Huvud / Åderbråck

Algoritm för kardiopulmonell återupplivning

Sällan, men det finns sådana fall: en man gick ner på gatan, exakt, självsäker och plötsligt föll, slutade andas, blev blå. I sådana fall kallar man vanligtvis ambulansen och väntar länge. Om fem minuter är ankomsten av specialister inte längre nödvändig - personen har dött. Och extremt sällan finns det en person som känner till algoritmen för hjärtupplösning och kan tillämpa sina handlingar i praktiken.

Orsaker till hjärtstillestånd

I princip kan varje sjukdom orsaka hjärtsvikt. För att lista alla hundratals sjukdomar som är kända för specialister är det meningslöst och det finns inget behov. Men de vanligaste orsakerna till hjärtstopp är:

 • hjärtsjukdomar;
 • trauma;
 • drunkning;
 • elektrisk stöt
 • intoxikation;
 • infektion;
 • stoppar andning vid aspiration (inandning) av en främmande kropp - detta är orsaken oftast hos barn.

Oavsett orsaken är dock algoritmen för åtgärder för hjärtupplösning alltid densamma.

Steg av hjärt-lungupplängning

I filmer visas hjältarnas hjälpen för att återuppliva en döende person. Vanligtvis ser det ut så här - till det orörliga ljuga offeret har en positiv karaktär, faller bredvid honom på knä och börjar pressa hårt på bröstet. Med all sin artistry visar han dramatiska naturen av ögonblicket: han hoppar över en person, darrar, skrik eller skrik. Om fallet är på sjukhuset, måste läkare anmäla att "han lämnar, vi förlorar honom." Om, enligt scenariot av författaren, ska offeret leva - han kommer att överleva. Det finns dock ingen chans till frälsning i verkligheten, eftersom "reanimator" gjorde allt fel.

År 1984 föreslog österrikisk anestesist Peter Safar ABC-systemet. Detta komplex bildade grunden för moderna rekommendationer för kardiopulmonell återupplivning och i mer än 30 år har denna regel använts av alla läkare utan undantag. År 2015 utfärdade American Association of Cardiology en uppdaterad handledning för utövare, som detaljerat beskriver alla nyanser av algoritmen.

ABC-algoritmen Är en följd av åtgärder som ger maximal chans för offret att överleva. Dess väsen ligger i sitt namn:

 • Airway - Andningsorgan: Detektering av blockering och borttagning för att garantera struphuvudet, luftstrupen, bronkierna.
 • andning - andning: utför artificiell andning genom en speciell teknik med viss frekvens;
 • Circulation - säkerställa blodcirkulationen vid hjärtstillestånd med hjälp av dess yttre (indirekt massage).

Kardiopulmonell återupplivning enligt ABC-algoritmen kan utföras av någon person som inte ens har en medicinsk utbildning. Detta är den grundläggande kunskap som alla måste ha.

Hur utförs kardiopulmonell återupplivning hos vuxna och ungdomar?

Först och främst bör du skydda offret, inte glömma dig själv. Om du har tagit bort en person från en olycka i bilen ska du omedelbart flytta den bort från den. Om en eld raser i närheten - gör detsamma. Flytta offeret till en närliggande säker plats och fortsätt till nästa steg.

Nu måste vi se till att en person verkligen behöver HLR. För att göra det, fråga honom "Vad heter du?" Det är den här frågan som bäst attraherar offerets uppmärksamhet om han är medveten, även om det är molnigt.

Om han inte svarar, sakta ner honom: Knappa lätt på hans kind, klappa på axeln. Flytta inte den skadade personen i onödan, eftersom du inte kan vara säker på att det inte finns några skador om du omedvetet har upptäckt den.

I avsaknad av medvetenhet, kontrollera om det finns eller inte andas. För att göra detta, fäst örat mot offrets mun. Här regeln "Att se. Hör det. Tryck på ":

 • du ser bröstets rörelser;
 • du hör ljudet av utandad luft;
 • du känner luftens rörelse med din kind.

I biografen sätter man ofta örat i bröstet för detta ändamål. Denna metod är relativt effektiv endast om patientens bröstkorg är helt utsatt. Även ett lager av kläder kommer att snedvrida ljudet och du förstår ingenting.

Samtidigt med andningstestet kan du ta reda på närvaron av en puls. Titta inte efter den på handleden: det bästa sättet att upptäcka en puls - palpation av halspulsådern. För att göra detta, placera pekfingret och ringfingret på toppen av "Adams äpple" och flytta dem mot nacken tills fingrarna är emot muskeln som går från topp till botten. Om det inte finns någon krusning, har hjärtaktiviteten slutat och det är nödvändigt att börja rädda liv.

OBS! För att kontrollera pulsens och andningens närvaro, har du 10 sekunder!

Nästa steg är att se till att offret inte har några främmande kroppar i munnen. I vilket fall som helst leta efter dem genom beröring: en person kan gå in i konvulsioner och fingrarna bara bita eller du kan av misstag rippa den konstgjorda tandkronan eller en bro, som kommer att komma in i luftvägarna och orsaka kvävning. Du kan bara ta bort de främmande kroppar som syns från utsidan och ligger nära läpparna.

locka nu uppmärksamheten hos andra, be dem att ringa "snabbt", och om du är ensam - gör det själv (ringa till larmtjänst - gratis), och sedan börja hjärtlungräddning.

Lägg personen på din rygg på en hård yta - mark, asfalt, bord, golv. Kippa huvudet, tryck nedkäven framåt och öppna offerets mun - detta förhindrar att tungan glider och tillåter konstgjord andning (Safar triple maneuver).

Om det finns misstanke om nackskada eller om personen redan var medvetslös, begränsa endast förlängningen av underkäken och munens öppning (Safar dubbel manövrering). Ibland är det tillräckligt att få en person att andas.

OBS! Närvaron av andning nästan hundra procent indikerar att hjärtat av en person arbetar. Om offeret andas, ska det vändas i sidled och lämnas i denna position tills läkarna anländer. Titta på offret varje minut och kolla efter en puls och andning.

Om det inte finns någon puls, starta en extern massage i hjärtat. För detta, om du är högerhänt, placera basen av höger hand på den nedre delen av båren (2-3 cm under den villkorliga linjen som passerar genom bröstvårtorna). Placera basen på den vänstra handflatan på den och vrid fingrarna som visas.

Händerna måste vara raka! Tryck hela kroppen på offerets bröst med en frekvens på 100-120 kranar per minut. Depressionens djup är 5-6 cm. Ta inte långa pauser - du kan koppla av i högst 10 sekunder. Låt thoraxen helt dekomprimera efter att ha tryckt, men ta inte av händerna.

Den mest effektiva metoden för artificiell andning är "från mun till mun". För hans uppförande efter trippel eller dubbel manöver Safar täcka offrets mun med munnen, näsan, hålla ena handens fingrar och göra en kraftfull andetag varar 1 sekund. Låt patienten andas ut.

Effektiviteten av artificiell andning bestäms av bröstets rörelser, som bör stiga och falla vid inandning av utandning. Om så inte är fallet hindras personen i luftvägarna. Kontrollera igen munhålan - kanske kommer du att se en främmande kropp som kan tas bort. I vilket fall som helst, avbryta inte hjärtkärlens återupplivning.

VARNING! Enligt rekommendationerna från American Association of Cardiologists kan du vägra att utföra artificiell andning, eftersom bröstkompressioner ger kroppen den nödvändiga minsta luften. Men artificiell andning ökar med flera procent sannolikheten för en positiv effekt från HLR. Därför bör det om möjligt fortfarande utföras, och komma ihåg att en person kan vara sjuk med en infektionssjukdom som hepatit eller HIV-infektion.

En person kan inte trycka bröstet samtidigt och utföra artificiell andning, så åtgärderna bör alterneras: efter varje 30 klick ska två andningsrörelser utföras.

Varannan minut bör du sluta och kontrollera en puls. Om det förefaller - stoppa på bröstet bör stoppas.

En detaljerad algoritm för att genomföra kardiopulmonell återupplivning för vuxna och ungdomar presenteras i en videoredigering:

När ska du stoppa kardiopulmonell återupplivning

Uppsägning av kardiopulmonell återupplivning utförs:

 • när själv andning och puls framträder
 • när det finns tecken på biologisk död
 • 30 minuter efter start av återupplivning;
 • om reanimatorn är helt uttömd fysiskt och inte kan fortsätta att producera HLR.

Många studier visar att genomförande av kardiopulmonell återupplivning i mer än 30 minuter kan leda till utseendet av en hjärtrytm. Under denna tid dör dock hjärnans cortex och personen kan inte återhämta sig. Därför etableras ett halvtidsintervall, under vilket offret har möjlighet att återhämta sig.

Funktioner av hjärtopulmonell återupplivning hos barn

Som barn är frekventare orsak till klinisk död asfyxi. Därför är denna kategori av patienter särskilt viktiga för att genomföra hela komplexet av återupplivande åtgärder - både extern hjärtmassage och artificiell andning.

Observera: Om en vuxen får lämna mycket kort tid för att söka hjälp, måste barnet först tillbringa två minuter HLR, och först därefter kan du lämna några sekunder.

Bärtrycket i barnet bör ha samma frekvens och amplitud som hos vuxna. Beroende på sin ålder kan du trycka med två eller ena handen. Hos spädbarn är metoden effektiv, där barnets bröstkorg är inslaget med båda händerna, placerar tummen på mitten av bröstbenet, medan resten pressas hårt mot sidorna och baksidan. Tryck med tummarna.

Förhållandet mellan klick och andningsrörelser hos barn kan vara antingen 30: 2, eller om räddningstiden är två - 15: 2. För nyfödda är förhållandet 3 klick per andetag.

Vi rekommenderar att du tittar på en videorecension där Dr Komarovsky talar om funktionerna vid hjärtopulmonell återupplivning av barn:


Hjärtsvikt är inte så sällsynt ett fenomen som det verkar, och snabb hjälp kan ge en bra chans för att en person ska leva vidare. Alla kan lära sig algoritmen för handlingar i nödsituationer. För detta behöver man inte ens gå in på ett medicinskt institut. Det är nog att titta på högkvalitativa träningsvideor på kardiopulmonell återupplivning, flera lektioner med instruktör och periodisk uppdatering av kunskap - och du kommer att kunna bli oprofessionellt men en livräddare. Och vem vet, kanske någon dag kommer du att ge någon chans att leva.

Bozbey Gennady Andreevich, ambulansläkare

47,106 totalt antal visningar, 2 visningar idag