Huvud / Diagnostik

Avbrott i hjärtets arbete: hoppa slag, blekna, vad ska man göra

I den här artikeln: varför hjärtat ofta slår av avbrott och det finns utelämningar av strejkar, acceleration och saktning av rytmen, oregelbundna nedskärningar. Symtomatologi av olika sjukdomar, hur man etablerar en diagnos och vad man ska göra om det finns en patologi i hjärtans normala funktion.

Kollisionen av hjärtat i en konstant rytm är garantin för att alla organ fungerar normalt. Kontraktens rytm motsvarar ackumuleringarna av pacemakerceller (rytmförare) som skapar en elektrisk puls med konstant frekvens (sinus- och atrioventrikulära noder). Den exciteringsvåg som uppstått i denna zon sträcker sig längs de ledande banorna (Hyisbunten) till alla delar av hjärtat, vilket medför en sammandragning.

Avbrott i hjärtats arbete eller arytmi är förändringar i frekvensen av stroke som är förknippade med en störning i formations- eller exciteringsvågan.

Den normala rytmen av sammandragningar i hjärtat är 60-90 per minut, varje stroke på samma gång. Källan för den elektriska puls är sinusnoden.

Tre huvudsakliga överträdelser:

 1. Takykardi - acceleration av hjärtatslag.
 2. Bradykardi - saktar ner i hjärtmuskeln.
 3. Extrasystoler - ytterligare förkortningar mot bakgrund av en normal rytm.

Rytmiska brott kan uppstå periodiskt (paroxysm), vara asymptomatiska eller snabbt leda till försämring av välbefinnandet och dödsfall. Arytmier som inte är associerade med hjärtsjukdom är välbehandlade och kroniska sjukdomar med hjärtskada kräver konstant behandling.

Förändringar i hjärtans rytmiska arbete kan inte missas, det är ett tillfälle att rådfråga en läkare för att undvika arytmi. Patienter med denna patologi behandlas av terapeuter och kardiologer, och i specialiserade centra - av arytmologer.

takykardi

Atrial och / eller ventrikulär kontraktion med en frekvens på mer än 100 per minut.

Typer av takykardi

Paroxysmal (intermittent störning, det finns perioder med en normal puls eller det fanns bara en episod av rytmisk störning)

Återkommande (repeterande avbrott i hjärtat)

För en mer detaljerad beskrivning av utvecklingsmekanismen, se "Utvecklingsmekanism" -blocket senare i artikeln.

Mekanismen för utveckling

Gensidig (återkommande) utvecklingsmekanism står för 80% av alla takyarytmier. På grund av störningar i rörelsen hos exciteringsvågan rör sig den elektriska pulsen i en cirkel och spänner återigen samma region i hjärtat.

Fokal (automatisk) takykardi står för 10%, förknippas med nedsatt metabolism, på grund av ökad excitabilitet hos de ledande vägarna. Under sådana förhållanden orsakar alla impulser en sammandragning. Normalt är det nödvändigt att uppnå en elektrisk aktivitet på en viss nivå för uppkomsten av en exciteringsvåg.

Trigger (trigger) takyarytmier orsakas av utseendet av en elektrisk puls som överskrider normalnivån: efter att exciteringsvågen har utförts, återstiger den återstående pulsen igen en sammandragning av hjärtat.

skäl

Återväxt av muskelvävnad i bindvägen (myopati)

Expansion eller förtjockning av kamrar (hypertrofi, lunghjärtat)

Orsaker till hjärtsvikt i vila

Sensioner som patienter beskriver som "hjärtsvikt" är en manifestation av arytmi - ett brott mot hjärtrytmen. Det finns flera typer av arytmier:

 • Hjärtklappningar (takykardi).
 • Långsam hjärtslag (bradykardi).
 • Extraordinära hjärtkollisioner (extrasystol).
 • Avslutandet av en elektrisk puls genom hjärtat är en blockad.

Patienter med arytmier präglar arbetet i ditt hjärta under attacker på olika sätt: som ett "misslyckande", "fading", "urspårning", "flip-flops" eller "utlösning" i hjärtat. Detta kan vara andra symptom: bröstsmärta, yrsel, andfåddhet, svimning, svullnad, bultande halskärlen.

Orsaker till hjärtsvikt

Hjärta kan bete sig onormalt (hackad, hoppa ur bröstet, stoppa) efter träning och i ett tillstånd av nervös overexcitement på absolut friska människor. Men i viloläge uppstår brott mot hjärtaktivitet endast om det finns en sjukdom. Först och främst kan det vara patologiska förändringar i hjärtat:

 • Ischemisk sjukdom, i vilken myokardiet inte är korrekt försedd med syre.
 • Arteriell hypertoni, åtföljd av en signifikant överbelastning av vänstra hjärtat.
 • Kardiologiska defekter, som kännetecknas av en allvarlig kränkning av hemodynamiken och som ett resultat - en felaktig fördelning av belastningen på hjärtkamrarna.
 • Inflammation i hjärtmuskeln.
 • Kardiomyopati är en strukturell och funktionell skada på myokardiet (ofta av okänd natur), där hjärtkaviteten antingen breddar eller smalnar.

Dessutom kan avbrott i hjärtats arbete uppträda och med icke-hjärt-sjukdomar:

 • Med sjukdomar i det endokrina systemet. Först och främst - sköldkörteln och binjurarna.
 • Med allvarlig anemi.
 • Med vegetativa sjukdomar. Patienten kan ha vegetativa kriser.
 • Med neurologiska sfärens sjukdomar - psykoser, neuroser, långvarig stress etc.
 • Med elektrolytubalans (särskilt med hypokalemi).
 • När dehydratiseras.
 • Med osteokondros Klämning av nervrötterna i denna sjukdom kan uppstå obehag i hjärtat.

Ett litet antal extrasystoler finns nästan alltid närvarande hos en frisk person, och det kan ibland också uppleva en känsla av störning i vila.

Risk för avbrott i hjärtats arbete?

Avbrott i hjärtat bör betraktas som ett alarmerande tecken i följande fall:

 • Om obehaget upprepas flera gånger i veckan eller oroar sig hela tiden.
 • Om varaktigheten av attacker ökar varje gång.
 • Om hjärtets ojämnhet åtföljs av ett starkt smärtssyndrom, märkt pallor, svimning eller sämre dyspné.

Det är också värt att notera att svårighetsgraden av subjektiva känslor hos patienten inte alltid återspeglar sjukdomens svårighetsgrad. Ofta är starka och frekventa avbrott i hjärtats arbete resultatet av obehagliga men ofarliga sjukdomar, till exempel autonom dysfunktion.

Riktigt allvarliga sjukdomar, såsom allvarlig arytmi (förmaksfladder, förmaksflimmer, extrasystole) och hjärtinfarkt kan detekteras endast av ECG. Därför ska läkaren ge ett exakt svar på frågan om de beskrivna känslorna är farliga i hjärtat efter en fullständig undersökning av patienten.

Vad händer om hjärtat inte fungerar smidigt?

Om avbrott huvudorgan cirkulationssystemet uppstår från tid till annan och inte ge mycket obehag, kan du ofta besöker en terapeut, husläkare eller kardiolog (var och en av dessa yrkesgrupper kan ge experthjälp för arytmi).

Om störningarna störs regelbundet och mestadels i vila, är det nödvändigt att se till läkaren under de kommande dagarna. Det är omöjligt att ignorera dessa sjukdomar, eftersom många sjukdomar som manifesteras på detta sätt är dödliga, och endast tidig diagnos av dem kan rädda patientens liv. För att identifiera orsaken till hjärtsvikt bör du genomgå en omfattande undersökning, inklusive:

 • EKG.
 • Holter övervakning - daglig registrering av EKG med en speciell bärbar enhet. Denna studie är "guldstandarden" vid diagnos av arytmier. Överträdelser av rytmen hos patienten är inte alltid närvarande. Därför kan EKG vid ECG-besök vara inom det normala området och det finns problem med hjärtat. De kan visa sig endast när patienten redan är hemma. För sådana fall har Holter övervakning skapats.
 • Prov med fysisk aktivitet (löpbandstest). Under detta test ges patienten vissa uppgifter (oftast krävs det att passera längs löpbandet) och under deras prestanda registreras kontinuerligt EKG och blodtryckvärdet.
 • Ultraljud i hjärtat.
 • Allmänt blodprov.
 • Hormonprofil.
 • Blodtest för elektrolyter.
 • Bröströntgen.
 • Konsultation av en neurolog, endokrinolog och andra experter på indikationer.


Om känslan av avbrott åtföljs av andfåddhet, yrsel, smärta i bröstet, är det nödvändigt att ringa en ambulans. Ett sådant tillstånd kräver sjukhusvistelse och akutbehandling.

Behandling av hjärtstörningar

Tillvägagångssättet för behandling av hjärtsvikt bestämda orsaken till symptom. I vissa situationer är en effektiv terapi konservativ, medan andra kanske behöver och kirurgi (t ex koronar stent i allvarlig ischemi i hjärtat), i den tredje - läkare är begränsade till observation och allmänna råd (om regimen, kost, fysisk aktivitet). Är entydig är att utan ta itu med orsakerna till någon, även de mest avancerade antiarytmiska behandling inte riktigt bra resultat.

Den andra faktorn som bestämmer taktiken för att behandla ojämnt hjärtarbete är karaktären och risken för rytmförstörningar. På vissa av dem kan patienten till och med stoppa hjärtat. Därför kommer doktorer vidta aktiva åtgärder och behandling om läkemedelsterapi kommer att vara ineffektiv, rekommendera operation (t ex högfrekvent ablation av arytmogena fokus i myokardiet eller fastställande av en pacemaker). När det gäller symptomatisk behandling av hjärtinfarkt, utförs den av följande grupper av läkemedel:

 • Antiarytmiska läkemedel. För varje typ av arytmi visas vissa droger från denna grupp, därför är det strängt förbjudet att dricka tabletter som hjälper en av släktingarna att bli av med en attack.
 • Sedativ - växt eller syntetisk. Erfarenhet och ångest är faktorer som leder till oregelbundenhet i hjärtat, så de måste uteslutas.
 • Metaboliska droger. Läkemedel i denna grupp förbättrar metabola processer i myokardiet, vilket bidrar till det effektivare arbetet i hjärtmuskeln.

Dessutom, när fel i hjärtat jobb är mycket viktigt att patienten slutat dricka och röka, började han att äta, berika din kost bra för hjärtat kost, eventuellt övergav tungt fysiskt arbete reviderade läget för dagen, med vila och sömn tillräckligt med tid. Inte mindre viktigt är det regelbundna besöket hos kardiologen med obligatorisk registrering av EKG och leverans av nödvändiga blodprov.

Varför hjärtat slår av med avbrott och andra rytmförstörningar

Avbrott i hjärtets arbete - förändringar i styrka, frekvens och regelbundenhet av sammandragningar. Sådana sjukdomar i medicin kallas arytmi, vilket är ett symptom på andra sjukdomar. Till en självständig sjukdom är arytmi vanligtvis inte övervägt, endast ibland finns en sporadisk arytmi närvarande för en helt frisk person.

Ofta när ett misslyckande i hjärtarbetet upplever en person andra symtom, såsom dyspné, smärta och andra. Mycket beror på orsaken till arytmi, som inte bara kan hantera problem med hjärtat, utan även osteokondros, VSD, och ibland upplever en person problem efter att ha ätit. Det är viktigt att förstå varför hjärtets rytm går på vilse, hur det manifesterar sig och vad man ska göra åt det.

skäl

Först måste du förstå vilka typer av arytmier är, för av en eller annan anledning är en av dem karakteristisk.

 1. Takykardi. Detta kallas för snabbt att slå, antalet slag per minut överstiger 90. Ett sådant tillstånd kan vara ett naturligt svar på känslomässig eller fysisk stress, så det kan manifesteras även efter att ha ätit, vilket ökar kroppstemperaturen. Takykardi kan dock indikera att hjärtmuskeln upplever ständig stress och dålig funktion. Om hjärtfrekvensen accelereras hela tiden, till exempel varje dag, har hjärtat inte tid att slappna av och vila, vilket ökar risken för hjärtinfarkt eller kranskärlssjukdom.
 2. Bradykardi. I det här fallet slår hjärtat tvärtom för långsamt, mindre än 60 slag per minut. Detta är ett naturligt tillstånd i fallet då hjärt- och blodkärlsystemet är utbildat bra, till exempel hos idrottare, när de vilar. Men för långsam hjärtrytm hotar alltid med svimning, hjärnans syreförlust och till och med hjärtstillestånd.
 1. Atrial fibrillering. Det manifesteras i avsaknad av en effektiv reduktion av hela myokardiet hos atrierna. Atrial fibrillering är ett tecken på sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.
 2. Arytmi. Denna extraordinära minskning av hjärtmuskeln, som i de flesta fall är ett svar på alltför aktiv användning av alkoholhaltiga drycker, starkt te, kaffe, nikotin, kan också vara en farlig signal om aktiv myokardisk skada.

Vid ryggradssjukdomar bryts till exempel osteokondros, ryggmärgsartär som går längs ryggraden. Spasmodiska muskler eller ben-osteofyter pressar kärlet, vilket ökar intravaskulärt tryck. Det patologiska tillståndet leder till utvecklingen av takykardi. För att blodet ska pumpas väl genom det klämda kärlet måste kroppen och naturligtvis hjärtat lägga mer ansträngning i det, vilket leder till en ökning av hjärtslag, så det finns avbrott i hjärtat.

Takykardi med osteokondros har permanent karaktär, det vill säga det är även i viloläge. När en person byter position blir det mer uttalad. Slutlig, om du behandlar osteokondros, kommer takykardi att minska. Men effekten kommer att märkas efter effektiv behandling.

Om hjärtmuskeln inte klarar av ökad stress börjar extrasystolen utvecklas. Vid osteochondrosis manifesterar sig sig i senare skeden. Först är frekventa hjärtslag av kort varaktighet. Om osteokondrosen är lokaliserad i ländryggsregionen är en stark effekt på de organ som finns i bukhålan, till exempel binjurskortet. Den intensiva utvecklingen av katekolaminer börjar och i själva verket orsakar de en vaskulär spasm, vilket leder till misslyckanden i hjärtans rytm, tryck.

VSD är en annan anledning till varför en person kan känna en störning i hjärtats arbete. VSD har olika symptom som kan komplicera en persons liv, men detta är inte dödligt. Många patienter med VSD verkar som om deras motor är frusen och startas om. Ofta verkar det verkligen bara så. Det fanns patienter som hävdade att deras hjärta stannar i 10 minuter eller till och med en halvtimme, men detta är omöjligt.

Det finns fall när en person efter en pulsmätning kom till slutsatsen att i det ögonblick det förekommer omkring 200 slag, när i själva verket deras 70-80, det vill säga inom det normala intervallet. studie av patienter med VSD ens genomförts, som visade att nästan hälften av patienterna hjärtslag normalt och även väl varje dag, du har inga rytmstörningar. Faktum är att många av de fenomen som klagas av patienten med VSD, till exempel andnöd, smärta och liknande, bara är funktionella. De är förknippade med störningen av det vegetativa systemet, efter behandling sätter allt sig.

Visst kan oregelbundenhet i hjärtat, andfåddhet, svaghet, onormal hjärtfrekvens hos patienter med VSD vara verkliga symptom på en allvarlig sjukdom som inte är relaterad till det vegetativa systemet, särskilt om dessa symptom känns igen från dag till dag. Därför är tidig diagnostik viktig inte bara för dem som har VSD, men för alla som har stött på liknande symptom.

Det är intressant att en arytmi kan uppstå hos en person efter att ha ätit. Och antalet människor som står inför detta växer. För att förstå varför, efter att ha ätit en del irrande hjärtrytmen, är det viktigt att komma ihåg att intensiteten i slå motor liv beror på tillståndet i kroppen och ledningssystemet. Om det finns en normal överföring av impulser och kroppen får rätt mängd syre, kan du inte tvivla på att antalet slag kommer att vara normala.

Rötningsprocessen leder till det faktum att de vagala aktiviteten ökar, så sinusknutan funktionen inhiberas, nämligen, det är formade pulser som bildar hjärtat.

Hur reagerar hjärtat på detta? Hans svar är ofta hjärtslag, men sammandragningarna är ojämna på grund av påfrestning.

När man beaktar arytmi, som registreras efter att ha ätit, är det viktigt att komma ihåg att anfall kan utlösas och användningen av alkoholhaltiga drycker. Studier har visat att alkohol leder till paroxysmer av förmaksflimmer, vilket i särskilt allvarliga fall kan orsaka dödsfall.

Dessa är vanliga orsaker, på grund av vilka det finns en kränkning av hjärtans rytm. Avbrott i hjärtat orsakas av följande faktorer:

 • påkänning;
 • sjukdomar i sköldkörteln, nervsystemet, lungorna, GIT, hjärta;
 • anemi;
 • onkologi;
 • ateroskleros;
 • inflammation i hjärtmuskeln;
 • virusinfektioner;
 • hjärtfel.

symptom

Beroende på orsaken till arytmi, förutom hjärtsvikt, observeras även andra symtom. Den vanligaste är andfåddhet, smärta i hjärtat.

Andnöd är en snabb andnöd. I en lugn stat bär en person omkring 16-18 andningsrörelser. Om andningen blir vanligare börjar en person att känna en brist på luft, han kan inte andas på hans fulla bröst. I detta tillstånd kan en person knappast andas.

Dyspné är ofta ett tecken på en allvarlig sjukdom, särskilt i kombination med arytmi. Därför ska du omedelbart gå till sjukhuset om du har andfåddhet.

Ibland andfåddhet kan orsaka ett annat symptom, smärta i hjärtat, som kan manifestera sig. Smärtan kan ha en annan karaktär och ge andra delar av kroppen. Arytmi, andfåddhet och smärta - dessa symptom uppstår ofta ihop. Efter att ha ätit, med VSD och andra tillstånd kan svaghet, yrsel och andra tecken som kräver uppmärksamhet ske tillsammans med arytmi.

behandling

Vad ska man göra om en person upptäcker sådana obehagliga symptom, vare sig efter att ha ätit, tränat eller andra situationer? Gå genast till doktorn. Det är omöjligt att beskriva behandlingen, eftersom det helt beror på resultaten av undersökningen.

Om hjärtat slår av avbrott, känns svaghet, det är svårt att andas, det är nödvändigt att lugna sig. Du kan ligga ner och få lite frisk luft. I särskilt allvarliga fall ska du ringa till en läkare. Effektiv behandling kommer att bli av med obehagliga symptom, vilket kommer att förbättra livskvaliteten.

Från vilket vårt hjärta slår ojämnt?

I den moderna världen har sjukdomar i det kardiovaskulära systemet en ledande position i listan över dödsorsaker. Enligt läkare lider varje fjärde person av en eller annan hjärtsjukdom. Bland dem är arytmi extremt vanligt, vilket årligen tar livet av cirka trehundra tusen av våra landsmän. Vad ska jag göra för att inte komma in i denna ledsen statistik?

Den viktigaste muskeln

I sin stabilitet och stabilitet är hjärtat ett av de mest hållbara och pålitliga organen i kroppen. För en dag gör det mer än 100 tusen snitt och för varje tryck blod genom kärlen, vars totala längd är över 100 000 kilometer. Endast 40-80 reduktioner är tillräckliga för att pumpa allt blod i kroppen, det vill säga en hel cirkel av blodcirkulationen tar i genomsnitt en minut.

Hjärtat är en muskel, vars huvuduppgift är att skarpa kontrakt och slappna av. Skärning, det skjuter ut blodet, utföra rollen som en slags pump för att pumpa blod i kroppen. Detta arbete upphör aldrig - från födsel till döds. Medan hjärtat fungerar normalt och pumpar blod genom kärlen känns en person bra. Men så snart hjärtats hjärtslag börjar tappa, finns det ett visst obehag och tankar om ett oundvikligt dödligt utfall kommer.

Orsaker till rytmförstöring

Arytmi är medfödd, förvärvad och idiopatisk (när orsaken inte identifieras). Förvärvad förmaksflimmer är oftast en följd av hjärt-kärlsjukdom, hypertoni, diabetes mellitus. Det bör dock komma ihåg att förekomsten av överträdelser inte nödvändigtvis betyder att du har hjärtsjukdom. Arytmi kan ha många orsaker som inte alltid kan bestämmas.

Det finns andra faktorer än hjärtsjukdom som kan orsaka eller förvärra arytmier. Dessa villkor inkluderar följande:

 • infektion och feber;
 • fysisk eller känslomässig stress
 • anemi eller sköldkörtelsjukdom;
 • stimulanser (koffein, tobak, alkohol, amfetaminer) och vissa receptbelagda och receptfria läkemedel;
 • vissa arytmier kan också vara ärftliga.

Farliga symtom

Vanliga arytmisymtom innefattar följande:

 1. hjärtklappning;
 2. "Missad sammandragning", som liknar ett tryck;
 3. Känslan att "hjärtat dunkar i bröstet."

Dessutom upplever vissa patienter symtom som trötthet och svaghet, grunda andning, smärta eller obehag i bröstet.

När ska jag se en läkare?

De flesta märkte ett hjärtslag, ett tryck i bröstet eller en känsla av att deras hjärta hoppade över ett slag. Om detta händer en gång eller upprepas relativt sällan, utan andra symtom, utgör det vanligtvis inte någon allvarlig fara. Ändå bör några frågor eller problem diskuteras med läkaren.

Mer allvarliga symptom ska utvärderas direkt i akutrummet på närmaste sjukhus:

 1. någon oförklarlig andnöd;
 2. mörkare i ögonen eller svimning
 3. känner att hjärtat slår för långsamt eller för snabbt
 4. smärta i bröstet, kombinerat med någon av ovanstående symptom.

Personer med denna kliniska bild ska omedelbart ringa till ambulansen för att ringa nödhjälp hemma och inte försöka komma till läkarna på egen hand.

Börja med en undersökning

För att få reda på orsakerna till kränkningen av hjärtslaget, räcker det inte med att diskutera symptomen med doktorn, en medicinsk undersökning krävs. Ett elektrokardiogram (EKG) ordineras utan att misslyckas. Om rytmförstörningarna är närvarande för tillfället fixeras de av EKG och problemen kan bestämmas omedelbart. Annars kan en mer ingående studie behövas. Används ofta för att registrera hjärtslaget inom 24 timmar (daglig övervakning). Om arytmen är ännu mer sällsynt kan emellertid långvarig övervakning användas.

Ultraljudsundersökning av hjärtat, kallad ekkokardiografi, används ofta för att studera dess struktur och funktion. I mer allvarliga fall används diagnostik med elektroder som implanteras inuti hjärtat. Detta är den så kallade invasiva elektrofysiologiska studien (EFI), som kan rekommenderas för att bestämma ytterligare behandling och övervakning av tillståndet.

Kursen är ett botemedel

Metoder för behandling av arytmi varierar beroende på närvaron eller frånvaron av symtom, frekvensen av anfall, svårighetsgraden av den bakomliggande orsaken till hjärtsjukdom. Behandlingen kan sträcka sig från medicinering och till mer komplexa kirurgiska ingrepp, såsom en implanterad hjärtkardioverter-defibrillator. Ibland kan enkla eller specialiserade pacemakers vara nödvändiga för att eliminera arytmi.

Valet av medicinering beror på den speciella typen av hjärtrytmstörning. En detaljerad diskussion är endast möjlig med den behandlande läkaren med en noggrant diagnostiserad diagnos.

Uppföljningsvård för övervakning av patienten med arytmi utförs vanligtvis av en kardiolog. Effektiviteten av behandlingen, återfall, biverkningar av läkemedel övervakas, regelbunden undersökning av det allmänna tillståndet och ytterligare förfaranden utförs.

Metoder för detektion och behandling av hjärtrytmstörningar förbättras ständigt. Under de senaste åren har det skett betydande framsteg i kunskap om dessa förhållanden. Tidig upptäckt och behandling av arytmi förbättrar livets kvalitet och varaktighet.

Varför hoppa hjärtat? Orsaker och metoder för normalisering av hög hjärtfrekvens

En hög puls signalerar alltid ett hälsoproblem. I regel är detta fenomen uppenbart av den behandlande läkaren under undersökningen av hans patient.

Den rytmiska rörelsen av blodkärlens väggar (artärer), som provoceras av kapaciteten hos hjärtmuskeln, anses ganska länge vara den så kallade indikatorn för människors hälsotillstånd.

Till dags dato, trots betydande framsteg inom medicinområdet, hjälper pulsen fortfarande i tid för att diagnostisera eventuella störningar som finns i patientens kropp. Allt är helt naturligt. Eventuella, minsta avvikelser från normen i rytmen av hjärtslag signalerar förekomst av patologi.

Det bör till exempel noteras att den snabba puls vid normalt tryck kan noteras under uttorkning, såväl som obalanserad näring. Det är som ett resultat av detta att olika sjukdomar kan uppstå. Vid de första tecknen på frekvent hjärtklappning bör du omedelbart kontakta din kardiolog.

Som du vet är det svårt att ignorera den snabba pulsationen. Enligt doktorn klagar patienter med detta problem på ett antal karakteristiska symptom. I den här artikeln kan du ta reda på vad en ökad puls är: orsakerna till utseendet.

 • 1 Standarder efter ålder och mätmetoder hemma
 • 2 Orsaker till en hög puls hos en person
  • 2.1 Vad ökar pulsen i vila?
  • 2.2 Hjärtklappningar efter träning / träning
  • 2.3 Efter att ha druckit alkohol och alkohol
  • 2.4 Hög hjärtfrekvens och högt / lågt blodtryck
  • 2.5 Pulsen ökar kontinuerligt
  • 2.6 Varför stiger puls på morgonen eller på natten?
  • 2.7 Varför ökar pulsen hos kvinnor under graviditeten?
  • 2.8 Varför kan hjärtfrekvensen öka i en äldre person?
  • 2.9 Vad är ökningen av hjärtfrekvensen per minut i ett barn?
  • 2.10 Accelererad hjärtslag som ett symptom på en farlig sjukdom
 • 3 Vad hotar ständigt hög hjärtfrekvens?
 • 4 Vad ska jag göra hemma?
  • 4.1 Första hjälpen till mycket höga priser
  • 4.2 Vilka läkemedel ska jag ta för att minska hjärtfrekvensen?
  • 4.3 Behandling av takykardi med folkmekanismer
  • 4.4 Korrekt näring
 • 5 relaterade videor

Standarder efter ålder och mätmetoder hemma

Pulshastigheten är en viktig indikator vid bedömningen av hjärtmusklernas effektivitet.

Dess definition anses vara den viktigaste komponenten i upptäckten av snabb hjärtfrekvens och andra sjukdomar, ibland även mycket allvarliga och hotar människors hälsa.

Först måste du förstå vad det är. Pulsen är vibrationerna i blodkärlens väggar, som uppträder på grund av sammandragningar av hjärtens muskler. Denna indikator gör det möjligt att utvärdera inte bara hjärtslagets styrka och rytm utan även det allmänna tillståndet hos artärer, vener och kapillärer.

I en helt frisk person bör intervallet mellan hjärtslagor vara helt identiskt. Men ojämnheten av pulsation indikerar närvaron av allvarliga störningar i kroppen.

De mest troliga orsakerna till detta kan vara sjukdomar i samband med hjärtets funktionalitet, liksom andra sjukdomar, till exempel problem med det endokrina systemet och dess körtlar.

Pulspriser hos barn och vuxna:

 1. 0 - 1 månad. Giltiga värden är: 100 - 170;
 2. från 1 månad till 1 år: 101 - 161;
 3. 1 - 2 år. 92 till 154;
 4. 4-6 år: 85-125;
 5. 7 - 8 år: 77 - 119;
 6. 9 - 10 år: 67 - 107;
 7. 11-12 år: 59-99;
 8. 13 - 15 år: 54 - 96;
 9. vuxna under 50: 59-79;
 10. 51 - 59 år: 64 - 84;
 11. 60 - 80 och mer: 69 - 91.

För att beräkna frekvensen av hjärtkollisioner behövs inga speciella färdigheter eller anordningar. Varje person kan vid behov utföra denna procedur hemma.

Processen att bestämma pulsen är som följer:

 1. Först och främst är det nödvändigt att ta av dig kläder, armband, klockor och andra tillbehör som kan störa proceduren. Det är viktigt att notera att under manipulationen inget borde hindra passage av blod genom kärlen.
 2. efter det är det nödvändigt att tvätta och torka noga,
 3. vissa experter rekommenderar att proceduren utförs i vila, för bara på så sätt kan en person slappna av. Och detta kommer att bidra till att få de mest tillförlitliga indikatorerna.
 4. du måste förbereda en stoppur. Det är önskvärt att räkna pulsvågan per minut. Om det är absolut nödvändigt kan detta tidsintervall sänkas till 30 sekunder. I detta fall multipliceras de erhållna talen nödvändigtvis med två. Om du sänker tiden för att bestämma hjärtfrekvensen till en kvart minut, multiplicera du den med fyra. Det är viktigt att komma ihåg att ett ungefärligt tal kan vara felaktigt, särskilt om det finns en arytmi;
 5. För att utföra mätningen är det nödvändigt att trycka på den mänskliga radialartären med tre fingrar. Samtidigt rekommenderas det inte att använda tummen för att det är möjligt att väsentligt snedvrida resultaten på grund av en känsla av egen pulsering.
 6. omedelbart efter det att puls upptäcktes, är det nödvändigt att börja räkna sammandragningarna. Med snabb hjärtslag bör räkning göras i en minut. Med normal hälsa bestäms puls på trettio eller femton sekunder. De erhållna data multipliceras med två respektive fyra;
 7. Resultaten ska anges på observationsbladet;
 8. Tvätta händerna igen och torka dem.

Anledningarna till vilka det finns en hög puls hos människor

Enligt allmänt accepterade medicinska normer bör hjärtfrekvensen inte överstiga 90 slag per minut.

Om indikatorn är större än den här siffran indikerar detta redan en snabb puls.

Det är viktigt att notera att hjärtmuskeln hos en absolut frisk person reduceras med en hastighet på 59 - 86 slag per minut.

Denna indikator beror direkt på den personens ålder, fysiska kondition och psykologiska egenskaper.

En ökning i hjärtfrekvensen är en perfekt tillåtlig reaktion av människokroppen till en situation som är förknippad med en viss risk för livet. Även sådana faktorer som stress, ångest, smärta och fysisk stress kan provocera hjärtklappningar.

Det är viktigt att notera att även uttorkning, missbruk av skadlig mat, sömnstörningar kan också vara orsaken till detta tillstånd. Självklart är alla dessa faktorer extremt tillfälliga. De anses inte som drabbade av någon sjukdom.

Läkare identifierar vissa orsaker, som bör betalas ökad uppmärksamhet:

 • emotionell stress;
 • infektionssjukdomar;
 • suppurativa utslag i huden;
 • nedsatt funktionalitet i hjärtat och blodkärlen;
 • sjukdomar i det endokrina systemet;
 • hormonella störningar;
 • hög kroppstemperatur
 • allvarlig patologi i andningsorganen.

Om vi ​​beaktar orsakerna till en ökad hjärtfrekvens för var och en av värdena är bilden som följer:

 1. över 85. I detta tillstånd har en person takykardi. Orsakerna till detta fenomen kan vara: ökad fysisk stress, ökad kroppstemperatur, stress, klättra i trappan, överspädning, dricka alkoholhaltiga drycker, ta vissa mediciner;
 2. över 95. Denna indikator indikerar också förekomst av takykardi hos patienten;
 3. över 110. Denna figur indikerar också hjärtklappning. Orsaken kan vara: svår spänning, brist på syre, ökad kroppstemperatur på grund av förkylning, rökning, alkoholmissbruk, stimulanser (kaffe, te, energidrycker) trötthet, dålig sömn;
 4. 120 och högre. Denna indikator indikerar att förutom takykardi har patienten vissa patologiska sjukdomar. De kan klassificeras som inflammatoriska processer. Behandling i detta fall är obligatorisk. Om du ignorerar detta tillstånd kan du få en allvarlig cirkulationsstörning i hjärnan, som anses vara en sårtagare av stroke.

Vad ökar pulsen i vila?

Öka pulsen till 100 slag per minut i vila indikerar att patienten har takykardi.

Det finns ett bestämt förhållande mellan blodtryck och hjärtfrekvens.

Ett snabbt hjärtslag följer både högt och lågt tryck i kärlen. Båda dessa kombinationer indikerar närvaron av vissa misslyckanden vid utförandet av myokardiet och andra inre organ.

Hjärtklappningar efter träning / träning

Detta tillstånd indikerar också förekomst av takykardi.

Efter att ha druckit alkohol och alkohol

Snabb hjärtklappning kan också spåras efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker. Detta är en normal reaktion av kroppen.

Ökad hjärtfrekvens - en av kroppens reaktioner till konsumtionen av alkoholhaltiga drycker

Hög hjärtfrekvens och högt / lågt blodtryck

Obehagsmakningar med snabb puls och högt / lågt tryck beror på förekomst av kroniska sjukdomar samt exponering för miljöfaktorer.

Pulsen ökar ständigt

Om pulsen ökar permanent, indikerar detta förekomsten av allvarlig sjukdom.

Därför måste sjukdomen diagnostiseras och behandlas vidare.

I detta tillstånd har patienten uttalade tecken: dyspné, mörkare i ögonen, tremor och svår smärta i huvudet.

Varför stiger puls på morgonen eller på natten?

Som du vet, stannar arbetsförmågan hos hjärnan inte ens under sömnen. Han fortsätter att bearbeta informationen som mottas under hela dagen, samt att uppleva oroliga situationer igen. Tillsammans med trycket stiger puls, både på morgonen och på natten.

Varför ökar pulsen hos kvinnor under graviditeten?

Få människor vet, men hjärtklappningar i graviditetsperioden är normala.

Detta beror på att hjärtat tvingas arbeta intensivt på grund av ökad arbetsbelastning.

Detta är nödvändigt för moderns och det framtida barnets normala livsstöd.

Varför kan hjärtfrekvensen öka i en äldre person?

Hos en ålder som äldre kan pulsen öka med ökad fysisk ansträngning, kronisk trötthet, känslomässig omvälvning, långvarig exponering för den brännande solen och missbruk av koffein och nikotin.

Vad indikerar ökningen av hjärtfrekvensen per minut i ett barn?

Metabolism, växande tillväxt och tillväxt är faktorer som är individuella för varje barn.

Hjärtan följer inte alltid tillväxten av andra typer av vävnader, eftersom den inte klarar av den belastning som påläggs den.

Det börjar fungera med vissa avbrott. Konstant stressiga situationer det går hårt, svarar så ofta med en hög puls.

Accelererad hjärtslag som ett symptom på en farlig sjukdom

I vissa fall är detta tillstånd en konsekvens av hjärtsjukdomar och blodkärl. I synnerhet är det hjärtinfarkt, såväl som hjärtsvikt.

Vad hotar ständigt hög hjärtfrekvens?

I regel är detta tillstånd på grund av förekomsten av takykardi.

Om du börjar ångra kan konsekvenserna vara obehagliga.

Ett snabbt hjärtslag kan leda till kränkningar av blodcirkulationen i hjärnan.

Detta farliga och oönskade tillstånd leder till stroke och akut ventrikelfel. Därefter kan astma och till och med arytmisk chock förekomma.

Vad ska man göra hemma?

Med en ständigt ökad puls måste du agera omedelbart.

Första hjälpen till mycket höga priser

Först och främst bör patienten få ett lugnande te med mjölk. Det är lämpligt att välja grönt eller ört. De har förmågan att normalisera tryck och hjärtslag.

Vilka läkemedel ska jag ta för att minska hjärtfrekvensen?

Det är nödvändigt att ta mediciner som kan sakta hjärtfrekvensen lite. Dessa inkluderar Valocordinus eller Valoserdin.

Behandling av takykardi med folkmekanismer

Med denna sjukdom rekommenderas folkläkare att använda växter som hagtorn, adonis, vitlök och citron.

Rätt näring

Det är viktigt att inte glömma att en korrekt och balanserad kost kan omedelbart få hjärtfrekvensen tillbaka till normal och också bli av med många problem.

Relaterade videoklipp

Kardiolog om snabb hjärtatslag:

Snabb puls - en obehaglig fenomen, som snabbt kan leda till utveckling av farliga sjukdomar såsom takykardi, arytmi, stroke och andra. När de första symtomen på sjukdomen uppträder, måste du agera omedelbart. Tidig diagnos kan spara dig många problem och säkerställa en snabb återhämtning.

Starkt hjärtslag - varför ökar puls och hur man lugnar hjärtat?

Ett starkt hjärtslag är en känsla av accelererad rytm av sammandragning av hjärtmuskeln. Dessa känslor är strikt individuella.

En person känns som att hjärtat slår till 100 slag per minut och den andra endast vid 120-130 slag per minut. Förhöjd hjärtfrekvens har 2 skäl.

Varför finns det en stark hjärtklappning?

Den första orsaken är takykardi, när pulsation känns inte bara i hjärtat utan också på nacke, i huvudet och i fingrarna och tårna. I takykardi är pulsen högre än 90 slag per minut. Med hjärtklemmens normala arbetsförmåga bör hjärtklappning inte kännas.

Den andra orsaken till frekvent hjärtslag är ett tillstånd med förkylning, med ökad kroppstemperatur, med emotionell överbelastning. Sådana attacker uppstår, när hjärtat snabbt slår, hos friska människor och bär inte de patologiska förändringarna i hjärtorganet.

I en hälsosam kropp kan ökad hjärtslag uppstå på grund av:

 • Hög last i sport;
 • Snabb stigning till en höjd;
 • Snabb springning;
 • Överkänslighetsstat
 • Hårt arbete
 • Hos kvinnor under klimakteriet;
 • Med allergier mot medicinska preparat och externa allergiska stimuli;
 • Med spänning
 • Med en stark fyllning av magen;
 • Överdosering med drycker som innehåller koffein;
 • Anledningen - ett stort antal cigaretter rökt (överdosering med nikotin).

Om hjärtrytmen hos en person uppstår plötsligt och i avslappnad tillstånd och inte passerar länge, måste du gå igenom en fullständig diagnos och ta reda på orsaken till denna pulsering. Kanske är orsaken till bristen på vitaminer i kaliumkroppen, järn, vilket provar anemi. Snabb hjärtslag signalerar också ett brott mot funktionaliteten hos endokrina organ och i hjärtats aktivitet.

Varför uppträder hjärtklappning i ett lugnt tillstånd?

Mycket ofta med hörselbitar i hjärtat finns det ont i bröstet, brist på luft i lungorna och ljud i huvudet och i öronen. Dessa symtom är tillfälliga i sin utvecklingsgrad och är inte en följd av hjärtsjukdom. Om symptomen upprepas regelbundet betyder det att det finns en patologi i hjärtat och det är värt att prata med kardiologen.

Vad händer om hjärtatslaget är högre än normalt? Första hjälpen

Om en sådan attack inträffar för första gången eller mycket sällan och en person inte har några hjärtsjukdomar och patologier, är det möjligt att utföra ett antal aktiviteter så att hjärtat slutar slå hårt:

 • Öppna fönstret och ge en ström av frisk luft in i rummet;
 • Lossa nacken - knäpp på klänningens krage;
 • Tvätta ditt ansikte, din nacke med kallt vatten;
 • Ta ett horisontellt läge för avkoppling;
 • Applicera läkemedel för anhållande av en attack.
till innehållet ↑

Hur lugnar du din hjärtfrekvens?

För att snabbt ta bort symtomen på hjärtslag använd Valerianas tinktur: 20 droppar tinktur till 50 ml vatten. Valerian hjälper inte bara till att sänka hjärtfrekvensen utan också för att lugna nerverna, speciellt när en attack inträffar på natten och en persons panik.

Om hjärtat ibland börjar slå?

Du kan bara hosta och attacken av takykardi passerar.

Från ett ökat hjärtslag hjälper massage ögonen

Massage ska göras i minst 5 - 7 minuter:

 • Tryck fingrarna på fingrarna mot slutna ögon;
 • Gör krossning 10 - 15 sekunder;
 • Pausa mellan trycktekniker 10 - 15 sekunder;
 • Upprepa tills attacken släpps.
till innehållet ↑

Orsaker till takykardi

Faktorer som utlöser takykardi kan vara några sjukdomar i organ och störningar i system i kroppen:

 • Hjärtpatologi - kardioskleros;
 • Myokarddystrofi;
 • arytmi;
 • Järnbrist är anemi;
 • Problem i systemens organ (endokrina, nervösa);
 • Sjukdom - hypoxi
 • Medfödd och förvärvad hjärtsjukdom.
till innehållet ↑

Ökad hjärtfrekvens vid högt blodtryck

Vid normalt tryck uppstår attacker av ökad hjärtfrekvens sällan, om inte orsaken är hög kroppslast eller snabb rörelse.

Typiskt är takykardi en följd av högt blodtryck. Ofta kan det finnas hypertoni av den andra och tredje graden av sjukdomen.

Palpitation ökade vid högt blodtryck, följande åtgärder rekommenderas:

 • Ligga på sängen och slappna av i kroppen;
 • Ta en liten mängd kallt vatten;
 • Tvätta ditt ansikte, nacke och hjärta med kallt vatten;
 • Om orsaken till denna attack är en stressig situation, måste du ta lugnande medel;
 • Ta läkemedlet - anaprilin;
 • För att förebygga takykardi, äta mat med hög omega-3 (skaldjur och havsfisk).
 • Med brist på kalium i kroppen - ta vitaminer och läkemedel, som inkluderar kalium.
Var noga med att räkna pulsen

Om patienten har en attack av takykardi och trycket är högre än normalt, måste du dricka från hjärtinfarktmedicin: Corvalol - 20 droppar per 50 ml vatten, Anaprilin - 1 tablett. Efter 10-15 minuter måste ett högt hjärtslag passera. Anfall inträffar mycket ofta på natten.

Attack av hjärtklappning med lågt BP

Hos personer som lider av hypotoni förekommer takykardiattacker ofta. Vid ett mycket lågt tryck och en attack av takykardi för första hjälpen behöver du dricka minst 100 ml. kallt vatten och tvätta ansiktet, nacken med kallt vatten.

Symptom på takykardi uppstår på grund av patologier i kroppen:

 • Sjukdomstillståndet är traumatiskt och anafylaktiskt;
 • dystoni;
 • Stor blodförlust med blödning.

Tecken och symtom på utvecklingen av en stark hjärtfrekvens vid dessa patologier:

 • Illamående, vilket resulterar i kräkningar;
 • Starkt huvud spinning;
 • En skarp smärta i huvudet;
 • Känslor av smärta i magen;
 • Smärta i bröstet och i hjärtmuskeln
 • Känsla av ökad irritation och rädsla.

Lågt tryck och hjärtat slår hårt. Detta tillstånd är ganska farligt för kroppen, vilket indikerar ett chocksemotionellt tillstånd.

Hög hjärtfrekvens hos kvinnor under fertil ålder

Vid graviditeten genomgår den framtida moderens organism hormonell omstrukturering och stora förändringar för att bättre anpassa kroppen till graviditeten. Under denna period är snabb hjärtslag det normala tillståndet för den gravida kvinnan under denna period (100 slag i 60 sekunder eller mer).

Men det finns tillfällen då takykardi åtföljs av obehagliga och farliga symptom:

 • Illamående, vilket resulterar i kräkningar;
 • yrsel;
 • En skarp huvudvärk;
 • Spasmer i magen;
 • Smärta och kramper i bröstet och i hjärtmuskeln;
 • Svimningstillstånd
 • Passar av grundlös rädsla och en orimlig känsla av ångest.

Bli av med orsaken till sådana symptom kommer att hjälpa ett positivt humör, gå i frisk luft, vila i familjemedlemmens runda och konsumera tillräckligt för rent vatten.

Under graviditeten bör kvinnan också ta hand om fostrets tillstånd. Frekvensen för pulsation i fostret är 2 gånger större sannolikhet än hos en vuxen. Vid den 5: e veckan av fosterutveckling kan ultraljudsdiagnos visa takykardi i ett framtida barn. Mer än 200 slag per minut.

Orsaken till hög hjärtfrekvens kan vara hypoxi. Och detta är konsekvensen av att avbryta den framtida mamman under en lång period i ett täppt rum. Också på grund av ökad aktivitet hos den gravida kvinnan. En långvarig period av hypoxi leder till underutveckling av nervsystemet, patologi i det endokrina systemet.

Anfall av stark hjärtklappning hos kvinnor under fertil ålder uppstår ofta från ett underskott i framtiden av järnens järnmor, och orsaken till hög hjärtfrekvens kan vara anemi.

Det finns ofta fall där takykardi uppträder på grund av hypervitaminos, när en gravid kvinna okontrollerbart och i stora mängder tar vitaminer. En överdosering av vitaminer kan påverka utvecklingen av det ofödda barnet negativt.

Tachykardiens angrepp i graviditetens första trimester är förknippad med hormonella förändringar och känslomässig överbelastning. Också faktorn för frekvent hjärtslag, är en otillräcklig mängd kalium i kroppen hos en gravid kvinna.

Under andra trimestern ökar kvinnans vikt, så belastningen på hjärtmuskeln och kärlsystemet ökar.

På grund av vad pulsfrekvensen hoppar i barndomen?

Vid barnet slår puls oftare än hjärtat slår på den vuxna personen. Och ju yngre barnet, desto mer knackar hjärtat.

Orsaker till hjärtklappning hos barn:

 • Glädjande spänning;
 • Ett ögonblick av stress eller skräck;
 • Reaktion på väderförändringar;
 • Ökad fysisk och sportbelastning;
 • Sjukdomar i hjärtat;
 • Icke-hjärt-sjukdomar.

Om takykardi orsakas av en superbelastning på barnets kropp, passerar den sig själv. Bara slappna av och vila.

Men också takykardi kan vara en följd av allvarlig hjärtpatologi: hjärtarytmi, myokardit, jämn hjärtsvikt.

Vad betyder ökad hjärtklappning på morgonen när du vaknar?

Med hjärtpatologier kan en paroxysmal form av takykardi utvecklas, åtföljd av svår huvudvärk, en vridning av huvudet och illamående. Med en stark attack av snabb hjärtslag kan det finnas smärta i bröstet, konvulsioner och besvär.

Behandling av svår hjärtslag

Behandling av hög hjärtfrekvens börjar med diagnos och upprättande av orsakerna till takykardi. Och kardiologen utifrån en diagnostisk undersökning utser en kurs av läkemedelsbehandling. Det är mycket viktigt att eliminera orsaken till sjukdomen och rädda patienten från de symptom som orsakar takykardi: misshandel, smärta i huvudet, anfall av dyspné och svimning.

Diagnostisk undersökning är nödvändig för att passera inte bara hos kardiologen, men även samråd med sådana experter är nödvändigt: endokrinologen, neuropatologen och psykoterapeuten.

För behandling används två metoder: behandling med läkemedel och terapi med läkemedel baserade på medicinalväxter och medicinska örter.

Ojämn hjärtslag orsaker

Vad kan leda till rytmstörning?

Störa harmonisk arbetet med hjärtfrekvensen, under kraften inte varje sjukdom. Hjärtat slår med avbrott på grund av kroniska effekter på kroppen, eftersom det är svårt för virus, bakterier, prioner att bryta nervös innervation. Detta kan bara provocera vissa faktorer:

 • led av hjärtinfarkt
 • biverkningarna av droger;
 • störning av endokrina körtlar: hypofysen, binjurarna, sköldkörteln och paratyroidkörtlarna, hypotalamus;
 • central förlamning, pares, dekompensation av nervsystemet
 • stressiga situationer
 • okontrollerad mottagning av nikotin, etylalkohol, narkotiska föreningar (hampa, kokain, heroin, kryddor);
 • klimakteriet hos kvinnor;
 • abnormaliteter av intrauterin utveckling (Fallot's sjukdom, hjärtfel - öppen Batalov kanal eller oval bländare);
 • överdriven konsumtion av mat, fetma;
 • inflammatoriska processer i hjärtat: endokardit, perikardit, myokardit;
 • förgiftning med kemikalier
 • högt blodtryck.

Dessa faktorer finns oftast i medicinsk praxis och etiologin för hjärtrytmstörningar. Hjärtutelämnanden observeras efter hjärtinfarkt. Nekrotiserat område växer under skuret, och på plats bildas en bindväv i form av ett ärr. Det lokala kranskärlblodflödet är brutet, när systols ögonblick (hjärtkontraktion) kommer, faller en viss del av myokardiet ut.

Brott mot nervsystemet fungerar lite annorlunda. Stressiga situationer aktiverar det sympatiska delen av det autonoma systemet, varigenom frisättningen av katekolaminer (epinefrin, dopamin), stresshormoner (kortisol), antidiuretiskt hormon. Ämnen börja agera på hjärnbarken, sinusknutan (som kontrollerar puls), förlängda märgen, där mitten av hjärtslag. Det finns en ökning av hjärtfrekvensen (takykardi), och när allt sänks, börjar det missade hjärtat börja.

De huvudsakliga typerna av patologi

När hjärtat slår av med avbrott, finns det en viss symtomatologi. Patienter börjar känna hjärtutbrott, rädslan för döden sätter in. Men på ett elektrokardiogram lärde sig läkare att systematisera, fördela vissa grupper av arytmier, och först då för att ordinera den nödvändiga behandlingen. Arytmier är i form av:

 • bradykardi (minskning av hjärtfrekvensen som systol och diastol);
 • takykardi (hjärtklappning mer än 90 slag per minut);
 • sinusarytmi (oregelbundna hjärtkontraktioner utan rytmisk sekvens, men samtidigt full systoler är diastoler synliga på EKG);
 • förmaksflimmer (patienten har klagomål om fladdring inuti bröstet, smärta, dyspné);
 • extrasystoler (en ytterligare systol är synlig på EKG, efter en fullständig hjärtcykel är människor oroliga för känslan av hjärtutstötning);
 • atrioventrikulärt block (ses i kritiskt sjuka patienter, i klinisk dödskamp, ​​när det inte finns någon rytm och överledning av nervfibrer är blockerad, med andra ord - en hjärtstillestånd);
 • paroxysmal takykardi (takykardi, som börjar från 220 slag och uppåt).

Listan över arytmier är inte så stor. Trots de oavsiktliga kliniska manifestationerna indikerar detta allvarliga brott i människokroppen. Faren är paroxysmal takykardi, som uppstår efter hjärtat passerar slag. Det börjar all akut, vilket leder till svåra konsekvenser, upp till ett dödligt utfall (20% av patienterna).

Riskgrupper

Människor som lider av reumatism, hypertoni, fetma är de första i kö i intensivvården. Om de ignorerar sina sjukdomar och inte botar, upplever de regelbundet oregelbunden hjärtrytm. Som unga män som dricker alkohol i stora mängder, med risk för arytmi, eller blockad av atrioventrikulärknutan, få ett liv lektion i form av en hjärtattack.

Äldre människor är mest benägna att arytmier. Cirka 70% av patienter med senil ålder klagar över extrasystol, paroxysmal takykardi. Detta beror på den svaga påfyllningen av hjärtkamrarna, sköra kärl, saktrade metaboliska processer. Medicin försöker minimera risken för hjärtattacker hos äldre på grund av missade stroke som orsakade spasmer i kranskärlskärlen. Du måste delta i fysisk aktivitet, äta rätt, reagera mindre emotionellt till stressiga situationer, extrema livssituationer.

När hjärtat slår av med avbrott är det bäst att kontakta läkaren omedelbart för hjälp.

Det är nödvändigt att inse svårighetsgraden av arytmier, det är sant att skilja dem. Korrekt komplex behandling, hjälper till att styra hjärtans rytm, förlänga livet. Kvalificerad sjukvård är en integrerad del av behandlingen av hjärtmuskulaturavbrott, vilket leder till allvarliga konsekvenser.

Hur arrangeras vårt hjärta?

Innan vi börjar diskutera sjukdomen, låt oss återkalla struktur och grundläggande principer i hjärtat.

Som ni vet består den av 4 huvudkameror:

 1. Höger och vänster atrium - övre kamrar
 2. Höger och vänster ventrikel - lägre

En av hjärtans viktigaste funktioner är blodcirkulationen. Passerar genom dessa avdelningar sprider den sig vidare i hela kroppen.

normalt, hjärtklappning sker så: blodet går in i atrierna, då kontraherar de och slänger blod i ventriklerna. Efter det sammandrags ventriklarna och slänger det in i hela cirkulationssystemet.

Med en oregelbunden hjärtslag misslyckas en sådan synkron, kontinuerlig och exakt bearbetad mekanism.

Vad är en arytmi?

Varje rytm och hjärtfrekvens, som skiljer sig från den etablerade hastigheten (60-90 slag), övervägs arytmi. Det spelar ingen roll om avvikelsen ligger över eller under normen. Hjärtat arbetar fortfarande med avbrott - det saktar ner, och det poundar i full fart.

Särskilt utvecklas sjukdomen på flera sätt. Den vanligaste och svåra formen anses dock vara förmaksflimmer.

Vad är risken för arytmi?

Förutom att sjukdomen stör normallivet (ofta inte tillräckligt med luft, svaghet i kroppen även efter långvarig sömn), orsakar det allvarliga komplikationer: hjärtsvikt eller, mest hemska, trombbildning i atrierna. Med blodflöde kommer blodproppar in i de perifera artärerna och orsakar ischemisk sjukdom. Eller komma in i hjärnan och orsaka stroke, de destruktiva konsekvenserna som vi alla vet.

Dock är sjukdomen väldigt farlig eftersom den kan uppstå både i hjärtsjukdomar och i en hälsosam kropp.

Varför fungerar hjärtat dåligt?

Flera faktorer påverkar detta:

 • Medfödda och förvärvade hjärtfel
 • Hjärtfel
 • Ateroskleros (deponier av plack på blodkärlens väggar)
 • Kardiomyopati (skada på hjärtmuskeln)
 • Brist / överskott av kalium, natrium, magnesium i blodet
 • Sjukdomar i sköldkörteln: tyrotoxikos, hypotyroidism
 • Nikotin och alkoholförgiftning
 • Neuroser (kronisk stress, psykiska störningar)

Vad är symtomen på hjärtsjukdom? Huvudfunktioner

Hur kontrollerar du dig själv?

Se till att hjärtat är klart att något är fel, du kan studera typiska manifestationer av sjukdomen. Så, många patienter med känslor eller spänning, gå på trappan, notera en accelererad hjärtfrekvens. Det känns som ett hjärta, som de säger, hoppar nu ut ur bröstet. Eller omvänd, plötsligt yr, mörknar i ögonen, det finns en obegriplig "spola av värme" till huvudet.

Men det här är inte allt. Har oregelbunden hjärtslag manifesteras på olika sätt. Allt beror på vad det åtföljs av - takykardi (ökad hjärtfrekvens) eller bradykardi (minskning av rytmens frekvens). Och för en bättre förståelse av hur du kontrollerar dig själv, har vi sammanställt ett jämförande bord. Vi ser och kommer ihåg.

Vet du något från listan? Skynda sedan för att besöka läkaren och genomföra en djup diagnos av hjärtat.

Vad är det bästa sättet att testa hjärtat?

När läkaren lyssnar på dina klagomål, kommer han att förskriva en ytterligare undersökning. Och nyckelrollen här elektrokardiogram (EKG) i hjärtat.

Den presenterade metoden är det mest tillgängliga och snabbaste sättet att bestämma:

 1. Den främsta orsaken till arytmi
 2. För att fastställa hjärtrytmen, tidigare överförda sjukdomar, ischemi
 3. Dessutom gör EKG det möjligt att detektera förmaksflimmer

Det är anmärkningsvärt att ett elektrokardiogram diagnostiserar en stabil och konstant arytmi. Men det händer inte ofta. Där de vanligaste är tillfälliga avbrott. Och här är EKG maktlös. För detta ändamål, holter övervakning (dvs daglig eller flera dagars EKG-inspelning).

Information om hjärtets arbete registreras på en speciell enhet som patienten ständigt bär med sig. I slutet avkrypteras ingången, och läkaren ger sin åsikt.

Förutom de angivna metoderna är det lämpligt att tillämpa diagnostik som:

 • Ekkokardiografi (ultraljud av hjärtat)
 • Höjt test (ortostatiskt test)
 • Test med fysisk aktivitet
 • Allmänt och biokemiskt blodprov
 • Transesofageal ekkokardiografi (sällan används)
 • Ultraljud av sköldkörteln

Endast efter en fullständig undersökning utvecklar kardiologen en individuell behandling.

Läs även hjärtinfarkt eller hjärtinfarkt. Symtom och diagnos, behandling

Sammanfattningsvis

I den här artikeln lärde vi oss att vårt hjärta består av 4 kameror. Alla är ansvariga för normal blodcirkulation. Med arytmi stör blodcirkulationen och orsakar allvarliga komplikationer, upp till en stroke. Och för att tidigt känna igen sjukdomen, måste du komma ihåg huvuddraven på den - brist på luft, snabbt, som ett höghastighetståg, hjärtans rytm, yrsel, svimning, svaghet i kroppen. Dessutom, för att bestämma sjukdomen använda ett elektrokardiogram, ekkokardiografi och andra hjälpmetoder.

Ta hand om dig själv och ditt hjärta! Fyll honom med kärlek, lycka, ljusa och glada känslor. Ner med mjälten, upplevelser och påfrestningar. Byt ut dem med en promenad i parken, en hälsosam måltid och en komplett vila. Ah, ja! Glöm inte att sluta röka!

P.S. Hur bli av med arytmi? Den israeliska kardiologen säger i videon nedan.

takykardi

Atrial och / eller ventrikulär kontraktion med en frekvens på mer än 100 per minut.

Typer av takykardi

Paroxysmal (intermittent störning, det finns perioder med en normal puls eller det fanns bara en episod av rytmisk störning)

Återkommande (repeterande avbrott i hjärtat)

För en mer detaljerad beskrivning av utvecklingsmekanismen, se "Utvecklingsmekanism" -blocket senare i artikeln.

Mekanismen för utveckling

Gensidig (återkommande) utvecklingsmekanism står för 80% av alla takyarytmier. På grund av störningar i rörelsen hos exciteringsvågan rör sig den elektriska pulsen i en cirkel och spänner återigen samma region i hjärtat.

Fokal (automatisk) takykardi står för 10%, förknippas med nedsatt metabolism, på grund av ökad excitabilitet hos de ledande vägarna. Under sådana förhållanden orsakar alla impulser en sammandragning. Normalt är det nödvändigt att uppnå en elektrisk aktivitet på en viss nivå för uppkomsten av en exciteringsvåg.

Trigger (trigger) takyarytmier orsakas av utseendet av en elektrisk puls som överskrider normalnivån: efter att exciteringsvågen har utförts, återstiger den återstående pulsen igen en sammandragning av hjärtat.

skäl

Återväxt av muskelvävnad i bindvägen (myopati)

Expansion eller förtjockning av kamrar (hypertrofi, lunghjärtat)

Neoplasmer med nederlag i hjärtat

Intoxicering (alkohol, kaffe, nikotin)

Brist på njurefunktion

Läkemedel mot rytmförstöring

Stimulanser av sympatiskt nervsystem

WPW syndrom och Bradychikardia

Symptom på takykardi

Med utvecklingen av svåra komplikationer av blodcirkulationen (hjärtschock, lungödem), medför symtomen på hjärt- och kärlsvikt med risken för hjärtstillestånd.

Med takykardi är akut eller kronisk progressiv natur.

Granskning av vissa typer av takykardi

Atrial fibrillering

Hyppig, oregelbunden atriell sammandragning. Är 75-85% av alla supraventrikulära former, förekommer hos 1-2% av den vuxna befolkningen. Själv diagnostiserad före 25 års ålder, som påverkar folk av senil och ålderdom.

Sjukdomen kännetecknas av hög risk för död, utveckling av hjärtsvikt, bildande av trombi med deras migrering till lungans och hjärnans kärl. Fortsatt flödes asymptomatiskt, och efter klinikkens utseende minskar livskvaliteten snabbt på grund av oförmågan att tolerera jämn ljusbelastning.

Förmaksflimmer:

Självåterställning av rytm inom 2-7 dagar

Varaktigheten av episoden är mer än 7 dagar

Patientens vägran av behandling

Atrial fladder

Accelererad, regelbunden atriell sammandragning. Män är oftare sjuk. Upp till 50 år växer förekomsten av 5 fall per 100 000 invånare, med ökande ålder, exponentialen av förekomstfrekvensen.

Den har en paroxysmal karaktär, extremt sällan en kronisk form. I avsaknad av behandling dör 20% av de sjuka plötsligt.

I 20-35% av fallen kombineras det med förmaksflimmer. Den kliniska bilden av liknande karaktär men fladdrar leder snabbt till hjärtsvikt med edematöst syndrom.

Ventrikulär takykardi

Källan för den patologiska exciteringspulsen är lokaliserad i hjärtkärlets hjärtkärl eller ledningsgrenens terminalgrenar. Orsaken är endast hjärtfaktorer (70-80% ischemisk sjukdom).

Bristen på behandling leder till ventrikelflimmering och hjärtstillestånd.

Sällsynta former

 • atrioventrikulär (nodal och fokal);
 • sinus och atriella.

Det finns 1-10% takyarytmier. Fokalformen diagnostiseras oftare hos barn, när hjärtat slår med frekvens upp till 210 per minut.

Störningar i hjärtat är paroxysmala, förändras sällan i permanent form. De svarar väl på behandlingen.

behandling

Två behandlingsmetoder:

Valet är individuellt. Oavsett vad du behöver göra finns det allmänna regler:

 • återställa rytmen hos unga utan störningar av hjärtfunktionen;
 • upprätthålla en hjärtfrekvens upp till 90 per minut i vila och inte mer än 115 med belastningen hos äldre personer med hjärtpatologi
 • Använd antikoagulantia (warfarin, hepariner med låg molekylvikt) - förhindra bildandet av trombi i hjärtat;
 • behandla orsakerna till takyarytmi.

Varianter av rytmåterställning

Elektrisk (strömavladdning)

Kalciumkanalblockerare

Öppen hjärtkirurgi (används vid behov vid operation vid andra tillfällen)

Valet av taktik beror på symptomen och graden av cirkulationsstörningar. Allvarligt kardiopulmonalt misslyckande är en indikation på en akut elektrisk kardioversion. I icke-hotande förhållanden används läkemedelsterapi, följt av ett beslut att utföra ablation.

Kontrollerar nivån av takykardi

För att göra detta, använd samma antiarytmiska läkemedel som att återställa rytmen. En kombination av flera droger krävs ofta.

Effektiviteten av behandlingen bestäms av orsakerna. Utan en primär patologi i hjärtat eller dess sekundära förändring mot bakgrund av en långvarig frånvaro av sinusrytmen är en fullständig härdning möjlig. Med takykardi på grund av kroniska sjukdomar är antiarytmisk behandling livslång.

beats

Extrasystole är en extraordinär minskning av hjärtmuskeln.

Extrasystoler förekommer av samma skäl som takykardi. Ofta provocera starten av paroxysm av takyarytmi.

Extrasystolia är i de flesta fall asymptomatiska, ibland finns det:

Med hjärtsvikt försämras sjukdomsförloppet och risken för död ökar. Enstaka extrasystoler förekommer hos friska människor, kräver ingen korrigering. Reagera väl på behandlingen.

Behandling av extrasystol i samband med skador på hjärtmuskeln innefattar:

 • beta-blockerare;
 • ablation av foci av högfrekvent extrasystole.

bradykardi

Bradykardi är sammandragningen av atria och / eller ventrikler med en frekvens mindre än 60 per minut. Medicinsk ingrepp kräver bradyarytmi hos ventriklerna.

Atrioventrikulära blockader (i ett enkelt språk - blockad av hjärtimpulser i hjärtat)

Syndrom av svaghet i sinusnoden

Minskar eller stänger av den elektriska aktiviteten hos rytmens huvuddrivare - sinusnoden. Sjukdomen påverkar människor i äldre och senil ålder, diagnostiseras sällan hos unga människor. Förekomst - 3 fall per 5000 population.

I de tidiga stadierna utan en minskning av rytmen på mindre än 40 per minut finns inga symptom. Distinguishes fortskrider kursen. Behandling förbättrar det övergripande välbefinnandet, men påverkar inte alltid livslängden.

Atroventrikulära blockader

Det finns ett brott mot exciteringsvågen längs de ledande vägarna till ventriklerna. Förekomsten är 2-5%. Progressing current.

Det finns 3 grader av svårighetsgrad när exciteringsvågen störs. Blockader av 2-3 grader utmärks av en hög risk för hjärtstillestånd.

skäl

symptom

 • Minskad hjärtfrekvens.
 • Avbrott i hjärtets arbete, en känsla av att stoppa det.
 • Uttryckt, växande svaghet, oförmåga att utföra vanliga frågor.
 • Ostabil blodtrycksnivå, ofta - episoder av en ökning med låg effekt av behandlingen.
 • Försämrad medvetenhet mot djup svimning.
 • Smärta i bröstet utan samband med fysisk stress.

behandling

Vad ska man göra med denna patologi:

Taktiken beror på scenen av bradyarytmi, närvaron av en klinik. Om rytmens avtagande är förknippad med myokardiums nederlag - det finns ingen fullständig återhämtning.

Fysiologisk bradykardi hos utbildade personer och asymptomatisk bradyarytmier kräver inte behandling.

utsikterna

Alla arytmier av icke-hjärtat ursprung är fullständigt härdbara vid korrigering av den ursprungliga patologin.

I former som hör samman med myokardskada beror prognosen på graden av cirkulationsstörning. Kroniska hjärtpatologier kräver konstant behandling och gradvis framsteg.

Paroxysma former av hjärtsvikt är en vanlig orsak till plötslig död.

Den mest sannolika orsaken

Den vanligaste arytmi - en sinustakykardi, atrial och ventrikulär arytmi, förmaksflimmer, supraventrikulär takykardi.
Med sinus takykardi är hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen) 100-160 per minut. De främsta orsakerna till sinus takykardi är feber, känslomässig och fysisk stress, ökad ångest.

De farligaste sjukdomarna

 • Livshotande arytmi:
 1. ventrikulär takykardi;
 2. syndrom av svaghet i sinusnoden;
 3. fullständigt atrioventrikulärt block.
 • Ischemisk hjärtsjukdom och hjärtinfarkt. Ibland är hjärtklappning en manifestation av hjärtinfarkt eller instabil angina. Man måste komma ihåg att myokardinfarkt kan förekomma i smärtfri form, vilket i synnerhet uppvisas av en rytmförstöring.
 • Wolff-Parkinson-White syndrom (WPW syndrom).
 • Elektrolytstörningar:
 1. hypokalemi (brist på blodkalium);
 2. hypomagnesemi (brist på magnesium i blod).

Sjukdomar hos andra organ som orsakar ökad hjärtfrekvens

Arytmi kan inte vara en oberoende sjukdom, utan en följd av många andra sjukdomar och tillstånd:

Med en ökning i kroppstemperaturen med 1 ° C ökar pulshastigheten med 10 slag per minut.

Ökad hjärtfrekvens under graviditeten är nödvändig för normal blodtillförsel till fostret och förknippas med en ökning av blodvolymen i en kvinnas kropp.

Under klimakteriet är kvinnor mer benägna att utveckla hjärtmuskeln av hormonellt ursprung (icke-ischemisk). De manifesteras, särskilt genom palpitation.

 • Droganvändning, koffein, kokain, energidrycker, alkohol

För läkemedel som kan orsaka hjärtrytmen störningar inkluderar: antiarytmika, antidepressiva medel, många diuretika, nitrater, hjärtglykosider, avsvällande medel för vanlig förkylning, Salbutamol, tyroxin.

 • mitral hjärtefekter och aorta insufficiens
 • hypoxi och hyperkapnia

Dessa är några villkor som är förknippade med syrebrist: stanna i högländerna, lungsjukdomar, höga koldioxidnivåer i den inspirerade luften etc.

Detta är en sällsynt tumör i binjurarna. Det kännetecknas av ortostatisk takykardi: hjärtfrekvensen när kroppens position förändras från horisontell till vertikal ökar med mer än 20 slag per minut.

 • bett av kvalster med nederlag av dermatomer Th1-Th5 (övre extremiteter, bröst)
 • depression (inklusive postpartum)
 • diabetes mellitus (med hypoglykemi)
 • anemi (hjärtklappning är ett mycket frekvent tecken på lågt hemoglobin i blodet)
 • sköldkörtelsjukdom (tyrotoxikos, överdosering av thyroxin vid hypotyroidism)
 • osteokondros hos bröstkorgen
 • urinvägsinfektioner (särskilt hos äldre)
 • mitral ventil prolapse

Hos medelålders kvinnor kan hjärtklappningar förekomma i kombination med hjärtinfarkt som inte är typiskt för angina. Mycket ofta är denna kombination ett tecken på förlängning av mitralventilen. Detta tillstånd upptäcks med ultraljud i hjärtat (ekkokardiografi).

Psykiska störningar

Palpitation kan vara både en orsak och en följd av psykiska störningar. Om de organiska och metaboliska orsakerna till arytmi inte kan detekteras, är ångestsjukdomar och depression uteslutna.

Ibland uppstår klagomål om hjärtinfarkt när någon av patientens släktingar eller vänner lider av allvarlig hjärtsjukdom (hjärtfobi).
Det bör också komma ihåg att arytmi förvärrar psykiska störningar hos en patient med ångest eller depression.

undersökningen

En viktig roll i diagnosen arytmier är historien (sjukdomshistorien) och fysisk undersökning. Diagnosen bekräftas med hjälp av instrumentella och laboratoriemetoder.

historia

Be patienten att beskriva hjärtats attack, ange dess längd, medföljande känslor. De föreslår att rytmen slits ut som det händer under ett hjärtslag. Om patienten finner det svårt att göra det, tappar doktorn själv rytmen som är karakteristiska för olika arytmier, och patienten väljer från dem en som ser ut som sin egen.
En kaotisk rytm är karakteristisk för förmaksflimmer. Enkla starka sammandragningar efter en paus på bakgrunden av den rätta rytmen är ett tecken på extrasystole (oftare ventrikulär). Förnimmelserna av jerks orsakas inte av extrasystoler, utan av följande hjärtkontraktioner.
De viktigaste frågorna en läkare kan fråga:

 1. Hur slår hjärtat och hur lång tid tar det?
 2. Vad, enligt din mening, orsakar hjärtklappningar?
 3. Är hjärtklappningen förknippad med känslomässig stress, spänning, ångest?
 4. Vilka känslor åtföljs av hjärtklappning?
 5. Är det åtföljt av bröstsmärta eller brist på luft?
 6. Hjälper hjärtklappningen med yrsel eller svimning?
 7. Vilka läkemedel tar du?
 8. Hur mycket kaffe, te, tonicdrycker äter du?
 9. Använder du pengar från förkylningen?
 10. Hjälper hjärtat med kryddig mat?
 11. Röker du Om så är fallet, hur många cigaretter om dagen?
 12. Användar du inte olagliga droger?
 13. Har du lider av reumatism?
 14. Oroa dig inte om du går ner i vikt eller svettar?

Smärta i bröstet observeras vid IHD och aortastenos, brist på luft - med neuroser, mitralstenos, hjärtsvikt. Yrsel och svimning - en manifestation av aortastenos och allvarliga, livshotande störningar av hjärtledning: sick sinus syndrom och komplett AV-block.

Fysisk undersökning

Den mest informativa är en fysisk (dvs. extern) studie som genomförs under ett intensifierat hjärtslag, men detta är inte alltid möjligt. Det viktigaste steget i undersökningen är en studie av rytmen i hjärtslag, som patienten själv kan utföra under en attack.
Hjärtfrekvens större än 150 per minut är typiskt för paroxysmal supraventrikulär takykardi, atriell fibrillering eller fladder och ventrikulär takykardi, som är lägre än 150 per minut - för sinustakykardi. De främsta orsakerna till sinus takykardi - fysisk aktivitet, feber, tyrotoxikos och vissa läkemedel.
Var uppmärksam på ögonens ökade glans, uttalad rodnad, förstoring av nacken, pulsering av nackarnas åder, ökat blodtryck. Våta och varma palmer kan vittna för tyrotoxikos, blek - till förmån för anemi.
De avslöjar tecken på hjärtfel, ateroskleros av perifera artärer.

Instrument- och laboratorieundersökningar

Beroende på klinisk bild kan läkaren föreskriva följande studier:

 • Allmänt blodprov (hemoglobinnivå, leukocytformel);
 • bestämning av nivån av sköldkörtelhormoner;
 • biokemiskt blodprov med bestämning av nivån av kalium och magnesium;
 • serologiska blodprov för misstänkt viral myokardit
 • Bröst röntgen;
 • EKG i 12 ledningar;
 • daglig EKG-övervakning;
 • ekokardiografi;
 • elektrofysiologisk studie.

Palpitation hos barn

Palpitation hos barn kan orsakas av känslomässig och fysisk stress, feber, rytmförstöring och ledning. Särskild uppmärksamhet krävs för paroxysmal supraventrikulär takykardi, atrioventrikulär blockad och ventrikulär arytmi.

Palpitation hos äldre

Hos äldre är de vanligaste orsakerna till hjärtrytm kardiovaskulära sjukdomar (IHD, hjärtinfarkt, hypertoni) och intag av läkemedel, särskilt hjärtglykosider.
Extrasystolia observeras hos 40% av äldre personer, vanligtvis behöver det inte behandlas.
Hos äldre kan sinus takykardi eller förmaksflimmer vara en manifestation (ibland endast) av tyrotoxikos. En ytterligare diagnostisk funktion i detta fall är ögonens briljans.

Principer för behandling

När man klagar över en intensifierad, snabb, oregelbunden hjärtslag, är det nödvändigt att konsultera en terapeut. Han kommer att göra en första undersökning, om det behövs, hänvisa till en kardiolog och andra specialister.
Behandlingens taktik är:

 • behandla den underliggande sjukdomen - orsaken till arytmi
 • lugna patienten, förklara förstås rollen fysisk och emotionell stress i utvecklingen av arytmi, uppgiften att behandla;
 • begränsa användningen av te, kaffe, tonic drinks, alkohol;
 • rekommendera sluta röka
 • Om arytmi orsakas av droger, avbryts de.
 • om nödvändigt föreskriva antiarytmiska läkemedel eller kirurgisk behandling.

Till vilken läkare som ska ansöka

När det finns klagomål om en snabb eller ökad hjärtfrekvens, behöver du konsultera en terapeut och genomgå en allmän undersökning. Efter orsaken till hjärtslaget klargörs patienten till en kardiolog, pulmonologist, endokrinolog, neurolog, nefrologist, om det behövs - till en psykiater. För korrigering av klimakteriella störningar är behandling indikerad hos gynekologen.