Huvud / Diagnostik

Första hjälpen i hjärtrytmin

Den höga rytmen i det moderna livet, stressiga situationer, konstant oro är långt ifrån en komplett lista över orsaker som utlöser utvecklingen av hjärtpatologier. En av de vanligaste sjukdomarna är arytmi, som uttrycks i strid med hjärtmuskleregimen. Anfall inträffar plötsligt. Därför kan första hjälpen till arytmi krävas.

Så här bestämmer du händelsen för en attack?

Arytmi orsakar följande symtom:

 • Yrsel och generell svaghet;
 • Tryck in i hjärtat och dess blekning
 • Andnöd;
 • Känslan av en förändring i hjärtmuskeln rytmen (acceleration, saktar, fladdrar).

Urgent behov av att se en läkare om hjärtfrekvensen överstiger 120 slag per minut, attacken varar flera timmar, upprepas regelbundet eller visas för första gången.

Urgent åtgärder

Före uppkomsten av ett ambulanslag kan du avbryta en arytminfarkt hemma med hjälp av enkla metoder. Det är viktigt att inte bli panik, för att försöka försvara situationen och lugna patienten, ge honom lugn och ro och skydda honom från fysisk ansträngning.

Allmänna principer för första hjälpen

Personen sitter i en fåtölj, har lagt huvudet på en hög rygg eller staplar på en säng. Det är nödvändigt att ordna patienten vid sitt första sittande och sedan ligga ner för att bestämma den position i vilken han kommer att känna sig lättnad. Om tillståndet är tungt är det nödvändigt att normalisera hjärtets arbete med hjälp av kräkningar. Du kan provocera reflexen genom att irritera struphuvudet med fingrarna. Stimulering hjälper till att enkelt återställa rytmen i hjärtmuskeln hemma även om det inte finns uppkast.

Inomhus öppnar fönstren för att säkerställa fri tillgång till syre. Det rekommenderas att göra en enkel andningsövning: Stäng dina ögon och ta ett djupt andetag, håll andan i 2-3 sekunder. Parallellt måste du trycka på ögonlocken (tre gånger i 10 sekunder i en minut). Sådana manipuleringar kommer att återställa hjärtens normala rytm och lugna patienten snabbt.

Behandling av arytmi innebär användning av lugnande läkemedel, speciellt om patienten lider av hjärt-kärlsjukdom. Före ankomsten av specialister behöver du ta sådana mediciner: corvalol, tinktur av valerian eller motherwort, valocordin. Brist på luft och yrsel kan orsaka panikattack i patienten, så det är viktigt att lugna ner sig och förklara att symptomen är tillfälliga.

Åtgärder för ventrikulär arytmi

Om rytmförstöringen utvecklas som ett resultat av onormal drift av hjärtkammarens hjärtkroppar, är huvudsymptomen fallet i puls. Han kommer att vara svag, det blir svårt att bestämma. Hur tar man bort en attack av en arytmi i detta fall? Behandling innebär följande:

 1. Kantla patientens huvud, vilket hjälper till att öppna luftvägarna.
 2. Ta bort kläderna så att hon inte håller andan.
 3. Övervaka frekvensen av hjärtkollisioner.
 4. I avsaknad av förbättringar krävs extern hjärtmassage och artificiell andning. Patienten placeras på en hård yta och lutar huvudet tillbaka. Den som gör första hjälpen är placerad till vänster, för att bekvämt göra konstgjord andning.

Annan akutsjukvård för arytmi bör endast ges av en specialist, eftersom behandlingen kommer att kräva användning av speciella mediciner.

Hjälp med förmaksflimmer

När du utvecklar en attack hemma kan du göra följande:

 • Säkerställa fred, eliminera orsakerna till arytmi
 • Patienten ska ta ett lugnande medel;
 • Om det är svullnad eller andfåddhet behöver du sitta i patienten.
 • I en kritisk situation i avsaknad av hjärtklappning eller andning krävs kardiopulmonell återupplivning.

Korrekt manipulering före läkares ankomst kommer att bidra till att minska risken för komplikationer och rädda liv.

Användning av läkemedel

Idag erbjuder apotek ett brett sortiment av läkemedel som effektivt används för att stoppa och behandla arytmierattacker. Läkemedel frisätts i form av tabletter och för parenteral administrering (intravenöst och intramuskulärt).

I kardiologi, för behandling av hjärtrytmstörningar, används sådana läkemedel i stor utsträckning:

 • Digoxin. Läkemedlet minskar hjärtfrekvensen, eliminerar orsakerna till sjukdomen. Regelbundet intag kräver en gradvis ökning av dosen;
 • Verapamil. Läkemedlet rekommenderas för användning vid en takykardiattack. Försiktighet bör användas i åldern.
 • Adenosin. Läkemedlet administreras intravenöst, så det tar bort symptomen på arytmi inom 30-60 sekunder;
 • Flekainid. Läkemedlet används ofta för takykardi.

Viktigt! Oavsett svårighetsgraden av sjukdomen ska läkemedel ordineras av en läkare. Han väljer individuellt läkemedel, med hänsyn till symptom och orsaker till patologin, patientens tillstånd och organismernas egenskaper. För effektiv behandling måste du ta regelbundna läkemedel och följa alla rekommendationer.

När krävs sjukhusvistelse?

Efter ankomsten av ambulansläkare borde patienten komma ihåg orsakerna till utlösningen av hjärtdysfunktion. Om angrepp av en arytmi inte har uppstått för första gången, behöver läkare förklara vilken behandling som doktorn föreskrev, vilka mediciner patienten använde.

I avsaknad av positiv dynamik efter akutbehandling kommer patienten att erbjudas sjukhusvistelse. Lämna inte stillastående behandling, eftersom det inte alltid är möjligt att tillhandahålla medicinsk hjälp i sin helhet när det gäller polikliniska inställningar. På sjukhuset kommer patienten att vara under konstant övervakning av specialister, en omfattande undersökning kommer att genomföras och procedurer kommer att förskrivas.

De viktigaste symptomen för sjukhusvistelse är:

 • Allvarlig svaghet
 • Minskning av blodtryck;
 • Utveckling av hjärtastma
 • Förlust av medvetande;
 • Brist på effektiv behandling;
 • Behovet av kirurgisk ingrepp.

Behandlingen av patienten beror direkt på diagnosens noggrannhet. Det är nödvändigt att starta behandlingen så snart som möjligt för att minska risken för komplikationer. Det är viktigt att komma ihåg att arytmi är en allvarlig patologi i hjärtat, och tidig sökning av medicinsk hjälp avgör manipulationernas effektivitet.

Vad ska man göra vid hjärtsrytmi i hemmet

Vid hjärtets arytmi bör andra inte underskatta allvaret hos en persons tillstånd. Det är nödvändigt att nära släktingar till patienten själv och vet vad de ska göra hemma med tecken på hjärtarytmi attack, kunde ge första hjälpen för svåra takykardi.

Första hjälpen för takykardi

Om hjärtfrekvensen ökar mer än 120 pulser per minut skapas tillstånd för förmaksfibrillering (förmaksflimmer) och ventriklar. Dessa stater är extremt farliga.

Atrial fibrillering ökar risken för trombos och ventrikelflimmer hotar hjärtstillestånd och plötslig död. Naturligtvis är det omöjligt att bota sådana allvarliga sjukdomar oberoende. Men du måste göra allt för att få patienten att få möjlig medicinsk vård hemma.

Om en arytmi förekommer för första gången, överskrider inte 120 hjärtkollisioner per minut, det är nödvändigt att genomgå en undersökning inom kort med en kardiolog för att ta reda på orsaken till sjukdomen. Men i händelse av försämring av tillståndet, utseendet av kompressiv (anginal) smärta i hjärtat, är det nödvändigt att kalla till hjärtvård.

Om arytmi har uppstått i patienten inte för första gången, bör han redan ha den första hjälpenpaketet som rekommenderas av läkaren vid nödsituationer.

Vilka droger för att upprätthålla hjärtat kan komma in i förstahjälpspaketet, hur man tar bort arytminsattack i patienten hemma?

Första hjälpenpaketet, om läkaren inte gav patienten andra rekommendationer, kan innehålla:

 • kaliumklorid i tabletter av 1 g;
 • fenkarol - tabletter av 50 mg;
 • Aspirin - i tabletter på 0, 25 mg.

För att återställa rytmen av hjärtkollisioner hemma, bör patienten, så snart som tecken på en attack visas, mäta pulsfrekvensen. Vid en puls som överstiger 120 slag per minut, förvirrad medvetenhet, ökad svettning, ökad svaghet, behöver du ringa en ambulans. Läs mer om symptomen på arytmi i artikeln "Arrhythmia, Symptoms."

Sekvens av åtgärder

Före ankomsten av den första hjälpen patienten med en arytmiattack bör hjälpas så långt som möjligt hemma måste han:

 • tillgripa vagalprovningar - hosta, försök att ge upphov till kräkningar, lägg ansiktet i kallt vatten, håll andan;
 • upplös fullständigt kaliumklorid i ett glas vatten, drick
 • svälj fenkarol, i den dos som indikeras av läkaren, tvätta med vatten - dosen kan vara 5 tabletter;
 • tugga aspirintabletten;
 • bli avgjort, hälften sitter vid det öppna fönstret för att andas frisk luft, försök att lugna ner;
 • vänta på att läkaren kommer fram.

Fenkarol är ett läkemedel som blockerar N1-histaminreceptorer, och dess effektivitet vid behandling av arytmi förklaras av läkemedlets förmåga att blockera kalciumkanaler.

Fenkarol kan användas hemma, som ett medel för att avlägsna början av förmaksflimmer. Till de positiva sidorna av detta läkemedel är frånvaron av kontraindikationer och biverkningar, förutom dåsighet och torrhet i munslimhinnan.

Med arytmi med avbrott i sammandragningar som orsakas av känslomässiga upplevelser, kommer användningen av lugnande medel att hjälpa.

Valocordin, Corvalol, Valerian är läkemedel, än det är möjligt att försöka ta bort hjärtarytmi hemma innan läkaren anländer.

Så snart snabbare puls, och det finns tecken på begynnande arytmi, kan du prova hemma för att stoppa attacken, blandnings apotek droger Stilla, valeriana, hagtorn, havre. För behandling tillräckligt upplösas i vatten och 20 g av de resulterande dryck tinkturer, men om de närmaste 15 minuter inte kommer att följa de förbättringar som krävs för att orsaka den första hjälpen.

I första hjälpenpaketet från takykardi kan en läkare rekommendera hjärtdroger:

 • hjärtglykosid, kardiotoniskt medel Digoxin;
 • antiarytmika - Amiodaron, Cordaron, Sotalex, Flecainid, Adenosin;
 • kalciumantagonister - Verapamil, Finoptin, Diltiazem, Cardil.

Hemma måste det finnas en lägsta uppsättning mediciner så att så snart arytmen börjar, kan patienten försöka ta bort attacken på egen hand.

Hur man hjälper till med bradykardi

Med lågt blodtryck är en puls mindre än 40-45 slag per minut ett försämrat tillstånd en nödsituation. Före ankomsten av läkare kan patienten erbjudas kaffe, lägg på en säng med upphöjda ben.

Det är inte möjligt för en patient att erbjuda läkemedel som inte rekommenderas av en läkare. Så, Nitroglycerin kan sänka blodtrycket, vilket hotar med bradykardi med upphörande av hjärtslag.

Hur man arresterar en arytmiattack med minskad frekvens av hjärtkollisioner än att ta bort bradykardi hemma, kan du läsa i artikeln om sinus bradykardi.

Första hjälpen för arytmi i hemmet

Hjärtarytmi karakteriseras av en kränkning av sin rytm och finns ofta bland invånarna i vår stat. Därför är många ryssar intresserade av orsakerna till denna sjukdom, dess symtom. Det är också viktigt att veta till alla vilka förstahjälpmedel för arytmi kan ges hemma.

Karakteristiska egenskaper av arytmi

Arytmi, som stör hjärtrytmen, har sin egen specifika mekanism. Heartbeat initieras av elektriska impulser, och om de börjar att fungera - gå av med en strikt fast ränta, då följaktligen börjar hjärtat även slå ner.

De flesta experter anser att arytmi inte utgör en stor fara för patienten.

Men det finns fall där sådana störningar i hjärtrytmen har en skadlig effekt på hjärtat av en person:

 1. De avgaser hjärtmuskeln.
 2. Violera ventilapparatets funktioner.
 3. Orsakar en förändring i hjärtans storlek, vilket ökar dem.

Arytmi kan känna sig genast, men du kan inte ens märka alls. Det beror på de symptom som det manifesterar sig i:

 • en känsla av hjärtslag och dess oegentligheter
 • känsla av accelererad hjärtslag;
 • en känsla av fördröjd hjärtslag;
 • smärta i hjärtat
 • Pre-stupor, tillsammans med yrsel
 • andfåddhet.

Men inte alltid listade tecken på arytmi känns allt på en gång, du kan känna dem separat och inte tänka på deras konsekvenser.

Typer av hjärtarytmi

Specialister skiljer flera typer av manifestationer av hjärtarytmi, beroende på arten av brott mot funktionell hjärtaktivitet:

 1. Atrial. En typ av takykardi, som yttrar sig i strid med rytmen av hjärtslag på bakgrunden av muskelsammandragning i slumpmässig ordning - upp till 600 slag per minut.
 2. Sinus. Det förekommer i ojämlika tidsintervaller mellan sammandragningar av hjärtmuskler, är associerad med redan existerande hjärt- och kärlsjukdomar och neuroser.
 3. Extrasystolisk. Det uppstår med överdriven sammandragning av hjärtmuskeln följt av en lång paus (det vill säga efter ett mindre tillfälligt stopp följer ett kraftfullt tryck).

Endast en läkare kan diagnostisera en typ av arytmiska störningar, har preliminärt undersökt och undersökt patienten. Efter detta kommer ett elektrokardiogram eller ekkokardiografi att tilldelas, vilket kommer att bidra till att klargöra den fördiagnostiserade diagnosen.

Möjliga orsaker till hjärtarytmi

Ofta utvecklas arytmen mot bakgrund av den redan existerande sjukdomen. Experter i sådana innefattar främst:

 • kroniska hjärtsjukdomar (CHD - ischemi, kardiomyopati);
 • högt blodtryck;
 • patologier av sköldkörteln;
 • diabetes mellitus.

Dessutom har felet i hjärtfrekvensen en signifikant effekt:

 1. Konstant stressiga situationer, varigenom patienten aktivt tar psykostimulantia.
 2. Överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker.
 3. Missbruk av kaffe.
 4. Användning av vissa läkemedel, överdosering av dem.
 5. Tillämpning av kosttillskott.
 6. Tobaksrökning.

Också bland de många orsakerna till arytmi identifierar experter och patologiska tillstånd som:

 • otillräcklig blodtillförsel (oftast manifesterad när blodtillförseln minskar och elektriska impulser utförs inte);
 • skada i hjärtmuskeln och efterföljande död (ett liknande tillstånd förändrar hur elektriska impulser rör sig genom denna muskel).

Glöm inte den genetiska predispositionen. Det uppenbarar sig hos patienter med anomalier i utvecklingen av hjärtat av den medfödda typen.

Första hjälpen i arytmi

Om en person först kände de primära tecknen på arytmiutveckling i hjärtat, är det nödvändigt att konsultera kvalificerade specialister för rådgivning. Detta kan göras genom att ringa en ambulans hemma. Men i alla fall måste patienten tillhandahålla första hjälpen. Vad är det Det är nödvändigt att vidta alla åtgärder för att lindra patientens tillstånd.

För att underlätta för en patient som lider av hjärtarytmi bör ett antal enkla åtgärder vidtas innan läkarna anländer:

 1. Ge ett viloläge:
  • att lägga på en säng
  • över tiden för att ändra placeringen av "liggande" till läget "sitter" med hög kuddar (du kan sätta i ryggen) - en förändring i kroppsställning kan tillfälligt avbryta utvecklingen av arytmi episod.
 2. Normalisera hjärtslaget med en kräkningsreflex:
  • det provocerar, irriterar struphuvudet med fingrarna.
 3. Ge moraliskt stöd:
  • sluta primär panik rädsla, lugnande ord av sympati;
  • förklara att en arytmisk attack är ett tillfälligt fenomen.
 4. Ge frisk luft:
  • I rummet öppnar fönstret eller fönstret;
  • dra tillbaka från rummet till gatan.
 5. Ge en lugnande medel:
  • valokardin;
  • Corvalol;
  • tinktur av motherwort;
  • droppar av valerian.
 6. Använd andningsbehandling, som innebär att du utför en enkel övning (utförd flera gånger):
  • ta ett djupt andetag;
  • håll andan i några sekunder;
  • Andas och långsamt andas ut.
 7. Använd manuell terapi, som uttrycks i en ljusmassage:
  • stäng dina ögon
  • Tryck på ögonlocken flera gånger med fingertopparna.
  • mellan tryck bör passera i tre sekunder;
  • Hela massagesessionen varar inte mer än en minut.

Att tillhandahålla första hjälpen i arytmi måste patienter övervaka frekvensen av hjärtslag. När det finns andfåddhet kan du inte sätta det på ryggen, en person i det här tillståndet kan bara ligga i halvsittplatsen.

Förebyggande åtgärder för arytmi

Att den givna sjukdomen inte har gått i kronisk form utser experter ett komplex av förebyggande åtgärder. Många av dem borde vara under kontroll av den behandlande läkaren. Men de flesta av dessa förebyggande åtgärder utförs hemma av patienterna själva.

 1. Det är nödvändigt att i rätt tid behandla sjukdomar som har ett direkt samband med hjärtets arytmiska tillstånd:
  • kardiovaskulära sjukdomar;
  • patologiska tillstånd av sköldkörteln;
  • arteriell hypertoni;
  • virala infektioner.
 2. Beakta dietregimen:
  • för att bilda en daglig ration i enlighet med den behandlande läkarens instruktioner
  • äta mat rik på kalium och magnesium (de har en positiv effekt på hjärtaktivitet);
  • disken ska vara mager, innehåller grönsaker, frukter och helkorn.
 3. Systematiskt ta mediciner för att stabilisera hjärtfrekvensen:
  • adrenoblakatory;
  • antiarytmiska läkemedel;
  • beredningar baserade på kalium, magnesium och vitamin B6.
 4. Avvisa dåliga vanor:
  • alkohol;
  • läkemedel;
  • tobak;
  • koffein;
  • normaliserad sömn.
 5. Dosering av fysisk aktivitet:
  • simning;
  • vandringsturer;
  • jogging;
  • lektioner om kardiovaskulär utrustning.
 6. Övervaka nyckeltimmar av ditt fysiska tillstånd:
  • optimal total kroppsvikt;
  • blodtrycksnivå
  • blodsockernivå.

Stress och trötthet bör också undvikas, eftersom det är dessa tillstånd som utlöser manifestationen av hjärtarytmi. Därför måste du ta hand om dagligdagstid och rätt sovläge - ungefär åtta timmar om dagen.

Hur ger man första hjälpen vid förmaksflimmer?

Från det faktum att varje 200 personer på jorden lider av förmaksflimmer (AI), blir denna sjukdom inte mindre farlig och otrygg.

Tvärtom, trots många års klinisk erfarenhet och ett stort antal publikationer och studier, fortsätter AI att vara en komplex sjukdom som kräver mångfacetterad behandling. Vad ska vara akutvård för förmaksflimmer?

Risk för förmaksflimmer

AI-attacker åtföljs av snabb hjärtslag, bröstsmärta, andfåddhet, oförklarlig, chillande rädsla för själen. Ofta kan det finnas yrsel, nedsatt koordination, svimning. Otydlig ångest kan orsaka att en person rusar runt i rummet på jakt efter ett läkemedel eller i en önskan att söka hjälp. Dessa faktorer förvärrar ytterligare tillståndet hos den patient som behöver vila.

Risk för förmaksflimmer (eller förmaksflimmer) är inte bara en försämring av syretransport blodet på grund av hjärtarytmi. Ofullständig "pumpning" av blod kan leda till stagnation och följaktligen bildandet av blodproppar.

Trombinerna är fästa från insidan till kärlens väggar, täppa till cirkulationssystemet och gör det omöjligt för normalt blodflöde. Om hur farligt separationen av trombusen från kärlväggen är, ens behöver man inte säga - i de allra flesta fall slutar det med hjärt-hjärtinfarkt.

En hjärtinfarkt med stroke orsakar nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer. Praktiskt taget i alla fall är orsaken till en sådan hemsk äntning ett tryck hopp på grund av högt blodtryck.

En hjärtinfarkt med stroke orsakar nästan 70% av alla dödsfall i världen. Sju av tio personer dör på grund av blockering av hjärtat eller hjärnans artärer. Praktiskt taget i alla fall är orsaken till en sådan hemsk äntning ett tryck hopp på grund av högt blodtryck. "Tyst mördare", som hennes dubblerade kardiologer, tar miljontals liv varje år.

Principer för akutvård för förmaksflimmer

Genomförbarhet koppning MA attack beror på formen av förmaksflimmer, såsom vissa former av OP karakteristisk oberoende eliminering inom 48 timmar eller mer. Det finns också direkta kontraindikationer mot återställande av rytm i MA, som relaterar till följande tillstånd:

 • med frekventa attacker, som inte kan stoppas eller förebyggas med hjälp av antiarytmiska läkemedel;
 • med aktiv myokardit, tyrotoxikos, endokardit;
 • i syndromets svaghet i sinusnodet, uttryckt i förlusten av medvetande under en anfall av anfall;
 • med dålig tolerans av antiarytmiska läkemedel;
 • med en kraftig ökning i hjärtat, särskilt i vänster atrium.

I sådana situationer används hjärtglykosider (till exempel Digoxin) vanligtvis för behandling, vilket minskar rytmfrekvensen och som ett resultat normaliserar hemodynamiken.

Men i paroxysmal och andra former av förmaksflimmer kan första hjälpen innebära att rädda patientens liv, särskilt när det gäller att bradispazme (arytmier amid bromsa hjärtfrekvens).

Med tanke på att de vanligaste och farliga komplikationerna av AI är hjärtinfarkt och stroke är beredningen av akutvård för förmaksflimmer baserat på följande principer:

 1. Transformation av den tahisystoliska varianten av MA till normosystoliska. Denna princip är relevant för situationer där paroxysm av förmaksflimmer orsakar supraventrikulär fibrillering upp till 300 reduktioner per minut.
 2. Återställ sinusrytmen, om det inte finns några kontraindikationer, som nämnts ovan.
 3. Eliminering av konsekvenserna av hemodynamiska störningar (lungödem, chocktillstånd, kraftigt blodtrycksfall).
 4. Terapi av huvudpatologin, mot vilken förmaksfibrillationen utvecklades.

Första hjälpen kan också kräva sådana återupplivningsförfaranden som indirekt hjärtmassage och artificiell lungventilation, om det var en följd av MA i hjärtstopp.

Algoritm för akutsjukvård för förmaksflimmer

Algoritmer för akutvård för förmaksflimmer skiljer sig något för olika former av sjukdomen.

Enligt denna standard består listorna över diagnostiska aktiviteter för varje MA-form av 20 eller fler poäng och terapeutiska åtgärder föreskrivs för att ge akutvård för förmaksflimmer och underhållsterapi i 6 månader.

Primär diagnos

I fallet med primärdiagnos (när en första insats av MA manifesteras i patienten för första gången) innebär således ingen form av och radikala förmaksfibrillering av AI-attacker för akutvård användning av några radikala åtgärder.

Patientens tillstånd kan underlättas genom användning av sedativa, och noggranna diagnostiska tester och ytterligare övervakning av en läkare rekommenderas.

Persistent form av förmaksflimmer

När ihållande okomplicerad form MA rekommenderas hjärtglykosider (digoxin), kalciumantagonister (diltiazem, verapamil), betablockerare (metoprolol, propranolol).

Paroxysmal förmaksflimmer

När stabil paroxysmal AF Emergency involverar administrering av antiarytmiska läkemedel (sotalol, amiodaron, prokainamid), kalciumantagonister (diltiazem, verapamil), betablockerare (propranol, atenolol, metoprolol).

Uppföljande behandling för MA är att ta följande läkemedel:

 • förberedelser för hjärtens näring - Panangina, Asparkam, Amadaron, Kordaron;
 • disaggregeringsmedel - preparat för flytning av blod för att förhindra bildning av blodproppar;
 • antikoagulantia - minska risken för blodproppar (heparin, warfaron);
 • beta-blockerare, kalciumkanalblockerare - Carvedilol, Pindolol, Betaxolol, saktar hjärtfrekvensen (med takyarytmier).

Nödvård för förmaksflimmer hemma

Patienter som upprepade gånger stöter på paroxysm av AI bör behärska tekniken att avlägsna en attack av förmaksflimmer hemma.

Mekaniska test för att återställa hjärtrytmen

När arytmi är okomplicerat leder inte till sådana allvarliga symtom som medvetslöshet eller störning av andningsfunktionen, du kan försöka återställa den normala hjärtrytmen med de så kallade vagalproverna.

 1. Framkalla artificiellt kräkningar, pressa på tungens rot.
 2. Artificiellt orsaka hostreflex.
 3. Håll andan vid apogan av ett djupt andetag (Valsalva test).
 4. Håll andan och fördjupa ditt ansikte i ist vatten, tvätta med kallt vatten eller torka ansiktet med isbitar.
 5. Tryck på slutna ögonlock (Ashners test).
 6. Massage carotid sinus - ligga på baksidan, sväng huvudet till vänster och massage höger sida av nacken under underkäften i 5-10 minuter. Gör sedan samma sak med andra sidan. Att massera rätt och vänster bihålor är omöjligt!

Kontra

Kontraindikationer för utförandet av mekaniska prov för återställande av hjärtrytmen är förhållanden som åtföljs av:

 • svår smärta i bröstet;
 • förlust av medvetande
 • pallor eller cyanos i huden;
 • andfåddhet, hosta med skumstråle;
 • svår svaghet, lågt blodtryck
 • krampanfall, nedsatt motorförmåga och extremiteternas känslighet.

Det rekommenderas inte som carotid sinus massage och ögongloben trycket på äldre patienter som sådana manipulationer kan leda respektive till bristning av aterosklerotiska plack (bestämt att de ofta ligger i detta område) och näthinneavlossning.

Läkemedelsinducerad arrestering av förmaksflimmer

När metoderna för reflexterapi som beskrivs ovan är kontraindicerade, hur kan man avlägsna en attack av förmaksflimmer som är svår för patienten att tolerera? Om det här är den första paroxysmen i en patients liv, försök inte att återställa hjärtrytmen själv.

Om patienten redan är under överinseende av en läkare kan du dricka en enstaka dos av antiarytmiskt läkemedel, vilket var ordinerat av läkaren och användes redan av patienten. Oftast är detta Propanorm eller Propaghenon. Som en följd av en enda dos av detta läkemedel inträffar arresteringen av en attack av AI snabbt tillräckligt, vilket eliminerar behovet av sjukhusvistelse.

Elektropulsterapi för paroxysmal MA

Bland utövare av akut medicinsk hjälp de mest populära tjänsterna för att lindra paroxysmal AF använder elektrisk puls terapi (EIT), med andra ord, att använda en defibrillator för att ta bort förmaksflimmer.

Denna procedur anses vara en väletablerad och väl beprövad metod, speciellt om frågan är hur snabbt att ta bort MA i hemmet.

För att utvärdera den terapeutiska effekten av EIT och läkemedelsåterhämtning av rytmen kan vi jämföra medeldata för båda metoderna i följande tabell.

Symtom, behandling och förstahjälp för hjärtrytmin

Första hjälpen: hjärtarytmi, symptom, behandling. Sådana frågor är ofta överraskad inte bara för de sjuka, men också för deras nära och kära. Hjärtarytmi är störd frekvens och rytm av hjärtkontraktion. Hjärtmusklerna ger blodcirkulationen genom kärlen, tack vare detta, levereras alla organ i människokroppen med näring och syre. Processen för blodcirkulation beror på elektriska impulser som uppträder i hjärtekammarna under stängning och öppning av hjärtkamrarna. I ett tyst tillstånd kan en persons hjärtslag (puls) vara 60-80 slag per minut. Under sömnen går hjärtets aktivitet ner, och övningen ökar tvärtom. I det högra atriumet är en sinusnod, som är ledare för elektriska signaler. Om en störning uppträder i det justerade systemet i hjärtmuskeln, uppstår ett arytmidillstånd.

Arytmi kan betraktas som en separat sjukdom eller ett symptom på en sjukdom. Orsakerna till arytmi kan vara:

 • nervös utmattning, stress
 • fysisk överbelastning
 • arteriell hypertoni;
 • alkoholmissbruk
 • störningar i det endokrina systemet;
 • sjukdomar i det kardiovaskulära systemet;
 • huvudtrauma
 • binjurar sjukdomar;
 • stillasittande livsstil.
 1. 1. Sinusarytmi uttrycks av ojämna mellanrum av hjärtkontraktioner. Ojämna sammandragningar i samband med andningssystemet anses vara normen och finns ofta hos unga. Men ibland kan sjukdomen bero på brist på magnesium, kalium och kalcium. Byte av elektrolytkompositionen i blodet tillåter inte hjärtmuskeln att slappna av och fungera fullt ut. I vissa fall är sinusarytmi associerad med leversjukdomar, högt blodtryck och syrehushållning.
 2. 2. Extrasystole - ett brott mot hjärtritmen, i det här fallet finns en extraordinär minskning av hjärtat eller dess individuella kamrar. Det finns ett starkt tryck, ett sjunkande hjärta och en brist på luft. Extrasystolia är närvarande i reumatisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, kroniskt hjärtsvikt, ischemisk hjärtsjukdom.
 3. 3. Atriell fibrillering (förmaksflimmer) kännetecknas av frekvent, kaotisk atriell sammandragning. Det finns en obehaglig känsla i hjärtat och andnöd. Atriell fibrillation observeras vid ischemisk hjärtsjukdom, mitral hjärtsjukdomar, tillståndet främjar bildandet av trombi.
 4. 4. Sinus bradykardi kännetecknas av ett minskat antal hjärtkollisioner, mindre än 60 slag per minut. I utbildade personer kan hjärtkollisionen nå upp till 40-59 slag per minut. I en genomsnittlig person är en sådan puls ett tecken på någon sjukdom: hjärtinfarkt, ökat intrakraniellt tryck; hypothyroidism - en brist på sköldkörtelhormoner; influensa, hepatit; berusning med kemikalier.
 5. 5. Sinus takykardi är en sjukdom där antalet hjärtslag överstiger 100 slag per minut. Villkoren är associerad med andningsfrekvensen, pulsen ökar vid utandning. Sinus takykardi kan vara fysiologisk, till exempel hos unga människor, idrottare, personer med neurokirurgisk dystoni och uppstår som ett svar på fysisk stress, stress. En sådan oregelbunden form av takykardi kräver ingen behandling. Den patologiska formen av sinus takykardi orsakas av: akut cirkulationsfel; dysfunktion av sköldkörteln; hypoxi; adrenerga läkemedel; hypovolemi; lågt blodtryck; en minskning av volymen av cirkulerande blod.
 6. 6. Paroxysmal takykardi uttrycks av hjärtklappning med en frekvens på 140-200 slag per minut. Denna form av takykardi är uppdelad i: atriella, atrial-ventrikulära och ventrikulära former. Orsaker: hjärtinfarkt; hjärtsjukdomar; kardiomyopati; ischemisk hjärtsjukdom.
 7. 7. Blockad av hjärtat - ett stört flöde av elektrisk impuls i en separat sektion av ledningssystemet. Villkoren åtföljer eventuella nederlag i hjärtmuskeln. Beroende på utveckling och styrka av uttrycket är blockaden uppdelad: en första graders blockad - fördröjd överföring av impulser; blockad av andra graden - partiell, ofullständig impulsimpedans; blockad av den tredje graden - fullständig frånvaro av impulser; blockader kan vara närvarande permanent eller förekomma vid vissa tillfällen. Symptom på arytmi: svaghet, yrsel en känsla av ångest; blekna, fladdrande av hjärtat; andfåddhet, intermittent andning; pressa smärta i bröstet; mörkare i ögonen; snabb trötthet.

För att diagnostisera arytmi, EKG, Echo-KG, esophageal elektrokardiografi, daglig EKG-övervakning, används Echo-KG-stress. Prover med belastningar: knep, stegtest och farmakologiska test.

Vad är den första hjälpen i arytmi? I de flesta fall händer arytmiattacker plötsligt. Patienten kan känna stark svaghet, illamående, yrsel och hjärtklappning. Till dess att ambulansen kommer fram måste följande åtgärder vidtas:

 1. 1. Hitta en bekväm position där patienten kommer att känna åtminstone lite lättnad. Du kan ligga horisontellt på sängen eller sitta och lägga en kudde bakom ryggen. Om attacken åtföljs av andfåddhet, då personen inte kan ligga på ryggen, bör han ta en halv sittplats.
 2. 2. Ge tillgång till frisk luft, öppna fönstret, ta bort de övre knapparna på kläderna.
 3. 3. Ta ett lugnande medel: Valocordin, Valerian, Motherwort-tinktur, Corvalol.
 4. 4. Lugnande andedräkt: ett djupt andetag, då en kort paus och en långsam, jämn utandning.
 5. 5. Lugna patienten med stödord, skapa inte oro och panik.
 6. 6. Patientens tillstånd kan lindras om han ger en kräkningsreflex.
 7. 7. Om patienten inte känner en puls och bristande andning är det nödvändigt att göra artificiell andning. Personen bör läggas på en hård yta, patientens huvud ska kastas tillbaka, hålla hakan, man måste hålla näsan, dra djupt andetag och andas in i offerets mun. Om det inte hjälper, behöver du massera bröstet. Två tryck på mitten av bröstet, mellan bröstvårtor. 30 snabbtryck (100 slag per minut), följt av två utandningar i patientens mun. Fortsätt konstgjord andning tills patienten har återhämtat sig eller en akut ambulans anländer.

Om arytmi är en komplikation av en annan sjukdom, bör huvudpatologin behandlas.

I händelse av att arytmen manifesterar sig som en självständig sjukdom, väljer läkaren en individuell behandlingsmetod med hänsyn till typen av arytmi.

 1. 1. Antitrombotiska läkemedel tas regelbundet för att minska risken för hjärtinfarkt eller stroke under arytmierattacker.
 2. 2. Medicin som stärker hjärtmuskeln: Riboxin, Mildronate.

Behandling av arytmi i hemmet:

 1. 1. Roten av valerianen är marken, hälld med kokande vatten och insisterar 5-8 timmar. Ta en matsked tre gånger om dagen.
 2. 2. Melissa har lugnande egenskaper, det rekommenderas för alla hjärtproblem. Melissa bryggs som te och dricker ett glas 3-4 gånger om dagen. Inträdesförloppet är 2-3 månader.
 3. 3. Hagtorns tinktur. Torra frukter insisterar på vodka i 15 dagar, på en mörk plats. 10 droppar tinktur utspädd i vatten och drick före måltid, tre gånger om dagen.
 4. 4. Hjärtsamling: valerianrot, motherwort, calendula, viburnum bark, i lika stora proportioner.
 5. 5. 3-4 glas bär Kalina översvämmade med två liter kokande vatten, insistera på 7 timmar. Stam och tillsätt 0,5 liter honung till infusionen. Behandlingsförloppet: inom en månad ta en tredjedel av en kopp tinktur, innan du äter. Då är det en paus på 10 dagar, varefter mottagningstiden upprepas.

För att avlasta hjärtat måste du minska vikten: spendera avläsningsdagar på bovete, ostprodukter, fermenterade mjölkprodukter och äpplen. Viktig avgift på morgonen, promenader och andra fysiska aktiviteter. Det är nödvändigt att ge upp alkohol och rökning.

Första hjälpen i arytmi

Vad är en arytmi

Arytmi - överträdelse av frekvens, rytm, följd av hjärtslag.

Hjärtat är ett unikt organ av människan, som har ett ledande system. I hjärtmuskeln finns det speciella centra som producerar elektriska impulser som gör att hjärtat kan komma i kontakt. Normalt pulserna alstras i sinusknutan, som ligger i det högra förmaket, spridningsvägar sedan puls utbreder sig till den atrioventrikulära noden ur strålen av His och Purkinjefibrer - till ventrikeln av hjärtat, vilket orsakar deras nedgång.

Normal hos en frisk vuxen i vila är antalet hjärtslag 60-90 slag per minut. Om någon del av hjärtans ledningssystem misslyckas - innebär detta en kränkning av rytm och konduktivitet. Följande är de vanligaste orsakerna till arytmier:

 • en mängd hjärtsjukdomar: en hjärtinfarkt. kardiomyopati, vice, myokardit, etc.;
 • brott mot kroppens elektrolytbalans: innehållet i kalium, kalcium, magnesium i blodet går utöver de normala värdena;
 • störningar i nervsystemet: stress, neuros;
 • dysfunktion av sköldkörteln: tyrotoxikos, hypotyroidism;
 • förgiftning med toxiner, droger och så vidare.

Symtom och typer av arytmi

 • med förkortningens frekvens:
  • med hjärtklappning - takykardi ;
  • med en arg palpitation - bradykardi.
 • vid pulsens ankomsttid:
  • för tidigt - beats ;
  • kaotisk - förmaksflimmer.

Vid en arytmi kan patienten känna:

 • hjärtklappning;
 • obehag i hjärtat
 • ökad tremor eller hjärtslag;
 • generell svaghet
 • yrsel.

Men inte alla typer av arytmier orsakar obehagliga subjektiva förnimmelser. I vissa fall detekteras arytmi genom att undersöka patientens puls eller EKG.

takykardi

Sinus takykardi - Hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen) är 90-100 slag per minut eller mer med rätt hjärtfrekvens. Orsaken till sinus takykardi hos friska människor är fysisk aktivitet eller känslomässig upphetsning. Orsakerna till långvarig takykardi kan vara: feber, tyrotoxikos, myokardit, hjärtsvikt. anemi. Sinus takykardi är ofta en manifestation av vegetovaskulär dystoni. I detta fall minskar takykardin markant med andningsfördröjning.

Paroximal takykardi - hjärtklappning (140-240 slag / min) med rätt hjärtfrekvens. Egenheten hos paroximal takykardi är en tydlig början och slutet av attacken. Varaktigheten av denna typ av takykardi kan variera från några sekunder till flera dagar. Under attacken klagar patienten på överdriven svettning, svaghet, obehagliga känslor i hjärtat. Attacken kan åtföljas av en liten temperaturökning, svimning.

bradykardi

Sinus bradykardi - Hjärtfrekvens 40-60 slag per minut med rätt hjärtfrekvens. Det förekommer hos friska utbildade idrottare i vila. Det kan vara en manifestation av vegetovaskulär dystoni. Sinus bradykardi kan orsaka följande patologier: myokardinfarkt, hypotyroidism, virusinfektioner, förgiftning med gifter. Sinus bradykardi kan uppenbaras av obehagliga känslor i hjärtat av regionen.

Hjärtblockad - Bradykardi med hjärtfrekvens mindre än 40 slag / min. Denna typ av patologi uppträder när nedsatt ledningsförmåga hos den spännande puls från atrierna till ventriklerna. Blockaden manifesteras av yrsel. svimning. Det uppstår med myokardit, hjärtinfarkt, kardioskleros, med administrering av vissa typer av läkemedel.

beats - Detta för tidiga hjärtkontraktion, vilket kan förekomma hos helt friska människor (inte mer än 5 sådana nedskärningar per minut) och känns inte alls. I det här fallet kräver extrasystolen ingen behandling. Om fall av extrasystol observeras oftare än 5 gånger per minut, och / eller patienten upplever avbrott, yrsel - ett samråd med kardiologen är nödvändigt.

Atrial fibrillering - Kännetecknas av oregelbunden hjärtfrekvens, puls av olika fyllningar och frekvens, hjärtfrekvens = 100-150 slag / min. Flimmer kan vara beständig eller paroxysmal. Patienten får inte känna något obehag eller känna hjärtslag. Atrial fibrillation uppträder med ischemisk hjärtsjukdom. mitral missbildningar, tyrotoxikos, etc. Vid förmaksflimmer ökar risken för trombos.

När man ska ringa till en läkare

Om du har någon av ovanstående symtom på arytmi periodiskt eller ständigt, måste du konsultera en kardiolog för att klargöra diagnosen och om nödvändigt få adekvat behandling.

Omedelbar ringning av en ambulans är nödvändig för en allvarlig angrepp av arytmi. De farligaste är: paroximal takykardi, förmaksflimmer, hjärtblokade.

Arytmi behandling

Patienten, som vände sig till kardiologen, kommer att undersökas först. Syftet med undersökningen är att identifiera huvudorsaken till arytmi, om den primära diagnosen "arytmi" bekräftas.

Den primära diagnosen är som regel etablerad med en allmän undersökning av patienten med en studie av sin puls. Naturen och orsaken till arytmi kan bestämmas endast när EKG-studie, ibland i kombination med ytterligare tekniker (EKG-test med fiznagruzki, timmars EKG, intrakardiell EKG, elektrolyt metabolismstudie, nivåer av sköldkörtelhormoner och så vidare.).

Enligt resultaten av patientens undersökning föreskriver läkaren läkemedel (om det behövs), vilket måste vara under medicinsk övervakning. Valet av läkemedel är strikt individuellt och beror på många faktorer (arten av den underliggande sjukdomen, svårighetsgraden av arytmen, det allmänna tillståndet hos patientens kropp osv.).

I allmänna fall för behandling av milda former av arytmier som orsakas av funktionella sjukdomar i nervsystemet, begagnade sedativa (valeriana tinktur, Corvalolum, novopassit, Percy, Hjärt tinktur och så vidare.), Magnesium och kalium läkemedel (asparkam, magnerot, Pananginum).

Speciella antiarytmiska läkemedel ordineras i svåra former av arytmi. Mottagning av sådana droger utförs med kontinuerlig övervakning av EKG-parametrar och endast enligt doktors recept.

I särskilt allvarliga fall, när risken för plötslig hjärtstopp är hög, tillgriper de elektrisk stimulering av hjärtmuskeln, som kan vara tillfällig eller permanent.

Temporal stimulering av hjärtat utförs av speciella elektroder, som införs i patientens kropp och bär en spännande impuls till hjärtmuskeln, medan själva pacemakern ligger utanför. Efter normalisering av hjärtrytmen är pacemakern avstängd och medicinering föreskrivs.

För permanent hjärtstimulering utförs en hjärtkirurgisk operation för att implantera en stationär pacemaker, som drivs av ett speciellt batteri som varar i flera år. Efter slutet av livslängden ändras batteriet till en ny.

Folkmedel för behandling av arytmi

 • Juice av betor-morötter-rädisor i lika stora proportioner - tas dagligen i flera månader för alla typer av hjärtrytmier.
 • Fig eller citronskal hjälper till med hjärtklappning.

 • Juice av motherwort av fem-lobed och vodka i lika stora proportioner - tas för 1 tsk. 3 gånger om dagen före måltid med hjärtklappning, takykardi, neuroser.

 • Hagtornets tinkträd bär blodröd och propolis i lika stora proportioner - tas 25 droppar 3 gånger om dagen med arytmier, ischemisk hjärtsjukdom, högt blodtryck.

 • 1 tsk pepparmint löv häll ett glas kokande vatten och kvarstår i 1 timme, sedan spänna och dricka i små sippor på morgonen 30 minuter före frukost. Infusionen är berusad dagligen, utan utelämnanden, i flera månader.

 • Späd 1 msk. honung i ett halvglas betesaft - taget 3 gånger om dagen i 1 timme före måltider - väl reducerar blodtrycket.

 • En potatis bakad i eld eller i ugnen är användbar.
 • Det finns ingen speciell diet för arytmi. Positiv inverkan på normaliseringen av hjärtfrekvensen har livsmedel som är rika på kalium och magnesium (potatis, russin, torkade aprikoser, havregryn, bovete, torkad frukt, nötter).

  Patienter som lider av arytmi rekommenderas att äta i små portioner, så att magen inte överflödar, eftersom i detta fall irriteras vagusnerven, vilket negativt påverkar sinusnoden. Undvik också statiska belastningar, lyft vikter.

  Första hjälpen i arytmi

  • Sätt patienten i sängen och ge fysisk och känslomässig vila.
  • Ge beroligande (valerian, morwortinktur, corvalol);
  • Ring en ambulans eller en läkare;

  Ibland arytmi stoppas med hjälp av följande procedur: patienten gör maximal andetag, sedan håller andan, klämmer näsan och fingrarna simulerar den maximala utandning, andas utan att (i detta fall bör patienten starkt natuzhitsya). Flera sådana stammar kan lugna hjärtslaget.

  Arytmi: första hjälpen

  Arrytmi är ett misslyckande i arbetet med successiva sammandragningar av hjärtmuskeln. Hos en frisk person är hjärtfrekvensen ungefär 60-70 slag per minut.

  Behandling av arytmier vid tillstånd av ICU är föremål för patienter med sådana tillstånd (villkorlig klassificering):

  • arytmi, med eliminering av vilka hemodynamiska parametrar i patienten kommer att förbättras, men som inte kunde elimineras i profilavdelningen;
  • arytmier, som utgör en omedelbar fara för människoliv. Till exempel paroxysmer av persistent ventrikulär takykardi och episoder av ventrikelflimmer hos patienter med organisk hjärtsjukdom;
  • rytmförstörningar som orsakar subjektiva klagomål hos människor, men om i profilavdelningen inte läkare kunde klassificera dessa överträdelser. Till exempel jogging av ventrikulär takykardi;
  • rytmförstörningar, potentiellt livshotande. Till exempel, bradyarytmier med utvecklingen av anfall Morgagni-Adams-Stokes.

  Först ska läkare, om möjligt, upptäcka och eliminera de sannolika orsakerna till arytmi. Detta inkluderar sådana tillstånd:

  • hjärtsvikt
  • sköldkörtel dysfunktion
  • hypertoni
  • ventilationsöverträdelser
  • elektrolytstörningar
  • orsakad av felaktigt föreskrivna läkemedel.

  Om det finns tid för detta, måste du bjuda in en konsult till patienten, göra en lång registrering av elektrokardiogrammet, se igen i handboken för behandling av rytmförstörningar.

  Diagnostiska metoder

  För diagnos av arytmier används följande metoder:

  • Electrocardiogram (EKG) - gör det möjligt att fixa ett slags hjärtrytmstörningar;
  • Ekkokardiografi - möjliggör att uppskatta storleken på hjärtkamrarna, myokardiets kontraktilitet, ett tillstånd av hjärtklaffar;
  • Daglig (Holter) EKG-övervakning gör det möjligt för läkare att uppskatta pulsfrekvensen vid olika tidpunkter på dagen, inklusive sömntid, för att fixera paroxysmer om de finns tillgängliga.
  • Laboratorieundersökning avslöjar elektrolytstörningar (kalium, magnesium), sköldkörteldysfunktion (förhöjda halter av hormoner), eller tecken på akut reumatisk myokardit, rubbningar av syra-bas-status, hjärtinfarkt markörer, etc.

  Rytmogram, de viktigaste riktlinjerna för diagnos av rytmförstörningar

  • Hjärtfrekvens (hjärtfrekvens)

  Särskilja sådana sjukdomar:

  - Bradykardi (en sällsynt hjärtrytm - 100 per minut).

  Med en hög hjärtfrekvens hjälper massagen av carotid sinusområdet att sänka rytmen av ventrikulära sammandragningar och därigenom avslöja atriens elektriska aktivitet. Takykardi med breda QRS-komplex uppdelas i ventrikulär eller supraventrikulär med en minskning av atrioventrikulär ledning. Ett av de differentialdiagnostiska kriterierna som skiljer ventrikulär takykardi från supraventrikulär med expansionen av QRS-komplex är svaret från hjärtritmen till vagalprover. Med nadzheludochkovoy takykardi blir hjärtfrekvensen sällsynt, medan den ventrikulära rytmen förblir densamma som den var.

  Läkemedel för arytmi

  Antiarytmiska medel klassificeras enligt följande.

  Klassificering E.Vaughan-Williams (1969):

  Jag klass - medel som agerar på natriumkanaler.

  IA - förlängning av repolarisering (prokainamid, kinidin, aymalin, disopyramid).

  IB-förkortningsrepolarisation (trimecain, lidokain, tokainid, mexiletin, difenin).

  IC - nästan inte påverkar repolarisation (etatsizin.flekainid, propafenon, etmozin, encinide, allapinin).

  II-klass-beta-adrenoblocker (nadololatolol, propranolol, esmolol, metoprolol, acebutolol).

  III-klass - innebär förlängning av repolarisation och verkan på kaliumkanaler (sotalol, amiodaron, dofetilid, ibutilid, brethilium).

  IV-klass - kalciumblockerare (diltiazem verapamil).

  Läkemedel i klass I rekommenderas inte länge för att behandla människor med organiska hjärtförändringar. Det visades att drogerna i denna grupp effektivt eliminerar den aktuella arytmen, men orsakar maligna ventrikulära arytmier med en signifikant ökad risk för plötslig död.

  Klass IV läkemedel är välutrustade för behandling av brådskande fall, men för att förebygga arytmier är det bättre att välja inte dem, men andra och tredje klassens droger. Prioritet har en långvarig kardioselektiv beta-blockerare (klass två).

  Idag kallas den absolut ledande bland alla arytmiska droger amiodaron. Amiodaron tillhör klass III-antiarytmiska läkemedel, men visar egenskaperna hos alla 4 klasser av antiarytmiska läkemedel. Amiodaron har förmågan att blockera kaliumkanaler och förlänga aktionspotentialen repolarisation saktar ner, men också inaktiverar de snabba natriumkanaler (som antiritmiki klass I), och liknar den klass IV - kan blockera de långsamma kalciumkanalerna. Det har också en icke-konkurrerande hämmande effekt på alfa- och beta-adrenerga receptorer (klass II), som visar en sympatolytisk effekt etc.