Huvud / Angina pectoris

Takykardi hos barn

Brott mot rytmen av sammandragningar i hjärtat är ganska vanliga i barndomen. Bland dem är takykardi oftast detekterad hos barn. Därför måste alla föräldrar veta hur detta problem manifesteras och diagnostiseras, och hur man hjälper barnet med takykardi.

Vad är det här

Takykardi hos barn kallas för ökad hjärtfrekvens. Hennes särdrag är beroendet av HR-värden på barnets ålder, eftersom pulsfrekvensnormerna för barn i olika åldrar skiljer sig åt. Till exempel i barn från 1 års normala hjärtslag per minut är 94-154 minskningar av barn 4-6 år av normal puls är 86-126 slag och är äldre än 10 år i hjärtfrekvensen minskar med 60-100 gånger per minut. Att överträffa sådana indikatorer med 10-20% möjliggör att prata om takykardi.

skäl

Hos barn kan det ökade antalet hjärtslag bero på påverkan av fysiologiska faktorer och sjukdomens utveckling. En liten takykardi kan orsaka sådana icke farliga skäl som att vistas i ett täppt rum, temperaturfall i rummet, fysisk aktivitet, spänning, rädsla eller känslor.

Ökningen i hjärtfrekvensen uppträder också med feber, övervikt, dehydrering och vissa läkemedel. I en nyfödd på grund av sinusnodens höga aktivitet är höjningen av hjärtfrekvensen möjlig även när man undersöker smulor och byter kläder. Hos tonåringar är takykardiattacker ofta associerade med aktiv tillväxt och förändringar i nervsystemet.

Bland orsakerna patologisk takykardi isolerade hjärtat (medfödd, myokardit, kardiomyopati, trauma, hjärtsvikt, hjärtkirurgi) och utanför hjärtat (skador på nervsystemet, sjukdomar i endokrina körtlar, anemi, luftvägsinflammation, systemiska sjukdomar och andra). Frekvensen hos hjärtslag kan också öka med elektrolytubalans eller hypoglykemi.

symptom

I många fall har takykardi hos ett barn, särskilt orsakat av fysiologiska orsaker, inga speciella manifestationer. Ganska små barn kan uppträda rastlöst, vägra mat, vara galenskap.

Äldre barn, till exempel, vid en ålder av 7, när en takykardi kan klaga över att de känner hjärtklappning, obehag eller smärta i bröstet, svaghet, yrsel eller illamående. De har pallor, svettningar och andfåddhet, det kan vara ett svimningsförhållande.

I barndomen diagnostiseras dessa typer av takykardi:

 1. Sinus. Detta är namnet på varianten av takykardi, där rytmen förblir sinus (kontrollerad av sinusnoden). I de flesta fall diagnostiseras takykardi hos barn som sinus-typ. Detta är en moderat takykardi (hjärtfrekvensen ökar med 10-20%), måttlig (med en ökning av hjärtfrekvensen med 20-40%) och kraftig (antal hjärtslag överstiger normen med 40-60%). Ofta utgör denna rytmförstöring ingen fara, och anfall av en sådan takykardi passerar självständigt. Farlig för barn lång sinus takykardi, vilket kan orsaka hjärtsvikt.
 2. Paroxysmal. Detta är en farligare variant av takykardi hos barn, vilket uppenbaras av plötsliga attacker (de kallas paroxysmer). Beroende på det drabbade området är denna takykardi uppdelad i ventrikuläret (det orsakar skador på myokardiet) och supraventrikulärt (det provoceras ofta med problem utan problem). Paroxysmal takykardi hos nyfödda är ganska farlig, eftersom hennes attacker kan orsaka hjärtsvikt.

diagnostik

Att se ett barns hjärtklappning eller avslöja det under en rutinundersökning av en läkare, är det viktigt att undersöka mer i detalj litet barn, som börjar med EKG, blodprov och ultraljud av hjärtat. I vissa fall hänvisas barnet till en röntgenkropp, en analys av hormonhalten och ett samråd med en neurolog.

behandling

Doktorns taktik för att upptäcka takykardi hos barn bestäms av orsaken till ökad hjärtfrekvens. Om attacken orsakas av en fysiologisk orsak och efter borttagning återgår hjärtfrekvensen till normal, ingen behandling krävs.

För sjukdomar som inte är relaterade till hjärtat är en specialist engagerad i behandling av takykardi, till exempel kommer endokrinologen att behandla sköldkörtelproblem. Om takykardi orsakas av hjärtsjukdom, bör barnets kardiolog ordinera behandlingen till barnet.

Om barnet har startat en attack av takykardi, är det viktigt att läkaren snart föräldrar för att se ditt barn luftflöde genom att ta bort åtsittande kläder och öppnade fönstret och fäster pannan fuktig trasa indränkt i kallt vatten. Du kan också be barnet att få ett djupt andetag med en andningsfördröjning.

För att förhindra attacker av takykardi hos ett barn är det viktigt:

 • Balansera barnets kost.
 • Låt inte barnet få övervikt.
 • Begränsa stress.
 • Ordna dagens regim, uppmärksamma en full sömn och vila.
 • Uppmuntra måttlig fysisk aktivitet.
 • Enligt indikationerna, ta vitamin och beroligande preparat.

I nästa video kommer barnläkaren att berätta mer om takykardi, dess orsaker och sätt att behandla ett barn från sjukdom.

Är det värt att oroa sig för sinus takykardi hos barn och ungdomar?

Är hjärtklappandet farligt för ett barn och en tonåring? Svaret på frågan har inte ett entydigt svar.

Livslängden beror på orsaken till symtomen och om behandlingen har utförts korrekt.

Därför är det viktigt för någon förälder att veta informationen som presenteras i denna artikel.

Vad är det

Takykardi är ett tillstånd där hjärtfrekvensen ökar. Med sinusform indikatorn ökas med 10-60% över åldersnorm.

Det finns tre grader av sinus takykardi hos ett barn - mildt (måttligt), måttligt och svårt.

För varje åldersgrupp finns en hjärtfrekvens eller hjärtfrekvens.

prevalens

Upp till 16 år genomgår kroppen stora förändringar. Under dessa år ökar hjärtat 10 gånger eller mer. Den mest intensiva tillväxten sker under det första året av livet och från 13 till 16 år. Som en konsekvens, högt blodtryck inträffar, som orsakas av kärlens omoghet med en ökande volym av hjärtat.

Är det farligt

Sinus takykardi hos barn och ungdomar - Inte en oberoende sjukdom, men ett symptom. Ökad hjärtfrekvens ofta indikerar en sjukdom - hjärtsvikt, vänsterkammardysfunktion, samt anemi, hypoglykemi, tumörer, sjukdomar i det centrala nervsystemet och andra.

En sådan kränkning leder ibland till vegetativ-vaskulär dystoni av den hypertoniska typen, hjärtpatologier. därför Barn med sinus takykardi måste övervakas.

skäl

Separat fysiologisk och patologisk (hjärt-, extrakardiell) sinus takykardi.

Fysiologisk och patologisk extrakardiell takykardi förekommer som hjärtsvar mot icke-hjärt-stimuli.

Orsaker till fysiologisk takykardi:

 • fysiska, psykologiska belastningar;
 • rädsla;
 • en ökning av temperaturen i miljön där en person är bosatt
 • rikligt intag av mat, dryck;
 • brist på syre i rummet;
 • Höjdhypoxi orsakad av syrehushåll på grund av lågt partialtryck av syre i luften.

Extrakardiell patologisk takykardi provoceras av interna faktorer - feber, fallande blodglukos, blodsyre anemi, lungsjukdomar, tyreotoxikos, feokromocytom (neoplastisk sjukdom) och mottagning av en överdos av vissa läkemedel.

En sådan takykardi fortskrider enligt en måttlig typ i vila och kännetecknas av en stark ökning av hjärtfrekvensen vid vanliga fysiska och psykologiska belastningar. störning vanligtvis tjejer i åldern 7-12 år.

Kardisk sinus takykardi är associerad med hjärtsjukdom - inflammation (perikardit hjärta, myokardit hos barn, endokardit), ischemisk-nekrotiska (hjärtinfarkt, ischemisk hjärtsjukdom), degenerativ, dystrofisk och sklerotiska processer i kroppen. Också uppstår när det saknas eller överskrider kalium, ett lägre magnesiuminnehåll.

Vanliga orsaker till takykardi vid skolåldern är:

 • erfarenhet;
 • fysisk aktivitet
 • puberteten och relaterade förändringar i kroppen;
 • järnbristanemi.

För att orsaka hjärtklappning hos spädbarn kan swaddling, överhettning, stark gråt.

Läs mer om pediatrisk takykardi från videon:

Symtom och tecken

Huvudsymptomen för takykardi - hjärtklappning, som kan åtföljas av yrsel, svaghet, trötthet. Hos vissa barn uppträder takykardi utan några yttre manifestationer.

Om dyspné, smärta eller en känsla av att klämma i bröstet, mörknar i ögonen, svimmade till ovanstående symtom, då detta kräver läkarvård och undersökning. Övriga riskfaktorer - Anfallets varaktighet mer än 5 minuter, förekomst av hjärtsjukdom.

undersökningen

Diagnostik omfattar följande aktiviteter:

 • ett vanligt blodprov - bestämmer blodets sammansättning och låter dig identifiera leukemi, anemi, andra farliga patologier;
 • blodprov för sköldkörtelstimulerande hormoner - visar abnormaliteter i sköldkörteln;
 • urinalys på adrenalin - utesluter eller bekräftar symptomens hormonella karaktär
 • EKG, eller elektrokardiogram - enligt frekvensen och rytmen i hjärtkollisionerna finns det förändringar som är karakteristiska för olika hjärtsjukdomar;
 • EKG Holter (Observation dygnet runt) - visar hur hjärtat fungerar under olika belastningar (i vila, i rörelse, i sömn);
 • veloergometriya - studie av hjärtets arbete under fysisk aktivitet;
 • Ekkokardiografi av hjärt- eller ultraljudsundersökningen - avslöjar sinusnodens patologi;
 • elektrofysiologisk studie - avslöjar ledningsstörningar
 • hjärnans elektroencefalografi (EEG) - upptäcker sjukdomar i centrala nervsystemet.

Här är vad sinus takykardi ser ut som hos barn på EKG:

behandling

Med snabb hjärtslag ges barnet första hjälpen:

 1. Lossa halsen och bröstet från kläder - knäpp krage, ta bort tröja, halsduk etc.
 2. De som är närvarande i rummet är ombedda att lämna, se till att frisk luft är på väg, ta barnet ut på gatan.
 3. Ge en snabb drink med läskvatten.
 4. Om barnet är äldre än två år, applicera en kall kompress på pannan, nacken. Nyfödd denna åtgärd är kontraindicerad!

Effektiv metod för återhämtning av hjärtfrekvensen - Be patienten att andas in i luften, spänna magmusklerna och inte andas så mycket som möjligt (Valsalva test).

När en andra attack orsakas av ett medicinskt team. Kanske för att stabilisera staten kommer att kräva införande av läkemedel.

Behandling av barnets takykardi består huvudsakligen av utnämningen sedativa, kosttillskott, baserat på valerian, vitaminberedningar, som plockar upp läkaren.

Om orsaken är en förändring i hjärtat, visas hjärtglykosider. Med järnbrist anemi utnämna droger med järn.

Om en takykardi orsakade en sjukdom, då Symtom försvinner efter att den underliggande orsaken har eliminerats. Till exempel, med en ökning av hjärtfrekvensen på grund av feber normaliseras tillståndet efter en temperaturnedgång.

I vissa fall finns det ett behov av operativ ingripande. Anledningen till detta är tyrotoxikos och feokromocytom. Ta bort en del av körteln som producerar överskott av hormoner. Operationer utförs och med vissa hjärtpatologier.

utsikterna

Prognos i de flesta fall - gynnsamma. Tachykardiattacker uppträder oftast utan medicinsk ingrepp.

förebyggande

För normal hälsa Följande åtgärder rekommenderas:

 • upprätthålla en hälsosam vikt - extra pounds ladda hjärtat;
 • regelbunden motion;
 • begränsad användning av produkter som innehåller koffein
 • hälsosam mat, med en begränsad mängd fett och snabb kolhydrater;
 • lugn atmosfär i utbildningsinstitutionen och hemma;
 • vägran från dåliga vanor - rökning, alkohol, vilket intensifierar manifestationer av takykardi.

Som kan ses, Barnets hälsa beror på föräldrarnas uppmärksamhet och adekvat och snabb behandling. Därför bör barnet med tuffa attacker av takykardi visa sig för läkaren. Då ökar chanserna för en fullständig återhämtning.

Faktorer som framkallar utvecklingen av takykardi hos barn. Funktioner av terapi

Takykardi hos ett barn - en ökning av antalet hjärtslag. Denna patologi uppträder vanligtvis hos barn i olika åldrar på ett säkert sätt. För att bestämma diagnosen måste du mäta pulsens puls och jämföra resultaten med vissa åldersnormer. För barn under nyfödda perioden (de första 2-3 dagarna efter födseln) är normen 159 hjärtslag i en minut. Pulsfrekvensen i normen hos barn i åldern 2 år är dock 73-125 slag.

Lätt takykardi hos ett barn, såväl som hos en vuxen, kan utlösas av en signifikant ökning av kroppstemperatur eller nervös stress. I detta fall bör indikatorerna normaliseras efter eliminering av den faktor som framkallar denna förändring. Barn, som regel, klagar inte över deras välbefinnande just nu, förblir mobila och aktiva. Det bör noteras att fysiologisk takykardi inte kräver särskild terapi.

Det finns två former av takykardi - ventrikulär och supraventrikulär. Nadjludchkovaya uppstår genom förstärkning av elektriska impulser från sinusnoden. Takykardi i ventrikulärformen förekommer sällan hos barn, men den bör anses vara farlig. Det går ganska hårt och om det inte finns någon nödvändig behandling kan det leda till irreversibla konsekvenser.

För att diagnostisera den uttryckta takykardin är det möjligt om parametrar av varma reduktioner avviker från norm eller hastighet i den stora parten eller sidan på 20-30 enheter.

Normalt genereras pulser av hjärtkontraktion av sinusnoden som ligger i atriumet, bredvid dess öga.

Typer av sjukdom

Ofta diagnostiseras barn med två typer av takykardi: paroxysmal (ventrikulär eller supraventrikulär) och sinus. Med sinus takykardi är vågriktningen av hjärtkollision normal, men frekvensen av sammandragningar i hjärtat ökar. Denna typ av sjukdom är mest typisk för nyfödda. Det är inte isolerat som en separat sjukdom, särskild behandling krävs inte, indexen normaliseras inom 1 år efter barnets liv på grund av minskningen i sinusknutens automatik. Måttlig takykardi är normal för barn under 7 år.

Sinus takykardi hos äldre barn kan provoceras av ett antal oönskade faktorer:

 • påkänning;
 • emotionellt överarbete
 • aktiv kroppstillväxt
 • misslyckanden i det endokrina systemet;
 • problem från hjärt-kärlsystemet.

För paroxysmal takykardi präglas av en kraftig ökning av hjärtfrekvensen. Det är värt att notera att en sådan attack kan ske spontant hos barn i åldern 10 år. Det slutar också snabbt, efter 15-20 minuter normaliseras barnets tillstånd. Svaghet och yrsel försvinner.

Pulskällan med paroxysmal takykardi är någon annan del av hjärtat, förutom den normala pacemakern.

Sinus takykardi

Sinus takykardi hos ett barn är en sjukdom som är direkt relaterad till en kraftig ökning av hjärtfrekvensen. Det bör noteras att takykardi inte anses patologisk om den uppträder hos barn i åldern 6-7 år. Om sjukdoms manifestationer inte stör barnet, krävs inte behandling. Men om pulsens hastighet åtföljs av negativa symtom, måste barnet visa sig för läkaren, vilken kommer att bestämma lämpligheten av behandlingen.

Läkare säger att sinus takykardi ofta uppträder hos barn av följande skäl:

 1. medfödd hjärtsvikt;
 2. hypoglykemi;
 3. avvikelser i funktionen av centrala nervsystemet;
 4. anemi;
 5. myokardit etc.

Hos barn äldre än 10 år framkallas sjukdoms manifestationen av följande skäl:

 • stressiga situationer
 • Sköldkörtelsjukdomar;
 • oproportionerliga fysiska belastningar;
 • sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och centrala nervsystemet.

Sinus takykardi hos barn på EKG syns tydligt. Tänderna och avstånden mellan dem gör att kardiologen kan göra en noggrann diagnos. För sinus takykardi kännetecknas av följande kliniska symtom:

 1. svaghet, ökad utmattning
 2. smärta utan tydlig lokalisering i hjärtzonen
 3. yrsel, förlust av medvetande
 4. mörkare i ögonen.

Man bör komma ihåg att takykardi ofta uppenbarar sig med olika symtom, och behandlingen kommer att skilja sig åt beroende på den. Det är förbjudet att välja ett läkemedel för terapi på egen hand, i bästa fall kommer läkemedlet inte att användas, i värsta fall kommer det att orsaka skada.

Paroxysmal takykardi

Paroxysmal takykardi - ett tillstånd där ett barns hjärtfrekvens ökar, en sådan attack kan sluta efter några timmar eller flera minuter. Vid barnet på 1 år kan pulsen under detta tidsintervall nå 200 effekter i en minut. Vid en attack på EKG spåras specifika förändringar.

Det finns två former av paroxysmal takykardi:

 1. ventrikulär;
 2. supraventrikulär.

En attack av supraventrikulär karaktär präglas av en plötslig inbrott. Barnet känner hjärtklappning och svaghet, det är också möjligt att följande symtom är närvarande:

 • hudens hud
 • ökad svettning;
 • polyuri (ökad mängd utsöndrad urin);
 • svullnad av vener på nacken;
 • illamående.

Ventrikulär takykardi är farligare. Det är svårt att bestämma tiden för anfallets början. Vid denna tidpunkt är krummen i allvarligt tillstånd, venerna på nacken pulsar svagare än venerna på handleden. Kronisk ventrikulär takykardi orsakar en överträdelse av hemodynamik. Ett sådant tillstånd kan kallas livshotande. Ventrikelfibrillering och cirkulationsfel är möjliga.

Det är värt att notera att oavsett typ av takykardi hos barn är det nödvändigt att i alla fall konsultera en läkare. Endast en specialist som utvärderade barnets tillstånd med EKG-resultat kommer att kunna avgöra behovet av ytterligare terapi samt att välja ett verkligt effektivt läkemedel.

Orsaker till takykardi

Hjärtfrekvensen hos barn skiljer sig avsevärt från normala värden för vuxna. Detta beror på att ämnesomsättningen hos barn är snabbare, och organens celler behöver mer syre. Pediatrisk takykardi har inte alltid någon patologisk karaktär, ofta tar takykardi hos ett barn på 5 år som ett resultat av hyperreaktivitet hos sina system. Men vi bör också lyfta fram andra farligare orsaker som provocerar denna avvikelse:

 • anemi;
 • dehydrering;
 • hjärtfel
 • hypertyreoidism;
 • infektionssjukdomar;
 • kardiopati, etc.

Det bör noteras att hjärtfrekvensen kan förändras på grund av verkan av vissa yttre faktorer och stimuli. I detta fall, för att minska sannolikheten för manifestation av patologi är enkel nog, behöver du bara begränsa deras påverkan på barnets kropp.

symptom

Trots det faktum att tecken på takykardi hos barn skiljer sig lite från manifestationerna av samma sjukdom hos vuxna, är diagnosen mycket mer komplicerad. Unga barn kan inte beskriva sina känslor på egen hand, så först bör alla föräldrar märka de första alarmerande klockorna. Till exempel, en baby-fidget om 3 år, kan plötsligt bli trög och inaktiv.

Barn över fyra år kan beskriva sina känslor och föräldrarna bör lyssna noggrant på vad barnet säger. Han kan klaga på smärta i hjärtat, huvudvärk, yrsel, illamående. Ofta finns det följande symtom som en förälder kanske märker:

 1. andfåddhet;
 2. blanchering av hela kroppens hud;
 3. svettning;
 4. illamående, ibland kräkningar;
 5. förlust av medvetande.

Det är viktigt att förstå att om det finns flera symtom, bör du konsultera en kardiolog och genomgå en fullständig undersökning. Paroxysmal takykardi förekommer ofta hos barn som är 5 år gammal, kännetecknas av plötsliga anfall av utseende.

Kronisk sjukdom är farlig eftersom den ofta uppträder i latent form och det kan bara diagnostiseras när barnen utvecklar den första fasen av hjärtproblem. Detta är ett nederlag i hjärtat av en organisk natur mot bakgrund av dess överdrivna stimulering (takykardi).

medicinering

Barnets hälsa vid manifestation av sjukdomen beror direkt på hur snabbt föräldrarnas svar är. Endast en läkare kan skilja farliga manifestationer av takykardi från ett barn från en säker, därför, i närvaro av alarmerande symptom, bör man gå med en bebis att konsultera en barnkardiolog.

I vissa situationer krävs inte medicinering. För att normalisera hjärtfrekvensen är det tillräckligt för att förbättra situationen i huset, släta ut eventuella konflikter med barnet. Men i vissa fall är det inte möjligt att göra utan att ta läkemedel, eftersom blodtryck och andra symtom och mekanismer måste justeras.

Första hjälpen vid attack

Om en bebis har de första symptomen på takykardi, måste den visa sig hos kardiologen och barnläkaren. I vissa fall krävs ett samråd med en neurolog. Terapi ordineras beroende på orsakerna som utspelade patologins utseende i barnet. Välj drogerna för att behandla barnet på egen hand och stoppa dem från att attackera, i en nödsituation kan du göra följande:

 • Se till att fritt luftflöde, om möjligt, flyttar barnet till gatan.
 • Applicera på nacke och panna av barnet våt komprimera, blöt i vatten vid rumstemperatur.
 • Ring omgående till en ambulans.

Oavsett ge ditt barn några piller och mediciner ska inte vara. Detta kan förvärra sitt tillstånd och leda till döden. Dosering av läkemedlet bör väljas av läkaren, baserat på patientens tillstånd och ålder.

Om denna sjukdom hos barn diagnostiseras i tid förutsäger kardiologerna ett positivt resultat. Efter behandlingsperioden kommer barnet att kunna återvända till det vanliga livet. I frånvaro av korrekt behandling av sjukdomen framkallar vissa komplikationer, så det är viktigt att diagnostisera takykardi hos ett barn på ett tidigt stadium. Hjärtakykardi är en oumbärlig indikation för en kardiolog.

Sosudinfo.com

I barndomen, och i synnerhet upp till 10 år, kan manifestationen av takykardi hos barn betraktas som normen, men det handlar om enskilda fall. Många föräldrar kan därför vara oroade över detta faktum för att förstå var hjärtklappning i barnet är fysiologiskt och i vilken situation kan ses som ett tecken på patologi, föreslår vi att du läser informationen nedan.

Takykardi i barndomen: funktioner

Som vi redan förstod av takykardi, döljer "snabb hjärtslag", som kan nå mycket höga betyg. Detta kan uppstå på grund av naturliga faktorer (stor fysisk stress, stress, temperaturförändringar) eller som ett resultat av medfödd sjukdom, såväl som förvärvad. Om takykardi varar länge, är det ett obligatoriskt skäl att träffa en läkare, eftersom ett sådant skick kan leda till arytmogena kardiomyopati och därmed ett brott mot den kontraktila funktionen av hjärtmuskeln.

Varianter av normen

Takykardi hos ett barn kan betraktas som en variant av normen om dess indikatorer uttrycks som följer.

Typer av takykardi

Det finns flera typer av takykardi, och barnet förekommer oftast i två typer - det är sinus och paroxysmal.

Sinus takykardi

När sinustakykardi frekventa palpitationer når siffror av mer än 100 slag per minut, och i vissa fall till 200. Placering av sinusknutan markeras i atrium, utan snarare i sidoväggen. Dess excitation beror på parasympatisk och sympatisk stimulering, så överträdelsen av hjärtritmen av denna typ indikerar oftast förekomsten av eventuella störningar och sjukdomar.

Beroende på överträdelsens allvar skiljer sig sådana grader:

 1. Palpitation ökade med 10-20% - måttlig grad.
 2. Palpitationen ökas med 20-40% - den genomsnittliga graden.
 3. Palpitation ökade med 40-60% - uttryckt grad.

Om orsaken till sinus takykardi är fysisk eller känslomässig stress, ska symtomen försvinna inom 5 minuter efter det att den startat, utan att skada barnets hälsa. Vid patologisk störning av sinusavdelningen kan symtomen ofta förekomma, försvinner inte länge och när diagnosen sinus takykardi hos barn på EKG kommer att ha nästan inga förändringar.

I barndomen förekommer denna art i nästan 40% av fallen och orsakas av sådana faktorer:

 • stress och överarbete
 • ökad kroppshöjd;
 • existerande problem med kardiovaskulär aktivitet
 • endokrina störningar.

Paroxysmal takykardi

Med paroxysmal takykardi kan hjärtat växa från 130 till 200 slag per minut, och det händer plötsligt och plötsligt och avslutas exakt. Attacken kan vara från flera sekunder, upp till flera timmar och till och med en dag. Fokus på excitation, som genererar högfrekventa pulser, förekommer i området hos ventrikel eller atrium, så vi kan dra slutsatsen att denna typ av takykardi kan vara:

Om hjärtat slår på rätt sätt kan hjärtklappning av ett foster eller ett äldre barn uppstå på grund av följande orsaker:

 • syreförlust i hjärtat;
 • kränkning av blodets kvantitativa sammansättning (klor, kalcium, kalium);
 • den befintliga störningen i det endokrina systemet.

Orsaker till utseende

Orsaker till ökad hjärtfrekvens hos barn kan vara sådana naturliga orsaker:

 • emotionell och fysisk överbelastning
 • med hypertermi
 • vid rökning eller alkoholmissbruk (ofta sådan takykardi hos ungdomar).

Dessutom kan en ökning av hjärtfrekvens noteras i sådana situationer:

 • i närvaro av onkologi;
 • med utvecklingen av en smittsam eller purulent process;
 • med blödning
 • med en minskning av blodtrycket;
 • när sköldkörteln är bruten
 • med anemi
 • när man tar vissa droger.

Vid ett patologiskt utseende av takykardi noteras sådana brott:

 • patologi av det endokrina och autonoma nervsystemet;
 • störningar i hemodynamik
 • arytmi;
 • kardiovaskulära sjukdomar.

Man bör komma ihåg att en ökad hjärtklappning hos ett barn kan vara ett självständigt symptom eller orsak till en sjukdom.

Vad kan vara kliniskt uttryck?

Den kliniska bilden kan skilja sig något från manifestationen av takykardi hos en vuxen. Under alla omständigheter kan tecknen vara följande:

 • yrsel och frekvent huvudvärk;
 • hudens hud
 • illamående, ibland når kräkningar;
 • svettning och slöhet baby;
 • smärta i bröstet;
 • förlust av medvetande
 • andnöd, etc.

Ett nyfött barn kommer vara rastlös och lustig med brist på aptit. Det är viktigt att märka alla symtom och behandling av problemet kommer inte att vara så svårt i händelse av ett patologiskt utseende av takykardi.

Diagnos och behandling av ett barn

Först och främst måste du besöka en barnläkare som kommer att hänvisa till en kardiolog om det behövs. Där kommer du att bli ombedd att gå igenom ett EKG, där ett kardiogram kommer att berätta om eventuella kränkningar av hjärtfrekvensen. Vid behov kan ytterligare forskningsmetoder tilldelas.

Behandla takykardi bör grundas på grunden till dess utseende. Om det är någon sjukdom, föreskrivs en behandling för att eliminera den. I några andra fall, följ läkarens rekommendationer och justera rytmen i barnets liv.

Vad är symtomen och metoderna för behandling av takykardi hos barn?

Barn är den mest värdefulla sak i varje föräldrars liv. Och när barnet börjar skada, hittar föräldrarna inte sin plats. Takykardi hos barn och ungdomar är inte mindre vanlig än hos vuxna.

Takykardi är ett accelererat hjärtslag, över tillåtna siffror mer än 20 slag. För att fastställa diagnosen av ett barns takykardi, måste man känna till hjärtfrekvensen för varje åldersgrupp:

 • Nyfödda: Normen är 140 slag per minut, gränserna är 110-170
 • 1-12 månader: normen är 132 slag per minut, gränsen är 102-162
 • 1-2 år: norm - 124 slag per minut, gränser - 94-154
 • 2-4 år: normen är 115 slag per minut, gränserna är 90-140
 • 4-6 år: normen är 106 slag per minut, gränserna är 86-126
 • 6-8 år: normen är 98 slag per minut, gränserna är 78-118
 • 8-10 år: normen är 88 slag per minut, gränserna är 68-108
 • 10-14 år: normen är 80 slag per minut, gränserna är 60-100

Typer av takykardi hos barn och dess orsaker

Takykardi hos ett barn kan vara av två typer: sinus och paroxysmal. Sinus takykardi är uppdelad i fysiologisk och patologisk (extrakardiell och hjärtlig).

Sinus takykardi

Fysiologisk takykardi kan uppstå med känslomässig stress, övergången från ett liggande läge till en stående position, en förändring i mikroklimatet, rädsla, rikligt intag av mat och vätskor. Skäl för takykardi hos spädbarn kan bero på en kränkning av automatik av sinusknutan, är det en pacemaker - skickar en puls och ställer den frekvens med vilken hjärtmuskeln är reducerad. En tonåring kan orsakas av en snabb tillväxt av kroppen, övermattning, kronisk sömnlöshet, endokrina förändringar.

En sådan takykardi uppträder när den faktor som initierade starten av en attack utesluts.

Utanför hjärtat Patologisk Takykardi inträffar när kroppen ändrar: feber, toxemi grund av infektiösa medel, reducerad blodsocker, hypoxi (brist på syre i blodet), som yttrar sig i anemi, andningsinsufficiens. Orsaken kan vara acidos - när man tar vissa läkemedel, kemikalier, förgiftning, oväsentlig kräkningar. Endokrina störningar - tyrotoxikos, feokromocytom, hypotalamus tumörprocesser orsakar ofta denna sjukdom.

Hjärtatakykardi framträder som en signal om organisk skada på sinusnoden. Detta är den första indikationen i inflammatoriska processer i hjärtvävnad - myokardit, endokardit och perikardit, ischemiska processer - ischemisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, degenerativa och sklerotiska förändringar - myocardiodystrophy, myocardiosclerosis. Denna typ av accelererad hjärtslag präglas av en konstant förhöjd hjärtfrekvens i vila, det beror inte på organismens tillstånd och miljön.

Paroxysmal takykardi

Denna typ av patologi kan skada både ett ettårigt barn och en tonåring på 14 år. Det förekommer lika ofta i olika grupper av barn. Ofta diagnostiseras paroxysmal takykardi hos barn 7 år.

Takykardi i hjärtat kännetecknas av en plötslig inbrott, och med samma vassa upphörande. Anledningen till detta är utseendet på en ny impuls utöver sinusnoden.

Orsakerna till paroxysmal takykardi är:

 • WPW-syndrom
 • Vegeta-vaskulär dystoni med sympatiska-adenala kriser
 • Neuroser mot bakgrund av CNS-lesionen
 • Organiska störningar (se hjärtakardikardi)

Symtom och behandling av takykardi hos barn i olika åldrar skiljer sig något och beror på dess typ, vilket kan förklaras av fysiologiska förändringar i kroppen som är karakteristiska för varje åldersgrupp.

Än sjukdomen visas

Kliniska manifestationer av patologi beror på svårighetsgraden av processen, varaktigheten och huvudorsaken till starten.

Symptom på sinus takykardi kan vara hjärtklappningar, en känsla av tyngd bakom brystbenet, obehag. En mer allvarlig form på grund av brist på syre till hjärnvävnaden och takykardi kan uppstå sömnstörningar, humörsvängningar, trötthet, utmattning. Det kan också manifesteras som en känsla av brist på luft, andfåddhet, yrsel. När en organisk lesioner av myokardium, frekventa kramper och deras varaktighet ökar sannolikheten av angina (i aterosklerotiska lesioner).

I närvaro av vaskulär patologi observeras konvulsioner och fokalstörningar. På grund av minskad hjärtminutvolym samt hjärtat på kortare tid kan inte pumpa tillräckligt med blod för att mata in i aorta, markerad minskning av urinproduktion av barnet, kalla extremiteter, sänka blodtrycket.

Med paroxysmal takykardi är anfallet plötsligt plötsligt, för tillfället känner barnet en känsla av rädsla för döden, yrsel, generell svaghet, illamående. Objektivt anmärkning:

 • Blek hud
 • Ökad urinering
 • Ökad svettning
 • Loud clapping heart sounds
 • Skillnad i puls på karoten och radialartären
 • Svullnad av livmoderhalsen

Den långvariga loppet av en attack kan leda till akut hjärtsvikt och ventrikulär eller förmaksflimmer (beror på den patologiska impulsens fokus).

Diagnos av sjukdomen

Först och främst, engagera dig inte i självmedicinering. En grupp sjukdomar, som denna patologi tillhör, är ockuperad av en kardiolog.

För att diagnostisera orsaken till takykardi används följande undersökningsmetoder:

 1. EKG
 2. ekokardiogram
 3. Holter övervakning
 4. Elektrofysiologisk studie (EFI)
 5. Andra forskningsmetoder som bestämmer orsaken till patologi utanför hjärtat

EKG kommer att visa en rytmförstöring, ett patologiskt fokus, om sinusnoden inte är den enda som ställer in hjärtfrekvensen för reduktion och urladdning. Detta är den första undersökningsmetoden som kommer att driva doktorn till en preliminär diagnos och bestämma ytterligare metoder för forskning för att bekräfta orsaken till sjukdomen.

Om inga EKG-förändringar har identifierats, och attackerna fortsätter och växa i styrka och varaktighet, måste barnet placeras i 24 timmar en speciell sensor som kommer att skjuta ett elektrokardiogram under en normal aktivitet hos organismen. Denna procedur är absolut smärtfri och säker, men ganska informativ.

Ekkokardiogram eller ultraljud i hjärtat visar dig en organisk lesion av hjärtmuskeln och ventilerna, en möjlig orsak till takykardi.

EFI kommer att hjälpa till att spåra fart från början av generationen - sinusnoden till slutet - Purkinje-fibrerna. Denna metod kommer att avslöja även minimala rytmförstörningar.

Om ingen patologi finns i hjärtat utförs andra forskningsmetoder som syftar till att identifiera sjukdomar som är relaterade till utseende och progression av takykardi.

Behandling av takykardi och första hjälpen vid en attack

Om ett barn plötsligt har påbörjat en attack är det nödvändigt att snabbt utföra följande åtgärder:

 • Ta bort barnet i frisk luft
 • Lägg en våt handduk på pannan
 • Kontakta läkare

Nödvård för paroxysmal takykardi beror på platsen för källan för patologisk pulsgenerering. När den ligger i atria, är det nödvändigt att utföra rörelser som reflexivt stimulerar aktiviteten hos vagus - vagusnerven.

Vad man ska göra för att ringa en reflex

För barn 3-4 år måste du göra följande rörelser:

 • Valsalva test - stäng näsan och podnatuzhitsya ca 10 sekunder
 • Massa av halspulsådern växelvis på varje sida i 5 sekunder
 • Klickar på roten av tungan
 • Torka av kroppen med en kall fuktig handduk
 • Långsam djup svälja

Nödvård för en impulsfokus i ventriklarna är medicinerad:

 1. Intravenöst injicerade långsamt 1-1,5 mg / kg lidokain 1%. I frånvaro av den önskade effekten upprepas proceduren i halva dosen.
 2. När de administreras ineffektivitet 2,5% lösning aymalina (giluritmala) vid 10,0-20,0 ml 0,9% NaCl-lösning vid en dos av 1 mg / kg.
 3. Med fortsättningen av attacken injiceras 5% lösning av amiodaron intravenöst med 5% glukos - 10 ml.
 4. De extrema åtgärderna är transesofageal elektrokardiostimulering.

Med komplex terapi måste alla läkares rekommendationer följas.

Det är viktigt att följa icke-läkemedelsterapi - en stark långsiktig sömn, minskad fysisk ansträngning, känslomässig stabilitet, systematiska utomhusvandringar. Det är lämpligt att följa en diet rik på magnesium, kalium, vitaminer. Kalium och magnesium är rika på torkade frukter och bakade potatis. Choklad, kaffe och te avlägsnas från rationen.

Medicinsterapi

Läkaren ordinerar lugnande behandling. Från 7 år är det redan möjligt att använda beredningar av kemiskt ursprung - seduxen, luminal. Barn under 6 år gammal läkare rekommenderar användning av homeopatiska läkemedel - valerian, motherwort, hagtorn.

Det är nödvändigt att ta en källa till kalium-asparks. Dosen bestäms enligt barnets ålder.

Om sådan behandling inte hjälper, behöver du behandla antiarytmiska läkemedel. För att göra detta, använd verapamil, amiodaron, ATP, digoxin. Självläkemedel är kontraindicerat, eftersom endast en läkare, som observerar dynamiken i effekten av terapi, bestämmer sekvensen för listade läkemedel.

Takykardi hos tonåringar och barn är oförutsägbar och ibland är det svårt att klara av sjukdomen. Processen kommer alltid att vara mer gynnsam om vid tiden för att söka hjälp och klart följa läkarens instruktioner.

Sinus takykardi hos spädbarn och barn i äldre ålder: orsaker, symptom, behandling och konsekvenser

Takykardi hos barn uppstår ofta tillräckligt, det är viktigt för föräldrarna att visa barnet i tid till en specialist och vet hur man ska stoppa en arytmiattack. Det är inte lätt att förstå att barnet är oroad över hjärtklappning. Det händer att även en tonåring inte kan identifiera vad som stör honom. Vad kan vi säga om små barn? Föräldrarnas uppgift är att noggrant övervaka barnens hälsa och, om det finns misstanke om arytmi, informera distriktets barnläkare om dem.

Sinus takykardi är en allvarlig anledning att besöka en erfaren kardiolog

Vad är sinus takykardi, och av vilka skäl förekommer det?

Takykardi är ett hjärtslag som accelereras med mer än 20 slag per minut jämfört med det normativa indexet. Det antas att denna överträdelse endast sker i vuxen ålder. Däremot lider unga barn (inklusive nyfödda) och ungdomar åtminstone lika mycket.

Hjärtfrekvensen beror på ålder:

Vilka är orsakerna till ökningen av hjärtfrekvensen? Det finns 2 typer takykardi: sinus och paroxysmal. Sinus takykardi hos barn är uppdelad i:

 • Fysiologiska. Det uppstår när stress, kroppsställning förändras, ångest, efter att ha ätit och druckit, med brist på syre. Vid tonåren ökar puls på grund av övergångsåldern, när kroppen har en aktiv tillväxt. Stora skolbelastningar, brist på sömn och hormonella förändringar orsakar en acceleration av hjärtfrekvensen.
 • Patologisk. Orsakerna till dess förekomst är: hypertermi, berusning av kroppen, hypoglykemi, anemi, störningar i det endokrina systemet.
 • Cardiac. Det förekommer med en organisk lesion i hjärtat och fortsätter även i viloläge, oberoende av yttre förhållanden. Denna sjukdom är karakteristisk för myokardit, endokardit, perikardit, IHD, hjärtinfarkt och andra sjukdomar.

Paroxysmal takykardi är inneboende hos barn i grundskolans ålder och diagnostiseras ofta vid 7 års ålder. Hon kännetecknas av ett plötsligt utseende och försvinnande. Det finns en paroxysmal takykardi med Wolff-Parkinson-White syndrom, vegetativ-vaskulär dystoni, neuroser, organiska hjärtsår.

Hos nyfödda och spädbarn

I ett nyfött barn orsakar en attack av sinus takykardi någon stimulans. Barnet har ännu inte anpassat sig till den nya miljön - han kan vara störd av en doktors undersökning, swaddling, matning eller ökad gasproduktion. En ökning av pulsfrekvensen hos barnet anses vara normalt och ger ingen speciell anledning till oro. När ett snabbt hjärtslag uppträder i en nyfödd utan uppenbara skäl kan det indikera ett brott mot hjärtat.

Hur man förstår att en baby är 1 år gammal som lider av sinus takykardi:

 • snabbare andning
 • Barnet gråter och oroar sig eller omvänt blir trögt, dåsigt;
 • avstötning av ett bröst eller en flaska.

I förskolebarn

Diagnosen hos unga barn orsakar svårigheter - de kan inte beskriva symtomen än. För att undvika takykardiattacker kan du försöka begränsa alla möjliga faktorer: aktiva bullriga spel, stressiga situationer, etc. Det är nödvändigt att vara mer ute i frisk luft, att följa en diet.

Hos barn äldre än 7 år

När takykardin inte går över 10 år och är mer senior är det ett allvarligt tillfälle att ta itu med konsulten till kardiologen. På 9-11 år tenderar barnen att utveckla arytmier med fysisk ansträngning, till exempel i gymnasieklasser. Flickor är mer benägna att det, med en måttlig rytmförstöring.

Under 14-16 år sker en snabb tillväxt av myokardiet, vilket leder till hypertrofi. Mot denna bakgrund, och det finns en ökning av hjärtfrekvensen. När tonåren växer upp anpassas fartygen till nya förhållanden, och den snabba puls går bort. Hjärtans sjukdomar i denna ålder kan provocera en felaktig livsstil, tidigt röka och dricka alkohol.

Varianter och symtom på hjärtpatologi

Symptom på patologi klassificeras av skäl som orsakar det. Vissa tecken kommer att vara karakteristiska för fysiologisk, naturlig takykardi. Andra - för patologiska förändringar i myokardiearbetet. Med fokus på den kliniska bilden av sjukdomen och resultaten av EKG kommer läkaren att preliminärt kunna bestämma orsaken till sjukdomen och ge första hjälpen under attacken.

Lätt, måttlig och svår

Läkare särskiljer tre typer takykardi:

 • Lätt - hjärtfrekvensen är 20% högre än normalt. Det diagnostiseras oftast och utgör ingen fara för barnets kropp. Om rekommendationerna från den behandlande läkaren observeras, passerar sjukdomen snabbt.
 • Måttlig - nedskärningar är oftare med 20-40%. Det svarar också bra på terapi, ibland märker en person inte ens att han har en arytmi.
 • Uttryckt - med en ökning av hjärtfrekvensen med mer än 50%. Detta tillstånd kräver akut vård.

Tillräcklig och otillräcklig

Tillräcklig (fysiologisk) takykardi uppträder med naturliga förhållanden:

 • infektionssjukdomar;
 • fysisk aktivitet
 • stress, rädsla, känslomässig stress.

I detta fall uppträder hjärtklappning efter att källan har eliminerats. Vanligtvis tar det lite tid.

Det händer att orsaken till arytmi ligger inom patologiska processer i kroppen - detta är en otillräcklig takykardi. Det går inte i vila, det beror inte på några yttre faktorer eller medicinering.

Okarakteristisk humörlabilitet, konstant trötthet och letargi kan vara orsakerna till takykardi

Symptomen på takykardi är olika för olika typer av störningar. Sinus takykardi, fysiologisk och patologisk, kännetecknas av följande symtom:

 • hjärtklappning;
 • allvarlig svaghet
 • en känsla av tyngd bakom bröstbenet;
 • sömnstörningar
 • humörsvängningar, capriciousness;
 • slöhet, sömnighet, trötthet;
 • blanchering av huden;
 • överdriven svettning
 • yrsel;
 • sänkning av trycket;
 • illamående;
 • känsla av brist på luft, andfåddhet;
 • angina pectorisattacker;
 • konvulsivt syndrom med vaskulära lesioner;
 • känner sig kall i händer och fötter;
 • en annan pulsfrekvens på carotiden och den radiella artären;
 • en ökning av livmoderhalsarna.

Diagnostiska metoder

För att fastställa en noggrann diagnos ordinerar läkaren följande typer av undersökningar:

 • Ett allmänt blodprov och en studie för sköldkörtelhormoner för att detektera anemi, leukemi, endokrina störningar.
 • Urinanalys. Det kan innehålla adrenalin sönderdelningsprodukter.
 • EKG hjälper till att identifiera var skadan ligger. Om barnet efter ett bra EKG-resultat fortsätter att uppleva takykardi, blir de oftare, starkare och Holter-studier utförs.
 • Ekokardiogram. Detta är ultraljud i hjärtat, med hjälp kan du se de patologiska förändringarna i hjärtat.
 • Holterforskning - Daglig övervakning av EKG under normala förhållanden för ett barns liv.
 • Elektrofysiologisk studie (EFI). Identifierar även de minsta ändringarna i hjärtfrekvensen.

Om orsaken inte är kopplad till hjärt- och kärlsystemet kommer konsultationer från smala specialister att utses. Tonåringar bör undersökas av en endokrinolog.

Första hjälpen för ett barn

Det plötsliga utseendet av en takykardiattack hos ett barn kräver omedelbar åtgärd hos vuxna:

 • Sörja för tillgång till frisk luft - öppna fönstret, ta ut patienten ut på gatan;
 • lägg en sval våthandduk på pannan;
 • att ringa en ambulans.
När en takkardi är anpassad för att sätta barnet på sängen, fäst en våthandduk i pannan och ring en ambulans

Ytterligare åtgärder beror på placeringen av takykardiens fokus och barnets ålder. Läkaren kommer att avgöra om du behöver ge några mediciner eller tillräckligt för att utföra särskilda övningar för att stoppa attacken.

Funktioner av behandling av barn i olika åldrar

Behandlingen är ordinerad av en pediatrisk kardiolog, beroende på patientens ålder och orsaken till takykardi. För att behandla ett spädbarn upp till 1 års ålder rekommenderas av säkra homeopatiska medel som inte orsakar biverkningar. Äldre barn tilldelas effektivare terapi, vilket inkluderar att ta mediciner, speciella andningsövningar och observera en balanserad kost.

Medicinsterapi

Barn under 6 år förskrivs naturliga lugnande medel:

I en ålder av 7 ordineras syntetiska droger:

Asparta används för att behandla även de minsta patienterna. Det är en källa till kalium och magnesium, reglerar processen för metabolism.

När ovanstående droger inte hjälper, ordineras mer allvarliga läkemedel för att normalisera hjärtrytmen:

Kirurgisk ingrepp

Operativt ingripande utförs endast som en sista utväg, när läkemedlen inte ger ett resultat. För operationens syfte måste det finnas goda skäl, till exempel hjärtfel eller svåra former av den patologiska processen. Urgent kirurgiska ingrepp utförs med supraventrikulär takykardi. Ibland sätts ett barn på en elektrokardiostimulator, som artificiellt reglerar hjärtritmen.

Strömförsörjning

Näring av ett barn som lider av takykardi bör ges särskild uppmärksamhet:

 • i mat bör vara mycket fiber och lätta kolhydrater;
 • användningen av proteinfoder inom normala gränser;
 • överensstämmelse med dricksregimen, riklig dryck;
 • i kosten måste inkludera produkter som innehåller kalium och magnesium: torkade aprikoser, honung, nötter, citron, etc.;
 • Du kan inte använda stimulerande drycker (kaffe, te, energi).

Folkmekanismer

Självmedicinering med takykardi är farlig, eftersom det i vissa fall leder till akut hjärtsvikt.

Från enkla och säkra sätt att lugna ner hjärtatrycket kan du markera te:

 • med hagtorn eller melissa
 • med valerian eller motherwort;
 • med tillsats av honung, citron, mandlar och tinkturer av geranium, valeriana, hagtorn.

När du använder sådana droger ska du noggrant övervaka barnets tillstånd, eftersom de kan utlösa en allergisk reaktion. Barn med allergier bör inte använda sådana recept.

Möjliga konsekvenser av takykardi

Beroende på kardiallån för takykardi och varaktigheten av kursen finns risk för akut hjärtinsufficiens. Underlåtenhet att ge första hjälpen i detta fall kan leda till döden. Särskild fara representeras av den ventrikulära formen av sjukdomen, vilket är sällsynt hos barn.

Med snabb tillgång till sjukvård och strikt efterlevnad av alla kardiologiska rekommendationer är prognosen för takykardi behandling gynnsam. Med tiden "växer många barn bara" det.