Huvud / Diagnostik

Ökad vänster hjärtkammare

Kronisk hypertoni - högt blodtryck - kan leda till vissa patologier i hjärtat och andra organ. Bland dem är hypertrofi i vänster ventrikel ganska vanlig. Med denna patologi utsätts hjärtat för strukturell anpassning till de faktiska metaboliska behoven. Detta villkor är ganska farligt, eftersom det finns en möjlighet att det blir dödligt. Statistik visar cirka fyra procent av sådana fall.

Funktioner av sjukdomen

Vad är resultatet av en ökning i hjärtans vänstra kammare? Det interna rymden deltar inte i denna process och förblir oförändrad. Det finns en förtjockning av ventrikelens mycket vägg, vilket medför förvrängning av septum som skiljer vänster och höger ventrikel. Väggförtjockning kan ske jämnt och kan manifestera sig på ett lokalt sätt. Dessa faktorer påverkar manifestationerna av sjukdomen, dess kurs.
Specialister skiljer två typer av denna patologi.

 1. Concentric. Samtidigt tjocknar detta organs väggar på grund av det tryck som testas av funktionell belastning.
 2. Excentrisk. Utvecklas när kroppen upplever volymbelastningar.

skäl

Först och främst bör det noteras orsakerna till den arveliga planen. Om en person har släktingar med en sådan patologi, är sannolikheten att utveckla och ha en komprimering av ventrikulärväggen stor. Förutom ärftlighet förstorad ventrikeln det kan orsakas av sådana faktorer som ischemi, diabetes, högt blodtryck, fetma, ateroskleros, konstant mental stress, kardiovaskulär sjukdom, stress, muskeldystrofi.

Det negativa inflytandet av dåliga vanor är känt - alkoholism, rökning på hjärt-kärlsystemet. Därför, om det finns en tendens till hjärt- och kärlsjukdomar - är det nödvändigt att kategoriskt utesluta dessa faktorer. Under lång tid har påverkan av mänsklig aktivitet på hjärtats system visat sig. Sport, lämplig för en person vad gäller aktivitetsnivå och som motsvarar personliga preferenser, kan avsevärt förbättra livskvaliteten. Men det bör komma ihåg att olycklig långvarig fysisk ansträngning också kan vara dödlig för hjärtat. Ökad pulsering av blod bidrar till förtjockning av hjärtmuskeln.

Detta tillstånd, när hjärtans vänstra kammare ökar, finns ofta hos unga människor. Detta kan inte stå som en separat diagnos, men betrakta den som en av symptomen på andra hjärtpatologier. En direkt anledning till att utveckla förtjockning av väggen är konstant högt blodtryck, signifikant stress på kroppen, hjärtfel.

Speciellt farligt är skarpa och tunga belastningar för en person som leder en stillasittande och stillasittande livsstil. Detta förvärras av rökning eller alkohol. Även om den ventrikulära hypertrofi inte leder till omedelbar död kan det när som helst orsaka hjärtinfarkt, stroke, vilket leder till skadliga effekter på kroppen. Lastare och idrottare som inte distribuerar belastningar på ett adekvat sätt är i fara.

symptom

Manifestationerna av förtjockning av vänster ventrikels vägg kan vara mycket olika. Patienten kan i allmänhet inte ens för länge ens föreställa sig sitt tillstånd. Ibland är hälsotillståndet mycket dåligt från sjukdoms början.

Ett uppenbart tecken på denna patologi är angina pectoris. Det bildas som ett resultat av kompressionen av kärlen, vilket leder till en försämring av näring av hjärtmuskeln. För att konsumera mer syre och näringsämnen ökar hjärtmuskeln i storlek.

Ett annat tecken på hypertrofi i ventrikeln är förmaksflimmer, som kännetecknas av förmaksflimmer. Myokardium förbrukar inte den nödvändiga mängden näringsämnen, syre. Ofta finns det en arytmi i form av hjärtfärgning under en kort tid, vilket ibland leder till förlust av medvetande.

Denna patologi är inneboende och de tecken som är typiska för de flesta hjärtsjukdomar. Detta är andfåddhet, ökat tryck, hoppar, sömnlöshet eller vice versa, sömnighet, huvudvärk, svaghet, bröstsmärta. I de sena stadierna av sjukdomen observeras dyspné, vilket kan uppträda efter träning eller i lugn tillstånd. Hypertrofi själv verkar som ett symptom på sådana sjukdomar: lungödem, hjärtfel, hjärtinfarkt, ateroskleros, glomerulonefrit.

Diagnosen är gjord av en kardiolog med utgångspunkt från forskningsresultaten. Nödvändigt utföra elektrokardiografi, ett ekokardiogram. Förutom EKG kan ytterligare studier vara nödvändiga: MR, datortomografi, röntgen.

behandling

Vid behandling av vänster ventrikulär hypertrofi används verapamil och beta-blockerare. Sålunda, minska symtomatologin som följer med denna patologi. Drogerna bör återställa näring i hjärtmuskeln och återhämta rytmen till normal. Det är obligatoriskt att avvisa dåliga vanor. Kom ihåg att beta-blockerare med alkohol inte bör rekommenderas kategoriskt.

För att upprätthålla hjärtat i denna patologi tas de medel som sänker blodtrycket samt angiotensinhämmare. Dessa är sådana droger som Enalapril, Ramipril och andra. Sådana medel tas under hela livet.

En viktig roll i behandlingen av patologi spelas av diet. Det är nödvändigt att regelbundet använda surmjölkprodukter, fisk, frukt och grönsaker i fräsch form. Uteslut mjöl, godis, fetter av animaliskt ursprung, försök att använda minsta mängd salt. I kosten bör vara mat med högt innehåll av magnesium, kalcium, omega syror, kalium. Dessa mikroelement förbättrar vävnadsmetabolism, stärker hjärtans väggar.

Eftersom den djupa orsaken till hypertrofi i hjärtkammaren är den otillräckliga mottagningen av syre av detta organ, bör vandring bli en integrerad del av behandlingen, och idrottare bör gradvis minska alltför stora belastningar under träningen.

I vissa fall, då läkemedelsbehandling inte har någon effekt, och även när patologi orsakas av hjärtsjukdom, används kirurgisk behandling. Under interventionen avlägsnas ett fragment av den hypertrophierade muskeln. En bra effekt kan uppnås med en minskning av aortakanalen.

Traditionell medicin vid behandling av vänster ventrikelhypertrofi visade liten effektivitet. Hjälpa till att påskynda återvinningen av antioxidanter, medicinska växter med effekten av att minska trycket, lugnande. Också inte förbjudet är avkok, växttinkturer, förstärkning av kärlväggar, rensning av blodet. Läkare rekommenderar även att ta vitamintillskott, kosttillskott som innehåller magnesium, selen, kalcium och omega. Man bör dock komma ihåg att det är omöjligt att helt ersätta behandlingen med sådana medel. Dessa är hjälpmetoder.

förebyggande

Sjukdomen kännetecknas av mycket långsam och gradvis utveckling, därför är det mycket svårt att spåra dess början. Hur minimerar risken för att det uppträder? Först och främst - uteslut alkohol helt, sluta röka. Från kaffe bör också kasseras när det är möjligt. Titta på ditt hjärtaarbete. Lyssna på det, mäta trycket, med minsta misstanke, besök läkaren. Kom ihåg att snabb behandling kan spara många negativa konsekvenser.

Hypertrofi i vänster ventrikel

Hypertrofi i hjärtans vänstra kammare är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av en ökning av storleken på denna del av hjärtat.

Hypertrofi i vänster ventrikel (hypertrofisk kardiomyopati) kan utvecklas till följd av vissa sjukdomar och på grund av ökad fysisk ansträngning, vilket leder till behovet av att ge kroppen en ytterligare volym syre.

Ökningen i hjärtat vänstra hjärtkärlet hänvisar inte till sjukdomar, men till onormala abnormiteter som kan leda till utvecklingen av många allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Orsaker till vänster ventrikulär hypertrofi

Hypertrofi i vänster ventrikel, som vänstra atriumet, kan orsakas av olika orsaker, bland annat högt blodtryck (högt blodtryck) är den främsta. Andra orsaker till vänster ventrikulär hypertrofi inkluderar:

 • Stenos av aorta ventilen;
 • Intensiv fysisk aktivitet, under vilken hjärtat fungerar i ett förstärkt läge. Ytterligare stress på hjärtat utan att övervaka hans arbete kan leda till utveckling av patologiska störningar, och i vissa fall med långvarig och för intensiv träning, till hjärtinfarkt.
 • Fetma, som i många fall är orsaken till ökat tryck och en ökning av kroppens behov av syre.

Dessutom finns det ett antal andra sjukdomar där vänster ventrikel, inklusive Fabrys sjukdom och muskeldystrofi, kan öka.

Tecken på vänster ventrikulär hypertrofi

I de tidiga stadierna av vänster ventrikulär hypertrofi utvecklas som regel utan allvarliga symtom och smärta. Ytterligare utveckling av patologi kännetecknas av följande symtom:

 • Smärta i bröstet;
 • svimning;
 • Andnöd;
 • yrsel;
 • En snabb hjärtslag;
 • Snabb utmattning med fysisk aktivitet.

Om dessa tecken på vänster ventrikulär hypertrofi uppträder bör du konsultera en kardiolog, som hjälper till att stoppa utvecklingen av sjukdomen i tid och undvika komplikationer.

Att vara en förbindelselänk med ett stort antal blodcirkulationer, ger vänster kammare blodförsörjningen till alla organ och vävnader, vilket innebär att en ökning i dess storlek kan orsaka utvecklingen av många hjärt-kärlsjukdomar, nämligen:

 • Infarct orsakad av avbrott av blodtillförsel till hjärtat;
 • Hjärtfel, som kännetecknas av hjärtans oförmåga att pumpa blod i en mängd som är tillräcklig för normal kroppsarbete.
 • Ischemisk hjärtsjukdom, där det inte finns tillräckligt med syreförsörjning i hjärtets vävnader.
 • Arytmi kännetecknad av onormal hjärtrytm;
 • Plötslig hjärtstopp, manifesterad som ett oväntat stopp av hjärtfunktionen, samt medvetenhet och andning.

Behandling av vänster ventrikulär hypertrofi

För att förhindra komplikationer som kan orsaka hypertrofi i vänster ventrikel rekommenderas regelbundna kontroller med en kardiolog.

I de tidiga stadierna av hypertrofi i hjärtans vänstra kammare behandlas behandlingen vanligtvis och innebär användning av verapamil samtidigt med beta-blockerare, vilket minskar symptomen på manifestationer av patologi.

Som en extra behandling för vänster ventrikulär hypertrofi, rekommenderar kardiologer bantning och ger upp många dåliga vanor - rökning, alkohol, sen kvällsmat. I kosten bör man inkludera mer färska grönsaker och frukter, fermenterade mjölkprodukter och skaldjur medan man minskar volymen mjölprodukter (särskilt godis), stekt mat och animaliska fetter.

Det rekommenderas också att ändra träningsregimen, eftersom fysisk aktivitet mot bakgrund av vänster ventrikelhypertrofi borde vara måttlig.

I vissa fall indikeras en operation för att avlägsna en del av vänster ventrikel som har genomgått hypertrofi.

Ökad vänster hjärtkammare

Kardiovaskulärsystemets patologi - en ökning i hjärtans vänstra kammare, manifesteras av expansion och förtjockning av ventrikelens väggar. Som ett resultat ökar hjärtat i storlek, trycket i hjärtat ökar, blodkärlen smal, elasticiteten och förmågan hos hjärtmuskeln att pumpa blod minskar. Om vänster ventrikel förstoras, så finns det avvikelser i kroppen som kan orsaka allvarliga störningar i hjärt-kärlsystemet.

Orsaker till patologi

I en frisk person uppträder en ökning i vänster ventrikel med professionell sportträning, vilket gör att muskelfibrerna i hjärtkärlens vänstra kammare fördjupas. Hjärtans storlek kan ökas under graviditeten, i tonåren. I andra fall betyder hjärtens ökade hjärtkärl närvaron av en sjukdom i kroppen eller konsekvenserna av en ohälsosam livsstil. Äldre människor riskerar att utveckla hjärtsjukdomar.

Sjukdomar som orsakar en ökning i hjärtat från vänster kammare:

 • arteriell hypertoni;
 • cardio;
 • ischemisk sjukdom;
 • ateroskleros av aorta och ventiler;
 • myokardit;
 • kardiomyopati;
 • hypertrofisk kardiomegali - medfödd hjärtförstoring
 • medfödda hjärtefekter - koagulering av aorta, lungartärens stenos, aorta-ventilens stenos;
 • mitral insufficiens
 • genetiska störningar.

Utseendet på patologin hos det kardiovaskulära systemet främjas av följande orsaker och tillstånd:

 • bronko-lungsjukdomar - kronisk obstruktiv lungsjukdom, bronkial astma;
 • diabetes;
 • reumatism;
 • akut glomerulonephritis;
 • giperterioz;
 • feokromocytom;
 • fetma;
 • hormonella misslyckanden;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • nervös och fysisk överbelastning, sömnstörningar;
 • felaktig kost;
 • dåliga vanor - rökning, alkohol;
 • stillasittande livsstil, brist på motorisk aktivitet.
Tillbaka till innehållet

Symtomatologi av sjukdomen

Ökningen i ventrikeln och manifestationen av symtom beror på kroppens allmänna tillstånd, orsaken till sjukdomen och processen i processen. För det första finns det vissa oegentligheter i pulsation och passerar symptom. Symtomatiska ökar, det finns signifikanta störningar i kroppens arbete. De viktigaste tecknen på patologi:

 • smärta i bröstet;
 • stark hjärtklappning, ökat blodtryck
 • andnöd, känsla av brist på luft;
 • yrsel;
 • trötthet, svaghet, dåsighet;
 • svullnad;
 • huvudvärk;
 • blåsning av enskilda delar av kroppen - läppar, näsa, händer, fötter;
 • pre-svimma tillstånd, svimma.

Villkor för obligatorisk vård:

 • långvarig svår smärta i hjärtat av regionen, en ökning av smärtsamma känslor;
 • störningar i andningsfunktionen;
 • stark hjärtklappning med dyspné;
 • brott mot mental aktivitet, minne;
 • förlust av medvetande.
Tillbaka till innehållet

Konsekvenser av patologi

Den främsta uppgiften för vänster ventrikel är att driva syreberikat och näringsrikt blod från hjärtat in i aortan, från vilket alla kroppsartärer matas. Som ett resultat blir cirkulationen svårare, det finns pulsationsfel, hjärtat slits ut snabbare. Den förstorade vänstra ventrikeln medför följande brott i arbetet med hjärt-kärlsystemet och hela organismen:

 • förmaksflimmer
 • arytmi;
 • angina pectoris;
 • ischemisk sjukdom;
 • hjärtsvikt;
 • hjärtinfarkt;
 • stroke;
 • dilatation av aortas rot, när den expanderas på denna plats;
 • hjärnans hypoxi
 • tromboembolism i hjärtat, lungkärl;
 • plötslig hjärtstopp.

Funktioner av diagnostik av överträdelser

För att fastställa diagnosen är samråd med en kardiolog nödvändig. Följande diagnostiska åtgärder vidtas:

 • elektrokardiografi - visar rytm av hjärtpulsation, hjärtmuskulärsjukdomar;
 • ekkokardiografi - ultraljudsundersökning av hjärtmuskels tjocklek och storlek, väggens och ventilernas tillstånd, cirkulationstakten;
 • magnetisk resonansbildning (MRI) i hjärtat - studien av orgel, kärl och vävnader.

För att bestämma kroppens allmänna tillstånd och en mer detaljerad bild av sjukdomen utförs ytterligare diagnostiska undersökningar:

 • allmänna test - blod, urin;
 • lipidtest - bestämmer nivån av kolesterol i blodet;
 • ett blodprov för sköldkörtelhormoner;
 • biokemisk analys av blod - visar tillståndet hos inre organ
 • Angiografi - Studie av blodflöde och vaskulär funktion
 • elektrokardiografi med Holter-metoden - dygnsövervakning av hjärtritmen;
 • Bröströntgen - bestämmer skuggan av hjärtat, aorta.

Behandling av patologi

Drogterapi av en förstorad vänstra kammare i hjärtat

Behandling av hypertrofi i vänster ventrikel består i eliminering av provokerande faktorer och normalisering av artärtrycket. Medicinsk terapi och kardiologisk behandling används. Huvudgrupperna av preparat presenteras i tabellen:

Hypertrofi i vänster ventrikel: orsaker, behandling och konsekvenser

Myokard är det kraftfullaste muskelskiktet i hjärtväggen, som bildas av celler av kardiomyocyter. Denna vävnad är närvarande både i atrierna och i ventriklerna, men det krymper på olika sätt. Myokard är utrustad med ett ledande system, vilket förklarar hjärtets konsekventa funktion. En sådan patologi som hjärt-hypertrofi i vänster ventrikel anses vara både en följd och en harbinger av allvarliga problem med hjärt-kärlsystemet. Denna sjukdom och kommer att diskuteras i denna publikation.

Hypertrofi av myokardium i vänster ventrikel - vad är det?

Patologi kan utvecklas när det finns en spridning av hjärtväggen. I de flesta fall leder detta till en förändring i hjärtans storlek och form, liksom förtjockningen av septumet mellan ventriklarna. Ibland visar sjukdomen inte sig länge, och personen lever utan att veta om den. Hypertrofi betraktas som en hacker av mer allvarliga patologier i hjärtat, så det är så viktigt att veta om riskfaktorerna och konsekvenserna av denna patologi.

Orsaker till hjärt-hypertrofi i vänster ventrikel

Hypertrofi av hjärtkärlets myokardium i vänster ventrikel uppträder under förhållanden när hjärtat upplever regelbundna påkänningar, vilket gör att den arbetar mer intensivt än vanligt. Till exempel, med ökat artärtryck, tvingas musklerna i vänster ventrikel att kontrahera starkare för att motverka den. Som ett resultat leder detta till en ökning i muskelvävnad, vilket orsakar en störning i hjärtets funktion. Faktorer som kan göra hjärtat att arbeta med mer styrka och spänning innefattar följande.

Arteriell hypertoni

Hypertoni ökar sannolikheten för att utveckla ventrikulär hypertrofi. I denna sjukdom överstiger systoliskt tryck (uppträder vid uppdrag) 140 mm Hg. st. och diastolisk (i avslappningsfasen) stiger mer än 90 mm Hg. För övrigt kan fetma orsaka en ökning av blodtrycket och ökad syreförbrukning efter syre och som en följd av myokardöverväxt.

Hjärt sjukdomar

Hypertrofi av myocardiet i vänster ventrikel är inte så sällsynt bland barnsjukdomar. Huvudrollen i detta spelas av medfödda missbildningar av hjärtat:

 • en ventrikel istället för två;
 • koagulering eller stenos av aortan;
 • defekt av septum mellan de två ventriklerna;
 • vanlig arteriell stam;
 • vänster ventrikulär hypoplasi och pulmonell atresi;
 • atresi hos tricuspidventilen.

Detekteringen av myokardiell hypertrofi och hjärtpatologier hos fostret och hos barn under 6 månader är ganska komplicerat. För noggrann diagnos används ekkokardiografimetoden huvudsakligen, medan ekkokardiogrammet uppfattar myokardiell hypertrofi och andra karakteristiska förändringar som medföljer någon hjärtsjukdom.

 • stenos av aortaklaven, som åtföljs av en inskränkning av ventilen som förbinder vänster ventrikel med aortan och förhindrar rörelsen av blod från detta stora blodkärl tillbaka till hjärtat. Utvecklingen av stenos kräver ett ökat arbete i ventrikeln för att leverera blod till aortan;
 • aorta-insufficiens, när ett omvänd flöde av blod från aortan till vänster ventrikel uppträder vid ventrikulär avslappning på grund av otillräcklig tillslutning av ventilerna i aortaklaven.

Idiopatisk hypertrofi / Hypertrofisk kardiomyopati

Det är en långsamt utvecklande förtjockning av hela myokardiet eller dess separata delar, vilket under lång tid inte orsakar några störningar i hjärtens kontraktile aktivitet. Vid hjärtsjukdom är en genetisk predisposition, och myokardiell hypertrofi kan åtföljas av tillväxten i dess tjockare fibrös vävnad och onormala rumsliga orienterings myofibriller tillhandahålla reduktion i muskelcellerna.

Om sådana förändringar i vänster ventrikulär myokardium uttrycks och uppstår utan uppenbara orsaker, talar vi om hypertrofisk kardiomyopati, vilken också anses vara en faktor i början av hypertrofi.

Överdriven fysisk aktivitet

Intensiv träningsaktivitet gör hjärtat att anpassa sig till de enorma fysiska belastningarna. I vissa fall kan detta leda till vänster ventrikulär hypertrofi, medan riskfaktorer och personer som är engagerade i tungt fysiskt arbete är i fara.

Vilka andra sjukdomar kan leda till hjärt-hypertrofi i vänster ventrikel?

Inte lika vanligt som högt blodtryck, men ganska möjligt och samtidig orsak till myokardiell hypertrofi är sömnapné. Denna sjukdom är associerad med det omedvetna stoppet av andning i en dröm för en tid av 1 sekund till 2-3 minuter. Denna sjukdom uppträder hos postmenopausala kvinnor och män. Hur påverkar apné utvecklingen av myokardiell hypertrofi? Experter säger att detta är en av de faktorer som ökar blodtrycket, plus, efter en lång paus, ökar belastningen på hjärtmuskeln kraftigt.

Behandling av myokardiell hypertrofi i vänster ventrikel

Behandlingen av sjukdomen fokuserar i första hand på huvudorsaken som orsakade utvecklingen.

Eliminering av riskfaktorer

För framgångsrik behandling är det viktigt att eliminera de faktorer och vanor som vanligtvis leder till utvecklingen av sjukdomen. Normalisering av blodtryck är det första och viktigaste steget. Regelbundet se en läkare, köp en tonometer - så att du kan kontrollera trycket. Försök att eliminera alla typer av stress och ångest, eftersom överflödig kortisol och noradrenalin också är riskfaktorer. Inte mindre viktigt i behandlingen är en hälsosam livsstil och eliminering av dåliga vanor.

Korrigering av arteriell hypertension

Medicinska åtgärder vid högt blodtryck innefattar att ta mediciner och förändra livsstilen. Några av läkemedlen, vars åtgärder syftar till att korrigera högt blodtryck, kan också förhindra ytterligare ökning av vänster ventrikulär muskelvävnad. Här är de läkemedelsgrupper som ordineras för högt blodtryck:

 1. ACE-hämmare (angiotensinkonverterande enzymer) främjar expansion av blodkärl, sänkt blodtryck, normaliserar blodflödet och minskar därför bördan på hjärtat. Exempel på droger: Enalapril (Vasotec), Captopril (Kapoten), Lizinopril (Priniwil, Zestril). Läkemedel i denna grupp orsakar ibland en irriterande hosta, men den helande effekten är ofta viktigare. Om biverkningarna är starkt uttalade kan den behandlande läkaren välja andra medel.
 2. ARB, eller angiotensinreceptorblockerare, har många av egenskaperna hos ACE-hämmare, men orsakar inte hosta i patienten. Exempel på medel: Losartan (Cosaar), Valsartan.
 3. Tiaziddiuretika hjälper njurarna att bli av med överskott av vatten och natriumjoner, vilket minskar den totala volymen blod och blodtryck.
 4. Betablockerare minska hjärtfrekvens, lägre blodtryck och förhindra att vissa av de skadliga effekterna av stresshormoner - adrenalin och kortisol som sticker dock inte grundläggande men påverka utvecklingen av högt blodtryck faktor. Dessa läkemedel innefattar bisoprolol, carvedilol, metoprolol, atenolol (Tenormin).
 5. Kalciumkanalblockerare inhiberar kalciuminträde in i hjärtvävnadsceller, minska myokardiell kontraktilitet genom att lätta muskelvävnaden av kärlväggarna, vilket ger diuretiska effekter och sålunda sänka blodtrycket. Kalciumantagonister kan nämnas läkemedel: Nifedipin (Prokardia), Verapamil (Calan, matta, Veleran), Diltiazem (Kardizem, Tiazak).

Hälsosam livsstil

Förändringar i livsstil hjälper till att sänka blodtrycket och förhindra utvecklingen av symtom på vänster ventrikelhypertrofi. Notera några viktiga rekommendationer:

 • Bli av med övervikt. Förlusten på endast 3-5 kg ​​hjälper till att normalisera trycket och minskar risken för myokardiell hypertrofi.
 • begränsa mängden salt i kosten eftersom dess överskott oundvikligen leder till ökat tryck;
 • Missa inte alkohol, drick det i små mängder och ge upp cigaretter.
 • träna regelbundet, en halvtimme eller en timme med måttlig fysisk aktivitet stärka hjärtat varje dag, men överkör inte det. Gå oftare, springa, träna eller yoga. Om du gör styrketräning, såsom bodybuilding, eller ditt arbete är ansluten med massor, samråda med kardiologen, kommer det att rekommendera sätt att förebygga högt blodtryck och hjärtförstoring.

effekter

Ökad muskel förlorar sin elasticitet, vilket leder till ökat tryck i hjärtat och kransartären. Hypertrofi i vänster ventrikel är fylld med sådana komplikationer som:

 • arytmi - en kränkning av hjärtats rytm;
 • ischemisk hjärtsjukdom, angina pectoris;
 • hjärtsvikt, uttryckt i hjärtans oförmåga att pumpa den erforderliga mängden blod;
 • avbrott av blodtillförseln i hjärtat - en hjärtinfarkt;
 • plötslig hjärtstopp.

Tydligen är följderna av sjukdomen mycket allvarliga och oförutsägbara. Alla patologier som är förknippade med hjärt- och kärlsystemet kräver noggrann uppmärksamhet, eftersom inaktivitet en dag kan vara dödlig.

Till vilken läkare som ska ansöka

Om du har hjärtproblem måste du se en kardiolog. Elektrokardiografi används för att detektera vänster ventrikulär hypertrofi som en screeningsmetod, och den viktigaste studien är ekkokardiografi. Om detta symptom är förknippat med hjärtfel - behandlas patienten av en hjärtkirurg.

Öka hjärtans vänstra kammare: vad det är, tecken, diagnos och behandling

Myokard är hjärtens viktigaste muskelskikt. Det bildas av speciella celler - kardiomyocyter. Denna vävnad är i atrierna och ventriklarna, men den krymper på ett annat sätt. Myokardium har sitt eget ledningssystem, vilket förklarar konsekvent funktion av olika delar av kroppens huvudmuskel. Sjukdom i hjärtats vänstra ventrikelhypertrofi kan vara både en harbinger och en följd av allvarliga problem i kärlsystemet. Det handlar om denna patologi, dess huvudorsaker och behandlingsalternativ som kommer att diskuteras i dagens artikel.

Medicinsk information

Hypertrofi eller en ökning i hjärtans vänstra kammare är en specifik sjukdom där en förtjockning av huvudmuskelns vägg i kroppen observeras. Normalt kan tjockleken variera från 7 till 11 mm. När detta index når 12 mm eller mer talar de om utvecklingen av patologi.

Sjukdomen medför en ökning av hjärtmuskeln, ett problem med full funktion. Konsekvenserna kan vara katastrofala, från ett hjärtinfarkt till ett dödligt utfall. För att förebygga förekomsten är det nödvändigt att behandla det hypertrofa orgelet i rätt tid. Helt övervinna sjukdomen kan endast genom kirurgi.

De främsta orsakerna till sjukdomen

Orsakerna till ökningen i hjärtans vänstra kammare varierar. Hypertrofi bör inte betraktas som en separat patologisk variant, utan en följd av allvarliga hjärtstörningar. Dessa är följande störningar:

 1. Hypertoni eller hypertoni. Mot bakgrund av dessa störningar tvingas ventrikeln att ständigt arbeta i ett förstärkt läge. Som ett resultat ökar hjärtmuskeln och ökar gradvis.
 2. Stenos av aortaklaven. På grund av utvecklingen av patologi finns det en barriär mot normalt blodflöde. Därför börjar ventrikeln att bli mer effektiv och väggen tjocknar.
 3. Ateroskleros av aortan. Vid denna störning observeras också en ökning i hjärtans vänstra kammare.

Vad är det här för sjukdom, vet många idrottare. På grund av allvarlig fysisk ansträngning arbetar deras hjärta nästan hela tiden i ett förstärkt läge. Hypertrofi finns ofta hos personer som är överviktiga. Mot bakgrund av övervikt tvingas hjärtat att pumpa flera stora blodvolymer, vilket resulterar i dess expansion. Till orsakerna till sjukdomen inkluderar läkare också en lågaktivitetslivsstil, närvaron av dåliga vanor. Ärftlig predisposition spelar en viktig roll i utvecklingen av patologi.

Av indirekta skäl säger läkare sömnapné. Denna sjukdom orsakas av omedvetet stopp av andning under vila. Denna period kan variera från några sekunder till 2-3 minuter. Störningen förekommer hos kvinnor i postmenopausala perioden. Det medför en ökning av blodtrycket och en ökning av belastningen på hjärtmuskeln.

Klinisk bild

Orsakerna till ökningen i hjärtans vänstra kammare, vad det är - dessa problem undersökte vi lite högre. Vilka symptom åtföljs av sjukdomen?

 1. Andningssvårigheter.
 2. Ökad trötthet.
 3. Smärta i bröstet.
 4. Låg hjärtfrekvens.
 5. Svullnad i ansiktet, som växer på eftermiddagen.
 6. Sömnlöshet eller överdriven sömnighet.
 7. Huvudvärk.

Tecken på en ökning i hjärtans vänstra kammare är inte alltid tydligt manifesterade. Ofta misstänker människor inte ens förekomsten av ett problem. Om fostret utvecklats med anomalier under graviditeten utesluts inte hypertrofi. Sådana fall bör observeras från barnets födelse och förhindra komplikationer.

Diagnostiska metoder

Sjukdomen kan erkännas genom en planerad läkarundersökning. För att misstänka hypertrofi ska läkaren redan vid första undersökningen. Patienter med denna diagnos har ofta cyanotisk nasolabial triangel, snabb andning, svår svullnad. Efter en fysisk undersökning föreskrivs en djupare undersökning.

En ökning i hjärtans vänstra kammare kan ses när:

 1. HERR Tomografi tillåter dig att exakt bestämma det patologiska området, graden av ökning i ventrikeln. Dessutom kan du använda MRI, ta hänsyn till alla anatomiska funktioner i hjärtat, alla dess avdelningar.
 2. EKG. Detta är en mycket vanlig metod för undersökning, som gör att du kan bedöma hjärtkroppens tjocklek. Men endast baserat på resultaten är inte helt korrekt. En felaktig diagnos av en ökning i hjärtans vänstra kammare kan göras. På EKG observeras symtomen som är karakteristiska för sjukdomen ibland i en helt frisk person, men med en övervikt eller en speciell konstitution. I detta fall föreskrivs en ytterligare ekokardiografisk undersökning.
 3. USA. Fördelen med denna diagnosmetod är att det med hjälp av det är möjligt att inte bara identifiera men också bestämma särdrag i sjukdomsförloppet.

Efter att ha bestämt orsaken och graden av utveckling av den patologiska processen väljes behandling.

Principer för behandling

Hur man behandlar en ökning i hjärtans vänstra kammare, vad det är, om det är möjligt att förebygga en sjukdom - dessa frågor ska besvaras av kardiologen vid den primära mottagningen. Terapi av denna sjukdom kan vara både medicinskt och kirurgiskt. Mer detaljer om var och en av alternativen beskrivs nedan.

Den första, med vilken det rekommenderas att börja kämpa med sjukdomen, är dock att utrota alla skadliga vanor. Det handlar om rökning och alkoholmissbruk. Också lite tid är det nödvändigt att observera en noggrann diet. Dess huvudsakliga syfte är normaliseringen av blodtrycket.

Efter samråd ska läkaren diversifiera det vanliga sättet att leva med hjärtbelastningar. Du kan besöka poolen eller gå på promenader oftare. Fysiska påfrestningar bör inte vara överdrivna.

Drogadministration

Behandling av en ökning i hjärtans vänstra kammare med medicinering är endast effektiv om drogerna tas under konstant övervakning av en läkare. Helt stoppa symptomen är inte möjligt. Användningen av antihypertensiva läkemedel kan emellertid hantera orsaken till störningarna och förhindra utvecklingen av komplikationer.

För behandling av hypertrofi föreskrivs mediciner från följande grupper:

 1. Beta-adrenoblocker ("Atenolol", "Nadolol"). De tillåter att minska behovet av myokardium i syre, för att normalisera rytmen och trycket.
 2. ACE-hämmare ("Diroton", "Enalapril"). Dessa droger hjälper till att sänka blodtrycket, stoppa utvecklingen av hypertrofi.
 3. Blockers av kalciumkanaler ("Verapamil", "Diltiazem"). De ordineras för svår ateroskleros.
 4. Sartans ("Lozartan", "Candesartan"). Minska bördan på hjärtat.

Om läkaren diagnostiserat en ökning i hjärtans vänstra kammare i ett barn, väljs behandlingen individuellt. Ofta är läkemedel som är lämpliga för vuxna ineffektiva och till och med farliga för barn.

Operativ ingripande

När en ökning i ventrikeln orsakas av hjärtfel, rekommenderas kirurgisk ingrepp. Kirurgisk behandling kan vara av två typer:

 1. Protes av aortaklaven med sin stenos. I det här fallet kan du inte göra det utan hjälp av en operation. Utan behandling, i 95% av fallen är livslängden inte längre än 5 år.
 2. Starkning av aorta vid ateroskleros. När en aterosklerotisk plack täcker kärlet med 50% eller mer krävs kirurgisk ingrepp. Vid det första skedet av sjukdomen kan du avstå från att ta mediciner.

Vanligtvis rekommenderas kirurgi för lindring av patologi, vilket provocerade hypertrofi i hjärtans vänstra kammare. Om det fortskrider, utförs excisionen av överflödiga vävnader från den "övervuxna" muskeln.

Hjälpen av traditionell medicin

Först och främst bör det noteras att recepten av folkläkare inte kan användas som ett alternativ till traditionell behandling. Det kan endast användas som ett tillägg till den föreskrivna behandlingsperioden och för att eliminera obehagliga symptom.

Till exempel, i kampen mot bröstsmärta, är en mängd olika växtbaserade läkemedel väl etablerade. Som huvudingrediens kan du använda St John's wort, motherwort eller cornflower. Vitlök honung klarar bra med svaghet. För att göra det måste du blanda honung och finhackad vitlök i ett 1: 1-förhållande, lämna på en mörk plats i en vecka. Ta drogen rekommenderas för en matsked tre gånger om dagen, och det är bättre att huvudmåltiden.

Egenskaper av näring

Med hypertrofi i ventrikeln föreskrivs alla patienter utan undantag en strikt diet. Först och främst måste du utesluta konsumtionen av fet, rostad och saltad. Mejeriprodukter och mat med "snabba" kolhydrater bör också kasseras. Under förbudet kommer drycker med koffein, söt läsk.

Den dagliga kosten bör bestå huvudsakligen av magert mat. Det kan vara en mängd skaldjur, mager kockost, yoghurt. Nödvändigt bör läggas till maten mer råa grönsaker och frukter. Från drycker, örtte och vanlig stillvatten är tillåtna.

Överensstämmelse med en sådan diet i bara några veckor gör att du kan normalisera blodtrycket, minska sannolikheten för hypertrofi i hjärtkärlens hjärtkärl.

Vad är risken för sjukdom?

Måttlig hypertrofi anses inte vara farlig. Detta är en slags kompensationsreaktion av kroppen, avsedd för att förbättra blodcirkulationen i organ och vävnader. Oftast ses denna form av frustration hos idrottare.

Hypertrofi, orsakad av patologiska processer i hjärtat och blodkärlen, kan provocera följande komplikationer:

Vad hotar att öka hjärtans vänstra kammare i avsaknad av adekvat behandling? Den farligaste komplikationen av sjukdomen är en persons död. Därför är det så viktigt att regelbundet genomgå en förebyggande undersökning och omedelbart fortsätt till terapi.

Metoder för förebyggande

Är det möjligt att förhindra en ökning i hjärtans vänstra kammare? Vad det är för sjukdomen, har vi redan sagt. Nu måste vi överväga de viktigaste sätten att förhindra det.

Standardförebyggande minskas för att motivera patienten för en hälsosam livsstil. För att göra detta måste han utesluta alla skadliga vanor, äta rätt och delta i överkomlig sport. Om du har problem med hjärtsystemet, måste du genomgå en årlig kontroll med en kardiolog, ta receptbelagda läkemedel.

Hjärtans vänstra kammare är förstorad

LVH är en särskild lesion i hjärtat, där den ökar i storlek och blir mer mottaglig för eventuella förändringar. Det påverkar hypertrofi huvudsakligen myokardium - hjärtens starkaste muskel gör det svårt att minska, så att risken för att utveckla andra sjukdomar ökar.

Vad är vänster ventrikulär hypertrofi

Hypertrofi i hjärtat, eller med andra ord hypertrofisk kardiomyopati - är en förtjockning av väggen i hjärtans vänstra kammare, vilket leder till funktionsfel vid operationen av aortaklaven. Problemet är vanligt bland patienter med högt blodtryck, såväl som idrottare, personer med stillasittande livsstil, alkoholberoende och de som har antagit en benägenhet för patologi genom arv.

Hypertoni av myokardiet i hjärtans vänstra kammare hör till klass 9 på skalan av ICD-10 tillsammans med andra sjukdomar i cirkulationssystemet. Denna patologi är i grunden ett syndrom av andra hjärtsjukdomar, vars indirekta tecken är uppenbara. För att undvika eventuella problem i framtiden är det nödvändigt att intensivt behandla det hypertrofierade orgelet i tid, omedelbart efter detekteringen av patologier.

Grader av vänster ventrikulär hypertrofi

Beroende på tecken på LVH och storleken på den deformerade muskelvävnaden kan flera stadier av sjukdomsutvecklingen särskiljas:

Måttlig vänster ventrikulär hypertrofi (LVH) uppstår som en konsekvens av högt blodtryck eller andra hjärtsjukdomar. Detta obetydliga vid första anblicken ökar signalen om hjärtöverbelastning och att risken för hjärtinfarkt (hjärtinfarkt, stroke) ökar för patienten. Ofta sker utan några tecken, det finns endast vid analys av ett elektrokardiogram. Om vänster ventrikel förstoras - det är nödvändigt att behandlas med hjälp av specialister, bäst av allt - permanent.

Uttalade LVH kännetecknas av dystrofiska förändringar, där mistralventilen är belägen nära septumytan och stör blodflödet, vilket orsakar överdriven muskelspänning och stress på vänstra kammaren.

Ökad vänster hjärtkammare - orsaker

Orsaker till hypertrofi i hjärtans vänstra kammare kan varieras, bland annat både kroniska och förvärvade sjukdomar i olika delar av kroppen:

 • hypertoni;
 • fetma: mycket farlig utveckling av sjukdomen hos unga barn som är överviktiga
 • ischemi;
 • diabetes mellitus;
 • arytmi, ateroskleros;
 • ofta överdriven fysisk aktivitet
 • alkoholism, rökning
 • högt blodtryck;
 • lungsjukdomar;
 • aortastenos
 • störningar i mitralventilens arbete;
 • stress, psykiska sjukdomar, nervös utmattning.

Utvecklingen av barnets kropp kan ske i strid med repolariseringsprocesser och som ett resultat - en ökning av kammarväggen. Om en sådan situation uppstår måste den förebyggas och följas sedan permanent under vuxen ålder och förhindra progression. Konstant motion kan naturligtvis leda till expansion av hjärtat, medan arbetet i samband med tunga lyft är ett potentiellt hot av systolisk överbelastning, så du bör normalisera din fysiska aktivitet och övervaka hälsan.

En annan indirekt orsak är sömnstörning, där en person slutar andas under en kort tidsperiod. Det kan observeras hos kvinnor under klimakteriet eller hos äldre människor och medför sådana följder som expansionen av hjärtkärlets diameter, tillväxten av septum och hjärtan, ökningen av blodtryck och arytmi.

Tecken på vänster ventrikulär hypertrofi

Symptom på kardiomyopati är inte alltid uppenbart, ofta misstänker människor inte ett problem. Om fostret under graviditeten utvecklades felaktigt kan det finnas en medfödd missbildning och hypertrofi i vänstra hjärtat. Sådana fall bör observeras från födseln och inte tillåta komplikationer. Men om det i hjärtats arbete finns periodiska avbrott och personen känner någon av dessa tecken, är det möjligt att ventrikelväggarna inte är i ordning. Symtomatologin för detta problem är detta:

 • andfåddhet;
 • svaghet, trötthet
 • smärta i bröstet;
 • låg hjärtfrekvens
 • svullnad i ansiktet på eftermiddagen;
 • störd sömn: sömnlöshet eller överdriven sömnighet;
 • huvudvärk.

Typer av vänster ventrikulär hypertrofi

Typer av hypertrofi i vänster ventrikel skiljer sig beroende på strukturen hos förändringar i hjärtmusklerna. Händer: koncentrisk och excentrisk LVH, dilatation av ventrikeln. Avgränsa på grundval av ekokardiografiska indikatorer (kardiogram) och tjockleken på organets väggar. Varje typ av LVH är inte en oberoende sjukdom, men den uppstår som följd av andra patologier i människokroppen.

Excentrisk hypertrofi

Ekocentrisk hypertrofi hos myokardiet kännetecknas av en ökning i hjärtat och volymen av dess kamrar parallellt med kompressionen av musklerna i vänstra kammaren. Det provoceras av en kraftig ökning av kardiomyocyter, deras tvärgående storlek förändras inte samtidigt. Även excentrisk LVH hotar bromsning av puls, komplikationer av andning. Visas med hjärtfel eller efter hjärtattack.

Koncentrisk hypertrofi i vänster ventrikulär myokardium

Koncentrisk glsh uppträder på grund av hyperfunktion hos myokardiocyter på grund av tryckbelastning. Hålrummets storlek förändras inte, ibland blir det ännu mindre. Storleken på väggarna i vänster ventrikel ökar, den totala massan av myokardiet och hjärtat. Koncentrisk hypertrofi uppträder med högt blodtryck, hypertoni; är orsaken till en nedgång i koronarreserven.

Utspädning av vänster ventrikel

Utspädning är expansionen av hjärtkärlets vänstra kammare, uppträder när myokardets arbete förändras eller överbelastar det friska ventrikeln. Om hjärtbågen är långsträckt kan detta också vara det första symptomet på LVH. Ibland leder aorta-stenos till dilatation, när den smala ventilen inte kan utföra sin pumpfunktion. Uppskjutna sjukdomar är ofta orsakerna till hjärtförstoring, i sällsynta fall kan det uppstå i sig, som medfödd patologi.

Vad är farlig vänster ventrikulär hypertrofi

Om den vänstra kammaren är hypertrophied - detta är inte en sjukdom, men det kan orsaka en hel del av dem i framtiden, inklusive dödliga hjärtattacker, stroke, angina och andra hjärtsjukdomar. Ofta en ökning i kroppen beror på en aktiv livsstil, hos idrottare, när hjärtat arbetar hårdare än i den genomsnittliga kroppen. Sådana förändringar kan inte utgöra ett hot, men i varje enskilt fall krävs ett kvalificerat samråd och en läkares råd.

Diagnos av kardiomyopati

Diagnos av vänster ventrikulär hypertrofi förekommer på flera sätt: upptäckt av EKG-tecken på sjukdomen, undersökning av hjärtat genom ultraljud eller med hjälp av en magnetisk resonansbildare. Om du har några problem med hjärtat och symtomen på sjukdomen ska du kontakta kardiologen och om du redan har haft en defekt och misstänker komplikationer behöver du en kardiovirurg och eventuellt ett behandlingssystem.

Hypertrofi i vänster ventrikel på EKG

EKG - en vanlig metod för diagnos, hjälper till att känna till tjockleken på hjärtmuskeln och voltazhnye tecken. Det är emellertid svårt att identifiera LVH på ett EKG utan att andra metoder deltar. En felaktig diagnos av hypertrofi kan göras, eftersom EKG-tecknen som är karakteristiska för den kan observeras hos en frisk person. Därför, om du har hittat dem - kan det bero på ökad kroppsvikt eller dess speciella konstitution. Då är det värt att genomföra en ekkokardiografisk undersökning.

LVH på ultraljud

Ultraljudsforskning bidrar till att döma mer troliga individuella faktorer och orsaker till hypertrofi. Fördelen med ultraljud är att den här metoden gör att man inte bara kan diagnostisera, men också för att bestämma egenskaperna hos hypertrofi och det allmänna tillståndet i hjärtmuskeln. Parametrarna för hjärtokardiografi avslöjar sådana förändringar i vänster ventrikel som:

 • ventrikulär väggtjocklek;
 • förhållandet mellan myokardmassa och kroppsvikt
 • tätningskoefficientens asymmetri;
 • riktning och hastighet av blodflödet.

MRI i hjärtat

Magnetic resonance imaging hjälper till att tydligt beräkna platsen och omfattningen av utvidgningen av ventrikel, atrium eller andra kaviteter i hjärtat, för att förstå hur stark de dystrofa förändringarna är. MRI av myokardiet visar alla anatomiska egenskaper och hjärtets konfiguration som om de "stratifierar" det, vilket ger läkaren en fullständig visualisering av orgeln och detaljerad information om tillståndet för varje avdelning.

Hur man behandlar vänster ventrikulär hypertrofi

Många människor är benägna att hypertrofi i hjärtat. Om problemet är starkt uttalat, utförs medicinsk eller kirurgisk behandling av hjärtat vänstra ventrikulär hypertrofi. I detta fall kan behandlingen, beroende på omfattningen av lesionen, vara inriktad på att förhindra sjukdomsprogressionen eller återföra myokardiet till normala gränser. Men det händer att detta tillstånd är reversibelt, om sjukdomen inte kan botas helt, då kan regression uppnås genom att korrigera sådana saker som:

 • livsstil;
 • typ av mat;
 • hormonbalans
 • fetma;
 • antal fysiska aktiviteter.

Behandling av hypertrofi i hjärtans vänstra kammare medicinskt

Läkemedel med hypertrofi i hjärtans vänstra kammare kan ha en effektiv effekt om de tas under överinseende av en läkare. Helt eliminera symtomen på högt blodtryck är omöjligt, men att ta blodtryckssymptom med denna sjukdom och bantning hjälper till att bekämpa orsakerna och förhindra försämring av hälsan. För att bota LVMP, förskriva sådana läkemedel:

Verapamil - en anhyarytmisk lösning från gruppen av kalciumkanalblockerare. Minskar kontraktiliteten hos myokardiet, minskar hjärtfrekvensen. Du kan använda den för vuxna och barn, doserna ställs in individuellt.

Betablockerare - minska trycket och volymbelastningen i hjärtkaviteten, bidra till att balansera rytmen och minska risken för smärta.

Sartaner - effektivt reducera den totala belastningen på hjärtat och omforma myokardiet.

Myokardhypotension ligger i hjärtat av klass 9 på skalan av ICD-10, tillsammans med andra sjukdomar i cirkulationssystemet. Det är nödvändigt att föredra endast drogerna, vars kvalitet har kontrollerats och visats kliniskt, de experimentella verktygen kan inte bara ha den förväntade effekten utan påverkar också all hälsa i allmänhet negativt.

Kardiomyopati kirurgisk behandling

Drift med vänster ventrikulär hypertrofi kan vara nödvändig för att avlägsna den hypertrophied muskelregionen i sena och avancerade stadier av sjukdomen. För detta ändamål transplanteras hela hjärtat eller dess separata delar. Om orsaken till LVOM är skada på ventilen eller septum, försöker man först att transplantera dessa organ specifikt, vilket är enklare än operationen med hela hjärtat. Vid en sådan intervention måste patienten tillbringa hela livet under vård av en kardiolog och ta mediciner för att förhindra trombos av koronarkärlen.

Folkbehandling av vänster ventrikulär hypertrofi

Behandling av hypertrofi av vänster kammare i hjärtat av folkmusik rättsmedel kan bidra till att de senare stadierna av skadorna, men det är effektivt vid låga förstoringar, för att förhindra utveckling, vilket minskar risken för allvarligare konsekvenser. Helst bota sjukdomen du kommer inte att lyckas, men lindra obehag, bröstsmärta, svaghet och svimning folkmedicinsk burk. Sådana medel är kända:

Herbal som adjuvant terapi för behandling av huvudsakligen (blåbär, Hjärt, bogulnik hagtorn, åkerfräken, blåklint blommor, Adonis)

Permanent mjölk: Koka och häll för natten i en termos, eller sätt i ugnen tills en brun skorpe.

Lily av dalen i form av droppar av tinktur eller gruel. För tinktur häll liljan av dalen med vodka eller alkohol, insistera på en mörk plats i 2 veckor, ta 10 droppar 3 gånger om dagen i 2 månader. Kashitsa: Häll kokande vatten över dalen av dalen blommor, insistera 10 minuter. Töm sedan vattnet, slipa växten och ta en matsked 2 gånger om dagen. Rekommenderas i kombination med droppar.

Vitlök honung: Krossad vitlök blandat med honung i 1: 1 proportioner, insistera en vecka på en mörk plats, ta 1 matsked 3 gånger om dagen innan du äter.

Rött torrt vin, infunderat med torkad rosmarin. Häll bladet med vin, insistera om en månad på en mörk plats, spänna och ta innan du äter.

Tranbär, gnidade med socker: en tesked 4 gånger om dagen.

Diet med hypertrofi i hjärtans vänstra kammare

För att justera kosten för kardiomyopati, följ dessa tips:

 • ge upp salt
 • Ät ofta, ungefär 6 gånger om dagen, men i små portioner;
 • sluta röka, drick mindre sprit
 • välj mat med mindre fett och kolesterol;
 • begränsa antalet animaliska fetter;
 • friska mjölkprodukter, mejeriprodukter, färska grönsaker och frukter;
 • ät mindre mjöl och sött;
 • om du är överviktig - följ kosten för viktminskning och minska belastningen på hjärtat.

skäl

Hjärtat som det viktigaste organet för varje människa har en stor börda: att leverera blod med näringsämnen i varje cell. På grund av ett antal negativa interna och externa faktorer är hjärtans vänstra kammare tvungen att arbeta i ett förstärkt läge, vilket först leder till en förtjockning av myokardiet och därefter - till utvidgningen av hela kammaren.

De främsta orsakerna till hypertrofi:

 • De flesta av de upptäckta fallen av ökade hjärtavdelningar förekommer hos personer som lider av hypertoniologisk patologi: högt blodtryck. Det gör hjärtat att arbeta med en betydande belastning, vars kompensation uppstår på grund av uppbyggnaden av sin egen muskelmassa.
 • Formade aortastenos - en annan vanlig orsak till tvungen expansion av vänster ventrikel. Kroppen måste utöva stor ansträngning för att driva genom blodflödet genom den mindre diameteren av hålet i aortan.
 • Genetiskt bestämd sjukdom - hypertrofisk kardiomyopati manifesteras initialt förtjockad och styv muskel i hjärtat.
 • Professionellt yrke inom sport. Intensiva och långvariga belastningar leder till att hjärtstrukturerna slutar anpassa sig och kompensera för överarbete i orgeln: vänster ventrikel blir patologiskt förstorad.

Noggrann insamling av anamnes och diagnostiska förfaranden hjälper specialister att identifiera orsaken till hjärtkammarens patologiska expansion.

Externa och interna predisponeringsfaktorer

Av de etiologiskt signifikanta faktorerna indikerar experter:

 • olika medfödda eller förvärvade hjärtfel
 • långvarig erfarenhet av hypertensiv patologi
 • negativ ärftlig predisposition;
 • aterosklerotisk lesion av aortan;
 • koronarartärsjukdom;
 • kardiomegali samt kardiomyopati.

Att predisponera negativa faktorer inkluderar också oanpassad kost, överdriven entusiasm för feta, kryddiga, salta livsmedel. Om det finns negativa vanor, till exempel missbruk av tobak, alkohol, droger - detta kommer att påverka hjärtmuskeln. Hypodynami och kronisk stress kan i slutändan leda till funktionsfel och överbelastning i hjärt-kärlsystemet.

Komplikationer av vänster ventrikulär hypertrofi

Genomförande av förebyggande medicinska undersökningar med obligatorisk passage av EKG främjar tidig upptäckt av benägenhet för patologisk expansion av hjärtans vänstra kammare. Med en betydande expansion av ventrikeln sträcker sig vävnaderna och väsentligt försvagar. Detta bidrar till en ökning av trycket i organet, vilket i slutändan leder till följande komplikationer:

 • fullständigt avbrott i blodflödet med näringsämnen i själva hjärtat
 • bildande av allvarlig insufficiens i hjärt-kärlsystemet;
 • onormal rytm: olika former och typer av arytmi
 • benägenhet för förmaksflimmer;
 • Utseendet av ischemiens foci i organs vävnad: kranskärlssjukdom;
 • dilatation av aortas rot
 • hjärnolyckor - stroke;
 • plötslig komplett hjärtstillestånd.

I frånvaro av adekvat medicinsk hjälp patologisk ökning av muskelfiber och förtjockning av den vänstra kammaren gradvis upphör att offset uppkommer ovan komplikationer, inklusive död.

Vad ska man leta efter

Fel i strukturen av kardiomyocyter förekommer omärkligt för personen själv. En ganska lång tid kan hjärtmuskeln kompensera för detta tillstånd. Detta indikeras av förtjockningen av väggen i vänstra kammaren och den gradvisa expansionen av kammaren.

Att attackera tecken som lockar uppmärksamhet är:

 • allt oftare finns inkonsekvent andning;
 • okarakteristisk tidigare trötthet, ökad trötthet mot bakgrund av fortsatt fysisk aktivitet, utan att öka den;
 • smärtsamma impulser i hjärtans projicering av varierande svårighetsgrad och intensitet, särskilt efter träning eller överbelastning;
 • obehag som påminner om fladdring i precordialregionen;
 • Utseendet av en tendens till svimning, ihållande yrsel.

Det rekommenderas att omedelbart söka läkarhjälp i följande fall:

 • ömheten i vänstra hälften av bröstet hålls kvar i mer än 5-7 minuter och stoppas inte av den vanliga medicinen,
 • andfåddhet ökar och kombineras med takykardi eller arytmi,
 • en person förlorar ofta medvetandet.

Oftast går patienterna till specialister när de börjar bli störda av redan uttryckta smärtsamma tillstånd i hjärtat och EKG avslöjar en betydande expansion av sina kamrar.

Men för att snabb behandling råd från en kardiolog vet allt om ökningen av vänster kammare i hjärtat, vad det är, följt av lämpliga medicinska procedurer bidrar till översättningen av det negativa tillståndet på lång sikt eftergift eller helt bli av med det.

diagnostik

Tillräcklig differentialdiagnos är inte möjlig utan en omfattande undersökning. Förutom noggrann samling av anamnese - familj, professionell, livspecialist utför en fysisk undersökning:

Om preliminära studier indikerar en hög risk för att utveckla hypertrofi hos vänster ventrikelvävnad rekommenderas följande screeningtest:

 • svårigheten att överföra pulser genom hjärtvävnaderna under EKG kan indirekt indikera LV hypertrofi;
 • att uppskatta blodflödet och parametrarna hos orgelet hjälper ECHO CG;
 • i tvivelaktiga situationer, när en ytterligare förtydligande av möjligheten till en formad patologi i hjärtat krävs, rekommenderas en CT-skanning, ett MR-organ.

Av de ytterligare metoderna: Bröströntgen, PET-diagnostik.

Endast fullhet information om ovanstående diagnostiska metoder gör det möjligt för kardiologen att genomföra en tillräcklig differentialdiagnos och att orientera på det sätt att bli av med den negativa tillstånd.

Taktik av behandling

Den terapeutiska kursen bestäms till stor del av grundorsaken: vilken patologi bidrog till bildandet av hypertrofi och ökade parametrar i vänstra ventrikeln.

Det kan innefatta inte bara farmakoterapi utan även kirurgiskt ingrepp, till exempel om aortaklaven stenos uppstår, ersätts den.

För att förbättra effektiviteten i den nuvarande behandlingstaktiken är det en förutsättning att tidig upptäckt och efterföljande eliminering av riskfaktorer är:

 1. Korrigering av tryckparametrar. En specialist väljer och utser individuellt till ett konstant intag av moderna antihypertensiva läkemedel. De har flera mekanismer av inflytande: de främjar inte bara ett stabilt trycktryck, men hjälper också hjärtmuskeln att återhämta sig fullt ut.
 2. Eliminering av kroniska stressiga situationer. Om en person inte kan klara av sig själv är det rekommenderat att rekommendera ett individuellt eller gruppbesök till en specialist.
 3. Inte mindre viktigt att erkänna patientens önskan om en hälsosam livsstil: avvisandet av de befintliga negativa vanor, besök gym eller fitness center, pooler, normaliseringen av en natts vila. I kosten bör endast domineras av hälsosam mat: olika frukter, grönsaker, vegetabiliska fetter. Vattendimensionen är 2-2,5 liter. renad vätska dagligen.

Och först efter allt kommer specialisten att rekommendera droger som har förmåga att minska parametrarna i vänster ventrikel. Många av dem är redan utsedda av en kardiolog vid korrigering av hypertoni:

 • ACE-hämmare;
 • angiotensinreceptorblockerare;
 • diuretika;
 • betablockerare.

Kalciumantagonister hjälper också.

I avsaknad av en positiv effekt och när förändringar i hjärtets struktur - olika avvikelser i ventilernas aktivitet - detekteras, krävs en operativ ingrepp.

Denna fråga löses i varje enskilt fall.

förebyggande

Av de aktiviteter som hjälper till att förhindra den patologiska förtjockningen av myokardiet och öka hjärtkammarens storlek, indikerar specialister följande:

 • förändra livsstil, sträva efter en hälsosam stil;
 • viktminskning;
 • Undantag från kosten av salt, kryddig, rökt, fet och tung disk, konserveringsmedel och såser;
 • långa promenader i friluft;
 • säkerställa en god natts sömn i ett välventilerat rum;
 • undvikande av stressiga situationer.

En annan viktig händelse är den årliga förebyggande läkarundersökningen. Det är detta som hjälper till att identifiera och eliminera alla funktionsfel i hjärtets aktivitet.

Orsaker till vänster atriell hypertrofi och behandling med förstorat hjärta

Ofta sker denna patologi på grund av genetiska defekter (ärftlig predisposition). En av de vanligaste provokationsfaktorerna är högt blodtryck och fetma.

Andra orsaker som kan öka den vänstra halvan inkluderar följande faktorer:

 • Stenos och insufficiens av mitralventilen. Dessa sjukdomar provar ofta inflammation i vänstra atriumet;
 • Hypertrofisk kardiomyopati - förtjockning av ventriklarna (ärftlig patologi);
 • Aortisk stenos - onormal aorta-minskning;
 • Akuta och kroniska lungsjukdomar. Eventuell infektion och inflammation i andningssystemet kan leda till hypertrofi.
 • Stress.

Symtom på hjärtsjukdomar

Förutom ökningen av en viss avdelning kommer andra tecken på överträdelse nödvändigtvis att vara närvarande. För det första beror de på graden av överträdelse. Till exempel kan mindre förändringar förekomma alls asymptomatiskt.

Ofta är detta problem åtföljt av bröstsmärta, snabb utmattning, andfåddhet och onormalt hjärtslag. Patienterna har svårt att fysiskt arbeta. Vid överdriven överbelastning kan attacker av dyspné uppträda.

Ökat hjärta: vänster ventrikulär hypertrofi på röntgen

Orsakerna liknar överträdelsen i motsvarande atrium: högt blodtryck (hypertoni), aortaklappens stenos, kardiomyopati, överdriven fysisk ansträngning, fetma. Risken ökar med muskeldystrofi och Fabrys sjukdom.

Störningen utvecklas gradvis. I de tidiga stadierna av en ökning i vänster ventrikel är symtom frånvarande, då andfåddhet, bröstsmärta uppträder. En person blir snabbt trött, lider av yrsel, hjärtklappningar, kan svimma.

Konsekvenser av hjärtans patologiskt förstorade vänster kammare

Som ett resultat av överträdelsen lider en stor cirkulationscirkulation, som ger blod till alla organ och vävnader. I avsaknad av behandling kan hjärtsvikt, arytmi, ischemisk sjukdom och hjärtinfarkt förekomma. Detta tillstånd är ofta orsaken till plötslig hjärtstillestånd.

Därför behöver du regelbundet besöka en kardiolog. Då ökar chanserna att avslöja sjukdomen i ett tidigt skede, med undantag för konsekvenserna och komplikationerna.

Hypertrofi av det högra atriumet

Denna del av orgeln beror starkt på lungens arbete, därför leder andningens andning till förändringar i det högra atriumet och dess ventrikel.

De vanligaste orsakerna är:

 • Lungsjukdomar;
 • Stenos av tricuspidventilen;
 • Tricuspid regurgitation (insufficiency of tricuspid valve);
 • Lungemboli;
 • Medfödda hjärtsjukdomar.

På brott mot samma symptom som med nederlag på höger sida av kroppen: snabb trötthet, bröstsmärta, andfåddhet, snabb hjärtfrekvens.

Hypertrofi i högerkammaren

Det är värt att notera att denna patologi är mycket sällsynt. Dess utseende kan framkalla endast fyra anledningar: lunghypertension, tetradaFallo, lungventilens stenos och defekt av interventricular septum.

Som i andra fall uppenbarar sig inte initialt på något sätt. Med framsteg är det svårt att andas, följt av smärta i bröstet. Yrsel kan leda till förlust av medvetande. Fotödem observeras också.

På många sätt liknar symtomen på hypertrofi angina och ischemisk hjärtsjukdom. Därför behöver du se en läkare. Endast en kardiolog kan efter en noggrann undersökning, efter att ha fått studieresultaten, göra en noggrann diagnos.

Behandling med förstärkning av hjärtat

Den asymptomatiska banan av sjukdomen, som förekommer i nästan hälften av hypertrofi, är den största risken. Eftersom sjukdomen inte uppenbarar sig på något sätt fortsätter en person att leva ett vanligt sätt att leva, men patologin fortskrider och kan leda till plötslig hjärtstillestånd.

Ett måttligt förstorat hjärta, till exempel, producerar inte heller något, men det är lätt att identifiera med ett EKG. Behandlingen utses under alla omständigheter, oberoende av avvikelsen. Det är önskvärt att ta en kurs på villkor av en medicinsk institution, under överinseende av läkare.

Terapiåtgärder syftar också till att eliminera orsaken till sjukdomen. Till exempel, om hjärtat förstoras på grund av en medfödd missbildning, används kirurgiska ingreppsmetoder och därefter föreskrivs symptomatisk behandling. Modern medicin eliminerar med framgång medfödda anomalier, även i de minsta patienterna.

Ett antal åtgärder bör inriktas på att sänka hypertrofiprocessen. Till exempel, om en person leder en stillasittande livsstil, äter felaktigt, har dåliga vanor, då är det allvarligt värt att ta några allvarliga steg. Först måste du förändra sättet att leva. Det är värt att notera att den fysiologiska hypertrofi hos idrottare syftar till hur man ökar hjärtfrekvensen och volymen för större uthållighet.

Patienter med hypertrofi bör vara engagerade i löpning, simning, aerobics. De visar måttlig fysisk aktivitet. När det gäller kosten bör den inkludera livsmedel som är rika på omega-3-syror, vitaminer, mikroelement (magnesium, kalcium, kalium).

Dessa substanser påverkar positivt myokardiet och de metaboliska processerna i vävnader. För att återställa det normala flödet av syre i blodet är det nödvändigt att minska de ökade belastningarna (hos idrottare) eller dagligen för att göra långa promenader.

Läkemedel förskriver i alla fall en sjukdom. Åtgärden syftar till att återställa hjärtkärlsnäring och normalisera hjärtfrekvensen. Dessa inkluderar antiarytmiska läkemedel (verapamil, etc.), beta-blockerare.

De tar sådana läkemedel under hela sitt liv. Läkaren kan ordinera angiotensinhämmare och antihypertensiva medel (t.ex. ramipril, enalapril). Det är nödvändigt att bli av med dåliga vanor.

Eftersom en av anledningarna till att utvidga hjärtat är fetma, är det i vissa fall nödvändigt att kämpa med övervikt eftersom det ökar belastningen på kroppen. Sådana patienter bör begränsa salt, rökt, fet, stekt i kosten, för att konsumera mer färsk frukt, jäst mjölk. Utesluter helt från menyn bakverk, sött, animaliskt fett.

Maten ska vara en bråkdel. Dessutom måste du dricka 1,5 liter vanligt vatten per dag. Patienten ska följa tarmarna (regelbunden tömning) eftersom nästan alla användbara substanser absorberas med det.

Om hjärtat är förstorat till vänster, säg då att det bara kan vara en läkare efter en grundlig undersökning. Till exempel kan en person som hör om sitt tillstånd uppfatta det som ett patologi i hjärt-kärlsystemet, även om det ibland händer med en ökning av sockernivån och det är nödvändigt att behandla diabetes.

När konservativa metoder är ineffektiva kan en operation som består i att ta bort det förstorade området visas. Kirurgisk ingrepp används också vid försvagning av artärkanalen, liksom vid medfödda hjärtsjukdomar.

Hypertrofi av myokardium i vänster ventrikel - vad är det?

Patologi kan utvecklas när det finns en spridning av hjärtväggen. I de flesta fall leder detta till en förändring i hjärtans storlek och form, liksom förtjockningen av septumet mellan ventriklarna. Ibland visar sjukdomen inte sig länge, och personen lever utan att veta om den. Hypertrofi betraktas som en hacker av mer allvarliga patologier i hjärtat, så det är så viktigt att veta om riskfaktorerna och konsekvenserna av denna patologi.

Orsaker till hjärt-hypertrofi i vänster ventrikel

Hypertrofi av hjärtkärlets myokardium i vänster ventrikel uppträder under förhållanden när hjärtat upplever regelbundna påkänningar, vilket gör att den arbetar mer intensivt än vanligt. Till exempel, med ökat artärtryck, tvingas musklerna i vänster ventrikel att kontrahera starkare för att motverka den. Som ett resultat leder detta till en ökning i muskelvävnad, vilket orsakar en störning i hjärtets funktion. Faktorer som kan göra hjärtat att arbeta med mer styrka och spänning innefattar följande.

Arteriell hypertoni

Hypertoni ökar sannolikheten för att utveckla ventrikulär hypertrofi. I denna sjukdom överstiger systoliskt tryck (uppträder vid uppdrag) 140 mm Hg. st. och diastolisk (i avslappningsfasen) stiger mer än 90 mm Hg. För övrigt kan fetma orsaka en ökning av blodtrycket och ökad syreförbrukning efter syre och som en följd av myokardöverväxt.

Hjärt sjukdomar

Hypertrofi av myocardiet i vänster ventrikel är inte så sällsynt bland barnsjukdomar. Huvudrollen i detta spelas av medfödda missbildningar av hjärtat:

 • en ventrikel istället för två;
 • koagulering eller stenos av aortan;
 • defekt av septum mellan de två ventriklerna;
 • vanlig arteriell stam;
 • vänster ventrikulär hypoplasi och pulmonell atresi;
 • atresi hos tricuspidventilen.

Detekteringen av myokardiell hypertrofi och hjärtpatologier hos fostret och hos barn under 6 månader är ganska komplicerat. För noggrann diagnos används ekkokardiografimetoden huvudsakligen, medan ekkokardiogrammet uppfattar myokardiell hypertrofi och andra karakteristiska förändringar som medföljer någon hjärtsjukdom.

Från de förvärvade vicesna kan man ringa:

 • stenos av aortaklaven, som åtföljs av en inskränkning av ventilen som förbinder vänster ventrikel med aortan och förhindrar rörelsen av blod från detta stora blodkärl tillbaka till hjärtat. Utvecklingen av stenos kräver ett ökat arbete i ventrikeln för att leverera blod till aortan;
 • aorta-insufficiens, när ett omvänd flöde av blod från aortan till vänster ventrikel uppträder vid ventrikulär avslappning på grund av otillräcklig tillslutning av ventilerna i aortaklaven.

Idiopatisk hypertrofi / Hypertrofisk kardiomyopati

Det är en långsamt utvecklande förtjockning av hela myokardiet eller dess separata delar, vilket under lång tid inte orsakar några störningar i hjärtens kontraktile aktivitet. Vid hjärtsjukdom är en genetisk predisposition, och myokardiell hypertrofi kan åtföljas av tillväxten i dess tjockare fibrös vävnad och onormala rumsliga orienterings myofibriller tillhandahålla reduktion i muskelcellerna.

Om sådana förändringar i vänster ventrikulär myokardium uttrycks och uppstår utan uppenbara orsaker, talar vi om hypertrofisk kardiomyopati, vilken också anses vara en faktor i början av hypertrofi.

Överdriven fysisk aktivitet

Intensiv träningsaktivitet gör hjärtat att anpassa sig till de enorma fysiska belastningarna. I vissa fall kan detta leda till vänster ventrikulär hypertrofi, medan riskfaktorer och personer som är engagerade i tungt fysiskt arbete är i fara.

Vilka andra sjukdomar kan leda till hjärt-hypertrofi i vänster ventrikel?

Inte lika vanligt som högt blodtryck, men ganska möjligt och samtidig orsak till myokardiell hypertrofi är sömnapné. Denna sjukdom är associerad med det omedvetna stoppet av andning i en dröm för en tid av 1 sekund till 2-3 minuter. Denna sjukdom uppträder hos postmenopausala kvinnor och män. Hur påverkar apné utvecklingen av myokardiell hypertrofi? Experter säger att detta är en av de faktorer som ökar blodtrycket, plus, efter en lång paus, ökar belastningen på hjärtmuskeln kraftigt.

Behandling av myokardiell hypertrofi i vänster ventrikel

Behandlingen av sjukdomen fokuserar i första hand på huvudorsaken som orsakade utvecklingen.

Eliminering av riskfaktorer

För framgångsrik behandling är det viktigt att eliminera de faktorer och vanor som vanligtvis leder till utvecklingen av sjukdomen. Normalisering av blodtryck är det första och viktigaste steget. Regelbundet se en läkare, köp en tonometer - så att du kan kontrollera trycket. Försök att eliminera alla typer av stress och ångest, eftersom överflödig kortisol och noradrenalin också är riskfaktorer. Inte mindre viktigt i behandlingen är en hälsosam livsstil och eliminering av dåliga vanor.

Korrigering av arteriell hypertension

Medicinska åtgärder vid högt blodtryck innefattar att ta mediciner och förändra livsstilen. Några av läkemedlen, vars åtgärder syftar till att korrigera högt blodtryck, kan också förhindra ytterligare ökning av vänster ventrikulär muskelvävnad. Här är de läkemedelsgrupper som ordineras för högt blodtryck:

 1. ACE-hämmare (angiotensinkonverterande enzymer) främjar expansion av blodkärl, sänkt blodtryck, normaliserar blodflödet och minskar därför bördan på hjärtat. Exempel på droger: Enalapril (Vasotec), Captopril (Kapoten), Lizinopril (Priniwil, Zestril). Läkemedel i denna grupp orsakar ibland en irriterande hosta, men den helande effekten är ofta viktigare. Om biverkningarna är starkt uttalade kan den behandlande läkaren välja andra medel.
 2. ARB, eller angiotensinreceptorblockerare, har många av egenskaperna hos ACE-hämmare, men orsakar inte hosta i patienten. Exempel på medel: Losartan (Cosaar), Valsartan.
 3. Tiaziddiuretika hjälper njurarna att bli av med överskott av vatten och natriumjoner, vilket minskar den totala volymen blod och blodtryck.
 4. Betablockerare minska hjärtfrekvens, lägre blodtryck och förhindra att vissa av de skadliga effekterna av stresshormoner - adrenalin och kortisol som sticker dock inte grundläggande men påverka utvecklingen av högt blodtryck faktor. Dessa läkemedel innefattar bisoprolol, carvedilol, metoprolol, atenolol (Tenormin).
 5. Kalciumkanalblockerare inhiberar kalciuminträde in i hjärtvävnadsceller, minska myokardiell kontraktilitet genom att lätta muskelvävnaden av kärlväggarna, vilket ger diuretiska effekter och sålunda sänka blodtrycket. Kalciumantagonister kan nämnas läkemedel: Nifedipin (Prokardia), Verapamil (Calan, matta, Veleran), Diltiazem (Kardizem, Tiazak).

Hälsosam livsstil

Förändringar i livsstil hjälper till att sänka blodtrycket och förhindra utvecklingen av symtom på vänster ventrikelhypertrofi. Notera några viktiga rekommendationer:

 • Bli av med övervikt. Förlusten på endast 3-5 kg ​​hjälper till att normalisera trycket och minskar risken för myokardiell hypertrofi.
 • begränsa mängden salt i kosten eftersom dess överskott oundvikligen leder till ökat tryck;
 • Missa inte alkohol, drick det i små mängder och ge upp cigaretter.
 • träna regelbundet, en halvtimme eller en timme med måttlig fysisk aktivitet stärka hjärtat varje dag, men överkör inte det. Gå oftare, springa, träna eller yoga. Om du gör styrketräning, såsom bodybuilding, eller ditt arbete är ansluten med massor, samråda med kardiologen, kommer det att rekommendera sätt att förebygga högt blodtryck och hjärtförstoring.

effekter

Ökad muskel förlorar sin elasticitet, vilket leder till ökat tryck i hjärtat och kransartären. Hypertrofi i vänster ventrikel är fylld med sådana komplikationer som:

 • arytmi - en kränkning av hjärtats rytm;
 • ischemisk hjärtsjukdom, angina pectoris;
 • hjärtsvikt, uttryckt i hjärtans oförmåga att pumpa den erforderliga mängden blod;
 • avbrott av blodtillförseln i hjärtat - en hjärtinfarkt;
 • plötslig hjärtstopp.

Tydligen är följderna av sjukdomen mycket allvarliga och oförutsägbara. Alla patologier som är förknippade med hjärt- och kärlsystemet kräver noggrann uppmärksamhet, eftersom inaktivitet en dag kan vara dödlig.