en lång period.

  I sjukdomar som påverkar de psykologiska och autonoma sfärerna måste sedativa ordineras, med signifikanta manifestationer av sjukdomen, lugnande medel.

  Arrhythmia behandling med folkmekanismer

  Arytmi - en kränkning av hjärtens normala rytm, vilket ökar eller saktar det. Förekomsten av arytmi är lätt att upptäcka av pulsens "oregelbundenhet". Arytmi orsakas av många orsaker, främst permanent eller tillfällig skada på hjärtmuskeln. Provoke utvecklingen av arytmi, sådana sjukdomar som hjärtsjukdomar, ateroskleros. ischemisk hjärtsjukdom. Förutom sjukdomar kan arytmi orsaka alkoholmissbruk och rökning, vanan att dricka starkt kaffe, samt en överdos av vissa läkemedel.

  Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet tar mer liv än alla sjukdomar i kombination. Studier har visat att var fjärde person i världen har hjärtsjukdom. Dessa mycket ledsna indikatorer betonar den stora betydelsen av hjärtsjukdomar och sökandet efter effektiva metoder för deras behandling.

  Faktum är att hjärtat är en kraftfull muskelpump, och rytmiskt kontraherande, det trycker blod in i kärlen, vilket säkerställer näring och syrgasmättnad av vävnader och organ. Orsakerna till arytmier kan vara olika: det är överdriven trötthet, fysisk stress och rökning, och dricker mycket kaffe, liksom vissa hjärtsjukdomar, organ i det endokrina systemet, nervsystemet. Arrytmier kan vara både harmlösa och mycket farliga för livet. Skadliga arytmier kan uppträda vid vissa tillstånd i kroppen: med stress, med agitation, med skräck. I framtiden normaliseras hjärtklappning som regel. Patologiska arytmier kan uppstå vid kränkning av hjärtans funktion och kräver därför särskild uppmärksamhet och omedelbar behandling. Det finns två typer av arytmi: takykardi (frekventa hjärtkollisioner) och bradykardi (sällsynta hjärtkollisioner). Med takykardi har hjärtat inte tid att fylla på blod, och hjärtens pumpfunktion minskar. Med bradykardi är det en minskning av blodflödet, speciellt i hjärnan, vilket kan leda till förlust av medvetande.

  Symtom: yrsel, darrande i händerna, generell svaghet. Ofta känslan av att hjärtat håller på att hoppa ut, eller omvänt att det håller på att sluta slå. Mer om symptomen, se här.

  Vad ska jag göra? I sådana fall måste du beräkna din puls.

  Om pulsen är mindre än 60 slag per minut eller mer än 110 slag per minut, ring omedelbart efter en ambulans, eftersom endast en läkare kan ordinera en adekvat behandling.

  Arrytmi är oftast en "kompis" av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Därför räcker det att bota den underliggande sjukdomen för att bli av med arytmen samtidigt.

  Recept. Traditionell medicin för behandling av arytmi rekommenderar:

  • persikor och svarta vinbär;

  • Extrakt av Eleutherococcus (20-25 droppar i en halvtimme före måltiderna);

  • Bad med avkok av valerian (200-300 ml avkok på fullbad).

  Det mest effektiva botemedlet för arytmi, liksom alla andra sjukdomar, är förebyggande. Titta på din vikt, träna måttligt, observera en förnuftig diet som innebär att ge upp söta, salta och feta livsmedel.

  behandling

  Vid hjärtrytmstörningar måste huvudsjukdomen först och främst behandlas: kardioskleros, reumatism. myokardit, hjärtneuroser etc.

  Traditionell medicin för att återställa den störda rytmen erbjuder följande växtskyddsmedel.

  2 tsk kalendula blommor häll 2 koppar kokande vatten. Insistera på en varm plats i 2 timmar, stam. Drick 0,5 kopp infusion 4 gånger om dagen.

  Herb yarrow -2 delar, humlehoppar -2 delar, rot av valerian -3 delar, blad av melissa -3 delar.

  1 msk. Sked en strimlad samling häll ett glas kokande vatten, insistera 1 timme, stam. Drick 1/4 kopp 4 gånger om dagen.

  Vid angrepp av hjärtklappning använd en infusion av blommor av en cornflower blå: 2 ч. Skedar av blommor för att brygga 1 glas kokt vatten, för att insistera 1 timme, att filtrera. Drick 1/3 kopp 3-4 gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna.

  Med arytmier och skleros bryggas bark av ashberry. 200 g. Skorpa, häll 500 ml vatten och koka på låg värme i 2 timmar. Filtrera och drick 50 ml före måltid 3-4 gånger om dagen.

  Blommor av klöver äng, blad av klocka, yarrow, äppelskal, frukt, fänkål, vild jordgubbar skog (hela växt), rhizom av valerian. 1 msk. sked samling häll 300 ml kokande vatten, insistera på en termos natt. Stam. Ta 50-100 ml var 4: e timme.

  Bladen av vild jordgubbe, sötklövergräs, guldguldblommor, hagtornsfrukt, rosa höfter, cikoriarot. löv av lövklöver, rhizom av asparges, pepparmintgräs. Förberedelse och användning, som i föregående recept.

  Fänkål frukter, löv gångjärn, rosa höfter. löv av blad, löv av jordgubbskog, löv av lövklöver, skott av Ledum. Sammanlagt ta lika. Blanda, slipa till ett pulverformigt tillstånd. En matsked av samling häll 300 ml kokande vatten och värma på ett vattenbad i 10 minuter. Infusera tills den kyls vid rumstemperatur. Stam. Drick 50 ml i varm form 4 gånger om dagen.

  Hjärt ört, gräs Adonis våren frukterna av rönn, gräs, pepparmynta, äppelskal, kardborre rot, björnbär blad, mor-och-styvmor, löv, gräs cudweed. löv av tartaren, rötterna i Leuzea. Totalt tar lika. Matlagning och ta, som i föregående recept.

  Traditionella läkarna rådgör i alla arytmier:

  Det finns liten, eftersom den överfulla magen irriterar vagusnerven, som i sin tur inhiberar sinusnodens funktioner, där hjärtimpulser uppstår.

  Undvik statiska belastningar (lyftvikter), eftersom de medför en ökning av blodtrycket. vilket leder till aktivering av hjärtat. Detta kan leda till en kränkning av rytmen och hjärtslagets takt.

  flytande extrakt av hagtorn ta 30-40 droppar 3 gånger dagligen före måltiderna;

  förbereda samlingen: valerianrot - 1 msk. en sked, lövlogiens löv - 1 msk. sked, pepparmynta löv - 1 msk. sked. En matsked av blandningen häll ett glas kokande vatten och lämna i 1 timme. Stam. Drick 1 msk. sked i en halvtimme före måltiden 3 gånger om dagen;

  förbereda samlingen: fänkål frukter, valerian rot, pepparmyntsblad, kamilleblommor. frukt av kummin. Totalt ta 1 msk. sked och häll 500 ml kokande vatten. Insistera 3 timmar i en sluten behållare, dränera. Ta 1 gång om dagen, på kvällen, 1 glas.

  25 g. Torrmalet gräs Belosera marsh tillsätt 0,5 liter vodka, insistera på en mörk plats i 2 veckor (periodiskt skakning), dränera. Ta 30 droppar 3-4 gånger om dagen med takykardi.

  Blanda motherwortjuice och vodka i förhållandet 1: 1. Ta 1 tsk 3 gånger om dagen före måltider med hjärtklappning, takykardi, arytmier och hjärneuroser.

  Du kan ta ett pulver av torrt gräs modervort i 1 år (vid knivens spets) 3 gånger om dagen.

  Vid rytmstörningar (speciellt om orsaken är hypertyreoidism) används en tinktur av europeisk diabetiker. Tinkturen framställs på vodka i ett förhållande av 1: 5. Håll i den mörka röra 7 dagar, stammen Dosen för patienten ska hämtas oberoende (från 5 droppar 3 gånger om dagen till 25 droppar 3 gånger om dagen). Även om verktyget och ofarligt, men de olika människornas känslighet är annorlunda.

  Med bradykardi rekommenderar folkmedicin följande komposition: 60 g. Friska tallrikar häll 300 ml vodka och insistera på sol i 10 dagar. Drick 20 droppar 20 minuter före måltid 3 gånger om dagen.

  Med arytmier, ischemisk hjärtsjukdom, hjärtklappning, hypertoni, blanda tinkturerna av hagtorn och propolis i ett förhållande 1: 1. Ta 25 droppar 3 gånger om dagen.

  Pepparmynta är ett av de mest effektiva sätt som används för hjärtrytmstörningar, avbrott och blekning i hjärtmuskulärens arbete. En tesked torra krossade mynta löv häll ett glas kokande vatten och insistera 1 timme på en varm plats. Stam. Drick i små sippor på morgonen för en halvtimme före frukost. Drick dagligen, saknar inte en enda dag under lång tid.

  Rör 1 matsked. en sked honung i 0,5 glas sockerbetor och drick 3 gånger om dagen en timme före måltiden (åtgärden tar också bort blodtrycket väl).

  I många sjukdomar i hjärt-kärlsystemet hjälper tinkturen av följande komposition: en skogskran - 25 g freeness-marsh -25 g. Vodka - 500 ml.

  Insistera på en varm och mörk plats i 2 veckor (skaka ibland), dränera. Drick 20 droppar 3 gånger dagligen före måltid med ischemisk sjukdom, kardioskleros. arytmier och neuroser i hjärtat.

  När hjärtslag är användbart att äta fikon i någon form.

  Sallad färska massauppslamningen äpplen och lök tar ateroskleros (främst påverkar hjärtkärlen), takykardi och arytmier av olika aterosklerotiska ursprung.

  Magnolia är storfärgad. Det används för hjärtslag, högt blodtryck, smärta i hjärtat: 100 g. Färskhackade magnoliablad häller 500 ml alkohol och insisterar 1 vecka på en mörk och varm plats. Filter. Drick 10 droppar vatten 3 gånger dagligen före måltid.

  En blandning av betor, morot och rädisjuicer i förhållandet 1: 1: 1 ska druckas dagligen i flera månader med någon form av hjärtrytmier.

  När det finns några kränkningar av hjärtrytmen, måste du begränsa kosten av socker, godis, animaliska fetter. och undvik också produkter rik på kolesterol (hjärnor, kaviar, fett kött, äggula). Det är också nödvändigt att kraftigt begränsa konsumtionen av bordsalt. kaffe, starkt te och, speciellt! - alkohol

  För att förebygga och behandla arytmier kan vara så mycket som möjligt för att äta råa livsmedel rika på kalcium, vitaminer och spårämnen, normalisera hjärtrytmen (toppar av grönsaker, särskilt unga rovor och bönor, rädisor. Rödbetor, morötter, grönkål, nötter, mjölk och mjölkprodukter, apelsiner, honung, torkade aprikoser, aprikoser, vinbär, persikor, körsbär, körsbär, tranbär, aprikoser, russin, tranbär, selleri. mint).

  Det är nödvändigt att införa i den dagliga kosten marina produkter och alger, särskilt bruna.

  Att öka innehållet av kalium i blodet är nyttigt att dricka äppelvinäger (till 2 timmar. Sked 3 gånger per dag 30 minuter före måltid. Vinäger spädas med vatten och honung (en kopp vatten under 2 h. Vinäger och 2 timmar. Honey).

  Huvudbetoningen i näring bör göras för spannmål, keso, låg fetthalt, havregryn. Du bör försöka ersätta oljorna med vegetabiliska oljor. Det är nödvändigt att öka mängden frukt (särskilt äpplen) och grönsaker i kosten. Pepparrot, vitlök. lök, samt infusioner av höfter och hagtorn ska alltid ligga på patientens bord.

  Vid övervikt är det nödvändigt att tillbringa avlastningsdagar: äpple, ost, kefir. Det är användbart att dricka källvatten, välvatten, gå mer utomhus, systematiskt delta i fysisk kultur.

  Från tobak och alkohol måste elimineras!

  Hjälp patienten med arytmi

  Arytmi och blockad - hjärtöverträdelser, förknippade med en förändring i det ledande systemet i myokardiet.

  Möjliga orsaker: organiska lesioner, myokardit, kranskärlssjukdom, inklusive akut myokardinfarkt. förgiftning med olika ämnen, läkemedel etc.

  Rytmiska övergrepp och speciellt ledningsförmåga kan pågå i lång tid nästan asymptomatisk, men kan orsaka och signifikanta cirkulationsstörningar. Deras behandling är en doktors verksamhet och bör genomföras huvudsakligen på ett sjukhus under EKG-övervakning. Men det finns villkor som utgör ett omedelbart hot mot patientens liv, och du kan inte skjuta upp assistans i dessa situationer.

  De farligaste är:

  • Paroxysmal supraventrikulär takykardi med hjärtfrekvens (hjärtfrekvens) mer än 110 per minut;

  • Frekventa ventrikulära extrasystoler;

  • fladder och fibrillering av ventriklarna

  • slutföra atrioventrikulärt block med bradykardi mindre än 50 slag per minut.

  1. Paroxysmal supraventrikulär takykardi uppträder plötsligt. Hjärtfrekvensen når 140-250 per minut. På grund av täta sammandragningar har atrierna inte tid att fyllas med blod, därför minskar hjärtproduktionen kraftigt och tecken på hjärtsvikt uppträder. Blodtrycket minskar, pulsen blir svag, trådlik, patienten klagar över hjärtklappning, svaghet, obehag i bröstet, smärta i hjärtat, en känsla av brist på luft kan uppstå.

  Med supraventrikulär takykardi ligger excitationskällan "ovanför ventriklarna". Det kan vara i sinusknutan, med andra atriella sektioner (i dessa fall EKG före QRS-komplexet kommer att vara synlig till P-våg) eller den atrioventrikulära noden (i detta fall är P-vågen skiktas på QRS-komplex samtidig kontraktion av förmaken och ventriklarna eller skulle vara bakom den, eftersom ventriklerna kommer att avtala tidigare än atria). Komplex som liknar de normala QRS, R-R-intervall är samma, kan det finnas en minskning i segmentet S-T. Detta fenomen inträffar ofta när hjärtsammandragningar och allt snabbare passerar efter koppning takykardi under flera tiotals minuter eller 1-2 timmar (när den inte orsakas av andra skäl, t ex hjärtinfarkt).

  Nödvård bör utföras efter EKG-registrering. Om detta inte är möjligt, ska patienten ges en 50-60 droppar tinktur av Leonurus, valokordin eller korvalola. Med hjärtfrekvensen till 100-110 per minut bör detta vara begränsat och orsaka ett medicinskt team eller en sjukhuspassad patient. Om hjärtfrekvensen överstiger 120 per minut ska du börja medicinen.

  Novelaininide har den mest universella åtgärden och ett litet antal kontraindikationer. Det kan orsaka kollaps, så patienten måste placeras horisontellt innan novokainamid startas. Novokainamid administreras intravenöst i en mängd av 5-10 ml 10% lösning med 10-20 ml 0,9% natriumkloridlösning mycket långsamt - i 5-10 minuter.

  Om patienten har blodtryck inom den individuella normen eller nedan, tillsättes 0,2-0,3 ml av en 1% lösning av mezaton till denna blandning. Obligatoriskt tillstånd - mezaton är typat första eller andra, men inte sist, sprutan ska vändas flera gånger - rör om lösningen. Om mezaton är sist, kommer det mesta kvar i nålen och i kanylen och injiceras intravenöst vid en tidpunkt före novokainamid. Detta orsakar spasm i hjärnkärl, svår huvudvärk och hos äldre patienter kan leda till förlust av medvetande. Spasm uppträder vanligen inom några minuter, men det bör inte tolereras.

  Efter administrering av novokainamid, ska patienten observera sängstöd i 2 timmar på grund av risken för kollaps. Kontraindikation mot introduktionen av novokainimid - en allergi mot det och novokain.

  Anfallet av supraventrikulärt takykardi kan också släckas genom intravenös injektion av hjärtglykosider - digoxin, strofantin eller corglicon. De administreras i en mängd av 0,5-1 ml i 10-20 ml av en 0,9% lösning av natriumklorid långsamt, struino.

  Kontraindikationer - En överdos av hjärtglykosider i patienten, individuell intolerans, QRS-komplexutbredning på EKG, akut hjärtinfarkt eller misstanke om det.

  Isoptin (phinoptin) har många kontraindikationer och bör ges under EKG-övervakning. Det är tillåtet att introducera det för patienter med frekventa anfall, vilket det hjälper särskilt bra, och andra droger är ineffektiva (enligt medicinsk historia och journaler). Ange isoptin i en mängd av 2 ml med natriumklorid 0,9% - 8 ml intravenöst i 1 minut.

  Patienter med ny debut arytmiepisod och uncropped vara obligatorisk entré (upp maskin till fots eller på en bår, beroende på det allmänna tillståndet), kan kroniska patienter med frekventa episoder inträffar efter återställande av normal hjärtrytm lämnas hemma för att överföra ett pågående samtal GP. Från offentliga platser (från jobbet, från gatan) är alla patienter på sjukhus.

  2. Atriell fibrillation uppträder speciellt ofta när det gäller ambulans. Under detta koncept är kombinationen av fladder och fibrillering (eller förmaksflimmer) ofta kliniskt ofta - förmaksflimmer i sig. Deras manifestationer är likartade.

  Patienter klagar på hjärtslag med avbrott, en "fladder" i bröstet, ibland smärta, svaghet, dyspné. Hjärtproduktionen minskar, blodtrycket kan falla, hjärtsvikt kan utvecklas. Pulsen blir oregelbunden, variabel amplitud, ibland trådlik. Hjärtljud är dämpat, oregelbundet. Ett karakteristiskt tecken på förmaksflimmer är ett pulsunderskott, d.v.s. hjärtfrekvensen, bestämd auscultator, överstiger hjärtfrekvensen. Detta beror på att de enskilda grupperna av muskelfibrerna i atriären kontraherar kaotiskt, och ventriklarna krymper ibland förgäves och har inte tillräckligt med tid att fylla med blod. I detta fall kan pulsvågan inte bildas. Hjärtfrekvensen bör därför bedömas genom auscultation av hjärtat, och företrädesvis genom EKG, men inte av puls.

  Det finns ingen tand P på EKG (eftersom det inte finns något enda systolatrium), istället för det finns vågor av olika amplitud på konturen, vilket återspeglar sammandragningar av enskilda muskelfibrer i atrierna. Ibland kan de sammanfoga med störningar eller vara låg-amplitud och därför obetydliga på EKG. Vågfrekvensen / kan nå 350-700 per minut.

  3. Atriell fladder är en signifikant ökning av atriella sammandragningar (upp till 200-400 per minut) samtidigt som förmånsfibrillering upprätthålls. På EKG registreras vågorna.

  Ventrikulära sammandragningar med förmaksflimmer och fladder kan vara rytmiska eller oregelbundna (vilket är vanligare), med normal hjärtfrekvens, brady eller takykardi. Ett typiskt EKG med förmaksflimmer är finvågiga isoliner (på grund av vågor I), frånvaron av P-tänder i alla ledningar och olika R-R-intervall, QRS-komplexen ändras inte.

  Separat konstant arytmi, d.v.s. En långvarig och paroxysmal, d.v.s. uppstår plötsligt som en form av anfall. Patienterna vänjer sig till den konstanta formen av förmaksflimmer, de slutar känna den och behandlas endast för hjälp med ökningen i hjärtfrekvensen (ventriklar) över 100-120 per minut. De bör sänka hjärtfrekvensen till normala, men försök inte återställa sinusrytmen, eftersom det är svårt att utföra och kan leda till komplikationer (riva av blodproppar). Paroxysmal form av fibrillering och förmaksfladder är önskvärt att översätta till sinusrytm, hjärtfrekvensen bör också reduceras till normal.

  Behandling och taktik för patienter på prehospitalstadiet är nästan samma som med paroxysmal supraventrikulär takykardi.

  4. Ventrikulär extrasystol. Ventrikulära extrasystoler (ES) har liten effekt på hemodynamiken, men de kan föregripa mer allvarliga hjärtrytmstörningar - ventrikulär takykardi och ventrikelflimmer. Prognosen är speciellt ogynnsam med frekvent ventrikulär ES (mer än 10 ES per minut), grupp, polytopisk (dvs. utgående från olika ventrikler, och därför olika i form). Dessa störningar kan vara en tidig harbinger för att utveckla hjärtinfarkt.

  På EKG framför den ventrikulära ES är det ingen tand P, QRS-komplexet expanderas och deformeras.

  Patienter med alla typer av ventrikulär extrasystoler behöver akutbehandling.

  5. Ventrikulär takykardi är en av de mest allvarliga sjukdomarna i hjärtat. Det förekommer vanligtvis mot bakgrund av svår myokardiell skada och åtföljs av en snabb ökning av cirkulationsinsufficiens. EKG markerade mycket frekvent och rytmisk (upp till 140-220 per minut) ventrikulär kontraktion med en förändring i QRS-komplexet, som de ovan beskrivna ventrikulära extrasystolerna.

  Under episoder av ventrikulära takykardi patienter klagar av hjärta smärta, blekhet, och fukt i huden, snabbt ökande andnöd, utseende och tillväxt av väsande andning, blodtrycksfall. Sådana patienter behöver omedelbar och aktiv hjälp.

  Hjälpen börjar med att applicera en precordial slag till mitt tredje delen av båren. Ibland bryter det av attacken.

  Läkemedlet av val för ventrikulär takykardi och frekvent ventrikulär extrasystol är lidokain. 4-6 ml 2% lidokainlösning administreras intravenöst i 14 ml 0,9% natriumkloridlösning på 2 minuter. I de flesta fall stannar attacken.

  Om detta inte händer, injiceras lidokain 5 minuter senare. Du kan injicera intravenöst novokainamid enligt proceduren som beskrivs för behandling av paroxysmala supraventrikulära takykardier. Införandet av hjärtglykosider är kontraindicerat.

  Mot bakgrund av ventrikulär takykardi kan patienten utveckla ett mönster av arytmisk chock eller lungödem som kräver separat behandling.

  6. Fluttrering och fibrillering (blinkande) i ventriklarna kan vara resultatet av orörd takykardi eller utvecklas med blixtsnabbhet och leda till snabb dödsfall.

  Ventrikulär fladdring är en frekvent (upp till 200-300 per minut) rytmisk reduktion. Den går som regel till fibrillering av fibrillering, som kännetecknas av en lika frekvent (upp till 200-500 per minut), men oregelbunden oregelbunden sammandragning av enskilda ventrikulära muskelfibrer.

  Dessa tillstånd kräver kardiopulmonell återupplivning mot intravenöst lidokain. Om möjligt utförs elektrisk defibrillering. Patienter levereras till sjukhuset av kardiologiska team.

  7. Atrioventrikulär blockad (avblokad) - de farligaste ledningssjukdomarna. Kännetecknas av en kränkning av exciteringsvågen från atrierna till ventriklerna.

  Det finns tre grader av blockade.

  I-graden kan endast detekteras på EKG som en förlängning av P-Q-intervallet större än 0,20 s. Kliniskt inte manifesterad, ingen särskild behandling krävs.

  II grad av av blockad - det finns en minskning av puls, patienterna känner till "förlusten" av de enskilda sammandragningarna av hjärtat. EKG visar en periodisk förlust av QRS-ventrikulärt komplex efter en gradvis förlängning av P-Q-intervallet eller utan det.

  Nödvård tillhandahålls endast med en hjärtfrekvens på mindre än 55 per minut. Vid patientens första blockad och / eller ohälsa är han sjukhus i den terapeutiska eller kardiologiska avdelningen, eftersom risken för försämring av hans tillstånd föreligger.

  III grad (komplett) - är den farligaste. Samtidigt finns det en fullständig avbrytning av atriets och ventrikelens arbete. På EKG är prongarna P synliga, intervallet P-P är detsamma, men de är inte lika med intervallet R-R, som också är desamma. Atria kontrakt i sin rytm och ventriklar - i sig, mer sällsynta (mindre än 60 per minut). På grund av detta är P-tänderna inte kopplade till QRS-komplexet, de kan vara placerade på vilket avstånd som helst, och även skikt på några spetsar.

  Kliniskt har dessa patienter bradykardi, svaghet, sänkt blodtryck, det kan finnas smärta i hjärtat, hjärtsvikt utvecklas.

  Med av-block II och III-graden kan perioder av långvarig ventrikulär asystol förekomma.

  Om asystolen varar längre än 10-20 s, förlorar patienten medvetandet, utvecklar ett konvulsivt syndrom, som liknar epileptisk, vilket beror på hjärnans hypoxi. Detta tillstånd kallas Morgagni-Adams-Stokes attack.

  I motsats till passformen i epilepsi är ansiktet på patienten under de första sekunderna av Morgagni-Adams-Stokes attack, blek och först efter 20-30 sekunder - med utseendet av generaliserade anfall - blir det cyanotiskt. Det finns ingen aura och bitande av tungan. Blodtrycket kan sjunka till noll, eleverna är dilaterade, pulsen bromsas plötsligt. Anfallet brukar vara 25-30 sekunder. Efter åtminstone en liten ökning av hjärtfrekvensen återfår patienten medvetandet, men retrograd amnesi noteras.

  En sådan attack kan leda till ett dödligt utfall.

  Nödhjälp med AV-block II-III grad administreras intravenöst i 1 ml 0,1% atropin-lösning med 5,10 ml 0,9% natriumkloridlösning, som ger en izadrina sublinguala tabletter.

  Med Morgagni-Adams-Stokes attack utförs kardiopulmonell återupplivning. Introduktion av hjärtglykosider, novokainamid etc. det är kontraindicerat.

  Efter överlämnande av hjälp överförs patienten till ett hjärtslag eller på sjukhus på en bårare i kardiologiska avdelningen.

  Första hjälpen i arytmi

  En viktig faktor i kampen mot konsekvenserna är kompetent förstahjälp för hjärtrytmin. Arytmi orsakar i grunden inte starka komplikationer, men vid påverkan av olika faktorer kan det leda till grova konsekvenser. Huvudlänken som hjälper till att förhindra svårighetsgraden av konsekvenserna är hastigheten på det första hjälpen som syftar till att förbättra offrets hjärtas rytm, före läkares ankomst.

  Vad är en arytmi?

  Hjärtrytmin - ett misslyckande i korrekthet av sammandragningar i hjärtmuskeln (frekvens, rytm, sekvens). Sjukdomen uppstår på grund av skador på hjärtmuskeln. Detta underlättas av en tidigare hjärtinfarkt, en förändring i balansen mellan vatten och salt i kroppen, ett nervöst tillstånd. Arytmi verkar också som en följd av kroppens överförda sjukdomar. Många experter föreslår att arytmi inte utgör en allvarlig fara för patienten. Men det finns fall där en stark och frekvent arytmi orsakar allvarliga hälsorisker. Med långvariga attacker är hjärtmuskeln utarmad, dysfunktionen hos orgelventilerna börjar och storleken på kroppsorgans delar förändras.

  Tillbaka till innehållet

  Orsaker till patologi

  Arrytmi framträder ofta som en komplikation efter att en person har lidit en sjukdom. Orsakerna till hjärtrytmstörningar är:

  • psykologiska belastningar;
  • överflöd av konsumerade alkoholhaltiga drycker;
  • en överkapacitet av koffein;
  • läkemedel, överdosering
  • användningen av aktiva bioadditiva
  • Missbruk av tobaksvaror;
  • problem blodflöde;
  Tillbaka till innehållet