Huvud / Dystoni

Pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor, möjliga avvikelser

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad ska puls i normen hos kvinnor, hur vanliga värden förändras med åldern. Vad kan avvikelser från normen säga. Karaktäristiska egenskaper hos puls hos kvinnor.

Vilken typ av puls är normalt för män och kvinnor? Dess värden sträcker sig från 60 till 100 slag per minut. Normala värden i barndomen och ungdomar varierar signifikant. Mindre avvikelser från normen indikerar inte alltid en sjukdom.

Om ditt hjärtslag är onormalt, kontakta en kardiolog för råd. Han kommer att ordinera en diagnos och vid behov behandling.

Vidare i artikeln hittar du tabeller med åldersdata, vad ska frekvensen för hjärtkollisioner hos en kvinna vara. Normala värden för män kommer också att ges för jämförelse.

Pulsa hos barn-tjejer

Under denna period har både tjejer och pojkar samma hjärtfrekvens.

Med ålder blir rippel mindre frekvent. När hjärtat växer och utvecklas kan det pumpa en större volym blod för en reduktion - och över tiden behöver den inte längre krympa så ofta som i spädbarnsperioden.

Pulsfrekvensen hos tonåriga tjejer

Vid tonåren och tonåren ökar hjärtfrekvensen under påverkan av könshormoner, vars koncentration ökar i blodet.

I tjejer börjar puberteten tidigare. Därför, i 10-11 års ålder kan hjärthastigheten för tjejer redan vara högre än barnets norm, och pojkarna gör det inte.

Pulsa hos vuxna kvinnor

I genomsnitt är den normala puls hos kvinnor i vuxen ålder vanligtvis 6-7 slag per minut, än för män. Hjärthjärtat kan minskas lite snabbare på grund av lägre tillväxt: med låg tillväxt är huvudcirkulationscirkeln mindre och blodet går fortare. Men den här skillnaden är inte så betydelsefull - och precis som hos låga män kan hjärtat komma ihop oftare och hos höga kvinnor mindre ofta.

Med ålder ökar hjärtklappningen något på grund av åldersrelaterade förändringar i kroppen, förändringar i metabolism och försämring av hjärt-kärlsystemet.

Klicka på bilden för att förstora

Kvinnor på 45-50 år börjar menopausperioden. I samband med en minskning av östrogenproduktionen kan hjärtfrekvensen ökas upp till 95 slag per minut - detta är ingen avvikelse om inga avvikelser upptäcks på ultraljudet i hjärtat.

Möjliga avvikelser från normen: anledningarna till vad man ska göra

Notera bara att hjärtfrekvensen kan vara individuell. Ibland händer det att hjärtfrekvensen i en person överstiger de värden som anges i tabellen, men alla undersökningar avslöjar inte några avvikelser. I det här fallet är det bara en enskild funktion.

Ökad hjärtfrekvens

Att slå kort hjärtat kan påverkas av sådana faktorer:

 • Användningen av mediciner, bland vilka biverkningar är takykardi;
 • fysisk belastning
 • en stark känslomässig upplevelse (både negativ och positiv);
 • dricka kaffe eller andra drycker som innehåller koffein;
 • hypotermi;
 • länge stanna i värmen;
 • mottagning av en stor mängd mat.

Palpitation, snabb av dessa skäl, blir snabbt igen normal.

Observera att även om någon av dessa faktorer påverkas bör hjärtfrekvensen inte överstiga 220 slag per minut. Om du nyligen började träna och är benägen att påskynda din hjärtfrekvens, använd speciella enheter som låter dig övervaka hjärtfrekvensen under träning. Om indikatorn överstiger 220 slag per minut, minskar gradvis (inte skarpt) intensiteten av fysisk aktivitet.

Orsaken till ökad hjärtfrekvens hos kvinnor kan vara:

 • riklig månad;
 • klimakteriella förändringar i kroppen (45-50 år);
 • graviditet (särskilt vid toxemi).

Om hjärtfrekvensen under kritiska dagar eller under graviditeten överstiger 115 slag per minut, kontakta gynekolog, endokrinolog och kardiolog.

Under klimakteriet elimineras hjärtklappning vanligtvis genom hormonell ersättningsbehandling. Om takykardin inte går bort är det möjligt att behandlingen inte valdes korrekt, eller orsaken ligger i problemen med hjärt-kärlsystemet och inte i hormonell bakgrund.

Orsaker till accelererad hjärtslag hos kvinnor

Också orsaken till hög hjärtfrekvens kan vara följande sjukdomar:

 1. Hypertyreoidism (ökad produktion av hormoner av sköldkörteln) - hos kvinnor finns i 5,5 gånger oftare än hos män.
 2. Neuroser.
 3. Ischemisk hjärtsjukdom, ateroskleros.
 4. Medfödda och förvärvade hjärtfel.
 5. Inflammatoriska processer i kroppen (inklusive förkylning).

Långsam hjärtfrekvens

Om hjärtslaget ligger under normala värden kan detta också vara en variant av normen. Bradykardi (saktar pulsen) observeras ofta hos idrottsmän (och idrottare). Det kan också vara ett symptom på ett hjärtledningssystem (till exempel syndroms svaghetssyndrom).

Om din puls är högre eller lägre än normalt, kontakta din läkare.

Vilken puls ska en frisk person ha?

Beroende på ålder ändras pulsen hos en frisk person. För att bestämma hur många slag per minut det borde vara för normen, måste du se i tabellen vilket HR-värde motsvarar dig efter år. I barndomen är puls en mycket varierande mängd och ändras ofta. I en nyfödd samtalade hjärtat med en frekvens som är 2 gånger högre än hos en vuxen. Ju äldre barnet är, desto närmare vuxen. Vid ungdomar (cirka 15-18 år) minskar pulshastigheten gradvis och jämförs med vuxnas hjärtslag.

Vad du behöver veta om pulsen

Pulse är en unik biologisk indikator som används för att diagnostisera kroppen genom att undersöka följande indikatorer:

 • frekvens - antalet pulsoscillationer per minut;
 • rytmicitet - intervall mellan pulsvågor;
 • påkänning;
 • fyllning - volymen av urladdning av blod i kanalen hos artären;
 • värde;
 • formen.

Syre i mänskliga organ och vävnader kommer med blod som strömmar längs artärerna (blodkärl som bär blod från hjärtat) under viss tryck - artärtryck. Från detta svänger arteriella väggar. Direkt och omvänd, till hjärtat, orsakar blodrörelsen också (i normen) förödelse och fyllning av venerna. Under påverkan av artärtrycket trycks erytrocyter (röda blodkroppar) genom kapillärerna (de tunnaste blodkärlen) kraftfullt och övervinner hög resistans; genom sina väggar är elektrolyter (ämnen som leder elektrisk ström).

Detta skapar pulsslag som känns hela kroppen, i alla fartyg. Ett fantastiskt fenomen! Även om det i verkligheten är en pulsvåg - en våg av rörelser i blodkärlens väggar under tryck, vilket är mycket snabbt och låter som ett kort ljud. Antalet av dessa vågor i normen motsvarar antalet hjärtkollisioner.

För att mäta pulsfrekvensen är det nödvändigt att beräkna antalet slag per minut (ibland ett annat tidsintervall). Denna räkning används för att bestämma hur utbildad en person är och att spåra hälsan. Denna metod för att diagnostisera organismen var känd för mänskligheten långt före början av vår tid och är fortfarande relevant.

Hastighetskoefficient

För att ta reda på om din pulshastighet är normen för friska människor, bör du mäta din hjärtfrekvens och jämföra den med de rapporterade parametrarna. I det här fallet kommer en avvikelse från den angivna normen i de flesta fall att indikera otillfredsställande funktion hos kärlväggarna eller om cirkulationssystemets otillbörliga funktion som helhet.

Den genomsnittliga hjärtfrekvensgränsen för en frisk person från 15 till 50 år betraktas som indikatorer från 60 till 80 slag per minut.

Efter 50 år, på grund av åldersförändringar och hälsotillstånd, är pulsvärdena olika. Vid åldern ökar puls, liksom belastningen på hjärtat. Och även om gränserna för frekvensen för stroke för äldre är högre är detta inte normalt och inte nödvändigt, en fysiskt väl förberedd person och hos äldre kan ha en normal pulsfrekvens.

Pulshastigheterna för en frisk person efter ålder presenteras i denna tabell.

Från det presenterade bordet är det möjligt att fördela 4 åldersgrupper av människor:

 1. Young. I åldern 20 till 30 år är genomsnittshastigheten 67 slag per minut.
 2. Medelåldern. Människor äldre än 30 till 40 år, medeltalet 73 bpm.
 3. Vuxna. Denna grupp omfattar personer med ålder från 40 till 60 år, deras genomsnittliga hjärtfrekvens är 80 slag per minut.
 4. De äldre. Vid ålder av personer från 60 år och äldre är den genomsnittliga pulsfrekvensen 85 bpm.

För att undvika allvarliga problem bör du vara uppmärksam på ditt hälsotillstånd och vara säker på att leda en hälsosam livsstil, inklusive tillräcklig sömn och dryck, tillräcklig näring, frisk luft och rörelse. Förflyttningen hjälper till att träna blodorganen; kardiojon (från grekiska kardio, hjärta) med regelbundenhet ökar både livslängden och dess kvalitet. Och de behöver inte några speciella medel: även en vanlig promenad (även inte nödvändigtvis varje dag!) Subjektivt snabbt tempo istället för immobilitet förbättrar villkoret väsentligt.

Det enklaste sättet att mäta puls

Det enklaste och mest populära sättet att mäta hjärtfrekvensen är palpation, en manuell metod baserad på beröring. Snabbt och enkelt, det kräver ingen speciell förberedelse.

För honom kommer nära artärytan (vi listar inte alla, bara de mest populära för att mäta pulsen):

 • fronten;
 • temporal;
 • frontal lobe;
 • sömnig (kräver försiktighet);
 • lår;
 • Poplietallymfknutor;
 • bakre tibial (nära ankeln);
 • fotens baksida;
 • axillär;
 • skuldra;
 • ulna;
 • strålning.

De två sista är placerade på handleden. En mätning av den apikala puls används också, i vilken pulsation mäts inte i artären, utan i själva hjärtat i intervallet 4-5.

Innan du mäter pulsen borde en person stanna i ett lugnt läge en stund, helst sitta eller ligga ner. Det är bättre att räkna i minst en minut, annars kan noggrannheten vara otillräcklig. Det är lättast att mäta puls på handleden och nacken.

För palpation av den radiella artären är det nödvändigt att placera en palpabel hand, helst den vänstra (eftersom den ligger närmare hjärtat), palmer upp på hjärtat. Du kan lägga den på en vågrät yta. Pads i index och långfinger, kombinerat, raka men avslappnade), sätt på din handled eller något lägre. Från tummen, om du inte tvingar det, bör du känna blodskakningarna.

Två fingrar är också probed med en halspulsartär. Sök efter det är nödvändigt, leder huden från botten av käken till halsen från topp till botten. Det lilla hålet pulsen kommer att märkas den bästa, men inte pressa hårt, såsom fastklämning av halspulsådern kan leda till svimning (av samma skäl bör inte mätas tryck, palpera båda halspulsådrorna på samma gång).

Både självständig och regelbunden medicinsk mätning av puls är ett ganska enkelt men viktigt förebyggande förfarande som inte bör försummas. Var frisk och se din puls!

Vad kan påverka pulsen?

Att en persons puls påverkar hans träning och vana med frekventa belastningar, vilket kräver uthållighet - till exempel att springa till medelstora och långa avstånd, promenader, rodd, cykling, simning. Hjärtmuskeln hos sådana idrottare kan pumpa samma blodvolym för färre sammandragningar (sk id-hjärtsyndrom). Således kan den normala puls för en utbildad och fysiskt frisk person vara mycket låg, upp till 40 slag per minut och ännu lägre!

Förändringen i pulsfrekvensen påverkas också av ett momentant tillstånd, till exempel:

 • från kaffe (te, etc., tonic drinks) ökar;
 • Efter träning slår hjärtat mer ofta;
 • Efter att ha tagit alkohol omedelbart eller med baksmälla observeras takykardi.
 • från rökprocessen
 • under sömnen
 • efter att ha ätit
 • starka känslor - från rädsla, ilska, kärlek.

Frekvensförändringar sker beroende på tid på dagen, skillnaden i lufttemperatur, luftfuktighet, även kroppens position - ligger, sitter, står - påverkar hjärtfrekvensen.

Indikator för kroppens funktionella tillstånd

I allmänhet visar puls endast kardiovaskulärsystemet, men eftersom processerna som förekommer i kroppen är inbördes relaterade kan vi prata om bestämning av hjärtfrekvensen och hela funktionen.

Funktionstillståndet kallas hur väl kroppen är förberedd för överföring av fysisk aktivitet. För att göra detta används tre huvudmetoder:

 1. Ruthiers test (liggande position och efterföljande upplägg).
 2. Prov Martine (knäböj efter sittande).
 3. Ortostatiskt test (liggande och stående position).

Kärnan i att mäta skillnaden i rytmen för hjärtvibrationer är i olika tillstånd och korrespondensen av detta index till normen. I följande material kommer vi att berätta i detalj om var och en av dessa 3 sätt att kontrollera kroppen för överföring av fysisk aktivitet, följ våra uppdateringar.

Patologiska pulsförändringar

Konstant stress, överdriven stress, trötthet kan ge upphov till en ökning av hjärtfrekvensen under en längre tid, men hjärtrytmstörningar kan också indikera allvarliga sjukdomar.

Snabb puls, kan vara antingen vid sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, och åtföljs av en annan obesläktad till den direkt sjukdom (emfysem - lungsjukdom, störningar i det endokrina systemet, fetma, ESP).

Den frekventa rytmen av hjärtkollisioner, utöver de tillåtna gränserna för normen, kallas takykardi. Detsamma gäller en minskad hjärtfrekvens, bradykardi (även om det kan vara en normal specifik egenskap).

Hjärtrytmstörningar, arytmi, är alltid en patologi och kan leda till komplikationer. Orsakerna kan vara hjärt-, elektrolytiska (t.ex. hyperkalcemi), såväl som giftiga eller medicinska.

Alla brott mot hjärtfrekvensen under en lång tid, även i en frisk person, är givetvis ett tillfälle att kontakta en specialist - utan att misslyckas!

Vad är den normala puls hos en person?

Individuell normal puls hos friska personer bildas baserat på kroppens inre egenskaper. Kardiovaskulärsystemet är känsligt för yttre stimuli. Reaktionen är alltid monotont - en förändring i hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen).

Pulsfrekvensen hos en person beror på många faktorer

Palpitation ökade? Skälen är tillräckliga:

 1. Kroppens position har förändrats. Det enklaste sättet är att jaga blod i den bakre positionen. Det finns ingen blodproblem i kroppens delar, så pulsen är lugn, låg. Vertikal position stärker hjärtslaget. En del av blodet sätter sig i benen, och hjärtat pumpar en mindre volym vätska genom föregående cirkulationsområde. Vad betyder detta? Antalet röda blodkroppar som bär syre är mindre. Kroppsarea och blodflöde är desamma. För normal syreförsörjning tvingas hjärtat att driva blod snabbare.
 2. Lufttemperatur. Varmt och kallt väder - ökad hjärtfrekvens. Med slutna porer håller snabbt blodflöde kroppen varm på vintern, och på sommaren när den är öppen frigör den den.
 3. Fysiska och mentala belastningar. Dagsarbeten justerar hjärtfrekvensen på kvällen. En sovande person har en minimal hjärtrytm som sparas på morgonen. Sysselsättning under dagen (sport, studier, mentalt arbete) fluktuerar det inom gränserna för acceptabla värden. Mer motion - oftare hjärtklappningar innan du går och lägger dig. En ökning med 8-15 slag indikerar en genomsnittlig intensitet på dagen, mer än 15 - en högspänning.

Fysiska påfrestningar ökar puls hos en person

Rökning påverkar trycket och puls

Byte av puls kan indikera problem med tryck

 1. Droger, dope (i sport). Biverkningen av läkemedel är mycket starkare än medicinsk. Anvisningarna för de flesta droger varnar för effekten av tabletter på hjärtmuskeln.

Normal puls efter ålder

Den normala puls hos en person är 60 slag i hjärtat per minut. En vanlig men felaktig åsikt. Normen är individuell för män, kvinnor och olika åldersgrupper.

Barnets hjärtfrekvens är högre på grund av den lilla storleken. Kamrar tar för lite blod. För att berika kroppen med syre måste de träffas oftare. En rekordhög puls observeras hos barn upp till 1 månad - 140 slag per minut. Av samma anledning, hos kvinnor, är puls a priori större med 8-12 enheter än det starkare könet. Vad ska pulsen vara?

Rådgivning av en kardiolog (terapeut). Staden Jekaterinburg.

Samråd utförs av kardiologen Ivanova Alexandra Vsevolodovna

Inspelning för heltidskonsult vid Medical Center "Chance"

via telefon (343) 385-000-1 www.mc-shans.ru

I en fler vårdcentral "Chance" får specialisterna: Vaccin, gastroenterologi, gynekologi, dermatologi, kardiologi, laboratoriestudier, Therapeutic fysisk träning (Rörelseterapi) Mammolog, kiropraktor, massage, neurologi, otolaryngology, oftalmologi, proctology, psykiatri, reumatologi, tandvård, terapeut, Trichologist, ultraljud, urologi, fysioterapi, Phlebology, kirurg, endokrinolog, Endoskopi

Normal puls hos en vuxen

Alla åtminstone en gång i livet uppmätta den arteriella pulsen. Enligt pulsnumren kan man lära sig mycket om hälsotillståndet. Men här är hur man mäter och vilka siffror som är kända för långt inte alla. Och normen beror på olika faktorer.

Pulsen är den viktigaste indikatorn för kroppens vitala funktioner, den karaktäriserar människors hälsa, arbetet i alla dess system och organ, i första hand hjärt-kärlsjukdomar. Var noga med att övervaka denna indikator i intensivvården. Pulsen kontrolleras när du besöker läkaren.

Varje person borde också veta vad en normal arteriell puls ska vara och känna till algoritmen för mätningen.

1 Hur bildas pulsvågan?

Bestämning av den mänskliga pulsen

Med en hjärtkollision sprider blodet som en våg genom kärlen, från det centrala till det perifera. Vattnet på fartygen upplever blodtryck när det passerar genom artärer, vener och kapillärer. Svängningarna i artärernas väggar är den arteriella puls, den är den mest diagnostiska. Det är den arteriella puls som beaktas vid medicinska besök eller vid bedömning av hemodynamik. Dessutom kan det vara venöst och kapillärt.

Arteriell möjligt att bestämma både de centrala artärerna - aorta, halspulsåder och den perifera - strålen, överarmsben, skenben. Vid radialartären av handleden är skillnaden mellan puls och hjärtfrekvens är bokstavligen en andra och nästan inte känt, men om forskningen utförs på fot artärer, är det möjligt med samtidig auskultation av hjärtat tydligt höra den första hjärtslag, och sedan, lite senare, pulsen push.

Denna algoritm förklaras lätt av fartygets distala placering, eftersom blod tar tid att "få" från hjärtat till fotären. 60-90 slag per minut - detta är frekvensen för den normala puls hos en vuxen. Frekvensen under 60 slag kan ses som en bradykardi, över 90 slag - som takykardi. Puls i vila hos människor är i genomsnitt 70-75 slag per minut. Långsamhet observeras hos idrottare, äldre människor. Det bör vara särskilt uppmärksam på förändringen i puls hos idrottare, liksom under graviditeten.

2 Hur går pulståget?

ChCC idrottare

Pulshastigheten hos idrottare varierar beroende på hur länge de är i yrkesutövning, vad deras utbildning riktar sig till. Till exempel, idrottare som tränar under lång tid, kan 50 slag per minut vara en vanlig indikator. Idrottsmän-skidåkare, cyklister, är Biathlon norm 40-45 slag per minut, vilket idrottare hjärta "lärt" att arbeta i energisparande, rationell läge.

Vid denna frekvens får hjärtmuskeln mer syre, näringsämnen och mer vila. Pulsen under träning med välutbildade idrottare kan öka till 200-210 slag, utan negativa konsekvenser för hälsan. Medan en person som är långt ifrån sport leder denna frekvens till negativa konsekvenser och komplikationer.

En sådan stor ökning av idrottare beror på det faktum att det utbildade hjärtat vid höga belastningar kan dramatiskt öka frekvensen av sammandragningar för att säkerställa den bästa blodtillförseln till kroppen. Tunga idrottsmän har också en kraftig ökning av tyngdlyftning.

3 graviditet

Pulsa under graviditeten

En normalt förekommande graviditet är ett fysiologiskt tillstånd, så alla förändringar i en gravid kvinnas kropp är inte en patologi, utan en slags norm. Under graviditeten är kvinnans kardiovaskulära system under stort tryck på grund av den ökade volymen cirkulerande blod, ökad hjärtproduktion och hormonella förändringar. Detta kan inte misslyckas med att påverka en sådan indikator som frekvensen för pulsvågan. Det är logiskt att den ökade frekvensen av hjärtat ökar frekvensen något.

Om före en kvinnas puls var 82-89 slag, då kan den normala frekvensen under graviditeten vara 100-110 slag per minut. Under graviditeten stiger denna takt i regel med 10% från början till graviditet. Den högsta frekvensen observeras under perioden från 28 till 32 veckor av graviditeten. Efter 32 veckor kan denna siffra minska något. Frekvensen ökar med promenader, gymnastik, hos kvinnor under graviditeten i sena perioder i läget på baksidan.

4 egenskaper

Frekvensen är inte den enda egenskapen för en pulsvåg. Det finns andra, inte mindre viktiga egenskaper hos pulsen. Låt oss betrakta dem mer detaljerat:

 1. Rhythmicity. Intervallen mellan vibrationer kärlväggar måste vara identiska, det kännetecknar rytmen av pulsvågen. Arytmi anger eventuella kränkningar av hjärtans ledning eller andra sjukdomar. Ibland enskilda arytmi vågor "slip" när arytmi - tidig hjärtslag, men normalt de är isolerade, och efter rytmen återställs.
 2. Enhetlighet. En enhetlig pulsvåg kännetecknas av en vanlig rytm och samma höjd. Höjden av pulsvågor bör vara densamma, den karakteriserar storleken på svängningen av kärlens väggar. Om det finns en annan höjd, arytmiska pulsvågor, kallas en sådan puls ojämn.

5 speciella egenskaper

I algoritmen för mätning och bestämning av egenskaper är det nödvändigt att ta hänsyn till sådana patologiska egenskaper som ett pulsunderskott och en paradoxisk puls.
Hjärtsvikt är en lägre hjärtfrekvens jämfört med hjärtfrekvensen. Hjärtinsufficiens är en patologi. Det finns brist på puls i hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar, ledningssjukdomar vid förmaksflimmer, extrasystol.

Paradoxisk puls - minskning av pulsation på inspiration. Paradoxisk puls förekommer i svåra former av lungsjukdomar, obstruktion av ERW, sjukdomar och hjärt-tamponad. Med dessa sjukdomar uppträder ett uttalat fall i SBP mer än 10 mm Hg, vilket leder till bildandet av en paradoxisk puls.

6 Hur korrekt mäter du?

Varje person borde känna till mätalgoritmen. Det är enklare och bekvämare att utföra denna manipulation på handleden, där pulsvågan i den radiella artären är tydligt definierad. Algoritmen för bestämning av pulsationen är ganska enkel. Vi kommer att röra på frågorna om hur man korrekt utför ett pulstest, såväl som de största felen i mätalgoritmen.

7 Mätalgoritm

 1. Mätningar bör utföras i ett lugnt, avslappnat tillstånd;
 2. Förbered en stoppur eller en mekanisk klocka i förväg;
 3. 2,3,4 fingrar att placera på handleden å andra sidan på insidan av handleden från tummen;
 4. En liten pressande fingrar mot handleden, bestämmer den mest uttalade pulsationsplatsen;
 5. Bestäm frekvensen, rytmen, enhetligheten, höjden, fyllningen och spänningen av pulsvågor i 1 minut. Vid ett tidsunderskott vid beräkning av frekvensen kan man räkna antalet pulsvågor i 30 sekunder eller 15 sekunder och multiplicera sedan de erhållna data med 2 respektive 4.

8 Fel i mätalgoritmen

 1. Undersökning av puls med tummen,
 2. Bestämning av egenskaper efter fysisk ansträngning, mottagning av kaffe, alkohol, efter rökning, i ett upphetsat tillstånd,
 3. Överdriven koagulering av artären med fingrarna

Att känna till mätalgoritmen kan varje person självständigt övervaka sin egen hälsa.

Den mänskliga pulsfrekvensen efter ålder - ett bord för män och kvinnor

Pulshastigheten är en viktig indikator vid bedömningen av hjärtans prestanda. Dess definition är en komponent i diagnosen arytmi och andra sjukdomar, ibland ganska allvarliga. I denna publikation undersöks metoderna för mätning av puls, åldersnormer för vuxna och barn och de faktorer som påverkar förändringen.

Vad är pulsen?

Pulsen är en oscillation av kärlväggarna som uppstår som följd av hjärtklemmens sammandragningar. Denna indikator låter oss utvärdera inte bara hjärtslagets styrka och rytm utan även fartygens tillstånd.

I en frisk person intervallen mellan pulsationerna ska vara densamma som ojämna hjärtslag betraktas som ett symptom på störningar i kroppen - det kan vara som en patologi av hjärta och andra sjukdomar, såsom ett fel på de endokrina körtlarna.

Pulsen mäts med antalet pulsvågor eller slag, per minut och har vissa värden - hos vuxna är det från 60 till 90 i vila. Pulshastigheten hos barn är något annorlunda (indikatorerna presenteras i tabellen nedan).

Hur mäts pulsen?

Pulsen mäts av pulserande blod i den radiella artären, oftare på suturen från insidan, eftersom kärlet på denna plats ligger närmast huden. För maximal noggrannhet registreras indikatorerna i båda händerna.

Om det inte finns några rytmförstörningar är det tillräckligt att beräkna puls på 30 sekunder och multiplicera den med två. Om hjärtat slår är oregelbundet, är det mer lämpligt att räkna antalet pulsvågor på en minut.

I mer sällsynta fall utförs räkning vid andra arteries passage - humeral, femoral, subklavisk. Mäta pulsen kan vara, fästa fingrarna i nacken på platsen för karotenären eller till templet.

Om en grundlig diagnos är nödvändig, till exempel om man ser att allvarliga sjukdomar misstänks, utförs andra test för att mäta puls - Voltaire mount (räkning per dag), EKG.

Det så kallade löpbandstestet används också, när hjärtat fungerar och blodkrypningar registreras av en elektrokardiograf medan patienten rör sig på en löpband. Detta test visar också hur snabbt det normala arbetet i hjärtat och blodkärlen efter träning.

Vad påverkar hjärtfrekvensen?

Om pulsens norm hos kvinnor och män i vila ligger inom intervallet 60-90, kan det av många orsaker tillfälligt öka eller förvärva något högre konstanta värden.

Detta påverkar ålder, fysisk aktivitet, ätande, förändrad kroppsställning, temperatur och andra miljöfaktorer, stress, frisättning av hormoner i blodet. Antalet pulsvågor som uppkommer per minut är alltid beroende av antalet hjärtslag (abdominal puls) under samma tid.

Vanligtvis är pulsen normal för män vid 5-8 stroke under den hos kvinnor (60-70 per minut). Diverse normala nivåer hos barn och vuxna, till exempel ett nyfött barns hjärtfrekvens av 140 slag som anses normalt, medan en vuxen är takykardi, vilket kan vara både tidsfunktionstillstånd, och ett tecken på hjärtsjukdom eller andra organ. Hjärtfrekvensen beror också på dagliga bioritmer och är högst under perioden från 15 till 20 timmar.

Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

I tabellen anges normerna för tryck och puls efter ålder, värdena anges för friska människor i vila. Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning.

Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

När är pulsen hög?

I avsaknad av patologiska förändringar som påverkar hjärtfrekvensen kan pulsen öka under inverkan av fysisk ansträngning, oavsett om det är intensivt arbete eller sport. Följande faktorer kan också öka det:

 • stress, känslomässig inverkan
 • trötthet;
 • varmt väder, stuffiness i rummet;
 • starka smärtsamma förnimmelser.

När ingen puls funktion ökande andfåddhet, yrsel, huvudvärk och bröstsmärtor, inte mörknar i ögonen, hjärtfrekvens stannar inom den maximala hastigheten och återgår till normalvärdet för 5-7 minuter efter avslutad exponering.

Om en patologisk takykardi talar, om det finns någon sjukdom, till exempel:

 • patologi i hjärtat och blodkärl (till exempel en frekvent puls hos hypertensive patienter, personer med ischemisk sjukdom);
 • arytmi;
 • Nervsjukdomar
 • hjärtfel
 • närvaro av tumörer;
 • infektionssjukdomar, feber;
 • hormonella störningar;
 • anemi;
 • kraftig menstruation (menorrhagia).

En viss ökning av antalet pulsvågor observeras hos gravida kvinnor. Hos barn är funktionell takykardi normen som noteras under aktiva spel, sport och andra aktiviteter och gör det möjligt för hjärtat att anpassa sig till förändrade förhållanden.

En ökning av hjärtfrekvensen, och därmed en hög puls, observeras hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Under denna period är det viktigt att vara noga med eventuella förändringar - bröstsmärta, lätt andfåddhet, yrsel och andra symtom tjänar som en ursäkt för att visa barnet för läkaren, särskilt om det finns diagnosen hjärtsjukdomar.

Vad är en bradykardi?

Om en takykardi kallas en pulsökning, är en bradykardi en låg hastighet jämfört med normen (mindre än 60 pulser per minut). Beroende på anledningarna kan det vara funktionellt och patologiskt.

I det första fallet sänks puls under sömnen och i utbildade personer - till och med 40 slag anses av professionella idrottsmän som en norm. Till exempel i Lance Armstrong racer är han inom 35-38 pulsationer.

Reduktion av puls är också en manifestation av hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar - hjärtinfarkt, åldersrelaterade patologiska förändringar, inflammation i hjärtmuskeln. Detta är en hjärt-bradykardi, orsakad i de flesta fall av en brytning av impulsen mellan nodarna i hjärtat. Samtidigt levereras vävnader dåligt med blod, syreutveckling utvecklas.

Samtidiga tecken kan vara svaghet, yrsel, svimning, kall svett, instabil tryck.

Bradykardi utvecklas även på grund av hypothyroidism, magssår, myxedem, med ökat intrakraniellt tryck. En uttalad bradykardi är mindre än 40 slag, detta tillstånd orsakar ofta utvecklingen av hjärtsvikt.

Om frekvensen av stroke reduceras och orsakerna inte detekteras kallas bradykardi idiopatisk. Det finns också en doseringsform av sjukdomen, när pulsen är reducerad vid mottagande farmakologiska medel, t ex diazepam, fenobarbital, propranolol, valeriana tinktur eller Leonurus.

Med ålder slits hjärtan och blodkärlen, blir svagare, och avvikelsen från puls från normen diagnostiseras hos många människor efter 45-50 år. Ofta är detta inte bara en fysiologisk egenskap utan också ett symptom på allvarliga förändringar i organens arbete. Därför är det särskilt viktigt att regelbundet besöka en kardiolog och andra specialister för att övervaka och behandla befintliga sjukdomar och identifiera nya hälsoproblem i rätt tid.

Pulsen 82 slag per minut är normalt

Pulsen är den viktigaste indikatorn för kroppens vitala funktioner, den karaktäriserar människors hälsa, arbetet i alla dess system och organ, i första hand hjärt-kärlsjukdomar. Var noga med att övervaka denna indikator i intensivvården. Pulsen kontrolleras när du besöker läkaren.

Varje person borde också veta vad en normal arteriell puls ska vara och känna till algoritmen för mätningen.

1 Hur bildas pulsvågan?

Med en hjärtkollision sprider blodet som en våg genom kärlen, från det centrala till det perifera. Vattnet på fartygen upplever blodtryck när det passerar genom artärer, vener och kapillärer. Svängningarna i artärernas väggar är den arteriella puls, den är den mest diagnostiska. Det är den arteriella puls som beaktas vid medicinska besök eller vid bedömning av hemodynamik. Dessutom kan det vara venöst och kapillärt.

Arteriell möjligt att bestämma både de centrala artärerna - aorta, halspulsåder och den perifera - strålen, överarmsben, skenben. Vid radialartären av handleden är skillnaden mellan puls och hjärtfrekvens är bokstavligen en andra och nästan inte känt, men om forskningen utförs på fot artärer, är det möjligt med samtidig auskultation av hjärtat tydligt höra den första hjärtslag, och sedan, lite senare, pulsen push.

Denna algoritm förklaras lätt av fartygets distala placering, eftersom blod tar tid att "få" från hjärtat till fotären. 60-90 slag per minut - detta är frekvensen för den normala puls hos en vuxen. Frekvensen under 60 slag kan ses som en bradykardi, över 90 slag - som takykardi. Puls i vila hos människor är i genomsnitt 70-75 slag per minut. Långsamhet observeras hos idrottare, äldre människor. Det bör vara särskilt uppmärksam på förändringen i puls hos idrottare, liksom under graviditeten.

2How gör pulståget?

Pulshastigheten hos idrottare varierar beroende på hur länge de är i yrkesutövning, vad deras utbildning riktar sig till. Till exempel, idrottare som tränar under lång tid, kan 50 slag per minut vara en vanlig indikator. Idrottsmän-skidåkare, cyklister, är Biathlon norm 40-45 slag per minut, vilket idrottare hjärta "lärt" att arbeta i energisparande, rationell läge.

Vid denna frekvens får hjärtmuskeln mer syre, näringsämnen och mer vila. Pulsen under träning med välutbildade idrottare kan öka till 200-210 slag, utan negativa konsekvenser för hälsan. Medan en person som är långt ifrån sport leder denna frekvens till negativa konsekvenser och komplikationer.

En sådan stor ökning av idrottare beror på det faktum att det utbildade hjärtat vid höga belastningar kan dramatiskt öka frekvensen av sammandragningar för att säkerställa den bästa blodtillförseln till kroppen. Tunga idrottsmän har också en kraftig ökning av tyngdlyftning.

3Beremennost

En normalt förekommande graviditet är ett fysiologiskt tillstånd, så alla förändringar i en gravid kvinnas kropp är inte en patologi, utan en slags norm. Under graviditeten är kvinnans kardiovaskulära system under stort tryck på grund av den ökade volymen cirkulerande blod, ökad hjärtproduktion och hormonella förändringar. Detta kan inte misslyckas med att påverka en sådan indikator som frekvensen för pulsvågan. Det är logiskt att den ökade frekvensen av hjärtat ökar frekvensen något.

Om före en kvinnas puls var 82-89 slag, då kan den normala frekvensen under graviditeten vara 100-110 slag per minut. Under graviditeten stiger denna takt i regel med 10% från början till graviditet. Den högsta frekvensen observeras under perioden från 28 till 32 veckor av graviditeten. Efter 32 veckor kan denna siffra minska något. Frekvensen ökar med promenader, gymnastik, hos kvinnor under graviditeten i sena perioder i läget på baksidan.

4 egenskaper

Frekvensen är inte den enda egenskapen för en pulsvåg. Det finns andra, inte mindre viktiga egenskaper hos pulsen. Låt oss betrakta dem mer detaljerat:

 1. Rhythmicity. Intervallen mellan vibrationer kärlväggar måste vara identiska, det kännetecknar rytmen av pulsvågen. Arytmi anger eventuella kränkningar av hjärtans ledning eller andra sjukdomar. Ibland enskilda arytmi vågor "slip" när arytmi - tidig hjärtslag, men normalt de är isolerade, och efter rytmen återställs.
 2. Enhetlighet. En enhetlig pulsvåg kännetecknas av en vanlig rytm och samma höjd. Höjden av pulsvågor bör vara densamma, den karakteriserar storleken på svängningen av kärlens väggar. Om det finns en annan höjd, arytmiska pulsvågor, kallas en sådan puls ojämn.
 3. Symmetri. Vid mätning av puls på den radiella artären måste han samtidigt palpa på båda händerna. Om detta inte händer, eller å ena sidan sker det senare, indikerar det sin asymmetri och betraktas som en patologi. Det kan vara en följd av hjärtefekter, patologi i överkroppen och olika andra sjukdomar.
 4. Fyllning. Denna egenskap beräknas från pulsoscillationshöjden. Normal krusning är klar.
 5. Spänning. Det bestäms genom att trycka fingrarna på den radiella artären tills pulsvågan upphör att detekteras. Ju mer ansträngning du behöver göra, ju mer innehåll du har. Mjukt, inte tillräckligt ansträngt vid reducerat tryck, astheniker, ungdomar. Högspänning är karakteristisk för höga blodtryckssiffror, för äldre. Gängade puls med låg spänning och fyllning inträffar under en kritisk minskning av blodtryck, chocktillstånd, blodförlust, koma.

5Särskilda egenskaper

I algoritmen för mätning och bestämning av egenskaper är det nödvändigt att ta hänsyn till sådana patologiska egenskaper som ett pulsunderskott och en paradoxisk puls.
Hjärtsvikt är en lägre hjärtfrekvens jämfört med hjärtfrekvensen. Hjärtinsufficiens är en patologi. Det finns brist på puls i hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar, ledningssjukdomar vid förmaksflimmer, extrasystol.

Paradoxisk puls - minskning av pulsation på inspiration. Paradoxisk puls förekommer i svåra former av lungsjukdomar, obstruktion av ERW, sjukdomar och hjärt-tamponad. Med dessa sjukdomar uppträder ett uttalat fall i SBP mer än 10 mm Hg, vilket leder till bildandet av en paradoxisk puls.

6 Hur mäter du det korrekt?

Varje person borde känna till mätalgoritmen. Det är enklare och bekvämare att utföra denna manipulation på handleden, där pulsvågan i den radiella artären är tydligt definierad. Algoritmen för bestämning av pulsationen är ganska enkel. Vi kommer att röra på frågorna om hur man korrekt utför ett pulstest, såväl som de största felen i mätalgoritmen.

7Algoritm av mätning

 1. Mätningar bör utföras i ett lugnt, avslappnat tillstånd;
 2. Förbered en stoppur eller en mekanisk klocka i förväg;
 3. 2,3,4 fingrar att placera på handleden å andra sidan på insidan av handleden från tummen;
 4. En liten pressande fingrar mot handleden, bestämmer den mest uttalade pulsationsplatsen;
 5. Bestäm frekvensen, rytmen, enhetligheten, höjden, fyllningen och spänningen av pulsvågor i 1 minut. Vid ett tidsunderskott vid beräkning av frekvensen kan man räkna antalet pulsvågor i 30 sekunder eller 15 sekunder och multiplicera sedan de erhållna data med 2 respektive 4.

8 Fel i mätalgoritmen

 1. Undersökning av puls med tummen,
 2. Bestämning av egenskaper efter fysisk ansträngning, mottagning av kaffe, alkohol, efter rökning, i ett upphetsat tillstånd,
 3. Överdriven koagulering av artären med fingrarna

Att känna till mätalgoritmen kan varje person självständigt övervaka sin egen hälsa.

Hur mäts pulsen?

Som regel undersöks den på den radiella artären, vilken är palperad på insidan av handleden, något ovanför tummen. Det är här att fartyget stänger så nära som möjligt till huden, så dess pulsation är mycket väl känd. Om så är nödvändigt utförs utvärderingen av pulsvågan på carotiden, tidsmässig eller subklavisk, liksom på brachial- eller lårbensartären. För korrekt diagnos mäts hjärtpulsen samtidigt i två händer. Om det är rytmiskt, räcker det att beräkna antalet pulser av artären på 30 s och multiplicera resultatet med två. Om hjärtfrekvensen störs, ska pulshastigheten räknas i en hel minut.

Vad kan påverka hjärtfrekvensen?

Frekvensen av hjärtkollisioner, som motsvarar antalet pulsvågor, beror på många kriterier - ålder, påverkan av miljöfaktorer, fysisk aktivitet. Åldern hos en man är också viktig.

Pulshastigheten hos kvinnor är cirka 7 slag högre än hos män. Värdet på denna indikator minskar eller ökar beroende på organismens funktionstillstånd och närvaron av en organisk lesion, även om man inte bör glömma funktionella förändringar - efter en måltid och vid inspirationshöjden kan frekvensen av sammandragningar i hjärtat öka. Förändringen av kroppens position leder också effekten av hög omgivande temperatur till en ökning av pulsvågfrekvensen.

En viss påverkan, och tid på dagen - den långsammaste hjärtfrekvensen på natten när en person sover, och maxvärden registreras från 15:00 till 08:00. Pulshastigheten för män är från 60 till 70 slag per minut. Ett intressant faktum är att hjärtslagen med frekvens ens 140 slag per minut är normalt för barn i den neonatala perioden, att vuxna, i sin tur, är betraktas som ett brott mot hjärtfrekvens (takykardi), som kan inträffa under träning eller även i vila

Hjärtfrekvens efter ålder

Minsta tillåtna puls

Maximal tillåten puls

Genomsnittlig hjärtfrekvens

Nyfödd bebis (upp till 1 månad efter födseln)

Tabellen visar att efter en födelse registreras ett ganska frekventt hjärtslag hos barn, men detta anses vara normalt. Med tiden minskar puls och efter 50 år accelererar hjärtfrekvensen igen. Dessutom finns det data som omedelbart före döden ökar hjärtfrekvensen till 160 slag per minut.

Det bör noteras att tabellen nedan visar pulsfrekvenserna som är karakteristiska för friska människor. Det är viktigt att komma ihåg att hos kvinnor under tidig klimakteriet, som uppträder vid 40 års ålder, kan funktionell takykardi observeras, vilket kan förklaras inte av hjärtproblem, utan av en minskning av hormonets östrogenhalt i kroppen. Normalt tryck under denna period kan också vara något högre, vilket beror på hormonella förändringar i kroppen.

När det finns en hög puls?

Hos friska personer kan antalet hjärtkollisioner öka med fysisk aktivitet (till exempel under simning eller löpning), känslomässig stress, när en person upplever intensiv smärta eller i en stupad plats. En ökning av kroppstemperaturen med en grad leder också till en ökning av hjärtfrekvensen på ca 10 slag per minut. Samtidigt är 90 slag per minut begränsningsgränsen och kan redan betraktas som en lätt grad av takykardi.

Om ökningen av hjärtfrekvensen är av funktionell natur har en person inte några klagomål som andfåddhet och bröstsmärta, mörknad i ögonen, yrsel eller förlust av medvetande. I detta fall bör hjärtklappen inte överskrida maxvärdena karakteristiska för en viss ålder. Så det maximala värdet av puls hos en vuxen kan bestämmas genom att subtrahera från 220 antalet helår. I detta fall ska hjärtslaget normaliseras efter 5 minuter efter att belastningen avslutats.

Patologisk takykardi kan observeras i följande fall:

 • hjärtsjukdomar och medfödda hjärtfel, där även förändringar i rastregister förändringar i hjärtfrekvensen;
 • nervsjukdomar;
 • endokrina patologier;
 • närvaro av tumörer;
 • känslan av hjärtklappning kan registreras vid infektionssjukdomar.

Tendens till takykardi observeras också vid anemi, hos kvinnor under massiv menstruation och under graviditet. Orsaken till hög hjärtfrekvens kan vara långvarig kräkningar och diarré, en allmän uttorkning av kroppen. Om frekvent hjärtklappning uppträder även vid obetydlig arbetsbelastning, till exempel gå, kräver detta ytterligare undersökningsmetoder, eftersom det kan indikera hjärtsvikt (med liten fysisk aktivitet bör hjärtfrekvensen inte överstiga 100 slag per minut).

Vad är en bradykardi?

Om hjärtfrekvensen är under 60 slag per minut, kan den ha en funktionell karaktär eller ange ett antal patologier. Funktionell bradykardi observeras oftast hos idrottare och någon person under sömnen. Det bör noteras att hos personer som är professionellt engagerade i sport kan hjärtfrekvensen minskas till 40 slag per minut. Detta är normalt och är förknippat med särdragen hos vegetativ reglering av hjärtkontraktioner.

Patologisk bradykardi upptäcks i hjärtinfarkt, hjärtmuskelinflammation, förgiftning, och även mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar i hjärta och blodkärl, högt intrakraniellt tryck, magsår, myxedema eller hypotyreos. Med organiska hjärtskador kan hjärtfrekvensen vara 50 eller mindre slag per minut.

I regel sker en minskning av puls med brott i hjärtans ledningssystem, vilket leder till förändringar i passagen av elektriska impulser längs myokardiet. Små förändringar i sinusrytmen åtföljs inte av att klagomål uppträder. Om pulsen minskas signifikant i det normala tillståndet, kan det uppstå yrsel, svaghet och kall svettning, och på grund av otillräcklig blodtillförsel till hjärnan kan medvetenhet (genom uttalad hypoxi) uppstå. Det är också värt att nämna drogbradykardi, som är associerad med användningen av enskilda farmakologiska medel, såväl som dess idiopatiska form, när en svag puls registreras utan uppenbar anledning.

Hur upptäcker du förändringar i hjärtfrekvensen?

För en noggrannare diagnos rekommenderas att man gör ett EKG. I vissa fall finns det behov av Voltaire-övervakning, när hjärtfrekvensen registreras inom 24 timmar. Normalt kommer en frisk person inte att ha signifikanta avvikelser från etablerade åldersnormer.

Om det behövs kan ett löpbandstest utföras. Denna elektrokardiografiska undersökning, som utförs på en speciell löpband, gör att läkaren kan bedöma hur snabbt kardiovaskulärsystemet återfår sitt normala arbete efter fysisk ansträngning.

Tyvärr, med ålder, minskar blodkärlens elasticitet och hjärtets arbete störs. Orsaken är olämplig näring, inaktivitet, dåliga vanor, utvecklingen av många andra medföljande patologier. Efter 45 år kan kroppen inte längre fullt ut anpassa sig till de negativa effekterna av miljön och motstå stress. Detta är orsaken till hjärtfrekvensavvikelser och kan leda till hjärtsvikt, så det är så viktigt att övervaka hjärtfrekvensen och vid upptäckt av abnormiteter i tid för att konsultera en kardiolog.

Pulsa hos barn-tjejer

Under denna period har både tjejer och pojkar samma hjärtfrekvens.

hjärtat slår 82 slag per minut

På mig så. okej?

60-80 är den normala frekvensen. Jag säger till dig som läkare. du skulle hellre lägga på press på det. och om att röka, måste du lämna)

allt är normalt med tryck!

På mig ibland för 100 zashkalivaet... Och så alltid 96

Ja, jag kollade hjärtat, som alla regler... Jag märker inte en sådan rytm.

Mamma kommer inte att sakna

Rekommenderade inlägg

Svag hjärtslag 82 slag

Palpitation av fostret

Vår graviditetskalender avslöjar funktionerna i alla graviditetsfaser - en ovanligt viktig, spännande och ny period av ditt liv.

Vi kommer att berätta vad som kommer att hända med din framtida bebis och du i var och en av fyrtio veckor.

Normal puls hos en vuxen och ett friskt barn: medelvärden och möjliga avvikelser

Människokroppen är ett komplext system, där varje organ, vävnad och ben har sin egen roll. Det påminner klockmekanismen: alla detaljer är kopplade till varandra och slutar inte fungera för en sekund.

Utan tvekan behöver ett sådant komplext system sina signaler, vilket skulle berätta för en person om hälsotillståndet.

Vad gör hjärtfrekvensen per minut

skärning, Hjärtat trycker blod genom artärerna, som sedan fyller varje kärl och ven, så att organen fungerar väl.

Den största artären i människokroppen är aortan. I hennes blod kraschar med sådan kraft som "Shock wave" passerar genom alla blodströmmarna. Det kan kännas om artärväggen är klämd på rätt plats. Det är detta kraftfulla tryck som vanligtvis kallas pulsen.

Förutom ångest är ett stimulerande faktum också fysisk ansträngning, starka känslor, läkemedel och mycket mer.

Mätningar bör utföras för alla ungdomar som är engagerade i idrottssektioner.

Vid denna ålder genomgår kroppen de viktigaste förändringarna, så för högt kan en siffra vara den första nyheten att denna sport inte passar en person.

En sådan undersökning är en daglig plikt och för professionella idrottare. Men i deras fall beror detta på valet av träningsprogrammet, det är dess effektivitet, såväl som om det passar idrottaren eller inte, visar puls.

Om du regelbundet går i en idrottshall, då är säkert du vet att många av programmen, om utbildning för en uppsättning av muskelmassa, viktminskning eller en enkel uppvärmning, avsedd för ett visst intervall av människohjärtat. Mätningarna i det här fallet kommer att berätta om du har utfört programmet i god tro eller försöker inte tillräckligt hårt.

Dessutom utförs sådana mätningar av ambulansläkare med hjärtinfarkt, svimning samt svår blödning. Pulsen kommer dock att berätta om hälsoproblem länge innan det oundvikliga händer. Du behöver bara förstå vad kroppen säger till dig.

Steg-för-steg-algoritm för mätning: hur man räknar hjärtslag

Det enklaste sättet - Kläm en artär med två fingrar i stället för bestämning av puls hos människor. Detta kan göras nära handleden, på templen eller på insidan av foten.

Om du mäter i ett litet barn är det bättre att göra det på templen. För en självständig procedur är den radiella artären närmast handleden bäst.

 1. Tryck försiktigt på artären med två fingrar, men tänk på att kraften ska vara minimal.
 2. Räkna de störningar som du kommer att känna i 60 sekunder.
 3. Den resulterande siffran blir din indikator.

Förutom den redan beskrivna metoden, En studie kan göras med en speciell enhet. Utseendet liknar en liten räknare och en manschett som är fast fastsatt nära handen. Enheten räknar pulsen i 1 minut. Denna metod är mer exakt än palpation.

Betygsätt efter ålder hos män, kvinnor, ungdomar och småbarn

Jag måste säga att barn har en mycket högre siffra än vuxna, särskilt hos nyfödda. Vad är den normala puls för ett nyfött barn?

Många mödrar är rädda om deras barn har ett mått över 100, men det är normalt. Idealiskt, puls av en nyfödd bör vara 140 slag per minut, men andra indikatorer är möjliga inom detta område. Det viktigaste är att siffran inte är mindre än 110 slag och mer än 170.

Från den första månaden av livet till året Indikatorn ändras vanligtvis något. Normen är data från 102 till 162 slag per minut, och bäst av allt, om det finns 132.

Från 1 år till 6 år barnet växer och utvecklas aktivt och sin fysiska aktivitet går avstånd, så den normala puls hos ett friskt barn borde ligga i intervallet 90-150.

Vid en ålder av 6 och upp till 12 år, när ett barn börjar studera i skolan påverkar minskningen av fysisk aktivitet och på organismens tillstånd. Normen är mellan 75 och 115.

Vid tonåren (12-15 år) pulsen är avsevärt långsammare och bör därför ligga i intervallet 55 och 95.

Genomsnittlig hjärtfrekvens hos en frisk vuxen person (från 15 år och upp till 50 år) Är 70 slag per minut, men 60-80 slag är också normala.

På 50-60 år igen är det en ökning, därför är det dagliga mätningar nödvändiga. Normalt varierar pulsfrekvensen hos äldre från 74 till 79 slag per minut - detta anses vara normalt, men mer än andra värden.

Snabb hjärtfrekvens är normalt under träning. Dessutom accelererar pulsen om du är orolig eller upplever några starka känslor. Det handlar om detta villkor att de säger: "Hjärtan hoppar ur bröstet."

Nedgången brukar ses om du befinner dig i ett varmt tropiskt klimat. Vila i länderna i Sydostasien är kontraindicerat för personer med kardiovaskulära problem, eftersom klimatet inte bara innebär värme men också stark fuktighet. En oförberedd organism utsätts för överhettning, vilket påverkar hjärtats tillstånd negativt.

Om du inte har kardiovaskulära sjukdomar, är en liten minskning av indexet normalt, men "kärnorna" bör noggrant övervaka sin hälsa, vara i ett varmt land.

Läs mer om vad pulsen på en frisk vuxen (både män och kvinnor) anses vara normen, hur många hjärtslag per minut bör vara i vila, och i vilka fall bör upprörd på grund av avvikelse från det normala hjärtfrekvensen:

Orsaker till snabb hjärtfrekvens

Snabb hjärtfrekvens (takykardi), som är orsaken till den accelererade hjärtfrekvensen, kan vara den första klockan med sådana allvarliga problem som:

 • infektion. I detta tillstånd finns också en liten temperaturökning.
 • Hjärtans misslyckande. Eventuella nederlag i hjärtmuskeln och otillräcklig blodcirkulation leder också till en ökning av indexet.
 • Blödning, svimning och andra chockförhållanden. En sådan kollaps orsakar en minskning av trycket och leder till en omedelbar, akut reaktion av hela organismen.
 • Missbruk av koffein och alkohol. Många har redan sagts om skadan hos båda ämnena för hjärtat. Eventuella överskott i användningen av alkohol och koffein påverkar omedelbart hjärtat och pulsens arbete.

Om det finns ett sådant problem, då först och främst försöka lugna ner sig. Lägg ner på din rygg och eliminera alla irriterande faktorer, oavsett om det är starkt ljus eller brus. Andas djupt. Först kan det vara svårt, men efter några sådana inandningar och utgångar kommer hjärtfrekvensen att sakta ner.

Om du inte har möjlighet att ligga ner, då blir det tillräckligt flera gånger skölja ditt ansikte med kallt vatten. Detta kommer att orsaka en "dykreflex", och det kommer naturligtvis att bli en avmattning.

På hur du fortfarande kan lugna ditt hjärtslag, berättade i den här videon:

Varför saktar ner och vad man ska göra med det

Sällsynt är pulsen, där det finns mindre än 60 slag per minut. Detta tillstånd kallas "bradykardi" och det kan vara en åtföljande faktor för följande sjukdomar:

 • Sjukdomar i sköldkörteln;
 • Ödem i hjärnan, närvaro av en tumör, hjärnblödning, meningit;
 • Förgiftning med droger eller kemikalier
 • Mottagande av beta-blockerare;
 • Infektionssjukdomar.

Men förutom sådana allvarliga problem är en långsam puls möjlig på grund av lång exponering för kallt eller lågt tryck.

Kom till normen i detta fall kommer att hjälpa lite träning, till exempel, en promenad i frisk luft i 20 minuter, simning, löpning.

Du kan tillgripa koffeininnehållande ämnen, Men om du har hjärtsjukdom, bör du inte missbruka den här metoden. Öka pulsen hjälper till att ta ett varmt bad.

Traditionell medicin rekommenderar i detta fall användningen av avkok av yarrow, blandad med citronsaft och pressad från vitlök.

Vilka undersökningar kan utse en läkare

Med takykardi och bradykardi, föreskriver läkare följande undersökningar och test:

 • Hjärt ultraljud. Oftast föreskrivs det för personer med kroniska eller ärftliga sjukdomar, vare sig det är högt blodtryck, ischemisk sjukdom eller hjärtsjukdom. Det är nödvändigt för analys av organets tillstånd och dess ventiler.
 • EKG. På grund av mätningen av elektriska pulser har doktorn en fullständig uppfattning om frekvensen och rytmen för organreduktion, hjärtkärlens arbete och även de minsta manifestationerna av allvarliga sjukdomar.
 • Allmänt blodprov. Visar antalet blodkroppar, och i händelse av deras brist, ligger till grund för ytterligare test för förekomst av sjukdomar som leukemi eller anemi (anemi).
 • Blodtest för sköldkörtelhormoner och urinanalys är obligatoriska i den accelererade pulsen, för ofta är orsaken exakt problemen i det endokrina systemet.

Men om indikatorn är långt ifrån normal och åtföljs av illamående och yrsel, sedan efter att ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att normalisera det, behöver du se en läkare. Kanske kommer det inte att vara någon anledning till oro, men det är bättre att engagera sig i förebyggande än behandling av försummade sjukdomar.

Om funktioner för diagnostik av personer med störningar i hjärtfrekvensen berättas i den här videon: