Huvud / Dystoni

Normal puls hos en vuxen och ett friskt barn: medelvärden och möjliga avvikelser

Människokroppen är ett komplext system, där varje organ, vävnad och ben har sin egen roll. Det påminner klockmekanismen: alla detaljer är kopplade till varandra och slutar inte fungera för en sekund.

Utan tvekan behöver ett sådant komplext system sina signaler, vilket skulle berätta för en person om hälsotillståndet.

Vad gör hjärtfrekvensen per minut

skärning, Hjärtat trycker blod genom artärerna, som sedan fyller varje kärl och ven, så att organen fungerar väl.

Den största artären i människokroppen är aortan. I hennes blod kraschar med sådan kraft som "Shock wave" passerar genom alla blodströmmarna. Det kan kännas om artärväggen är klämd på rätt plats. Det är detta kraftfulla tryck som vanligtvis kallas pulsen.

Förutom ångest är ett stimulerande faktum också fysisk ansträngning, starka känslor, läkemedel och mycket mer.

Mätningar bör utföras för alla ungdomar som är engagerade i idrottssektioner.

Vid denna ålder genomgår kroppen de viktigaste förändringarna, så för högt kan en siffra vara den första nyheten att denna sport inte passar en person.

En sådan undersökning är en daglig plikt och för professionella idrottare. Men i deras fall beror detta på valet av träningsprogrammet, det är dess effektivitet, såväl som om det passar idrottaren eller inte, visar puls.

Om du regelbundet går i en idrottshall, då är säkert du vet att många av programmen, om utbildning för en uppsättning av muskelmassa, viktminskning eller en enkel uppvärmning, avsedd för ett visst intervall av människohjärtat. Mätningarna i det här fallet kommer att berätta om du har utfört programmet i god tro eller försöker inte tillräckligt hårt.

Dessutom utförs sådana mätningar av ambulansläkare med hjärtinfarkt, svimning samt svår blödning. Pulsen kommer dock att berätta om hälsoproblem länge innan det oundvikliga händer. Du behöver bara förstå vad kroppen säger till dig.

Steg-för-steg-algoritm för mätning: hur man räknar hjärtslag

Det enklaste sättet - Kläm en artär med två fingrar i stället för bestämning av puls hos människor. Detta kan göras nära handleden, på templen eller på insidan av foten.

Om du mäter i ett litet barn är det bättre att göra det på templen. För en självständig procedur är den radiella artären närmast handleden bäst.

 1. Tryck försiktigt på artären med två fingrar, men tänk på att kraften ska vara minimal.
 2. Räkna de störningar som du kommer att känna i 60 sekunder.
 3. Den resulterande siffran blir din indikator.

Förutom den redan beskrivna metoden, En studie kan göras med en speciell enhet. Utseendet liknar en liten räknare och en manschett som är fast fastsatt nära handen. Enheten räknar pulsen i 1 minut. Denna metod är mer exakt än palpation.

Betygsätt efter ålder hos män, kvinnor, ungdomar och småbarn

Jag måste säga att barn har en mycket högre siffra än vuxna, särskilt hos nyfödda. Vad är den normala puls för ett nyfött barn?

Många mödrar är rädda om deras barn har ett mått över 100, men det är normalt. Idealiskt, puls av en nyfödd bör vara 140 slag per minut, men andra indikatorer är möjliga inom detta område. Det viktigaste är att siffran inte är mindre än 110 slag och mer än 170.

Från den första månaden av livet till året Indikatorn ändras vanligtvis något. Normen är data från 102 till 162 slag per minut, och bäst av allt, om det finns 132.

Från 1 år till 6 år barnet växer och utvecklas aktivt och sin fysiska aktivitet går avstånd, så den normala puls hos ett friskt barn borde ligga i intervallet 90-150.

Vid en ålder av 6 och upp till 12 år, när ett barn börjar studera i skolan påverkar minskningen av fysisk aktivitet och på organismens tillstånd. Normen är mellan 75 och 115.

Vid tonåren (12-15 år) pulsen är avsevärt långsammare och bör därför ligga i intervallet 55 och 95.

Genomsnittlig hjärtfrekvens hos en frisk vuxen person (från 15 år och upp till 50 år) Är 70 slag per minut, men 60-80 slag är också normala.

På 50-60 år igen är det en ökning, därför är det dagliga mätningar nödvändiga. Normalt varierar pulsfrekvensen hos äldre från 74 till 79 slag per minut - detta anses vara normalt, men mer än andra värden.

Snabb hjärtfrekvens är normalt under träning. Dessutom accelererar pulsen om du är orolig eller upplever några starka känslor. Det handlar om detta villkor att de säger: "Hjärtan hoppar ur bröstet."

Nedgången brukar ses om du befinner dig i ett varmt tropiskt klimat. Vila i länderna i Sydostasien är kontraindicerat för personer med kardiovaskulära problem, eftersom klimatet inte bara innebär värme men också stark fuktighet. En oförberedd organism utsätts för överhettning, vilket påverkar hjärtats tillstånd negativt.

Om du inte har kardiovaskulära sjukdomar, är en liten minskning av indexet normalt, men "kärnorna" bör noggrant övervaka sin hälsa, vara i ett varmt land.

Läs mer om vad pulsen på en frisk vuxen (både män och kvinnor) anses vara normen, hur många hjärtslag per minut bör vara i vila, och i vilka fall bör upprörd på grund av avvikelse från det normala hjärtfrekvensen:

Orsaker till snabb hjärtfrekvens

Snabb hjärtfrekvens (takykardi), som är orsaken till den accelererade hjärtfrekvensen, kan vara den första klockan med sådana allvarliga problem som:

 • infektion. I detta tillstånd finns också en liten temperaturökning.
 • Hjärtans misslyckande. Eventuella nederlag i hjärtmuskeln och otillräcklig blodcirkulation leder också till en ökning av indexet.
 • Blödning, svimning och andra chockförhållanden. En sådan kollaps orsakar en minskning av trycket och leder till en omedelbar, akut reaktion av hela organismen.
 • Missbruk av koffein och alkohol. Många har redan sagts om skadan hos båda ämnena för hjärtat. Eventuella överskott i användningen av alkohol och koffein påverkar omedelbart hjärtat och pulsens arbete.

Om det finns ett sådant problem, då först och främst försöka lugna ner sig. Lägg ner på din rygg och eliminera alla irriterande faktorer, oavsett om det är starkt ljus eller brus. Andas djupt. Först kan det vara svårt, men efter några sådana inandningar och utgångar kommer hjärtfrekvensen att sakta ner.

Om du inte har möjlighet att ligga ner, då blir det tillräckligt flera gånger skölja ditt ansikte med kallt vatten. Detta kommer att orsaka en "dykreflex", och det kommer naturligtvis att bli en avmattning.

På hur du fortfarande kan lugna ditt hjärtslag, berättade i den här videon:

Varför saktar ner och vad man ska göra med det

Sällsynt är pulsen, där det finns mindre än 60 slag per minut. Detta tillstånd kallas "bradykardi" och det kan vara en åtföljande faktor för följande sjukdomar:

 • Sjukdomar i sköldkörteln;
 • Ödem i hjärnan, närvaro av en tumör, hjärnblödning, meningit;
 • Förgiftning med droger eller kemikalier
 • Mottagande av beta-blockerare;
 • Infektionssjukdomar.

Men förutom sådana allvarliga problem är en långsam puls möjlig på grund av lång exponering för kallt eller lågt tryck.

Kom till normen i detta fall kommer att hjälpa lite träning, till exempel, en promenad i frisk luft i 20 minuter, simning, löpning.

Du kan tillgripa koffeininnehållande ämnen, Men om du har hjärtsjukdom, bör du inte missbruka den här metoden. Öka pulsen hjälper till att ta ett varmt bad.

Traditionell medicin rekommenderar i detta fall användningen av avkok av yarrow, blandad med citronsaft och pressad från vitlök.

Vilka undersökningar kan utse en läkare

Med takykardi och bradykardi, föreskriver läkare följande undersökningar och test:

 • Hjärt ultraljud. Oftast föreskrivs det för personer med kroniska eller ärftliga sjukdomar, vare sig det är högt blodtryck, ischemisk sjukdom eller hjärtsjukdom. Det är nödvändigt för analys av organets tillstånd och dess ventiler.
 • EKG. På grund av mätningen av elektriska pulser har doktorn en fullständig uppfattning om frekvensen och rytmen för organreduktion, hjärtkärlens arbete och även de minsta manifestationerna av allvarliga sjukdomar.
 • Allmänt blodprov. Visar antalet blodkroppar, och i händelse av deras brist, ligger till grund för ytterligare test för förekomst av sjukdomar som leukemi eller anemi (anemi).
 • Blodtest för sköldkörtelhormoner och urinanalys är obligatoriska i den accelererade pulsen, för ofta är orsaken exakt problemen i det endokrina systemet.

Men om indikatorn är långt ifrån normal och åtföljs av illamående och yrsel, sedan efter att ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att normalisera det, behöver du se en läkare. Kanske kommer det inte att vara någon anledning till oro, men det är bättre att engagera sig i förebyggande än behandling av försummade sjukdomar.

Om funktioner för diagnostik av personer med störningar i hjärtfrekvensen berättas i den här videon:

Vilken puls ska en frisk person ha?

Beroende på ålder ändras pulsen hos en frisk person. För att bestämma hur många slag per minut det borde vara för normen, måste du se i tabellen vilket HR-värde motsvarar dig efter år. I barndomen är puls en mycket varierande mängd och ändras ofta. I en nyfödd samtalade hjärtat med en frekvens som är 2 gånger högre än hos en vuxen. Ju äldre barnet är, desto närmare vuxen. Vid ungdomar (cirka 15-18 år) minskar pulshastigheten gradvis och jämförs med vuxnas hjärtslag.

Vad du behöver veta om pulsen

Pulse är en unik biologisk indikator som används för att diagnostisera kroppen genom att undersöka följande indikatorer:

 • frekvens - antalet pulsoscillationer per minut;
 • rytmicitet - intervall mellan pulsvågor;
 • påkänning;
 • fyllning - volymen av urladdning av blod i kanalen hos artären;
 • värde;
 • formen.

Syre i mänskliga organ och vävnader kommer med blod som strömmar längs artärerna (blodkärl som bär blod från hjärtat) under viss tryck - artärtryck. Från detta svänger arteriella väggar. Direkt och omvänd, till hjärtat, orsakar blodrörelsen också (i normen) förödelse och fyllning av venerna. Under påverkan av artärtrycket trycks erytrocyter (röda blodkroppar) genom kapillärerna (de tunnaste blodkärlen) kraftfullt och övervinner hög resistans; genom sina väggar är elektrolyter (ämnen som leder elektrisk ström).

Detta skapar pulsslag som känns hela kroppen, i alla fartyg. Ett fantastiskt fenomen! Även om det i verkligheten är en pulsvåg - en våg av rörelser i blodkärlens väggar under tryck, vilket är mycket snabbt och låter som ett kort ljud. Antalet av dessa vågor i normen motsvarar antalet hjärtkollisioner.

För att mäta pulsfrekvensen är det nödvändigt att beräkna antalet slag per minut (ibland ett annat tidsintervall). Denna räkning används för att bestämma hur utbildad en person är och att spåra hälsan. Denna metod för att diagnostisera organismen var känd för mänskligheten långt före början av vår tid och är fortfarande relevant.

Hastighetskoefficient

För att ta reda på om din pulshastighet är normen för friska människor, bör du mäta din hjärtfrekvens och jämföra den med de rapporterade parametrarna. I det här fallet kommer en avvikelse från den angivna normen i de flesta fall att indikera otillfredsställande funktion hos kärlväggarna eller om cirkulationssystemets otillbörliga funktion som helhet.

Den genomsnittliga hjärtfrekvensgränsen för en frisk person från 15 till 50 år betraktas som indikatorer från 60 till 80 slag per minut.

Efter 50 år, på grund av åldersförändringar och hälsotillstånd, är pulsvärdena olika. Vid åldern ökar puls, liksom belastningen på hjärtat. Och även om gränserna för frekvensen för stroke för äldre är högre är detta inte normalt och inte nödvändigt, en fysiskt väl förberedd person och hos äldre kan ha en normal pulsfrekvens.

Pulshastigheterna för en frisk person efter ålder presenteras i denna tabell.

Från det presenterade bordet är det möjligt att fördela 4 åldersgrupper av människor:

 1. Young. I åldern 20 till 30 år är genomsnittshastigheten 67 slag per minut.
 2. Medelåldern. Människor äldre än 30 till 40 år, medeltalet 73 bpm.
 3. Vuxna. Denna grupp omfattar personer med ålder från 40 till 60 år, deras genomsnittliga hjärtfrekvens är 80 slag per minut.
 4. De äldre. Vid ålder av personer från 60 år och äldre är den genomsnittliga pulsfrekvensen 85 bpm.

För att undvika allvarliga problem bör du vara uppmärksam på ditt hälsotillstånd och vara säker på att leda en hälsosam livsstil, inklusive tillräcklig sömn och dryck, tillräcklig näring, frisk luft och rörelse. Förflyttningen hjälper till att träna blodorganen; kardiojon (från grekiska kardio, hjärta) med regelbundenhet ökar både livslängden och dess kvalitet. Och de behöver inte några speciella medel: även en vanlig promenad (även inte nödvändigtvis varje dag!) Subjektivt snabbt tempo istället för immobilitet förbättrar villkoret väsentligt.

Det enklaste sättet att mäta puls

Det enklaste och mest populära sättet att mäta hjärtfrekvensen är palpation, en manuell metod baserad på beröring. Snabbt och enkelt, det kräver ingen speciell förberedelse.

För honom kommer nära artärytan (vi listar inte alla, bara de mest populära för att mäta pulsen):

 • fronten;
 • temporal;
 • frontal lobe;
 • sömnig (kräver försiktighet);
 • lår;
 • Poplietallymfknutor;
 • bakre tibial (nära ankeln);
 • fotens baksida;
 • axillär;
 • skuldra;
 • ulna;
 • strålning.

De två sista är placerade på handleden. En mätning av den apikala puls används också, i vilken pulsation mäts inte i artären, utan i själva hjärtat i intervallet 4-5.

Innan du mäter pulsen borde en person stanna i ett lugnt läge en stund, helst sitta eller ligga ner. Det är bättre att räkna i minst en minut, annars kan noggrannheten vara otillräcklig. Det är lättast att mäta puls på handleden och nacken.

För palpation av den radiella artären är det nödvändigt att placera en palpabel hand, helst den vänstra (eftersom den ligger närmare hjärtat), palmer upp på hjärtat. Du kan lägga den på en vågrät yta. Pads i index och långfinger, kombinerat, raka men avslappnade), sätt på din handled eller något lägre. Från tummen, om du inte tvingar det, bör du känna blodskakningarna.

Två fingrar är också probed med en halspulsartär. Sök efter det är nödvändigt, leder huden från botten av käken till halsen från topp till botten. Det lilla hålet pulsen kommer att märkas den bästa, men inte pressa hårt, såsom fastklämning av halspulsådern kan leda till svimning (av samma skäl bör inte mätas tryck, palpera båda halspulsådrorna på samma gång).

Både självständig och regelbunden medicinsk mätning av puls är ett ganska enkelt men viktigt förebyggande förfarande som inte bör försummas. Var frisk och se din puls!

Vad kan påverka pulsen?

Att en persons puls påverkar hans träning och vana med frekventa belastningar, vilket kräver uthållighet - till exempel att springa till medelstora och långa avstånd, promenader, rodd, cykling, simning. Hjärtmuskeln hos sådana idrottare kan pumpa samma blodvolym för färre sammandragningar (sk id-hjärtsyndrom). Således kan den normala puls för en utbildad och fysiskt frisk person vara mycket låg, upp till 40 slag per minut och ännu lägre!

Förändringen i pulsfrekvensen påverkas också av ett momentant tillstånd, till exempel:

 • från kaffe (te, etc., tonic drinks) ökar;
 • Efter träning slår hjärtat mer ofta;
 • Efter att ha tagit alkohol omedelbart eller med baksmälla observeras takykardi.
 • från rökprocessen
 • under sömnen
 • efter att ha ätit
 • starka känslor - från rädsla, ilska, kärlek.

Frekvensförändringar sker beroende på tid på dagen, skillnaden i lufttemperatur, luftfuktighet, även kroppens position - ligger, sitter, står - påverkar hjärtfrekvensen.

Indikator för kroppens funktionella tillstånd

I allmänhet visar puls endast kardiovaskulärsystemet, men eftersom processerna som förekommer i kroppen är inbördes relaterade kan vi prata om bestämning av hjärtfrekvensen och hela funktionen.

Funktionstillståndet kallas hur väl kroppen är förberedd för överföring av fysisk aktivitet. För att göra detta används tre huvudmetoder:

 1. Ruthiers test (liggande position och efterföljande upplägg).
 2. Prov Martine (knäböj efter sittande).
 3. Ortostatiskt test (liggande och stående position).

Kärnan i att mäta skillnaden i rytmen för hjärtvibrationer är i olika tillstånd och korrespondensen av detta index till normen. I följande material kommer vi att berätta i detalj om var och en av dessa 3 sätt att kontrollera kroppen för överföring av fysisk aktivitet, följ våra uppdateringar.

Patologiska pulsförändringar

Konstant stress, överdriven stress, trötthet kan ge upphov till en ökning av hjärtfrekvensen under en längre tid, men hjärtrytmstörningar kan också indikera allvarliga sjukdomar.

Snabb puls, kan vara antingen vid sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, och åtföljs av en annan obesläktad till den direkt sjukdom (emfysem - lungsjukdom, störningar i det endokrina systemet, fetma, ESP).

Den frekventa rytmen av hjärtkollisioner, utöver de tillåtna gränserna för normen, kallas takykardi. Detsamma gäller en minskad hjärtfrekvens, bradykardi (även om det kan vara en normal specifik egenskap).

Hjärtrytmstörningar, arytmi, är alltid en patologi och kan leda till komplikationer. Orsakerna kan vara hjärt-, elektrolytiska (t.ex. hyperkalcemi), såväl som giftiga eller medicinska.

Alla brott mot hjärtfrekvensen under en lång tid, även i en frisk person, är givetvis ett tillfälle att kontakta en specialist - utan att misslyckas!

Hur mycket ska pulsen på en vuxen

Kardiovaskulärsystemets aktivitet säkerställer hela organismens normala funktion. Därför måste kontrollen över hur det viktigaste organet i människokroppen slår, genomföras ständigt och till alla. En av de första tecknen på att allt fungerar bra är den normala pulsen.

Essens och indikatorer

När hjärtat slår, strömmar blod genom artärerna, där oscillationer i sin tur skapas. Det är dessa vågor som erhålls från blodflödet, kallat pulsen. Många vet var och hur man korrekt målar och mäter det, men få vet hur många sådana effekter per minut anses vara normala.

Det är värt att notera att den normala pulsfrekvensen hos människor är ett ganska töjbart koncept. Under påverkan av vissa faktorer kan det variera, och också vara annorlunda för alla.

Avvikelse från etablerade indikatorer är inte alltid ett tecken på sjukdomen, och ofta är det helt enkelt ett sätt att anpassa hjärtat till förändringar i den externa eller interna miljön.

Men doktorerna följer dock uppfattningen att, pulsfrekvensen hos en vuxen bör vara 60 till 80 slag per minut. Förutom antalet träffar per minut måste du vara uppmärksam på intervallen mellan dem. Om det finns en lika lång tid som rytmen av hjärtfrekvensen är normalt, men om det är de stora raster, eller alltför snabba hjärtslag, är det ett tecken på arytmi hjärtaktivitet.

Antal effekter efter ålder

Inflytande på en persons puls kan vara olika yttre faktorer, liksom kroppens inre egenskaper. Men det finns också andra funktioner som kan ändra hjärtfrekvensen, vilket inkluderar följande:

Den första perioden efter födseln är pulsfrekvensen hos barn 140 slag per minut. När ett barn är ett år, ändras hans hjärtslag något till en mindre sida och håller sig på en nivå på 100-110 slag per minut. Med ålder fortsätter indikatorn att minska: med tre år - deras normala frekvens är 95, och till 14-15 år - den anges i vuxnaindikatorerna. Detta beror på att storleken på barnets hjärta är väldigt liten vilket kräver att han arbetar mer aktivt för att mätta hela kroppen med blod.

Pulsen hos en vuxen faller också inom åldersintervallet, nämligen:

 • perioden 20-30 år antar 60-70 slag per minut;
 • i åldern 30-40 bör den genomsnittliga siffran vara 70-75;
 • hos 40-50-åringar anger en puls på 75-80 ud. per minut;
 • Antalet hjärtslag i 50-60 år är 80-85;
 • hos 60-70-åringar borde han vara 85-90.

Med ålder för varje 5-10 år av livet är det nödvändigt att lägga till 5-10 pulsationer till de angivna normerna för att veta vad pulsen ska vara. Denna trend är kopplad till det faktum att alla organ är acceptabla för åldrande under en lång livslängd. Detta leder till behovet av ökad pumpning av blod och i sin tur frekventare sammandragningar av hjärtat.

Indikatorer enligt kön

Det finns en annan viktig faktor som bör beaktas vid bedömning av hjärtslag. Det handlar om att höra till golvet. Det har länge visat sig att det finns en skillnad mellan vilken puls som är normal hos kvinnor och vad som är hos män. Hjärtans svaga och starka kön har olika storlekar. Hos kvinnor är kroppens huvudsakliga "motor" något mindre än den senare. Detta leder till att han behöver arbeta snabbare för att pumpa tillräckligt med blod.

Dessutom är mäns hjärtan generellt mer härdade, eftersom de är mer benägna att utöva fysisk aktivitet, vilket leder till att deras hjärtfrekvens är något mindre. Och ibland kan det nå 50 slag per minut. Hos kvinnor kan samma indikator ökas med 5-10 pulsationer från det etablerade.

Det svagare könet tenderar också att öka hjärtfrekvensen under graviditeten. Under denna period ökar pulsen och dess norm betydligt och kan nå upp till 110 slag per minut, vilket är normen för en kvinna i denna position.

Hjärtfrekvensen är en viktig indikator på människors hälsa. Om det finns mer än 10% långa abnormaliteter hos puls från normen är det nödvändigt att konsultera en läkare. Om du inte vidtar åtgärder i tid, sitter hjärtat ut snabbare än tiden.

REKOMMENDERA ATT LÄS:

Mänskligt tryck (åldersstandard) och pulsbord hos vuxna

Arteriellt tryck och pulsfrekvens är viktiga vitala tecken. Avvikelse från normen kan indikera en allvarlig patologi i kroppen. Därför är det så viktigt att kunna bestämma dessa parametrar oberoende hemma och känna gränserna för normala värden. För detta ändamål har läkare utvecklat speciella tabeller av tryck- och pulsnormer, vilket tar hänsyn till en persons ålder och kön.

Den mänskliga pulsfrekvensen efter ålder - ett bord för män och kvinnor

Pulshastigheten är en viktig indikator vid bedömningen av hjärtans prestanda. Dess definition är en komponent i diagnosen arytmi och andra sjukdomar, ibland ganska allvarliga. I denna publikation undersöks metoderna för mätning av puls, åldersnormer för vuxna och barn och de faktorer som påverkar förändringen.

Vad är pulsen?

Pulsen är en oscillation av kärlväggarna som uppstår som följd av hjärtklemmens sammandragningar. Denna indikator låter oss utvärdera inte bara hjärtslagets styrka och rytm utan även fartygens tillstånd.

I en frisk person intervallen mellan pulsationerna ska vara densamma som ojämna hjärtslag betraktas som ett symptom på störningar i kroppen - det kan vara som en patologi av hjärta och andra sjukdomar, såsom ett fel på de endokrina körtlarna.

Pulsen mäts med antalet pulsvågor eller slag, per minut och har vissa värden - hos vuxna är det från 60 till 90 i vila. Pulshastigheten hos barn är något annorlunda (indikatorerna presenteras i tabellen nedan).

Hur mäts pulsen?

Pulsen mäts av pulserande blod i den radiella artären, oftare på suturen från insidan, eftersom kärlet på denna plats ligger närmast huden. För maximal noggrannhet registreras indikatorerna i båda händerna.

Om det inte finns några rytmförstörningar är det tillräckligt att beräkna puls på 30 sekunder och multiplicera den med två. Om hjärtat slår är oregelbundet, är det mer lämpligt att räkna antalet pulsvågor på en minut.

I mer sällsynta fall utförs räkning vid andra arteries passage - humeral, femoral, subklavisk. Mäta pulsen kan vara, fästa fingrarna i nacken på platsen för karotenären eller till templet.

Om en grundlig diagnos är nödvändig, till exempel om man ser att allvarliga sjukdomar misstänks, utförs andra test för att mäta puls - Voltaire mount (räkning per dag), EKG.

Det så kallade löpbandstestet används också, när hjärtat fungerar och blodkrypningar registreras av en elektrokardiograf medan patienten rör sig på en löpband. Detta test visar också hur snabbt det normala arbetet i hjärtat och blodkärlen efter träning.

Vad påverkar hjärtfrekvensen?

Om pulsens norm hos kvinnor och män i vila ligger inom intervallet 60-90, kan det av många orsaker tillfälligt öka eller förvärva något högre konstanta värden.

Detta påverkar ålder, fysisk aktivitet, ätande, förändrad kroppsställning, temperatur och andra miljöfaktorer, stress, frisättning av hormoner i blodet. Antalet pulsvågor som uppkommer per minut är alltid beroende av antalet hjärtslag (abdominal puls) under samma tid.

Vanligtvis är pulsen normal för män vid 5-8 stroke under den hos kvinnor (60-70 per minut). Diverse normala nivåer hos barn och vuxna, till exempel ett nyfött barns hjärtfrekvens av 140 slag som anses normalt, medan en vuxen är takykardi, vilket kan vara både tidsfunktionstillstånd, och ett tecken på hjärtsjukdom eller andra organ. Hjärtfrekvensen beror också på dagliga bioritmer och är högst under perioden från 15 till 20 timmar.

Tabell över pulsfrekvensen efter ålder hos kvinnor och män

I tabellen anges normerna för tryck och puls efter ålder, värdena anges för friska människor i vila. Eventuella förändringar i kroppen kan provocera en avvikelse i frekvensen av hjärtkollisioner från dessa indikatorer i en eller annan riktning.

Till exempel i samband med klimakteriet observeras en fysiologisk takykardi och en liten ökning av trycket hos kvinnor, vilket beror på en förändring av den hormonella bakgrunden.

När är pulsen hög?

I avsaknad av patologiska förändringar som påverkar hjärtfrekvensen kan pulsen öka under inverkan av fysisk ansträngning, oavsett om det är intensivt arbete eller sport. Följande faktorer kan också öka det:

 • stress, känslomässig inverkan
 • trötthet;
 • varmt väder, stuffiness i rummet;
 • starka smärtsamma förnimmelser.

När ingen puls funktion ökande andfåddhet, yrsel, huvudvärk och bröstsmärtor, inte mörknar i ögonen, hjärtfrekvens stannar inom den maximala hastigheten och återgår till normalvärdet för 5-7 minuter efter avslutad exponering.

Om en patologisk takykardi talar, om det finns någon sjukdom, till exempel:

 • patologi i hjärtat och blodkärl (till exempel en frekvent puls hos hypertensive patienter, personer med ischemisk sjukdom);
 • arytmi;
 • Nervsjukdomar
 • hjärtfel
 • närvaro av tumörer;
 • infektionssjukdomar, feber;
 • hormonella störningar;
 • anemi;
 • kraftig menstruation (menorrhagia).

En viss ökning av antalet pulsvågor observeras hos gravida kvinnor. Hos barn är funktionell takykardi normen som noteras under aktiva spel, sport och andra aktiviteter och gör det möjligt för hjärtat att anpassa sig till förändrade förhållanden.

En ökning av hjärtfrekvensen, och därmed en hög puls, observeras hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Under denna period är det viktigt att vara noga med eventuella förändringar - bröstsmärta, lätt andfåddhet, yrsel och andra symtom tjänar som en ursäkt för att visa barnet för läkaren, särskilt om det finns diagnosen hjärtsjukdomar.

Vad är en bradykardi?

Om en takykardi kallas en pulsökning, är en bradykardi en låg hastighet jämfört med normen (mindre än 60 pulser per minut). Beroende på anledningarna kan det vara funktionellt och patologiskt.

I det första fallet sänks puls under sömnen och i utbildade personer - till och med 40 slag anses av professionella idrottsmän som en norm. Till exempel i Lance Armstrong racer är han inom 35-38 pulsationer.

Reduktion av puls är också en manifestation av hjärtsjukdomar och kärlsjukdomar - hjärtinfarkt, åldersrelaterade patologiska förändringar, inflammation i hjärtmuskeln. Detta är en hjärt-bradykardi, orsakad i de flesta fall av en brytning av impulsen mellan nodarna i hjärtat. Samtidigt levereras vävnader dåligt med blod, syreutveckling utvecklas.

Samtidiga tecken kan vara svaghet, yrsel, svimning, kall svett, instabil tryck.

Bradykardi utvecklas även på grund av hypothyroidism, magssår, myxedem, med ökat intrakraniellt tryck. En uttalad bradykardi är mindre än 40 slag, detta tillstånd orsakar ofta utvecklingen av hjärtsvikt.

Om frekvensen av stroke reduceras och orsakerna inte detekteras kallas bradykardi idiopatisk. Det finns också en doseringsform av sjukdomen, när pulsen är reducerad vid mottagande farmakologiska medel, t ex diazepam, fenobarbital, propranolol, valeriana tinktur eller Leonurus.

Med ålder slits hjärtan och blodkärlen, blir svagare, och avvikelsen från puls från normen diagnostiseras hos många människor efter 45-50 år. Ofta är detta inte bara en fysiologisk egenskap utan också ett symptom på allvarliga förändringar i organens arbete. Därför är det särskilt viktigt att regelbundet besöka en kardiolog och andra specialister för att övervaka och behandla befintliga sjukdomar och identifiera nya hälsoproblem i rätt tid.

Vilken typ av puls ska en vuxen ha i vila: normen efter ålder, sammanfattande tabell

Varje utgående hjärtfrekvens utöver normen (anges i det åldersberoende tabellen) är ett tillräckligt villkor för att genomgå en fullständig läkarundersökning.

Pulsen i en vuxen (tabellen efter ålder visas nedan) är det normala antalet hjärtpulser i tid.

I den specialiserade litteraturen är denna term förkortad som HR. Mätningsenheten för frekvensen (mätt genom hjärtkollisioner) är antalet pulsationer, eller pulser (förkortad som imp), producerad per tidsenhet (minut). Läkare bestäms när pulsen anses normal (en vuxen är en person som har uppnått sin fulla ålder). Detta är om det ligger inom intervallet 60-90 imp.

Allmän information om hjärtfrekvensen

Parametern beaktas för att diagnostisera utseendet på symtom på försämring av hälsan, obehagliga (onormala) känslor. Pulsfrekvensen hos en vuxen person är en indikator på närvaron av anomalier och störningar i hjärt-kärlsystemet.

Om krusningsfrekvensen överstiger 90 (se tabellen för olika åldrar), diagnostiseras patienten med takykardi, oftast 60 - med bradykardi. Skillnaden mellan det faktiska värdet och normen för pulsfrekvensen som ges i åldersbordet för en vuxen indikerar dock inte en patologisk förändring.

Har du angivit i åldersbordet hur mycket pulsen ska vara för en vuxen, måste du jämföra de tabulerade data med de faktiska resultaten av mätningen. Förfarandet är följande:

 1. Undersökaren måste ligga på en jämn yta eller åtminstone sitta ner. Det är viktigt att musklerna är avslappnade.
 2. Mätningar utförs med hjälp av specialmedicinsk utrustning eller stoppur, som kan vara ett armbandsur med stoppurpil (eller elektronisk), en smartphone etc.
 3. Genom att trycka på kuddarna i indexet och mittenfingrarna på venerna på motivets handled markerar de antalet chocker som produceras på 60 sekunder. Därefter jämförs resultaten med tabellen över standarder och ålder.

Konceptet med en normal puls hos en vuxen innebär inte ämnets aktivitet och spänningen i muskelvävnaderna. Därför, om han utsattes för fysisk stress, måste du ge honom tid att vila och skapa en stabil rytm. I annat fall kan mätresultaten inte jämföras med data i tabellen över normer. För att göra detta, vänta 3 minuter, medan du är i vila, och mät sedan och jämför med åldersbordet.

Pulsfrekvensen är normal hos vuxna i närvaro av följande omständigheter:

 1. Syrehushåll av vävnader. Minskat hemoglobininnehåll tvingar hjärtmuskeln att öka rytmen i sammandragningar för att ge kroppsvävnad den nödvändiga mängden syre.
 2. Livsstil. Med tanke på vilken puls hos en vuxen som anses vara normen beaktas dess aktivitet. Om vi ​​pratar om idrottsmän (yrkesverksamma och amatörer), blir frekvensen för en utbildad person i en lugn stat lägre än hos en stillasittande person.
 3. Fysiologiska egenskaper. Graviditet hos kvinnor leder till förändringar i hjärtmuskeln, påskynda sina räntesänkningar, som är särskilt uttalad i tredje trimestern, vilket leder till en avvikelse från den normala rytmen i jämförelsetabellen ålder.
 4. Åldersgrupp. Att jämföra resultaten från mätningen med vad hjärtfrekvens bör vara en vuxen, anses det att kanske tentand har en fysiologisk takykardi eller bradykardi, vilket anses vara normalt för människor i mogen ålder, om mätresultaten inte har gått längre än den tillåtna kritiska ramen (under 50 bpm., mer än 100 slag). Åldersbordet visar åldersfaktorn.

Normerna från åldersbordet är parametrar som alla borde veta. Kritisk avvikelse leder till döden.

Pulsfrekvens i en vuxen: tabell

Pulsfrekvensen anses vara den viktigaste indikatorn vid detektering av det normala funktionen av det kardiovaskulära systemet. Dess etablering betraktas som en av komponenterna i diagnosen hjärtarytmi och andra sjukdomar, ibland även mycket allvarliga.

Vad är pulsen?

Pulsen representerar oscillationerna hos de kärl som uppstår när musklerna i hjärtat kontrakt. Detta värde bidrar till att bedöma styrkan och rytmen av hjärtkollisioner, kärltillståndet.

Hos vuxna, intervallen mellan hjärtfrekvens är lika, förgänglighet hjärtat kan betraktas som ett symptom av en abnormitet i det kardiovaskulära systemet i kroppen - det kan visas som försämring av hjärtfrekvensen, såväl som andra sjukdomar.

Heartbeat kan mätas med hjälp av pulsationsvågor eller dess effekter per minut, som har specifika värden - hos vuxna varierar det från 60 till 90 i frånvaro av fysisk ansträngning. Om allt detsamma fanns någon belastning på kroppen, stryks palpitationen, men återställs snabbt på grund av korrekt arbete. En lång återhämtning indikerar förekomsten av vissa sjukdomar som måste behandlas omedelbart.

Hur mäter puls?

Pulsen mäts genom att fingrarna appliceras på artären på handleden, eftersom kärlen ligger ungefär mot huden. För att erhålla exakta värden är det önskvärt att mäta pulsationen av två handleder. Det är inte svårt att lära sig puls på grund av att fingrarna appliceras i nacken strax under örat.

Om hjärtrytmstörningar inte observeras är det bara nödvändigt att beräkna pulsen i en halv minut och multiplicera denna indikator med två. Om hjärtklemmens slag är instabila är det bäst att beräkna antalet pulsvågor på 60 sekunder.

Med det existerande behovet av diagnos, till exempel med misstankar om allvarliga sjukdomar, är det lätt att mäta puls tack vare andra undersökningar - EKG, Voltaire mount.

Förutom dessa metoder används också rullbandtest, när prestandan hos hjärtmuskeln och blodpuls registreras EKG-apparaten vid körning i en vuxen på ett spår för löpning. Detta test kan visa hur snabbt kardiovaskulärsystemet återställs till normalt efter exponering för belastningar på det.

Vad kan påverka pulsvärdena?

Vid normal hjärtrytm i 60-90 slag i kvinnor och män i avsaknad av fysisk aktivitet, på grund av vissa omständigheter, kan han snabbt öka eller omvänt, minskar. Dess misslyckande kan påverkas av åldersindex, sport, matförbrukning, förändringar i kroppsvikt, temperatur och andra faktorer, stressförhållanden, frisättning av hormoner i cirkulationssystemet. Hastigheten för hjärtslag som uppträder inom 60 sekunder beror varje gång på antalet nedskärningar under samma tidsperiod. Vid vila hos män är rytmen i hjärtat på vissa effekter mindre (på 5-8) än hos kvinnor. Detta är helt normalt, även om du tar hänsyn till det faktum att varje persons hjärtfrekvens är annorlunda. Den fysiologiska egenskapen hos den kvinnliga och manliga organismen är klart annorlunda, och på grund av detta skiljer pulsen sig också.

Tabell - Pulshastighet efter ålder hos kvinnor och män

Tabellen visar normalt tryck och pulsation i ålder, med början vid 12 års ålder, liksom det angivna antalet, vilka erfordras för att vara en person med en frisk kropp i frånvaro av stress, negativa känslor, och andra yttre faktorer. Varje misslyckande i pulsslag kan utlösa ett misslyckande av hjärtmuskelns sammandragningshastighet från dessa värden till en viss sida.

Till exempel, under klimakteriet kan kvinnor känna takykardi och en viss ökning av trycket, vilket oftast är förknippat med förändringar på hormonell nivå.

I vilka fall kan du se en ökad puls?

När man observerar avvikelser i hälsa, som har en särskild inverkan på antalet hjärtslag, blir pulsen hög på grund av sportaktiviteter eller aktivt arbete. Dessutom kan puls bli frekventare i situationer:

 • stressigt tillstånd, ökat känslomässigt inflytande på kroppen;
 • trötthet;
 • sommarvärme;
 • smärtsamma förnimmelser.

Med en ökning i pulsen finns det ingen andfåddhet, smärta i huvudet och båren, mörker i ögonen. Hjärtslaget ligger inom gränserna för högsta norm och återställs till sinnesstämningen för en person flera minuter efter sportens slut.

Patologisk takykardi uppträder om en person redan hade:

 • hjärt- och vaskulära patologier;
 • arytmi;
 • abnormiteter associerade med nervsystemet;
 • hjärtfel
 • svullnad;
 • infektion;
 • störa hormonernas arbete
 • anemi;
 • riklig menstruation.

En bestämd ökning av puls ses också hos en kvinna som har en bebis. Ökning av hjärtfrekvens och hög puls kan följaktligen ses hos ungdomar med vegetativ-vaskulär dystoni. Vid ett ögonblick är det viktigt att man tar allvarligt varje symptom - smärta i bröstet, den minsta dyspnéen, yrsel. Ett snabbt samtal till en läkare hjälper till att förhindra många sjukdomar som leder till hälsoproblem i framtiden.

Vad är en bradykardi?

Bradykardi är det exakta motsatsen till takykardi. Den kännetecknas av en låg puls i jämförelse med normala index. Bradykardi är uppdelad i funktionell och patologisk.

I den första situationen minskar puls under sömnen med de som tränar. I sådana idrottsmän är en puls på 40 slag ett absolut normalt värde. Reduktion av puls uppstår på grund av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, ålderspatologier, inflammationer. I en sådan situation är vävnader sämre försedda med blod, vilket kan bilda syrebrist, vilket inte är bra för en person och hans hälsa.

Bradykardi kan uppstå på grund av magsår eller med ökat intrakraniellt tryck. En uttalad bradykardi är mindre än 40 slag. Detta tillstånd är oftast en konsekvens av hjärtinfarkt.

I en situation där antalet slag är lågt och dess konsekvens inte kan detekteras kallas bradykardi idiopatisk. Ibland minskar puls med användning av vissa mediciner.

Efter en viss ålder arbetar kardiovaskulärsystemet för slitage och blir svagare. Avvikelser i antalet hjärtslag kan ofta ses hos personer i åldern 40-45 år. Detta anses inte bara som en egenskap hos kroppen, men också på grund av allvarliga patologier hos vissa organ. Det är på grund av detta att det rekommenderas att besöka kardiologen ofta som en förebyggande åtgärd och för att undvika nya hälsoproblem.

Egenskaper hos den kvinnliga kroppen

I de flesta kvinnor förändras pulsen genom exponering för faktorer som:

Under denna period är kvinnokroppen ombyggd, varför pulsen ökar. Denna process orsakas av hormonella förändringar och återställs genom fullständig vila, rätt näring, lätt gymnastik på morgonen och andra faktorer.

En gravid kvinna kan observera ett stort antal förändringar i kroppen. Därför ökar hjärtklappningen betydligt. Hjärtfrekvensen kan öka ofta under graviditetens första trimester. I slutet av denna period registreras mycket höga räntor. Efter 3-4 månader minskar pulsen och pulsfrekvensen återställs.

Den framtida mamman måste följa sitt hjärta och fartygets tillstånd. Förhöjt blodtryck är mycket farligt, särskilt i tidiga skeden och före födseln.

Förebyggande av pulsavvikelser

En person behöver behålla sin kropp i ett normalt tillstånd för att bibehålla sin hälsa. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt äldre hjärtat och blodkärl. Korrekt utvalda kombinerade åtgärder kan hjälpa dig att förbättra ditt eget skick och ge dig en känsla av glädje.

Att mäta puls är ganska lätt. Detta är nödvändigt för snabb orientering i värdena vid vilodag eller last. Pulshastigheten hos en vuxen och sammandragningen av hjärtmuskeln är lätt att bibehålla. Det är bara viktigt att överge de droger som orsakar abnormiteter i hjärtaktiviteten. Förutom läkemedel bör du inte konsumera

 • kaffe,
 • te,
 • soda,
 • alkoholhaltiga drycker,
 • droger
 • tobaksprodukter.

Om du har en dålig vana som är förknippad med nikotin, bör du snabbt ge upp det. Cigaretter påverkar blodkärlens förträngning, på grund av vilken det finns svårigheter med muskels funktion. Genom att betala dem slår det väldigt snabbt. Vid användning av mediciner måste en person noggrant läsa bruksanvisningen och bekanta sig med kontraindikationer. Förbrukningen av läkemedel måste vara läsbar, utan att överskrida de skriftliga doserna.

Med överdriven kroppsvikt blir pulsen högre än normalt, varför det är bäst att bli av med den. Du behöver ändra din kost, träna under din läkares överinseende, för att inte orsaka skada.

Därför är det värt att kontrollera din puls vid den minsta avvikelsen. Vid fastställande av överträdelser som inte motsvarar åldersrelaterade förändringar i kroppen och orsakas av oförklarliga skäl är det värt att snabbt söka professionell rådgivning.

För en fullständig studie är det bäst att göra ett EKG. I specifika fall finns det behov av övervakning. Med ålder minskar blodkärlens elasticitet och muskels prestanda försämras. Anledningen till detta kan tjäna olika faktorer. Vid vissa sjukdomar rekommenderas en person inte att engagera sig i tung fysisk ansträngning, annars kan hjärtats muskler bryta, vilket leder till ganska obehagliga konsekvenser. Om pulsstörningar skiljer sig åt vid oregelbundenhet vid specifika tidsintervaller kan detta indikera problem med hjärt- eller hormonell bakgrund, vilket innebär en viss lutning hos patienten till kaffe eller alkoholhaltiga drycker. Vid det minsta tecknet på takykardi eller bradykardi är det nödvändigt att gå snabbt till undersökningen hos kardiologen.

Hjärtat är huvudorganet i det mänskliga systemet. Det bär blod och ger livet till kroppen. Det är på grund av detta att det är nödvändigt att behålla sitt arbete ständigt och övervaka hans tillstånd. För hög eller för låg puls kan prata om sjukdomar i samband med hjärt-kärlsystemet. För att undvika ytterligare problem och ångest i kroppen rekommenderas att rådfråga en läkare för professionell rådgivning. Läkaren kommer att ge råd om vad som ska göras för att återställa pulsen och vad som bör undvikas för att inte förvärra kroppens position.

Vad är den normala puls hos en person?

Individuell normal puls hos friska personer bildas baserat på kroppens inre egenskaper. Kardiovaskulärsystemet är känsligt för yttre stimuli. Reaktionen är alltid monotont - en förändring i hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen).

Pulsfrekvensen hos en person beror på många faktorer

Palpitation ökade? Skälen är tillräckliga:

 1. Kroppens position har förändrats. Det enklaste sättet är att jaga blod i den bakre positionen. Det finns ingen blodproblem i kroppens delar, så pulsen är lugn, låg. Vertikal position stärker hjärtslaget. En del av blodet sätter sig i benen, och hjärtat pumpar en mindre volym vätska genom föregående cirkulationsområde. Vad betyder detta? Antalet röda blodkroppar som bär syre är mindre. Kroppsarea och blodflöde är desamma. För normal syreförsörjning tvingas hjärtat att driva blod snabbare.
 2. Lufttemperatur. Varmt och kallt väder - ökad hjärtfrekvens. Med slutna porer håller snabbt blodflöde kroppen varm på vintern, och på sommaren när den är öppen frigör den den.
 3. Fysiska och mentala belastningar. Dagsarbeten justerar hjärtfrekvensen på kvällen. En sovande person har en minimal hjärtrytm som sparas på morgonen. Sysselsättning under dagen (sport, studier, mentalt arbete) fluktuerar det inom gränserna för acceptabla värden. Mer motion - oftare hjärtklappningar innan du går och lägger dig. En ökning med 8-15 slag indikerar en genomsnittlig intensitet på dagen, mer än 15 - en högspänning.

Fysiska påfrestningar ökar puls hos en person

Rökning påverkar trycket och puls

Byte av puls kan indikera problem med tryck

 1. Droger, dope (i sport). Biverkningen av läkemedel är mycket starkare än medicinsk. Anvisningarna för de flesta droger varnar för effekten av tabletter på hjärtmuskeln.

Normal puls efter ålder

Den normala puls hos en person är 60 slag i hjärtat per minut. En vanlig men felaktig åsikt. Normen är individuell för män, kvinnor och olika åldersgrupper.

Barnets hjärtfrekvens är högre på grund av den lilla storleken. Kamrar tar för lite blod. För att berika kroppen med syre måste de träffas oftare. En rekordhög puls observeras hos barn upp till 1 månad - 140 slag per minut. Av samma anledning, hos kvinnor, är puls a priori större med 8-12 enheter än det starkare könet. Vad ska pulsen vara?

På pulsens normer

Att sakta eller öka pulsen indikerar utvecklingen av arytmi på grund av påverkan av vissa faktorer. Om du inte gör något, kan hjärtslagsfel kan förbli permanent och försämras till och med över tiden. För att undvika sådana problem är det nödvändigt att ta reda på funktionerna för att mäta pulsationen av blodkärl och åldersnormer. Om du får några allvarliga avvikelser bör du kontakta din läkare.

Pulsfunktioner

Pulsen från latinska språket översätts som en stroke eller en ryck. Det representerar oscillationen av de kärl som uppstår från hjärtmusklerna. Det finns 3 typer av puls:

I en frisk person ska fartygen "fluktuera" efter en jämn tidsperiod. Rytmen ställs in av hjärtfrekvensen (HR), som direkt beror på sinusnoden. De impulser som skickas till dem medför att atria och ventriklarna växelvis kan komma i kontakt med varandra. Om den upptäckta pulsationen är för svag eller oregelbunden kan vi prata om utvecklingen av patologiska processer i kroppen. Det enklaste sättet att identifiera arteriell puls. Fluktuationer i kapillärer och vener bestäms på sjukhus villkor enligt individuella indikationer.

mätning

Mätning av pulsen utförs vanligtvis på handleden. Det räcker för en person att beräkna antalet pulsvågor på 1 minut. För mer exakta data, rekommenderas att mäta på båda extremiteterna. Som en omfattande undersökning av läkare på sjukhus först finner puls, så kommer det att räkna antalet andningsfrekvensen (RR) under 1 minut och bestämma vilken typ av andning. Den mottagna indikatorn är särskilt viktig för en uppskattning av barnets utveckling.

Under mätningen av pulsen måste du vara uppmärksam på sin rytm. Skotten måste vara samma kraft och med ett jämnt tidsintervall. I avsaknad av abnormiteter bör proceduren ges 30 sekunder och multiplicera resultatet med 2. Om det upptäcks en klar kränkning i hjärtatslag är det bättre att spendera minst en minut och kontakta en läkare. Specialisten kommer att tilldela instrumentala provningsmetoder. Den viktigaste bland dem är elektrokardiografi (EKG). Det kommer att möjliggöra att utvärdera hjärtans elektriska aktivitet och identifiera orsaksfaktorn för arytmi. Dessutom tilldelas följande prov:

 • Daglig övervakning av EKG gör att du kan se förändringar i hjärtat under dagen som påverkas av olika faktorer.
 • Löpbandet testet används för att bedöma hjärtfrekvensen under inverkan av fysisk aktivitet.

På grund av problem med kärlen eller de därmed följande skadorna är det ibland nödvändigt att räkna pulsvågor på andra artärer. Istället för handleden kan du hålla halsens palpation. Oscillationer kommer från halspulsådern.

Beroende på hjärtfrekvensen på olika faktorer

Den normala puls hos en person bör ligga inom intervallet 60-90. Öka eller minska frekvensen kan bero på vissa faktorer. Om de inte är associerade med patologiska processer som utvecklas i kroppen, kommer den resulterande avvikelsen att anses vara ofarlig. Stress, trötthet, överätande och effekten av låg temperatur, till exempel, efter en lång promenad i kallt väder, endast kort störa hjärtrytmen.

Frekvensen av sammandragningar kan variera beroende på tid på dagen (morgon och natt). Efter uppvaknande hos människor är puls den lägsta, och på kvällen ligger närmare den övre gränsen. Det är lika viktigt att överväga fysisk träning. I idrottare är antalet pulsvågor i vila något under normala. Närstående med detta fenomen med intensiv träning, vilket gör att hjärtat ska pumpa mer blod.

Pulshastigheten för män och kvinnor är inte särskilt annorlunda. Skillnaden är 5-7 slag per minut. Betydande avvikelser uppenbaras bara på grund av hormonsystemets särdrag. Under klimakteriet som uppträder inom femtio och sextio år och under graviditeten kan kvinnliga representanter uppleva takykardi och små tryckhopp.

Pulsen är mest beroende av åldersegenskaper:

 • Hos barn är hjärtfrekvensen, även i ett lugnt tillstånd, mycket högre än en vuxens norm. Avvikelse orsakas av en intensiv tillväxt av kroppen.
 • adolescent barn kan lida av takykardi på grund av puberteten och manifestationer av vaskulär dystoni (VVD). Det förekommer mot bakgrund av stress och erfarenhet, särskilt i gymnasiet (före tentamen).
 • Hos äldre människor är kardiovaskulärsystemet inte i bästa skick på grund av gradvis slitage, därför är de högst sannolikt att utveckla olika patologier. Mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar kan hjärtfrekvensen vara åttiohundra slag per minut, även i vila, och svaret på fysisk aktivitet är vanligtvis mer uttalad.

Pulsfrekvens hos en vuxen: tabell efter ålder

Den normala puls hos en vuxen person efter år (åldrar) ges i tabellen: