Huvud / Åderbråck

Sekundär förebyggande av stroke

Hos personer som har haft en ischemisk eller hemorragisk stroke, även i en mild form är det troligt att akut fel i cerebral cirkulation kommer att hända igen. För att minska denna risk behövs behandling och sekundär prevention. Men många försummar det, inte inser hur farligt det är.

Förberedelser för att förebygga stroke

Enligt medstatistik fångas upprepad brainstorming upp:

 • 40% av befolkningen - 4-5 år efter den första stroke;
 • 20% - i 12 månader
 • 18% - 2-3 år senare.

Sekundär förebyggande av stroke är i första hand ett komplext läkemedel. När ischemisk stroke förskrivs:

 • droger som förbättrar blodfluiditeten: Warfarin, Cardiomagnolo (eller Trombo ACC), Curantil, Plavix - för livet;
 • droger som aktiverar metabolismen i hjärnan: Cerebrolysin Cortexin, Tserakson, Fezam, Lutset - kurser av intravenös injektion, som alternerar med mottagning av tabletter;
 • medel som stimulerar blodcirkulationen i kapillärerna: Cerebrolysin, Trental, Vinpocetin, Actovegin;
 • antidepressiva medel (efter överenskommelse med en psykoterapeut eller psykolog).

Sekundär prevention av sjukdom hos patienter med hemorragisk stroke, särskilt genomgår kirurgi, höll också utnämningen av läkemedel för att förbättra cerebral metabolism. Av droger som förhindrar blodproppar kan du ta en kardiomagnet, men försiktigt under överinseende av en läkare. Dessutom innefattar förebyggande:

 • läkemedel för korrigering av arteriellt tryck vid högt blodtryck: Enalapril, Metoprolol, Liprazid, Furosemid, etc.;
 • lugnande medel: tinktur av valerian, Corvalol, Persen, Fito Novo-Sed, Gidazepam;
 • kardiovaskulära preparat, stärkande kapillärer: Ascorutin, Profylactin C, Bilobil, Ginkor Fort;
 • statiner, skyddar kärlväggar.

Tabletter från åderförkalkning av cerebrala kärl

Förebyggande åtgärder vid sjukdom är effektivare om du tar statiner - läkemedel som renar kärl från "dåligt" kolesterol och därigenom minskar risken för en hjärnvåg. Tilldela dem omedelbart efter den primära ischemiska stroke. Men med hemorragisk form av sjukdomen, visas statiner inte alltid, och att ta dessa mediciner kräver särskild försiktighet.

Förebyggande, om det ingår ett sådant läkemedel för cerebrala kärl, är planerat under lång tid. Läkare styrs av klassificering av statiner efter generationer:

 • 1 st: Simvastatin, Lovastatin, Pravastatin;
 • 2-e: Fluvastatin;
 • 3: atorvastatin, cerivastatin;
 • 4: Rosuvastatin, Pitavastatin.

Effekten av de modernaste drogerna - Rosuvastatin och Pitavastatin - liknar den hos den äldre Atorvastatin. Terapeutiskt mål uppnås av dem i mindre doser. Snarare reducerar det "dåliga" kolesterolet Rosuvastatin. Mer säkert - Pitavastatin, men det är dubbelt så dyrt. Billigare droger är Atorvastatin, Simvastatin. Sekundär förebyggande av sjukdomen med användning av läkemedel i denna grupp minskar samtidigt risken för allvarlig kardiovaskulär skada.

Förberedelser för hjärnaktivitet

Inte mindre viktigt medicin som ska tas är en stimulator för högre hjärnfunktioner. De viktigaste drogerna är Cortexin, Piracetam (Nootropil). Sekundär profylax av sjukdomen går sällan utan Noopept, Fenibut, som återställer skadade celler, hjälper till att förbättra sinnesstämningen, sömn, uppmärksamhet, minne. Mindre effektiva är Picamolon, glycin.

Förebyggande åtgärder för ischemisk stroke

En av de farligaste sjukdomar som någonsin hotat mänskligheten, och det här är inte en överdrift. Human kardiovaskulära systemet genomgår ständig stress lasten, så risken för ischemisk stroke - kramper eller cerebral trombos, ökar varje år. Därför upptar förebyggandet av ischemisk stroke en viktig plats i listan över medicinska frågor.

Undersökningsdata, som omfattade 1000 armaturer medicin från Europa, bevittnade av det faktum att 75% av dem anses vara den mest effektiva metoden för att minska dödligheten i förmaksflimmer (som en orsak till hjärtinfarkt) förhindrar upprepad ischemisk stroke.

Vad är farlig ischemisk stroke

Som ischemisk stroke är vanligare hos stroke (andelen ischemi upp till 80% av fallen), bör ta sannolikheten av dess förekomst i grund vid sjukdom. Det är därför som i Europa uppmärksammas befolkningens propaganda och upplysning om strokeens inverkan på deras liv. En hälsosam livsstil, regelbundna träningstimer och läkarutredning gör allt detta en stor skillnad i kampen mot stroke.

Tyvärr har inte alla i vårt land möjlighet att regelbundet vidarebefordra dyra undersökningar. Dess inflytande görs både av ekologi och av ett skadligt sätt att leva. Och om cirka 3 miljoner människor lider av ischemisk stroke varje år, är 65% av dem från befolkningen i Östeuropa och Ryssland.

Vad händer som ett resultat av blockaden av blodtillförseln till hjärnan som en följd av en förträngning av kärlet (tromb eller anfall) under en stroke? Reduktion av blodflödet tillåter inte att nervceller levereras med syre, därför kan de inte utföra normal vital aktivitet och dö inom 3 timmar. Konsekvenserna av stroke kan vara av varierande svårighetsgrad:

 • Delvis eller full pares, förlamning av hälften av kroppen.
 • Tunga lesioner av neurotisk karaktär.
 • Överträdelser i mentala systemets och talapparatens aktivitet.
 • Ett dödligt utfall är möjligt.

AF-förmaksflimmer, hjärtrytmstörning, som påverkar 2% av världens befolkning, kan öka risken för ischemisk stroke 5 gånger.

Så som vi ser kan ischemisk stroke vara ett allvarligt slag inte bara patienter utan även i livsstil och budget deras familjer, som får en oförmögen familjemedlem under en lång tid, om inte för livet. Förebyggande åtgärder bör utföras på ett komplicerat sätt, särskilt om sjukdomen i form av TIA redan har överförts, och risken för en andra stroke är möjlig.

Non-drug prevention metoder

Det är människor som har lidit hjärtsjukdomar eller kardiovaskulära system, inklusive transitorisk ischemisk attack, risken för återkommande hjärtinfarkt ökar med 10 gånger. Medan du tar medicin, bör man redan börja med andra metoder för att skydda kroppen. I synnerhet är de viktigaste faktorerna för att minska risken för stroke:

 1. Avslag från dåliga vanor - missbruk av alkohol, rökning och narkotiska ämnen.
 2. Kontroll av arteriell hypertension i form av regelbunden mätning av blodtryck och vid behov läkemedel som sänker blodtrycket.
 3. Tidig behandling av artärernas aterosklerotiska stenos, utseende av plack. Kolesterol, som vi konsumerar i stora mängder, är den viktigaste riskfaktorn för utvecklingen av ateroskleros och insättningar på blodkärlens väggar. Den sista funktionen är en stroke.
 4. Som resultat av denna faktor - regleringen av kost och rätt näring. Det betyder inte att kroppen är uttömd, utan bara intaget av alla nödvändiga näringsämnen i rätt mängd och inte mer.
 5. Kontroll i samband med kroniska sjukdomar, såsom diabetes mellitus, arytmi, njursvikt.
 6. Aktivt sätt att leva och upprätthålla fysisk aktivitet inom normerna.

Detta bör läggas till för att stanna utomhus, även om du bor i en ekologiskt förorenad region, bör du välja årstid och besöka sanatoriums rekreationsområden.

Förebyggande underhåll i avancerad ålder och dåliga vanor

En speciell grupp av risker är människor i avancerad ålder som riskerar att utveckla stroke 3-5 gånger högre än hos unga. Förebyggande behandling i arbetet med denna population bör ta hänsyn till förekomsten av somatiska sjukdomar. Förresten, en person i åldrarna 65-70 år, som aldrig missbrukar skadliga vanor, har hälften sannolikheten för att ha en ischemisk stroke än en rökare vid 30 års ålder.

Om däremot i en ganska mogen ålder att sluta röka, även i detta fall risken för kärlsjukdom kommer att börja minska, och efter 5 års total avhållsamhet halverats.

Förresten, frågan om hur mycket alkohol som kan konsumeras för att inte utsätta dig själv för fara, har svaret. På en dag är det tillåtet att inte dricka mer än motsvarande 20 mg alkohol, och detta:

 • 1 flaska öl 0,5.
 • 1 glas torrt vin - 200 ml.
 • 30-60 ml starka drycker.

Intressant är moderat drickande också ett slags strokeförebyggande. Eftersom det minskar aggregeringen av blodplättar, fibrogen och kolesterol, släpper det av kärlens väggar. Men det är överskridandet av den tillåtna norm som kommer att orsaka en "baksmälla" spasm på morgonen.

Bekämpa övervikt

Som en av de farligaste faktorerna i utvecklingen av stroke kan överdriven kroppsvikt bidra till stress på hjärtat och blodkärlen. Förutom icke-fet mat, snabbmat, transfetter, bör du ständigt mata kroppen med vitaminer och spårämnen, som i avsaknad av säsongsbetonade produkter kan köpas på apoteket.

Glöm inte idrott: en vanlig belastning på musklerna minskar inte bara feta insättningar, men splittrar glukos och minskar kolesterol. Att gå i frisk luft är ett idealiskt alternativ för äldre. Det rekommenderas att avstå från överarbete, inklusive mentala.

För kontroll av kroppsvikt beräknas ett optimalt index, vilket är förhållandet mellan patientens vikt och ålder, höjd och andra biometriska indikatorer. Optimal anses vara från märket 18,5 till 24,9.

Ta medicinsk profylax efter stroke

Denna metod för förebyggande medicinering har varit mest populär vid förebyggande av ischemi, särskilt upprepade fall. Det består i att ta läkemedel som sänker aggregeringsegenskaperna hos blodplättar, varigenom de inte ackumuleras i trombotiska formationer. Bland dessa läkemedel kan identifieras enligt följande:

 1. Acetylsalicylsyra, känd som askorbin.
 2. Plavix eller en dosform av klopidogrel.
 3. MB-dipyridamol.
 4. Cyklopidin och andra.

Resultaten av de genomförda studierna visade att risken för att utveckla MS-systemsjukdomar minskade med minst 20% hos patienter efter en stroke som regelbundet tog dessa läkemedel, även i form av behandlingskurser (åtminstone i 3 år).

Dess huvudsakliga effekt är arbetet med inhibitorer av cyklooxygenas, och dessutom reducerar ASA signifikant nivån av prostacyklin. Det är bevisat att regelbunden användning av en enkel "askorbisk" minskar risken för hjärtinfarkt eller hjärninfarkt med 13%.

Den rekommenderade dosen askorbinsyra per dag - 75-325 mg, ordineras strikt av den behandlande läkaren.

När det gäller relativt nya läkemedel för förebyggande behandling har klopidogrel och cyklopidin (ticlopidin) blivit de mest framgångsrika suppressorerna för trombocytaggregation. Effekten av denna grupp ökar nästan trefaldigt: ett regelbundet intag av cyklopidin minskar risken för hjärtinfarkt med 35%.

Dosen av ticlopidin per dag - 2 doser på 250 mg, efter samråd med den ansvariga läkaren.

När det gäller biverkningarna av läkemedelsförebyggande, kan särskild uppmärksamhet förtjänas av sjukdomar i mag-tarmkanalen. Särskilt när man tar acetylsalicylsyra, vilket förvärrar sårprocesserna. En överdos av ticlopidin kan i sin tur leda till depression av benmärgsfunktioner, hudkomplikationer och diarré.

Kvinnor i foderperioden bör klimakteriet också diskutera med läkaren möjligheten att använda något läkemedel.

Clopidogrel eller dess doseringsform Plavix i dess sammansättning och arbete liknar ticlopidin, men det kostar lite mer. Men även biverkningar observeras mindre ofta. Läkemedlet är följaktligen effektivare: den dagliga dosen är i genomsnitt 75 mg. Dödligheten på grund av återkommande stroke hos patienter som behandlades med klopidogrel var endast 8,7%.

CLASSICS Dessa studier visade att 1000 patienter regelbundet behandlas med ett visst läkemedel för att förebygga, förhindra aspirin uppkomsten av 19 återkommande stroke, medan klopidogrel - 24x.

Och ett annat läkemedel från gruppen av antiplatelet läkemedel - dipyridamol, är ordinerad för att förhindra återfall av stroke. Dosen är 400 mg / dag, kan fluktuera, tilldelas individuellt. I kombination med användning av acetylsalicylsyra minskar risken för stroke med 22%.

Denna grupp av läkemedel är ordinerad för patienter med förmaksflimmer eller en trombus som redan finns i hjärtkärlens hjärtkärl, mitralventilskada eller närvaron av en artificiell eller annan patologi i hjärtat. Så den mest effektiva av dem är warfarin, vilket möjliggör att det internationella normaliserade förhållandet mellan blodplättar (INR) hålls på en normal nivå av 2 till 3.

Andra avskiljord i kombination av droger

Om en patient efter en stroke fortfarande beslutar att utföra behandling i en dosform, bör han definitivt genomgå ett test och ge ett allmänt blodprov. Vanligtvis tillämpas sådana åtgärder av dem som redan har haft en ischemisk stroke och försöker förhindra återutveckling. Behandlingsförloppet är föreskrivet under en period av 7 till 12 månader, då görs en paus för att kroppen ska kunna återställa resursen.

För övrigt ger parallell mottagning och ASA, och en beredning av klopidogrel-gruppen, ingen synergistisk effekt, men det ökar risken för att den inre blödningen öppnas. Läkare förskriver emellertid ofta denna kombination i måttliga doser till de som har haft ischemisk stroke, TIA eller en ny operation för att stärka artärerna.

Slutligen glöm inte att regelbundet använda stabiliseringshypertensiv behandling. Vi påminner dig om att ett normalt systoliskt märke är 12 mm Hg, diastoliskt - 5 mm Hg. Patienter i hög ålder har störst risk för spasmodiskt tryck, nämligen ett skarpt hopp leder till förekomsten av en ischemisk stroke, ofta även i en dröm.

Det rekommenderas att minska mängden salt i mat och kaloriinnehållet i livsmedel i allmänhet.

rön

De viktigaste förebyggande åtgärderna som föreslås i denna artikel kommer att bidra till att minska risken för återkommande stroke ibland. Om dessa enkla instruktioner observeras även av dem som inte är rädda för sjukdomsuppkomsten i ung ålder, kan man förlänga sitt liv och få en balans mellan organismen som helhet. Var inte sjuk och ta hand om dina nära och kära.

Förebyggande av ischemisk stroke

Vilka är orsakerna till ischemisk stroke och vilka förebyggande åtgärder bör vidtas för att undvika det? Faktorer som bidrar till förekomsten av en ischemisk stroke kan vara olika. Oftast är det:

- uttalad ateroskleros av cerebrala kärl och trombos

- spasmer i hjärnkärl;

För att förhindra utvecklingen av dessa sjukdomar behöver du: • Periodiskt, helst 1 gång om 3 månader, ta prov på nivåerna av kolesterol och socker i blodet.
 • Förfarandet för regelbunden mätning av blodtryck bör bli en daglig rutin.
 • Varje rörelse är bättre än ingen, så alla krafter du behöver för att undvika en stillasittande livsstil.
 • För att övervaka kosten, undvik mat med animaliska fetter.
 • Begränsa intaget av salt och socker.
 • Undvik konfliktsituationer och stress.
 • Strängt röker inte.

Om du är äldre än 50, är ​​det användbart att använda planta-anti-sklerotiska och blodförtunnande medel: vitlök, vegetabiliska oljor, tranbär, skaldjur med högt jodinnehåll. Det är nödvändigt att begränsa användningen av fläsk, ägg, smör och ost, dessa livsmedel är rika på kolesterol. Det är bättre att överge den rika soppen och svart chokeberry - det ökar blodets koagulerbarhet. Av samma anledning är det skadligt att svettas, röker och dricker alkohol. Inte dra nytta av långvarig fysisk ansträngning; i detta fall ökas blodtillförseln till musklerna till nackdel för hjärnan och andra organ. Spasm i blodkärl kan orsaka överhettning, övermattning och hypotermi, därför är det nödvändigt att undvika sådana omständigheter.

Primär och sekundär förebyggande av stroke

Strokeförebyggande är för närvarande av mycket stort intresse, eftersom antalet patienter ökar varje dag. Det är värt att fundera på att varje 90 sekunder har en bosatt i landet en akut ischemisk attack eller stroke.

Varför är förebyggande viktigt?

Sannolikheten för att utveckla ett sådant tillstånd ökar med åldern. Ju äldre personen, desto fler möjligheter måste han bli sjuk. Efter 50 år ökar sannolikheten för stroke två gånger vart tionde år. Men tyvärr har de senaste åren varit en tendens att "föryngra" denna sjukdom över hela världen.

När en vaskulär olycka inträffar dör hälften av patienterna utan att leva i ett år. Och bara 10% av personerna efter en stroke kan återgå till det vanliga sättet att leva, fortsätt arbeta på samma ställe. De flesta patienter blir handikappade, som förlorar möjligheten att till och med självbetjäning. Mängden sådana människor blir deprimerat, förändrad attityd gentemot dem från släktingar, desocialisering.

För att förhindra utvecklingen av en sådan allvarlig sjukdom bör vi därför försöka förhindra utvecklingen. Åtgärder som riktas mot detta kallas primärt förebyggande. Om en person har drabbats av en stroke, bör ansträngningarna kastas vid korrekt behandling och återhämtning efter sjukdomen. Det rekommenderas att vissa regler följs för näring, livsstil och användning av vissa droger för att förhindra återkommande hjärncirkulation.

Det finns två typer av akuta tillstånd i samband med cirkulationsstörningar i hjärnartärerna:

 1. Ischemisk stroke. Det finns en utveckling av hjärninfarkt på grund av blockering, spasma eller vasokonstriktion. Överträdelse av tillgången till ett visst område i hjärnavdelningarna och strukturerna leder till deras atrofi, död och nekros.
 2. Hemorragisk stroke. Det bildas som en följd av skador på kärlens integritet som förser hjärnan, blod hälls i sina vävnader eller under membranen och klämmer ner neuroner. I regel är det samtidigt cerebralt ödem med kränkningar av kroppens grundläggande funktioner, kontrollerade av det drabbade området.

Viktiga riskfaktorer

Innan vi pratar om vilken typ av förebyggande som behövs är det nödvändigt att bestämma vem som lider först av akut cerebral ischemi. Det finns grupper av människor vars risk för sjukdom är många gånger högre än andra. Det här är de så kallade riskgrupperna. De är indelade i kontrollerad och okontrollerad.

Det är omöjligt att ändra något om det finns arveliga predispositioner, kön (män), äldre ålder. Det är dessa tre faktorer som ökar risken för stroke och är okontrollerade.

Följande faktorer kan klassificeras som kontrollerade faktorer:

 1. Hypertension. Persistent och lätt mottaglig för drogkorrigering högt tryck från 160/90 mm Hg. Art. Ökar risken för stroke med 4 gånger och vid ett tryck på 200/110 mm Hg. i 10 gånger.
 2. Hjärtrytmstörningar. Med hemorragisk arytmi stördes blodets hemodynamik. Trombi, som bildar sig i hjärtmuskulaturens hålrum, rusar in i andra kärl och tjänar som en vanlig orsak till stroke. I regel utmärks sjukdomen orsakad av denna orsak av flödets svårighetsgrad och en negativ prognos.
 3. Diabetes mellitus. Störningar i reologiska egenskaper hos blod och förändringar i kärlväggen i denna sjukdom förekommer 5 gånger oftare.
 4. Rökare. Främjar den accelererande bildandet av aterosklerotiska förändringar i carotidartärerna, vilket medför en ökning av risken för en vaskulär olycka med en faktor 2.
 5. Atherosclerosis. Höga lipidnivåer är direkt relaterade till cirkulationsstörningar.
 6. Alkohol. Regelbundet intag av signifikanta doser ökar risken med 3 gånger.
 7. Fetma.
 8. Sedentary livsstil.
 9. Inverkan av konstant stress.
 10. Störning av kosten.

De främsta stadierna av förebyggande

Baserat på ovanstående faktorer kan det förstås att primärt och sekundärt förebyggande av stroke i första hand ska bestå av följande aktiviteter:

 • upptäckt och snabb behandling av episoder av högt blodtryck och högt blodtryck
 • var särskilt uppmärksam på patienter med hjärtrytmstörningar, lindring av akuta tillstånd
 • användningen av några metoder, inklusive kirurgisk ingrepp, för att förhindra en återkommande ischemisk attack, om någon, i anamnesen;
 • konstant drogkorrigering för normalisering av lipider i blodet, speciellt hos patienter med IHD, med störningar i karotidartärer och cerebrala kärl.

Primär prevention

Primär förebyggande av stroke består i att genomföra ett antal åtgärder för att förebygga akuta cirkulationsstörningar i hjärnan. Den mest effektiva metoden i detta fall är en fullständig revidering av livsstilen. Först och främst är det:

 • reglering av kroppsvikt
 • avslag på dåliga vanor (alkoholmissbruk, rökning);
 • fysisk aktivitet.

Men förutom detta är det mycket viktigt att utföra konstant terapi. Eftersom stroke manifesteras främst som ett resultat av ateroskleros, sjukdomar associerade med ventilapparaten i hjärtat eller förmaksflimmer, förebyggande av stroke bör sedan innefatta användning av följande sätt:

 1. Utvecklingen av ateroskleros är direkt relaterad till cirkulationen av lipider och kolesterol i blodet.

Avsättningen av plack på de inre ytorna på kärlen stänger deras lumen, vilket leder till en minskning av blodflödet. Vid avlägsnande av en sådan plack, om den fullständigt stänger blodflödet i hjärnartären och en stroke uppträder. Användningen av statinbehandling (pravastatin, atorvastatin, simvastatin) hjälper till att normalisera kolesterol metabolism och minskar risken för en kärlsjukdom många gånger över.

 1. Medicinskorrigering av tryck.

Vid konstanta mottagnings läkemedel som stabiliserar blodtrycket kan framgångsrikt förhindra stroke, av vilket i detta fall är mekanismen uppkomsten av cerebral kris med aneurysmal cerebrala vaskulära förändringar och hemorragi. För detta används olika grupper av läkemedel: kalciumkanalblockerare, ACE-hämmare, diuretika och andra. I varje fall väljer läkaren en dos beroende på blodtrycket, patientens ålder och individuell tolerans.

De flesta av stroke bildas som en följd av förekomsten av områden av hjärn-ischemi på grund av bildandet av blodproppar inuti kärlet. För att förhindra detta fenomen finns ett antal preparat av antikoagulantia och antiaggreganter. Dessa inkluderar heparin, warfarin, klopidogrel, acetylsalicylsyra.

 1. Tidig behandling av kroniska patologiska processer som kan leda till utveckling av stroke (diabetes, systemiska patologier, klamydia).
 2. Användning av folkmedicin för att minska trycket och normalisera ämnesomsättningen i kombination med mediciner.

För kvinnor är det också viktigt eftersom prevention normalisera din hormonbalans och behandla sjukdomar som bidrar till dess förändring: polycystiskt ovariesyndrom, endometrios, försiktig användning av hormonella preventivmedel (strikt under överinseende av en läkare), speciellt hos premenopausala kvinnor, och de som missbrukar tobak.

Sekundär förebyggande av stroke

Sekundär förebyggande av ischemisk stroke består i att genomföra ett antal åtgärder för att förhindra utvecklingen av en återkommande vaskulär olycka.

Ischemisk attack med efterföljande utveckling av stroke är den vanligaste orsaken till handikapp och är på andra plats, enligt WHO, om dödsorsaker bland vuxna runt om i världen.

Amerikanska experter har genomfört en studie som visade att döden efter den första kärlolycks hjärnan (ischemisk stroke) inom den första månaden förekommer i 8% av personer över nästa år - 21% av konvalescenter. Efter 3 år är detta nummer redan runt 31%, och efter 5 år - 43%. I 2/3 fall av tidig dödlighet (upp till 30 dagar) var orsaken vaskulära faktorer. Under 3 år efter stroke var dödsfallet från upprepad ischemisk attack cirka 60%.

Siffrorna, som ges av statistiken, anger att sannolikheten för en andra stroke inom det första året är från 5 till 25%, 3 år - ca 18%, 5 år - 20-40%. Dessa resultat erhölls vid studier av patienter i många större städer runt om i världen.

Utveckling av funktionshinder på grund av stroke bestäms av många faktorer, som omfattar bildandet av tunga och ihållande neurologiska defekter, varaktighet och naturen av sjukdomen, patientens ålder och andra.

Därför har behandling och förebyggande av stroke varit och förblir ett allvarligt problem som kräver ett korrekt tillvägagångssätt och en snabb lösning. Därför utförs kliniska prövningar ständigt, nya metoder för behandling och preparat utvecklas.

De huvudsakliga metoderna för sekundär prevention innefattar:

 1. Rehabiliteringsaktiviteter med långsam ökning av fysisk aktivitet (detta inkluderar fysisk terapi, massage, gå i luften).
 2. Fullständigt avslag på vanor som bidrar till utvecklingen av sjukdomen (rökning, alkohol, narkotikamissbruk).
 3. Kost med begränsning av livsmedel rik på kolesterol.
 4. Minskade kroppsvikt.
 5. Användningen av droger som minskar sannolikheten för blodproppar.
 6. Antihypertensiv terapi.
 7. Användning av icke-traditionella metoder, inklusive traditionell medicin (endast på rekommendation av en läkare och utan avskaffande av de viktigaste förebyggande metoderna).
 8. Kirurgisk korrigering av patronen hos cerebrala kärl.

Ytterligare poäng

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förebyggande bland personer med hög risk.

Detta bör göras gemensamt av neuropatologer och terapeuter. Utnämningen av moderna läkemedel som förhindrar utseendet av kolesterolplakor, trombi, reglerar blodtrycket, kommer att bidra till att i stor utsträckning förhindra utvecklingen av den första eller upprepade sjukdomen.

Psykologens arbete spelar en viktig roll i återhämtningen efter sjukdom och förebyggande av återkommande sjukdom. Många patienter, på grund av en kraftig begränsning av deras förmåga, förlorar intresse för livet, och detta bidrar också till försämringen av deras tillstånd, kan leda till döden.

För effektiv förebyggande rekommenderas det också på statsnivå att skapa specialiserade program som syftar till att främja hälsosam livsstil, rätt näring och förbättra den ekologiska situationen.

Förebyggande av ischemisk stroke

Referens km.ru

Tyvärr påverkar denna sjukdom i vår tid allt fler unga, frivilliga människor

Nu finns det många så kallade "fyrtioåriga slag" hos personer i olika yrken. Därför är det viktigt att genomföra effektivt förebyggande av ischemisk kärlsjukdom och rehabilitering efter sjukhusvistelse med ett akut anfall av ischemisk stroke.

Grunden för riskgruppen för sjukdomen är idag arbetande män som röker, missbruk alkohol har långa arbetstider, störd biologisk rytm sömn (sitter vid datorn sent in på natten). Och de som tar tonika med energi tonika som stimulerar men dränera kroppens försvar, äter mycket fet, kolesterol som innehåller livsmedel. Vanligtvis när detta sätt att leva med fyrtio år en person har problem med blodcirkulationen, både i kranskärlen som ger näring till hjärta och blodkärl som ger näring till hjärnan.

Utvecklingen av symtomen på sjukdomen börjar med lätt kortvarig yrsel, blinkning av flugor framför ögonen, förknippade med kärl med synskador. Såsom är känt, matas hjärnans occipitala lob från ryggradsartärer. Ofta finns det olika medfödda anomalier, och observerades på den inre väggen av aterosklerotiska kärlförändringar, att förändring blod reologi (fluiditet, som definieras av en uppsättning av funktionella tillstånd av formelement), som inverkar på occipital hjärnregioner. Detta leder till en konstant syrehushållning.

Om du inte startar behandling utvecklar en person så småningom en så kallad övergående ischemisk attack. Deras symtom: yrsel, illamående, kräkningar, dimsyn, talsvårigheter, ostadig gång, huvudvärk, förändrade smakegenskaper inne. Dessa symptom är som regel övergående, det vill säga kortlivade och övergående. Men de ger så småningom mer levande neurologiska symptom och leder till utvecklingen av ischemisk stroke. Hos män som missbrukar alkohol och har högt blodtryck, är blödningar möjliga. Men i huvudmassan utvecklas ischemiska slag av olika lokalisering med olika grader av hjärnskador.

Att sätta i tid för hjälp till kvalificerade specialister, kan du uppnå effektivt förebyggande av ischemisk sjukdom i hjärnan. Utmärkt hjälper till med denna ozonbehandling: intravenös dropp ozoniserad saltlösning. Det ökar kärlets ton, förbättrar sin inre vägg, porositet, ökar hemoglobin. Denna teknik bör ofta kombineras effektivt med akupunktur på biologiskt aktiva punkter. Huvudmålet med sådan terapi är träning av blodkärl så att de på ett adekvat sätt kan svara på förändrade förhållanden (externt och internt). De måste "lära" att slappna av och avtala utan dröjsmål.

Som en effektiv metod att sänka kolesterol kan du använda homeopatiska läkemedel. I kliniken ska patienten ta en detaljerad analys av kolesterol med en lipidformel. Sedan använda homeopatiska preparat för att öka stabiliteten i nervsystemet, varigenom nervcell börjar lättare att bära syrebrist.

Med hjälp av akupunktur kan hjälpa en person att bli av med nikotinberoende och sluta röka, justera trycket för att förbättra de reologiska egenskaperna av blod.

Om biokemiska indikationer på blod, som främjar trombos, gör blod mer flytande hjälper hirudoterapi. Även om det redan finns plack med trombotiska formationer upplöses deras leech.

Det är också nödvändigt att få effektiv hjälp i ett tidigt skede av återhämtningsperioden efter en akut attack av stroke och sjukhusvistelse. Eliminera dessa eller andra brott mot motorsystemet - pares (försvagning), förlamning. Det är väldigt viktigt att i detta fall påbörja rehabiliteringsprocessen direkt efter urladdning från sjukhuset.

För rehabilitering av personer som har genomgått ischemisk stroke, mycket effektiv massage (motor extremiteter i händelse av sjukdom eller halsområdet), laserterapi och terapeutisk övning av projektionen av hals och vertebrala artärerna - som senare förebyggande av aterosklerotisk kärlsjukdom.

Medel för att förebygga ischemisk stroke

Analys av litteraturen under de senaste åren visar att möjligheten att behandling av akut ischemisk stroke fortfarande mycket begränsade, och några av de nya läkemedel, vilket är förenat med stora förhoppningar, eller har inte bekräftat sin effektivitet (vissa nervskyddande), eller fortfarande orsakar stora kontroverser bland specialister (vävnadsplasminogenaktivator) [5]. Således fortsätter slaget att förknippas med hög dödlighet (andra skäl i världen), som ett universalmedel för dess behandling existerar inte och det är osannolikt att dyka upp snart. I detta avseende bör läkarnas ansträngningar i första hand riktas mot förebyggande åtgärder. I denna översyn kommer huvudsakligen medicinska metoder för att förebygga ischemisk stroke att övervägas.

Att bygga en gemensam strategi för att förebygga allvarliga vaskulära komplikationer, bör man komma ihåg att varje exponering förebyggande läkemedel är förknippad med en viss, om än ofta små, risk för patienten och är värt vissa (ibland betydande) pengar. Det är därför helt motiverat att en strategi för genomförandet av förebyggande åtgärder för att förhindra ischemisk stroke kan betraktas koncentrationen av insatser, särskilt i gruppen patienter med högsta absoluta risken för stroke, eftersom det är för dem, dessa åtgärder kommer sannolikt att ge och den maximala absolut fördel.

Denna grupp av patienter är väl avgränsad. I regel är deras historia belastad av manifestationer av vaskulär ocklusion - en redan inträffad ischemisk stroke eller en dynamisk kränkning av cerebral cirkulation, hjärt-kärlsjukdom eller perifer vaskulär sjukdom. Bland de patienter som överlevde den första ischemiska stroke och deras antal når 80% är risken för återfall särskilt hög de första veckorna eller månaderna och stiger med cirka 5% varje år. De kännetecknas också av en hög risk att utveckla hjärtinfarkt. Det är för denna grupp av patienter att sådana riskfaktorer som hypertension, rökning, hyperlipidemi, diabetes och fetma är de farligaste. Därför är det uppenbart att förutom att utföra själva profylaktisk stroke terapi är absolut nödvändigt sådana patienter att drastiskt ändra din livsstil, sluta röka dramatiskt minska konsumtionen av alkohol, för att kontrollera blodglukosnivåer och vidta åtgärder för att minska kroppsvikten. Men om du kan ta för givet att en förändring av kosten mot ökad konsumtion av frukt och grönsaker på bakgrunden av minskad fett och salt, motion och inte röka förhindra första stroke, effektiviteten av dessa åtgärder när det gäller deras tillämpning i sekundär prevention av stroke, är inte uppenbart. När det gäller den förebyggande läkemedel för strokebehandling, måste det vara heltäckande och bland dess verksamhet är av största vikt för blodtryckskontroll, eftersom naturligtvis är en stor riskfaktor för ischemisk stroke hypertension.

Det visade sig att risken för att utveckla ischemisk stroke fördubblas med varje ökning av normalt diastoliskt blodtryck med 7,5 mm Hg. och genomförandet av adekvat primär preventiv antihypertensiv behandling minskar risken för stroke med 38% [12]. En metaanalys av 9 randomiserade kontrollerade studier visade att antihypertensiv terapi som används som sekundärt förebyggande minskar den relativa risken för återkommande stroke med 29% [16]. Vissa problem med användningen av antihypertensiv behandling i samband med sekundär förebyggande av stroke kräver emellertid ytterligare studier.

Trots de många studier om användningen av blodtryckssänkande läkemedel för primär och sekundär prevention av stroke, är en seriös debatt problemet att välja de mest effektiva läkemedel. För primär prevention av ischemisk stroke, föredrages vanligen ges till diuretika och beta-blockerare, utses vid låga doser [13]. Samtidigt i de nya internationella regler för behandling av högt blodtryck, som utarbetats av WHO och International Society of Hypertension problem (1999), betonar att start och underhåll av blodtryckssänkande behandling är lämpliga representanter för alla typer av blodtryckssänkande medel, även om de tidigare reglerna (1993), dessa läkemedel rankas enligt deras användbarhet, och första plats i listan är, exakt, diuretika och beta-blockerare [14]. En senaste större svenska studie på användningen av blodtryckssänkande terapi i äldre patienter visades att sådana välkända beta-blockerare såsom atenolol, metoprolol, pindolol, och hydroklortiazid i kombination med amilorid i dess hypotensiva effekt inte sämre nyare antihypertensiva medel (ACE-inhibitor enalapril och lisinopril, kalciumkanalblockerare isradipin och felodipin) [7]. I båda grupperna patienter som behandlades med den "gamla" eller "nya" droger, en liknande sänkning av blodtrycket observerades (med i genomsnitt 35/17 mm Hg. Art.), Och samtidigt de inte skiljer sig i förekomsten av stroke (fatal och icke-fatal) och andra svåra resultat, inklusive döden.

Det bör understrykas att under de senaste åren till kalciumantagonister som används som ett medel för att förebygga kardiovaskulära komplikationer av högt blodtryck bland yrkesverksamma börjar att utvecklas mycket kritiskt förhållningssätt. Sålunda är alla de metaanalys av 8 randomiserade studier har nyligen publicerats, i vilken kalciumkanalblockerare av fördröjd effekt jämfört med diuretika, betablockerare, ACE-hämmare och klonidin. Det visade sig att i allmänhet risken för allvarliga komplikationer av hypertoni var 11% högre än vid användning av kalciumkanalblockerare, än med andra antihypertensiva medel, och ökad risk för hjärtinfarkt med 26%. Även om det inte fanns någon skillnad i frekvensen av stroke mellan grupperna, visade en annan studie att kalciumkanalblockerare var sämre än hydroklortiazid genom förmågan att förebygga stroke [10]. Uppmärksamhet görs på det faktum att moderna kalciumkanalblockerare vid en kostnad överstiger andra antihypertensiva medel, särskilt diuretika. Alla dessa data ifrågasätter lämpligheten att använda kalciumkanalblockerare (särskilt långverkande) för att förebygga stroke.

Mer detaljerat bör vi fokusera på den profylaktiska potentialen hos ACE-hämmare. Resultaten publicerades i 2000, storskaliga multicenterstudie på profylaktisk användning av ramipril ger anledning att tro att aktiveringen av renin-angiotensinsystemet är en oberoende riskfaktor för patienter med allvarlig kardiovaskulär sjukdom, och användningen av ACE-hämmare kan minska risken för vaskulära händelser i denna subpopulation [15 ].

I denna studie fick mer än 9000 patienter med bevis på hjärt-kärlsjukdom, stroke eller perifer vaskulär lesion 10 mg ramipril eller placebo dagligen. Denna klinisk prövning är i förtid har slutförts, då det upptäcktes att allvarliga utfall (hjärtinfarkt, stroke eller kardiovaskulär död) förekom hos 13,9% av patienterna i ramipril-gruppen och 17,5% - i placebogruppen. Risken för död i hjärt-kärlsjukdom med ramipril reducerades med 25%, förekomsten av hjärtinfarkt - 20%, och Stroke - 32%.

Minskningen av incidensen av kardiovaskulära komplikationer var större än vad som kan förväntas från enbart blodtryckssänkande, vilket stöder hypotesen att ACE-hämmare har en preventiv effekt, inte bara på grund av den hypotensiva effekten. Betydelsen av ovanstående försök för klinisk praxis är att om 50% av patienterna från utvecklade länder och 25% från att utveckla patienter med kärlsjukdomar fått ACE-hämmare årligen skulle det förebygga 400 tusen dödsfall och 600 tusen icke-dödliga kardiovaskulära komplikationer. Kostnaden för en sådan övning är ganska hög, fastän förhållandet mellan kostnad och effektivitet (eller acceptabelt kostnad) för storskalig användning av ACE-hämmare inte har fastställts [15].

Minskad kolesterolkoncentration

Enligt de senaste versionerna av reglerna för National Association för bekämpning av stroke, är användningen av hämmare av 3-hydroxy-3-metylglutaryl-CoA-reduktashämmare (statiner) rekommenderas att sänka kolesterolkoncentrationer efter hjärtinfarkt för att minska risken för dödsfall i samband med kranskärlssjukdom, liksom dödlig eller icke-dödlig ischemisk stroke [4]. Förmågan av statiner för att förhindra hemorragisk stroke och minska dödligheten i ischemisk stroke har ännu inte bevisats. Analys av ett antal randomiserade studier föreslår att statiner bör administreras till patienter som har drabbats av en stroke, kranskärlssjukdom och en historia av koncentrationen av total kolesterol ovan 5 mmol / L (kolesterol lågdensitetslipoprotein fraktion - högre än 3 mmol / l) [9]. Nyttan av statiner i strokepatienter, men inte har symtom på kranskärlssjukdom har inte bekräftats, men motsvarande test genomförs för närvarande. Framtida studier kommer att bidra till att klargöra platsen för statiner i primär och sekundär prevention av ischemisk stroke.

Som analysen av 10 försök med profylaktisk användning av trombocytaggregationshämmande läkemedel, publicerad så tidigt som 1994 [1], den användning för 3 år som enbart aspirin (50-1500 mg / dag) eller i kombination med dipyridamol eller sulfinpirazolom i högriskpatienter svåra vaskulära komplikationer med 25% minskar incidensen av återkommande ischemisk stroke, hjärtinfarkt eller dödsfall från hjärt-kärlsjukdomar. Det har beräknats att långvarig behandling med antiplatelet administrerad till patienter med cerebrovaskulär insufficiens, undviker 38 allvarliga vaskulära komplikationer för varje 1000 patienter. Samtidigt var risken för intrakraniella blödningar associerade med utnämningen av antiplatelet medel liten - högst 1-2 fall per 1000 patienter per år av behandlingen. Således överstiger användbarheten av antiplatelet terapi hos patienter med existerande cerebrovaskulär patologi klart sin risk.

Som regel används aspirin för förebyggande behandling av blodplättar av ischemisk stroke. Dess optimala dosen för sekundärt förebyggande av cerebrovaskulär insufficiens om inte helt definierad, men för närvarande är tillräckligt låga (75-325 mg per dag). Tills nyligen trodde man att reducera dosen av aspirin minskar risken för dess gastrointestinala biverkningar, men detta bekräftades inte av en nyligen analysresultat av 24 kliniska prövningar har visat att även vid användning av aspirin i mycket låga doser (50-162,5 mg per dag) är risken för gastrointestinal blödning i samband med den ganska hög [3]. Det uppskattades att i genomsnitt 2 fall av stroke förhindrade en blödning. Detta faktum bör beaktas av läkare, men i princip när det gäller nytta för patienten och pharmacoeconomic aspekter, kan en sådan risk anses berättigad.

Ett alternativ till aspirin, speciellt när det är intolerant, kan vara tienopyridiner (ticlopidin och klopidogrel). I synnerhet har det visat sig att deras användning kan förhindra 7 upprepade slag per 1000 patienter under 2 års behandling [6]. Det försöker också kombinera användningen av aspirin och dipyridamol.

Problemet med att använda antiplatelet droger som ett medel för sekundär förebyggande av ischemisk stroke diskuterades i detalj vid världskongressen för neuropatologer i Buenos Aires 1997 [2].

Enligt sina deltagare kommer aspirin inom överskådlig framtid att vara kvar valfritt läkemedel eller "guldstandard" för att förhindra upprepade stroke. Den främsta orsaken till detta är det extremt fördelaktiga kostnadseffektivitetsförhållandet för aspirin. På detta symposium om förebyggande av återkommande ischemisk stroke observerades att prestandan klopidogrel (Plavix) och tiklopidin (Tagra tiklid et al.) Ha en liten fördel över aspirin (ca 10%), men kan allvarligt tryck det endast om rasa i priset. Självklart bör dessa läkemedel, särskilt tiklopidin, användas i närvaro av flera riskfaktorer för hemorragiska komplikationer hos patienter. Ändå kan sökandet efter de mest lämpliga kombinationerna av aspirin med andra droger vara lovande. Särskilt en viss kombination av aspirin med dipyridamol (Curantil, Persantin) inspirerar vissa förhoppningar.

Vid förebyggande av ischemiska stroke står en grupp patienter med stor risk för cerebral cirkulationssjukdomar och förmaksflimmer. För dem är de valfria läkemedlen antikoagulantia.

En metaanalys av sex kliniska prövningar där antikoagulantia jämfördes med placebo hos 2900 patienter med förmaksflimmer, har visat att den relativa risken för stroke reducerades i genomsnitt med 62% (från 28% till 72%) och dess absoluta risken genom 2,7% per år för primärprevention och 8,4% för sekundärprevention. Risken för intrakraniella hemorragiska komplikationer var i genomsnitt 0,3% per år (0,1% i placebogruppen) [8].

I samma arbete utfördes en meta-analys av fem kliniska prövningar där warfarin och aspirin jämfördes hos patienter med förmaksflimmer. Båda läkemedlen minskade risken för stroke, men förebyggande effekten av warfarin var högre. Vid tillämpning minskade den relativa risken för stroke i genomsnitt med 49% (från 26% till 65%) och absolut risk - 0,6% per år för primärprevention och 7% - för sekundär.

Enligt de senaste versionerna av reglerna för National Association för bekämpning av stroke, baserat på tillgängliga bevis, warfarin, bör rekommenderas till patienter i alla åldrar med förmaksflimmer och de specifika riskfaktorer för ischemisk stroke (tidigare stroke eller transitorisk ischemisk blodcirkulation och andra tromboemboliska episoder, högt blodtryck och dysfunktion hjärtens vänstra kammare) och patienter äldre än 75 år med förmaksflimmer även i frånvaro av andra faktorer i riskzonen [4]. Patienter 65-75 år med förmaksflimmer, men i avsaknad av andra riskfaktorer, beroende på deras tillstånd genom att alternera kan rekommenderas som warfarin och trombocythämmande behandling. I en ischemisk stroke, profylax och warfarin visas efter hjärtinfarkt i närvaro av riskfaktorer såsom valvulär förmaksflimmer, dämpning av vänsterkammarfunktion och närvaron av en tromb.

Vanligen rekommenderas profylaktisk antikoagulant terapi med måttlig intensitet. Det bör individualiseras med hänsyn inte bara risken för återkommande stroke, men också riskfaktorer för blödningskomplikationer, särskilt gastrointestinal blödning, förekomst av leversjukdom, okontrollerad hypertoni, och så vidare. E. M. F. Från nyttan av potentiella relation " nytta / skada "för varje enskild patient. Vid planering av långvarig antikoagulant terapi bör patientens preferenser, hans inställning till denna typ av behandling och övervakningsförmåga beaktas.

Det bör inses att i patienter med förmaksflimmer som en riskfaktor för stroke, är warfarin allmänt används mindre ofta än nödvändigt, vilket resulterar i risken relaterad blödningskomplikationer kan vara betydligt lägre än den risk som orsakas av förkastandet av dess tillämpning som ett resultat av överdriven varning för läkare.

Samtidigt under normal sinusrytm i hjärtat användning av antikoagulantia, såsom warfarin, som ett medel för att förebygga ischemisk stroke, enligt tillgängliga hittills inte kan motiveras. Sålunda, en meta-analys av nio kliniska prövningar i vilka administreras oralt warfarin jämfört med placebo eller ingen behandling hos patienter med en historia av slaganfall under normal sinusrytm har inte visat någon positiv effekt i termer av förekomst av återkommande stroke, eller dödlighet [11]. Tvärtom, hos dessa patienter antikoagulationsterapi ökade absoluta risken för intrakraniella blödningar komplikationer dödliga till 2%, och extrakraniell (fatal och icke-fatal) - 5%.

Om antikoagulant terapi är dåligt tolererad eller kontraindicerad till en patient med förmaksflimmer, är ett acceptabelt alternativ aspirin, även om dess profylaktiska effekt är säkerligen lägre.

Jämförande metaanalys av sex försök att trombocythämmande behandling jämfört med placebo, visade att patienter med förmaksflimmer (40% hade en historia av ischemisk stroke) reducerade totala förekomsten av stroke med 22% för att minska dess absoluta risken med 1,5% per år när den används som primärprofylax och med 2,5% för sekundär prevention [8]. Sedan början av en lämplig period av sekundär profylaktisk antikoagulationsbehandling efter en stroke inte exakt inställd kan aspirin anses vara det bästa sättet att dess omedelbara tidigt förebyggande.

Sålunda bekräftar litteraturdata behovet av ett aktivt tillvägagångssätt för primär och sekundär förebyggande av ischemisk stroke. Mervärdet av dessa uppgifter ger det faktum att de härrör från flera randomiserade studier och studier med metaanalys, som tog hänsyn till riskfaktorer och fastställa de mest effektiva behandlingar och alternativ. Dessutom bekräftades med användning pharmacoeconomic analys att majoriteten av föreslagna terapier (lämplig användning av antikoagulantia, acetylsalicylsyra, blodtryckssänkande läkemedel, statiner) är acceptabla i termer av förhållandet "kostnad / nytta".

PRIMÄRA OCH SEKONDÄRA FÖRBÄTTRING AV ISCHEMISKA INSULTER.

IM-myokardinfarkt;

AI - ischemisk stroke;

MA - förmaksflimmer av icke-reumatisk genes;

TIA - övergående ischemisk attack

(W. Feinberg, Neurology, 1998, v.51, N3, Leverantör 3, 820-822)

PRIMÄRA OCH SEKONDÄRA FÖRBÄTTRING AV ISCHEMISKA INSULTER

Ett av de främsta hälsoproblemen är hjärnbarken, vilket är den näst största dödsorsaken i de utvecklade länderna och den främsta orsaken till funktionshinder hos den vuxna befolkningen av den mest skickliga åldern. De sociala kostnaderna i samband med kostnaden för behandling av strokepatienter inom vård och öppenvård är de största utgifterna för vård i många länder.

1997 var incidensen av cerebrovaskulära sjukdomar i Ryssland 393,4 per 100 000 personer, vilket överstiger siffran för 1995 med nästan 11%. Invaliditet efter en stroke inträffar först bland alla orsaker till bestående funktionshinder. (Gusev EI 1997).

I Ryska federationen är det tyvärr en stadig utveckling av dessa sjukdomar, medan det i ekonomiskt utvecklade länder är en minskning.

I USA, sedan 1980-talet, har det funnits en tydlig trend mot en 45-50% minskning av strokedödligheten. Detta beror på de höga prestationerna i förebyggande och behandling av stroke.

Primär förebyggande av CEH baseras på bekämpning av kända riskfaktorer.

Sekundär förebyggande av upprepad utveckling av cerebral stroke är avgörande för att döden fortfarande är en av de vanligaste resultaten av stroke. Omkring 40% av patienterna dör under det första året och 25% inom den första månaden.

Konsekvenserna av stroke fortsätter att vara ett stort socialt problem.

Den mest ogynnsamma prognosen finns i trombo-embolisk cerebral infarkt.

De vanligaste konsekvenserna är försämrad neurologisk underskott hos patienter. Hos 1/3 av patienterna uppträder försämring omedelbart efter stroke.

Förekomsten av en andra stroke är också ett allvarligt problem. En andra stroke utvecklas hos cirka 5% av patienterna - under den första månaden och 6% - i varje efterföljande år. Under de första fem åren utvecklas således en fjärde stroke hos patienten en andra stroke (Tabell 1).