Huvud / Angina pectoris

Tabletter som sänker kolesterol i blodet: en lista över de mest effektiva metoderna

Specialister klassificerar kolesterol som "bra" och "dåligt". Den första består av högdensitetslipoproteiner (HDL) och är ansvarig för syntesen av vitamin D och ett antal hormoner, liksom för upprätthållandet av immunitet i människokroppen. Dåligt kolesterol innehåller lågdensitetslipider, kända för deras negativa effekter på blodkärl, det är deras nivå som bör sänkas.

Grupper och klassificering av droger som hjälper till att minska kolesterol

Kolesterol är ett proteinämne som produceras i levern eller matar in det. Därifrån rör det sig genom gallblåsan och duodenum, som deltar i matsmältningsprocessen. Efter att ha uppfyllt sin roll lämnar lipoproteiner kroppen med bearbetade produkter.

Kolesterol i blodet

När en abnormitet i levern eller gallgången blockering, kolesterol kvar i kroppen och lägger sig på väggarna i blodkärlen och därmed provocera sin obstruktion och sjukdomar såsom ischemi, hjärtinfarkt och stroke. Motsvarande kolesterolhalten i blodet hos en vuxen person är som följer:

 • För total kolesterol: under 5,2 mmol / l
 • Lipoproteiner med hög densitet - mer än 1 mmol / l
 • Med en låg densitet - mindre än 3,5 mmol / l
 • Triglycerider - mindre än 2 mmol / l

För att upprätthålla denna balans är mycket viktigt, och vid överträdelser bör det återställas. För detta ändamål har grupper av droger och medel utvecklats:

 1. Statiner är en effektiv grupp som blockerar funktionerna hos enzymer som producerar kolesterol.
 2. Probucol är ett medel för att sänka nivån på både dåligt och bra kolesterol, vilket inte påverkar triglyceridernas tillstånd.
 3. Fibrerar - en grupp droger som sänker mängden triglycerider i blodet.
 4. Nikotinsyra och bensaflavin tillhör gruppen vitamin B, deras långsiktiga användning bidrar till att minska dåligt kolesterol och minskar risken för blodproppar signifikant.
 5. Läkemedel som hämmar absorptionen av kolesterol i tarmen. De bidrar till den långsamma absorptionen av kolesterol, vilket sänker koncentrationen i blodet.
 6. Gallsyra-sekvestranter utsöndrar dem aktivt från kroppen. Med brist på dessa syror startar levern syntesen av hälsosamt kolesterol i stora mängder.

Så listan över droger för att bekämpa högt kolesterol är mycket högt. Valet av det lämpligaste sättet är bättre att utföra tillsammans med läkaren på grundval av blodindex och behoven hos en viss organism.

Statins, deras egenskaper och applikationsfunktioner

Statiner anses vara den mest effektiva och populära gruppen droger som används för att behandla patologier som är förknippade med höga kolesterolnivåer i blodet. Uppsägningen av syntesen av LDL (lågdensitetslipider) i kroppen leder till deras aktiva klyvning och frisättning från blodbanan. I direkt beroende av datumet för deras utveckling och startansökan i medicinen delas fonderna i fyra generationer:

 1. Statinerna från den första generationen inkluderar Pravastatin, Simvastatin och Lovastatin. Deras effekt på kolesterol är något svagare än för nya droger, och biverkningar är vanligare och mer uttalade.
 2. Den andra generationen innehåller agenter baserade på fluvastatin (till exempel Lescola Forte). Dessa medel har en långvarig effekt på grund av den ökade koncentrationen av den aktiva substansen. De kritiseras ofta på grund av biverkningar.
 3. För tredje generationens statiner hänför Atorvastatin (Atoris, Atomaks, tulpan, Liptonorm et al.) Dessa medel är i stånd att inte bara lägre nivåer av triglycerider och LDL, men gradvis öka det goda kolesterolet.
 4. Bland förberedelserna av den fjärde (nya) generationen av Roxer, Akorta, Rosulip, Tevastor, etc. Deras huvudsakliga aktiva substans är Rosuvastatin. Vetenskapen står inte stilla och medlen i den senaste utvecklingen kombinerar maximal säkerhet och effektivitet.

Att ta statiner rekommenderas under andra halvan av dagen, eftersom mer kolesterol syntetiseras på natten. För att minska eller eliminera biverkningar, under behandlingen, rekommenderar läkare också att ta Coenzyme Q10, i en daglig dos på 200 mg.

Förberedelserna från den första generationen är gjorda på grundval av naturliga komponenter, alla efterföljande - på syntetiska. Men det betyder inte att de är säkrare. Absolut naturliga tabletter existerar inte, alla listade läkemedel har vissa biverkningar och kontraindikationer, därför borde de endast tas på läkarens recept.

Applicering av fibrosyror

Tillsammans med statiner, för att minska kolesterolhalten i blodet, används fibrer i stor utsträckning (läkemedel som utvecklas på basis av fibrosyra). Läkemedlets verkan syftar till att undertrycka produktionen av LDL och triglycerider med en samtidig ökning av HDL-nivån (användbart kolesterol).

Den första representanten för denna grupp var Clofibrate, som allmänt användes för behandling av vaskulär ateroskleros, men hade allvarliga biverkningar. Med tiden ändrades botemedlet, vilket ledde till utseendet av en ny generation fibrer: Bezafibrate, Fenofibrat, Ciprofibrat och Gemfobrozil. Dessa läkemedel är mindre giftiga och säkrare för människokroppen, och de kan minska mängden fettsyror i plasma och förbättra effektiviteten av läkemedel som föreskrivs för diabetes.

De viktigaste biverkningarna vid behandling av fibrolsyraderivat innefattar:

 • smärta: huvud, muskel och bukhålighet
 • uppblåsthet, flatulens
 • förlust av aptit och muntorrhet
 • illamående och yrsel
 • allergiska reaktioner

Preparat baserade på fibrosyra är inte föreskrivet för gravida och ammande kvinnor, ungdomar under pubertet, patienter med svår lever- och njurinsufficiens. De används med försiktighet och i minimala doser för att sänka kolesterol hos personer med sjukdomar i matsmältningssystemet och i magtarmkanalen.

De droger som släpps ut på basis av fibrosyror kombineras inte med alla läkemedel. Därför är det extremt oönskat och till och med farligt att använda dem utan förskrivning.

Gallsyra-sekvestranter

Ganska brett i modern medicin används kolesterol-sekvestranter för att sänka kolesterol (FFA). De kan användas antingen ensamma eller i komplex terapi som hjälpmedel. I denna grupp är sådana läkemedel som Kolesevelam, kolestyramin och kolestipol.

Ordet sequester, kan tolkas som "isolera", d.v.s. FFA hämmar återabsorption av gallsyror från tarmen och levern kolesterol, respektive dess större mängd utsöndras utan att få in i blodet. Således lämnar LDL aktivt människokroppen, mängden dåligt kolesterol i blodet minskar.

Huvuddragen hos SFA är att de inte absorberas i blodet och är därför helt säkra. Dessa läkemedel ordineras även för barn och gravida kvinnor. Men dessa kategorier rekommenderas att kombinera intaget av FFA med folsyra och preparat som innehåller järn.

En liten lista över möjliga biverkningar som orsakas av FFA:

 • förstoppning och matsmältningsbesvär (tillfällig matsmältningsbesvär)
 • halsbränna eller illamående
 • flatulens och uppblåsthet

Alla dessa symptom är milda och snabba, det fanns inga allvarliga biverkningar från att ta dessa mediciner. Kontraindikationer inkluderar störningar och obstruktion av gallvägarna, njur- och leverinsufficiens, benägenhet för kronisk förstoppning.

Biverkningar för absorption av kolesterol i tarmarna

Dessa droger påverkar absorptionen av kolesterol i tarmväggen från mat, men dess återkomst till levern och frisättning i blodet minskar signifikant. Som hämmare som minskar absorptionen av kolesterol (ISAX) i tarmen används Lipbon och Ezetrol, liksom det biologiskt aktiva tillägget Guarem.

Fördelarna med dessa fonder är:

 • Hög säkerhet, eftersom de praktiskt taget inte absorberas i blodet.
 • Möjligheten att använda dem i komplex terapi, kombinera mottagning med statiner och andra medel.
 • Frånvaron av kontraindikationer att använda bland personer med leverinsufficiens och sjukdomar.

Ganska effektivt sätt att absorbera kolesterol i tarmen och avlägsna det från kroppen är kosttillskottet Guarem. Dess obestridliga fördelar:

 • acceleration av utsöndring av gallsyror
 • blunting aptit (från det ökade kolesterolet lider oftast människor med övervikt)
 • utmärkt kompatibilitet med andra droger
 • användarvänlighet (granulat behöver bara läggas till någon dryck)

I extremt sällsynta fall finns biverkningar i form av utspädd avföring, illamående, smärta i tarmen och flatulens. Dessa symtom passerar snabbt, ofta oberoende, medan kolesterolhalten systematiskt och signifikant minskas.

Medlen från ISAX-gruppen stimulerar och förbättrar statins effektivitet, men samtidigt kan de provocera och förvärra biverkningarna när de kombineras. De är kontraindicerade hos kvinnor under graviditet och amning.

Nikotinsyra

Ett annat sätt att sänka kolesterol i blodet är Nikotinsyra eller Niacin. Preparat som framställts baserat på Nicotinic acid: niceritrol, acipimox, Enduratsin bidra till att minska dålig kolesterolkoncentration i blod och minska risken för blodproppar.

Vanliga negativa reaktioner från kroppen till nikotinsyra är:

 1. Känsla av värme i överkroppen och ansiktets övre del.
 2. Allergiska reaktioner.
 3. Störningar från mag-tarmkanalen (rekommenderas inte för personer som lider av gastrit och magsår).
 4. Ökning av glukos i diabetes mellitus.

Med tanke på de listade möjliga biverkningarna börjar behandling med nikotinsyra med minimala doser, gradvis ökar dem. Terapi utförs under konstant övervakning och övervakning av en läkare. För att uppnå varaktiga positiva resultat behövs en lång behandlingstid.

Enduracin - en ny generation läkemedel baserad på nikotinsyra är mycket lättare att överföra och har ett minimum av biverkningar. Ändå är alla preparat utan undantag baserat på kontraindikation i kroniska former av hepatit, allvarliga kränkningar av hjärtrytmen, gikt och ulcerös lesion i duodenum och mage.

Ytterligare metoder för att minska kolesterol

Att sänka kolesterol, kost, en aktiv livsstil med måttlig fysisk ansträngning, bli av med övervikt och avvisande av dåliga vanor (alkohol och rökning) är obligatoriska villkor. Den grundläggande dagliga kosten hos en person med högt kolesterol bör bestå av havs- och flodfisk, fettsnål kostkött, grönsaker och frukt, flingor, grönt te, en mängd spannmål och mejeriprodukter med minskat fettinnehåll.

Granat reducerar kolesterol

Livsmedel som hjälper till att minska kolesterol inkluderar: avokado och skogsbär, pistaschmandlar, mandel och sesam, havreflingor och baljväxter, grönsaker och kål, olivolja och marina fiskar. Regelbunden regelbunden näring kommer att hjälpa till att avlägsna aterosklerotiska plack från kroppen och öka produktionen av bra lipider. Ofta bli av med överflödigt kolesterol genom diet och livsstil, utan användning av droger.

BAD används ofta för att normalisera kolesterolnivåerna och förhindra ateroskleros. Att döma av den positiva feedbacken är de mest populära av dem: Fibropeket, Ateroklefit, Verbena - rena fartyg och Vita Taurin. Dessa tillsatser, som förhindrar absorption av LDL och absorberar dem, har en positiv effekt på blodkärlen och hjärtat, stabiliserar leverans och hela matsmältningssystemet.

Glöm inte folkmedicin, i det här fallet är det inte mindre effektivt, men mer säkert. Här är några recept testade av erfarenhet och tid:

 1. Infusion av propolis kommer att rengöra kärlen, och förbereda det hemma kommer inte att vara mycket svårt. Propolis kan köpas på marknaden för biodlare och säljare av honung. Produkten hälls med alkohol (företrädesvis sjuttio procent, men det är möjligt och vodka) i andelen 10 g propolis per 90 g vätska. Infektera drogen i två veckor, i mörkret vid rumstemperatur. Varje dag flera gånger måste du skaka flaskan med innehållet intensivt.
  Ta tre gånger om dagen, innan du äter sju droppar upplösta i ett glas vatten. Behandlingsförloppet är fyra månader.
 2. Pulver från den torra rotan av maskrosor är ett utmärkt verktyg för att sänka kolesterol och förhindra ateroskleros. Växtens rot måste grävas, tvättas noggrant och torkas, krossas sedan med en murbruk eller kaffekvarn till ett pulverformigt tillstånd. En tesked av färdig massa bör förbrukas före varje måltid, i sex månader.
 3. Råbärbär är också ganska effektiva för att lösa det kolesteriska problemet. De kan helt enkelt ätas färskt före fem måltider eller förbereda en läcker medicin: slipa bären med köttkvarn och blanda med honung i proportioner på 2/1. Blandningen hålls i kylskåpet och tar 1 hl. innan du äter. Denna åtgärd är utrustad med en mängd olika medicinska egenskaper och trevlig smak, men det är absolut inte lämpligt för allergiker.

I allmänhet finns det många sätt att sänka kolesterol, det är viktigt att kunna välja en effektiv och säker lösning för din organism. I kampen för ens egen hälsa och livslängd, som i krig, är alla tillgängliga metoder bra, och i detta fall är hjälp från en noggrann och kompetent läkare den bästa strategin.

Hittade ett fel Välj det och tryck på Ctrl + Enter, att informera oss.

Medel för att sänka kolesterol i blodet

Den särdrag av droger för att sänka kolesterol i blodet består i sin kraftfulla effekt på människokroppen. De bidrar till rening av blodkärl och skydd mot problem med sämre cirkulation.

Godkännande av dessa läkemedel är nödvändig när icke-läkemedelsterapi (motion, diet) inte ger ett positivt resultat.

Läkemedelsföretag erbjuder flera grupper av läkemedel som är lämpliga för att sänka kolesterol. För att förstå vilka som är mest effektiva är det viktigt att känna till deras egenskaper och egenskaper.

Betydelsen av normaliserande kolesterolnivåer

Ökande kolesterol i blodet kan orsaka många sjukdomar. Det är dock värt att komma ihåg att detta ämne är uppdelat i gott kolesterol och dåligt. Förekomsten av den första är nödvändig för att delta i de viktigaste processerna (syntes av hormoner, konstruktion av membran på cellulär nivå).

I sin tur leder innehållet av dåligt kolesterol i kroppen ofta till utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. Detta förklaras av det faktum att lipoproteiner med låg densitet kan leda till bildandet av sklerotiska plack på de vaskulära väggarna.

För att eliminera en sådan ogynnsam faktor i de flesta fall, förskriva antikolesterolläkemedel.

Förutsättningar för medicineringen

Vissa symptom kan indikera en ökning av kolesterolindexet:

 • angina pectoris;
 • hjärtsvikt;
 • snabb trötthet och smärta i underbenen under intensiv sport;
 • gul nyans runt ögonen;
 • ruptur av blodkärl.

Om du misstänker en patologi måste du gå till en medicinsk institution för ett biokemiskt blodprov. Om resultatet visar höga värden, kommer läkaren att ordinera lämplig behandling.

Medicin som reducerar kolesterol används om andra metoder inte ger ett effektivt resultat.

Dessutom är förutsättningar för behandling av droger:

 • ischemisk hjärtsjukdom, vilket ökar risken för hjärtinfarkt;
 • ärftlig predisposition;
 • historia av stroke eller hjärtinfarkt;
 • sjukdomar i kransartärerna.

Sänk inte kolesterol med droger i följande fall:

 • Det finns inget hot mot patientens liv och hälsa mot bakgrund av stroke eller infarkt.
 • en kvinna når inte klimaxperioden;
 • närvaro av en anamnes av diabetes mellitus.

Oavsett indikationerna kan du inte välja medicinen själv. För att ordinera behandling, behöver du se en läkare.

klassificering

Hittills erbjuder tillverkare många läkemedel för ökat kolesterol. Valet av läkemedel i varje enskilt fall utförs individuellt, vilket gör det möjligt att välja det optimala medlet som har minst biverkningar.

Alla läkemedel är klassificerade i flera grupper:

 • fibrater;
 • statiner;
 • nikotinsyra;
 • Kosttillskott;
 • beredningar av vegetabiliskt ursprung.

Drogen kan framställas i form av tabletter från kolesterol eller kapslar.

Preparat baserade på nikotinsyra

Tabletter av nikotinsyra bidrar till att minska koncentrationen av lipoproteiner, med låg densitet, genom att undertrycka deras produktion. Svaret på frågan om hur denna process utförs har inte mottagits fram till idag.

Under tiden bekräftade experter att om du tar drogen i stora mängder, kan du minska risken för ateroskleros.

Bland sidreaktionerna är:

 • en feber som känner sig sjuk i överkroppen och ansiktet
 • utseendet av allergiska reaktioner;
 • ökning av glukos hos patienter med diabetes mellitus;
 • störningar i matsmältningssystemet.

I detta avseende bör mottagningen av nikotinsyra börja med en liten dos med en gradvis ökning. Under hela behandlingsperioden med detta läkemedel ska patienten vara under överinseende av en läkare.

Kontraindikationer inkluderar:

 • sår och gastrit i magen;
 • kronisk hepatit;
 • gikt;
 • hjärtets patologi (det kan finnas en minskning eller ökning av hjärtslaget).

Ett av de mest effektiva sätten att innehålla detta ämne är Enduracin.

Gallsyra-sekvestranter

Läkemedel som hör till denna grupp reducerar kolesterolnivåerna genom att kombinera gallsyror och omvandla dem till föreningar som inte löser sig i vatten. Men människokroppen gör inte utan dem och får substansen genom extraktion av kolesterol. Som ett resultat av sådana förfaranden föreligger en minskning av antalet patogena lipoproteiner i blodkompositionen.

 • det finns ingen bieffekt;
 • det finns ingen systemisk effekt.
 • Ett positivt resultat kommer att märkas först efter flera veckor med regelbundet intag av drogen;
 • det finns ingen förbättring i det vaskulära systemet;
 • Mättnadsprocessen med vitaminer och nödvändiga ämnen störs.

Sequestrants tas i ökade doser, de måste tvättas med mycket vatten. Mot denna bakgrund kan det finnas störningar i matsmältningssystemet, vilket åtföljs av illamående, förstoppning eller diarré, uppblåsthet.

Bland de bästa verktygen i denna kategori:

 1. Kolestyramin. Det är ett pulveriserat preparat från vilket en suspension bereds. Ämnet med samma namn, som är närvarande i kompositionen, hjälper till att minska absorptionen av fettsyror och kolesterol samt att stimulera produktionen av gallsyra i levern, på grund av vilket skadligt kolesterol börjar konsumeras.
 2. Kolestipol. Den innehåller ett anjonbytarharts, som är involverat i processen att kombinera gallesyra och deras omvandling till föreningar som inte löser upp i vätskan. Effekten av läkemedlet minskar mängden farligt kolesterol, samtidigt som man behåller användbara HDL (högdensitetslipoproteiner).

Eftersom medel från denna grupp har olika lokala effekter, ger de inte negativa effekter av systemisk natur. För att förhindra patologiska processer i matsmältningsorganen bör ökningen av dosen ske långsamt till önskad destination.

Dessutom är det värt att notera att sekvestranter kan förvärra absorptionen av andra läkemedel. I detta avseende tas de fyra timmar före eller en timme efter att ha använt ett annat medel.

fibrater

Detta är en separat kategori av läkemedel som normaliserar värdet av kolesterol, och också korrigerar metabolismen och syntesen av animaliska fetter i människokroppen.

Generellt föreskriver droger från listan nedan:

 1. Bezafibrat. Tabletter hjälper inte bara till att minska lipidfetterna utan också förbättra det övergripande tillståndet hos patienter som diagnostiseras med angina och ischemi. Namn på sådana medel: Oralipin, bensamidin, Cedur. Varaktigheten av behandlingen är 30 dagar. Efter det är det en paus i en månad
 2. Gemfibrozil. Minskar triglycerider, antalet fettfattiga fetter och bidrar till att påskynda uttag av kolesterol. Effekten kan ses efter en 30-dagars tablett. Eftersom substansen förblir länge kvar i blodvätskan, tillåts det att göra små raster i behandlingen, kommer den terapeutiska effekten att finnas närvarande.
 3. Det är ett fibrat. Dess verkan sänker viskositeten hos blod och bildandet av blodproppar. I de flesta fall säljer apotek ett läkemedel som har en liknande effekt, med namnet Lipo-Merz. Läkemedlet tas en gång om dagen efter att ha ätit.

Fibrer är kontraindicerade när:

 • bär och amma
 • kolecystit;
 • leverinsufficiens och levercirros
 • överkänslighet mot komponenter
 • njursvikt av en kronisk form.

bland biverkningar som observerats:

 • anemi;
 • huvudvärk;
 • allergier;
 • störning i matsmältningsorganet;
 • dåsighet;
 • yrsel;
 • leukopeni;
 • alopeci.

Det är värt att notera att negativa konsekvenser uppträder i sällsynta fall.

statiner

Dessa är de mest populära anti-kolesterol tabletterna från alla grupper.

Bland de första generationernas medel är:

De har en positiv effekt på produktionen av användbart kolesterol och föreskrivs om en hög nivå av LDL observeras. Ett bra botemedel är Simvastatin. Om du tar det länge, elimineras spasmer av blodkärl och sänker blodtrycket.

Statiner av andra generationen:

Tilldela dem i extrema fall på grund av den höga risken för biverkningar.

Förberedelser av 3 generationer:

 • Torvakard;
 • Liptonorm;
 • Tulip.

De har en mindre lista över negativa åtgärder. I hjärtat av varje läkemedel är atorvastatin.

Läkemedel av en ny generation:

Dessa är mer moderna mediciner som används för att få blodkolesterolhalten i ordning. Deras funktion är säkerhet, minimal risk för negativa konsekvenser.

Patienter bör komma ihåg att det är förbjudet att ta statiner på egen hand. Utnämningen utförs exklusivt av den behandlande läkaren. Om du ignorerar läkarens recept, ökar sannolikheten för några biverkningar, vilket åtföljs av:

 • illamående och kräkningar
 • huvudvärk, yrsel
 • störningar i hjärtans rytm;
 • flatulens, förstoppning eller diarré;
 • smärta i muskler och leder
 • svullnad, allergi, klåda;
 • en kränkning i njur- och leverarbetet.

Kontraindikationer för antagning:

 • predisposition till en allergisk reaktion;
 • intolerans av komponenter;
 • lever- och njursjukdom;
 • graviditet och amning
 • störningar i det endokrina systemet.

Den snabbaste effekten är vanligtvis den fjärde generationen statiner, vilket kan märkas redan under den första månaden av ansökan.

Grönsaksberedningar

Användning av denna grupp är acceptabel endast med ett litet överskott av indikatorn eller som ett komplement till huvudterapin.

Följande produkter har en bra antikolesterisk effekt:

 • rosa höfter;
 • hallon;
 • aronia;
 • viburnum;
 • hagtorn;
 • selleri, vitlök och morötter hjälper till att rengöra kärlen;
 • yarrow, linden, motherwort, havre förbättrar leverfunktionen och lägre kolesterol.

Maskrosorens rötter bidrar till att reglera matsmältningssystemet, berika kroppen med de nödvändiga ämnena, tillåter inte absorption av kolesterol, som kommer med mat.

Bland de biologiskt aktiva tillsatsämnena är följande mer populära:

Som ett alternativ gäller:

 1. Aterol. Har en effekt som hjälper till att rena blod och lever och kontrollerar också patientens vikt. Producerad i form av kapslar. Dessutom normaliserar agenten aktiviteten i matsmältningsorganet, syftar till att dela upp skadliga föreningar och avlägsna dem från människokroppen.
 2. Holedol. Det förbättrar lipidmetabolism, minskar koncentrationen av kolesterol, återställer blodflödet. Läkemedlet ger inte biverkningar och bidrar till den snabba förbättringen av välbefinnandet.

Anti-kolesterol av alfalfa och ateroklefi är lika populära. Den särdrag hos saponiner som finns i alfalfa är deras komplexa terapeutiska effekt.

De hindrar inte bara bildandet av negativt kolesterol, utan förhindrar även kärlens ateroskleros, ökar immunförsvaret och har en antitumörseffekt.

Finns det en skillnad i användningen av droger för kvinnor och män?

Behandlingstiden hos män och kvinnor samt dosering av droger är desamma.

Läkemedlet administreras enligt receptet och det föreslagna schemat hos den behandlande läkaren.

Förberedelser under graviditeten

Om avkodningen av det biokemiska blodprovet avslöjade att värdet av kolesterol väsentligt överskred normen föreskrivs medicinering. Ofta ordinerar läkaren medel från en grupp statiner som har en effektiv effekt. Det är dock värt att komma ihåg att under graviditeten är dessa läkemedel kontraindicerade.

I en sådan situation föreskrivs gravida kvinnor Hofitol. Den acceptabla normen är högst tre tabletter per dag. Självmedicinera inte. För att få ett möte är det bättre att söka hjälp av en specialist.

De mest populära medicinerna

Bland billiga, men effektiva medel allokerar:

 • liposyra;
 • Vasilip;
 • simvastatin;
 • Simvor;
 • vitlökstabletter;
 • Simvageksal;
 • Simvard-kort.

De mest populära och ofta utnämnda är:

 1. Atherol - en av de mest effektiva drogerna i kampen mot förhöjt kolesterol. Bland de främsta fördelarna är avsaknaden av negativa följder, kort behandling (tillräckligt om tre kurser), naturliga ingredienser i kompositionen.
 2. Statiner av den nya generationen och Simvastatin.
 3. Ezetrol är ett mycket välbekant botemedel, men effektivt. Dess åtgärd syftar till att förhindra absorptionen av kolesterol, medan det inte blockerar processen, men dess avmattning.
 4. Fiskolja med Omega-3.

Om blodets biokemi visade ett överskott av normen för kolesterol, är det nödvändigt att konsultera en specialist som ska ordinera lämplig behandling. Om du inte vidtar några åtgärder för att minska indikatorn ökar risken för allvarliga konsekvenser, vilket kan utlösa stroke och hjärtinfarkt.

Läkemedel som reducerar kolesterol i blodet: en granskning av droger

Drogterapi för lipidmetabolismstörningar ordineras när den lipidsänkande kosten är ineffektiv, rationell fysisk aktivitet och viktminskning i 6 månader. Med en total kolesterolnivå i blodet över 6,5 mmol / l kan läkemedel ordineras tidigare än den här tiden.

För korrigering av lipidmetabolism ordineras antiaterogena (hypolipidemiska) läkemedel. Användningsändamål - minska nivån av "onda" kolesterolet (total kolesterol, triglycerider, VLDL (VLDL) och låg densitet (LDL)), vilket fördröjer utvecklingen av åderförkalkning och minskar risken för dess kliniska manifestationer: angina pectoris, hjärtinfarkt, stroke och andra sjukdomar.

klassificering

 1. Anjonbytarhartser och läkemedel som minskar absorptionen (absorptionen) av kolesterol i tarmen.
 2. Nikotinsyra.
 3. Probukol.
 4. Fibrater.
 5. Statiner (inhibitorer av enzymet 3-hydroximetyl-glutaryl-co-enzym A reduktas).

Beroende på verkningsmekanismen kan droger som reducerar kolesterol i blodet delas upp i flera grupper.

Läkemedel som stör syntesen av atherogena lipoproteiner ("dåligt kolesterol"):

 • statiner;
 • fibrater;
 • nikotinsyra;
 • probukol;
 • benzaflavin.

Remedies som saktar absorptionen av kolesterol från mat i tarmarna:

 • gallsyra-sekvestranter;
 • Guara.

Korrigatorer av lipidmetabolism, som ökar nivån på "bra kolesterol":

Gallsyra-sekvestranter

Medicin som bindar gallesyror (kolestyramin, kolestipol) hänvisar till anjonbytarhartser. Att komma in i tarmarna, "grip" gallsyror och ta bort dem från kroppen. Kroppen börjar sakna gallsyrorna som är nödvändiga för normal funktion. Därför påbörjas processen med syntesen från kolesterol i levern. Kolesterol "får" från blodet, som en följd av koncentrationen är det minskat.

Producerad kolestyramin och kolestipol i form av pulver. Den dagliga dosen ska delas in i 2-4 doser, konsumeras, spädning av läkemedlet i en vätska (vatten, juice).

Anjonbytarhartser absorberas inte i blodet, verkar endast i tarmens lumen. Därför är de ganska säkra och har inga allvarliga biverkningar. Många experter anser att det är nödvändigt att starta behandling av hyperlipidemi med dessa läkemedel.

Biverkningar inkluderar uppsvällning, illamående och förstoppning, mindre ofta - lös avföring. För att förhindra sådana symptom är det nödvändigt att öka intaget av vätska och dietfibrer (fiber, kli).
Med långvarig användning av dessa läkemedel i höga doser kan det finnas ett brott mot absorptionen i tarmarna av folsyra och vissa vitaminer, huvudsakligen fettlösliga.

Sequestants av gallsyror minskar koncentrationen av "dåligt" kolesterol i blodet. Innehållet i triglycerider förändras inte eller ökar till och med. Om patienten har en initialt förhöjd nivå av triglycerider, bör anjonbytarhartserna kombineras med preparat från andra grupper som minskar nivån av denna fraktion av blodlipider.

Läkemedel som undertrycker absorptionen av kolesterol i tarmen

Att sänka absorptionen av kolesterol från mat i tarmen, minskar dessa läkemedel sin koncentration i blodet.
Den mest effektiva av denna grupp av medel är guarem. Det är en vegetabilisk livsmedelstillsats erhållen från frön av hyacintbönor. Den innehåller en vattenlöslig polysackarid, som bildar en slags gelé när den kommer i kontakt med vätskan i tarmens lumen.

Guarem avlägsnar mekaniskt kolesterolmolekylerna från tarmarnas väggar. Det accelererar utsöndringen av gallsyror, vilket leder till ökat kolesterolupptag från blodet till levern för syntesen. Läkemedlet dämpar aptiten och minskar mängden mat som ätas, vilket leder till viktminskning och lipidnivåer i blodet.
Guaren släpps ut i granulat, som bör sättas till vätskan (vatten, juice, mjölk). Läkemedlet bör kombineras med andra anti-aterosklerotiska medel.

Biverkningar inkluderar uppblåsthet, illamående, smärta i tarmen, ibland en lös avföring. De är emellertid inte särskilt uttalade, de är sällsynta, de fortsätter på egen hand under fortsatt behandling.

Nikotinsyra

Nikotinsyra och dess derivat (enduratsin, niceritrol, acipimox) gruppen är vitamin B. Det minskar blodkoncentrationen av "dåligt kolesterol". Nikotinsyra aktiverar fibrinolyssystemet, vilket minskar blodets förmåga att bilda blodproppar. Detta verktyg är mer effektiv än andra lipidsänkande läkemedel ökar blodkoncentrationen av "det goda kolesterolet".

Behandling med nikotinsyra utförs under lång tid, med en gradvis ökning av dosen. Före och efter det är det inte rekommenderat att dricka varma drycker, särskilt kaffe.

Detta läkemedel kan irritera magen, så det är inte ordinerat för gastrit och magsår. Många patienter i början av behandlingen har rodnad i ansiktet. Gradvis försvinner denna effekt. För att förhindra det rekommenderas att du tar 325 mg aspirin 30 minuter innan du tar drogen. Hos 20% av patienterna noteras klåda.

Behandling med nikotinsyrapreparat är kontraindicerat i magsår i magsår och tolvfingertarm, kronisk hepatit, allvarliga hjärtrytmstörningar, gikt.

Enduracin är ett långvarigt läkemedel av nikotinsyra. Det tolereras mycket bättre, orsakar ett minimum av biverkningar. Han kan behandlas under lång tid.

probukol

Läkemedlet minskar nivån på både "bra" och "dåligt" kolesterol. Läkemedlet påverkar inte graden av triglycerider.

Läkemedlet tar bort LDL från blodet, påskyndar utsöndringen av kolesterol med galla. Det hämmar lipidperoxidering, vilket visar en anti-aterosklerotisk effekt.

Effekten av åtgärden manifesteras två månader efter behandlingens början och varar upp till sex månader efter det att den upphört. Det kan kombineras med andra medel för att minska kolesterol.

Effekten av läkemedlet kan förlänga Q-T-intervallet på elektrokardiogrammet och utveckla svåra ventrikulära rytmförändringar. Under mottagningen är det nödvändigt att upprepa elektrokardiogrammet minst en gång var 3-6 månader. Du kan inte tilldela probulin samtidigt som cordaronen. Andra oönskade effekter inkluderar uppblåsthet och buksmärtor, illamående, ibland en lös avföring.

Probukol är kontraindicerat för ventrikulära arytmier förknippade med förlängda intervaller Q-T, frekventa episoder av myokardischemi, liksom initial låg HDL.

fibrater

Fibrer sänker effektivt triglyceriderna i blodet, i mindre utsträckning koncentrationen av LDL-kolesterol och VLDL. De används vid signifikant hypertriglyceridemi. De vanligaste verktygen är:

 • gemfibrozil (lopid, gevilon);
 • fenofibrat (lipantil 200 M, spårämne, exilip);
 • ciprofibrat (lypanor);
 • kolinfenofibrat (trilipix).

Biverkningar inkluderar muskelskador (smärta, svaghet), illamående och buksmärtor, nedsatt leverfunktion. Fibrer kan förbättra bildandet av stenar (stenar) i gallblåsan. I sällsynta fall orsakar dessa medel förtryck av hemopoiesis med utvecklingen av leukopeni, trombocytopeni, anemi.

Fibrer är inte föreskrivna för lever och gallblåsa, hematopoiesis.

statiner

Statiner är de mest effektiva lipidsänkande läkemedlen. De blockerar enzymet som är ansvarigt för syntesen av kolesterol i levern, medan dess innehåll i blodet minskar. Samtidigt ökar antalet receptorer till LDL vilket leder till en accelererad extraktion av "dåligt kolesterol" från blodet.
De vanligast föreskrivna drogerna är:

 • simvastatin (Vasilip, Zocor, ovenkor, simvageksal, simvakard, simvakol, simvastin, simvastol, Simvor, Simli, sinkard, holvasim);
 • lovastatin (kardiostatin, koletar);
 • pravastatin;
 • atorvastatin (anvistat, atokor, atomaks, ATOP, atorvoks, Atoris, vazator, lipoford, Lipitor, Liptonorm, novostat, torvazin, torvakard, Tulip);
 • rosuvastatin (AKORT, Crestor, Merten, rozart, rozistark, rozukard, rozulip, Roxer, rustor, tevastor);
 • Pitavastatin (livazo);
 • fluvastatin (Lescol).

Lovastatin och simvastatin är gjorda av svampar. Dessa är "pro-drugs", vilka i levern omvandlas till aktiva metaboliter. Pravastatin avser derivat av svampmetaboliter, men det metaboliseras inte i levern, men är redan ett verksamt ämne. Fluvastatin och atorvastatin är helt syntetiska droger.

Statiner ordineras en gång om dagen på kvällen, eftersom toppen av kolesterolbildningen i kroppen uppträder på natten. Gradvis kan dosen ökas. Effekten uppträder redan under de första dagarna av upptagandet, når max i en månad.

Statiner är ganska säkra. Men vid användning av stora doser, speciellt i kombination med fibrer, kan det uppstå en störning av leverfunktionen. Vissa patienter upplever muskelsmärta och muskelsvaghet. Ibland finns det smärtor i buken, illamående, förstoppning, aptitlöshet. I vissa fall kan det finnas sömnlöshet och huvudvärk.

Statiner påverkar inte renin- och kolhydratmetabolism. De kan ordineras för gikt, diabetes, fetma.

Statiner ingår i terapistandarden för ateroskleros. De ordineras som monoterapi eller i kombination med andra anti-aterosklerotiska medel. Det finns färdiga kombinationer av lovastatin och nikotinsyra, simvastatin och ezetimibe (inegia), pravastatin och fenofibrat, rosuvastatin och ezetimibe.
Det finns kombinationer av statiner och acetylsalicylsyra, liksom atorvastatin och amlodipin (duplex, kaduette). Användningen av färdiga kombinationer ökar patientens vidhäftning till behandling (överensstämmelse), är mer ekonomiskt fördelaktig, orsakar färre biverkningar.

Andra lipidsänkande läkemedel

Bensaflavin hör till vitamin B2-gruppen. Det förbättrar metabolismen i levern, orsakar en minskning av blodsockernivån, triglycerider, totalt kolesterol. Läkemedlet tolereras väl och ordineras av långa kurser.

Essentiale innehåller väsentliga fosfolipider, B-vitaminer, nikotinamid, omättade fettsyror, natriumpantotenat. Läkemedlet förbättrar uppdelning och eliminering av "dåligt" kolesterol, aktiverar de goda egenskaperna hos "bra" kolesterol.

Lipostabil ligger nära komposition och verkan mot essentiell.

De omega-3 triglycerider (Omacor) föreskrivs för behandlingen av hypertriglyceridemi (utom giperhilomikronemii typ 1) samt för förebyggande av återkommande myokardinfarkt.

Ezetimibe (ezetrol) fördröjer absorptionen av kolesterol i tarmen, vilket minskar dess intag i levern. Det minskar innehållet av "dåligt" kolesterol i blodet. Läkemedlet är mest effektivt i kombination med statiner.

Video på kolesterol och statiner: Är det värt att ta en bot?

Lista över populära droger för att minska kolesterol i blodet

De flesta av de framväxande hälsoproblemen i moderna människor är förknippade med fartygens tillstånd. Läkemedel mot kolesterol, vars lista är ganska omfattande, kan bevara elasticiteten hos venerna, artärerna och kapillärerna, lindra dem av atheromatösa plack. Förstå handlingsmekanismen för droger som minskar kolesterolet och välj det mest lämpliga läkemedlet, tillgripa professionell medicinsk vård.

Kolesterolens roll

Kolesterol är en integrerad del av nästan alla cellmembran. Därefter syntetiseras vitamin D och ett antal hormoner i kroppen. Tack vare detta ämne tillhandahålls den nödvändiga nivån av immunitet. Kolesterol tillåter dig att fungera normalt lever, hjärna, muskler, nervfibrer. Samtidigt orsakar den höga nivån allvarlig vaskulär patologi.

Forskare har funnit att effekten på kroppen av kolesterol beror på dess struktur. Lipoproteiner med låg och mycket låg densitet har en negativ effekt på kärlen, som ackumuleras i form av aterosklerotiska plack. Men lipoproteiner med hög densitet ger en normal utbyte av kolesterol och gallsyror i kroppen, bevarar blodkärlens elasticitet, minskar risken för att utveckla ateroskleros.

Normerna för biokemiska index för lågdensitetslipoproteiner skiljer sig beroende på kön och ålder. Vanligtvis bör kvinnor "dåligt" kolesterol vara något lägre än hos män i samma ålder. Under åren ökar koncentrationen av lipoproteiner med låg densitet.

Kolesterolhalten hos kvinnor ökar betydligt efter att ha fyllt 50 år. I postmenopausala perioden förekommer en ökning i koncentrationen av lipoproteiner med låg densitet hos kvinnor, vilket leder till allvarliga patologier i form av akut cerebrovaskulär olycka eller hjärtinfarkt.

För att förhindra utvecklingen av ateroskleros bör du ständigt övervaka nivån av lågdensitetslipoproteiner. Det är otillåtet att hos män eller kvinnor efter att ha fått hjärtattacker och stroke, liksom vid en mycket stor sannolikhet för förekomsten av liknande patologier, stiger kolesterol.

Normalisering av indikatorer

Minska nivån på "dåligt" kolesterol på flera sätt. Först och främst bör du vara uppmärksam på de livsstilar och produkter som används. Missbruk av alkohol, nikotin, produkter med mycket högt innehåll av lipoproteiner med låg densitet ökar risken för att utveckla ateroskleros. Måttlig fysisk aktivitet, viktminskning bidrar till nivån på "bra" kolesterol.

Minska kolesterol kan också använda kosttillskott eller växtbaserade produkter. Kosttillskott och produkter som innehåller omega-3 fleromättade fettsyror tillåter inte tillväxten av aterosklerotiska plack och bildandet av trombi.

Att ta växtbaserade läkemedel och kosttillskott är motiverat i fall där det av någon anledning är omöjligt
Använd mediciner, och det finns en tillräcklig period för behandling.

Men ganska ofta finns det situationer där speciella dieter, fysiska övningar, avvisning av dåliga vanor inte kan sänka nivån av "dåligt" kolesterol. En person har inte alltid tid att använda växtbaserade läkemedel mot ateroskleros.

I sådana fall är det lämpligt att ta syntetiska droger som minskar koncentrationen av kolesterol i blodet. För att hitta de mest effektiva drogerna är det bättre att söka läkarvård.

Medicin för ateroskleros

Idag är listan över droger som används mot högt kolesterol mycket stor. Syntetiska läkemedel som minskar koncentrationen av lågdensitetslipoproteiner i blodet når sitt mål på olika sätt. Ett individuellt tillvägagångssätt för att välja droger som används för att sänka kolesterolhalten i blodet, låter dig hitta de bästa lösningarna med ett minimum av biverkningar.

Läkemedel som används mot högt kolesterol i blodet kan delas upp i flera grupper. Dessa inkluderar statiner, fibrer, läkemedel som hämmar absorptionen av lågdensitetslipoproteiner, såväl som nikotinsyra. Läkemedel för att sänka kolesterol i blodet används i form av tabletter eller kapslar.

Statiner av olika generationer

I världen idag är statiner det mest populära sättet att behandla patologiska tillstånd i samband med höga kolesterolnivåer. Mekanismen för deras verkan är en blockerande effekt på processen att producera kolesterol i levern. När lågdensitetslipoproteiner inte syntetiseras i kroppen ingår processen för klyvning i blodomloppet. Listan över statiner är indelad i fyra generationer, beroende på tillverkningstiden och början av användningen inom medicinsk praxis.

Första generationen

Statinerna i denna grupp är:

Tabletter av första generationens statiner påverkar positivt koncentrationen av "bra" kolesterol och används framgångsrikt vid en förhöjd nivå av lågdensitetslipoproteiner. Simvastatin visade sig vara bäst. Tabletter Simvastatin med långvarig användning eliminerar vasospasm, reducerar blodtrycket.

Den andra generationen

Även det högsta kolesterolet kan sänkas hemma. Glöm inte att dricka en gång om dagen.

Representanten för denna generation är Fluvastatin. Några oönskade biverkningar gav inte Fluvastatin möjlighet att ta ledande ställning bland drogerna som används i högt kolesterol.

Tredje generationen

Tseristatin och Atorvastatin är namnen på preparat av den tredje generationen statiner. Dessa är de verktyg som bäst studeras hittills. Tseristatin upphörde att gälla, eftersom det i vissa fall orsakade patienternas död. Men Atorvastatin tabletter har en hög säkerhetsnivå och effektivitet. Behandling av majoriteten av kardiovaskulära patologier är inte komplett utan denna medicinering.

Den fjärde generationen

Representanter för den senaste generationen statiner är tabletter Pitavastatin och rosuvastatin. Förberedelser av den nya generationen anses vara de mest lämpade för behandling av ateroskleros och dess komplikationer. God tolerans av läkemedel gör det möjligt för dem att användas under mycket lång tid utan att riskera att utveckla negativa biverkningar.

Statin tabletter tillverkas och används i olika doser, vilket beror på svårighetsgraden av sjukdomen. Behandling med statiner minskar sannolikt sannolikheten för upprepade stroke, hjärtattacker och mortalitet på grund av dessa patologier. På grund av den höga säkerhetsnivån kan den senaste generationen statiner användas under lång tid.

Statiner har flera mycket viktiga egenskaper:

 • upprätthålla stabiliteten hos atheromatösa plack;
 • förhindra bildandet av trombi
 • stoppa inflammation i kärlväggen.

Mot bakgrund av den aktuella risken för plackbristning, kan bildandet av en stroke eller hjärtinfarkt uppstår vid denna punkt, uppkomsten av en blodpropp och inflammation. Regelbunden användning av statiner med hög sannolikhet blockerar sådana processer, vilket ibland sparar patientens livslängd.

Statiner är inte utan brister. Vid behandling av dessa läkemedel är det nödvändigt att regelbundet övervaka koncentrationen av vissa enzymer i levern. Amnesi, yrsel och muskelsmärta är relaterade till statins biverkningar. Vad statin tabletter ska använda, bestämmer läkaren.

fibrater

Tabletter och kapslar av fibrater minskar koncentrationen av kolesterol på grund av förstöring av låga och mycket lågdensitetslipoproteiner i blodet. Dessutom kan de delvis eller helt upplösa kolesterolhalten, som ligger utanför kärlen. Varaktigheten av behandlingstiden bestäms av läkaren.

Av fibrater är klofibrat (Korafen, Atromidin, Klofibrin), bezafibrat (Bezalin, Oralipin), gemfibrozil (Dopur, Lipigem) och fenofibrat (Traykor, Elasterin). Vanligtvis finns fibrer tillgängliga i form av kapslar. Förberedelser uppfattas väl av kroppen, men ibland kan biverkningar inträffa. De vanligaste biverkningarna är muskelsmärta och svaghet, en ökning i koncentrationen av vissa leverenzymer, en minskning av nivået av hemoglobin.

Nikotinsyra

Tabletter av nikotinsyra minskar koncentrationen av lågdensitetslipoproteiner på grund av inhibering av deras syntes. Specialister kan inte svara på frågan om hur det händer. Det har dock etablerats och bekräftats kliniskt att användningen av stora mängder nikotinsyra hämmar utvecklingen av ateroskleros.

Frekventa biverkningar av nikotinsyra är:

 • känsla av värme i ansiktet och överkroppen;
 • allergier;
 • sjukdomar i matsmältningsorganet;
 • ökning av blodglukos hos patienter med diabetes mellitus.

Därför föreskrivs nikotinsyra, med början med en minimal dos, gradvis ökning av det. Vid användning av läkemedel måste en person ständigt vara under överinseende av en läkare.

I apotek och specialbutiker i dag kan du köpa kosttillskott utan recept för att minska koncentrationen av kolesterol. Till skillnad från droger kontrolleras kosttillskott endast för säkerhet. Farmakologisk effektivitet av kosttillskott ges inte. Samtidigt finns det mycket positiv feedback.

"Ateroklefit", "Verbena rena fartyg", Fibropeket, "Vita Taurin" kosttillskott med alfalfa snabbt och effektivt ta bort det "onda" kolesterolet. Komplexet av andra substanser som utgör BAA har en positiv effekt på hjärtat och blodkärlen, stabiliserar leverfunktionen, tillåter inte absorption av lipoproteiner med låg densitet och adsorberar dem själva.

Herbal Remedies för kolesterol

Medel av vegetabiliskt ursprung används optimalt för låga indikatorer på nivån av "skadligt" kolesterol eller vid komplex behandling av ateroskleros. Du kan ta en eller flera pengar samtidigt.

Utmärkt anti-kolesterol egenskaper visar bär:

 • hallon;
 • viburnum;
 • rosa höfter;
 • hagtorn;
 • aronia.

Havre gräs, Hjärt, rölleka, lind blommor, kan Helichrysum vidtas för att förbättra leverfunktionen, sänka nivån på "skadlig" kolesterolet. Vitlök, selleri och morötter renar rent kärlen från atheromatösa formationer.

Rötterna av maskros, wheatgrass utmärkt härleda lågdensitetslipoproteiner, slagg, optimera leverfunktionen. Lövblommans löv i form av sallad innehåller många vitaminer, vilket bidrar till vaskulär hälsa. I lövverkens rötter finns biologiskt aktiva ämnen (terpener, inulin, bitterhet, steroler), mineraler och spårämnen.

På grund av sin rika sammansättning förbättrar maskrosorens rötter funktionen i matsmältningsorganet, berikar kroppen med användbara ämnen, stör adsorptionen av kolesterol, som kommer med mat. Rötter och löv av maskrosor kan användas för att minska den höga nivån av "dåligt" kolesterol.

Råmaterial har fortifierande egenskaper, har koleretisk, antispasmodisk, antiinflammatorisk effekt. De väsentliga bristerna i rötter och lövmaskrosor är behovet av fortsatt användning (upp till sex månader).

Det har länge varit uppenbart att det är omöjligt att helt bli av med CHOLESTERIN. För att känna lättnad är det nödvändigt att kontinuerligt dricka dyra farmaceutiska preparat. Institutet för kardiologi Renat Akchurin talar om huruvida detta verkligen är så. Läs mer.

Du bör veta att växtbaserade läkemedel och kosttillskott kan användas för att sänka kolesterolnivåerna först när detta beslut är överens med läkaren. Dessutom är det viktigt att regelbundet övervaka blodets biokemiska parametrar.

Uppgiften att sänka koncentrationen av lipoproteiner med låg densitet är ofta mycket svår. Endast en expert med högkvalificering kan ta hänsyn till praktiskt taget alla komponenter i den utvecklade patologin, föreslå en effektiv medicin för kolesterol. Detta är det enda sättet att förhindra allvarliga konsekvenser av hjärtsjukdomar och blodkärl.

Användbar information

Övervikt, trötthet, smärta i hjärtat och bröstet, trög tillstånd, dåligt minne, stickningar i armar och ben, andnöd, även med en liten belastning, högt blodtryck - allt detta är symptom på högt kolesterol! :

Om du har minst 2 av de angivna symtomen kan du ha högt kolesterol, vilket är mycket farligt för livet! Blodet tjocknar och börjar att röra sig långsammare genom kärlen, vilket leder till att organ och vävnader förlorar syre och näringsämnen. Och kolesterolplakor i blodkärlen kan leda till försämring av blodflödet eller för att fullständigt täppa till kärlet.

Därför bestämde vi oss för att publicera en exklusiv intervju med en phlebologist, där hemligheten avslöjas hur man tar kolesterol tillbaka till vanligt! Läs intervjun.

Doktorerna rekommenderar! Med det här unika verktyget kan du snabbt hantera kolesterol och leva till en mycket gammal ålder. Stroke och hjärtattack kan lätt förhindras! Läs hela artikeln >>>