Huvud / Emboli

En omfattande översikt över aorta-brottet: orsaker, första hjälpen, prognos

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är aorta-brottet, vilken typ av sjukdomar det provocerar. Symptom på stratifiering, chans att överleva med partiell eller fullständig bristning.

När aortabrud (separation) uppstår, är ett, två eller alla tre skikten av detta kärls väggar helt eller delvis skadade. Orsakerna till detta fenomen är kroniska sjukdomar i aortan. En komplett paus är en väldigt farlig patologi som kräver akut läkarvård. Om du inte omedelbart börjar behandla, leder sjukdomen till döden.

Vid de första symptomen på stratifieringen av detta vitala kärl, konsultera en angiosurgeon. Om han inte är på ditt sjukhus, gå till en vanlig kirurg. Kontrollera också regelbundet om du lider av sjukdomar som leder till stratifiering. Sjukdomen är bättre förebyggd än att försöka bota, eftersom med en fullständig bristning av aortan har även sjukvården ofta inte den förväntade effekten.

Ibland, till exempel, med en långsam kronisk aorta-brist - med hjälp av operation kan du botas helt, men i allmänhet har denna patologi en ogynnsam prognos.

Varför kan aortan bryta?

Orsaker till aorta ruptur - dess kroniska sjukdomar:

 • aneurysm;
 • ateroskleros;
 • ischemi av aortaväggen;
 • koarctation (medfödd förträngning);
 • hypoplasi (hypoplasi);
 • medionekros (döden av vävnaderna i aortas mittenhölje kan orsakas av allvarliga infektionssjukdomar, immunförsvar och andra orsaker).
 • hypertensiv sjukdom av allvarlig grad, skarpa hopp av blodtryck;
 • Marfan syndrom (en sällsynt genetisk sjukdom där bindvävnader är underutvecklade).

Aortic dissektion kan också prova sjukdomar i andra organ som ger komplikationer till kardiovaskulärsystemet:

 1. esofagus tumörer;
 2. spondylit (inflammation i ryggraden);
 3. syfilis;
 4. sår i matstrupen eller duodenum.

En annan faktor som kan prova brottet i huvudkärlet i kroppen är ett trauma mot buken eller bröstkorgen.

Öka risken för stratifiering av aorta, dåliga vanor, fetma, stress, hypodynami och ålder över 65 år.

Steg och typer av sjukdom

Aorta dissektion kan påverka någon av dess avdelningar:

 • uppåt,
 • båge,
 • bröstkorgsdelen,
 • buken.
Aortavdelningar

Beroende på avdelningen, vars integritet är trasig, på grund av en aortabrist kan det finnas komplikationer i arbetet hos olika inre organ.

Stratifieringen av detta viktiga kärl sker i flera steg:

 1. Intimus rivning (inre lager);
 2. stratifiering av mellankroppen av artären;
 3. färdigbrott av fartyget.

Beroende på hur snabbt patologin utvecklas utmärks tre former av det:

 1. akut - gapet utvecklas på mindre än 14 dagar;
 2. subakut - aortan stratifierar gradvis - i 2-4 veckor;
 3. kronisk - separationsprocessen sträcker sig i en månad eller mer.

De mest fördelaktiga prognosläkarna ger i kronisk form, eftersom det i det här fallet är möjligt att ge patienten den nödvändiga hjälpen i tid. I händelse av akut snabbtflödande form av aorta-brist (fartyget kan helt brista en dag), börjar läkare ofta att handla för sent.

symptom

Beroende på sjukdomsstadiet och dess lokalisering kan det manifesteras på olika sätt:

diagnostik

Om aorta börjar att delaminera uppströms sektionen (nära hjärtat), kan läkarna förvirra sjukdom med en hjärtinfarkt - i vilket fall patienten ordineras vid första EKG. När aorta-brist på ett kardiogram inte visar tecken på hjärtattack kan ett kardiogram innehålla manifestationer av koronarinsufficiens.

Därefter förskrivs patienten angiografi av aortan (en kontrastradiograf på kärlet). Beroende på lokalisering av smärta, undersöker läkaren den stigande avdelningen, båg-, bröst- eller bukavdelningen. Angiografi kan avslöja patologiska förändringar i aortan, till exempel utvidgningen (aneurysm) och ruptur. Emellertid är det tidiga skedet av aorta-brottet - ett brott mot integriteten hos fartygets inre skal - inte synligt på angiografi.

Om det behövs, för den mest exakta diagnosen - har patienten tilldelats en CT-skanning. Detta är den mest exakta metoden för diagnos, dess enda nackdel är hög kostnad.

Behandling, första hjälpen

Om du har några symtom kallar du eller någon från din familj omedelbart en ambulans.

Första hjälpen

Väntar på proffs kan hjälpa patienten första hjälpen:

 1. Lägg patienten så att huvudet är upphöjt eller sitta i ett halvlänge läge.
 2. Så lite som möjligt, flytta offeret, förklara för honom att du inte kan flytta, särskilt starkt.
 3. Ge inte eller äta eller dricka.
 4. Ge inget läkemedel (det enda undantaget är en nitroglycerin tablett för att minska smärta).
 5. Samla omedelbart dokumenten (pass, medicinsk kort, sjukförsäkring, om någon), eftersom patienten måste omedelbart tas till sjukhuset.

Vid ankomsten kommer läkare att agera enligt situationen. Innan du tar offeret till en sjukhus, kommer de att ge honom symptomatisk hjälp.

Aorta-brott: orsaker, symptom och behandling

Nästan alla människor (mer än 90%) som har aortabrott är döende är ett faktum. Ofta är överträdelsen av fartygens integritet förvirrad med hjärtsjukdomar - en hjärtinfarkt och stroke. Med patologin för hjärtaktivitet är patienten mycket mer sannolikt att överleva än vid brutningen av kärlväggarna.

Bland de kändisar som dog på grund av denna smutsiga sjukdom, kan du ringa Albert Einstein, Andrei Mironov, Charles de Gaulle, Zhenya Belousova. Ett sådant fenomen uppträder plötsligt och förväg för att förutsäga dess förekomst är nästan omöjligt, även om destruktiva processer i fartyget börjar lite tidigare om aorta patologi inte orsakas av trauma.

Hur sjukdomen utvecklas

Första kärlväggen börjar att delaminera, i intervallet mellan skikten penetrerar blod, vilket underlättar ytterligare delaminering och tårflöde fabric yttre skikt av kärlets mantel (det finns tre). Blod skapar alltför högt tryck och de yttre skikten sträcker sig (det finns aneurysmer). När det sista lagrets integritet störs, diagnostiseras aorta ruptur. Från början av separationsväggen för att bryta det sällan går mer än en dag (vanligtvis hållas mer än några timmar).

Det finns också ett annat scenario: det finns en självständig botning av patienten. Efter bildandet av en aneurysm (protrusion av den tunna kärlväggen), bryter blodtrycket från hjärtat inuti skikten av skalet inte det yttre men det inre skiktet (intima). Därefter normaliseras trycket mellan cellerna av celler, och aneurysmen självhärdar.

Faktorer som bidrar till att den destruktiva processen inleds i fartygen

Det avslöjades att personer som lider av vissa sjukdomar är mer benägna att utseendet av en aneurysm och dess efterföljande bristning. Skälen kan gömmas i följande processer:

 • Ateroscleros och ischemi av aorta väggarna.
 • Syfilis.
 • Hypertensiv sjukdom, eller ofta finns det stora fluktuationer i blodtrycket.
 • Sjukdomar associerade med patologier för utveckling av stora kärl i hjärtat (icke-proliferation av kanaler, hypoplasi, koarctation, Marfan syndrom, dubbelbåge och andra).
 • Akuta infektionssjukdomar som orsakar fokal nekros (eller nekros) av fartygets media.
 • Skador på aortavägg åtföljande gastrointestinala sjukdomar (cancer i matstrupe, spondylit, penetrering duodenalsår eller matstrupen) eller mekaniskt (främmande kropp).
 • Trauma i bukhålan, bröstet (oftare stängda skador).
 • Överdriven i samband med en stillasittande livsstil.
 • Tobaksrökning.
 • Genetisk predisposition.
 • Diabetes mellitus.

De främsta orsakerna till bristning av aortan ligger i bildandet av en aneurysm, som provoceras av dessa faktorer. Dessutom ökar risken för vaskulär patologi, inklusive utbuktning av aorta väggar, efter 50 år.

symptom

Aortan bryts oftast i bukhålan, även om det kan vara en kränkning av dess integritet i brösthålan eller i närheten av dess divergens i mindre artärer.

När en vaskulär mur sprungar, upplever en person följande symtom:

 • Skarp smärta (kan likna en akut buk), som brinner, pressar, rendrar eller rinner karaktär.
 • Pulsen blir trådlik.
 • Blek hud noteras med blotta ögat.
 • På huden är en kall svett.
 • Ofta förlorar en person medvetenhet.
 • Läkare upptäcker inre blödning i bukhålan eller bakom bröstet.
 • Terminal hemorragisk chock.

Det finns en tät pulserande spridningsformation i buken - blödning från buken aorta (hematom). Hematom kan pressa andra kärl, skift gränsen på bröstet. Symptom på aorta bristning i bukhålan kan likna paranephritis, njurkolik (på grund av komprimering av kärl som försörjer njurarna).

Med hjärtens aorta-brott har läkare bara några timmar (och ibland minuter) för att rädda patienten. Därför är det extremt viktigt att avslöja en aneurysm tills den inte har brutit mot kärlväggen.

Tecken på patologin hos hjärtkärlets huvudkärl kan inte uppenbaras, men om du noggrant övervakar din hälsa kan du identifiera några symtom på en aneurysm i buken aorta:

 • Om aneurysmens läge ligger i hjärtans omedelbara närhet, kan en person uppleva ömhet i bröstkaviteten. Ofta tränger obehagliga känslor till nacke, axel eller rygg om patologin hos den uppåtgående aortas vägg uppmärksammas.
 • Om aneurysmens läge ligger på något avstånd från hjärtat i nedstigande regionen, så finns det ont i buken.
 • Om aneurysm ligger i bukaorta, smärtan symptom gäller för hela området av buken och ländrygg.

Kanske klämma på en aneurysm av andra mänskliga organ, i det här fallet kan symtomen likna dessa sjukdomars sjukdomar:

 • Kompression av bronkierna och luftstrupen orsakar långvarig hostning (oftare torr) och andfåddhet.
 • Tryck på den återkommande nerven (som är ansvarig för larynxens muskelarbete) kan orsaka heshet, heshet eller fullständig förlust av röst. Det kan också uppstå svårigheter och ömhet när man sväljer, om man klämmer på matstrupen.

Bradykardi ofta observeras vid de inledande stadierna (aneurysm) aorta bukväggen skada, i senare stadier, kan det vara att flytta till takykardi (när den är ruptured kärlväggen).

Hur diagnostiseras aorta-brist?

För att avslöja aorta rupturer och aneurysmer som finns i olika delar av kroppen kan göras med hjälp av moderna medicinska tekniker:

 • Ultraljud. En informativ icke-invasiv metod som gör det möjligt att exakt bestämma storleken på aneurysmen, lokaliseringen och lokaliseringen av para-aorta hematom.
 • Datortomografi. Utföras omedelbart före operationen, för att bestämma den exakta storleken och placeringen av aneurysm, vaskulär diskontinuitet bestämmer storleken på stent (speciell design, gör det möjligt att utöka lumen aorta).
 • Aortografi. Det utförs med fyllning av kontrast ett ämne i aortahålan (med hjälp av en kateter) följt av flera röntgenbilder. Vidare studerar doktorn bilder och avslöjar patologier av en aorta, inklusive utskjutningar och sprickor. Under den medicinska proceduren utförs perforering stort fartyg, som kan hota komplikationer (blödning, trombos, emboli och andra), när abdominal aortic kateterstudie är administration utförs nära ryggraden, som också kan äventyra komplikationer.
 • Laparoskopi. Kirurgisk ingrepp för att bestämma närvaron av blod i bukhålan, retroperitoneal vävnad. Det är också en invasiv undersökning med möjlig utveckling av komplikationer.

Först och främst gör doktorn ultraljudsundersökning om det är omöjligt att utföra, eller det visade sig vara lite informativt, utförs andra manipuleringar.

Under undersökningen är det också nödvändigt att övervaka blodtrycksnivån och undersöka patientens kardiogram i dynamik, eftersom symtomen kan likna hjärtat hjärtinfarkt, stroke eller andra hjärtsjukdomar.

Behandling av aortabrott

Först av allt, med aorta-brist, utförs symptomatisk terapi:

 • Anestesi (intramuskulärt injicerad morfin).
 • I fallet med kolaptoidreaktioner intravenöst eller subkutant kan dopamin eller mezaton administreras, följt av övervakning av artärtrycket.
 • Vid förhöjt tryck administreras hypotensiva läkemedel (natrium nitroprussid, magnesiumsulfat) intravenöst.

Patienten är omedelbart på sjukhus i institutionen för kärlkirurgi. På ett sjukhus utförs ytterligare undersökning och, under förutsättning att diagnosen bekräftas (symptom är liknande hjärtsjukdom) utförs kirurgisk ingrepp.

Konservativ behandling av aorta ruptur existerar inte. I en nödsituation ersätts den skadade delen av kärlet med en syntetisk protes. Materialet i "substitutet" för aortan har en hög biokompatibilitet och kan installeras under lång tid.

Det finns 2 alternativ:

 • En ihålig operation.
 • Endoprotes.

Kavitetsoperation

Bristerna i ett sådant ingripande är:

 • Allmän allmänbedövning, som de äldre inte kan bära.
 • Signifikant blödning (replenishment av blod utförs genom transfusion).
 • Viktigt område för kirurgisk ingrepp.
 • Långrehabiliteringsperiod (upp till 3 månader).
 • Behovet av shunting och stenting i ischemisk hjärtsjukdom.

Fördelarna är:

 • Proteser som används för kavitkirurgi är mer hållbara än proteser för endoprosthetik.
 • Patienten behöver regelbunden vård, vilket inte kräver frekvent och noggrann observation.

endoprotes

Den endovaskulära metoden har sina nackdelar och fördelar.

 • Endoprosthetik kan inte utföras med en hög tortuositet hos kärlen och en signifikant sträckning av aorta stället.
 • Patienten behöver nästan konstant övervakning för att vidta åtgärder i rätt tid för att ytterligare stärka kärlväggen.
 • Vid bristande efterlevnad av medicinska föreskrifter är det möjligt att upprepade expansioner av kärlväggen (det är nödvändigt att noggrant övervaka trycket och ta anti-aterosklerotiska droger).
 • Mindre traumatisk operation och möjligheten för äldre människor.
 • Ingen allmänbedövning krävs (endast lokalbedövning).
 • Det är inte nödvändigt att ventilera lungorna artificiellt.
 • Låg blodförlust, som inte kräver blodtransfusioner.
 • Patienten släpps ut i 3-4 dagar.
 • Efter denna typ av ingrepp behålls tarmen sin normala funktion.

Valet av behandlingsalternativet utförs av läkaren individuellt efter det att sjukdomssymptomen har studerats, ytterligare studier och en bestämd diagnos har gjorts.

Vad ska jag göra om en aneurysm hittas under undersökningen?

Vid detektering av en aneurysm, beroende på indikationerna, kan 3 behandlingsregimer utföras:

 • Stenting utförs - installation av en speciell ram gjord av metall eller plast. Detta ger extra styrka mot kärlväggen och förhindrar aortabrott.
 • En operation utförs för att ersätta den skadade delen av kärlet med en protes (likartad att behandla en aortabrott) under en ländrygdoperation.
 • Endoprosthetik utförs - delar av protesen introduceras separat genom stora kärl, och aggregatet utförs direkt i patologin. Operationen är möjlig med abdominal aortas proteser.

Förebyggande av aorta ruptur

inkluderar snabb behandling av sjukdomar till förebyggande, kan orsaka aneurysm (ateroskleros, diabetes och andra), noggrann kontroll av blodtryck och lägliga antihypertensiva läkemedel. Det är också nödvändigt att utesluta skador, tung fysisk ansträngning och efter 50 år genomföra en ultraljudsundersökning för att upptäcka aneurysmer och deras behandling.

Vi rekommenderar att du bekantar materialet om hur farligt aorta-aneurysmet är.

Orsaker till hjärt- och diagnosavbrott

innehåll

Hjärnans aorta brott är en sällsynt patologi. Men andelen dödlighet, medan den är väldigt stor (upp till 90%).

Aorta är den största artären med den starkaste och kraftfullaste kärlväggen som bär blod från vårt hjärta. Det utför blodförsörjningen till alla våra organ och vävnader och klarar av en stor belastning. Och naturligtvis är det i vår kropp huvudfartyget.

Vad är ett aortabrott?

Väggen i den här stora artären har tre lager. Med en aneurysm finns det en separation av väggen, en försvagning av väggen och ett brott mot dess integritet. Brott mot integriteten hos aortaväggen innebär att blodet kom in i kärlväggen, som ligger mellan inre och mellanliggande lager. Detta kan hända om det inre skiktet i artären brister, vilket tillåter blod att passera från huvudkroppen av artären till väggen.

Ibland blöder blod från små kärl som levererar ytterväggen. Då kan blodet också ackumuleras inuti skikten av kärlet.

Symtom på perforering av vävnaderna i aortamuren kan vara svår att särskilja från symtom på andra hjärtsjukdomar, till exempel en attack med hjärtsvikt. Smärtan är mycket stark i bröstet och i överkroppen är det vanligaste symptomet hos båda tillstånden.

Men med hjärtinfarkt kombineras stark smärta med en känsla av att något sitter i bröstet. Till skillnad från honom, med aortabrott börjar smärtan plötsligt och verkar flytta. Mindre vanligt är mild smärta, som ibland misstas för muskelspänningar.

Andra tecken och symtom:

 • andfåddhet;
 • svimning;
 • svettning;
 • svaghet eller förlamning på ena sidan av kroppen;
 • en svagare puls i ena handen än i den andra;
 • yrsel;
 • förvirring av medvetandet.

Faren är att dissektion av väggen kan leda blod från aortan, vilket orsakar en dödlig artärbrott. Situationen i perforeringen av det här stora kärlets vägg, vid vilken blodet skjuts in i hålrummet i perikardiumsäcken eller i pleurhålan, har stora konsekvenser.

Orsaker och typer av aortabrott

Hjärtans aorta-brist, vars orsaker har blivit lite studerade, är ett mycket farligt tillstånd. Och läkare har välgrundade antaganden om situationer som föregår uppkomsten av en kärlöppning.

Den främsta orsaken till att en aorta väggvävnad brutits och medför bristningen är en aneurysm. De återstående orsakerna är redan antingen stansningen av det största kärlets vägg eller orsaken till själva aneurysmen. Till exempel, som en faktor som bidrar till stress på artärens väggar, anses högt blodtryck, vilket kan orsaka bildandet av en aneurysm eller perforering av redan försvagade kärlväggar.

Allt som försvagar kärlväggen kan leda till en bristning.

Och det finns många sådana faktorer:

 • Marfan syndrom, när kroppens vävnader är svagare än normalt;
 • aneurysm;
 • bröstkorg
 • kirurgiska operationer nära hjärtat;
 • aortaklappens patologi;
 • fetma;
 • svampskador
 • inflammatoriska processer, speciellt icke-specifik artrit, svampinfektion, syfilitisk mezaortit;
 • åldersförändringar, oftare hos män från 40 till 70 år;
 • undernäring, rökning, narkotikamissbruk
 • ateroskleros och stenos följt av högt blodtryck
 • belastad ärftlighet, medfödda aneurysmer;
 • graviditet och förlossning.

Aortan rör sig först uppåt från hjärtat och lämnar vänstra ventrikeln. Detta är den stigande aortan. Sedan böjer den sig ner, som passerar från bröstet till bukhålan. Och detta är en nedstigande aorta. Dissektion av aortavävnad kan uppträda i stigande eller nedstigande del av den.

Perforering i stigande del av fartyget uppträder oftare, det är mycket farligt för livet och klassificeras som typ A. Typ A leder ofta till döden. Och i dessa fall behövs mycket brådskande hjälp.

Klyftan i den nedstigande aortan är typ B. Den brukar inte vara så livshotande som typ A och kräver mindre brådskande behandling.

Hur diagnostiseras aorta-brottet?

Diagnosen och ytterligare undersökning börjar med patientens klagomål och med definitionen av hans tillstånd med yttre tecken.

Då undersöker doktorn patienten och med hjälp av ett stetoskop hörs det patologiska bruset som kommer från aortan.

Då mäter det blodtrycket. Hans vittnesbörd kan skilja sig åt när det mäts på olika händer.

Därefter behövs ett elektrokardiogramprov (EKG) för att se om en person har en attack av hjärtsvikt. Ibland kan stratifieringen av det här kärlets vägg tas för en hjärtattack. Och båda staterna är också möjliga samtidigt.

Uppföljningsstudier för att upprätta en diagnos kan innefatta:

 • Bröstets radiografi.
 • CT.
 • HERR
 • Transthoracic echocardiogram.

Echokardiogramets ljudvågor används för att visualisera (skapa bilder) hjärtat och aortan.

Det första du behöver när symtom på aorta-brist är att ringa till en läkare.

De som är nära i detta ögonblick med patienten, behöver du veta:

 • patienten ska ligga med ett något upplyft huvud
 • är förbjuden att flytta;
 • Det är förbjudet att äta, dricka eller ta mediciner.
 • Det enda du kan göra är ett nitroglycerinpiller under tungan för att minska smärta.
 • Patienten behöver distraheras och lugnas genom att prata.

Orsaker till hjärtats aortabrott

Bland olika hjärtsjukdomar är aorta hjärtsprickningen dödsorsaken hos cirka 80% av patienterna. Hittills ökar antalet personer som lider av hjärt- och kärlsjukdomar ständigt. Den farligaste för en person är följande: hjärtattacker, hjärtinfarkt och hjärtinfarkt aorta. Vad är en aorta-aneurysm i hjärtat? Med denna term menar vi utvidgningen av hjärtat aorta två eller flera gånger. Ursprungen av en aneurysm framkallar oftast ateroskleros, vars huvudsakliga kännetecken är förekomsten av kolesterolplakor i ett blodkärl. Det är dessa plack som orsakar blodflödesstörningar, aorta-dissektion och förlust av elasticitet i vävnaderna i artären. På de ställen där väggarna i artären försvagar och tunna, och denna patologiska expansionen uppträder.

Denna bildning på kärlväggen kan öka kraftigt på grund av blodtryck. En aneurysm, fylld med blod, kan plötsligt springa och orsaka blödning i pleuralhålan. I regel överlever patienten inte med sådan skada.

I allmänhet är prognosen för personer som lever med en aneurysm ogynnsam. I mer än fem år har bara en fjärdedel av patienterna lyckats överleva hos henne. Hälften av dem dör direkt från brottet i fartyget, och de återstående patienterna - från stroke eller ischemisk hjärtsjukdom.

Vanligtvis anses expansionen av hjärt-aortan med en diameter på mer än 5 cm anses vara livshotande och kräver omedelbar intervention. Förutom när det gäller mycket äldre patienter.

Brotet av hjärtatortan i medicin anses vara ett akut tillstånd som kräver brådskande kirurgisk ingrepp. Aortdissektion är ett tillstånd som föregår dess brist, under denna period strömmar blodet mellan skikten på kärlväggen och främjar dess ytterligare delaminering. Vanligtvis går inte mer än några timmar från början av denna process till fullständig bristning av alla tre skikten av kärlväggen. Med aorta-dissektion behöver patienten en brådskande operation. Om detta inte är gjort kommer patienten inte att leva längre än några dagar.

Steg och typer av kärlväggen

Så vad är detta - aorta dissektion och hur uppstår det? Denna patologi hos kärlen utvecklas enligt följande: på grund av en minskning av nivån av kollagenstrukturer och uttining av kärlens inre membran ökar mellanrummen mellan de inre skikten i aortamuren. Det börjar bli blod, på grund av vad detta gap är ännu bredare. Detta stör det normala blodflödet i kärlet och provar exfoliering i dess väggar mer och mer. Som ett resultat av en sådan process tål inte aortan blodets ökande inre tryck och kan spränga vid någon sekund.

Den öppna inre blödningen leder mycket snabbt till patientens död.

Aortaväggen består av tre lager. Aorta-dissektionen börjar alltid med en kränkning av det inre kärlets inre, eftersom blodet suger och samlar mellan de inre och mellersta lagren, sedan mellan mitten och yttre. Vid aortabrott bryts det yttre lagret sist. Beroende på lokaliseringen av aneurysmen är alla vaskulära rupturer uppdelade i två typer: proximala och distala stratifiering. I det första fallet är exfoliating aorta i den stigande uppdelningen, senare är det möjligt att gå till den nedstigande delen av den. Distal kallad aorta dissektion, som uteslutande förekommer i nedstigande sektionen. Om ett av skikten i kärlet slits, kommer processen för väggskiktning att accelerera på grund av det ökande trycket.

Beroende på hur länge aorta-dissektionen uppstår är det vanligt att skilja tre steg i denna process. På det stadium som kallas akut, inträffar stratifiering och efterföljande ruptur av aneurysmet om ett par dagar. Det akuta scenet präglas av det största antalet fall av patientdöd. Fall där aorta dissektion varar 2-4 veckor är relaterade till andra etappen. Den mest gynnsamma prognosen för patientens funktion och för hans längre liv ges i tredje etappen, när processen tar flera månader eller år. I det här fallet har läkare tid att hjälpa patienten och rädda sitt liv, tills aortan bryts.

Orsaker till aneurysm

Människor som bryr sig om hälsan hos deras kardiovaskulära system är intresserade av frågan om varför det finns en aneurysmbrott, och vilka faktorer bidrar till utvecklingen av denna vaskulära patologi? En person kan leva många år och inte gissa om förekomsten av ett aneurysm i ett fartyg. Den härligheten och faran för denna sjukdom är just att den fortsätter utan några manifestationer. Men samtidigt riskerar patienten sitt liv varje sekund, eftersom fartyget kan spränga när som helst, och om några minuter väntar en person på ett dödligt utfall.

Den högsta risken för aortabrott i en aneurysm är hos äldre (över 60), patienter med blodtrycksförändringar, rökare och personer med hjärtsjukdom. En patient som diagnostiseras med aorta-dissektion bör undvika aktiv fysisk aktivitet, eftersom det är mycket stor sannolikhet för att detta kommer att leda till en bristning. I andra liknande situationer, när belastningen på hjärtat växer, trycket ökar, hjärtfrekvensen ökar, ökar risken för aneurysmbrott ibland.

Sjukdomar som framkallar förekomsten av aneurysmer

I ett antal sjukdomar kan aortan expandera hos en person som i framtiden kan leda till en aneurysm. Dessa inkluderar en sjukdom som Marfan syndrom. Detta är en allvarlig ärftlig sjukdom, manifesterad i patologier av bindväv. Utan korrekt behandling bor patienter som lider av denna sjukdom vanligen inte mer än 35 år. Dödsorsaken hos sådana patienter är vaskulär ruptur eller hjärtsvikt.

Fibro-muskulär dysplasi är en annan sjukdom som provar förekomsten av en aneurysm. Detta namn innebär en viss patologi hos artärerna, varigenom den vaskulära elastiska vävnaden ersätts av fibrös vävnad. Och detta leder i sin tur till en minskning av blodkärlens lumen och kränkningen av blodflödet.

Ateroskleros är en sjukdom som manifesteras av en patologisk process i kärlens väggar, som deformerar sina väggar och orsakar stratifiering. Behandling av ateroskleros innebär en kombination av olika terapier och mediciner. Patienter med svår ateroskleros har visat sig ha operation.

Ju tidigare behandling är igång, desto större chanser är att undvika bristande aorta och rädda patientens liv.

Genom utvecklingen av ett aneurysm kan orsaka skada, inflammatoriska och infektiösa sjukdomar (t ex syfilis), kronisk lungsjukdom, aorta medionekroz (kallas medionekroz Erdheim).

Patienten måste ta hänsyn till det faktum att risken för aneurysm i ett annat område av fartyget efter operation är högt. Därför måste han noggrant övervaka sin hälsa och inte försumma förebyggande åtgärder för att förhindra återfall. Kom ihåg att infarkt och aortabrott är orsakerna till de flesta fall av dödsfall hos patienter.

Ruptur av aorta av orsaken

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är aorta-brottet, vilken typ av sjukdomar det provocerar. Symptom på stratifiering, chans att överleva med partiell eller fullständig bristning.

 • Orsaker till sjukdom
 • Steg och typer av patologi
 • symptom
 • diagnostik
 • Behandling, första hjälpen
 • förebyggande
 • prognoser

När aortabrud (separation) uppstår, är ett, två eller alla tre skikten av detta kärls väggar helt eller delvis skadade. Orsakerna till detta fenomen är kroniska sjukdomar i aortan. En komplett paus är en väldigt farlig patologi som kräver akut läkarvård. Om du inte omedelbart börjar behandla, leder sjukdomen till döden.

Vid de första symptomen på stratifieringen av detta vitala kärl, konsultera en angiosurgeon. Om han inte är på ditt sjukhus, gå till en vanlig kirurg. Kontrollera också regelbundet om du lider av sjukdomar som leder till stratifiering. Sjukdomen är bättre förebyggd än att försöka bota, eftersom med en fullständig bristning av aortan har även sjukvården ofta inte den förväntade effekten.

Ibland, till exempel, med en långsam kronisk aorta-brist - med hjälp av operation kan du botas helt, men i allmänhet har denna patologi en ogynnsam prognos.

Varför kan aortan bryta?

Orsaker till aorta ruptur - dess kroniska sjukdomar:

Aortic dissektion kan också prova sjukdomar i andra organ som ger komplikationer till kardiovaskulärsystemet:

En annan faktor som kan prova brottet i huvudkärlet i kroppen är ett trauma mot buken eller bröstkorgen.

Öka risken för stratifiering av aorta, dåliga vanor, fetma, stress, hypodynami och ålder över 65 år.

Steg och typer av sjukdom

Aorta dissektion kan påverka någon av dess avdelningar:

 • uppåt,
 • båge,
 • bröstkorgsdelen,
 • buken.
Aortavdelningar

Beroende på avdelningen, vars integritet är trasig, på grund av en aortabrist kan det finnas komplikationer i arbetet hos olika inre organ.

Stratifieringen av detta viktiga kärl sker i flera steg:

Beroende på hur snabbt patologin utvecklas utmärks tre former av det:

De mest fördelaktiga prognosläkarna ger i kronisk form, eftersom det i det här fallet är möjligt att ge patienten den nödvändiga hjälpen i tid. I händelse av akut snabbtflödande form av aorta-brist (fartyget kan helt brista en dag), börjar läkare ofta att handla för sent.

symptom

Beroende på sjukdomsstadiet och dess lokalisering kan det manifesteras på olika sätt:

diagnostik

Om aorta börjar att delaminera uppströms sektionen (nära hjärtat), kan läkarna förvirra sjukdom med en hjärtinfarkt - i vilket fall patienten ordineras vid första EKG. När aorta-brist på ett kardiogram inte visar tecken på hjärtattack kan ett kardiogram innehålla manifestationer av koronarinsufficiens.

Därefter förskrivs patienten angiografi av aortan (en kontrastradiograf på kärlet). Beroende på lokalisering av smärta, undersöker läkaren den stigande avdelningen, båg-, bröst- eller bukavdelningen. Angiografi kan avslöja patologiska förändringar i aortan, till exempel utvidgningen (aneurysm) och ruptur. Emellertid är det tidiga skedet av aorta-brottet - ett brott mot integriteten hos fartygets inre skal - inte synligt på angiografi.

Om det behövs, för den mest exakta diagnosen - har patienten tilldelats en CT-skanning. Detta är den mest exakta metoden för diagnos, dess enda nackdel är hög kostnad.

Datortomografi är den mest exakta metoden för att diagnostisera aorta-brott

Behandling, första hjälpen

Om du har några symtom kallar du eller någon från din familj omedelbart en ambulans.

Första hjälpen

Väntar på proffs kan hjälpa patienten första hjälpen:

Vid ankomsten kommer läkare att agera enligt situationen. Innan du tar offeret till en sjukhus, kommer de att ge honom symptomatisk hjälp.

Symtomatisk behandling utförs av ett ambulanslag

Behandling på sjukhuset

Vid ankomsten till sjukhuset vidtas åtgärder för att sluta blöda.

Det enda sättet att bota aorta bristning - akut kirurgiskt ingrepp: utbyte av den skadade delen av aorta särskilda protesen. Det finns två alternativ för operationen:

förebyggande

En sådan fruktansvärd patologi är bäst förhindrad. För detta är det först och främst att bli av med orsaken som kan provocera den. Om du lider av de sjukdomar som anges i första delen av artikeln - rikta alla ansträngningar till deras behandling.

Eftersom den vanligaste orsaken till aorta sönderfall är dess aneurysm - godkänna operationen när den detekteras.

Prognoser för patologi

Om aortan bryts helt, är prognosen extremt ogynnsam: cirka 90% av patienterna dör. Detta beror på sådana faktorer:

 • otrolig ankomst av ambulans;
 • felaktig diagnos
 • för mycket blödning till vitala organ, där även kirurgi inte kan hjälpa till
 • svår tolerans av allmän anestesi och kirurgiskt ingripande av äldre människor.

Vid tidigare stadier av stratifiering är chanserna att överleva mycket högre, speciellt om du omedelbart konsulterar en läkare. Kirurgiskt ingripande garanterar återhämtning, men riskerna i samband med själva operationen förblir.

Ruptur av aorta-aneurysmen

Ruptur av aorta-aneurysmen - detta är en aorta-aneurysm i form av en inre väggkanal som bildas som ett resultat av att det inre skalet riva och stratifierande kärlväggen med blod som kommer genom defekten. Blod tränger in i väggarna, separerar skikten av aortan och skapar ett blodfyllt hålrum. Oftast sker detta i uppåtgående eller pectoral aorta, men kan också förekomma i bukregionen. Akut exfolierande aneurysm kräver brådskande kirurgisk ingrepp

. patofysiologi

 • Blod ackumuleras i aortas väggar och delar upp sina lager.
 • Under blodtrycket expanderar aneurysmen.
 • Som ett resultat av kränkningen av blodcirkulationen störs hjärtaktiviteten.
 • Riskfaktorer inkluderar hypertension, ateroskleros, medfödda defekter och bindvävssjukdomar, såsom Marfan syndrom.

Initial inspektion

 • Kontrollera andning - djup, frekvens, kvalitet.
 • Kontrollera patientens medvetenhetsnivå.
 • Kontrollera patientens vitala parametrar.
 • Kontrollera kardiovaskulär status, bestämma vilken patients perifera puls som är svag eller trådlik, kontrollera hjärtans puls, jämföra frekvens och styrka.
 • Kontrollera om det finns ljud i hjärtat.
 • Be patienten att karakterisera arten av smärtan (för denna aneurysm präglas av smärta, beskriven som plötslig, smärtsam, riva från insidan).

Första hjälpen

 • Ständigt övervaka hjärtets arbete, gör ett 12-rads elektrokardiogram.
 • Ge ytterligare tillträde till syre, vid behov använd endotracheal intubation eller ventilation.
 • För att bedöma blodförlusten, gör ett blodprov för hemoglobin och hematokrit.
 • Se till att blod och vätskor är tillräckliga för att normalisera hjärtats arbete.
 • Använd antihypertensiva läkemedel för att minska blodtrycket och normalisera systolisk.
 • För att minska smärta, använd morfin.
 • Använd inotropa substanser, som propranolol, för att minska belastningen på hjärtat.

Uppföljningsåtgärder

 • Håll ögonen på tecknen på patientens liv.
 • Titta på förändringar i patientens tillstånd. Ring omedelbart läkaren om hypotension, takykardi, cyanos, trådliknande puls uppträder.
 • Förbered patienten för ett ekokardiogram, en röntgenstråle, magnetisk resonansbildning.
 • För att bedöma njurarnas arbete är det nödvändigt att göra test (urea clearance, kreatinin, elektrolytnivå).
 • Förbered patienten för operation.

Varför finns det ett hjärtsprickning

Orsaker till hjärtsprickning:

 1. Ett hjärtsprickning är möjligt om en person med hjärtinfarkt har fått medicinsk behandling mer än en dag senare. Och du borde veta att med en andra hjärtinfarkt är risken för bristning något mindre än vid den första. Detta beror på bildandet efter den primära sjukdomen i ärrvävnad, resistent mot ischemi och hypoxi.
 2. Djupt och allvarligt skadat hjärtmuskulatur. Detta inträffar med transmuralt myokardinfarkt.
  Om patienten aldrig lider av hjärtsjukdom, men den första attacken ledde till hjärtinfarkt.
 3. Den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt är en trombos. Om tiden att börja ta blodförtunnande läkemedel, kommer det koronarutflödet av blod att återställas och risken för brott i hjärtmuskeln minskar flera gånger.
 4. Ofta, omedelbart efter att smärtan försvunnit, börjar offret leda ett välbekant liv. Men för ett försvagat hjärta är detta oacceptabelt, med för mycket belastning på hjärtat kommer det att bli en paus.
 5. Anfall av angina kan bli vanligare efter den första hjärtattacken. Detta tidiga efterinfarkt är farligt med hjärtsprickning.

Att ta mediciner som innehåller hormoner och antiinflammatoriska ämnen under lång tid stannar bildandet av ärrvävnad i området för den skadade hjärtmuskeln. Följaktligen är den försvagade delen av myokardiet mer benägen att brista.

Enligt statistiken lider det rättvisa könet oftare av denna skada.

Ventrikulär och ventilskada

Mer allvarlig hjärtskada slutar dödlig, under en mycket kortare period. Glöm inte att snabb hjälp hjälper dig att rädda en persons liv, du kan inte blunda för uppenbara symptom. Denna patologi kan delas in i tre grupper:

Sen och tidig skada

För de första två dagarna efter hjärtinfarkt är tidig hjärtbrott karakteristisk. Detta beror på nekros av muskelvävnad i frånvaro av ett ärr.

I detta fall är hjärtbrottet på grund av sträckning och utrotning av en omfattande del av myokardiet med samtidig hypertension. För att uttrycka det enkelt, har ostyrd hjärtmuskel efter en hjärtattack drabbats av en tung belastning.

Externa och inre skador på ventrikeln och ventilen

En yttre bristning är hjärtens ventrikulära ruptur. Sådana diskontinuiteter observeras i större utsträckning hos kvinnor i åldrarna 40-60 år. Kännetecknande för detta mellanrum för dem som lider av högt blodtryck.

Vid externa diskontinuiteter observeras två steg. Det pre-diskontinuerliga scenet, där det finns en akut smärta i bröstet, avger i scapula. Att ta nitroglycerin och smärtstillande medel hjälper inte.

Ibland finns chocksymtom - en snabb minskning av blodtrycket, patienten förlorar medvetandet, en minskning av pulsfrekvensen, en klibbig kall svett visas på patientens ansikte.

En inre ruptur är rupturen hos interventrikulär septa eller papillära muskler som säkerställer ventilernas normala funktion (ventilbrott). Med inre rupturer fyller blodet mycket snabbt hjärtens inre kavitet, det finns en signifikant svullnad i lungorna på grund av blodstagnation i bröstområdet.

Långsam riva

Denna paus kan variera från en timme till en vecka. Den är formad av en liten blödande ruptur. Blodet som skiljer sig från det tjocknar och bildar en trombos.

Samtidiga symptom orsakar allvarligt obehag för patienten:

 • svår smärta, som inte kan avlägsnas av läkemedel
 • kall svett;
 • huden blir grå;
 • illa kände kulor;
 • ofta arytmi.

Om klyftan inte ökar kan symptomen försvinna, och trycket återgår till normalt.

Användbar video om ämnet

Titta på videon om det här ämnet

Essensen av aorta skada

Vid första ögonkastet kan hjärtats aorta-brist (aneurysm) förväxlas med hjärtsprickning. Men det här är olika sjukdomar.

Hjärnans aorta brott är försvagningen av de kärlväggar på vilka en aneurysm uppstår. Det är hon som, fylld med blod, kan riva när som helst.

Detta leder till en skarp fyllning av pleuralhålan med blod och offerets död.

Orsaker och symtom på en aneurysm

 • rökning;
 • Naturliga förändringar i vävnad med ålder, särskilt för män;
 • arteriell ateroskleros;
 • kroniska lungsjukdomar;
 • Närvaron av nära släktingar som har haft aortabrott
 • hypertoni;
 • infektionssjukdomar som förstör blodkärlens väggar (syfilis).

Symtom visar en aneurysmbrott som liknar ett hjärtsprickning:

 • Det finns en uttalad smärta i bröstet och avger i scapulaen;
 • abrupt förändring i blodtrycket, normaliserat efter medicinering;
 • känsla av svaghet;
 • dåligt kände puls;
 • nedsatt medvetenhet
 • Skillnaden är illamående och kräkningar.

Effektiva metoder för att behandla denna skada

Självläkning är inte möjligt hemma. Utan akut medicinsk behandling kommer patienten snabbt att dö.

För preoperativperioden är det lite tid, eftersom hjärtoperation är brådskande. Vid denna tidpunkt försöker man att stabilisera blodets rörelse genom artärerna.

Gör så här genom att använda följande metoder:

 1. Installation av en speciell enhet för att upprätthålla hjärtans grundläggande funktion. Denna metod hjälper till att lindra stressen från hjärtat och lämna nödvändig blodtillförsel till andra organ.
 2. Intravenös administrering av lösningar som minskar vaskulär resistans
 3. Avlägsna överskott av vätska från perikardial muskel med en nål för att minska trycket på hjärtat.
 1. Öppna hjärtkirurgi. Med denna operation sys brottet med speciella kuddar eller en "patch" tillverkad av syntetik är installerad.
 2. Med en sluten operation installeras denna patch under kontroll av en röntgeninstallation.
 3. I fallet med aortabrott, avlägsnas bukningsområdet hos kärlväggen. Efter det här stället är installerat patch.
 4. Förflyttning av koronararterien genomförs för patienter med svår ateroskleros. I detta fall, för blodflödet, skapas ytterligare vägar och stänger sina egna vägar av blodflöde genom hjärtat.
 5. Byte av mitralventilen med en mekanisk.
 6. Med tårar placerade på hjärtans topp är det skadade området avlägsnat.
 7. Om hjärtat är oförbrukbart eller skadans område är för omfattande, söks en lämplig givare och hjärttransplantation utförs.

Vid tårar är det extremt viktigt att kontakta sjukhuset i tid. Patienter med liten, självstängd trombusbrott, i sällsynta fall, lever mer än 2 månader utan ordentlig behandling.

Även vid tidig behandling dör omkring hälften av patienterna med bristande överensstämmelse med rehabiliteringsrekommendationer, eftersom sömmarna tenderar att avvika även under låga belastningar.

Varför är aortan sönder?

Vid dissektion av aortan bryts integriteten hos dess inre skikt, varför blodet som cirkulerar genom kärlet ackumuleras mellan mitten och utsidan. Om störningen av det yttre skiktet av kärlet av någon anledning störs, uppträder aortabrott. En akutsjukvård måste ges till en person, annars skulle ett sådant tillstånd hota honom med döden.

Processen av aorta-brott är villkorligt uppdelad i tre steg:

 1. Akut - aortan stratifierar i två dagar. Staden kännetecknas av en hög sannolikhet för döden, eftersom sjukdomen utvecklas snabbt, på grund av vad en person inte har tid att få första hjälpen.
 2. Subakut - aorta dissektion tar från 2 veckor till en månad.
 3. Kronisk - utvecklingen av patologi kan ta flera år. Om aorta-dissektion diagnostiseras kommer patienten att behandlas, vilket minskar risken för dödsfall.

Faren för en aorta-aneurysm är den asymptomatiska utvecklingen av patologi. Detta händer när stratifiering i kärlets bukdel. Sjukdomen diagnostiseras med röntgen i bröstet eller med ultraljudsundersökning av hjärtat. Fonokardiografi kommer också att hjälpa till att bestämma de patologiska processerna i hjärtat och kärlen, vilket indikerar en aneurysm. Elektrokardiogrammet i detta fall kommer att vara uninformativt eftersom det inte ger specifika tecken på sjukdomen. Men om aneurysmen har nått en imponerande storlek och är lokaliserad i bröstområdet, kan den pressa angränsande organ och orsaka:

 • andfåddhet och hosta om luftstrupen är squashed;
 • obehag vid sväljning: komprimerad matstrupe;
 • svullnad i ansikte och nacke: den övre ihåliga venen är komprimerad;
 • smärta i hjärtat av regionen: den diafragmatiska nerven är fasthållen.

skäl

Aorta brott uppstår på grund av den gradvisa gallringen av dess väggar, vilket orsakas av:

 1. Ateroskleros - aorta förändras på grund av bildandet av plack, förminskar lumen i kärlet och försvagar dess väggar.
 2. Aortit är en sjukdom som åtföljs av inflammation i det största kärlet.
 3. Syndrom Marfan - medfödd patologi av bindväv.
 4. Smittsamma sjukdomar, som gradvis förstör blodkärlen (tuberkulos, syfilis, etc.).
 5. Ärftlig faktor.
 6. Skador på bröstet och bukhinnan.

I riskgruppen ingår också gravida kvinnor, män över 60 år och personer som är intensivt inblandade i sport.

symptom

Om en aneurysm bröt i bukhålan, kommer personen att känna akut smärta och samtidigt en krusning i buken. Smärtsamma känslor slutar inte ens efter att ha tagit smärtstillande medel. Intraperitoneal blödning åtföljs av:

 • blekhet;
 • kränkning av hjärtats rytm;
 • anemi;
 • hypotoni;
 • kräkningar;
 • hicka;
 • svettning.

Om aortan bryts upp i retroperitonealutrymmet känns personen intensiv oupphörlig smärta i vänster sida av buken och i nedre delen av ryggen.

I det fall då hematom som bildas som ett resultat av blödning kontraherar iliacartärerna, utvecklar personen fotkemi. Kompressionen av hematomen hos Adamkiewicz-artären leder till ryggmärgs ischemi, på grund av vilken personen har inkontinens av urin, avföring och brist på känslighet under platsen för lokalisering av rupret.

Om aortan bryts med bildandet av en kommunikation med det sämre vena cava-systemet, utvecklar patienten symtom på hjärtsvikt. I detta fall känner en person en minskning av styrka, tyngd i benen och i högra övre kvadranten. I vissa fall uttalas det venösa mönstret på benen och buken.

Om en person har liknande symptom måste du omedelbart ringa en ambulans. Före ankomsten av medicinska laget är patienten försedd med första hjälpen:

 1. Lägg på en vågrät yta, höja huvudet.
 2. Lugna ner.
 3. Ge inte dryck och mat.
 4. Ge en tablett nitroglycerin.

Patienten med misstänkt ruptur av det största kärlet är på sjukhus i den vaskulära kirurgiska avdelningen för att utföra en omedelbar operation.

behandling

Det finns inga kontraindikationer för operationen med en aortabrott. Kirurgisk ingrepp utförs även med oliguri och svår chock. Först av allt stoppas patienten blödning. För att göra detta, använd följande metoder:

 • kompression av aortan ovanför bristplatsen med en tuffer eller en spegelkompressor;
 • införandet av en klämma på ett rivet fartyg;
 • införandet av en ballongkateter genom ett snitt i aneurysmens främre region.

Efter stopp av blödning utförs resektion av aneurysmen och införande av protesen. Om nödvändigt, återställ blodflödet till njurs- och viscerala artärer. Idag används endovaskulär (intravaskulär) kirurgi i stor utsträckning.

förebyggande

För att förhindra en aorta-aneurysm som hotar brottet är det nödvändigt att skydda oss mot påverkan av faktorer som bidrar till utvecklingen av hjärt- och blodkärlssjukdomar. En person bör avstå från att röka, alkoholmissbruk och fettmjölk med högt kaloriinnehåll. Äldre och risk att utveckla aneurysm bör kontrolleras regelbundet av en kardiolog.