Huvud / Angina pectoris

Lågt blodtryck - orsaker och behandling

Arterialt tryck är en av huvudindikatorerna för beständigheten hos den mänskliga kroppens inre miljö. Den består av två indikatorer: systoliskt och diastoliskt blodtryck.

Systolisk BP fluktuerar i intervallet 110-130 mm Hg. Diastolisk i norm bör inte avvika från 65 - 95 mm Hg. Varje avvikelse från normen påverkar omedelbart människans normala hälsa.

Lågt eller lågt blodtryck, hypotoni, arteriell hypotension - alla dessa är tillståndets namn när blodtrycksnivån hos en vilande person ligger under normen - 100/60 mm. Hg. Art. Lågt blodtryck är inte en diagnos, eftersom det moderna medicinska samfundet inte känner igen hypotension som en sjukdom.

Konstant lågt tryck är som regel medfödd, d.v.s. överförs från föräldrar till barn. Vad ska man göra när trycket är låg, orsakerna till detta tillstånd, liksom de viktigaste symptomen vi kommer att överväga i den här artikeln.

Orsaker till lågt tryck

Hypotonisk tryckreduktion anses vara under 100/60 mm Hg. Detta är ett problem för både unga och äldre. Denna minskning kan vara fysiologisk eller patologisk.

Lågt orsakstryck kan vara mycket omfattande. Låt oss i större detalj överväga de tillstånd och sjukdomar som kan orsaka lågt blodtryck:

 1. Brott mot hjärtats arbete. En minskning av trycket kan orsaka bradykardi, hjärtsvikt eller några problem med hjärtklaffar.
 2. Graviditet. BP minskar förmodligen för att kvinnans cirkulationssystem snabbt ökar i volym under graviditeten. Detta är normalt, och BP återgår vanligtvis till sin ursprungliga nivå efter födseln.
 3. Endokrina störningar - hypotyroidism, hypoglykemi, i vissa fall diabetes och biverkningsinsufficiens - prova en minskning av blodkärlens ton.
 4. Dehydrering, som en följd av ökad fysisk ansträngning, diarré eller missbruk av diuretika.
 5. Blodförlust. Förlust av stora mängder blod till följd av allvarliga skador eller inre blödningar leder till en minskning av volymen cirkulerande blod och en plötslig minskning av blodtrycket.
 6. Allvarliga allergiska reaktioner (anafylaxi) är en annan orsak till att lågt blodtryck inträffar. Anafylaktisk reaktion kan orsaka andningssvårigheter, urtikaria, klåda, laryngealt ödem och blodtrycksfall.
 7. Fastande (undernäring). Bristen på vitamin B12 och folsyra kan orsaka anemi, vilket åtföljs av en minskning av blodtrycket.

Utgående från det föregående kräver behandling av lågt diastoliskt tryck en detaljerad undersökning av orsaken. Vi rekommenderar starkt att konsultera en hjärtspecialist, endokrinolog, nephrologist, läkare, och i vissa fall - onkologi, hematologi, gastroenterologi, psykoterapeut.

Vad ska man göra med lågt tryck?

Så har du lågt blodtryck - vad ska du göra? Allt beror på personen och hans hälsotillstånd. Ett stort antal ungdomar är hypotoniska. Siffrorna för blodtryck i dem är ständigt inom intervallet 90-100 / 60 mm. Hg. Art. I det här fallet känns en person väl, hans arbetsförmåga bryts inte.

Ibland utvecklar en frisk person ett hypotoniskt tillstånd till följd av stress, ogynnsamma väderförhållanden. Om det sänkta trycket kombineras med huvudvärk, svaghet, yrsel, dåsighet, illamående - du måste vidta åtgärder.
Medicin för lågt blodtryck innefattar administrering av koffeinbaserade läkemedel, örtberedningar som har en stimulerande effekt. När hypotension är användbar för att börja dagen med en kopp med bra bryggt kaffe. Det är emellertid inte nödvändigt att missbruka koffein: en så kallad paradoxal reaktion av blodkärl är möjlig - expansion och som ett resultat en jämn sänkning av blodtrycket.

Mer promenad i frisk luft - i parken, på gatan innan du lägger dig, gå mer. Vid lågt tryck är all fysisk aktivitet helt enkelt nödvändig. Tänk också över matrationen så att det alltid finns krom i det. Om du är orolig för lågt nedre (diastoliskt) tryck med förhöjd övre (systolisk) samtidigt, ska du omedelbart gå till kardiologen. Eftersom ett sådant symptom kan prata om aortaklaffinsufficiens.

Hur man höjer lågt blodtryck hemma

Snabbt höja blodtrycket kommer att hjälpa följande droger:

 1. Ascorbicum (0,5 g) och grönt teextrakt (2 tabletter).
 2. Aralia Manchurian (15 droppar) och pantokrine (30 droppar).
 3. Tinktur av Rhodiola rosea och Leuzea (25 droppar).
 4. Druvsaft (1 glas) och tinktur av ginseng (30 droppar).
 5. Tinktur av kinesisk magnolia vinstock (1 sked), cordiamin (25 droppar) och glycin (1 tablett under tungan).

Läkemedelsbehandling av lågt blodtryck tar stimulantia, koffein, citronsyra eller bärnstenssyra - deras läkare ordinerar, besök som måste vara regelbunden, om du har lågt blodtryck.

Lågt blodtryck och hög hjärtfrekvens: huvudorsaker

Otvetydigt svara på frågan vad som kan orsaka lågt tryck, men samtidigt en hög puls, är det omöjligt.

För att göra den slutliga diagnosen är det värt att kontakta flera specialister som hjälper till att identifiera de verkliga orsakerna till problemet. Patienten bör undersökas först av en kardiolog, senare av en terapeut och även av en endokrinolog.

Bland de faktorer som framkallar sådana brott i arbetet med hjärt-kärlsystemet kan vi namnge följande:

 1. Signifikant blodförlust.
 2. Shock of different etiology (på grund av allergisk reaktion, trauma, toxiner och infektioner, liksom kardiogent ursprung), som kännetecknas av traditionella symptom på hypotoni.
 3. Dystoni, som fortskrider med utveckling av specifika kriser, och kännetecknas av allvarlig svaghet och yrsel, bleka slemhinnor och hud, en kraftig minskning av blodtryck och uppkomsten av allvarliga takykardi.
 4. Orsaken kan vara graviditet, för vid denna tidpunkt i kvinnans kropp minskar kärlets ton på grund av hormonprogesteronets påverkan. Dessutom är ökningen i volymen cirkulerande blod karakteristisk, därför är det under graviditeten ganska ofta möjligt att upptäcka tre störningar - takykardi, järnbristanemi och lågt blodtryck.
 5. Dehydrering, som observeras med långvarig kräkning och diarré, signifikant fysisk ansträngning, och även med en termisk chock.
 6. Orsakerna till takykardi med samtidig minskning av blodtrycket inkluderar även akuta inflammatoriska processer i de inre organen (till exempel akut pankreatit), där blodfördelningen förändras.

Om pulsen ökar och trycket sänks känns patienten smärta i hjärtat, huvudvärk, yrsel, ångest, rädsla. Det kan också finnas en känsla av fullhet i magen, illamående, kräkningar.

symptom

Lågt hjärttryck kännetecknas av följande symtom:

 • svaghet, sjukdom, minskad effektivitet och minne;
 • huvudvärk och yrsel, förmörkelse i ögonen;
 • väderförmåga, känsla av förkylning;
 • takykardi, smärta i hjärtat.

I mer försummade fall kan, när trycket faller till kritiska markeringar (50 mm Hg och under) följande symptom kopplas till ovanstående symtom:

 • skarpa attacker av svaghet, svimning
 • passar för kräkningar;
 • känsla av brist på luft.

Lågt lägre blodtryck åtföljs ibland av en neuros, som uppenbarar sig i ångest, irritabilitet, tårförmåga. Depression uppstår, stämningen är utbytbar.

Vid graviditet

Med tanke på detta symptom i samband med graviditet kan du dela upp två alternativ.

 1. Hypotension, som ett primärt tillstånd, äger rum före graviditeten och fortsätter med början. I det här fallet finns det ingen risk för framtida mamma. Fostret kan drabbas, mot bakgrund av hypotoni, sänks hastigheten av kärlblodflödet, vilket oundvikligen kommer att påverka barnets plasentala blodcirkulation negativt. Det finns en stor risk för fostrets intrauterin hypoxi med alla följder.
 2. Att minska trycket är resultatet av graviditeten. Detta är möjligt med tidig toxicos av den första hälften av graviditetsåldern. En annan variant av dess reduktion är förknippad med utvecklingen av komplikationer under graviditeten i form av en hotande eller påbörjad abort med livmoderblödning. I andra fall föreligger ett brott mot blodtrycket i riktning mot ökningen.

Det bästa sättet att diagnostisera hypotension är att mäta trycket med en tonometer.

Några regler för normalisering av lågtrycket

Vad annat rekommenderas för förebyggande? Följ dessa enkla rekommendationer, och ditt låga tryck kommer att återgå till det normala.

 1. Regelbunden natt sömn (inte mindre än 8 timmar) och helst också en lunch för dig bör bli normen. Glöm inte att ventilera rummet innan du lägger dig.
 2. Ändra din kost, som ska bestå av fetter, proteiner, vitaminer C och B1, kolhydrater. Det ska finnas minst fyra måltider om dagen.
 3. Vänta dig mot en kontrastande själ. Börja härdning med ljummet vatten och gå till den kalla. Detta kommer att stärka kärlens väggar och bidra till att öka trycket.
 4. Stå aldrig upp plötsligt, efter att du vaknat, lägg dig ner i några minuter, flytta dina armar och ben och bara sedan sakta sakta i sängen. Så här kan du undvika yrsel och morgonbesvär.
 5. Ordna din arbetsplats korrekt. Brist på ljus eller en bekväm arbetsplats kan orsaka huvudvärk och sänkning av trycket.
 6. På kvällen, ligga på ryggen, lägg fötterna på väggen för att förbättra blodutflödet. I denna position borde du spendera 15 minuter.

Dessa regler är särskilt relevanta för den växande barnens organism och för äldre.

Behandling av lågt blodtryck

Att ta medicinska procedurer är endast nödvändig vid de första manifestationerna av hypotension, eftersom det i de första etapperna är lättare att eliminera det negativa inflytandet av lågt tryck på organismen som helhet. Som en del av behandlingen bör du inte experimentera och förlita dig på din kunskap, det är viktigt att konsultera en läkare som efter en detaljerad undersökning kommer att uppmana ett effektivt schema i varje enskilt fall.

Vid lågt tryck börjar behandling sällan med administrering av läkemedel. För att eliminera problemet kan det räcka för att ändra livet för livet själv. Om detta inte hjälper, rekommenderas patienten och folkmedicin, läkemedel och till och med spa-behandling.

Orsaker och behandling av lågt blodtryck, karakteristiska symptom

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vilka parametrar av artärtrycket behöver uppfattas, hur lågt tryck, varför det händer och hur det hotar. Hur kan du höja trycket mot normala figurer.

Lågtrycksindikatorerna är mindre än 100/60 mm Hg. Art. Med sådana parametrar minskar blodcirkulationen i blodkärlen kraftigt, vilket leder till blodcirkulationsstörningar i alla inre organ, framför allt vitalt - hjärtat och hjärnan. Detta fenomen kallas hypotension.

Indikatorer för norm och avvikelser från blodtryck

Om sänkning av blodtryck är en nödsituation uppstår symtom på kritiska störningar i kroppen som hotar människoliv. Omkring 15-25% av personerna lever med hypotension i åratal, och ibland i årtionden, utan att känna några manifestationer och klagomål.

Nödläkarhjälp vid nödsituationer vid sänkning av blodtrycket bör ges av någon läkare. I alla andra fall är det bäst att kontakta en terapeut eller familjedoktor. Dessa specialister kommer att kunna utvärdera situationen fullständigt och bestämma den mest troliga orsaken till att det uppstod.

Beroende på orsaken till problemet, patienter hänvisas till andra specialister: en hjärtspecialist, kirurg, endokrinolog, neuropatologen. Erforderlig mängd och effektiviteten av behandlingen är mycket oförutsägbar: från enklare tekniker som kommer att resultera i några minuter trycket tillbaka till det normala före operationen, sjukhus i en intensivvårdsavdelning, eller en livslång respekt för medicinsk rådgivning, vilket inte alltid ta det önskade resultatet.

Vilka tryckindikatorer betraktas som låga

Svaret på frågan: lågt tryck är hur mycket, - tvetydigt. Den allmänt accepterade säkra nedre gränsen för normen för artärtrycket för systolisk u och diastoliskt index är 100/60 mm Hg. Art. Men i praktiken måste du hantera situationer där de är mycket lägre, men personen känner inte något obehag och leder en aktiv livsstil.

Enligt de klassiska idéerna är hypotension åtföljd av cirkulationsstörningar i form av:

 • Att sänka blodflödeshastigheten längs stora kärl.
 • Minska mikrocirkulationen genom kapillärer.

Detta försvårar leveransen av näringsämnen och syre till alla inre organ, vilket bryter mot deras normala funktion. Hjärnan och hjärtat är de mest utsatta för hypoxi (syrehushållning).

Tack vare kroppens adaptiva reaktioner, sänker blodtrycket inte alltid tecken på mikrocirkulation och syrehushåll, men endast under vissa omständigheter.

Fysiologisk eller patologisk hypotension - alla individuellt

Om en person har ett blodtryck under 100/60 mm Hg. Art. orsakar inga symptom och tecken på nedsatt blodcirkulation, det kan uppfattas som en variant av normen - fysiologisk hypotoni. Det är en individuell egenskap och observeras oftare hos unga kvinnor (från ungdomar till 40-45 år) i många år.

Typer av arteriell hypotension

Därför rekommenderar vissa experter för den nedre gränsen för trycksnor att uppleva 90/60 mm Hg. Art. Rätt eller inte, det är svårt att döma. Det är trots allt uppenbart att, trots frånvaro av patologiska manifestationer, människor med långvarig hypotoni i livet är mer mottagliga för olika sjukdomar: anemi, nedsatt immunitet, neurogena störningar, arytmi. Omkring 85% av dem efter 45 år blivit hypertensive patienter med en stark tryckökning, som är resistent mot medicinering.

Eliminera den vanliga hypotensionen är extremt svår och inte alltid säker. Detta beror på det faktum att alla kroppens system som reglerar blodtrycket (den nervös, vegetativa, hormonella), under en lång tid att anpassa för att upprätthålla den på en låg nivå. De inrättade en sådan jämvikt mellan sig, där organismen inte upplever några signifikanta förändringar. Om det är artificiellt att försöka öka trycket bryter denna balans ner och i den hypotoniska personen finns det uttryckta störningar även vid indexen på 100/60 mm Hg. Art. För att inte tala om det högre.

Patologisk hypotension beaktas om den åtföljs av klagomål och karakteristiska störningar. Detta händer oftare hos personer med normalt eller förhöjt blodtryck, när det sker förändringar i minskningsriktningen. Hjärnan och hjärtat upplever samtidigt syrehushållning, vilket orsakar huvudsymptom på hypotension.

Orsaker till problemet

Lågt tryck orsakas alltid av en överträdelse av mekanismerna i dess reglering. I tabellen beskrivs de med angivande av orsaker och sjukdomar.

Orsaker, tecken och symtom på lågt blodtryck

En obegriplig situation uppstår när man diskuterar frågor om de fysiologiska siffrorna för blodtrycket. Vissa experter talar om strikta normer, som kan kallas normen, andra är benägna att skapa breda individuella siffror för denna indikator. Och i det och i ett annat fall finns det för och nackdelar. Det enda du kan tala om med tydlig säkerhet handlar om de strikta övre gränserna för normen. Och siffrorna för de lägre gränserna för blodtryck är individuella: vad för vissa människor anses vara lågt tryck med dålig hälsa, för andra är ett dagligt alternativ till normen.

Lågt blodtryck är ett tillstånd som åtföljs av en blodtryckssänkning under de som observeras hos en person i sitt vanliga tillstånd. Om vi ​​betraktar de specifika siffrorna i denna indikator tillhandahålls av officiell medicin, de gör något under 100/60 mmHg.. Men här måste vi gå inte från standardiserad och göra ett undantag på grund av att de individuella egenskaperna hos organismen.

Fysiologisk minskning av blodtrycket. Personer som domineras av effekterna av det parasympatiska nervsystemet är benägna att hypotoni och känner sig bra vid ett tryck på 90/60 och ännu lägre. Ökningen av dessa siffror i normala fall utifrån läkarnas synvinkel leder till en överträdelse av det allmänna tillståndet hos sådana personer.

Den patologiska nedgången är sann hypotension. Det är en minskning av blodtrycksvärdena under de som är normala för en viss person och åtföljs av ytterligare symtom:

1. Slöhet, svaghet, generell svaghet och sjukdom.

3. Känsla av brist på luft, särskilt i rum med ett stort antal personer.

4. Ökad svettning, trötthet och andfåddhet.

5. Vertigo, speciellt med en skarp övergång från ett liggande läge till ett vertikalt läge.

6. Illamående och kräkningar.

Orsaker till lågt tryck

Alla vet att konstant högt blodtryck medför negativa förändringar i många organ och kan orsaka allvarliga hälsorisker. Lågt tryck representerar också ett extremt obehagligt fenomen. Lågt blodtryck fungerar inte i alla fall som ett tecken på hälsoproblem. Det finns också fall av så kallad fysiologisk hypotension, där en person med lågt blodtryck känns bra, har hög prestanda och klagar inte på hälsan.

Människor med patologiskt lågt blodtryck upplever många problem. Det finns ofta fall då en predisposition till sänkt tryck överförs till ett barn från föräldrar som lider av denna sjukdom. Detta gäller mer för kvinnor. Vanligtvis observeras en tendens till sänkt tryck från en tidig ålder. Sådana barn kännetecknas av låg rörlighet, slöhet och under spel blir tröttare snabbare än sina kamrater. Vuxenhypotension har vanligtvis hög tillväxt och låg vikt.

Vem lider av lågt blodtryck? Ofta är det människor som länge har utsatts för en stark spänning av psyko-emotionell natur. Också orsaken till utvecklingen av detta fenomen kan tjäna som en långvarig psykisk belastning. En stillasittande livsstil och låg fysisk aktivitet kan också prova lågt blodtryck. Att minska volymen av muskelaktivitet leder till en försämring av hjärtets funktionella tillstånd, ett brott mot protein och mineralmetabolism, minskad ventilation och andra obehagliga konsekvenser.

Främjar sänkt tryck och arbete under farliga förhållanden. Här kan man överväga arbete under jord, vid höga temperaturer och vid hög luftfuktighet. Dessutom kan vissa sjukdomar i centrala nervsystemet och hjärt-kärlsystemet, andningsorganen, binjurarna och sköldkörteln ge upphov till hypotoni. Ett stort antal hypotensiva droger finns också bland idrottare. I detta fall är en sällsynt puls och lågt blodtryck den skyddande reaktionen av kroppen till systematisk fysisk aktivitet.

Organismen växlar sedan till ett mer ekonomiskt driftsätt. Specialister hänvisar till denna hypotoni som "högt blodtryckshypotoni".

Tecken och symptom på lågt blodtryck

De främsta obehagliga symtomen vid reducerat tryck orsakas av nedsatt blodcirkulation i hjärnans kärl. Det kan finnas en throbbing smärta i templen, ibland i den ockipitala regionen. Det är också sannolikt förekomsten och smärtan av en annan lokalisering (tyngd i den tidiga regionen och smärta i pannan). Frekventa fall av migränliknande smärtor förekommer i ena hälften av huvudet. Smärta har en konstant, tråkig karaktär, och förutom dem kan kräkningar eller illamående förekomma.

Många personer med lågt blodtryck noterar en signifikant försämring av välbefinnandet under magnetiska stormer och vid väderbyte.

Ganska ofta (speciellt med en kraftig ökning från sängen) orsakar hypotension en mörkare i ögonen och gör huvudet snurrande. I vissa fall finns det även fogar, men sådana fall är ganska sällsynta.

Ett annat vanligt symptom i hypotoni är trötthet eller svaghet. Arbetskapaciteten hos personer med lågt blodtryck sjunker märkbart i slutet av arbetsdagen.

Det finns klagomål om frånvaro och minnesbrist. På grund av den långsammare blodflödet vital aktivitet organismen minskar, vilket resulterar i hypotensiva patienter observerat en tendens till depression, de är ofta känslomässigt instabil, irriterad, benägna att humörsvängningar.

På grund av den reducerade vaskulärtonen finns det några avvikelser i hjärtets arbete, vilket kan leda till smärta i hjärtat och bakom bröstbenet. Dessa känslor förekommer fortlöpande och kan åtföljas av hjärtklappningar som inte är relaterade till nervös eller fysisk stress.

Hypotonikan känner ständigt med brist på luft (speciellt under träning) och gäspar ofta.

Även för personer med lågt blodtryck kännetecknas av domningar och kyla av fötter och händer, kännetecknas de av ökad känslighet mot kyla och värme.

Varför är lågt tryck farligt?

Fysiologisk hypotension bär inte en direkt fara i sig. Men med sin långa existens försöker kroppen höja blodtrycksfigurerna till standarden, vilket leder till utvecklingen av högt blodtryck i en relativt ung ålder. Men för en sådan omvandling av hypotoni i hypertoni bör ta mer än ett dussin år. Detta är ett medicinskt ordspråk: hypotonisk hos ungdomar - i åldern av högt blodtryck.

Patologisk hypotension kan vara en larmsignal om förekomsten av svår sjukdom eller normal autonoma nervsystemet dysfunktion. I det första fallet talar vi om det gastrointestinala blödningar, akut hjärtinfarkt, eller annan form av anafylaktisk chock, reduktion av binjure och sköldkörtelfunktion (gipokortitsizm och hypotyreos). Samtidigt är lågt blodtryck ibland det enda informativa symptomet på dessa sjukdomar. Vid vegetativa reaktioner kan lågt blodtryck leda till sådana tillstånd.

Skarp medvetslöshet med möjlighet till trauma mot huvudets mjukvävnader.

Minska minne och uthållighet i hjärnan till lasten. Det orsakas av otillräcklig syreupptagning (syreintag) hos nervceller mot bakgrund av fördröjt blodflöde vid lågt tryck.

Överträdelser av samordning av rörelser.

Minskad synskärpa.

Avbrott i hjärtat och minskat motståndskraft mot fysisk aktivitet.

Således, om tryckminskningen uppstår igen, som ett symptom på en viss sjukdom, är det alltid mycket allvarligt. Det är omöjligt att i sådana fall försena med tillhandahållande av sjukvård. Vid primär hypotension är det sannolikt ett resultat av vegetation-vaskulär (neurokirculatorisk) dystoni när det inte finns några andra tecken på andra sjukdomar. Det är nödvändigt att närma sig sin korrigering strikt individuellt.

Lågt graviditetstryck

Med tanke på detta symptom i samband med graviditet kan du dela upp två alternativ:

Trycket kan minska under graviditeten. Detta är möjligt med tidig toxicos av den första hälften av graviditetsåldern. En annan variant av dess reduktion är förknippad med utvecklingen av komplikationer under graviditeten som ett hot om missfall med livmoderblödning. I andra fall föreligger ett brott mot blodtrycket i riktning mot ökningen.

Hypotension, som ett primärt tillstånd, äger rum före graviditeten och fortsätter med början. I det här fallet finns det ingen risk för framtida mamma. Fostret kan drabbas, mot bakgrund av hypotoni, sänks hastigheten av kärlblodflödet, vilket oundvikligen kommer att påverka barnets plasentala blodcirkulation negativt. Det finns en stor risk för fostrets intrauterin hypoxi med alla följder.

Orsaker till lågt tryck under graviditeten

Orsakerna till lågt tryck under graviditeten är mångfaldiga. Experter är dock överens om att trycket kan falla som ett resultat av utseendet av ett ytterligare cirkulationssystem, nämligen utero-placenta. I sin tur producerar placentan hormoner som sänker hypofysen, trycksubstansnivån blir lägre och ett tryckfall inträffar.

Dessutom påverkar följande faktorer:

Under första trimestern faller trycket ofta på grund av en ökning av progesteronets blodnivå. Det är möjligt att det kommer att minska ganska starkt, eftersom hormonhoppet sker dramatiskt.

Att leda till tryckfall kan vara polyhydramnios, twinning.

En annan faktor som ofta påverkar trycket hos gravida kvinnor är järnbristanemi.

Också orsaken kan täckas av försämring av venöst blodutflöde på grund av ökad storlek i magen. Hjärtproduktionen blir mindre och trycket sjunker.

Att dölja orsaken till dropptrycket kan vara i närvaro av en kvinna med syndromet hos den sämre vena cava.

Självklart bör vi inte utesluta den endokrina patologin i en gravid kvinna, hjärt- och kärlsjukdom, vegetativ-vaskulär dystoni. Eventuella sjukdomar som leder till tryckfall i en vanlig person kommer att minska den i en gravid kvinna. Och det kan falla ganska starkt.

Faktorer-provocateurs är stressiga situationer, en stillasittande livsstil, felaktig kost, bristande överensstämmelse med dricksregimen.

Påverkar kvinnans spänning för barnets hälsa, för sitt eget välbefinnande. Negativt påverkar trycket av rädsla för en förestående födelse.

Gravida kvinnor blir mer känsliga för förändringar i väderförhållanden som påverkar blodtrycket negativt.

Eftersom lågt blodtryck under graviditeten kan vara farligt, behöver du veta hur man ökar det.

Vad ska man göra med lågt blodtryck under graviditeten?

Om det finns alla symtom som indikerar blodtrycksfall (huvudvärk, mörkare i ögonen, ökad hjärtfrekvens, etc.), måste du vidta åtgärder.

Du kan dricka en kopp svart te med tillsatsen av en stor mängd socker. Te är en utmärkt dryck för att ge livskraft under graviditeten.

Det bidrar till att förbättra chokladens hälsa, men det ska vara naturligt och ha en fetthalt av högst 70%. Då måste du gå och lägg dig och vila.

Ibland, för att normalisera trycknivån är det tillräckligt att bara ha en bra vila i ett kallt, mörkt rum, det är bäst att ventilera rummet och ge regelbunden frisk luft. Ben under vila ska placeras på en kudde eller en annan höjd.

Hjälp att normalisera trycket och förbättra stämningen att gå utomhus. Men gå inte en promenad med stark yrsel eller i ett förmedlöst tillstånd.

Du kan rådgöra med läkare och göra kontrasterande fotbad, eller ta en kontrastdusch. Bra professionell massage, regelbundna besök i poolen, genomförande av komplex av fysioterapier.

Särskild uppmärksamhet på en kvinna måste ges till hennes diet. Trots att de sockerhaltiga produkterna bidrar till att normalisera trycket och förbättra välbefinnandet är det inte värt att luta sig på dem, eftersom det kommer att leda till en uppsättning övervikt. Ta mat i små portioner, men ofta, minst fem gånger om dagen. Fokusera din uppmärksamhet på proteinet. För detta ändamål är mager fisk och kött som är kokta på ett mjukt sätt utmärkt. Användbar yoghurt och kesost, frukt och bär. Den senare används bäst i råform. Det är viktigt att kosten är berikad med fiber, som är rik på grönsaker, spannmål, kli. Om det finns medicinska rekommendationer, då som en extra källa till vitaminer kan du ta vitaminkomplex. Om det finns järnbristanemi, är mottagningen av järnhaltiga preparat angiven.

När det gäller kaffe, rekommenderas det inte att bli involverad i denna dryck under dräktigheten. Naturligtvis är absolut inte kritisk en kopp kaffe, som är full av en gravid kvinna med tryckfall. Gör dock inte drycken mycket stark, för att du kan späda den med mjölk. Att välja det är nödvändigt uteslutande kvalitativt kaffe, inte lösligt, förfalskningar är fyllda med problem med hälsan både kvinnan och barnet.

Glöm inte royal gelé.

Alla faktorer-provokatörer med arteriell hypertoni bör elimineras, utan att detta kommer att få trycket tillbaka till det normala kommer inte att lyckas.

Kanske kan följande tips vara till hjälp:

Vatten ska regelbundet komma in i kroppen, tillåter inte uttorkning.

Ät ofta, mellanrummen mellan matavbrott ska inte vara så långa;

Innan du går ut ur sängen måste du äta en cracker, en kexkaka, en handfull torkade frukter (detta tidiga mellanmål kan lagras i sängbordet).

Det är nödvändigt att undvika plötslig uppgång, det gäller både sittande och liggande läge.

Ibland krävs lågt blodtryck. Terapi utförs med kvinnor och foster, som är farliga för kvinnans hälsa. En läkare kan ordinera en tonic som tar på morgonen. Det är också möjligt att ordinera mediciner som hjälper till att eliminera symptomen på arteriell hypotension.

Placeringen av en kvinna på ett sjukhus är tillrådligt i det fall då trycket från en gravid kvinna sjunker till extremt låga nivåer, eller om poliklinisk behandling är ineffektiv.

Här är några tips om hur du ökar trycket med säkra metoder:

Det är nödvändigt eftersom det är nödvändigt att få tillräckligt med sömn. Dagens korrekta ordning är viktig, med växling av arbete och vila. Sömn bör inte vara mindre än 9 timmar, ibland kan du ligga ner för att vila mitt på dagen. I friska luften behöver en kvinna tillbringa minst två timmar om dagen.

Fysiska belastningar bör vara måttliga, men vanliga. Det finns speciella gymnastiska komplex utformade för gravida kvinnor.

Receptionen av ett varmt bad under barnets genomförande är förbjudet. Detta kommer förstås att leda till en ökning av trycket. Men språket kan vara för skarpt, vilket är farligt för fostret och kvinnan själv.

Akupressur är en säker metod för att öka blodtrycket under graviditeten. För att göra detta måste du klicka på punkten mellan näsan och överläppen och punkten mellan hakan och underläppen. Du kan också massera dina fingertoppar.

Trots det faktum att lågt blodtryck under fetalsvården inte är ovanligt kan detta tillstånd vara farligt. Därför bör vi ständigt övervaka nivån på vårt tryck och vidta nödvändiga åtgärder för att normalisera det

Lågtrycksbehandling

Bland droger som ökar blodtrycket finns det inte mycket överflöd. De vanligaste av dessa är Citramon, koffein-natriumbensoat, tinktur av Eleutherococ och Ginseng, kinesisk magnoliatvin, Pantocrine. Systematisk deras mottagning hjälper till att höja blodtrycket på ett effektivt sätt.

Om du började märka tecken eller symtom på lågt blodtryck, bör du först och främst konsultera en läkare. Han kommer att välja lämpliga läkemedel för dig och föreskriva nödvändiga medicinska åtgärder med hänsyn till alla indikationer. Behandling för varje patient måste vara individuell. Självadministration av några mediciner för sig kan ha en mycket negativ inverkan på hälsan och leda till ett komplex av negativa konsekvenser.

Ge dig själv en vila från tid till annan. I moderna realiteter kan detta vara ganska svårt, men vila är nödvändigt för att kroppen ska kunna återställa energi och styrka.

Vad ska man göra med lågt tryck?

Frågan uppstår: Vad ska man göra med lågt tryck? Det viktigaste är att eliminera farliga sjukdomar. Om det visar sig att hypotension är primär, som uppträder som oroliga symptom, kan du på ett säkert sätt fortsätta med följande rekommendationer.

Hälsosam sömn. Det är nödvändigt att sträva efter att träna regimen för den dag då sömn kommer att tilldelas inte mindre än 8-9 timmar per dag. Om det finns kränkningar av denna process måste du söka hjälp från en psykoterapeut eller läkare.

Efter sömn är det strängt förbjudet att stå upp kraftigt på grund av risken för kollaps och medvetslöshet. Nödvändig lätt träning i sängen genom böjning och extremiteter, cirkulära huvudvarv, nackmassage. Endast efter detta kan du ta en sittposition, som ska hållas i 1-2 minuter.

Vattenprocedurer och härdning. En kontrastdusch passar, med en gradvis ökning av temperaturskillnaden. Förfarandet bör sluta med kallt vatten.

Sportaktiviteter och aktivt sätt att leva på.

Rätt näring. Huvuddelen är inte ens i sin sammansättning, utan i mode. Måste vara en frukost, inklusive några produkter och sött kaffe.

Morgonövning är 7-10 minuter.

Mät inte trycket "hundra gånger" per dag. Det kommer bara att göra saker värre. Om det inte finns några symptom behöver du inte leta efter dem. Detta hänvisar till de psykoterapeutiska elementen vid behandling av någon sjukdom. En adekvat bedömning av situationen, som motsvarar tryckmätningar endast i närvaro av specifika klagomål, kan bidra till att korrekt utvärdera effektiviteten av behandlingen.

Brådskande åtgärder med en kraftig nedgång i tryck till kritiska tal. Det är nödvändigt att lägga en man och lyfta benen. Huvudet ska ligga strax under stammen. Detta kommer att förbättra blodflödet till hjärnan. Då behöver du massera din nacke inom carotidartärerna och applicera en varm (eller till och med varm) komprimera till pannan. Vanligtvis är dessa aktiviteter tillräckliga för att återuppta tidigare trycknivå. Om det inte hänt, är sjukhusvistelse på närmaste sjukhus obligatoriskt för att eliminera allvarliga sjukdomar.

Ytterligare tips. Vid lågt tryck rekommenderas att inte spendera all ledig tid på soffan, men mer att vara på resande fot. Under träning, levereras hjärnan och andra organ bättre med syre. Personer med lågt blodtryck sover bättre efter träning, så de känner sig mer glada på morgonen. Självklart bör intensiteten och frekvensen av fysisk ansträngning diskuteras med läkaren i förväg. Att mata till hypotoni är lätt, vilket inte tillåter övermålning. Overeating medför en belastning av matsmältningsprocesser och överdriven energiförbrukning.

Det rekommenderas också att inte hoppa över måltider, särskilt frukost. I inget fall kan man inte missbruka kaffe, annars kan man bli beroende av denna uppfriskande dryck. Två koppar kaffe om dagen är en tillräcklig norm för många hypotoniska patienter. Många personer med lågt blodtryck känner sig väldigt varna efter en dags sömn, så om du inte har sömnlöshet och har ledig tid, försumma inte det.

Varför trycket i människan faller: möjliga orsaker och konsekvenser

Varför trycket i en person faller - orsakerna och alternativen kan vara ganska olika och störa även de som leder en hälsosam livsstil och har inga patologiska problem.

Alla åtminstone en gång i livet upplevde svaghet, dåsighet, klagade över yrsel och oförmåga att koncentrera sig på arbete. Korruptionens tillstånd kan indikera en minskning av trycket. På det medicinska området kallas detta tillstånd hypotension.

Norm för en frisk person

Arteriellt tryck är en viktig indikator på människokroppens tillstånd. Det visar kraften av blodets tryck som kommer ut från hjärtmuskeln på kärlens väggar. Övre och undre siffror är viktiga för blodtryck. Den första visar kraften av sammandragning, hjärtkomprimering i det ögonblicket att trycka blod in i artären. Och den nedre (diastoliska) - en indikator på styrka i artärerna, när hjärtmusklerna är i avslappnat tillstånd. Mellan dessa två indikatorer är pulstrycket.

Alla människor, beroende på ålder och karaktär av kroppen, kan ha olika värden av blodtryck. Dessutom beror de på väderförhållanden, tid på dagen, medicinering och stressiga situationer.

Men för en frisk person är normala värden systoliska värden: från 110 till 130 mm. hg och diastolisk - 80-89 mm. hg Om indikatorerna går utöver dessa parametrar - dessa avvikelser från normen, vilket leder till dålig hälsa.

Det finns fall där en person har ett högt eller lågt blodtryck hela sitt liv, men det påverkar inte hans hälsa på något sätt. Om trycket sjunker kraftigt och denna process upprepas regelbundet måste du dock besöka en läkare och ta de nödvändiga testen för att diagnostisera hypotensionskällan.

Orsaker till ett patologiskt tillstånd

Lågt blodtryck är ett ganska obehagligt tillstånd. Det finns många alternativ varför trycket kan falla. De är inte alltid relaterade till hälsoproblem. Ibland finns det en fysiologisk hypotension, där patienten har lågt tonometer, men de påverkar inte prestations- och hälsotillståndet.

 • medfödd, genetisk patologi;
 • emotionell och fysisk överbelastning
 • ihållande stress, depressionstillstånd
 • hjärtsvikt;
 • blödning;
 • varmt klimat, hög lufttemperatur;
 • fluktuationer i väder;
 • medicinering, biverkningar.

Hos vissa patienter är en droppe i tryck förknippad med en medfödd funktion. Människor med liknande patologiska fenomen lider av ett stort antal problem med kroppen. Ofta överförs predispositionen till hypotension från en förälder som lider av sådana sjukdomar. Som regel påverkar detta den kvinnliga delen av befolkningen. Barn med denna sjukdom är inaktiva, tröga och tröttare snabbare än sina kamrater.

En kraftig nedgång i trycket kan uppstå på grund av stark fysisk stress när kroppen är utmattad. Detta står ofta inför professionella dansare och idrottare. I deras fall är en sänkt puls och lågt blodtryck en skyddande reaktion i kroppen för regelbunden fysisk aktivitet.

Också en skarp avvikelse från normen kan uppstå på grund av en lång psykologisk belastning. Intensiv psykisk stress: Förberedelser för prov eller arbetsstopp kan påverka hjärtsystemet.

Reducerat blodtryck observeras med låg aktivitet och brist på motion. Om musklerna inte får en måttlig belastning börjar de minska i volymen vilket försvårar hjärtets funktionella egenskaper, stör metabolism och minskar ventilation av lungorna.

Anledningen till att trycket sjunker kraftigt kan gömma sig i skadliga arbetsförhållanden. Detta gäller för markarbeten, aktiviteter vid hög temperatur och hög luftfuktighet.

Avvikelser från normen är möjliga med hjärtsvikt, vilket utvecklas på grund av sjukdomar i systemet. Kroppen börjar sakta pumpa blod, vilket som ett resultat negativt påverkar kärlets ton och leder till tryckfall. Dessutom minskar trycket vid sjukdomar i centrala nervsystemet, patologier i sköldkörteln, binjurarna och andningsorganen. Det händer att trycket efter operationen kan avvika från normala index, orsaka yrsel och dålig hälsa.

Det finns fall där en patologisk process uppstår - kollapsa (fallen), som kännetecknas av plötslig hjärt-insufficiens. Det kännetecknas av:

 • förlust av medvetande
 • minskande blodflöde och cirkulationsmassa;
 • kraftig minskning av trycket.

Värden kan sänkas om en person stannar i solen under lång tid i varmt väder eller vilar i en bastu, eftersom exponering för temperaturen på kroppen leder till expansionen av blodkärl. I många människor är kroppen känslig för väderförhållandena, så värdet av tonometern kan minska beroende på väderbytet.

Vissa läkemedel kan orsaka ett antal biverkningar. Vid lågt blodtryck kan orsakerna gömma sig i mediciner och sedativa som tas av en person och deras effekter på kroppen.

Symptom på patologi

Vid hypotoni observeras sådana tecken:

 • yrsel och huvudvärk;
 • illamående;
 • minskad prestanda, dåsighet, förlust av styrka;
 • blek hudton på ansiktet.

Om trycket faller kraftigt blir patienten irritabel. Han har humörsvängningar, klagomål på dålig sömn, aptit.

Symtom på hypotension hos alla människor manifesteras på olika sätt: hos vissa patienter kan det finnas ett antal symtom, och andra har något att uttrycka, till exempel smärta i huvudet.

Risken för lågt tryck

I fallet med fysiologisk hypotension finns det ingen anledning till överdrivna känslor. Men med sin fortsatta existens försöker kroppen höja sina indikatorer oberoende till normala, vilket kan leda till utveckling av högt blodtryck hos ungdomar.

Hypotension av patologisk art indikerar utvecklingen av allvarliga sjukdomar: hjärtinfarkt, anafylaktisk chock, blödning och störning av sköldkörteln.

Dessutom kan ett lägre blodtryck leda till:

 1. Skarp förlust av medvetenhet och huvudskador.
 2. Minskning av minnesfunktioner och mental uthållighet, vilket förklaras av otillräckligt intag av syre i nervceller under hypotension.
 3. Brott mot den vestibulära apparaten.
 4. Minskad synskärpa.
 5. Fel i hjärtats arbete. Människan blir mindre resistent mot fysisk stress.

Om blodtrycket börjar minska och är ett av symtomen på sjukdomen, ska du genast söka medicinsk hjälp.

Lågt blodtryck, symtom

Hypotension eller lågt blodtryck är en vanlig sjukdom som kännetecknas av olika vegetativa sjukdomar.

Enligt statistiken lider omkring 20% ​​av befolkningen av minskat tryck, medan kvinnor lider av denna sjukdom flera gånger oftare än män. I medicin kan lågt blodtryck ofta hittas under termen "arteriell hypotension", där blodtrycket är under 100/60 mm Hg. Risken för att utveckla detta tillstånd är personer i åldern 30-40 år, men sjukdomen kan påverka den yngre generationen, inklusive barn. För vissa anses hypotension vara normen, medan för andra, lågt blodtryck och dess symptom orsakar mycket problem med hälsan, förvärrar livskvaliteten, minskar effektiviteten.

Orsaker till minskat tryck

Orsakerna till minskat tryck är ganska olika och kan gömma sig både på en människors felaktiga sätt och i sin inre hälsa.

1. Underkylning kroppen.
2. Interna infektioner.
3. Konsekvenser av allergier.
4. Anemi.

Anemi kan vara orsaken till lågt blodtryck
5. Stor blodförlust.
6. Regelbunden stress, depression, nervsjocker.
7. Avitaminos.
8. Hormonala störningar.
9. Sjukdomar i det endokrina systemet.
10. Vegeta-vaskulär dystoni.

Vegeta-vaskulär dystoni kan orsaka en minskning av trycket
11. Skador på hjärnan eller ryggmärgen.
12. Utmattning av kroppen.
13. Överdriven fysisk aktivitet.
14. Felaktig, obalanserad näring.
15. Missbruk av alkohol, rökning.
16. Sjukdomar i mag-tarmkanalen.
17. Kardiovaskulärsystemets patologi.
18. Långt intag av potenta läkemedel.

Långtidsanvändning av potenta läkemedel kan bidra till hypotoni

Detta är inte hela listan av sjukdomar och tillstånd i den mänskliga kroppen som kan orsaka hypotension, men trots det etiologiska faktorn, lågt blodtryck och symptomen orsaka en rad mänskliga sjukdomar, konstant trötthet, dåsighet, huvudvärk och andra obehagliga känslor. I medicin utmärks primär och sekundär hypotension. Den primära formen av sjukdomen visar sig i funktionella sjukdomar i det kardiovaskulära systemet och oftast är ärftlig, och den sekundära som ett resultat av co-morbidities. Som någon annan sjukdom kan arteriell hypotension förekomma i akut eller kronisk form.

Akut hypotoni

Akut hypotoni ger ett allvarligt tillstånd, där en person behöver akut inlägg och långtidsbehandling. Med utvecklingen av detta tillstånd uppstår en kraftig blodtrycksfall, vilket leder till hypoxi av cerebrala kärl, paralytisk vasodilation. I grund och botten är tillståndet hos sådana patienter extremt svårt, och prognosen för behandling beror på kvaliteten på den medicinska vården som tillhandahålls, såväl som hastigheten av BP-reduktion. Otillbörligt bistånd i akut form av hypotension kan leda till hjärtinfarkt, stroke och jämn död hos en person.

Kronisk hypotension

Till skillnad från den akuta formen, är kronisk hypotension inte ett hot mot människors liv, men att ignorera symptomen och inte värt det, eftersom den person som lider av lågt blodtryck, känns hela tiden något illamående som på något sätt påverkar det allmänna välbefinnandet. Vid en mer mogen ålder ökar minskat tryck risken för stroke, hjärtinfarkt.

kronisk hypotension utgör inte ett hot mot människans liv

symptom

Kliniska tecken på lågt blodtryck, ganska uttalat, men ändå ignorerar många symptomen på hypotoni och kan drabbas av permanenta åkommor i flera år. Huvudsymptomen på hypotension är:

 1. Konstant svaghet, trötthet.
 2. Regelbunden huvudvärk, migränattacker.
 3. Yrsel.
 4. Känsla av förkylning.
 5. Mörkning i ögonen.
 6. Ökad svettning.
 7. Buller i huvudet.
 8. Tillfället.
 9. Brott mot hjärtfrekvensen.
 10. Sömnstörning.
 11. Mörkning i ögonen, "flyger" framför ögonen.

Huvudvärk under reducerat tryck kan ha olika intensitet, tydliga perioder eller vara permanent närvarande. Det finns fall där huvudvärk med hypotension inte går bort även efter att ha tagit ett bedövningsmedel. Personer som lider av hypotension, även efter en åtta timmars sömn vaknar trött, de har svårt att koncentrera sig på arbetet, ofta notera distraktion, glömska.

Konstant svaghet, trötthet

Hypotonik tolererar inte stuffiness, mycket känslig för förändrade väderförhållanden. De har svårt att vara bland en stor folkmassa, och med mindre fysisk ansträngning lider av andfåddhet och smärta i hjärtat, epigastrium. Den karakteristiska symptom är uppkomsten av lågtrycks frekventa gäspningar, men det visar sig inte för att människor inte får tillräckligt med sömn, och därför, eftersom det är svårt att andas och bara gäspa gör ett djupt andetag.

Symtom på hypotension kan orsaka högt blodtryck, men det händer ofta i de fall där en person som lider av högt blodtryck, tog piller, sänka trycket, men inte att beräkna dosen eller inte att konsultera en läkare om att ta blodtryckssänkande läkemedel. Ett sådant tillstånd anses extremt farligt, eftersom trycket kan falla väldigt snabbt och därigenom orsaka en persons död.

Ett karakteristiskt symptom på lågt blodtryck är utseendet av frekvent gäspning

Lågt blodtryck - symptom, liksom skälen är ganska varierande, men om de inte uppmärksammar eller att stoppa hjärt droppar eller värktabletter, är ett positivt resultat inte värt att vänta på, men försämringen av hälsa är oundviklig.

Vad är farlig hypotension?

Under reducerat tryck levereras människans inre organ, inklusive hjärnan, dåligt med syre och andra näringsämnen, vilket leder till utseendet av symptom som är karakteristiska för hypotension. Om en person under lång tid inte vidtar några åtgärder för att normalisera blodtrycket ökar risken för att utveckla ischemisk stroke. Dessutom påverkar kränkningen av blodflödet hjärtmuskeln, döden av dess vävnader, som ett resultat - myokardinfarkt. Många är säkra på att endast högt blodtryck kan orsaka hjärtattack eller stroke, men i själva verket är hypotension också orsaken till utvecklingen av dessa tillstånd.

Hos äldre personer orsakar vanliga tryckpigor psykiska störningar, senil demens och andra tillstånd. Människor som lider av lågt blodtryck, känner sig konstant trötthet, är benägen för panikattacker, har ofta inte möjlighet att delta i arbete.

Under reducerat tryck levereras människans inre organ, inklusive hjärnan, dåligt med syre och andra näringsämnen

Hur man behandlar lågt blodtryck

Behandling av lågt blodtryck är inte en enkel uppgift. En person behöver ändra sitt vanliga sätt att leva, ägna så mycket tid som möjligt till sin hälsa, för att följa livets diet och rytm. Ett viktigt steg i behandlingen av hypotension är näring. Patienten rekommenderas att använda så mycket som möjligt användbara vitaminiserade produkter, att ge upp alkohol, fet, skarp och stekt mat. Alla livsmedel som finns i den mänskliga kosten ska innehålla tillräckligt med vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Om det behövs kan läkaren ordinera ett antal mediciner som hjälper till att eliminera symptomen på hypotension, normalisera blodcirkulationen, förbättra hjärtfunktionen.

1. Anläggning adaptogens. Förberedelser på ett naturligt sätt, som kommer att bidra till att stimulera nervsystemet, förbättra kardiovaskulärets funktion: ett utdrag av Eleutherococcus spiny, tinktur av ginseng, magnolia vinstock. Mottagandet av sådana droger kommer att eliminera dåsighet, förbättra hjärnans funktion, öka blodtrycket.

2. Alfa-adrenomimetika. En grupp läkemedel som kan eliminera stillastående processer i kärlen, göra dem mer sårbara, normalisera blodcirkulationen.

3. Analyser. Narkotika som stimulerar nervsystemet. Sådana läkemedel ordineras för angina pectoris. Deras mottagning gör det möjligt att sakta öka trycket, normalisera hjärtat, ta bort trötthet, förbättra hjärnans funktion: Symptol, etymizol, Effortil, koffein-bensoatnatrium.

Om det behövs kan patienten ordineras och andra läkemedel. Behandlingens gång, dosen, ordineras av läkaren individuellt för varje patient.

förebyggande

Förebyggande av hypotension är ett hälsosamt och korrekt sätt att leva.

 1. Avslag från alkohol och rökning.
 2. Hälsosam och hälsosam mat.
 3. Regelbunden motion.
 4. Tidig och korrekt behandling av interna sjukdomar.

Observera de elementära reglerna, du kan inte bara normalisera blodtrycket, men också förbättra tillståndet för hela organismen. Alla som har haft låga blodtryckssymtom bör komma ihåg att i detta tillstånd upplever inre organ och system syreförlust, så ignorera inte symptomen på hypotension eller självmedicin. Tidigt samråd med en läkare kommer att bidra till att undvika obehagliga följder av sjukdomen och därigenom förbättra en persons välbefinnande och arbetsförmåga.