Huvud / Angina pectoris

Hur utförs rehabilitering efter hjärttransporttransplantation?

Idag tänker få människor på vad som är hjärtförbättring efter hjärtinfarkt, hur mycket de lever efter omkörning av hjärtkärlen och andra viktiga stunder tills sjukdomen börjar utvecklas.

Radikal lösning

Ischemisk hjärtsjukdom idag är en av de vanligaste patologierna i cirkulationssystemet. Tyvärr ökar antalet patienter varje år. Som en följd av kranskärlssjukdom på grund av otillräcklig blodtillförsel till hjärtmuskeln uppstår skador. Många ledande kardiologer och terapeuter i världen har försökt att bekämpa detta fenomen med hjälp av tabletter. Men fortfarande är coronary artery bypass transplantation (CABG) fortfarande en radikal, men det mest effektiva sättet att bekämpa en sjukdom som har bekräftat sin säkerhet.

Rehabilitering efter CABG: de första dagarna

Efter det kirurgiska ingripandet av aortokoronär skakning placeras patienten i intensivvårdsenheten eller återupplivningsavdelningen. Vanligtvis fortsätter vissa anestetikers verkan en stund efter att patienten vaknat efter anestesi. Därför är den ansluten till en speciell enhet som hjälper till att utföra andningsfunktionen.

För att undvika okontrollerade rörelser som kan skada lederna i ett postoperativt sår, dra katetrar eller avlopp, och koppla loss droppen, patienten fixeras med hjälp av specialanordningar. Elektroder är också anslutna till det, vilket fixar hälsotillståndet och tillåter medicinsk personal att kontrollera frekvensen och rytmen av sammandragningar i hjärtmuskeln.

På den första dagen efter denna operation utförs följande manipulationer på hjärtat:

 • Patienten tar ett blodprov;
 • Röntgenundersökningar utförs;
 • Elektrokardiografiska studier utförs.

Även på den första dagen avlägsnas andningsröret, men magsröret och dränering i bröstet förblir. Patienten andas redan helt och hållet andas.

rådet vid detta återhämtningsstadium är det viktigt att den opererade personen är varm. Patienten är insvept i en varm- eller ullfilm, och för att undvika stagnation av blod i underbenens kärl bär speciella strumpor.

För att undvika komplikationer, träna inte fysiskt utan att rådgöra med en läkare

Patienten på den första dagen behöver vila och vård av medicinsk personal, som bland annat kommer att kommunicera med sina släktingar. Patienten ligger bara. Under denna period tar han antibiotika, smärtstillande medel och sedativa. Inom några dagar kan en något förhöjd kroppstemperatur observeras. Detta anses vara en normal reaktion av kroppen till kirurgisk ingrepp. Dessutom kan det vara svår svettning.

Uppenbarligen, efter aortokoronär skakning, behöver patienten extern vård. Med hänsyn till den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet är det i varje enskilt fall av en individuell karaktär. Till att börja med är det tillåtet att bara sitta och gå in i rummet. Efter ett tag är det redan tillåtet att lämna rummet. Och bara vid tidpunkten för urladdning kan patienten gå länge längs korridoren.

rådet I lutande läge rekommenderas patienten att stanna i flera timmar, medan han ändrar sin position, vänd från sida till sida. Förlängd liggande på ryggen utan fysisk aktivitet ökar risken för utveckling av kongestiv lunginflammation på grund av ackumulering av överskott av vätska i lungorna.

Om en hypodermär ven används som en transplantation på motsvarande ben kan kalvets ödem observeras. Detta sker även om funktionen hos en ersatt venå har tagit på sig mindre blodkärl. Detta är anledningen till att patienten rekommenderas att bära stödjackor av elastiskt material i 4-6 veckor efter operationen. Dessutom i sittläget måste detta ben lyftas något för att inte störa blodcirkulationen. Efter några månader löser svullnaden.

Ytterligare rekommendationer

Vid återvinning efter operationen är patienterna förbjudna att lyfta vikter över 5 kg och utföra träning med tung belastning

Suturer från benet tas bort en vecka efter operationen och från bröstet - strax före urladdning. Läkning sker inom 90 dagar. I 28 dagar efter operationen rekommenderas inte patienten att sitta bakom ratten för att undvika skador på båren. Sexuell aktivitet kan bibehållas om kroppen tar upp en position där belastningen på bröstet och axlarna minimeras. Återgå till arbetsplatsen kan vara en och en halv månad efter operationen, och om arbetet är stillasitt, då tidigare.

Totalt efter rehabilitering efter koronarartärtransplantation tar rehabilitering upp till 3 månader. Det innebär en gradvis ökning av träningsbelastningen under träningen, vilket måste göras tre gånger i veckan i en timme. Samtidigt får patienterna råd om den livsstil som måste bibehållas efter operationen för att minska sannolikheten för progression av hjärt-kärlsjukdom. Detta inkluderar rökavbrott, viktminskning, särskild näring, konstant kontroll av kolesterol i blodet och blodtrycket.

Diet efter CABG

Även efter urladdning från sjukhuset, måste du vid hemma följa en viss kost, som kommer att utse en läkare. Detta kommer att avsevärt minska risken att utveckla hjärtsjukdomar och blodkärl. En av huvudprodukterna, vars användning måste minimeras, är mättade fetter och salt. Trots allt garanterar den utförsäljning inte att det i framtiden kommer att finnas några problem med atria, ventriklar, kärl och andra delar i cirkulationssystemet. Riskerna med denna ökning betydligt om man inte följer en viss diet och leder en sorglös livsstil (fortsätt röka, dricka och inte göra gymnastik).

Det är nödvändigt att strikt följa kosten och då behöver du inte återigen möta de problem som ledde till kirurgisk ingrepp. Det kommer inga problem med transplanterade ådror som ersätter koronararterier.

rådet förutom kost och gymnastik är det nödvändigt att observera din egen vikt, vars överskott ökar bördan på hjärtat och därigenom ökar risken för återfall.

Möjliga komplikationer efter CABG

Djup venetrombos

Trots det faktum att denna operation lyckas i de flesta fall kan följande komplikationer inträffa under återhämtningsperioden:

 • Trombos av kärl i nedre extremiteterna, inklusive djupa vener;
 • blödning;
 • Sårinfektion
 • Bildning av en keloidärr;
 • Brott mot hjärncirkulationen;
 • Hjärtinfarkt;
 • Kronisk smärta i snittets zon;
 • Förmaksflimmer
 • Bröstbenets osteomyelit;
 • Insolvens av sömmar.

rådet tar statiner (läkemedel som sänker kolesterol i blodet) före CABG minskar risken för olika atriska sammandragningar efter operationen.

Fortfarande är en av de allvarligaste komplikationerna perioperativt myokardinfarkt. Komplikationer efter CABG kan uppstå på grund av följande faktorer:

 • Uppskjuten akut koronarsyndrom;
 • Instabil hemodynamik;
 • Förekomsten av svår angina
 • Ateroskleros av carotidartärer
 • Vänster ventrikulär dysfunktion.

Risken för komplikationer i den postoperativa perioden är störst för kvinnor, äldre, diabetiker och patienter med njurinsufficiens. Noggrann granskning av atria, ventriklar och andra delar av det viktigaste mänskliga organet före operationen kommer även att bidra till att minska risken för komplikationer efter CABG.

Regler för rehabilitering efter hjärtkirurgi

För att minska sannolikheten för komplikationer efter operation för aortokoronär skakning och för att öka fysisk och social aktivitet utförs hjärtrehabilitering. Det omfattar terapeutisk näring, dosdoseringsregime, förebyggande medicinering och rekommendationer för patienternas livsstil. Dessa aktiviteter utförs hemma och i specialiserade sanatorier.

Läs i den här artikeln

Så är rehabilitering efter hjärtkirurgi viktig?

Efter operationen minskar symtomen på ischemisk hjärtsjukdom hos patienter, men orsaken till förekomsten försvinner inte. Tillståndet i kärlväggen och nivån av aterogena fetter i blodet förändras inte. Detta innebär att det finns risk för att de andra grenarna i kransartärerna minskar och försämringen av välbefinnandet med återkomst av tidigare symtom.

För att helt återvända till ett helt liv och inte oroa sig för risken för att utveckla vaskulära kriser, måste alla patienter genomgå en fullständig behandling med återställande behandling. Detta kommer att bidra till att den nya shuntens normala funktion förhindras och att den stängs av.

Mål för rehabilitering efter vaskulär bypassoperation

Cardiac bypass-kirurgi avser allvarliga kirurgiska ingrepp, så rehabiliteringsaktiviteter syftar till olika aspekter av patienternas liv. Huvuduppgifterna är följande:

 • Aortokoronär bypassoperation

för att förhindra komplikationer av operationen, för att återuppta hjärtats arbete i sin helhet;

 • anpassa myokardiet till nya cirkulationsförhållanden
 • att stimulera processerna för restaurering av skadade områden;
 • att konsolidera resultaten av shunting;
 • inhibera progressionen av ateroskleros, IHD, hypertoni;
 • anpassa patienten till psykisk, fysisk stress
 • att skapa nya hushålls-, sociala och arbetskunskaper.
 • Vilken typ av rehabilitering behövs de första dagarna efter operationen

  Efter överföring av patienten från intensivvården till vanliga avdelningen är huvudriktningen för återhämtning normalisering av andning och förebyggande av stagnation i lungorna.

  För detta ändamål rekommenderas en övning som t.ex. uppblåsning av en gummigyckel (boll, boll).

  Vibro-massage utförs över lungområdet, genom lätta denteringrörelser. Så ofta som möjligt måste du ändra positionen i sängen och efter kirurgens tillåtelse att ligga på hans sida.

  Det är viktigt att gradvis öka motoraktiviteten. För detta, beroende på hälsotillståndet, rekommenderas patienter att sitta på en stol och sedan gå runt församlingen, korridoren. Kort före urladdningen måste alla patienter självständigt klättra uppför trappan och gå i frisk luft.

  Efter att ha kommit hem: När det är angeläget att se en läkare, planerade besök

  Vid utskrivning utser doktorn normalt datum för nästa planerade samråd (1 till 3 månader) hos den medicinska institutionen där kirurgisk behandling utfördes. Detta tar hänsyn till komplexiteten och volymen av shunting, närvaron av patientens patologi, som kan komplicera den postoperativa perioden. Inom två veckor måste du besöka en distrikts doktor för uppföljningsvård.

  Om det finns tecken på eventuella komplikationer, ska hjärtkirurgan omedelbart kontaktas. Dessa inkluderar:

  • Tecken på inflammation i postoperativ sutur: rodnad, ökad smärta, urladdning;
  • ökad kroppstemperatur;
  • ökande svaghet;
  • andfåddhet;
  • plötslig viktökning, svullnad;
  • attacker av takykardi eller oregelbundenhet i hjärtats arbete;
  • svår smärta i bröstet.

  Livet efter hjärtkörtelkirurgi

  Patienten bör förstå att operationen gjordes för att gradvis normalisera blodcirkulationen och metaboliska processer. Detta är endast möjligt om du uppmärksammar ditt tillstånd och byter till en hälsosam livsstil: avslag på dåliga vanor, expansion av fysisk aktivitet och rätt näring.

  Kost för ett hälsosamt hjärta

  Huvudfaktorn för cirkulationsstörningar vid myokardiell ischemi är ett överskott av kolesterol i blodet. Därför måste du utesluta animaliska fetter och lägga till dietprodukter som kan ta bort det från kroppen och förhindra bildandet av aterosklerotiska plack.

  Förbjudna produkter inkluderar:

  • fläsk, lamm, slaktbiprodukter (hjärna, njure, lungor), anka;
  • de flesta korv, konserverat kött, halvfabrikat, beredda malet kött
  • feta sorters ost, keso, gräddfil och grädde;
  • smör, margarin, alla inköpta såser;
  • snabbmat, chips, mellanmål;
  • konfekt, godis, vitt bröd och bullar, puffdekor;
  • alla stekta rätter.

  Dieten bör domineras av grönsaker, bäst i form av sallader, färska örter, frukter, fiskrätter, skaldjur, kokt nötkött eller kyckling utan fett. De första rätterna ska vara kokta vegetarianer och tillsätt kött eller fisk när de serveras. Mjölkprodukter måste välja fettsnål, färskt. Sötmjölkdrycker av hemberedning är användbara. Som en källa till fett rekommenderas vegetabilisk olja. Dess dagliga norm är 2 matskedar.

  En mycket användbar del av kosten är kli från havre, bovete eller vete. En sådan tillsats till mat kommer att bidra till att normalisera tarmens arbete, ta bort alltför stora mängder socker och kolesterol från kroppen. De kan tillsättas, börjar med en tesked, och sedan ökas till 30 gram per dag.

  På vilka livsmedel som är bäst att äta efter hjärtkirurgi, kolla in den här videon:

  Regler för näring och vattenbalans

  Dietmat ska delas - mat tas i små portioner 5 till 6 gånger om dagen. Mellan de tre huvudmåltiderna behöver du 2 eller 3 mellanmål. För kokning, kokning i vatten, ångkokning, stewing och bakning utan olja används. Med överdriven kroppsvikt reduceras kaloriinnehållet nödvändigtvis, och en gång i veckan rekommenderas en utsläppsdag.

  Ångor för ett par

  En viktig regel är begränsningen av bordsalt. Rätter får inte saltas under matlagning, och hela saltnormen (3-5 g) ges på händerna. Vätskan bör också tas i måttlig mängd - 1 - 1,2 liter per dag. Denna volym omfattar inte den första maträtten. Kaffe, starkt te, kakao och choklad rekommenderas inte, såväl som söta kondensdrycker, energi. Absolut förbud åläggs alkohol.

  Fysiska övningar i postoperativ period

  Den mest tillgängliga typen av träning efter operationen går. Det gör att du gradvis kan öka kroppsnivån, det är lätt att dosera, ändra längd och takt. Om möjligt bör detta vara en promenad i frisk luft, med en gradvis ökning av avståndet som reste. Det är viktigt att övervaka hjärtfrekvensen - inte mer än 100-110 slag per minut.

  När ödem i nedre extremiteter rekommenderas, komprimeringsstick eller elastiska bandage på skenorna.

  Speciella uppsättningar terapeutisk gymnastik kan användas, som i början inte ger en belastning på axelbandet. Efter fullständig läkning av bröstbenet kan du simma, springa, cykla, dansa. Det är inte nödvändigt att välja sport med en belastning på bröstet - basket, tennis, lyftvikt, dragning eller uppskjutning.

  Kan jag röka?

  Under påverkan av nikotin finns sådana förändringar i kroppen:

  • blodkoagulerbarheten ökar, risken för blodproppar;
  • kranskärlskärl spasmodisk;
  • Erythrocytes förmåga att överföra syre i vävnader minskar;
  • i hjärtmusklerad ledning av elektriska impulser finns en arytmi.

  Effekten av att röka på progressionen av ischemisk sjukdom uppenbaras även med en minimal mängd rökta cigaretter, vilket leder till behovet av fullständigt övergivande av denna skadliga vana. Om patienten ignorerar denna rekommendation kan operationens framgång reduceras till noll.

  Hur man dricker mediciner efter hjärtinfarkt

  Efter shunting fortsätter läkemedelsbehandling, som är inriktad på sådana aspekter:

  • upprätthållande av en normal nivå av artärtryck och hjärtfrekvens
  • sänka kolesterol i blodet;
  • obstruktion av blodproppar
  • bättre näring av hjärtmuskeln.

  Intimt liv: är det möjligt, hur och från vilken punkt

  Återgå till fulla sexuella relationer beror på patientens tillstånd. Vanligtvis finns inga kontraindikationer för intima kontakter. Under de första 10-14 dagarna efter urladdningen bör man undvika överdriven fysisk ansträngning och man bör välja ställningar där det inte finns något tryck på bröstet.

  Efter 3 månader avlägsnas sådana restriktioner, och patienten kan bara fokusera på egna önskemål och behov.

  När kan jag gå till jobbet, finns det några begränsningar?

  Om den typ av arbetsaktivitet innebär att du arbetar utan fysisk ansträngning, kan du återvända till det 30 till 45 dagar efter operationen. Detta gäller för kontorsarbetare, intellektuella arbetstagare. De återstående patienterna rekommenderas att byta till lättare förhållanden. I avsaknad av ett sådant tillfälle, förlänga antingen rehabiliteringsperioden eller bestå en undersökning av arbetsförmåga för att bestämma handikappgruppen.

  Återställa till ett sanatorium: är det värt att gå?

  De bästa resultaten kan erhållas om återhämtningen sker i specialiserade kardiologiska sanatorier. I det här fallet ges patienten komplex behandling och kost, fysisk aktivitet, som inte kan utföras professionellt självständigt.

  Stora fördelar är konstant observation av läkare, effekterna av naturliga faktorer, psykologiskt stöd. Vid sanatoriumbehandling är det lättare att få nya användbara färdigheter för livet, att vägra skadlig mat, rökning, alkoholintag. För detta ändamål finns det särskilda program.

  Risk att resa efter operation

  Att sitta bakom rattet på en bil är tillåtet en månad efter skakningen, vilket gav en bestående förbättring av välbefinnandet.

  Alla långa resor, speciellt flygningar, måste samordnas med den behandlande läkaren. De rekommenderas inte under de första 2 - 3 månaderna. Speciellt handlar det om en kraftig förändring av klimatförhållandena, tidszoner, resor till höghöjdsområden.

  Innan en lång affärsresa eller semester är det lämpligt att genomgå en hjärtundersökning.

  Handikapp efter hjärtkirurgi

  Riktlinjerna för överföring av medicinsk expertis utfärdas av kardiologen på bosättningsorten. Läkarutbildningen analyserar patientens dokumentation: ett utdrag från avdelningen, resultaten av laboratorie- och instrumentstudier, och genomför också en undersökning av patienten, varefter en funktionshinder kan bestämmas.

  Oftast, efter att ha skakat fartygen, får patienter en tillfällig funktionshinder under ett år, och sedan bekräftas det igen eller tas bort. Vid sådana arbetsbegränsningar behövs ungefär 7 till 9 procent av det totala antalet opererade patienter.

  Vem från patienter kan ansöka om registrering av en grupp funktionshinder

  Den första gruppen är definierad för patienter som, på grund av frekventa attacker av angina och manifestationer av hjärtsvikt, behöver hjälp utanför.

  Koronar hjärtsjukdomar med dagliga anfall och brist på funktion av hjärtat 1-2 klassen antyder uppdraget av den andra gruppen. Den andra och tredje gruppen kan arbeta, men med begränsad belastning. Den tredje gruppen ges med måttliga kränkningar av tillståndet i hjärtmuskeln, som stör den normala arbetsaktiviteten.

  Således kan man dra slutsatsen att patienter efter en operation förbi hjärtkärlen kan återvända till ett helt liv. Resultatet av rehabilitering beror på patienten själv - hur mycket han kan överge dåliga vanor och förändra livet.

  Användbar video

  På rehabiliteringsperioden efter aortokoronär skakning, se denna video:

  Obligatorisk diet föreskrivs efter bypass. Korrekt näring efter operationen av hjärtkärlen innebär en anti-kolesterol diet, på grund av vilken det är möjligt att undvika avsättning av kolesterol. Vad kan jag äta efter AL?

  Kirurgi för att kringgå hjärtkärlen är ganska dyrt, men det bidrar till att förbättra patientens livskvalitet. Hur förflyttar hjärtat bytet? Vilka komplikationer kan inträffa efteråt?

  Det finns smärtor efter stenting som ett svar på interventionen. Men om hjärtat hälls är vänster arm, axeln en anledning till oro. Sedan efter en hjärtinfarkt och stenting kan detta indikera påbörjandet av ett andra infarkt. Varför stämmer det fortfarande? Hur länge kommer obehaget att vara?

  Arrytmi uppstår efter operationen ganska ofta. Orsakerna till utseendet beror på vilken typ av ingrepp som utfördes - RFA eller ablation, shunting, byte av ventiler. En arytmi efter anestesi är också möjlig.

  Om hjärtinfarkt av hjärtat utförs, kommer studien att visa strukturens egenskaper för vidare behandling. Hur gör de det? Hur länge är den sannolika effekten? Vilken typ av träning behövs?

  Stenting utförs efter hjärtinfarkt för att återställa kärlen och minska komplikationer. Rehabilitering utförs med användning av läkemedel. Behandlingen fortsätter och efter. Speciellt efter en stor hjärtinfarkt, kontroll över belastningen, är arteriellt tryck och allmän rehabilitering nödvändig. Har funktionshinder givits?

  LFK börjar efter en hjärtinfarkt från de första dagarna. Övningskomplexet ökar gradvis. För att göra detta bestämmer läkare graden av motionsterapi, till vilken patienten är redo efter hjärtinfarkt och stentning, om någon.

  Rekonstruktion av kärl efter deras brott, trauma, med bildande av trombi etc. Operationer på kärl är ganska komplexa och farliga, kräver hög kvalificering av kirurgen.

  Det är nödvändigt att shunt cerebral kärl i svåra cirkulationssjukdomar, särskilt efter stroke. Konsekvenserna kan förvärra patientens tillstånd utan att följa rehabiliteringsperioden.

  Rehabilitering efter aortokoronär skakning

  • Funktioner av intervention
  • Rehabiliteringsprogram efter CABG
  • De viktigaste anvisningarna för återhämtningsperioden

  Aortokoronär bypassoperation och rehabilitering efter det är nu allmänt tillgänglig och ofta viktiga förfaranden.

  Snabb leverans av kranskärlskirurgi kan avsevärt förbättra hälsan hos patienter med åderförkalkning i aorta och kranskärl och ofta ökar den förväntade livslängden hos dessa patienter.

  Funktioner av intervention

  Kardiologer, tillsammans med de obestridliga fördelar som kirurgisk behandling i sig ger patienter, framhäver i synnerhet vikten av rehabilitering av patienter efter CABG.

  Kirurgiskt ingrepp på bakgrunden av kronisk cirkulationssvikt initialt är en betydande belastning för kroppen, och därmed kvaliteten restaurering av anpassningsförmåga av det kardiovaskulära systemet i många fall avgör framtida status för varje patient.

  I den klassiska versionen, efter avslutad kirurgisk ingrepp för aortokoronär skakning, skickas patienten till intensivvården eller intensivvårdsavdelningen. Detta är nödvändigt för det första medicinsk underhållet av kroppen efter att patienten lämnat anestesen. För att återställa adekvat andning efter operation tar funktionen att ge patienten syre en särskild apparat.

  För att övervaka kroppens allmänna tillstånd i den postoperativa perioden utförs kontinuerlig övervakning av funktionerna och indikatorerna för alla system, inklusive frekvensen och rytmen för hjärtaktiviteten.

  Inom en viss tid efter operationen behöver alla patienter vård. För att återställa hjärtaktiviteten var i optimal takt, i postoperativ period är det mycket viktigt att begränsa nivån på fysisk aktivitet. Valet av begränsningar är individuellt beroende på patientens allmänna tillstånd.

  Vid användning av en autograft (en lårhinne) vid operationen är det nödvändigt att skapa förutsättningar för maximal skakning av motsvarande ben. För detta ändamål används före det ögonblick av ödem resorption och normalisering av perifer blodflöde, elastiska bandage som begränsar limbelastningar som stöder strumporna.

  Läkningen av det postoperativa såret i båren i patienter tar i genomsnitt 45 dagar. Under denna tid är patienten i ett läge med allmänna begränsningar. Bland dem kan du ange ett förbud mot att lyfta vikter över 5 kg, tunga fysiska aktiviteter, rekommendationer för att avstå från att köra bil för en månad efter operationen. Vid varje åtgärd är det också nödvändigt att undvika kroppspositioner med ökad belastning på överkroppen och axelbandet.

  Som regel rekommenderar experter att börja arbeta inte tidigare än 2,5 månader efter återhämtning.

  Rehabiliteringsprogram efter CABG

  I modern hjärtkirurgi under rehabilitering efter CABG menar specialister inte bara rationell hantering av den postoperativa perioden.

  I den klassiska versionen innefattar rehabilitering efter aortokoronär skakning ett väl utformat program för att återställa patientens allmänna tillstånd som helhet och säkerställa lämpligt hjärtflöde i synnerhet.

  Empiriskt bevisat direkt korrelation mellan ett positivt resultat och insatser för patienten och läkaren, som syftar till att i tid förebygga tidiga komplikationer av koronar bypass-kirurgi och förhindra den fortsatta utvecklingen av kranskärlssjukdom och åderförkalkning.

  Det är i detta syfte att postoperativ rehabilitering av patienter som genomgått sådan verksamhet utförs på tre huvudområden och innefattar medicinska, fysiska och psykologiska aspekter av återhämtning.

  Rehabiliteringsåtgärder för patienter efter operationen bygger på principerna om kontinuitet och fas.

  Standardlängden för standardrehabiliteringsprogrammen, inklusive alla steg, är ungefär 6-8 veckor.

  Det första steget (beskrivet tidigare) varar från 10 till 14 dagar och passerar direkt på det kardiovirurgiska sjukhuset. Under denna period förekommer en allmän normalisering av arbetet hos patientens organ och system.

  I det andra steget, som varar i 14-20 dagar, är patienten också i hjärtat av kardiologiska avdelningen. Den tredje etappen (varaktighet från 20 till 30 dagar) genomgår patienten under sanatorium-och-spa-behandling.

  Baserat på dessa tidsgränser bör det noteras att den andra och tredje etappen av rehabilitering innehåller den grundläggande volymen av medicinsk, fysisk, psykologisk och social återhämtning.

  De viktigaste anvisningarna för återhämtningsperioden

  Medicinsk support utvecklas av den behandlande läkaren individuellt för varje patient (beroende på det ursprungliga kliniska tillståndet, operationens gång och organismens allmänna förmågor). Kärnan i läkemedelsbehandling är oftast antiaggreganter, betablockerare, statiner, ACE-hämmare, vitaminer, befästningsmedel.

  Fysisk rehabilitering är inte sämre än betydelse för medicinska metoder. Enligt kliniska normer av fysisk rehabilitering för patienter med kranskärls ympning beräknades för upp till tre månader, och innehåller väl utvecklad, dosen ökas gradvis och kontinuerligt motion.

  De rekommenderas att utföras tre gånger i veckan, den totala varaktigheten av en lektion är 30 minuter till en timme. Från klassens första dagar är naturen av en lätt gymnastik med massageelement, med ytterligare komplikationer och ökning av övningarnas längd.

  Även efter utgången av rehabiliteringsperioden rekommenderas patienter att fortsätta att gå i frisk luft, övningar i andnings gymnastik, klasser på programmet för specialutvalda terapeutiska och sportskomplex.

  Fysiska belastningar ökas gradvis och strikt doseras. Alla övningar utförs under strikt ledning av läkaren. För att förhindra lokala postoperativa komplikationer rekommenderas patienter att utföra övningar med speciella bröstbandage för patienter med kardiovaskulära sjukdomar.

  Stor vikt vid återhämtning av sådana patienter ges till respiratorisk gymnastik, bioresonansbehandling och aeroterapi.

  Fysiska program utförs under kontroll av elektrokardiografi, hjärtfrekvens, blodtryck och grundläggande laboratorieindikatorer.

  En viktig och sista aspekt av patientens rehabilitering och förbättring av livskvaliteten efter CABG är psykologisk rehabilitering. Med patienterna arbetar professionella psykologer, vars åtgärder syftar till att minska konsekvenserna av fysiskt och psykiskt trauma, återkallande av irritabilitet och balansera den totala känslomässiga bakgrunden.

  Enligt erfarenheterna från världskardiologiklinikerna möjliggör harmonisk genomförande av alla punkter i rehabiliteringsprogrammen att signifikant förbättra postoperativa resultat hos patienter med aortokoronär bypass.

  Rehabilitering efter CABG: Vad ska man leta efter?

  Hjärtmuskeln matar på syre, som det tar emot från kransartärerna som kommer till det. På grund av minskningen av dessa kärl, lider hjärtat sin brist och en så kallad ischemisk hjärtsjukdom. CHD Är en kronisk sjukdom, vars grund är en kränkning mellan myokardins behov i syre och dess kvantitet som levereras av hjärtats kärl. Oftast är orsaken till lång förträngning av kransartärerna ateroskleros i sina väggar.

  IHD är en hel grupp sjukdomar, som för närvarande är en av de främsta orsakerna till döden i de utvecklade länderna. Varje år dör cirka 2,5 miljoner människor från sina komplikationer, varav cirka trettio procent är arbetslösa. Men under senare år har betydande framsteg gjorts i behandlingen. Förutom omfattande läkemedelsbehandling (disaggregeringsmedel, statiner, sortaner, b-blockerare och andra), introduceras kirurgiska metoder nu aktivt i Ryska federationen. Ett verkligt genombrott var tidigare koronarartär bypassgraft. CABG Hittills är inte bara en av de mest radikala operationerna utan också en av de mest beprövade, beprövade i klinisk praxis.

  Vad bestämmer hastigheten och kvaliteten på rehabilitering?

  Den första - Tekniken för själva operationen. Således är det troligt att patienter som har använt sin egen artär, har lägre risk för återfall än de som har haft sin egen ven.

  Den andra - Förekomsten av samtidiga sjukdomar före operationen, vilket komplicerar rehabiliteringens gång. Det kan vara diabetes och andra endokrina sjukdomar, högt blodtryck, tidigare stroke och andra neurologiska sjukdomar.

  Den tredje - interaktion mellan patienten och doktorn i den postoperativa perioden, som syftade till att förhindra tidiga komplikationer av CABG och stoppa progressionen av ateroskleros. Bland komplikationerna av skakning, tromboembolism av lungartärerna, djup venetrombos, förmaksflimmer och, viktigare, infektion, är vanligare.

  Därför, för att snabbt återvända patienten till sitt vanliga sätt att utföra livet, genomförs fysisk, medicinsk och psykologisk rehabilitering, vars huvudprincip är överensstämmelse med stadierna. De flesta läkare är överens om att patienterna måste börja flytta efter operationen så tidigt som den första veckan. Huvudrehabiliteringen är cirka två månader, inklusive sanatoriumbehandling.

  Fysisk rehabilitering: den första veckan

  Under de första dagarna efter operationen är patienten i intensivvården eller intensivvården, där narkosläkare och återupplärare hjälper honom. Varaktigheten av åtgärden av enskilda bedövningsmedel är längre än själva operationen, därför patienten andas en gång i tiden den artificiella lungventilationsanordningen (IVL). Vid denna tidpunkt följer läkare sådana indikatorer som hjärtfrekvens (hjärtfrekvens), blodtryck, registrerar ett elektrokardiogram (EKG). Några timmar efter det tas patienten bort från ventilatorn, och han andas helt.

  Att låta patienten rekommenderas på sidan, byta sida om några timmar. Redan samma dag får man sitta ner, nästa - försiktigt komma ur sängen, gör lätta övningar för händer och fötter. På den tredje dagen kan patienten gå längs korridoren, men helst med eskort. Den rekommenderade tiden för promenader är från kl 11 till 13 och från 5 till 7 pm. Löphastigheten bör observeras i början av 60-70 steg per minut med en gradvis ökning, steg på trappan ska vara med en hastighet inte snabbare än 60 steg per minut. Under de första tre dagarna kan det finnas en liten ökning i kroppstemperaturen, vilket är en normal reaktion av kroppen till operationen.

  Just vid denna tidpunkt bör särskild uppmärksamhet ägnas åt andnings gymnastik, läkare kan ordinera aeroterapi och nebulisator inhalationer med bronkodilatatorer. Om kirurger använde sin egen ven som biomaterial, och i synnerhet en stor subkutan ven, skulle kompressionsströjor behövas. Ett sådant linne från det elastiska tyget hjälper till att ta bort ödemet på skenorna. Man tror att det borde bäras i ungefär sex veckor.

  Fysisk rehabilitering: den andra tredje veckan

  Patienten fortsätter att träna fysiskt på ett försiktigt sätt. Från lokal behandling rekommenderas sjukgymnastik massage livmoderhalscancer område magnet på vadmusklerna, UHF bröstet och postoperativa sömmar och fållar, aerophytotherapy. Laboratorieindexen återvinningseffektiviteten vid denna tidpunkt kommer att vara troponin nivåer i kroppen, kreatinofosfokinazy (CPK), aktiverad partiell tromboplastintid (APTT), protrombin och andra.

  Fysisk rehabilitering: från 21 dagar

  Från denna tid förändras naturen hos patientens fysiska aktivitet. Du kan växla till styrketräning med låg intensitet, såväl som intervall. För varje patient ordineras ett separat träningsprogram av träningsbehandlingens läkare eller en certifierad tränare. Det är nödvändigt att fokusera inte bara på patientens nivå av träning, men också på villkor av postoperativa ärr. Det blir bra att börja arbeta med terrenkur, jogga, simma, gå. Av idrottsgrenar är livet inte rekommenderat för volleyboll, basket, tennis.

  Sjukgymnastik kompletteras med haloterapi, läkemedelselektrofores (med panangin, papaverin) på halsen i halsen, elektrostatisk massage på operationsområdet. Varaktigheten av kursen är drygt en månad.

  För förebyggande av hjärtinfarktkardioskleros, Upprepa kursen 1-2 gånger om året.

  Hur läker en postoperativ sår?

  Det ledande snittet utförs i mitten av bröstkorgen. Den nästa är gjord på benet för att ta en ven (eller vener) eller på underarmen för att ta artären. Första gången efter operationen behandlas sömmen med antiseptiska lösningar - klorhexidin, väteperoxid. Redan i början av andra veckan kan sömmarna avlägsnas, och till änden - för att tvätta detta område med tvål. Komplett heling av båren inträffar först efter några månader, vilket i början orsakar smärta i operationsområdet. På underbenen kan brännande smärta uppträda i venen. I processen att återställa blodcirkulationen passerar de.

  Efter urladdning

  Återgång till normalt liv är nödvändigt för framgångsrik rehabilitering, därför ju snabbare desto bättre. Bland rekommendationerna:

  - Det är tillåtet att köra bil från den andra månaden av rehabilitering

  - Du kan gå till jobbet om en och en halv månad. Om tungt fysiskt arbete - terminen förhandlas individuellt med läkaren, om stillasittande arbete - det är möjligt tidigare.

  - Återställandet av sexuell aktivitet föreskrivs också av en läkare.

  Förebyggande av komplikationer av IHD beror i hög grad på livsstil. Patienterna bör sluta röka för livet, övervaka blodtrycket (för detta läkarna lär patienterna hur man mäter det korrekt), vikt och kost.

  diet

  Oavsett hur väl operationen har gått, om patienten inte följer kosten, kommer sjukdomen att utvecklas och leda till större ocklusion av kärlen. Inte bara kransartären, som redan är skadad, men också shunten kan bli igensatt, vilket kan leda till ett dödligt utfall. För att förhindra att detta händer bör patienten i kosten begränsas till att ta några fetter. Av rekommenderad mat:

  - Lättfett rött kött, kalkonlever, kyckling, kanin

  - Alla sorter av fisk och skaldjur

  - bröd från fullkornsmjöl, helvetebröd

  - Mejeriprodukter med låg fetthalt

  - extra jungfruolja

  - frukt i någon form

  - kolsyrat mineralvatten

  Sammanlagt prognos

  Efter CABG måste patienten anpassa sig till ett långsiktigt intag av vissa läkemedel - statiner, disaggreganter, antikoagulanter, b-blockerare och andra. I en hjärtkirurgisk och kardiologisk enhet slutar patientens rehabilitering inte. Det är tillrådligt att gå till ett hjärt-reumatologisk sanatorium varje år (den genomsnittliga vistelsen är en månad). Även på grundval av data från de senaste världsstudierna följer att medeltiden för patienterna efter CABG är 17-18 år.

  Livet efter CABG

  Kranskärls bypass kirurgi - är ett allvarligt öppen hjärtkirurgi, som utförs för att förbättra blodflödet till hjärtmuskeln, för att eliminera eller minska symptomen av kranskärlssjukdom (CHD), minska risken för hjärtinfarkt och förhindra utvecklingen av kronisk hjärtsvikt (antingen sakta ner).

  Tyvärr läker CABG inte patienter från ischemisk hjärtsjukdom. Trots dess allvar och omfattning är operationen bara ett medel för symptomatisk terapi. Det förbättrar livskvaliteten och dess varaktighet, men ger inte patienterna skäl att betrakta sig helt friska.

  Dessutom, efter koronary shunting är många komplikationer möjliga. En av de mest obehagliga är stängningen av shuntsna. Det negerar de terapeutiska effekterna av operationen och gör det faktiskt meningslöst.

  En patient som har genomgått skakning bör göra allt för att säkerställa att skakning ger så mycket som möjligt ett "långspel" resultat. Ja, det finns inga misstag: resultaten av CABG beror inte bara på talang, kirurger och rehabiliteringsspecialister länk, men främst på patienten, hur noga det kommer att övervaka deras hälsa och att genomföra rekommendationerna.


  Har du nyligen haft en CABG eller förbereder du för denna operation? Är du förvirrad och vet inte hur man beter sig efter skakning? Kardiorehabilitering i ett sanatorium efter CABG - det bästa sättet att uppnå maximala resultat av behandlingen och ta reda på svar på alla frågor relaterade till din hälsa och livsstil i framtiden. För att skriva till programmet, ring 8 (925) 642-52-86.

  Allmänna rekommendationer efter CABG

  Efter att patienten har tömts från sjukhuset bör han omedelbart börja följa de nödvändiga allmänna reglerna.

  1. Omedelbart efter sjukhusvård rekommenderas att genomgå specialiserade kardioreabilitatsionnuyu program i ett sanatorium för personer som har genomgått CABG. Om rehabiliteringen sker i hemmet (eller om mellan sjukhuset och sanatorium patient "break", och han tillbringade tiden hemma), måste du ta dubbelt uppmärksamhet åt genomförandet av läkare.
  2. Om en patient inte tidigare har observerat en diet rekommenderad för hjärt-kärlsjukdom, ska han genast gå till henne. Begränsning av kaloriinnehåll, animaliska fetter, kolhydrater och bordsalt, berikning av kosten med växtföda, vegetabiliska oljor och proteinprodukter är obligatoriska!
  3. Det är mycket viktigt att fortsätta att använda förskrivna läkemedel vid dessa doser. Med komplexa läkemedelsbehandlingar bör du förstå dem och distribuera drogerna enligt metoder. Det finns särskilda tabletter som du kan använda för att komma ihåg att ta medicin i tid.
  4. Vissa människor rusa inte för att begränsa sig i sina vanliga yrken, fortsätt att röka och konsumera alkohol efter CABG: de är säkra på att "om det är lite, då är det möjligt". Du kan inte! Skadliga vanor ska helt och hållet uteslutas från deras liv.
  5. Det är önskvärt att lära sig självkontrollens färdigheter: att övervaka din hälsa och utvärdera sina förändringar. Det är viktigt att kunna räkna pulsen, mäta blodtrycket, bestämma närvaron av ödem etc. Kardiologen lär patienten allt detta.
  6. Följ kirurgens rekommendationer. Vid tidpunkten för utsläpp inte sker ännu fullständig läkning av kirurgiska sår på bröstet och benen (på platser där shunten togs), så behöver göra bandage och inom den angivna tiden för att gå till läkaren för att ta bort stygnen. Dessutom, på grund av den transienta störningen av venös cirkulation efter att ha tagit shuntet, kan det finnas ett övergående ödem i nedre extremiteterna. För att minska den bör du bära elastiska strumpor upp till 6-8 veckor efter operationen.
  7. Under de första veckorna efter operationen rekommenderas att man strävar efter att hitta den optimala temperaturregimen. På sommaren eller vintern, planera inte långa promenader, det är inte heller rekommenderat att besöka bastun och bastu.

  Följande rekommendationer om livsstilen efter CABG kommer att beskrivas närmare i separata stycken.

  Fysisk träning efter CABG

  Vissa patienter är övertygade om att de efter en så farlig och allvarlig operation måste rädda sig så mycket som möjligt och flytta så lite som möjligt för att "ge kroppen en chans att återhämta sig". En sådan regim de planerar att observera tills återställandet av ett utmärkt hälsotillstånd. Men denna tro är helt fel. Trots det är en av patientens ledande uppgifter efter skakning en gradvis återgång till det normala livet, vilket innebär en expansion av regimen av fysisk aktivitet från de första dagarna efter sjukhuset.

  Vid planering kan arbetsbelastningen inte vara utan deltagande av en kardiolog och en läkare. Självklart kan du göra det själv, intuitivt bestämma graden av arbetsbelastning och spåra förändringar i din hälsa. Men det kan vara osäkert, särskilt hos patienter med smärtfri myokardiell ischemi, som inte känner angina attacker, symtom på sjukdomen. Detta är en av anledningarna till att cardioresistance efter CABG i ett sanatorium är så viktigt. Där väljs regimen och ordning för träning av patienten enligt ett individuellt system. Lärorna själva utförs under överinseende av läkare, och programmet för fysisk aktivitet är byggd så att patienten är säker, i så kort tid som möjligt har han utökat sin fysiska förmåga.

  Vid återhämtning från CABG används följande typer av motion: kardiovaskulära övningar, doserade promenader, gångavstånd, cykling. När patienten efter sanatoriet ska träna självständigt måste han kontrollera puls och tryck under och efter lektioner så att de inte stiger för mycket.

  Terapeutisk träning bör bli en integrerad del av livet efter koronar bypassoperation. Det har inte bara en helande effekt på hjärt-kärlsystemet, minskar risken för komplikationer och förlänger "hållbarhet" för operationen. Lasten bidrar också till att bekämpa depressiva störningar, förbättrar humör och känslomässig bakgrund, påverkar kvaliteten på sömnen positivt, reducerar de skadliga effekterna av stress.

  Styrka i träning (basket, fotboll, höjning av baren, boxning, etc.) efter CABG är kontraindicerade.

  Några månader efter operationen borde personen helst ha en mycket bättre fysisk form än före ingripandet. Han går, kör, klättrar trappan, kan träna olika slags sport, simma, åka skidor etc.

  Intimt liv efter CABG

  Operationen av koronar bypassoperation utförs oftast inte av de äldre, men av människor i äldre ålder som fortfarande har ett fullständigt sexuellt liv. Naturligtvis tvingar kirurgi och postoperativ period en person att pausa i ett äktenskapsförhållande. Efter förbättring av tillståndet, om så önskas, kan patienten dock och ens behöva fortsätta.

  Otvetydigt svara på frågan "när kan jag börja ha sex efter hjärtkirurgi?" Är omöjligt. Sexuella behov och tidpunkten för libidoåterhämtning varierar från person till person. Det är bäst att fokusera på välbefinnande. Om en patient har en önskan att återvända till ett intimt liv finns det inga hinder för detta. Som regel gör de flesta som återupptar sitt kön efter operationen det inom tre månader efter ingripandet.

  Ett antal rekommendationer om sexuellt liv efter CABG:

  • Om läkaren rekommenderas för att ta nitroglycerin före belastningen, ska läkemedlets tablett tas före sex.
  • Före bältens helande (2-3 månader efter operationen) är det nödvändigt att undvika positioner där belastningen på bröstet och händerna på patienten faller.
  • Under de första veckorna borde patienten undvika för aktivt beteende under kön.

  Resa efter CABG

  För att få bilen att återvända 4 veckor efter operationen. Vid denna tid förbättras personens tillstånd stadigt, så att den är ganska kapabel att bära en sådan last som körning och vara tillräckligt uppmärksam på vägen.

  Möjligheten att göra långa resor, liksom att flyga ett flygplan, bör diskuteras med läkaren. Det finns som regel inga hinder för detta. Men under 1,5-2 månader, även under normala förhållanden, är det inte nödvändigt att flyga med byte av ett stort antal tidszoner och resa till platser där klimatet skiljer sig avsevärt från den lokala. Som platser att lämna patienter efter CABG rekommenderas inte att välja höglandet.

  Arbete och funktionshinder efter CABG

  Återställande av förmåga att arbeta efter koronary shunting är möjlig, och dess specifika termer är beroende av den sfär där en person är förlovad. Personer med stillasittande arbete och engagerade i intellektuellt arbete kan erkännas som skickliga redan 1,5 månader efter CABG och till och med tidigare. De vars aktiviteter har förknippats med fysisk ansträngning, återställer arbetskapaciteten längre eller ens känner behovet av att förändra arbetsförhållandena till lättare.

  I vissa fall, om en person på grund av sin hälsa inte kan återvända till jobbet, får han en grupp funktionshinder. För att känna igen en person med funktionshinder passerar han en särskild kommission. Det genomförs efter utgången av perioden med behandling och rehabilitering. Handikappgruppen bestäms individuellt i varje enskild situation.

  Hur många människor lever efter CABG?

  Personer med initialt allvarliga hälsoproblem, gamla människor och de som inte följer livsrekommendationerna efter CABG lever vanligtvis lite, eftersom alla dessa faktorer ökar risken för komplikationer av operationen, inklusive hjärtinfarkt och shuntlåsningar.

  Om en person med allt ansvar närmar sig behandlingen, observerar recepten och leder rätt sätt att leva, kan han förlänga sitt liv i år och årtionden. Det viktigaste - metodiskt, behandlas ständigt under överinseende av kunniga yrkesverksamma.

  När man talar om livslängden efter CABG måste man än en gång komma ihåg om hjärtrehabilitering i ett sanatorium. Användningen av en uppsättning läkningstekniker under de första veckorna efter operationen har lagt grunden för en framgångsrik återhämtning av hälsan, ger patienten självförtroende, förbättrar objektivt resultaten från operationen.


  Registrera dig för hjärtrehabilitering efter CABG du kan ringa 8 (925) 642-52-86.

  Rehabilitering efter aortokoronär bypasstransplantation

  Metoder för kardioresit efter CABG

  KARDIOLOGI - förebyggande och behandling av hjärtinfarkt - HEART.su - 2009

  Pionjären för shunting tekniken är den argentinska René Favaloro, som först tillämpade denna metod i slutet av 1960-talet.

  Indikationer för kranskärlspiraltomirurgi innefattar:

 • Lesion av vänster kransartär, huvudkärlet som tillhandahåller blodtillförsel till vänster sida av hjärtat
 • Nederlaget för alla koronära kärl

  Aortokoronär bypassoperation är en av de "populära" operationerna som används för att behandla hjärt-kärlsjukdomar, inkl. och hjärtinfarkt.

  Kärnan i denna operation är att skapa en bypass-shunt - för blod som ger näring till hjärtat. Det vill säga, blodet på den nybildade vägen omger den förminskade eller helt stängda delen av kransartären.

  För aortokoronär skakning tas antingen en subkutan ven från benet (förutsatt att det inte finns någon venös patologi i patienten), eller en artär tas - vanligtvis en thoraxartär.

  Operationen av aortokoronär skakning utförs under generell anestesi. Operationen är öppen, det vill säga en klassisk snitt görs för tillgång till hjärtat. Kirurgen avslöjar, med hjälp av angiografi, en inskränkt eller blockerad av ett plackområde i kransartären, och syr en shunt högre och lägre än denna plats. Som ett resultat återställs blodflödet i hjärtmuskeln.

  I vissa fall kan operationen, såsom redan nämnts ovan, utföras på ett slående hjärta utan användning av en artificiell cirkulationsanordning. Fördelarna med denna metod är:

 • frånvaro av traumatiska skador på blodceller
 • kortare driftstid
 • snabb postoperativ rehabilitering
 • frånvaron av komplikationer i samband med användningen av artificiell cirkulation

  Operationen varar i genomsnitt 3-4 timmar. Efter operationen överförs patienten till intensivvården, där han är till dess att medvetandet återställs - i genomsnitt en dag. Därefter överförs han till den vanliga kardiologiska avdelningen.

  Rehabilitering efter aortokoronär skakning

  Rehabilitering efter aortokoronär skakning är i grunden densamma som i andra hjärtsjukdomar. Syftet med rehabilitering är i detta fall återställandet av hjärtkroppens och hela organismens arbetsförmåga, liksom förebyggandet av nya episoder av IHD.

  Så det viktigaste i rehabilitering efter aortokoronär skakning är den doserade träningen. Det utförs med hjälp av individuellt utvalda program av fysiska övningar, med hjälp av simulatorer eller utan dem.

  De viktigaste typerna av motion - det går, hälsopad, lätt jogging, olika simulatorer, simning, etc. Alla dessa typer av fysisk aktivitet utövar på något sätt både hjärtmuskeln och hela kroppen. Om du kommer ihåg är hjärtat för det mesta en muskel, som självklart kan du lika bra träna som resten av musklerna. Men träningen här är märklig. Patienter som har lider av hjärtsjukdom kan inte utbildas som friska eller idrottare.

  Under alla fysiska övningar, obligatorisk övervakning av viktiga parametrar i hjärt-kärlsystemet, såsom hjärtfrekvens, blodtryck, EKG-data.

  Terapeutisk fysisk träning är grunden för kardiologisk rehabilitering. Det är fortfarande värt att notera är det faktum att träning hjälper till att lindra känslomässig spänning och hantera depression och stress. Efter medicinsk gymnastik försvinner vanligtvis ångest och ångest. Och med regelbundna sessioner av terapeutisk gymnastik försvinna sömnlöshet och irritabilitet. Och som det är känt är den känslomässiga komponenten i IHD inte mindre viktig faktor. När allt kommer omkring är en av orsakerna till utvecklingen av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet neuro-emotionell överbelastning. En terapeutisk gymnastik hjälper dem att klara sig.

  Förutom fysiska övningar spelas en viktig roll av psykoterapi. Våra specialister hjälper dig att hantera stress och depression. Och som du vet kan dessa två fenomen direkt påverka hjärtets tillstånd. Därför finns det utmärkta psykologer i vårt sanatorium som kommer att arbeta med dig, antingen enskilt eller i en grupp. Psykologisk rehabilitering är också en viktig del av hela kardiologisk rehabilitering.

  Det är också mycket viktigt att kontrollera blodtrycket. Du kan inte låta den öka på grund av fysisk ansträngning. Därför måste du ständigt övervaka det och ta de nödvändiga drogerna som din läkare har ordinerat.

  Beroende på tillståndet i andra än terapeutiska övningar och promenader kan användas och andra typer av fysisk aktivitet, såsom jogging, rask promenad, cykling eller utbildning på en stillastående cykel, simning, dans, skridskoåkning eller skidåkning kropp. Men dessa typer av laster, såsom tennis, volleyboll, basket, utbildning på simulatorer är inte lämpliga för behandling och förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar, tvärtom, de är kontraindicerat, eftersom långvarig statisk belastning orsakar ökat blodtryck och hjärtsmärtor.

  För rehabilitering efter aortokoronär skakning används också metoder som aromaterapi och fytoterapi.

  En viktig aspekt av rehabilitering är också undervisningen i rätt sätt att leva. Om, efter vår sanatorium, du ger upp fysisk terapi och fortsätter att leda en stillasittande livsstil, så finns det knappast någon garanti för att sjukdomen inte kommer att förvärras eller förvärras. Kom ihåg, mycket beror inte på piller!

  Den rätta utvecklingen av en diet är mycket viktig för oss. Det är trots allt det kolesterol som kommer in i din kropp med mat, och atheromatösa plack bildas, vilket begränsar kärlet. En shunt efter operation är samma kärl som kransartärerna, och det är också mottagligt för bildning av plack på väggen. Det är därför det är så viktigt att förstå att det hela inte slutar bara genom operationen, och den korrekta rehabiliteringen är viktig.

  Du har förmodligen redan äger och vet vad som är viktigt i kosten för patienter med hjärtsjukdom - äta mindre fett, salt och massor av färsk frukt och grönsaker, örter och gräs, samt vegetabiliska oljor.

  Våra specialister kommer också att hålla en konversation med dig som syftar till att hjälpa dig att bli av med dåliga vanor, särskilt rökning, vilket är en av de viktiga riskfaktorerna för IHD.

  Hjärtrehabilitering består också i att eliminera allt, om möjligt, riskfaktorer för IHD. Detta rökning inte bara, men även alkohol, fet mat, fetma, diabetes, högt blodtryck etc.

  Rehabilitering efter CABG

  Rehabilitering efter CABG såväl som efter någon annan bukoperation riktar sig till den tidiga återhämtningen av patientens kropp. Återhämtning efter CABG operation börjar med avlägsnande av stygn, inklusive sömmar från de områden från vilka venerna togs för bypassoperation (vanligtvis benens sapfenösa vener). Omedelbart efter operationen, från och med den första dagen och i fem till sex veckor (före och efter borttagningen av suturerna) måste patienterna ha speciella stödjackor. Deras uppgift är att hjälpa till att återställa benens cirkulation, bibehålla kroppstemperaturen. Sedan efter operationen fördelas blodflödet längs benens lårår, tillfällig svullnad, tumörer som uppträder under de första och en halv månaderna kan observeras.

  Återhämtning efter CABG

  Som en Det viktigaste sättet att återställa patienter efter CABG Motorbelastningen används från den första dagen efter operationen. På den första dagen kan du sitta på sängen, nå en stol och göra flera försök. På andra dagen kan du gå ut ur sängen och med hjälp av en sjuksköterska flytta runt församlingen och börja även enkla övningar med träningsterapi för händer och fötter.

  Efter läkning av stygn på båren får patienten fortsätta till mer komplexa övningar (vanligtvis i fem till sex veckor). Den huvudsakliga rekommendationen - dosering fysisk ansträngning, begränsning i lyftvikter. De viktigaste typerna av arbete under denna period inkluderar promenader, lättlöpning, olika simulatorer, simning. Under fysiska övningar, från och med den första dagen efter operationen och när patienten återhämtar, övervakas de viktigaste parametrarna i hjärt-kärlsystemet - blodtryck, hjärtfrekvens, EKG.

  Rehabiliteringsprogrammet utses av en specialist inom restaurativ terapi - en kardiolog. Under villkoren för stadssjukhuset №40 genomförs det på grundval av den medicinska rehabiliteringsavdelningen för patienter med fysiska sjukdomar, som ligger på 3: e våningen i sjukhusets terapeutiska byggnad.

  Rehabilitering av aortokoronär skakning

  författare: doktor Maslak AA

  Myokardinfarkt är en av de vanligaste sjukdomarna och inte bara äldre, utan också medelålders. Dödligheten för denna sjukdom är ganska hög, nästan 50%.

  anledning

  Huvudorsaken till förekomsten är hjärtets ischemi, som har utvecklats på grund av förminskning eller full pluggning av koronarkärlen, de som närmar hjärtat. Hjärtat, även om det är ett organ som passerar genom stora volymer (strömmar) av blod, matas inte från insidan, utan från utsidan, genom systemet av koronarkärl. Och självklart, om de påverkas, speglar det omedelbart på hans arbete.

  Aortokoronär bypassoperation

  Vid ett betydande stadium av hjärt-kärlsjukdom, då risken för hjärtinfarkt är signifikant, tillgriper aortokoronär bypassoperation. Med hjälp av en del av den saphenösa venen i underbenet eller bröstkärlen, skapas en ytterligare vägen för blodet, kringgå det kranskärl som påverkas av ateroskleros.

  Verka i öppet hjärta, med öppnandet av bröstbenet, så efter utskrivning från sjukhus rehabiliteringsåtgärder som syftar inte bara till att återställa hjärtats funktion och förhindra upprepade episoder av ischemi, men också på den tidiga läkningen av bröstbenet. Därför är tung fysisk ansträngning utesluten, och patienterna varnas för att inte köra på grund av risken för trauma i båren.

  rehabilitering

  Dessutom, om de används för driften av den nedre extremiteterna Wien, sedan på grund av fortsatt vilken tid på svullnad, och det har ett antal korrigerande åtgärder: bär elastiska strumpor och hålla den upphöjda benet i sittande ställning.

  Många patienter, efter operationen, är överdrivet skyddande, rör sig mindre, vilket under inga omständigheter inte kan göras. Hjärtat är en muskel, och därför måste det kontinuerligt utbildas. Fysisk stress behövs, men de ska vara mjuka och doserade.

  Vandring, löpning, simning, velosimulatorer är lämpliga. Men inte alla sporter bör föredras. Till exempel spelar sporter som involverar långvariga statiska laster, som volleyboll, basket, tennis, kontraindiceras. De hjälper till att öka blodtrycket, och detta kan inte tillåtas, för den oönskade belastningen på hjärtat ökar.

  Tryckkontroll bör vara obligatorisk, särskilt efter träning.

  Förutom att förstärka hjärtmuskeln och kroppen som helhet kan fysiska övningar lindra den känslomässiga spänningen som är en av faktorerna i utvecklingen av IHD.

  Aortocoronary Shunting Dieter

  Vid rehabilitering efter aortokoronär bypassoperation är det inte obetydligt att observera kosten. Det är nödvändigt att utesluta fet och salt mat, och i din kost ingår mer gröna, grönsaker, frukter. Det är nödvändigt att radikalt förändra livsstilen, överge dåliga vanor: rökning, alkoholhalt, övermålning.

  Bara i kombination med fysiska övningar, rätt näring och hälsosam livsstil kan du minska risken för upprepad utveckling av IHD till noll.

  Det är värt att lära känna en annan doktors uppfattning om återhämtningen efter hjärtkorsning.