Huvud / Diagnostik

Sinusarytmi

Sinusarytmi - Ett slags brott mot hjärtritmen associerad med både morfologiska förändringar i myokardiums struktur och med patologin för det ledande systemets funktion. Villkoret för sinusarytmi hotar inte livet, men patologiska förändringar i regelbundenheten hos hjärtmusklerna kan leda till allvarliga förändringar i myokardiet.

Allmän information

Bildandet av en normal hjärtpuls uppträder i sinusnoden. Det koncentrerar celler som har förmåga att genomföra en elektrisk impuls. Efter bildandet av primärsignalen sänds den genom Purkinje fibersystemet, som ligger i hjärtans vägg.

Med normal impulsöverföring sker en jämn sammandragning av hjärtmuskeln med jämna mellanrum. Det är värt att notera att det ledande systemet också kontrollerar sekventiell sammandragning av muskelfibrerna i ventriklerna och atrierna.

Med patologi av det ledande systemets funktion Det kan finnas oegentligheter i rytmen. Detta kan utlösas av överträdelser av central reglering, liksom effekterna av läkemedel.

Tidig diagnos gör det möjligt för kardiologen att lägga den påstådda diagnosen och förskriva den korrekta behandlingen. Behandlingsregimen bestäms individuellt för att säkerställa en snabb återhämtning av patienten och förhindra förekomst av biverkningar från behandling och allvarliga komplikationer orsakade av sinusarytmi.

klassificering

Rytmiska övergrepp i sinusarytmi kan präglas av en ökning, en minskning eller ett normalt antal hjärtslag per minut. Enligt detta utmärks formerna av patologi:

 • sinus takykardi (pulsfrekvensen är mer än 80 slag per minut);
 • sinus bradykardi (pulsfrekvens mindre än 55 slag per minut);
 • oregelbunden sinusarytmi, som är associerad med patologin för signalöverföringshastigheten.

Olika typer av arytmi föreslår olika behandlingsformer och dosering av droger.

skäl

Det finns flera grupper av etiologiska faktorer som orsakar sinusarytmi. Dessa inkluderar:

 • Cardiac. I denna grupp är det värt att notera kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kardiomyopati, myokardit och hjärtfel.
 • Noncardia. Denna grupp innefattar neurogena, hypoxiska och endokrina faktorer: diabetes, binjur och sköldkörtelkirurgi.
 • Läkemedel. Intaget av vissa läkemedel (hjärtglykosider, antiarytmika, diuretika) kan orsaka rytmförstörningar.
 • Elektrolyt. Byte av elektrolytbalans orsakar arytmi.
 • Toxic. Arytmi kan utlösas av missbruk av alkohol och rökning.
 • Idiopatisk arytmi diagnostiseras om orsaken till patologin inte detekteras.

Dessutom kan arytmiens fysiologiska karaktär avslöjas. Det uppstår när:

 • ändra kroppens position;
 • graviditet;
 • stress, skräck
 • överdriven fysisk ansträngning
 • Planerad fysisk aktivitet under professionell sport.

Förutom de ovan nämnda skäl, kan sinusarytmi provocera anemi och feber, sinusknutan syndrom, myokardial hypoxi och hypotermi.

Oavsett arten av den etiologiska faktorn kommer tidig diagnos av patologi att förhindra dess progression och utvecklingen av allvarliga komplikationer. Terapeutiska åtgärder när de första symtomen och bekräfta diagnosen bör omfatta inte bara medicinsk behandling, men också korrigering av den dagliga rutinen, kost, eliminering av skadliga produkter, användning av vitaminer och immunmodulerande medel, samt uppsägning av effekterna av stressfaktorer.

symptom

Kliniska manifestationer av patologi är associerade med typen av rytmstörningar och hjärtfrekvens. För takykardi är karakteristisk:

 • en känsla av ökad hjärtslag
 • en känsla av pulserande genom hela kroppen, speciellt känd i templen och buken;
 • andfåddhet;
 • smärta i bröstet, provocerat av angina

De karakteristiska symptomen på bradykardi är:

 • känsla av hjärtmuskulär fading;
 • yrsel;
 • kyla, domningar i händer och fötter;
 • andfåddhet.

Patologiens utpräglade natur kan framkalla allvarligare symptom, patienten kan förlora medvetandet.

Med oregelbunden sinusarytmi observeras symtom som liknar extrasystol. Patienter klagar över känsla av plötsliga pulsstörningar och brå sammandragningar.

Symptomen på sinusarytmi beror helt på den övervägande typen av hjärtfrekvensavvikelser. Fara representerar något tillstånd - både en minskning och en ökning i pulsfrekvensen kan utlösa patologins progression och förekomsten av allvarliga komplikationer. Därför när de första symptomen på patologi uppträder Du bör se en läkare.

Kardiologen kommer att tilldela en serie studier för att bekräfta den påstådda diagnosen. Detta gör att du kan välja rätt taktik för att hantera patienten, bestämmer hur läkemedelsbehandling ska gå och rekommendationer för livsstilsförändringar.

diagnostik

Läkaren gör diagnosen baserat på anamnesdata och undersökningsresultat samt kliniska och laboratorieundersökningar.

Det ledande diagnostiska verktyget är elektrokardiografi. Det innebär att man använder vanliga och atypiska ledningar. Holter-övervakning är också ofta föreskriven, vilket möjliggör inspelning av alla episoder av rytmförstöring, vilket är särskilt viktigt vid paroxysmal sinusarytmi. Om det finns några tvivel om att läkaren, för att klargöra diagnosen, är det möjligt att genomföra en transesofageal elektrokardiografi.

Som ytterligare diagnostiska metoder utförs:

 • ekokardiografi;
 • koronar angiografi;
 • magnetisk resonansavbildning;
 • elektrofysiologisk diagnostik;
 • ultraljudsundersökning av binjur och sköldkörteln;
 • ortostatiskt test.

I varje fall bör läkaren utse biokemiska blod- och urintester som kommer att etablera och bekräfta några av de etiologiska faktorerna i utvecklingen av sinusarytmi.

Studien av hormonstatusen samt ultraljudsundersökningen av det endokrina systemet kommer att tillåta att avslöja den hormonella etiologiska faktorn, dvs diagnostisera arytmi, som uppstod som ett resultat av hypo- eller hypertyroidism, binjurarna, liksom sjukdomar i hypotalamus-hypofys systemet.

Andra typer av forskning tillsammans hjälper läkaren att korrekt diagnostisera och bestämma terapeutiska taktiken.

Kompetent behandling är nyckeln till snabb återhämtning, och efterföljande förebyggande åtgärder kommer att bidra till att förebygga återfall av patologi.

behandling

Korrekt behandling kan ordineras av en kardiolog. För att göra detta utför han ett antal diagnostiska förfaranden, fastställer etiologiska faktorer som provocerade patologi. Först efter detta kan specialisten ordinera en effektiv behandling.

Inte alla fall av sinusarytmi kräver behandling. Terapi är inte föreskriven om det inte finns några kränkningar av hemodynamik, signifikanta abnormaliteter hos puls från normen, och även vid förekomstens fysiologiska karaktär.

Terapi riktar sig till korrigering av provokationsfaktorn och eliminering av en symptomatisk bild av sjukdomen. I vissa fall utnämnandet av antiarytmika, antihypertensiva läkemedel, järnpreparat eller hormonbytebehandling.

Kardiotropa läkemedel, vilka utses i ett antal fall, påverkar sinusnodens receptormekanismer. Ibland kan radiofrekvensablation, dvs "utbränd" patologiska vägar, vara nödvändig.

medicinering får endast ordineras av en kvalificerad kardiolog. Alla grupper av läkemedel för korrigering av arytmi har ett antal kontraindikationer och biverkningar, så det är bara en erfaren läkare som kan avgöra hur lämplig deras tillämpning är i varje enskilt fall.

förebyggande

Förebyggande åtgärder för att förebygga arytmi innefattar:

 • korrekt arbetssätt och vila;
 • rätt diet;
 • mottagning av vitaminer;
 • förebyggande av stressiga situationer
 • avslag på dåliga vanor
 • korrekt medicinering;
 • tidig övervakning av laboratorieindikatorer
 • diagnostik och terapi av provokerande sjukdomar;
 • adress till kardiologen vid förekomsten av de första tecknen.

En uppsättning förebyggande åtgärder kan förebygga utvecklingen av patologi, förekomst av återfall och komplikationer.

utsikterna

Gynnsam med hänsyn till terapeutiska och förebyggande åtgärder. Patologi endast i sällsynta fall kan leda till utveckling av allvarliga komplikationer. Försök dock inte försumma de diagnostiska och terapeutiska metoderna, såväl som rätt dag och nutrition.

Rinnande fall av sinusarytmi kan provocera allvarliga kardiovaskulära patologier på grund av persistenta hemodynamiska störningar. Detta kan leda till utveckling av allvarliga patologier, upp till hjärtattacker och stroke. Därför kommer tydlig diagnos och kompetent behandling fram och hjälper till att förhindra ett ogynnsamt resultat av sjukdomen.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Endokardit är en patologisk process av bakteriellt ursprung som utvecklas i det inre hjärtmembranet. I regel är endokardiell infektionssjukdom sekundär.

Sinus arytmi i hjärtat: vad är det, symptom, behandling, möjliga komplikationer

Från denna artikel kommer du att lära dig: hur och av vilken anledning utvecklar sinusarytmi, och vilka symtom är typiska för det. Hur man behandlar patologi, och vad man ska göra för att förhindra arytmi.

Sinusarytmi är en förändring i intervallets längd mellan sammandragningar i hjärtat, som härrör från en störning i uppförandet eller genereringen av elektriska impulser i myokardiet (i hjärtens muskelsystem). Hjärtans rytm kan vara som vanligt (60-90 slag per minut) och störs: om hjärtatslaget är mer än 90 slag per minut - prata om sinus takykardi, om mindre än 50 - om sinus bradykardi. Arytmier kan ha en annan art, orsaker och svårighetsgrad.

Problemet kan adresseras till terapeuten, men behandlingen av denna sjukdom kan, beroende på orsaken, vara en kardiolog, en neurolog eller till och med en psykoterapeut.

Mekanismen för arytmi

I hjärtväggen finns en sinusnod, som är källan till elektriska impulser, vilket ger en minskning av myokard-hjärtmuskelsystemet. Efter generationen sänds impulsen genom fibrerna till varje organets muskelcell, vilket resulterar i att de sammandrags.

Denna process sker vid vissa (lika) intervall och har normalt en frekvens på 60-90 slag per minut. Det är denna impuls som säkerställer en enhetlig, konsekvent och konsekvent minskning av ventriklarna och atrierna.

När, som en följd av ogynnsamma faktorer, störningen av hjärtens ledningssystem störs, uppträder arytmi - ett brott mot rytmen av sammandragningar i hjärtat (det kan vara av olika svårighetsgrad).

Orsaker till sjukdom

Sinusarytmi kan förekomma i tre grupper av orsaker.

1. Externa skadliga faktorer

Denna stress, tar medicinering, röker, dricker.

Konstant stress och dåliga vanor kan leda till en irreversibel form av hjärtrytmstörning som kvarstår även efter att orsakerna har eliminerats.

Under påverkan av yttre faktorer kan sinusarytmi förekomma

2. Fysiologiska förhållanden i kroppen

Graviditet, hormonella förändringar i tonåren.

Vid fysiologiska förändringar av en organism övergår processen självständigt, det vill säga det är reversibel.

3. Sjukdomar

Dessa är vanliga orsaker till sinusarytmi. Exempel på patologier:

 • vegetativ-vaskulär dystoni,
 • hjärtsvikt,
 • hypertoni,
 • ischemisk sjukdom,
 • astma,
 • myokardinfarkt,
 • myokardit,
 • kardiomyopati.

Vid arytmi på grund av sjukdomar passerar den efter terapeutisk behandling.

Symptom på arytmi

Symptom på sinusarytmi beror på graden av dess svårighetsgrad och frekvens av sammandragningar. Om sjukdomen är mild eller måttlig, kan symtomatologin vara frånvarande.

Symptom vid allvarlig hjärtrytmstörning:

Vad är farlig patologi?

Om arytmi orsakas av allvarliga skador på hjärtat och andra organ kan otydlig behandling leda till allvarliga konsekvenser. Dessa är:

 • bildning av trombi;
 • ischemisk stroke;
 • kränkningar av blodtillförseln till hjärnan;
 • andningssvårigheter, lungödem;
 • svimning;
 • utveckling av hjärtsvikt
 • förmaksflimmer
 • hjärtstopp.

För att förhindra utveckling av komplikationer kan endast förses med kompetent diagnos och snabb behandling.

Diagnos av arytmi

Diagnosen "sinusarytmi" är baserad på laboratorie- och maskinvarukontrolldata. Patienten måste donera blod och urin för allmän och biokemisk analys. Biokemi utförs när orsakerna till arytmi inte är associerade med hjärtskador.

För diagnostik är elektrokardiografi (EKG), eventuellt med fysisk ansträngning, obligatorisk.

Utför elektrokardiografi med träning

Om det behövs, ange ytterligare metoder:

 1. Bröst röntgen;
 2. ultraljud;
 3. MRI;
 4. koronar angiografi;
 5. elektrofysiologisk undersökning.

En informativ metod är den dagliga övervakningen av hjärtaktivitet enligt Holter. Denna studie ger möjlighet att bedöma hjärtats arbete vid olika stunder av en persons liv inom 24 timmar. För detta är sensorerna fästa vid patientens kropp, vars ledningar är lämpliga för den bärbara enheten. Den är liten i storlek, fastsatt i midjan och åtgärdar alla förändringar som uppstår i hjärtat under promenader, ätande eller medicinering, känslor, sömn och andra saker. Den erhållna data behandlas och diagnostiseras omedelbart eller tilldela diagnostiska procedurer.

Daglig övervakning av hjärtaktivitet av Holter

behandling

Sinusarytmi, som har en svag eller måttlig intensitet (det vill säga sällsynta och inte särskilt uttalade fall av hjärtfrekvensminskning under 60 eller över 90 slag per minut), kräver ingen specifik behandling.

Om orsaken till rytmförstöring är en hjärtsjukdom, är terapin riktad mot eliminering. I händelse av en arytmi eller neurologisk eller psykologisk art måste förebyggande åtgärder vidtas. Med en stabil form kan du söka hjälp från en neurolog eller en psykoterapeut.

Långvarig och intensiv sinusarytmi (med dagliga upprepade attacker under lång tid) leder till komplikationer, så den här typen av brott kräver behandling:

 1. läkemedel (de vanligaste behandlingsmetoderna);
 2. sjukgymnastik;
 3. installation av en pacemaker (med bradykardi);

 • cryoablation eller radiofrekvensablation av ledande fibrer (med takykardi) är förfaranden som syftar till att förstöra strukturer som orsakar patologi genom att införa en kateter och utsätta dem för kyla eller radiofrekvenser.
 • medicinering

  Läkemedel ordineras av den behandlande läkaren efter att ha bestämt typen av brott.

  • När arytmi orsakad av stressiga situationer, visar intaget av glycin, novopassita, tinkturer av motherwort eller valerian, liksom neuroleptika.
  • I andra fall kan kalium- eller natriumkanalblockerare eller beta-blockerare ordineras.
  • Dessutom rekommenderas multivitaminpreparat och fytoterapi (återställande).

  sjukgymnastik

  De fysiska metoderna för arytmibehandling beror också på dess typ och intensitet.

  Visad: reflexbehandling, vattenprocedurer, magnetiska och laser effekter.

  Använd inte procedurer relaterade till det elektriska fältet.

  Metoder för fysioterapi för sinusarytmi

  Kirurgiska behandlingsmetoder

  Om sinusarytmi i hjärtat förvärvar en beständig karaktär, hotande hälsa, använd minimalt invasiva behandlingsmetoder.

  Med bradykardi implanteras pacemakern. Under en signifikant minskning av frekvensen av sammandragningar av hjärtmuskeln (under 50) genererar miniatyrapparaten under nyckelbenet en elektrisk impuls och skickar den till myokardiet.

  Takykardi behandlas med radiofrekvensablation (vävnadsdestruktion) eller genom cryoablation av hjärtens ledningssystem. Ablation - destruktion av vävnader genom exponering för radiofrekvensvågor eller kyla. Det handlar om att söka efter strukturer som är ansvariga för den patologiska generationen av puls och dess ledning längs hjärtat och deras förstörelse.

  Radiofrekvensablation av hjärtat

  Profylax av sinusarytmi

  För att förhindra att arytmi uppträder är det nödvändigt att följa vissa rekommendationer:

  • Gränsa i kosten av feta och söta rätter, kaffe, starkt te;
  • öka stressmotståndet (yoga, härdning);
  • få tillräckligt med sömn (minst 8 timmar);
  • sluta röka och alkohol
  • följ kroppsvikt
  • mät regelbundet blodtrycket
  • snabb tillgång till specialist även vid mindre kränkningar av hjärtaktivitet.

  Med sinusarytmi kan du gå in för sport. När det gäller riktningen är det bäst att konsultera en läkare. Rekommenderar vanligtvis inte för aktiva aktiviteter, som att springa eller cykla.

  Generellt är prognosen gynnsam eftersom de flesta fall (särskilt i kombination med läkande och profylaktiska åtgärder) passerar sinusarytmi. Vissa svåra former kräver emellertid konstant (till slutet av livet) mottagande av underhållsdroger. Bara i tid har vänt sig till doktorn, kan du stoppa utvecklingen av patologi. Lyssna på ditt hjärta, ta hand om det och vara frisk!

  Behandling - hjärnans arytmi i hjärtat

  Metoder för behandling med folkmedicin

  Inledning. Hjärtat är inte för ingenting som kallas en motor i människokroppen. Medan denna motor fungerar lever en person. Så fort motorn biter, finns det hälsoproblem och till och med ett hot mot människans liv. Bland de vanligaste orsakerna till döden rankas hjärtsjukdomar först. När allt är hjärtat är det centrala organet i människans cirkulationssystem och genom sitt konstanta och korrekta arbete går blod genom blodkärlen och levererar till alla organer syre och näringsämnen.

  Hjärtat är ett oberoende organ, det lyder inte i hjärnan. Hjärtat har sitt eget kontrollcenter - en sinusnod som ser ut som ett kluster av nervceller i den högra atriella väggen. Det är i sinusnoden att excitationen är född, vilken i form av impulser går till resten av hjärtat. Dessa pulser registreras under EKG och karakteriserar det mänskliga hjärtets tillstånd.

  Hjärtkontraktioner varierar normalt från sextio till hundra slag per minut. Ett sådant idealiskt alternativ kallas en normal sinusrytm, och det kan vara och borde även vara oregelbundet i norm. När allt är om hjärtat arbetar för tydligt (till exempel exakt sjuttio slag per minut), handlar det om att det är uttömt (det här är typiskt för ischemisk hjärtsjukdom eller hjärtsvikt).

  Hjärtat är det organ som förser människokroppen med blod på grund av konstant och vaksamt arbete: det slår och kontrakterar, flyttar den röda vätskan över hela kroppen. Varje reduktion orsakar en impuls under samma tidsintervall. När tidsintervallet blir ojämnt kan du prata om arytmi - kränkning av hjärtrytmen.

  Typer av sinusarytmi

  Bland typerna av sinusarytmi isoleras takyarytmi eller sinus takykardi; bradyarytmi eller sinus bradykardi; arytmi.
  Under agitation eller stress kan hjärtattacker öka till mer än ett hundra (då tala om sinus takykardi) eller sakta ner i vila eller i sömnen till mindre än sextio (detta är en sinus bradykardi). Visst är takykardi och bradykardi inte alltid patologiska. Till exempel, för idrottare, dansare, äldre människor, sänkning av hjärtfrekvensen i vila är normen.

  Du kan prata om takyarytmier när hjärtat slår i vila och slår ofta. Bland de främsta orsakerna till sinus takykardi är sjukdomar i sköldkörteln och cirkulationssystemet. Risken för takyarytmi är att den kan provocera hjärt-kärlsjukdom eller hjärtinfarkt.

  Med bradyarytmi försvagas pulsfrekvensen. Provoke myokardit, svagt sinusnodssyndrom, svält, endokrina sjukdomar.
  Med extrasystolen är hjärtmuskeln eller den separata delen, till exempel ventrikel eller atrium, kontrakt tidigare än nödvändigt. I hjärtat av sjukdomen är känslomässiga störningar, myokardisk skada, kaliumbrist i blodet, rökning, missbruk av starkt kaffe eller te. I regel går sjukdomen med förbättring av näring och avslag på dåliga vanor. Bland symptomen av denna typ av arytmi är de: hjärtat verkar frysa, plötsliga hjärtslag, en känsla av ångest, ett tillstånd av brist på luft.

  Orsaker till arytmi

  Arytmi kan verka både som en slumpmässig episod och som en allvarlig sjukdom eller ett av dess symptom. Orsaken till hjärtrytmstörningar kan vara hypertoni, ischemisk hjärtsjukdom, hjärtsvikt. I vissa fall förblir orsaken till arytmi oförklarlig.

  Anatomiskt orsakar sinusarytmi som i sinusknutan (den som leder ställer rytmen av hjärtat) har en stimulerande eller hämmande effekten av de olika länkarna i nervsystemet. Överträdelse av sinusrytmen föreslår att i hjärtat kan det finnas blockader eller det finns en arytmi. Om hjärtat slår mindre än femtio eller mer än nittio slag per minut, behöver du se en läkare. Men det är viktigt att veta att det finns andningsegenskaper där hjärtat kan slå snabbare eller långsammare. Denna process är typisk för ungdomar och är inte avvikelse från normen. Detta är den så kallade fysiologiska arytmen; Det är lätt att bestämma i processen med elektrokardiogrammet, hålla andan: i så fall försvinner en sådan arytmi.

  Kan framkalla arytmi faktorer: infektion, stress, trötthet, anemi, leversjukdomar, diabetes, sköldkörtelsjukdom, narkotikamissbruk, alkohol, rökning, missbruk av starkt kaffe, fetma, förstoppning, åtsittande kläder. Hos kvinnor kan orsaken till arytmi vara premenstruellt syndrom. Hans roll spelas av ärftlighet, ålderdom och missbruk av vissa läkemedel. Ofta är sinusarytmi provocerad av brist på kalium, magnesium och kalcium i blodet. Med ett sådant misslyckande finns det överträdelser av hjärtets kontraktile funktion, vilket orsakar arytmi och i avsaknad av korrekt uppmärksamhet och behandling - hjärtsvikt.

  Symptom på arytmi

  Det är viktigt att veta att ofta arytmi är asymptomatisk. Vid det första skedet av sjukdomsutvecklingen är det ofta ett sådant symptom som frånvaron av ökad hjärtfrekvens under träning. Det finns tecken på sådana sjukdomar: känsla för snabb eller långsam hjärtrytm, svår svaghet, trötthet, mörkfärgning av ögonen, bröstsmärtor, svår andnöd, svimning eller semiconscious tillstånd. Även om dessa symptom är typiska för starka känslor eller känslor av ångest, stress (i detta fall en arytmi talar inte), bör sådana displayer varna och få träffa en läkare.

  För diagnostik av sjukdomen på sjukhuset, kommer ett elektrokardiogram att ordineras, vilket kommer att avslöja närvaron och typen av arytmi; Om det behövs kan du göra ultraljud i hjärtat och studera hjärtfrekvensen inom en dag.

  Behandling av arytmi med folkmekanismer

  Valet av metoden för arytmierapi beror på sjukdommens art och dess grad. Detta kan vara utnämning av tabletter eller pacemakers, med en komplex samtidig sjukdom kommer att kräva implantation av en hjärt defibrillator.

  I allmänhet kräver sinusarytmi själv sällan behandling. I undantagsfall kan tilldelas lugnande medel (valeriana, Hjärt, Percy, New Pass Corvalol) eller (för en mer allvarlig manifestationer sjukdom) lugnande - Relium, medazepam, Diazepeks, elenium.

  Hjälp vid behandling av sjukdomen kommer också att samlas in från olika örter. Speciellt relevant fytoterapi för de patienter som är kontraindicerade i vissa läkemedel. Det bör också komma ihåg att specialistkonsultation fortfarande är nödvändigt för att bestämma förekomst av arytmi och dess utseende.

  Sinusarytmi: orsaker, symptom och behandling

  Konstant trötthet och frekvent vistelse i stressiga situationer ökar belastningen på hjärtmuskeln, vilket leder till funktionsfel i sitt arbete. Sinusarytmi anses vara den vanligaste konsekvensen av dessa faktorer. Det kan vara av olika former och strömmar, men det leder inte till stor skada på kroppen. Ett undantag är de misslyckade typerna av fel som kan orsaka komplikationer utan snabb åtgärd. Kardiologen är engagerad i behandling av denna typ av hjärtrytmförstöring. Han måste genomföra en omfattande diagnos för att identifiera orsaksfaktorn och upprätta en terapiregim.

  definition

  Sinus arytmi i hjärtat orsakas av störningen av den naturliga pacemakern (sinusnod), vilket innebär att du kan lära dig genom att förstå organets anatomiska egenskaper. Följande information kommer att hjälpa till i detta:

  • en signal framträder i sinusnoden, vilket orsakar atriell sammandragning
  • impulsen går in i den atrioventrikulära noden och bunten av hans;
  • når Purkinje-fibrerna, orsakar signalen en sammandragning av ventriklarna.

  Om impulsen som skickas är för svag eller för uttalad uppträder störningar. Ibland är de en följd av blockaden, till exempel skada på en av Hans ben. Den senare faktorn kan kombineras med farligare typer av oregelbundna hjärtslag.

  Sinusarytmi som härrör från excitering av öppenheten hos myokardiet, populärt kallas sinusformad, sinus och sinus. De tilldelas kod ICD-10 revision I49. Beskrivningen säger att sådana typer av fel hör till gruppen "andra sjukdomar i hjärtrytmen".

  Typ av misslyckande


  För att förstå vad sinusarytmi är, är det inte bara möjligt att utveckla mekanismen, men också genom frekvensen av hjärtkollisioner (HR). Med detta kriterium är det uppdelat i följande typer:

  • Takykardi anses vara den vanligaste formen av arytmi, som uppträder med en snabb puls upp till 90 slag per minut och högre. På grund av det fyller hjärtmuskeln inte ordentligt med blod, vilket leder till allvarliga sjukdomar i hemodynamik (blodflöde). Utvecklingen av en sådan arytmi betyder ofta en störning i sköldkörteln. Under ungdomstiden uppträder det på grund av hormonutbrott och vegetarisk dystoni. Hos vuxna är takykardi mer associerad med hjärnans stress och patologi.
  • Bradykardi kännetecknas av en minskning av hjärtfrekvensen till 60 eller lägre. Om det uppträder måttligt, är det en arytmi som orsakas av strikta dieter eller fastande. Minskning av hjärtfrekvensen till 40 slag per minut och nedan, sannolikt indikerar förekomsten av hjärtpatologier, störningar i det endokrina systemet och de negativa effekterna av vissa läkemedel. Den lanserade formen av felfunktion har en dålig effekt på hemodynamik och kan leda till förlust av medvetande och hjärtstillestånd.
  • Extrasystolia manifesteras av för tidig sammandragning. Karaktäriserad av arytmi för personer som ständigt är i stressiga situationer, missbrukar skadliga vanor och har hjärtkärl. Vid attacken är det brist på luft, panikattack och hjärtslag.
  • Respiratorisk sinusarytmi (fysiologisk) manifesteras inte av allvarliga abnormiteter. Det kännetecknas av en ökning av frekvensen av sammandragningar på inspiration och minskning av utandning. Diagnostisera problemet oftare hos barn än hos vuxna, speciellt om en tonåring lider av vegetarisk dystoni. Specialhjälp krävs endast i sällsynta fall, till exempel, i kombination med andra typer av hjärtslagsfel.

  Arrytmi, orsakad av andra patologier, kan vara av något slag (takykardi, bradykardi, extrasystol). Det är farligast och kan leda till allvarliga komplikationer.

  Arrytmi hos barn

  Små störningar i rytmen är karakteristiska för aktiva barn. De har inte mycket effekt och manifesterar sig inte själva. För att lösa problemet är det tillräckligt att låta barnet vila och skydda honom mot stress.

  Den välkända barnläkaren Eugene Olegovich Komarovsky anser identifieringen av en mild form av sinusarytmi hos ett barn ganska naturligt. Enligt honom skulle det vara konstigt att inte träffa henne vid den tiden. Barnets kropp är ännu inte helt formad, så det kan inte svara tillräckligt på externa faktorer. Drogbehandling krävs endast i svåra fall, då en allvarlig form av sinusarytmi diagnostiseras eller kombineras med andra typer av funktionsstörningar.

  Stages of

  Sinusarytmi utvecklas i steg, beroende på orsaksfaktorn. Du kan se sina steg nedan:

  • Faktum är att den måttliga formen inte manifesterar sig alls. För många är det bara en enskild funktion. Hos äldre anses detta stadium inte som ett fel i hjärtats arbete. Hos ungdomar är dess förekomst förenad med hormonell aktivitet. Experter rekommenderar att man genomgår en undersökning för att utesluta den organiska naturen av utvecklingen.
  • Arrhythmi i 1: a graden är inte alltid uppenbar. Dess symtom uttalas inte och passerar snabbt. Patienten känner inte mycket obehag, men ibland märker han hur snabbt hjärtat slår och saktar under andningen. Idrottare, ungdomar och folk i högre ålder är notoriska. Specialhjälp är nödvändig om attacker (paroxysmer) åtföljs av förlust av medvetande.
  • Fel i rytmen i 2: a graden kan kombineras med hjärtsjukdom och manifesteras i en uttalad klinisk bild. Anfallet äger inte rum omedelbart och varar ofta flera timmar. Patienten känner växande svaghet, blir snabbt trött och lider av andfåddhet. Det är lämpligt att starta behandlingen så snart som möjligt.
  • Arrhythmier av 3: e graden präglas av uttalad symtomatologi. Patienten måste undersökas fullständigt, i tid för att få tid att hitta orsaken till felet och eliminera det. Risken att utveckla olika komplikationer i samband med nedsatt hemodynamik är extremt hög.

  komplikationer

  Fel i hemodynamik, orsakad av en överträdelse av frekvensen av sammandragningar, framkallar dysfunktionen hos inre organ och utvecklingen av andra patologiska processer. Förstå vad en sinus typ av hjärtarytmi är farlig, enligt följande lista med komplikationer:

  • förlust av medvetande
  • hjärtstopp
  • utseendet av trombi;
  • nedsatt andning
  • stroke;
  • lungödem;
  • förmaksflimmer (förmaksflimmer);
  • hjärtsvikt.


  Undvik utveckling av komplikationer med snabb diagnos. Med fokus på resultaten kommer doktorn att göra en effektiv behandling.

  Orsaker till utveckling

  Olika faktorer kan påverka sinusnoden. De viktigaste av dessa är sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Deras lista anges nedan:

  • Felaktigheter i hjärtmuskeln är anomalier i sin struktur. De leder till utseendet av olika former av kardiomyopatier, på grund av vilka det finns fel i ledarsystemet. Excitationspulsen kan inte fullständigt förökas genom myokardiet, vilket orsakar arytmier.
  • Hjärtskemi orsakad av brist på mat går först bland alla sjukdomar som orsakar hjärtsvikt. Den andra följs av ett hjärtinfarkt och den karakteristiska kardiosklerosen.
  • Inflammatoriska sjukdomar i hjärtmuskeln lämnar efter ärr. De består av en bindväv som inte kan överföra impulser, vilket leder till utvecklingen av arytmi.

  Negativt påverka sinusnoden hos inre organens sjukdom:

  • Med thyrotoxikos ökar produktionen av sköldkörtelhormoner, vilket negativt påverkar kardiovaskulärsystemet. Sjukdomen manifesteras på grund av autoimmuna misslyckanden och utvecklingen av nodular goiter.
  • Utvecklingen av en tumör i binjurarna (feokromocytom) framkallar en ökning av syntesen av adrenalin och noradarenalin. De accelererar hjärtfrekvensen och smalar blodkärlen.

  Dysfunktion i hjärtat provar ofta patologiska tillstånd. Deras lista är följande:

  • Anemi, som kännetecknas av en minskning av nivået av hemoglobin.
  • feberisk tillstånd
  • exponering för höga och låga temperaturer;
  • sjukdomar orsakade av infektioner;
  • en skarp förändring i kroppens position;
  • berusning orsakad av kemikalier eller alkohol.

  Vegetosvaskulär dystoni orsakar ofta sinusarytmi hos barn. För henne, den sympatiska avdelningens dominans över den parasympatiska eller vice versa. I det första fallet ökar hjärtfrekvensen och i det andra fallet saktar det sig.

  Klinisk bild

  Sinusarytmi hos barn och vuxna uppenbaras av följande symtom:

  • generell svaghet
  • huvudvärk;
  • minskad synskärpa;
  • förlust av medvetande
  • yrsel;
  • en känsla av hjärtklappning (avbrott, blekning);
  • pulsering i templen;
  • smärta och kompression av bröstet vid angreppstidpunkten
  • brist på luft.

  Hos spädbarn är tecken på funktionsstörning i hjärtrytmen vanligtvis följande:

  • slöhet eller överdriven excitabilitet
  • blåsning av den nasolabiala triangeln (cyanos);
  • andfåddhet, som uppstår även i frånvaro av fysisk aktivitet;
  • blanchering av huden;
  • frekvent regurgitation;
  • överdriven svettning
  • svag aptit
  • otillräcklig kroppsviktförstärkning.

  diagnostik

  Om du hittar tecken som är karakteristiska för arytmi, ska patienten konsultera en kardiolog. Specialisten kommer att intervjua och undersöka patienten för att ta reda på intressepunkterna och skicka dem till elektrokardiografin (EKG). Kärnan i undersökningen är att bedöma hjärtmuskeln och dess prestanda. Dechifiering av de erhållna resultaten kommer att tillåta att känna till felets form och dess svårighetsgrad.

  Under proceduren uppmanas patienten att ligga på soffan och applicera elektroder på bröstet och i extremiteterna. Elektrokardiogrammet är klart om 10-15 minuter. Under hela tiden registrerar enheten frekvensen för förkortningar och åtgärdar fel. De normala indexerna från sinusarytmi skiljer sig åt vid förkortning eller förlängning av R-R-intervaller. I det första fallet diagnostiseras hjärtklappningar, och i andra - saktas. De resulterande oscillationerna kan vara associerade med andningsfaserna. De är vanligtvis större än 0,15 sekunder.

  Kardiogrammet är ett tillförlitligt sätt att diagnostisera arytmi, men ibland räcker det inte. I så fall ska läkaren föreskriva följande undersökningar:

  • koronar angiografi;
  • daglig EKG-övervakning;
  • ultraljudsundersökning (ultraljud) av hjärtat;
  • EKG med fysisk aktivitet
  • röntgen i bröstet;
  • magnetisk resonansbilder.

  Behandlingskurs

  Sinusarytmi är ett symptom, inte en patologi, därför kan det inte helt botas, men det är möjligt att eliminera orsakssamband faktorer i tid. Behandlingstiden beror vanligtvis på svårighetsgraden av misslyckandet:

  • Om arytmi uppträder måttligt (attacker stör sjukdomen väldigt sällan) krävs ingen särskild behandling. Eliminering av misslyckandet baseras på principen om "mer vila, mindre stress", men du måste undersökas för att utesluta allvarliga patologiska processer.
  • I närvaro av hjärtsjukdom är kärnan i terapi att eliminera dem. Om det inte finns någon möjlighet att fullständigt bota patologin är det nödvändigt att stoppa dess manifestationer och lindra patientens tillstånd.
  • Neurologiska och psykologiska faktorer som orsakar funktionsfel i hjärtmuskulaturens arbete elimineras genom att man observerar förebyggande regler. Löpande former måste överlåtas till en neuropatolog eller psykoterapeut.

  Om oegentligheterna i hjärtans rytm visas dagligen och åtföljs av en tillräckligt ljus klinisk bild ökar risken för komplikationer. Behandlingsförloppet för ett sådant problem kan se ut så här:

  • drogterapi;
  • användning av folkmekanismer
  • fysioterapeutiska förfaranden;
  • kirurgisk ingrepp.

  Valet av metoder beror på hur allvarlig överträdelsen av hjärtans rytm och patientens tillstånd är. Läkare försöker stoppa endast på de första 3 poängen, undviker kirurgisk ingrepp. Att tillgripa endast vid behov.

  medicinering

  Läkemedel med mild lugnande effekt orsakar inte allvarlig slöhet och minskad reaktion. Tilldela dem för att minska hjärtfrekvensen, eliminera känslor av ångest och som ett sätt att bekämpa sömnlöshet. Följande läkemedel är mest efterfrågade:

  • "Altalex" är ett multifunktionellt läkemedel. På grund av den lugnande och spasmolytiska effekten bidrar läkemedlet till att stoppa symtomen på ett fel i hjärtritmen och lindra nervspänningen. Den är baserad på mint, salvia och lavendel. Med försiktighetsdryck följer "Altalex" under graviditet och amning (amning).
  • "Persen" har en lugnande och antispasmodisk effekt på grund av valerian, mint och melissa i sin komposition. Det verkar direkt på centrala nervsystemet, vilket minskar dess aktivitet. Patienten reagerar mindre på yttre stimuli och sover bättre. Vid långvarig användning kan problem med avföring utvecklas. Kontraindikerat läkemedel för barn under 3 år.
  • "Novo-Passit" är tillverkad av naturliga komponenter med lugnande effekt. För att förbättra effekten läggs anti-angst (anxiolytisk) botemedel (guaifenesin) till den. Läkemedlet lindrar väl nervspänningen och eliminerar därmed arytmi. Det rekommenderas inte att använda det för muskelsvaghet och barn under 12 år. I sällsynta fall orsakar Novo-Passit sedering, sömnighet, obehag i avföring, illamående fram till kräkningar och beslag.

  Om sinusarytmi orsakas av allvarliga fel i den psyko-emotionella bakgrunden, kommer läkaren att ge råd om lugnande medel. De bidrar till att lindra ångest och sänka hjärtfrekvensen. Denna grupp av läkemedel ordineras också i närvaro av intolerans mot antiarytmiska läkemedel. Följande lugnande medel är i hög efterfrågan:

  • "Diazepam" är ett medel för bensodiazepinserier för avlägsnande av ångest och anfall, vilket har en central muskelavslappande effekt. Läkemedlet är kontraindicerat under graviditet och amning såväl som om det finns nedsatt njur- eller leverinsufficiens. Med felaktigt utvalda doser eller intolerans av kompositionen kan det prova utseendet av muskelsvaghet, hallucinationer, allergier och kräkningar.
  • "Seduxen" är ett derivat av bensodiazepin. Det bidrar till att eliminera känslor av rädsla, ångest och panik. Mot bakgrund av en minskning av nervös excitabilitet stabiliseras hjärtmuskulaturens arbete. Det är bättre att inte använda medicinen under graviditeten och i närvaro av njure- och leverpatologier. Om du inte väljer dosen korrekt, är det misslyckanden i magtarmkanalen, illamående, allergiska manifestationer och avföring.
  • "Phenazepam" representerar också en grupp bensodiazepiner. Det påverkar vissa strukturer i hjärnan, vilket ger anxiolytisk och antikonvulsiv verkan. Läkemedlet är utmärkt för att avlägsna psykomotionell stress och känslor av rädsla. Det rekommenderas inte att använda det för muskelsvaghet, lever och njursjukdom och under graviditet. Om det inte är rätt att välja dosen är sannolikheten för magbesvär och utseendet av sömnighet hög.

  I närvaro av organisk skada på hjärtat, vilket orsakade arytmi, är det bättre att använda antiarytmiska läkemedel:

  • "Aymalin" avser blockerare av natriumkanaler. Läkemedlet används vid högt blodtryck i kombination med takykardi. På grund av effekten minskar trycket och excitabiliteten hos myokardiet. Det rekommenderas inte att applicera Aymalin om det finns allvarliga patologiska processer eller fokal inflammation i hjärtat. I sällsynta fall orsakar det illamående, generell svaghet och huvudvärk.
  • "Lidokain" är en lokalbedövning och en natriumblokkerare. Applicera det för att eliminera smärta och minska myocardiums excitabilitet, så att arytmieranfallet och dess karakteristiska symptom arresteras. Kontraindicerad medicinering för lever- och njursjukdom, samt under graviditet och amning. Ibland provocerar det ett illamående, ett depressivt tillstånd och stärker hjärtans blockad.

  Kombination av läkemedel med lugnande medel, anti-ångest och antiarytmisk effekt är önskvärt med läkemedel som innehåller ämnen som är nödvändiga för hjärtat och nervsystemet i normal funktion. De mest krävda tabletterna är:

  • "Panangin" innehåller en stor koncentration av kalium och magnesium. De upprätthåller intracellulär balans, minskar myokardisk syreförbrukning och hjärtfrekvens, vilket är efterfrågan på ischemi och hjärtarytmi. Det rekommenderas inte att använda läkemedlet för hyperkalemi och hypermagnesemi under första trimestern av graviditeten och i metabolisk acidos.
  • "Ascorutin" används för att mätta kroppen med rutin och askorbinsyra. På grund av deras effekt förbättras metaboliska processer, kärlen stärks och immuniteten ökar. Det är bättre att inte använda läkemedlet för barn under 3 år, under första kvartalet i graviditetsmånaden och med diabetes.

  Traditionell medicin

  Hemma kan du använda traditionell medicin för att bekämpa sinusarytmi. De har ett minimum antal kontraindikationer och biverkningar, varför en lång användningstid är tillåten. Följande recept är mest effektiva:

  • Kram saften från 1 citron och blanda med 200 g torkade aprikoser. Topp med 150 ml honung och täcka med 30 g rosiner och valnötkärnor. Blanda väl och stäng locket i flera timmar. Ta drogen efter att ha vaknat upp till 50 ml i 30 dagar.
  • Mala 200 gram valnötkärnor och blanda med 1 liter honung. Drick färdigt att använda 3 gånger om dagen för 20 ml. Stoppa kursen efter lindring.
  • Häll 2 koppar kokande vatten 50 gram hackad asparges. Sätt behållaren på elden och koka i 2-3 minuter. Ta sedan bort den från plattan och tillsätt ytterligare 50 g av huvudkomponenten. Buljongen blandas väl och lämnas för att infusera i minst 2 timmar. Drick 50 ml 3 gånger om dagen i 1 månad.
  • Skär noggrant 1 lök och blanda med det revade äpplet. Klar gruel ska konsumeras på morgonen och på kvällen inte mer än 4 veckor.

  Elektroimpulsbehandling

  Ibland, för att eliminera den utlösande arytmen krävs det att det genomgår elektropulsbehandling. I allmänhet används den när en kombination av flera typer av funktionsstörningar eller utvecklingen av komplikationer. Kärnan i denna metod är att sätta elektroder på bröstet och starta en elektrisk ström. Ett positivt resultat uppnås ganska ofta, men det är svårare att behålla det.

  Elektroimpulsbehandling utförs i medicinska institutioner, eftersom det kan krävas återupplivning. Efter avslutad procedur är patienten ordinerad underhållsbehandling bestående av antiarytmiska läkemedel ("Quinidin", "Cordarone"). Dess varaktighet varierar från 2-3 veckor till 2 månader.

  sjukgymnastik

  Fysioterapeutiska förfaranden väljs beroende på den primära faktorn, liksom typen och svårighetsgraden av arytmi. Följande metoder används huvudsakligen:

  • akupunktur;
  • vattenprocedurer;
  • magnetisk och laserterapi.

  Det rekommenderas inte för fysiologisk sinusarytmi att gå till procedurer relaterade till det elektriska fältet. Förskriv dem till den behandlande läkaren, med fokus på patientens tillstånd.

  Operativ ingripande

  Ibland förvärvar sinusarytmi en bestående karaktär. Om det inte går att stoppa det med läkemedel, används minimalt invasiva operationer. Beroende på felformen kan de vara enligt följande:

  • Med början av bradyarytmi är pacemakern övervägande implanterad. Den används i form av en artificiell pacemaker. Om hjärtfrekvensen sjunker under 40 slag per minut, skickar enheten signaler till myokardiet, vilket hjälper sinusnoden att utföra sina funktioner.
  • Takyarytmi, orsakad av bildandet av ektopisk foci, elimineras genom radiofrekvensablation. Kärnan i förfarandet är att införa en kateter i lårbenären och rikta den in i hjärtat. Efter att ha nått källan till falska signaler, är det cauterized. Patienten hålls under ytterligare ett par dagar under tillsyn för att bedöma effektiviteten av operationen och sedan släppas hem.

  Förebyggande åtgärder

  Profylax av sinusarytmi undviker förekomsten av återfall och påskyndar återhämtningsprocessen. Det räcker för en patient att följa sådana regler:

  • att utesluta från menyn fett, stekt och rökt mat;
  • mätta kosten med grönsaker, frukter och bär;
  • kött, fisk och sura mjölkprodukter att välja låg fetthalt;
  • begränsa saltintaget till 5 g per dag;
  • att vägra stark te, kraftingenjörer och kaffe;
  • Sova minst 7-8 timmar om dagen.
  • undvik stressiga situationer
  • överge dåliga vanor
  • följ vikten;
  • öka motståndskraft mot stress (yoga, härdning);
  • övervaka blodtryck och puls
  • följ alla rekommendationer från en specialist
  • helt undersökt en gång om året
  • Mer vila, ta pauser på jobbet.
  • årligen passera sanatorium behandling
  • att gå in för sport (springa, simma).

  Sinusarytmi har många sorter, men sällan provar allvarliga störningar i hemodynamiken. Ett undantag är en bruten hjärtslag på grund av organisk skada. Ett sådant problem utvecklas gradvis och kan leda till farliga komplikationer. För att undvika detta rekommenderas det att genomgå en fullständig undersökning för att fastställa orsaksfaktorn. Med fokus på resultaten kommer läkaren att rådgöra med effektiva behandlingsmetoder.

  Sinusarytmi

  Sinusarytmi - Detta är ett brott mot hjärtritningen, vilket resulterar i att brott mot frekvensen av sammandragningar och hjärtrytmen bryts. Med sinusarytmi förekommer inte hjärtkollisioner vid samma intervaller, men samtidigt upprätthålls koordinationen eller den korrekta sekvensen av hjärtkollisionen.

  I vissa fall kan sinusarytmi presenteras som ett fysiologiskt tillstånd, till exempel under andning eller efter att ha ätit, efter fysisk aktivitet och överfört stress. Med sinusarytmi kan en person inte märka absolut inga symptom på dess manifestation, eller de är svagt uttryckta.

  Sinusarytmi av orsaken

  För att förklara orsakerna till sinusarytmi identifieras flera grupper av störningar som orsakar det.

  Störningar i hjärtat är den främsta orsaken till allvarlig sinusarytmi. Ischemisk sjukdom är i första hand bland utvecklingsfaktorerna. Med denna sjukdom finns det inte tillräckligt med syre till hjärtmuskeln, vilket orsakar hypoxi, åtföljd av ett tydligt smärtssyndrom i hjärtat.

  Myokardinfarkt åtföljs också av allvarlig sinusarytmi. Därmed dödas en viss plats i hjärtmuskeln på grund av hypoxi följt av ärrbildning av platsen. Med hjärtsvikt observeras ett tillstånd där funktionen att pumpa blod i hjärtat bryts, vilket också åtföljs av hjärtrytmstörningar.

  Kardiomyopati manifesterar, förutom arytmi, strukturella förändringar i hjärtmuskeln. En viss roll spelas av förvärvade eller medfödda missbildningar av hjärtat; myokardit (inflammatoriska processer i hjärtmuskeln).

  Också orsakerna till sinusarytmi kan vara tillstånd som inte är relaterade till det kardiovaskulära systemet. Så, med vegetativ-vaskulär dystoni finns det en neurogen karaktär av sinusarytmi. Det bör noteras att om nerverna störs är sinusarytmi vanligtvis mild. Med bronkit eller astma finns det en viss hypokalisk dysfunktion, där sinusarytmi också kan förekomma. Också av orsaker till icke-hjärtat karaktär vid förekomsten av sinusarytmi i hjärtat är: diabetes, störningar i sköldkörteln, binjurssjukdomar.

  Med användning av vissa mediciner kan reversibel sinusarytmi utvecklas. Detta händer ofta efter användning av droger som stimulerar hjärtets arbete (glykosider). droger som påverkar hjärtslagets rytm (antiarytmiska ämnen); diuretika. Användningen av alkoholhaltiga drycker och rökning orsakar oegentligheter i hjärtat, vanligtvis blir sådana överträdelser irreversibla och även efter att ha slutat röka eller dricker alkohol, fortsätter arytmen, men har en svag karaktär.

  Sinusarytmi hos gravida kvinnor utvecklas med tanke på fysiologiska egenskaper och passerar självständigt efter barnets födelse. Detta beror på en ökning av blodvolymen och ökad stress på hjärtat.

  Sinusarytmi hos ungdomar observeras under puberteten på grund av den ökade funktionen hos hormonproducerande organ (binjurar, könsorgan, sköldkörteln). En sådan arytmi passerar sig själv efter pubertets slut.

  Sinus arytmi symptom

  Den normala pulsen av hjärtkollision börjar sin bildning i sinusnoden. Denna nod är en grupp av specifika celler som ligger i hjärtväggen och producerar en elektrisk impuls. Efter detta flyter denna puls genom fibrerna i hjärtväggen, som kallas hjärtens ledande system. Ett sådant system avviker i ett stort antal fibrer, varav de minsta har sin slut i varje muskelfiber i hjärtväggen. Som ett resultat, vid fysiologiskt hjärtpuls uppträder hjärtmuskeln fungerar rytmiskt och smidigt, dvs reduktion utförs genom lika tidsintervall med dess optimala hastighet av ca 60-90 slag / min.

  Det är värt att notera att det ledande systemet är ansvarigt för korrekt funktion och konsistens av sammandragningar av ventriklarna och atrierna. Om det finns vissa överträdelser i detta system, medför det först och främst hjärtsjukdomar, och som en följd av detta, sinusarrytmi i hjärtat.

  Sinusarytmi verkar vara en mängd olika symtom beroende på frekvensen av sammandragningar i hjärtmuskeln. Med ökad frekvens av sammandragningar finns det: andfåddhet, en känsla av brist på syre, en känsla av pulsering i templen och i hjärtat, smärta bakom bröstbenet eller kvar i bröstet. Med en minskning av frekvensen av sammandragningar är svaghet, huvudvärk, yrsel noterad.

  Allvarlig sinusarytmi åtföljs av ett brott mot blodtillförseln till hjärnan, vilket kan leda till förlust av medvetande. Måttlig sinusarytmi har inga signifikanta symtom.

  Diagnos av sinusarytmi är etablerad utifrån patientklagomål och undersökningsdata. Utför elektrokardiografi, med hjälp av vilken detekterar förändringar i hjärtfrekvensen. Holter övervakning används också - proderura, som består i att ha på sig en liten EKG-typ apparat för patienter inom 24 timmar. När bär Holter poster haft en dagbok, som omfattar per diem patientens åtgärder (äta, gå i trappor, lyfta vikter, gå till sängs och vakna upp från den, den känslomässiga svängningar, etc.). Efter avlägsnandet av anordningen utförs dekrypteringen med bestämning av resultaten på avslutningsarket.

  I vissa fall utförs hjärt-ultraljud. Förutom EKG, ultraljud och holter är det nödvändigt att genomföra en biokemisk analys av urin och blod, liksom studier av könshormoner för att identifiera icke-hjärtat orsaker till sinusarytmi.

  Sinusarytmi hos barn

  Sinusarytmi hos barn och ungdomar är vanligt förekommande och orsakas huvudsakligen av fysiologiska tillstånd, till exempel respiratorisk arytmi. Men det kan också leda till: medfödda hjärtsjukdomar, vegetativ-vaskulär dystoni och hormonella förändringar, särskilt i tonåren.

  Diagnosen av denna sjukdom bestäms utifrån undersökningen och resultaten av undersökningen. De samlar anamnesis av klagomål om känslan av "tyngd" i hjärtat, svaghet och andfåddhet. Upprätta perioden för förekomsten av liknande symtom och orsakerna som är förknippade med sådana tillstånd i barnet. Utför en allmän undersökning av barnet med ascultation och lyssna på puls. Även hjärteslagverk används, där det är möjligt att upptäcka störningar i hjärtats arbete som orsakas av sinusarytmi. Utför elektrokardiografi med övning och utan belastning, ultraljudsundersökning av hjärtat med hjälp av dopplerografi. Vid svår arytmi är Holter forskning nödvändig.

  Obligatoriskt samråd med barnläkaren och barnkardiologen är obligatorisk, i vissa fall är det viktigt att godkänna undersökningen hos endokrinologen och neurologen. Ofta, om det finns avvikelser i centrala nervsystemet, förvärras hjärtsystemet, så det är viktigt att utesluta nervsystemets patologi.

  Behandling av sinusarytmi hos barn bör innehålla en korrekt organisation av arbete och vila. Det är önskvärt att genomföra behandling i ett sanatorium. Detta gäller för arytmi av mild eller måttlig svårighetsgrad. Vid svåra arytmi i sinusnoden utförs behandling i pediatrisk kardiologi.

  Först och främst ges barnet en kost med begränsning av enkla kolhydrater och intaget av en stor mängd fibrer (grönsaker och frukter). Ett viktigt villkor är användningen av psykoterapeutiska behandlingsmetoder för att återställa barnets känslomässiga tillstånd och begränsa det från stress. Ett bra resultat är metoden för akupunktur och fysioterapi.

  Det är viktigt att notera att en sådan arytmi inte i sig ger speciella komplikationer, men det kan ha en kombination med komplikationer av en annan allvarligare sjukdom. Vanliga komplikationer är hjärtdysfunktion eller hjärtinsufficiens.

  Det är viktigt för barnet att skapa förutsättningar för förebyggande av hjärtsymptom i hjärtat. Dessa inkluderar: rätt kost, arbete och vila, ta vitamintillskott och aminosyror (Elkar ½ tsk 2p / dag), begränsning av stressiga situationer, rökavvänjning och alkohol (ungdomar), förhands diagnos och behandling av kardiovaskulära sjukdomar kärlsystemet och andra organ.

  Sinusarytmi EKG

  Sinusarytmi på EKG bestäms i periodiska förändringar av R-intervall, där R representeras av mer än 0,1 sekund och beror ofta på andningstypen. Ett karakteristiskt EKG-tecken på denna sjukdom är en långsam förändring av tidsperioden för R-intervallet, där R efter ett kort intervall sällan följer en lång. Och med sinus takykardi eller bradykardi, en ökning och minskning av R-intervallet, där R beror på TP-intervall. Betydande överträdelser av P-Q intervaller och Q-T intervaller är viktiga.

  Under normal drift av hjärtat, ektopisk automatism centra natur, såväl som de som ligger i dess förmaken har en lägre hastighet av diastolisk depolarisation och lågfrekvent puls än sinusknutan. På grund av detta sinus impulser, som strömmar genom hjärtmuskeln, vilket resulterar i excitering av myokardium som skär och fiberhjärtvävnad och därigenom störa den diastoliska depolarisation av de celler som är koncentrerade i ektopiska centra. Som en följd tillåter sinusrytmen inte de ektopiska centra att fungera. Vissa fibrer ackumuleras i det högra atriumet framför i övre delen, i mellersta delen i sidled i väggen och i nedre delen nära rätt septum med en isovioventrikulär öppning. Det vänstra atriumet omfattar placeringen av sådana centra ovanpå baksidan och längst ner. Dessutom kan celler från de automatiska centra vara i regionen i det nedre vänstra området av det högra atriumet i de koronära sinusmynningarna.

  Automatisering av andra centra och atriens automatik kan visa sitt arbete i sådana fall, när: när sinusknutens automatik minskar, minskar automatismens nivå i ektopisk centrum; med ökad funktion av automatism i atrium av ektopiska centret; med blockering av den syndoatriella karaktären, liksom i andra fall av långa pauser i atriets upphetsade arbete. Atriens rytm kan observeras i flera veckor, månader och jämn år, och kan också vara beständiga. Det kan till exempel vara kort, om det bestäms i långa mellanrum mellan cykler med hjärnans arytmi, blockering av sinoatriella karaktär och andra former av arytmier.

  En viss egenskap hos den förändrade rytmen i atrierna anses vara en förändring i P-vågens form, amplitud och riktning. Denna tand förändras beroende på platsen i den ektopiska källan för rytm och hastighet med vågens riktning med excitation i atrierna. För atriärrytmen ligger P-tanden framför QRS-komplexet. I ett stort antal undersökningar av denna rytm har P-tanden en skillnad från sinusrytmens P-våg i riktningen nedåt eller uppåt från isolinet. Också deras skillnader finns i form eller amplitud i olika led. Ett undantag kan vara en rytm från det övre området av det högra atriumet, där P-tanden liknar sinusen.

  Mycket viktigt är skillnaden i den atriella rytmen som ersatte sinusen en hos en patient enligt hjärtfrekvensen, varaktigheten av Q-P-intervall och den största regelbundenheten. QRS-komplex supraventrikulär region kan vara avvikande i kombination med grenblock när hjärtfrekvensen med 45 till 70 slag / min. Med en snabb atriellytm är hjärtfrekvensen 71-100 slag / min (snabbare rytm kallas sinus takykardi).

  Sinusarytmi behandling

  Ofta går hjärtsvikt utan behandling efter att orsaken är borttagen. Med andra ord behöver de inte särskild eller särskild behandling. Men trots detta, med uttalad sinusarytmi är det nödvändigt att utföra läkemedelsterapi. Med denna form av arytmi kan både terapeutiska metoder och hjärtpacemakers användas. Denna typ av terapi används som regel med uttalad sinus bradykardi (saktar frekvensen av hjärtkollisioner), vilket åtföljs av en periodisk förlorad medvetenhet.

  Valet av ett läkemedel bestäms av organismens karakteristiska och individuella egenskaper och bör uteslutande bestämmas av kardiologen. Men i fall där sinusarytmi orsakas av känslomässig instabilitet eller stressiga situationer kan terapin också ordineras av en neurolog. I sådana orsaker sinusarytmi föreskrivna sedativa (Novopassit två bord. 3 r / d, Valeriana eller Hjärt två bord. 4 / dag, Kovralol 25 Cap. 3 r / d) och nootropika (Pantogam en flik. 3 p / dag av glycin 1tabl. 4 / dag sublingualt Pikamellon 2p, 40 mg / dag, Tsetirizn en flik. 2p / dag). Men i vissa fall kan du behöva lugnande medel och neuroleptika, som ordineras direkt av psykiateren.

  Med sinusarytmi med en hjärtfrekvens på mindre än 50 per minut (hos idrottare mindre än 45 per minut), där det finns en markant kränkning av centrala hemodynamik, är det viktigt att lösa problemet med att installera en pacemaker. Denna enhet implanteras under huden i nyckelbenet och har en miniatyrstorlek. Med hjälp av vissa program sänds en elektrisk puls, vilken ledes längs elektroderna till atriärerna och ventriklerna. Enheten startar sitt arbete när dess frekvens av sammandragningar når den nedre gränsen för det kritiska märket.

  Vid behandling av sinusarytmi bör allmänna rekommendationer följas, där en diet med begränsning av mjöl, fett och söt, en begränsning av fysisk aktivitet och stressiga stunder är föreskriven. Det är nödvändigt att ta multivitaminer (kalium aspartam och magnesiumsulfat). Obligatorisk behandling av arytmi är fytoterapi (kamomill, salvia, hallonblad, etc.) och fysioterapi utan användning av ström (Magnetolaser).

  Sinusarytmi i graviditet, som regel, kräver ingen särskild terapi, eftersom det ofta passerar efter födseln, men gravida kvinnor måste fortfarande följa försiktighetsåtgärder och förebyggande åtgärder. Dessa inkluderar: Förskott inställning av en gravid kvinna till perinatologen; ett tidigt besök hos perinatologen (en gång i månaden till 12 veckor, en gång varannan vecka till 30 veckor, en gång i veckan till slutet av graviditeten); utför olika test under graviditeten (Holter studie, EKG, ekkokardiografi); tar multivitaminer för gravida kvinnor; balanserad och rationell näring med en stor mängd fiber; obligatorisk iakttagande av vila och arbetsordning begränsning av stressiga situationer.