Huvud / Åderbråck

Orsaker till hjärtmuskler, symtom och behandling av patologier

Från den här artikeln kommer du att lära dig om de patologier som hörs i hjärtan. Strålens egenskaper beror på egenskaperna av skador på hjärtstrukturerna, närvaron av en extrakardiell patologi eller förändringar i blodflödesintensiteten. Korrekt utvärdering av ljud och bestämning av dess typ hjälper till vid diagnos och val av optimal behandlingsmetod.

Auscultation (lyssning) av hjärttoner är en diagnostisk teknik som gör det möjligt att bedöma hjärtets arbete med ljudvibrationer. Normalt hörs bara de första och andra tonerna, vilket motsvarar perioden av sammandragning (systole) och avkoppling (diastol). Extranöst brus som hörs i hjärtområdet kan orsakas av olika orsaker till hjärt- och icke-hjärtat ursprung.

Poäng att lyssna på hjärtat. Klicka på bilden för att förstora

Buller kan orsakas av förändringar i blodflödet eller blodets egenskaper, hjärtskador, vissa tillstånd som påverkar hjärtaktiviteten. Samtidigt, beroende på orsaken, finns det inget behov av behandling, eller behandling av icke-hjärtad patologi bör genomföras.

Patienter med hjärtblåsljud förekommer i kardiologi, reumatologi, hjärtkirurg. Om symptom har en funktionell karaktär, är behandling som ges, beroende på vilken typ av avslöjade patologi andra specialister: endokrinolog vid tyreotoxikos, en hematolog med anemi, terapeut eller andra läkare i febersjukdomar.

Buller hörs vid hjärtsjukdom, men mer exakt kan deras egenskaper erhållas med ett fonokardiogram. En speciell enhet fångar ljudvågor, så att du kan exakt utvärdera sina funktioner. Ljud konverteras av enheten till mekaniska vibrationer, registreras som en grafisk kurva.

Fonokardiograf och fonokardiogram. Klicka på bilden för att förstora

Orsaker till hjärtmuskler och deras typer

Beroende på källan

Beroende på förekomsten av strukturella förändringar i hjärtat

Soniska fluktuationer när blod utvisas, när blodflödet passerar genom den trånga öppningen

Buller från patologiska anastomoser, där det finns öppningar av skiljeväggar eller en öppen arteriell kanal och blod rör sig längs tryckgradienten

En sällsynt orsak till ljudvibrationer är en förändring i endokardialytan - hjärtets inre skal (0,2-1%)

Beroende på lyssningsfasen

Mekanismer: accelererade blodflödet, passagen i systole genom de begränsade öppningarna i aorta och lung stam, en retur blod till förmaket vid otillräckliga ventiler mellan förmak och kammare.

När man klargör orsaken till ljudfenomen är det särskilt viktigt att skilja mellan funktionellt och organiskt ljud. Vibrationer av ljud av funktionell natur kan förekomma i alla åldrar:

 • Till exempel sker hos de äldre det systoliska utseende som är förknippat med aortaskleros i varje andra fall.
 • Funktionellt lyssnas ofta på gravida kvinnor (upp till 80%).
 • Ljudvibrationer under systolen kan uppstå med en ökning av kroppstemperaturen, anemi.
 • Ett liknande fenomen uppstår ofta under fysisk aktivitet och efter dem - sådana ljud kallas fysiologiska.

Utvärdering av buller som funktionellt möjliggör undvikande av onödiga diagnostiska förfaranden. Ljudfenomen under systolen finns också i organiska lesioner av hjärtstrukturer. Därför rekommenderas, med det minsta tvivel, ett ekkokardiogram för att bestämma orsaken till symtomen. Ytterligare studier är obligatoriska i närvaro av några manifestationer av hjärtpatologi.

Funktioner av olika typer av buller, symtom på patologi

Utvärdera ljudet i hjärtat, uppmärksamma ett antal egenskaper. Beroende på detta kan en typ av lesion detekteras och en preliminär diagnos fastställs. Förutom tiden för utseendet av ljudvibrationer under en viss tid, uppmärksammar systoler eller diastoler följande ljudsätt:

 • zon med maximalt lyssnande
 • intensitet;
 • utföra
 • naturens ljud, dess timbre
 • förändringar i samband med kroppens ställning, andning, motion;
 • Valsalva-testets inverkan, vilket är spänningen och avkopplingen av pressens muskler;
 • reaktion på farmakologiska test.

Funktionsstörning

Funktionsljud i hjärtat har sina egna särdrag, vilket gör det möjligt att skilja dem från ljudfenomen vid organiska skador:

 1. Funktionella ljudvibrationer hörs i systolfasen och skapas vanligtvis av ökat eller minskat blodflöde genom aorta- och lungventilerna. Diastoliskt funktionsstörning, enligt en av studierna, finns endast i 0,3% av fallen.
 2. Ljudvågor av funktionell natur är korta och brukar inte uppta mer än 1/2 av systolen.
 3. Intensiteten av dessa ljud är låg eller medelstora.
 4. Ljudoscillationerna är labila och förändras eller försvinner i olika positioner av kroppen.
 5. Det finns ingen klar koppling till hjärtatonerna.
 6. Frånvaro av bestrålning - Utförande på andra platser utanför ljudets ursprungsort.
 7. Försvinnande på inspiration.
 8. Minskad intensitet efter träning.
 9. Inga symptom på kardiovaskulär skada.

Organiskt ljud

De är vanligtvis grovare och högljudda, har en ihållande karaktär, utförs i armhålan och det interscapulära området. De är förknippade med hjärttoner, beror inte på kroppens position och stärks med fysisk aktivitet. Ofta samtidigt observerade symtom på hjärtpatologi, särskilt hjärtsvikt:

 • andfåddhet;
 • smärta i hjärtat
 • cyanos - cyanos av huden;
 • torr hosta;
 • hjärtklappning.

För varje defekt har en specifik kombination av symptom, såsom mitralisstenos karakteriseras av dyspné, hemoptys, hosta, heshet, dålig motion tolerans, en speciell "glöd" av kinderna på bakgrund av blek hud, hjärtimpuls epigastrisk, darrande i zonen av projektions apex av hjärtat och ett antal andra symptom.

Akrocyanos - cyanotisk hudfärgning, förknippad med otillräcklig blodtillförsel till små kapillärer

Behandling av sjukdomar manifesterade av hjärtmuskler

Behandling beror på orsaken till problemet.

I närvaro av reumatism och förvärvade hjärtfel har antiinflammatorisk behandling. En fullständig härdning är möjlig efter adekvat kirurgisk behandling, varigenom det är möjligt att uppnå fullständig eliminering av blodflödesbesvär i hjärtat.

Med medfödda defekter är kirurgisk behandling den huvudsakliga metoden. Terapeutiska system används för att behandla hjärtsvikt, arytmier, ischemi, dyspné och cyanos.

Funktionella hjärtmuskler associerade med anemi, tyrotoxikos, feberförhållanden, sklerotiska aorta förändringar kan elimineras fullständigt om dessa patologier botas.

Med extrakardiell murmurs, behandlas perikardit eller pleurisy.

Kirurgisk behandling av lungartärstensos. Klicka på bilden för att förstora

Prognos i närvaro av hjärtmumbran

Prognosen för funktionellt buller är i de flesta fall gynnsamt.

 • Lämplig behandling av anemi, sköldkörtelsjukdomar, sjukdomar som åtföljs av feber leder ofta till fullständig återhämtning.
 • Förvärvade defekter vid en upprepad inflammatorisk process leder till försämring av hjärtets funktionstillstånd. Vid adekvat antiinflammatorisk behandling och snabb kirurgisk ingrepp anses prognosen vara villkorligt fördelaktig.
 • Med medfödda defekter hos vuxna finns det praktiskt taget ingen progression av själva defekten. Men ökad stress på hjärtat leder till slut till hjärtsvikt, vilket är svårare att behandla än dekompensering av hjärtaktivitet på grund av förvärvade defekter. Medfödda missbildningar kan orsaka plötslig död, om de är närvarande, ökar risken för bakteriell endokardit, vilket är ett hot mot patientens liv, avsevärt.

Varför är hjärtmuskeln i hjärtat av en vuxen, är tillståndet farligt?

De ljudvibrationer som uppstår mellan hjärtatonerna kallas ljuden i hjärtat. De uppträder när blodets flödeshastighet förändras, turbulent rörelse. Kan vara funktionellt ("oskyldigt") och organiskt i närvaro av hjärtsjukdom. Auscultation och instrumental metoder används för diagnos. Behandling utförs både medicin och operativ.

Läs i den här artikeln

Orsakerna till utseendet av hjärtmuskler

Lyssna på buller kan förklaras av hjärtsjukdomar och förändringar i blodegenskaper, hemodynamiska störningar.

Patologisk hjärtmörk

Inträffar när den fibrösa avsmalnande hål fusion av delar av ventilen efter inflammation (reumatisk feber, endokardit, en autoimmun process, sepsis), trauma, ateroskleros, förkalkning, samt på grund av otillräcklig fastspänning av de deformerade ventilklaffar.

Expansion av öppningen och utveckling av relativ insufficiens uppstår när:

 • dilaterad kardiomyopati;
 • en ökning av huvudkärlets diameter med arteriell eller lunghypertension;
 • aneurysm;
 • ateroskleros.

Svårigheten att utträda blod från ventrikeln händer och med ventilens normala struktur. Förträngning subvalvulär utrymme visas när överdriven proliferation muskelskiktet (hypertrofisk kardiomyopati), och kan placeras ovanför klaffarna hindret inflammatoriska eller sklerotiska processer.

Vid infarkt kan papillära muskler påverkas med efterföljande förtätning och ett brott mot stängning av ventilerna. Ovanför hjärtats område hörs friktionsbullret av perikardiumsårets blad under perikardit.

Och här handlar det mer om ljudet i ett barns hjärta.

funktionell

I hjärtat område kan brus förekomma vid fysisk överbelastning, anemi, tyrotoxikos, graviditet, hög kroppstemperatur. Dessa orsaker är icke-hjärtat, och bruset försvinner efter behandlingen av den underliggande sjukdomen (förlossning). Egenskaperna för "oskyldiga" hjärtmumbran är:

 • i de allra flesta hörs under systolen;
 • högre över lungartären och apexen;
 • ändra sin höghet och varaktighet när du ändrar kroppens position, rörelser, andning;
 • blåser, svag, ingen musikalitet;
 • kortlivad;
 • Det finns ingen samtidig störning av grundtonens sonoritet eller utseendet på ytterligare toner.

Är det farligt för en vuxen

Funktionsstörning är inte en fara, som vid eliminering av dess orsak, slutar det att lyssna utan ytterligare behandling, och det finns inga patologiska förändringar i hjärtat. Konsekvenserna av organiskt buller beror direkt på svårighetsgraden av valvulärapparatens och hjärtmusklernas nederlag, liksom vid tidpunkten för uppkomsten och graden av progression av hjärtsvikt.

När denna komplikation läggs till försämras patientens tillstånd avsevärt och prognosen för liv och återhämtning bestäms av tidpunkten för den behandling som påbörjas. Med hjärtfel och brist på effekt från användningen av mediciner, krävs operativ behandling av den faktor som orsakade hjärtstörningar.

Symtom som indikerar ett problem

Om bruset är funktionellt, sker det inte ofta klagomål om hjärtfunktion. Med hjärtsjukdomar, hörs ljudvibrationer, hörbara med auskultation, av:

 • kränkning av rytmen - snabbhet, bromsning, avbrott av sammandragningar
 • smärta i hjärtat
 • Andningssvårigheter först med fysisk ansträngning, då i vila;
 • blek eller blå hud;
 • stark svaghet, snabb trötthet
 • hosta och kvävning i svåra fall;
 • ökat eller minskat blodtryck
 • yrsel, besvär
 • ödem på benen
 • svårighetsgrad och smärta i rätt hypokondrium.

Metoder för att diagnostisera hjärtat hos vuxna

När du lyssnar på hjärtat och upptäcker ljud måste du utvärdera dess egenskaper:

 • systolisk eller diastolisk;
 • plats för bästa hörbarhet, konduktivitet;
 • volym, timbre;
 • samtidig tonförändring.

För att fastställa orsaken till buller beaktas den kliniska bilden av sjukdomen, medicinska undersökningsdata och sådana studier:

 • EKG - myokardiell hypertrofi, arytmi, förändringar i vågamplitud, tecken på ischemi;
 • fonokardiografi bekräftar lyssningsdata och avslöjar dolda ljud;
 • Doppler ultraljud - den mest värdefulla metoden hjälper dig att utvärdera hur ventilerna, svårigheter att utstötning av blod eller returrörelse efter minskningen, tillståndet i de stora kärlen, storleken på hjärtkammare och tjockleken på hjärtmuskeln, hemodynamiska parametrar;
 • Bröströntgen - utförs med fyllning av matstrupen med kontrastmaterial, det upptäcker stagnation i lungorna, ändrar hjärtets konfiguration.
 • CT och MR, hjärtprover, myokardbiopsi ordineras i komplexa diagnostiska fall;
 • blodprov för reumatoid faktor, kolesterol, glukosinnehåll behövs för att bestämma orsaken till hjärtsvikt.
Lyssnande punkter i hjärtat

Behandling av hjärtmuskler

I avsaknad av förändringar i laboratorieparametrar och abnormaliteter i data för instrumentdiagnostik är behandling inte föreskriven, eftersom närvaron av ljud inte stör hjärtan. Drogterapi utförs när en inflammatorisk process (antibiotika), ateroskleros, hjärtsvikt upptäcks. Patienterna visas:

 • ACE-hämmare (Hartil, Prenes);
 • beta-blockerare (Corvitol, Concor);
 • antagonister av angiotensinreceptorer (Lorista, Mikardis);
 • diuretika (Trifas, hypotiazid);
 • antiaggreganter (Cardiomagnolo, Plavix);
 • lipidsänkande läkemedel (Vazilip, Atoris).

Ventilfel kräver kirurgisk behandling - byte av ventil med protes, suturering eller dilatering av ventilöppningen, separation av fästluftsventiler, plast. Vid allvarlig hypertrofisk kardiomyopati utförs en partiell borttagning av hjärtens muskelskikt för att underlätta rörelsen av blod.

Och här handlar det mer om hjärtfrekvensen.

Buller i hjärtat uppträder när egenskaperna hos blod eller hjärtutgång förändras. Det anses vara funktionellt eller "oskyldigt", om vid undersökningen finns inga brott från hjärtat.

Den organiska brus uppstår vid förträngningen eller expansionsventilöppning av läckage på grund av ofullständiga förslutningsflikar, överdriven ökning av hjärthåligheter Pumpmuskelskiktet. Sådana sjukdomar kan vara komplicerade av hjärtsvikt, de kräver komplicerad medicinsk och kirurgisk behandling.

Användbar video

Titta på videon om hjärtasuccultation och extra toner:

Pediatriska medfödda hjärtefekter, vars klassificering innefattar uppdelning i blå, vit och andra, är inte ovanligt. Anledningarna är olika, alla framtida och riktiga föräldrar borde känna till tecknen. Vad är diagnosen valvulära och hjärtfel?

Behandling i form av operation kan vara den enda chansen för patienter med en defekt i hjärtkärlet. Det kan vara en medfödd missbildning i en nyfödd, manifest i barn och vuxna, sekundär. Ibland finns det en oberoende stängning.

Ibland är det inte möjligt att noggrant höra bruset. I detta fall kommer fonokardiografi av hjärtat till räddningen. Metoden låter dig lyssna på fostret utan att skada mamman och barnet. Men i första hand krävs auskultation.

Upptäck ljud i hjärtat av ett barn i olika åldrar. Orsakerna till utseendet kan vara både helt fysiologiska och patologiska. Varför uppträder systolisk och diastolisk buller? Är det nyfödd?

Sådan undersökning, som auscultation av hjärtat, blir den primära metoden för att diagnostisera myokardfunktionen. Läkaren borde veta rätt ställe att lyssna på tonerna. De kommer att visa problem i ventiler, buller, norm och abnormaliteter i patologier hos vuxna och barn.

Om det finns en defekt hos interventionsvätskan hos en nyfödd eller vuxen, är det i princip en operation som krävs. Han är muskulös, minnesmässig. Buller hörs under auscultation, självförslutning är sällsynt. Vad är hemodynamik, behandling?

Palpation och slagverk av hjärtat utförs under en primär undersökning med en kardiolog. Auskultation av myokardiet utförs också. Läkaren bestämmer hjärtans gränser, avslöjar kantens absoluta dugghet, jämför resultatet med normen för ålder och kön.

Blodcirkulationen hos nyfödda och foster varierar i en cirkel, eftersom lungorna inte fungerar tillfälligt. Funktioner hos den fosterliga och transienta cirkulationen uppträder också. Överträdelse ger cyanos / cyanos av huden.

Identifiera hjärtat till rätt hjärtkardiolog i ganska vuxen ålder. En sådan anomali utgör ofta inte ett hot mot livet. Människor som har ett hjärta till höger ska helt enkelt varna läkaren, till exempel innan de gör ett EKG, eftersom uppgifterna kommer att skilja sig något från de vanliga.

Orsaker till systolisk brus i hjärtat

Hjärtmumbror uppstår vid förändringen av blodflödet i kärl och hjärta. Mer än 85 procent av manifestationerna är registrerade hos barn och ungdomar, mindre ofta hos vuxna med 25 år. Många kardiologer är av den uppfattningen att ljud i hjärtat av en vuxen är ett tydligt symptom på en allvarlig sjukdom, så det är bättre för en sjuk person att genomgå en fullvärdig undersökning.

Risken för hjärtattacker är att de håller länge utan symptom och ibland uppträder av ljud. En detaljerad undersökning kommer att visa kardiologen en komplett bild av hjärtat och kärlsystemet och, vid behov, hjälpa till att välja behandlingsmetod.

Varför finns det ett akustiskt fenomen

På det medicinska området finns två huvudtyper av ljud: organiskt och funktionellt.

Ekologiska ljud

Provas av medfödda och mottagna defekter eller olika hjärtsjukdomar. Som regel tappas hjärtmuskler hos en vuxen patient på grund av en septal eller ventilavvikelse. För ljud som är typiska:

De håller länge, de är väl hörbara inte bara i hjärtområdet vid någon patientposition. Särskilt väl hört efter kraftbelastningar.

Funktionella ljud

Funktionella ljud i hjärtat har ingen negativ effekt på människors hälsa. De tenderar att vara mjuka och melodiska. Dessa ljud är svaga, kortlivade, knackade i hjärtat och passerar efter belastningar.

Funktionellt systoliskt brus framträder av följande skäl:

 • Ökning av cirkulationens styrka.
 • Flödet av blod i den förstorade hjärtkammaren genom den deformerade lumen.
 • Omvänd blodcirkulation passerar genom den modifierade ventilen.

Funktionella hjärtljud är:

 • Myocardial.
 • Vascular.
 • Patologisk.
 • Fysiologiska.

diagnostik

Systolisk murmur vid hjärtans topp diagnostiseras med hjälp av följande metoder:

 • Auskultation.
 • Angiografi.
 • EKG.
 • Ekokardiogram.
 • Hjärtkateterisering.
 • Bröströntgen.
 • Särskilda test.

Viktigt! Auscultation av hjärtat med hjärtmumbran anses vara ett effektivt sätt att bestämma patologier i hjärtat och kärlsystemet. Med detta lyssnande kan läkaren omedelbart märka atypiska ljud i hjärtat.

För att ta reda på styrkan av ljud i hjärtat, använd:

 • Valsalva-försöket.
Valsalva-testet
 • Förändring av kroppens position.
 • Atrial fibrillering.
Atrial fibrillering
 • Arteriell ocklusion.
 • Läkning av inhalationer.

Dessutom observerar de specificiteten av inandning och utandning.

Diagnos utförs för att ta reda på specificiteten hos hjärtmumbran, för att fastställa orsaken till deras förekomst och för att välja metoder som snabbt kan bota en person.

Hjärtmjukningar hos gravida kvinnor

Buller i hjärtat under graviditeten orsakas av en störning i metabolismen och hormonerna. Som en konsekvens kan framtida mamma klaga på ständig svaghet och funktionsfel i kroppens funktion. Vid undersökning kan en specialist upptäcka sådana patologier:

 • Öka CVP.
 • Den initiala fasen av takykardi.
 • Manifestation av venöst buller.
 • En liten ökning av hjärtkamrarna och hyperkinesi i vänster ventrikel.

Viktigt! Hos gravida hörs hjärtmuskler på vänstra sidan av bröstet och är mjuka. Den första tonen ökar något, den andra är uppdelad.

Buller i hjärtat av barn

Som regel är pojkar mer benägna att drabbas av denna sjukdom. Ljudet hörs i höger kragebenets område och inträffar när blodet cirkulerar genom näven i nacken. Dess manifestationer är relaterade till barnets huvudposition.

Flickor som är på pubertetsstadiet kännetecknas av ljud över lungartären. Det är associerat med andning, med utseendet och försvinnandet av blodiga vrider.

I sällsynta fall, hos barn, uppträder hjärtmuskler med prolaps - en störd ventil mellan atrierna och ventrikeln. Vanligtvis utgör detta fenomen inte ett allvarligt hot, men det kan provocera förändringar i hjärtrytmen och syrebrist.

Kardiologer tror att sådana barn inte kan avlägsnas skarpt från någon fysisk ansträngning. Tvärtom kommer de att dra nytta av simning, intensiv gymnastik utomhus och bara långa promenader eller cykling. Det enda tillståndet är ett konstant lyssnande av ljuden i hjärtat.

Dessutom rekommenderar experter att föra barnet till kardiologen för förebyggande undersökning minst en gång var 6-8 månader.

Metoder för behandling

Baserat på de erhållna resultaten bestämmer kardiologen hur man behandlar ljud i hjärtat. Valet av metod beror till stor del på patientens ålder och problemen med hjärtat.

medicinering

Mer än 60% av patienterna är hänförliga till sådana mediciner:

 • Antikoagulantia. Förhindra bildandet av trombi, vilket är en av de främsta orsakerna till hjärtattacker och stroke. De mest effektiva antikoagulantia inkluderar aspirin och warfarin.
 • Diuretika. Stabilisera blodtrycket och förhindra ansamling av vätska i människokroppen.
 • ACE-hämmare för normalisering av blodtrycket.
 • Statiner. Lägre kolesterol, eftersom dess stora antal påverkar hjärt-ventilernas funktion.
 • Betablockerare. Normalisera hjärtslaget och stabilisera trycket.

Systoliskt hjärtsmärta kräver komplex behandling med speciella mediciner. Detta beror på det faktum att hjärtsjukdom kan vara en förutsättning för andra allvarliga sjukdomar eller orsakas av dem. Vid komplikationer eller upptäckt av ytterligare allvarliga sjukdomar, förutom den behandlande läkaren, är andra specialister engagerade i patienten.

Läkemedelsbehandling syftar till att minska belastningen på hjärtklaffarna, men om de ser patologier får patienten en operation.

Kirurgisk behandling

De flesta experter tillgriper:

 • Valvuloplasty. Antar införandet av en kateter i hjärtventilen för att expandera den.
valvuloplasty
 • Annuloplasti av mitralventilen. Vid användning av denna metod placeras en förstärkningsring runt ventilen, vilket hjälper till att stärka orgeln.
 • Drift på ventilen eller nära ventilsektionen. Används för att återställa grindarna, som inte kan stänga sig själva.

En ny ventil behövs endast om andra metoder är maktlösa. I medicin finns det två alternativ för ett sådant kirurgiskt ingrepp:

 • Öppna. En ventil av ett mekaniskt eller biologiskt äventyr används. Den första är mer hållbar, men den kan provocera blodproppar. I detta fall dricker du antikoagulanter under hela livet för att minska risken för återfall av anfall. Biologisk är inte så långlivad, men naturlig. Det måste ändras regelbundet.
Mekanisk ventil
 • Stängt. Ventilen ersätts av en kateter.

Det är viktigt att förstå att det inte går att upptäcka ljud själv. Men om de har dykt upp, ska andra symptom som är karakteristiska för hjärtsjukdomar (hög puls, högt blodtryck, snabb trötthet, andfåddhet etc.) snart dyka upp. Trots problemets allvar, ignorerar de flesta signalerna och förvärrar bara situationen. Denna inställning till ens egen hälsa är farlig och kan leda till döden. Experter rekommenderar att söka hjälp med de första tecknen på hjärtsjukdom eller genomgå rutinundersökning varje halvår.

Buller i hjärtat: sorter, orsaker, diagnos och behandling

Läkaren vid undersökningen sa: "Har du ett ljud i ditt hjärta"? Var inte rädd förrän, det här är inte alltid ett tecken på hjärtsjukdom, ischemisk sjukdom eller andra kardiovaskulära sjukdomar.

Ljud i hjärtat av en läkare är uppdelad i onormal (fast vid sjukdom) och funktionell (närvarande under fysisk ansträngning, anemi och andra tillstånd).

Funktionella hjärtmumbran

Detta akustiska fenomen är förknippat med blodflödet i hjärtat och blodkärlen. Förändringen av blodflödet (saktar, virvlar osv.), Även med den korrekta strukturen i hjärtat, kan uppfattas av läkarens öra som brus.

Funktionsljud kan registreras hos friska vuxna och barn i olika åldrar och brukar sluta oroa sig över tiden. Ibland kan de manifestera sig i senare liv, även utan att orsaka några problem.

Orsakerna till tillfälligt funktionsstörning hos vuxna är:

överdriven fysisk aktivitet,

ökning av blodvolymen under barnlagret

I det senare fallet hjälper motsvarande behandling av den bakomliggande orsaken att bli av med ljuden i hjärtat.

Buller i barnens hjärta

Hos unga barn (hos pojkar oftare än hos tjejer) kan venöst buller höras inom höger krageben. Buller i hjärtat av ett barn kan uppenbaras när blodet flyter genom venerna i livmoderhalsområdet och beror på huvudets position.

Buller över lungartären kan förekomma hos tjejer vid pubertets ålder och beror på fas av inandning och utandning, där virvelerna uppträder och försvinner.

I vissa barn detekteras brus med prolaps av tvåvägsventilen (ett brott mot ventilfunktionen mellan ventrikeln och vänstra atriumet). Detta leder som regel inte till allvarliga konsekvenser, men det kan vara en viss förändring i hjärtfrekvensen, liksom syreförlust.

Ett stort misstag är att släppa ett barn med funktionsstörning i hjärtat från lektionerna i fysisk träning. Sådana barn, särskilt de med en platt och smal bröst, visas intensiva övningar inom gymnastik, simning, mobila utomhusaktiviteter som bidrar till att bullret i hjärtan försvinner och bröstkorgen utvecklas korrekt.

Barn som har detta symptom bör dock, om så är fallet, undersökas av en barnkardiolog minst en gång per år för att utesluta utvecklingen av organiska förändringar i hjärtat.

Hjärtbrusprov

Detta symptom får inte ha patologisk betydelse eller vara en viktig nyckel för erkännande av ventrikulär och hjärtpatologi (medfödd eller förvärvad). För att en läkare ska kunna bestämma bullrets natur utförs följande studier:

ekkokardiografi (ultraljud av hjärtat eller ekkokardiografi),

röntgen i bröstet.

Tidig diagnosuppgift hjälper till att ligga till grund för rationell behandling. Särskilt användbara är de tvådimensionella och Doppler-ekkokardiografiska

I själva verket observeras långvariga diastoliska murrar ofta i patologiska tillstånd och kräver obligatorisk ytterligare undersökning.

Onormala hjärtmumbran

Med funktionella hjärtmuskler finns vanligen inga symtom som är typiska för en allvarlig sjukdom. Behovet av omedelbar läkarvård uppstår endast om du har sådana tecken som:

cyanos av läpparna och huden på fingrarna (cyanos),

Vad är riskerna med buller i hjärtat?

Till att börja med är det nödvändigt att förstå vilket ljud i hjärtat är och att avgränsa dem till fysiologiska och patologiska. Normalt när hjärtklaffar fungerar, eller snarare, när de smälls under rytmiska hjärtslag, uppträder ljudvibrationer som inte hörs av personens öra.

När du lyssnar på hjärtat med en doktors phonendoskop (auscultationsrör), definieras dessa fluktuationer som hjärt- och hjärttoner I och II. Om ventilerna inte stänger tillräckligt tätt, eller vice versa, går blodet genom dem knappast, det finns ett intensifierat och längre ljudfenomen som kallas hjärtstörningen.

Läkaren kan vid undersökning av patienten utan instrumental diagnostiska metoder redan anta om det finns en lesion av en viss hjärtklaff, vilket har utlöst ett ljudfenomen i hjärtat.

Detta beror till stor del underavdelningen av tiden för förekomst av buller - före eller omedelbart efter den ventrikulära sammandragningen (systoliskt eller postsistolichesky brus) och beroende på lokaliseringen av punkten för att lyssna på projektionen av en ventil på den främre bröstväggen.

Orsaker till ljudfenomen i hjärtat

För att mer exakt kunna avgöra vad som orsakar det förstärkta ljudet hos en viss patient, bör du genomgå en ytterligare undersökning och identifiera orsaken till bullret i hjärtat.

Fysiologiska orsaker

 1. Buller på grund av utanför hjärtat skäl uppstår i strid med neurohumoral reglering av hjärtaktivitet, såsom ökad eller minskad vagal ton som medföljer ett sådant tillstånd, som en vaskulär dystoni, samt en period av snabb tillväxt hos barn och ungdomar.
 2. Buller på grund av intrakardiella orsaker visar ofta hos barn och vuxna om små anomalier av hjärtutveckling. Dessa är inte sjukdomar, men funktioner i hjärtstrukturen som uppstår under perioden av intrauterin utveckling. Av dessa framkallas mitralventil prolaps, ytterligare eller onormalt placerade ackord i vänstra ventrikeln och ett öppet ovalt fönster mellan atrierna. Till exempel, i en vuxen kan grunden för buller i hjärtat vara att han inte har odlat ett ovalt fönster sedan barndomen, men detta är sällsynt. Men i detta fall kan systolisk murmur följa med en person hela sitt liv. Ofta börjar ett sådant ljudfenomen manifestera prolaps av mitralventilen i en kvinna under graviditeten.
 3. Dessutom kan fysiologiskt buller bero på de anatomiska egenskaperna hos de stora bronkierna som ligger intill aorta och lungartären och kan helt enkelt "klämma" dessa kärl med en liten störning av blodflödet genom sina ventiler.
Fysiologiskt buller kan bero på anatomiska egenskaper
 1. Metabola sjukdomar, såsom anemi (hemoglobin minskning i blod), försöker kroppen att kompensera för bristen av syre som bärs av hemoglobin, och därför, ökar hjärtfrekvensen och accelererar blodflödet i hjärtat och blodkärlen. Snabb normalt blodflöde genom ventilerna nödvändigtvis kombinerade virvlande och turbulens av blodflöde som orsakar systoliska brus. Oftast han lyssnade till toppen av hjärtat (i femte interkostalrummet vänster under bröstvårtan som motsvarar den punkt att lyssna på mitralisklaffen).
 2. Förändringar i blodviskositeten och ökad hjärtfrekvens med tyrotoxikos (överskott av sköldkörtelhormoner) eller feber följer också utseende av fysiologiskt brus.
 3. Långtidsöverstrykning, både psykiskt och mentalt och fysiskt, kan bidra till en tillfällig förändring i ventriklarnas funktion och ljudets utseende.
 4. En av de vanligaste orsakerna till ljudfenomen är graviditet, under vilken det finns en ökning av volymen cirkulerande blod i moderns kropp för optimal blodtillförsel till fostret. I samband med detta sker under graviditeten förändringar i hjärtkroppsflödet även vid lyssnande av systoliskt brus. Läkaren ska dock vara uppmärksam när det finns ljud i den gravida kvinnan, eftersom om patienten inte har granskats tidigare för hjärtsjukdomar kan ljudfenomen i hjärtat indikera närvaron av någon allvarlig sjukdom.
 5. Hjärtfel. Detta är en grupp av medfödda och förvärvade sjukdomar i hjärta och stora kärl, som kännetecknas av en kränkning av deras normala anatomi och förstörelsen av den normala strukturen av hjärtklaffarna. De senare inkluderar förstörelse av lungartären ventilen (vid utloppet från lung stammen av den högra ventrikeln), aorta (vid utloppet av aorta från den vänstra kammaren), mitral (mellan vänster förmak och kammare) och tricuspid (eller tricuspid, mellan det högra förmaket och ventrikeln) ventil. Nederlaget för var och en av dem kan vara i form av stenos, insufficiens eller deras samtidiga kombination. Stenos kännetecknas av en begränsning av ventilringen och en svår passage av blod genom den. Insufficiens på grund av ofullständig genom att stänga ventilbladen och returdelen av blodet tillbaka in i förmaket eller ventrikeln. Orsaken till de laster som oftast är akut reumatisk feber med endokardiella skador på grund av streptokockinfektion, såsom halsont eller scharlakansfeber. Ljud känne grovt ljud, de kallas, exempelvis grov systoliskt blåsljud vid aortaklaffen stenos aortaklaffen.
Höga ljud är ett tecken på ett starkt hjärta i laster
 1. Ofta kan en läkare höra att patienten hör mer högt och långvarigt ljud i hjärtat än tidigare. Om läkaren säger till patienten att hjärtmuskler har intensifierats mot bakgrunden av behandlingen eller vistas i sanatoriet, var inte rädd, eftersom detta är ett gynnsamt tecken - höga ljud är en indikator på ett starkt hjärta i laster. Försvagningen av brus som orsakats av en defekt kan däremot indikera en ökning av cirkulationsinsufficiens och en försämring av myokardiumets kontraktile aktivitet.
 2. Kardiomyopati - expansionskammare eller kaviteter hjärthypertrofi (förtjockning) av myokardium, vilket resulterar från förlängda toxiska effekter på myokardium tyroidhormoner eller adrenal lång befintlig hypertoni, myokardit (inflammation i hjärtmuskeln). Till exempel, systoliskt blåsljud vid aortaventil auskultation åtföljs hypertrofisk kardiomyopati med obstruktion av vänster kammares utflöde.
 3. Reumatisk och bakteriell endokardit - inflammation i hjärtatets inre (endokardium) och tillväxt av bakteriell vegetation på hjärtklaffarna. Buller kan vara systolisk och diastolisk.
 4. Akut perikardit - inflammation av löv i hjärtkärlet, som beklär hjärtat från utsidan, åtföljs av ett trekomponent-perikardiellt friktionsbuller.

Patologiska orsaker

 1. Hjärtfel. Detta är en grupp av medfödda och förvärvade sjukdomar i hjärta och stora kärl, som kännetecknas av en kränkning av deras normala anatomi och förstörelsen av den normala strukturen av hjärtklaffarna. De senare inkluderar förstörelse av lungartären ventilen (vid utloppet från lung stammen av den högra ventrikeln), aorta (vid utloppet av aorta från den vänstra kammaren), mitral (mellan vänster förmak och kammare) och tricuspid (eller tricuspid, mellan det högra förmaket och ventrikeln) ventil. Nederlaget för var och en av dem kan vara i form av stenos, insufficiens eller deras samtidiga kombination. Stenos kännetecknas av en begränsning av ventilringen och en svår passage av blod genom den. Insufficiens på grund av ofullständig genom att stänga ventilbladen och returdelen av blodet tillbaka in i förmaket eller ventrikeln. Orsaken till de laster som oftast är akut reumatisk feber med endokardiella skador på grund av streptokockinfektion, såsom halsont eller scharlakansfeber. Ljud känne grovt ljud, de kallas, exempelvis grov systoliskt blåsljud vid aortaklaffen stenos aortaklaffen.
 2. Ofta kan en läkare höra att patienten lyssnar på högre och mer långvarig hjärtmumbran, än tidigare. Om läkaren säger till patienten att hjärtmuskler har intensifierats mot bakgrunden av behandlingen eller vistas i sanatoriet, var inte rädd, eftersom detta är ett gynnsamt tecken - höga ljud är en indikator på ett starkt hjärta i laster. Försvagningen av brus som orsakats av en defekt kan däremot indikera en ökning av cirkulationsinsufficiens och en försämring av myokardiumets kontraktile aktivitet.
 3. Kardiomyopati - expansionskammare eller kaviteter hjärthypertrofi (förtjockning) av myokardium, vilket resulterar från förlängda toxiska effekter på myokardium tyroidhormoner eller adrenal lång befintlig hypertoni, myokardit (inflammation i hjärtmuskeln). Till exempel, systoliskt blåsljud vid aortaventil auskultation åtföljs hypertrofisk kardiomyopati med obstruktion av vänster kammares utflöde.
 4. Reumatisk och bakteriell endokardit - inflammation i hjärtatets inre (endokardium) och tillväxt av bakteriell vegetation på hjärtklaffarna. Buller kan vara systolisk och diastolisk.
 5. Akut perikardit - inflammation av löv i hjärtkärlet, som beklär hjärtat från utsidan, åtföljs av ett trekomponent-perikardiellt friktionsbuller.
Expansion av kaviteten i hjärtkamrarna eller hypertrofi (förtjockning) av myokardiet

symptom

Fysiologiskt buller i hjärtat kan kombineras med sådana symptom som:

 • svaghet, hudfärg, snabb trötthet i anemi;
 • överdriven irritation, snabb viktminskning, skakning av lemmar i tyrotoxikos;
 • andfåddhet efter en belastning och i den bakre positionen, ödem i nedre extremiteterna, hjärtklappning i sen graviditet;
 • känsla av snabb hjärtatslag efter träning med ytterligare ackord i ventrikeln;
 • yrsel, trötthet, humörsvängningar med vegetativ-vaskulär dystoni etc.

Onormal blåsljud åtföljs av arytmier, andnöd vid ansträngning eller i vila, nattliga episoder av andnöd (cardiac astma), ödem i nedre extremiteterna, yrsel och förlust av medvetandet, smärta i hjärtat och sternum.

diagnostik

Om terapeuten eller en annan läkare har hört ytterligare ljud från patienten medan ventilerna fungerar, skickar han det till en kardiolog för råd. Den kardiolog som redan vid den första undersökningen kan anta, än i ett konkret fall är bullret förklarat, men detsamma kommer att utse några ytterligare diagnostiska metoder. Vilken läkare bestämmer sig individuellt för varje patient.

Höga ljud är ett tecken på ett starkt hjärta i laster

Under graviditeten bör varje kvinna åtminstone en gång inspektera terapeuten för att bestämma tillståndet för sitt hjärt-kärlsystem. Om den upptäckta blåsljud, eller mer av en misstanke om hjärtsjukdom, bör du omedelbart kontakta en hjärtspecialist, som tillsammans med en ledande graviditet gynekolog kommer att besluta om ytterligare taktik.

För att bestämma typen av brus kvarstår den faktiska diagnosmetoden auscultation (lyssnar på stetoskopet) i hjärtat, vilket ger mycket signifikant information. Så, med de fysiologiska orsakerna till buller, kommer det att ha en mjuk, inte mycket sonorös karaktär, och med organisk skada på ventilerna hörs ett grovt eller blåst systoliskt eller diastolärt ljud. Beroende på punkten på bröstet där läkaren hör patologiska ljud kan man anta vilken av ventilerna som förstörs:

 • projicering av mitralventilen - i det femte mellanrummet till vänster om båren, på hjärtans topp
 • tricuspid - ovanför stiftets xiphoidprocess i sin lägsta del;
 • aortaklaff - i det andra mellanrummet till höger om båren;
 • ventil lungstammen - i det andra mellanrummet till vänster om båren.

Ytterligare metoder kan tilldelas följande:

  • ett allmänt blodprov - för att bestämma nivån av hemoglobin, nivån av leukocyter i feber;
  • biokemiskt blodprov - för att bestämma leverns och njurarnas prestanda med cirkulationsfel och stagnation av blod i inre organ;
  • en studie av blod på hormonerna i sköldkörteln och binjurarna, reumatologiska tester (med misstankar om reumatism).
Ungefär så se data mottagen vid FCG
 • Hjärtets ultraljud är "guldstandarden" vid undersökning av en patient med hjärtsmärta. Det ger data om den anatomiska strukturen och blodflödesstörningar i hjärtkamrarna, om någon, och bestämmer också systolisk dysfunktion vid hjärtsvikt. Denna metod bör vara en prioritet för varje patient, både hos barnet och hos vuxna med hjärtmumbran.
 • fonokardiografi (FCG) - förstärkning och inspelning av ljud i hjärtat med hjälp av specialutrustning,
 • ett elektrokardiogram kan också föreslå om det finns brutala avvikelser i hjärtans arbete eller en orsak som orsakar brus i hjärtat ligger i andra stater.

behandling

Denna eller den här typen av behandling bestäms strikt enligt indikationerna och endast efter utnämningen av en specialist. När anemi är viktigt är det viktigt att börja ta järntillskott så snart som möjligt, och det systoliska bruset som förknippas med det kommer att försvinna när hemoglobin återställs.

När någon funktion av endokrina systemet organ metaboliska störningar korrigering den utförs med hjälp av endokrinolog av läkemedel eller kirurgisk behandling, t ex avlägsnande av det förstorade partiet sköldkörtel (struma) eller adrenala tumörer (feokromocytom).

Om förekomsten av systoliskt blåsljud orsakas av små avvikelser i utvecklingen av hjärt utan kliniska manifestationer, som regel, det finns ingen anledning att göra någon - droger, tillräckligt för regelbunden kontroll av kardiologi och ekokardiografi (ultraljud av hjärtat) en gång per år eller oftare om anges. Vid graviditet vid avsaknad av allvarliga sjukdomar kommer hjärtat att återgå till norm efter sorter.

Behandling av organiska hjärtskador är viktigt för att börja från det ögonblick som en noggrann diagnos upprättas. Läkaren kommer att ordinera nödvändiga mediciner, och för hjärtfel kan kirurgisk ingrepp vara nödvändig.

Sammanfattningsvis bör det noteras att inte alltid hjärtstörningar orsakas av en allvarlig sjukdom. Men detsamma är det nödvändigt att genomföra en noggrann undersökning för att utesluta en sådan sjukdom eller, om den upptäcker det, att börja behandling i tid.

Buller i hjärtat: vad de är och varför de ser ut

I regel tyder buller i hjärtat av en vuxen på att det finns en patologi. Därför finns det ett tillfälle att besöka kardiologen och genomföra en fullständig undersökning, på grundval av vilken en adekvat behandling kommer att ordineras, och man kan tala om förutsägelser.

Hjärtljud: vad de är

Buller i hjärtat är akustiska fenomen (visselpipor) som hörs medan man lyssnar på ett stetoskop och uppträder under sammandragning av hjärtmuskeln, mellan stroke.

I medicinsk praxis är de indelade i:

 • organiskt;
 • Funktionellt (de kallas annars "oskyldiga ljud").

Med tanke på organiskt buller är det de som vittnar för att myokardiet har problem och det finns en patologi, d.v.s. de kan förvärvas och medfödda, och även följa den sjukdom som uppstått i hjärtområdet.

Av naturen är ljudet som motsvarar det organiska bruset i myokardiet grovt, hårt, intensivt och högt, långt i längd. Det är karakteristiskt för recoil under axelbladet eller i axillärområdet och förbättring efter fysisk aktivitet. Denna typ av ljud är förknippat med hjärtatoner, det ändras inte och förändras inte från kroppens position (hörsel är i alla fall densamma).

Funktionella typer kännetecknas av det faktum att dessa ljud inte är associerade med laster kan lyssnas på mot bakgrund av en annan hjärtsjukdom. De skiljer sig mjukt, du kan säga "musikalisk" timbre, inte för intensiv. Varaktighet - kort. Efter fysisk ansträngning, till skillnad från organiska, tenderar de att försämras. De är inte relaterade till myokardiska toner. De är instabila och förändras när kroppens position förändras.

Separationen av ljud i tre huvudtyper accepteras, den är baserad på hjärtfrekvensfasen.

Systoliskt. De framträder vid tiden då ventrikelkontraktionen, och i sin tur delas in i:

 • holosystolic;
 • tidigt systoliskt murmur på hjärtans topp
 • srednesistolichesky;
 • mid-late systolic.

Diastoliskt. De förekommer i det ögonblick då blodet tränger in i ventrikeln och är i sin tur indelat i:

 • tidig högfrekvens;
 • srednediastolichesky;
 • presystolic.

Systolodystolic (detta är kontinuerliga ljud).

För information! Systoliskt fluktuationer i nästan alla fall vi talar om mitral regurgitation, och det är på grund av det faktum att hålrummet i vänstra delen av hjärtmuskeln inte är helt frånkopplad under systole (tillståndet i hjärtmuskeln under utstötningen av blod: från vänster kammare - aorta, från höger - i lung trunk ).

Orsaker till fenomenet

Orsakerna till hjärtstörningar hos vuxna är ofta förknippade med högt blodflödeshastighet.

Samma fenomen kommer att observeras om blodflödet, som ska komma in i den dilaterade kammaren, passerar genom en deformerad, smal öppning. Defekter av septum som förvärvas uppstår på grund av nekros (efter hjärtinfarkt), skador, trauma.

Det kan orsaka systoliskt brus i hjärtat av returflödet, vilket bildas på grund av ventilens inkompetens, inklusive dess avböjning.

Forskare noterar och andra orsaker till buller i hjärtat, en enskild faktor tillskrivs de som leder till "oskyldiga" ljudvibrationer. Till exempel en förhöjd kolesterolnivå, en uppbyggnad av vätska i kroppen,

Intressant! Teorin är avancerad att detta fenomen kan dyka upp mot bakgrund av trötthet, stress och spänning.

Diagnos och undersökning

Den allra första versionen av undersökningen - auscultation (detta kan ses video). Detta är en mycket informativ metod som syftar till att noga lyssna på hjärtmusklerna som finns i det kardiovaskulära systemet. Förresten, för nyfödda är det ett obligatoriskt förfarande.

Vidare innefattar den diagnostiska undersökningen:

 • elektrokardiogram (EKG). Det hjälper till att identifiera avvikelser i myokardiearbetet.
 • ekokardiografi (typ av ultraljud). Denna undersökning kommer att bidra till att fastställa blodflödeshastigheten, liksom dess blodtryck;
 • lasttest
 • angiografi (röntgenundersökning med hjälp av ett speciellt kontrastmedium);
 • myokardisk kateterisering.

En fullständig undersökning och undersökning av problemet med överdrivna ljud i myokardiet innebär att man mäter deras intensitet, och för detta utförs flera test:

 • andning;
 • Valsalva (essens - i tvungen utandning med stängd näsa och mun);
 • arytmi;
 • fibrillering (okoordinerad sammandragning av muskelfibrer);
 • förändras positionellt (kroppsrotationer på ena sidan eller andra sidan, knäböj, när du ligger ner - lyfter benen);
 • farmakologiska ingrepp;
 • arteriell ocklusion.

Behandling av sjukdomar

Hur man behandlar en blåsljud beror på om det var orsaken till deras utseende, vilken typ av sjukdomen upptäcks, är det på en scen, ålder och individuella egenskaper hos organismen.

Kan användas som en konservativ behandling (farmakologi nu välutvecklade, högt utvecklade läkemedel), och med hjälp av kirurgi.

Identifiera blåsljud kan vara under graviditeten och när de är på grund av fel på hjärtmuskeln, i moderna sjukhus med högteknologisk utrustning, kardiologer utförde operationen efter barnets födelse eller under de första åren av sitt liv, för evigt eliminera problemen och ger en chans för ett fullvärdigt liv.

Profylaktiska rekommendationer

Av huvud förebyggande åtgärd för att noggrann uppmärksamhet på din hälsa, bör du vara uppmärksam på även de små sjukdomar för att förhindra deras passage in i inflammation eller reumatism.

Nästa punkt är en balanserad kost och hälsosam mat. Dieten bör innehålla färska grönsaker och frukter, stallost, kött, fisk. Krävs vid användning av torkade frukter - torkade aprikoser, russin.

Dagligen är det nödvändigt att göra promenader i frisk luft, att gå på naturen, oftare att gå i parken. Viktigt och fullständigt avslag på dåliga vanor, särskilt - från att röka.

Buller i hjärtat av en vuxen

Hjärtmumbror uppstår vid förändringen av blodflödet i kärl och hjärta. Mer än 85 procent av manifestationerna är registrerade hos barn och ungdomar, mindre ofta hos vuxna med 25 år. Många kardiologer är av den uppfattningen att ljud i hjärtat av en vuxen är ett tydligt symptom på en allvarlig sjukdom, så det är bättre för en sjuk person att genomgå en fullvärdig undersökning.

Risken för hjärtattacker är att de håller länge utan symptom och ibland uppträder av ljud. En detaljerad undersökning kommer att visa kardiologen en komplett bild av hjärtat och kärlsystemet och, vid behov, hjälpa till att välja behandlingsmetod.

Varför finns det ett akustiskt fenomen

På det medicinska området finns två huvudtyper av ljud: organiskt och funktionellt.

Ekologiska ljud

Provas av medfödda och mottagna defekter eller olika hjärtsjukdomar. Som regel tappas hjärtmuskler hos en vuxen patient på grund av en septal eller ventilavvikelse. För ljud som är typiska:

De håller länge, de är väl hörbara inte bara i hjärtområdet vid någon patientposition. Särskilt väl hört efter kraftbelastningar.

Funktionella ljud

Funktionella ljud i hjärtat har ingen negativ effekt på människors hälsa. De tenderar att vara mjuka och melodiska. Dessa ljud är svaga, kortlivade, knackade i hjärtat och passerar efter belastningar.

Funktionellt systoliskt brus framträder av följande skäl:

 • Ökning av cirkulationens styrka.
 • Flödet av blod i den förstorade hjärtkammaren genom den deformerade lumen.
 • Omvänd blodcirkulation passerar genom den modifierade ventilen.

Funktionella hjärtljud är:

 • Myocardial.
 • Vascular.
 • Patologisk.
 • Fysiologiska.

diagnostik

Systolisk murmur vid hjärtans topp diagnostiseras med hjälp av följande metoder:

 • Auskultation.
 • Angiografi.
 • EKG.
 • Ekokardiogram.
 • Hjärtkateterisering.
 • Bröströntgen.
 • Särskilda test.

Viktigt! Auscultation av hjärtat med hjärtmumbran anses vara ett effektivt sätt att bestämma patologier i hjärtat och kärlsystemet. Med detta lyssnande kan läkaren omedelbart märka atypiska ljud i hjärtat.

För att ta reda på styrkan av ljud i hjärtat, använd:

 • Valsalva-försöket.
 • Förändring av kroppens position.
 • Atrial fibrillering.
 • Arteriell ocklusion.
 • Läkning av inhalationer.

Dessutom observerar de specificiteten av inandning och utandning.

Diagnos utförs för att ta reda på specificiteten hos hjärtmumbran, för att fastställa orsaken till deras förekomst och för att välja metoder som snabbt kan bota en person.

Hjärtmjukningar hos gravida kvinnor

Buller i hjärtat under graviditeten orsakas av en störning i metabolismen och hormonerna. Som en konsekvens kan framtida mamma klaga på ständig svaghet och funktionsfel i kroppens funktion. Vid undersökning kan en specialist upptäcka sådana patologier:

 • Öka CVP.
 • Den initiala fasen av takykardi.
 • Manifestation av venöst buller.
 • En liten ökning av hjärtkamrarna och hyperkinesi i vänster ventrikel.

Viktigt! Hos gravida hörs hjärtmuskler på vänstra sidan av bröstet och är mjuka. Den första tonen ökar något, den andra är uppdelad.

Buller i hjärtat av barn

Som regel är pojkar mer benägna att drabbas av denna sjukdom. Ljudet hörs i höger kragebenets område och inträffar när blodet cirkulerar genom näven i nacken. Dess manifestationer är relaterade till barnets huvudposition.

Flickor som är på pubertetsstadiet kännetecknas av ljud över lungartären. Det är associerat med andning, med utseendet och försvinnandet av blodiga vrider.

I sällsynta fall, hos barn, uppträder hjärtmuskler med prolaps - en störd ventil mellan atrierna och ventrikeln. Vanligtvis utgör detta fenomen inte ett allvarligt hot, men det kan provocera förändringar i hjärtrytmen och syrebrist.

Kardiologer tror att sådana barn inte kan avlägsnas skarpt från någon fysisk ansträngning. Tvärtom kommer de att dra nytta av simning, intensiv gymnastik utomhus och bara långa promenader eller cykling. Det enda tillståndet är ett konstant lyssnande av ljuden i hjärtat.

Dessutom rekommenderar experter att föra barnet till kardiologen för förebyggande undersökning minst en gång var 6-8 månader.

Metoder för behandling

Baserat på de erhållna resultaten bestämmer kardiologen hur man behandlar ljud i hjärtat. Valet av metod beror till stor del på patientens ålder och problemen med hjärtat.

medicinering

Mer än 60% av patienterna är hänförliga till sådana mediciner:

 • Antikoagulantia. Förhindra bildandet av trombi, vilket är en av de främsta orsakerna till hjärtattacker och stroke. De mest effektiva antikoagulantia inkluderar aspirin och warfarin.
 • Diuretika. Stabilisera blodtrycket och förhindra ansamling av vätska i människokroppen.
 • ACE-hämmare för normalisering av blodtrycket.
 • Statiner. Lägre kolesterol, eftersom dess stora antal påverkar hjärt-ventilernas funktion.
 • Betablockerare. Normalisera hjärtslaget och stabilisera trycket.

Systoliskt hjärtsmärta kräver komplex behandling med speciella mediciner. Detta beror på det faktum att hjärtsjukdom kan vara en förutsättning för andra allvarliga sjukdomar eller orsakas av dem. Vid komplikationer eller upptäckt av ytterligare allvarliga sjukdomar, förutom den behandlande läkaren, är andra specialister engagerade i patienten.

Läkemedelsbehandling syftar till att minska belastningen på hjärtklaffarna, men om de ser patologier får patienten en operation.

Kirurgisk behandling

De flesta experter tillgriper:

 • Valvuloplasty. Antar införandet av en kateter i hjärtventilen för att expandera den.
 • Annuloplasti av mitralventilen. Vid användning av denna metod placeras en förstärkningsring runt ventilen, vilket hjälper till att stärka orgeln.
 • Drift på ventilen eller nära ventilsektionen. Används för att återställa grindarna, som inte kan stänga sig själva.

En ny ventil behövs endast om andra metoder är maktlösa. I medicin finns det två alternativ för ett sådant kirurgiskt ingrepp:

 • Öppna. En ventil av ett mekaniskt eller biologiskt äventyr används. Den första är mer hållbar, men den kan provocera blodproppar. I detta fall dricker du antikoagulanter under hela livet för att minska risken för återfall av anfall. Biologisk är inte så långlivad, men naturlig. Det måste ändras regelbundet.
 • Stängt. Ventilen ersätts av en kateter.

Det är viktigt att förstå att det inte går att upptäcka ljud själv. Men om de har dykt upp, ska andra symptom som är karakteristiska för hjärtsjukdomar (hög puls, högt blodtryck, snabb trötthet, andfåddhet etc.) snart dyka upp. Trots problemets allvar, ignorerar de flesta signalerna och förvärrar bara situationen. Denna inställning till ens egen hälsa är farlig och kan leda till döden. Experter rekommenderar att söka hjälp med de första tecknen på hjärtsjukdom eller genomgå rutinundersökning varje halvår.

Klassificering av bullerpatologier

Heart murmurs klassificeras beroende på vilka faktorer de orsakas av. I händelse av att provokeraren av externa ljud inte har en patologisk grund, kallas sådana ljud funktionellt eller godartat. Annars, om orsakerna till yttre ljud ligger i smärtsamma förhållanden, kallas de organiska eller onormala.

Funktionsstörning

Funktionellt yttre ljud i hjärtorganet är inte associerat med förändringar i hjärtat och kan förekomma mot bakgrund av utländska provokatörer, inklusive de som har sjukdomar i andra system och organ.

Sådana ljud kan också uppstå som en följd av blodets rörelse genom hjärtat och stora perikardkärlen. De skiljer sig åt karaktär och svårighetsgrad. Typiskt funktionsstörning:

 • mjuk, kort;
 • Gå inte utöver hjärtat;
 • svag intensitet;
 • försvagad mot bakgrund av fysisk ansträngning;
 • är inte associerade med hjärttoner.

Ljud av funktionell natur kan självständigt framträda och försvinna med tiden utan terapeutisk ingrepp.

Orsakerna till sådana utomordentliga ljud, från specialistens synvinkel, kan ligga i följande dysfunktioner:

 • anemi och hematopoietiska störningar;
 • febertillstånd
 • hypertyreos.

Ofta är sådana villkor möjliga mot bakgrund av ökad stress på hjärtat under graviditeten, intensiv träning i sport. Normalt hörs godartade ljud hos patienter utan samtidiga symtom, orsaka inte obehagliga tillstånd hos en person.

Det finns ingen rädsla för ett funktionellt akustiskt symptom i händelse av att dess bärare är:

 • barn i åldern 3 till 7 år under intensiv tillväxt och utveckling av kroppen;
 • gravida kvinnor under andra och sista trimestern.

Organiskt ljud

Onormalt eller organiskt ljud betraktas som en signal om problem i arbetet med hjärtaktivitet. Experter skiljer dem efter karakteristiska särdrag, förutom sådana ljudavvikelser åtföljs av vissa symtom:

 • snabb eller svår andning
 • uttalad cyanos av omkretsen triangeln;
 • delusional hallucinationer;
 • smärtsamma spasmer i bröstet;
 • en känsla av snabb oregelbunden hjärtslag;
 • känsla av att "brista" i bröstet och brist på luft i toppen av fysisk aktivitet;
 • Fördröjning i fysisk utveckling mot bakgrund av systolisk murmur i barnets hjärta.

Kombinationen av dysfunktionella symtom med karakteristiska hjärtacoustiska misslyckanden ger specialisterna alla skäl att misstänka onormala ljud av organisk natur och tilldela patienten en komplex diagnostisk undersökning.

Faktorer som provocerar anomalt brus

Lyssna på organiskt buller som åtföljer hjärtaktivitet, larmspecialister, så att de kan signalera komplexa patologiska processer.

Onormala orsaker till ljudpatologier kan vara medfödd och förvärvad karaktär. Medfödda dysfunktioner av hjärtaktivitet framträder ofta redan i nyfödda perioden, och i sådana fall föreskriver neonatologinspecialister en omfattande undersökning av barnet från de första dagarna av livet.

Patienten kan diagnostiseras med olika typer av stenos: aorta, mitral, tricuspid, lungartär.

Med en tidig diagnos kan sådana tillstånd hota det normala funktionen och aktiviteten hos hjärt-kärlsystemet.

Klassificering av onormal bullerdisfunktion

Onormala akustiska dysfunktionsspecialister är indelade i tre typer: systolisk ljud, diastolisk och systodiastolisk (kontinuerlig) buller.

Systolisk hum i hjärtat manifesteras som:

 • holosystoliskt externt ljud;
 • genomsnittlig systolisk murmur;
 • tidig systolisk akustisk dysfunktion;
 • mid-sen sonisk dysfunktion.

Diastoliskt murmur manifesteras, oftast som:

 • tidiga högfrekventa externa ljud;
 • genomsnittliga diastoliska ljud;
 • presystoliska akustiska snedvridningar.

Specialisten, som hör detta akustiska symptom, utser en omfattande diagnostisk undersökning. Först och främst tillåter hjärtmuskler hos vuxna och barn att misstänka patienten för hjärtpatologier:

 • akut reumatism
 • ateroskleros;
 • högt blodtryck;
 • autoimmuna patologier;
 • medfödda missbildningar eller hjärtsjukdomar.

Diagnos av akustisk hjärtanomali

Hjärtljud diagnostiseras av en specialist när man lyssnar på toner och rytm med ett stetoskop. Med tanke på mångfalden av akustiska anomalier är definitionen av vad som utgör hjärtrytm och deras etiologi ett diagnostiskt tillvägagångssätt.

Som en ytterligare studie tilldelas läkare ett diagnostiskt komplex.

 1. Ett elektrokardiogram är tilldelat för att erhålla viktig information om hjärtets tillstånd, även om det är omöjligt att diagnostisera den specifika orsaken till akustiska avvikelser.
 2. Bröströntgen kan du bestämma det möjliga lungödemet, vilket förhindrar att hjärtat fungerar normalt.
 3. Ekkokardiogrammet konkretiserar hjärtans form, storlek och rörelse.
 4. Metoden för hjärtkateterisering hjälper till att identifiera eventuella problem med själva hjärtets struktur och blodtillförselns funktioner.
 5. Kliniska blodprov ger en detaljerad bild av hur hela organismen fungerar som helhet.

Dessutom kan karaktäristiken av akustisk avvikelse hjälpa läkaren att korrigera diagnostikprogrammet korrekt för att ange patologin och förhindra ett diagnostiskt fel.

Vanliga akustiska egenskaper

Frekventa faktorer som orsakar ljudavvikelser i hjärtritmen är associerade med mitralinsufficiens och efterföljande hypertrofi i ventrikeln.

 1. Mitral insufficiens provar ett starkt ljud som fyller hela systolen. Denna akustiska effekt börjar med en svag ton och strömmar in i ett starkt uttalat systoliskt murmur vid hjärtans topp. Diagnosen bekräftas på roentgenogrammet: vänster ventrikel är visuellt förstorad, mitralkonfigurationen av hjärtat ses. Med utvecklingen av patologiska förändringar ljudet av akustisk effekt: det kan bara fylla hälften av systole, end systole successivt manifest den karakteristiska spricka.
  Vid den sista etappen av mitral insufficiens, blir den akustiska effekten svag, blir kort och kan vara frånvarande.
 2. Aortinsufficiens åtföljs av ett flyktigt ljud. Akustisk patologisk effekt är bäst granskad vid hjärtans topp.

I avancerade fall av kombinerad patologi av aortastensos med mitral är det svårt för specialister att skilja organiskt buller. I detta fall görs en korrekt diagnos till patienten efter en omfattande fördjupad undersökning.

Akustisk ackompanjemang av perikardiella patologier

Väl hörbar ljudpatologi hos specialister anses vara ett perikardiellt friktionsbuller. Denna akustiska dysfunktion låter som ett skrapa eller skrapa ljud, som ibland påminner om en röra.

Det finns ett ljud på bakgrunden av det faktum att ytan av perikardialarken blir ojämn och grov. Deras glidning skiljer sig inte längre ljudlöst, men liknar bruset av friktion i pleura.

Ljudet från friktionen av perikardiet lyssnas av medicinska forskare i närvaro av hjärtliga dysfunktionella patologier.

 1. Torrt perikardit skiljer sig åt eftersom det karakteristiska ljudet av friktion läggs på vanliga dubbla hjärtatoner. Således framträder intrycket av en särdrag med fyra lediga rytmer: systol, diastol och friktionsbuller. De flesta experter associerar en sådan akustisk defekt med bullerffekterna av ett lokomotiv. Enligt de karakteristiska ljudegenskaperna hos läkaren och sätta patienten en preliminär diagnos av "torr perikardit."
 2. Störningsljudet hos perikardiet hörs ofta tydligt nästan omedelbart efter ett tidigare hjärtinfarkt. De flesta experter är överens om att ett sådant ljud åtföljer postinfarktperioden och följde därför symptom på postinfarktssyndromet.
 3. Perikardiums ljudpatologi kan höras rätt i början av exudatperikardiet eller i slutet när det finns en resorption av exsudatet.
 4. Ett ogynnsamt och terminalt symptom är ett sådant akustiskt misslyckande hos perikardiet hos patienter med komplexa renala patologier. Ett karaktäristiskt brus framträder i detta fall mot bakgrunden av separationen av kvävekvaddprodukter. Denna allvarliga störning leder till deformation av perikardibladen och förvrängning av deras yta, vilket också hörs av diagnosörets öra som friktionsfriheten hos arken.

Ett kännetecken för sådana ljudpatologier är att effekten av friktion av perikardialarken förbättras genom att man pressar med ett stetoskop eller genom att luta kroppen framåt. Dessutom är sådant brus varierande när det gäller hörbarhet, tonalitet och lokalisering.

Från denna artikel kommer läsarna att kunna lära sig om farorna med buller i hjärtat av vuxna och vad kan ljudet vara i hjärtat av en vuxen? Informationen kommer att vara intressant för alla som följer deras hälsa.

Hjärtat, som människan själv, passerar genom flera utvecklingsstadier, som var och en har sin egen egenhet, och åldersnätet kan också påverka naturens och särdrag hos ljud. Det akustiska fenomenet som förknippas med förändringar i blodflödet i hjärtat och blodkärlen kallas hjärtsmärta.

Enligt kardiologer är förekomsten av hjärtmuskler hos vuxna ofta en bekräftelse på de olika hjärtpatologier som existerar, och patienten behöver därför en detaljerad hjärtundersökning.

Det finns dock också läkare som tror att buller i hjärtat hos vuxna inte alltid är ett tecken på sjukdomen. Eftersom ljud i hjärtat är av flera typer: organiska - de som kan indikera förekomsten av hjärtpatologi eller funktionell, som är helt oskadliga.

Organiskt buller i hjärtat är ett fenomen som kan uppstå på grund av olika hjärtsjukdomar, särskilt medfödd eller förvärvad fläck. Orsaken till detta ljud är oftast ventil- eller septaldefekten.

Organiskt ljud kännetecknas av en hård och ihållande timbre, liksom en skarp intensitet och en lämplig längd av ljud som går in i axillära eller interlcap-området. Om kroppen utsätts för fysisk aktivitet kommer bruset att intensifieras och bli mycket hörbart och i vilken kropp som helst.

I sin tur de funktionella ljud, som är ofarliga, inte bär något hot, eftersom deras existens inte är associerad med hjärtsjukdomar, och de kan lyssna på andra som inte är associerade med hjärtsjukdom. De kännetecknas av en mjuk, instabil timbre och svag intensitet, därför är det svårare att lyssna på dem.

Vad kan vara ljudet i hjärtat av en vuxen? Det finns flera grundläggande omständigheter, som sedan orsakar hjärtmuskler hos vuxna. Detta är främst en hög blodflödeshastighet, dess närvaro i hjärtans utvidgade kammare, som passerar genom det avsmalnade eller deformerade hålet, liksom framkomsten av ett återflöde av blod.

I grund och botten används för att diagnostisera bruset i hjärtat en mycket informativ metod som kallas auskultation. Denna metod kommer att hjälpa till att höra de ljudfenomen som hör samman med det kardiovaskulära systemet i ett tidigt skede, och är i princip ett obligatoriskt förfarande för nyfödda.

Förutom auskultation, det finns flera metoder, till exempel en ultraljudsmetod - ekokardiografi, vilket kommer att möjliggöra en smärtfri procedur och få högkvalitativa bilder kvalitet av hjärta, med vilken du kan bestämma hastigheten och blodtryck.

Tyvärr har många människor inte ägnar tillräcklig uppmärksamhet åt deras hälsa, inte ägna uppmärksamhet åt dåliga hälsa och liten sjukdom, som sedan kan utlösa inflammation i hjärtat eller reumatisk feber, som åtminstone har en negativ inverkan på tillståndet i organismen som helhet.

Dessutom, inte mindre viktigt att iaktta de regler för hygien, till exempel vid undersökning, måste tandläkaren se till att alla verktyg steriliseras, annars kan du lägga till en mängd olika bakterier, som med hjälp av blodflödet kan komma in i kroppen och orsaka potentiellt farliga sjukdomar och infektioner.

Behandlingsprocessen i detta fall beror också på graden av komplexitet hos sjukdomen. Om sjukdomen i medellång svårighetsgrad inte behöver behandling, då med andra, om sjukdomen och dess orsak kan detekteras i tid, är det möjligt att klara av olika mediciner eller procedurer och kirurgisk ingrepp.

Men tyvärr, de flesta vuxna som har hittat en medfött hjärtfel, måste hela sitt liv som ska registreras med en professionell och vara mycket noga med att inte förvärra situationen och för att förhindra inflammation i innerfoder i hjärtat.

På grund av det faktum att nu kirurgiska operationer säkert passerar direkt efter födseln eller under de första åren av ett barns liv, har antalet vuxna med medfödd hjärtsjukdom minskat avsevärt. Men det betyder inte att problemet är helt löst, eftersom ibland vuxna inte ens misstänker ett allvarligt problem fram till sista stund.

För att stoppa sjukdomsutvecklingen och de negativa följderna måste man, liksom med allvarliga problem, följa en hälsosam livsstil. Sportaktiviteter är också välkomna, med undantag för tung fysisk ansträngning. Dessutom har de som konsumerar alkoholhaltiga drycker och tobaksvaror naturligtvis mycket mer "chanser" att utveckla kardiovaskulära sjukdomar.

Tyvärr är det omöjligt att bestämma de exakta konsekvenserna av närvaro av funktionellt eller organiskt buller, eftersom ljud i hjärtat inte är en sjukdom utan ett symptom. Därför bör du alltid rådgöra med en läkare för att bestämma orsaken till bullret.

De främsta orsakerna till akustiska fenomen

I medicin finns begrepp för organiskt buller (relaterat till hjärtsjukdom) och funktionella (påverkar inte välbefinnandet, det finns inga negativa konsekvenser). Den första visas på grund av medfödda eller förvärvade laster och andra hjärtsjukdomar.

I grund och botten tappas vuxna hjärtmumbringar på grund av en ventil eller septal abnormitet. De låter hårt, grovt, stoiskt, men tillräckligt högt och skarpt. Sådana ljud varierar i varaktighet, hörbarhet utanför hjärtat, oavsett kroppens position, särskilt efter fysisk ansträngning.

Funktionella eller oskyldiga ljud heter eftersom de inte relaterar till hjärtsjukdomar och orsakas av andra onormala förhållanden. De låter mjukt, melodiskt, sparsamt, skiljer sig obetydligt, under en kort varaktighet lämnar de inte gränserna för hjärtat, de avtar efter fysisk ansträngning.

Tilldela systoliska, diastoliska och kontinuerliga ljud.

Buller i hjärtat uppstår av följande skäl:

 • blodflödet ökat;
 • blod går in i den utsträckta kammaren i hjärtat genom en modifierad lumen;
 • det omvända blodflödet passerar genom den deformerade ventilen.

Grundläggande diagnostiska metoder

Systolisk murmur vid hjärtans topp undersöks på följande sätt:

 • auskultation - ett av de mest informativa sätten att bestämma kardiovaskulärsystemet, med hjälp av det, lyssna på ett atypiskt ljudfenomen;
 • angiografi;
 • röntgen i bröstet;
 • ekokardiografi;
 • elektrokardiogram;
 • hjärtkateterisering
 • tester med viss grad av belastning.

För bestämning av styrkan av onormala ljud föreskrivs vissa test:

 • bestämning av andningsmönster vid utandning och inspiration;
 • Valsalva-test: andas ut med kraft, med stängd näsa och mun;
 • fysisk ansträngning;
 • förändring i kroppsställning;
 • förmaksflimmer
 • läkemedelsbehandling: inandning med olika läkemedel;
 • ocklusion av artärerna: klämde båda armarna.

En gravid kvinna i kroppen genomgår betydande förändringar, i synnerhet metabolism och hormonella förändringar. På grund av detta finns det sjukdomar och problem i arbetet hos olika organ och system, inklusive hjärtat. Under den första undersökningen kan följande patologiska manifestationer detekteras:

 • ökar centralt venetryck
 • takykardi framträder i mild form;
 • Ljud i hjärtat under graviditeten är mild och hörbar vid bröstets vänstra kant. Samtidigt höjdes den första tonen och den andra var uppdelad;
 • lyssnar på venöst ljud
 • förändringar i ultraljud: en liten ökning i hjärtkammaren, hyperkinesi i vänstra kammaren.

I vilket fall som helst är syftet med diagnosen inte bara att bestämma egenskaperna hos hjärtmumbran, utan också att lära sig provocerande sjukdomen. Det är på honom kommer att skickas behandling.

Optimal terapi

Läkaren bestämmer hur man behandlar ljud i hjärtat, baserat på patientens allmänna tillstånd och resultaten av forskningen. Valet av terapimetoden påverkas också av ålder och patientens journaler, vilket indikerar om han tidigare haft problem med kardiovaskulärsystemet. I de flesta fall föreskrivs läkemedel som innehåller följande mediciner:

 • antikoagulantia för att förhindra bildandet av blodproppar som kan provocera hjärtattacker eller stroke. Patienten tillskrivs aspirin, warfarin etc.;
 • Diuretika kan minska högt blodtryck. Diuretika tillåter inte stagnation av vätska i kroppen;
 • ACE-hämmare för att sänka blodtrycket;
 • statiner kan sänka kolesterol, vars ökade prestanda påverkar ventilens prestanda negativt.
 • beta-blockerare sänker hjärtslaget, sänker blodtrycket.

Det kräver ofta att man inte utser ett läkemedel, men ett komplett läkemedel för att bekämpa sjukdomen. Detta beror på det faktum att andra sjukdomar utvecklas på grund av hjärtsjukdomar, eller vice versa, orsakas hjärtets patologiska tillstånd av en annan sjukdom. Om det behövs är specialister av olika profiler inblandade i beredningen av det kurativa programmet.

Drogterapi minskar stressnivån på hjärtklaffarna, men när de är mottagliga för signifikanta patologiska förändringar krävs kirurgisk ingrepp. Utnämna i sådana fall:

 1. Valvuloplasty: Katetern sätts in och hjärtventilen expanderar.
 2. Annuloplasty av mitralventilen: sätet kring ventilen stärks med ringen. Således återställs det.
 3. Drift på ventilen eller nära ventilen. Så återställ stängningarna, inte kapabel att fullfjädrad stängning.

Byte av ventilen är endast nödvändig om problemet inte kan åtgärdas med en annan metod. Det finns ett par alternativ för denna operation.

 1. En operation av en öppen typ. Ventilen kan installeras antingen mekaniskt eller biologiskt. Den första är longevous, men risken för blodpropp är stor. I detta fall behöver patienten oändlig behandling, där han hela tiden måste ta antikoagulantia. Detta minskar sannolikheten för hjärtattacker och stroke. Den biologiska ventilen är naturligare, men den kan behöva bytas ut.
 2. Transkateterbyte, där en ny ventil sätts in med en kateter.

Det är omöjligt att själv bestämma bullret. Patienten kan inte höra dem. Men om detta symptom redan har manifesterat, måste det finnas andra, mer uttalade och karakteristiska för hjärtsjukdomar. Dessa inkluderar en snabb puls, högt blodtryck, andfåddhet, kronisk trötthet, etc. Tyvärr ignorerar många människor dessa tecken på patologier, även om deras hälsa och liv beror på behandlingens hastighet. Eventuella manifestationer som är förknippade med ett brott i hjärt-kärlsystemet bör orsaka oro hos människor. Först efter full diagnos kan diagnostiseras och rationell behandling föreskrivs.