Huvud / Dystoni

Stenting av hjärtat: beskrivning av operationen, dess värdighet, rehabilitering

I den här artikeln kommer du att lära vilken typ av kirurgi - kärlstent hjärta, varför hon anses vara en av de bästa metoderna för behandling av olika former av kranskärlssjukdom, i synnerhet dess beteende.

Stentning hjärt - det är minimalt invasiv (mild) Endovaskulär (intravaskulär) operation på de artärer som försörjer hjärtat, som är att öka deras avsmalnade och ockluderade partier genom att passa in i lumen av den vaskulära stent.

Utföra sådana kirurgiska ingrepp som är involverade i endovaskulär kirurgi, hjärt- och kärlkirurger i specialiserade centra endovaskulär hjärtkirurgi.

Funktionsbeskrivning

Ateroskleros i kranskärlen, vilket manifesteras i bildandet av lumen av blodkärl kolesterol plack - en typisk orsaksmekanism av koronar hjärtsjukdom Dessa plack ser ut som utsprången och stötar, i vilken det finns inflammation, ärrbildning, förstörelse av det inre skiktet av kärlet och blodproppar. Sådana patologiska förändringar i kärllumen reduceras partiellt eller fullständigt täppa till artären, vilket minskar blodflödet till myokardiet. Detta hotar hans ischemi (syrehushållning) eller hjärtinfarkt (nekros).

Betydelsen av hjärtkärlens stenting är att återställa kranspulsåderns lumen i områden med förträngning med aterosklerotiska plack med hjälp av speciella expanders - koronarstentar. Således är det möjligt att på ett tillförlitligt och fullständigt sätt återställa normal blodcirkulation i hjärtat.

Stent eliminerar inte åderförkalkning, men bara för en stund (några år) kommer att eliminera dess yttringar, symptom och negativa effekter av kranskärlssjukdom.

Funktioner av tekniken för coronary stenting:

 1. Denna operation är endovaskulär - alla manipuleringar utförs exklusivt inuti kärlens lumen, utan skarv av huden och kränkningar av deras integritet i de drabbade områdena.
 2. Lumen i den täppta artären återställs inte genom att ta bort den aterosklerotiska placken, men med hjälp av en stent - en tunn metallkärlsprotes i form av en nätkanal.
 3. Stentens uppgift, införd i den sneda delen av artären - är att skjuta de aterosklerotiska plackarna i kärlets väggar och trycka dem ihop. Denna åtgärd låter dig expandera lumen, och stenten i sig är så stark att den fungerar som en ram som stabilt håller den.
 4. Under en operation kan så många stenter installeras efter behov beroende på antalet smala sektioner (från en till tre eller fyra).
 5. Genomförandet av stenting kräver att patienten kommer in i radiokontrast substanser (preparat) som fyller koronarkärlen. För att registrera sin bild, samt kontrollera framstegen i kontrast, används X-ray-utrustning med hög precision.

Mer om stenter

En stent installerad i lumen i den trånga kransartären bör bli en tillförlitlig inre ram som inte tillåter fartyget att återkontrakta. Men ett sådant krav som presenteras för honom är inte det enda.

Varje implantat som införs i kroppen är främmande för vävnader. Därför är det svårt att undvika reaktion av avstötning. Men moderna koronar stenter är så väl genomtänkta och konstruerade att de inte orsakar några ytterligare förändringar.

De viktigaste egenskaperna hos de nya generationens stenter är:

 • Är gjorda av en metalllegering av kobolt och krom. Den första ger god vävnadsmottaglighet, den andra styrkan.
 • I utseende liknar det ett rör ca 1 cm långt, från 2,5 till 5-6 mm i diameter, vars väggar har formen av ett galler.
 • Nätstrukturen gör att du kan ändra stentens diameter från det minsta som du behöver under beteendet till ocklusionsstället, till det maximala som du behöver för att expandera det smala avsnittet.
 • Täckt med speciella ämnen som blockerar blodets koagulerbarhet. De frigörs gradvis, förhindrar reaktionen av koagulationssystemet och bildandet av trombi på själva stenten.
Klicka på bilden för att förstora

Gamla stentprover har signifikanta nackdelar, varav den främsta är bristen på antikoagulantbeläggning. Detta är en av de främsta orsakerna till misslyckad stenting på grund av deras täppa till blodproppar.

De verkliga fördelarna med metoden

Stärkning av hjärtatärer är inte det enda sättet att återställa kranskärlblodflödet. Om detta var så skulle problemet med ischemisk sjukdom ha lösts. Men det finns sådana fördelar som gör att stenting kan betraktas som en verkligt effektiv och säker behandlingsmetod.

Tävlar med det tekniker - aortokoronär shunting och drogterapi. Var och en av metoderna har några fördelar eller nackdelar. Ingen av dem ska användas enligt mallprincipen, men individuellt jämfört med sjukdomskursens egenskaper hos en viss patient.

Princip för koronar bypassoperation

I tabellen ges den jämförande egenskapen hos kirurgiska tekniker för att fördela verkliga fördelar med koronarstentning.

Stenting av fartyg: indikationer, operation, rehabilitering

Fartygskonstruktion (stenos) på grund av ateroskleros är en stor fara för människor. Beroende på vilket fartyg som påverkas kan en minskning av lumen leda till hjärt-kärlsjukdom (CHD), cerebral cirkulation, ateroskleros i nedre extremiteterna och ett antal allvarliga sjukdomar. För att återställa artärernas patency finns det flera metoder, vars huvudsakliga betydelse är: konservativ behandling, angioplastik, stentning av hjärtkärl och andra drabbade artärer, bypasstransplantation av koronararterien.

Först påverkar förstängningen av lumen praktiskt taget inte en persons tillstånd. Men när stenosen ökar med mer än hälften finns det tecken på brist på syre i organen och vävnaderna (ischemi). I det här fallet är konservativ behandling oftast oförmåga. Effektivare behandlingsmetoder krävs - intravaskulära kirurgiska ingrepp.

Ett sätt att behandla ischemi är stenting. Detta är en minimalt invasiv endovaskulär interventionsmetod, vars mål är att återställa lumen i artärer som drabbats av ateroskleros.

Perkutant sätts en särskild kateter in i det drabbade området av kärlet, i slutet av vilket det finns en ballong. På platsen för blodflödesstörningar blåser ballongen upp och expanderar kärlväggarna. För att lumen ska bevaras etableras en speciell konstruktion i artären, som spelar rollen för slaktkroppen i framtiden. En sådan konstruktion kallas en stent.

Fältet stenting

  • Coronary arterie stenting Det krävs när det finns symptom på hjärt-kärlsjukdom (CHD), samt en ökad sannolikhet för hjärtinfarkt. Med IHD stör blodtillförseln till myokardiet, och hjärtat får inte tillräckligt med syre för normal funktion. Celler i hjärtmuskeln börjar svälta, och sedan kan vävnadsnekros (hjärtinfarkt) uppstå. Huvudorsaken till IHD är ateroskleros hos de kranskärlskärl som levererar blod till hjärtat. På grund av det inuti väggarna i artärerna bildas kolesterolplåster, vilket minskar lumen. Ibland utförs hjärtstentning under den akuta tiden av hjärtinfarkt. Om operationen utförs inom de första sex timmarna efter infarkt, kan återställandet av normalt blodflöde ofta spara patientens liv och minskar risken för att utveckla irreversibla förändringar i myokardiet.
 • Stärkande artärerna i nedre extremiteterna - den minst traumatiska och samtidigt mycket effektiva metoden för behandling av sjukdomar i benens kärl. Med bildandet av plack och kränkningen av blodflödet under gång, har patienten smärta i låren, skinkorna, i fötterna och benen. Utveckling leder sjukdomen till de allvarligaste konsekvenserna, upp till gangren.
 • Stärkning av carotidartärer - lågtraumatisk behandling, som möjliggör återställning av blodkärlens lumen. Sömniga artärer levererar blod till hjärnan, och med sin stenos försämras hjärncirkulationen. Under operationen installeras speciella skyddsanordningar med membranfiltrer förutom stenten. De kan fördröja mikrotrombi, skydda hjärnans små kärl från blockering men utan att störa blodflödet.
 • Kransartärens restenos efter angioplastik. Efter denna procedur, under 3-6 månader, genomgår 50% av patienterna restenos - upprepad förträngning av kärlet på samma plats. För att minska sannolikheten för restenos är därför angioplastik vanligtvis kompletterad med stentning av koronarkärlen.
 • Hos patienter med kranskärlssjukdom som genomgått aortokoronär bypassoperation, I tio till femton år efter operationen kan shuntens stenos förekomma. I detta fall blir stenting ett alternativ till återoperation av koronar bypassoperation.

Video: 3D-animering av stenting-processen

Typer av stenter

Stentens syfte är att säkerställa underhållet av väggarna i det täppta kärlet. De lägger en tung last, så de gör dessa mönster av avancerade högteknologiska material av högsta kvalitet. I grund och botten är det inerta legeringar från metaller.

I moderna mediciner finns det flera hundra sorters stenter. De skiljer sig åt i design, typ av celler, typ av metall, beläggning, liksom hur de levereras till artärerna.

De huvudsakliga typerna av koronar stenter är:

 1. Enkel metall utan beläggning. Detta är den vanligaste typen av stent. Vanligtvis används i smala artärer av medelstorlek.
 2. Stents täckta med speciell polymer, doserade ut att frisläppa läkemedelssubstansen. De kan avsevärt minska risken för restenos. Men kostnaden för sådana stenter är mycket högre än priset på konventionella stenter. Dessutom behöver de en längre period av antiplatelet droger - cirka 12 månader tills stent frigör läkemedlet. Uppsägning av terapi kan leda till trombos av själva strukturen. Användningen av en belagd stent rekommenderas i små artärer, där sannolikheten för en ny blockering är högre än i mitten.

Fördelar med stenting

 • Behöver inte långa sjukhusvistelser.
 • Kroppen återställs snabbt efter operationen.
 • Det utförs under lokalbedövning, vilket möjliggör behandling även för patienter som kontraindiceras vid traditionell kirurgisk ingrepp.
 • Operationen är lågtraumatisk - kräver inte öppnandet av olika delar av kroppen, till exempel sternum vid skakning, när hjärtat utförs.
 • Sannolikheten för komplikationer är minimal.
 • Mindre dyr behandling jämfört med konventionella operationer.

Kontraindikationer mot blodkärlstoppning

 • Arteriets diameter är mindre än 2,5-3 mm;
 • Dålig blodkoagulering;
 • Svårt njur- eller andningssvikt
 • Diffus stenos är nederlaget för alltför stort ett område;
 • Allergisk reaktion mot jod är en komponent i röntgenkontrastpreparat.

Hur utförs stenting?

Före ingreppet genomgår patienten en serie undersökningar, en av dem är koronarangiografi - en röntgenundersökningsmetod, med vilken du kan avslöja tillstånden hos artärerna och ange platsen.

Före operationen administreras patienten ett läkemedel som reducerar blodkoagulering. Anestesi utförs, vanligen lokalbedövning. Huden före behandling med katetern behandlas med ett antiseptiskt medel.

Initialt görs vanligtvis angioplastik: en punktering utförs på huden i den drabbade artärens område och en ballong införs försiktigt med en kateter; När man når smalpunkten uppblåses ballongen och expanderar lumen.

Vid samma tillfälle kan ett speciellt filter installeras bakom smalningsstället för att förhindra ytterligare blockering och utveckling av stroke.

Som ett resultat av operationen öppnar lumen av artären, men för att upprätthålla normalt blodflöde etableras en stent. Det kommer att stödja kärlens väggar för att förhindra eventuell förminskning.

För att installera stentet går läkaren in i en annan kateter utrustad med en uppblåsbar ballong. Stenten införs i en komprimerad form, och när ballongen sväller vid förträngningsstället räts metallkonstruktionen och fixeras på vaskulärväggarna. Om lesionen är av hög grad kan flera stenter placeras samtidigt.

Vid slutet av operationen avlägsnas verktygen. Kirurgen kontrollerar alla åtgärder med hjälp av en röntgenskärm. Operationen varar från 1 till 3 timmar och orsakar inte patientens smärta. Det blir lite obehagligt bara i det ögonblick då ballongen sväller - blodflödet vid denna tid är bruten i en kort stund.

Video: rapportering från operationen på coronary stenting

Eventuella komplikationer efter proceduren

Cirka 90% av fallen efter stentinstallation återställs det normala blodflödet genom artärerna och inga problem uppstår. Men i vissa fall är sådana komplikationer möjliga:

 1. Brott mot integriteten hos artären;
 2. blödning;
 3. Problem med njursjukdom
 4. Utbildning i punkteringsplatsen med hematom
 5. Restenos eller trombos i stentingområdet.

En möjlig komplikation är blockeringen av artären. Detta är extremt sällsynt, och när detta händer skickas patienten snabbt till aortokoronär bypass. Endast i 5 fall av 1000 akutoperation krävs, men patienten måste vara beredd på en sådan sannolikhet.

Komplikationer i denna operation är sällsynta, därför är stenting av kärlen ett av de säkraste kirurgiska förfarandena.

Postoperativ period och rehabilitering

Efter en sådan kirurgisk ingrepp som stenting, måste patienten i viss tid observera sängstöd. Den behandlande läkaren övervakar förekomsten av möjliga komplikationer och vid urladdning ger rekommendationer om kost, medicinering, restriktioner etc.

Under den första veckan efter operationen bör du begränsa fysiska aktiviteter och inte lyfta vikter, du får inte ta ett badkar (endast dusch). Vid denna tidpunkt är det inte önskvärt att komma bakom rattet på en bil och om patientens arbete är kopplat till godstransporter eller passagerare, ska det inte köras i minst 6 veckor.

Livet efter stenting innebär att vissa rekommendationer följs. Efter att stentet är installerat, börjar patientens hjärtrehabilitering. Dess grund är kost, motionsterapi och positiv inställning.

 • Sjukgymnastik bör praktiseras nästan dagligen i minst 30 minuter. Patienten ska bli av med övervikt, ta in muskelformen, normalisera trycket. Den senare reducerar signifikant sannolikheten för att utveckla hjärtinfarkt och blödning. Minska fysisk aktivitet ska inte vara och efter rehabilitering.
 • Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt mat - Det är nödvändigt att observera en viss diet som inte bara hjälper till att normalisera vikt, utan också påverka riskfaktorerna för manifestationen av IHD och ateroskleros. Dieten efter stenting av blodkärl i hjärtat eller andra kärl ska vara inriktade på att minska indikatorerna för "dåligt" kolesterol - LDL (lågdensitetslipoproteiner).
  Näring efter hjärtinfarkt och stentning bör omfattas av följande regler:

 1. Minimera fetter - det är nödvändigt att utesluta livsmedel som innehåller animaliska fetter: fett kött och fisk, högfettiga mejeriprodukter, kaviar, skaldjur. Dessutom bör du ge upp starkt kaffe, te, kakao, choklad och kryddor.
 2. Tvärtom måste mängden produkter med högt innehåll av fleromättade fettsyror ökas.
 3. Inkludera i menyn fler grönsaker, frukter, bär och spannmål - de innehåller komplexa kolhydrater och fibrer.
 4. Att laga mat istället för krämig, använd endast vegetabilisk olja.
 5. Begränsa saltintaget - högst 5 gram per dag.
 6. Dela maten i 5-6 mottagningar, den senare görs senast tre timmar före sänggåendet.
 7. Det dagliga värmevärdet för alla använda produkter får inte överstiga 2300 kcal.
 • Behandling efter stenting är mycket viktigt, så efter operationen i sex månader till ett år måste patienten ta mediciner dagligen. Angina och andra manifestationer av ischemi och ateroskleros är inte längre, men orsaken till ateroskleros har kvar, liksom riskfaktorerna.
 • Även om patienten känner sig väl, efter introduktionen av stenten, borde han:

  1. Ta läkemedel som ordinerats av din läkare för att förhindra risken för blodproppar. Vanligtvis är detta Plavix och Aspirin. Detta förhindrar effektivt trombos och täppning av blodkärlen, och som ett resultat minskar risken för hjärtinfarkt och förlänger livslängden.
  2. Observera anti-kolesterol diet och ta droger som sänker kolesterol i blodet. I annat fall kommer utvecklingen av ateroskleros att fortsätta, vilket innebär att nya plack kommer att dyka upp och minska kärlen.
  3. Vid ökat tryck, ta mediciner för att normalisera det - ACE-hämmare och beta-blockerare. Detta kommer att bidra till att minska risken för att utveckla hjärtinfarkt och stroke.
  4. Om en patient lider av diabetes mellitus, följ en strikt diet och ta medicin för att normalisera blodsockret.

  Många patienter är oroliga över frågan: kan de få handikapp efter stenting? Operationen förbättrar en persons skick och ger honom normal arbetsförmåga. Därför är stenting i sig inte en indikation på syftet med funktionshinder. Men i närvaro av samtidiga tillstånd kan patienten hänvisas till ITU.

  Jämförelse mellan stenting och shunting: deras fördelar och nackdelar

  Om du jämför vad som är bäst - stenting eller shunting, måste du först bestämma hur de skiljer sig.

  Stenting, i motsats till shunting, utförs den endovaskulära metoden utan att öppna bröstet och utföra stora snitt. Bypassoperation är dock oftast en kavaloperation. Å andra sidan är shuntinstallationen en mer radikal metod som möjliggör att hantera stenos med flera hinder eller fullständig överlappning. Stenting i sådana situationer görs ofta värdelös eller omöjlig.

  Princip för hjärtskakning

  Stenting används oftast för att behandla unga patienter med små förändringar i blodkärlen. Äldre patienter med allvarliga skador visar fortfarande shuntinstallation.

  I stentoperationen är lokalbedövning tillräcklig, och när shunten är installerad är det nödvändigt att inte bara använda allmänbedövning utan också att ansluta patienten till kardiopulmonell bypass.

  Risken för blodproppar som inträffar efter stenting tvingar patienterna att ta speciella droger under lång tid. Dessutom är restenos möjlig. Nya generationer av stenter hjälper naturligtvis till att lösa dessa problem, men det händer ändå. Shunts är inte heller idealiska - de är, som alla kärl, benägna att degenerativa processer, ateroskleros, etc., efter ett tag kan de misslyckas.

  Tidpunkten för återhämtning är också annorlunda. Efter minimalt invasiv stenting kan patienten lämna kliniken nästa dag. Shunting innebär en längre period av återhämtning och rehabilitering.

  Båda metoderna har sina nackdelar och fördelar, och deras kostnader skiljer sig åt. Valet av behandlingsmetod sker individuellt och beror helt och hållet på sjukdomens egenskaper i varje enskilt fall.

  Kostnad för operation för stenting

  Hur mycket kostar stärkningen av hjärtkärlen? Först av allt beror kostnaden för operationen på artärerna att arbeta med, såväl som på landet, kliniken, instrumenten, utrustningen, typen, antalet stenter och andra faktorer.

  Detta är en högteknologisk operation som kräver användning av ett speciellt röntgenoperativt operationsrum utrustat med komplex dyr utrustning. I Ryssland, som i andra länder där sådan verksamhet utförs, utförs de enligt de senaste metoderna av högkvalificerade specialister. så det kan inte vara billigt.

  Priserna för stenting av hjärtkärlen varierar i olika länder. Till exempel, Stenting i Israel kostar från 6 tusen euro, i Tyskland - från 8 tusen, i Turkiet - från 3,5 tusen euro. I ryska kliniker är denna procedur något lägre till ett pris - från 130 tusen rubel.

  Stenting är en av de mest populära operationerna i kärlkirurgi. Det är lågt traumatiskt, ger bra resultat och kräver ingen lång återhämtning. Allt som patienten ska göra under rehabiliteringsperioden är att observera kosten, inte för att undvika fysisk ansträngning och ta medicinering.

  Prognos för återhämtning efter stenting av hjärtkärlen

  Förbättring av moderna kirurgiska ingrepp, såsom hjärtstentning, med pre- och postoperativt läkemedelsstöd, gör det möjligt att erhålla utmärkta kliniska resultat för hjärtsjukdomar under den närmaste och avlägsna perioden. Det enda signifikanta villkoret för effektiv stenting är snabb behandling av patienten för vård.

  Indikationer för kirurgisk behandling

  Återställande av blodflödet i hjärtkärl ökar patientens livslängd och livskvalitet. Föredraget denna eller den här metoden för behandling, utvärdera svårighetsgraden av kliniska manifestationer, graden av minskning av blodflödet i hjärtat, de anatomiska banorna hos de drabbade kärlen. Därmed jämför de möjliga risker med hänsyn till effekten av konservativ terapi.

  Indikationer för hjärtkärlens stenting:

  • ineffektivitet av läkemedelsbehandling;
  • Förekomsten av progressiv angina pectoris;
  • tidigt kirurgiskt ingrepp utförs vid tidiga stadier av hjärtinfarkt;
  • ökningen av ischemiens fenomen i post-infarktperioden mot bakgrunden av den pågående behandlingen;
  • infarkt av hela tjockleken på myokardiumets vägg
  • predinfarktnoe tillstånd;
  • signifikant stenos, mer än 70% av vänster kransartär
  • stenoserad med 2 eller fler kärl i hjärtat;
  • risk för utveckling av livshotande komplikationer på grund av hjärtiskemi.

  Stentning av kransartärerna utförs med syftet att bredda lumen i kärlet och återställa blodflödet längs det.

  Kontraindikationer till operation

  Kontraindikationer till stenting kan bero på hjärtsjukdom eller allvarlig samtidig patologi:

  • agoniserande tillstånd hos patienten;
  • intolerans av jodhaltiga kontrastmedel som användes under operationen;
  • lumen i kärlet som kräver en stent mindre än 3 mm;
  • diffus stenos av myokardiska kärl, när stenten inte längre är effektiv;
  • försenad blodkoagulering;
  • dekompenserad respiratorisk, njur- och leverinsufficiens.

  Typer av stenter för kirurgi

  En stent är en anpassning som kommer att expandera kärlens lumen och förbli i det för alltid. Den har en nätstruktur. Stents skiljer sig i sammansättning, diameter och konfiguration av nätet.

  Stentning av koronarkärlen utförs med användning av konventionella stenter och läkemedelsbelagda cylindrar. Konventionella i rostfritt stål, kobolt-kromlegering. Funktion - för att stödja fartyget i sitt expanderade tillstånd.

  I stenter med läkemedelsbeläggning utvecklas restenoser mindre ofta, de är inte tromboserade. Emellertid bör alla läkemedelseluberande stenter inte betraktas som en panacea. När man analyserar hur långt den långsiktiga mortaliteten från hjärtinfarkt är med stenting med en läkemedelsbeläggning och utan det finns ingen tillförlitlig skillnad.

  Följande typer av preparat används för att täcka stenterna:

  Vilken stent behövs för patienten bestämmer läkaren, beroende på situationen. Om det fanns tidigare stenting, och det var ett återfall av stenos, är det nödvändigt att upprepade ingripanden är nödvändiga - stenting av VTK.

  Diagnostiska metoder som är nödvändiga för att fatta beslut om operationen

  Om hjärtkärlets hjärtkärl utföres på ett planerat sätt, görs ett komplex av undersökningar, vilket innefattar:

  • allmänna blod- och urintester
  • biokemiskt blodprov;
  • koagulogram - visar blodets koagulationssystems tillstånd
  • EKG i vila och med stresstest;
  • single-foton emission CT;
  • funktionella tester;
  • perfusionsscintigrafi;
  • ekkokardiografi och stress Echo-KG;
  • PET;
  • Påkänning MRI;
  • Coronarography, som på många sätt överträffar ovanstående metoder, men är invasiv.

  Hjärtstentning utförs efter kranskärlssangiografi av kransartärer, där besvärets art, det stenotiska kärlets diameter och dess anatomiska kurs utvärderas.

  De viktigaste stadierna av operationen

  Intervention utförs under röntgenoperationsförhållanden under lokalbedövning. I detta fall införs en kateter i lårbensartären, koronär angiografi utförs.

  I slutet av katetern är en ballong med en stent. I stället för stenos är ballongen svullen, krossar en aterosklerotisk plack, ökar kärlets diameter omedelbart. Stenten är en ram för kärlväggen. Efter återställandet av blodflödet blåses ballongen av och stenten förblir i kärlet.

  Efter att hjärtkärlen har blivit stängd, är patienten 3 dagar på sjukhuset och får antikoagulantia och trombolytika. Den första dagen ges till viloläge, eftersom det finns en risk för att ett hematom bildas vid punkturpunkten i femoralartären. I samband med komplikationer kan längden på sjukhusvistelsen öka.

  Möjliga komplikationer efter operationen:

  • koronar spasmer;
  • hjärtinfarkt;
  • stent trombos;
  • tromboembolism;
  • hematom i stor storlek på låret.

  Återhämtningsperiod

  Från den andra dagen efter stenting föreskrivs övnings gymnastik och fysioterapi övningar. Först hålls de i sängen.

  En vecka efter operationen utförs träningsterapi under överinseende av en läkare, chef för motionsterapi.

  Varaktigheten av återhämtningsperioden beror på svårighetsgraden av hjärtkärlarnas aterosklerotiska lesioner, antalet stentade kärl och närvaron i det förflutna hjärtinfarkt. Rehabilitering efter hjärtinfarkt och stentning tar längre tid och hårdare.

  Varaktigheten av vård och sömn vilar längre, varaktigheten av övningsbehandling under medicinsk övervakning varar cirka 2,5-3 månader.

  Myokardiell revaskularisering är en av de säkraste hjärtoperationerna. Hon räddade liv och återvände tusentals patienter till jobbet. Men framgången beror på uppfyllandet av ett visst tillstånd - kompetent och konsekvent rehabilitering efter stenting är obligatorisk:

  • Den första månaden rekommenderade begränsningen av fysisk aktivitet, hårt arbete.
  • du behöver en lätt träning på morgonen på pulsen på högst 100 slag per minut;
  • blodtrycket bör inte vara högre än 130/80 mm Hg. artikel;
  • det är nödvändigt att utesluta hypotermi, överhettning, insolation, bad, bastu, pool.

  Det är bättre att leva tyst, gå till fots och andas frisk luft.

  Rehabilitering efter operation, förutom doserad fysisk aktivitet, efterlevnad av rätt näring, behandling av somatiska sjukdomar innefattar medicinsk behandling. Instruktion för en ständig hälsosam livsstil bör börja under de första dagarna efter operationen, när motivationen för återhämtning fortfarande är mycket stark.

  medicinering

  Valet av terapi, dess längd och timing beror på den specifika kliniska situationen. Antiplatelet och antitrombotiska läkemedel ordineras, vilket ordineras av läkaren.

  Syftet med deras utnämning är att förhindra utvecklingen av trombos i kärlen. Risken för blödning, ischemi övervägs. Livet efter stenting innebär att man tar vissa läkemedel som är beroende av arten av operationen.

  Följande droger används:

  Dosering och kombination av läkemedel efter stenting bestäms av den behandlande läkaren.

  Förebyggande av kärlsjukdom

  Efter återställandet av blodflödet i ett eller flera kärl kommer problemet med hela organismen inte att lösas. Plattor på kärlens väggar fortsätter att bildas. Den fortsatta händelsen beror på patienten. Läkaren rekommenderar en hälsosam livsstil, normal näring, behandling av endokrin patologi och metaboliska sjukdomar. Hur många patienter lever beror på hur mycket de utför medicinska möten.

  Livet efter en hjärtinfarkt och stentning innefattar sekundär förebyggande, vilket innebär följande förfaranden:

  • Leverans av laboratorietester, klinisk undersökning en gång vart 6 månader
  • En individuell plan för fysisk aktivitet, som ordinerades av läkarna i det fysiska träningscentret.
  • diet och viktkontroll
  • underhåll av blodtryck;
  • behandling av diabetes mellitus, kontrollera blodlipidnivåer
  • screening av psykiska störningar
  • vaccination mot influensa.

  Feedback om hjärtkärlens stenting tyder på en snabbare återhämtning än efter aortokoronär bypassoperation.

  När du inte kan utföra stentning (ogynnsam anatomi, brist på teknisk kapacitet) måste utföra koronar bypass ympning.

  Dieten efter stenting syftar till att minska vikten med 10% av originalet.

  • utesluta fet, stekt och salt
  • använd omega-3 fettsyror, fiskolja;
  • minska mängden lätt smältbara kolhydrater, bröd från fullkornsbröd är tillåtet;
  • diversifiera kosten av växt, proteinprodukter.

  Förväntad livslängd, prognos för återhämtning

  I analysen av medellivslängden visade att 5 år efter stent överlevnad är 89,3%, medan dödligheten efter den första hjärtinfarkt som behandlades utan kirurgi, 10% per år.

  Ostabil angina utan stenting i 30% leder till hjärtinfarkt inom de första 3 månaderna från utseendet. Efter stenting utvecklas inte infarkt.

  En snabb drift, som ledde till återställande av adekvat blodflöde till hjärtat, förbättrar kvaliteten och förlänger livslängden. Kirurgisk behandling utan tillräckliga skäl innebär dock en obehörig risk för patienter. Ofta är stenting motiverat hos patienter med akut koronarsyndrom, mot bakgrund av en komplicerad infarktkurs.

  Kirurgisk behandling hos patienter med asymptomatisk sjukdom är endast tillåtet med dåliga belastningstester. För närvarande anses denna behandlingsmetod vara orimlig.

  Stenting av hjärtkärlen förbättrar prognosen för patienternas framtida liv genom dussintals gånger.

  Stärkning av hjärtkärlen - vad är det?

  Modern kardiologi har en hel arsenal av medel för att bekämpa kranskärlssjukdom och förhindra hjärtinfarkt, vilket dödar miljontals liv varje år. En av metoderna - Det här är stärkningen av kranskärlskärlen. Vad är det, och vilka resultat kan förväntas efter cardiosting?

  Varför behöver jag en stent i ett fartyg?

  Angina pectoris och myokardinfarkt är manifestationer av hjärtiskemi - en sjukdom som är förknippad med syrehushållning i hjärtmuskeln. Försämring av hennes näring är resultatet av en kränkning av blodcirkulationen i kransartärerna, vilket ger blod till hjärtat.

  Otillräcklig blodtillförsel orsakas av att blodkärlen sänks (stenos) som ett resultat av att de blockeras med kolesterolplakor. Inte mindre farliga är trombi.

  För att öka clearance i kärlet placeras en stent i den. Det är en flexibel nätstruktur som utökar kärlbädden, återställer normalt blodflöde. Idag, i specialiserade kardiologiska centra, utförs en sådan operation av alla patienter med hjärtinfarkt.

  Stent är installerade i den högra kransartären (RCA), vänstra främre nedåtgående grenen (LAD), lämnade kranskärl (LCA) och aorta.

  Typer av stenter och deras egenskaper

  En stent är en fjäder av cylindrisk form, gjord av speciell metall eller plast. Det införs i det drabbade kärlet i en komprimerad form och sprids på rätt ställe med hjälp av en ballong i vilken tryck appliceras. Burken avlägsnas sedan, och våren förblir på plats och håller kärlväggen.

  Typer av stenter skiljer sig åt både i design och i materialet från vilket de är gjorda.

  Cardiosurgery använder följande strukturer:

  • Tillverkad av fin tråd, de kallas tråd;
  • Består av enskilda länkar i form av ringar;
  • Representerar ett fast rör - rörformigt;
  • Utförs i form av ett rutnät.

  Vid akuta förhållanden (under ett infarkt eller angrepp av instabil angina) används vanliga metallstentare oftare. De används när inskärningen av kransartärerna inte når den kritiska nivån och sannolikheten för ytterligare stenos är liten.

  Stents med en läkemedelsbeläggning

  Stents av den nya generationen produceras med en läkemedelsbeläggning, vilket förhindrar förekomsten av komplikationer och minskar risken för åter ocklusion av artären.

  Det finns flera typer av sådana stenter. De är metallkonstruktioner med en polymerbeläggning, som är täckt med ett lager av medicin som undertrycker tillväxten av kärlets vävnad.

  Gradvis kommer detta läkemedel in i kroppen, och polymeren löses upp. Bibehåller en metallram som stöder artärens väggar. Biokompatibla stenter med läkemedelsbeläggning används ofta i europeiska och ryska kliniker.

  Stent med biologiskt nedbrytbar beläggning

  Villkoren för resorption av stativet

  Den mest moderna typen av stent - byggnadsställning Han utför ställningens ställning i fartyget. Driftsprincipen är följande - efter inläggning i artären stöder stenten dess väggar i önskat tillstånd.

  Förkrossad aterosklerotisk plack med en speciell burk ska läka för att förhindra bildandet av trombi på den. Under perioden från 3 till 6 månader utsöndrar stentet "verk" som utsöndrar läkemedlet som läker endotelet av kärlet (det inre skalet) och tillåter det inte att växa patologiskt.

  En byggnadsställning av det finaste metallnätet (nästan 20 gånger tunnare än ett mänskligt hår) med en biologiskt nedbrytbar polymerbeläggning. Sex månader senare är strukturen helt täckt med endotel, och polymerbeläggningen innehållande läkemedlet löser upp. Som ett resultat fortsätter den normala lumen i artären och dess väggar förblir elastiska.

  Fördelar, nackdelar och livslängd hos stenter

  Coronary stenting löser många problem i samband med aterosklerotiska lesioner i artärerna. Det möjliggör återställning av blodcirkulationen, förbättrar livskvaliteten hos patienter med hjärt-kärlsjukdom, förhindrar hjärtinfarkt. Och ändå är stenterna inte perfekta, tillsammans med de dygder som de har nackdelar med.

  Fördelarna med stenting är:

  • Små traumatism i jämförelse med en öppen operation i hjärtat;
  • Använd endast lokalbedövning;
  • Kort rehabiliteringstid;
  • Högt resultat - mer än 85% av verksamheten är framgångsrik.

  Nackdelarna med stenting kan tillskrivas:

  • Risken för komplikationer och re-stenos, det är lägre vid installation av läkemedelseluberande stenter;
  • Komplexiteten hos operationen i närvaro av kalciumfyndigheter i kärlen;
  • Förekomst av kontraindikationer.

  Dessutom bryter metallstrukturen som återstår i kärlväggen, mot dess förmåga att komma i kontakt och slappna av. Ett ofullständigt resorberat polymermaterial som innehåller läkemedlet kan orsaka separerade effekter i form av en allergi.

  Hur länge kommer stenten att vara kvar?

  Stentarnas liv beror på många faktorer:

  • Stentens överlevnad (avstötningar är extremt sällsynta);
  • Överensstämmelse med patientens alla kardiologiska recept för nästa år (i vissa fall är det hur länge specialterapin varar);
  • God tolerans av nödvändiga mediciner till patienter;
  • Förekomst eller frånvaro av andra allvarliga sjukdomar, till exempel diabetes, trofasår eller magsår.

  Under alla gynnsamma förhållanden kommer stenten att tjäna fram till slutet av livet.

  Indikationer och kontraindikationer för kirurgi

  Inte alla patienter med ischemi i hjärtat visade stenting.

  Det utförs endast i följande fall:

  • Preinfarkt med hot om akut hjärtinfarkt;
  • Instabil angina;
  • Progression av angina pectoris med frekventa allvarliga anfall som inte avlägsnats av nitroglycerin;
  • Akut hjärtinfarkt;
  • Uppkomsten av angina attacker under de första 2 veckorna efter ett akut infarkt;
  • Stabil angina 3 och 4 funktionell klass;
  • Återförträngning av artären efter stentplacering.

  Det finns en grupp patienter som visar installationen av en läkemedelseluerende stent.

  Dessa inkluderar patienter:

  • Diabetes mellitus;
  • På hemodialys
  • Med upprepad stenos efter installationen av holometallisk stent;
  • Med utvecklingen av shuntens stenos efter aortokoronär skakning.
  till innehållet ↑

  Kontra

  Det finns ett antal kontraindikationer för stentinstallation (även i akuta fall):

  • Allvarlig respiratorisk, lever- och njurinsufficiens
  • Period av akut stroke;
  • Nuvarande infektionssjukdomar;
  • Inre blödning
  • Minskad blodkoagulering med hot om blödning.

  Kontrastämne för röntgenkontrollfunktionen innehåller jod. Därför kan personer med allergier mot det stent inte installeras. Använd inte denna metod med artärlumen mindre än 3 mm och med allmänt aterosklerotisk skada på kärlbädden.

  Steg i verksamheten

  Förfarandet för att installera stentet kräver att patienten utarbetas. Vid detta stadium utförs koronarangiografi för att bestämma lokaliseringen av det täppta kärlet och för att bestämma omfattningen av dess lesion. I en nödsituation görs dessutom blodprov och EKG, Vid en planerad operation utförs en noggrannare undersökning av patienten.

  Den innehåller:

  • Laboratorietester av urin och blod - allmän och biokemisk, bestämning av blodkoagulerbarhet, för hepatit och HIV;
  • Hjärtstudier - ekkokardiografi, daglig EKG-övervakning, ultraljud av koronarkärl med duplexskanning och Doppler.

  Vid behov utse även magnetisk resonansbildning eller beräknad tomografi. Innan operationen injiceras patienten med läkemedel som spädar blodet och förhindrar blodproppar, liksom en lugnande medel.

  Hur man lägger en stent?

  Tillgång till kransartärerna är genom lårbenären eller genom armen. Det andra sättet - introduktion av en introducerare med en stent genom underarmens radiella artär - används oftare på grund av lättare tillgång till kranskärlskärl.

  Driftprocedur:

  • Punkteringsplatsen bedövas och en ledare med en burk sätts in i den.
  • Med blodflödet under röntgenkontrollen når han den önskade platsen i artären;
  • När ballongen är fixerad på rätt plats, uppblåses den med en spruta;
  • Under tryck inträffar förstörelse av den aterosklerotiska placken;
  • En ledare med en burk avlägsnas och en stent med en ballong inuti är installerad i sin plats;
  • Katetern injiceras igen i det drabbade kärlet, ballongen expanderar under tryck och öppnar stenten och fixerar den fast vid väggarna i artären vid den förstörda plackens plats.

  Efter operationen är patienten i intensivvården i 1 till 2 dagar, sedan överförd till allmänheten. Rehabilitering efter stenting är begränsad rörlighet och tar 5-7 dagar, varefter patienten släpps ut från sjukhuset.

  Hur man bor med en stent?

  Livet efter operationen måste vara föremål för vissa regler. Läkaren före urladdning ger råd om att ta medicin, fysisk aktivitet och kost.

  Video: Allt om hjärtstentning

  Efter operationen känns patienten omedelbart lättad - är andfåddhet, bröstsmärta och andra symptom på angina pectoris.

  För att undvika komplikationer och re-stenos i framtiden måste följande villkor följas:

  1. Fortsätter att ta under det första året medicin, utsedd av en läkare. Dessa är droger som förhindrar bildandet av blodproppar (Plavix, Aspirin Cardio eller Cardiomagnolo). Ett år senare kan du minska dosen.
  2. Uteslut eller allvarligt begränsa livsmedel med animaliskt fettinnehåll, vägra saltiga, röka och syltade produkter. Om det behövs, ta statiner som sänker kolesterolnivåerna i blodet.
  3. Hypertoni kräver konstant övervakning av tryck och tar antihypertensiva läkemedel, ordinerad av en läkare. Detta kommer att bidra till att minska risken för hjärtinfarkt och stroke efter stenting.
  4. Det är nödvändigt att bli av med dåliga vanor.
  5. Obligatorisk dosering fysisk aktivitet. Det räcker att göra dagliga promenader i 30-40 minuter.

  Under året, när du tar mediciner som minskar blodkoagulering, undvik skador och nedskärningar. Om en brådskande operation behövs under denna period bör den behandlande läkaren veta hur mycket tid som har gått sedan stentet installerades. Dessa villkor måste följas strikt vid installation av en läkemedelsstent. Enkel holometallisk kräver ingen sådan behandling.

  Hjärtasjukdomar i vår tid är mycket "yngre". Ofta utförs kardiostering av mycket unga män. En lyckad operation utan komplikationer gör det möjligt för dem att fortsätta att leva ett helt liv.

  Hur många lever efter stentinstallation

  Med efterlevnaden av en hälsosam aktiv livsstil, alla medicinska rekommendationer och frånvaron av andra allvarliga sjukdomar, är livslängden hos patienter med hjärtisk ischemi väsentligt ökad. Detta framgår också av patientens feedback.

  Eventuella komplikationer

  Funktionen av stenting anses nu rutinmässig och tekniskt praktiserad. Därför komplikationer efter genomförandet - en sällsynthet.

  Ändå är de och är följande:

  • Under operationen Detta kan vara en allergi mot mediciner som används, blödning (högst 1,5% av fallen), förekomst av arytmi, utveckling av angina pectoris och hjärtinfarkt;
  • postoperativ - detta är ett hematom vid ingången till lårbenet eller den radiella artären (förekommer ofta), aneurysm, arytmi, trombos
  • avlägsen - trombos, upprepad förträngning av artären.
  till innehållet ↑

  Hur mycket kostar coronary stenting i Ryska federationen och Ukraina?

  I nödfall, när stenten är installerad enligt viktiga indikationer, görs det inom ramen för obligatorisk sjukförsäkring. Det är, det är gratis för patienten.

  Kostnaden för den planerade verksamheten består av många komponenter och beräknas individuellt beroende på kostnaden för operationen. Priset för stenting för Ukraina och Ryssland är ungefär jämförbart. I Ryssland kan en stent ställas för 100-150 tusen rubel, i Ukraina operationen kommer att kosta 30 - 40 tusen hryvnian.

  recensioner

  Marina Sergeevna, 58 år gammal, Kemerovo

  Min mamma fick en stent för 8 år sedan i en nödsituation under en hjärtinfarkt. Gjorde det gratis. Sedan dess har attacker av angina nästan upphört, även om allvarlig andnöd kvarstår. Men hon är redan 81 år och många andra sår. Hon är fortfarande mycket aktiv, föredrar att leva separat. Jag tror att stenten väsentligt förlängde hennes liv.

  Mikhail Mikhailovich, 60 år gammal, Voronezh

  Har fått kirurger redan efter en hjärtinfarkt. Operationen att installera stenten var relativt lätt. Efter operationen fanns det problem med pulsfrekvensen - efter den vanliga 50-55 steg den till 90-110. Och trycket tvärtom minskade till normen - 120/80. Efter några månader återvände allting till normalt - igen ökade trycket och puls återvände till normalt. Under tre år har jag levt tyst utan en konstant rädsla för hjärtinfarkt. Mitt tillstånd har förbättrats avsevärt.

  Den mest sparsamma av terapier i hjärtkirurgi är hjärtkärlning av hjärtkärlen

  Coronary stenting - en av de mest sparsamma och moderna sätt att behandla smalade kärl hjärta i hjärtkirurgi. Det gör att du kan expandera blodkärlens lumen, återställa normal blodcirkulation och näring av vävnader, förhindra utveckling av hjärtattacker och stroke.

  Metodens historia

  Den första operationen genomfördes i slutet av sjuttiotalet av 20-talet av den tyska kardiologen Andreas Grünzig. Hans patient var en ung trettiofem år gammal man som lider av högt blodtryck och var på randen av en stroke.

  För att lindra honom av allvarlig smärta bestämde doktorn att försöka kirurgiskt att bredda kärlens lumen med en enkel uppblåsbar ballong, som bokstavligen gjordes av improviserade medel. Experimentet lyckades. Hjärtkateterisering, utförd efter 20 år, visade att den behandlade artären fortfarande är öppen.

  Modern stenting

  Utvecklingen Gruntsig låg till grund för metodens ursprung och blev ett stöd för skapandet av moderna metoder för att utföra operationen för vasodilation.

  Vad är en stent?

  En stent är en speciell elastisk struktur i form av en cylindrisk ram, gjord av metall eller plast. I kroppen ger det expansion av ett visst område för bättre fluiditet. I det här fallet talar vi om installationen i artären för att justera blodflödet, men kan också installeras i tarmarna, matstrupen, urinledaren och gallvägarna.

  Typer av stenter

  I kirurgisk praxis är de indelade i följande typer.

  ren metall

  Används framgångsrikt i akuta situationer (hjärtinfarkt, instabil angina), för behandling av stenoser av hjärtkärl i hjärtat med låg risk för restenos (återkontraktion). Är gjorda av olika metalllegeringar - tantal, nitinol, iridium, platina, koboltlegeringar.

  Med appliceringen av läkemedelsbeläggningen

  De används ofta vid kirurgisk behandling av hjärt-kärlsjukdom. Cytostatisk (läkemedelsbeläggning) förhindrar utveckling av komplikationer - reoklusion och restenos. Indelad i olika typer:

  • Konstruktionerna i den fjärde generationen (skavhållare) är de mest moderna och relevanta för hjärtkirurgi. Deras största fördel är fullständig resorption. Diametern av kärlens lumen förblir nästan identisk med den fysiologiska storleken.
  • Konstruktionerna från den tredje generationen tillverkas med eller utan en självabsorberbar polymerbeläggning. Medicinen fixeras sedan på den porösa väggen av strukturen och släpper den gradvis in i kroppen. De flesta europeiska kliniker arbetar med dem.
  • Stenar av andra generationens (biokompatibla) ståndpunkter visar inte några dåliga resultat vid behandling av stenoser av kranskärlskärl, har en låg procentandel av risken för trombos. Används ofta i Ryssland.
  • Strukturerna i den första generationen används nästan inte på grund av den frekventa förekomsten av komplikationer - tidiga och sena tromboser, mikroanurysm, utveckling av hjärtinfarkt.

  Dessutom koronar stenter indelad i:

  • Tråd - tillverkad av en tunn tråd.
  • Ring - monterad från enskilda länkar.
  • Mesh - i form av ett vävt nät.
  • Tubular - från ett cylindriskt rör.

  fördelar

  I jämförelse med andra kirurgiska metoder har stenting uppenbar fördelar:

  • Den viktigaste av dem är att operationen avser minimalt invasiv operation. Läkaren behöver inte öppna båren, som vid öppen kirurgisk ingrepp på hjärtat. Processen utförs genom en liten punktering på huden (ca 2 mm) vid platsen för införandet av katetern.
  • Förfarandet utförs med introduktion av lokalbedövning. Patienten är medveten hela tiden. Detta utesluter eventuella komplikationer och biverkningar förknippade med införandet av djupbedövning.
  • Stanna inte länge på ett sjukhus. Patienten släpps hem i 3-4 dagar.
  • Hög effektivitet - ungefär i 80-95% av fallen (beroende på typ av stativ och beläggning).

  brister

  Nackdelarna med metoden är:

  • Risken för komplikationer (hjärtinfarkt, trombos, etc.) och restenos (i 15% av fallen från 100%). Patienter med en hög andel av risken för restenoser rekommenderas att installera läkemedelsbelagda strukturer.
  • Trots förfarandets bekvämlighet är installationen ganska mödosam, speciellt om det finns stora kalciumavsättningar i kroppen.
  • Nackdelen med metoden är också dess begränsade användning vid hjärtkirurgi. Det är omöjligt att använda det vid långvarig vasokonstriktion, arteriella lesioner vid förgreningsplatsen. Det är omöjligt att installera en stent i hjärtans lilla blodkärl.

  Indikationer och kontraindikationer

  Operationen kan utses i följande fall:

  • Myokardinfarkt i akut stadium (de första timmarna av dess utveckling).
  • Progressionen av angina pectoris med täta oförutsägbara attacker, liksom en tidig post-infarkt angina, när attackerna upprepas under behandlingen av myokardinfarkt.
  • För att behålla konstgjort blodflöde efter skakning. I 10 år har han en förnimmande egendom.
  • Komplikationer efter en tidigare etablerad stent (restenos, trombos).

  Kontraindikationer:

  relativ kontraindikationer kan bli:

  • Diffus lesion av koronarbädden
  • Andningsfel i svåra former.
  • Blodkoagulationssjukdomar.
  • Arteriets diameter är mindre än 3 mm.
  • Allergi mot jod och jodhaltiga läkemedel. I detta fall, före operationen, kan patienten ordineras medicinering, vilket minskar risken för komplikationer.

  Förberedelser för en operation

  Före operationen ges patienten alla nödvändiga tester och undersökningar för att bedöma patientens fysiologiska tillstånd, bedöma blodtillförselns art till det drabbade området, graden av inskränkning av artärerna och deras obstruktion, blodflödeshastighet etc. Dessa inkluderar:

  • Inspektion och detaljerad studie av anamnesen. Läkaren samlar in information om förekomsten av kroniska sjukdomar, medicinska ingrepp, hjärtsjukdomar etc.
  • Allmän analys av blod och urin, biokemi, koagulogram, blodprov för HIV och hepatit.
  • Diagnos av hjärta och blodkärl: ekokardiografi, EKG, Doppler, Holter övervakning, MRI, CT-scanning i hjärtat, ultraljud (Doppler och dubbelsidig scanning), kranskärlsröntgen.

  Träningsregler

  På tröskeln till proceduren frågar läkaren patienten att utföra en uppsättning enkla regler:

  • Den sista måltiden ska vara senast kl. 8-9. På kvällen kan man inte äta något fett, rökt, saltat, att använda kolsyrade söta drycker och alkohol. Kvällen ska vara lätt, och på morgonen får man bara dricka rent vatten.
  • Förskrivna läkemedel för blodförtunning (aspirin), vilket minskar förekomsten av ischemiska komplikationer. Clopidogrel, tikarelor, ticlopidin och andra P2Y12-receptorhämmare kan också ordineras
  • Patienten måste nödvändigtvis informera läkaren om att ta mediciner och dosering. Det är möjligt att vissa av dem måste tillfälligt avbrytas. Det är också viktigt att anmäla förekomst av allergi mot lokalbedövning och jod.
  • Innan proceduren måste ta bort kontaktlinser och smycken (kedjor, örhängen, ringar).
  • En punktering för insättning av katetern kommer att göras på armen eller benet. Om du planerar att göra en punktering i ljumskområdet måste du raka håret i detta område.

  Hur utförs operationen?

  Proceduren utförs i flera steg:

  • Initialt etablerar läkaren övervakning av kroppens fysiologiskt viktiga funktioner (observation av blodtryck och andningsfrekvens, EKG).
  • 25-30 minuter före procedurens start, administreras premedicinering, sedativa administreras.
  • Patienten ligger på bordet, läkaren behandlar punkteringsområdet, desinficerar, injicerar en lokalbedövning. Processen utförs under lokalbedövning. Patienten kommer att vara medveten hela tiden och följa läkarens instruktioner tydligt.
  • Intravenös tillgång är genom den gemensamma femorala artären (transfemoral) eller genom radialartären i underarmen (transradialt).
  • Efter punktering sätts en ledare med en diagnostisk kateter in i artären och bringas till den stigande aortan. Därefter installeras en ballonkateter på ledaren i den trånga artären och uppblåses med en speciell spruta. När ballongen är uppblåst pressas den atherosklerotiska placken mot kärlets vägg, lumenet ökar. Förfarandet är smärtfritt och utförs under den radiologiska kontrollen.
  • Därefter fortsätter doktorn att transplantera stenten. För att göra detta avlägsnas den installerade ballonkatetern, och en ny kateter med en stent placeras på plats. Ballongen blåses upp igen under ett visst tryck och extraheras från artären. Stenten bildar ett tillförlitligt hjälpskelett, vilket hjälper artären att förbli öppen.
  • Efter proceduren överförs patienten till ett block med intensiv observation och överförs sedan till avdelningen, där han identifierats före urladdning.

  Rehabiliteringsperiod

  Patienten avgår vanligen från sjukhuset i 2-3 dagar. Efter operationen är det mycket viktigt att följa alla rekommendationer från den behandlande läkaren så att återhämtningen lyckas.

  • Under de första dagarna efter att sjukhuset bör begränsa fysisk aktivitet, lyfta inte vikter.
  • Inom två dagar rekommenderas en generös dryck för att rena kroppen av anestesi och kontrastmedel.
  • Du kan inte ta en dusch under de första 24 timmarna.
  • Det är viktigt att vila mer, få styrka och titta på rätt näring.

  diet

  Dieten bör inriktas på att reglera vikt och kolesterolnivåer i blodet. Det är väldigt farliga faktorer, provokerande hjärtsjukdomar.

  Principer av kost

  • Uteslutning från kosten av fet, högkalorid mat. Produkterna bör innehålla ett minimalt antal animaliska fetter. Utesluter: lamm, fläsk, gräddfil, halvfabrikat, svamp.
  • Minska konsumtionen av socker och salt.
  • Begränsa förbrukningen av raffinerad kolhydrater (godis, bakverk).
  • Utesluta förbrukningen av olika såser och tillsatser (margarin, ketchup, majonnäs). Byt smöret till grönsaken.
  • Du kan inte använda svart te och kaffe. De kan ersättas med cikoria, svaggrön och örtte.
  • Måste läggas till kosten mer färska frukter och grönsaker, spannmål, grönsakssoppor, grytor och sallader, magert kött, fisk och skaldjur, frukt, bär fruktdrycker, yoghurt, acidophilus mjölk, bröd.
  • Det rekommenderas att överge rökt, saltat, stekt mat. Mat tillagas företrädesvis i ugnen eller i en dubbelpanna.
  • Att äta är nödvändigt fraktion (små portioner 5-6 gånger om dagen). Den sista måltiden är tre timmar före sänggåendet.

  Drogterapi

  Syftet med drogerna är nödvändigt för att stärka kroppen, bra rehabilitering, förebyggande av trombos och andra möjliga komplikationer. Som regel är de:

  • Aspirin - under lång tid.
  • Clopidogrel eller andra liknande läkemedel (Carduthol, Agregal, Trombex, Trocken).
  • Statiner i fallet med förhöjt kolesterol.
  • Förstärkande vitamin-mineral komplex för hjärtat.

  fysisk träning

  Måttlig träning är användbar i hjärtasjukdom. De bidrar till att sänka utvecklingen av ateroskleros, normalisera blodtrycket, träna hjärtmuskeln, stärka kroppen, bidra till att bibehålla normal vikt.

  Intensiteten och träningsformen väljs individuellt beroende på patientens fysiologiska tillstånd. Under återhämtningsperioden är träning, promenader, simning, cykling användbara.

  komplikationer

  Som vid någon annan operation, under stenting möjliga komplikationer.

  • Intraoperativa komplikationer (som uppkommer under arbetet): En attack av angina pectoris, hjärtinfarkt, hjärtarytmi, allergiska reaktioner på mediciner. Cirka 1,5% av fallen kan utveckla blödning.
  • Tidiga postoperativa komplikationer: takykardi, arytmi, hematom i punkteringsområdet, trombos, aneurysm, hjärtinfarkt.
  • Sena komplikationer: hjärtinfarkt, trombos, restenos.

  Sannolikheten för ett dödligt utfall är 0,1%. Intressant, enligt statistiken dör 0,3% av kvinnorna varje år i världen och 9,3% av dödsfallet uppträder vid trafikolyckor. därför Procentandelen är ganska låg.

  Var att göra operationen

  Coronary arterie stenting kan göras på betald och fri basis.

  • För att få tjänsten på budgetbasis måste du kontakta polikliniken på din bostad till terapeuten eller kardiologen och lära dig mer om villkoren. Vissa kliniker tillhandahåller medicinska tjänster på kvoter. I Moskva kan du till exempel ansöka om kvot i den ryska kardiologiska forsknings- och produktionskomplexet.
  • På en avgiftsbaserad grund i Ryssland kan en operation utföras på Moskvas hjärt- och kärlsjukhuscenter. Burdenko, vid GMS Clinic Medical Center, II Dzhanelidze i St. Petersburg och andra medicinska institutioner. Den genomsnittliga kostnaden är 100-136 tusen rubel.
  • Ge en sådan tjänst i andra länder, till exempel i den israeliska kliniken Asaf ha Rofe. Kostnaden för operationen här är 13 tusen dollar, inklusive tre stenter. Distribueras av stent i klinikerna i Sydkorea - Gil Hospital vid Gachonskom University i Incheon, Ilsan Medkomplekse vid Dongguk-universitetet i Koyang, liksom många institutioner i Tyskland, där kostnaden för stent kommer till 10.000 euro. Trots ett så högt pris lämnar patienterna mycket positiv feedback om behandling i europeiska kliniker.

  utsikterna

  Effektiviteten av koronar stenting är ganska hög. Förfarandet är tillräckligt modern, smärtlös, invasiv, tar lite tid, har positiv feedback. Detta gör det efterfrågan inom kardiologi.

  Med hänsyn till långsiktiga förutsägelser beror de direkt på kvaliteten på det utförda förfarandet, såsom stent och restaurerande terapi, som patienten kommer att ta emot. Restenos uppstår i cirka 15% av fallen.