Huvud / Åderbråck

Sinus bradykardi i hjärtat: vad är det, orsakerna, behandlingen och prognosen

Från denna artikel kommer du att lära dig: Vad är sinus bradykardi, dess slag. Orsaker, symtom, hur man behandlar.

Sinus bradykardi är en saktning av hjärtfrekvensen i form av en minskning av hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen) på mindre än 60 slag per minut. Detta tillstånd kan vara fysiologiskt (en variant av normen, en särskild organism) och patologisk (det indikerar brott i kroppen). I 90-95% av fallen är den patologiska typen av sinus bradykardi en manifestation av olika sjukdomar. Därför kan det inte betraktas som en oberoende sjukdom eller diagnos, utan endast som ett symptom eller syndrom.

Om hjärtat reduceras i intervallet 50 till 60 gånger per minut, är det i 90-92% av fallen hos människor inte heller manifesterat alls eller åtföljs av generell svaghet och sjukdom. Bradykardi (mindre än 50 slag / min) orsakar dålig cirkulation, främst i hjärnan, vilket gör att personen inte kan utföra vanliga arbete, sporta eller ens gå. Frekvensen av hjärtkollisioner på mindre än 40 slag per minut kan signalera en hotande hjärtstopp.

Sinus bradykardi är lätt att diagnostisera under rutinundersökning (beräkna pulsfrekvensen), och en sådan enkel metod som EKG bekräftar fullständigt sin närvaro. Bota är möjligt, men för detta är det nödvändigt att ta reda på och eliminera orsaken. För det första handlar det här problemet om en kardiolog eller terapeut, och vid behov andra specialister (neurolog, infektiolog, endokrinolog).

Kärnan och risken för sinus bradykardi

Ett hälsosamt hjärta krymper på egen hand utan några stimulerande effekter. Detta är möjligt på grund av spontana spännande impulser som uppstår i hjärt-kärlscellerna. Det största klustret av dem kallas sinusnoden. Dess impulser är rytmiska, starka och passerar genom alla delar av hjärtat, som producerar regelbundna sammandragningar av myokardiet. Därför kallas en hälsosam hjärtrytm sinusrytm (dess frekvens per minut är 60-90 slag).

Med sinus bradykardi genererar sinusnoden några impulser, hjärtat kontraherade mindre ofta än det borde - mindre än 60 gånger per minut. Detta leder till en sänkning av blodcirkulationen i alla organ och vävnader, vilket åtföljs av syreförlust (hypoxi). Hjärnan och hjärtmuskeln drabbas mest. Ju mer uttalad bradykardi desto tyngre är brotten i kroppen. Livshotet uppträder när hjärtfrekvensen sänks mindre än 40 / min, och siffran är mindre än 30 slag / min - signal om det övergående hjärtstoppet.

Två typer av bradykardi

1. Bradykardi som en variant av normen

Om hjärtatrytmen saktar orsakas av kroppens naturliga reaktion till påverkan av miljöfaktorer kallas den fysiologiska (varianten av normen). Detta innebär att dessa människor domineras av hämmande effekter av nervsystemet på hjärtat.

Hjärnans fysiologiska sinus bradykardi händer:

 • personer som är involverade i idrott, fysiskt arbete och professionella idrottare;
 • under sömnen
 • med långvarig (mer än en dag) kroppsförvaring i ett horisontellt läge;
 • som ett resultat av exponering för kyla.

Huvudkriterierna för att minska hjärtfrekvensen är normen:

 • inga klagomål;
 • puls inte mindre än 50 slag per minut;
 • hjärtslagets rytm (med jämna mellanrum).

2. Bradykardi som symptom på sjukdom

Bradykardi anses vara patologisk (onormal, en signal från sjukdomen) om en saktning av hjärtinfarkt uppträder:

 • utan uttryckliga antaganden (det finns inga faktorer som kan orsaka en fysiologisk bradykardi);
 • i form av plötsliga attacker
 • åtföljs av oregelbundna hjärtslag (olika tidsintervaller mellan sammandragningar);
 • åtföljd av ett brott mot det allmänna villkoret eller andra klagomål.

Frekventa orsaker till patologi - sjukdomar manifesterade av bradykardi

Termen patologisk sinus bradykardi innebär att det bara är ett symptom på en sjukdom, och inte en självständig diagnos. De vanligaste orsakerna till utseendet:

 • neurokirurgisk dystoni (vegetativ-vaskulär);
 • akuta och kroniska hjärtsjukdomar (myokardit, infarkt, kardiomyopati, syndroms svaghetssyndrom);
 • cerebral sjukdomar (kraniocerebralt trauma, meningit och meningoencefalit, hjärntumörer);
 • systematisk missbruk av alkohol, tobak och droger
 • förgiftning av kroppen (bly, kemikalier, produktionsrisker);
 • allvarliga infektioner (stora abscesser, abscesser, sepsis, tarminfektioner, lunginflammation etc.);
 • tumörer i nacke och bröst;
 • en överdosering av läkemedel som saktar ner hjärtkollisioner (t.ex. verapamil, amiodaron, metoprolol, asparks);
 • patologi hos det endokrina systemet (hypotyroidism - minskning av hormonell aktivitet i sköldkörteln, hypokorticism - binjurinsufficiens);
 • lever- och njursvikt på grund av svår lever- och njursjukdom.

Symtom och manifestationer

Den kliniska bilden av sinus bradykardi kan vara annorlunda: från en fullständig frånvaro av symptom, till en kritisk försämring av det allmänna tillståndet. De manifestationer som det åtföljs av beskrivs i tabellen:

Sinus bradykardi: orsaker, symptom, diagnos, hur man behandlar

Sinus bradykardi är en typ av hjärtrytmstörning, när den slår med mindre än normal frekvens. Pulsen med bradykardi minskar till 60 eller mindre slag per minut, vilket resulterar i otillräcklig blodtillförsel till de inre organen och utseendet på kliniken.

Sinus bradykardi kan detekteras hos ganska friska människor, när det anses vara en variant av normen och inte provocerar några negativa subjektiva symptom. Till exempel har utbildade professionella idrottare vanligtvis en sämre puls än alla andra människor. Ungefär en fjärdedel av unga män har en puls på cirka 50-60 slag per minut, medan vuxna och barn sover, sjunker hjärtfrekvensen med en tredjedel.

Ibland återspeglar en bradykardi enskilda konstitutionella egenskaper och anses inte som en sjukdom såvida det inte finns några symtom på blodflödesbesvär i hjärnan och andra organ.

Dock följer ofta bradykardi fortfarande hjärtpatologi, vilket representerar ett uttryck för organiska förändringar i hjärtmuskeln och ledningssystemet. I dessa fall är uppkomsten av symtom oundviklig, och patienten behöver behandling, utan vilken välbefinnandet blir dåligt och kroppen kommer att drabbas av hypoxi.

Sinus, det vill säga en normal hjärtrytm, genereras från ledningssystemets huvudsinusnod, som sätter det önskade antalet pulser per tidsenhet enligt personens behov. Med belastningar ökar aktiviteten hos denna nervnod, vilket leder till en ökning av hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen), i ett sovande tillstånd, tvärtom skärs pulsen.

Överträdelse av sinusnodens automatik, en minskning av antalet pulser, svårigheten att bära dem genom fibrerna i det ledande systemet orsakar bradykardi när hjärtfrekvensen sjunker till 50-30 slag per minut. Symtom uppträder vanligen när puls blir 40 slag och lägre.

En liten bradykardi utgör ingen fara för livet, och bradykardiens ägare kan inte ha någon oro över detta, inte uppmärksamma puls och inte engagerad i sin konstanta räkning, om kroppen är frisk och alla organ och system fungerar korrekt.

Å andra sidan tjänar en långvarig och särskilt progressiv bradykardi som en signal för undersökning, eftersom det kan vara en följd inte bara av hjärtpatologi, men också av nederlag för andra organ. Uppmärksamhet från specialister för att sinusbradykardi på grund av ökad risk för hjärtsvikt på bakgrunden av signifikant minskning av hjärtfrekvensen, så var och en av hennes fall förtjänar särskild övervakning och fastställande av orsakerna till avvikelsen.

Varför uppträder en bradykardi?

Orsakerna till sinus bradykardi är ganska olika och är relaterade till såväl sjukdomar i inre organ som yttre ogynnsamma förhållanden. Dessa inkluderar:

 • Organiska hjärtskada - ärrbildning och diffusa sklerotiska processer (cardio), inflammation (myokardit), när bindväven påverkar sinusknutan, och förhindrar spridning av impulser till myokardiet;
 • Effekter av låga temperaturer, hypotermi;
 • Ökning av tonen i den parasympatiska avdelningen i nervsystemet (vagotonia);
 • Intrakranial hypertoni mot stroke, cerebralt ödem, meningoencefalit, tumörer;
 • Användningen av vissa grupper av läkemedel (hjärtglykosider, betablockerare);
 • Förgiftning av tungmetaller (bly), organofosforföreningar, nikotinförgiftning;
 • Myxedema (minskning av sköldkörtelhormonnivåer), vissa infektioner (tyfoidfeber, kolera), binjurskörtelpatologi;
 • Fastande, anorexi.

Med funktionella störningar sympatisk innervation inträffar ökning vagal ton, medan sinusrytm, bradykardi kombinerat med andnings arytmi, och puls ökar med ansträngning eller administrering av läkemedel (atropin) upprätthållande.

Vid organiska skador hjärtekonstruktioner (kardioskleros, inflammation), det finns sinusarytmi, bradykardi elimineras inte genom att atropin införs och vid fysisk ansträngning är det endast en liten ökning av hjärtfrekvensen, vilket indikerar ett mekaniskt hinder för impulser.

Så, alla faktorer som orsakar sinus bradykardi kan delas in i extrakardiärt och hjärtat.

Extrakardiella förändringar orsakar arytmi med ett hälsosamt hjärta och dess vägar. Oftast diagnostiseras denna form av bradykardi med vegetativ-vaskulär dysfunktion, neurotillstånd som är speciella för människor i alla åldrar, men speciellt för unga kvinnor och ungdomar.

Calling sinus bradykardi kan klara sig i en tight krage, ett förtramat slips, klämma i halsen. Att trycka på ögonbollarna bidrar till en reflexreducering i pulsfrekvensen, vilket är välkänt för personer med motsatt problem - takykardi.

För extrakardiella skäl patologier inkluderar sjukdomar i mag-tarmkanalen (magsår och duodenalsår), endokrina systemet, hjärnan. Med hypothyroidism är bradykardi desto mer uttalad, desto större är bristen på sköldkörtelhormoner.

Hjärtvarianten av sinus bradykardi är direkt relaterad till hjärtat hjärtinfarkt, kardioskleros, dystrofiska och inflammatoriska processer, kardiomyopatier, som bidrar till degenerationen av pacemakern och kränkningen av hans funktion. Med strukturella förändringar i sinusnoden är utvecklingen av syndromets svaghet (SSSU) möjlig, när hjärtat kontraherar rytmiskt, men sällan.

förekomsten av bradykardi på grund av sinusnodens dysfunktion

Utpressad sinus bradykardi är extremt farlig med tanke på möjligheten att sinusföraren vägrar att producera rytmer, vilket kan leda till hjärtstillestånd och dödsfall.

Doseringsform bradykardi är förknippad med upptagande av vissa grupper av läkemedel - hjärtglykosider, beta-blockerare, kalciumkanalblockerare, som är allmänt föreskrivna för patienter med hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

Den så kallade toxiska arter av sinus bradykardi kan associeras inte bara med intag av giftiga ämnen från utsidan, men även allvarliga sjukdomar -. sepsis, hepatit, akut njursvikt, tyfoid feber och andra störningar med ökande Elektrolyt kalium eller kalcium i blodserum kan också orsaka denna form av arytmi.

Åldersförändringar som orsakas av åldrande kan uppträda med bradykardi utan allvarliga skador på hjärtat och sinusnoden, vilket kan anses vara ett naturligt resultat av åldrande. Om en omfattande undersökning inte hjälpte till att identifiera den verkliga orsaken till arytmi talar de om en idiopatisk variant av patologi.

Manifestationer och metoder för diagnos av sinus bradykardi

Eftersom bradykardi stör syretillförsel till organen med blod, är huvudmålet för patologi hjärnan, vilket är mycket känsligt för hypoxi.

Beroende på svårighetsgraden av symtom på hjärnskador och andra organ, utmärks flera grader av arytmi i allvar:

 1. Ljus sinus bradykardi, ofta orsakad av störningar i nervreglering, när hjärtfrekvensen inte blir mindre än 50 slag per minut, med symtomatologi är i regel frånvarande;
 2. Måttlig sinus bradykardi - hjärtfrekvens i området 40-50 slag / min, är asymptomatisk eller med mindre manifestationer (svaghet, yrsel);
 3. Uttryckt bradykardi - med en hjärtfrekvens under 40 per minut, tillsammans med en levande klinik med hemodynamiska störningar, är kramper och hjärtstopp möjliga.

Klassificering av hjärtfrekvensen är mycket villkorlig och gäller inte i praktiken av kardiologer på grund av deras subjektivitet, eftersom puls 50 inte alltid kan betraktas som en patologi. För att mer exakt kunna bedöma rollen av arytmi för en viss patient är det viktigt att fastställa huruvida det leder till hemodynamiska störningar eller ej. I allmänhet är den lätta och medellånga graden av bradykardi vad gäller hjärtfrekvens hemodynamiskt obetydlig, det vill säga blodflödet i organen bevaras.

Med uttalad sinus bradykardi kan hjärtat inte på ett adekvat sätt tillhandahålla vävnader och organ med syre, hypoxi utvecklas och arytmi anses vara hemodynamiskt signifikant.

Symtom på sinus bradykardi manifesterar sig med en minskning av hjärtfrekvensen till 40 eller mindre per minut. De vanligaste klagomål som patienter gör:

 • yrsel;
 • Svaghet och trötthet, trötthet
 • Andnöd, känsla av brist på luft;
 • Smärta i hjärtat, obehagliga känslor i bröstet;
 • Episodisk synskador
 • Anfall av förlust av medvetande;
 • Kramper.

Om bradykardi uppträder periodiskt känner patienten det yrsel, vilket indikerar en minskning av blodtryck och syreavgivning till hjärnvävnad. I hypotension är detta symptom mer uttalat än hos personer med normalt eller förhöjt blodtryck.

Uttalad bradykardi följs ofta av matthet - Patienten förlorar medvetandet, kan falla och bli skadad. Förlängt fain har en kränkning av blodcirkulationen i hjärnan och till och med död hos patienten på grund av dysfunktion av stamstrukturer och stoppande andning.

svimning med en bradykardisk attack av MAS (Morgagni-Adams-Stokes)

Svaghet och trötthet - ganska karakteristiska tecken på bradykardi, eftersom organen och vävnaderna inte får den näring de behöver. Patienterna blir snabbt trötta med fysisk och intellektuell belastning, de behöver mer tid att återhämta sig.

Utåt, lockar folk som lider av en bradykardi uppmärksamhet blekhet hud, och om en rytmförstöring åtföljer hjärtsvikt kommer då förutom pallor synlig och cyanos, kommer det att bli svullnad.

Smärta i hjärtat av regionen kan uppträda med bradykardi mot bakgrund av vegetativ dysfunktion eller neuros, men i detta fall är de övergående och anses inte som hjärtpatologi. Det är en annan sak om en patient lider av kardioskleros, hjärtsvikt och kranskärlssår drabbas av en aterosklerotisk process. I detta fall främjar bradykardin en jämnare tillflöde av blod till myokardiet och utvecklingen av en attack av angina pectoris.

Neurologiska symptom hos sinusbradykardi i samband med hypoxi i hjärnan, kan förekomma övergående pares, försämrad syn, minne, uppmärksamhet, sömnstörningar, talsvårigheter där patienten hur man "svälja" de enskilda orden.

Diagnostiska kriterier, bradykardi hos barn

Sinus bradykardi kan diagnostiseras inte bara hos vuxna med olika sjukdomar, men även hos barn. Som det är känt, hos barn, är pulsen vanligare - hos nyfödda når den 140-160 slag per minut, genom året minskar den till 120-125 och endast 12 år närmar sig en vuxnas norm.

På grund av den naturligt höga hjärtfrekvensen hos ett barn diagnostiseras en bradykardi med högre puls än hos vuxna (mindre än 60). Hos nyfödda har bradykardi en puls mindre än 120 slag per minut. För barn i förskoleåldern kommer denna siffra att vara mindre än 70, medan tonåren är under 62 slag.

Orsakerna till hjärtslag hos barn och ungdomar kan vara medfödda hjärtsjukdomar, kardiomyopati, överdriven fysisk ansträngning, autonom dysfunktion, neuroser. Omstrukturering av kardiovaskulärsystemet under puberteten och vagotoniets karaktäristika för denna ålder kan vara orsaken till sinus bradykardi, som, när den växer och växer, jämnas.

Symptom på arytmi hos barn och ungdomar liknar dem hos vuxna - svaghet, trötthet, yrsel. Bröstmjölkmödrar märker snabb trötthet hos barnet när de matar, dålig aptit och rastlös sömn, andfåddhet är möjlig.

Diagnostiska metoder

Diagnosen av sinus bradykardi fastställs på grundval av typiska patientklappar, undersökningsdata och första undersökning, och tillförlitliga tecken visar elektrokardiografi.

puls i norm och bradykardi på EKG

I receptionen registrerar en kardiolog eller terapeut en sällsynt puls, som upprätthåller sin rytmicitet. Hjärttoner under auskultation kan dämpas om arytmen åtföljer ventiler eller myokardiums patologi.

Elektrokardiografi är det viktigaste och enklaste sättet för instrumentell diagnos av sinus bradykardi. På EKG är de karakteristiska tecknen på denna arytmi:

 1. Förlängning av intervall mellan ventrikulära komplex;
 2. Korrekt sinusrytm.

Således är EKG med sinus bradykardi nära normal, med undantag för sällsynta hjärtkontraktioner. Om det under borttagandet av kardiogrammet inte lyckades fixa episoden bradykardi, kommer patienten att erbjudas Holter-övervakning. Upprätta en organisk lesion av myokardiet hjälpas av ultraljud.

Bland laboratoriediagnostiska metoder kan man studera elektrolytkompositionen av blod, hormonbalans, bestämning av toxiner vid misstänkt förgiftning, bakteriologisk analys för att utesluta den infektiösa arten av arytmi.

Behandling av sinus bradykardi

Sinus bradykardi tjänar inte alltid som en ursäkt för att ordinera en specifik behandling. Fysiologisk bromsning av hjärtrytmen, som inte manifesteras av några subjektiva symptom och dessutom av cirkulationsstörningar i inre organ, kräver ingen behandling.

Om bradykardi framkallar någon annan sjukdom eller tillstånd, kommer den förskrivande läkaren vara i enlighet med orsaks patologi -.. analoger av hormoner i endokrina sjukdomar, korrigering av elektrolyt störningar, antibiotika mot infektioner, etc. Symtom på hemodynamiska instabilitet, manifesterad genom specifika symtom kräver medicinsk korrigering.

Det är viktigt att notera att i fallet med bradykardi, liksom någon annan förändring i hjärtans rytm, är självmedicinering oacceptabel, även om de verkar vara ofarliga. Vilket läkemedel som helst kan endast ordineras av en läkare baserat på rådgivning för bradykardi, i princip.

Indikationerna för tidig behandling kan vara symptom såsom andnöd, yrsel och frekvent svimning, svår svaghet, hypotension, mot bakgrund av retardation av rytm och puls mindre än 40 slag per minut. / Min, när bristen på blodflödet till organ är oundviklig.

Sinus bradykardi kan behandlas medicinskt och kirurgiskt. Medicinsterapi inkluderar användningen av droger som stimulerar hjärtets kontraktile aktivitet och minskar påverkan av det autonoma nervsystemet på vägarna i myokardiet:

 • Cholinolytika - atropin - ökar hjärtfrekvensen på grund av undertryckandet av det parasympatiska nervsystemet, vilket resulterar i en minskning av vagusnervans ton och hjärtat kontraherar snabbare. Det administreras subkutant eller intravenöst, har några biverkningar, så det är inte lämpligt för regelbunden användning, men det finns en arsenal av medel för akuta och akutvård.
 • Adrenomimetika - isoprenalin analoga epinefrin kan administreras både intravenöst och tas oralt i tablettform, den har en stimulerande effekt på det sympatiska nervsystemet och aktiverar de adrenerga receptorer i hjärtmuskeln, speeding dess reduktion;
 • Euphyllinum - dess huvudsakliga effekt är bronkodilatorn, men även läkemedlet är effektivt för att öka pulsfrekvensen. Det används i form av intravenös infusion.

De listade läkemedlen används vanligtvis under försämringsperioden av arytmi tills den normala hjärtfrekvensen återställs och sedan avbryts. Eventuell mottagning av växtbaserade läkemedel som ökar frekvensen av hjärtkollisioner och blodtryck - eleutherococcus, ginseng, belladonna.

Med persistent sinus bradykardi indikeras terapi som syftar till att förbättra metabolism i sinusnod och myokardium:

 1. Antioxidanter och kardioprotektorer (antioxidanter, omega-3, mexidol, riboxin);
 2. Medel för förbättring av metaboliska processer i kardiomyocyter - Mildronat, Actovegin;
 3. Nootropics är piracetam;
 4. Multivitaminer.

Allvarlig bradykardi med attacker av medvetslöshet mot bakgrund av organisk patologi i myokardiet, som inte är medicinskt korrigerat, kräver kardiologisk kirurgi - Pacemaker inställningar. Indikationer för implantation av en pacemaker är: hjärtfrekvens mindre än 40, attacker av Morgagni-Adams-Stokes, progressivt hjärtsvikt.

Ett par ord vi kommer att säga om folkmekanismer, vars popularitet inte minskar även med tillgången till modern behandling. Motiverat nationell behandling kan betraktas endast i de fall där etiologin är en funktionell en, orsakad av ökad vagal ton och hjärtfrekvens över 40 slag per minut. Med organiska förändringar i hjärtinfarkt, ischemisk sjukdom, kardiomyopatier - det är inte bara meningslöst men också farligt.

Minska påverkan av det parasympatiska nervsystemet på hjärtat kan hjälpa ört med stärkande effekt - ginseng, sibirisk ginseng, liksom växter som rölleka, immortelle kinesiska magnolia vinstockar, tagen i form av dekokter och infusioner.

Det är inte nödvändigt att tillgripa folk rättsmedel utan att rådfråga läkare, samt i samband med den redan planerade läkemedelsbehandling, som i detta fall, risken för oönskade biverkningar och oförutsägbara arytmi ökar.

För förebyggande Anfall av bradykardi bör sluta röka och följa en diet som begränsar alkohol, animaliska fetter, mängden vätska och salt som används. Det är viktigt att följa en kardiologs utnämningar och omedelbart behandla de sjukdomar som kan orsaka en minskning av hjärtans rytm.

utsikterna med sinus bradykardi anses vara gynnsam, om det inte finns någon organisk skada på hjärtat. Hjärtpatologi, kombinationen av sinus bradykardi med andra typer av arytmi, syncopala tillstånd, gör prognosen seriös och fungerar som en ursäkt för att installera en pacemaker.

Sinus bradykardi i hjärtat - vad är det?

Sinus bradykardi avser sjukdomar i hjärtsystemet, vars symptom uppträder omärkligt i början.

Sådana sjukdomar har också namnet "tyst", eftersom de är omärkliga tills den underliggande sjukdomen visar sig.

Låt oss se vad det är - sinus bradykardi i hjärtat - och hur man behandlar det.

Beskrivning av sjukdomen

Sinus bradykardi är en sjukdom i hjärt-kärlsystemet, där hjärtfrekvensen minskar, men Rytmen av sammandragningar förblir sinusformiga (korrekta). Det vill säga, denna sjukdom är en av typerna av hjärtarytmi.

Rytmen för hjärtkontraktionen ges av sinus-atriell noden. Hos en frisk person är hjärtfrekvensen ungefär 60 slag per minut. Vid förskolebarn är skärningsfrekvensen 70 slag per minut, och hos nyfödda kan den nå 100 slag per minut.

Det finns flera typer av sinus bradykardi:

 • absolut;
 • relativ;
 • måttlig;
 • noncardiac;
 • toxisk;
 • dosering;
 • idiopatisk.

absolut en sinusrytmförstöring kan detekteras av en läkare även vid en rutinmedicinsk undersökning vid mätning av patientens puls.

relativ sinus bradykardi manifesterar sig efter överförda infektionssjukdomar och olika traumor (en liknande form av arytmi ses hos idrottare).

måttlig (eller mild) bradykardi observeras hos personer som lider av sinus respiratorisk arytmi, kan förekomma hos barn och ungdomar.

Om problem med funktionen hos inre organ kan utvecklas noncardiac bradykardi.

När kroppen är förgiftad - toxisk.

Med mottagandet av vissa typer av läkemedel, drog bradykardi.

Läs mer om diagnosen sinus bradykardi från video:

prevalens

Överträdelser av sinusrytmen är för närvarande mottagliga för varje sjätte invånare på planeten. Oftast påverkar det män som är äldre än 20-30 år.

Hittills dör 100 000 människor från bradykardi och dess komplikationer varje år.

Sjukdomen utvecklas på grund av att sinusnoden i människokroppen slutar producera elektriska impulser med önskad frekvens.

Orsaker och riskfaktorer

Sjukdomen uppstår på grund av förlusten av den automatiska sino-arteriella noden. Det finns flera orsaker till detta fenomen:

 • när du tar mediciner (kalciumantagonister, beta-blockerare och andra);
 • med ökat intrakraniellt tryck på grund av trauma, ödem, hjärnhinneinflammation, stroke eller tumörer (extrakardialt);
 • vid neurovegetativ reglering av hjärtutsläpp med egenskaper (hos idrottare);
 • med degenerativa förändringar av sinusnoden, ateroskleros av kranskärlskärlen, myokardit (organisk);
 • vid förekomst av sepsis, difteri, tyfoidfeber, meningit, gulsot, uremi eller förgiftning av tungmetaller (bly), nikotin, organofosforföreningar neurotoxiner (toxiska).

Brott av sinusrytmen kan uppstå när:

 • ärftlig predisposition;
 • stärka tonen i vagusnerven;
 • andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet;
 • en minskning av hjärtautomatiken;
 • problem med andningssystemet;
 • blodkärlsjukdomar;
 • hyperkalemi;
 • störningar i funktionen av endokrina körtlar;
 • entsefalomeningite;
 • åldersförändringar.

Denna sjukdom kan vara är inte bara vuxna, men också barn. Spädbarn har problem på grund av intrauterin minskning av syre i fetalt blod. Nukleär gulsot kan också vara orsaken.

Hos barn över åldern av orsaken till sjukdomen är det samma som hos vuxna.

Symtom och tecken

Brott av sinusrytmen är ett problem som känner igen, särskilt i de tidiga stadierna, mycket svårt, eftersom det inte har uttalade symptom. Även med låg hjärtfrekvens kan en person inte känna att de är sjuka.

Dock kan sjukdomen manifestera sig som kronisk trötthet, följt av huvudvärk, sömnighet, svaghet.

Med en högre grad av svårighetsgrad av sjukdomen är symtomen starkare.

Uttalade symptom av sinusbradykardi märkbar när neuroser på grund av lågt blodtryck, angina attacker, buksmärtor eller myokardial chock.

I det här fallet kan patienten känna:

 • svaghet;
 • yrsel;
 • kall svett;
 • smärta i bröstet;
 • konstant trötthet;
 • andningssvårigheter
 • försämrat minne och uppmärksamhet;
 • problem med koncentration
 • andfåddhet;
 • svimning.

Diagnostik och första hjälpen

Inledande diagnos av sjukdomen kan utföras hemma. För att göra detta behöver du bara beräkna hjärtfrekvensen. Med bradykardi förblir sinusrytmen normal, men puls under 60 slag per minut.

Diagnos av denna sjukdom kan ske med hjälp av EKG, där det är möjligt att spåra sinusarytmi. Avkodning av EKG-resultat hittar du i vår artikel.

Hur ser sinus bradykardi ut på ett EKG:

Om sjukdomen uppträder regelbundet, föreskrivs Holter-övervakning för sin undersökning, under vilken ett kardiogram registreras inom 24 timmar.

Förutom sådana tester forskningsfördes blod, inklusive hormoner, ultraljud av hjärtat, koronar, cykel ergometri, treadmill test.

Behandling och rehabilitering

Trög eller ej uttryckad störning av en rytm brukar inte ha ljusa symtom och följaktligen utförs inte behandlingen oftare, eftersom sjukdom inte anses vara en patologi. I sådana fall ordinerar läkaren vanligtvis en diet med en minskning av söt och fet, vitaminberedningar och införandet av mer färsk frukt och grönsaker i kosten.

Med samtidiga bradykardiesjukdomar är behandlingen huvudsakligen riktad mot dem.

När det finns mer levande symtom är det föreskrivet medicinering eller pacing. Som läkemedel brukar du använda atropin och isoproterenol.

Även läkemedel som ökar hjärtfrekvensen - holinoblokatoriska och sympatomimetika - kan ordineras.

Om sjukdomen manifesteras kraftigt uppträder frekvent svimning, hjärtfrekvensen minskar och läkemedelsbehandling ger inte önskad effekt, Du kan behöva installera en pacemaker. Denna enhet kommer att ge hjärtat den nödvändiga rytmen.

Om sjukdomen beror på förgiftning med toxiner, föreskriver läkaren avgiftningsterapi. Om problemet orsakas av mediciner, ändrar läkaren dosen av drogerna som orsakade det, eller ersätter dem med andra som inte kommer att påverka hjärtat så mycket.

När hypothyroidism genomförs substitutionsbehandling med levothyroxin. Med hyperkalemi avlägsnas överskott av kalcium i kroppen med hjälp av olika diuretika.

Prognos, komplikationer, möjliga konsekvenser

Liksom många kardiovaskulära sjukdomar, sinus kränkning av en varm rytm kan åtföljas av olika komplikationer:

 • hjärtstopp
 • hjärtsvikt;
 • trauma (speciellt när man faller efter att ha förlorat medvetandet);
 • cirkulationsstörningar i hjärnan;
 • förvärring av ischemisk hjärtsjukdom och eventuellt hjärtinfarkt.

I vissa fall påverkas en negativ prognos för bradykardiebehandling av organisk hjärtskada.

Förebyggande av återfall och förebyggande åtgärder

Brott mot sinusrytmen är ett ganska allvarligt problem som kan förvärra andra hjärtsjukdomar.

För att förhindra det det är nödvändigt att vidta vissa förebyggande åtgärder:

 • att leda en hälsosam livsstil
 • att gå in för sport;
 • att vila i tid
 • överge dåliga vanor
 • Läkemedelspreparat bör endast tas under kontroll av sin behandlande läkare.
 • omedelbart söka medicinsk hjälp och ta medicinska undersökningar.

Många människor ger inte alltid sin viktiga betydelse. Även de minsta signalerna kan vara tecken på ett stort problem i kroppen. Det är därför som man misstänker sinus bradykardi, är det nödvändigt att besöka en läkare och ompröva din livsstil så att hjärtat kan fungera utan avbrott och problem.

Sinus bradykardi

Sinus bradykardi är en patologi som är förknippad med en saktning av bildandet av en impuls av den främsta drivaren av rytmen - en sinoaurisk bildning. De återstående pacemakersna har en lägre frekvens av spontan excitation, så deras impulser släckes av pulserna i sinusnoden. En normal rytm är en hjärtkontraktion som är en multipel av 60-100 slag. Värden som kommer att vara mindre än de som beskrivs ovan hänför sig till bradykardi.

Patologisk sinus bradykardi är en rytm på mindre än 60 slag. i min, som inte ökar med fysisk aktivitet. Sinus nod är en utbildning som består av specialiserade celler som har en unik egenskap - automatik. Mycket ofta är en sådan patologi som sinus bradykardi obemärkt på grund av sin asymptomatiska kurs. Identifiera sinus bradykardi oftast på förebyggande undersökningar. En person med detta tillstånd känns bra när man utför dagliga enkla åtgärder, men det är värt att öka den fysiska belastningen, eftersom sinus bradykardi får sig att känna sig.

Den uttalade sinus bradykardi är en hjärtklappning på mindre än 49 slag per minut. Samtidigt betraktas inte varje minskning av hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen mindre än 60 per minut) en sinus bradykardi. Idrottare har en ökad ton i vagusnerven, som refererar till det parasympatiska nervsystemet. Hans inflytande saktar ner hjärtinfarktens frekvens, samtidigt som det inte skadar hälsan.

Sinus bradykardi orsakar

Sinusnoden är placerad på platsen för införande i det högra atriumet hos den överlägsna vena cava. Sinus nod är en liten formation, 1,5-2 cm i storlek. Den levereras från kransartärerna. Alla pulser som bildas vid en given nod riktas till de underliggande segmenten av de ledande hjärtfibrerna, vilka antar funktionen att producera pulser i händelse av att en sinusnod slås av. De celler som utgör sinusnoden är negativt laddade och det omgivande myokardiet är positivt laddat. Under påverkan av åtgärdspotentialen uppträder en puls. Huvudrollen i exciteringsprocessen spelas av kaliumjoner, som är den huvudsakliga jonen i den intracellulära vätskan.

Under normala förhållanden sker sänkning av sinusrytmen med ökande inflytande av det autonoma nervsystemet under sömnen.

Sällan utvecklar sinus bradykardi som en isolerad sjukdom. I detta fall påverkar sinus bradykardi de äldre. Orsaken till en isolerad senil sinus bradykardi är amyloidos och andra liknande tillstånd som förändrar myokardens vävnad.

Brott mot tillförseln av sinusnoden som ett resultat av obstruktion av kransartärerna leder sällan till en sinus bradykardi.

Symptomatisk sinus bradykardi åtföljer hypothyroidism och i senare skeden av leverskador, hypotermi, tyfus och brucellos. Ökad patologisk ton hos vagusnerven orsakar också en sinus bradykardi. Hypoxi, hyperkapni, acidemi, akut hypertoni leder till sinus bradykardi. Men samtidigt är det i många fall av detta tillstånd fortfarande okänt etiologi.

Sinus bradykardi uppstår som svar på en störning i bildandet av excitation i sinoaurisk bildning, såväl som i strid med ledning i hjärtmuskeln. I det första fallet misslyckas sinusnoden, och i det andra fallet uppträder blockaden.

Ibland söker patienter hjälp efter att ha använt vissa mediciner som minskar pulsförskjutningshastigheten på myokardiet och därigenom förvärrar sinusbragdykardi. Läkemedel som sänker pulsens framsteg inkluderar följande mediciner: hjärtglykosider, beta-blockerare, kinidinläkemedel och andra antiarytmiska läkemedel, liksom verapamil och diazepam.

En annan frekvent patologisk process, som är associerad med utseendet av sinus bradykardi, är ett syndroms svaghetssyndrom. Orsaken till denna patologi är en isolerad minskning av sinusnodens funktionella kapacitet, eller den så kallade Leningras sjukdom som uppträder hos äldre.

En annan mycket vanlig orsak till sinus lesioner med förekomsten av sinusbradykardi är kranskärlssjukdom. I detta fall följer sinus bradykardi 25-30% av hjärtinfarkt. Orsaken till de symptom sinus sannolikt vara kardiomyopati, högt blodtryck, infiltrativa sjukdomar (amyloidos, hemokromatos, tumörer), kollagena sjukdomar, myokardit, medfödda hjärt och förändringar i neuro-muskulyarnye störning.

Septiska förhållanden, tungmetallförgiftning, ökat intrakraniellt tryck orsakar också en sinus bradykardi.

Sinus bradykardi symptom

Utseendet av sinus bradykardi leder till en minskning av frisättningen av blod för att mata kroppens organ och vävnader. Detta leder till otillräcklighet och ineffektivitet i blodcirkulationen. Om organen inte tar emot syre och näringsämnen försöker kroppen kompensera för denna process och minska energikostnaderna. Som ett resultat är det uppenbarelser av trötthet och allmän svaghet, yrsel hos en patient med sinus bradykardi. Minskning av syreflödet till hjärnan framkallar svimning. Under denna period visar EKG långa pauser, eller asystol. Allvarlig sinus bradykardi leder till kongestiv cirkulationsfel.

Syndrom av svaghet i sinusnoden består av flera symtom: en patologisk sinus bradykardi, ett sinoatrialt block, en sinusnod och ett syndrom av bradykarditakykardi.

Sinus bradykardi med syndrom av sinusnod svaghet manifesterar sig i form av alla ovanstående symtom. Synkopi manifesteras tydligt i syndromets svaghet i sinusnoden. Dyspné, angina kan också förekomma. Syndrom sinus bradykardi-takykardi bekymrar patienter med hjärtklappning, men registreringen av detta fenomen på EKG är problematisk, eftersom sådana attacker uppträder plötsligt och också slutar plötsligt.

Förekomsten av hjärtfel indikeras av ödem på benen, som gradvis stiger fram till utvecklingen av totalt ödem i det subkutana fettet. det finns en ökning i levern; minskar motståndet mot fysiskt arbete. Beroende på patientens förmåga att utföra fysiskt arbete, utmärks flera funktionella klasser. Den första funktionella klassen inkluderar patienter utan manifestationer av hjärtsvikt under träning. Den andra funktionella klassen inkluderar patienter med dyspné med låg intensitet fysisk aktivitet. Den tredje funktionella klassen består av personer som upplever symtom på hjärtsvikt med minimal fysisk stress. Den fjärde funktionella klassen inkluderar patienter som till och med i fred lider av symtom på cirkulationsfel.

En lätt sinus bradykardi förekommer inte kliniskt. Förekomsten av myokardiella sammandragningar med denna form är ungefär 60-50 slag per minut.

Sinusbradykardi, medföljande sinoaterialnuyu blockad av första graden, inte ens upptäcks på EKG, det kan endast upptäckas via en intrakardiell studier. Den fullständiga blockaden av sinusnoden kännetecknas av dissociation av sammandragningar av olika delar av hjärtat. Eftersom uttalade sinus bradykardi manifesterar med paroxysmal besvär, är diagnosen bäst utförd med Holter-övervakning. Samtidigt bör övervakning vara dagligen, eftersom ett enda EKG-avlägsnande inte ger några resultat. Därför bör du i vissa fall tillgripa ett prov med en kompression av carotid sinus eller ett test med en medicinsk invalidering av hjärtets innervering. Hos friska människor, efter kompressionen av karoten sinus, uppstår en sinus paus ca 3 sekunder. Hos patienter med sinus bradykardi kan pausen överstiga 5 sekunder. Med introduktionen av Atropin kan orsaken till sinus bradykardi differentieras. Om Atropin upphörde sinus bradykardi efter kompression av carotid sinus, är orsaken vegetativ frustration.

Nästa informativa test som bestämmer orsaken till sinus bradykardi är ett farmakologiskt test. Den består i introduktionen av Atropin och Propranolol, medan ryggmen i sinusnodet, som saknar innervation, uppstår. När frekvensen är mindre än den normativa frekvensen sluts en slutsats om sinusnodens svaghetssyndrom.

Sinus bradykardi hos barn

Den nyfödda hjärtfrekvensen är signifikant högre än hos vuxna. Ju äldre barnet blir desto mer värderar hjärtfrekvensen värdet av vuxna. Hos nyfödda kontraherar hjärtmuskeln mer än 140 slag. i min. Om ett ettårigt barn har en hjärtfrekvens på mindre än 100 per minut, diagnostiseras en sinus bradykardi. Hos äldre barn kan bradykardi sägas med antalet myokardiska sammandragningar per minut multiplar av 80-60.

Orsaken till sinus bradykardi hos barn kan vara en familjehöjning. I denna variant bör en sådan diagnos vara särskild för vissa medlemmar av samma familj.

Bradykardi hos en baby kan förekomma med fetalt reduktion av syre i fostret. När det finns en så kallad nukleär gulsot, kan en bradykardi också uppstå. Nukleär gulsot är ett tillstånd för nyfödda när mängden bilirubin i blodet hos barn är mycket högre än normalt, vilket leder till att det tränger in i hjärnan och genomtränger hjärnans strukturer. Medfödda defekter i utvecklingen av hjärtets ledningssystem leder till utvecklingen av sinus bradykardi.

Hos barn över ett års ålder är orsakerna till sinus bradykardi identiska med de hos vuxna. Tonen i vagusnerven kan också leda till magsår i magen och tolvfingertarmen. Därför är det hos barn, som kombinerar tecken på bradykardi och magsår, en ökad effekt av det parasympatiska nervsystemet. Behandling för denna patologi kommer att vara lämplig.

Måttlig sinus bradykardi

Måttlig sinus bradykardi har en hjärtfrekvens på 59-49 slag. Oftast förekommer denna typ av störning utan några symtom. Denna variant av sinus bradykardi förekommer i autonoma störningar och ökad vagalton. Denna nerv är en beståndsdel i det parasympatiska nervsystemet. Denna nerv är ansvarig för funktionen av hjärtkontraktilitet. Det bestämmer styrkan och antalet hjärtslag per minut. När man konsumerar läkemedel som minskar det parasympatiska nervsystemets övervägande minimeras aktiviteten hos vagusnerven i förhållande till hjärtat. För att minska påverkan av vagusnerven på pacemakern kan det vara med hjälp av Atropine. Kliniska manifestationer kan inte manipuleras, men med ökad fysisk ansträngning uppstår försämring av tillståndet. Synkope-attacker uppträder vanligtvis inte, men andfåddhet och trötthet är närvarande.

Om det inte finns några symtom med en måttlig sinus bradykardi, tjänar den inte som en indikation på användningen av mediciner. Detektion och diagnos utförs enligt resultaten av EKG-analys. I denna Holter kan övervakning utföras för att klargöra diagnosen. Med svåra symptom kräver denna sjukdom installationen av en permanent pacemaker, men detta måste användas i extrema fall.

Sinus bradykardi behandling

Nödbehandling med sinus bradykardi av någon etiologi syftar till att öka hjärtfrekvensen och eliminera konsekvenserna av cirkulationsfel. Du måste ge patienten en lögnande position med benen uppåt. Introducera Atropine 1% lösning med en dos av 1 ml, en faktor 3-5 gånger. Samtidigt matas en luftblandning med hög syreinnehåll. Om möjligt, utför en tillfällig pacemaker. Om dessa metoder är ineffektiva används Orciprenalin i en hastighet av 10-30 mg per minut.

Behandling av sinus bradykardi som syndrom av sinusnodens svaghet är mycket effektiv när man installerar en permanent pacemaker.

Behandling av ledningssjukdomar reduceras till utnämningen av Atropine. Unikt preparat Antidigoxin, som används vid överdosering med digitalisberedningar. Det binder digoxin med speciella delar av molekyler och förvandlas till en inaktiv substans. Således stannar effekten av hjärtglykosider på kroppen. Blockader kräver också inställning av en pacemaker.

Behandlingen av sinus bradykardi, som uppstod efter operationen, reduceras till inställning av pacemakern 7 dagar efter ingreppet.

Behandling av huvudpatologin är av yttersta vikt, eftersom med en minskning av den patologiska effekten på sinusnoden normaliseras frekvensen av hjärtkollisioner.

Sinus bradykardi

Sinus bradykardi är en reduktion i hjärtfrekvensen till 59-40 per minut, förutsatt att den korrekta sinusrytmen bibehålls.

Orsaker till sinus bradykardi

Sinus bradykardi är förknippad med en minskning av automatiken i synopred-centret.

Ibland är sinus bradykardi en variant av normen. Hos friska personer, nämligen i utbildade idrottsmän, i vila, kan hjärtat komma i kontakt med en frekvens av 40-59 per minut.

Oftast leder utvecklingen av sinus bradykardi till en ökning av vagus nervens ton.

De viktigaste sjukdomarna och tillstånden i vilka sinus bradykardi kan uppstå:

 • infektionssjukdomar (influensa, hepatit, tyfus)
 • hypothyroidism (brist på sköldkörtelhormoner leder till en avmattning i genomförandet av en elektrisk impuls);
 • hyperkalemi (överskott av kalium i kroppen framkallar också en avmattning i genomförandet av en elektrisk impuls);
 • myokardinfarkt (som ett resultat av hjärtkroppens ischemi, hindras synopredcentrumets automatik);
 • ökat intrakraniellt tryck på grund av craniocerebralt trauma, hjärntumör, encephalomeningit, hjärnblödning (på grund av irritation av vagusnerven);
 • ta vissa läkemedel (kinidin, digitalis, verapamil, atenolol, metoprolol);
 • Förgiftning med kemikalier (bly, nikotin).

Klinisk bild, symptom på sinus bradykardi

Friska utbildade idrottsmän kanske inte ens märker att de har en lägre hjärtfrekvens och gör inga klagomål.

Symtom på sinus bradykardi kan vara:

 • yrsel, förmörkelse i ögonen, svimning
 • trötthet;
 • andfåddhet;
 • smärta i bröstet;
 • generell svaghet.

Diagnos av sinus bradykardi

Att misstänka en sinus bradykardi är mycket enkel - för detta är det nödvändigt att beräkna pulsfrekvensen. Om pulsen är rytmisk, men frekvensen sänks till 40-59 per minut kan man tänka sig en sinus bradykardi.

Och sinus bradykardi kan bekräftas genom elektrokardiografi.

Om EKG lagras rätt sinusrytm (korrekt interlace P-vågen och QRS-T-komplex i alla avledningar) och antalet slag per minut är 40-59, bekräftar det närvaron av sinusbradykardi.

Ibland är sinus bradykardi ett övergående tillstånd. Och för att fixa biverkningar av sinus bradykardi, måste du spela in elektrokardiogrammet under lång tid. I detta fall hjälper Holter övervakning. Under dagen leder patienten en normal livsstil, och en speciell enhet registrerar sitt EKG. Om det under denna tid kommer böjningar av sinus bradykardi, kommer Holter monitor att fixa dem.

Behandling av sinus bradykardi

Om det inte finns någon annan patologi förutom sinus bradykardi, det finns inga klagomål, personen är frisk och fysiskt utbildad, då behöver inte detta tillstånd behandlas.

I de flesta fall är sinus bradykardi ett symptom, en följd av en annan sjukdom. För att eliminera sinus bradykardi är det därför nödvändigt att behandla en primär sjukdom.

 • För infektionssjukdomar är det nödvändigt att genomföra avgiftningsterapi, övervaka patientens allmänna tillstånd, elektrolytblodkomposition för att förhindra utveckling av komplikationer.
 • Vid förgiftning med nikotin, bly, måste du genomföra avgiftningsterapi, koppla ihop giftet som kom in i kroppen, hjälpa kroppen att avlägsna kemikalier.
 • När hypothyroidism krävs, substitutionsbehandling med levothyroxin.
 • Med giperkaliemii utnämna diuretika, som avlägsnar kroppens överskott av kalium.
 • Med ökat intrakraniellt tryck behöver du individuellt närma sig behandlingen av den underliggande sjukdomen.
 • I vissa fall, sinusbradykardi - bieffekt av användning av läkemedel som kan fördröjer hjärtrytmen (t ex betablockerare - atenolol, metoprolol). I ett sådant fall är det endast nödvändigt att något minska dosen - och den normala hjärtfrekvensen kommer att tillhandahållas.

Om orsaken till sinus bradykardi är problem med hjärtimpulser på grund av förändringar i hjärtat, kan en implantering av en pacemaker vara nödvändig. Denna enhet injiceras under huden och hjälper till att reglera hjärtfrekvensen, vilket ger en normal hjärtfrekvens.

En pacemaker kommer också att behövas vid frekventa svimningsförhållanden, eftersom risken för plötslig hjärtstopp ökar under dessa perioder.

Under alla omständigheter kommer endast en erfaren läkare att kunna diagnostisera den ledande orsaken och välja den optimala behandlingstaktiken. Därför försumma inte din hälsa: om du har en sällsynt puls, behöver du rådgöra med en läkare.

Var sidan användbar? Dela det i ditt favorit sociala nätverk!