Huvud / Emboli

Mänsklig hjärtfrekvens: normal och onormal

Pulsen hos en person är en viktig indikator på hjärtets tillstånd. En normal puls indikerar att hjärtat fungerar utan störningar. Varje person behöver veta hur många slag per minut hjärtat ska slå, men de flesta lägger inte vikt vid en så viktig indikator och uppmärksammar inte avvikelserna.

Specialister kallar puls en spegel i hjärt-kärlsystemet. Om pulsen stiger eller vice versa minskar den, vilket indikerar utvecklingen eller konsekvensen av en redan utvecklad patologisk process i hjärtat. Därför bör du rådfråga en läkare vid en avvikelse från pulsfrekvensen från normen.

Vad är pulsen

Pulsen är en rytmisk svängning av kärlväggarna, vilket motsvarar hjärtkollisioner. Pulsen är ett av huvudkriterierna för att bedöma den normala funktionen av hjärt-kärlsystemet. Denna indikator indikerar hjärtslagets rytm, deras styrka och fyller blodbanan.

Om rytmen i pulsfluktuationen störs antar läkaren förekomst av hjärtets patologi. Detta kan påverkas av följande faktorer:

 • överdriven konsumtion av kaffedrycker
 • psykologisk överbelastning
 • stressiga förhållanden
 • kränkning av den hormonella bakgrunden.

Förutom pulsens rytm är frekvensen av dess oscillationer viktig. Oscillationsfrekvensen är antalet pulsoscillationer per minut. I en person utan kardiovaskulära störningar, i ett lugnt psyko-emotionellt och fysiskt tillstånd, varierar en sådan indikator från 60 till 90 pulsvågor per minut.

Hur man mäter puls

Den vanligaste metoden är mätningen av pulsen på den radiella artären. Den ligger på handleden från handflatan två centimeter under tummen. När palpating kommer en person att känna ett spår i form av en fur. I detta hål finns en artär som ligger närmast huden. Detta arrangemang av fartyget gör det möjligt att känna en persons puls utan svårighet.

För att mäta puls på radialartären måste du utföra följande åtgärder:

 1. Koppla av handen på vilken pulsen mäts.
 2. Ordna tre fingrar (index, mitten och anonyma) i gropen där fartyget ligger, så att personen tydligt kände pulsvågan.
 3. Öppna stoppuret och spela in en minut och räkna vid denna tidpunkt antalet oscillationer på fartyget.
 4. Spela in resultaten.

För att resultaten ska vara tillförlitliga bör mätningen utföras på två händer samtidigt.

Om pulsfrekvensen inte störs kan du mäta pulsen i 30 sekunder och multiplicera resultatet med två. I händelse av att pulsens rytm störs utförs mätningen under 60 sekunder.

I vissa fall avlägsnas indexen från carotid, humeral, subklavian, femoral och tidsmässig artär.

Vad kan störa hjärtfrekvensen

Eftersom antalet pulsoscillationer beror på hjärtfrekvensen bör faktorer som påverkar hjärtat direkt övervägas. Huvudfaktorerna på vilka kärlsvängningen beror är:

 • miljön
 • en persons kön;
 • mänsklig ålder
 • livsstil;
 • mat ration;
 • ärftlighet;
 • fysisk aktivitet
 • mental stress.

Modern forskning tyder på att den kvinnliga normala hjärtfrekvensen är högre än den manliga med åtta slag. Värdet kan förändras i större eller mindre sida beroende på organismens allmänna tillstånd, kardiovaskulära systemets skador eller tid på dagen. Pulshastigheten kan påverkas av kroppens position i förhållande till den horisontella ytan och till och med luftens temperatur i rummet.

På kvällstiden minskar hjärtfrekvensen, och på morgonen når sitt maximala värde. En mans normala prestanda är 60-70 vibrationer per minut.

Överraskande är att för ett nyfött barn är normen 140 slag per minut. I en vuxen anses en sådan indikator vara en stark avvikelse från normen och betraktas som en takykardi.

Normal hjärtfrekvens

Tabellen visar pulsfrekvensen hos barn och vuxna efter ålder. Dessa indikatorer är endast karaktäristiska för friska människor som inte har några ärftliga eller förvärvade patologier i hjärt-kärlsystemet.

Baserat på uppgifterna i tabellen kan man dra slutsatsen att när barn föds, observeras en hög hjärtfrekvens, vilket anses vara normalt. Men med hjärtfrekvensen minskar och efter femtio år ökar igen. Hjärtfrekvensen är hjärtfrekvensen, vilket motsvarar pulsfluktuationer. Dessutom säger läkare att före döden stiger personens puls till 160 svängningar.

Man bör komma ihåg att det finns en funktionell ökning av hjärtfrekvensen hos kvinnor under uppkomsten av klimakteriet. Detta beror på en minskning av koncentrationen av honhormonet (östrogen) i blodet och inte på grund av hjärtets patologi. Under den här perioden finns det förändringar i det normala blodtrycket hos en kvinna.

Normal ökning av puls

En hög puls är inte alltid associerad med utvecklingen av patologiska förändringar i kroppen. Vid en frisk person stiger pulsen i följande fall:

 • vid fysisk ansträngning
 • emotionella erfarenheter;
 • påkänning;
 • skador, skador, smärt syndrom;
 • låg koncentration av syre i rummet.

Med en ökning i kroppstemperaturen med jämn grad ökar hjärtfrekvensen med mer än tio slag per minut. Med detta tillstånd är den övre gränsen för normal hjärtfrekvens 90 slag per minut. Om indikatorn överstiger detta värde betraktas positionen som en takykardi.

I det fall då ökningen i pulsvågans frekvens har en funktionell karaktär, har personen inte andnöd, smärta i bröstet, yrsel, förmörkelse i ögonen eller fullständig synförlust.

Samtidigt bör hjärtklappningarna inte överstiga maximalindexkarakteristiken för patientens åldersgrupp. Med funktionell takykardi normaliseras värdet inom fem minuter efter avslutad träning. För att snabbt beräkna den maximala tillåtna hjärtfrekvensen är det nödvändigt att ta patientens antal hela år från nummer 220.

Patologisk förbättring

Takykardi på grund av patologiska förändringar sker i följande situationer:

 • förvärvade och medfödda patologier av det kardiovaskulära systemet;
 • patologiska förändringar i nervsystemet;
 • hypertensiv kris
 • kränkningar av den hormonella bakgrunden
 • närvaro av tumörer;
 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • hjärtinfarkt;
 • infektionssjukdomar hos människan.

Läkare noterar fall då takykardi uppstår med riklig urladdning under menstruationscykeln eller graviditeten. Detta beror på anemiskt syndrom. Förlängd diarré, kräkningar eller annan massiv förlust av vätska i kroppen kan orsaka snabb hjärtfrekvens.

Av särskild betydelse är fall där det finns en ökad puls med normalt gång och normalt tryck. Om en person har hittat detta symptom ska du omedelbart kontakta en kvalificerad specialist för ytterligare diagnostiska åtgärder. Detta tillstånd kan indikera förekomst av hjärtsvikt.

I ett barn är den patologiska ökningen i pulsfrekvensen mycket svårare att spåra på grund av sin livsstil. Barn är ofta inblandade i aktiva spel eller upplever livliga känslomässiga upplevelser, vilket leder till en permanent takykardi. Om ungdomen har en vegeto-vaskulär dystoni, noterar doktorn en stadig ökning av hjärtfrekvensen.

Om du misstänker en patologisk ökning i pulsen bör du kontakta din läkare, för om du inte korrigerar kroppens processer kan plötslig medvetslöshet, försämring av övergripande hälsa, kvävning eller yrsel uppstå.

Minskad puls

Minskar hjärtfrekvensen till 60 slag per minut och nedan indikerar en patologisk eller funktionell abnormitet. Funktionellt hjärtsvikt noteras under sömnen eller med professionella idrottare.

Människor som är engagerade i professionell sport, det finns en minskning av hjärtfrekvensen till 40 slag per minut. Denna indikator är inte en avvikelse från normen, eftersom idrottare har ett antal förändringar i den vegetativa regleringen av hjärtslag.

Experter noterar en patologisk bradykardi i följande fall:

 • inflammatoriska processer som påverkar hjärtfibrerna
 • förgiftning av kroppen
 • myokardinfarkt;
 • förändringar i kardiovaskulärsystemet associerat med personens ålder
 • magsår;
 • ökat intrakraniellt tryck;
 • hypotyroidism;
 • myxedema.

En vanlig orsak, på grund av vilken en låg puls framträder, är ett brott mot ledningen av nervfibrerna i hjärtat. Detta leder till en ojämn fördelning av den elektriska pulsen genom hjärtfibrerna.

En liten minskning av pulsvågfrekvensen är svår att känna sig självständigt, men med allvarligare avvikelser hos en person försämras blodtillförseln till hjärnan. Som ett resultat, yrsel, svaghet, klibbig kall svett och förlust av medvetande.

Glöm inte minskningen i pulsvågfrekvensen på grund av att du tar mediciner. Vissa grupper av droger kan orsaka bradykardi.

diagnostik

För att på ett tillförlitligt sätt kunna bestämma närvaron av förändringar i pulsen, använder experter instrumental diagnos av kardiovaskulärsystemet. Den huvudsakliga metoden för att detektera sådana abnormiteter är elektrokardiografi (EKG).

I särskilt svåra situationer är Voltaire övervakning föreskriven. I detta fall utförs registrering av hjärtat hela dagen. Om en person är hälsosam, kommer hans indikatorer att motsvara ålder eller funktionshastighet.

Mer sällan används ett löpbandstest, där patienten avlägsnas från elektrokardiogrammet under körning. Med denna metod kan du identifiera anpassningen av hjärt-kärlsystemet till stressiga situationer och spåra återhämtningsgraden för normal hjärtfunktion efter en belastning.

Vid en vuxen är det mycket svårare att ta reda på orsaken till avvikelserna, eftersom antalet faktorer som påverkar hjärtfrekvensen ökar flera gånger. Med ålder minskas elasticiteten hos blodbanans väggar. Detta händer under påverkan av följande faktorer:

 • förekomsten av dåliga vanor
 • dricka alkohol
 • låg rörlighet
 • dålig näring
 • oregelbunden daglig rutin;
 • individuella åldersrelaterade förändringar i kroppen;
 • störningar i nervsystemet.

Hos människor över 45 år har kroppen inte tid att anpassa sig till ständiga förändringar i miljöförhållandena.

Stress, miljö, livsstil, medfödda patologier och påverkan av många andra faktorer leder till kränkningar i hjärt-kärlsystemet. Eventuell störning i detta system leder till en förändring av normal hjärtritning och frekvensen av pulsfluktuationen. Därför är det mycket viktigt att veta vad som ska vara en hälsosam person och följ honom.

Pulsen (hjärtfrekvens): Normala värden efter ålder, orsaker och konsekvenser av hög och låg

Den allra första åtgärden i tillhandahållandet av akuta ger en objektiv bedömning av situationen och tillståndet för patienten, så en person som agerar som en livräddare, tar det viktigaste radialartären (tids, halspulsådern eller lårbens) för att lära sig om förekomsten av hjärtaktivitet och för att mäta hjärtfrekvensen.

Pulsfrekvensen är inte ett fast värde, det varierar inom vissa gränser beroende på vårt tillstånd vid den tiden. Intensiv fysisk aktivitet, spänning, glädje gör hjärtslaget snabbare, och då går pulsen bortom normala gränser. Visst, detta tillstånd håller inte länge, en frisk kropp tar 5-6 minuter att återhämta sig.

Inom normala gränser

Den normala puls hos en vuxen är 60-80 slag per minut, Det som är större kallas takykardi, mindre är bradykardi. Om orsaken till sådana fluktuationer är patologiska tillstånd betraktas både takykardi och bradykardi som ett symptom på sjukdomen. Det finns dock andra fall. Förmodligen har vi alla någonsin stött på en situation där hjärtat från överflöd av känslor är redo att hoppa ut och det anses vara normalt.

Vad gäller den sällsynta puls är det främst en indikator på patologiska förändringar i hjärtat.

Den normala puls hos en person varierar i olika fysiologiska tillstånd:

 1. Sänks i en dröm, och i allmänhet i ett bakre läge, men når inte en riktig bradykardi;
 2. Ändras under dagen (på natten hjärta slår mindre, efter middagen accelererar rytm), och efter måltiden, alkohol, starkt te eller kaffe, vissa läkemedel (HR 1 minut ökar);
 3. Ökar under intensiv fysisk aktivitet (hårt arbete, idrottsutbildning);
 4. Rises från skräck, glädje, ångest och andra känslomässiga upplevelser. Snabb hjärtklappning, orsakad av känslor eller intensivt arbete, passerar nästan alltid snabbt och självständigt, bara en person kommer att lugna ner eller stoppa aktiv aktivitet;
 5. Hjärtfrekvensen ökar med ökande kroppstemperatur och miljö.
 6. Minskar under åren, men då, i åldern, igen något ökar. Hos kvinnor med uppkomst av klimakteriet i en situation med minskad effekt av östrogener kan det finnas större förändringar i puls mot ökningen (takykardi på grund av hormonella störningar).
 7. Beror på kön (normen för puls hos kvinnor är något högre);
 8. Det skiljer sig från särskilt utbildade personer (en sällsynt puls).

I grund och botten anses det att i vilket scenario som helst är pulsen hos en frisk person i intervallet 60 till 80 slag per minut och en kortvarig ökning till 90-100 slag per minut, och ibland upp till 170-200 slag / min betraktas som en fysiologisk norm, om det uppstod på grundval av en emotionell utbrott eller intensiv arbetskraft, respektive.

Män, kvinnor, idrottare

Hjärtfrekvensen påverkas av faktorer som kön och ålder, fysisk träning, personens yrke, miljön där han bor och mycket mer. I allmänhet kan skillnaderna i hjärtfrekvens förklaras enligt följande:

 • Män och kvinnor i varierande grad reagera på olika händelser (de flesta män är mer kalla, kvinnor är mest känslomässiga och känsliga), så hjärtfrekvensen i det svagare könet är högre. Samtidigt puls hos kvinnor skiljer sig mycket lite från den hos män, men om vi tar hänsyn till skillnaden i 6-8 slag / min, företrädare för manliga bakom, de har en puls mindre.
 • Utanför konkurrensen är gravida kvinnor, som har en något ökad hjärtfrekvens är normalt och det är förståeligt, eftersom det under barnafödande moderns kropp måste till fullo uppfyller kravet på syre och näringsämnen själva och det växande fostret. Andningsorganen, cirkulationssystemet, hjärtmuskeln genomgår vissa förändringar för att utföra denna uppgift, så hjärtfrekvensen ökar moderat. Lite ökad puls hos en gravid kvinna anses vara normalt om det inte finns någon annan anledning till ökningen förutom graviditeten.
 • Relativt sällsynt puls (någonstans nära den nedre gränsen) noteras hos personer som inte glömmer daglig träning och jogging, föredrar aktiv rekreation (simbassäng, volleyboll, tennis, etc.), generellt, vilket leder till en mycket hälsosam livsstil och tittar på deras siffra. Om dessa människor säger: "De har en bra idrottsform", även om de av sin verksamhet är långt ifrån professionell sport. Puls 55 slag per minut i vila för denna kategori av vuxna är normalt, deras hjärta fungerar bara ekonomiskt, utan en otränad person sådan frekvens betraktas som bradykardi och fungerar som en förevändning för ytterligare undersökning av en hjärtspecialist.
 • Ännu mer ekonomiskt fungerar hjärtat på skidåkare, cyklister, löpare, roddare och anhängare av andra sporter som kräver speciell uthållighet, kan deras hjärtfrekvens vara 45-50 slag per minut. Men långsiktigt tung belastning på hjärtmuskeln leder till dess förtjockning, expanderande gränser hjärtat, vilket ökar dess massa, eftersom hjärtat är ständigt försöker anpassa sig, men chansen tyvärr inte obegränsade. Hjärtfrekvens mindre än 40 slag betraktas som ett patologiskt tillstånd så småningom utveckla så kallade "sport hjärta", vilket ofta är dödsorsaken för unga friska människor.

Hjärtfrekvensen är något beroende av tillväxt och konstitution: för höga personer fungerar hjärtat normalt långsammare än för underordnade släktingar.

Puls och ålder

Tidigare redovisade FHR endast 5-6 månader gravid (lyssnade stetoskop) Nu fostrets hjärtfrekvens kan bestämmas genom ultraljudmetoden (vaginal sond) embryostorlek av 2 mm (norm - 75 slag / min), och när det växer (5 mm - 100 slag / min, 15 mm - 130 slag / min). Under observationen av graviditeten börjar hjärtfrekvensen vanligtvis från 4-5 veckors graviditet. De erhållna uppgifterna jämförs med tabellnormerna Fetal hjärtfrekvens per vecka:

Den mänskliga pulsfrekvensen efter ålder - ett bord för män och kvinnor

Pulshastigheten är en viktig indikator vid bedömningen av hjärtans prestanda. Dess definition är en komponent i diagnosen arytmi och andra sjukdomar, ibland ganska allvarliga. I denna publikation undersöks metoderna för mätning av puls, åldersnormer för vuxna och barn och de faktorer som påverkar förändringen.

Vad är pulsen?

Pulsen är en oscillation av kärlväggarna som uppstår som följd av hjärtklemmens sammandragningar. Denna indikator låter oss utvärdera inte bara hjärtslagets styrka och rytm utan även fartygens tillstånd.

I en frisk person intervallen mellan pulsationerna ska vara densamma som ojämna hjärtslag betraktas som ett symptom på störningar i kroppen - det kan vara som en patologi av hjärta och andra sjukdomar, såsom ett fel på de endokrina körtlarna.

Pulsen mäts med antalet pulsvågor eller slag, per minut och har vissa värden - hos vuxna är det från 60 till 90 i vila. Pulshastigheten hos barn är något annorlunda (indikatorerna presenteras i tabellen nedan).

Hur mäts pulsen?

Pulsen mäts av pulserande blod i den radiella artären, oftare på suturen från insidan, eftersom kärlet på denna plats ligger närmast huden. För maximal noggrannhet registreras indikatorerna i båda händerna.

Om det inte finns några rytmförstörningar är det tillräckligt att beräkna puls på 30 sekunder och multiplicera den med två. Om hjärtat slår är oregelbundet, är det mer lämpligt att räkna antalet pulsvågor på en minut.

I mer sällsynta fall utförs räkning vid andra arteries passage - humeral, femoral, subklavisk. Mäta pulsen kan vara, fästa fingrarna i nacken på platsen för karotenären eller till templet.

Om en grundlig diagnos är nödvändig, till exempel om man ser att allvarliga sjukdomar misstänks, utförs andra test för att mäta puls - Voltaire mount (räkning per dag), EKG.

Det så kallade löpbandstestet används också, när hjärtat fungerar och blodkrypningar registreras av en elektrokardiograf medan patienten rör sig på en löpband. Detta test visar också hur snabbt det normala arbetet i hjärtat och blodkärlen efter träning.

Vad påverkar hjärtfrekvensen?

Om pulsens norm hos kvinnor och män i vila ligger inom intervallet 60-90, kan det av många orsaker tillfälligt öka eller förvärva något högre konstanta värden.

Detta påverkar ålder, fysisk aktivitet, ätande, förändrad kroppsställning, temperatur och andra miljöfaktorer, stress, frisättning av hormoner i blodet. Antalet pulsvågor som uppkommer per minut är alltid beroende av antalet hjärtslag (abdominal puls) under samma tid.

Vanligtvis är pulsen normal för män vid 5-8 stroke under den hos kvinnor (60-70 per minut). Diverse normala nivåer hos barn och vuxna, till exempel ett nyfött barns hjärtfrekvens av 140 slag som anses normalt, medan en vuxen är takykardi, vilket kan vara både tidsfunktionstillstånd, och ett tecken på hjärtsjukdom eller andra organ. Hjärtfrekvensen beror också på dagliga bioritmer och är högst under perioden från 15 till 20 timmar.

Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

I tabellen anges normerna för tryck och puls efter ålder, värdena anges för friska människor i vila. Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning.

Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

När är pulsen hög?

I avsaknad av patologiska förändringar som påverkar hjärtfrekvensen kan pulsen öka under inverkan av fysisk ansträngning, oavsett om det är intensivt arbete eller sport. Följande faktorer kan också öka det:

 • stress, känslomässig inverkan
 • trötthet;
 • varmt väder, stuffiness i rummet;
 • starka smärtsamma förnimmelser.

När ingen puls funktion ökande andfåddhet, yrsel, huvudvärk och bröstsmärtor, inte mörknar i ögonen, hjärtfrekvens stannar inom den maximala hastigheten och återgår till normalvärdet för 5-7 minuter efter avslutad exponering.

Om en patologisk takykardi talar, om det finns någon sjukdom, till exempel:

 • patologi i hjärtat och blodkärl (till exempel en frekvent puls hos hypertensive patienter, personer med ischemisk sjukdom);
 • arytmi;
 • Nervsjukdomar
 • hjärtfel
 • närvaro av tumörer;
 • infektionssjukdomar, feber;
 • hormonella störningar;
 • anemi;
 • kraftig menstruation (menorrhagia).

En viss ökning av antalet pulsvågor observeras hos gravida kvinnor. Hos barn är funktionell takykardi normen som noteras under aktiva spel, sport och andra aktiviteter och gör det möjligt för hjärtat att anpassa sig till förändrade förhållanden.

En ökning av hjärtfrekvensen, och därmed en hög puls, observeras hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Under denna period är det viktigt att vara noga med eventuella förändringar - bröstsmärta, lätt andfåddhet, yrsel och andra symtom tjänar som en ursäkt för att visa barnet för läkaren, särskilt om det finns diagnosen hjärtsjukdomar.

Vad är en bradykardi?

Om en takykardi kallas en pulsökning, är en bradykardi en låg hastighet jämfört med normen (mindre än 60 pulser per minut). Beroende på anledningarna kan det vara funktionellt och patologiskt.

I det första fallet sänks puls under sömnen och i utbildade personer - till och med 40 slag anses av professionella idrottsmän som en norm. Till exempel i Lance Armstrong racer är han inom 35-38 pulsationer.

Reduktion av puls är också en manifestation av hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar - hjärtinfarkt, åldersrelaterade patologiska förändringar, inflammation i hjärtmuskeln. Detta är en hjärt-bradykardi, orsakad i de flesta fall av en brytning av impulsen mellan nodarna i hjärtat. Samtidigt levereras vävnader dåligt med blod, syreutveckling utvecklas.

Samtidiga tecken kan vara svaghet, yrsel, svimning, kall svett, instabil tryck.

Bradykardi utvecklas även på grund av hypothyroidism, magssår, myxedem, med ökat intrakraniellt tryck. En uttalad bradykardi är mindre än 40 slag, detta tillstånd orsakar ofta utvecklingen av hjärtsvikt.

Om frekvensen av stroke reduceras och orsakerna inte detekteras kallas bradykardi idiopatisk. Det finns också en doseringsform av sjukdomen, när pulsen är reducerad vid mottagande farmakologiska medel, t ex diazepam, fenobarbital, propranolol, valeriana tinktur eller Leonurus.

Med ålder slits hjärtan och blodkärlen, blir svagare, och avvikelsen från puls från normen diagnostiseras hos många människor efter 45-50 år. Ofta är detta inte bara en fysiologisk egenskap utan också ett symptom på allvarliga förändringar i organens arbete. Därför är det särskilt viktigt att regelbundet besöka en kardiolog och andra specialister för att övervaka och behandla befintliga sjukdomar och identifiera nya hälsoproblem i rätt tid.

På pulsens normer

Att sakta eller öka pulsen indikerar utvecklingen av arytmi på grund av påverkan av vissa faktorer. Om du inte gör något, kan hjärtslagsfel kan förbli permanent och försämras till och med över tiden. För att undvika sådana problem är det nödvändigt att ta reda på funktionerna för att mäta pulsationen av blodkärl och åldersnormer. Om du får några allvarliga avvikelser bör du kontakta din läkare.

Pulsfunktioner

Pulsen från latinska språket översätts som en stroke eller en ryck. Det representerar oscillationen av de kärl som uppstår från hjärtmusklerna. Det finns 3 typer av puls:

I en frisk person ska fartygen "fluktuera" efter en jämn tidsperiod. Rytmen ställs in av hjärtfrekvensen (HR), som direkt beror på sinusnoden. De impulser som skickas till dem medför att atria och ventriklarna växelvis kan komma i kontakt med varandra. Om den upptäckta pulsationen är för svag eller oregelbunden kan vi prata om utvecklingen av patologiska processer i kroppen. Det enklaste sättet att identifiera arteriell puls. Fluktuationer i kapillärer och vener bestäms på sjukhus villkor enligt individuella indikationer.

mätning

Mätning av pulsen utförs vanligtvis på handleden. Det räcker för en person att beräkna antalet pulsvågor på 1 minut. För mer exakta data, rekommenderas att mäta på båda extremiteterna. Som en omfattande undersökning av läkare på sjukhus först finner puls, så kommer det att räkna antalet andningsfrekvensen (RR) under 1 minut och bestämma vilken typ av andning. Den mottagna indikatorn är särskilt viktig för en uppskattning av barnets utveckling.

Under mätningen av pulsen måste du vara uppmärksam på sin rytm. Skotten måste vara samma kraft och med ett jämnt tidsintervall. I avsaknad av abnormiteter bör proceduren ges 30 sekunder och multiplicera resultatet med 2. Om det upptäcks en klar kränkning i hjärtatslag är det bättre att spendera minst en minut och kontakta en läkare. Specialisten kommer att tilldela instrumentala provningsmetoder. Den viktigaste bland dem är elektrokardiografi (EKG). Det kommer att möjliggöra att utvärdera hjärtans elektriska aktivitet och identifiera orsaksfaktorn för arytmi. Dessutom tilldelas följande prov:

 • Daglig övervakning av EKG gör att du kan se förändringar i hjärtat under dagen som påverkas av olika faktorer.
 • Löpbandet testet används för att bedöma hjärtfrekvensen under inverkan av fysisk aktivitet.

På grund av problem med kärlen eller de därmed följande skadorna är det ibland nödvändigt att räkna pulsvågor på andra artärer. Istället för handleden kan du hålla halsens palpation. Oscillationer kommer från halspulsådern.

Beroende på hjärtfrekvensen på olika faktorer

Den normala puls hos en person bör ligga inom intervallet 60-90. Öka eller minska frekvensen kan bero på vissa faktorer. Om de inte är associerade med patologiska processer som utvecklas i kroppen, kommer den resulterande avvikelsen att anses vara ofarlig. Stress, trötthet, överätande och effekten av låg temperatur, till exempel, efter en lång promenad i kallt väder, endast kort störa hjärtrytmen.

Frekvensen av sammandragningar kan variera beroende på tid på dagen (morgon och natt). Efter uppvaknande hos människor är puls den lägsta, och på kvällen ligger närmare den övre gränsen. Det är lika viktigt att överväga fysisk träning. I idrottare är antalet pulsvågor i vila något under normala. Närstående med detta fenomen med intensiv träning, vilket gör att hjärtat ska pumpa mer blod.

Pulshastigheten för män och kvinnor är inte särskilt annorlunda. Skillnaden är 5-7 slag per minut. Betydande avvikelser uppenbaras bara på grund av hormonsystemets särdrag. Under klimakteriet som uppträder inom femtio och sextio år och under graviditeten kan kvinnliga representanter uppleva takykardi och små tryckhopp.

Pulsen är mest beroende av åldersegenskaper:

 • Hos barn är hjärtfrekvensen, även i ett lugnt tillstånd, mycket högre än en vuxens norm. Avvikelse orsakas av en intensiv tillväxt av kroppen.
 • adolescent barn kan lida av takykardi på grund av puberteten och manifestationer av vaskulär dystoni (VVD). Det förekommer mot bakgrund av stress och erfarenhet, särskilt i gymnasiet (före tentamen).
 • Hos äldre människor är kardiovaskulärsystemet inte i bästa skick på grund av gradvis slitage, därför är de högst sannolikt att utveckla olika patologier. Mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar kan hjärtfrekvensen vara åttiohundra slag per minut, även i vila, och svaret på fysisk aktivitet är vanligtvis mer uttalad.

Pulsfrekvens hos en vuxen: tabell efter ålder

Den normala puls hos en vuxen person efter år (åldrar) ges i tabellen:

Vilken puls är normal? Hjärtfrekvens efter ålder

Vad är pulsen?

Dessa är rytmiska fluktuationer i hjärnans väggar som motsvarar hjärtkollisioner, och därför är deras normala frekvens ett kriterium för att kardiovaskulärsystemet fungerar korrekt. Med pulsfrekvensen är det möjligt att bedöma styrkan och rytmen hos hjärtslaget samt blodkärlstillståndet. Om pulsvågor uppträder i ojämna mellanrum (oregelbunden puls) kan det här indikera hjärtsjukdom, kaffeövergrepp eller indikerar att en person ofta stressas eller har vissa hormonella störningar. Det bör noteras att puls inte bara ska vara rytmisk utan också karakteriseras av en viss frekvens (detta är antalet pulsvågor per minut). Hos friska individer är det 60-90 stroke. I en person som är i ett lugnt tillstånd (både fysiskt och känslomässigt) överskrider inte hjärtfrekvensen dessa siffror.

Hur mäts pulsen?

Som regel undersöks den på den radiella artären, vilken är palperad på insidan av handleden, något ovanför tummen. Det är här att fartyget stänger så nära som möjligt till huden, så dess pulsation är mycket väl känd. Om så är nödvändigt utförs utvärderingen av pulsvågan på carotiden, tidsmässig eller subklavisk, liksom på brachial- eller lårbensartären. För korrekt diagnos mäts hjärtpulsen samtidigt i två händer. Om det är rytmiskt, räcker det att beräkna antalet pulser av artären på 30 s och multiplicera resultatet med två. Om hjärtfrekvensen störs, ska pulshastigheten räknas i en hel minut.

Vad kan påverka hjärtfrekvensen?

Frekvensen av hjärtkollisioner, som motsvarar antalet pulsvågor, beror på många kriterier - ålder, påverkan av miljöfaktorer, fysisk aktivitet. Åldern hos en man är också viktig. Pulshastigheten hos kvinnor är cirka 7 slag högre än hos män. Värdet på denna indikator minskar eller ökar beroende på organismens funktionstillstånd och närvaron av en organisk lesion, även om man inte bör glömma funktionella förändringar - efter en måltid och vid inspirationshöjden kan frekvensen av sammandragningar i hjärtat öka. Förändringen av kroppens position leder också effekten av hög omgivande temperatur till en ökning av pulsvågfrekvensen. En viss påverkan, och tid på dagen - den långsammaste hjärtfrekvensen på natten när en person sover, och maxvärden registreras från 15:00 till 08:00. Pulshastigheten för män är från 60 till 70 slag per minut. Ett intressant faktum är att hjärtslagen med frekvens ens 140 slag per minut är normalt för barn i den neonatala perioden, att vuxna, i sin tur, är betraktas som ett brott mot hjärtfrekvens (takykardi), som kan inträffa under träning eller även i vila

Hjärtfrekvens efter ålder

Minsta tillåtna puls

Maximal tillåten puls

Genomsnittlig hjärtfrekvens

Nyfödd bebis (upp till 1 månad efter födseln)

Tabellen visar att efter en födelse registreras ett ganska frekventt hjärtslag hos barn, men detta anses vara normalt. Med tiden minskar puls och efter 50 år accelererar hjärtfrekvensen igen. Dessutom finns det data som omedelbart före döden ökar hjärtfrekvensen till 160 slag per minut. Det bör noteras att tabellen nedan visar pulsfrekvenserna som är karakteristiska för friska människor. Det är viktigt att komma ihåg att hos kvinnor under tidig klimakteriet, som uppträder vid 40 års ålder, kan funktionell takykardi observeras, vilket kan förklaras inte av hjärtproblem, utan av en minskning av hormonets östrogenhalt i kroppen. Normalt tryck under denna period kan också vara något högre, vilket beror på hormonella förändringar i kroppen.

När det finns en hög puls?

Hos friska personer kan antalet hjärtkollisioner öka med fysisk aktivitet (till exempel under simning eller löpning), känslomässig stress, när en person upplever intensiv smärta eller i en stupad plats. En ökning av kroppstemperaturen med en grad leder också till en ökning av hjärtfrekvensen på ca 10 slag per minut. Samtidigt är 90 slag per minut begränsningsgränsen och kan redan betraktas som en lätt grad av takykardi. Om ökningen av hjärtfrekvensen är av funktionell natur har en person inte några klagomål som andfåddhet och bröstsmärta, mörknad i ögonen, yrsel eller förlust av medvetande. I detta fall bör hjärtklappen inte överskrida maxvärdena karakteristiska för en viss ålder. Så det maximala värdet av puls hos en vuxen kan bestämmas genom att subtrahera från 220 antalet helår. I detta fall ska hjärtslaget normaliseras efter 5 minuter efter att belastningen avslutats. Patologisk takykardi kan observeras i följande fall:

 • hjärtsjukdomar och medfödda hjärtfel, där även förändringar i rastregister förändringar i hjärtfrekvensen;
 • nervsjukdomar;
 • endokrina patologier;
 • närvaro av tumörer;
 • känslan av hjärtklappning kan registreras vid infektionssjukdomar.

Tendens till takykardi observeras också vid anemi, hos kvinnor under massiv menstruation och under graviditet. Orsaken till hög hjärtfrekvens kan vara långvarig kräkningar och diarré, en allmän uttorkning av kroppen. Om frekvent hjärtklappning uppträder även vid obetydlig arbetsbelastning, till exempel gå, kräver detta ytterligare undersökningsmetoder, eftersom det kan indikera hjärtsvikt (med liten fysisk aktivitet bör hjärtfrekvensen inte överstiga 100 slag per minut). Hos barn är takykardi en vanlig reaktion på ökad fysisk aktivitet. Så, till exempel, aktiva spel eller ljusa känslor kan åtföljas av en pulsökning. Detta anses vara normalt och indikerar att kardiovaskulärsystemet anpassar sig till förändringar i kroppens fysiska tillstånd. Vid tonåren vid en vegetovaskulär dystoni förändras också hjärtfrekvensen. Man bör komma ihåg att förlusten av medvetandet, förekomsten av smärta i bröstet, anfall av yrsel och närvaro av samtidig hjärtsjukdom bör konsultera en läkare eftersom det kan vara nödvändigt i den farmakologiska korrigering av hjärtfrekvensen.

Vad är en bradykardi?

Om hjärtfrekvensen är under 60 slag per minut, kan den ha en funktionell karaktär eller ange ett antal patologier. Funktionell bradykardi observeras oftast hos idrottare och någon person under sömnen. Det bör noteras att hos personer som är professionellt engagerade i sport kan hjärtfrekvensen minskas till 40 slag per minut. Detta är normalt och är förknippat med särdragen hos vegetativ reglering av hjärtkontraktioner. Patologisk bradykardi upptäcks i hjärtinfarkt, hjärtmuskelinflammation, förgiftning, och även mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar i hjärta och blodkärl, högt intrakraniellt tryck, magsår, myxedema eller hypotyreos. Med organiska hjärtskador kan hjärtfrekvensen vara 50 eller mindre slag per minut. I regel sker en minskning av puls med brott i hjärtans ledningssystem, vilket leder till förändringar i passagen av elektriska impulser längs myokardiet. Små förändringar i sinusrytmen åtföljs inte av att klagomål uppträder. Om pulsen minskas signifikant i det normala tillståndet, kan det uppstå yrsel, svaghet och kall svettning, och på grund av otillräcklig blodtillförsel till hjärnan kan medvetenhet (genom uttalad hypoxi) uppstå. Det är också värt att nämna drogbradykardi, som är associerad med användningen av enskilda farmakologiska medel, såväl som dess idiopatiska form, när en svag puls registreras utan uppenbar anledning.

Hur upptäcker du förändringar i hjärtfrekvensen?

För en noggrannare diagnos rekommenderas att man gör ett EKG. I vissa fall finns det behov av Voltaire-övervakning, när hjärtfrekvensen registreras inom 24 timmar. Normalt kommer en frisk person inte att ha signifikanta avvikelser från etablerade åldersnormer. Om det behövs kan ett löpbandstest utföras. Denna elektrokardiografiska undersökning, som utförs på en speciell löpband, gör att läkaren kan bedöma hur snabbt kardiovaskulärsystemet återfår sitt normala arbete efter fysisk ansträngning. Tyvärr, med ålder, minskar blodkärlens elasticitet och hjärtets arbete störs. Orsaken är olämplig näring, inaktivitet, dåliga vanor, utvecklingen av många andra medföljande patologier. Efter 45 år kan kroppen inte längre fullt ut anpassa sig till de negativa effekterna av miljön och motstå stress. Detta är orsaken till hjärtfrekvensavvikelser och kan leda till hjärtsvikt, så det är så viktigt att övervaka hjärtfrekvensen och vid upptäckt av abnormiteter i tid för att konsultera en kardiolog.

Puls och människors hälsa: vad anses norm och hur man undviker problem

För att bestämma hjärtens arbetsförmåga först och främst kolla hjärtfrekvensen. Denna enkla manipulation kommer att berätta om nivån på den fysiska utvecklingen hos en person och toleransen (stabiliteten) i hjärtmuskeln till belastningen. Pulsens systematiska avvikelse från normen indikerar förekomsten av allvarliga sjukdomar både i hjärtat och utanför det. Även om överträdelsen av hjärtfrekvensen bara är ett symptom, enligt indikationerna, föreskrivs mediciner som stabiliserar puls eller kirurgisk behandling.

Vad är pulsen, hur och varför mäta frekvensen

Puls (hjärtfrekvens, puls, puls) - ett viktigt kriterium för det kardiovaskulära systemet, som karakteriserar kontraktilitet i myokardiet (hjärtmuskelvävnad) och arteriell väggreaktion till blodet som passerar genom dem.

Mekanismen för att forma pulsen är som följer:

 1. Under systolen (sammandragning) i vänstra ventrikeln går blodet in i aortan och sprider sig sedan genom hela kroppens artärbädd.
 2. Vid tidpunkten för utstötningen ökar trycket på artärernas väggar på grund av en kraftig ökning av volymen av cirkulerande blod som "slår" mot artärernas inre väggar. Det vaskulära motståndet stiger. Det är just nu att en pulsoscillation uppträder, påtaglig vid beröring (pulsslag).
 3. Under hjärtat i allmän diastol (avslappning) försvagas blodtrycket på artärerna. Det här är beredningsperioden för en ny pulsfluktuation.

Beroende på artärerna på vilka hjärtfrekvensen mäts är puls uppdelad i centrala och perifera. Den första är bestämd på subklaviska och karotisartärer, den andra - på artärer i lemmar och ansikte.

De artärer på vilka puls kan bestämmas ligger på olika avstånd från hjärtat

Pulsen utförs oftast på den radiella artären. För detta ändamål borsten fören på testet i området för handleden så att tummen var på baksidan av underarmen, och de andra fingrarna - på framsidan av radien.

För att känna en persons puls tydligt måste du trycka på den radiella artären på den främre ytan av radie med alla fingrar,

Ibland räcker inte den vanliga studien av puls på handlederna. Det kan inte påtaglig vid svag vaskulär blod, särskilt under synkope, och utplåna ateroskleros av extremiteter (lemmar arteriella lesioner som leder till cirkulationssvikt). Vid sådana förhållanden är det inte tillrådligt att undersöka periferipulsen. Hjärtfrekvensen bedöms på de centrala artärerna.

Att undersöka frekvensen av pulsindex följer på två samma namngivna artärer samtidigt. Om svängningarna är symmetriska kan du fortsätta räkna med å ena sidan. Om inte, räknas pulsen växelvis på varje sida, vilket gör att du objektivt kan bedöma frekvensen av hjärtkollisioner.

Om hjärtfrekvensen är rytmisk kan du räkna blåsningarna i 30 sekunder och multiplicera resultatet med två. Vid arytmi är det nödvändigt att räkna stroke i en minut.

För att mäta pulsfrekvensen är det nödvändigt:

 • att fastställa korrespondens av hjärtfrekvensen till biologisk ålder
 • att bestämma kroppens tolerans (stabilitet) till fysiska och stressbelastningar;
 • med syfte att snabbt upptäcka sjukdomar i hjärtat och blodkärlen;
 • i samband med undersökningen av olika sjukdomar och patologiska tillstånd.

Hjärtfrekvensen övervakas effektivt med elektrokardiografi (EKG), ekkokardiografi (ekkokardiografi).

EKG tillåter dig att utvärdera inte bara antalet hjärtkontraktioner per tidsenhet, men också deras regelbundenhet och användbarhet. Under proceduren visas en karaktäristisk kurva på kardiografisk tejp. En ventrikulär kontraktion på den reflekteras i form av en specifik tand (QRS-komplex). Cellerna reflekterar tidsintervall, vars värde beror på bandets hastighet (anges av resultatet). Därför är det möjligt att räkna antalet QRS-komplex per minut, liksom formen på den resulterande kurvan för att döma hjärtans rytm.

QRS-tand reflekterar en ventrikulär kontraktion - en pulsfluktuation. Normal rytm på EKG-tejpen kännetecknas av jämnt fördelade tänder med samma höjd, vars antal sammanfaller med pulsfrekvensen, palpabel (påtaglig) på kroppens artärer

Daglig EKG-övervakning (holter-övervakning) används för att bestämma när och under vilket påverkan av faktorer som hjärtat störs.

Med hjälp av echocardiogram (ultraljud i hjärtat), registreras hjärtfrekvensen per tidsenhet. I motsats till EKG gör denna studie det möjligt att utvärdera arbetet i hjärtkamrarna, liksom arbetet med utstötning av blod från vänster kammare till aorta. Ultraljudsundersökning visualiserar orsaka arytmier i samband med strukturella förändringar i hjärtat (ventildefekter, hjärtmuskelväggförändringar, ateroskleros, trombos, fettemboli och så vidare. D.).

EchoCG visualiserar hjärtets struktur och vävnader, dynamiken i sitt arbete, och låter dig också bestämma rytmen och hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen)

I syfte att bestämma den turbulens av blodflöde (blodflöde med virvlar i det karakteristiska fältet förgrening och vasokonstriktion, i delar av sina kurvor) under puls Missbruk rekommenderar passerar Doppler-ekokardiografi och hjärt centrala artärer. Signalerna som skickas av sensorn reagerar på blodcellerna, vilket återspeglar dem. Skärmen visar en dynamisk färgbild, så att du kan bedöma hjärtat och blodkärlen från blodcirkulationen i dem. Följaktligen visualiseras ögonblicket av blodets påverkan på artärernas väggar. Detta är ett viktigt diagnostiskt kriterium vid felmatchning mellan hjärtfrekvensen och periferpulsen.

På skärmen med Doppler-undersökning visualiseras urladdningen av blod från hjärtat vänstra kammaren i aortan

Pulsfrekvensen hos en vuxen i vila och under fysisk ansträngning

En allmänt accepterad norm för pulsen hos en person över 20 år anses vara ett index på 60 till 80 slag per minut (slag / minut). Det acceptabla minimivärdet är 50 slag per minut, och maximalt är 90 slag / minut i vila.

Med belastningar ökar antalet hjärtkollisioner. Därför skiljer sig pulserna från fysiska aktiviteter från de som befinner sig i vila.

Tabell: Pulsens normala värde för kvinnor och män i vila, såväl som för utbildade personer under fysisk ansträngning (bpm)

Det framgår av tabellen att maximala pulsfrekvenser hos kvinnor och män observeras i 50-59 år. Denna ålder i de flesta människor sammanfaller med höjden av hormonell anpassning (klimakteriet, fördröjning av reproduktiv funktion). Därefter blir hjärtfrekvensen mindre frekvent, eftersom myokardiums kontraktilitet minskar. Muskelvävnaden i artärernas väggar förlorar sin elasticitet. Hos män efter 60 års ålder är förändringarna mer uttalade än hos kvinnor, därför är deras index närmare patologisk bradykardi (långsam rytm).

Med belastningen är parametrarna för den optimala och maximala hjärtfrekvensen direkt beroende av ålder. Ju äldre personen är, desto lägre är den säkra hjärtfrekvensen per minut under fysisk aktivitet.

För att beräkna maxpuls vid lasten finns det många formler. Den enklaste av dem är Carvonens formel:

HRMSax = 220 - en persons ålder.

Pulsen som överskrider det erhållna resultatet indikerar överdriven fysisk aktivitet.

Vid graviditet förändras den normala hjärtfrekvensen för en kvinna:

 • i första trimestern stiger pulsen ofta till 90 bpm under påverkan av kroppslig justering av kroppen;
 • under andra trimestern anses hjärtfrekvensen för en gravid kvinna upp till 100 slag / minut normen på grund av en ökning av volymen av blod i blodet;
 • Från och med den sjunde månaden är pulsen på 100-120 slag / minut relativt säker, men kräver medicinsk övervakning.
 • efter 30-45 dagar efter leveransen återgår hjärtfrekvensen till kvinnans åldersgräns.

Vid graviditet, tillsammans med mätning av blodtryck, beräknas en puls för den tidiga diagnosen takykardi (accelererad rytm) hos gravida kvinnor

Avvikelse från hjärtfrekvensen från normal

Om antalet hjärtslag inte passar in i det normala intervallet, indikerar det att det finns vissa sjukdomar hos en person.

Patologisk anses vara en fördröjd, accelererad eller arytmisk puls. Rytmförstörningarna syns tydligt på EKG.

EKG med bradykardi, arytmi, takykardi skiljer sig från normen för QRS tandfrekvens

Fördröjd puls (bradykardi)

Prata om långsam hjärtfrekvens kan ha en hjärtfrekvens under 50 slag / min. Bradykardi är fysiologisk och patologisk.

Tabell: Orsaker, symtom, konsekvenser och ekkokardiografi för Bradykardi

 • Systematisk sport;
 • medfödda egenskaper i hjärtat;
 • saktar hjärtats arbete i en dröm;
 • låg puls mot bakgrund av fysiologisk hypotension (lågt blodtryck);
 • kroppens hypotermi
 • stillasittande livsstil;
 • ökad vagal nervaktivitet, vilket saktar hjärtat
 • Medfödda och förvärvade hjärtfel
 • tillstånd efter hjärtinfarkt;
 • cardio;
 • ischemisk hjärtsjukdom;
 • otillräcklig aktivitet hos hjärtens ledningssystem orsakad av skador på sinusnoden;
 • sjukdomar i det endokrina systemet (hypotyroidism, hypotalaminsyndrom, hypokorticism);
 • asteno-neurotiskt syndrom;
 • kroniska infektioner av viral natur
 • allvarlig förgiftning
 • övervärderade doser av läkemedel från gruppen av p-blockerare och perifera vasodilatatorer
 • yrsel;
 • svaghet;
 • huvudvärk;
 • svimning;
 • dålig sömn;
 • BP förändras;
 • illamående och kräkningar
 • Frekventa bradykardiella attacker;
 • kranskärlstrombos;
 • hjärtblod med efterföljande död

Med patologisk bradykardi ökar risken för komplikationer genom åren, både hos män och kvinnor.

Den sanna bradykardin anses, i vilken antalet hjärtkontraktioner sammanfaller med antalet pulsoscillationer i periferartärerna. Om resultaten av EKG och ekokardiografi pulsen slår mindre än antalet av vänster ventrikulär kontraktion, eller en sällsynt orsak till oregelbundna hjärtslag är en vaskulär sjukdom (arterioskleros, otillräcklig blodvolym, trombos).

Ökning av hjärtfrekvensen (takykardi)

En puls anses vara en puls, i vilken hjärtfrekvensen överstiger hastigheten 90 slag per minut. Till denna patologi, mer predisposed kvinnor, särskilt med ålder. Takykardi är fysiologisk och patologisk.

Tabell: Orsaker, symtom, följder och ekokardiografi för takykardi

 • Oreglerad fysisk belastning;
 • en skarp förändring i kroppens position;
 • ökat blodtryck och kroppstemperatur mot infektionssjukdomar;
 • emotionell stänk;
 • riklig matintag
 • varmt väder;
 • tar ett varmt bad
 • Överdriven kroppsvikt;
 • sjukdomar i det endokrina systemet (hypertyreoidism, hyperkorticism);
 • kakexi (extrem grad av undernäring);
 • hjärtsjukdomar (endokardit, myokardit, reumatisk cardit, angina pectoris);
 • nervös utmattning
 • ökat och minskat blodtryck
 • cardioneurosis;
 • sjukdomar i centrala nervsystemet;
 • alkoholmissbruk, tonic drinks (starkt te, energi, kaffe);
 • tar vissa droger (antidepressiva läkemedel, läkemedel för att öka effekten)
 • intoxikation;
 • kränkningar av den hormonella bakgrunden
 • njursjukdom (kronisk pyelonefrit, glomerulonefrit)
 • Hjärtklappningar;
 • andfåddhet;
 • mörkare ögon
 • Hjärtklappningar;
 • andfåddhet;
 • mörkare i ögonen;
 • smärta i bröstet, följt av ryckiga känslor;
 • ringer i öronen;
 • illamående;
 • känsla av pulsering i olika delar av kroppen

För att förstå hur farlig takykardi är, måste du fastställa frekvensen av attackerna. Det är tillrådligt att använda daglig holterövervakning, vilken under dagen tar bort kardiografiska parametrar av hjärtaktivitet från patienten. Samtidigt är det önskvärt att patienten skriver ner vad han gör och vid vilken tidpunkt. Detta kommer att avgöra orsaken till den accelererade hjärtfrekvensen.

Holter-övervakning utförs med hjälp av en bärbar enhet som är fäst vid kroppen och för en dag är på patienten, praktiskt taget utan att störa dess vitala funktioner

Oregelbunden puls (arytmi)

Om pulsstroppar är oregelbundna indikerar detta att arytmi föreligger. Antal hjärtslag per minut är inte kritisk för primär detektering av patologi, speciellt om det ligger inom normen. Det är viktigt att uppskatta rytmen och förhållandet mellan pulsstörningar direkt.

För diagnosens syfte används ekkokardiografi, som visar strukturella störningar av myokardiet, icke-rytmisk sammandragning av ventriklarna och atrierna. Genomförandet av ett standard EKG med oregelbunden arytmi är mindre informativ än daglig övervakning av holter.

Orsakerna till arytmi ligger i störningen av funktionen hos länkarna i hjärtans ledningssystem, som sänder impulser till dess strukturer, kontrollerar sammandragningen och avslappningen av myokardiet.

Symtomen är olika. Typen av deras manifestation beror på förekomsten av accelererad eller försenad hjärtfrekvens (symtom på bradykardi och takykardi anges ovan i tabellerna). Subjektiva känslor är ofta frånvarande eller så minimala att en person inte uppmärksammar dem, särskilt i ung ålder.

Överträdelse av frekvensen av hjärtkollisioner leder till följande komplikationer: stroke, hjärtinfarkt, kongestiv hjärtsvikt, bildande av trombi.

Den farligaste komplikation arytmi - plötsligt hjärtstillestånd resulterande från ventrikelflimmer (okoordinerade, icke-synkrona reduktions enskilda grupper ventrikulära muskelfibrer med stor frekvens - 300 per minut eller mer), följt av uppkomsten av klinisk död. Efter 1-2 minuter efter fibrillationens början bestäms inte pulsen på artärerna. Om du inte tvingar hjärtat att arbeta i 5-15 minuter, uppstår irreversibla förändringar i hjärnan som leder till biologisk död.

Under ventrikelflimmer är EKG-bilden en kaotisk kurva utan de karakteristiska PQRST-komplexen

Så här normaliserar du ett tillstånd

För att normalisera hjärtkontraktets funktion är det nödvändigt att bota sjukdomen, vilken orsakas av den patologiska pulsen. Om det är omöjligt helt och snart att eliminera orsaken, föreskriver kardiologen symptomatisk behandling.

Långsam pulsbehandling

Behandling av bradykardi orsakad av störning i hjärtans ledande system är installationen av en pacemaker.

Pacemakern fixeras under huden på bröstet, och elektroderna placeras direkt i hjärtat och ger hjärtkroppsimpulserna

Om den fördröjda hjärtfrekvensen är associerad med användning av p-blockerare eller perifera vasodilatorer, utvärderar kardiologen behandlingen med dessa läkemedel.

Med måttlig bradykardi är konservativ behandling med sådana farmaceutiska medel möjlig:

 • Isoproterenol (Euspiranom, Novodrinom, isoprenalin) Ortsiprenalina sulfat från gruppen av syntetiska katekolaminer stimulerar p-receptorer. Dessa läkemedel ökar myokardiens excitabilitet och kontraktilitet. Påverka inte blodtrycksnivån. Risken för atrioventrikulär blockad (brott mot den elektriska pulsen från atrierna till ventriklerna) eller fibrillering är minimal. Tilldelad som en injektion, och inuti av ett individuellt valt schema;
 • Ipratropium. Den används för sinus bradykardi (reducerad hjärtfrekvens vid normal rytm). Orsakar en långvarig ökning av pulsfrekvensen. Påverkar inte nervsystemet. Det ordineras för 1 tablett 3 gånger om dagen.
 • Efedrin. Orsakar förträngning av blodkärl, ökar blodtrycket, vilket får hjärtat att komma i kontakt oftare. Tilldelad genom injektion och oral. Behandlingstid - högst en månad med gradvis minskning av dosen.

De listade preparaten har biverkningar, därför används de enligt doktors recept.

När en bradykardiell attack inträffar minskar pulsen till 35 slag / min och under. Patienten känner starka yrsel, illamående, andfåddhet och andra symtom. Detta indikerar utvecklingen av hjärtsvikt, leder till förlust av medvetande och till och med döden.

För att tillhandahålla första hjälpen behöver du göra följande:

 1. Lägg patienten på en fast yta, placera under valsens huvud och ben så att underbenen ligger över huvudets nivå.
 2. Ta bort knapparna på kläderna, lossa slipsen, bältet, ge frisk luft.
 3. Brew ett starkt varmt te, du kan med tillägg av 15-20 droppar tinkturer av belladonna eller ginseng.
 4. Vid de uttryckta smärtorna bakom ett bröstben under en tunga till patienten att sätta en tablett Nitroglycerinum eller Izadrin.
 5. Om det inte sker någon förbättring efter 5-15 minuter, ring en ambulans.

Om en synkope inträffar som en följd av en bradykardiattack och patienten inte kommer till, är det nödvändigt att ringa ett akutmedicinska team så snart som möjligt

Behandling av accelererad hjärtfrekvens

Med frekventa attacker av takykardi, måste du justera kosten - ge upp kaffe, starkt te, energidrycker och alkohol. Det är tillrådligt att minska konsumtionen av socker och salt, eftersom produkterna med högt innehåll gör blodet tjockare. Som en följd blir hjärtat tvunget att samarbeta oftare för att pumpa blod.

Behandling av fysiologisk takykardi utförs med hjälp av sedativa medel av naturligt ursprung (Persen, tinkturer av valerian, morwort, pion, hagtorn, etc.).

Sedativa av naturligt ursprung säljs utan recept, eftersom de praktiskt taget inte har kontraindikationer

Om det inte finns några mediciner till hands, kan du sänka pulsen med sådana manipuleringar:

 • Stäng dina ögon och tryck fingrarna i ögonbollarna (Aschners test) i 20-30 sekunder;
 • ta ett djupt andetag och försök sedan andas ut med din mun och näsan stängd (Valsalva test);
 • tvätta med kallt vatten och gör sedan en ensidig nackmassage i halsområdet (samtidigt från båda sidor är det omöjligt!);
 • provocera hosta eller kräkningsreflex.

Självmassage i nacken med takykardi bör utföras av måttliga pressrörelser i riktning från topp till botten

Med patologisk takykardi föreskriver läkaren följande läkemedel:

 • p-blockerare (Egilok, Atenolol, Concor);
 • blockerare av natriumkanaler (Allapinin, Ritmonorm);
 • kaliumkanalblockerare (Cordarone);
 • kombinerade sedativa (Corvalol, Barboval, Valocordin), som inkluderar fenobarbital. Detta ämne har en deprimerande effekt på nervsystemet, vilket orsakar lugnande och hypnotiska effekter. Under sitt inflytande slappar hjärtens och kärlens glatta muskler bort och därigenom minskar antalet hjärtslag.
 • perifera vasodilatatorer (kaptopril, enalapril). Utöka de små kärlen, jämnt fördela volymen cirkulerande blod i hela kroppen. På grund av detta minskar blodtrycket på artärernas väggar och belastningen på hjärtat.

Fotogalleri: Förberedelser för behandling av takykardi

Korrigering av oregelbunden hjärtslag

Arrhythmias av något slag vittnar om allvarliga avvikelser i hjärtets arbete. Med konservativ behandling föreskrivs sådana läkemedel:

 • blockerare av natriumkanaler - påverkar funktionaliteten hos myokardiet, stabiliserar membranerna i dess celler (kardiomyocyter). Intensiteten hos blockeringsåtgärden bestäms av hjärtfrekvensen. Ju högre det är desto starkare kommer läkemedlet att krävas.
 • p-blockerare - minska myokardets excitabilitet, koordinera dess innervering (kommunikation med centrala nervsystemet med hjälp av nerver). Profylax av akut koronarinsufficiens och återfall av takyarytmi (rytmförstöring i kombination med accelererad hjärtslag);
 • Kaliumkanalblockerare används vid hög risk för ventrikelflimmering. Fördröja alltför intensiva elektriska processer i hjärtcellerna.
 • kalciumkanalblockerare - förhindra överdriven ackumulering av kalciumjoner i kardiomyocyter. Tillämpas med hotet att utveckla partiell eller fullständig atrioventrikulär blockad (brott mot den elektriska impulsen mellan atrierna och ventriklarna).

Antiarytmiska läkemedel i de fyra huvudklasserna verkar på både elektrisk aktivitet i hjärtat och perifera artärer

Arrhythmi av något slag kräver en särskilt noggrann inställning till behandlingen. Oavsett att försöka hämta till sig förberedelser under inga omständigheter är det omöjligt. Vid allvarliga rytmförstörningar bör en specialist med smal profil - arytmologen - behandla och observera patienten.

Drogterapi för arytmi är oftast ordinerad mot bakgrund av normal eller hög puls. I närvaro av bradyarytmi, då puls är oregelbunden och låg samtidigt, är kirurgisk behandling att föredra.

Om man använder mediciner för att normalisera patientens tillstånd misslyckas, rekommendera en operation som syftar till en radikal eller delvis eliminering av orsaken. Tillämpas:

 • klassisk metod för kirurgisk korrigering - under en öppen operation skärs eller avlägsnas de patologiska sektionerna i hjärtans ledningssystem.
 • minimalt invasiv katetermetod - det patologiska fokuset förstörs delvis eller fullständigt genom verkan av radiofrekvens, ultraljud eller laservågor som sänds av en sensor som sätts in i hjärtat genom femoralartären;
 • installation av en pacemaker (enhet som sätter hjärtat rätt rytm) eller en defibrillator för kardioverter (en enhet som styr hjärtens rytm).

Pacemakern ger hjärtat rätt rytm. Det kan påverka både ett och två eller tre kamrar i hjärtat. Cardioverter defibrillatorn skiljer sig åt i handlingsprincipen. Vid hjärtsymtans totalavbrott genererar enheten en kraftfull elektrisk impuls, sänder den till myokardiet. Denna effekt liknar den för en defibrillator som används för akut återupplivning av medicinsk personal. Därför är installationen av hjärtstimulerande stimulant indikerad för patienter med livshotande rytmstörningar (ventrikulär takykardi, ventrikelflimmer, plötslig hjärtstopp). På samma sätt som en pacemaker implanteras enheten under pectoral muskeln och dess elektroder sätts in i hjärtat.

Installation av en pacemaker gör det möjligt för patienten att helt avstå från arytmi

Om en öppen operation innebär avlägsnande av flera delar av hjärtans ledningssystem är myokardets fullständiga funktion efter detta ingrepp omöjligt. Omedelbart installeras en av enheterna för pacing.

Video: Hjärtrytmstörningar - orsaker, symptom, behandling

Pulshastigheten hos en person bestäms under en medicinsk undersökning för vilken sjukdom som helst, eftersom hjärtfrekvensen är ett viktigt diagnostiskt kriterium. Att känna och räkna puls på kroppens artärer är inte svårt, men för att se till att det sammanfaller med hjärtritmen, är det bara möjligt med hjälp av instrumentella undersökningsmetoder (EKG, ekkokardiografi). Hjärtfrekvensen hos vuxna är inte konstant. Trots den allmänt accepterade normen (60-80 slag per minut) varierar den beroende på ålderns, sexuella och fysiologiska egenskaper, vilket indikerar fysisk uthållighet och hälsa. Normalisera pulsen kan vara med hjälp av en läkarmottagad symptomatisk behandling, men det är lämpligt att behandla en sjukdom som orsakar en överträdelse av pulsfrekvensen. Om pulsfrekvensen orsakas av intrakardiella problem tillämpas inte bara konservativ, men också kirurgisk behandling.