Huvud / Åderbråck

Symtom och behandling av ateroskleros

Ateroskleros i medicin är en sjukdom där en systemisk skada av blodkärl (artärer) med stor och medelstora diameter uppträder som ett resultat av nedfall av lipider på sin inre yta. Enligt statistiken från Institute of Therapeutics är det den här patologin som orsakar död i 3% av alla fall som registrerats i världen. Hos unga är en sådan diagnos posthumöst fixad i 2%, hos äldre - i 25% hos personer i avancerad ålder, upp till 39% av fallen.

Enligt samma statistik är vaskulär åderförkalkning en orsak till hjärtinfarkt, stroke, kranskärlssjukdom och andra livshotande sjukdomar i det kardiovaskulära systemet. Under det senaste decenniet diagnostiseras denna patologi 1,5 gånger oftare, vilket indikerar en snabb försämring av världens befolkningens hälsotillstånd. Förhöjd och åldersstatistik - sjukdomen är oftare fixad hos ungdomar.

Vad är ateroskleros - stadierna av patologi

Aterosklerosjukdomen påverkar huvudsakligen stora huvudkärl i människokroppen: karotid- och cerebrala artärer, njur-, hjärt- och abdominal aorta. Sjukdomen är baserad på en förändring i metaboliska processer, där överdriven ackumulering av tungt kolesterol och a-lipoprotein i blodet sker mot bakgrund av en minskning av antalet fosfolipider och proteiner. Resultatet av denna obalans är den systematiska förändringen i kärlväggarna, som passerar genom flera steg. När de inträffar uppstår följande förändringar:

 1. Steg lipid (fett) fläckar, där på ytan av kärlväggen finns svullnad och lossning av epitelet. I detta skede, är kärlsjukdom inte dödlig, dessutom är det praktiskt taget omöjligt att diagnostisera, eftersom lipidavlagringar på lesioner lokaliserade på det inre skalet av artärerna i den så kallade intiman. Lokalisering av lipidfläckar - huvudsakligen i grenar av artärer.
 2. Läget av liposkleros eller proliferation av lipomatös plack på grund av aktiv bildning inom området involvering av bindväv. I detta skede är det lätt att eliminera sådana tumörer, eftersom läkemedel för behandling av ateroskleros lätt löser upp mjuka plack. Å andra sidan är det vid detta stadium i sjukdomsutvecklingen att det finns en stor sannolikhet för fragmentets frigöring följt av ocklusion av lumen i artärerna. Detta stadium av ateroskleros kännetecknas av en förändring i kroppsväggens fysikaliska egenskaper - det blir mindre elastiskt och lätt traumatiseras.
 3. Atherokalcinosstadiet eller konsolidering av aterosklerotisk plack på grund av dess mättnad med kalciumsalter. På detta stadium når patologiska förändringar sina toppförebyggningar upp och begränsar blodflödet på grund av deformation av kärlväggarna. Vid detta stadium uttrycks artärernas ateroskleros av bildandet av foci av nekros eller gangren på lemmar och organ som matar det skadade kärlet.

Utöver dessa förändringar den främsta orsaken till åderförkalkning kan bestå av att smittas av herpes virus, cytomegalovirus, klamydia, mutation av epitelceller i cirkulationssystemet, ärftlig sjukdom, provocera förändringar i lipidmetabolism. Trots de första orsakerna till ateroskleros, går sjukdomen under alla omständigheter igenom alla steg som beskrivs ovan.

Faktorer och riskgrupper

Specialister identifierar flera grupper av befolkningen för vilka riskfaktorerna för ateroskleros är mest relevanta:

 1. Vid ålder - personer äldre än 40-50 år.
 2. På grundval av kön är män mer utsatta för sjukdom än kvinnor.
 3. Ärftlighet - risken för ateroskleros är högre hos dem vars släktingar har en sådan diagnos.

De angivna faktorerna är oöverstigliga och kan inte ändras av en person. I medicin ges de definitionen av "irremovable".

Den andra gruppen av faktorer som framkallar uppkomsten av ateroskleros kallas potentiellt borttagbar. Dessa inkluderar systemiska patologier, vilket leder till en förändring av hjärt-kärlsystemets funktioner. Deras negativa påverkan kan undvikas om patienten tar droger som rekommenderas av läkaren.

Villkorliga undvikbara faktorer inkluderar:

 1. Arteriell hypertoni.
 2. Dyslipidemi eller ökade kolesterolnivåer i blodet.
 3. Intoxicering med smittämnen.
 4. Diabetes mellitus.
 5. Fetma.

De borttagbara faktorerna av ateroskleros innefattar främst ohälsosam livsstil och dåliga vanor: rökning, alkoholism, inaktivitet och obalanserad näring. De provocerar uppkomsten av sjukdomar, som i frånvaro av terapi är komplicerade av ateroskleros. Sådana faktorer påskyndar väsentligt sjukdomsframstegen och ökar risken för dödsfall från ateroskleros.

Symptom på sjukdomen

Kliniska tecken på ateroskleros förekommer endast med aktiv sjukdomsframkallande när blodkärlets lumen smalnar med 50 eller mer procent. I allmänhet beror symtomatologin på vilka kärl som har genomgått patologiska förändringar.

Manifestationer av aortos ateroskleros

Om den patologiska processen sker i aortabågen och dess grenar, utvecklas symtomatisk hypertension hos patienter. Denna typ av ateroskleros åtföljs av ett syndrom av cirkulationsinsufficiens i hjärnan och övre humörgordeln. Sjukdomen åtföljs av följande symtom och kliniska manifestationer:

 • en ökning av systolsindex mot bakgrund av normala eller minskade dystoliska parametrar;
 • huvudvärk och yrsel
 • svimning;
 • parestesier och en känsla av svaghet i händerna

Om träffa fartyg processen började i bukaorta, de viktigaste symptomen på åderförkalkning är försvagningen av blodet pulse i lårbens och knävecken artärer, störningar i en del av de inre organen (fler symtom kommer att diskuteras senare).

Eftersom behandling av ateroskleros med sådana fenomen inte startar omedelbart kan sjukdomen kompliceras av en aneurysm av olika delar av aortan. Följande symptom uppstår:

 • när aortas stigande region påverkas, långvarigt värkande eller stramande smärtor i bröstet, uppstår och bleknar gradvis;
 • när aortaöken påverkas, heshet, andningssvårigheter, struphuvudets förskjutning;
 • med nederlaget av den nedåtgående delen av aortan - smärta i bröstet och ryggen, känslan av att klämma matstrupen.

Stratisering av aortan åtföljs av intensiv smärta i bröstet, i den epigastriska regionen. Patienten lider av brist på luft och svår svaghet på grund av en kritisk blodtrycksfall.

Aorta dissektion anses vara ett dödligt fenomen. Överlevnad med den är mindre än 50%, och endast under förutsättning att läkare i rätt tid utförs.

Manifestationer av ateroskleros av mesenteriska kärl

När mesenteriska kärl påverkas är det viktigt att känna igen de typiska tecknen på patologi i tid, eftersom denna typ av ateroskleros kliniskt liknar exacerbation av magsår. Objektivt kan patienten observera:

 • uppblåsthet;
 • frånvaro eller signifikant försämring av peristaltik
 • smärta när man försöker palpera övre buken;
 • obetydlig spänning i bukväggen.

De viktigaste symptomen på ateroskleros av kärl i bukhålan är i de smärtor som uppkommer efter att ha ätit. Differentierande patologi kan bero på bristen på effekten av att ta mediciner avsedda för normalisering av matsmältningen. I detta fall tar nitroglycerin tillräckligt snabbt för att stoppa attacken.

Med denna tidiga åderförkalkning terapi variation slutar plötsligt uppstått trombos, som åtföljs med vandring eller lokal smärta i buken, fördröjd avföring, kräkningar med galla och blod. En feldiagnostiserad diagnos och fördröjd behandling kan leda till intestinal gangren.

Manifestationer av ateroskleros hos njurartärerna

Med skador på njurartären åtföljs sjukdomen av en stadig ökning av blodtrycket. Den kliniska kursen av ateroskleros är jämn, utan skarpa exacerbationer. Om det finns en trombos i njurarna kan patienten vara störd av smärta i midjan och buken, tecken på dyspepsi.

Manifestationer av ateroskleros av benens kärl

Aterosklerotiska förändringar i nedre extremiteter manifesteras av syndromet av intermittent claudication, parestesi och en känsla av kallhet i extremiteten. Med en extern undersökning av benen kan följande tecken på sjukdomen identifieras:

 • dämpning av pulseringen;
 • trofiska sår på fingrar, ben eller häl;
 • blanchering av huden;
 • gallring och torrhet i huden.

Trombos av vener, som uppträder mot bakgrund av aterosklerotiska förändringar, leder till ökad ömhet och utseendet hos kraftigt förstorade vener på benen.

Manifestationer av åderförkalkning av cerebrala kärl

Med en sjukdom som ateroskleros innefattar klassificeringen involvering av cerebrala kärl. Denna typ av sjukdom uttrycks av en signifikant försämring av centralnervsystemet, vilket uttrycks av:

 • minskad effektivitet;
 • försämring av uppmärksamhet och minne;
 • minskat intellekt;
 • sömnstörning
 • yrsel.

Patienten kan också vara störd av huvudvärk. Det finns också signifikanta förändringar i mentala tillstånd. Denna subtyp av ateroskleros är farlig för en sådan komplikation som en stroke.

Manifestationer av koronarartär ateroskleros

Med kranskärlsslagen, klagar patienten på smärta bakom brystbenet, en känsla av svaghet och trötthet. Under sjukdomens förvärring finns det en känsla av nummenhet i vänstra handen, andfåddhet. Attacker åtföljs av rädsla för död, grumling eller fullständig förlust av medvetande. Risken för denna typ av patologi är en hög risk för dödsfall på grund av hjärtinfarkt.

Diagnos av vaskulär ateroskleros

När du går till kliniken samlar den behandlande läkaren en anamnese och finner ut patientens klagomål, på grundval av vilka det redan är möjligt att sammanställa den första bilden av sjukdomen. För att klargöra diagnosen används följande typer av diagnos:

 • auskultation av kranskärlskärl;
 • mätning av blodtryck
 • laboratoriet blodprov;
 • aortografi och koronar angiografi;
 • angiografi;
 • UZGD och ultraljud.

Dessutom kan det vara nödvändigt att konsultera en kardiolog, neurolog eller psykiater.

Metoder för behandling av sjukdomen

Den huvudsakliga behandlingen för kärlskador är att ta medicin och förändra patientens livsstil. Först av allt, kan patienten vara komplexa läkemedel vars verkan är inriktad på att minska kolesterolhalten i blodet och minska vävnadshypoxi (speciellt vid de cerebrala och koronara blodkärlen). I det här fallet gäller följande:

 • preparat av nikotinsyra i form av tabletter och injektioner;
 • gallsyra-sekvestranter;
 • statiner;
 • fibrater.

Dessa grupper av läkemedel mot åderförkalkning är tilldelade i enlighet med om de indikationer och kontraindikationer, och dosen beräknas individuellt.

Att förbättra patientens tillstånd kan också vara en strikt diet, vilket innebär en minskning av antalet djurfetter. Maten ska motsvara principerna för behandlingsbordet № 10с. Vid okomplicerad sjukdomsförlopp används diet nr 5.

Med stor sannolikhet för ocklusion av drabbade kärl, visas patienter kirurgisk behandling:

 • Endarterektomi - öppen kirurgisk ingrepp;
 • endovaskulär terapi - minimalt invasiva operationer på artärerna.

Under dessa förfaranden sätts stenter in i artären eller artären dilideras med ballongkatetrar. En koronarartär bypassgraft utförs när kranskärlskärl påverkas.

Förebyggande åtgärder

Ateroskleros diagnostiseras extremt sällan hos personer vars historia inte förvärras av sjukdomar som är förknippade med metabolism. Men även de är i riskzonen, eftersom åderförkalkning kan förebyggas endast om reglerna för en hälsosam livsstil. Signifikant minska risken för att denna sjukdom kan vara genom att överge dåliga vanor, normalisera näring och öka fysisk aktivitet. I närvaro av progressiv ateroskleros rekommenderas att du strikt följer doktorns rekommendationer om att ta mediciner.

ateroskleros

22 oktober 2011

ateroskleros Är en av de allvarliga och farliga kroniska sjukdomarna hjärtkärl och av hjärnan, i vilken enstaka eller flera foci bildas kolesterol och lipid insättningar, ursprungliga atheromatösa plack, bestående av kalcium, kolesterol och bindväv i det inre skalet hos artärerna.

Den artär, där väggen drabbas, blir mindre elastisk och komprimeras därför. Gradvis växer bindväv och förkalkning leda till deformation och signifikant avsmalning av lumen hos artären väggar mellan upp till dess fullständiga igensättning och därmed orsakar kronisk insufficiens blodtillförsel och ischemi hos ett organ, som matar genom den drabbade artären. Det finns också en möjlig akut blockering av artärerna tromber eller innehållet från den nedbrytna substansen av den atheromatösa placken, vilket orsakar komplikationer av ateroskleros, leder till bildandet av nekros (hjärtinfarkt) eller gangrän i det artärfödda organet.

Vanligt nederlag av alla artärer organismen är sällsynt. Mycket ofta observerad ocklusion av blodkärl vissa organ: hjärnan och hjärtat, nedre extremiteter eller njurar. Progression av ateroskleros är uttryckt i det faktum att blodintaget med en intensiv funktionell belastning på orgeln är otillräcklig. Detta leder till obehagliga känslor från kroppen. Sjukdomens klinik varierar beroende på de drabbade artärernas lokalisering och spridning. Ateroskleros har en kronisk kurs och är orsaken funktionshinder och även för tidig död.

Ateroskleros har hypertoni, fetma, en ökad nivå av neuropsykiatrisk belastning, höga kolesterolnivåer, diabetes mellitus, ohälsosam livsstil, otillräcklig motoraktivitet, rökning osv. Den genomsnittliga åldern vid vilken ateroskleros oftast påverkar människokroppen från 40 till 45 år. Män är ateroskleros i 3 och ibland i 4 år. oftare än kvinnor, beror det på det faktum att förebyggande av ateroskleros i det starkare könet oftare inte tas allvarligt. I synnerhet fortsätter männa att röka och dricka alkohol, trots hotet om sjukdom.

Symptom på ateroskleros

Som någon sjukdom har ateroskleros huvuddragen, enligt vilken sjukdomen kan erkännas. Symtom på ateroskleros kan varieras. Allt beror på graden och platsen för ett fartygs förstörelse. Berörda blodkärl orsakar otillräcklig blodtillförsel till hjärnan och, som följd, försämrar dess funktion. Det första symptomet i detta fall är försämring av minnet för de senaste händelserna. Diagnos av ateroskleros vid en sådan utveckling av händelser visar irreversibla förändringar.

Vidare observerar vi känslomässig instabilitet och gradvis intellektuell nedgång. Patienterna klagar ofta på en känsla av pulsation och "buller" i huvudet. Alla andra symptom på ateroskleros beror mer på vilken del av hjärnan som påverkas. Ateroskleros, som påverkar kärlens kärl, blir ofta den främsta orsaken ischemisk stroke.

Komplikationer av ateroskleros

Aterosklerotisk lesion av aortan manifesteras gradvis ökande arteriell hypertoni, buller, som förekommer framför abdominal aorta som stigande. Komplikation i detta fall är otillräcklig blodtillförsel till hjärnan och som en konsekvens - yrsel, svimning, stroke. Att hota patientens liv är exfolierande aorta hematom. Sjukdomen manifesterar sig som en smärta, i bröstkorg eller bukhålan. Det finns alla symptom på akut blodförlust. Den vanligaste och livshotande komplikationen för aortos ateroskleros är aorta aneurysm, kännetecknas av en plötslig bristning med blödning i brösthålan eller i bukhålan, vilket leder till ett dödligt utfall. Aneurysm i bröstkörteln aorta manifesteras av röstens heshet, med grova systoliska ljud, dysfagi.

Frånvaro eller ett litet antal symtom gör aneurysm i buken aorta till den mest livshotande patienten.

Aterosklerotisk lesion mesentera artärer, som närmar tarmarna, uppenbaras av följande symtom:

 • Anfall av koliksmärta i buken (bukväggen), ofta med uppblåsthet och kräkningar, som oftast uppträder efter att ha ätit.
 • clottage arteriella artärer med nekros av mesenterygen och tarmen.

Aterosklerotiska lesioner av artärer och kärl i nedre extremiteterna kännetecknas av följande symtom: kyla i benen, smärta i kalvarna som uppkommer när man går, förändring i fotens hudfärg och deformation av naglarna, försvagning av pulsationen av artärerna, utveckling torr gangren.

Ateroskleros hos njurartären manifesteras av kronisk cirkulationssvikt (ischemi) hos njuren, nephroscleros och kroniskt njursvikt. Trombos av njurartären manifesteras av akut njursmärta, ömhet av palpation och tappning av ländryggsregionen på sidan av den bildade trombosen.

Oavsett placeringen av aterosklerotiska lesioner, skiljer man två typer av komplikationer. Kronisk och akut. Kroniska komplikationer inkluderar kronisk vaskulär insufficiens, som åtföljs av hypoxi, atrofiska och dystrofa förändringar i det drabbade organet. Akuta komplikationer är oftast orsakade av trombi, emboli och vasospasmer, i sådana fall krävs brådskande behandling av ateroskleros och dess komplikationer. Akut ocklusion, åtföljd av akut ischemi, leder till utveckling av hjärtattacker.

Diagnos av ateroskleros

Vid de första manifestationerna av ateroskleros bör du omedelbart kontakta en läkare och genomgå en obligatorisk undersökning. Mycket ofta utvecklas ateroskleros omärkligt under en lång period. Den allmänna riktningen för diagnos av ateroskleros som helhet är som följer:

 • ett frågeformulär för patienten med syftet att ta reda på symptomen - ischemisk hjärtsjukdom, tecken på hjärtsjukdomar i hjärnan, bukflid, intermittent claudication;
 • Inspektion av patienten. Inkluderar identifiering av tecken på förkroppslig åldrande av kroppen. Var uppmärksam på följande tecken: håravfall, samt byte av nagelplattor på benen, överdriven hårväxt i auriklarna och ett antal andra tecken på skador på de inre organen. Hör sedan på de inre organen och palpation av alla tillgängliga artärer. Analys av det avslöjade systoliska bruset vid tiden för att lyssna på hjärtat, öka blodtrycket.
 • Identifiering av riskfaktorer som främjar ateroskleros. Identifiering av hypertoni, fetma, diabetes, nervbelastning, närvaron av dåliga vanor eller andra faktorer som direkt påverkar utvecklingen av ateroskleros.
 • Laboratorie- och instrumentdiagnostik av ateroskleros. Laboratorieutvärdering av fett (lipid) förändringar i kroppen. ekokardiografi. Ultraljudsskanning huvud, nacke och underdelar. elektrokardiografi.

Behandling av ateroskleros

Behandling av ateroskleros är som regel en lång process. Behandlingsregimen, som varar minst 6 månader, innehåller flera komponenter. mottagning lipidemiska preparat, som minskar nivån av lipider i blodet, förbättrar syrebildning av vävnader, förbättrar blodets reologi och ökar elasticiteten i blodkärlens väggar. Utveckling av en speciell diet för att minska kolesterol hos patienten. Neka att röka, som nikotin förvärrar blodtillförseln och främjar trombos. Tar mediciner som minskar risken för trombos.

Närvaron av aterosklerotiska plack, som stör organets normala blodtillförsel, kirurgiska metoder för behandling av ateroskleros. Kirurgiskt avlägsnar det skadade området av blodkärlet, trombusen och ger också proteser av kärlen. Denna metod används för att behandla aterosklerotiska lesioner av artärer i nedre extremiteterna, inre organen och hjärtkärlen.

Förebyggande av ateroskleros

Förebyggande av ateroskleros är att eliminera det största antalet riskfaktorer och livsstilsförändringar. Kategorisk vägran från att röka, kämpar med fetma, ökar fysisk aktivitet, eliminerar stressiga situationer. Studier har visat att eliminering av en faktor som bidrar till utvecklingen av ateroskleros, minskar risken att utveckla sjukdomen i hälften. Därför hjälper en hälsosam livsstil att undvika en sådan sjukdom som ateroskleros.

Ateroskleros - symtom, orsaker, diagnos och behandling av vaskulär arterioskleros

Vad är ateroskleros

ateroskleros - en kronisk sjukdom där artärer påverkas som ett resultat av ett brott mot protein och fettmetabolism i kärlens vävnader. Sjukdomen kännetecknas av bildandet i kärlen av kärl av aterosklerotiska plack, förminskning och deformering av kärl, vilket orsakar ett brott mot blodcirkulationen och skador på inre organ. Ateroskleros av kärlen är en av de mest aktuella sjukdomarna i vår tid. Det står i de första fyra av de vanligaste sjukdomar, funktionshinder och för tidig död. Flera faktorer bidrar till bildandet av ateroskleros: ålder, metaboliska störningar, kroniska sjukdomar.

Orsaker till ateroskleros

Orsaken av ateroskleros består i det faktum att de stora artärerna blir igensatta så kallade aterosklerotiska plack, vilket stör den normala blodtillförseln till organen. Aterosklerotisk plack är en bildning som består av en blandning av fetter (primärt kolesterol) och kalcium. Denna "utväxt" på kärlets inre skal täckes utifrån av en kapsel. Kränka integriteten av däcket (vilket kallas inom medicinen) leder till det faktum att plack börjar att deponera koaglet - konglomerat celler (huvudsakligen blodplättar) och blodproteiner. Tromb dels smalnar ytterligare lumen i artären, och för det andra kan det ha kommit ut en bit av att blodflödet är intresserad mer i kärlet, medan den senare är inte diametern blir så liten att en propp fastnar.

I det här fallet finns det ett allvarligt nedsatt blodcirkulation: blodet slutar helt enkelt att strömma in i något organ (eller en del av det) och det kan dö. Den senare situationen uppstår i följande sjukdomar:

 • stroke,
 • blockering av tarmartärerna,
 • fötterna,
 • infarkt i njuren,
 • mjälteinfarkt etc.

Aterosklerotisk plack växer ständigt och smälter gradvis lumen i artären. I början manifesteras symtomatiken endast med spasmer av artärer (en skarp sammandragning) och sedan med avslappnade artärer.

Riskfaktorer för ateroskleros

Orsakerna till ateroskleros är inte fullständigt förstådda, men riskfaktorerna för utvecklingen av denna sjukdom är kända:

 • rökning
 • hyperlipoproteinemi
 • arteriell hypertoni
 • diabetes mellitus
 • fetma
 • stillasittande livsstil
 • emotionell överbelastning
 • undernäring
 • ärftlig predisposition
 • postmenopausen
 • fibrinosis
 • gomotsisteinuriya
 • hypotyreos

Uteslutning av dessa faktorer är nyckeln till framgångsrik behandling av ateroskleros.

Ateroskleros av cerebrala kärl

Cerebral ateroskleros - den vanligaste hjärnsjukdom påverkar blodkärl muskel-elastisk typ, med bildandet av en enda eller flera lipid lesioner, huvudsakligen kolesterol, fett - ateromatös plack - i det inre skalet cerebrala kärl. Efterföljande tillväxt av bindväv däri (skleros) och förkalkning av kärlväggen leder till en långsamt progressiv deformation och förträngningen av dess lumen tills fullständig zapustevaniya (obliteration) kärlet och därigenom orsaka kronisk, långsamt växande perfusion organsvikt, matas via den infekterade cerebrala kärl. Cerebral åderförkalkning uppstår hos personer äldre än 20 år, men med den högsta frekvensen hos män i åldern 50-60 år och kvinnor äldre än 60 år. Patogenesen är komplex och inte fullständigt dechiffrerad. Spela rollen av de patologiska egenskaperna hos fettmetabolismen och komplex transport- och zhirobelkovyh, å ena sidan, och kränkning av den funktionella och strukturella säkerheten för innerfoder av artärerna - å den andra.

Fördjupning till ateroskleros av cerebrala kärl orsakas ofta arv Riskfaktorerna bidrar till förverkligandet av sjukdomen:

 • upprepade psykomotionella påfrestningar som "inkluderar" neurohumoral mekanismer,
 • påverkar tillståndet av blodkärlens väggar;
 • Arteriell hypertoni, diabetes mellitus, hyperkolesterolemi av olika genes;
 • fetma fetma
 • minskad fysisk aktivitet
 • röka.

Den kliniska bilden varierar beroende på önskad plats och omfattningen av processen, men bestäms alltid av yttringar och följder av ischemisk vävnad eller organ, beroende på graden av förträngning av lumen av de viktigaste artärer, samt på utvecklingen av säkerheter. Eftersom symptomen pathognomonic för ateroskleros i sig är okända är diagnosen motiverad av tecken på skador på enskilda vaskulära områden eller kärl.

Ateroskleros av kärl i nedre extremiteterna

Ofta, med åderförkalkning, drabbas de nedre extremiteternas kärl i förgreningsorter, aorta- och koronarkärl, ytliga lårben och popliteala artärer. Inuti kärlet ackumuleras en porös massa lipider på dess väggar. Lumen av fartygen smalnar, kärlens väggar sår, blodproppar bildas, ärrvävnad växer. På kärlens väggar deponeras granulära massor av kalkhaltiga salter - det finns förkalkning av blodkärl. Vidare förkalkas kärlets hela vägg. Den mest levande manifestationen av att utplåna ateroskleros i nedre extremiteterna är intermittent claudication. När man går, uppstår svåra smärtor i kalvsmusklerna, hamstringarna och även i höftledregionen.

När du slutar smärtan i benen och patienten kan fortsätta. Men med återupptagandet av rörelser uppstår skarpa smärtor igen. Eftersom även fullständig ocklusion av kärlet utvecklar säkerheter cirkulation av djupa lårbensartären och dess förgreningar, kan den kliniska bilden bli suddig. Kyla i benen, kramp i vader på natten, domnade tår, trötthet när man går - allt detta ganska tidiga symptom av åderförkalkning obliterans med lägre ändliga. Blek och cyanotisk hud är också karakteristisk för debut av sjukdomen. Plantar symptom - ett sätt att bedöma anemiseringen av benvävnad. I ryggläge patienten höjer foten till 45 °, utan att böja knäna. I detta fall är han ombedd att böja fotleder - graden av utseendet känslan av trötthet och uppkomsten av blekhet sulor visar graden av kärlskador och utvecklingen av anemi i vävnaderna.

Symptom på ateroskleros

Symtom på ateroskleros beror främst på en undernäring av kroppen, som levereras med en modifierad sklerosartär. Brott mot blodcirkulationen är en av de främsta negativa manifestationerna av ateroskleros, vilket leder till olika komplikationer i hjärtat, hjärnan och andra organers arbete. De karakteristiska symptomen som följer med överträdelsen av kroppens cirkulation innefattar följande:

 • förändring i hudens hud på benen och fingertopparna till blek och blåaktig;
 • nedsatt tolerans för låg temperatur till kroppen, frekventa frossa;
 • Lågt blodtryck, vars värde ofta ändras med tiden;
 • flöde och en känsla av tyngd inom organens område, stark och långvarig smärta.

En patient med ateroskleros känns alltid trött, apati manifest, frekvent svimning, yrsel och generell försämring av hälsan.

Symtom på cerebral arterie ateroskleros

Den största faran av ett patologiskt störning av cerebral cirkulation, som utvecklas på grund av aterosklerotiska halspulsåder och andra blodströmningsvägar som levererar blod till hjärnan (t ex karotisk artär och aorta). Otillräcklig syreförbrukning i hjärnan åtföljs av ett brett spektrum av symptom som anges i listan nedan:

 • Överträdelsen av minnesfunktionen, glömma främst nya händelser;
 • ökad och långvarig huvudvärk, ökar med trötthet;
 • visuella anomalier pekar utseendet och smältbenet direkt framför honom;
 • sömnstörning, drömförsvinnande;
 • Utseendet av ljud och ringande i öronen, liksom andra auditiva abnormiteter;
 • yrsel och svimning
 • brott mot samordning av rörelser.

Ateroskleros av cerebrala kärl manifesteras också genom permanent rodnad i ansiktet, ökad svettning och allmän sjukdomskänsla.

Symptom på kardiovaskulär ateroskleros

Vid utvecklingen av ateroskleros är den vanligaste skadorna på hjärtflödet blodflöde, vilket leder till störningar i hjärtmuskeln - försvagning av kraften i sammandragningar och en ökning av puls med misslyckande av rytmen. Detta leder slutligen till utvecklingen av kranskärlssjukdom och manifestationen av följande symtom på sjukdomen:

 • långvariga svåra brännskador i bröstet intill hjärtat;
 • en känsla av tryck på bröstet ovanifrån eller från insidan;
 • smärta under andningen, intensifierar under en djup inspiration
 • manifestation av angina syndrom;
 • Ökning av hjärtfrekvens och hjärtrytmförstöring.

Ovanstående symtom kan förvärras av ohälsosam livsstil, missbruk av dåliga vanor, undernäring och överarbete.

Symptom på åderförkalkning av kärl i nedre extremiteterna

Dålig öppenheten hos blodflödet, som är ett väsentligt inflytande på organismen ateroskleros, leder till det faktum att blodet inte strömmar i tillräckliga mängder till avlägsna delar av kroppen från hjärtat - de övre och nedre extremiteterna. Den mest uttalade manifestationen av symtom i nedre delen av benen, som i längst bort från hjärtat:

 • uttalade smärtor i underbenen, ökar med att gå och springa;
 • domningar i fötter och tår, konstant känsla av förkylning, frossa;
 • Utseendet på dåligt åtstramande sår i benen och på fotsolen.
 • starka skillnader i temperaturen på benen från andra delar av kroppen (nedre extremiteter kallare);
 • svårighet att bestämma puls på benens artärer.

Karaktäristiska kännetecken av smärta i benen med ateroskleros - de observeras i musklerna. Detta är en viktig punkt, eftersom smärta i nedre extremiteter åtföljs av en sjukdom som artros, men i detta fall observeras inte smärta i musklerna, men i lederna.

Diagnos av ateroskleros

Diagnosen av ateroskleros är berättigad av tecknen på lesionen av enskilda vaskulära områden eller artärer och består alltid av flera huvudsteg:

 • Studie av patientklagomål, Förtydligande av symtom på sjukdomen.
 • undersökning av patienten
 • studie av medicinsk historia, identifiering av riskfaktorer associerade med sjukdomsutvecklingen
 • Det viktigaste och viktigaste steget är laboratorie- och instrumentalmetoderna för diagnos.

Förtydligande patientens symptom och klagomål

I det första skedet jämför doktorn patientens klagomål med symtomen på sjukdomen. Symtom på ateroskleros, beroende på sjukdomsplatsen och scenen, är mycket olika, men ett antal vanliga symptom kan särskiljas:

 • angina angina (smärta i bröstet, vänster axel, underarm, uppkomst efter fysisk ansträngning och stress), arytmi
 • smärtsamma känslor i extremiteterna, domningar, lameness - tecken på skador vid åderförkalkning av kärl i ben och händer
 • huvudvärk, nedsatt minne och intelligens.

Inspektion av patienten

Professionella proffs tillsammans med undersökningen av patientklagomål gör alltid en extern undersökning för närvaron av xanth och xantelasm - neoplasmer på huden med en karakteristisk gul färg. Kontroll kan även omfatta palpation (sondering) all tillgänglig artär (höft, Poplietallymfknutor, lårbens, carotid, och andra), och lyssna på bruset i aorta.

Upprättande av riskfaktorer för ateroskleros

För att diagnostisera sjukdomen ska den behandlande läkaren klargöra riskfaktorerna för sjukdomsutvecklingen (rökning, fetma, diabetes, en obalanserad diet etc.). Men även efter undersökning och upptäckt av yttre tecken på sjukdomen, såväl som att få patienten in i riskgruppen, kan diagnosen inte göras utan laboratorieblodtest och instrumental diagnostik.

Laboratorieforskning

Huvudsyftet med blodprovet är detektion av en förhöjd nivå av lipider (kolesterol, triglycerider). För varje ålder finns en norm, eftersom deras ackumulering, även med en balanserad kost, är oundviklig. Blodprovstagning gör på morgonen och på fastande mage, eftersom det är under sådana förhållanden, är olika biokemiska parametrar påverkas inte genom att dricka en vätska för dagar, äta och fysisk aktivitet.

Duplexskanning av brakiocefaliska artärer

Det är billigt, smärtfri, säker och informativa (upp 99%), blod undersökning metod för halsen föra hjärnan. För detta förfarande använder vi ultraljudssystemet MyLab 50. När sensorn ultraljudsstrålning diagnostiker skanning får en fullständig bild av blodflödet i halsen: lumen, närvaron av kolesterol plack, blodströmningshastighet. Resultaten av diagnosen är klara några minuter efter proceduren.

Duplex skanning av lemmar

Om det finns misstankar om nederlag av armar eller armar i kärlen eller benen genom ateroskleros hjälper duplexskanning av benen att förneka eller bekräfta diagnosen. Denna metod liknar skanningar av brakiocephaliska artärer, det möjliggör att trombi, diagnoser venös insufficiens. Den största fördelen med förfarandet är avsaknaden av kontraindikationer och fullständig säkerhet.

Ultraljudsdopplerografi av cerebrala kärl

Denna metod används för att bedöma tillståndet för blodflödet i hjärnan. Det är baserat på ultraljudsskanning med specialutrustning - Doppler RIMED Digi-Life. Med hjälp av denna metod är det möjligt att diagnostisera ateroskleros av cerebrala kärl i ett tidigt skede och förhindra stroke.

Radiopaque angiografi

Kärnan i denna metod består i införandet av radiopaque substans i artärer och vener genom en särskild kateter och studien av artärer där blodflödet störs. Denna metod är en av de mest exakta i studien av artärer, otillgänglig för duplexscanning. Metoden används ofta för att diagnostisera hjärtsjukdomar - den vanligaste sjukdomen som utvecklas till följd av ateroskleros.

Ankel- och axelindex

Ankel-brachialindexet (LPI) är en viktig indikator vid diagnos av aterosklerotiska lesioner av blodflödet. Detta är förhållandet mellan blodtrycket i benets nedre del och trycket i armen. Vid vissa värden av LIP kan en professionell läkare upptäcka ateroskleros av perifera kärl i tidiga skeden och förhindra dess utveckling.

Radiografi, dator och magnetisk resonansbilder

Röntgen, CT-scanning och MRI för diagnos av sjukdomar är tilldelade till en patient, typiskt i fallet där en mycket specialiserade tekniker för detektion av perifer artär ateroskleros, hjärt- och cerebrala blodflödet inte var tillräckligt. De ger läkare och läkaren information om olika skador, aneurysm (utvidgning av artärerna) och andra sjukdomar.

EKG, stress-EKG och ekkokardiografi

EKG används för misstänkt hjärt- och kärlsjukdom, vilket ofta är en följd av ateroskleros. Detta är en universell metod i kardiologi, och ingen läkare kan ordinera behandling utan det. För att få hjärtat att fungera i en stressig situation, till exempel med fysisk ansträngning, tillämpas ett stress-EKG. Simulera en cykeltur ger läkaren en förståelse för hur de fartyg som matar hjärtat till blod under stressarbete.

Ekkokardiografi (ekkokardiografi) är ett informativt sätt att undersöka hjärtat och kransartären med ultraljud. Doktorgendiagnosen kan i realtid utvärdera naturen av skadorna på väggarna, närvaron av trombi, liksom blodflödet.

Framgång i behandlingen av ateroskleros är helt beroende av aktuell diagnos. Eftersom denna sjukdom inte kan botas bör patienten övervaka sin hälsa under resten av sitt liv, se en läkare och regelbundet genomgå en vaskulär undersökning.

Behandling av ateroskleros

Behandlingen av ateroskleros syftar till att förhindra framsteg av processen och att stimulera utvecklingen av rondeller av blodflöde till det drabbade organet eller en del av kroppen. I systemet för behandling av ateroskleros anses både medicinska och icke-läkemedelsmetoder.

Icke-medicinsk behandling av ateroskleros

 • Normalisering av kroppsvikt.
 • Doserad fysisk aktivitet under förhållanden med tillräcklig syreinflöde. Regimen av laster väljs individuellt med hänsyn till lokalisering och allvarlighet av ateroskleros, liksom samtidiga sjukdomar.
 • En diet med begränsat intag av animaliska fetter, berikat med vitaminer och dietfibrer, vars kalorivärde motsvarar patientens börda.
 • Det rekommenderas att du vägrar att äta feta och stekta livsmedel.
 • Det är lämpligt att ersätta köttet i kosten med fisk (helst hav) 2-3 gånger i veckan.
 • Grönsaker och frukter, rik på fiber och vitaminer, bör utgöra huvuddelen av kosten.
 • Begränsning av alkoholanvändning. Alkohol ökar nivån av triglycerider (kemiska föreningar - estrar av triglycerol med fettsyror), ökningar i kroppsvikt, viktningsflödes gikt (störning av urinsyra metabolism), framkallar muskelskada hos patienter som tar statiner (grupp av läkemedel som påverkar syntesen av leverlipider).
 • Vägran att röka Rökning ökar risken för att utveckla kardiovaskulära sjukdomar, särskilt hjärtinfarkt och arteriella skador i nedre extremiteterna. Rökfria, tvärtom, åtföljs av en ökning av blodet av anti-atogena substanser (substanser som förhindrar aterosklerotiska skador i artärerna).
 • Eliminering av stressiga situationer (konfliktsituationer hemma och på jobbet).

Medicinsk behandling av ateroskleros

 • Statiner - minska leverkolesterolsyntesen och intracellulär innehåll, öka förstörelsen av lipider (fettliknande ämnen) har antiinflammatorisk effekt, förhindra skador på de nya delarna av artärerna.
 • Statiner ökar patienternas livslängd, minskar förekomsten av komplikationer av ateroskleros och svårighetsgrad av arteriell skada.
 • Statiner kan orsaka skador på lever och muskler, så medan tar statiner bör regelbundet övervaka blodprover för framträdande i dem om levernedbrytningsprodukter (alaninaminotransferas - ALT) och muskler (kreatinfosfokinas - CPK).
 • Använd inte statiner med aktiv leversjukdom (om ALT-nivån är mer än 3 gånger högre än normalt).
 • Inhibitorer för absorption av kolesterol i tarmen (en grupp av läkemedel som stör adsorptionen av kolesterol i tarmen). Effekten av denna grupp av läkemedel är begränsad, eftersom kolesterol från mat är omkring 1/5 av den totala kolesterol i kroppen, och 4/5 av kolesterol produceras i levern. Gallsyrabindare (jonbyte harts) - grupp av läkemedel som binder gallsyror med kolesterol i tarmlumen och härledning dem från kroppen. Kan orsaka förstoppning, uppblåsthet, dyspné.
 • Fibrater - grupp av läkemedel som sänker nivån av triglycerid (fettliknande substanser små molekyler) och öka nivån av högdensitetslipoprotein (safener förhindrar ateroskleros). Kan användas tillsammans med statiner.
 • Omega-3 fleromättade fettsyror är en grupp preparat som härrör från fiskmuskulatur. Minska triglyceridnivåer, minska risken för hjärtrytmrubbningar, förlänga livet hos patienter efter hjärtinfarkt (död hjärtmuskeln på grund av att rita upp fullständigt upphörande av blodflödet till det).

Kirurgisk behandling av ateroskleros

Kirurgisk behandling utförs beroende på placeringen av aterosklerotiska plack. Vid en kranskärlspåverkande ateroskleros (egna hjärtartärer) appliceras ett antal åtgärder.

Perkutana metoder för intervention (dvs utan att öppna thoraxen sätts medicinska instrument genom kärlen under röntgenenhetens kontroll):

 • ballongangioplastik (införandet av en speciell kapsel i det drabbade fartyget och dess inflation, vilket bidrar till expansionen av fartygets lumen);
 • Stenting (introduktion till stentkärlens förankringszon - meshbur). Stents är allmetall och med en läkemedelsbeläggning, vilket saktar utvecklingen av ateroskleros
 • öppen hjärtkirurgi;
 • aorto-coronary bypass - skapandet av ett ytterligare flöde av blod till hjärtat av kärl från aorta,
 • mammarokoronär bypass - skapandet av ett ytterligare blodflöde till hjärtkärl från den inre thoraxartären.

När ateroskleros av brachiocefaliska arterier används:

 • perkutana metoder för intervention - stenting av den gemensamma halshinnan eller den inre halshinnan
 • öppen kirurgi - endarterektomi (avlägsnande av det inre skiktet av artären med en aterosklerotisk plack och blodproppar på dess yta).

När ateroskleros av nedre eller övre extremiteter används:

 • perkutana metoder för intervention - stenting av den skadade artären i underbenet, ofta lårben eller popliteal;
 • öppen kirurgi - endarterektomi.

Ateroskleros av tarmartärerna, endast borttagning av del av tarmarna med dess infarkt (tarmkanalens död med fullständigt upphörande av blodflödet till den) utförs.

Behandling av ateroskleros med folkmekanismer

Det mest populära sättet för traditionell medicin, med vilken du kan återhämta sig från en sådan sjukdom som ateroskleros.

Carnation dressing

Denna åtgärd används för vissa symtom på ateroskleros som: huvudspinn och skarp smärta i hjärtat, det kan bidra till att förbättra syn och hörsel.

Du behöver 500 gram vodka, som hälls i en tre-liters burk. Tillsätt också 25 gram kryddskivor och 500 gram socker till vodka i burken, lägg till fyra små citronskalade på förhand. Blanda ingredienserna i burken noggrant tills sockret är helt lösligt och fyll i den återstående volymen med varmt, varmt, kokt varmt vatten.

I två veckor sätter burken med produkten på en mörk plats. Efter två veckor ska vår färdiga produkt tas regelbundet 15 minuter före måltid, 25 gram tre gånger om dagen. Vi slutar inte dricka drogen tills det är över, varefter vi gör en sju dagars paus och vi upprepar igen. Den fullständiga kursen som leder till återhämtning kommer att överföras efter tre sådana banker används.

Behandling av ateroskleros med vitlök och honung

Denna folkmedicin rekommenderas att användas inte bara för ateroskleros, men också för hjärt-kärlsjukdomar. För att förbereda produkten behöver du 250 gram vitlök, som måste slipas på en rivare eller genom en skabb. Vitlök blandas med 350 gram honung. Vi lägger den blandade massan på en mörk plats i en vecka. Efter sju dagar bör den faktiska massan tas på en tesked 15 minuter före måltiden tre gånger om dagen. Vitlök har en positiv effekt på människokroppen, det är användbart för hjärt-kärlsjukdomar, och det kan tas i någon form.

Tinktur av vitlök och citron

Folkmedicinen har inte bara förstärkande egenskaper, men hjälper också till att bota sjukdomen hos ateroskleros. Du behöver 300 gram vitlök som kläms genom vitlöket, som måste sättas i en liten kruka och tillägga den juiceen av tre bara pressade citroner av medelstorlek. Du behöver inte stänga burken, bara binda den med gasbind.

Innan du tar produkten ska infusionen skakas noggrant. Ta en tesked av infusion och späd det i ett glas kokt vatten och dryck. Redan två veckor efter att ha tagit tinkturen hos patienterna förbättras välbefinnandet förbättras minnet, immuniteten stärks och arbetsförmågan återvänder.

Hunden steg från ateroskleros

En annan populär metod för folkbehandling av ateroskleros, som användes i Ryssland, är beredd på basis av dogros. Du kommer att behöva en halv liters burk av rosa höfter, som måste tömmas ut. Med en utspädd hundrosa fyller du en halvliterflaska med 2/3, och häll resten av flaskan med vodka. Under två veckor lämnar vi flaskan på ett mörkt ställe så att läkemedlet är infunderat, men flaskan behöver skaka dagligen. Denna åtgärd måste tas med raffinerat socker. Vid raffinören droppar vi 20 droppar av infusionen och löses upp.

Infusion av japanska sophora

Utmärkt tvättning av organiskt salt från väggarna och renar blodet av japanska Sophora. För att förbereda denna metod behöver du 50 gram japansk sophora, som du måste insistera på 500 gram vodka på en mörk plats i trettio dagar. Detta läkemedel bör tas på en tesked tre gånger om dagen. Om en person inte får dricka alkohol är det en väg ut - Japansk soppa bör bryggas i kokande vatten. Brew som ett te: ett glas vatten vi behöver en tesked Sophora. Denna infusion bör insisteras i 24 timmar i en termos och använd 2 matskedar två gånger om dagen.

Förebyggande av ateroskleros

Som andra sjukdomar är åderförkalkning lättare att förebygga än att behandla. Förebyggande av sjukdomsutvecklingen, som dess behandling, har liknande metoder, vars huvuduppgift är en kvalitativ förändring i livet.

Rökare bör ge upp den dåliga vanan. Nikotin och harts, som finns i cigaretter, stör mikrocirkulationen i väggarna, främjar trombbildning och ersättning av syreceller med kolmonoxid. En rökt cigarett efter en måltid stör den normala processen med lipidmetabolism, som ett resultat av vilket överskott av kolesterol deponeras på innerväggarna.

Skarpt begränsa eller avvisa är och från användningen av alkohol. Direkt utveckling av ateroskleros, det bidrar inte, men det skapar en extra börda för hjärtat och ökar blodtrycket. Men högt blodtryck har en negativ effekt på blodkärlen, vilket får dem att ständigt öka i diameter, vilket på så sätt accelererar utvecklingen av patologi.

En annan viktig terapeutisk och förebyggande metod är övning. De kommer att vara användbara inte bara för personer som är överviktiga, men också för dem vars verksamhet är relaterad till inaktivt arbete. Det finns särskilda program för medicinsk fysisk träning som syftar till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Personer med symptom på ateroskleros rekommenderas att gå i frisk luft. Det finns klasser på speciell respiratorisk gymnastik som tränar patientens kropp.

Ateroskleros Diet

En balanserad kost är en av de viktigaste komponenterna i icke-drogbehandling och förebyggande av sjukdomar. Dieten för ateroskleros innefattar avstötning av feta och salta livsmedel, rostade, från bröd från högsta kvalitet mjöl. Den dagliga kosten bör berikas med grönsaker, örter och frukter. Användbara nötter, havsfisk, torkade frukter.

Förbjudna produkter

Den diet som ordineras för ateroskleros utesluter eldfasta fetter, rött kött, alla feta och stekta livsmedel. Korvprodukter och pâtés, rika buljonger är uteslutna. Det rekommenderas inte att äta slaktbiprodukter (hjärna, lever, etc.). Fettmjölkprodukter faller i opal (fetthalten i ost är högst 30%). Du kan inte gå in i dietbagningen, konfekt med grädde, feta såser.

Rekommenderade produkter

I en liten mängd kan du gå in i kosten olika vegetabiliska oljor och dietkött (det här är kalvkött, magert fjäderfä utan hud, vilt, kaninkött). Lite i taget får man äta ostar (mild och mager). Ägg kan konsumeras, men inte mer än 2 stycken. per vecka. Krydda maten med sojasås. Godis tillåts i en liten mängd. Torrt vin kan också ingå i patientens diet - är att det har positiva effekter på det kardiovaskulära systemet (resveratrol som finns i vin, kämpar med stopp i blodkärlen). Fisken är välkommen (olika arter). Det är värt att äta lättmjölka mejeriprodukter. Gynnsamma grönsaker, bär och frukter. I kosten kan förekomma dietbröd, torra kex, pasta från fullkornsmel, olika spannmål (utom manga). Fördelar med nötter, drycker utan socker.

Skillnader i olika lokalisering av ateroskleros

Ateroskleros kan ha en annan lokalisering. Träffad av fartyg från extremiteterna, är det nödvändigt att begränsa intaget av vitamin D. Diet för cerebral arterioskleros och hals är berikad med B-vitaminer (B6, B12), E, ​​C. Bra att äta tomater. Om carotidartärer påverkas, är det nödvändigt att minska kaloriinnehållet. Det rekommenderas att lossa på grönsaker. Dieten innebär ett förbud mot bakning, godis, pickles, rökt produkter. Vid utplånande ateroskleros rekommenderas att äta en mängd olika livsmedel (huvuddelen av animaliska fetter ska erhållas med mejeriprodukter). Om aortan påverkas rekommenderas det att höja normen

Frågor och svar om ämnet "vaskulär åderförkalkning"

fråga: Hej, berätta för mig, min farfar 73 år med åderförkalkning i underbenen, de säger att benet är knutet, kan något annat göras?

Nu utbredd och tillgänglig för nästan alla som inte befinner sig i ett kritiskt tillstånd och inte behöver en nödamputation bland spridande gangren, sparsamma tekniker.

Angioplastik och stenting - en operation där en ballong sätts in i det drabbade (smalade) kärlet vid slutet av en lång kateter.

Klassisk stenting är ett ingrepp som involverar införandet av en stent (en metallrörlig protes som ger normalt blodflöde) för att upprätthålla en vaskulär lumen.

Shunting är en kirurgisk manipulation, vars syfte är att skapa en ytterligare förbikopplingsväg när artären blockeras av en trombos eller en aterosklerotisk plack.

fråga: En man har 29 års smärta i benen och går inte, men på natten, närmare på morgonen. Varje natt "vrider mina ben". Är detta ett symptom på ateroskleros? Vilka sjukdomar ser det ut?

fråga: Säg mig snälla, finns det några folkmekanismer för behandling av utplånande ateroskleros hos kärlet i nedre extremiteterna? Tacksam på förhand för svaret!

fråga: Välkommen! Min far är 59 år gammal. Han har ateroskleros kritisk stenos i bukspärren, ocklusion av den ytliga femorala artären. Han har också takykardi. ischemisk sjukdom 2 grader. I november var han på sjukhuset, han drogs med droppar och skickades till Krasnodar för operation, men han är rädd. Snälla det är nödvändigt att göra eller göra operation eller det är möjligt med andra metoder som behandlas. Med vänliga hälsningar Tatiana

fråga: Jag är 33 år gammal. Efter diagnos av TBI - risk för högt blodtryck 3-nivå 4. Ateroskleros av cerebrala kärl i 2: e graden. Mot bakgrund av en minskning av venöst utflöde med 80% och en förtjockning av aortan. Kolesterol 4,7. Är det möjligt i min ålder?

fråga: Hur man behandlar ateroskleros med folkmetoder?

fråga: Kvinna 58 år gammal, för ett år sedan proteser av bukaorta, den postoperativa perioden utan komplikationer i att kontrollera kolesterol plack på ultraljud zakryvayushaya clearance med 30-40%. Huruvida det finns en medicinsk behandling?

fråga: Hej, svara på frågan: Min far är 57 år gammal, fick han diagnosen åderförkalkning i de nedre extremiteterna, klarat de tester och skickades för kirurgi, behöver det eller inte? Kan jag göra utan en operation? Tack.

fråga: Välkommen! Min far 68 år gammal, är han diagnosen åderförkalkning i de nedre extremiteterna, var två första månaderna behandlats med stortån säger att svampen och när tårna är mörkröd stål vi bestämde att åderförkalkning, är han nu på sjukhus får behandling, men läkaren sa att snart amputationen av benet kommer att sammanfogas. ingen puls på det, har en kärlkirurg vid samrådet vi inte, men att läsa andras frågor skäl mycket liknar avgöra om det finns en alternativ behandling utan kirurgi, vad du kommer att råda vad du ska göra. Han kommer att släppas ut, men smärtan kommer inte sluta, om det finns smärtstillande medel som kan hjälpa till. Tacksam på förhand för svaret.

fråga: En man, 56 år gammal, visade en hjärt-ultraljud ateros ateroskleros. Har dåliga vanor: länge och många röker, konsumerar alkohol (men missbrukar inte). Förebyggande underhåll spenderade inte, efter att ha lärt sig eller har upptäckt diagnosen, har allt inte behandlats än. Vilka behandlingsmetoder kan hjälpa honom?

fråga: Välkommen! Berätta för mig, kan en fördröjd reaktion, en minskning av minnet, brist på medvetenhet - vara tecken på en aterosklerotisk skada? Den påstådda sjuka mannen är 55 år gammal. Frågorna besvaras alltid efter en lång paus. Om så är fallet, hur kan detta behandlas?

fråga: Är det möjligt att engagera sig i fysisk kultur med ateroskleros.