Huvud / Dystoni

Takykardi på natten orsakar

Forskare upptäckte att en vuxen skulle sova på natten åt minst åtta timmar om dagen. Det är i en dröm att kroppen återhämtar sig, ackumulerar styrka, hjärnan bearbetar den information som tas emot för dagen, stärker kroppens försvar.

Attack under sömnen

I en dröm ligger en person. Och av goda skäl, vi beklagar att minnas de dagar av barndomen, när vi gick till sängs på dagtid sömnen, och vi häftigt som motstått... Men för vissa människor en natts sömn är associerad inte med vila och avkoppling, å andra sidan, människor är rädda för att gå i vila, eftersom det ofta är det I en dröm är de hemsökta av en natt takykardi.

1 Vad är takykardi?

En mans hjärta slår vid en frekvens av 60-90 slag per minut. Det tillstånd där hjärtatslaget når 90 slag eller mer, kallas "takykardi" i medicin. Det kan vara fysiologiskt och kan vara patologiskt - ett symptom på olika sjukdomar. Fysiologisk takykardi är en variant av normen, orsakar inte patienten signifikant obehag, uppträder hos ganska friska människor, passerar efter en kort vila.

Det kan observeras med betydande fysisk ansträngning, stressiga situationer, skräck, känslomässiga upplevelser, både positiva och negativa, efter att ha konsumerat kaffe- och koffeininnehållande drycker. En sådan fysiologisk ökning av hjärtfrekvensen kan inträffa på natten. Om före en dröm en person till exempel såg en skräckfilm, bestämde sig för att träna, drack ett par koppar kaffe, om dagen var emotionellt mättad, fanns det påfrestningar på jobbet. Alla dessa faktorer passerar inte utan spår och kan provocera en snabb hjärtfrekvens på natten.

Om detta tillstånd endast inträffar en gång och har samband med någon av ovanstående skäl, efter att personen känner sig väl, anses detta tillstånd som en variant av normen, och det finns ingen anledning till oro. Kanske uppstod en attack av snabb hjärtslag på grund av kroppens överbelastning och nervsystemet. Men om sådana attacker händer regelbundet på natten, då är de patologiska, hälsofarliga. Och det är nödvändigt att ta reda på orsaken till deras förekomst.

2 Orsaker till nattlig takykardi

Men varför attackerna med ett snabbt hjärtslag uppträder exakt på natten? Det finns skäl för detta. Ett sådant tillstånd kan observeras när:

 1. Minskad ton n.vagi eller vagus nerv. Denna nerv är den viktigaste delen av den parasympatiska delen av det autonoma nervsystemet. Under inverkan av vagusnerven minskar hjärtfrekvensen i norm, blodtrycket minskar, peristaltiken i tarmen ökar. Parasympatisk aktivitet råder över sympatisk aktivitet på natten, så blodtrycket och hjärtfrekvensen är normalt lägre på natten än om dagen. Men om tonen av n.vagi minskar ökar sympatisk aktivitet, då kan tikykardiattacker inträffa på natten.
 2. Neuros och panikattacker. Mentala sjukdomar - en av orsakerna till ökad hjärtfrekvens på natten. Och neuroser, depressiva störningar kan förekomma i latent form. Och patienten kan försäkra sig om att hans mentala tillstånd är normalt. För att diagnostisera denna orsak, med en uttalad klinik för takykardi, är samråd med terapeuten nödvändig.
 3. Natthypertension. En isolerad ökning av blodtryck på natten leder till en kompensatorisk ökning av frekvensen av hjärtkollisioner. Högt blodtryck, vilket manifesteras av natten, kan vara en enda sjukdom, men kan bero på felaktig val av blodtryckssänkande läkemedel när doseringen av de läkemedel som används på kvällen eller under dagen är liten, för att "hålla" tryck hela natten.

Direkt under andningsstoppet finns det en bradykardi - en saktning av hjärtfrekvensen. Efter fördröjning av andning sker en acceleration i frekvensen av sammandragningar av hjärt-takykardi. Förstöring av andning på natten i en dröm leder till utarmning av myokardiet, utvecklingen av arytmier, förvärring av hjärtsjukdomar. Människor som lider av nattlig sömnapné, ofta med övervikt, snarkar i sömnen. Oftast lider män av denna sjukdom.

orsakar också natt hjärtklappning kan vara: hjärtsjukdomar, endokrina störningar (hypertyreoidism, diabetes mellitus), kalium obalans, magnesium, berusning, överdriven användning av alkohol, nikotin, vissa mediciner organism infektioner, anemi syndrom. I en liten del av fallet är orsaken och kan inte räkna ut - det här är en nattlig idiopatisk takykardi.

3 symtom på ökning av nattpuls

Kvävning på natten

Har du någonsin varit i ett tillstånd när du vaknade i mitten av natten från en våldsam hjärtklappning, en känsla av brist på luft och en rädsla för rädsla? Som om du hade en mardröm, men du kommer inte ihåg drömmen? Vid sådana tillfällen verkar det som om hjärtat kommer att hoppa ur bröstet och om du lägger en handflata på bröstet, pulserar den från hjärtat. Alla ovanstående symtom är typiska för en attack av takykardi på natten.

Hjärtklappning, svettningar, andnöd, en känsla av rädsla och ångest, obehag, tyngdkänsla eller smärta i bröstet, yrsel, huvudvärk - dessa funktioner är typiska för kliniken natten av takykardi. Om du upplever ett liknande tillstånd på natten, är du medveten om dessa symtom på första hand, de avbryter ofta din sömns sömn, försenar inte med undersökningen. Förmodligen har du plats för takykardi på natten.

4 Diagnostik

Holter övervakning av EKG

I diagnosen används följande metoder:

 1. EKG. Det kan vara uninformativt i paroxysmal form av arytmi, som bara bekymrar patienten på natten och på dagtid där. Vid avlägsnande av EKG kan inte attacken lösas. I detta fall hjälper Holter övervakning av EKG.
 2. EKG-övervakning av Holter - elektroderna är fixerade på en mänsklig kropp och hela dagen, även i en dröm, registreras EKG. Efter inspelning matas data till datorn och dechiffreras av specialister. Denna studie gör det möjligt att fixa natten takykardi, för att bedöma formen, frekvensen och varaktigheten av episoderna.
 3. Transesofageal elektrofysiologisk studie. Detta är en undersökning av hjärtans ledningssystem med hjälp av elektroder som injiceras genom matstrupen.
 4. EchoCG - en metod som låter dig visualisera hjärtkamrarna, ventilerna, stamkärlen, hjärtmuskeln.

Också för att klargöra orsakerna till takykardi gäller: ultraljud av sköldkörteln, allmän, biokemisk blodprov, analys av MHO, bestämning av blodsockernivån.

5 Behandling av snabba hjärtklappningar

Behandlingen består i terapi av den underliggande sjukdomen som orsakade takykardi, reduktion och, idealiskt, upphörande av anfall och förebyggande av utseende av nya. Om det diagnostiseras efter hjärtkardiologiska undersökningar upptas natthögt blodtryck, ett samråd med kardiologen är obligatoriskt. I närvaro av högt blodtryck väljer läkaren dosen av nödvändiga läkemedel, med tanke på att trycket stiger huvudsakligen på natten, så på kvällen kommer en större dos av antihypertensiva läkemedel att ordineras, snarare än på dagtid.

Korrekt urval av antihypertensiv behandling kommer att undvika attacker av takykardi. Om takykardin utvecklats mot bakgrund av nattlig apné, är det nödvändigt att behandla denna sjukdom. Sådana patienter rekommenderas att sova på deras sida, minska kroppsvikt, besöka en otolaryngolog. Den grundläggande metoden för behandling av apné CPAP behandling är en speciell apparat, och användningen av speciella verktyg under sömnen, vilket förhindrar sättningar i de övre luftvägarna och underlätta installation av underkäken i rätt läge, vilket förhindrar snarkning och andningsstillestånd.

Om orsaken till takykardi på natten är dold i mentala störningar, neuroser, panikattacker - konsultation och behandling av terapeuten är nödvändig. Identifiering av orsaken till takykardi och borttagning gör att patienterna kan glömma sina problem på natten och få en fullständig, hälsosam sömn. Dessutom används för att lindra symptom, antiarytmiska läkemedel, lugnande läkemedel, b-blockerare. Behandling ska utses av en läkare, ta inte medicin själv.

6 Förebyggande av nattakykardi

Vandring i frisk luft

På kvällen kan du inte träna, du bör begränsa tiden som spenderas på datorn och tv. Kaffe, starkt te, alkoholhaltiga drycker ska inte tas på kvällen. En riklig kvällsmat kan också provocera en attack av takykardi, så äta inte tätt på kvällen.

Innan du går och lägger dig är användbara vandringsturer i frisk luft, avkopplande bad. I förebyggande av anfall, om de är associerade med psykiska störningar, neuroser. Andningsövningar, auto-träning, beroligande preparat är bra: valerian infusioner, motherwort före sängen.

Snabba hjärtklappningar i sömnen

Snabb hjärtklappning i sömn är provocerad av en störning i nervsystemet, hjärt-, vaskulär-, sköldkörtel- och lungsjukdomar. Också orsaken till nattakykardi kan vara inre inflammation, invasion av gifter eller toxiner. I det benägna läget är takykardi vid uppvaknande mer uttalad än i en dröm. I detta fall kan patienten uppleva smärta i bröstet, huvudet, ökad svettning och kronisk trötthet. Behandling av detta tillstånd är baserat på anpassning av livsstil och näring, i sällsynta fall förskriva syntetiska droger.

Orsaker till takykardi

Under sömnen återställer hela kroppen sitt arbete. Han är i ett avslappnat tillstånd och får styrka. Takykardi på natten är ett farligt syndrom, där hjärtat arbetar i ett snabbt läge med ofullständig fyllning av blodet i ventriklerna. En takykardiattack på natten kan ha både ett tillfälligt fenomen och upprepas med intervaller. Anledningarna till att hjärtklappningar blir vanligare på natten kan ha olika natur. Takykardi är ett symptom på en sjukdom, inte en avvikelse. Förekommer i undersökningen:

 • lidit allvarliga stressiga situationer
 • problem med hjärtat och blodkärlen;
 • fetma;
 • patologier i det endokrina systemet;
 • problem med sköldkörteln;
 • onormaliteter i matsmältningsorganet;
 • ett funktionsfel i central nervsystemet
 • närvaron av astma
 • reumatism;
 • hypoxi;
 • pneumotorax;
 • obstruktion av lungorna;
 • tirotoksikoza;
 • allergier.

Den exakta orsaken som framkallar en stark hjärtklappning kan endast fastställas av läkaren. Takykardi efter sömn är inte en sjukdom - det är ett symptom som indikerar ett hälsoproblem.

Symptom på takykardi i sömn

Natt takykardi framkallar en ond dröm, patienten fångar upp med orimligt ångest, snabbare puls i en sådan utsträckning att patienten börjar känna pulseringen. Det händer att det finns huvudvärk och svaghet, det kan vara smärta i bröstet. Om takykardi uppträder efter att ha sovit, kan patienten uppleva ett halvfelningstillstånd, frekvent mörkering i ögonen när du står upp. Den snabba hjärtslaget på morgonen är mer påtagligt, eftersom organismen, när den går ut ur sömnen, arbetar i ett mer uttömt läge. Patienten känner en skakning i hela kroppen, det kan bli en skarp svaghet när du står upp. Takykardi på morgonen och på kvällen kan åtföljas av kraftig svettning (svett kallt och klibbigt) och kvävningstillstånd. Frekvent pulsering av blodkärl och hjärtklappningar som uppträder på morgonen efter att ha vaknat eller på kvällen när de somnar kan inte ignoreras.

Diagnostiska metoder

Snabb hjärtslag på morgonen, innan du går och lägger dig, eller i en dröm, när pulsen är över 100 slag per minut - en kronisk takykardi, vars behandling är obligatorisk. Applicera behandlingsburken först efter att ha bestämt orsaken till sinus takykardi. Diagnos kan göras enbart av en läkare, tar de nödvändiga testen och undersöker patientens kliniska bild. Gör inte oberoende slutsatser baserade på informationen i nätverket eller, efter att ha lärt det av "rådgivarna", rekommenderas inte. Nedan följer en tabell med metoder för att fastställa orsakerna för vilka pulshöjden ökar kraftigt på natten.

Baserat på analysen gör doktorn en individuell behandling.

Behandling av sjukdomen

Ignorera sinus takykardi är omöjligt. Långvarig behandling kan leda till stroke, angina pectoris. Oavsett vad som orsakar takykardi under sömn läkare behandla faktor som orsakar det: vidgar blodkärlen, lindra anemi, bli av med gifter och gifter. Vid varje behandlingsmetod bland kvinnor och män är en viktig omständighet vägran att dricka alkohol och röka. I detta fall föreskrivs en diet där det inte finns fet, akut och skadlig mat. Mat konsumeras i små portioner ca 5 gånger om dagen. Koffeinerade drycker och svart choklad rekommenderas att uteslutas. Läget för arbete och vila korrigeras (sömn måste vara minst 8 timmar).

Syntetiska preparat

Beroende på vad som har blivit typ av avvikelse och manifestation av takykardi, kan läkare ordinera lugnande medel, antiinflammatoriska läkemedel, piller, normaliserande blodtryck och stabilisering av hjärtat. Konservativ behandling föreskrivs sällan. "Corvalol" och "Valocordin" hjälper till att minska puls och lugna pulsfrekvensen. Om hjärtat slår på ett skarpt och långvarigt sätt - måste du snabbt ringa en ambulans och följa den enskilda doktorns rekommendationer och den föreskrivna behandlingen. Patienten är försedd med fred och sängstöd.

Folkmekanismer

Råd från "farmödrar" med naturliga komponenter anses vara icke-farliga medel. I fall av takykardi kan vissa komponenter förvärra situationen. Därför bör någon manipulering göras först efter samråd med en läkare. Recepten på traditionell medicin bygger ofta på patientens komfort och stabilisering av rytmen för att pumpa blod i hjärtat. I formuleringen av infusioner inkluderar tea ros höfter, hagtorn, valerian, modervort, lind och humle. Unga patienter rekommenderas att använda färskpressad juice baserat på ashberry, tranbär, morot och citron. Förbättra andningsövningens effekt. Herbal te kan återvända en sömn och sinnesfrid med en lång tid i bruk.

Kan jag varnas och hur?

De viktigaste sätten att förebygga takykardi är att justera livsstilen. För att förebygga och eliminera sjukdomens utseende kan vara genom korrekt näring, liksom regimen av användningen av mat (för att utesluta dess användning före sänggåendet). Patienten bör ägna mer uppmärksamhet åt sömn och vila och undvik stress. Detta kommer att hjälpa yoga, meditation, morgonvandringar. Förstärkning av kardiovaskulärsystemet med vanliga sport- och vitaminkomplex, är det möjligt att förbättra övergripande hälsoindikatorer och förhindra takykardi. En systematisk undersökning av läkare kan också bidra till att identifiera förutsättningarna för patologins utveckling och för att skydda patienten.

Takykardi på natten under sömnen

Normalt är den mänskliga hjärtfrekvensen 60-90 stycken per minut. Villkoren, när hjärtslaget är 90 eller fler nedskärningar per minut, kallas takykardi i medicin. Det är fysiologiskt - en variant av det normala tillståndet, förekommer hos friska människor, försvinner efter vila, patienten känner inte något obehag; och patologisk - ett tecken på olika sjukdomar.

Takykardi kan manifesteras under dagen: med skräck, efter fysisk ansträngning, under känslomässiga upplevelser och även efter att ha druckit en kopp kaffe. Takykardi på natten under sömn uppstår av följande skäl: att titta på en skräckfilm innan du går till sängs, fysisk aktivitet på kvällen, berusat kaffe eller för känslomässig dag, samt långvarig sömnlöshet. Dock kan detta tillstånd inträffa på natten och av patologiska skäl.

Människor i hög ålder står ofta inför denna patologins manifestation.

Orsaker till takykardi under sömnen

Om hjärtmuskeln krymper på natten, har allt en vetenskaplig och medicinsk förklaring. Natt takykardi har sina egna skäl. Nedan är huvuddelen av dem:

 1. Minskar vagus nervens ton. Frekvensen av sammandragningar hos huvudorganet sänks på grund av påverkan av denna nerv, blodtryck minskar. Om nervens ton reduceras kan det förekomma nattattacker av takykardi.
 2. Panikattacker, neuroser. Sjukdomar hos psyken kan ligga till grund för manifestationen av accelererad sammandragning av hjärtat.
 3. Hypertoni på natten. Ökat tryck på natten framkallar snabb hjärtfrekvens. Man bör komma ihåg att högt blodtryck kan vara en självständig sjukdom eller resultatet av felaktigt urval av mediciner.
 4. Apné syndrom på natten. En ganska vanlig grund för takykardi. Med tanke på tillfälligt upphörande av andning under sömnen förlorar hjärtat syre, vilket medför en ökning av belastningen på den.

Takykardi på natten har andra orsaker: hjärtsjukdom, misslyckande i det endokrina systemet, överdriven intag av alkoholhaltiga drycker, nikotin, felaktig dosering av läkemedel etc.

VIKTIGT! Den exakta orsaken till manifestationen av nattlig takykardi kan endast detekteras av läkaren. Om frekvensen av hjärtkollisioner ökar efter sömnen är detta ett tecken på närvaron av möjliga patologier i människokroppen.

Paroxysmal takykardi manifesteras också av attacker. Samtidigt varierar deras varaktighet mycket: kanske ett par minuter, eller kanske flera dagar.

Symptom på takykardi i sömn

Har du någonsin haft chans att du vaknade på natten när ditt hjärta hoppade ur bröstet, att du inte har tillräckligt med luft eller känner du rädsla? Alla ovanstående är symtom på nattlig takykardi.

Om du har sådana manifestationer på natten, rekommenderas det inte att skjuta upp undersökningen med en specialist. Korrekt diagnos och ordinerad behandling hjälper dig att hantera denna sjukdom. Och livet igen kommer att spela ljusa färger.

Diagnostiska metoder

Accelererad hjärtklappning när som helst på dagen, inklusive på natten, när muskeln är kontraherad mer än 100 gånger i minuten, indikerar förekomst av kronisk takykardi. Att behandla denna patologi nödvändigtvis. Diagnos och behandling ska hanteras av en läkare. För detta är det i första hand nödvändigt att identifiera orsakerna för sinus takykardi uppstod.

För att diagnostisera sjukdomen används vissa metoder:

 • Undersökning och ifrågasättning av patienten. Sannolika förutsättningar för sjukdomsutvecklingen, förekomst av sjukdomar i kronisk fas, avslöjas de läkemedel som tas. Pulsen mäts och trycket mäts. Inspekterad hud.
 • Allmän analys av blod / urin. Förekomsten av inflammatoriska processer, såväl som anemi, avslöjas.
 • Biokemiskt blodprov. Förekomsten av diabetes mellitus eller anomalier i njurarna avslöjas. Det finns en studie av blodets kemiska sammansättning.
 • Analys för hormoner. Sköldkörtelns funktion, liksom nivån på den hormonella bakgrunden, undersöks.
 • ECHO i hjärtmuskeln. Patologier i hjärtat avslöjas.
 • EKG. Det viktigaste sättet att diagnostisera takykardi.

VARNING! Endast efter att ha studerat resultaten av alla tester och undersökningar kan läkaren ordinera en behandlingskurs, individuell för varje patient. Det är därför du inte kan engagera sig i självmedicinering och självmedicinering.

Behandling av sjukdomen

Behandling av takykardi syftar till att bekämpa den underliggande sjukdomen, vilket ledde till utvecklingen av patologi. Läkarens uppgift är att minimera och helst upphöra med attacker av takykardi.

Beroende på resultaten från undersökningen kan du behöva konsultera en kardiolog, en otolaryngolog, en psykoterapeut.

Att hitta grunden för patologin och eliminera den kommer att tillåta patienten att glömma att på natten var han orolig för någonting och uppnår full sömn.

Hotet om en takykardi vid gryningen

Ofta uppträder symptomen ovan på morgonen. Varför händer detta? Det är enkelt: vanligtvis vaknar en person från ett oväntat telefonsamtal eller en vridningsväckarklocka. Sharp parting med sömn aktiverar arbetet i alla organ, vilket orsakar en ökning av hjärt arbetsbelastning, Instant ökad hjärtfrekvens och takykardi, yrsel och illamående yttrar sig som en helhet, samt svimning.

Orsaker till takykardi omedelbart efter sömnen

Ibland uppstår tillståndet för snabb hjärtklapp på morgonen. Det är värt att överväga att sjukdomen manifesterar sig mer allvarligt, eftersom spillets funktion aktiverar alla organs funktion.

HJÄLP! Den ökade stressen och en kraftig ökning av antalet hjärtkollisioner kan orsaka yrsel och svimning, såväl som patientens dåliga hälsotillstånd.

Enligt statistiken är takykardi efter uppvaknande orsaken till hjärtinfarkt eller andra konsekvenser som inte är säkra för livet.

VIKTIGT! Den allvarligaste attacken av sjukdomen kan vara när patienten plötsligt stiger upp ur sängen och omedelbart börjar aktiv fysisk aktivitet. Det rekommenderas att ta sig ur sängen tyst och morgonövningar bör göras lite senare.

Normalisering av hjärtritmen utförs snabbt nog, förutsatt att patienten inte lider av hjärtsjukdom.

Ökat tryck

Ökat tryck på natten kan provocera takykardi. I detta fall kan hypertoni fungera som en oberoende patologi eller vara ett resultat av felaktigt val av läkemedel för att bekämpa hypertoni.

För att klara av denna faktor är det vanligtvis nödvändigt att justera mängden mediciner som tagits. Det är nödvändigt att se till att deras inflytande är varaktig och effekten varar hela natten.

Lågt tryck

I hypotonisk natt uppträder takykardi ganska ofta. Det är viktigt att överväga att lågt blodtryck inte orsakar en snabb ökning av hjärtfrekvensen. Det finns en ökning av frekvensen av sammandragningar, när hypotension har en samtidig anomali:

 • järnbristanemi;
 • vegetovaskulär dystoni;
 • ökad ångest;
 • smärta från skada, som förvärvades dagen innan.

Om hypotonerna har de ovan beskrivna patologierna, inträffar ofta tidstoppet från takykardi ofta. Accelererad hjärtslag vid reducerat tryck åtföljs vanligtvis av sådana tecken:

 • illamående, det är kräkningar;
 • ömhet bakom bröstbenet;
 • cyanos eller pallor i huden;
 • yrsel;
 • panik och en känsla av rädsla
 • smärta i den tidsmässiga delen av huvudet.

Symtom kan vara annorlunda. Om de är starka bör du söka medicinsk hjälp, till exempel ringa en ambulans. Medan läkare är på vägen, kan du dricka kallt vatten och också lugnande.

Takykardi vid graviditet

Vid en tidpunkt då en kvinna bär en bebis, sker enorma förändringar i kroppens organ och system.

Många damer under graviditeten noterar att de är oroade över den snabba sammandragningen av hjärtmuskeln på natten. Dock är det oftast inte ett tecken på någon sjukdom.

I de fall som beskrivs nedan rekommenderas att du besöker en läkare för undersökning:

 • ömhet bakom bröstbenet;
 • svimningstillstånd
 • smärta i den tidiga delen av huvudet;
 • yrsel;
 • illamående.

För att minimera hjärtklappning på natten, bör förväntande mammor helt vila, äta bra, undvika konfliktsituationer och nervös överbelastning. Det rekommenderas att stanna utomhus under lång tid (om välbefinnandet och väderförhållandena tillåter). Om du har några tvivel och frågor, är det bättre att fråga din läkare om hjälp.

Panikattacker

Denna fras kallas attackerna av orsakslös och våldsam ångest, som oftast uppträder på natten. Under en attack kan patienten ha vissa symptom. Nedan är huvuddelen av dem:

 • ökad svettning;
 • en känsla av brist på luft;
 • plötslig uppvaknande
 • domningar i benen.

När en person utvecklar ett sådant tillstånd kan han inte förstå för länge att huvudproblemet ligger i den psykologiska frågan. Vanligen samråder patienten inte länge en specialist, ofta på natten, som upplever de ovan beskrivna panikattackerna med samtidiga syndrom. Psykologen kommer att hjälpa till att hantera dessa manifestationer, vilket provar uppkomsten av nattakykardi.

Minskad vagal tone

Det mänskliga nervsystemet är svårt att kontrollera. Den vandrande nerven är huvuddelen av denna process. På natten, som ett resultat av hans inflytande, blir hjärtfrekvensen mindre frekvent, nivån på trycket minskar, kroppen vilar. Om tonen i vagusnerven minskar, aktiveras en av sektionerna av systemet, vilket leder till ökad tryck och utseende av takykardi under sömnen. Att hantera problemet kommer att hjälpa en neurolog, så fördröja inte besöket hos en specialist.

Kan någon varnas, och hur?

Eftersom förebyggande åtgärder för att förhindra utveckling av patologi på natten rekommenderas inte före sänggåendet:

 • utföra fysiska övningar
 • spendera lång tid framför en TV, dator eller surfplatta
 • drick starkt bryggt te / kaffe;
 • att dricka alkoholhaltiga drycker
 • många är.

Innan du lägger dig i sängen är det bra att ta en promenad på gatan eller ta ett avkopplande bad. Om attackerna av takykardi manifesteras på grund av stress och psykiska störningar kan du ta tid för självutbildning, andnings gymnastik. Med doktors tillåtelse kan du ta infusioner av valerian eller motherwort innan du går och lägger dig.

Orsaker som kan orsaka en snabb hjärtfrekvens på natten, mycket. Vilken typ av patologi är närvarande i patienten, doktorn finner ut genom en allmän undersökning och studier av studiernas resultat.

De främsta orsakerna till hjärtklappningar på natten

En frisk person får inte känna sitt hjärtslag och någon avvikelse blir märkbar. En vanlig typ av arytmi är en natttakykardi, som kännetecknas av en ökning av frekvensen av hjärtkollisioner.

Utseendet av takykardi hos en person i lugnt tillstånd eller under vila kan indikera närvaron av problem med hjärtat. Vilka är orsakerna till en stark hjärtklappning på natten, vilka tecken anses särskilt farliga och vilka metoder för behandling av patologi anses vara mest effektiva?

Orsaker till symptom

Ett antal anledningar kan orsaka hjärtklappning på natten!

Det finns olika orsaker som kan provocera snabba hjärtkollisioner. Effekten på kroppen av yttre stimuli orsakar olika förändringar i hjärtans rytm, men när de elimineras normaliserar pulsen gradvis.

Läkare identifierar följande faktorer, vilket kan orsaka ett snabbt hjärtslag:

 • olika sjukdomar i hjärtat och kärlsystemet
 • otillräckligt syre
 • Sköldkörteln dysfunktion
 • anemi
 • kroppstemperaturökning
 • allergiska reaktioner
 • biverkningar av läkemedel som tagits
 • konsumtion av stora mängder kaffe och energidrycker
 • starka känslor och känslor
 • stress eller skräck

Vissa orsaker orsakar endast tillfälliga förändringar i hjärtfrekvensen. Samtidigt finns det skäl som utgör ett allvarligt hot mot patientens och hans livs hälsa. Med tanke på en sådan faktor bör varje person vara uppmärksam på kroppens tillstånd och söka hjälp från en specialist vid de första störande symtomen. Faktum är att det med tiden upptäckt av patologier är möjligt att bli av med dem mycket snabbare och smärtfritt.

Det finns olika orsaker för vilka hjärtklappningen kan öka på natten. Medicinsk praxis visar att personer som vänder sig till en läkare med ett sådant problem ofta avslöjar patologier i det nervösa och endokrina systemet, såväl som kränkningar av den psykologiska staten. Dessutom orsakar ofta sådana nattstörningar anemi, förgiftning av kroppen och inre blödning.

Samtidigt kan hjärtklappningar på morgonen och på natten vara ett av symptomen på hjärtsvikt.

I händelse av att en person är sjuk med förkylning med en ökning av kroppstemperaturen är det också möjligt att öka puls på natten. I sällsynta fall kan orsaken till detta tillstånd vara en stark uttorkning av människokroppen eller brist på vissa ämnen.

Ett snabbt hjärtslag orsakar natt sömnlöshet, eftersom det är ganska problematiskt att sova i en sådan situation. Ett sådant patologiskt tillstånd kan provoceras av en konstant nervös överexpertering, frekventa konfliktsituationer i det dagliga livet och överdriven fysisk aktivitet.

Mer information om orsakerna till takykardi finns i videon:

Dessutom kan missbruk av droger och skadliga ämnen samt oregelbunden vila orsaka ökat hjärtslag på natten.

Faktum är hjärtklappning är bara ett symptom på en sjukdom. För att lösa ett sådant problem är det viktigt att identifiera orsaken som orsakade det. I händelse av att problemet ligger i hjärtats arbete är huvudorsaken en dålig avslappning av muskeln och dess otillräckliga minskning.

Tecken på brott

Natt takykardi kan indikera problem med hjärtat

Ett snabbt hjärtslag är ett snabbt hjärtslag som känns av en person som ett slag på bröstet. Normen för en vuxen är 60-90 slag per minut. Om sådana indikatorer når mer än 90 slag per minut, kallas ett sådant patologiskt tillstånd takykardi.

Anomali i hjärtrytmen i medicinsk praxis kallades en arytmi, som anses vara den främsta orsaken till snabb hjärtfrekvens. På natten kan takykardi förekomma av samma anledning som dagen, men symtomatologin kan vara mer uttalad. När den är vaken bär en person vanligt hjärtslag ganska lätt och patologins huvudsymptom blir bara en snabb puls.

På natten med ett fullhjärtat arbete saktar sin rytm något, så accelerationen under sömnen är en allvarlig stress för människokroppen.

Det finns följande vanliga tecken på snabb hjärtfrekvens på natten:

 • utseendet av en känsla av rädsla och ångest
 • känslan av brist på luft
 • för tidigt uppvaknande
 • utseendet av kall svettning

I avsaknad av en person med hjärt-kärlsjukdomar kan hjärtritmen normalisera sig på kort tid. I händelse av att en person har en takykardi som utvecklas med fysisk aktivitet eller plötslig uppkomst från sängen, kan det finnas allvarligare symptom.

Förutom de karakteristiska tecknen på ett snabbt hjärtslag kan en persons generella välstånd förvärras, huvudet kan vända sig och till och med svimma. I vissa fall orsakar takykardi efter sömn utvecklingen av hjärtinfarkt eller andra farliga patologiska tillstånd.

Diagnostiska metoder

EKG ger dig möjlighet att få mycket information om hjärtets tillstånd

Frekventa attacker av stark hjärtklappning på morgonen och på natten är en av de allvarliga orsakerna till att kontakta en specialist. Sådana kränkningar hanteras av en kardiolog som utför diagnosen och leder patienten till nödvändiga undersökningar.

Identifiera sjukdomar i hjärt-kärlsystemet med EKG eller stresstester. En vanlig orsak till hjärtpatologier är störningar i det autonoma nervsystemet.

Förutom EKG är en patient ifrågasatt om hur han känner en förstärkt puls och om hjärtstopp saknas.

I händelse av att EKG-avläsningarna avviker från normen, tilldelas följande ytterligare studier:

 1. ekkokardiografi gör det möjligt att bedöma tillståndet hos hjärtens ventilapparat och dess funktionella förändringar med hjälp av ultraljud
 2. elektrofysiologisk studie kan du studera elektrofysiologiska egenskaper hos ledningssystemet och hjärtat
 3. koronarografi - på ett tillförlitligt sätt avslöjar koronär hjärtsjukdom och bestämmer var och hur kranskärlspärren är inskränkt

Om det är nödvändigt leder kardiologen patienten till andra specialister i händelse av att störningar i hjärtat provoceras av andra organers patologier.

Funktioner vid behandling av sjukdom

Effektiviteten av behandlingen av natt takykardi beror på orsaken till dess utseende!

En mans hjärta fungerar utan paus på helgdagar och helger och kan naturligtvis bli trött. Utseendet på olika störningar i hjärtans normala funktion anses vara ett farligt och allvarligt symptom. I en sådan situation bör en grundlig undersökning göras för att identifiera orsaken som orsakade sådana funktionsstörningar.

Ibland slår hjärtat så starkt på natten att en person vaknar upp från den. För att eliminera nattlig hjärtklappning bör följande rekommendationer följas:

 • Först måste du lugna dig och du kan göra så här: Sätt bekvämt på en stol med rak rygg och lägg fötterna på golvet. Det är nödvändigt att långsamt andas in i luften djup mage och lika långsamt andas ut och dra i magen. Det rekommenderas att koncentrera sig på att utföra en sådan övning och snart kommer hjärtfrekvensen att återgå till normal.
 • Om det inte finns någon positiv effekt när du utför andningsövningar kan du använda chokterapi. För att göra detta måste du tvätta ansiktet med kallt vatten eller dricka lite isvatten.
 • Med snabb hjärtslag på natten rekommenderas det: att ompröva din livsstil, det vill säga att minska mängden stress och belastning på kroppen. Dessutom måste du konsumera så många vitaminer som möjligt och sova tillräckligt med tid.
 • Specialister rekommenderar att man tar omega-3-fettsyror, som lagras i stora mängder i fisk. Dessutom kan du köpa på apoteket speciella preparat som innehåller den nödvändiga substansen. Det är nödvändigt att försöka distrahera från de ständiga problemen åtminstone på kvällen innan du lägger dig. I vissa fall kan hjärtklappningar provoceras genom administrering av ett läkemedel som har denna bieffekt.

Om en person vaknar på natten från hjärtat, rekommenderas att du kontaktar en specialist så snart som möjligt. Han kommer att göra en grundlig undersökning, ta reda på orsaken till denna patologi och välj effektiv behandling.

Det bör komma ihåg att hjärtklappning kan vara farligt för människors hälsa. Vanligtvis händer detta när det är långt och intensivt. Ofta är ett sådant patologiskt tillstånd resultatet av sådana brott som anemi, det endokrina systemets patologi, brist på kalcium och hjärtsjukdom.

Orsaker till svår hjärtklappning på natten: graden av hälsorisk

Ofta i vardagliga samtal delar människor upplevelser om hälsa. Eventuella ändringar som uppstår utan uppenbara orsaker och ger ljusa symptom, orsakar alltid oro och ångest. Till sådana avvikelser från organismens normala funktion är natttakykardi.

Personer som har upplevt en attack karakteriserar alltid sina subjektiva känslor på samma sätt: "Jag sover dåligt, jag vaknar ofta på natten från en våldsam hjärtklappning, brist på luft, allt i en kall svett." En person blir sömnig, känner sig trasig, trött, oförmögen att koncentrera sig.

Attack av natt takykardi

En nattlig hjärtklappning kan ha olika orsaker och behandling, men i alla fall är det nödvändigt att konsultera en läkare. Faktum är att natt takykardi kan vara ett symptom på en patologisk process i kroppen, en reaktion på kronisk stress eller ett brott mot sömnen.

symptom

Sedan natten attackerar takykardi åtföljs av panikattack, efter en dröm kan en person förklara dem med störande drömmar och inte fästa vikt.

Snabb hjärtklappning känns alltid och orsakar känslor av ångest

Detta tillvägagångssätt för att bedöma hälsotillståndet är endast motiverat om anfallet är ensamt. Om nattlig hjärta ständigt bli en orsak till sömnstörningar efter uppvaknandet rytm är inte normalt, det finns andnöd, takykardi och subjektivt kändes som ett försök att hjärtat hoppa ur bröstet, kan resan till läkaren inte skjutas upp.

Karaktäristiska tecken på att takykardin under sömnen är allvarlig och det är nödvändigt att låta larmet vara smärta och känsla av bröststramhet, yrsel, svimning.

skäl

Människokroppen i livet är i två stater: i viloläge och i vakenhet. När du somnar, går förvaltningen av vitala funktioner i kroppen till de djupa delarna av hjärnan. Aktiveringen av den retikulära formationen leder till övergången av hjärnbarken till ett sömnläge och till undertryckandet av det sympatiska nervsystemet. Viktiga regulatoriska fysiologiska och psykologiska processer i kroppen lanseras. Detta kan leda till exacerbation på natten av befintliga latenta patologier, attacker av takykardi.

Låg tonus av vagusnerven

Effekten av vagus (vagusnerven) på sinusnoden i hjärtans ledningssystem minskar hjärtfrekvensen. Detta förklarar den långsamma hjärtfrekvensen och lågt blodtryck under sömnen. Vagusens svaga ton leder till det sympatiska nervsystemets dominans och kan orsaka snabb hjärtfrekvens på natten.

Det autonoma nervsystemet

viktigt! Effekten av vagusnerven på tarmarna stimulerar peristaltik.

Neuroser, stress, panikattacker

Kroniska påfrestningar, förtryckta rädslor är vanliga faktorer som ökar nattets hjärtslag. Fysiologiskt bevaras någon oavslutad process i hjärnbarken som en källa till konstant excitation. Detta dränerar hjärnans energipotential, och under sömnen försöker kroppen att bli av med det patologiska fokuset, modellering i drömmar situationen där undertryckta rädslor löses.

Psykiatriker kallar sådana processer katarsis - befrielse från rädslor. I detta tillstånd finns en storskalig känslomässig utbrott, som alltid följer med att det patologiska fokuset förstörs. Detta har också fysiologiska manifestationer (inklusive natt takykardi) i samband med känslomässiga upplevelser.

viktigt! Nattskräck inte realiseras av en person i ett tillstånd av vakenhet, denna skyddsmekanism av psyken kallas förtryck. Psykoterapeutens (eller psykoanalytikerens) uppgift är att finna denna rädsla med patienten och bli av med det medvetet.

Natthypertension

Nighttime exacerbationer av hypertoni i form av takykardi är förknippade med felaktig dosering av läkemedel, vars effekt slutar i förtid. Om pulsen närmar sig morgonen är det värt att diskutera med dosen justering av dosen.

Som en självständig sjukdom leder hypertension med takykardi till natt en komplex orsakskedja, som endast en läkare kan förstå efter undersökningen. Hos sådana patienter är högt blodtryck fixat och i morgon är det nödvändigt att konsultera en läkare!

Apné syndrom

Tillfälligt hållande av andning under sömnen är en vanlig orsak till nattlig takykardi. En vanlig typ av nattlig apné är obstruktiv andningshållning på grund av ocklusion av luftvägarna på grund av förlust av tungan.

Under sömnen stannar andningen i några sekunder eller minuter. På grund av brist på syre aktiveras andningscentret, så styrkan i respiratoriska sammandragningar ökar. När inspirationsstyrkan överstiger motståndet i luftvägarna som har fallit ned, snubblar en person plötsligt, vaknar eller går till scenen med snabb sömn, om han inte vaknar.

Personer som lider av snarkning, orsakar obehag för andra och lider själva. På grund av överträdelsen av växlingen av sömnfaser får inte en person tillräckligt sömn. Under andningsfördröjningen är myokardiet i ett tillstånd av syreförlust på grund av brist på luft. Ökad risk för hjärtsjukdom (CHD). Djup hypoxi i myokardiet kan leda till anfall av nattlig angina.

Apnéangreppet förekommer i viloläget på baksidan

Stresstillståndet i hjärnan och hela organismen, som orsakas av perioden av nattlig apné, återspeglas i oroliga och hotande drömmar. I början av andningsstoppperioden utvecklas en bradykardi, hjärtritmen saktar ner. Efter uppvaknande kompenserar kroppsreflexen för brist på syre, så hjärtslag och andning ökar.

I EKG-studien av patienter som lider av nattlig apné identifieras flera typiska typer av arytmier:

 • extrasystole av alla slag;
 • migrering av föraren av hjärtritmen från sinusnoden till AV-noden;
 • blockad av hjärtens ledningsvägar;
 • sinusarytmi.

Takykardi med nattlig apné uppträder endast när en person sover och i ett vaknat tillstånd är hjärtritmen normal och personen upplever inte hälsoproblem.

viktigt! Efter avslutad apnéanfall på grund av terapi, passerar nattlig hjärtklappning.

Patienter som lider av nattlig obstruktiv sömnapné behöver behandling. Myokard i ett tillstånd av hypoxi försvinner gradvis, vilket leder till att arytmier efter slutet av apnéangreppet kvarstår längre. Detta ökar risken för hjärtinfarkt och stroke vid tre gånger!

Andra orsaker till nattlig hjärtklappning

Stark hjärtklappning på natten orsakar sådana anledningar:

 • Organisk skada på myokardiet (kardiomyopati), endokrina systemsjukdomar (tyrotoxikos, diabetes mellitus). Patienten är medveten om sjukdomarna, och behandlingen syftar till att bekämpa den underliggande patologin.
 • Intoxicering med alkohol, nikotin, akuta infektioner, okontrollerad användning av hjärtdroger (självmedicinering).
 • Anemi.

Ibland kan en läkare inte på ett tillförlitligt sätt fastställa orsaken till nattlig takykardi. Sådana fall anses idiopatiska.

Diagnostiska metoder

Den viktigaste diagnostiska metoden är EKG. Vid den primära hänvisningen till läkaren med hjälp av kardiogrammet undersöks hjärtats tillstånd på eftermiddagen och patologin för en varm rytm utesluts.

För att fixa natten takykardi, för att bestämma sin typ och grad möjliggör daglig undersökning av kardiogrammet enligt Holter.

Ekkokardiografi gör att du visuellt kan bedöma hjärtkammarens tillstånd, koronarkärl, ventiler och upptäcka patologi som manifesterar sig på natten.

För att diagnostisera tillståndet hos det endokrina systemet utförs ett biokemiskt blodprov, ultraljudsundersökningar.

behandling

Om hjärtets patologi detekteras under undersökningen riktar sig terapin till den underliggande sjukdomen. Huvudsyftet med behandling av patienter med hjärtsjukdom - att minska antalet och intensiteten i beslag minskar nattlig takykardi, eftersom patologi hjärtarytmi är ett första symptom på sjukdomen, och därefter blir en faktor som förvärrar sin kurs. Om orsaken till natt takykardi är högt blodtryck, väljer läkaren ett individuellt läkemedel och dosering. Vanligtvis ökar kvällsdosen.

Stor komplexitet orsakas av genomförandet av en uppsättning åtgärder som syftar till att behandla nattapné. Patienter rekommenderas att somna på sina sidor, men de vanliga rekommendationerna för att kontrollera sömnställningspatienter kan inte utföra. I sådana fall är den enda effektiva behandlingen för sömnapné användningen av CPAP (speciell apparatur för ventilation av lungorna), som under sömn under ett visst tryck insprutas syre in i lungorna genom en mask.

För att minska andningsfasens förmåga att falla under sömnen är det nödvändigt att gå ner i vikt, kontakta en ENT-läkare. Specialisten kan välja en enhet för patienten, som under nattens sömn fixar underkäken.

viktigt! Det är möjligt att bli av med takykardi genom att spänna, ändra kroppens position, ta en kontrastdusch.

Behandling av nattlig apné med hjälp av CIPAP

Om orsaken till natten var hjärt trauma, varefter under en lång tid, är patienten ofta vaknade upp på grund av angrepp av panikattacker, är det möjligt att lösa problemet med hjälp av en terapeut. I sådana situationer, för att hitta en hälsosam sömn och förbättra det övergripande tillståndet kommer hjälpmedel lugnande medel, beta-blockerare.

förebyggande

För att förhindra natt takykardi, är det nödvändigt att minska fysisk och emotionell stress på kroppen och leda en aktiv livsstil, vilket bidrar till att stärka kroppens kompensationsförmåga och normalisering av hjärtatslag. Det är nödvändigt att kontrollera hur mycket tid som används i ett stationärt tillstånd (arbetar på en dator), att överge dåliga vanor (kaffe, nikotin).

Det rekommenderas att reglera kosten, ge upp tunga feta livsmedel på natten, begränsa mängden snabba kolhydrater. Den största dagliga dosen av kalorier som tas på morgonen.

Det är nödvändigt att ge upp fysisk aktivitet på tröskeln att gå och sova, göra promenader, avkopplande dusch eller bad en vana.

Diskussion om apné med specialister i studion:

Innan du lägger dig, är det nödvändigt att utföra andningsövningar, att genomföra en träningspass, att ta ett lugnande läkemedel (valerian, motherwort).

Palpitation på natten. Vad ska jag göra?

Palpitation på natten är ett vanligt klagomål hos patienter till en subjektiv känsla av arytmisk, snabb eller svår hjärtslag. Normalt bör man inte märka att man slår ett eget hjärta. För en person blir någon avvikelse märkbar.

Tecken på snabb hjärtatslag

Patienter beskriver vanligtvis hjärtslag som följer: hjärtat klickar högt och starkt i bröstet, jerks, hoppar ut ur bröstet eller fladdrar. Palpitation på natten kan åtföljas av en känsla av pulsation i templen, runt nacken, på fingertopparna eller i den epigastriska regionen.

Det kan också vara följt av buller i öronen, smärta i hjärtat, andningssvårigheter eller känsla av täthet i bröstet. Dessa symtom kan indikera hjärtpatologi. Men sådana klagomål leder i de flesta fall inte till att upptäcka allvarliga kränkningar i hjärtans arbete.

Det är viktigt att skilja mellan hjärtklappning och takykardi, vilket är en signifikant ökning av hjärtfrekvensen. Pulsen hos en vuxen är 60-80 slag per minut i vila. Takykardi diagnostiseras om mer än 90 slag per minut registreras. Men en person får inte känna hjärtklappning.

Vilka faktorer bidrar till snabb hjärtfrekvens?

Ett ökat hjärtslag kan känns även av en frisk person. Det känns ofta av personer med ökad nervös känslighet. Följande faktorer kan leda till ökad hjärtfrekvens:

 • snabb höjning i höjd;
 • avsevärd fysisk ansträngning;
 • fysisk belastning vid tuffa och heta miljöer (till hjärtats accelererade arbete leder till brist på syre);
 • en stark mental stress, såsom upphetsning eller skräck
 • mediciner, såsom förkylning;
 • Användningen av produkter som innehåller koffein (kokain, te, kaffe);
 • störningar i matsmältningssystemet, när membranet stiger något.

Hur normaliserar du hjärtslaget?

Vårt hjärta fungerar utan pauser för lunch, helgdagar och helger. Och det kan, precis som vi själva, bli trött. Störningar i hjärtats arbete är ett allvarligt tecken. Det är nödvändigt att genomföra en kvalitativ undersökning för att identifiera orsaken till sådana överträdelser. Bara den rätta diagnosen och härdad underliggande sjukdom kommer att tillåta hjärtat att slå i en normal rytm.

Det händer att hjärtslaget på natten är så starkt att en person vaknar upp från den. Vad ska man göra med en nattpuls? Först lugna dig ner. För detta kan du göra några enkla andningsövningar.

 • Det är nödvändigt att sitta på en stol med rak rygg, fötter på golvet. Inhale långsamt och djupt magen (inte bröstet!) Och så långsamt andas ut och dra i magen. Det är nödvändigt att koncentrera sig på denna övning, då kommer hjärtfrekvensen att återgå till normal.
 • Bara sitter i ett djupt andetag, stäng din näsa och mun med fingrarna och försök att andas ut. Eftersom du inte kan andas ut, kommer kroppen med otillräckligt syre att öka något blodtryck, vilket hjälper till att utjämna hjärtslaget. Andas sedan långsamt och fritt, fokusera på andning, inte på dina rädslor och problem.

Om andningsövningar inte hjälper, försök att utjämna hjärtslaget med "chockterapi". Tvätta bara ditt ansikte med mycket kallt vatten. Vill inte tvätta, dricka några sippor med isvatten. I många fall fungerar denna metod utan misslyckande.

Om du märker hjärtat på natten, försök att ändra din livsstil - mindre stress och stress, mer sömn och vitaminer. Det är nödvändigt att ta fettsyror Omega-3, som finns i fisk, eller köpa i apoteksprodukterna som innehåller denna användbara substans. Gå till sängs tidigare för att stå upp på morgonen vilade och sov.

Försök bli distraherad från konstanta problem, åtminstone på kvällen innan du lägger dig. Lär dig att styra dig själv och slappna av. Kanske hjärtslaget på natten orsakas av att ta ett läkemedel som har en sådan bieffekt. Du bör kontakta din läkare om ersättning av denna medicinering.

I vilket fall som helst, vakna upp från hjärtat på natten, kontakta din läkare så snart som möjligt för att ta reda på orsaken till detta tillstånd och få adekvat behandling.

När blir hjärtklappningen farlig? Det kan vara farligt i fall då det uppenbarligen är förlängt eller intensivt, är ojämnt och framträder i samband med ovanstående faktorer. Det kan också vara en manifestation av sådana sjukdomar som avitaminos, anemi, tetany (brist på kalcium), endokrina sjukdomar såväl som i hjärtpatologier.

Vid utseendet av hjärtslag, observera ditt tillstånd. Om du har ett andra hjärtslag på natten, kontakta en läkare. Om det åtföljs av andfåddhet, yrsel, svettning och blanchering av huden, ska du omedelbart ringa en ambulans.