Huvud / Emboli

Översikt av angina pectoris: kärnan i patologi, symtom, behandling

Från denna artikel kommer du att lära dig: Vad är stress angina, orsakerna till utvecklingen. Vilka är dess typer (funktionella klasser - förkortad som FC), symptom och behandling av sjukdomen.

kärlkramp kallas kronisk hjärtsjukdom, på grund av minskat blodflöde i krans (hjärta) blodkärl och orsakar smärta i bröstet bakom bröstbenet - som svar på den fysiska och psyko emotionell stress (dvs "stress"). Det finns fortfarande angina pectoris när samma symtom uppstår utan träning.

Med denna sjukdom sätter hjärtat hjärtat i vila hjärtat i hjärtmuskeln (myokard) en tillräcklig mängd blod och när det är laddat räcker det inte för att möta myocardiums ökade behov. Detta åtföljs av ett komplex av karakteristiska symptom, smärtsamma känslor och strukturella omläggningar i hjärtat.

Patologi är mycket vanligt: ​​i åldern 45-65 år är ungefär 1-2% av kvinnorna och 3-5% av männa sjuka, efter 65 år 10-15% av kvinnorna och 12-20% av männen. Det kan störa patienter i varierande grad. På hur starkt symtomen uttrycks beror uppdelningen av sjukdomen i funktionella klasser (FC), det finns bara fyra.

Vid de inledande stadierna (FC 1) påverkas arbetsförmågan bara lite, patienterna tvingas att överge aktiv fysisk ansträngning eftersom de framkallar smärta i hjärtat. Svåra former av angina pectoris (FC 3 eller 4) gör en person inaktiverad, eftersom han utan smärta inte ens kan göra flera steg. Med tiden blir hjärtens väggar tjockare, det ökar i storlek och kan inte pumpa blod.

Stenokardi spänning kan härdas i 2-3 månader endast i ett tidigt skede. Alla andra former kräver konstant överensstämmelse med begränsningarna i motorregimen, kost, medicinering. Behandlingen utförs av kardiologer, terapeuter, kardiosurgeoner.

Kärnan i patologi

Enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar är angina pectoris en av de kroniska varianterna av ischemisk hjärtsjukdom. Med denna patologi upplever hjärtan ischemi (syrehushåll), som orsakas av ett otillräckligt flöde av blod genom kransartärerna. Den huvudsakliga orsaksmekanismen för angina pectoris är en minskning av lumen i hjärtans hjärtkärl med större än 50%.

Termen angina i sig översätts som en bröstkorgsbrist. Namnet angina pectoris är kopplat till det faktum att det uppstår endast vid fysisk eller psykomotionell stress hos organismen, eftersom de åtföljs av ett intensifierat arbete i hjärtat. Det ökade behovet av syre som intensivt kontraherar myokardceller kan inte tillhandahållas av den mängd blod som strömmar längs de förminskade kransartärerna. Detta orsakar smärta, och så småningom en kränkning av hjärtets normala struktur. I ett lugnt tillstånd motsvarar kraven i myokardiet blodvolymen som levererar blodkärlen, så att smärtan inte uppstår.

Hur hjärtat förändras

Med angina pectoris är cirkulationsstörningar i hjärtets kärlsystem inte kritiska. De orsakar inte nekros av myokardceller (infarkt). Men ett konstant syreunderskott ändrar sin struktur: förtjockning av väggarna, utvidgning av hålrummen, expansion av volymen, ersättning av normal vävnad med en sämre ärrvävnad.

Allt detta smalnar ytterligare ner i kransartärerna och minskar intensiteten i blodflödet. Det finns en ond cirkel, vars resultat är antingen hjärtsvikt eller hjärtattack (nekros av hjärtmuskeln).

De främsta orsakerna till angina pectoris

Kallning av koronarkärlens inskränkning och den associerade angina pectoris kan:

 • Ateroskleros (deponering av kolesterol i form av tuberkler och plack inuti artären) är huvudorsaken (85-90%).
 • Spasm (sammandragning av det rörliga muskelskiktet i kärlväggen).
 • Kompression genom hypertrofierat (förtjockat) eller ärrförändrat myokardium (till exempel efter hjärtattack).
 • Medfödda egenskaper och anomalier i koronararteriens struktur.
 • Inflammation av väggen och bildandet av blodproppar i blodpropparna (till exempel med vaskulit, systemisk lupus erythematosus, förtjockning av blodet).

Betydande riskfaktorer

Personer med ökad risk för angina pectoris är i fara. Det här är människor:

 • vid 45 års ålder
 • hane;
 • lider av högt blodtryck
 • lider av diabetes mellitus
 • lider av fetma
 • med ett irascible temperament (choleric);
 • lider av sjukdomar, åtföljd av förtjockning (hypertrofi) av myokardiet
 • ledande stillasittande livsstil;
 • rökare,
 • missbrukar starkt kaffe.

Typer och funktionella klasser av angina pectoris

Angina av stress kan flöda på olika sätt, men alltid i form av attacker. Beroende på hur ofta anfall inträffar och vad som provoceras klassificeras sjukdomen i arter och funktionsklasser.

Stenokardi spänning kan vara av två typer:

 1. Stabil - det här är samma typ av attacker och provokationsfaktorer som observerats i mer än en månad.
 2. Instabil - anfall av en annan art eller samma typ under mindre än en månad.

1. Funktionella klasser av stabil angina

Funktionella klasser tillhandahålls endast för stabil angina pectoris. De återspeglar hur mycket hjärtat kan göra laster. Ju högre funktionell klass av angina, ju mindre belastningen kan provocera en smärtangrepp, vilket innebär att det sämre hjärtets tillstånd.

Vad är angina pectoris av 1 FC

Fysiska och känslomässiga belastningar leder till en ökning av hjärtat i syre. Om, av vissa skäl, en ökning av syreförsörjningen till myokardiet är omöjligt, utvecklas ischemi.

Detta tillstånd åtföljs av ett smärtsyndrom i hjärtat, en känsla av luftunderskott och andra manifestationer. En av de villkor som ofta åtföljer ischemi är stress angina.

Varför finns det en patologi

Olika faktorer kan leda till utvecklingen av angina pectorisattack.

 • All information på webbplatsen är av informativa skäl och är INTE en vägledning till handling!
 • Du kan sätta PRECISE DIAGNOSEN bara doktorn!
 • Vi ber dig om att inte ta självmedicinering, men göra ett möte med en specialist!
 • Hälsa åt dig och dina nära och kära!

Ökningen i belastningen på hjärtat kan bero på följande orsaker:

Följande faktorer kan leda till utveckling av angina pectorisattack:

 • Med någon form av aktivitet ökar behovet av muskel i syre.
 • I detta fall accelereras processen för utsöndring av metaboliska produkter. Detta görs genom att öka frekvensen av hjärtkollisioner.
 • Vid fysisk ansträngning ökar trycket nästan alltid, vilket ytterligare ökar belastningen på orgeln.
 • Med några starka känslor kommer hormoner in i blodet, som kallas katekolaminer. De inkluderar adrenalin och noradrenalin.
 • Deras huvuduppgift är att anpassa kroppen till stress. Detta uppenbarar sig i form av förminskning av kärlen i huden och musklerna och ökar trycket.
 • Dessutom kan katekolaminer aktivera myokardiet, vilket leder till en ökning av styrkan och frekvensen av hjärtkollisioner. Som ett resultat ökar kroppens behov av syre.
 • Overeating leder till en klämning av lungorna, vilket framkallar andningsbrott och skapar svårigheter i syrgasflödet till hjärtat. Dessutom, efter att ha ätit, går den maximala blodvolymen in i de organ som är mest aktiva vid denna tidpunkt. Dessa inkluderar tarmar, mag, lever, bukspottkörtel.
 • Detta leder till utvecklingen av det så kallade fenomenet myokardfärgning, som kännetecknas av brist på blod i hjärtat. Detta tillstånd är mer typiskt för äldre människor. Det ses också ofta hos patienter med svår uttorkning.

Vidare observeras förskjutning av de inre organen i det bakre läget uppåt, vilket leder till kompression av hjärtat och lungorna.

Minskning av antalet anfall observeras ofta med begränsning av belastningar eller utseendet av säker blodflöde i myokardiet, i vilket ytterligare sätt för blodtillförsel

Klinisk bild

Huvudsymptomen på angina är utseendet av smärta bakom sternum som ett resultat av ökad fysisk eller känslomässig stress. Detta symptom kan ha en annan grad av svårighetsgrad - från ett litet obehag till ett smärtsamt intensitetssyndrom.

De viktigaste symptomen på angina angina inkluderar följande:

 • Smärta sensioner uppträder plötsligt och har en tydlig början. Det betyder att det inte finns några föregångare. Dessutom är uppkomsten av obehag beror på effekterna av provokationsfaktorer.
 • Smärta känns inte i hjärtprojektionen - det ligger bakom brystbenet. Dessutom skiljer sig obehag i en diffus karaktär, det har inte uppenbara gränser.
 • Smärtan har en pressande och brännande karaktär, medan den inte är akut.
 • Obehag kan ge åt vänster lemmar, nacke och axelblad. Om angina pectoris har en atypisk kurs, känns smärtsyndromet också i buken.
 • Förutom smärta klagar patienter ofta på svaghet, dyspné, överdriven svettning, hjärtklappning. Dessutom kan de öka eller minska trycket.
 • Anfallet varar inte mycket länge - vanligtvis ca 5-15 minuter. Efter eliminering av belastningen eller applicering av nitroglycerin, försvinner smärta sensationerna snabbt. Om symtom är närvarande i mindre än 1 minut, indikerar detta en smärta utan hjärta.

Om manifestationerna av en attack kvarstår i mer än en kvart i timmen finns ett stort hot om hjärtinfarkt. I det här fallet behöver en person tillhandahålla akut medicinsk hjälp.

Utanför attacken känns patienterna oftast bra. Periodisk utseende av symtom på sjukdomen kan vara annorlunda - de kan uppstå flera gånger under dagen eller sträcka sig i månader.

I vissa fall förblir antalet anfall stabila över en lång tidsperiod. Gradvis kan deras antal öka eller minska.

Kännetecken för angina pectoris 1 FC

Angina är uppdelad i flera funktionella klasser. De är bestämda beroende på graden av övning som krävs för att symptomen på sjukdomen börjar.

Stenokardi av spänning 1 FC kännetecknas av en sällsynt förekomst av anfall. Vanligtvis uppvisar symtomen på sjukdomen uteslutande med stor fysisk ansträngning eller svår stress.

Varaktigheten av attacken brukar inte överstiga 2-3 minuter. Samtidigt påverkar sjukdomen inte den dagliga verksamheten hos en person.

Från denna publikation kan du lära dig hur du behandlar angina pectoris.

Diagnostiska åtgärder

För att göra en korrekt diagnos analyserar läkaren patientens klagomål och utser även laboratorie- och instrumentstudier. En av de mest informativa metoderna är inspelningen av EKG under en attack.

För att utföra en fullvärdig diagnos kan symtomen på angina pectoris vara artificiellt orsakad av fysisk ansträngning, förkylning eller användning av enskilda läkemedel. Denna sjukdom åtföljs av ett skifte av ST-zonen ovanför isolinet.

Vid genomförandet av ett biokemiskt blodprov kan en ökning av kolesterolhalten, såväl som individuella fraktioner av lipoproteiner, detekteras. Dessa förändringar indikerar en skada av kärlen med ateroskleros.

En ytterligare diagnosmetod är hjärtets ultraljud. På ventilens funktionella tillstånd kan man döma överträdelsen av myokardiell kontraktilitet och utvecklingen av ischemisk sjukdom.

För att bedöma hjärtkärlstillståndet och bestämma platsen för lokaliseringen av deras förträngning utförs koronarangiografi. Istället kan en CT-skanning också utföras.

Differentiell diagnostik spelar en viktig roll. I detta fall är det nödvändigt att utesluta sjukdomar som har liknande symtom. Angina rekommenderas att särskilja från magsår, lungemboli, förmaksflimmer, interkostal neuralgi, gastroesofageal reflux, perikardit.

Vad ska man göra

För att välja rätt behandling måste du överväga ett antal faktorer.

De inkluderar följande:

 • identifiering och behandling av sjukdomar som kan förvärra angina och dess kliniska bild
 • eliminering av faktorer som kan öka hotet mot ateroskleros
 • genomförandet av åtgärder som kommer att bidra till att förbättra prognosen och förhindra utveckling av komplikationer, såsom hjärtattack eller dödligt utfall
 • minskning av frekvensen av anfall och minskning av deras intensitet för att förbättra livskvaliteten hos en person.

För detta ändamål genomförs flera huvudterapier:

 • Icke-läkemedelsbehandling, som innefattar rättelse av livsstil;
 • användning av läkemedel
 • ledning av myokardiell revaskularisering.

För att hitta rätt behandling taktik, utvärdera det kliniska svaret som visas efter den första medicinen. I vissa fall rekommenderar läkare omedelbar koronar revaskularisering för att minimera alla möjliga risker.

läkemedel

Drogbehandling innebär användning av droger som hjälper till att förbättra prognosen.

De inkluderar följande:

 • Denna kategori av läkemedel förhindrar trombocytaggregation vid det initiala skedet av trombbildning. Långvarig användning av acetylsalicylsyra i angina pectoris kan minska risken för hjärtinfarkt till 30%.
 • Den största nackdelen med att använda Aspirin är en stor sannolikhet för biverkningar från matsmältningssystemet. De innefattar utseende av gastrit, halsbränna, smärta i magen.
 • Därför rekommenderar experter att ta medicin i ett skal som löser upp i tarmarna. Varaktigheten av användningen bestäms av läkaren.

Beskrivning av mikrovaskulär angina hittar du här. Var noga med att läsa metoderna för behandlingen.

Metoder för behandling av psykogen angina beskrivs nedan.

Stenokardi av spänning 1 FC är ganska vanlig sjukdom, vilket praktiskt taget inte påverkar den dagliga aktiviteten hos en person.

Icke desto mindre kan det inte ignoreras, eftersom sjukdomen kan förvärras under inverkan av ogynnsamma faktorer. För att förhindra att detta händer, ska du omedelbart kontakta en specialist när du har bröstsmärta.

Vad är angina pectoris?

Hjärtat är huvudorganet i människokroppen, livet för varje varelse beror på dess funktion. Tyvärr, i den moderna världen, har hjärtsjukdom en ledande ställning. Stenokardi är ett av de vanligaste problemen i hjärt-kärlsystemet.

Angina of Stress

Sjukdomen kännetecknas av periodiska attacker av myokardiell ischemi. De uppstår efter ökade fysiska eller känslomässiga belastningar. Vid denna tid ökar behovet av ett hjärta i syre.

Faktum är att angina är en form av ischemi, ljusa tecken visas under träning. För att stoppa smärtsamma känslor hjälper vila, vid akuta attacker ta en tablett "Nitroglycerin".

Sjukdomen anses vara åldersrelaterad, främst utvecklas hos personer som är äldre än 45 år. Samtidigt upp till 54 år diagnostiseras endast 1% av kvinnorna och 5% av männen. I de flesta fall påverkar problemet män efter 55 års ålder.

Stenokardi sjukdom av spänning: orsaker

Sjukdomen orsakas främst av aterosklerotiska lesioner i artärerna. När kolesterolplakkor sätter sig på venuskanalernas väggar minskar deras lumen. Därför kan de inte fullt ut utföra sina funktioner.

Som ett resultat får hjärtmuskeln inte tillräckligt med syre. Konsekvens - Utseendet av angina pectoris. Sekundära provokatörer inkluderar:

 • myokardisk skada, hypertrofisk kardiomyopati;
 • lung- och arteriell hypertoni;
 • spasmer i kranskärlskärlen;
 • stenos, aorta insufficiens;
 • medfödda patologier i kransartärerna.

Ibland kan trombos också orsaka stressangina, men i de flesta fall framkallar det ett infarkt. I riskgruppen ingår personer:

 • Efter 45;
 • Rökare personen;
 • Med ärftlig predisposition;
 • Ledande stillasittande livsstil;
 • Med mycket övervikt och diabetes mellitus;
 • Kvinnor under klimakteriet.

Det bör noteras att svåra former av anemi och hypoxi förvärrar tecken på sjukdomen. Provokerande attacker är allvarliga fysiska, mental stress, överdriven ätning. Skarpa temperaturfluktuationer kan också orsaka smärtsamma känslor.

Stabil utövande angina

Kardiologi klassificerar tre former av sjukdomen:

 1. först framstod
 2. stabil,
 3. progressiv.

Den första formen går i grunden till den andra, det vill säga stabil. Är en hjärtat av hjärtattack.

Den stabila formen karaktäriseras av en långvarig, det vill säga en stadig kur av sjukdomen. Det manifesteras av en förutsägbar, identisk reaktion från patienten till en viss belastning. Sjukdomen varar i flera år utan förändringar och övergång till nästa steg.

Progressiv typ präglas av ökad frekvens, komplexitet, beslagets längd. Smärtan i detta fall uppstår även på grund av de belastningar som är vanliga för en viss person.

Vad är stress angina?

Faktum är att detta är en av de former av kranskärlssjukdom som uppträder efter vissa belastningar. Det finns 4 funktionella klasser (FC), beträffande uppfattningen av belastningen, denna typ av angina pectoris:

FC 1 - Den traditionella lasten orsakar inte obehagliga känslor. Attacken förekommer endast med ökade allvarliga effekter på kroppen. Till exempel, när en person måste gå fort, klättra upp en lång trappa och så vidare.

FC 2 - Denna klass begränsar exponeringen av fysisk aktivitet. Enkel promenad, mer än 500 m, klättring till och med på andra våningen, nervös spänning, fuktigt och kallt väder provocerar angina angina.

FC 3 - belastningen med användning av fysisk ansträngning är allvarligt begränsad Manifestationen av sjukdomen uppstår efter att ha överstått det uppmätta avståndet på 100 m.

FC 4 - Aktiviteten hos patienten med denna blankett har allvarliga begränsningar. Tecken på problemet uppträder med minimal fysisk ansträngning. Ganska ofta även i ett lugnt tillstånd.

Symtom på sjukdom

De viktigaste tecknen på angina pectoris är: oförståelig, inte bekväm känsla i bröstområdet, vilket blir en stark smärta i hjärtat. I grunden håller det i högst 5 minuter. När en person lugnar ner eller tar "Nitroglycerin" försvinner symtomen.

Smärta, av olika natur, både pressande och brännande, kan ge till nacke, käke, axelblad eller arm. I allmänhet är det åtföljt av sådana symptom:

 1. Allmän, svår svaghet;
 2. Andningssvårighet, andfåddhet;
 3. Hjärtklappningar;
 4. arytmi;
 5. Förändring av blodtrycksindikatorer (hypotension och högt blodtryck).

I avsaknad av attacker känns en person ganska normal. Ibland kan det finnas ospecifika tecken, till exempel hudfärg, törst, ofta urinladdning. Om attacken är atypisk finns det brott i arbetet i mag-tarmkanalen, kännetecknat av illamående, kräkningar etc.

Diagnos av sjukdomen

Endast en expert kan upprätta en noggrann diagnos. I detta fall tar kardiologen hänsyn till patientens klagomål, resultaten av laboratorie- och hårdvaruundersökningar. En fullständig bild av problemet ges av ett elektrokardiogram som gjorts under manifestationen av sjukdomen. Den biokemiska analysen av blod, koronografi ger möjlighet att bestämma fartygens tillstånd.

IHD (ischemisk hjärtsjukdom) detekteras lätt med positron-utsläppstomografi. Dessutom möjliggör dessa undersökningar att skilja mellan angina pectoris från hjärtsvikt, förmaksflimmer etc.

Efter en noggrann diagnos måste patienten genomgå en behandling som utsetts av en specialist.

Behandling av sjukdom

Först av allt måste alla provocerande faktorer elimineras helt. En person behöver fullständig fred, ingen erfarenhet, trötthet, hypotermi. När det finns smärta under tungan bör du sätta tabletten "Nitroglycerin".

För att minska risken för en attack föreskrivs flera grupper av läkemedel. Nitrater, långvarig åtgärd, till exempel nitroglycerin gips, salva.

Läkemedel som minskar risken för blodproppar "Aspirin". Beta-adenoblocker, exempelvis "Atenolol" och liknande, såväl som kalciumkanalblockerare.

Om konservativ terapi inte ger de önskade resultaten, fattas ett beslut om lämpligheten för kirurgisk korrigering. Detta tillvägagångssätt tillämpas också vid ökad risk för dödsfall.

Metoden för kirurgisk behandling som syftar till att eliminera problemet väljs av läkaren individuellt. Detta kan vara endovaskulär angioplastik, stenos eller skakning av artärerna. Detta tillvägagångssätt är ganska effektivt, men det kan leda till komplikationer i form av restenos, hjärtinfarkt.

Förebyggande av sjukdom

Stenokardi spänning - sjukdomen är tillräckligt allvarlig och farlig, men det kan undvikas eller minska risken för förekomst. För att göra detta, bara ta förebyggande åtgärder. De inkluderar:

 • Fullständigt avslag på dåliga vanor, inklusive rökning
 • Överensstämmelse med en diet utformad för att minska vikt och risk för ateroskleros
 • Justering av blodtrycket;
 • Inträde av rekommenderade läkemedel för förebyggande.

Glöm inte vikten av årliga förebyggande undersökningar. Detta gäller särskilt för människor efter 45 år, som lider av olika sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Alla vet om vikten av förebyggande av sjukdomar. Om stabil angina är förutsägbar, kan instabil angina leda till allvarliga konsekvenser. Speciellt om det finns försvårande faktorer, till exempel myokardinfarkt, kardioskleros och liknande sjukdomar.

Kardiolog - en sida om sjukdomar i hjärtat och blodkärl

Cardiosurgeon online

Angina of Stress

Morbiditet och mortalitet från sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är fortfarande det största problemet med medicin i alla utvecklade länder. Huvudrollen i strukturen hos dessa sjukdomar är CHD-ischemisk hjärtsjukdom.

Stenokardi av spänning är en av formerna för kranskärlssjukdom. Om det och kommer att diskuteras.

Liksom alla muskler i kroppen får hjärtat alla nödvändiga ämnen och syre utmed de artärer som matar det, som kallas koronar eller kransartärer. De härstammar från kroppens huvudkärl - aortan. I en hälsosam person ökar kroppens belastning behovet av hjärtmuskler i syre, vilket leder till en ökning i volymen av blodflöde genom hjärtkärl. När kranskärlspåverkan påverkar ateroskleros, bildar aterosklerotiska plack på sina väggar, vilket begränsar kärlets lumen. Samtidigt får en viss del av hjärtmuskeln inte den rätta volymen blodmättad med syre. Detta tillstånd kallas ischemi (syrehushållning). Om ischemi kvarstår mer än en halvtimme, kan dödsfallet av myokardceller (kardiomyocyter) - myokardinfarkt förekomma. Den kliniska manifestationen av ischemi eller syresvält är smärta - angina. Angina pectoris som härrör från fysisk ansträngning kallas angina pectoris. Beroende på flödets svårighetsgrad, är stressens angina uppdelad i 4 funktionella klasser (FC): I, II, III och IV.

Klassificering av angina pectoris

FC I Personen tolererar väl den vanliga belastningen. Anfall av angina förekommer endast med betydande belastningar.

Symtom på stenokardi

Den klassiska smärtangreppet med angina pectoris har en klar början och slut, varar ca 5 minuter, slutar när nitroglycerin tas och fullgör fysisk aktivitet. Smärta kan lokaliseras bakom bröstbenet, i vänstra hälften av bröstkorgen, kan ges till vänster arm, scapula, käke, nacke. Av naturen är smärtan ofta av pressande, kompressiv natur, från måttlig till hög intensitet. Ibland kan angina angrepp åtföljas av en känsla av brist på luft eller andfåddhet, oregelbundna hjärtrytm, kallt svett, rädsla för döden. Man bör komma ihåg att angina inte alltid manifesterar sig i det klassiska smärtsyndromet. Ibland kan dess manifestationer vara en hosta, en attack av plötslig svaghet, andfåddhet. Alla dessa symtom har en tydlig början och slut. De stoppar såväl som den klassiska smärtsamma attacken - stoppar belastningen och tar nitroglycerin.

diagnostik

Ofta kan en erfaren kardiolog diagnostisera angina på grundval av klagomål, en detaljerad samling av familjemedlemmar och hushållsanamnese. För att bekräfta diagnosen krävs ett antal instrumentella undersökningsmetoder.

behandling

Det viktigaste läkemedlet för att stoppa angina angrepp är nitroglycerin och andra droger från nitratgruppen. Tabletten av nitroglycerin tas under tungan tills fullständig resorption, tills den sista anfallet av attacken. För snabb inverkan av effekten ska munhålan vara fuktig.

Dessutom nitroglycerin för behandling och förebyggande av stroke som används prolonirovannye nitrat läkemedel (isosorbidmononitrat, isosorbiddinitrat). När nitrater är intoleranta används droger från gruppen donatorer av kväveoxid (NO) - molsidomin etc.

Stenokardi av spänning 1 fc vad det är

Fysiska och känslomässiga belastningar leder till en ökning av hjärtat i syre. Om, av vissa skäl, en ökning av syreförsörjningen till myokardiet är omöjligt, utvecklas ischemi.

Detta tillstånd åtföljs av ett smärtsyndrom i hjärtat, en känsla av luftunderskott och andra manifestationer. En av de villkor som ofta åtföljer ischemi är stress angina.

Varför finns det en patologi

Olika faktorer kan leda till utvecklingen av angina pectorisattack.

Ökningen i belastningen på hjärtat kan bero på följande orsaker:

Följande faktorer kan leda till utveckling av angina pectorisattack:

 • Med någon form av aktivitet ökar behovet av muskel i syre.
 • I detta fall accelereras processen för utsöndring av metaboliska produkter. Detta görs genom att öka frekvensen av hjärtkollisioner.
 • Vid fysisk ansträngning ökar trycket nästan alltid, vilket ytterligare ökar belastningen på orgeln.
 • Med några starka känslor kommer hormoner in i blodet, som kallas katekolaminer. De inkluderar adrenalin och noradrenalin.
 • Deras huvuduppgift är att anpassa kroppen till stress. Detta uppenbarar sig i form av förminskning av kärlen i huden och musklerna och ökar trycket.
 • Dessutom kan katekolaminer aktivera myokardiet, vilket leder till en ökning av styrkan och frekvensen av hjärtkollisioner. Som ett resultat ökar kroppens behov av syre.
 • Overeating leder till en klämning av lungorna, vilket framkallar andningsbrott och skapar svårigheter i syrgasflödet till hjärtat. Dessutom, efter att ha ätit, går den maximala blodvolymen in i de organ som är mest aktiva vid denna tidpunkt. Dessa inkluderar tarmar, mag, lever, bukspottkörtel.
 • Detta leder till utvecklingen av det så kallade fenomenet myokardfärgning, som kännetecknas av brist på blod i hjärtat. Detta tillstånd är mer typiskt för äldre människor. Det ses också ofta hos patienter med svår uttorkning.

Vidare observeras förskjutning av de inre organen i det bakre läget uppåt, vilket leder till kompression av hjärtat och lungorna.

Klinisk bild

Huvudsymptomen på angina är utseendet av smärta bakom sternum som ett resultat av ökad fysisk eller känslomässig stress. Detta symptom kan ha en annan grad av svårighetsgrad - från ett litet obehag till ett smärtsamt intensitetssyndrom.

De viktigaste symptomen på angina angina inkluderar följande:

 • Smärta sensioner uppträder plötsligt och har en tydlig början. Det betyder att det inte finns några föregångare. Dessutom är uppkomsten av obehag beror på effekterna av provokationsfaktorer.
 • Smärta känns inte i hjärtprojektionen - det ligger bakom brystbenet. Dessutom skiljer sig obehag i en diffus karaktär, det har inte uppenbara gränser.
 • Smärtan har en pressande och brännande karaktär, medan den inte är akut.
 • Obehag kan ge åt vänster lemmar, nacke och axelblad. Om angina pectoris har en atypisk kurs, känns smärtsyndromet också i buken.
 • Förutom smärta klagar patienter ofta på svaghet, dyspné, överdriven svettning, hjärtklappning. Dessutom kan de öka eller minska trycket.
 • Anfallet varar inte mycket länge - vanligtvis ca 5-15 minuter. Efter eliminering av belastningen eller applicering av nitroglycerin, försvinner smärta sensationerna snabbt. Om symtom är närvarande i mindre än 1 minut, indikerar detta en smärta utan hjärta.

Om manifestationerna av en attack kvarstår i mer än en kvart i timmen finns ett stort hot om hjärtinfarkt. I det här fallet behöver en person tillhandahålla akut medicinsk hjälp.

Utanför attacken känns patienterna oftast bra. Periodisk utseende av symtom på sjukdomen kan vara annorlunda - de kan uppstå flera gånger under dagen eller sträcka sig i månader.

I vissa fall förblir antalet anfall stabila över en lång tidsperiod. Gradvis kan deras antal öka eller minska.

Kännetecken för angina pectoris 1 FC

Angina är uppdelad i flera funktionella klasser. De är bestämda beroende på graden av övning som krävs för att symptomen på sjukdomen börjar.

Stenokardi av spänning 1 FC kännetecknas av en sällsynt förekomst av anfall. Vanligtvis uppvisar symtomen på sjukdomen uteslutande med stor fysisk ansträngning eller svår stress.

Varaktigheten av attacken brukar inte överstiga 2-3 minuter. Samtidigt påverkar sjukdomen inte den dagliga verksamheten hos en person.

Diagnostiska åtgärder

För att göra en korrekt diagnos analyserar läkaren patientens klagomål och utser även laboratorie- och instrumentstudier. En av de mest informativa metoderna är inspelningen av EKG under en attack.

För att utföra en fullvärdig diagnos kan symtomen på angina pectoris vara artificiellt orsakad av fysisk ansträngning, förkylning eller användning av enskilda läkemedel. Denna sjukdom åtföljs av ett skifte av ST-zonen ovanför isolinet.

Vid genomförandet av ett biokemiskt blodprov kan en ökning av kolesterolhalten, såväl som individuella fraktioner av lipoproteiner, detekteras. Dessa förändringar indikerar en skada av kärlen med ateroskleros.

En ytterligare diagnosmetod är hjärtets ultraljud. På ventilens funktionella tillstånd kan man döma överträdelsen av myokardiell kontraktilitet och utvecklingen av ischemisk sjukdom.

För att bedöma hjärtkärlstillståndet och bestämma platsen för lokaliseringen av deras förträngning utförs koronarangiografi. Istället kan en CT-skanning också utföras.

Differentiell diagnostik spelar en viktig roll. I detta fall är det nödvändigt att utesluta sjukdomar som har liknande symtom. Angina rekommenderas att särskilja från magsår, lungemboli, förmaksflimmer, interkostal neuralgi, gastroesofageal reflux, perikardit.

Vad ska man göra

För att välja rätt behandling måste du överväga ett antal faktorer.

De inkluderar följande:

 • identifiering och behandling av sjukdomar som kan förvärra angina och dess kliniska bild
 • eliminering av faktorer som kan öka hotet mot ateroskleros
 • genomförandet av åtgärder som kommer att bidra till att förbättra prognosen och förhindra utveckling av komplikationer, såsom hjärtattack eller dödligt utfall
 • minskning av frekvensen av anfall och minskning av deras intensitet för att förbättra livskvaliteten hos en person.

För detta ändamål genomförs flera huvudterapier:

 • Icke-läkemedelsbehandling, som innefattar rättelse av livsstil;
 • användning av läkemedel
 • ledning av myokardiell revaskularisering.

För att hitta rätt behandling taktik, utvärdera det kliniska svaret som visas efter den första medicinen. I vissa fall rekommenderar läkare omedelbar koronar revaskularisering för att minimera alla möjliga risker.

läkemedel

Drogbehandling innebär användning av droger som hjälper till att förbättra prognosen.

De inkluderar följande:

 • Denna kategori av läkemedel förhindrar trombocytaggregation vid det initiala skedet av trombbildning. Långvarig användning av acetylsalicylsyra i angina pectoris kan minska risken för hjärtinfarkt till 30%.
 • Den största nackdelen med att använda Aspirin är en stor sannolikhet för biverkningar från matsmältningssystemet. De innefattar utseende av gastrit, halsbränna, smärta i magen.
 • Därför rekommenderar experter att ta medicin i ett skal som löser upp i tarmarna. Varaktigheten av användningen bestäms av läkaren.

Stenokardi av spänning 1 FC är ganska vanlig sjukdom, vilket praktiskt taget inte påverkar den dagliga aktiviteten hos en person.

Icke desto mindre kan det inte ignoreras, eftersom sjukdomen kan förvärras under inverkan av ogynnsamma faktorer. För att förhindra att detta händer, ska du omedelbart kontakta en specialist när du har bröstsmärta.

Ischemisk hjärtsjukdom. Föreläsning 1 Stabil angina pectoris

Klassificering av stabil angina pectoris i ICD-X

I25 Kronisk ischemisk hjärtsjukdom

I25.6 Asymptomatisk myokardiell ischemi

I25.8 Andra former av kranskärlssjukdom

I20 Angina pectoris (angina pectoris)

I20.1 Angina med dokumenterad spasm

I20.8 Andra former av angina pectoris

Klassificering av stabil angina pectoris (WHO)

l 2.1. Stenokardi av spänning:

Vad är risken för angina pectoris av 3 FC?

FK 3 begränsar betydligt en person när det gäller fysisk aktivitet

Kardiovaskulära sjukdomar är en av de mest inflytelserika faktorerna som påverkar dödligheten. Till det dödliga resultatet resulterar, främst ischemisk hjärtsjukdom (IHD).

Dess vanliga form är stress angina. som i sin tur också har 4 grader av svårighetsgrad.

Kärnan och typologin av sjukdomsformer

Huvudmuskeln i kroppen är hjärtat, den matas av tillförsel av syre och näringsämnen genom artärerna. Det dagliga kravet kan öka om en person utför en viss fysisk belastning. Följaktligen ökar blodflödet till huvudorganet.

Koronar och kransartärer, som "tjänar" hjärtat, börjar från aorta. Om de inte är helt friska stör blodflödet. Och det betyder att en viss avdelning i hjärtmuskeln kommer att förlora syre och de ämnen som är nödvändiga för normal funktion. Det är, kommer att svälta.

Funktionsklassens dynamik

Denna insufficiens kallas ischemi. Om detta tillstånd varar mer än 30 minuter börjar hjärtomyocyterna dö i hjärtat, vilket leder till hjärtinfarkt. Patologi kan aktiveras när nivån på fysisk aktivitet överskrids och åtföljs av smärta. Detta är stress angina.

Det finns 4 funktionella klasser av sjukdomen (FC). Huvudkriteriet för differentiering är formens svårighetsgrad och tillåtligheten för fysisk ansträngning.

 • FC 1 - är en relativt mild sjukdom, där du säkert kan spela sport. Inom det rimliga, förstås. Attacken kan uppstå endast vid extrem fysisk stress.
 • FK 2 innebär begränsningar av fysisk aktivitet. I denna klass ingår patienter som har angrepp av IHD hos angina pectoris som börjar efter 500 m eller när de går uppför trappan till andra våningen. Dessutom rekommenderas patienter inte att gå i kallt och blåsigt väder, aktivitet omedelbart efter uppvaknande från sömn eller emotionell överansträngning. Allt detta kan också prova en försämring av välbefinnandet.
 • FC 3 begränsar personen väsentligt när det gäller fysisk aktivitet. Anfallet kan prova att gå med en genomsnittlig hastighet på 100-500 m och klättra uppför trappan till spännvidden.
 • FC 4 är den mest allvarliga formen av ischemisk angina av angina pectoris. Det här är ett funktionshinder där beslag kan uppstå även när en person är i ett lugnt tillstånd.

Den vanligaste bland kärnorna är formen av FC 3, vilket anses av läkare som funktionshinder. Tillsammans med andra sjukdomar, såsom takykardi eller flimmer, kranskärlssjukdom angina kan framkalla attacker utan uppenbar anledning, när patienten är i ett vilotillstånd.

Det är också värt att notera att patienter med form av FC 3-sjukdom som regel kan kontrollera sina förmågor väl. De kan också förutse angreppssättet. Detta hjälper till att neutralisera dem i förväg och minska intensiteten till ingen.

Hur utvecklas sjukdomen?

Hur är sjukdomen i FC 3? Vaskulär skada kan prova diabetes mellitus, kolesterolfyndigheter och andra orsaker, vilket orsakar så kallade plack att bildas på artärernas väggar. De begränsar passagen i kärlen, förhindrar normal blodcirkulation.

Anfallet av IHD hos angina pectoris med FC 3 eller 4 åtföljs oftast av en skarp smärta. Men ibland kan det begränsas endast genom svår andnöd, hosta och svaghet. Det främsta särdragen hos sjukdomen - när krisen alltid är möjlig att tydligt definiera början och slutet.

Smärta kan spridas i området i vänster sida av bagageutrymmet bakom bröstbenet. Ibland tar hon sin vänstra arm, käke eller axelblad. Patienten upplever tryck och kompression i hjärtat. Med FC 3 eller 4 kan smärta också åtföljas av ovanstående symptom - andfåddhet, hosta etc.

Andelen MS, IHD och associerad patologi i strukturen av förekomsten av patienter i de undersökta grupperna

Under en attack av IHD angina pectoris 3 och 4 FK känner en person som regel en kännetecknande presspina. Det kan inte förväxlas med någonting och kan inte övervinnas om det inte finns några lämpliga läkemedel till hands. Lyckligtvis är kramper vanligen korta och bryts ofta av oväntat, i högsta grad av frustration. IHD angina pectoris är farlig, främst ökad chans att tjäna ett hjärtinfarkt.

Vanligtvis attackerar FC 3 eller 4 cirka 3-5 minuter, men hos vissa patienter kan det förlängas under längre tid. I särskilt försummade fall eller efter kraftig överbelastning kan patientens smärtintensitet vara böljande, allt från stark till överdriven. I det här fallet behöver du omedelbart ringa en ambulans, eftersom konventionella neutraliserare inte kan stoppa krisen.

Det är också värt att notera att, beroende på förutsägbarheten och arten av attackerna, är angina pectoris stabil och instabil.

Angina är stabil och instabil

En stabil form av FC 3 eller 4 föreslår att patienten kan förutsäga krisens början. Han vet säkert att om han inte överstiger en viss fysisk aktivitet, kan han undvika smärta.

I detta fall är sjukdomen lätt att kontrollera. Det viktigaste är att i förväg bestämma omfattningen av vad som är tillåtet och att beräkna dina egna möjligheter.

Vid en instabil form av angina pectoris i FK 3 eller 4 kan anfall börja utan orsaker och förutsättningar. Sjukdomens insidiousness är också att vanliga mediciner inte kan hjälpa till.

Stabila och instabila former av sjukdomen bestämmer i stor utsträckning diagnos och behandling som ska förskrivas till patienten.

Diagnos av sjukdomen

På grund av denna mycket specifika kliniska bild är diagnosen kranskärlssjukdom inte särskilt svår för specialister. Identifiera sjukdomskardiologen kan redan baseras på patienters klagomål.

Diagnosen är ännu mer sannolik om en av patientens släktingar lider av liknande attacker i formerna FC 3 eller 4.

För att bekräfta IHD hos angina pectoris används en serie undersökningar med hjälp av instrumentella metoder.

Dessa inkluderar:

 • elektrokardiogram;
 • Holter övervakning av EKG;
 • lastningstest
 • Hjärtets ultraljud;
 • biokemiskt blodprov;
 • scintigrafi av myokardiet;
 • koronar angiografi.

Det vanligaste och överkomliga sättet att diagnostisera IHD hos angina pectoris är ett elektrokardiogram. För att få mer exakta data rekommenderas det att göra det direkt under en attack.

Holter-övervakningen innefattar en serie EKG, vars resultat registreras under hela dagen med hjälp av en speciell enhet. Patienten är samtidigt engagerad i sina egna affärer på vanligt sätt. Han registrerar övervakningsindikationerna själv i en särskild dagbok.

Lasttest är testning av en patient när du utför fysiska övningar eller vistas i vissa stater. Cykel ergometri, kalltest, löpbandstest och andra metoder som gör det möjligt att bestämma funktionell klass av sjukdomen och handikapp praktiseras.

Hjärtets ultraljud gör det möjligt att diagnostisera avvikelser vid operationen av valvulära apparater och myokardiella sammandragningar, som vanligtvis följer hjärtklemmens ischemi.

Biokemiskt blodprov används för att diagnostisera tillståndet av blodkärl. I synnerhet testas de för kolesterol och graden av aterosklerotisk lesion, vilket tillåter att bestämma graden av intensitet i blodflödet.

Första hjälpen för attack

Stenokardi spänning är en kronisk sjukdom. Därför är en fullständig botning inte alltid möjlig och endast genom kirurgisk ingrepp. Men först och främst måste patienten och hans närmiljö lära sig hur man ger första hjälpen i attacker.

Nitroglycerin och läkemedel baserade på det - det viktigaste sättet att stoppa krisen. Vid de första symptomen ska patienten sätta en tablett under tungan och lösa upp den. Om attacken är stark kan du ge två gånger.

Det är bättre om munhålan är tillräckligt fuktig. Maximal dos - 5 tabletter - tas i extremt svåra fall, då ingen medicinsk hjälp förutses. I stället för tabletter kan du också använda en spray. Resultaten av verkan av nitroglycerin kan noteras om några minuter.

Ibland försöker en attack av IHD av angina pectoris sluta med validol. Detta är ett grovt misstag eftersom det här medicinen inte bara hjälper, men kan också orsaka allvarlig skada.

Men andra kan på enkla sätt för att underlätta krisens gång. För detta är det nödvändigt att maximera patientens tillstånd, både fysiskt och moraliskt. En person bör ges lite att stå och få andan, om attacken provoceras av intensiv fysisk aktivitet. Om orsaken är stress måste patienten vara säker.

Det är viktigt att säkerställa att personen sitter eller halvsitterar, liksom flödet av färskt syre. Kroppen ska befrias från några pressande föremål, däribland, från bältet, kragen, överdriven ytterkläder. Du kan sätta värmare i varma fötter med varmt vatten.

Behandling av sjukdomen

Men för terapeutiska ändamål är det nödvändigt att använda aspirin. Läkemedlet minskar viskositeten hos blodet och underlättar fluiditeten i kärlen. I samma syfte rekommenderas följande läkemedel för antagning:

 • beta-blockerare;
 • kalciumantagonister;
 • anti-adrenerga läkemedel av blandad verkan
 • vasodilatormedel.

Som regel ingår lugnande medel i behandlingens gång. Det är också värt att komma ihåg att behandlingen med IHD angina pectoris stress 3 FC nödvändigtvis måste övervakas av en kardiolog. Han kommer att berätta för sin patient vilken medicin och vad som behövs.

Med IHD av angina är det värt att förvärva flera användbara vanor:

 1. Bär alltid en packning av nitroglycerin eller spray. Du kan också få tillgång till medicin på jobbet och hemma.
 2. Innan en eventuell fysisk eller emotionell överbelastning är det värt att sätta ett piller under tungan.
 3. Följ näringens och regimens kultur. Detta påverkar direkt fartygens tillstånd. Ju mer kolesterol deponeras på sina väggar, ju värre blodflödet och nutritionen i hjärtmuskeln desto längre och mer intensiv blir attackerna.
 4. Övervaka din hälsa och besök regelbundet allmänna undersökningar. Detta är en förutsättning om du vill bli av med kranskärlssjukdom eller åtminstone minska anfallen till ett minimum. Lider av fetma, utlöst av diabetes eller andra hjärt-kärlsjukdomar, kan detta inte göras.
 5. Flytta så långt som möjligt. Med angina pectoralis spänning FC 3 är sport och intensiv gång förbjuden. Ändå kan du gå långsamt och, trots funktionshinder, självständigt göra inköp eller gå. Preliminärt måste dess norm av fysisk aktivitet nödvändigtvis diskuteras med en kardiolog.

Från vilka vanor är det nödvändigt att vägra, så det från att röka och översvämmas av fettmat.

Om alla preventiva och terapeutiska åtgärder inte hjälper till att uppnå en fullständig botemedel, kan en invasiv ingrepp rekommenderas till patienten. Detta kan vara bypass eller plastikkirurgi hos kransartärerna. Sådan radikal behandling är nödvändig om angina attacker i formerna FC 3 eller 4 utgör ett reellt hot mot patientens liv.

Glöm inte att stress angina inte kan utan att provocera en parallell utveckling av hjärt-kärlsjukdomar, såsom takykardi, svår arytmi, hjärtinfarkt. Som i sin tur hindrar signifikant behandlingen, vilket utgör en ond cirkel för patienten och kardiologen. En försummad sjukdom fortskrider och blir en verklig handikapp.

Angina of Stress

Morbiditet och mortalitet från sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är fortfarande det största problemet med medicin i alla utvecklade länder. Huvudrollen i strukturen hos dessa sjukdomar är CHD-ischemisk hjärtsjukdom.

Stenokardi av spänning är en av formerna för kranskärlssjukdom. Om det och kommer att diskuteras.

Liksom alla muskler i kroppen får hjärtat alla nödvändiga ämnen och syre utmed de artärer som matar det, som kallas koronar eller kransartärer. De härstammar från kroppens huvudkärl - aortan. I en hälsosam person ökar kroppens belastning behovet av hjärtmuskler i syre, vilket leder till en ökning i volymen av blodflöde genom hjärtkärl. När kranskärlspåverkan påverkar ateroskleros, bildar aterosklerotiska plack på sina väggar, vilket begränsar kärlets lumen. Samtidigt får en viss del av hjärtmuskeln inte den rätta volymen blodmättad med syre. Detta tillstånd kallas ischemi (syrehushållning). Om ischemi kvarstår mer än en halvtimme, kan dödsfallet av myokardceller (kardiomyocyter) - myokardinfarkt förekomma. Den kliniska manifestationen av ischemi eller syresvält är smärta - angina. Angina pectoris som härrör från fysisk ansträngning kallas angina pectoris. Beroende på flödets svårighetsgrad, är stressens angina uppdelad i 4 funktionella klasser (FC): I, II, III och IV.

Klassificering av angina pectoris

FC I Personen tolererar väl den vanliga belastningen. Anfall av angina förekommer endast med betydande belastningar.

FC II. Fysisk aktivitet är begränsad. Anfall uppstår när man går mer än 500 m, medan man klättrar uppför trappan till mer än ett våning. Sannolikheten för angina attacker ökar med att gå i kallt väder, mot vinden, med känslomässig upphetsning eller i de första timmarna efter uppvaknandet.

FC III. Uttryckt begränsning av vanlig fysisk aktivitet. Anfall uppträder vid normal gång på en nivå på ett avstånd av 100-500 m, medan du klättrar uppför trappan till en våning.

FC IV. Angina uppstår med liten fysisk ansträngning, när man går på en nivå plats för ett avstånd på mindre än 100 m, och också i vila.

Att stoppa belastningen och ta nitroglycerin med angina slutar oftast smärtan!

Symtom på stenokardi

Den klassiska smärtangreppet med angina pectoris har en klar början och slut, varar ca 5 minuter, slutar när nitroglycerin tas och fullgör fysisk aktivitet. Smärta kan lokaliseras bakom bröstbenet, i vänstra hälften av bröstkorgen, kan ges till vänster arm, scapula, käke, nacke. Av naturen är smärtan ofta av pressande, kompressiv natur, från måttlig till hög intensitet. Ibland kan angina angrepp åtföljas av en känsla av brist på luft eller andfåddhet, oregelbundna hjärtrytm, kallt svett, rädsla för döden. Man bör komma ihåg att angina inte alltid manifesterar sig i det klassiska smärtsyndromet. Ibland kan dess manifestationer vara en hosta, en attack av plötslig svaghet, andfåddhet. Alla dessa symtom har en tydlig början och slut. De stoppar såväl som den klassiska smärtsamma attacken - stoppar belastningen och tar nitroglycerin.

Med långvarig smärta attack, särskilt om smärtan är kuperad och ovanligt intensiv, inte slutat med konventionella doser av nitroglycerin, smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel, är det nödvändigt att ringa en ambulans, eftersom dessa symtom kan tyda på en hjärtattack utveckling, vilket kräver akut kvalificerad medicinsk vård.

diagnostik

Ofta kan en erfaren kardiolog diagnostisera angina på grundval av klagomål, en detaljerad samling av familjemedlemmar och hushållsanamnese. För att bekräfta diagnosen krävs ett antal instrumentella undersökningsmetoder.

EKG är en enkel, tillgänglig och informativ metod för diagnos av angina pectoris. Den mest informativa är EKG, som togs under en smärta attack.

En särskild roll i diagnosen stress angina tilldelas stresstest (cykel ergometri, löpbandstest, kalltest etc.) samt EKG-övervakning (Holter-övervakning). Med stresstest skapas förhållanden som ökar behovet av myokardium i syre, vilket gör det möjligt att upptäcka möjlig myokardiell ischemi under stress. Holter-övervakning innefattar övervakning av EKG-inspelning med en speciell bärbar enhet för en hel dag. I det här fallet håller patienten en dagbok, där han skriver ned lasten. Analysen av dessa data möjliggör också att bestämma episoder av myokardiell ischemi.

Ultraljud i hjärtat. Det utförs för att utvärdera ventilapparatets tillstånd för att detektera kränkningar av myokardiell kontraktilitet, som kan fungera som ett indirekt tecken på myokardiell ischemi.

Data från det biokemiska blodprovet (kolesterol, lipidogram etc.) kan indikera en ökad risk för aterosklerotisk vaskulär sjukdom.

Myokardisk scintigrafi - en icke-invasiv metod gör att du kan få en ganska klar uppfattning om kranskärlssårets lesioner. Metoden användes inte allmänt på grund av sin höga kostnad.

Koronarangiografi - invasiv röntgenundersökning av kransartärerna. Guldstandard för diagnos av ischemisk hjärtsjukdom. Metoden gör det möjligt för dig att få en detaljerad bild av arten av skadorna på hjärtatärer. Indikationerna för koronarangiografi fastställs av kardiologen på grundval av tidigare forskningsmetoder.

behandling

Den huvudsakliga drogen för kupiryovniya angina angina pectoris är nitroglycerin och andra droger från nitratgruppen. Tabletten av nitroglycerin tas under tungan tills fullständig resorption, tills den sista anfallet av attacken. För snabb inverkan av effekten ska munhålan vara fuktig.

Validol kan inte stoppa angina pectoris attack. Användningen av Validol istället för nitroglycerin kan ha de mest tragiska konsekvenserna. En patient med angina pectoris ska alltid bära ett paket eller en nitroglycerinspray.

Förutom nitroglycerin används prolinpreparat av nitrater (isosorbidmononitrat, isosorbiddinitrat) för att behandla och förebygga attacker av angina pectoris. När nitrater är intoleranta används droger från gruppen donatorer av kväveoxid (NO) - molsidomin etc.

Om det finns fysisk eller känslomässig stress under dagen, är det meningsfullt att förebyggandet tar en extra dos nitrat.

Vid behandling av angina är avgörande samtidig behandling av högt blodtryck och kontroll av riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom (kolesterol, rökning, diabetes, fetma, maolopodvizhny livsstil).

Vid behandling av angina tillämplig antal läkemedel: acetylsalicylsyra - för att minska blod vyazksti och förbättra blodflödet genom kärlen, såväl som läkemedel från gruppen av betablockerare, ACE-hämmare, och kalcium anagonisty. Om du misstänker ett hjärtinfarkt, ska du omedelbart tygla aspirintabletten. En viss roll spelas av lugnande droger.

Val av behandling och dess korrigering för angina pectoris i varje fall ska endast utföras av en läkare. Med ineffektiviteten hos konservativ behandling (medicinering), samt några hotande tillstånd, möjligheten att endovaskulära (plast kransartären genom en punktering av en stor artär i armen eller benet) eller kirurgi (koronarartärbypasskirurgi) behandling.

Riskfaktorer och orsaker till sjukdomen

Det bör noteras riskfaktorer som påverkar patologins utveckling:

 • Sex - män är sjuka oftare än kvinnor; det finns en tidigare utveckling av sjukdomen.
 • Ålder - risken ökar efter 40 år, men de senaste åren har kliniska tecken uppenbarats hos ungdomar.
 • Ärftlig predisposition - Enligt statistiken bidrar närvaron av en nära släkting som lider av hjärtsjukdom till att yngre generationens sjukdom uppstår i 55% av fallen.
 • Arteriell hypertension - med index av systoliskt och diastoliskt tryck högre än 160/95 mm Hg. speciellt hos patienter som har ett andra hypertensivt stadium av sjukdomen.
 • Överdriven kroppsvikt.
 • Dåliga vanor - Rökning minst en cigarett om dagen.
 • Fysisk inaktivitet.
 • Förekomsten av samtidiga patologiska tillstånd, såsom diabetes mellitus, överskott av urinsyra.
 • Dysproteinemi - ett brott mot balansen av proteinkomponenter i blodet.

Det finns flera anledningar som kan orsaka ett patologiskt tillstånd:

 • Ateroskleros av kranskärlskärlen, särskilt huvudgrenarna, som direkt levererar hjärtmuskeln med blod, speciellt mot bakgrund av GB. Utseendet på patologi föregås av en förändring i ämnesomsättningen, som ett resultat av vilka överlagringar av kalkplåtar överlappar lumen i artärerna.
 • Spasm av blodkärl. Den provocerande faktorn är psykomotionell stress, stress, fysisk aktivitet, en kraftig förändring i omgivande lufttemperatur. Mekanismen för sådana störningar är förändringen i hormonella och abrupt övergång till blod hormoner, katekolaminer, vilket resulterar i en kraftig förträngning av artärerna. Detta tillstånd uppstår ofta hos patienter med essentiell hypertoni (GB).

Klassificering av angina pectoris

Enligt arbetsklassificeringen av angina är spänningarna indelade i två typer.

 • först framstod
 • stabil angina av stress (som indikerar funktionell klass 1-4);
 • framsteg: långsamt progressiv och snabbt progressiv (instabil).

Och vasospastisk (variant) angina.

Följande funktionella klasser av stabil angina pectoris utmärks, vilket kan definieras som stadier av sjukdomen:

 • 1 funktionell klass (1 fk) - attacken utvecklas endast med överdriven fysisk ansträngning.
 • 2 funktionsklass (2 fk) - det här är det tillstånd där sådana tecken noteras mot bakgrund av en genomsnittlig fysisk belastning. Hur använder kriterierna en trappa upp i ett avstånd av en sträcka eller går i en genomsnittlig takt på mer än 500 meter. Men också utseendet av symtom omedelbart efter sömnen.
 • 3 funktionell klass (3 fc) - kliniska manifestationer uppträder som svar på mindre fysisk aktivitet, i form av lugn gång eller psyko-motionell stress. Sällan observerats
 • 4 funktionella klasser (4 fk) - attacker stör patienten ofta i vila även med minimal rörelse.

Kliniska manifestationer av sjukdomen

I vanliga människor kallades tillståndet "angina pectoris". Det viktigaste klagomålet för sjukdomen är den smärta eller obehag som uppträder bakom bröstbenet, pressning eller komprimering av naturen. Det sprider sig bakåt, oftare till vänster halv, under scapula, till vänster arm, eventuellt domningar i överben, fingrar.

I sällsynta fall kan obehagliga symptom vara oroliga någon annanstans. Detta beror på lokalisering av förändringar i vissa grenar av fartygen. Intensiteten och varaktigheten av smärtssyndromet beror på funktionsklassen. Andnöd är associerad med patologins utveckling. Patologiskt tillstånd kan följa med några andra symtom: rytmförstörningar, svettning, en känsla av rädsla.

Betydande överträdelser inträffar vid 2 fk. Detta är ett tillstånd som bildar utvecklingen av kliniska symptom som förändrar patientens livskvalitet, begränsar dess motoriska förmåga, eftersom attacker uppstår även med en liten belastning. Vidare orsakar utseendet av en attack en förändring av temperaturen i omgivningen, en kall eller värme, psykomotionell stress, särskilt på morgontimmarna.

Ignorera problemet och brist på terapeutisk hjälp bidrar till övergången av staten till en mer allvarlig, följande form.

Stenokardi av spänning 3 fk manifesteras av smärtsyndrom och funktionella andningssvårigheter, som utvecklas redan med obetydlig belastning. Anfall ligger i vila. Det är omöjligt att klättra upp trappor och gå ens i långsam takt för korta avstånd.

Även svag påverkan av provokerande faktorer kan orsaka ett patologiskt tillstånd. Den fortsatta utvecklingen av symtom leder till bildandet av funktionshinder och risken för uppkomst av ett akut tillstånd - hjärtinfarkt.

Differentiella diagnostiska kriterier för patologi

Stenokardi av stress ska särskiljas från andra patologier, med beaktande av olika metoder för diagnos och behandling. Följande sjukdomar har liknande symptom:

 • Myokardinfarkt är ett livshotande tillstånd, vars huvudsakliga skillnad är smärtsyndrom, vilket inte är mottagligt för standardbehandling av cupping.
 • Osteochondrosis i ryggraden, interostal neuralgi - kan efterlikna symptomen på kranskärlssjukdom. Det är möjligt att misstänka om det finns obehagliga känslor när man pressar in utsprången av utgångspunkterna på nervrotsarna eller ribbens nedre kontur.
 • Matstrupen i matstrupen eller magen - bestämmer förhållandet mellan uppkomsten av obehag med måltiderna.
 • Brist på respiratoriska organ av inflammatorisk karaktär - kliniska tecken utvecklas mot bakgrund av överförda infektionssjukdomar och åtföljs av berusningar och katarrhalfenomen.

Diagnos av angina pectoris

Vid diagnosen angina pectoris, 2-3 fk, tas följande åtgärder:

 • Ledning av elektrokardiografisk studie. Det gör det möjligt att undanta akuta sjukdomar och avslöja förekomsten av indirekta tecken på förändringar i hjärtmuskeln, rytmförstöring.
 • Ekkokardiografisk undersökning med dopplerografi - den här metoden gör det möjligt att bestämma de morfologiska egenskaperna hos blodkärl och hjärta, närvaron av ventiler.
 • Funktionella test med en belastning - hjälp till att etablera en funktionell klass av sjukdomen.
 • Holter-övervakning - studera inom 24 timmar för att bestämma antal och typ av rytmförstöring, samt korrigering av terapin.
 • Scintigrafi - en hjälpmetod bestämmer den exakta lokaliseringen av hjärtskador.
 • Koronarangiografi är studien av blodkärlen genom introduktion av ett kontrastmedium. Metoden har ingen analoger, den utförs för att diagnostisera storleken och lokaliseringen av smärtan av artärerna. Att genomföra en undersökning är nödvändig för att bestämma typen och omfattningen av kirurgisk ingrepp.
 • Ett blodprov för att identifiera tecken på inflammatoriska förändringar, kolesterol och proteinfraktioner.

Terapeutiska händelser

Hjälpen i hjärtinfarkt med hjärtinfarkt utgörs av lindring av smärtsyndrom, utnämning av patogenetisk behandling och uppförande av kirurgisk ingrepp vid behov. Läkemedel väljs individuellt beroende på fk angina pectoris.

Det terapeutiska programmet omfattar följande områden:

 • Användningen av antianginalmedel. De hjälper till att eliminera anfall och återställa blodcirkulationen och utgör grunden för behandlingen.
 • Behandling med antiaggreganter. Bly till en minskning av trombocytfunktionen, där ackumuleringen av dessa i stället för kalkplåtar är en ytterligare faktor som orsakar vasospasmer.
 • Korrigering av lipidsammansättning av blodplasma. Återställande av det optimala förhållandet mellan biokemiska parametrar främjar normalt blodflöde och minskar risken för ateroskleros.
 • Den psykofarmakologiska effekten påverkar nervsystemet positivt, vilket minskar frekvensen av intensiteten i anfall.
 • Extrakorporeal metod. Användningen av plasmaferes, hemosorption hjälper till att rena blodet från immunkomplex som deltar i bildandet av plack.
 • Metabolisk terapi förbättrar metabola processer i myokardiet.
 • Ledande möjligt sjukgymnastik med IBS symptom på angina 2 fk används elektriska, magnetiska, laserbehandling, olika bad.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling används i brist på effektiv konservativ behandling av koronar hjärtsjukdom eller angina FK2 FK3 spänning, och även när det finns två i stor utsträckning metod för kirurgisk behandling av aterosklerotiska lesioner huvudriktningar:

 • stenting - installation av speciella fjädrar i kärlens lumen vid platsen för aterosklerotisk plackbildning
 • bypass - skapandet av förbikopplat blodflöde med hjälp av extremiteternas vener.

Valet av det kirurgiska förfarandet bestäms av kirurgen beroende på omfattningen av lesionen, anatomiska särdrag, patientens ålder, sjukdomsstadiet.

Under de senaste åren är stentning av kransartärerna föredragen, med tanke på de goda resultaten av behandlingen, särskilt med angina pectoris 2 fk. Patienterna återhämtar sig snabbare under den postoperativa perioden och livskvaliteten med korrekt utvald konservativ terapi förbättras avsevärt.

Förebyggande av sjukdom

Grunden för förebyggande åtgärder är omstruktureringen av livsstilen, eliminering av patologernas provocerande faktorer. Rekommenderad dos fysisk aktivitet under ledning av en läkare, sanatoriumbehandling, samt aktuell behandling av samtidig patologi.

Med tanke på den breda spridningen av detta problem bland befolkningen är den nödvändiga uppgiften att minska riskfaktorerna för kranskärlssjukdom och i händelse av en sjukdom omfattande och omfattande undersökning och behandling av patienten.

I hemlighet

  • Du är trött på konstant smärta i dina ben från den minsta belastningen...
  • Systematiskt är du oroad över tinnitus, yrsel och huvudvärk...
  • På trycksprång och smärta i bröstet finns inget att säga...
  • Och du har länge tagit en massa droger, dieting och försöker att inte vara nervös...

Men dömande av det faktum att du läser dessa linjer - segern är inte på din sida. Därför rekommenderar vi att du läser om ett nytt effektivt botemedel mot åderbråckssjukdomar. Med sin hjälp kan du känna dig själv ung och full av energi. Läs artikeln >>>

Allmän beskrivning av angina pectoris

Förstärkningen av sjukdomen som inträffar efter fysisk ansträngning eller stress är mer förutsägbar än den typ av angina som uppenbarar sig i vila. Med ökad stress behöver hjärtat alltid mer syre, vilket inte tränger in på grund av smärtan av kärlens lumen.

Angina är faktiskt en av de olika typerna av ischemi, vars ljusaste tecken uppstår vid överbelastning. I det här fallet kan provocatören inte bara vara fysisk ansträngning utan också överdriven, känslomässiga chocker och plötsliga förändringar i omgivande temperatur. Bli av med anfall, vanligtvis med hjälp av Nitroglycerin, men han löser inte helt problemet. I de flesta fall är det tillräckligt att bara vara vila.

Denna sjukdom beror på det faktum att de börjar manifestera sig med ökande ålder av patienten. I 70% av fallen lider män som är 55 år eller äldre av stabil angina.

Se även: Symptom och behandling av stenokardi Prinzmetal

Hos kvinnor är risken att utveckla angina lägre, och anfall förekommer mycket senare - efter 65 år. Före denna ålder diagnostiseras denna sjukdom mycket sällan - i endast 5% av fallen.

Vad är orsakerna till angina pectoris?

Den främsta orsaken till denna sjukdom är en minskning av kärlens patency på grund av ateroskleros. Kolesterolplakor kan avsevärt minska lumen i venerna, vilket fördröjer deras funktion. På grund av detta, när hjärtat behöver en ökad mängd syre, börjar en angina attack.

Provoke utseende av sjukdomar kan också:

 • hypertrofisk kardiomyopati;
 • myokardiell skada
 • hypertoni (både arteriell och lung)
 • stenos;
 • aorta insufficiens
 • spasmer i kranskärlskärlen;
 • medfödda patologier i kransartärerna.

I sällsynta fall ökar orsaken till angina pectoris blodproppar i blodet. Läkare vid insamling av anamnese kontrollerar nödvändigtvis patienten av äldre ålder (efter 45 år) för närvaron av angina pectoris om han:

 • rökning;
 • predisponerad för denna sjukdom är ärftlig;
 • lider av hypodynami
 • har övervikt
 • är sjuk med diabetes mellitus.

Kvinnor vid klimakteriet ökar risken för att utveckla angina pectoris avsevärt. Det finns också en stor sannolikhet att utveckla denna sjukdom hos människor som länge lider av anemi.

Formen av angina pectoris

Läkare särskiljer tre former av denna sjukdom:

 • Den första dök upp angina pectoris;
 • stabil;
 • progressiv.

Sjukdomen är inte lång i första etappen. Som regel blir den nya patologin snart stabil. Med den andra formen av smärtan blir vanliga. Patienten börjar mycket förstå, efter vilken belastning de uppstår. Stabil angina är ett tecken på hjärtinfarkt, men det kan inte gå vidare i flera år.

På den tredje formen börjar sjukdomen störa personen även vid minimala belastningar. Attacken kan provocera en kort promenad eller göra vanliga rörelser - flytta runt lägenheten och möta dina behov.

Funktionella klasser (FC)

Förutom de tre formerna tilldelas flera funktionella klasser till angina pectoris. Detta låter dig klassificera sjukdomen i termer av svårighetsgrad.

 1. Den första FC-vanliga gymnastiken eller en promenad leder inte till smärtsamma känslor. En sjukdom uppstår när fysiska överbelastningar, till exempel, om det behövs, spring ner för trappan eller under körning för uthållighet eller med acceleration. Provoke en attack kan vara lång och intensiv cardio.
 2. Patienter med andra FC bör undvika fysisk ansträngning, eftersom en attack kan inträffa när man går på ett avstånd av cirka en kilometer eller uppstigning till andra våningen. Det är inte nödvändigt att gå för långa sträckor, gå i frost och i blåsigt väder (särskilt mot luftstopp).
 3. Vid den tredje FC fysiskt kan en person knappast övervinna, för efter en måttlig promenad på ett avstånd av cirka 100 meter uppträder de första tecknen på en överhängande attack.
 4. Om sjukdomen ges den fjärde FC är patienten svår att utföra även de enklaste rörelserna. Ofta förekommer angina i viloläge.

Det är viktigt att läkaren korrekt och noggrant bestämmer sjukdomsanslutningen till en viss klass, så under din intervju inte utsmycka ditt tillstånd och göm inte något.

symptom

I början av attacken känner patienterna ett litet obehag i bröstområdet, vilket utvecklas till svår smärta.

Smärta sprider sig till hjärtat, scapula, vänster arm. Ofta ger hon i nacken eller käften. Smärtsamma känslor kan ha olika karaktär:

Den totala varaktigheten av ett akut stadium av en attack övergår sällan i 5 minuter. Huvudsymptomen försvinner, så snart en person slutar göra fysiska övningar eller lugnar sig ner. Många patienter tar nitroglycerin för att bli av med attacken. Medföljande smärtan vid ytterligare symtom:

 • svaghet (kommer plötsligt);
 • andfåddhet, andningssvårigheter
 • acceleration av hjärtfrekvensen;
 • arytmi;
 • ökning eller minskning av blodtrycket.

Resten av tiden märker en person nästan inte närvaron av angina pectoris. Ibland kan det plågas av andra symtom: överdriven pallor, frekvent urinering, orimlig törst.

Ibland åtföljs attacken av symptom från mag-tarmkanalen. Detta kan vara illamående, en störning i avföring eller kräkningar.

Vad förvirras ofta med angina

Många av dem självständigt diagnostiserar "angina pectoris", även om de faktiskt lider av en annan sjukdom. Liknande smärtsamma förnimmelser uppstår vid sjukdomar i matsmältningssystemet, nämligen vid esofagus eller magsårsskada.

Andningsorganet gör sig också ofta känt med hjälp av smärtskänningar bakom brystbenet. Oftast förekommer de i lunginflammation eller pleurisy. Obehag till vänster kan orsakas av andra sjukdomar, till exempel osteokondros eller bältros.

Kom ihåg att i de flesta fall med angina pectoris uppträder andfåddhet, och stressen utsuger och tröttar personen. Om dessa symptom saknas bör du gå igenom diagnosen och leta efter orsaken till smärta i andra kroppssystem.

diagnostik

Hjälp att utesluta andra sjukdomar kan differentialdiagnos. För att genomföra denna metod, ingås en sjukdomshistoria i varje patient, i vilken en anamnese passar. Det samlar också resultaten från analyser och studier. Följande metoder för diagnos är effektiva:

 1. Biokemiskt blodprov, där särskild uppmärksamhet ägnas åt kolesterol, ALT, glukos, AST, triglycerider, hemoglobin.
 2. Om resultaten av analyserna ger upphov till tvivel i specialisten, tilldelas han flera instrumentala tester: ett test under fysisk ansträngning, EKK-hjärtografi, EKG.
 3. Med misstankar är en instabil form av sjukdomen förskriven koronarografi. Det hjälper inte bara att bedöma tillståndet i blodförsörjningssystemet, men låter dig också noggrant ordinera mediciner för behandling.

Tomografi är en av de bästa metoderna för differentialdiagnos för idag. Det gör det möjligt att skilja stress angina från förmaksflimmer eller hjärtmuskulär defekt.

Läkningsåtgärder

Först och främst är det viktigt för patienterna att veta vad man ska göra under en attack. Om du har en diagnos av patologi relaterad till funktionella klasser från andra till fjärde, då vid attacker är det viktigt att ringa en ambulans. Innan hennes ankomst måste du vara i en benägen position. Det rekommenderas att ta följande läkemedel:

 • tugga en eller två tabletter (500 mg) acetylsalicylsyra;
 • för lindring av smärta, en tablett Nitrolingival eller Nitroglycerin;
 • För att utöka kärlen, använd Isoket Spray.

Läs också: Vilka droger används för att förhindra angina pectoris

Investeringen bör som regel komma efter 90 sekunder.

För att behandla angina pectoris är endast nödvändig på det sätt som ordineras av den behandlande läkaren. Bland dem kan det finnas förberedelser:

 • mot bildandet av blodproppar
 • att minska effekterna av stresshormoner på myokardiet
 • minska mängden skadligt kolesterol i blodet;
 • förhindra utvecklingen av hjärtsvikt.

Behandlingsplanen är skräddarsydd för varje patient individuellt. Om sjukdomen fortskrider mycket snabbt kan patienten erbjudas en av operationerna: bypasstransplantation eller angioplastik i koronararterien.

Det är viktigt för patienten att följa alla recept från läkaren. Detta kommer att bidra till att stoppa sjukdomen och lindra din hälsa. Det är viktigt, förutom drogbehandling, att hålla på en diet och normalisera vikt.