Huvud / Angina pectoris

Vad är farligt och hur behandlas bradykardi?

Den långsamma hjärtfrekvensen kallas "bradykardi". Detta är ett tillstånd där hjärtfrekvensen är mindre än 60 slag per minut. Med måttlig bradykardi kan patienten inte känna en sakta hjärtslag, men ett elektrokardiogram visar det. Med en stark avmattning - kan en person känna sig svag. Det finns extrakardiella, organiska, toxiska former av sakta hjärtfrekvens.

Orsaker till långsam hjärtfrekvens

Sällsynta och svaga hjärtslag kan orsakas av hormonella störningar, störningar i det autonoma nervsystemet, obalans av makrodelar (kalium, natrium).

Bradykardi kan vara ett normalt fenomen hos idrottare, eftersom de har ett tränat hjärta och arbetar mer effektivt. Människor som regelbundet sysslar med cyklisk sport kan ha en puls på 35 slag per minut. Detta är en följd av vagotoni hos idrottare.

Fysiologisk bradykardi observeras efter att ha ätit, under sömnen, i kylan.

Typer av patologisk bradykardi:

Neurogen bradykardi. Minskade hjärtats arbete i vegetovaskulär dystoni med vagoinsulära kriser. Den vandrande nerven och det parasympatiska systemet med acetylkolin har en negativ kronotropisk effekt på hjärtat. Som ett resultat känns patienten svag, rädd, brist på luft, en kall svett visas. Arteriellt tryck i sådana attacker minskar. En person kan bli yr och förlora medvetandet. Med en konstant bradykardi ökar patientens vikt på grund av svullnad. Neurogen bradykardi kan också orsakas av blödning under dura mater. Den vandrande nerven reagerar med förvärring av magsår, tarmsjukdomar, slitage i knä, klämma halshinnor, tryck på ögonbollarna.

Endokrina patologier kan påverka hjärtfrekvensen. Till exempel med en minskning av sköldkörtelfunktionen noteras bradykardi. Bihålsinsufficiens uppträder genom att sänka hjärtats arbete. Med binjureinsufficiens förloras natrium snabbt från kroppen, vilket leder till störningar i depolarisationsprocessen. Den långsamma hjärtfrekvensen med neurokirurgisk dystoni, hypotyreoidism är av funktionell natur.

Bradykardi åtföljer infektion (tyfusfeber), förgiftning med tobak och tungmetaller, bilirubin. Skift i hjärtmuskulärens arbete observeras också med ökat kaliuminnehåll i blodet. Kalium slappar av hjärtmuskeln, vilket ger en negativ kronotropisk effekt, det vill säga saktar hjärtfrekvensen. Hyperkalemi uppträder vid överdosering av kaliumpreparat (kalium har en kumulativ effekt), nedbrytning av muskelfibrer, erytrocyter i hemolytisk anemi och även med transfusion av citratblod. Produkterna av lever- och njurinsufficiens påverkar myokardiet giftigt och ersätter hjärtrytmen. Detta är en giftig bradykardi.

En hjärnbark, en tumör kan också få hjärtat att sakta ner. Denna form av bradykardi kallas neurogen.

Medicinsk bradykardi. Bland drogerna orsakar en långsam hjärtfrekvens beta-blockerare, sympatholytics och holinomimetiki. Fördröjd hjärtslag även vid användning av kardiotonikum (Digitoxin), vasodilatorer (kalciumblockerare).

Ibland inducerar bradykardi inflammatoriska eller sklerotiska processer vid nekros i postinfarkt. Hypertrofisk kardiomyopati leder också till en minskning av hjärtfrekvensen. Detta är en organisk form av bradykardi. På hjärtat av meteosensitiva människor kan förändras vädret.

Sänkning av hjärtslag kan signalera blockaden av hjärtans ledningssystem: sinus och atrioventrikulära noder, hans bunt, fibrer Purkinje.

Med svår bradykardi utvecklas en anfall av Morgani-Adams-Stokes, vilket är konsekvensen av syrehushållning i hjärnan. Denna attack är farlig för möjligheten till plötslig död.

Med en svag sinusnod (CS) avbryts bradykardin av takykardi.

Syndrom av svag SS:

 1. Hjärtfrekvensen är mindre än 40 slag.
 2. Utseendet av ektopisk foci efter sinusnoden är out of order.
 3. Sinoaurisk blockad

Med en svag sinusnod som producerar från 60 pulser per minut antas dess roll av de underliggande nivåerna av hjärtans ledningssystem. Det är en atrioventrikulär nod, ett bunt av Hans och hans ben.

Det finns tre former av SS svaghetssyndrom: latent, kompenserat och dekompenserat.

diagnostik

När det finns symtom som svimning, andfåddhet, depression av tryck, är det nödvändigt att konsultera en kardiolog.

Forskning: EKG- och Holter-övervakning, ultraljud i hjärtat, transesofageal undersökning. Sköldkörteln (ultraljud, hormonnivå), binjurar (natriumhalt i blodet etc.) är föremål för undersökning.

behandling

För att behandla bradykardi använd läkemedel som undertrycker inhiberande effekten av vagusnerven på hjärtat. Dessa är antikolinergika, beredningar baserade på atropin och andra alkaloider av belladonna.

Adrenomimetika i blockader återställer hjärtslagets fysiologiska frekvens.

Med fördröjda hjärtkontraktioner som orsakas av vegetovaskulär dystoni, stimuleras stimulanter av hjärtaktivitet som har en positiv kronotropisk effekt, dvs ökar hjärtfrekvensen. Dessa är drycker som innehåller koffein, tabletter Koffein-natriumbensoat.

Adaptogener förlänger verkan av katekolaminer (epinefrin och noradrenalin). Dessa inkluderar rhodiola, eleutherococcus, ginseng. Med en mild form av bradykardi kan du begränsa dem till koffein.

När hypothyroidism med ett sällsynt hjärtslag ordineras ersättningsbehandling med hormonella läkemedel Bagotirox eller Triiodothyronin.

För att stödja hjärtat föreskrivna metaboliska medel: Carnitine, Mildronate, Coenzyme Q10, Solcoseryl. Ökar kroppens motståndskraft mot hypoxi Trimetazidin (Mexidol).

Patienter behöver näring utan överskott av salt och fett, avvisande av dåliga vanor, fysisk terapi.

Med en svår grad av bradykardi utförs en operation för att implantera en pacemaker. Indikationen för hans implantation är Morgagni-Adams-Stokes attack.

Svagt hjärtslag - ett tillfälle för ett besök hos en kardiolog

Hjärtat är människans viktigaste inre organ. Varje dag pumpade den cirka 8 000 liter blod, vilket gör över 100 000 nedskärningar. Hjärtfrekvensen kan fluktuera beroende på tillståndet: under sömnen minskar det något, och när fysisk aktivitet, emotionella utbrott eller efter en snabb måltid ökas. I genomsnitt slår hjärtat av en frisk person i en frekvens på 60-80 slag per minut.

Från det harmoniska och oavbrutna arbetet i hjärtat beror en persons liv och hälsa. Otillräcklig tillförsel av kroppsvävnader med syre och användbara ämnen kan leda till kränkningar i inre organens arbete.

Tecken på ett svagt hjärtslag

Palpitation är ett hjärtslag, det vill säga kompression och utvisning av blod. Palpitation är inte ett specifikt symptom eller identifieras genom objektiva metoder för forskningssyndrom av någon sjukdom, denna känsla av hjärtslag. Med klagomål om hjärtslaget har varje person olika förändringar i hjärtfrekvensen.

En puls på mindre än 50 slag per minut anses vara en svag hjärtslag. Reduktion av puls leder till störning av den normala funktionen av hela kroppen, en person upplever svaghet och yrsel, blir snabbt trött och kan förlora medvetandet, det kan vara ökad svettning och andnöd, viktökning.

Orsaker till svag hjärtslag

Orsaker till svag hjärtslag kan vara många. Man måste komma ihåg att kardiovaskulärt system på så sätt kan reagera på många sjukdomar i kroppen. Dessa är neuroser och sjukdomar i det endokrina eller matsmältningssystemet, och en ökning av kaliumnivån i blodet och psykisk stress. På sköldkörteln kan indikera en svag puls, åtföljd av trötthet, förstoppning, håravfall, viktökning.

Om du tar vissa läkemedel, som beta-blockerare eller hormoner, kan det också orsaka hjärtnedbrytning. Det är möjligt att ett svagt hjärtslag kan indikera en kränkning av hjärt-kärlsystemet - hjärtsvikt. I sådana fall blir puls frekvent och svag.

Ett svagt hjärtslag kan noteras hos personer med lågt blodtryck som lider av bradykardi. I detta fall slår hjärtat med en frekvens av högst 40-50 slag per minut. För bradykardi under lång tid kan en person inte vara uppmärksam på ett svagt hjärtslag tills det finns andra, allvarligare symptom. Bradykardi kräver obligatorisk medicinering.

Vid olika grader av hjärtblokade blir hjärtfrekvensen särskilt svag. Detta beror på att impulsen inte kan passera genom vissa delar av hjärtmuskeln, vilket hotar att helt stoppa hjärtat. Sådana manifestationer kan vara en följd av inflammation i hjärtmuskeln eller olika sjukdomar. Med blockad kan det finnas en minskning av arbetsförmågan, svimning på grund av brist på tillräckligt med syre för alla organ.

Svagt hjärtslag kan vara förknippat med stor blodförlust, kräkningar, uttorkning, överdosering av vissa läkemedel. En svag hjärtslag kan också också bero på fysiologiska orsaker: till exempel under sömnen, med en lång vistelse i ett kallrum med förändrade klimatförhållanden.

I de fall då ett svagt hjärtslag inte är förenat med fysiologiska orsaker kan endast en kardiolog göra en korrekt diagnos på grundval av olika undersökningar.

diagnostik

Det är nödvändigt att se en läkare om en svag hjärtklappning åtföljs av andra, oroande symptom: yrsel, svimning, svaghet, ökad svettning, viktökning.

Först av allt, när du kontaktar en kardiolog utfört diagnostiska förfaranden :. EKG, röntgen, ekokardiografi, etc. Den mest korrekt information kan du EKG-övervakning, som används för att detektera arytmier och överledning i hjärtat, inrättandet av orsakerna till minskningen i hjärtfrekvens och blod tryckstötar, delvis till registrering av smärtfri myokardiell ischemi. Vid behov kan läkarmottagningstest och samråd med andra specialister efter läkarens undersökning förskrivas.

Eventuella kränkningar av hjärtslag, inklusive svag hjärtslag - ett tillfälle att kontakta en läkare. Det är inte nödvändigt att övertyga allvarligheten av hjärtsjukdom. Utan att rådgöra med en läkare kan det hända att du vidtar åtgärder med svag hjärtslag.

Läkemedel ska ordineras av en kardiolog efter undersökning och diagnostiska tester. De väljs individuellt, med hänsyn till patientens kropps egenskaper.

Låg puls: orsaker, symtom och behandling

Långsam hjärtrytm, som kan spåras vid en låg pulsfrekvens (dvs puls), som kallas bradykardi, arytmier, eller hjärtrytmrubbningar. Varje dag slår ett hälsosamt hjärta cirka 100 000 gånger, med en hastighet av cirka 60 till 100 gånger per minut. Vad ska man göra om pulsen är under 50 slag per minut, och hur man höjer den låga pulsen - låt oss försöka räkna ut det.

Förändringar i hjärtfrekvens som orsakas av aktivitet, kost, medicinering och ålder är normala och vanliga, men om hjärtfrekvensen minskat utan närvaro av ovanstående skäl, kan det tyda på ett hälsoproblem som kräver akuta eller specialistbesök.

Vilken puls anses långsam?

En onormalt långsam hjärtfrekvens, vanligtvis under 60 slag per minut, kan vara både harmlös och livshotande. Till exempel, vid en viss tid, som under sömn, kommer hjärtfrekvensen att vara långsam, och detta är normalt. Vad som anses vara en onormalt låg hjärtfrekvens för en person kan vara normalt för en annan. Till exempel kan en ung, stark och frisk idrottare ha en hjärtfrekvens i vila 30-40 slag per minut, men kan enkelt öka sin puls till 180 slag per minut under fysisk ansträngning. Sådana hjärtklappningar är normala - men bara för dem som regelbundet tränar. En annan person kan ha en hjärtfrekvens på 30-40 slag per minut, klättra i trappan, men han känner sig svag och trött. Det är inte normalt.

Vad orsakar en långsam hjärtslag?

Palpitation styrs av ett elektriskt system som signaliserar hjärtmuskeln när det gäller att kontrakta för att pumpa blod till resten av kroppen. Bradykardi uppstår när systemet saktar eller blockerar dessa signaler.

Typer av långsam hjärtfrekvens

 1. Sinus node dysfunktion - Anomalöst långsam naturlig "pacemaker" i hjärtat. I hjärtat av en grupp av celler i det övre (höger förmak), kallas sinusknutan, som orsakar en elektrisk signal eller impuls i de nedre (vänstra och högra ventriklama) för att producera komprimering, varigenom hjärtslag har en frekvens av omkring en gång per sekund viloläge. Sinus nod kan öka sin hastighet beroende på kroppens behov. Denna enhet kan slita ut och arbeta för långsamt eller ibland inte fungera, vilket leder till en långsam hjärtfrekvens (sinus bradykardi).
 1. Hjärtblockad - brott av "ledningar" som bär elektriska signaler från sinusnoden till hjärtmuskeln. Hjärtmuskeln kontraherar, vilket orsakar hjärtslag, bara när det tar emot dessa impulser. I detta fall fungerar sinusnoden normalt, men signalen når inte muskeln. Det finns tre typer av hjärtblock:
 • Den första graden - en impuls från hjärtans övre kamrar når den nedre kammaren, men är långsammare än vanligt. Hjärtfrekvensen är normal, och det orsakar vanligtvis inte symtom.
 • Den andra graden - några impulser, men inte alla, överförs från hjärtans övre kamrar till de nedre. Detta kan orsaka vissa symtom.
 • Tredje graden - pulser från de övre kamrarna är "blockerade" och når inte de nedre kamrarna. Detta kan leda till mycket långsamma hjärtrytm, svimning och andra symtom.
 1. Syndrom av takykardi-bradykardi. Det är möjligt att i en och samma person kan vara långsam hjärtslag, när hjärtat är i normal rytm och perioder av snabba, oregelbundna hjärtslag (SVT) vid andra tillfällen. Ibland behövs läkemedel för att kontrollera hjärtens snabba rytm, vilket kan förvärra en redan långsam hjärtfrekvens. Människor med detta syndrom klagar ofta på hjärtklappning, yrsel och svimning. Detta hjärtrytmproblem kan också orsaka andfåddhet eller bröstsmärta. Behandling av syndromet takykardi-bradykardi kräver vanligtvis en pacemaker för att undvika alltför långsam hjärtrytm, och mediciner till hjärtat inte slår för fort.

Symtom på långsam hjärtfrekvens

Lång hjärtrytm eller bradykardi kan orsaka följande symtom:

 • svaghet
 • Svårigheter att gå, klättra i trappor eller träna
 • trötthet
 • Inkonsekvent andning
 • yrsel
 • svimning

Hur ökar pulsen naturligt?

Alla fysiska rörelser orsakar hjärtan att slå oftare, men bland de enklaste i prestanda och belastning kan du prova dessa:

 • Aerob träning: Aerobic övningar ökar hjärtfrekvensen på ett säkert sätt. Dessa inkluderar promenader, vatten aerobics, cykling, simning, springning, kickboxing och dans. Att välja rätt aerob träning bör baseras på dina personliga behov, förmågor och preferenser. Om du bara börjar träna är det bättre att börja med en mindre känslig övning och noggranna rörelser som promenader och simning. När ditt hjärta börjar bli starkare kan du klättra till en högre nivå, före längre klasser, som att dansa eller cykla.
 • Styrka övningar: De innefattar att använda vikter eller andra mekanismer som lägger till vikter. När musklerna möter motstånd, kräver de mer syrgas, vilket i sin tur ökar hjärtfrekvensen. Först kan du använda din egen kropp som viktning, klämning eller krok, men i tid kan du lägga till extra vikt.
 • bracing: Många vet inte att stretching kan göra hjärtslaget snabbare, och det kan säkert och bör göras för god hjärthälsa. Sträckning ökar flexibiliteten och förbättrar blodflödet, och det är inte särskilt svårt att göra det.

Två saker som du måste tänka på innan du börjar ett träningspass är hälsotillståndet och förmågan. Det är alltid viktigt att få tillstånd från en läkare och till och med en guide innan du börjar jobba. Dessutom är det viktigt att känna till dina gränser. Även om du kan sträva efter omedelbara resultat leder utmattning av dig själv endast till skador och oförmåga att utföra övningar. Rusa inte, börja långsamt och gradvis komplicera din uppgift.

Inte bara hjälper övningar att skynda adrenalin, men de kan också minska risken för många vanliga hjärtrelaterade sjukdomar, eftersom det blir mycket starkare.

Första hjälpen med långsam hjärtslag

Om pulsen är under 50 slag per minut, vad ska jag göra i den här situationen? Beroende på blodtrycksindex finns det tre typer av akutvård med låg puls:

 1. Normalt tryck. I detta fall är det nödvändigt att injicera intravenöst antiarytmiska läkemedel: novokainamid, panangin med glukos eller lidokain.
 2. Högtryck (140/90). Applicera grupper av alfa-adrenerge blockerare, hämmare och ACE, men efter detta ska du omedelbart kontakta en läkare.
 3. Lågt tryck. I det här fallet hjälper starkt te eller kaffe.

Om orsakerna till låg hjärtfrekvens inte är kända, och symtomen är frekventa eller systemiska, ska du inte självmedicinera - kontakta genast läkaren omedelbart. Endast en expert med hjälp av diagnostik och analys kommer att kunna identifiera orsaken till den låga puls och kommer att förskriva den korrekta behandlingen.

Vi erbjuder även att titta på ett fragment av programmet "Det viktigaste!" - orsakerna till låg hjärtfrekvens:

Minskad hjärtfrekvens

Bradykardi är en typ av arytmi, som kännetecknas av en svag hjärtslag: mindre än 60 slag per minut. En låg hjärtfrekvens anses vara normen hos idrottare och gravida kvinnor. Men oftare innebär minskningen eller ökningen av frekvensen av hjärtattacker ett brott mot hjärtritmen och hotar allvarliga komplikationer. Normalisering av hjärtslag hjälper till med mediciner och folkmetoder. Med långvarig bradykardi tillgriper kirurgisk ingrepp.

Allmän information

Orsaker till bradykardi

Förändringar i hjärtklappning förekommer vid vilken ålder som helst, för det beror på olika faktorer. Sällsynta hjärtslag förvärras av sådana faktorer:

 • Sjukdomar i det endokrina systemet. Insufficiens i sköldkörteln, binjuren saktar hjärtat om hjärtat.
 • Arteriell hypotension, vilket framkallar ett svagt blodflöde till delar av kroppen och ett svagt tryck på blodkärlens väggar.
 • Sjukdomar i hjärtat.
 • Mottagande av beta-andreblokatorov, sympatolitikov och holinomimetikov.
 • Dricker alkohol och röker cigaretter.
 • Underkylning kroppen.
 • Dålig näring.

Barnet orsakar sjukdomshypoxi, snabb utveckling av inre organ, infektionssjukdomar.

Låg hjärtfrekvens är inte alltid en farlig patologi. Idrottare som är engagerade i kraftutbildning under en längre tid, härda hjärtmuskeln. När det finns en lång viloperiod, slappnar muskeln, som är van vid konstant belastning, och pulsen saktar ner. Sänkning av puls hos gravida kvinnor anses vara naturlig. Anledningen till detta är det starka trycket i livmodern på den ihåliga venen. Därför måste den framtida mamman ständigt genomgå undersökningar hos gynekologen. Den sänkta hjärtslaget är farligt på grund av utvecklingen av Morgagni-Adams-Stokes attack, som uppstår genom brist på syre i hjärnan. Attacken är dödlig.

Symtom på låg hjärtfrekvens

Avvikelse från normen i några få slag hotar inte med allvarliga konsekvenser för människokroppen. Men en stor skillnad från normen är farlig vid hjärtstopp, svimning och trauma när det faller från en medvetsförlust. Det finns fall där sjukdomen går obemärkt. Viktad bradykardi åtföljs av illamående, trötthet, asterisker före ögonen, sjukdom. Om det finns minst en av tecknen ska du alltid kontakta kardiologen för att få hjälp i tid.

Diagnostiska förfaranden

Med en svag hjärtklappning ordinerar läkaren ett antal förfaranden som hjälper till att bestämma orsaken till problemet. Först och främst mäter kardiologen antalet hjärtslag per minut och intrakraniellt tryck. Analysera hormonerna för att se om det finns några problem i sköldkörteln. Rekommenderad ultraljud av binjurarna. Obligatoriskt stadium - EKG och ultraljud i hjärtat. Dessa åtgärder hjälper till att bestämma hur hjärtmuskeln fungerar. Om kardiologen ser behovet, riktar sig till ett samråd med andra läkare.

Vad ska jag göra om hjärtfrekvensen är låg?

Behandling av sjukdomen är möjlig på ett medicinskt och operativt sätt. Drogbehandling ordineras av en läkare och väljs strikt individuellt. Läkemedel beror på orsaken till låg hjärtfrekvens. Det första med en svag hjärtslag, det rekommenderas att dricka starkt kaffe och svart te. Koffein provocerar en sammandragning av hjärtmuskeln. Ginseng, yarrow, belladonna har egenskaper för att öka hjärtfrekvensen.

Kirurgi är sällsynt. Det används för äldre patienter som lider av bradykardi i flera år. En pacemaker installeras, som reglerar frekvensen och hjärtfrekvensen.

Traditionell medicin erbjuder recept för behandling av bradykardi hemma. Några av dem presenteras i tabellen:

Långsam hjärtslag - varför utveckla hjärts Bradykardi

Bradykardi är bestämningen av hjärtets tillstånd, kännetecknad av en låg puls. Normalt arbete i hjärtat hos en vuxen i vila är från 60 till 100 slag per minut. Om en bradykardi talar, när hjärtat slår långsammare än 50 gånger per minut.

I vissa människor orsakar bradykardi inga symtom och leder inte till komplikationer. I sådana fall talar man om en fysiologisk bradykardi, som ofta finns hos unga friska människor och idrottare. Deras cirkulationssystem är så kraftfullt att det med ett lågt antal slag per minut uppfyller kroppens behov i vila.

Patologisk bradykardi uppstår när kroppen kräver mer syre än hjärtat kan pumpa till en "normal" rytm för den. Det händer att denna sjukdom blir orsaken till allvarlig hypoxi i kroppen. Den motsatta delen av bradykardi är takykardi, det vill säga hjärtats tillväxt slår över mer än 100 per minut.

Symtom och behandling av bradykardi

Hos människor lider av bradykardi, hjärnan och andra viktiga organ kan inte få tillräckligt med syre.

Som ett resultat är det symtom som:

Orsaker till bradykardi

Bradykardi kan orsakas av både interna faktorer som är förknippade med själva hjärtats funktion och yttre, förknippade med inflytande av främmande ämnen, droger eller systemiska sjukdomar.

Sinus bradykardi hos.

Bland de orsaker till bradykardi sådana faktorer som:

 • degenerering av hjärtvävnaden som ett resultat av åldringsprocessen;
 • skada på hjärtvävnad, hjärtsjukdom eller hjärtinfarkt;
 • hypertoni;
 • medfödd hjärtefel;
 • myokardit;
 • komplikationer efter hjärtoperationer
 • hypotyroidism i sköldkörteln;
 • brott mot elektrolytbalansen
 • sömnapné syndrom;
 • överdriven ackumulering av järn i vävnader;
 • inflammatoriska sjukdomar, såsom lupus eller reumatisk feber;
 • tar mediciner.

Den vanligaste orsaka bradykardi är brott mot hjärtautomatiken. I den högra atriella väggen finns en sinusnod (Latin nodus sinuatrialis). Detta är en grupp specialiserade celler som producerar elektriska impulser och utlöser varje hjärtcykel.

Hastigheten för hela hjärtat beror på frekvensen av dessa utsläpp. Om detta center fungerar ordentligt använder kardiologerna termen uppmätt rytm, vilket innebär lika arbete i hjärtat i lämplig takt. Eventuella avvikelser i nodens arbete leder till störningar i hjärtans rytm.

En av sådana anomalier är den för sällsynta utsläppsformen. Om hjärtfrekvensen "pålagd" av sinusnoden är lägre än 50 slag per minut (vissa avtal föreskriver 60 slag per minut) kan man tala om närvaron av sinus bradykardi.

Om det inte åtföljs av några alarmerande symptom anses det att denna bradykardi är fysiologisk och är förknippad med hög kardiovaskulär och respiratorisk prestanda. Med den här situationen handlar det om ungdomar, i synnerhet idrottare som utövar uthållighet (långväga, cykling).

För vissa av dem, som är vana vid särskilt höga belastningar, kan hjärtats arbete i vila ligga under gränsen på 30 slag per minut. Deras kropp behöver inte snabbt hjärtat arbete för att helt tillfredsställa syrebehoven i samband med normal funktion i vila. På samma sätt tenderar hjärtslag under sömnen att sjunka avsevärt till en nivå av bradykardi, vilket i de flesta friska vuxna inte ger några negativa följder.

Det finns en övergångsperiod sinus bradykardi associerad med en kränkning av ledningsförmågan hos vagusnerven, som är medlaren mellan hjärnan och sinusnoden. Detta fenomen inträffar ofta under det så kallade vasovagal synkope, t ex som svar på den typ av blod i situationen abrupt stress, mental överspänning är i betingelser med hög temperatur och fuktighet (bastu), och ofta under inflytande av åtminstone två av de faktorer som anges ovan.

En kraftig minskning av hjärtfrekvensen kan till och med leda till svimning. Vanligtvis är de medföljande symtomen yrsel, illamående, kräkningar, buksmärtor och en visuell störning. I det här fallet återkallas bradykardin när de yttre orsakar att vasovagalkrisen försvinner.

Sinus bradykardi Det är orsaken till hjärt intervention (i form av en implanterbar pacemaker) om det är kronisk karaktär och orsakar negativa effekter på personer - som upprepade medvetslöshet, yrsel, synstörningar och hörselnedsättning, nedsatt koncentrationsförmåga, en kraftig försämring av kroppens förmåga, hjärtsvikt eller hjärta.

Dessa brott kan vara tillfälliga och associeras med en hjärtinfarkt eller medicinering som tagits. Läkemedel som påverkar sinusnoden är i synnerhet beta-blockerare, diltiazem, cimetidin, amiodaron eller antiarytmiska läkemedel av första klass. Om kränkningarna är av permanent karaktär och inte är relaterade till mediciner som tas, diagnostiserar kardiologer det så kallade syndromet i den sjuka sinusnoden.

Syndrom av en sjukt sinusnod kan påverka en person vid vilken ålder som helst, men förekommer oftast hos människor efter trettio år. Förekommer i ett av de sex hundra äldre människorna och är den vanligaste orsaken till implantering av hjärtstimulansmedel.

Orsaken till syndromet hos en sjuk sinusnod kan vara nästan vilken hjärtsjukdom som helst. Hos äldre människor efter sjuttio år finns det idiopatisk degeneration process associerad med den minskande antal aktiva sinusknutan celler, som är känsliga för fibros och förlorar sina egenskaper under åldringsprocessen. Som ett resultat leder detta till en brist på aktivitet och noden sinusbradykardi.

Samma process av senil fibros påverkar andra vävnader i hjärtat, vilket leder till förmaksflimmer. Som ett resultat kan äldre människor uppleva både bradykardi och takykardi, som kallas bradykardi-takykardi syndrom. Ett allvarligt symptom på detta tillstånd är förlusten av medvetenhet som uppstår när förmaksflimmer leder till hjärtstopp under en kort tid.

Diagnos av sinusnodssyndromet görs på basis av EKG och information som tillhandahålls av patienten. Om han kombinerar samtidig utseende av bradykardi och förmaksflimmer, kan du prata om syndromet bradykardi och takykardi.

Ibland beror en bradykardi i samband med en felaktig sinusnod på grund av yttre orsaker. Till exempel ökad stress av vagusnerven, farmakoterapi, passande infektion (inflammation i perikardiet, inflammation i hjärtmuskeln, etc.) och sköldkörtelsjukdom. I dessa fall bör behandlingen baseras på snabbast möjliga eliminering av orsakerna till överträdelserna, och själva bradykardin har en övergångskaraktär.

Om sinusknutan sjukdom är förknippad med en irreversibel åldrandet eller andra sjukdomar som inte kan elimineras, rekommenderas användning av pacemakers (pacemaker annars) i de patienter som upplevde negativa externa symptom.

Detta är en liten batteridriven enhet som övervakar hjärtat och skickar elektriska impulser som stimulerar hjärtslag i rätt frekvens. Den elektriska stimulatorn i hjärtat avlägsnar som regel alla de ogynnsamma symtomen som är förknippade med sinusnodssyndromet och förbättrar patientens livskvalitet avsevärt. Detta rekommenderas speciellt för patienter med bradykarditakykardiensyndrom.

vid behandling av bradykardi bör ägna särskild uppmärksamhet åt de patienter i vilka sjukdomen inte har någon särskild form. De har inte låg hjärtfrekvens i vila, men kan inte höja hjärtfrekvensen över normala värden, som ett resultat blir oförmögna att utöva någon ansträngning.

De kan inte leda ett normalt liv. Denna form av sjukdomen kan vara lika smärtsam som dess mer avancerade former. Diagnosen kan göras på grundval av övervakning av hjärtets arbete under träning, och behandlingen minskar till användning av ett lämpligt hjärtstimulansmedel.

Om du inte behandlar syndromet hos en sjuk sinusnod - kan det orsaka allvarliga komplikationer. Bradykardi kan leda till olika komplikationer, beroende på hur låg hjärtfrekvensen och var problemet med passagen av den elektriska impulsen ligger.

Om problemet med bradykardi är så allvarligt att det åtföljs av yttre tecken, kan det orsaka plötsligt stopp av blodcirkulationen, stroke eller systemisk emboli, vilket kan leda till att en person dör.

Dessutom har svimning ett hot om frakturer, huvudskador etc. Vanligtvis är livsstilen i samband med dysfunktion i sinusnoden inte äventyrlig för livet. Vissa patienter tolererar relativt bra bradykardi.

Den andra vanliga orsaken till bradykardi är atrioventrikulär blockad, där överföringen av impulser mellan atriumet och hjärtkärlens hjärtan uppträder. Som ett resultat kan atrierna och kameran fungera utan tillräcklig synkronisering, vilket saktar hjärtat och leder till bradykardi.

Hjärtfrekvensstimulator

Elektrostimulering av hjärtat är att initiera sina minskningar med hjälp av externa elektroniska enheter. Stimulatorn innehåller en elektrisk pulsgenerator, elektroder som sänder pulser och en mikrodator som kan programmeras fritt och väljer individuella inställningar för varje enskild patient. Du kan välja hjärtfrekvens, styrka och varaktighet av puls, känslighet och andra parametrar för dess funktion.

förfarande på implantationen av en pacemaker utförs under lokalbedövning. Elektroden införs genom en ven under kontroll av en röntgenapparat, i den högra kammaren, och ibland i det högra atriumet.

Under implantationsoperationen mäts hjärtparametrarna, vilket gör att enheten kan programmeras korrekt. Stimulansen i sig implanteras subkutant under nyckelbenet.

En patient med en implanterad kardiostimulator ska genomgå en vanlig årlig kontroll. Tyvärr har närvaron av ett implanterat system en viss risk för komplikationer.

De vanligaste är:

 • rörelse av elektroden i hjärtat, vilket orsakar nedsatt stimulering (i denna situation behövs en annan procedur);
 • ökad stimuleringsgräns (pacemakerprogrammering krävs);
 • takykardi (resultat av felaktig programmering av pacemakern);
 • Lokala infektioner: med försvagad immunitet kan till och med nå sepsis.

Förebyggande av bradykardi

Förebyggande av bradykardi är associerad med förebyggande av hjärt-kärlsjukdom. Personer som redan har utvecklat hjärtsjukdom bör övervaka den och följa läkarens rekommendationer.

Det är också viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil, som inkluderar: fysisk aktivitet, hälsosam kost, bibehållande av en normal vikt, kontroll av kolesterolhalten och blodtryck, sluta röka och begränsa konsumerad alkohol.

Det är också nödvändigt att undvika stress, vilket påverkar hjärtat negativt. En obehandlad bradykardi kan vara mycket farlig för vår hälsa och vårt liv. På grund av detta bör personer som riskerar bradykardi komma ihåg regelbundna undersökningar och hänvisa till en läkare vid orossymptom.

Hjärtläkning

online katalog

Svagt slå hjärtat av orsaken

Den långsamma hjärtfrekvensen kallas "bradykardi". Detta är ett tillstånd där hjärtfrekvensen är mindre än 60 slag per minut. Med måttlig bradykardi kan patienten inte känna en sakta hjärtslag, men ett elektrokardiogram visar det. Med en stark avmattning - kan en person känna sig svag. Det finns extrakardiella, organiska, toxiska former av sakta hjärtfrekvens.

Orsaker till långsam hjärtfrekvens

Sällsynta och svaga hjärtslag kan orsakas av hormonella störningar, störningar i det autonoma nervsystemet, obalans av makrodelar (kalium, natrium).

Bradykardi kan vara ett normalt fenomen hos idrottare, eftersom de har ett tränat hjärta och arbetar mer effektivt. Människor som regelbundet sysslar med cyklisk sport kan ha en puls på 35 slag per minut. Detta är en följd av vagotoni hos idrottare.

Fysiologisk bradykardi observeras efter att ha ätit, under sömnen, i kylan.

Typer av patologisk bradykardi:

Neurogen bradykardi. Minskade hjärtats arbete i vegetovaskulär dystoni med vagoinsulära kriser. Den vandrande nerven och det parasympatiska systemet med acetylkolin har en negativ kronotropisk effekt på hjärtat. Som ett resultat känns patienten svag, rädd, brist på luft, en kall svett visas. Arteriellt tryck i sådana attacker minskar. En person kan bli yr och förlora medvetandet. Med en konstant bradykardi ökar patientens vikt på grund av svullnad. Neurogen bradykardi kan också orsakas av blödning under dura mater. Den vandrande nerven reagerar med förvärring av magsår, tarmsjukdomar, slitage i knä, klämma halshinnor, tryck på ögonbollarna.

Endokrina patologier kan påverka hjärtfrekvensen. Till exempel med en minskning av sköldkörtelfunktionen noteras bradykardi. Bihålsinsufficiens uppträder genom att sänka hjärtats arbete. Med binjureinsufficiens förloras natrium snabbt från kroppen, vilket leder till störningar i depolarisationsprocessen. Den långsamma hjärtfrekvensen med neurokirurgisk dystoni, hypotyreoidism är av funktionell natur.

Bradykardi åtföljer infektion (tyfusfeber), förgiftning med tobak och tungmetaller, bilirubin. Skift i hjärtmuskulärens arbete observeras också med ökat kaliuminnehåll i blodet. Kalium slappar av hjärtmuskeln, vilket ger en negativ kronotropisk effekt, det vill säga saktar hjärtfrekvensen. Hyperkalemi uppträder vid överdosering av kaliumpreparat (kalium har en kumulativ effekt), nedbrytning av muskelfibrer, erytrocyter i hemolytisk anemi och även med transfusion av citratblod. Produkterna av lever- och njurinsufficiens påverkar myokardiet giftigt och ersätter hjärtrytmen. Detta är en giftig bradykardi.

En hjärnbark, en tumör kan också få hjärtat att sakta ner. Denna form av bradykardi kallas neurogen.

Medicinsk bradykardi. Bland drogerna orsakar en långsam hjärtfrekvens beta-blockerare, sympatholytics och holinomimetiki. Fördröjd hjärtslag även vid användning av kardiotonikum (Digitoxin), vasodilatorer (kalciumblockerare).

Ibland inducerar bradykardi inflammatoriska eller sklerotiska processer vid nekros i postinfarkt. Hypertrofisk kardiomyopati leder också till en minskning av hjärtfrekvensen. Detta är en organisk form av bradykardi. På hjärtat av meteosensitiva människor kan förändras vädret.

Sänkning av hjärtslag kan signalera blockaden av hjärtans ledningssystem: sinus och atrioventrikulära noder, hans bunt, fibrer Purkinje.

Med svår bradykardi utvecklas en anfall av Morgani-Adams-Stokes, vilket är konsekvensen av syrehushållning i hjärnan. Denna attack är farlig för möjligheten till plötslig död.

Med en svag sinusnod (CS) avbryts bradykardin av takykardi.

Syndrom av svag SS:

 1. Hjärtfrekvensen är mindre än 40 slag.
 2. Utseendet av ektopisk foci efter sinusnoden är out of order.
 3. Sinoaurisk blockad

Med en svag sinusnod som producerar från 60 pulser per minut antas dess roll av de underliggande nivåerna av hjärtans ledningssystem. Det är en atrioventrikulär nod, ett bunt av Hans och hans ben.

Det finns tre former av SS svaghetssyndrom: latent, kompenserat och dekompenserat.

diagnostik

När det finns symtom som svimning, andfåddhet, depression av tryck, är det nödvändigt att konsultera en kardiolog.

Forskning: EKG- och Holter-övervakning, ultraljud i hjärtat, transesofageal undersökning. Sköldkörteln (ultraljud, hormonnivå), binjurar (natriumhalt i blodet etc.) är föremål för undersökning.

behandling

För att behandla bradykardi använd läkemedel som undertrycker inhiberande effekten av vagusnerven på hjärtat. Dessa är antikolinergika, beredningar baserade på atropin och andra alkaloider av belladonna.

Adrenomimetika i blockader återställer hjärtslagets fysiologiska frekvens.

Med fördröjda hjärtkontraktioner som orsakas av vegetovaskulär dystoni, stimuleras stimulanter av hjärtaktivitet som har en positiv kronotropisk effekt, dvs ökar hjärtfrekvensen. Dessa är drycker som innehåller koffein, tabletter Koffein-natriumbensoat.

Adaptogener förlänger verkan av katekolaminer (epinefrin och noradrenalin). Dessa inkluderar rhodiola, eleutherococcus, ginseng. Med en mild form av bradykardi kan du begränsa dem till koffein.

När hypothyroidism med ett sällsynt hjärtslag ordineras ersättningsbehandling med hormonella läkemedel Bagotirox eller Triiodothyronin.

För att stödja hjärtat föreskrivna metaboliska medel: Carnitine, Mildronate, Coenzyme Q10, Solcoseryl. Ökar kroppens motståndskraft mot hypoxi Trimetazidin (Mexidol).

Patienter behöver näring utan överskott av salt och fett, avvisande av dåliga vanor, fysisk terapi.

Med en svår grad av bradykardi utförs en operation för att implantera en pacemaker. Indikationen för hans implantation är Morgagni-Adams-Stokes attack.

Bradykardi är en typ av arytmi, som kännetecknas av en svag hjärtslag: mindre än 60 slag per minut. En låg hjärtfrekvens anses vara normen hos idrottare och gravida kvinnor. Men oftare innebär minskningen eller ökningen av frekvensen av hjärtattacker ett brott mot hjärtritmen och hotar allvarliga komplikationer. Normalisering av hjärtslag hjälper till med mediciner och folkmetoder. Med långvarig bradykardi tillgriper kirurgisk ingrepp.

Allmän information

Orsaker till bradykardi

Förändringar i hjärtklappning förekommer vid vilken ålder som helst, för det beror på olika faktorer. Sällsynta hjärtslag förvärras av sådana faktorer:

 • Sjukdomar i det endokrina systemet. Insufficiens i sköldkörteln, binjuren saktar hjärtat om hjärtat.
 • Arteriell hypotension, vilket framkallar ett svagt blodflöde till delar av kroppen och ett svagt tryck på blodkärlens väggar.
 • Sjukdomar i hjärtat.
 • Mottagande av beta-andreblokatorov, sympatolitikov och holinomimetikov.
 • Dricker alkohol och röker cigaretter.
 • Underkylning kroppen.
 • Dålig näring.

Barnet orsakar sjukdomshypoxi, snabb utveckling av inre organ, infektionssjukdomar.

Låg hjärtfrekvens är inte alltid en farlig patologi. Idrottare som är engagerade i kraftutbildning under en längre tid, härda hjärtmuskeln. När det finns en lång viloperiod, slappnar muskeln, som är van vid konstant belastning, och pulsen saktar ner. Sänkning av puls hos gravida kvinnor anses vara naturlig. Anledningen till detta är det starka trycket i livmodern på den ihåliga venen. Därför måste den framtida mamman ständigt genomgå undersökningar hos gynekologen. Den sänkta hjärtslaget är farligt på grund av utvecklingen av Morgagni-Adams-Stokes attack, som uppstår genom brist på syre i hjärnan. Attacken är dödlig.

Tillbaka till innehållet

Symtom på låg hjärtfrekvens

När det är svaghet, svimning och lågt blodtryck, bör du konsultera en kardiolog.

Avvikelse från normen i några få slag hotar inte med allvarliga konsekvenser för människokroppen. Men en stor skillnad från normen är farlig vid hjärtstopp, svimning och trauma när det faller från en medvetsförlust. Det finns fall där sjukdomen går obemärkt. Viktad bradykardi åtföljs av illamående, trötthet, asterisker före ögonen, sjukdom. Om det finns minst en av tecknen ska du alltid kontakta kardiologen för att få hjälp i tid.

Tillbaka till innehållet

Diagnostiska förfaranden

Med en svag hjärtklappning ordinerar läkaren ett antal förfaranden som hjälper till att bestämma orsaken till problemet. Först och främst mäter kardiologen antalet hjärtslag per minut och intrakraniellt tryck. Analysera hormonerna för att se om det finns några problem i sköldkörteln. Rekommenderad ultraljud av binjurarna. Obligatoriskt stadium - EKG och ultraljud i hjärtat. Dessa åtgärder hjälper till att bestämma hur hjärtmuskeln fungerar. Om kardiologen ser behovet, riktar sig till ett samråd med andra läkare.

Tillbaka till innehållet

Vad ska jag göra om hjärtfrekvensen är låg?

En hälsosam sömn, tillräcklig vila och att ta mediciner hjälper till att förebygga sjukdomen.

Behandling av sjukdomen är möjlig på ett medicinskt och operativt sätt. Drogbehandling ordineras av en läkare och väljs strikt individuellt. Läkemedel beror på orsaken till låg hjärtfrekvens. Det första med en svag hjärtslag, det rekommenderas att dricka starkt kaffe och svart te. Koffein provocerar en sammandragning av hjärtmuskeln. Ginseng, yarrow, belladonna har egenskaper för att öka hjärtfrekvensen.

Kirurgi är sällsynt. Det används för äldre patienter som lider av bradykardi i flera år. En pacemaker installeras, som reglerar frekvensen och hjärtfrekvensen.

Traditionell medicin erbjuder recept för behandling av bradykardi hemma. Några av dem presenteras i tabellen:

Med en liten avvikelse från normen är det inte nödvändigt att dricka tabletter samtidigt. Det är användbart att få fötterna fast och klistra in senapet. För att uppnå önskat resultat appliceras senapsplåster minst 2 gånger om dagen i 10 minuter. Rekommendera lätt motion eller massage. Hjärtat kontraherar snabbare, hjärtfrekvensen accelererar.

Bradykardi, som alla andra sjukdomar, är bättre förebyggd än behandlad senare. För att förhindra förekomsten av låg hjärtfrekvens behöver kroppen en full vila, inte mindre än 8 timmars sömn på natten. Det är värt att ge upp alkohol, cigaretter, droger. Ta hälsosam mat och vitaminer. Att gå i frisk luft stärker kroppen och påverkar hjärtats arbete positivt.

Det är viktigt att veta! Effektiva medel för normalisering hjärtat och rengöring av blodkärl där!...

Orsakerna till mild hjärtslag är olika: från yrkessjukdomar till hormonella misslyckanden. Eftersom hjärtat är ett av människans viktigaste organ, kan den minsta störningen i hans arbete orsaka allvarliga konsekvenser. Om en minskad hjärtfrekvens noteras är det nödvändigt att söka orsaken och behandla sjukdomen så snart som möjligt.

Beskrivning av sjukdomen

Störningen associerad med långsam hjärtslag kallas bradykardi.

Den normala hjärtfrekvensen för en person är från 60 till 90 slag per minut. Eventuell avvikelse från detta mellanrum anses vara ohälsosamt. Denna regel gäller emellertid inte i alla fall. Det är nödvändigt att ta hänsyn till de individuella egenskaperna hos varje mänsklig kropp. Faktum är att det för vissa människor är normen. Dessutom är låg hjärtfrekvens inte en patologi för vissa idrottare, eftersom deras hjärta fungerar mer effektivt.

Symptomen på sjukdomen beror på dess svårighetsgrad. Med en liten avvikelse från normen kan de förbli osynliga. Symtom på bradykardi inkluderar: yrsel, svimning, svaghet, ökad trötthet, tinnitus, ökad svettning, andfåddhet. Otillräckligt antal hjärtkontraktioner leder till syrehushållning i hjärnan och andra organ. För en noggrann diagnos av bradykardi är det nödvändigt att konsultera en kardiolog. Som en del av undersökningen kommer kardiologen sannolikt att förordna ett elektrokardiogram som hjälper dig att veta exakt vad problemet är. En läkare kan också ordna en korsbedömning eller en enkel hjärtövervakning.

Etiologi av sjukdomen

Behandling av låg hjärtfrekvens beror helt på orsaken till händelsen, så det är mycket viktigt att hitta den. Den vanligaste orsaken till långsam hjärtslag är åldrandet av kroppen, för i slutet av livet slutar hjärtat att arbeta med full styrka. Om kroppens individuella egenskaper inte ger upphov till sänkt hjärtslag, indikerar detta vissa hälsoproblem, såsom:

1. Olika skador på bröstet eller andra organ. 2. Magsjukdomar. 3. Endokrina störningar. 4. Sjukdomar i hjärnan. 5. Brist på näringsämnen. 6. Tyfusfeber, gulsot. 7. Förgiftning. 8. Neuroser. 9. En cerebral cortex.

Meteosensitiva personer kan ha hjärtsvikt på grund av plötsliga väderförändringar. Utseendet av övervikt, rökning, dricks och droger kan orsaka allvarliga problem i hjärtfrekvensen. Fördröjd hjärtslag kan också orsakas av att ta vissa läkemedel, till exempel:

1. Hjärtglykosider. 2. Homenimetik. 3. Sympatholytics. 4. Verapomil. 5. Quinidin. 6. Morfin.

Behandling och förebyggande av bradykardi

Behandling av låg hjärtfrekvens inbegriper behandling av den underliggande sjukdomen och kompensation av hjärtfrekvensen. Patienterna tilldelas olika dieter, speciell massage, fysiska övningar, avslag på dåliga vanor. Kardiologen föreskriver medicinering eller implantering av en pacemaker om sjukdomen är svår. Det är därför du borde inte fördröja ett besök hos en läkare, för med allvarliga problem kan situationen vara dödlig. Strängt rekommenderas det inte att engagera sig i självmedicinering. Serien av hjärt-kärlsjukdomar säger statistik: de är den vanligaste dödsorsaken i världen.

För att inte få allvarliga hälsoproblem rekommenderas det att kontrollera din hjärtslag från tid till annan. Om avvikelser märks är det nödvändigt att rapportera till kardiologen på kort tid. Det är värt att komma ihåg att hjärtat är huvudmekanismen i människokroppen, som måste skyddas för att bevara hälsan.

Och lite om hemligheter...

Har du någonsin lider av smärta i hjärtat? Döma av det faktum att du läser denna artikel - segern var inte på din sida. Och självklart söker du fortfarande ett bra sätt att få hjärtat att återgå till det normala.

Läs sedan att i detta avseende säger en kardiolog med en stor erfarenhet Tolbuzina EV i sin intervju om naturliga metoder för hjärtbehandling och rengöring av blodkärl.

Läs intervjun med en kardiolog >>

Den långsamma hjärtfrekvensen kallas "bradykardi". Detta är ett tillstånd där hjärtfrekvensen är mindre än 60 slag per minut. Med måttlig bradykardi kan patienten inte känna en sakta hjärtslag, men ett elektrokardiogram visar det. Med en stark avmattning - kan en person känna sig svag. Det finns extrakardiella, organiska, toxiska former av sakta hjärtfrekvens.

Orsaker till långsam hjärtfrekvens

Sällsynta och svaga hjärtslag kan orsakas av hormonella störningar, störningar i det autonoma nervsystemet, obalans av makrodelar (kalium, natrium).

Bradykardi kan vara ett normalt fenomen hos idrottare, eftersom de har ett tränat hjärta och arbetar mer effektivt. Människor som regelbundet sysslar med cyklisk sport kan ha en puls på 35 slag per minut. Detta är en följd av vagotoni hos idrottare.

Fysiologisk bradykardi observeras efter att ha ätit, under sömnen, i kylan.

Typer av patologisk bradykardi:

Neurogen bradykardi. Minskade hjärtats arbete i vegetovaskulär dystoni med vagoinsulära kriser. Den vandrande nerven och det parasympatiska systemet med acetylkolin har en negativ kronotropisk effekt på hjärtat. Som ett resultat känns patienten svag, rädd, brist på luft, en kall svett visas. Arteriellt tryck i sådana attacker minskar. En person kan bli yr och förlora medvetandet. Med en konstant bradykardi ökar patientens vikt på grund av svullnad. Neurogen bradykardi kan också orsakas av blödning under dura mater. Den vandrande nerven reagerar med förvärring av magsår, tarmsjukdomar, slitage i knä, klämma halshinnor, tryck på ögonbollarna.

Endokrina patologier kan påverka hjärtfrekvensen. Till exempel med en minskning av sköldkörtelfunktionen noteras bradykardi. Bihålsinsufficiens uppträder genom att sänka hjärtats arbete. Med binjureinsufficiens förloras natrium snabbt från kroppen, vilket leder till störningar i depolarisationsprocessen. Den långsamma hjärtfrekvensen med neurokirurgisk dystoni, hypotyreoidism är av funktionell natur.

Bradykardi åtföljer infektion (tyfusfeber), förgiftning med tobak och tungmetaller, bilirubin. Skift i hjärtmuskulärens arbete observeras också med ökat kaliuminnehåll i blodet. Kalium slappar av hjärtmuskeln, vilket ger en negativ kronotropisk effekt, det vill säga saktar hjärtfrekvensen. Hyperkalemi uppträder vid överdosering av kaliumpreparat (kalium har en kumulativ effekt), nedbrytning av muskelfibrer, erytrocyter i hemolytisk anemi och även med transfusion av citratblod. Produkterna av lever- och njurinsufficiens påverkar myokardiet giftigt och ersätter hjärtrytmen. Detta är en giftig bradykardi.

En hjärnbark, en tumör kan också få hjärtat att sakta ner. Denna form av bradykardi kallas neurogen.

Medicinsk bradykardi. Bland drogerna orsakar en långsam hjärtfrekvens beta-blockerare, sympatholytics och holinomimetiki. Fördröjd hjärtslag även vid användning av kardiotonikum (Digitoxin), vasodilatorer (kalciumblockerare).

Ibland inducerar bradykardi inflammatoriska eller sklerotiska processer vid nekros i postinfarkt. Hypertrofisk kardiomyopati leder också till en minskning av hjärtfrekvensen. Detta är en organisk form av bradykardi. På hjärtat av meteosensitiva människor kan förändras vädret.

Sänkning av hjärtslag kan signalera blockaden av hjärtans ledningssystem: sinus och atrioventrikulära noder, hans bunt, fibrer Purkinje.

Med svår bradykardi utvecklas en anfall av Morgani-Adams-Stokes, vilket är konsekvensen av syrehushållning i hjärnan. Denna attack är farlig för möjligheten till plötslig död.

Med en svag sinusnod (CS) avbryts bradykardin av takykardi.

Syndrom av svag SS:

Hjärtfrekvensen är mindre än 40 slag. Utseendet av ektopisk foci efter sinusnoden är out of order. Sinoaurisk blockad

Med en svag sinusnod som producerar från 60 pulser per minut antas dess roll av de underliggande nivåerna av hjärtans ledningssystem. Det är en atrioventrikulär nod, ett bunt av Hans och hans ben.

Det finns tre former av SS svaghetssyndrom: latent, kompenserat och dekompenserat.

diagnostik

När det finns symtom som svimning, andfåddhet, depression av tryck, är det nödvändigt att konsultera en kardiolog.

Forskning: EKG- och Holter-övervakning, ultraljud i hjärtat, transesofageal undersökning. Sköldkörteln (ultraljud, hormonnivå), binjurar (natriumhalt i blodet etc.) är föremål för undersökning.

behandling

För att behandla bradykardi använd läkemedel som undertrycker inhiberande effekten av vagusnerven på hjärtat. Dessa är antikolinergika, beredningar baserade på atropin och andra alkaloider av belladonna.

Adrenomimetika i blockader återställer hjärtslagets fysiologiska frekvens.

Med fördröjda hjärtkontraktioner som orsakas av vegetovaskulär dystoni, stimuleras stimulanter av hjärtaktivitet som har en positiv kronotropisk effekt, dvs ökar hjärtfrekvensen. Dessa är drycker som innehåller koffein, tabletter Koffein-natriumbensoat.

Adaptogener förlänger verkan av katekolaminer (epinefrin och noradrenalin). Dessa inkluderar rhodiola, eleutherococcus, ginseng. Med en mild form av bradykardi kan du begränsa dem till koffein.

När hypothyroidism med ett sällsynt hjärtslag ordineras ersättningsbehandling med hormonella läkemedel Bagotirox eller Triiodothyronin.

För att stödja hjärtat föreskrivna metaboliska medel: Carnitine, Mildronate, Coenzyme Q10, Solcoseryl. Ökar kroppens motståndskraft mot hypoxi Trimetazidin (Mexidol).

Patienter behöver näring utan överskott av salt och fett, avvisande av dåliga vanor, fysisk terapi.

Med en svår grad av bradykardi utförs en operation för att implantera en pacemaker. Indikationen för hans implantation är Morgagni-Adams-Stokes attack.

Hjärtat är människans viktigaste inre organ. Varje dag pumpade den cirka 8 000 liter blod, vilket gör över 100 000 nedskärningar. Hjärtfrekvensen kan fluktuera beroende på tillståndet: under sömnen minskar det något, och när fysisk aktivitet, emotionella utbrott eller efter en snabb måltid ökas. I genomsnitt slår hjärtat av en frisk person i en frekvens på 60-80 slag per minut.

Från det harmoniska och oavbrutna arbetet i hjärtat beror en persons liv och hälsa. Otillräcklig tillförsel av kroppsvävnader med syre och användbara ämnen kan leda till kränkningar i inre organens arbete.

Tecken på ett svagt hjärtslag

Palpitation är ett hjärtslag, det vill säga kompression och utvisning av blod. Palpitation är inte ett specifikt symptom eller identifieras genom objektiva metoder för forskningssyndrom av någon sjukdom, denna känsla av hjärtslag. Med klagomål om hjärtslaget har varje person olika förändringar i hjärtfrekvensen.

En puls på mindre än 50 slag per minut anses vara en svag hjärtslag. Att minska pulsen leder till störningar i det normala arbetet i hela kroppen, en person upplever svaghet och yrsel. snabbt blir trött och kan förlora medvetandet, det kan vara en ökad svettning och andfåddhet. viktökning.

Orsaker till svag hjärtslag

Orsaker till svag hjärtslag kan vara många. Man måste komma ihåg att kardiovaskulärt system på så sätt kan reagera på många sjukdomar i kroppen. Dessa är neuroser och sjukdomar i det endokrina eller matsmältningssystemet, och en ökning av kaliumnivån i blodet och psykisk stress. På sköldkörteln kan indikera en svag puls, åtföljd av trötthet, förstoppning, håravfall, viktökning.

Om du tar vissa läkemedel, som beta-blockerare eller hormoner, kan det också orsaka hjärtnedbrytning. Det är möjligt att ett svagt hjärtslag kan indikera en kränkning av hjärt-kärlsystemet - hjärtsvikt. I sådana fall blir puls frekvent och svag.

Ett svagt hjärtslag kan noteras hos personer med lågt blodtryck som lider av bradykardi. I detta fall slår hjärtat med en frekvens av högst 40-50 slag per minut. För bradykardi under lång tid kan en person inte vara uppmärksam på ett svagt hjärtslag tills det finns andra, allvarligare symptom. Bradykardi kräver obligatorisk medicinering.

Vid olika grader av hjärtblokade blir hjärtfrekvensen särskilt svag. Detta beror på att impulsen inte kan passera genom vissa delar av hjärtmuskeln, vilket hotar att helt stoppa hjärtat. Sådana manifestationer kan vara en följd av inflammation i hjärtmuskeln eller olika sjukdomar. Med blockad kan det finnas en minskning av arbetsförmågan, svimning på grund av brist på tillräckligt med syre för alla organ.

En svag hjärtslag kan vara förknippad med stor blodförlust, kräkningar. uttorkning, överdosering av vissa droger. En svag hjärtslag kan också också bero på fysiologiska orsaker: till exempel under sömnen, med en lång vistelse i ett kallrum med förändrade klimatförhållanden.

I de fall då ett svagt hjärtslag inte är förenat med fysiologiska orsaker kan endast en kardiolog göra en korrekt diagnos på grundval av olika undersökningar.

diagnostik

Det är nödvändigt att se en läkare om en svag hjärtklappning åtföljs av andra, oroande symptom: yrsel, svimning, svaghet, ökad svettning, viktökning.

Först av allt, när du kontaktar en kardiolog utfört diagnostiska förfaranden :. EKG, röntgen, ekokardiografi, etc. Den mest korrekt information kan du EKG-övervakning, som används för att detektera arytmier och överledning i hjärtat, inrättandet av orsakerna till minskningen i hjärtfrekvens och blod tryckstötar, delvis till registrering av smärtfri myokardiell ischemi. Vid behov kan läkarmottagningstest och samråd med andra specialister efter läkarens undersökning förskrivas.

Eventuella kränkningar av hjärtslag, inklusive svag hjärtslag - ett tillfälle att kontakta en läkare. Det är inte nödvändigt att övertyga allvarligheten av hjärtsjukdom. Utan att rådgöra med en läkare kan det hända att du vidtar åtgärder med svag hjärtslag.

Läkemedel ska ordineras av en kardiolog efter undersökning och diagnostiska tester. De väljs individuellt, med hänsyn till patientens kropps egenskaper.