Huvud / Åderbråck

Angina of Stress

Stenokardi spänning - förvärring av kranskärlssjukdom (CHD) i form av smärta i bröstet, som uppträder under eller efter ökad fysisk ansträngning eller känslomässig stress. På grund av den ökade efterfrågan på myokard i syre under dessa förhållanden kan det finnas en känsla av brist på luft eller obehag i bröstet. Ibland kan det vara takykardi (snabb hjärtslag) eller någon form av hjärtrytmförstöring.

Ofta, med stabil angina, stannar smärtan automatiskt efter en kort stund efter träning eller genom att ta nitroglycerin under tungan.

Sjukdomens utbredning beror på åldersintervall. Upp till 55 år är patologi mycket vanligare hos män. Efter 55-60 år är män också mer benägna att angina pectoris, men i denna ålder drabbas betydligt fler kvinnor av denna sjukdom. Cirka 20% av patienterna med IHD har angina pectoris. Efter en hjärtattack uppstår sjukdomen hos hälften av patienterna.

Orsaker till angina pectoris

Bland andra faktorer som bidrar till utvecklingen av angina pectoris utmärks följande:

 • kardiomyopati hypertrofisk;
 • lunghypertension;
 • svåra former av högt blodtryck
 • spasmer i kransartärerna;
 • abnormiteter av artärer som matar myokardiet.

Det finns klassiska riskfaktorer för uppkomsten av angina pectoris:

 • ärftlighet;
 • rökning;
 • fetma och hypodynami
 • diabetes mellitus;
 • klimakteriet hos kvinnor;
 • anemi eller svår hypoxi.

Det finns flera muterbara faktorer som bidrar till utvecklingen av bröstsmärta (början av anfall). Dessa inkluderar ökad fysisk ansträngning och känslomässig överbelastning, plötsliga temperaturförändringar och riklig matintag etc.

Mekanism för sjukdomsutveckling

Med myokardiell ischemi försämras kraften av sammandragning av en viss del av myokardiet på grund av en förändring i samband med biokemiska och elektriska processer. Brist på syre bidrar till ackumuleringen i laktatens vävnader och uttömning av energi i hjärtcellerna.

Vid cellens nivå ökar natriumhalten och kaliumkoncentrationen minskar. Tillfällig ischemi orsakad av dessa processer manifesteras av smärta sensationer - ett anfall av stress angina. Sådan långvarig ischemi kan orsaka hjärtinfarkt.

Klassificering av angina pectoris

Beroende på manifestationerna isoleras flera varianter av angina pectoris konventionellt:

 1. För första gången uppstod angina av spänning.
 2. Stabil utövande angina.
 3. Progressiv angina av spänning.

Diagnosen för den första förekomsten av angina pectoris är inställd om tiden från den första attacken inte överstiger en månad. Med sjukdomsförloppet kan den självständigt försvinna eller omvandlas till stabil angina pectoris. Ofta för första gången är angina pectoris en föregångare till hjärtinfarkt.

Om det finns bröstsmärta i mer än en månad, görs en diagnos av stabil angina. Huvudegenskapen för denna sjukdomsform består av samma smärtsvar vid en viss intensitetsbelastning. Steady exertional angina kan fortsätta utan försämring i många år.

Med hänsyn till graden av belastningstolerans utmärks fyra funktionella klasser (FC) av patologi:

FC 1 - Tolerans för daglig last är tillfredsställande. Anfall kan börja störa när man går fort eller när man klättrar flera våningar uppför trappan.

FC 2 - Den fysiska aktiviteten är begränsad. Angina angrepp förekommer när man går på ett avstånd av mer än en halv kilometer eller när man klättrar över ett våning. Smärta kan provoceras av kallt väder eller känslomässigt stress.

FC 3 - Den fysiska aktiviteten är markant begränsad. Obehag kan leverera att gå i normal takt över ett avstånd på mer än 100, men mindre än 500 meter. När man klättrar upp ett trappsteg, uppstår smärta också.

FC 4 - markerad begränsning av fysisk aktivitet Anfall förekommer med minimala rörelser. Ibland kan symtom uppstå i ett tillstånd av fullständig vila.

symptom

Kliniska manifestationer av sjukdomen kan vara mycket olika. Smärtan bakom bröstbenet och i hjärtat varierar från knappt märkbar till uttalad, vilket inte alltid stoppas även med användning av narkotiska smärtstillande medel.

I genomsnitt varar en smärtsam attack med stenokardi ca 3-5 minuter. Avbrytas efter att ha tagit Nitroglycerin Tablets eller genom att eliminera den faktor som provocerar den. Smärtsamma känslor stör störst sternum eller bröstet till vänster med bestrålning i överkroppen, underkäken, höger arm och axelblad eller nacke. Beroende på angreppens svårighetsgrad kan området för obehag öka. Smärtan pressar ofta, komprimerande, skärande eller brinnande. Parallellt orsakar dessa manifestationer ibland svaghet, andfåddhet, hjärtrytmförstöring, svettning eller förändringar i blodtrycket.

Till icke-specifika tecken på angina pectoris kan det finnas några vegetativa reaktioner: frekvent urinering, torr mun och blanchering av huden. Atypiska manifestationer av angina pectoris: illamående, kräkningar, böjning eller flatulens - är sällsynt. I en otillåtet period är patientens tillstånd vanligtvis tillfredsställande.

Exacerbation av sjukdomen i form av ovanstående symtom av smärta kan variera från ett enda fall inom några månader att ofta under dagen. Om artärer som försörjer hjärtmuskeln, öka nätverks säkerheter (små fartyg som kringgår skadan för att återställa blodflödet till ischemisk myokardium delen), har attackerna blivit mer sällsynta fram till deras fullständiga försvinnande.

Diagnos av sjukdomen

Precis som vid de flesta andra diagnoser krävs en grundlig undersökning av klagomål, anamnese och vissa data om laboratorieinstrumentstudier för att upprätta angina pectoris.

Cykel ergometri - ett sätt att diagnostisera spänningsvinkel Den mest informativa metoden för att avslöja patologi är registrering av EKG under en attack. Genom att tolka resultaten är det möjligt att detektera ST-segmentets uppkomst eller fall relativt den isoelektriska linjen. För att skapa hjärtförhållandena under belastning finns det olika test och test. Dessa inkluderar cykel ergometri, ett kallt test eller ett löpbandstest. Övervakning av Holter gör det möjligt att bestämma fallen av smärtfri och smärtsam myokardiell ischemi beroende på fysisk aktivitet, för att registrera episoder av hjärtrytmförstöring.

Med hjälp av ultraljud av hjärtat (ekkokardiografi) kan en annan patologi uteslutas och foci av nedsatt kontraktilitet hos hjärtmuskeln kan identifieras. I vissa fall utförs stress-ekkokardiografi. Denna studie bestämmer det myokardiska svaret på stress och vänster ventrikulär funktion.

LHC (biokemiskt blodprov) utförs för att bedöma riskfaktorer för utveckling av angina pectoris. Speciellt uppmärksammas nivån på lipoproteiner och kolesterol. Förhöjda indikatorer kan indikera en aterosklerotisk skada av kroppens blodkärl, inklusive kransartärer.

En mycket informativ studie för att bestämma graden av myokardiell ischemi är koronarografi. Det låter dig studera graden av lesion och förminskning av hjärtatärer. Detta är alltid viktigt när man bestämmer frågan om kirurgisk behandling.

Behandling av angina pectoris

Schemalagd, eftersom permanenta droger utöver nitrater utsetts:

 • antiaggreganter (Aspirin, Cardiomagnolo, Polokard, Aspirin-Cardio, Aspicardium);
 • beta-blockerare (metoprolol, atenolol, anaprilin);
 • blockerare av kalciumkanaler (Nifedipin, Diltiazem, Verapamil).

Läkemedel från den senare gruppen kan vara effektiva vid att ta en angina under en attack. De används när det finns en allergi mot nitroglycerin och andra nitrater.

I avsaknad av effekten av läkemedelsbehandling bestäms frågan om lämpligheten av kirurgisk ingrepp. Samma behandlingsalternativ är valt för hög risk för död enligt angiografi. I fallet med en signifikant lesion av kransartärerna utförs angioplastik, stentning eller skakning av skadade kärl. I allmänhet är kirurgisk behandling effektiv nästan 100%.

Prognos och förebyggande

Denna sjukdom har den mest fördelaktiga prognosen bland alla typer av angina pectoris. Kardiokleroskleros och kranskärlssjukdomar efter hjärtinfarkt är försvårande faktorer i sjukdomsförloppet. Omkring 2-3% av patienterna med denna patologi dör från hjärtinfarkt.

De viktigaste metoderna för förebyggande av angina pectoris är eliminering av riskfaktorer. Dessa inbegriper vidhäftning till diet och kampen mot övervikt, det konstanta intaget av droger för att behandla högt blodtryck och ett fullständigt upphörande av rökning. En extremt viktig punkt är regelbunden övervakning av kardiologen.

Således är slutsatsen att stress angina inte är en kritisk sjukdom. Men i avsaknad av hans behandling är det troligt att dödliga konsekvenser kommer att inträffa.

Medicinsk behandling av angina pectoris: föreskrivna läkemedel och doser

Dödligheten från hjärtsjukdom är fortfarande mycket hög, trots de allvarliga prestationerna inom medicinområdet. En livsstil på låg nivå, stress och dåliga vanor drar ut hjärtmuskeln.

Bland hjärtsjukdomar som är kända från antiken, till och med ofta finns det angina eller, som det kallades i tidigare tider, angina pectoris. Många människor är inte rädda för plötslig smärta i bröstet - tänk, tag ett piller och gått. Och förgäves!

Angina leder ofta till hjärtinfarkt och död hos en sjuk person. Därför detta sjukdomen är föremål för obligatorisk övervakning av en kardiolog och terapi. Än att behandla kärlkramp, vilka mediciner och droger rekommenderas att ta i denna form av kranskärlssjukdom och om tabletten för att ge en framgångsrik behandling för patienter-kärnor, kommer vi att fortsätta.

Grupper av droger mot anfall

Vi kommer inte att överväga sådana förebyggande åtgärder för hjärtsjukdomar som i denna artikel diet, rökning och alkoholavslag och aktiv livsstil.

Låt oss övergå till de preparat som doser rekommenderas av läkare för behandling av en stenokardi, förebyggande underhåll av attacker och komplikationer vid en ischemisk hjärtsjukdom.

Läkemedel ska ordineras av den behandlande läkaren beroende på sjukdomens allvar. Vid behandling av angina används tre grupper av läkemedel:

Läkemedel med anti-angiogen effekt, det vill säga att bekämpa myokardiell ischemi. Effekten av denna grupp av läkemedel syftar till att minska behovet av hjärtmuskler i syre, liksom att öka syrgasnivån i blodet.

Denna stora grupp droger är indelad i flera undergrupper:

nitrater - läkemedel speciellt utformade för att stoppa och förebygga attacker av angina pectoris. Åtgärder av nitrater syftar till att expandera blodkärlens väggar och öka syrens tillgång till hjärtat.

Med ett konstant intag av nitrater blir kroppen vant vid sin handling, och inom en dag är det därför nödvändigt att bryta ner nitrat. Läkemedel tas antingen direkt under en attack eller före fysisk ansträngning med ett förebyggande syfte.

Betablockerare. Den terapeutiska effekten av denna undergrupp beror på en minskning av tryck och puls i patienten, och därför minskar behovet av ett hjärta i syre.

Betablockerare blir inte beroendeframkallande och ackumuleras i kroppen, vilket möjliggör en viss tid för att minska doseringen. Betablockerare gäller inte under lång tid på grund av olika biverkningar. Efter normalisering av patientens tillstånd reduceras dosen till ett minimum.

Kalciumantagonister. Läkemedel i denna serie, som förhindrar penetration av kalcium i muskeln, bidrar till en minskning av myokardiell kontraktilitet.

Verkan av kalciumantagonister syftar till att sänka trycket, reglera hjärtfrekvensen, avlägsna spasmen i kransartärerna.

Således förbättrar blodflödet, därför blir efterfrågan på myokardium i syre mindre och inflödet av näringsämnen till muskeln ökar.

Läkemedel antiaterosklerotisk verkan. Som du vet är en förhöjd kolesterolnivå orsaken till progressionen av ateroskleros, vilket i sin tur leder till angina pectoris.

Droger som påverkar sänkning av kolesterol i kroppen kallas statiner. Dessa läkemedel av den senaste generationen har blivit ett genombrott i behandlingen av ischemi i allmänhet och ateroskleros i synnerhet.

Val av läkemedel

Till att börja med bör något läkemedel från varje grupp ordineras endast av kardiologen och först efter undersökningen. Som regel används följande läkemedel i praktiken av kardiologer:

antianginal

nitroglycerin

Den mest kända medicinen för att undertrycka symptomen på angina attacker.

Tillverkad i formuläret sublinguala tabletter, sprayer, fläckar, droppar, kapslar med långvarig effekt, salvor, filmer.

Det finns många namn med detta aktiva ämne i apotek. Bland dem: Deponite, Gilustenon, Nitroglycerin, Nitradisk, Nitrangin och andra.

Sätt att använda

 • tablett placeras i munhålan under tungan. Åtgärden sker inom två till tre minuter och varar i en halvtimme.
 • spraya appliceras också på munslimhinnan och börjar omedelbart avlasta attacken, bokstavligen inom en minut. Sprayer är kortverkande medel, som tabletter.
 • Buccala former av nitroglycerin (plattor, filmer) är fästa vid slemhinnorna i kinderna eller tandköttet. Har en längre varaktig effekt - 3-4 timmar.
 • kapslar taget före attacken, har en långvarig effekt. Kapslar tas 1-2 gånger per dag på tom mage.
 • salva appliceras på doseringspapperet med den mängd som föreskrivits av den behandlande läkaren. Papperet med salva pressas hårt till kroppen i den hårlösa delen av det.

Dosering av någon form av nitroglycerin kan endast beräknas av en läkare!

Isosorbid-dinitrat

En beredning av tabletter, kapslar och aerosolformer av frisättning. På apotek som säljs under namnen: Isoket, Izolong, Kardiket, Nitrosobid. Det tas internt enligt överenskommelse med den behandlande läkaren.

Som regel är den utsedd 20 mg 2-3 gånger om dagen i en timme före måltid eller 2 timmar efter att ha ätit. Med en mild terapeutisk effekt ökas dosen gradvis till 120 mg per dag.

För att undvika kroppens tolerans för droger efter en och en halv månad efter det att regelbundet intag är nödvändigt göra en paus för en dag, byta ut en agent med en annan med liknande effekt på kroppen.

Läkemedlets priser beror också på ursprungslandet. Till exempel kan Nitrosorbid i apotek köpas för 25 rubel, och Isoket-sprayen kostar ungefär 400 rubel.

Isosorbidmononitrat

Handelsnamn förberedelse :. Izomonit, monofilament, Pentakard, Plodin, etc. Monocinque administrerade läkemedel som tillverkas i tablett- och kapsel långtidsverkande med tillägg till namnet på prefixet "retard". Tabletter tas 2 gånger om dagen, retardkapslar - en gång om dagen. Gradvis öka dosen.

Den genomsnittliga kostnaden för tabletter är 300-400 rubel för 30 stycken.

Kalciumantagonister

Av gruppen av kalciumantagonister används i stor utsträckning i praktiken Nifedipin, Verapamil och Diltiazem.

Preparat tas 1-2 gånger om dagen.

Nifedipin kan användas i kombination med beta-blockerare och läkemedel som innehåller Verapamil och Diltiazem, tillsammans med beta-blockerare är inte tillåtna.

Betablockerare

Av gruppen av beta-blockerare är det svårt att utesluta ett specifikt effektivt läkemedel. De aktiva beståndsdelarna betablockerare, i allmänhet, atenolol, metoprolol, timolol, bisoprolol et al. Av alla piller har visat sig Concor, Anaprilin, Coriol, Nebilet. Betablockerare tas med måltider för att minska biverkningarna.

Betablokkarens namn och dess dosering väljs endast av den behandlande läkaren!

När du tar dessa läkemedel ska du alltid övervaka din hjärtfrekvens. Pulsen vid p-piller bör vara 50-60 slag per minut.

Priserna för inhemska Anaprilin är inte lika höga som till exempel för importerade Concor eller Nebilet. Som jämförelse: 50 anaprilintabletter kostar 27 rubel och för 28 piller av det tyska läkemedlet Nebilet är det nödvändigt att betala redan 980 rubel.

Antiaggreganter mot bildandet av trombi

Den mest kända är en tablettliknande läkemedel, såsom aspirin. Aspirin tas på kvällen efter att ha ätit i en dos av 75-150 mg en gång.

För behandling av hjärt-kärlsjukdomar finns aspirin tillgängligt i speciella former - detta Aspirin Cardio, TromboAss, Cardi ASA och Cardiomagnol.

De skiljer sig från konventionellt aspirin mer mild action på magen. Priset för aspirin är inte så högt - i genomsnitt 250 rubel per 100 bitar.

Patienter med intolerans mot aspirin eller med svår angina är förskrivna klopidogrel. Dess effekt är många gånger starkare än aspirins. Men kostnaden är mycket högre. För 28 tabletter av rysk produktion kommer att behöva skal ut över 400 rubel.

statiner

Ryska kardiologer ordinerar statindroger på grundval av aktiva substanser: rosuvastatin, simvastatin, fluvastatin och atorvastatin. Statiner tas främst innan man lägger sig.

Kostnaden för tabletter är ganska hög. Till exempel kostar det engelska läkemedlet Krestor på apoteket 2500 rubel för 28 st. Och den amerikanska Zokor-750 rubeln. för 28 st.

Att för framgångsrik behandling av hjärtat kan inte göras

Mycket ofta patienter besöka en kardiolog och om att ha uppskattat hur mycket det kommer att kosta droger i hjärt angina och viftade med handen för hans hälsa och inte har bråttom att ta mediciner, tänkande som kommer att kosta öre nitroglycerin med en plötslig attack av smärta.

Detta borde inte ske under alla omständigheter! Det är lättare att be läkaren att ersätta ett dyrt läkemedel med en billigare en med liknande åtgärd.

Det andra vanliga misstaget med den medicinska behandlingen av angina är obehörig reduktion eller ökning av dosen. Kom ihåg - endast en praktiserande läkare bestämmer när man ska ändra dosen.

Och i alla fall Det är omöjligt att behandla en sådan sjukdom som angina, bara folkmekanismer. Detta är extremt farligt för patientens liv och hälsa!

Läs mer om sjukdomen och dess terapi från videon:

De viktigaste drogerna för angina pectoris

Läkemedel som föreskrivs för angina pectoris är främst att öka livslängden hos patienten, eftersom dessa läkemedel kan stoppa utvecklingen av kranskärlssjukdom och minska risken för allvarliga komplikationer av syndromet - hjärtinfarkt. Ett annat syfte med läkemedelsbehandling är att förbättra patientens livskvalitet.

Förberedelser för angina pectoris

Det är bevisat att rätt val av läkemedel minskar frekvensen av angina attacker, ökar stabiliteten i hjärtmuskeln och kranskärlskärlen till fysisk aktivitet. Dock kan uppnås full effekt av läkemedel på angina först när den individuella val av läkemedel med ålder och kön hos patienten, det kliniska förloppet av syndromet, förekomst av samtidiga sjukdomar och potentiella riskfaktorer för krans komplikationer artärsjukdom.

De viktigaste grupperna av läkemedel

Användning av läkemedel för behandling av angina kommer inte att ge några resultat utan en korrigering av patientens livsstil. Först och främst ska läkaren förklara i detalj för patienten och hans familjemedlemmar principen om de föreskrivna läkemedlets handlingar, dosering och intagstillfället. Alla rökare uppmanas att ge upp denna skadliga vana, eftersom det är en av huvudorsakerna till utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar och angina pectoris. Dieten är gjord på ett sådant sätt att kosten domineras av lågt kolesterolprodukter. Patienter med övervikt behöver övervaka kaloriintaget och regelbundet engagera sig i en tillåten när det gäller laddningens fysiska aktivitet.

Moderna läkare när man väljer läkemedel för angina använder en lista sammanställd av American College of Cardiology. Så, experter rekommenderar att använda antikoagulantia, lipidsänkningsmedel, angiotensinkonverterande enzymhämmare, beta-blockerare. Om nödvändigt kompletteras terapi med kalciumantagonister, nitrater (till exempel det allmänt kända nitroglycerinet) och några andra antianginalmedel. Särskild uppmärksamhet ägnas åt hypoglykemiska droger, särskilt om angina uppträder mot bakgrund av diabetes mellitus.

antikoagulantia

Fysiologiskt bildas en stor mängd blodplättar dagligen i människokroppen, och dessa elements roll i normal cirkulationssystems funktion kan inte överskattas. Men aktiveringen av syntesen i rupturen av aterosklerotisk plack är en av de viktigaste länkarna i patogenesen av angina pectoris.

Enligt de senaste uppgifterna, användning av antikoagulantia hos patienter med hjärtinfarkt, minska risken för sådana komplikationer av hjärt - kärlsystemet, såsom stroke och andra cerebrovaskulära olyckor med nästan 25%. Hos patienter med olika typer av angina minskar regelbundet intag av antiplatelet droger signifikant sannolikheten för attacker av akut myokardiell ischemi. Beroende på verkningsmekanismen delas moderna antikoagulanter i flera klasser.

Inhibitorer av cyklooxygenas (COX-1).

Den mest populära representanten för denna grupp är Aspirin (Aspicard, Acetylsalicylsyra, Aspinat, Accekaradol, Trombo Ass, Trombopol). Mekanismen för dess verkan är baserad på hämning av tromboxanprekursorenzymet, vilket stimulerar aggregeringen av blodplättar.

Atselilsalitsilovaya syra kan ackumuleras i kroppen, så för att förhindra angina komplikationer tillräckligt små doser - från 75 till 100 mg per dag för en vuxen, med exacerbation av detta belopp ökas till 325 mg. De viktigaste biverkningarna av Aspirin är gastrisk blödning, halsbränna, böjning, buksmärta. För att minska dessa reaktioner rekommenderar du att du använder mer moderna läkemedel, till exempel Trombo Ass.

Blockerare av blodplättsaktivering

Representanter för denna typ av läkemedel mot angina är Clopidogrel (Zilt, Cardutol, Lopirel, Plavix, Egitromb). Dessa läkemedel minskar viskositeten hos blodet, och resultatet av användningen fortsätter i tillräckligt lång tid efter avbrott. Reduktion av graden av aggregering av blodplättar börjar redan 2 timmar efter den första administreringen av läkemedlet, och en stabil effekt uppnås efter 4-7 dagars behandling.

Den genomsnittliga dosen av klopidogrel och dess analoger är 75 mg per dag. Dessa piller för angina förskrivs, om sjukdomen behandlas med aspirin är omöjlig på grund av kontraindikationer.

Lipidsänkande läkemedel (statiner)

Minskning av totala kolesterolnivåer i blodplasman förhindrar ytterligare utbildning aterosklerotichskih plack och är det bästa förebyggande av hjärtinfarkt, progression av angina och kranskärlssjukdom. Trots svårighetsgraden av de kliniska symtomen på sjukdomen bör lipidsänkande läkemedel förskrivas vid en lågdensitets lipoproteinkolesterolnivå av 100 till 129 mg / dL. Principen för statiner är baserad på inhiberingen av enzymet som deltar i syntesen av kolesterol-HMG-CoA-reduktas. Som ett resultat minskar dess bildning i levern och den totala mängden atherogena lipoproteiner i blodet minskar.

Dessutom har drogerna i denna grupp en så kallad pleiotropisk verkan. Mot bakgrund av användningen minskar nivån av C-reaktivt protein och inflammatoriska processer i kärlväggen stannar. Dessutom utvecklas dessa effekter mycket tidigare än en minskning av nivån av lågdensitetslipoproteiner. De bästa läkemedel i denna grupp är atorvastatin (Atokord, Atoris, Lipitor, Torvakard, Tulip) och rosuvastatin (Crestor, Merten, rozart, Rozulip, Tevastor).

Läkemedel är avsedda för långvarig användning, varvid doseringen väljs individuellt för varje patient. Vid det första behandlingsstadiet dricker atorvastatin och dess analoger under andra handelsnamn på 10 mg per dag, så ökas denna mängd gradvis (varannan vecka till 4 veckor) till 80 mg. Den initiala dosen av rosuvastatin är densamma - 10 mg, men maximalt är 40 mg per dag. Nackdelarna med statiner innefattar frekventa fall av biverkningar.

Vanligtvis kan brott mot centrala nervsystemet (yrsel, ångest och sömnlöshet), mag-tarmkanalstörningar och perifert ödem förekomma. Dessutom orsakar dessa droger ofta en allergisk reaktion. Användningen av statiner är kontraindicerad vid allvarliga njur- och leverpatologier. Dessutom är deras användning begränsad under graviditet och amning.

Hämmare av adenosinkonverterande enzym (ACE)

Som läkemedel för behandling av olika former av angina har ACE-hämmare använts sedan 2003. Det var då att en rapport publicerades som vittnar om effektiviteten av dessa läkemedel vid kranskärlspåverkande ateroskleros. Läkemedel i denna farmakologiska grupp är oumbärliga vid samtidig diabetes, efter hjärtinfarkt, hjärtinfarkt, ischemisk hjärtsjukdom. Fördelarna med ACE-hämmare är en minskning av central och perifer vaskulär resistans utan reflexacceleration av rytmen av myokardiella sammandragningar. Dessutom normaliserar dessa läkemedel de funktionella egenskaperna hos endotelet, hämmar aggregeringen av blodceller.

ACE-hämmare påverkar också det sympatiska nervsystemet, vilket är särskilt effektivt vid samtidig hypertension. Dessa blodtryckssänkande läkemedel minskar också behovet av myokard i syre, vilket är viktigt för att arrestera attacker. Den antianginal effekten av ACE-hämmare bidrar till stabiliseringen av aterosklerotisk plack, förhindrar dess förstöring och efterföljande trombos. Utnämner vanligtvis:

 • Hinalapril (Accupro) i form av tabletter i en dos för vuxna från 5 till 20 mg per dag;
 • Ramipril (Amprilan, Vazolong, Piramil), ta in 1,25 till 2,5 mg två gånger dagligen;
 • Prestarium (perindopril i modifierad förbättrad form) vid 2,5 mg per dag, tabletten ska hållas i munnen tills den är fullständigt upplöst, som Nitroglycerin.

De vanligaste biverkningarna av ACE-hämmare är yrsel, huvudvärk, svaghet i samband med en kraftig minskning av blodtrycket. Patienterna klagar ofta på andfåddhet och hosta på grund av förändringar i hemodynamik i cirkulationens lilla cirkel. Ibland finns störningar i avföringen och försämring av aptit. Störningar från urinvägarna och leversjukdomar är indikationer för att korrigera dosen av ACE-hämmare.

Betablockerare

Dessa angina läkemedel för många år, används inte bara för att behandla kärlkramp, men också för att förhindra försämring av hjärt-kärlsjukdomar, förebyggande av komplikationer av högt blodtryck och andra sjukdomar i hjärt - kärlsystemet. Dessa reducerar incidensen av myokardiala sammandragningar och blodtryck påverka aktiviteten av renin - angiotensin - aldosteron njursystemet normaliserar fördelningen av pulser på hjärtat ledande fibrerna. Antianginal beta-adrenoblocker bidrar också till balansen mellan syretillförsel till cellerna i myokardiet och dess behov av det. Dessutom har vissa droger i denna grupp antioxidantverkan och eliminerar effekten av inflammatoriska mediatorer på kärlväggen.

Beroende på handlingsprincipen är dessa riskreducerande komplikationer uppdelade i två grupper - selektiva och icke-selektiva beta-blockerare. För att behandla angina ges företräde för läkemedel av den första typen. Detta är förenat med mindre allvarliga biverkningar (minskning av sexuell funktion, ökad tonus i den glatta muskulaturen i andnings, urin och tarmsystem, de negativa effekter på lipidmetabolismen och glukos). Vanligtvis föreskrivs:

 • Nebivolol (Nebilong, Nevotenz) bör ta en tablett av 5 mg på morgonen, efter två veckors behandling tillhandahålls god tolerabilitet denna dos ökas till 10 mg;
 • Betaxolol (Lokren) 20 mg en gång om dagen.

Oönskade reaktioner noteras vanligen vid början av användningen av selektiva beta-blockerare. De passerar efter 7 till 14 dagar och är inte indikationer på avskaffande av mediciner. Således noteras svaghet med terapi av stenokardi med läkemedel i denna grupp, hypotoni och åtföljande symtom på bradykardi och hemodynamiska störningar. Det bör noteras att antianginal beta-blockerare är kontraindicerade i Prinzmetal angina pectoris. Dessutom kan dessa läkemedel inte tas till personer med lågt blodtryck och hjärtfrekvens, bronkial astma och obstruktiva lungsjukdomar.

Kalciumkanalblockerare (kalciumantagonister)

Läkemedel i denna grupp är alternativ till angina pectoris och förskrivs med otillräcklig effekt av beta-blockerare. Verkningsmekanismen för kalciumantagonister är baserad på förebyggandet av passage av dessa joner genom cellmembran av kardiomyocyter och vaskulära väggceller. Som ett resultat av dessa läkemedel normaliseras processen för myokardiell avslappning normaliserad genom syrehushållning och dess syreförbrukning minskar. En sådan komplex handling hjälper till att effektivt eliminera de viktigaste symptomen på angina pectoris.

För närvarande används inte kalciumantagonister av den första generationen (Nifedipin och Nicardipin) praktiskt taget. Förskriva vanligtvis nya droger av den andra och tredje generationen. Deras kännetecken är en låg risk för biverkningar, lång tid, hög val- aktivitet på kranskärlen, vilket är mycket viktigt för att behandla kärlkramp, ingen effekt på neurohumorala processer. Vanligtvis föreskrivs:

 • Verapamil (Isoptin), dosen för vuxna är 40 till 80 mg tre gånger om dagen;
 • Diltiazem, ta bör vara 60 mg tre gånger dagligen eller 90 mg två gånger dagligen, om nödvändigt döljs läkemedlets mängd.

Till skillnad från andra kalciumantagonister kan verapamil och diltiazem användas i olika former av angina (spänning, vila, instabil och variant typ av detta syndrom). Biverkningar från användningen av dessa medel uppstår endast i 7-9% av fallen. De vanligaste är typiska för andra antianginala läkemedel hypotoni, yrsel, bradykardi, avföringstörningar. Ibland finns depressiva tillstånd och sömnstörningar. De viktigaste kontraindikationer för mottagning Verapamil och Diltiazem är låg hjärtfrekvens, sick sinus-syndrom och andra störningar i det ledande systemet av hjärtat.

nitrovasodilatorer

Detta är utan tvekan det bästa botemedlet för lindring av akuta symptom på angina pectoris. Det vanligaste läkemedlet i denna grupp av läkemedel är Nitroglycerin. Men deras väsentliga nackdel är frånvaron av anti-anginal och anti-ischemisk aktivitet. Därför är de för närvarande praktiskt taget inte vana vid behandling av angina hela tiden.

Principen om nitrater är baserad på utsläpp av kväveoxid - en naturlig faktor i avslappning av kärlväggen. Mot bakgrund av att Nitroglycerin och andra läkemedel i denna grupp tas, sker en snabb expansion av kärlen, lindring av ischemiska symtom, minskning av vidhäftningsgraden och aggregering av blodplättar. Eliminering av stenos av kransartärerna återställer syreavgiften som är nödvändig för hjärtmuskeln och minskar efterbelastningen på myokardiet. Men svårighetsgraden av dessa effekter är mycket svagare än i kalciumantagonister och beta-adrenoblockerare.

Det mest populära läkemedlet för att stoppa angina attacker är Nitroglycerin. Efter resorption av tabletten i munnen fungerar den mycket snabbt - efter 1 till 4 minuter. Men resultatet av dess ansökan förblir bara cirka en halvtimme. Dessutom utvecklar många patienter över tiden resistens mot verkan av nitroglycerin. Därför rekommenderar läkare att man antingen tar det direkt för att stoppa symptomen på angina pectoris eller i ökad risk att utveckla en attack (till exempel mot stress eller fysisk stress).

Nitrater med långvarig verkan är mer lämpade för permanent användning. Detta är Cardiket (Isoket, Nitrosorbid) Efoks Long (Pektrol, Mono Mack). De kan druckas 1-2 gånger om dagen för en tablett. När det gäller biverkningar av nitroglycerin och andra nitrater är de få och utgör inte någon speciell fara för patienten. Den vanligaste är:

 • ortostatisk hypotension
 • takykardi;
 • buller i öronen
 • huvudvärk.

Risken för oönskade reaktioner ökar med ökat intrakraniellt tryck, en kombination med diuretika, arteriell hypotension. Absoluta kontraindikationer för användning av nitrater är hemorragisk stroke, minskad total blodvolym, högerkammarinfarkt, allvarliga kränkningar av cerebral cirkulation. Med försiktighet bör droger tas med glaukom, mitralventilfel och aortastenos. I förekomst av kontraindikationer rekommenderas nitroglycerin att ersätta Molsidomin (Sidnofarm). Effekten av detta läkemedel kommer också på bara 5 minuter, men i motsats till organiska nitrater varar effekten upp till tre timmar.

Andra läkemedel som används för att behandla angina pectoris

Listan över mediciner som föreskrivs för behandling och förebyggande av förvärmning av symptom på sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är mycket omfattande. I stället för moderna läkemedel många patienter föredrar att ta den redan föråldrad, men inte mindre populär drop Corvalol, Valocordin, tinktur av hagtorn, Validol. Och vissa droger ordineras av läkare mycket sällan, trots deras höga terapeutiska effektivitet. Till exempel är Ranex (Renex) innehållande den aktiva ingrediensen ranolazin ett effektivt antianginalmedel.

Läkemedlet har en direkt effekt på de fysiologiska faktorerna vid utvecklingen av angina pectoris. Vuxna ordinerat läkemedel för 1 tablett med 500 mg två gånger om dagen, vid behov, öka dosen till 2 g per dag. Biverkningar med Ranex är extremt sällsynta, så det rekommenderas att ta det med ökad risk för komplikationer av en stabil form av patologi. Förlora inte dess popularitet och användningen av folkmedicin för angina pectoris. Sålunda, vid högt tryck och risken för angrepp rekommenderar över natten drink extrakt från malda kummin (en tesked per kopp kokande vatten), buljongen från blommor från klöver framställd i en proportion av 30 g per 200 ml varmt vatten, ta 50 ml fyra gånger dag på tom mage.

Men när det uttrycks försämring av sjukdomen, särskilt i instabil angina, med hjälp av traditionella metoder för svår smärta är helt enkelt farligt. I denna situation behövs akut inlägg på sjukhuset. De kommer att genomföra nödvändiga studier av hjärtmuskulärens arbete och förskriva intensiv terapi för att stabilisera patientens tillstånd. Därefter kommer kardiologerna att ge rekommendationer för ytterligare behandling hemma.

Orsakerna och metoderna för behandling av angina pectoris

Bland hjärt-kärlsjukdom en av de viktigaste, enligt läkarna, är kranskärlssjukdom, i synnerhet dess kliniska sort - angina som har störst distribution - en miljon människor till 40 tusen fall av angina. Sjukdomen är välkänd av det vanliga namnet som angina pectoris.

Angina är vanligare hos män, särskilt äldre. Så vid åldern av femtio år är angina fixerad hos 1% av kvinnorna, 2-5% av männen. Och hos människor äldre än sextio: 10-14% av kvinnorna, 11-20% av männen. Efter 55 år är risken att utveckla angina pectoris hos män flera gånger högre. Fortfarande faktum: hos dem som har överfört ett hjärtinfarkt risken för återfall av en stenokardi på 50%.

Beskrivning av sjukdomen

Denna sjukdom är en följd av brist på syremättnad i hjärtmuskeln. Orsaken kan vara en minskning av koronarkärlen, utseendet på plack på de vaskulära väggarna, förminskning av lumen. Från fysisk ansträngning till människokroppen krävs mer mättnad av hjärtmuskeln med syre. Blodflödet ökar, syre går in i det önskade området. Angina förhindrar detta. Det är en pressande smärta. Om en halvtimme inte är nödvändiga åtgärder fortsätter tillståndets svårighetsgrad, det kommer att bli ett hjärtinfarkt. Låt oss sammanfatta: den uppkomna syreförlängningen av en plats av en hjärtmuskel från en träningsstress kallas angina pectoris.

I slutet av 70-talet av förra seklet identifierades experter från Världshälsoorganisationen två typer av angina pectoris: spänning och vila.

Stenokardi av stress är vidare indelad enligt följande:

 • den första
 • stabil
 • progressiv

För första gången uppstod angina - anfall som varar upp till en månad. Sjukdomen kan, gå själv, om provocerad av en enda orsak.

När patientens smärtangrepp fortsätter vidare talar vi om en andra form - stabil angina pectoris. Här får anfall stereotyp flöde, speciellt som en reaktion på samma typ av belastning. Progressiv angina kan leda till akut hjärtinfarkt, till och med plötslig hjärtstillestånd.

Det finns också en klassificering av sjukdomen enligt kursens intensitet. Det finns fyra funktionella klasser (FC I, II, III, IV).

 • FC I - angina manifesteras endast i stunder av stark fysisk ansträngning. Normal daglig belastning lämnar patientens tillstånd stabilt.
 • I andra klassen finns det smärtsamma förnimmelser när trappan är längre än andra våningen, under gång går en halv kilometer. Ibland med känslomässig spänning eller dåligt väder, ibland på morgonen när patienten vaknar.
 • Den tredje funktionella klassen: smärta oftare - de orsakas av den vanliga rörelsen till fots de första hundra eller tvåhundra meter, uppstigningen av 10 steg. Patienten är ofrivilligt tvungen att begränsa fysisk aktivitet.
 • Med FC IV hjärtproblem oroa sig för den minsta fysiska aktiviteten, de orsakas även genom enkel promenader på ett jämnt plan.

Orsaker till förekomsten

Stenokardi spänning är alltid associerad med fysisk ansträngning, även om det är litet. Men förutsättningarna för sjukdomsuppkomsten är vanliga för någon typ av angina pectoris, nämligen:

 • ateroskleros. Detta är den vanligaste orsaken. Plackor kan placeras enstaka, i hela grupper, som maximalt överlappar kärlens lumen.
 • Trombos. Utseendet på en okonventionell trombus, speciellt om det finns plack på kärlens väggar, orsakar den starkaste inskärningen av kärlet.
 • Patologiska spasmer i kransartärerna.
 • Arteriell hypotension. Otillräckligt tryck i blodkärlen förhindrar att blodet flyter den nödvändiga mängden till hjärtmuskeln.
 • Hypertrofi av myokardiet.
 • Takykardi, arytmi. Dessa sjukdomar stör också stabiliteten i tillförseln av den erforderliga volymen blod till hjärtmuskeln.
 • Hypertension.
 • Stenar i gallblåsan; njurkolik. Otroligt nog, orsakar dessa problem också utseendet av angina pectoris.
 • Stark psykisk stress (orsakar vasospasm).
 • Otillräckligt fysiskt tillstånd hos kroppen.
 • Fetma.
 • Rökning, alkoholism.

Hypertoni kommer att gå iväg. för 147 rubel!

Chief Cardiac Surgeon: Det federala programmet för behandling av högt blodtryck har lanserats! Ett nytt läkemedel för högt blodtryck finansieras av budgeten och specialfonderna. Så från högt tryck, droppa COPPER. Läs mer >>>

Orsaker till angina, kan vara naturliga - fysiologiska etymologi, sekundära - åldersrelaterade förändringar, antisocial vanor, psykiska problem.

symptom

Huvudsymptomen på angina pectoris är smärta. Smärtan är av varierande intensitet, det beror på orsaken till starten eller individuell smärtgräns, känslighet hos olika människor. Smärtan varierar i känslor. Symtom uppstår genom fysisk ansträngning, kallt eller blåsigt väder, på morgonen.

Hur kan smärta manifestera sig? Ofta är det en pressande, klämande smärta bakom bröstbenet. Smärta kan vara traumatisk och orsakar ett obekvämt tillstånd. Ibland brinner smärtan, som i bröstet något "oacceptabelt bakar". Vissa patienter markerar angina pectoris som en känsla av borrning - "som om en fast skruv rullar inuti."

Sensioner ligger inte alltid bakom bröstet, men oftast där, och ofta liknar smärtsamma känslor med gastrit eller sår. Det kan också finnas en känsla av ömhet i magen grop. Ofta - smärta ger till vänster arm, scapula, även den nedre delen av käken från vänster sida. Sällsynta patienter märker smärta nära midjan eller vänster ben.

Smärtan varar från en minut till en halvtimme. Smärta med nitroglycerin är välkontrollerad med generella lugnande åtgärder som ger vila till patienten. Varje fysisk aktivitet hos patienten ska stoppas omedelbart!

Associerad smärta är ofta ett annat vanligt symptom - andfåddhet. Detta symptom uppstår ibland före smärta från de första minuterna av fysisk aktivitet. Människan kan knappast andas, det finns inte tillräckligt med luft. Hos vissa patienter, tillsammans med andfåddhet, ökar svettningen - från mild svett till utseende av klibbig kall svett. Enskilda patienter noterar sådana symptom som ökad andning, pallor, ökad hjärtklappning och tryck. Ibland uppmanar du att urinera.

Det finns sällsynta fall av angina när patienten inte hade någon smärta alls, och endast obehag med dyspnö noterades.

diagnostik

En erfaren kardiolog kan diagnostisera sjukdomen - angina pectoris som redan är baserad på symptom på patientens klagomål. För ett korrekt uttalande, bekräftelse av en diagnos är undersökningar dock nödvändiga. Den vanligast tillgängliga metoden för att upptäcka sjukdomen är EKG. Denna metod är mest effektiv vid tiden för angina pectorisattack.

Stenokardi spänning diagnostiseras också i prov med belastningar. En fullständig bild tillhandahålls av daglig övervakning, under vilken belastningar utförs, till exempel går på trappan. 24 timmar en patient håller en dagbok med observationer, registrerar de använda fysiska belastningarna och monitorn registrerar förändringar i tillståndet i myokardiet. Den efterföljande analysen visar en fullständig bild av hjärtmuskillens tillstånd under en viss tid.

En annan diagnostisk metod som används för denna sjukdom är ultraljud i hjärtmuskeln.

Dessutom utförs ett kliniskt, biokemiskt blodprov. Analysindikatorer kan indirekt bekräfta sannolikheten för ateroskleros, förekomsten av plack på blodkärlens väggar.

Det finns också en dyr, sällan använd metod för "myokardisk scintigrafi". Detta förfarande är ganska effektivt, eftersom resultatet visar en tydlig presentation av graden av kranskärlssår.

En av de mest effektiva hos kardiologer är forskning - koronar angiografi. Enkelt uttryckt, detta är en röntgen. Han detaljerar nyanser av förändringarna i koronarkärlen.

Hur behandlas det?

Behandling av angina pectoris bör utse en kardiolog. Självbehandling är kategoriskt oacceptabel. Endast en medicinsk specialist väljer rätt behandlingstaktik, väljer de nödvändiga drogerna, med hänsyn till patientens tillstånd, sjukdomens etymologi och andra viktiga nyanser.

Så, för stabil angina pectoris, den oftast valda medicinen. Det finns droger som påverkar problemets olika länkar.. Det antianginös terapi, som ger nitroglycerin, dinitrat, molsidomin, verapamil, etc. Kan kombineras med läkemedel protivoateroskleroticheskim - simvastatin, pravastatin. Dessutom förskriva läkemedel: acetylsalicylsyra, blodförtunnande för att plus eller trimetazidine trimetazidine - ökar ämnesomsättningen.

En stor betoning på behandling av angina pectoris görs för att lösa samtidiga sjukdomar. Annars kommer relapses att negera den aktuella behandlingen. Parallellt rekommenderas patienten att minimera riskfaktorerna - viktminskning, avvisning av dåliga vanor, aktivering av en livsstil.

När den terapeutiska behandlingen inte ger patienten det förväntade resultatet finns det ett hot om snabb hjärtstillestånd, det är möjligt att utföra endovaskulärt eller kirurgiskt ingripande. Det kan vara plast i koronararterierna genom punktering av en stor artär på armen, benet, kan vara aortokoronär bypass.

Folkmekanismer

De används endast som sjukdomar som åtföljer huvudbehandlingen! Används för att stärka, upprätthålla blodkärl, kroppens allmänna tillstånd.

Du kan ta buljonger, tinkturer av örter som har en vasodilaterande spasmolytisk effekt. Detta, till exempel, mint, motherwort, parsnip, melissa, många andra. Örter kan skördas av dig själv, du kan köpa färdiga apotekskostnader. En av de vanligaste effektiva för behandling av hjärtsjukdom är hagtorn. Brewed frukter, blommor och, den senare, har den mest kraftfulla effekten.

Attacker av angina pectoris hjälper till att lindra andningen genom Buteyko-metoden. Uniform djupandning med milda förseningar rätar andningsmuskulaturen, blodkärlen vidgas, vilket ökar syre pass till hjärtmuskeln.

Attacker. Första hjälpen

En person bör omedelbart sluta fysisk aktivitet, han behöver tillhandahålla viloläge, tillgång till frisk luft (om attacken började inomhus - öppna fönstret). Urgent ge en tablett nitroglycerin. Tabletten av nitroglycerin sätts under tungan, löser sig till slutet. Om torrhet observeras, ska munhålan fuktas med vatten innan nitroglycerin tas.

När attacken avlägsnas kan du fortsätta den vanliga åtgärden. Nästa - kontakta alltid en läkare. Du kan inte vänta på nästa anfall, återigen stoppa dem med nitroglycerin.

På en halvtimme är problemet inte löst, attacken fortsätter, personen fortsätter att känna smärta? Det är nödvändigt att ringa en ambulans.

Det är viktigt att veta! Angina pectoris avlägsnas bara nitrater (nitroglycerin). Validol är osannolikt att hjälpa, tvärtom kan det göra mycket skada. En person som lider av angina pectoris bör alltid ta nitroglycerin (tabletter eller spray) med dem!

Konsekvenser och förebyggande

Dödligheten från ISHB, nämligen angina pectoris, är mycket hög över hela världen. Ofta slutar sjukdomen med patienten som får en grad av funktionsnedsättning. Därför är det viktigt att på ett adekvat sätt bedöma risken för angina pectoris.

Bland de allvarliga konsekvenserna av sjukdomen observeras oftast:

 • Ökning av antalet anfall med den minsta fysiska aktiviteten eller till och med i vila
 • Akut hjärtinfarkt
 • arytmi
 • Hjärtsvikt
 • Utveckling av kroniskt hjärtsvikt

Men tidig upptäckt av sjukdomen, kompetent terapi, minsta samtidiga sjukdomar, efterlevnad av förebyggande åtgärder - ge en prognos för angina pectoris, mest optimistisk.

Förebyggande handlar vanligen om att upprätthålla en hälsosam livsstil, upprätthålla en bra kroppsform, tillämpa en diet, ta mediciner (om en läkare har utsetts), regelbunden övervakning av en kardiolog. Om läkemedel ordineras för långvarig användning, glöm inte att ta dem. Bär alltid nitroglycerin.

Vad föreslår kosten om patienten lider av angina pectoris?

 • Minskat konsumtion av feta livsmedel upp till 30%. Ersättning av animaliska fetter för vegetabiliskt och marint ursprung (omega 3).
 • Regelbunden konsumtion av grönsaker och frukter.
 • Gröt från olika spannmål, spannmål.
 • Det finns fetma - en minskning av kaloriintaget.
 • Minimal användning av salt.
 • Avslag på stark alkohol.

En balanserad diet är till nytta för alla, och detta hälsoproblem gör detta till en vital nödvändighet.

Hälsosam livsstil

Om angina hände måste du först ge upp alla dåliga vanor. Då måste du gradvis öka din fysiska aktivitet.

Optimal: Besök en grupp terapeutisk och profylaktisk kroppsutbildning där klasserna övervakas av en specialist. Om detta inte är möjligt gör vi det själv. Du kan börja med att gå, gradvis öka rörelsens hastighet. Användbar - simning, cykling, smidig dans, skidvandring.

Kraftigt ladda kroppen kan inte. Klasser bör börja med 20 minuter om dagen, gradvis öka till 40 minuter. Var noga med att övervaka förändringen i hjärtfrekvensen. Rytmfrekvensen bör inte överskrida en belastning på 60-70% av normen.

Stenokardi spänning - hur vanligt, en allvarlig sjukdom, så mottaglig för korrigering. Det är bara nödvändigt att behandla sjukdomen i tid, plus en persons önskan att klara av sjukdomen.

Drogbehandling för angina pectoris: vad, när och hur mycket?

Angina pectoris (eller angina pectoris) som ett symptomatiskt komplex i ischemisk hjärtsjukdom (IHD) kan helt elimineras endast genom kirurgisk behandling. Det involverar återställandet av den normala bredden av lumen hos de drabbade kransartärerna för fri blodcirkulation av blod utmed dem. Utan operation kan prognosen också vara positiv, men för det här är det troligt att du måste ta piller för angina under resten av ditt liv. Det finns en viss lista över droger som vanligtvis föreskrivs för att eliminera ischemiska syndrom. Var och en av dem har sina egna egenskaper.

Preparat för behandling av angina pectoris

Drogterapi syftar till att arrestera symtom under en attack, förhindra nya återfall, förhindra farliga konsekvenser. Valet av medel, regimerna för att ta och doseras utförs med hänsyn till organismens individuella egenskaper (ålder, kön, samtidiga sjukdomar, ärftliga anomalier) och svårighetsgraden av det patologiska tillståndet (funktionsklass). Behandling av angina pectoris kan ske hemma eller på sjukhus.

Alla grundläggande droger för att bekämpa stenokardieattacker kan delas upp i flera typer:

 1. Antianginal (beta-blockerare, kalciumantagonister, nitrater).

Minska behovet av myokardium i syre, och förbättra även leveransen av hjärtmuskeln med detta viktiga element.

 1. Antiplatelet (disaggregeringsmedel).

Ge inte upphov till trombi, förhindra produktion av tromboxan.

Läkemedel har en skyddande effekt mot kardiomyocyter. Provoke produktionen av extra energi för att minska med minst syre.

Medel av antianginal orientering

Nitrater. Används för att behandla akuta symptom (svår andnöd, kraftig bröstsmärta), förhindra nya attacker. Den nödvändiga effekten uppnås genom att utvidga blodkanalens lumen, vilket underlättar åtkomsten av syre till hjärtvävnaderna. Långtidsanvändning bidrar till kroppens omvårdnad, så det är lämpligt att använda drogen vid tidpunkten för den utvecklade attacken, liksom före den kommande fysiska eller emotionella belastningen.

 • "Nitroglycerin" - den första assistenten under en attack. Navnet på drogen är på allas läppar. Det finns i olika former: en spray, en tablett, en kapsel, en salva, till och med en film och ett bandhjälpmedel. Modern farmakologi erbjuder många analoger till det kända vasodilatormedlet: Deponit, Nitradisk, Gilustenon, Nitrocore, Nitrogin.
 • Den vanligaste tablettformen. För att snabbt stoppa symptomen på angina pectoris placeras den under tungan. En bra effekt känns efter 2-3 minuter, varar upp till 30 minuter.

  Kapsel kännetecknas av en längre åtgärd, den måste användas i förväg för att förhindra en attack före lasten. Den rekommenderade dagliga dosen är 1-2 st. på en tom mage.

  Salvan fördelas på doseringspapperet i rätt volym och pressas mot det hudområde där det inte finns några hår.

  Sprayen sprutas in i munnen, visar ett ögonblickligt resultat, men dess effekt är inte förlängd.

  Preparatet i form av filmer och plattor är avsett att fixeras från insidan av kinderna eller på tandköttet. Varaktigheten av åtgärden är upp till 4 timmar.

  • Isosorbiddinitrat används i tabletter, kapslar, aerosoler. Känd och under andra namn: Izoket, Nitrosorbid, Kardiket, Izolong. Vanlig dosering: 40-60 mg per dag för 2-3 doser. Det maximala tillåtna dagliga beloppet är 120 mg. Det är omöjligt att behandla angina med detta läkemedel i mer än 6 veckor, så att den beroendeframkallande effekten inte syns.
  • "Isosorbidmononitrat" ​​erbjuds köparen på apotek i tablett- och kapslingsversioner. Namn på analoger med liknande aktiv substans: "Monochinkwe", "Izomonit", "Pentacard". Minsta dos per dag är upp till 2 tabletter i två delade doser eller en kapsel. Om den terapeutiska effekten är otillräcklig kan denna mängd ökas enligt doktors recept.

  Kalciumantagonister. Syftet med drogerna i denna grupp är att blockera flödet av kalciumjoner i cellerna i myokardiet. Som en konsekvens minskar hastigheten av sammandragning av hjärtat, rytmen stabiliserar, blodtryck minskar, spasmodiska kärl slappnar av. Blodet kan cirkulera fritt, vilket ökar näring av näring till muskelvävnaderna. Orgeln arbetar i en mindre intensiv regim, så det behöver inte mycket syre.

  Namn på läkemedel för behandling av angina pectoris från gruppen av kalciumhämmare:

  Den uppskattade dagliga mängden varierar mellan 5-10 mg ("Amlodipin") till 240-480 mg ("Verapamil retard"). Distribuera det för 1-2 mottagning. "Nifedipin" får användas tillsammans med beta-blockerare.

  "Diltiazem" är ordinerat som ett effektivt hjälpmedel i angina av Prinzmetal. "Verapamil" är lämplig för behandling av stabil angina pectoris. "Amlodipin" hjälper till med vasospastisk angina.

  Betablockerare. Läkemedel är utformade för att minska högt blodtryck i artärerna och normalisera kontraktil aktivitet i hjärtmuskeln. Som ett resultat behövs syre i myokardiet i mindre kvantiteter. Fördelarna med sådana läkemedel vid behandling av angina pectoris: har inte egenskapen för ackumulering, ger inte effekten av uppkomst. Men sålunda orsakar de många biverkningar, därför utses inte eller nomineras de på lång sikt och i större eller stora doser. Betablockerare, som kalciumantagonister eller ACE-hämmare ("Enalapril"), används också för att stoppa attacker av högt blodtryck. Här är en vägledande lista över vanliga droger:

  Beroende på aktiv substans varierar dagliga doser och administreringsfrekvensen. Till exempel tas medicinen "Bisoprolol" från angina pectoris en gång om dagen för 5-20 mg, "Talinolol" - 100-200 mg en gång, "Pindolol" - 5-10 mg 3-4 gånger, "Atenolol" - 50-100 mg i en eller två doser.

  Antiaggreganter mot bildandet av trombi

  • Den mest populära representanten för denna läkemedelslinje är Aspirin. Dess farmakologiska varianter av den nya generationen "Aspirin Cardio", "Cardiomagnum", "TromboAss" skadar mindre magslemhinnan. Doseringen sträcker sig från 75 till 150 mg, denna mängd ska vara full i taget.

  Om patienten inte tolererar Aspirin dåligt kan han erbjudas Clopidogrel, ett starkare läkemedel och dyrare. Det indikeras även i svåra former av angina pectoris.

  Läkare rekommenderar alla som har haft fall av akuta eller kroniska kardiovaskulära patologier i familjen, tar "Aspirin" eller annan antiplatelet kurs som profylax, minst en gång om året. Innan detta genomgår patienten i regel en fullständig årlig undersökning av alla organ och system. Detta kommer att avslöja patologi i de tidiga stadierna, och redan befintlig sjukdom kan spåras i dynamik.

  cytoprotectors

  De gör myokardiet mer resistent mot skador, förbättrar metabolismen inom områdena utveckling av ischemi. Till cytoprotektorer inkluderar tabletter från hjärtats stenokardi med namnen: Riboxin, Trimetazidin, Preductal, Mildronat, Remecor, Trimektal.

  • som en analog, om patienten inte tolererar de vanliga drogerna med antianginal verkan;
  • med kombinerad terapi;
  • om det finns en historia av diabetes mellitus
  • patienter med kroniskt hjärtsvikt.

  Den genomsnittliga vuxna dosen är 20 mg eller 35 mg (långvarigt läkemedel)

  "Mildronate" ("Meldonius") kan:

 • öka arbetsförmågan,
 • för att främja förstärkning av cellulär immunitet,
 • lindra mental och fysisk stress.
 • Det visas i kombination med andra läkemedel för ischemisk hjärtsjukdom. Det rekommenderas ofta professionella idrottare som ett sätt att öka toleransen mot stress, mata myokardiet och andra muskler, vilket hjälper till att bli av med trötthet.

  Dosering dagligen 500-1000 mg, den är indelad i två doser eller kan vara full i taget.