Huvud / Dystoni

En omfattande översikt över aorta-brottet: orsaker, första hjälpen, prognos

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är aorta-brottet, vilken typ av sjukdomar det provocerar. Symptom på stratifiering, chans att överleva med partiell eller fullständig bristning.

När aortabrud (separation) uppstår, är ett, två eller alla tre skikten av detta kärls väggar helt eller delvis skadade. Orsakerna till detta fenomen är kroniska sjukdomar i aortan. En komplett paus är en väldigt farlig patologi som kräver akut läkarvård. Om du inte omedelbart börjar behandla, leder sjukdomen till döden.

Vid de första symptomen på stratifieringen av detta vitala kärl, konsultera en angiosurgeon. Om han inte är på ditt sjukhus, gå till en vanlig kirurg. Kontrollera också regelbundet om du lider av sjukdomar som leder till stratifiering. Sjukdomen är bättre förebyggd än att försöka bota, eftersom med en fullständig bristning av aortan har även sjukvården ofta inte den förväntade effekten.

Ibland, till exempel, med en långsam kronisk aorta-brist - med hjälp av operation kan du botas helt, men i allmänhet har denna patologi en ogynnsam prognos.

Varför kan aortan bryta?

Orsaker till aorta ruptur - dess kroniska sjukdomar:

 • aneurysm;
 • ateroskleros;
 • ischemi av aortaväggen;
 • koarctation (medfödd förträngning);
 • hypoplasi (hypoplasi);
 • medionekros (döden av vävnaderna i aortas mittenhölje kan orsakas av allvarliga infektionssjukdomar, immunförsvar och andra orsaker).
 • hypertensiv sjukdom av allvarlig grad, skarpa hopp av blodtryck;
 • Marfan syndrom (en sällsynt genetisk sjukdom där bindvävnader är underutvecklade).

Aortic dissektion kan också prova sjukdomar i andra organ som ger komplikationer till kardiovaskulärsystemet:

 1. esofagus tumörer;
 2. spondylit (inflammation i ryggraden);
 3. syfilis;
 4. sår i matstrupen eller duodenum.

En annan faktor som kan prova brottet i huvudkärlet i kroppen är ett trauma mot buken eller bröstkorgen.

Öka risken för stratifiering av aorta, dåliga vanor, fetma, stress, hypodynami och ålder över 65 år.

Steg och typer av sjukdom

Aorta dissektion kan påverka någon av dess avdelningar:

 • uppåt,
 • båge,
 • bröstkorgsdelen,
 • buken.
Aortavdelningar

Beroende på avdelningen, vars integritet är trasig, på grund av en aortabrist kan det finnas komplikationer i arbetet hos olika inre organ.

Stratifieringen av detta viktiga kärl sker i flera steg:

 1. Intimus rivning (inre lager);
 2. stratifiering av mellankroppen av artären;
 3. färdigbrott av fartyget.

Beroende på hur snabbt patologin utvecklas utmärks tre former av det:

 1. akut - gapet utvecklas på mindre än 14 dagar;
 2. subakut - aortan stratifierar gradvis - i 2-4 veckor;
 3. kronisk - separationsprocessen sträcker sig i en månad eller mer.

De mest fördelaktiga prognosläkarna ger i kronisk form, eftersom det i det här fallet är möjligt att ge patienten den nödvändiga hjälpen i tid. I händelse av akut snabbtflödande form av aorta-brist (fartyget kan helt brista en dag), börjar läkare ofta att handla för sent.

symptom

Beroende på sjukdomsstadiet och dess lokalisering kan det manifesteras på olika sätt:

diagnostik

Om aorta börjar att delaminera uppströms sektionen (nära hjärtat), kan läkarna förvirra sjukdom med en hjärtinfarkt - i vilket fall patienten ordineras vid första EKG. När aorta-brist på ett kardiogram inte visar tecken på hjärtattack kan ett kardiogram innehålla manifestationer av koronarinsufficiens.

Därefter förskrivs patienten angiografi av aortan (en kontrastradiograf på kärlet). Beroende på lokalisering av smärta, undersöker läkaren den stigande avdelningen, båg-, bröst- eller bukavdelningen. Angiografi kan avslöja patologiska förändringar i aortan, till exempel utvidgningen (aneurysm) och ruptur. Emellertid är det tidiga skedet av aorta-brottet - ett brott mot integriteten hos fartygets inre skal - inte synligt på angiografi.

Om det behövs, för den mest exakta diagnosen - har patienten tilldelats en CT-skanning. Detta är den mest exakta metoden för diagnos, dess enda nackdel är hög kostnad.

Behandling, första hjälpen

Om du har några symtom kallar du eller någon från din familj omedelbart en ambulans.

Första hjälpen

Väntar på proffs kan hjälpa patienten första hjälpen:

 1. Lägg patienten så att huvudet är upphöjt eller sitta i ett halvlänge läge.
 2. Så lite som möjligt, flytta offeret, förklara för honom att du inte kan flytta, särskilt starkt.
 3. Ge inte eller äta eller dricka.
 4. Ge inget läkemedel (det enda undantaget är en nitroglycerin tablett för att minska smärta).
 5. Samla omedelbart dokumenten (pass, medicinsk kort, sjukförsäkring, om någon), eftersom patienten måste omedelbart tas till sjukhuset.

Vid ankomsten kommer läkare att agera enligt situationen. Innan du tar offeret till en sjukhus, kommer de att ge honom symptomatisk hjälp.

Aorta-brott: orsaker, symptom och behandling

Nästan alla människor (mer än 90%) som har aortabrott är döende är ett faktum. Ofta är överträdelsen av fartygens integritet förvirrad med hjärtsjukdomar - en hjärtinfarkt och stroke. Med patologin för hjärtaktivitet är patienten mycket mer sannolikt att överleva än vid brutningen av kärlväggarna.

Bland de kändisar som dog på grund av denna smutsiga sjukdom, kan du ringa Albert Einstein, Andrei Mironov, Charles de Gaulle, Zhenya Belousova. Ett sådant fenomen uppträder plötsligt och förväg för att förutsäga dess förekomst är nästan omöjligt, även om destruktiva processer i fartyget börjar lite tidigare om aorta patologi inte orsakas av trauma.

Hur sjukdomen utvecklas

Första kärlväggen börjar att delaminera, i intervallet mellan skikten penetrerar blod, vilket underlättar ytterligare delaminering och tårflöde fabric yttre skikt av kärlets mantel (det finns tre). Blod skapar alltför högt tryck och de yttre skikten sträcker sig (det finns aneurysmer). När det sista lagrets integritet störs, diagnostiseras aorta ruptur. Från början av separationsväggen för att bryta det sällan går mer än en dag (vanligtvis hållas mer än några timmar).

Det finns också ett annat scenario: det finns en självständig botning av patienten. Efter bildandet av en aneurysm (protrusion av den tunna kärlväggen), bryter blodtrycket från hjärtat inuti skikten av skalet inte det yttre men det inre skiktet (intima). Därefter normaliseras trycket mellan cellerna av celler, och aneurysmen självhärdar.

Faktorer som bidrar till att den destruktiva processen inleds i fartygen

Det avslöjades att personer som lider av vissa sjukdomar är mer benägna att utseendet av en aneurysm och dess efterföljande bristning. Skälen kan gömmas i följande processer:

 • Ateroscleros och ischemi av aorta väggarna.
 • Syfilis.
 • Hypertensiv sjukdom, eller ofta finns det stora fluktuationer i blodtrycket.
 • Sjukdomar associerade med patologier för utveckling av stora kärl i hjärtat (icke-proliferation av kanaler, hypoplasi, koarctation, Marfan syndrom, dubbelbåge och andra).
 • Akuta infektionssjukdomar som orsakar fokal nekros (eller nekros) av fartygets media.
 • Skador på aortavägg åtföljande gastrointestinala sjukdomar (cancer i matstrupe, spondylit, penetrering duodenalsår eller matstrupen) eller mekaniskt (främmande kropp).
 • Trauma i bukhålan, bröstet (oftare stängda skador).
 • Överdriven i samband med en stillasittande livsstil.
 • Tobaksrökning.
 • Genetisk predisposition.
 • Diabetes mellitus.

De främsta orsakerna till bristning av aortan ligger i bildandet av en aneurysm, som provoceras av dessa faktorer. Dessutom ökar risken för vaskulär patologi, inklusive utbuktning av aorta väggar, efter 50 år.

symptom

Aortan bryts oftast i bukhålan, även om det kan vara en kränkning av dess integritet i brösthålan eller i närheten av dess divergens i mindre artärer.

När en vaskulär mur sprungar, upplever en person följande symtom:

 • Skarp smärta (kan likna en akut buk), som brinner, pressar, rendrar eller rinner karaktär.
 • Pulsen blir trådlik.
 • Blek hud noteras med blotta ögat.
 • På huden är en kall svett.
 • Ofta förlorar en person medvetenhet.
 • Läkare upptäcker inre blödning i bukhålan eller bakom bröstet.
 • Terminal hemorragisk chock.

Det finns en tät pulserande spridningsformation i buken - blödning från buken aorta (hematom). Hematom kan pressa andra kärl, skift gränsen på bröstet. Symptom på aorta bristning i bukhålan kan likna paranephritis, njurkolik (på grund av komprimering av kärl som försörjer njurarna).

Med hjärtens aorta-brott har läkare bara några timmar (och ibland minuter) för att rädda patienten. Därför är det extremt viktigt att avslöja en aneurysm tills den inte har brutit mot kärlväggen.

Tecken på patologin hos hjärtkärlets huvudkärl kan inte uppenbaras, men om du noggrant övervakar din hälsa kan du identifiera några symtom på en aneurysm i buken aorta:

 • Om aneurysmens läge ligger i hjärtans omedelbara närhet, kan en person uppleva ömhet i bröstkaviteten. Ofta tränger obehagliga känslor till nacke, axel eller rygg om patologin hos den uppåtgående aortas vägg uppmärksammas.
 • Om aneurysmens läge ligger på något avstånd från hjärtat i nedstigande regionen, så finns det ont i buken.
 • Om aneurysm ligger i bukaorta, smärtan symptom gäller för hela området av buken och ländrygg.

Kanske klämma på en aneurysm av andra mänskliga organ, i det här fallet kan symtomen likna dessa sjukdomars sjukdomar:

 • Kompression av bronkierna och luftstrupen orsakar långvarig hostning (oftare torr) och andfåddhet.
 • Tryck på den återkommande nerven (som är ansvarig för larynxens muskelarbete) kan orsaka heshet, heshet eller fullständig förlust av röst. Det kan också uppstå svårigheter och ömhet när man sväljer, om man klämmer på matstrupen.

Bradykardi ofta observeras vid de inledande stadierna (aneurysm) aorta bukväggen skada, i senare stadier, kan det vara att flytta till takykardi (när den är ruptured kärlväggen).

Hur diagnostiseras aorta-brist?

För att avslöja aorta rupturer och aneurysmer som finns i olika delar av kroppen kan göras med hjälp av moderna medicinska tekniker:

 • Ultraljud. En informativ icke-invasiv metod som gör det möjligt att exakt bestämma storleken på aneurysmen, lokaliseringen och lokaliseringen av para-aorta hematom.
 • Datortomografi. Utföras omedelbart före operationen, för att bestämma den exakta storleken och placeringen av aneurysm, vaskulär diskontinuitet bestämmer storleken på stent (speciell design, gör det möjligt att utöka lumen aorta).
 • Aortografi. Det utförs med fyllning av kontrast ett ämne i aortahålan (med hjälp av en kateter) följt av flera röntgenbilder. Vidare studerar doktorn bilder och avslöjar patologier av en aorta, inklusive utskjutningar och sprickor. Under den medicinska proceduren utförs perforering stort fartyg, som kan hota komplikationer (blödning, trombos, emboli och andra), när abdominal aortic kateterstudie är administration utförs nära ryggraden, som också kan äventyra komplikationer.
 • Laparoskopi. Kirurgisk ingrepp för att bestämma närvaron av blod i bukhålan, retroperitoneal vävnad. Det är också en invasiv undersökning med möjlig utveckling av komplikationer.

Först och främst gör doktorn ultraljudsundersökning om det är omöjligt att utföra, eller det visade sig vara lite informativt, utförs andra manipuleringar.

Under undersökningen är det också nödvändigt att övervaka blodtrycksnivån och undersöka patientens kardiogram i dynamik, eftersom symtomen kan likna hjärtat hjärtinfarkt, stroke eller andra hjärtsjukdomar.

Behandling av aortabrott

Först av allt, med aorta-brist, utförs symptomatisk terapi:

 • Anestesi (intramuskulärt injicerad morfin).
 • I fallet med kolaptoidreaktioner intravenöst eller subkutant kan dopamin eller mezaton administreras, följt av övervakning av artärtrycket.
 • Vid förhöjt tryck administreras hypotensiva läkemedel (natrium nitroprussid, magnesiumsulfat) intravenöst.

Patienten är omedelbart på sjukhus i institutionen för kärlkirurgi. På ett sjukhus utförs ytterligare undersökning och, under förutsättning att diagnosen bekräftas (symptom är liknande hjärtsjukdom) utförs kirurgisk ingrepp.

Konservativ behandling av aorta ruptur existerar inte. I en nödsituation ersätts den skadade delen av kärlet med en syntetisk protes. Materialet i "substitutet" för aortan har en hög biokompatibilitet och kan installeras under lång tid.

Det finns 2 alternativ:

 • En ihålig operation.
 • Endoprotes.

Kavitetsoperation

Bristerna i ett sådant ingripande är:

 • Allmän allmänbedövning, som de äldre inte kan bära.
 • Signifikant blödning (replenishment av blod utförs genom transfusion).
 • Viktigt område för kirurgisk ingrepp.
 • Långrehabiliteringsperiod (upp till 3 månader).
 • Behovet av shunting och stenting i ischemisk hjärtsjukdom.

Fördelarna är:

 • Proteser som används för kavitkirurgi är mer hållbara än proteser för endoprosthetik.
 • Patienten behöver regelbunden vård, vilket inte kräver frekvent och noggrann observation.

endoprotes

Den endovaskulära metoden har sina nackdelar och fördelar.

 • Endoprosthetik kan inte utföras med en hög tortuositet hos kärlen och en signifikant sträckning av aorta stället.
 • Patienten behöver nästan konstant övervakning för att vidta åtgärder i rätt tid för att ytterligare stärka kärlväggen.
 • Vid bristande efterlevnad av medicinska föreskrifter är det möjligt att upprepade expansioner av kärlväggen (det är nödvändigt att noggrant övervaka trycket och ta anti-aterosklerotiska droger).
 • Mindre traumatisk operation och möjligheten för äldre människor.
 • Ingen allmänbedövning krävs (endast lokalbedövning).
 • Det är inte nödvändigt att ventilera lungorna artificiellt.
 • Låg blodförlust, som inte kräver blodtransfusioner.
 • Patienten släpps ut i 3-4 dagar.
 • Efter denna typ av ingrepp behålls tarmen sin normala funktion.

Valet av behandlingsalternativet utförs av läkaren individuellt efter det att sjukdomssymptomen har studerats, ytterligare studier och en bestämd diagnos har gjorts.

Vad ska jag göra om en aneurysm hittas under undersökningen?

Vid detektering av en aneurysm, beroende på indikationerna, kan 3 behandlingsregimer utföras:

 • Stenting utförs - installation av en speciell ram gjord av metall eller plast. Detta ger extra styrka mot kärlväggen och förhindrar aortabrott.
 • En operation utförs för att ersätta den skadade delen av kärlet med en protes (likartad att behandla en aortabrott) under en ländrygdoperation.
 • Endoprosthetik utförs - delar av protesen introduceras separat genom stora kärl, och aggregatet utförs direkt i patologin. Operationen är möjlig med abdominal aortas proteser.

Förebyggande av aorta ruptur

inkluderar snabb behandling av sjukdomar till förebyggande, kan orsaka aneurysm (ateroskleros, diabetes och andra), noggrann kontroll av blodtryck och lägliga antihypertensiva läkemedel. Det är också nödvändigt att utesluta skador, tung fysisk ansträngning och efter 50 år genomföra en ultraljudsundersökning för att upptäcka aneurysmer och deras behandling.

Vi rekommenderar att du bekantar materialet om hur farligt aorta-aneurysmet är.

Aneurysm av aortan. Komplikationer, diagnos och behandling

Komplikationer av aorta-aneurysm

Ruptur av aorta-aneurysmen

Diagnos av aorta aneurysm

Fysisk undersökning av aortas aneurysm

Röntgen för aorta aneurysm

Ultraljud med aorta-aneurysm

MR och CT för aorta aneurysm

EKG med aorta-aneurysm

Laboratorietester

Behandling av aorta-aneurysm

Medikationer för aortas aneurysm

Sammansättning och form av frisättning

Dosering och antagningsläge

Tabletter 10 mg, 40 mg

Den initiala dosen på 20 mg, den genomsnittliga dosen 40 - 80 mg 2-3 gånger om dagen.

(egilok, betalok, corvitol)

Tabletter 25 mg, 50 mg, 100 mg

50 eller 100 mg 1-2 gånger per dag.

(concor, coronale, cordonorm)

Tabletter 2,5 mg, 5 mg, 10 mg

En daglig dos på 2,5 till 10 mg åt gången.

Tabletter 2,5 mg, 5 mg, 10 mg

2,5 mg, 5 mg eller 10 mg en gång om dagen.

Tabletter på 40 mg, 80 mg

40 - 80 mg 3 gånger om dagen.

Sammansättning och form av frisättning

Dosering och antagningsläge

Tabletter om 5 mg och 10 mg

En daglig dos på 5 mg eller 10 mg en gång.

Tabletter 5 mg, 10 mg, 20 mg

Vid 5 mg, 10 mg, 20 mg två gånger dagligen.

Tabletter 5 mg, 10 mg, 20 mg

5 mg, 10 mg, 20 mg en gång.

Tabletter 2,5 mg, 5 mg, 10 mg

För 2,5 mg, 5 mg, 10 mg en gång om dagen.

Tabletter 2 mg, 4 mg, 8 mg, 10 mg

2 till 10 mg en gång om dagen.

Sammansättning och form av frisättning

Dosering och antagningsläge

Tabletter 10 mg, 20 mg, 40 mg

10 till 80 mg per gång, tas en gång på kvällen.

Orsaker och behandling av brist på aorta-aneurysm

När aorta aneurysm sprider upplever en person massiv inre blödning, vilket leder till ett dödligt utfall. Det är nödvändigt att förstå i detalj vad en blodkärls aneurysm är, vilket leder till dess brott, hur detta farliga tillstånd manifesterar sig och hur det är möjligt att rädda människans liv.

Konceptet och orsakerna till bildandet av en aortas aneurysm, dess typer

Det huvudsakliga blodkärlet, som ger blodtransport, mättad med syre och olika näringsämnen, är aorta. Den härstammar från hjärtat och driver under högt tryck blod till alla organ i människokroppen. I en frisk person har blodkärlen elasticitet och elasticitet, ger ett obestämt blodflöde till destinationen.

Av olika skäl kan aortas väggar expandera eller tunna, bilda ett saccat eller fusiform utskjutande. Således uppstår en aortas aneurysm - ett tillstånd som föregår blodkärlets ruptur.

Skälen till bildandet och utvecklingen av ett blodkärls aneurysm är:

 • ateroskleros;
 • arteriell hypertoni;
 • kroniska lungsjukdomar;
 • infektionssjukdomar - tuberkulos, syfilis, mykoplasmos, etc.;
 • aortit - inflammatorisk sjukdom i aortaväggen;
 • skador av annan art.

Cirka 90% av fallen orsakar en aneurysm av aortan är ateroskleros. När sjukdomen fortskrider, förändras strukturen hos blodkärlets väggar.

Som ett resultat av de lipidplakor som bildas inuti aortan, förlorar dess väggar deras elasticitet, blir tät och ömtålig, vilket ökar risken för dissektion och bildandet av en aneurysm.

Faktorer som bidrar till förekomsten av en aneurysm är följande:

 • rökning;
 • missbruk av alkohol och feta livsmedel;
 • ålderdom
 • ärftlighet.

Enligt kliniska manifestationer skiljer läkare två rådande typer av aorta-aneurysmer:

Men defekten kan bildas på någon del av blodkärlet.

Symtom på bröstkorgs- och abdominal aorta-aneurysmer

Utvecklingen av aorta av aortan i de första stadierna sker asymptomatiskt. Patologi kan upptäckas av läkare per oavsiktligt, under en instrumental undersökning för andra sjukdomar. I vissa andra fall kan manifestationerna av sjukdomen vara mycket levande.

Symtom på bröstkorgs- och abdominal aorta-aneurysmer som har nått ganska stora dimensioner skiljer sig avsevärt.

Tecknen på bröstkörteln är:

 • smärta i bröstet, ger i nacke, haka, tillbaka;
 • hosta;
 • heshet i röst;
 • andningssvårigheter.

I abdominala aortapatologier kan följande symtom uppstå:

 • olika smärta i buken
 • känslan av sprängning;
 • illamående, kräkningar;
 • rapningar;
 • förstoppning;
 • dysursjukdomar.

Det kan noteras att i bröstregionens aneurysm föregås brottet ofta av dess stratifiering, bestående av en intimal avlägsnande, det inre aortamembranet. En ruptur av abdominal aortas aneurysm kan inträffa plötsligt utan varning.

För att upptäcka någon aneurysm är möjlig med hjälp av diagnostiska åtgärder:

 • computertomografi;
 • ultraljud;
 • MRI;
 • angiografi av aortan.

Med tiden blir aortamuren med en aneurysm tunnare och under blodtrycket bryts den med massiv blödning och hjärtstopp. Det blir svårt att rädda en person, även om han är på operationsbordet. Därför är det viktigt att vidta nödvändiga åtgärder i tid: att upptäcka patologin hos fartyget och att utföra förundersökande kirurgisk behandling. Den består i öppningen av en aneurysmisk säck och vid installation av en syntetisk protes på blodkärlet. Den huvudsakliga behandlingen är att förhindra att aorta-aneurysmen bryts.

Orsaker till brist på aorta-aneurysm

En plötslig rubbning av aorta-aneurysmen leder nästan alltid till ett dödligt utfall. Orsakerna till brottet av en aneurysm hos huvudblodkärlet är:

 • Aterosklerotiska lesioner av aorta väggar;
 • ärftliga patologier av bindväv;
 • högt blodtryck;
 • infekterad trombos;
 • den sista etappen av syfilis;
 • åldersförändringar
 • tobaksrökning
 • intensiv fysisk aktivitet
 • långvariga stressförhållanden
 • trauma i bröstkorg eller bukhålighet;
 • diabetes mellitus;
 • graviditet och arbetskraft
 • överviktig och stillasittande livsstil.

Dessa orsaker leder till ruptur av en aneurysm som bildas på de försvagade och utarmade väggarna i aortan.

Till dödsfallet som följd av aortas ruptur leder stratifieringen av en aneurysm. Mekanismen för dess bildning är följande. På grund av sänkning av kollagenstrukturer försämras integriteten hos de inre och mellersta aorta membranen gradvis. Blodflödet hålls fast under en viss tid av fartygets sista yttre skal, om det är skadat och en paus uppstår. Processen med aorta-dissektion kan variera från 2 dagar till flera månader. Genomförande vid denna tid av kvalificerade medicinska åtgärder kommer att tillåta patienten att undvika överhängande död.

Symptom på bristning av aorta-aneurysmen

Vanliga tecken på exfolierande aneurysm kan vara:

 • intensiv smärta, som är av migrerande karaktär
 • frekvent puls;
 • ökat eller minskat tryck;
 • neurologiska störningar
 • andfåddhet;
 • ödem och andra.

Tecken på detta tillstånd liknar sjukdomar i mediastinum, pleurisy, hjärtinfarkt, vilket väsentligt komplicerar diagnosen.

Med en fullständig bristning av aortaväggen uppvisar patienten följande symtom:

 • brännande, smärtsamhet;
 • yrsel;
 • illamående och kräkningar
 • torr mun
 • hudens hud
 • trådliknande puls;
 • kall svett;
 • andningssvårigheter
 • takykardi;
 • en kraftig minskning av blodtrycket;
 • svaghet;
 • förlust av medvetande.

Läkare, efter en akut diagnos, avslöjar omfattande inre blödningar bakom bröstkorg eller bukhålighet, vilket leder till terminal hemorragisk chock.

Det bör noteras att svårighetsgraden av symtomen beror på platsen för aorta-brottet. Vid blödning i retroperitonealt utrymme uppträder akut långvarig smärta, som inte stoppas av smärtstillande medel, i nedre delen av ryggen och i vänstra sidan av buken. Klämma med hematom hos iliacartärerna kan leda till ischemi i nedre extremiteterna. Ofta finns det illamående och kräkningar.

Med en aneurysm, som uppträder i bukhålan, inträffar döden inom några minuter.

Aorta, som spricker in i magen i tarmkanalen (mag, tarm), får patienten att ha en blodig avföring, en okontrollerad kräkningar med blod, en hemorragisk chock.

Om en aneurysm ligger i omedelbar närhet av hjärtat uppträder intensiv smärta i brösthålan, migrerar till bakre, nacke eller axelregion. I detta fall liknar symptomen på aorta-brist som manifestationerna av många hjärtpatologier.

Första hjälpen för bristad aortaaneurysm

Med ett sådant dödligt tillstånd som en aneurysmbrott, kommer patientens liv i stor utsträckning att vara beroende av korrekt försörjd första hjälpen. Algoritmen för de genomförda åtgärderna bör vara enligt följande:

 • ringa en ambulans, uppmärksamma patientens dödligt farliga tillstånd;
 • Sätta offeret i ett horisontellt läge, lyft huvudet något;
 • Lossa de täta kläderna, ta bort knapparna;
 • hjälpa till att upprätthålla ett stabilt tillstånd;
 • För att säkerställa tillgång till frisk luft i rummet där den skadade personen är belägen
 • Ge inte patienten en drink, mat, laxermedel
 • Låt inte panik förekomma hos patienten, vilket kommer att komplicera en redan svår situation.
 • en tablett nitroglycerin under tungan kan något minska smärta.

Före ankomsten av en ambulans ska inga andra åtgärder vidtas mot den skadade personen. Han behöver akut inlägg i en specialiserad medicinsk institution för kvalificerad behandling. När ett stort blodkärl bryts, behöver patienten akut kirurgisk ingrepp.

Diagnos och behandling av brist på aortaaneurysm

Diagnostiska åtgärder för bristning av en aneurysm utförs under en kirurgisk operation. Moderna medicinska tekniker tillåter att bestämma hematomets exakta lokalisering och storlek. För denna patient utför följande studier:

 • computertomografi;
 • aortografi av aortas arch
 • ultraljud;
 • laparoskopi etc.

Under diagnosen övervakas patienten vitala indikatorer: blodtrycksnivån, kroppstemperaturen, andningsfrekvensen etc. På grundval av resultaten av medicinsk forskning bestäms frågan om behandlingsstrategin.

Vid brottet av aorta-aneurysmen krävs kirurgisk ingrepp i avdelningen för vaskulär kirurgi och samtidig behandling av symptomatisk terapi. Konservativ behandling i detta fall existerar inte.

Läkare på individuell basis för varje patient väljer typ av kirurgiskt ingrepp: en kavitoperation eller endoprosthetik.

När operationen öppnas öppnas buken eller bröstkaviteten, den skadade delen av kärlet avlägsnas och en protes installeras istället. Denna kirurgiska ingrepp är belägen med stor blodförlust, allvarlig allmänbedövning och en lång rehabiliteringsperiod.

Endoprosthetik utförs under röntgenkontroll. Endoprostesen passeras genom femorärartären till platsen för aneurysmbrott och stänger kärldefekten. Operationer av denna typ är mindre traumatiska, kräver ingen generell anestesi.

Målen för en operation är:

 • sluta blöda
 • ersättning av den skadade aorta platsen med en speciell protes av syntetiskt material (dacron);
 • stabilisering av hemodynamik.

Patientens svåra tillstånd i form av oliguri eller hemorragisk chock är inte kontraindikation för kirurgisk ingrepp.

Intern blödning kan stoppas med olika metoder:

 • sätta en klämma på fartyget;
 • införing av en ballongkateter i artärbädden;
 • genom att trycka på aortan med en spegelkompressor etc.

Symptomatisk behandling innefattar:

 • avlägsnande av smärtssyndrom (morfin intramuskulärt);
 • normalisering av tryck (magnesiumsulfat intravenöst);
 • förebyggande av njursvikt etc.

Det bör noteras att varje kirurgiskt ingrepp som brister i aorta-aneurysmen har en hög andel av dödligheten.

Slutsats om ämnet

För att förhindra en aortabrott är det därför nödvändigt att genomgå årliga läkarundersökningar varje år, om det är aktuellt att upptäcka aneurysmen och att ta bort den. Med sikte på förebyggande bör man leda en hälsosam livsstil, ta hand om egna fartyg, utesluta förutsättningar för utveckling av ateroskleros.

video

Hur man rengör kolesterolens kärl och bli av med problem hela tiden?!

Orsaka symptom på högt blodtryck, högt blodtryck och ett antal andra hjärt-kärlsjukdomar är igensatta med kolesterol fartyg, konstant nervös stress, långvarig och djupgående erfarenheter, upprepade stötar, ett försvagat immunförsvar, ärftlighet, nattarbete, exponering för buller, och även ett stort antal av konsumtionen av salt!

Enligt statistiken kan cirka 7 miljoner årliga dödsfall associeras med hög blodtryck. Men studier visar att 67% av de hypertensiva personerna inte ens misstänker att de är sjuka!

Därför bestämde vi oss för att publicera en exklusiv intervju där det är uppenbart att hemligheten att bli av med kolesterol och bringa trycket tillbaka till det normala. Läs artikeln.

Symtom på aortabrott, första hjälpen och behandling

Aorta är det största blodkärlet i människokroppen, så aorta-brist kan leda till ett snabbt dödligt utfall. Orsaken till brottet är som regel en aorta-aneurysm som kan bildas genom åren och kan uppstå omedelbart.

Aorta härstammar från hjärtans vänstra kammare och är indelad i fyra divisioner:

 • den stigande aortan stiger till nivån av den andra ribben;
 • aortabågen, från vilken den vänstra halshinnan avgår
 • kvar subclavian;
 • Höger arm-trunk - den nedåtgående aorta levererar blod till organ i bröstet, revbenen, interkostal muskler och ryggmärgen.

Nästa, sträcker aorta i bukhålan genom aortaöppningen i membranet, bindväven ockuperade öppningen inte stör reduktions blodflöde. Från bukaortan förlänga vänstra och högra njurartärerna, och under dem en urladdning av bifurkation av aorta - separationen i två gemensamma höftartären, tillförsel bukorganen, bäckenorgan och nedre extremiteterna.

Aortaväggen, som de flesta arteries vägg, består av tre lager. Det inre skiktet (intima) består av plana endotelceller som passar tätt mot varandra. Det inre skiktet är perfekt slät, det säkerställer blodets rörelse i kärlet.

Mellanlagret (media) representeras av glatta muskelfibrer. Det kontraherar och slappnar av i tid med hjärtkontraktionerna, vilket ger en extra impuls för att blodet ska röra sig längs kärlen. Det reglerar också aorta lumen genom att delta i reglering av blodtryck.

Det yttre skiktet är en fibrös vävnad som stöder kärlets form och säkrar dess placering.

En aneurysm är utsprånget av kärlväggen. Det uppstår i fall där kärlets vägg i ett visst område inte kan motstå blodtrycket i det. Som ett resultat är blodflödet på denna plats stört, det finns risk för trombos och aorta-bristning. Orsaker till en aneurysm:

 • bindvävssjukdom (Morthal syndrom, reumatisk), vid vilken den yttre manteln bind aorta förlorar sin förmåga att bibehålla sin form;
 • ateroskleros, som en följd av ett brott mot integriteten hos det inre skalet, är skada på djupare lager av artären möjlig;
 • inflammatoriska sjukdomar (aortit) stör funktionen av aortaväggen
 • arteriell hypertension - vid höga värden av AD kan en aneurysm uppstå och utan skada på aortaväggen.

Ytterligare riskfaktorer är rökning, ålderdom, oreglerad fysisk aktivitet. Till aorta aneurysm finns en genetisk predisposition. Även denna defekt kan vara medfödd.

Faran av en aortaaneurysm i hennes komplikationer - i den resulterande utsprånget ändrar riktning på blodflödet, ett turbulent flöde, vilket är anledningen till bildandet av blodproppar. Lokalt tryck i aneurysmen är högre, vilket leder till ännu mer skada på aortas väggar, vilket kan orsaka stratifiering och dess bristning.

Aneurysmer klassificeras enligt deras form, närvaro av stratifiering och placering. I form av skivad (med en form av utskjutning från ena sidan) och fusiform (enhetlig expansion av kärlet från alla sidor) aneurysmer.

Vid lokalisering - proximal (lokaliserad i stigande aorta eller båg) och distal (lokaliserad på nedstigande aorta).

Genom förekomsten av stratifiering - exfoliating och inte exfolierande aneurysmer.

Sakrala aneurysmer kan lokaliseras på vilken plats som helst, de är inte exfolierande, predisponerar för trombos och sällan ökar i storlek. Spindelformen är oftare exfolierande, de ökar med tiden längs aortan, rubbningsrisken är extremt hög.

Den farligaste arten är den proximala exfolierande spindelformade aneurysmen. Under påverkan av högt blodtryck i aorta, kan det växa till ett betydande avstånd, fånga inte bara bågen, men också en del av den nedåtgående aorta, medan i händelse av brott på sådana aneurysm blödning blir så massiv som skulle leda till en mycket snabb död innan en patient kommer att ha tid att hjälpa till.

I närvaro av en aneurysm för att provocera sin bristning kan fysisk ansträngning, en kraftig ökning av blodtrycket, till och med känslomässigt överskridande.

Symtom på aorta-brist:

 • vassa skarpa smärtor i rupturområdet, som inte avlägsnas av smärtstillande medel;
 • en kraftig minskning av blodtrycket;
 • En snabbt utvecklande chock och medvetslöshet.

I vissa fall kan aorta-brottet tillfälligt tromboseras oberoende, men i detta fall är en upprepad bristning efter flera timmar eller dagar oundviklig, vilket nästan alltid leder till döden.

Om det fanns ett avbrott av en av bröstaortan, det finns smärta i bröstet, andnöd, takykardi, patienten gör ont gnagande hicka och kräkningar, hjärtfrekvens i de nedre extremiteterna saknas, möjlig förlust av känsel och motorisk aktivitet av benen. Om bröstkörteln sönderbrott kan det ske en blödning i systemet med den sämre vena cava. I detta fall kommer det att vara symtom på inre blödningar, men i stället de utvecklar tecken på höger kammare misslyckande: andnöd, smärta i övre högra kvadranten, tyngd i benen, svullna de nedre extremiteterna och buk, förekomsten av venös avtryck på huden. Blödning i ryggradskanalen finns en total förlust av känsel och rörelse i de nedre extremiteterna, osäkra funktioner bäckenorganen.

När abdominal aorta spricker uppträder en blödning antingen i bukhålan i bukhinnan eller in i retroperitonealutrymmet, beroende på lokaliseringen av processen. Vid blödning i bukhålan är det en skarp smärta i magen, en kränkning av matsmältningsfunktionerna, grov kräkningar, kall svett och pallor. Patientens allmänna tillstånd är allvarligt och snabbt försämrat. Om brottet inträffade i retroperitonealutrymmet är smärtan lokaliserad i ländryggen, bildandet av urin stoppar, men trycket reduceras i mindre utsträckning. I ländryggen palperas den pulserande formningen, vilken snabbt ökar i storlek, som regel är den belägen på ena sidan.

Den mer farliga aorta-brottet i hjärtat, orsakerna och konsekvenserna

Den plötsliga döden hos en ung och aktiv person blir en chock för sina släktingar.

Dödsorsakerna - en aneurysm och brist på artären, blir ofta en överraskning för kära.

Aneurysm och orsakerna som orsakar det

Avbrott som leder till brott är tillväxten av en del av artären, oftast i form av en säck eller spindel.

Varför bryter hjärtatären? Oftast, på grund av utarmning av aortas struktur leder det till en minskning av kollagenhalten på den plats där en aneurysm bildas.

Faktorer som väcker artärartärsjukdom:

 • ålderdom
 • ateroskleros;
 • genetisk predisposition;
 • dåliga vanor
 • fysisk överbelastning
 • graviditet.

Expanderar, aneurysm stratifierades genom att bryta skalet av kärlet, börjar blodet att ansamlas i kollagenskikten, gradvis hela yttre skiktet förblir endast aorta vaskulär vävnad erhålls när den är skadad livshotande bristning.

I avsaknad av omedelbar återupplivning dör en person.

Stratifiering av vävnaden är av två typer: proximala och distala. Den proximala påverkar den stigande aortan, den distala - den nedstigande.

Processen är uppdelad i tre steg:

 • Under den akuta fasen sker stratifiering och bristning under två dagar, en person dör om några minuter, den kan inte sparas.
 • Ungefär en månad kan det ta ett subakutivt stadium.
 • Den kroniska processen tar flera månader eller år.

Den mest effektiva behandlingen av en kronisk process, i detta fall utförs en operation.

En skarp riva av vävnaderna i det första steget tillåter inte att hjälpa patienten, följden av brottet är ett ögonblickligt dödligt utfall.

 • lågt tryck;
 • buksmärtor;
 • pulsationer på samma plats.

Graden av symtomen beror på var brottet inträffade.

När en brist i bukhålan dör en person. Operationer på andra ställen präglas av gradvis stabilisering av tillståndet.

Olika lokaliseringar av blödning har sådana symptom:

Ruptur av aorta i bukhålan: smärta, chock, stark hjärtklappning, takykardi, lågt hjärttryck, svettning, blek hud.

Aneurysm i retroperitoneala: svår smärta i nedre delen av ryggen och vänster sida av peritoneum, illamående och kräkningar, lågt blodtryck, takykardi, anemi, tvärt avslutade utbildning och urinproduktion.

Varför stoppar urinering? Orsaken till störningen är smärtchock och en kraftig nedgång i trycket i kärlen. Palpating i magen kan du hitta en gradvis ökande bildning, som inte har tydliga konturer.

Aneurysm, klämma Adamkevicha artär som sträcker sig genom ryggmärgen, kan spricka och leda till uppkomsten av symtom: temperatursänkning och försvinnandet av smärta i det drabbade området, urin- och avföringsinkontinens.

När ett aneurysm i buken kan förekomma ett mellanrum i duodenum, magen eller tunntarmen, i sällsynta fall och påverkas kolon.

Ibland kan en angst inträffa i den nedre vena cava, vilket orsakar hjärtsvikt i högerkammaren.

Patienten känner sig svag i benen, det är svårt att gå, orolig för andnöd och smärta under höger ribb. Venerna på benen sträcker sig starkt, deras pulsation känns under palpation.

Diagnos av aorta riva och behandling

Diagnosen genomförs på ett sjukhus, på obligatorisk basis, patienter genomgår datortomografi, i vissa fall, ekokardiografi genom matstrupen, liksom angiografi aortabågen.

Mestadels av de angivna procedurerna väljes två huvudstudier, för att inte överbelasta kroppen med jonisk substans.

Vid akuta tillstånd, när symptom på en aorta-aneurysm uppträder, kallas patienten omgående med återupplivning.

På den andras sida kommer sådana åtgärder att krävas:

 • Patienten ska läggas horisontellt och lyfta huvudet till höjden.
 • En akut patient kan inte flytta, men den måste avlägsnas från ett tillstånd av chock, så att omgivande människor ska uppträda lugnt, prata, inte låta en person få panik.
 • En person med brist på aortan kan inte äta, dricka och ta ett avførande medel.
 • För att minska smärta, ges patienten nitroglycerin.
 • Innan ambulansen anländer måste patientens släktingar förbereda sitt medicinska kort.

Alla patienter utan undantag ingriper kirurgiskt, även i steget med chock och urinretention.

För operationen används den totala laparotomimetoden. När ett aneurysm i bukhålan med användning av metoden av dissekera interkostalrummet och öppningen (torakofrenolyumbotomiya) för att få tillgång till aortan.

Resuscitiva åtgärder syftar till att stabilisera patientens tillstånd, avlägsna chocktillståndet, förhindra njursvikt, stoppa blödning.

Metoder för intensiv behandling för aorta-brist:

 • glukos-saltlösningar intravenöst;
 • kalciumglukonat och ett blodsubstitut, intravenöst;
 • diuretika, natriumbikarbonat;
 • stängning av aortan med en speciell kompressor;
 • klämma kärlen;
 • snitt och införande av en ballongkateter i ilealkärlen.

Avlägsnande av aneurysm och vaskulär protes utförs efter stopp av blodflödet och dödsfrekvensen efter operationen är hög.

Förebyggande åtgärder

Eftersom aneurysmens brott bryts i de flesta fall med patientens död, måste det stoppas.

Korrekt behandling med droger sänker separationsprocessen, med ateroskleros och högt blodtryck, patienter ordineras speciella droger, liksom läkemedel som sänker kolesterolnivåerna.

Med en kraftig ökning av buntet rekommenderar kardiologerna kirurgiskt ingripande, med en adekvat riskbedömning - verksamhet på fartygen.

Operationen är obligatorisk för alla personer med Marfan syndrom.

Helst är det bäst att inte tillåta utvecklingen av en aneurysm. Eftersom risken för laminering ökar med utvecklingen av ateroskleros, är det därför nödvändigt att ta droger som sänker kolesterol och triglycerider.

I kost av personer i riskzonen borde det inte finnas något fettkött, smör, svamp, smält grisfett.

För förebyggande av fetma är det nödvändigt att leda ett fysiskt aktivt liv, vilket inte tillåter hypodynami.

Kardiologer rekommenderar i tid att behandla diabetes och högt blodtryck.

Förebyggande åtgärder för att förebygga aneurysm:

 • Tidig upptäckt och behandling av vävnadsstratifiering av artärer i samband med syfilis.
 • Ultraljud i extremiteterna, hjärtat, kärlens hjärnor och nacken.
 • Förebyggande undersökning av personer med Marfan syndrom.

Hur man äter för att förhindra stratifiering av vaskulära vävnader

Förteckningen över de mest användbara produkterna innefattar avokado, främst på grund av det höga innehållet av fleromättade fettsyror.

Avokado innehåller B-vitaminer som minskar risken för att utveckla vaskulära problem.

Grönsaker tar också bort skadligt kolesterol. Avokado kan ätas rå och lägger till sammansättningen av sallader. Smörgåsar från kornbröd och avokado med gröna och olivolja är användbara.

Grapefrukt innehåller vitaminer och fibrer. Avlägsnar risken för att utveckla ischemi, ateroskleros och tromboembolism. Frukten bidrar till normalisering av hjärtat.

Antioxidanter som ingår i granat reducerar nivån av skadligt kolesterol, normaliserar blodcirkulationen och minskar risken för en aneurysm.

Linfrö, olivolja, senapsoljor innehåller omega fettsyror, som skyddar blodkärlen och hjärtat, minskar risken för trombos.

Hjälper till att bekämpa problem med blodkärl av vitlök, sammansättningen av en användbar grönsak innehåller de ämnen som är nödvändiga för att upprätthålla kroppen i ett hälsosamt tillstånd. Dessutom är vitlök ett utmärkt antihelminthiskt medel.

Patienter som riskerar att utveckla hjärtsjukdomar behöver färska bär, innehållande vitaminer och mineraler som stöttar blodkärls och hjärtats arbete.

Och naturligtvis är färska örter, dill, persilja, koriander, arugula oersättliga i kosten.

Traditionella medicinsk erbjudanden för förebyggande av vaskulär separation infusion av äppelbär, ister, avkok av dill och färsk dill, hagtorn i form av tinktur på alkohol eller som avkok.

Medel för traditionell medicin ska användas i kombination med konservativ och kirurgisk behandling och efter samråd med den behandlande läkaren.

En sådan försiktighet förlänger livet, så att man kan undvika oförenlighet med livskomplikationer.

Aorta-brott: orsaker, symtom, hur man undviker död, operation, prognos

Aorta-brott är en svår vaskulär patologi, en av de tio mest livshotande förhållandena. Dödligheten från aorta ruptur når 90%, och till och med kirurgiskt ingrepp som utförs i tid är inte alltid framgångsrikt.

Enligt statistiken har under de senaste decennierna bristningen av huvudkärlet i människokroppen ökat med 7 gånger. Att rädda en patient med detta tillstånd är oövervinnligt svårare än med många andra potentiellt dödliga sjukdomar -.. Hjärtinfarkt, stroke, etc. Om diagnostisera förändringar i aorta, fylld med brott, är det möjligt att hindra dem tills den moderna medicinen är maktlös.

Aorta - den största och utan överdrift, är huvudkärlet, som levererar blod till alla inre organ, utan undantag, genomgår en stor börda, och volymen av blod som flyter genom aorta när som helst, ganska stora. Arbeta kontinuerligt och med stor möda, är aorta benägna att alla typer av sjukliga förändringar, men det verkliga problemet med de senaste decennierna blivit åderförkalkning, att välja aorta som de viktigaste målen för destruktion.

Talar om aortas ruptur brukar innebära en kränkning av fartygets integritet mot bakgrund av en aneurysm, orsaken till vilken är ateroskleros, dystrofa förändringar, inflammatoriska processer. I detta sammanhang kommer den största uppmärksamheten att lösas på problemet med det bristade aneurysmet i detta fartyg.

Orsaker till aortabrott

Aortan har en ganska stark vägg som kan motstå högt blodtryck och hastighet, så att det inte förekommer spontan ruptur av kärlet. För att bryta integriteten hos aortamuren behövs allvarliga orsaker, inklusive:

Trauma i bröstkorg eller bukhålan kan leda till att en till och med oförändrad aorta förstörs, men den befintliga aterosklerosen, ökat blodtryck, medfödda anomalier ökar upprepade gånger denna möjlighet. Störningar uppstår som följd av trafikolyckor, stiftsår, faller från en höjd. Vanligtvis är sådana luckor åtföljda av skador på andra inre organ.

Ateroskleros och arteriell hypertoni är de viktigaste riskfaktorerna för icke-traumatiska aorta rupturer. Mot bakgrund av dessa sjukdomar bildas vanligtvis en aneurysm, det vill säga lokal expansion av kärlens lumen upp till två eller flera gånger med väggens gallring.

Ateroskleros påverkar alla delar av aorta, men det är mest aktiv i den abdominala delen, där en hög hastighet av blodflödet, och på grund av en urladdning av stora arteriella stammar bildade de turbulenta strömmar av blodet, vilket bidrar till konstant skada på det inre skiktet (intiman) av kärlet. Lipid aortaväggen plack förstöra, deformeras och dämpa den, gör avsättning av kalciumsalter kärl är mycket bräcklig och sårbar. I framskriden ateroskleros på en bakgrund av högt blodtryck av artären ökas och det finns en aneurysm. Aterosklerotiska aneurysmer i ventraldelen utgör upp till 95% av fallen av kärlutvidgningar.

Ateroskleros av aortan med bildandet av en aneurysm (a - thorax, b - buken)

En speciell plats bland orsakerna är exfolierande aneurysm, orsaken till vilken kan vara högt blodtryck, och särskilt dålig är kombinationen av högt blodtryck med ateroskleros. Ökat blodtryck orsakar mikrotraumor av intima av aortan och dess rupturer, blodskyndningar under det inre skiktet, gradvis skalar ut det i en annan längd. Med en sådan aneurysm bor patienten bokstavligen "på ett pulverkål", som kan "rycka" när som helst, för i aneurysmzonen finns ett konstant blodflöde.

Inflammatoriska processer i form av syfilitisk mesaortit, icke-specifik arterit, svampinfektion orsakar bildandet av så kallade inflammatoriska aneurysmer, som också är fyllda med aortabrott.

Medfödda aneurysmer uppstå när kroppens bindväv är ohållbar på grund av genetiska anomalier. Ett levande exempel är Marfan syndromet, när aneurysmer av många kärl och andra defekter av inre organ detekteras.

Risken för ruptur av aorta-aneurysmen beror på dess struktur, volym och orsak. Så skiljer sig saccat och fusiform aneurysmer. Sackliknande formationer representerar fokalprotes av ett av kärlens väggar, och spindelformationer är en diffus process som påverkar hela omkretsen av aortan. Sacusliknande förlängningar fylls ofta med trombotiska överlagringar som förstärker den tunna kärlväggen, så risken för rupturering är större i spindelformad aneurysm.

Storleken på utskjutningen av fartyget spelar en viktig roll. Ju större aneurysmdiametern är desto större är trycket på det rörliga blodet på det, så stora kaviteter bryts oftare.

Manifestationer av aorta rupturer

Symptomen av närvaron av en aortaaneurysm beror på dess lokalisering, och om den går sönder, blir de nästan stereotypa, och reduceras till förlust och chock akut blod.

Ruptur av abdominal aorta manifesterar sig som tecken på den så kallade "akuta buken", så patienten faller oftast i händerna på en vanlig bukkirurg. Bland klagomålen - intensiv smärta i buken, svår svaghet, mörkare i ögonen. Ofta växer symtomatologin så snabbt att patienten inte har tid att korrekt berätta om hans symtom, snabbt in i ett tillstånd av chock.

Brottet av abdominal aortas aneurysm med utflödet av blod i retroperitonealt rymd fortsätter med konstant smärta i buken. Om blodet rusar i riktning mot det lilla bäckenet sprider smärtan sig in i inguinsonen, perineum, benen. Om bristplatsen är hög kan hjärtinfarkt förekomma. Volymen av retroperitoneala hematom efter aortas brott är omkring 200 ml, men kan vara mer.

Vid fyllning av bukhålan med blod snabbt växande chocktillstånd, vrider patienten blek, förlorar medvetandet, pulsen blir thready droppar kraftigt blodtrycks. Typisk smärta och uppblåsthet, där förekomsten av vätska bestäms, tecken på irritation av bukhinnan uttrycks.

Död vid ryggraden i buken aorta kommer snabbt med fenomenen hemorragisk chock (akut blodförlust) och akut hjärtsvikt. Blodet slutar röra sig genom kärlen, återgår inte till hjärtat, och det stannar. Andra organ saknar också arteriell blodtillförsel, men på grund av utvecklingen av dödliga komplikationer har de inte alltid tid att manifestera sig.

Aneurysmer av stigande aorta mycket ofta följt av stratifiering, bland orsakerna - ateroskleros, syfilis, hypertoni. Patienter före pausen klagar på bröstsmärta, hjärtområde, dyspné, hjärtklappning, svaghet. Samma symptom är typiska för många andra kardiovaskulära sjukdomar, därför kan diagnosen av en aneurysm vara försenad. Med expansionen inom aortabågen kan tecken på patologi innefatta sväljningsstörningar, hesliga röster, hosta och om luftstrupen eller stora bronkier pressas upp, uppträder svår dyspné.

Kompression av den överlägsna vena cava med en aneurysmal väska orsakar svullnad i nacke, ansikte, överkropp, uppträder som huvudvärk, andningsstörningar. Cervical vener sväller kraftigt, huden förvärvar en cyanotisk nyans.

Ruptures av stigande aorta och båge är också fyllda med akut cirkulationsinsufficiens, De manifesterar intensiteten av smärta i bröstet, mellan axlarna, och om du bunt sträcker sig under bröstkorg och buk avdelningar, då smärtan följer honom. Från en defekt i den uppåtstigande aorta eller supravalvulär bristning blod kan komma in i hålrummet av hjärt skjortor, orsakar tamponad och hjärtstillestånd. Med någon lokalisering av klyftan finns det en chock.

Med utvidgningen av lumen i bröstkörteln är det smärta från baksidan, bröstkorg, nacke, käke, mellan axelbladet. Ofta finns det tecken på komprimering av luftvägarna - andfåddhet, andfådd andning, känsla av brist på luft.

Bristning av aneurysm i bröstaorta åtföljs av ökning av chocksymptom (hud blekhet, kall klibbig svett, takykardi, plötsligt tryckfall), en plötslig förstärknings retrosternal smärta, rygg mellan skulderbladen, vilket kan fortplanta sig i händelse av knippet och på magen. Skador av fartyget ovanför den punkt varifrån njurartärerna bidrar akut ischemi och njursvikt. I detta fall är utsläppsmängden av urin det viktigaste prognostiska kriteriet. Om urinen är liten eller inte alls är det troligt att akut njursvikt.

Som redan nämnts ovan är aorta-brottet i någon avdelning en dödlig patologi, för vilken likvidationen ibland är kirurgens bortskaffande är en fråga om timmar eller minuter. Under denna tid måste du ställa rätt diagnos och göra en suturfel. Det är bra, om det finns ett kärlsjukhus på sjukhuset, har alla experter inom bukspatologin inte alltid erfarenhet av att arbeta med blodkärl. På ett sjukhus kan det inte finnas de nödvändiga förutsättningarna för en sådan operation, särskilt för små regionala institutioner.

Den främsta orsaken till dödsfallet med aortabrott är akut blödning med hemorragisk chock, vilket leder till hjärtsvikt och dess gripande. Andra organ upplever akut hypoxi, vilket uppenbaras av njursvikt, cerebral dysfunktion i form av medvetslöshet och koma, ett brott mot andningsfunktionen.

Ett aneurysm av aortabågen kan leda till stroke på grundval av tromboembolism, hemorragi in i pleurahålan, matstrupen, buken delen av mals kan ske med massiv blödning i tarmarna, den nedre hålvenen.

Behandling av aortabrott

Behandling av aorta-bristning kräver brådskande kirurgisk ingrepp, och även om dödligheten även efter operationen är ganska hög, är det en dödsdom för patienten att avvisa det. I händelse av brott mot huvudkärlens aneurysmer kan kirurger möta olika svårigheter, allt från utrustning och erfarenhet av personalen och slutar med patientens tillstånd.

Kirurgisk behandling av aorta bristning är omöjligt för akut hjärtinfarkt, stroke, och om patientens ålder - mer än 75 år, det finns en kritisk nedgång i hemoglobinnivåer, höga blodkreatinin, och det finns ingen medvetande - att rädda chanserna är mycket små.

Det är mycket viktigt att bedöma njurfunktionens funktion, eftersom prognosen blir extremt dålig om den bryts. I de patienter som ursprungligen hade sina njurar behandlade med urin, i den postoperativa perioden utvecklas akut insufficiens hos detta organ, vilket är orsaken till döden även vid en oklanderlig utförd operation.

Om du misstänker att någon bristning av aneurysmet aorta patienten ska placeras i en intensivvårdsavdelning, var i en mycket kort tid där förbereder sig för drift och samtidig behandling - ultraljud, datortomografi, blodprov och urinprov.

operationen

Interventioner för aorta rupturer är komplexa och ganska riskabla. Ur tydligheten beror hastigheten och konsekvensen hos kirurgens handlingar framgången av behandlingen och patientens liv. Tekniken för själva operationen väljs utifrån den specifika kliniska situationen och patientens tillstånd, och den minsta avvikelsen från den planerade planen kan kosta liv.

exempel på bristning av aorta-stigande (a) och buk (b), enligt vilket operationen kan vara effektiv

Med brist på thorax aorta operationen utförs genom öppen åtkomst, vid vilken bröstet öppnas, avlägsnas behållarens brist och dess integritet återställs, eventuellt med användning av en syntetisk protes. Utsläpp av blod i pleurhålan eller perikardiet kräver deras dränering med evakueringen av vätskan. Om den supra-valvulära rupturen åtföljer svåra laster, är det lämpligt att byta ut ventilen efter att ha återställt tillräcklig hemodynamik.

Med rygg i abdominal aorta Kirurgen skär magsväggen från underbenets nedre ände till pubicartikulationen. Sådan tillgång möjliggör penetration och bra överblick över bukaorta, den del som ligger under den punkt varifrån njurkärlen och dela upp området i höftartärerna. Då, tunntarmen eller förskjutas, eller härrör från magen vid tidpunkten för kirurgi för att förbättra sikten, är duodenum avlägsnas, bukhinnan dissekeras och ligament, varpå kirurgen når aortan och blodflöde upphörande ger högre diskontinuitet ställen nypa aorta.

Om aneurysm ligger nära njurartärerna, då det kan finnas vissa svårigheter, eftersom kläm av aorta ovanför dessa fartyg är fylld med nedsatt njurfunktion, därför, om behovet finns kvar, är det nödvändigt att minimera den tid som spenderas på kläm område i aorta ovanför njurartärerna.

När kritiskt tillstånd hos patienten, massiva retroperitoneal hematom, när det inte finns någon tid att söka efter aneurysm hals och fördelningen av den underliggande aorta tillåts uppsägning subdiaphragmatic nivå av blodflödet, men under denna manipulation bör vara minimal, eftersom kläm av aorta åtföljs av ischemi och njure och bukorganen.

Nästa steg i operationen blir egenskapen att ta bort aneurysm med trombotiska pålagor, atheromatous massorna, är hela hålrummet av aneurysmen punkt rekommenderas inte, eftersom ökad blodförlust och varaktighet intervention. Vanligtvis avlägsnas främre delen av aortan och några av aortans laterala väggar.

Efter avlägsnande av aneurysmen utförs protes sektion av kärlet antingen med en direkt protes eller bifurcation. Med en akut operation som syftar till att rädda livet är direkt protetik mer lämplig, eftersom det på kort tid möjliggör återställning av artärens patency. Efter protesen avlägsnas klämmorna från aortan försiktigt och långsamt för att förhindra en skarp omfördelning av blod, kirurgen kontrollerar återigen effektiviteten att stoppa blödningen.

protetik (a) och minimalt invasiv stenting (b) av aortan

Om det finns möjlighet att läcka blod, sätts bukhålan i dränering. I de fall där läkaren utesluter denna möjlighet, är det inte nödvändigt att dränera, och bukhålan kan sys fast.

Det finns data om möjligheten att utföra endovaskulär stenting, När ett rör sätts in i aorta lumen utan öppen tillgång till kärlet. Denna operation är mycket mindre traumatisk, men den är långt ifrån alltid möjlig - strukturen hos en aneurysm, bristnivån, brist på teknisk kapacitet och utbildad personal kan bli ett hinder.

Aorta aneurysm är en extremt farlig sjukdom, och dess brist är dödlig, så det är viktigt att upptäcka patologi i tid och om möjligt att genomföra planerad behandling. Prognosen förblir allvarlig, dödligheten vid raster når 90%, medan planerad behandling ger ett bra resultat och sannolikheten för dödsfall inte överstiger 5%. Patienter i riskzonen bör observeras hos kardiolog och vaskulär kirurg och genomgår periodisk ultraljudsundersökning av aorta tillståndet.