Huvud / Emboli

Angina pectoris - vad är det? Orsaker, symtom och behandling

Angina är en vanlig hjärtsjukdom som, när den utvecklas, leder till kroniskt hjärtsvikt och hjärtinfarkt. Angina ses ofta som ett symptom på kranskärl i hjärtat - det sker på en bakgrund av fysisk ansträngning eller stress plötslig tryckande bröstsmärtor.

Förmodligen hörde många uttrycket "bröstkorgsträngning". Men inte alla vet att orsakerna till sådant obehag i bröstet ligger i hjärtatsjukan. Eventuella obehagliga upplevelser som åtföljs av smärta i bröstkorgsområdet är det första tecknet på en sjukdom som angina. Allt fel - bristen på blodtillförsel i hjärtmuskeln, vilket orsakar en smärtsam attack.

I denna artikel kommer vi att överväga angina pectoris, symtomen på vad man ska göra, och vad som inte kan göras. Dessutom kommer vi att prata om behandling och effektiva sätt att förebygga sjukdomar.

skäl

Varför uppstår angina, och vad är det? Angina pectoris är en av formerna för ischemisk hjärtsjukdom, kännetecknad av en skarp smärta i bröstregionen. Det är förknippat med det faktum att normal blodtillförsel i ett visst område i hjärtat störs. För första gången beskrivs ett sådant tillstånd av hjärtmuskeln av V. Heberden år 1768.

Alla orsaker till myokardiella näringsstörningar är förknippade med en minskning av koronarkärlens diameter, de innefattar:

 1. Åderförkalkning av kranskärlen - den vanligaste orsaken till myokardischemi där hyllor på väggarna i artärerna av kolesterol, vilket leder till en förträngning av lumen. Därefter åderförkalkning kan kompliceras av hjärtinfarkt (död av en del av hjärtmuskeln på grund av arteriella tromben fullständig överlappning).
 2. Takykardi - ökad frekvens av hjärtsammandragningar, vilket orsakar en ökning av muskelsyreförbrukning och näringsämnen, och kranskärlen inte klarar väl med avseende på lämpligheten av deras leverans.
 3. Hypertensiv sjukdom - ökning av systemiskt arteriellt tryck i kärlen ovanför normen orsakar spasmer (förträngning) av kranskärlskärlen.
 4. Kroppsartärens infektiösa patologi är en endarterit, där kärlens lumen smalnar på grund av deras inflammation.

Bland de predisponerande orsakerna till angina kallas ålderdomen, på grund av den försämrade kärl, metabola sjukdomar, exponering för vävnads degenerativa förändringar. Hos ungdomar utvecklas angina i närvaro av olika sjukdomar, både kardiovaskulära systemet och endokrina, nervösa och metaboliska processer.

Riskfaktorer är överviktiga, rökning, undernäring, medfödd hjärta och vaskulära missbildningar, hypertoni, diabetes mellitus.

klassificering

Beroende på hjärtens reaktion på provokationsfaktorer utmärks flera typer av angina pectoris:

 1. Stabil angina av spänning - dess symptom manifesteras i form av pressning, tråkiga smärtor eller en känsla av tyngd bakom bröstbenet. Typisk är bestrålning i vänster axel eller vänster arm. Smärta orsakas av fysisk aktivitet, stress. Smärtan försvinner spontant i slutet av fysisk aktivitet eller efter att ha tagit nitroglycerin.
 2. Ostabil angina (progressiv angina). En person kan plötsligt känna att han är värre. Och allt detta händer utan några uppenbara skäl. Utvecklingen av denna typ av angina pectoris är associerad med förekomsten i hjärtkärlet hos en spricka lokaliserad nära den aterosklerotiska placken. Detta leder till bildandet av blodproppar i koronarkärlen, vilket stör det normala flödet av blod.
 3. Spontan (variant) angina, inträffar sällan, det orsakar en kramp i kranskärlen, vilket orsakar hjärtmuskeln erhåller mindre blod och syre. Det uppenbaras av allvarlig smärta bakom brystbenet, hjärtritmen störs. Spasm leder inte till hjärtinfarkt, passerar snabbt och orsakar förlängt syreförlust i myokardiet.

Symtom på stenokardi

När angina inträffar är huvudsymptomen, som i de flesta hjärtsjukdomar, smärta. Oftast förefaller det under en stor fysisk ansträngning, men det kan också utvecklas mot bakgrund av känslomässig spänning, vilket uppträder mindre ofta.

Smärtan är lokaliserad bakom bröstbenet, den har en pressande karaktär, därför har angina pectoris det andra namnet - "angina pectoris". Människor beskriva känslan på olika sätt: någon känns som en tegelsten i bröstet, vilket gör det svårt att andas, klagar någon av trycket i hjärtat, någon tenderar att känna en brännande känsla.

Smärtan rullar genom attacker, som i genomsnitt inte längre än 5 minuter. Om varaktigheten av attacken är mer än 20 minuter - det kanske redan bevittna övergången av angina attack vid akut hjärtinfarkt miokarda.Chto När det gäller frekvensen av attacker, allt individuellt - mellanrummen mellan dem gör ofta många månader, och ibland upprepade attacker med 60 eller till och med 100 gånger per dag.

De konstanta följeslagarna av angina angrepp är också känslan av en övergående katastrof, panik och rädsla för döden. Förutom ovanstående symtom på angina kan det indikera tecken som dyspné och snabb trötthet, även med mindre belastningar.

Symptom på angina liknar de som är av hjärtinfarkt. Det kan vara svårt att skilja en sjukdom från en annan. Angina angrepp passerar om några minuter om patienten sätter sig ner för att vila eller tar nitroglycerin. Och från en hjärtattack hjälper inte sådana enkla medel. Om smärtan i bröstet och andra symtom inte går längre än vanligt - ring en ambulans omgående.

Vad man ska göra vid angina pectorisattack - en nödsituation

Vad ska jag göra när det finns ett symtom på angina, vad kan man inte göra? Före ankomsten av en ambulans med en sådan anginaattack är följande behandling hemma nödvändig:

 1. I inget fall kan du ge emot känslor och panik, eftersom detta kan försämra spasmen avsevärt. Det är därför som det är nödvändigt att lugna en sjuk person med alla metoder och inte visa din egen rädsla.
 2. Sätta patienten med benen nere, låt honom inte komma upp. Om en angina paus pausar i rummet, måste du försäkra dig om att frisk luft kommer in i rummet - öppna fönstren eller dörren.
 3. Ge nitroglycerinpillen under tungan i den angivna dosen, vilket kardiologen tidigare föreskrev, om nitroglycerin är i aerosolform, andas därefter inte in en dos. Koncentrationen av nitroglycerin i blodet når maximalt efter 4-5 minuter och börjar minska efter 15 minuter.
 4. Varför under språket? Absorberas i munhålan, kommer nitroglycerin inte in i den totala blodbanan, men direkt till kranskärlskärlen. De expanderar, blodflödet till hjärtmuskeln ökar flera gånger, symtomen på angina stoppas.
 5. Om attacken inte avta inom 10-15 minuter, även efter upprepad administrering av nitroglycerin, bör analgetika användas som en längre attack kan vara den första manifestationen av akut hjärtinfarkt. Vanligtvis penetrerar angina angina genom 5, maximalt efter 10 minuter.
 6. Mer än 3 gånger kan du inte använda nitroglycerin, eftersom det kan finnas ett kraftigt fall i blodtrycket, vilket leder till allvarliga konsekvenser.
 7. En ambulans ska kallas om angina angrepp uppträdde för första gången i livet, och mot bakgrund av att alla ovannämnda åtgärder vidtas tar det inte mer än tio minuter.

I allmänhet minskar förstahjälp vid angina angina att man tar mediciner som utvider koronärkärlen. Dessa inkluderar kemiska derivat av nitrater, det vill säga nitroglycerin. Effekten kommer inom några minuter.

Behandling av angina pectoris

Alla metoder för behandling av angina syftar till att uppnå följande mål:

 1. Förebyggande av hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd;
 2. Förebyggande av sjukdomsprogression;
 3. Minska antalet, varaktigheten och intensiteten av attacker.

Den viktigaste rollen i att uppnå det första målet är att ändra patientens livsstil. Förbättringar i prognosen för sjukdomen kan uppnås genom följande åtgärder:

 1. Vägran att röka
 2. Måttlig fysisk aktivitet.
 3. Diet och viktminskning: begränsande konsumtion av salt och mättat fett, regelbunden konsumtion av frukt, grönsaker och fisk.

Rutinläkemedels angina terapi innefattar mottagning antianginala (anti-ischemisk) läkemedel som minskar behovet av hjärtmuskeln syre: De långverkande nitrater (. Erinita, sustaka, Nitrosorbid, nitrong et al), B-blockerare (. Propranolol, trazikora et al), Molsidomine (korvatona ), kalciumkanalblockerare (verapamil, nifedipin), preductal etc.

Vid behandling av angina tillrådligt att använda anti-sklerotiska preparat (grupp av statiner - lovastatin, Zocor), antioxidanter (tokoferol, Aevitum), trombocytaggregationshämmande medel (aspirin). I ett framskridet stadium av instabil angina, när smärtan inte försvinner under en lång tid, är kirurgiska metoder som används för att behandla kärlkramp:

 1. Aortokoronär bypass: När ett extra hjärtkärl dras från din egen ven, direkt från aortan. Frånvaron av syresvält eliminerar helt symptomen på angina pectoris.
 2. Stenirovanie hjärtkärl i angina pectoris tillåter dig att skapa en viss diameter av artärerna, inte föremål för förminskning. Kärnan i operationen: infogas i hjärtatärrörsröret, som inte krymper.

Förloppet av angina och sjukdomsfallet

Angina är kronisk. Anfall kan vara sällsynt. Den maximala varaktigheten av angina pectorisattack är 20 minuter, kan leda till hjärtinfarkt. Hos patienter med långvarig angina utvecklas kardioskleros, hjärtritmen är bruten, symtom på hjärtsvikt uppträder.

förebyggande

För effektiv förebyggande av angina pectoris är eliminering av riskfaktorer nödvändig:

 1. Titta på din vikt, försök att inte erkänna fetma.
 2. För alltid glöm inte rökning och andra dåliga vanor.
 3. Behandla därmed associerade sjukdomar, vilket kan bli en förutsättning för utvecklingen av angina pectoris.
 4. När en genetisk predisposition till hjärtsjukdomar, för att ägna mer tid för att stärka hjärtmuskeln och ökar elasticiteten i blodkärlen, besöka kontoret för sjukgymnastik och strikt följa alla råd av den behandlande läkaren.
 5. Att leda en aktiv livsstil, eftersom hypodynamin är en av riskfaktorerna i utvecklingen av angina pectoris och andra sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.

Som sekundärprofylax med redan etablerade diagnos av angina pectoris är nödvändigt för att undvika störningar och fysisk ansträngning profylaktiskt att ta nitroglycerin laster, förebyggande av åderförkalkning, terapisjukdomstillstånd.

Angina pectoris

Angina pectoris - Formen av IHD, kännetecknad av paroxysmal smärta i hjärtat, på grund av akut misslyckande av blodtillförseln till myokardiet. Avgränsa stenokardi av en spänning som uppstår vid fysisk eller emotionell belastning, och rostokardi, som uppstår genom fysisk ansträngning, oftare på natten. Förutom smärta bakom brystbenet finns det en känsla av kvävning, hudens hud, fluktuationer i pulsfrekvensen, känslor av avbrott i hjärtans arbete. Kan orsaka utveckling av hjärtsvikt och hjärtinfarkt.

Angina pectoris

Angina pectoris - Formen av IHD, kännetecknad av paroxysmal smärta i hjärtat, på grund av akut misslyckande av blodtillförseln till myokardiet. Avgränsa stenokardi av en spänning som uppstår vid fysisk eller emotionell belastning, och rostokardi, som uppstår genom fysisk ansträngning, oftare på natten. Förutom smärta bakom brystbenet finns det en känsla av kvävning, hudens hud, fluktuationer i pulsfrekvensen, känslor av avbrott i hjärtans arbete. Kan orsaka utveckling av hjärtsvikt och hjärtinfarkt.

Som en manifestation av kranskärlssjukdom uppträder angina hos nästan 50% av patienterna, vilket är den vanligaste formen av ischemisk hjärtsjukdom. Förekomsten av angina är högre bland män - 5-20% (jämfört med 1-15% bland kvinnor), med ålder ökar frekvensen dramatiskt. Angina på grund av specifika symtom är också känd som "angina pectoris" eller kranskärlssjukdom.

angina utlöses av akut insufficiens av koronarblodflödet, som utvecklas som ett resultat av en obalans mellan hjärtmyocyter behöver för syre och sin tillfredsställelse. Brott mot perfusion av hjärtmuskeln leder till iskemi. Som ett resultat, brutit ischemi oxidativa processer i myokardiet: det finns en överdriven ackumulering av ofullständigt oxiderade metaboliter (mjölksyra, kolsyra, pyrodruvsyra, fosforsyra och andra syror), varvid jonjämvikt störs, minskar ATP-syntes. Dessa processer få den första diastoliskt och systolisk dysfunktion, och sedan myokardiala elektrofysiologiska avvikelser (förändringar i ST-segmentet och T-vågen i EKG) och, slutligen, utvecklingen av det smärtsamma svaret. Sekvensen av förändringar som sker i hjärtmuskeln kallas "ischemisk kaskad", som bygger på en kränkning av perfusion och förändringar i ämnesomsättningen i hjärtmuskeln, och det sista steget är att utveckla angina.

Oxygenbrist är speciellt akut i myokardiet under emotionell eller fysisk stress. Av denna anledning uppträder angina attacker ofta med ökad hjärtfunktion (under fysisk aktivitet, stress). Till skillnad från akut hjärtinfarkt, där irreversibla förändringar utvecklas i hjärtmuskeln, är kranskärlssyndrom övergående i angina pectoris. Om myokardhypoxi överstiger tröskelvärdet för överlevnaden kan emellertid angina utvecklas till ett hjärtinfarkt.

Orsaker och riskfaktorer för angina pectoris

Den främsta orsaken till angina, såväl som kranskärlssjukdom, är den åderförkalkning-inducerade förminskningen av koronarkärlen. Angina attacker utvecklas med en minskning av lumen i kransartärerna med 50-70%. Ju mer uttalad aterosklerotisk stenos, desto svårare angina uppträder. Svärtan hos angina beror också på omfattningen och placeringen av stenos, på antalet drabbade artärer. Patogenesen av angina pectoris är ofta av blandad natur, och tillsammans med aterosklerotisk obstruktion kan det finnas processer av trombbildning och spasmer i kransartärerna.

Ibland angina uppstår endast som en följd av vasokonstriktion utan aterosklerozirovaniya artärer. Då ett antal patologier i det gastrointestinala området (diafragmabråck, kolelitiasis, etc.) såväl som smittsamma och allergiska sjukdomar, syfilitisk och reumatoida lesioner i kärl (aortitis nodosa, vaskulit, endarteritis) kan utveckla reflektor cardiospasm orsakad av kränkning av Högre Nervous reglering av koronar hjärtsartärer - den så kallade reflexangina.

Utveckling, progression och manifestation av angina påverkas av modifierbara (flyttbara) och omodifierade (oåterkalleliga) riskfaktorer.

Omodifierade angina riskfaktorer inkluderar kön, ålder och ärftlighet. Det har redan noterats att män är mest utsatta för angina pectoris. Denna trend råder upp till 50-55 år, det vill säga före inträdet av menopausala förändringar i den kvinnliga kroppen som minskar produktionen av östrogen -.. kvinnliga könshormoner, "skydda" Hjärtat och kranskärlen. Efter 55 år förekommer angina hos personer av båda könen med ungefär lika frekvens. Angina uppstår ofta i direkta släktingar till patienter med kranskärlssjukdom eller hjärtinfarkt.

På modifierbara riskfaktorer för angina har en person förmågan att påverka eller utesluta dem från sitt liv. Ofta är dessa faktorer nära sammanhängande, och att minska den negativa påverkan av en eliminerar den andra. Så, minskning av fett i konsumerad mat leder till en minskning av kolesterol, kroppsvikt och blodtryck. Bland de eliminerbara riskfaktorerna för angina pectoris ingår:

I 96% av patienter med angina detekterad kolesterol ökning et al. Lipid fraktioner med aterogen verkan (triglycerider, lipoprotein med låg densitet), vilket leder till avsättning av kolesterol i artärerna som förser hjärtmuskeln. Ökning av lipid i sin tur stärker processerna för blodproppsbildning i blodkärlen.

Vanligtvis förekommer hos individer som konsumerar livsmedel med högt kaloriinnehåll med alltför stora mängder animaliska fetter, kolesterol och kolhydrater. Patienter med angina pectoris behöver begränsa kolesterol i mat upp till 300 mg, bordsalt - upp till 5 g, ökning av intag av kostfiber - mer än 30 g.

Otillräcklig fysisk aktivitet predisponerar utvecklingen av fetma och kränkningen av lipidmetabolism. Effekten av flera faktorer samtidigt (hyperkolesterolemi, fetma, hypodynami) spelar en avgörande roll vid förekomsten av angina pectoris och dess progression.

Rökning cigaretter ökar koncentrationen av karboxyhemoglobin i blodet - en kombination av kolmonoxid och hemoglobin, vilket orsakar syrehushållning av celler, främst kardiomyocyter, arteriell spasm, ökat blodtryck. I närvaro av ateroskleros bidrar rökning till den tidiga manifestationen av angina och ökar risken för att utveckla akut hjärtinfarkt.

Det följer ofta IHD-kursen och främjar utvecklingen av angina pectoris. Med arteriell hypertension, på grund av ökningen av systoliskt blodtryck ökar myokardspänningen och syrebehovet ökar.

Dessa förhållanden åtföljs av en minskning av syretillförsel till hjärtmuskeln och provocera angina attacker, både i bakgrunden av koronär ateroskleros och i dess frånvaro.

I närvaro av diabetes ökar risken för IHD och angina dubbelt. Diabetiker med 10 års erfarenhet av sjukdomen lider av svår ateroskleros och har en sämre prognos vid angina och hjärtinfarkt.

 • Ökning av blodets relativa viskositet

Det främjar processerna av trombbildning i stället för utveckling av aterosklerotisk plack, ökar risken för kranskärlstrombos och utvecklingen av farliga komplikationer av kranskärlssjukdom och angina.

Hjärtat under stress arbetar under tillstånd av ökad stress: angiospasm utvecklas, blodtryckstryck, myokardiell syreförsörjning och näringsämnen försämras. Därför är stress en kraftfull faktor som orsakar angina, hjärtinfarkt, plötslig kranskärldöd.

Bland riskfaktorerna för angina ingår även immunreaktioner, endoteldysfunktion, ökad hjärtfrekvens, för tidig klimakteriet och intaget av hormonella preventivmedel hos kvinnor etc.

Kombinationen av 2 eller flera faktorer, även måttligt uttryckt, ökar den övergripande risken för att utveckla angina pectoris. Närvaron av riskfaktorer bör beaktas vid bestämning av behandlingstaktik och sekundärt förebyggande av angina pectoris.

Klassificering av angina pectoris

Enligt den internationella klassificeringen som antogs av WHO (1979) och All-Union Cardiological Scientific Center (VKNC) från Sovjetunionen Akademin för medicinska vetenskaper (1984) utmärks följande typer av angina pectoris:

1. ansträngningsdyspné angina - förekommer i form av transienta episoder av bröstsmärta som orsakas av känslomässiga eller fysiska aktiviteter som ökar den metaboliska efterfrågan av myokardiet (takykardi, ökat blodtryck). Vanligtvis försvinner smärtan i vila eller stoppas av intaget av nitroglycerin. Stressens angina innefattar:

Den första förekomsten av angina pectoris - varar upp till 1 månad. från den första manifestationen. Kan ha en annan kurs och prognos: regress, gå till stabil eller utveckla angina.

Stabil angina - varar mer än 1 månad. Enligt patientens förmåga att överföra fysiska belastningar är indelad i funktionella klasser:

 • Jag klass - god tolerans för vanlig fysisk ansträngning; Utvecklingen av angina attacker orsakas av överdriven belastning, utförd lång och intensiv;
 • II klass - normal fysisk aktivitet är något begränsad; Förekomsten av angina attacker provoceras genom att gå på jämn mark mer än 500 m, klättra uppför trappan mer än 1 våning. Utvecklingen av angina angrepp påverkas av kallt väder, vind, känslomässig upphetsning, de första timmarna efter sömnen.
 • III klass - vanlig fysisk aktivitet är starkt begränsad; Anfall av angina pectoris orsakas av att gå i vanligt tempo över marknivå för 100-200 m, klättra uppför trappan till 1: a våningen.
 • IV-klass - angina utvecklas med minimal fysisk aktivitet och går mindre än 100 m, bland sömn, i vila.

Progressiv (instabil) angina pectoris är en ökning av svårighetsgraden, varaktigheten och frekvensen av anfall som svar på en patients vanliga belastning.

2. Spontan (speciell vasospastisk) angina pectoris - orsakad av en plötslig spasma i kransartärerna. Angina pectoris utvecklas endast i vila, på natten eller tidigt på morgonen. Spontan angina, åtföljd av ST-segmentets uppkomst kallas variant, eller Prinzmetal angina.

Progressing, liksom några varianter av spontan och första gången angina pectoris kombinerad med begreppet "instabil angina".

Symtom på stenokardi

Ett typiskt symptom på angina pectoris är smärtan bakom bröstbenet, sällan till vänster om båren (i hjärtans utskjutning). Smärta sensioner kan vara komprimerande, pressande, brännande, ibland - skärning, dra, borrning. Smärtaintensiteten kan vara från tolerant till mycket uttalad, vilket medför att patienterna stönas och skriker, för att uppleva rädsla för nära död.

Smärta som strålar i första hand i vänster arm och skuldra, underkäken, till vänster under bladet i epigastrisk regionen; i atypiska fall - i högra halvan av stammen, benen. Bestrålning av smärta av angina pectoris på grund av dess spridning från hjärtat till de cervikala VII och I-V-bröstkorg spinala segment, och vidare genom centrifugal innerveras av nerver zoner.

Smärta med angina uppträder ofta vid gång, klättring i trappan, ansträngning, stress, kan inträffa på natten. Smärta attacken varar från 1 till 15-20 minuter. Faktorer som underlättar angina pectorisattack är nitroglycerins intag, stående eller sittande.

Under en attack upplever patienten brist på luft, försöker stoppa och stå still, pressar handen mot bröstet, blir blek; Ansiktet tar ett smärtsamt uttryck, övre extremiteterna blir kalla och domna. I början börjar pulsen bli frekventare, då krymper den, det är möjligt att utveckla arytmi, oftare extrasystol och en ökning av blodtrycket.

En långvarig angina angrepp kan utvecklas till ett hjärtinfarkt. Långsiktiga komplikationer av angina är kardioskleros och kroniskt hjärtsvikt.

Diagnos av angina pectoris

Som ett erkännande av angina beakta patientens klagomål, natur, plats, strålning, varaktigheten av smärta, villkoren för deras förekomst och de faktorer koppning av en attack. Laboratoriediagnos innefattar studie totalt kolesterol, ASAT och ALAT, HDL och låg densitet, triglycerider, laktatdehydrogenas, kreatinkinas, glukos, elektrolyter och blodkoagulering. Av särskild betydelse är den diagnostiska bestämningen av kardiellt troponin I och T - markörer, tecken på hjärtmuskelskada. Identifiera dessa proteiner myocardial säger om händelsen en mindre hjärtattack eller hjärtinfarkt, och kan förhindra utvecklingen av post-infarkt angina.

EKG, taget vid anginahöjdshöjden, avslöjar en minskning av ST-intervallet, förekomsten av en negativ T-våg i bröstet leder, ledning och rytmförstöring. Daglig EKG-övervakning gör det möjligt att fixa ischemiska förändringar eller deras frånvaro vid varje attack av angina pectoris, hjärtfrekvens, arytmi. Ökande hjärtfrekvens före attacken möjliggör tänkande angina pectoris, normal hjärtfrekvens - om spontan angina. Ekkokardiografi med angina identifierar lokala ischemiska förändringar och kränkningar av myokardiell kontraktilitet.

Velgoergometriya (VEM) är ett prov som visar vad den maximala lasten kan flytta patienten utan hot om ischemi. Belastningen definieras av en cykel för att nå submaximal hjärtfrekvens med en samtidig EKG inspelning. Med ett negativt prov uppnås en submaximal hjärtfrekvens på 10-12 minuter. i frånvaro av klinisk och EKG-manifestationer av ischemi. Det anses vara ett positivt test, tillsammans vid tidpunkten för last attack av angina eller ST-segment skift av en millimeter eller mer. angina Detektion är också möjligt genom att inducera transient myokardischemi styrs via den funktionella (transesofageal förmaksstimulering) eller farmakologisk (izoproterenolovoy, prover med dipyridamol) belastningstest.

Myocardscintigrafi utförs för att visualisera perfusion av hjärtmuskeln och för att identifiera däri bränn förändringar. Radioaktivt tallium aktiva läkemedlet absorberas viabla kardiomyocyter, och mot kärlkramp, åtföljd koronaroskleroza, identifierade fokala områden av myokardisk perfusion störningar. Diagnostic koronarangiografi utfördes för att bedöma läget, omfattning och förekomsten av hjärtsjukdomar i artärerna, som gör det möjligt att fatta beslut vid val av behandlingsmetod (konservativ eller kirurgisk).

Behandling av angina pectoris

Den syftar till att stoppa samt förhindra attacker och komplikationer av angina pectoris. Första hjälpen för angina attacker är nitroglycerin (i en bit socker håll i munnen tills den är helt resorberad). Smärtlindring kommer vanligtvis i 1-2 minuter. Om attacken inte slutar, kan nitroglycerin användas igen med 3 minuters mellanrum. och inte mer än 3 gånger (med tanke på risken för en kraftig minskning av blodtrycket).

Rutinläkemedels angina terapi innefattar mottagning antianginala (anti-ischemisk) läkemedel som minskar behovet av hjärtmuskeln syre: De långverkande nitrater (pentaerytrityl tetranitrat, isosorbiddinitrat, etc.), B-blockerare (propranolol, oxprenolol, etc), molsidomin, kalciumkanalblockerare (verapamil, nifedipin), trimetazidin och andra;

Vid behandling av angina lämpligt att använda anti-sklerotisk preparat (grupp av statiner - lovastatin, simvastatin), antioxidanter (tokoferol), trombocytaggregationshämmande medel (acetylsalicylsyra till dig). Genom indikationer genom profylax och behandling av rytm och ledningsstörningar; med hög funktionsklass av angina utförs kirurgisk revaskularisering: ballongangioplastik, coronary artery bypass grafting.

Prognos och förebyggande av angina pectoris

Angina pectoris är en kronisk invalidiserande hjärtpatologi. Med progressionen av angina är risken att utveckla ett hjärtinfarkt eller död högt. Systematisk behandling och sekundärt förebyggande medel bidrar till att övervaka korsningen av angina pectoris, förbättra prognosen och upprätthålla förmågan att arbeta samtidigt som fysisk och emotionell stress begränsas.

För effektivt förebyggande av angina är nödvändigt att eliminera de riskfaktorer.. Reduktion av övervikt, kontroll blodtryck, diet optimering och livsstil, etc. Som en sekundär profylax hos redan etablerad diagnos av angina är nödvändigt för att undvika störningar och fysisk ansträngning profylaktiskt för att ta nitroglycerin att ladda, bära förebyggande av ateroskleros, terapirelaterade patologier (diabetes, gastrointestinala sjukdomar). Anslutning till rekommendationerna för behandling av angina, ta emot långverkande nitrater och apotek kontroll kardiolog kan uppnå långsiktig remission tillstånd.

Angina pectoris - vad är dessa, tecken, symptom, behandling och akutsjukvård för hjärtinfarkt

Angina pectoris är ett smärtssyndrom i hjärtat, som orsakas av otillräcklig blodtillförsel till hjärtmuskeln. Med andra ord är angina inte en självständig sjukdom, utan en kombination av symtom relaterade till smärtssyndrom. Stenokardiskt syndrom är en manifestation av ischemisk hjärtsjukdom (CHD).

Vad denna sjukdom är, varför den uppstår hos människor, och vilka huvudskyltar och behandlingsmetoder är effektiva i angina pectoris, vi kommer att överväga senare i artikeln.

Angina pectoris: vad är det?

Klinisk bild

Vilka läkare säger om högt blodtryck

Jag har behandlat högt blodtryck i många år. Enligt statistiken avslutas hypertoni i 89% av fallen av hjärtinfarkt eller stroke och död hos en person. Nu dör cirka två tredjedelar av patienterna inom de första 5 åren av sjukdomen.

Följande faktum - att slå ner trycket är möjligt och det är nödvändigt, men det botar inte själva sjukdomen. Det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck och det används av kardiologer i deras arbete är Giperium. Läkemedlet fungerar på grund av sjukdomen, vilket gör det möjligt att helt avstå från högt blodtryck. Dessutom kan varje rysk medborgare få det i det federala programmet gratis.

Angina pectoris är ett kliniskt syndrom som kännetecknas av obehag eller kraftig bröstsmärta, vars främsta orsak är kränkning av blodkronans blodförråd till hjärtmuskeln.

Namnet är associerat med symtomen på sjukdomen, som manifesterar sig i en känsla av tryck eller kompression (smalstenos från grekiska), brännande känslor i hjärtat (kardia), bakom bröstbenet, blir smärta.

Som en manifestation av kranskärlssjukdom uppträder angina hos nästan 50% av patienterna, vilket är den vanligaste formen av ischemisk hjärtsjukdom. Prevalensen är högre bland män - 5-20% (jämfört med 1-15% bland kvinnor), med ålder ökar frekvensen dramatiskt. Angina på grund av specifika symtom är också känd som "angina pectoris" eller kranskärlssjukdom.

Symptom på angina uppträder på grund av ateroskleros av kransartärerna - en sjukdom där kolesterol deponeras på sina väggar och atheromatösa plack bildas. Med tiden smalnar lumen, ofta sker en fullständig blockering.

klassificering

För närvarande, baserat på egenskaperna hos den kliniska kursen, finns det tre huvudvarianter av angina pectoris:

Stabil angina

Stabil angina - innebär att attacker av bröstsmärta i den föregående månaden eller längre i patienten var ungefär lika stora i intensiteten. Stabil kallas också angina pectoris, eftersom utvecklingen av anfall är förknippad med ett alltför intensivt arbete i hjärtmuskeln, vilket tvingas att pumpa blod genom kärlen, vars lumen minskas med 50 till 75%.

Var försiktig

Hypertoni (tryck hopp) - i 89% av fallen dödar en patient i en dröm!

Vi skyndar oss att varna dig, majoriteten av droger från hypertoni och normalisering av trycket - detta är en fullständig bedrägeri av marknadsförare, som vindar hundratals procent på droger, vars effektivitet är noll.

Apoteksmafia tjänar mycket pengar för att lura sjuka människor.

Men vad ska man göra? Hur behandlas det om bedrägeri överallt? Doktor i medicinsk vetenskap Belyaev, Andrei S. utförde sin egen utredning och fann en väg ut ur denna situation. I denna artikel om kemi laglöshet, Andrei Sergeyevich också berättade hur man skyddar dig från döden på grund av ett sjukt hjärta och tryck spikar gratis ! Läs artikeln på den officiella hemsidan för Ryska federationen för folkhälsa och kardiologi under länken.

Angina är uppdelad i 4 funktionella klasser (FC):

 1. Anfall av bröstsmärta förekommer sällan, endast med maximal fysisk och emotionell överbelastning. Förändringar på EKG är sällsynta. Kroppsartärernas lumen kan begränsas med 50%. Kanske bara en av dem påverkas av ateroskleros.
 2. Den andra funktionella klassen orsakar anfall och smärta när man klättrar stegen, går fort efter en riklig måltid. De provokerande faktorerna är ofta frostigt väder och vind.
 3. I FC 3 diagnostiseras en allvarlig begränsning av fysisk aktivitet. Stenokardi känner sig lugnt mot en platt väg ett avstånd på ett hundra till tvåhundra meter, stigande till första våningen. Anfall blir vanligt om patienten röker. Sådana patienter har lugn i vila i ett benäget läge efter en nervös chock.
 4. Med FC 4 orsakar varje minsta belastning smärta och obehag. Ofta i en historia av en person med denna variant av angina pectoris kan man hitta en hjärtattack eller hjärtsvikt i ett kroniskt skede. Ofta sker ett arg syndrom helt lugnt eller till och med på natten.

Ostabil hjärtinfarkt

Vad är det Ostabil angina kännetecknas av smärtsamma attacker av varierande intensitet, varaktighet, oförutsägbar förekomst, till exempel - i vila. Smärtsyndrom är svårare att stoppa när nitrat (nitroglycerin) tas. Risken att utveckla hjärtinfarkt är högre, i motsats till den stabila formen av denna patologi.

Ostabil angina delar upp:

 • Den första förekomsten av angina pectoris - den första attacken var senast 30 dagar.
 • Framsteg - ökar svårighetsgraden, varaktigheten eller frekvensen av smärtsamma attacker.
 • Spontan (Prinzmetal eller vasostatisk) - uppträder som ett resultat av spasmer i kransartärerna.
 • Tidig postinfarkt angina pectoris - under perioden upp till 14 dagar efter hjärtinfarkt.

Det finns också en så kallad variant angina, som ofta manifesterar sig på natten eller tidigt på morgonen. Anfall inträffar när patienten är vilad. De varar i genomsnitt cirka 3-5 minuter. De provoceras av en plötslig spasma i kransartärerna. I detta fall kan kärlens väggar lastas med plack, men ibland är de helt rena.

För att skilja mellan stabil och instabil angina pectoris är det nödvändigt att utvärdera följande faktorer:

Våra läsares berättelser

Besegrade hypertensionen i huset. Det har varit en månad sedan jag glömde över press hopp. Åh, hur mycket jag har försökt allt - ingenting hjälpte. Hur många gånger gick jag till polikliniken, men jag blev ordinerad med oanvända mediciner igen och igen, och när jag återvände läkade bara händerna upp. Slutligen klarade jag trycket, och allt tack vare den här artikeln. Alla som har problem med press - läs nödvändigtvis!

Läs hela artikeln >>>

 • Vilken nivå av fysisk aktivitet provocerar angina pectorisattack;
 • varaktighet;
 • Effekt av nitroglycerin.

Med stabil angina provoceras en attack av samma nivå av fysisk eller känslomässig stress. Vid instabila former provoceras attacken genom mindre fysisk ansträngning eller ens i vila.

Med stabil angina varaktighet är inte längre än 5 till 10 minuter och med instabil angina kan det ta upp till 15 minuter.

skäl

Riskfaktorer inkluderar ärftlighet, ålder och kön. Män 50-55 år är mer benägna att utveckla sjukdom än kvinnor. Om vi ​​talar om procentsatsen, då i åldern 45 till 54 år stör angina-attacker stör 2-5% av befolkningen, medan den i 65-74-åringar ökar till 10-20%.

Den främsta orsaken till angina, såväl som kranskärlssjukdom, är den åderförkalkning-inducerade förminskningen av koronarkärlen. Symtom utvecklas med en minskning av lumen i kransartärerna med 50-70%. Ju mer uttalad aterosklerotisk stenos, desto svårare angina uppträder.

Faktorer som bidrar till framväxten av angina attacker är:

 • Förstärkt fysisk aktivitet;
 • Stark känslomässig upplevelse, stress;
 • takykardi;
 • Avsluta från ett varmt rum till ett kallt, kallt och blåsigt väder.

De mest benägna att angina är:

 • Personer av en manlig;
 • Personer med övervikt, fetma;
 • högt blodtryck;
 • Beroende på rökning, alkohol, droger
 • Fläktar av snabbmat;
 • Människor med stillasittande livsstil;
 • Människor som ofta stressas;
 • Personer med sjukdomar som diabetes, hypertoni (hypertoni).

De första tecknen på män och kvinnor

Det viktigaste tecknet på angina är smärta. Varaktighet: från 1-15 minuter (2-5 minuter).

Smärtsyndromets art: Paroxysmal obehag eller pressning, kompressiv, djup döv smärta, en attack kan beskrivas som förträngning, svårighetsgrad, brist på luft.

Lokalisering och bestrålning:

 • Den vanligaste lokaliseringen bakom sternum eller vänstra kanten av båren.
 • bestrålning i nacken, underkäken, tänderna, interkapulärt utrymme, mindre ofta - i armbågen eller ledarledningarna, mastoid processer.

Förutom smärta kan tecken vara de så kallade ekvivalenterna av angina pectoris. Dessa inkluderar:

 • andnöd - en känsla av andningssvårigheter, både vid inandning och utandning. Dyspné uppstår på grund av nedsatt hjärtavslappning
 • Den uttryckta och skarpa tröttheten vid lastning är en följd av otillräcklig tillförsel av muskler med syre på grund av hjärtens reducerade kontraktilitet.
 • Smärta i hjärtat.
 • Smärtsamma känslor i underarm, nacke eller rygg, tillsammans med smärta i bröstet.
 • Andnöd.
 • Ökad svettning.
 • Yrsel.
 • Ångest, rädsla för döden.
 • Känsla svag och trött.

Följande symptom kan också observeras hos kvinnor:

 • Hosta - ett vanligt fenomen i angina pectoris. Det förekommer ofta på natten i en lögnande position. Detta beror på stagnation av blod i lungcirkulationen.
 • Känsla av nummenhet i fingertopparna.
 • Närvaron av grunda andning.
 • känslor av brist på luft;
 • en känsla av rädsla och ångest;
 • patienten stönar och, på grund av smärta, pressar handen mot bröstet;
 • blekhet;
 • kyla eller domningar i händerna
 • snabb puls;
 • en känsla av hjärtklappning;
 • ökning av blodtrycket.

Symtom på stenokardi

Karakteristiska symptom hos vuxna med angina pectoris:

 • Smärtsamma känslor lokaliserar vanligen i övre eller nedre delen av båren (mycket mindre i nedre delen), på vardera sidan eller bakom den.
 • I extremt sällsynta fall tränger angina sig i den epigastriska regionen - det kan tas som en manifestation av ett akut sår eller symtom på duodenal sjukdom.
 • Smärtan sträcker sig huvudsakligen till vänster sida av kroppen - arm, nacke, axel, rygg, axelblad, underkäke, öronlopp.
 • Smärta med angina uppträder ofta vid gång, klättring i trappan, ansträngning, stress, kan inträffa på natten. Smärta attacken varar från 1 till 15-20 minuter. Faktorer som underlättar tillståndet är nitroglycerins intag, stående eller sittande.

Om det gör för ont, smärtan rullar i vågor, och nitroglycerin är nästan inte hjälper, måste du omgående kallar "akut" eftersom det är ett av symptomen på hjärtinfarkt.

Följande symtom på angina är mindre vanliga:

 • Ökning av blodtrycket, som i sin tur provar manifestationer av huvudvärk, yrsel, svaghet.
 • Andnöd är ett vanligt symptom på hjärtinfarkt hos hjärtat. Personen börjar svettas utan någon uppenbar anledning.
 • Fortfarande ofta angina åtföljs av avbrott i hjärtets arbete, en person känner sig bra ojämn och kaotisk pulsation.
 • Det kan finnas illamående, kräkningar.
 • En person upplever rädsla, ökar motoraktiviteten.

När det gäller frekvensen av attacker är allt individ här - intervallet mellan dem gör ibland många månader, och ibland upprepar de 60 eller till och med 100 gånger om dagen.

Under angina pectoris kan maskeras:

 • Hjärtinfarkt;
 • Sjukdomar i mag-tarmkanalen (magsår, sjukdomar i matstrupen);
 • Bröstkorgsjukdomar (bröstkorgs osteokondros), bältros);
 • Sjukdomar i lungorna (lunginflammation, pleuris).

Kom ihåg att endast läkaren kan bestämma orsaken till smärta i bröstet.

 • Akut smärta i bröstet, som strålar ut till andra delar av kroppen.
 • Det är möjligt att sänka blodtrycket, accelerera puls, kall svettning, en ökning av kroppstemperaturen med 1-2 grader.

Symtom varar längre än 15 minuter, nitroglycerin och vila hjälper inte

 • Att pressa eller komprimera smärta i bröstet kan ge nacke, käke, armar, axlar.
 • Sänker blodtrycket, accelererar puls, kall svettning - osannolikt.
 • Det finns ingen ökning av kroppstemperaturen.

Passera i 2-15 minuter, hjälper vila och nitroglycerin

Angina pectoris: symtom och första hjälpen

Huvudskylten på angina angrepp är ett plötsligt smärtsyndrom bakom sternum, medan människor beskriver detta tillstånd på olika sätt. Några klagar på utseendet av brännande och värkande smärta med en återgång till vänster arm. Andra känner sig spännande, ger under axelbladet eller i magen, halsen, halsen.

Attacken brukar inte vara längre än 15 minuter och passerar sig själv eller efter att ha tagit nitroglycerin. Om detta tillstånd inte passerar, kan det innebära att en skarp hjärtinfarkt har inträffat.

Det finns många fall när symtomen på angina angrepp uppträder endast i form av obehag i magen eller huvudvärk. I detta fall orsakar diagnosen sjukdomen vissa svårigheter.

Det är också nödvändigt att skilja smärtsamma attacker av angina från symptomen på hjärtinfarkt. De är kortlivade och kan lätt avlägsnas genom att ta nitroglycerin eller nidefilin. Medan smärtan med hjärtinfarkt med detta läkemedel inte stoppas.

Dessutom med stenokardi finns det ingen stagnation i lungorna och andfåddhet, kroppstemperaturen förblir normal, patienten upplever inte spänning under en attack.

Nödbehandling av angina pectoris

Direkt är det första hjälpen försedd med angina i väntan på ankomsten av "första hjälpen" i följande punkter:

 1. patienten som sitter bekvämt med benen sänkt bör han också vara säker på att han inte tillåter hans plötsliga rörelser och stigande;
 2. under tungan ges hälften av en stor tablett av aspirin eller 1 av dess tablett;
 3. för att lindra tillståndet ges också därefter nitroglycerin - under tungan 1 tablett;
 4. i stället för nitroglycerin kan användas aerosolisoket (en enstaka dos, inte inhalerande) eller nitrolingival;
 5. Användningen av nitroglycerin kan utföras om intervallet på tre minuter observeras, medan användningen av aerosolmedicinska preparat utförs med ett intervall på en minut;
 6. Återanvändning av droger är bara möjligt upp till tre gånger, annars kan det utlösa en kraftig minskning av blodtrycket.

Efter att ha lämnat den första nödvändiga hjälpen måste patienten nödvändigtvis se en läkare som kommer att klargöra diagnosen och välja den optimala behandlingen. För detta utförs en diagnostisk undersökning

diagnostik

Vid diagnostisering av en viktig roll ges för att klargöra patientens klagomål, en anamnes av patologi. Kliniska symptom utvärderas, instrumentella och laboratorieundersökningar utförs för att exakt bestämma svårighetsgraden av sjukdomsförloppet.

Den minsta listan över biokemiska indikatorer för misstänkt ischemisk hjärtsjukdom och angina pectoris innefattar bestämning av blodnivåer:

 • total kolesterol;
 • kolesterol av högdensitetslipoproteiner;
 • lågdensitets lipoproteinkolesterol;
 • triglycerider;
 • hemoglobin;
 • glukos;
 • AST och ALT.
 • Holter övervakning. En bärbar registrar är fixerad till patienten i 24 timmar, fixar EKG och sänder den extraherade informationen till polyklinikkens dator.
 • Testning. Hjärtreaktioner kontrolleras av olika belastningar - en veloergometer skapades för detta ändamål (det kan ersättas med en löpband).
 • Dator multispiral tomografi. Det krävs för differentiering av angina från andra sjukdomar.
 • Koronär angiografi. Läkaren tillämpar denna teknik för att bestämma valet av behandling (operativt eller konservativt).
 • Ekokardiografi. Bestämmer graden av skada som påverkar hjärtkärlen.

Behandling av angina hos vuxna

Hur man behandlar angina Behandling av angina syftar till att arrestera smärtsyndromet, förhindra utvecklingen av hjärtinfarkt samt stoppa utvecklingen av ateroskleros och rening av blodkärl från aterosklerotiska plack.

Alla metoder för behandling av angina syftar till att uppnå följande mål:

 • Förebyggande av hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd;
 • Förebyggande av sjukdomsprogression;
 • Minska antalet, varaktigheten och intensiteten av attacker.

Drogterapi innebär användning av följande läkemedel:

 1. ACE-hämmare. De håller blodtrycket i normen, sänker hjärtfrekvensen.
 2. Polyomättade Omega-3-syror, statiner, fibrater. Stabilisera och sakta förekomsten av sklerotiska plack.
 3. Trombocytaggregationshämmande medel. Förhindra bildandet av trombi i kranskärlskärlen.
 4. Kalciumantagonister. Med vasospastisk angina minskas bildandet av koronar spasmer. Nitrater (nitroglycerin och andra). Sluta anfall.
 5. Förskrivs för förebyggande före långvarig fysisk ansträngning eller före en ökning av känslor.

Kirurgisk behandling

Denna typ av kirurgisk behandling av sjukdomen involverar att skapa en omväg för blodflödet till det individuella drabbade hjärtområdet. Under skadorna sätts den så kallade shunten, denna procedur kallas aortokoronär bypassoperation.

Ett sådant ingrepp är indicerat för patienter som har en svår form av angina med nedsatt lumen i hjärtkärlen (70% eller mer).

Kirurgisk ingrepp används ofta vid tidigare myokardinfarkt. Resultatet av operationen är återställandet av det störda blodflödet i artärerna, vilket förser hjärtets muskel med syre.

Kost och rätt näring

Kosten för angina pectoris syftar till att sakta ner progressionen av ateroskleros. Det syftar till att eliminera lipidmetabolismstörningar, minska vikt och förbättra blodcirkulationen.

Allmänna principer för näring:

 • Minskning av animaliska fetter och kolhydrater (lätt assimilerad). När du lagar mat måste du skära av fett, ta bort fett och hud från den fågel som värms under matlagningen. Graden av begränsning av fetter och kolhydrater beror på patientens vikt.
 • Normal proteinhalt.
 • Ökat innehållet av linolsyra, lipotropa substanser, kostfiber, kalium och magnesium på grund av ökningen av kosten av vegetabiliska oljor, fisk och skaldjur, grönsaker, frukt och keso.
 • Öka andelen produkter som innehåller jod (havskål, musslor, havsfisk, bläckfisk, räkor).

En person behöver kalium, vars dagliga norm är ca 300-3000 mg. Detta mikroelement normaliserar hjärtrytmen, förbättrar det endokrina systemet och hjärtmuskeln. Innehåller kalium i följande produkter:

 • svamp;
 • fisk och skaldjur;
 • fisk;
 • svart vinbär;
 • kakao;
 • mejeriprodukter;
 • tomater;
 • potatis;
 • persilja;
 • aprikos;
 • plommon;
 • russin.

Produkter från vilka du måste vägra eller minska mottagningen:

 • Fetter av animaliskt ursprung, eftersom de har mycket kolesterol, och det främjar utseendet av kolesterolplakor i kärlen och, som en konsekvens, orsakar ateroskleros. Detta inkluderar fet kött, till exempel fläsk och fjäderfä (anka, gås).
 • Mjöl och konfektprodukter, eftersom de är rika på kolhydrater, vilket provar övervikt.
 • Det är nödvändigt att begränsa saltintaget, eftersom det saktar ner processen för att avlägsna vätska från kroppen. Du kan ersätta saltet med örter där det dessutom finns många vitaminer (A, B, C, PP) och mineraler (folsyra, fosfor, kalium, kalcium, järn).
 • Drycker som innehåller koffein (kaffe, starkt te), eftersom de har en diuretisk effekt och tar bort mycket vätska från kroppen.

Folkmekanismer

Innan du använder folkmetoder för angina pectoris, var noga med att konsultera en kardiolog.

 1. Ta en frisk juice av öronen Leonurus 40 droppar per 2 sek. l. innan du äter en månad. För vinterlagring blanda saften med samma mängd vodka. Ta 1 tsk. 3 gånger om dagen.
 2. Blanda valeriana rötter, rhizomer lakrits, fänkål frukt, gräs succession, ullig Panzer, blomställningar ringblomma (1: 2: 1: 2: 2: 2). I ett glas kokande vatten brygg en matsked av blandningen, insistera på värmen i minst en timme, filtrera och drick en tredje kopp tre gånger om dagen.
 3. Vid populär behandling av stenokardi används en blandning av vitlök och honung. Bläddra genom köttkvarnen 5 citroner, du kan skina, pressa saften. Lägg i det 5 krossade vitlökshuvud och 0,5 liter honung, blanda. Veckobutik på en sval plats. Ta 2 p.s. varje dag i två veckor.
 4. Te från hagtorn - ger lättnad från hjärtat efter en kort tid av daglig användning. Förberedelse: För 1 liter kokande vatten ta 3-4 matskedar torkade hagtorn. För att bevara egenskaperna hos den medicinska växten bryggs den i termoser.

förebyggande

Primär prevention (för de som inte har angina):

 • Effektkorrigering.
 • Måttlig fysisk aktivitet.
 • Kontroll av kolesterol och blodsocker en gång per år.
 • I närvaro av högt blodtryck - ett konstant intag av antihypertensiva läkemedel med blodtrycksuppehåll i en nivå under 140/90 mm Hg.
 • Vägran att röka

Sekundär profylax (för de som lider av angina pectoris, är det möjligt att minska frekvensen och varaktigheten av anfall, förbättra prognosen):

 • Undvik stark stress och överdriven fysisk ansträngning.
 • Före fysisk aktivitet kan du ta 1 dos nitroglycerin.
 • Ta regelbundet mediciner som föreskrivs av en läkare, förbättra sjukdomsprognosen.
 • Behandling av samtidiga sjukdomar.
 • Observation med en kardiolog.

Rita slutsatser

Hjärtinfarkt och stroke är orsaken till nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer.

Särskilt skrämmande är det faktum att många människor inte ens misstänker att de har högt blodtryck. Och de saknar möjligheten att rätta till någonting, bara dömma sig till fördärv.

 • huvudvärk
 • Hjärtklappningar
 • Svarta prickar framför ögonen (flugor)
 • Apati, irritabilitet, sömnighet
 • Otydlig syn
 • svettning
 • Kronisk trötthet
 • Svullnad i ansiktet
 • Numbness och frossa i fingrarna
 • Tryck hoppar
Även ett av dessa symptom borde få dig att tänka. Och om det finns två, tveka inte - du har högt blodtryck.

Hur man behandlar högt blodtryck, när det finns ett stort antal droger som kostar mycket pengar?

De flesta droger kommer inte göra något bra, och några kan till och med skada! För närvarande är det enda läkemedlet som officiellt rekommenderas av hälsovårdsministeriet för behandling av högt blodtryck Giperium.

till Kardiologinstitutet tillsammans med hälsovårdsministeriet utför programmet " utan högt blodtryck"Inom ramen för vilket läkemedlet Giperium är tillgängligt gratis, alla invånare i staden och regionen!