Huvud / Åderbråck

Buller i hjärtat - orsaker, sjukdomar och behandling

Från den här artikeln kommer du att lära dig om de patologier som hörs i hjärtan. Strålens egenskaper beror på egenskaperna av skador på hjärtstrukturerna, närvaron av en extrakardiell patologi eller förändringar i blodflödesintensiteten. Korrekt utvärdering av ljud och bestämning av dess typ hjälper till vid diagnos och val av optimal behandlingsmetod.

Auscultation (lyssning) av hjärttoner är en diagnostisk teknik som gör det möjligt att bedöma hjärtets arbete med ljudvibrationer. Normalt hörs bara de första och andra tonerna, vilket motsvarar perioden av sammandragning (systole) och avkoppling (diastol). Extranöst brus som hörs i hjärtområdet kan orsakas av olika orsaker till hjärt- och icke-hjärtat ursprung.

Poäng att lyssna på hjärtat. Klicka på bilden för att förstora

Buller kan orsakas av förändringar i blodflödet eller blodets egenskaper, hjärtskador, vissa tillstånd som påverkar hjärtaktiviteten. Samtidigt, beroende på orsaken, finns det inget behov av behandling, eller behandling av icke-hjärtad patologi bör genomföras.

Patienter med hjärtblåsljud förekommer i kardiologi, reumatologi, hjärtkirurg. Om symptom har en funktionell karaktär, är behandling som ges, beroende på vilken typ av avslöjade patologi andra specialister: endokrinolog vid tyreotoxikos, en hematolog med anemi, terapeut eller andra läkare i febersjukdomar.

Buller hörs vid hjärtsjukdom, men mer exakt kan deras egenskaper erhållas med ett fonokardiogram. En speciell enhet fångar ljudvågor, så att du kan exakt utvärdera sina funktioner. Ljud konverteras av enheten till mekaniska vibrationer, registreras som en grafisk kurva.

Fonokardiograf och fonokardiogram. Klicka på bilden för att förstora

Orsaker till hjärtmuskler och deras typer

Beroende på källan

Beroende på förekomsten av strukturella förändringar i hjärtat

Soniska fluktuationer när blod utvisas, när blodflödet passerar genom den trånga öppningen

Buller från patologiska anastomoser, där det finns öppningar av skiljeväggar eller en öppen arteriell kanal och blod rör sig längs tryckgradienten

En sällsynt orsak till ljudvibrationer är en förändring i endokardialytan - hjärtets inre skal (0,2-1%)

Beroende på lyssningsfasen

Mekanismer: accelererade blodflödet, passagen i systole genom de begränsade öppningarna i aorta och lung stam, en retur blod till förmaket vid otillräckliga ventiler mellan förmak och kammare.

När man klargör orsaken till ljudfenomen är det särskilt viktigt att skilja mellan funktionellt och organiskt ljud. Vibrationer av ljud av funktionell natur kan förekomma i alla åldrar:

 • Till exempel sker hos de äldre det systoliska utseende som är förknippat med aortaskleros i varje andra fall.
 • Funktionellt lyssnas ofta på gravida kvinnor (upp till 80%).
 • Ljudvibrationer under systolen kan uppstå med en ökning av kroppstemperaturen, anemi.
 • Ett liknande fenomen uppstår ofta under fysisk aktivitet och efter dem - sådana ljud kallas fysiologiska.

Utvärdering av buller som funktionellt möjliggör undvikande av onödiga diagnostiska förfaranden. Ljudfenomen under systolen finns också i organiska lesioner av hjärtstrukturer. Därför rekommenderas, med det minsta tvivel, ett ekkokardiogram för att bestämma orsaken till symtomen. Ytterligare studier är obligatoriska i närvaro av några manifestationer av hjärtpatologi.

Funktioner av olika typer av buller, symtom på patologi

Utvärdera ljudet i hjärtat, uppmärksamma ett antal egenskaper. Beroende på detta kan en typ av lesion detekteras och en preliminär diagnos fastställs. Förutom tiden för utseendet av ljudvibrationer under en viss tid, uppmärksammar systoler eller diastoler följande ljudsätt:

 • zon med maximalt lyssnande
 • intensitet;
 • utföra
 • naturens ljud, dess timbre
 • förändringar i samband med kroppens ställning, andning, motion;
 • Valsalva-testets inverkan, vilket är spänningen och avkopplingen av pressens muskler;
 • reaktion på farmakologiska test.

Funktionsstörning

Funktionsljud i hjärtat har sina egna särdrag, vilket gör det möjligt att skilja dem från ljudfenomen vid organiska skador:

 1. Funktionella ljudvibrationer hörs i systolfasen och skapas vanligtvis av ökat eller minskat blodflöde genom aorta- och lungventilerna. Diastoliskt funktionsstörning, enligt en av studierna, finns endast i 0,3% av fallen.
 2. Ljudvågor av funktionell natur är korta och brukar inte uppta mer än 1/2 av systolen.
 3. Intensiteten av dessa ljud är låg eller medelstora.
 4. Ljudoscillationerna är labila och förändras eller försvinner i olika positioner av kroppen.
 5. Det finns ingen klar koppling till hjärtatonerna.
 6. Frånvaro av bestrålning - Utförande på andra platser utanför ljudets ursprungsort.
 7. Försvinnande på inspiration.
 8. Minskad intensitet efter träning.
 9. Inga symptom på kardiovaskulär skada.

Organiskt ljud

De är vanligtvis grovare och högljudda, har en ihållande karaktär, utförs i armhålan och det interscapulära området. De är förknippade med hjärttoner, beror inte på kroppens position och stärks med fysisk aktivitet. Ofta samtidigt observerade symtom på hjärtpatologi, särskilt hjärtsvikt:

 • andfåddhet;
 • smärta i hjärtat
 • cyanos - cyanos av huden;
 • torr hosta;
 • hjärtklappning.

För varje defekt har en specifik kombination av symptom, såsom mitralisstenos karakteriseras av dyspné, hemoptys, hosta, heshet, dålig motion tolerans, en speciell "glöd" av kinderna på bakgrund av blek hud, hjärtimpuls epigastrisk, darrande i zonen av projektions apex av hjärtat och ett antal andra symptom.

Akrocyanos - cyanotisk hudfärgning, förknippad med otillräcklig blodtillförsel till små kapillärer

Behandling av sjukdomar manifesterade av hjärtmuskler

Behandling beror på orsaken till problemet.

I närvaro av reumatism och förvärvade hjärtfel har antiinflammatorisk behandling. En fullständig härdning är möjlig efter adekvat kirurgisk behandling, varigenom det är möjligt att uppnå fullständig eliminering av blodflödesbesvär i hjärtat.

Med medfödda defekter är kirurgisk behandling den huvudsakliga metoden. Terapeutiska system används för att behandla hjärtsvikt, arytmier, ischemi, dyspné och cyanos.

Funktionella hjärtmuskler associerade med anemi, tyrotoxikos, feberförhållanden, sklerotiska aorta förändringar kan elimineras fullständigt om dessa patologier botas.

Med extrakardiell murmurs, behandlas perikardit eller pleurisy.

Kirurgisk behandling av lungartärstensos. Klicka på bilden för att förstora

Prognos i närvaro av hjärtmumbran

Prognosen för funktionellt buller är i de flesta fall gynnsamt.

 • Lämplig behandling av anemi, sköldkörtelsjukdomar, sjukdomar som åtföljs av feber leder ofta till fullständig återhämtning.
 • Förvärvade defekter vid en upprepad inflammatorisk process leder till försämring av hjärtets funktionstillstånd. Vid adekvat antiinflammatorisk behandling och snabb kirurgisk ingrepp anses prognosen vara villkorligt fördelaktig.
 • Med medfödda defekter hos vuxna finns det praktiskt taget ingen progression av själva defekten. Men ökad stress på hjärtat leder till slut till hjärtsvikt, vilket är svårare att behandla än dekompensering av hjärtaktivitet på grund av förvärvade defekter. Medfödda missbildningar kan orsaka plötslig död, om de är närvarande, ökar risken för bakteriell endokardit, vilket är ett hot mot patientens liv, avsevärt.

Buller i hjärtat: sorter, orsaker, diagnos och behandling

Läkaren vid undersökningen sa: "Har du ett ljud i ditt hjärta"? Var inte rädd förrän, det här är inte alltid ett tecken på hjärtsjukdom, ischemisk sjukdom eller andra kardiovaskulära sjukdomar.

Ljud i hjärtat av en läkare är uppdelad i onormal (fast vid sjukdom) och funktionell (närvarande under fysisk ansträngning, anemi och andra tillstånd).

Funktionella hjärtmumbran

Detta akustiska fenomen är förknippat med blodflödet i hjärtat och blodkärlen. Förändringen av blodflödet (saktar, virvlar osv.), Även med den korrekta strukturen i hjärtat, kan uppfattas av läkarens öra som brus.

Funktionsljud kan registreras hos friska vuxna och barn i olika åldrar och brukar sluta oroa sig över tiden. Ibland kan de manifestera sig i senare liv, även utan att orsaka några problem.

Orsakerna till tillfälligt funktionsstörning hos vuxna är:

överdriven fysisk aktivitet,

ökning av blodvolymen under barnlagret

I det senare fallet hjälper motsvarande behandling av den bakomliggande orsaken att bli av med ljuden i hjärtat.

Buller i barnens hjärta

Hos unga barn (hos pojkar oftare än hos tjejer) kan venöst buller höras inom höger krageben. Buller i hjärtat av ett barn kan uppenbaras när blodet flyter genom venerna i livmoderhalsområdet och beror på huvudets position.

Buller över lungartären kan förekomma hos tjejer vid pubertets ålder och beror på fas av inandning och utandning, där virvelerna uppträder och försvinner.

I vissa barn detekteras brus med prolaps av tvåvägsventilen (ett brott mot ventilfunktionen mellan ventrikeln och vänstra atriumet). Detta leder som regel inte till allvarliga konsekvenser, men det kan vara en viss förändring i hjärtfrekvensen, liksom syreförlust.

Ett stort misstag är att släppa ett barn med funktionsstörning i hjärtat från lektionerna i fysisk träning. Sådana barn, särskilt de med en platt och smal bröst, visas intensiva övningar inom gymnastik, simning, mobila utomhusaktiviteter som bidrar till att bullret i hjärtan försvinner och bröstkorgen utvecklas korrekt.

Barn som har detta symptom bör dock, om så är fallet, undersökas av en barnkardiolog minst en gång per år för att utesluta utvecklingen av organiska förändringar i hjärtat.

Hjärtbrusprov

Detta symptom får inte ha patologisk betydelse eller vara en viktig nyckel för erkännande av ventrikulär och hjärtpatologi (medfödd eller förvärvad). För att en läkare ska kunna bestämma bullrets natur utförs följande studier:

ekkokardiografi (ultraljud av hjärtat eller ekkokardiografi),

röntgen i bröstet.

Tidig diagnosuppgift hjälper till att ligga till grund för rationell behandling. Särskilt användbara är de tvådimensionella och Doppler-ekkokardiografiska

I själva verket observeras långvariga diastoliska murrar ofta i patologiska tillstånd och kräver obligatorisk ytterligare undersökning.

Onormala hjärtmumbran

Med funktionella hjärtmuskler finns vanligen inga symtom som är typiska för en allvarlig sjukdom. Behovet av omedelbar läkarvård uppstår endast om du har sådana tecken som:

cyanos av läpparna och huden på fingrarna (cyanos),

Doktor Komarovsky om ljuden i barnets hjärta

Moms och pappor är som regel mycket rädda när de hör av läkaren att deras barn har ljud i hjärtat. I panik börjar de söka efter mer detaljerad information om detta fenomen, men inte alltid en sådan "upptäckt" av läkaren talar om allvarliga patologier av hjärtaktivitet. Den berömda barnläkaren Eugene Komarovsky berättar om var dessa ljud kan komma ifrån och vad de pratar om.

Om problemet

Buller i hjärtat - det här är ingen diagnos, säger Eugene Komarovsky. Det är bara ett symptom. Naturligtvis bör föräldrar inte lämna honom utan uppmärksamhet, men de kan inte panik också.

Faktum är att bullret är annorlunda. Oftast, när läkare säger att en baby har ett ljud betyder det fysiologiskt brus. De är inte farliga och kräver ingen speciell behandling, stör inte att leva ett normalt aktivt liv och i allmänhet är en ursäkt för att uppleva - i slutet av puberteten går de oftast utan spår.

Men det finns andra ljud - organiska. De är förknippade med anatomiska abnormiteter i hjärtans utveckling och behöver kontinuerlig övervakning, och vid behov i behandling, inklusive operation.

Funktionsstörning (systolisk) läkaren kommer att höra med små förändringar i hjärtkaviteten eller dess ventiler. Oftast finns de hos barn som är benägna att frekventa virala sjukdomar, liksom till barn med en smal bröst som har arvats från släktingar.

På EKG är sådant ljud nästan inte märkbart, det kan bara ses på ultraljudet i hjärtat. Mer farligt brus diastoliskt (organiskt) finns på alla typer av studier.

skäl

Orsaker som orsakar en utomordentlig akustisk effekt när man lyssnar på hjärtslag kan vara många, inte alla är farliga:

 • Uppstötningar. EOrdet betecknar processen med ofullständig tillslutning av ventilen. Genom återstående lumen börjar blodet gå tillbaka. Detta är hennes rörelse och orsakar ett ljud som doktorn hör i phonendoskopet. Komarovsky råder att inte överväga upprepning som en sjukdom, eftersom det inte kräver någon behandling. Detta är ett medfödd inslag i hjärtets struktur, det sker så ofta, och lika ofta stängs klyftan med åldern själv.
 • Förtäring av blodkärl. Stenos kan orsakas av fysiologiska förändringar som uppstår i en intensivt växande organism, men kan orsakas av medfödda missbildningar.
 • Smalning av ventiler. Ibland kräver ett sådant tillstånd omedelbar operation för att undvika utveckling av hjärtsvikt, och ibland i fysiologisk förträngning - endast observation är tillräcklig.
 • Hål i hjärtat partitioner. Den patologiska urladdningen av blod genom dem orsakar brus. Orsakerna till patologi är oftast medfödda. I vissa fall stängs hålet av sig själv.

Åtgärder av föräldrar

Läkare som observerar barnet bör tänka på hur man ska agera och vilken behandling taktik att välja. Föräldrarnas uppgift, enligt Yevgeny Komarovsky, är inte att störa dem, utan att främja dem på alla möjliga sätt. Algoritmen är ganska enkel:

 1. Primär brusdetektering. Vanligtvis händer detta vid mottagning av barnläkare vid tidpunkten för att lyssna på ett fonendoskop. För att göra diagnosen på grundval av enbart hörsel blir den vanliga läkaren inte, han kommer bara att förklara vilka ändringar han har hört och kommer att ge en riktning vid inspektion. Komarovsky råder inte att panik och i vilket fall som helst inte vägra diagnostik. Föräldrar ska få remisser till EKG, ultraljud i hjärtat, ekkokardiografi och ibland till MR. Efter att ha besökt dessa kontor och specialister med resultat av mätningar och grafer måste du gå till en pediatrisk kardiolog.
 2. Bekräftelse av organiskt buller. Om en kardiolog gör en slutsats om hjärtets patologiska organiska skada på grundval av de studier som han har gjort kan han ordinera medicinering eller kirurgisk ingrepp. Du bör följa alla rekommendationer igen, utan panik - den nuvarande nivån på hjärtkirurgi är på en sådan hög nivå att även embryon i livmodern fungerar framgångsrikt. Prognoser är ofta mycket fördelaktiga.
 3. Bekräftelse av funktionsstörning. Om kardiologen säger att bruset inte är farligt, kan du andas ut med lättnad, gå hem och leva som tidigare och lämna barnet ensam. Det är emellertid önskvärt att kardiologen observeras en stund och besöker honom minst en gång var sjätte månad för att övervaka dynamiken - bullret kan försvinna, eller det kan inte försvinna.
 4. Refutation av ljud. Och det händer ofta. Studier visar att barnet är normalt, kardiologen finner inte något ljud på upprepat lyssnande. Föräldrar i denna situation behöver inte krångla barnläkaren som hörde bullret för första gången. Undersökningen är inte överflödig.

Se detaljer i överföringen av Dr Komarovsky.

Orsaker till systolisk brus i hjärtat

Hjärtmumbror uppstår vid förändringen av blodflödet i kärl och hjärta. Mer än 85 procent av manifestationerna är registrerade hos barn och ungdomar, mindre ofta hos vuxna med 25 år. Många kardiologer är av den uppfattningen att ljud i hjärtat av en vuxen är ett tydligt symptom på en allvarlig sjukdom, så det är bättre för en sjuk person att genomgå en fullvärdig undersökning.

Risken för hjärtattacker är att de håller länge utan symptom och ibland uppträder av ljud. En detaljerad undersökning kommer att visa kardiologen en komplett bild av hjärtat och kärlsystemet och, vid behov, hjälpa till att välja behandlingsmetod.

Varför finns det ett akustiskt fenomen

På det medicinska området finns två huvudtyper av ljud: organiskt och funktionellt.

Ekologiska ljud

Provas av medfödda och mottagna defekter eller olika hjärtsjukdomar. Som regel tappas hjärtmuskler hos en vuxen patient på grund av en septal eller ventilavvikelse. För ljud som är typiska:

De håller länge, de är väl hörbara inte bara i hjärtområdet vid någon patientposition. Särskilt väl hört efter kraftbelastningar.

Funktionella ljud

Funktionella ljud i hjärtat har ingen negativ effekt på människors hälsa. De tenderar att vara mjuka och melodiska. Dessa ljud är svaga, kortlivade, knackade i hjärtat och passerar efter belastningar.

Funktionellt systoliskt brus framträder av följande skäl:

 • Ökning av cirkulationens styrka.
 • Flödet av blod i den förstorade hjärtkammaren genom den deformerade lumen.
 • Omvänd blodcirkulation passerar genom den modifierade ventilen.

Funktionella hjärtljud är:

 • Myocardial.
 • Vascular.
 • Patologisk.
 • Fysiologiska.

diagnostik

Systolisk murmur vid hjärtans topp diagnostiseras med hjälp av följande metoder:

 • Auskultation.
 • Angiografi.
 • EKG.
 • Ekokardiogram.
 • Hjärtkateterisering.
 • Bröströntgen.
 • Särskilda test.

Viktigt! Auscultation av hjärtat med hjärtmumbran anses vara ett effektivt sätt att bestämma patologier i hjärtat och kärlsystemet. Med detta lyssnande kan läkaren omedelbart märka atypiska ljud i hjärtat.

För att ta reda på styrkan av ljud i hjärtat, använd:

 • Valsalva-försöket.
Valsalva-testet
 • Förändring av kroppens position.
 • Atrial fibrillering.
Atrial fibrillering
 • Arteriell ocklusion.
 • Läkning av inhalationer.

Dessutom observerar de specificiteten av inandning och utandning.

Diagnos utförs för att ta reda på specificiteten hos hjärtmumbran, för att fastställa orsaken till deras förekomst och för att välja metoder som snabbt kan bota en person.

Hjärtmjukningar hos gravida kvinnor

Buller i hjärtat under graviditeten orsakas av en störning i metabolismen och hormonerna. Som en konsekvens kan framtida mamma klaga på ständig svaghet och funktionsfel i kroppens funktion. Vid undersökning kan en specialist upptäcka sådana patologier:

 • Öka CVP.
 • Den initiala fasen av takykardi.
 • Manifestation av venöst buller.
 • En liten ökning av hjärtkamrarna och hyperkinesi i vänster ventrikel.

Viktigt! Hos gravida hörs hjärtmuskler på vänstra sidan av bröstet och är mjuka. Den första tonen ökar något, den andra är uppdelad.

Buller i hjärtat av barn

Som regel är pojkar mer benägna att drabbas av denna sjukdom. Ljudet hörs i höger kragebenets område och inträffar när blodet cirkulerar genom näven i nacken. Dess manifestationer är relaterade till barnets huvudposition.

Flickor som är på pubertetsstadiet kännetecknas av ljud över lungartären. Det är associerat med andning, med utseendet och försvinnandet av blodiga vrider.

I sällsynta fall, hos barn, uppträder hjärtmuskler med prolaps - en störd ventil mellan atrierna och ventrikeln. Vanligtvis utgör detta fenomen inte ett allvarligt hot, men det kan provocera förändringar i hjärtrytmen och syrebrist.

Kardiologer tror att sådana barn inte kan avlägsnas skarpt från någon fysisk ansträngning. Tvärtom kommer de att dra nytta av simning, intensiv gymnastik utomhus och bara långa promenader eller cykling. Det enda tillståndet är ett konstant lyssnande av ljuden i hjärtat.

Dessutom rekommenderar experter att föra barnet till kardiologen för förebyggande undersökning minst en gång var 6-8 månader.

Metoder för behandling

Baserat på de erhållna resultaten bestämmer kardiologen hur man behandlar ljud i hjärtat. Valet av metod beror till stor del på patientens ålder och problemen med hjärtat.

medicinering

Mer än 60% av patienterna är hänförliga till sådana mediciner:

 • Antikoagulantia. Förhindra bildandet av trombi, vilket är en av de främsta orsakerna till hjärtattacker och stroke. De mest effektiva antikoagulantia inkluderar aspirin och warfarin.
 • Diuretika. Stabilisera blodtrycket och förhindra ansamling av vätska i människokroppen.
 • ACE-hämmare för normalisering av blodtrycket.
 • Statiner. Lägre kolesterol, eftersom dess stora antal påverkar hjärt-ventilernas funktion.
 • Betablockerare. Normalisera hjärtslaget och stabilisera trycket.

Systoliskt hjärtsmärta kräver komplex behandling med speciella mediciner. Detta beror på det faktum att hjärtsjukdom kan vara en förutsättning för andra allvarliga sjukdomar eller orsakas av dem. Vid komplikationer eller upptäckt av ytterligare allvarliga sjukdomar, förutom den behandlande läkaren, är andra specialister engagerade i patienten.

Läkemedelsbehandling syftar till att minska belastningen på hjärtklaffarna, men om de ser patologier får patienten en operation.

Kirurgisk behandling

De flesta experter tillgriper:

 • Valvuloplasty. Antar införandet av en kateter i hjärtventilen för att expandera den.
valvuloplasty
 • Annuloplasti av mitralventilen. Vid användning av denna metod placeras en förstärkningsring runt ventilen, vilket hjälper till att stärka orgeln.
 • Drift på ventilen eller nära ventilsektionen. Används för att återställa grindarna, som inte kan stänga sig själva.

En ny ventil behövs endast om andra metoder är maktlösa. I medicin finns det två alternativ för ett sådant kirurgiskt ingrepp:

 • Öppna. En ventil av ett mekaniskt eller biologiskt äventyr används. Den första är mer hållbar, men den kan provocera blodproppar. I detta fall dricker du antikoagulanter under hela livet för att minska risken för återfall av anfall. Biologisk är inte så långlivad, men naturlig. Det måste ändras regelbundet.
Mekanisk ventil
 • Stängt. Ventilen ersätts av en kateter.

Det är viktigt att förstå att det inte går att upptäcka ljud själv. Men om de har dykt upp, ska andra symptom som är karakteristiska för hjärtsjukdomar (hög puls, högt blodtryck, snabb trötthet, andfåddhet etc.) snart dyka upp. Trots problemets allvar, ignorerar de flesta signalerna och förvärrar bara situationen. Denna inställning till ens egen hälsa är farlig och kan leda till döden. Experter rekommenderar att söka hjälp med de första tecknen på hjärtsjukdom eller genomgå rutinundersökning varje halvår.

Vad är riskerna med buller i hjärtat?

Till att börja med är det nödvändigt att förstå vilket ljud i hjärtat är och att avgränsa dem till fysiologiska och patologiska. Normalt när hjärtklaffar fungerar, eller snarare, när de smälls under rytmiska hjärtslag, uppträder ljudvibrationer som inte hörs av personens öra.

När du lyssnar på hjärtat med en doktors phonendoskop (auscultationsrör), definieras dessa fluktuationer som hjärt- och hjärttoner I och II. Om ventilerna inte stänger tillräckligt tätt, eller vice versa, går blodet genom dem knappast, det finns ett intensifierat och längre ljudfenomen som kallas hjärtstörningen.

Läkaren kan vid undersökning av patienten utan instrumental diagnostiska metoder redan anta om det finns en lesion av en viss hjärtklaff, vilket har utlöst ett ljudfenomen i hjärtat.

Detta beror till stor del underavdelningen av tiden för förekomst av buller - före eller omedelbart efter den ventrikulära sammandragningen (systoliskt eller postsistolichesky brus) och beroende på lokaliseringen av punkten för att lyssna på projektionen av en ventil på den främre bröstväggen.

Orsaker till ljudfenomen i hjärtat

För att mer exakt kunna avgöra vad som orsakar det förstärkta ljudet hos en viss patient, bör du genomgå en ytterligare undersökning och identifiera orsaken till bullret i hjärtat.

Fysiologiska orsaker

 1. Buller på grund av utanför hjärtat skäl uppstår i strid med neurohumoral reglering av hjärtaktivitet, såsom ökad eller minskad vagal ton som medföljer ett sådant tillstånd, som en vaskulär dystoni, samt en period av snabb tillväxt hos barn och ungdomar.
 2. Buller på grund av intrakardiella orsaker visar ofta hos barn och vuxna om små anomalier av hjärtutveckling. Dessa är inte sjukdomar, men funktioner i hjärtstrukturen som uppstår under perioden av intrauterin utveckling. Av dessa framkallas mitralventil prolaps, ytterligare eller onormalt placerade ackord i vänstra ventrikeln och ett öppet ovalt fönster mellan atrierna. Till exempel, i en vuxen kan grunden för buller i hjärtat vara att han inte har odlat ett ovalt fönster sedan barndomen, men detta är sällsynt. Men i detta fall kan systolisk murmur följa med en person hela sitt liv. Ofta börjar ett sådant ljudfenomen manifestera prolaps av mitralventilen i en kvinna under graviditeten.
 3. Dessutom kan fysiologiskt buller bero på de anatomiska egenskaperna hos de stora bronkierna som ligger intill aorta och lungartären och kan helt enkelt "klämma" dessa kärl med en liten störning av blodflödet genom sina ventiler.
Fysiologiskt buller kan bero på anatomiska egenskaper
 1. Metabola sjukdomar, såsom anemi (hemoglobin minskning i blod), försöker kroppen att kompensera för bristen av syre som bärs av hemoglobin, och därför, ökar hjärtfrekvensen och accelererar blodflödet i hjärtat och blodkärlen. Snabb normalt blodflöde genom ventilerna nödvändigtvis kombinerade virvlande och turbulens av blodflöde som orsakar systoliska brus. Oftast han lyssnade till toppen av hjärtat (i femte interkostalrummet vänster under bröstvårtan som motsvarar den punkt att lyssna på mitralisklaffen).
 2. Förändringar i blodviskositeten och ökad hjärtfrekvens med tyrotoxikos (överskott av sköldkörtelhormoner) eller feber följer också utseende av fysiologiskt brus.
 3. Långtidsöverstrykning, både psykiskt och mentalt och fysiskt, kan bidra till en tillfällig förändring i ventriklarnas funktion och ljudets utseende.
 4. En av de vanligaste orsakerna till ljudfenomen är graviditet, under vilken det finns en ökning av volymen cirkulerande blod i moderns kropp för optimal blodtillförsel till fostret. I samband med detta sker under graviditeten förändringar i hjärtkroppsflödet även vid lyssnande av systoliskt brus. Läkaren ska dock vara uppmärksam när det finns ljud i den gravida kvinnan, eftersom om patienten inte har granskats tidigare för hjärtsjukdomar kan ljudfenomen i hjärtat indikera närvaron av någon allvarlig sjukdom.
 5. Hjärtfel. Detta är en grupp av medfödda och förvärvade sjukdomar i hjärta och stora kärl, som kännetecknas av en kränkning av deras normala anatomi och förstörelsen av den normala strukturen av hjärtklaffarna. De senare inkluderar förstörelse av lungartären ventilen (vid utloppet från lung stammen av den högra ventrikeln), aorta (vid utloppet av aorta från den vänstra kammaren), mitral (mellan vänster förmak och kammare) och tricuspid (eller tricuspid, mellan det högra förmaket och ventrikeln) ventil. Nederlaget för var och en av dem kan vara i form av stenos, insufficiens eller deras samtidiga kombination. Stenos kännetecknas av en begränsning av ventilringen och en svår passage av blod genom den. Insufficiens på grund av ofullständig genom att stänga ventilbladen och returdelen av blodet tillbaka in i förmaket eller ventrikeln. Orsaken till de laster som oftast är akut reumatisk feber med endokardiella skador på grund av streptokockinfektion, såsom halsont eller scharlakansfeber. Ljud känne grovt ljud, de kallas, exempelvis grov systoliskt blåsljud vid aortaklaffen stenos aortaklaffen.
Höga ljud är ett tecken på ett starkt hjärta i laster
 1. Ofta kan en läkare höra att patienten hör mer högt och långvarigt ljud i hjärtat än tidigare. Om läkaren säger till patienten att hjärtmuskler har intensifierats mot bakgrunden av behandlingen eller vistas i sanatoriet, var inte rädd, eftersom detta är ett gynnsamt tecken - höga ljud är en indikator på ett starkt hjärta i laster. Försvagningen av brus som orsakats av en defekt kan däremot indikera en ökning av cirkulationsinsufficiens och en försämring av myokardiumets kontraktile aktivitet.
 2. Kardiomyopati - expansionskammare eller kaviteter hjärthypertrofi (förtjockning) av myokardium, vilket resulterar från förlängda toxiska effekter på myokardium tyroidhormoner eller adrenal lång befintlig hypertoni, myokardit (inflammation i hjärtmuskeln). Till exempel, systoliskt blåsljud vid aortaventil auskultation åtföljs hypertrofisk kardiomyopati med obstruktion av vänster kammares utflöde.
 3. Reumatisk och bakteriell endokardit - inflammation i hjärtatets inre (endokardium) och tillväxt av bakteriell vegetation på hjärtklaffarna. Buller kan vara systolisk och diastolisk.
 4. Akut perikardit - inflammation av löv i hjärtkärlet, som beklär hjärtat från utsidan, åtföljs av ett trekomponent-perikardiellt friktionsbuller.

Patologiska orsaker

 1. Hjärtfel. Detta är en grupp av medfödda och förvärvade sjukdomar i hjärta och stora kärl, som kännetecknas av en kränkning av deras normala anatomi och förstörelsen av den normala strukturen av hjärtklaffarna. De senare inkluderar förstörelse av lungartären ventilen (vid utloppet från lung stammen av den högra ventrikeln), aorta (vid utloppet av aorta från den vänstra kammaren), mitral (mellan vänster förmak och kammare) och tricuspid (eller tricuspid, mellan det högra förmaket och ventrikeln) ventil. Nederlaget för var och en av dem kan vara i form av stenos, insufficiens eller deras samtidiga kombination. Stenos kännetecknas av en begränsning av ventilringen och en svår passage av blod genom den. Insufficiens på grund av ofullständig genom att stänga ventilbladen och returdelen av blodet tillbaka in i förmaket eller ventrikeln. Orsaken till de laster som oftast är akut reumatisk feber med endokardiella skador på grund av streptokockinfektion, såsom halsont eller scharlakansfeber. Ljud känne grovt ljud, de kallas, exempelvis grov systoliskt blåsljud vid aortaklaffen stenos aortaklaffen.
 2. Ofta kan en läkare höra att patienten lyssnar på högre och mer långvarig hjärtmumbran, än tidigare. Om läkaren säger till patienten att hjärtmuskler har intensifierats mot bakgrunden av behandlingen eller vistas i sanatoriet, var inte rädd, eftersom detta är ett gynnsamt tecken - höga ljud är en indikator på ett starkt hjärta i laster. Försvagningen av brus som orsakats av en defekt kan däremot indikera en ökning av cirkulationsinsufficiens och en försämring av myokardiumets kontraktile aktivitet.
 3. Kardiomyopati - expansionskammare eller kaviteter hjärthypertrofi (förtjockning) av myokardium, vilket resulterar från förlängda toxiska effekter på myokardium tyroidhormoner eller adrenal lång befintlig hypertoni, myokardit (inflammation i hjärtmuskeln). Till exempel, systoliskt blåsljud vid aortaventil auskultation åtföljs hypertrofisk kardiomyopati med obstruktion av vänster kammares utflöde.
 4. Reumatisk och bakteriell endokardit - inflammation i hjärtatets inre (endokardium) och tillväxt av bakteriell vegetation på hjärtklaffarna. Buller kan vara systolisk och diastolisk.
 5. Akut perikardit - inflammation av löv i hjärtkärlet, som beklär hjärtat från utsidan, åtföljs av ett trekomponent-perikardiellt friktionsbuller.
Expansion av kaviteten i hjärtkamrarna eller hypertrofi (förtjockning) av myokardiet

symptom

Fysiologiskt buller i hjärtat kan kombineras med sådana symptom som:

 • svaghet, hudfärg, snabb trötthet i anemi;
 • överdriven irritation, snabb viktminskning, skakning av lemmar i tyrotoxikos;
 • andfåddhet efter en belastning och i den bakre positionen, ödem i nedre extremiteterna, hjärtklappning i sen graviditet;
 • känsla av snabb hjärtatslag efter träning med ytterligare ackord i ventrikeln;
 • yrsel, trötthet, humörsvängningar med vegetativ-vaskulär dystoni etc.

Onormal blåsljud åtföljs av arytmier, andnöd vid ansträngning eller i vila, nattliga episoder av andnöd (cardiac astma), ödem i nedre extremiteterna, yrsel och förlust av medvetandet, smärta i hjärtat och sternum.

diagnostik

Om terapeuten eller en annan läkare har hört ytterligare ljud från patienten medan ventilerna fungerar, skickar han det till en kardiolog för råd. Den kardiolog som redan vid den första undersökningen kan anta, än i ett konkret fall är bullret förklarat, men detsamma kommer att utse några ytterligare diagnostiska metoder. Vilken läkare bestämmer sig individuellt för varje patient.

Höga ljud är ett tecken på ett starkt hjärta i laster

Under graviditeten bör varje kvinna åtminstone en gång inspektera terapeuten för att bestämma tillståndet för sitt hjärt-kärlsystem. Om den upptäckta blåsljud, eller mer av en misstanke om hjärtsjukdom, bör du omedelbart kontakta en hjärtspecialist, som tillsammans med en ledande graviditet gynekolog kommer att besluta om ytterligare taktik.

För att bestämma typen av brus kvarstår den faktiska diagnosmetoden auscultation (lyssnar på stetoskopet) i hjärtat, vilket ger mycket signifikant information. Så, med de fysiologiska orsakerna till buller, kommer det att ha en mjuk, inte mycket sonorös karaktär, och med organisk skada på ventilerna hörs ett grovt eller blåst systoliskt eller diastolärt ljud. Beroende på punkten på bröstet där läkaren hör patologiska ljud kan man anta vilken av ventilerna som förstörs:

 • projicering av mitralventilen - i det femte mellanrummet till vänster om båren, på hjärtans topp
 • tricuspid - ovanför stiftets xiphoidprocess i sin lägsta del;
 • aortaklaff - i det andra mellanrummet till höger om båren;
 • ventil lungstammen - i det andra mellanrummet till vänster om båren.

Ytterligare metoder kan tilldelas följande:

  • ett allmänt blodprov - för att bestämma nivån av hemoglobin, nivån av leukocyter i feber;
  • biokemiskt blodprov - för att bestämma leverns och njurarnas prestanda med cirkulationsfel och stagnation av blod i inre organ;
  • en studie av blod på hormonerna i sköldkörteln och binjurarna, reumatologiska tester (med misstankar om reumatism).
Ungefär så se data mottagen vid FCG
 • Hjärtets ultraljud är "guldstandarden" vid undersökning av en patient med hjärtsmärta. Det ger data om den anatomiska strukturen och blodflödesstörningar i hjärtkamrarna, om någon, och bestämmer också systolisk dysfunktion vid hjärtsvikt. Denna metod bör vara en prioritet för varje patient, både hos barnet och hos vuxna med hjärtmumbran.
 • fonokardiografi (FCG) - förstärkning och inspelning av ljud i hjärtat med hjälp av specialutrustning,
 • ett elektrokardiogram kan också föreslå om det finns brutala avvikelser i hjärtans arbete eller en orsak som orsakar brus i hjärtat ligger i andra stater.

behandling

Denna eller den här typen av behandling bestäms strikt enligt indikationerna och endast efter utnämningen av en specialist. När anemi är viktigt är det viktigt att börja ta järntillskott så snart som möjligt, och det systoliska bruset som förknippas med det kommer att försvinna när hemoglobin återställs.

När någon funktion av endokrina systemet organ metaboliska störningar korrigering den utförs med hjälp av endokrinolog av läkemedel eller kirurgisk behandling, t ex avlägsnande av det förstorade partiet sköldkörtel (struma) eller adrenala tumörer (feokromocytom).

Om förekomsten av systoliskt blåsljud orsakas av små avvikelser i utvecklingen av hjärt utan kliniska manifestationer, som regel, det finns ingen anledning att göra någon - droger, tillräckligt för regelbunden kontroll av kardiologi och ekokardiografi (ultraljud av hjärtat) en gång per år eller oftare om anges. Vid graviditet vid avsaknad av allvarliga sjukdomar kommer hjärtat att återgå till norm efter sorter.

Behandling av organiska hjärtskador är viktigt för att börja från det ögonblick som en noggrann diagnos upprättas. Läkaren kommer att ordinera nödvändiga mediciner, och för hjärtfel kan kirurgisk ingrepp vara nödvändig.

Sammanfattningsvis bör det noteras att inte alltid hjärtstörningar orsakas av en allvarlig sjukdom. Men detsamma är det nödvändigt att genomföra en noggrann undersökning för att utesluta en sådan sjukdom eller, om den upptäcker det, att börja behandling i tid.

Buller i hjärtat av ett barn

Om du hittar någon, även om inte mycket farlig och allvarlig sjukdom i barnet, börjar föräldrarna för tidigt att börja panik. Detta gäller särskilt när det gäller hjärtaktiviteten hos barnet. Den möjliga oroen är välgrundad, men ofta är inte allt så skrämmande som det verkar. Buller i hjärtat av barnet, detekteras av en kardiolog ofta är inte en väsentlig anledning till oro.

För att bekräfta eller avvisa risken för patologi är det tillräckligt att utföra vissa diagnostiska undersökningar och aktiviteter som är tillgängliga i nästan varje stad i den moderna världen.

Hur uppstår brus?

För att förstå mekanismen för ljudgenerering är det viktigt att ha åtminstone en minimal förståelse för hjärtets struktur och dess arbete. I människa består det av fyra kamrar. Under arbetet går blod mellan dem. Vid pumpning av blod passerar den genom mellanrumsventiler. Hjärtat fungerar cykliskt. Med sammandragning (systolfas) tömms kammaren, och vid tillfället av avslappning (diastolfas) fylls kammaren med blod. Atriell eller ventrikulär kontraktion, som nämnts ovan, åtföljs av att pumpa blod och flytta det runt ventilen, vilket medför en karakteristisk knock. I medicin har han begreppet "hjärtat". Mellan angränsande snitt finns pausar, under vilka du ibland kan höra ljud som inte ska dyka upp i normen.

Hjärtmönster

Den främsta orsaken till patologiska hjärtmuskler är direkt relaterad till abnormiteter i hjärtelementets struktur. Många av dem är helt säkra, och vissa kan leda till funktionshinder och till och med döden. Det är därför som det är extremt viktigt att så snart som möjligt bestämma orsaken till bullret. Cirka 25-26: e dagen av graviditeten börjar hjärtat av fostret redan att pumpa blod.

Orsaker till hjärtmuskler hos barn

Buller i hjärtat av barn är oftast förknippat med vissa tillstånd i kroppen och utvecklingsavvikelser. Villkorligen kan orsakerna delas in i flera grupper:

 1. Avvikelser i utvecklingen av valvulärt hjärta:
  • stenos av mitralventilen och aortaventilen (dess anatomiska förträngning);
  • upprepning av de ovan beskrivna ventilerna (omvända blodkroppar);
  • insufficiens eller stenos av tricuspid (tricuspid) ventil;
  • stenos av lungartären.
 2. Förekomsten av onormala hål:
  • öppen arteriell kanal (närvaron av ett ytterligare kärl som förbinder lungartären och aortan);
  • Förekomsten av patologiska öppningar mellan kamrarna: DMP (atriell septaldefekt) och DMZHP (defekt av interventrikulär septum).
 3. Myokardiell patologi (hjärtmuskel):
  • medfödda förändringar - hypertrofisk kardiomyopati;
  • förvärvade defekter. Sällan hittat i barndomen. Dessa inkluderar hjärtinfarkt, hjärtsvikt.
 4. Övriga förvärvade och ärftliga sjukdomar:
  • endokardit - inflammation i hjärtmembranen som bildar ventilerna;
  • tetralogi Fallot - en komplex kombinerad hjärtsjukdom som kombinerar skadorna i hjärtmuskeln och ventilapparaten;
  • ytterligare ackord, placerad i vänster ventrikel;
  • koagulering av aortan - förminskning av dess lumen. Oftast segmenteras fartyget;
  • hjärtsmyxom - en tumör (godartad), belägen i en av atrierna. Ofta växer den på en stjälk fäst vid den interatriala septumen;
  • ett syndrom av hypoplasi i vänstra hjärtat (SGHOS) - otillräcklig utveckling av alla delar av vänstra öron och ett ventrikel;
  • anomali av Ebstein - är ca 1% av alla hjärtfel. Det är en förskjutning av ventilerna i tricuspidventilen i hålrummet i den högra ventrikeln.
 5. Funktionella skäl. Dessa inkluderar utseendet av ljud på grund av nedsatt blodflödeshastighet, förekomst av anemi och andra...

klassificering

Buller i hjärtat av ett barn kan betingas delat i arter beroende på formen, orsaken och ursprungsorten eller i förhållande till hjärtfrekvensens faser.

Beroende på ursprungsort:

 1. Intrakardiell. Dessa ljud hör samman med operationen av hjärtventilanordningen.
 2. Utanför hjärtat. De uppstår helt enkelt när hjärtat arbetar, oberoende av ventilernas tillstånd.
 3. Vascular. Visa när du lämnar blod genom ett skadat kärl.

Beroende på orsaken till utseendet:

 1. Regurgitant. Sådant ljud kan höras genom att kasta blod tillbaka i en ventilens riktning. Detta händer när de är bristfälliga eller med VSW.
 2. Stenotiska. Bestäms av patologisk förträngning (stenos) av elementen i hjärt-kärlsystemet. Till exempel aortastenos.

I förhållande till en viss fas i hjärtcykeln:

 1. Systoliskt. Visas vid tiden för sammandragning av hjärtkammaren och frisättning av blod från den.
 2. Diastoliskt. Förekommer när kammarens muskel är avslappnad och blodet kommer in i det.

Beroende på formuläret det är möjligt att utesluta minskande, minskande ökande, ökande minskande och ökande brus.

Det är kliniskt mer lämpligt att dela upp alla ljud i hjärtat av deras allvar och fara för kroppen. Således kan vi skilja:

 1. Organiskt ljud - är förknippat med anatomisk skada på hjärtets struktur. Ofta indikerar en missbildning och kan få farliga konsekvenser.
 2. Funktionsstörning - uppstår på grund av en liten avvikelse från normen för hjärnans strukturella element eller vid vissa patologiska förhållanden. I de flesta sådana ljud påverkar inte organismens vitala aktivitet.

I pediatrisk kardiologi är det viktigt för läkare att studera faran med dessa mycket ljud, dvs. bestämma om de är funktionella eller organiska. Detta kan göras om det finns en bestämd klinisk bild och resultaten av instrumentanalyser.

Symptom på sjukdomar i samband med hjärtmuskler

Funktionsljud i absolut majoritet har inga kliniska manifestationer och påverkar inte negativt arbetet hos andra organ i människokroppen.

Organiskt buller, beroende på befintlig patologi, kan åtföljas av följande symtom:

 • andfåddhet eller fastande;
 • brott mot normal hjärtrytm;
 • känsla av smärta i bröstet;
 • Förekomsten av ödem på grund av hjärtsvikt
 • reducerad övningstolerans
 • ökad trötthet
 • yrsel, huvudvärk och svimning
 • cyanos (blåsning) av läpparna och fingertopparna;
 • total cyanos av hela kroppen hos nyfödda.

Förekomsten av sådana symtom mer än en gång hos ett barn bör varna föräldrarna. I det här fallet behövs ett tidigt samråd med barnläkare eller kardiolog, eftersom eventuella förändringar i kroppen kan i slutändan leda till störningar i utvecklingen av olika kroppssystem i framtiden.

Åldersrelaterad hjärtmjukhet hos barn

Från födelsetid till en månad kan en neonatolog upptäcka mindre ljud. De observeras i alla på grund av omstruktureringen av hjärtsystemet. Ungefär 1,5% av nyfödda är födda med medfödda missbildningar. I det här fallet är bruset något annorlunda. Det är viktigt att identifiera typen av hjärtpatologi så tidigt som möjligt.

Vid en ålder av en månad till ett år borde det normalt inte finnas några ljud i hjärtat. Om under denna period, vid en av de planerade undersökningarna, bestämde distriktspediatrikern fortfarande sin närvaro - medfödd hjärtsjukdom är mycket sannolikt.

Ofta händer det så att ljudet för första gången lyssnas först efter barnets enårig ålder. I det här fallet, var inte nervös och orolig, för. Det är vid denna ålder som funktionella ljud i hjärtat verkar, inte en indikation på någon patologi.

Vid en ålder av två till tre år på barnets kardiologs konto om ljudet i hjärtat är redan omkring 30% av barnen. Anledningen till deras placering på dispensarobservation är ofta inte en indikation på missbildningar. Ofta försvinner patologin vid denna ålder, och felaktig registrering beror på förekomst av funktionsstörning vid tidpunkten för tidigare undersökningar. De kan vara orsakade av feber eller före träning av barnet.

Vid förskoleåldern (ca 7 år), när du lyssnar på hjärtat finns godartade ljud. Ofta orsakas de av ökad ångest, ökad fysisk ansträngning, feber eller hypotyreoidism. När dessa faktorer elimineras återgår hjärtaktiviteten till ett fysiologiskt normalt tillstånd.

Vid pubertets början (12 eller flera år) kan funktionella ljud höras igen, vilket är förknippat med en felaktig matchning mellan fartygens längd och bredd. De försvinner slutligen helt med bildandet av hjärt-kärlsystemet.

diagnostik

 1. Elektrokardiografi (EKG).
 2. Bröstets radiografi.
 3. Ultraljudsundersökning (ultraljud) i hjärtat.
 4. Ekokardiografi. För tillfället är den mest informativa och säkraste diagnostiska metoden, vilket gör det möjligt att bestämma patologi med hög noggrannhet. I denna studie observerar doktorn inte bara en tredimensionell bild av hjärtat utan övervakar också trycket i kamrarna och blodflödet i dem.
 5. Magnetic Resonance Imaging (MRI) och computertomografi (CT).
 6. Angiokardiografi är studien av hjärtkärlens tillstånd.
 7. Blodprov. Beroende på typ och metod för att ta och undersöka blodet, är det möjligt att diagnostisera andra sjukdomar som negativt påverkar hjärtets funktion. På detta sätt identifieras infektioner, njursjukdomar och immunsystemet.

Förekomsten av funktionsstörning på EKG och röntgen kan inte bestämmas på något sätt, men med ultraljud är det ganska möjligt att förstå orsaken till och tillgängligheten för sådana.

En viktig punkt i diagnosen och behandlingen av barn med hjärtmumbran är observation av samma läkare. Detta är nödvändigt för att den medicinska specialisten ska kunna övervaka och registrera förändringen i tillståndet i dynamik, för att studera timbre och typ av brus.

behandling

Den vanligaste kirurgiska behandlingen är att ersätta hjärtventiler, korrigera medfödd patologi eller att ta bort tumörer. Efter att ha utfört sådan verksamhet rekommenderas barn för två eller flera år individuell rehabilitering. Det innefattar intag av vissa droger (till exempel för utspädning av blod), ett mildt sätt av vital aktivitet och en gradvis ökning av fysisk aktivitet. Om det är möjligt föreskrivs en spa-behandling.

Det finns fall där verksamheten inte utförs. Detta är möjligt till en hög kostnad, för liten ålder, eller omvänt, med tiden förlorad, närvaron av en samtidigt farlig sjukdom. I dessa fall föreskrivs medicinering, vars syfte är att lindra tillståndet och kompensera för hjärtens nedsatta funktion.

Läkemedel som föreskrivs för behandling av patologi kan vara mycket olika, allt från läkemedel som stöder hjärtats arbete och slutar med antibiotika. Val av behandling sker individuellt eftersom det finns många orsaker till bruset i hjärtat.

Prognos av hjärtmuskler hos ett barn

Konsekvenserna av funktionellt buller är nästan alltid gynnsamma. Sådana förändringar påverkar vanligtvis inte livskvaliteten. När kroppen växer upp, försvinner sådana ljud antingen på egen hand eller förblir. Ofta är det tillåtet att träna professionellt.

Med organiskt buller är situationen mycket allvarligare. Här är antingen patienten brådskande opererad eller en underhållsbehandling ordinerad. Ibland leder patologi, tillsammans med organiskt buller, farliga komplikationer fram till ett dödligt utfall.

Om bullret orsakas av medfödda hjärtfel, är sådana barn mer mottagliga för infektionssjukdomar, anemi. På grund av förändringar i blodcirkulationen lider barnets nervsystem ibland.

I avsaknad av kirurgisk behandling blir ofta en liten patient inaktiverad. I detta fall är det ökat trötthet eller en fördröjning i träning. Men komplikationer är också möjliga efter operationen. Ungefär 3% av patienterna, trots behandlingen, dör.

För att förhindra försämringen av sjukdomen med en tillförlitligt diagnostiserad diagnos är det ytterst viktigt att komma ihåg de förebyggande åtgärder som måste utföras kontinuerligt.

Förebyggande av komplikationer

Förebyggande av hjärtmuskler innebär förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar, vilket måste börja före barnets födelse. Så, en gravid kvinna är viktig för att upprätthålla en hälsosam livsstil, äta bra, var inte nervös och missbruk inte alkohol och nikotin. Det är viktigt att regelbundet observera gynekologen och genomgå alla föreskrivna undersökningar, kontakta en genetiker.

Vid barnets födelse är förebyggande åtgärder följande:

 1. Tidig behandling av inflammatoriska sjukdomar.
 2. Äta grönsaker, frukter och vitaminer.
 3. Begränsning vid användning av fetter.
 4. Tillräcklig fysisk belastning.
 5. Håll koll på mängden järn i blodet.

Således är vidhäftning till en hälsosam livsstil och rätt näring tillräckligt för att förhindra många sjukdomar i samband med hjärtmuskler hos barn.