Huvud / Dystoni

Läkemedel och preparat från VSD

VSD-problemet är omfattande och studeras ständigt, nya medicinska preparat uppkommer för behandling av vegetativ-vaskulär dystoni. Om du har otydliga symptom ska du omedelbart kontakta din läkare för att börja behandlingen så tidigt som möjligt. Specialisten kommer snabbt att kunna stoppa obehagliga symptom med moderna medel och hålla hälsan under lång tid. Under VSD-masken inträffar många komplexa sjukdomar, är det önskvärt att klargöra sanningen tidigt.

Sjukdomen uppstår när aktiviteten hos olika delar av det autonoma nervsystemet - sympatisk, para- och metasympatisk, är otillbörlig. Normalt aktiverar den sympatiska delen aktivitet ("beat and run"), parasympatiska hämmar och metasympatisk, vars receptorer är belägna direkt i de inre organen, koordinerar alla impulser. En del av VSD är "skyldig" av den rada rytmen i det moderna livet, men inte bara. Många människor har en ärftlig predisposition, en medfödd svaghet i vissa nervösa processer. De provokerande faktorerna är infektioner, kollisionen med vilken det är oundvikligt att "brista" av alkohol, rökning, överarbete, graviditet hos kvinnor.

Andra namn på VSD är panikattacker, neurokirurgisk dystoni. Vid inspektionen detekteras inga organiska (irreversibla) störningar. Det är dock extremt smärtsamt att utstå anfall.

Typer av IRR

Specialister skiljer 5 typer:

 1. Cardiac. De vanligaste överträdelserna berör hjärtans rytm och kontraktilitet.
 2. Hypertensiva. Flera ökning av blodtryck som svar på emotionell eller fysisk överbelastning.
 3. Hypoton. Långtids lågt blodtryck.
 4. Den blandade typen. Det finns tecken på hjärt-, hypertonisk och hypotonisk typ.
 5. Vagotonic. Störningar i mag-tarmkanalen i form av dyskinesier, salivavsöndring, diarré, smärta åtföljs flyktiga uppbromsning av hjärtfrekvens och svårigheter att andas.

Även om undersökningen inte hittar några strukturella förändringar i organen, kommer det inte vara möjligt att "ge upp" VSD. För det första är symtomen på VSD smärtsamma: hjärtat slår, det griper rädsla, det är svårt att andas, allt är komprimerat i magen. Varken bor eller arbetar i detta tillstånd är omöjligt - du måste vänta när allt passerar. Om anfallet upprepas ofta, är livets glädje svårt att erhålla.

Känn konstant trötthet, depression och irritabilitet? Lär dig om ett läkemedel som inte är tillgängligt på apotek, men njöt av alla stjärnor! För att stärka nervsystemet är det ganska enkelt.

För det andra, vegetativa kriser "trampa ner vägen" till verkliga sjukdomar. Den överväldigande majoriteten av dem som i unga led av VSD, med ålder, hypertensiv sjukdom, ihållande kränkningar av hjärtrytmen, sjukdomar i matsmältningskanalen bildas. På den emotionella komponenten finns inget att säga, det är svårt för en sådan person att förbli lugn och rimligt bedöma händelserna i det nuvarande livet. Vid behandling av VSD används psykoterapi, andnings gymnastik, biofeedback metoder och mediciner aktivt.

Läkemedelsgrupper

Det finns inget standard, enhetligt protokoll för tillhandahållande av sjukvård i VSD, eftersom manifestationerna av sjukdomen är mycket olika för olika människor. Praktiska erfarenheter tyder dock på att drogerna i sådana grupper är mer effektiva än andra i neurosirkulationsdystoni:

 • lugnande medel;
 • cardiac;
 • droger som påverkar centrala nervsystemet;
 • kombineras.

Historiskt började behandlingen av VSD med lugnande medel, eftersom symptomen alltid orsakas av de ojämna processerna av excitation och hämning.

Oavsett att välja preparat på VSD - allt detsamma vad ska man skjuta från en pistol på spår. Bota dig själv - utan undersökning och samråd med en läkare - det är omöjligt, men att skada dig själv - ganska.

På ett sjukhus i en panikattack används Diazepam, Clozapin, Obsidan, Pyrroxan, Atropin. Att göra det hemma är farligt, eftersom du inte kan beräkna dosen och få motsatt effekt.

För en kurs kan läkaren ordinera lugnande medel från en grupp sk stressskydd eller dagskydd som skyddar personen från överbelastning under dagsljus. Dessa är sådana populära droger som Grandaxin och Phenibut. Dessa läkemedel minskar den dagliga känslomässiga stressen, men har inte hypnotiska och hypnotiska komponenter. En person som tar dessa droger kan gå till jobbet, delta i dagliga aktiviteter och till och med köra bil vid små doser.

Korrigering av psykologiska tillstånd

Den viktigaste uppgiften, som utförs av droger av olika grupper:

 • bensodiazepin lugnande medel - minska retbarhet av det limbiska systemet, hypotalamus och talamus, minska "stillastående" excitering av hjärnstrukturer (Fenazepam, Sibazon, klonazepam, tazepam);
 • triazolderivat av bensodiazepin - intar ett mellanläge mellan lugnande medel och antidepressiva medel, har anxiolytisk effekt, humör linje (Alprazolam, Kassadan, Xanax);
 • antidepressiva medel - blockera återupptaget av serotonin och noradrenalin neurotransmittorer eller varför personen lugnar ner, går larmet (Ludiomil, mianserin, Lerivon, Fluvoksamil);
 • antikonvulsiva medel eller läkemedel som blockerar konvulsiv aktivitet, vilket ökar de hämmande processerna i centrala nervsystemet (Finlepsin, Carbamazepine);
 • antipsykotika, hämmar överföringen av nervimpulsen i synapsen (Sonapax, Melleril, Neuleptil, Leponex, Clozapin).

Alla dessa läkemedel är psykotropa, primära möten och val av doser utförs i sjukhus, neurologiska eller psykiatriska miljöer. Prescribe dessa droger, samt justera dosen kan bara en erfaren läkare.

Alla dessa läkemedel har olika effekter beroende på dosen, patientens vikt, ålder, kön, samtidiga sjukdomar. Att hitta rätt läkemedel och rätt dos är ibland en svår uppgift för läkaren, människor reagerar annorlunda på mediciner. De börjar alltid med lugnare dagtid för att undvika biverkningar. Neuroleptika används senast, om andra medel är ineffektiva.

Korrigering av vegetativ balans

Det utförs med läkemedel som påverkar de sympatiska (aktiverande) och parasympatiska (hämmande) delarna av det autonoma nervsystemet. Den sympatiska delen regleras av läkemedlet Pyrroxan, som har en adrenoblockeringseffekt. Läkemedlet tränger in i blod-hjärnbarriären eller det naturliga försvaret i hjärnan, där det minskar den övergripande tonen i den sympatiska delen. Läkemedlet har en anti-ångest effekt, mild lugnande, särskilt effektiv under perioden upp till 5 år från början av IRR.

Parasympatisk del är välverkande etymizol. Läkemedlet ökar nivån av kortisol i blodet. Hos patienter med hypotension kan blodtrycksnivån höja. Den uttalade effekten av läkemedlet noteras på tarmens smala muskulatur, det lindrar spasmer, hjärtklappning efter en förändring i kroppsställningen, förbättrar den totala hälsan.

Preparat används i kombination med andra medel, vilket ökar deras effekt genom olika växtkostnader.

Eliminering av inre stress

Alla patienter med VSD har en instabil kardiovaskulär aktivitet, där det finns frekventa hjärtklappningar, en känsla av spänning inuti, brist på luft, vag rädsla, känsla av svaghet. De har halsbränna "på jämn mark", en frekvent flytande avföring, som når en "bearish sjukdom".

Behandling av hjärtsjukdomar utförs tillsammans med en kardiolog. Betablockerare används oftast för att korrigera dessa störningar (Anaprilin, Trazikor). Den bästa förberedelsen av denna grupp är Visken, dess verkan är mild.

Med intensifierad tarmperistalitet, åtföljd av diarré, använd belladonapreparat, såväl som Spazmolitin, Maxigan och liknande. Syftet med dessa läkemedel är symptomatiskt, de används i korta kurser.

Korrigering av metaboliska störningar

Störningar av metaboliska processer uppträder alltid, särskilt i hjärnan. Dessutom utvecklar VSD ofta hos personer som redan haft centrala nervsystemet skador - trauma, kronisk cerebral blodflödesinsufficiens. Ofta uppstår metaboliska och återstående (återstående) sjukdomar som huvudvärk. För att behandla huvudvärk med VSD är anestetika därför ineffektiva. Om tillståndet förbättras när du tar smärtstillande läkemedel, så tar det inte lång tid. Istället tilldelas medel som förbättrar metaboliska processer i nervvävnaden. Detta är främst vitaminkomplex, inklusive grupp B, utan vilken behandling av nervvävnad är omöjlig. Aminosyror, särskilt glutaminsyra, har en underbar effekt.

Nootropa läkemedel med en mindre lugnande effekt föreskrivs nästan alltid. Behandla väl patienter med VSD Encephabol, Deanol, Piriditol och liknande läkemedel. De aktiverar metaboliska processer, ökar intaget av glukos i hjärnan, minskar bildningen av mjölksyra, ökar motståndet i hjärnvävnaden till syrehushållning. Alla dessa ämnen blockerar fria radikaler, vilket i sig är hälsosamt.

Stödjande behandling

Befrielsen av de viktigaste symptomen tar från 2 veckor till en månad. Det är bäst att göra det på ett sjukhus, där det är möjligt att snabbt rätta till alla överträdelser. Av sig själv släcker en person från kretsen av dagliga bekymmer också en botande effekt, liksom dagens normala regim med lång sömn.

Efter slutet av huvudrätten, anpassas adaptogener för långvarig användning, vilket minskar utmattningen av nervsystemet. Dessa är örtberedningar av komplexa åtgärder - tinktur av ginseng, magnolia vinstock, eleutherococcus. Använd dessa tinkturer mitt i sjukdomen är inte värt det, de kommer att orsaka endast en viktning symptomatologi. Dessa substanser ordineras under dagen fram till 18:00.

Nya droger med VSD

Studien av fenomenet vegetativ instabilitet fortsätter kontinuerligt. Under de senaste åren har MagnesV6 som reglerar överföringen av nervimpulsen fått många bra recensioner. Läkemedlet påverkar direkt irritation, tarmkramper, hjärtklappningar, obehagliga känslor i kroppen.

Homeopatisk beredning Tonginal (droppar) används främst i hypotonisk typ VSD, speciellt för att minska frekvensen av vegetativa kriser.

Inte för länge sedan inrättade det medicinska vetenskapliga och praktiska komplexet Biotiki, som ligger i Moskva, produktionen av läkemedlet "Eltatsin", vilket bör nämnas speciellt.

Läkemedlet är en blandning av essentiella aminosyror - glycin, cystin och glutaminsyra. Användningen av Eltacin i VSD avser patogenetisk behandling eller behandling av orsaken till sjukdomen. Läkemedlet kan reglera intracellulär metabolism, optimera oxidationsreduceringsprocesser, skydda cellen från brist på syre.

Ursprungligen utvecklades läkemedlet för att behandla kroniskt hjärtsvikt, för att förlänga livslängden hos sådana patienter. Men som det ofta händer visade den kliniska tillämpningen att läkemedlets verkan är mycket mer uttalad i instruktionerna.

Först och främst ökar Eltatsin toleransen för alla belastningar - både fysiskt och emotionellt, vilket är ovärderligt i VSD. Människor återställs till jobbet, stämningen förbättras, förståelse för livsutsikterna. Detta beror på det faktum att läkemedlets huvudsakliga effekt är antioxidant. Läkemedlet deprimerar fria radikaler, som skyddar kroppen från massan av negativa effekter. Följande effekter av läkemedlet noteras:

 • reducerar känslomässig spänning;
 • reglerar processerna för excitationsinhibering i centrala nervsystemet, stärker den inhiberande;
 • minskar muskeltonen;
 • reglerar endokrina processer;
 • ökar motståndskraft mot stress;
 • främjar vävnadsregenerering;
 • förbättrar minnet
 • påskyndar utbytesprocesserna;
 • underlättar somnar
 • reducerar den patogena effekten av alkohol;
 • förbättrar mikrocirkulationen i hjärnan och inre organen.

Komplex behandling av VSD med användning av Eltacin har många utsikter.

Författare av artikeln: Psykiater, psykoterapeut Neboga Larisa Vladimirovna

Vill du gå ner i vikt vid sommaren och känna ljus i kroppen? Speciellt för läsarna på vår hemsida en 50% rabatt på ett nytt och mycket effektivt bantningsmedel, vilket.

Sjukdomar i hjärtat

iserdce

Vilket verktyg kommer att hjälpa till mot vegetativ-vaskulär dystoni?

Vegeta-vaskulär dystoni är ett ganska vanligt syndrom och representerar en störning i nervsystemets autonoma funktioner. Idag finns det ingen enda värderad och den enda sanna riktningen i behandlingen av ett sådant syndrom, och debatter om hur man botar VSD pågår idag. Hans behandling är vald med hänsyn till sjukdomens psykologiska etiologi och innehåller många nyanser. I allmänhet är det nödvändigt att påverka komplexa mekanismer för syndromutvecklingen på ett komplicerat sätt för att permanent avlägsna VSD och negera de faktorer som provocerar det.

Allmänna behandlingsprinciper

Behandling av VSD kräver en noggrant genomtänkt livsstil. För att göra detta måste du bli av med vanor som är hälsofarliga, balansera viloprogrammet, delta regelbundet i sport (bara inte på professionell nivå) som att köra, träna, simma eller åka på aerobics. För att permanent eliminera VSD-syndromet utöver huvudterapin, är rationellt balanserad näring, utomhusvandringar, 8-timmars sömn, sanatorium-resort neurologisk behandling, psykoterapi sessioner rekommenderade.
Eftersom de främsta synderna av dystoni är påfrestningar är det logiskt att anta att kampen mot patologi följer metoden för uteslutning eller åtminstone delvis skydd av patienten från stress. I de flesta fall är det inte möjligt att helt avstå från sådana situationer, särskilt för patienter vars yrkesverksamhet är relaterad till känslomässig och psykisk stress. Sådana patienter behöver psykologisk hjälp, vilket innebär en ökning av anpassningen till sådana situationer och träning i kontrollen av deras psyko-emotionella tillstånd.

OBS! Tobaksrökning utarmar funktionerna i nervsystemet, eftersom det påverkar kärlsignalen negativt och alkoholmissbruk hämmar autonom reglering. Därför är patientens viktigaste uppgift, som vill bli av med VSD för gott, utrotning av skadliga vanor.

VSD vinner syndrom tillräckligt balanserad kost, vilket ger bekymmersfri produktion av hormoner och enzymer, som är nödvändiga för normal kvalitet viktigt för kroppens processer i vegetativa delar av nervsystemet. Organismen kan inte bekämpa yttre påfrestningar om nervsystemet inte fortsätter på ett sammanhängande sätt. Enkelt uttryckt har kroppen inte resurser att hantera yttre stimuli om dess värd inte äter ordentligt. Därför är det viktigt att berika kosten - att ta vitaminkomplex och biologiska tillskott, för att konsumera mer frukt och grönsaker och färska pressade drycker. Dessutom bör det noteras att missbruk av kaffe och te ofta provar att en attack inträffar hos patienter med VSD.

Vegeta-vaskulär dystoni är nära relaterad till fysisk stress. Insufficiens av fysisk aktivitet (hypodynami), liksom överdriven överbelastning, kan bidra till utseendet på olika typer av skift i nervfunktionsfunktionerna. Behandlingen av VSD innebär därför att nervsystemet tränas, vilket kommer att bli hjälpt av att simma, träna, springa, gå eller bara en nattlig promenad på en halvtimme.

Förberedelser för behandling av IUD

För att permanent besegra dystoni är det nödvändigt att inkludera behandling och mediciner som föreskrivs av en neuropatolog och psykoterapeut. Medicin, som bekräftas av patientens feedback, hjälper patienter att övervinna känslan av rädsla, lugna sig och distrahera sig, bli av med ångest och normalisera hjärnans aktivitet. I allmänhet innebär läkemedelsbehandling av dystoni att man tar droger från olika läkemedelsgrupper: antidepressiva medel, antipsykotika, lugnande medel, lugnande medel. Dessa droger hjälper till att bekämpa rädsla, vilket orsakar attacker av dystoni. Ofta är behandling VSD kompletterad med nootropa läkemedel som normaliserar hjärnaktivitet. Bland dessa läkemedel är de mest populära droger som Aminalon, dopamin, piracetam, tenoten, phenotropil och så vidare. De används vid behandling av vaskulär dystoni och metabola läkemedel såsom glycin och riboksin, Neoton och Actovegin, riboflavin och andra.

OBS! Du kan inte ta flera droger från samma farmakologiska grupp samtidigt, du borde välja en typ av läkemedel från olika grupper.

För att permanent bli av med dystoni-syndromet är andra läkemedel också användbara, vars inriktning huvudsakligen riktar sig till att eliminera yttre symtom. Sådana droger ökar kroppens immunförsvar och utövar en förstärkande effekt på den. Bland sådana läkemedel är det nödvändigt att fördela

 • vitamin- och mineralberedningar (preparat som innehåller zink, B, C-vitaminer, selen, magnesium etc.)
 • kardiovaskulära och vasodilaterande läkemedel (Mexidol, Cavinton, Stugeron, etc.)
 • p-adrenoblocker (Timolol och Obsidan, Bisoprolol och Anaprilin, Atenolol, etc.)
 • adaptogener,
 • preparat baserade på medicinska växter (Novopassit, Persen, Phytosedan, etc.).

För att bekämpa panikattacker, attacker av rädsla och ångest hjälp och medicinska örter med en lugnande effekt. Bland sådana växter, lämnar mödrar och valerianer, johannesört och hagtorn, timjan och oregano. Sådana droger hjälper till att bli av med VSD-syndromet för alltid, eftersom de påverkar den omedelbara orsaken till det patologiska tillståndet. Men att behandlingen med sådana medel ska vara lång och kräver en strikt dosering.

Populära effektiva medel för dystoni

afobazol

Ett sådant botemedel mot VSD, vilket bekräftas av recensionerna, klarar ganska effektivt vissa symptom på vegetativt vaskulärt syndrom. Afobazol har en anti-ångest och mild stimulerande effekt. Det minskar eller eliminerar helt irritabilitet och ångest, rädsla och dålig känsla, lindrar stress och gråt, hjälper patienten att säga nej till onödiga rädsla och oro. Afobazol klarar somatiska symptom, vilket eliminerar de sensoriska och muskel, andnings och kardiovaskulära och gastrointestinala symtom VSD som visar och recensioner. Afobazol negerar de kliniska autonoma och kognitiva manifestationer av vegetativa-vaskulära syndrom såsom yrsel och svettning, muntorrhet, försvagar förmågan hos minnet och försämrad koncentration.

OBS! Afobazol har kontraindikationer som individuell överkänslighet mot läkemedlet, du kan inte ta afobazol med ammande och gravida kvinnor och före 18 års ålder.

Speciellt afobazol rekommenderas att ta patienter med astheniska personlighetsegenskaper som ökad sårbarhet och överdriven misstänksamhet, hög känslighet och en tendens till stressiga reaktioner. Behandling av vegetativ-vaskulär dystoni-syndrom inbegriper ofta administrering av afobazol tabletter. Ett sådant medel från VSD negerar manifestationer av ångeststörningar, adaptiva störningar och neurastheni. I sällsynta fall kan behandling med Afobazol-tabletter orsaka allergiska reaktioner.

meksidol

Denna agent från VSD-specialister ingår ofta i den komplexa behandlingen av vegetativt-vaskulärt syndrom. Injektioner Mexidol rekommenderas med försiktighet att introducera personer vars yrkesverksamhet kräver snabba psykofysiska reaktioner, till exempel förare och mekanismer. Mexidol har antikonvulsiva och nootropa, antihypoxiska och anxiolytiska effekter. Tar Meksidol patienter ökar kroppens motståndskraft mot ett tillstånd av chock och hypoxi, alla möjliga störningar i cerebrala blodflödet och ischemi till de förgiftningseffekterna av neuroleptiska droger och alkohol.

OBS! När det används vid behandling av Mexidol-injektioner, är det nödvändigt att överväga möjligheten till biverkningar som allergi eller sömnighet, munnhinnan eller illamående i munnen.

Mexidol förbättrar metabola processer och blodcirkulationen i hjärnan, reducerar trombocytaggregation. Injektioner har lipidsänkande förmåga och sänker också nivån av totalt kolesterol, har en membranskyddande och antioxidantisk effekt. Mexidol indikeras i VSD och encefalopati, aterosklerotiska kognitiva störningar och cirkulationsstörningar i hjärnvävnaderna, såväl som i neuroser och neurotiska tillstånd. Mexidol är kontraindicerat vid akuta kränkningar av njur- och leverfunktioner, amning och graviditet, överkänslighet mot drogen och barndomen.

Översikt över droger med vegetativ-vaskulär dystoni

Vegeta-vaskulär (neurokirculatorisk) dystoni är ett tillstånd som kännetecknas av störningar i kroppens kärlsystem. Störningar kan påverka olika organ och vävnader och utvecklas som ett resultat av förekomsten av strukturella och funktionella abnormiteter i det centrala / perifera autonoma nervsystemet.

medicinering

Läkemedel är uppdelade i flera grupper.

Sedativa läkemedel

Åtgärden av alla grupper av dessa läkemedel syftar till att minska (och eliminera) symtom från den nervösa (lugnande effekten) och kardiovaskulära system (kardiotonisk verkan).

Medicin baserade på valerian

De släpps utan läkares recept.

Medicin baserade på hagtorn

De släpps utan läkares recept.

Läkemedel med bromider

Kalium och natriumbromid leverera kroppen med brom, lugnande, antikonvulsiv verkan. Läkemedel utleveras från apotek på recept.

Preparat baserade på peon, ledum, sculpin, astragalus

De släpps utan läkares recept.

Läkemedel innehållande barbiturater

Med drogerna i denna grupp råder vi dig att vara försiktig. Nedan är en historia om NTV om detta ämne

Läkemedel som påverkar nervsystemet

psykostimulantia

Aktiverar hjärnans funktioner, ökar mental och fysisk prestanda. De släpps endast på apoteket endast på recept.

nootropics

Läkemedel som har en positiv effekt på hjärnfunktionen. de förbättra mental aktivitet, minne, öka effektiviteten, öka hjärnans motståndskraft mot skadliga och provokativa faktorer.

Sovande piller

De släpps endast från apotek på recept av en läkare.

antidepressiva medel

Läkemedel utesluts endast från apotek på recept.

lugnande medel

Läkemedel som har en lugnande effekt, lindra ångest, ångest, förvirring. De släpps endast från apotek på recept av en läkare

antipsykotika

Preparat som används i behandling av psykoser och psykiska störningar. De släpps endast på recept.

Läkemedel som har en direkt effekt på hjärtat

Hypotensiva droger

Medlen, som sänker trycket, används i komplex terapi av vegetativ-vaskulär dystoni. De släpps endast från apotek på recept.

antiarytmika

preparat normalisera störd rytm av hjärtkollisioner. De släpps på recept.

Förberedelser för att förbättra blodcirkulationen i hjärnan

Andra droggrupper

 • diuretika;
 • antioxidanter;
 • antihypoxants;
 • Homeopatiska medel;
 • adaptogens;
 • Förberedelser av vitlök (Kosttillskott, Alisat) och kalciumpreparat (kalciumglukonat, kalciumklorid, Calcemin Advance)

K diuretika inkluderar: furosemid (priset är 40 mg 50 st 16 rubel) Lasix (40 mg 50 st 60 rubel); diakarb (250 mg 30 st 220-290 rubel); växtbaserade läkemedel på basis av bärbär, nässla, persilja. K kontraindikationer överkänslighet, njursvikt. Diuretika frigörs från apotek utan recept läkare.

K antioxidanter inkluderar: meksidol (för förebyggande av konsekvenser av akuta cirkulationssjukdomar, behandling av ångestsjukdomar, pris - 125 mg 20 st 1500 rubel) aktovegin (med kärlsjukdomar i hjärnan, priset är 200 mg 50 st 1497 rubel) Meksiprim och Meksifrin (med kränkningar av blodcirkulationen i hjärnan är priset för båda fonderna cirka 300 rubel för 30 tabletter 125 mg). K kontraindikationer överkänslighet, lungödem, hjärtsvikt. De lämnar apoteket på recept läkare.

antihypoxants - minska behovet av organ och vävnader i syre. Dessa är sådana droger som Yantarin (tabletter 0,4 g 200 rubel.), Reamberin (en lösning av 1,5% 1 stycke 130-180 rubel) Limontar (en tablett med 30 gr 87 rbl.), Asparkam (tabletter 56 rubler 50 st). K kontraindikationer inkluderar individuell intolerans, nedsatt njurfunktion, graviditet. De lämnar apoteket på recept läkare.

Homeopatiska läkemedel - Kralonin (reglerar blodtrycket, priset - en droppe på 30 ml 560 rubel.), Pumpan (visas vid behandling av arteriell hypertension, vegetativ-vaskulär dystoni, priset - en droppe på 150 rubel.), Knott (visas för sömnstörningar, mental stress, pris - tabletter 12 st 167 rubel.), Nervohel (behandling av sömnstörningar, minskning av tecken på premenstruellt syndrom hos kvinnor, priset är 50 st 440 rubel). Homeopatiska läkemedel släpps på apotek på recept läkare kontraindikationer nästan nej, sällan - överkänslighet. Homeopati preparat kan tas även av barn.

adaptogener - Toniska gemensamma medel som ökar organismens resistens mot yttre ogynnsamma faktorer. Detta är extrakter av aloe, ginseng, tinktur av Schisandra frukt, bergaltaisk mamma, rötter av rhodiola rosea. Priserna för sådana droger överstiger inte 100-200 rubel, kontraindikationer praktiskt taget nej, de släpps från apotek utan recept läkare.

Ytterligare behandling

Som en ytterligare behandling för vegetativ-vaskulär dystoni gäller: vitaminer (kalcium, A, E, komplex av grupp B, C, D, PP, P- Vitrum, Complivit) Traditionell medicin, patienter visas också hälsosam livsstil.

Traditionell medicin

Att behandla VSD är möjligt med hjälp av avkok och infusioner på grundval av medicinska växter. Till exempel, strimlad blommor av klöver (1 msk) hälls med kokande vatten (250 ml), det insisteras på 5 timmar, en tredjedel av ett glas drink är berusad 3 r / dag före måltider under en månad.

Vissa patienter får hjälp starkt te med en dessertsked konjak, Varje morgon efter att ha ätit en månad. Patienter noterade förbättring av humör, huvudvärk passerar, sömn normaliserar.

För att förbättra blodcirkulationen i hjärnan och blodcirkulationen kan beredas från infusion av bovete blommor. 1 dess. l. blommor häll kokande vatten (250 ml), insistera på en mörk plats i 5 timmar, dricka varje morgon efter att ha ätit i 1-2 månader.

Hälsosam livsstil

För att framgångsrikt bekämpa symptomen på vegetativ-vaskulär dystoni behöver du en hälsosam och hälsosam livsstil:

 • Helt vägra alkohol och röka;
 • Normalisera din dagliga rutin - gå och lägg dig och vakna på samma gång
 • Gör en sport (en 30-minuters övning ökar kroppens totala tonen och ditt humör). Ge företräde att springa, snabba promenader, simning, yoga eller medicinsk och andnings gymnastik;
 • Om du lider av svår huvudvärk, använd aromaterapi eteriska oljor. Lampan för aromaterapi kan köpas i någon butik i kategorin "Allt till hemmet", till exempel, IKEA och eterisk olja - på apoteket.
 • Kom ihåg om balanserad fraktionär näring (5-6 r / dag var 3-4 timmar), eliminera kryddig, fet, stekt mat;
 • Glöm inte att dricka minst 1,5 liter vatten om dagen.
 • Ta en kontrastdusch och drick ett glas varm mjölk varje dag innan du går och lägger dig.
 • Led en aktiv livsstil, stanna inte hemma, spendera mer tid utomhus.

förebyggande

Förebyggande av sjukdomen innefattar både läkemedelsbehandling (och perfekt efterlevnad av alla rekommendationer från en specialist), och intaget av vitaminer, fysisk aktivitet, användningen av traditionell medicin och övergången till en hälsosam livsstil.

slutsats

Vegeta-vaskulär dystoni är ett villkor att Det är svårt att inte bara diagnostisera, utan också att bota helt. Behandlingen av sjukdomen syftar till att identifiera de drabbade organen för att normalisera deras funktion. Efter läkemedelsförloppet (inom 2 veckor) normaliseras patientens tillstånd. Patienten slutar klaga på tryckspikar, huvudvärk, svaghet och ångest. Men läkemedelsterapi måste stödjas genom förebyggande, en hälsosam livsstil och användningen av folkmedicinska lösningar. Endast ett integrerat tillvägagångssätt kommer att rädda patienten från ytterligare återfall.