Huvud / Åderbråck

Stenos av mitralventilen: orsaker, diagnos, behandling

Från den här artikeln kommer du att lära dig: Vad är mitralstenos, de viktigaste orsakerna till förekomsten. Hur utvecklar patologin, dess karakteristiska symptom. Metoder för diagnos och behandling, prognos för återhämtning.

Minskningen av öppningen mellan vänstra atriumet och ventrikeln, som hindrar blodkroppen i hjärtat, kallas stenos av mitralventilen.

Vid normal drift, kommer in i blodet i hjärtat utan hinder från förmaken till ventriklarna när ventriklarna koppla av efter en hjärtminutvolym och minska infarkt (under diastole). I patologin av olika orsaker (smittsamma endokardit, aterosklerotisk plack) kvar atrioventrikulär öppningen reduceras i storlek, görs smalare (ärrbildning eller vävnadsventil förkalkning, fusions flaps), vilket skapar ett hinder för normalt blodflöde:

 • i vänster ventrikel levereras inte blod i tillräcklig kvantitet, volymen av hjärtutgången sjunker;
 • i vänstra atriumet på grund av tryck ökar motståndet i hjärtkammarens väggar, de tjocknar (hypertrofi);
 • utvecklar lunghypertension (en ökning av blodtrycket i lungkärlen);
 • höger kammare ökar gradvis i volymen (dilatation), dess kontraktile funktion bryts.

Resultatet är en allvarlig störning av hjärtmuskeln och cirkulationen.

Denna utföringsform stenos (förträngning av vänster atrioventrikulär öppning) avser laster till förvärvad patologi farlig utveckling av allvarliga komplikationer - malign arytmi (atrial dess form) från dödlig tromboembolism, blödning (rupturerat aneurysm av lungblodkärlen), lungödem.

Slutligen är det omöjligt att bota stenosen, kirurgiska metoder misslyckas att signifikant förbättra prognosen och förlänga tiden liv genom två (med unexpressed försämrad blodtillförsel, dyspné efter träning) och 3 stadier av sjukdomen (med allvarliga blodrubbningar, dyspné vid vila).

Före och efter operationen behandlas patologi av en kardiolog, opererar på hjärtkirurgens inskränkning.

Fem stadier av patologi

Alla cirkulationsstörningar (hemodynamik) med stenos i mitralventilen har ett direkt beroende av storleken på den atrioventrikulära öppningen. Dess område i det normala hjärtat är 4-6 kvadratmeter. cm, med patologi minskar det gradvis:

 1. Minor förminskning (ett område på minst 3 kvm), hemodynamiska störningar inte uttrycks, kan variera i årtionden, motsvarar stadium 1 av sjukdomen.
 2. Måttlig mitral stenos (2,9 till 2,3), symptom svaga och stagnation av blodtillförselstörningar (liten dyspné, utvecklas som ett resultat av fysisk aktivitet, vilken sträcker sig i vila) motsvarar steg 2.
 3. Den uttalade förminskningen (från 2,2 till 1,7 kvm), uppenbara symtom på dysfunktion, uppstår dyspné från någon aktivitet (när man utför dagliga uppgifter, går), passerar inte i vila, motsvarar de 3-4 stadierna av stenos.
 4. Det kritiska scenen, när stenosen når en storlek på 1,0 kvadrat. cm, motsvarar det dystrofa skedet 5 av sjukdomen. Bristsymptom når katastrofala proportioner, cirkulationsrubbningar orsakar oåterkalleliga förändringar i organ och vävnader utveckla maligna arytmier (förmaks form) är svårt att flytta patienten, förlorar han förmågan att arbeta.

I det skede av kritisk avsmalning av atrioventrikulär öppning för att återställa blodflödet och förbättra patientens prognos är omöjligt även kirurgiska metoder är komplicerade störningar snabbt, blir resultatet dödlig.

De främsta orsakerna till stenos av mitralventilen

De vanligaste orsakerna till sammanväxningar och ärr (sammanväxningar) ventilbladen - vävnadsskada resulterande från infektion, metaboliska störningar (hyperlipidemi, kolesterolplackbildning) och trauma av hjärtat:

 • Reumatism, reumatoid artrit och infektiv endokardit (80%);
 • ateroskleros;
 • förkalkning (vävnadshärdning som ett resultat av deponering i kalciumceller);
 • syfilis;
 • Myxom (godartad neoplasma i hjärtat);
 • Medfödd hjärtsjukdom med atrioventrikulär septaldefekt (Lutembash syndrom);
 • aortainsufficiens (brister i aortaklaven som leder till störningar av intrakardiellt blodflöde);
 • intrakardiell trombi;
 • hjärnans och bröstets trauma;
 • joniserande strålning;
 • berusning med läkemedel (beredningar baserade på växtekstrakter av malurt).

Ibland är orsaken till återupptagande av mitralventilen kirurgi (30%) för att eliminera stenos (kommissurotomi, ventilproteser).

symptom

I de tidiga skeden av sjukdomen är sjukdomen helt asymptomatisk, utan att påverka förmågan att arbeta och patientens livskvalitet, denna period kan variera i årtionden (från 10 till 20 år).

Allvarlig stenos av mitralventilen blir i etapper när området av den atrioventrikulära öppningen smalnar till 2 kvadratkilometer. se Patologi kännetecknas av tydliga tecken på överträdelser (hosta med hemoptys, astmasattacker, lungödem, arytmi av typen ciliary). Allvarlig andnöd stör patienten inte bara efter hushållsspänning, men i full vila går patologin snabbt, vilket leder till fullständig funktionshinder.

Stenos av mitralventilen eller mitralstenos: i tid för att upptäcka och bota för gott

Ett av de viktigaste förutsättningarna för att människans hjärta fungerar är blodflödet genom hjärtkamrarna och kärlen i en riktning. Detta beror på hjärtans själva anatomiska struktur och närvaron av ventiler i den, som fungerar som "dörrar" som endast öppnar en enda väg.

Om en hjärtklaff upphör att uppfylla sin funktion som en "regulator" för blodflödet, uppträder en hjärtfel som kallas "ventilstenos". Bland sådana laster är den vanligaste stenos av mitralventilen.

Beskrivning av sjukdomen

Mitral stenos är ofta diagnostiserad förvärvad defekt i mitral hjärtventilen:

 • sjukdomen detekteras hos ca 90% av alla patienter med förvärvad hjärtsjukdom;
 • 1 person från 50-80 tusen lider av denna sjukdom;
 • i 40% av fallen är det en isolerad patologi, i andra - den kombineras med andra anatomiska defekter i hjärtets struktur;
 • risken för klinisk manifestation av sjukdomen ökar med ålder: den mest "farliga" åldern är 40-60 år;
 • kvinnor är predisponerade för denna sjukdom mer än män: bland patienter med denna defekt är 75% av de svagare könen.

Patologins mekanism är följande:

 • Mitralventilen är belägen vid gränsen till atrium och ventrikel i hjärtat till vänster. Hans roll är att passera blodet från vänster atrium till vänster ventrikel. Normalt är denna ventil en öppning på 4-6 cm 2 med två blad i bindväv.

När blodet fyller vänstra atriumet - ventilerna på ventilen under tryck öppnas i riktning mot ventrikeln och släpper in en del blod och stramar sedan tätt.

 • Av flera orsaker kan ventilens bindvävsventiler utsättas för organisk skada, vilket resulterar i börjar cicatricial degeneration av deras vävnad.
 • Ärr, vidhäftningar och vidhäftningar leder till en gradvis minskning av ventilöppningen - minst 2-3 gånger. Detta patologiska tillstånd kallas stenos.
 • Smalhål förhindrar normalt blodflöde, eftersom delen av dess enstegsutkastning från atriumet in i ventrikeln minskar. På grund av detta, inte allt blod pumpas från förmaket till kammaren - skapar en situation där det vänstra förmaket blir full och det börjar stagnation.
 • Som ett resultat av konstant överflöde med blod börjar vänster atrium att expandera och öka i storlek - så det "anpassar" till situationen. Efter detta har den högra kammaren - den tidigare länken av blodcirkulationen - även hypertrofier.
 • Gradvis utblåsar kompensationsmekanismen för hypertrofi hos vänster atrium och höger kammare sig själv - utvecklar hjärtsvikt och ihållande cirkulationsstörningar, inklusive lunghypertension.
 • Den här videon berättar om hemodynamik med mitralstenos:

  Orsaker och riskfaktorer

  Orsaken till sjukdomen är i de flesta fall:

  • Reumatiska sjukdomar (reumatisk feber, systemisk lupus erythematosus, sklerodermi) - 80-90% av fallen;
  • Ateroskleros - 6%;
  • infektionssjukdomar (angina, syfilis och andra venerala sjukdomar, sepsis, fettsjukdomar) - 6%;
  • skador på hjärtmuskeln;
  • förkalkning av en icke-reumatisk ventil;
  • hjärntumörer.

  Klassificering av arter och stadier av strömmen

  Sjukdomen är klassificerad av 2 skäl. När mitten av mitralöppningen minskar 5 sekventiellt försämrade sjukdomsgrader isoleras:

  Mitral stenos

  Stenos av mitralventilen är en ganska specifik sjukdom som kännetecknas av ett stort tidsintervall mellan störningsbildningen och manifestationen av symtom. Sjukdomsgrunden läggs i ung ålder, även upp till 20 år, och manifestationer observeras på 40-50 år.

  Hjärtaktivitet

  Hjärtat - det muskelorgan som ligger i bröstkaviteten har en form som approximerar till konen. Dess vikt är 1/200 av kroppsvikt, i genomsnitt - 300 g. Orgeln är uppdelad med en längsgående partition i vänster och höger del. Varje del består av atrium och ventrikel, mellan vilka det finns ventiler. Vid ventilen mellan ventrikel och atrium i höger hälft är tre blad, vänstra halv två. Den senare kallas en musslor eller mitralventil.

  Ventilernas uppgift är att förhindra omvänd flöde av blod.

  I människokroppen fungerar hjärtat som en slags pump. Det skapar en konstant tryckskillnad i venösa och arteriella kärl, vilket säkerställer blodcirkulationen.

  Hjärtcykeln består av tre faser:

  • den allmänna pausen - tar i genomsnitt 0,4 sekunder. Blod från venen på grund av skillnaden i tryck går in i atriumet och flyttar sedan till ventrikeln;
  • syra av auriklarna - varar 0,1 s, blockeras munnen av de stora venerna genom myokardens muskler, förhindrar utflödet, fortsätter blodet att gå in i ventriklarna;
  • Ventrikulär systole - 0,3 s ökar trycket i ventriklerna på grund av fyllning med blod och ventilerna överlappar varandra. Så snart trycket i ventriklerna når det önskade värdet öppnar semilunarventilerna ventrikelkontrakten och blodet flyttas till aortan.

  Blod i den högra halvan av hjärtat matas genom venerna, den högra hjärtkammaren förflyttar blodet till lungartären, sedan till lungorna. I vänstra delen av blodet levereras genom lungvenen, matas in i aortan och rör sig längs en stor cirkel av blodcirkulation. Mitralventilen som ligger på vänster sida av hjärtat garanterar normal cirkulation av syrerikt blod.

  Beskrivning av sjukdomen

  Mitralstenos - förvärvad hjärtsjukdom, bildas långsamt och skiljer sig från ganska vaga, oexpressade symtom. I 50% av fallen verkar stenos av mitralventilen som en självständig sjukdom. Resten åtföljs av nederlag för andra ventiler eller bristfällighet.

  När sjukdomen förtorkar och deformerar ventilerna i mitralventilen: muskelvävnad ersätts delvis av ett bindemedel. Som ett resultat minskar mitralöppningen.

  Normalt når ytan av atriär-ventrikulär bländare 4-6 kvadratcentimeter, se om sjukdomsstorleken kan minskas till 1,5 kvadratmeter. se hemodynamik med mitralstenos är signifikant försämrad.

  Hindens förträngning tillåter inte helt att flytta blod från atriumet till ventrikeln, följaktligen är lungartärmens fullhet otillräcklig och lungvenen är överdriven vilket medför expansion av den senare. För att kompensera fenomenet utvecklas hypertrofi i vänstra atriumet - en förtjockning av väggarna. Således uppnås det tryck som krävs för att pumpa blod genom en smalare öppning. Arbetstrycket i vänster atrium stiger från 5 till 20-25 mm Hg. Art. Symtom vid detta skede är bara tillfälliga attacker av svaghet och dyspné.

  Ökningen i muskelmassan i myokardiet kompenserar för defekten, men det stör arbetet i den lilla cirkulationen av blodcirkulationen. Om mitralöppningen inte minskar mindre än 50% av originalet, kan detta tillstånd bli stabilt och har praktiskt taget ingen effekt på patientens tillstånd.

  Men med vidare utveckling ändras bilden. På grund av för högt tryck i vänstra atriumet ökar trycket i höger liksom i lungartärerna och lungorna. Symtom är karakteristiskt systoliskt brus och med utseende av turbulent blodflöde och diastoliskt.

  De farligaste komplikationerna av mitralstenos innefattar hotet att utveckla lungödem.

  Stages av sjukdomen

  Mitral stenos, utvecklas, går igenom 5 steg. Deras klassificering är baserad på graden av inskränkning av atriella gastriska foramen.

  1. Hålets storlek hålls inom 4 kvadratmeter. se I detta skede observeras inga externa symptom.
  2. Lumen reduceras till 2 kvadratmeter. cm, det finns en liten andfådd efter vanlig fysisk ansträngning. Smärtsyndrom är frånvarande.
  3. Hålets dimensioner reduceras till 1,5 kvadratmeter. Andningsfel blir permanent. Vid detta tillfälle uppträder ett av de mest karakteristiska symtomen på sjukdomen: vid fullständig vila ökar andfådd i det horisontella läget, men minskar inte.
  4. I det fjärde stadiet är kompensationsmekanismen som säkerställer ett stabilt tillstånd helt förstört. Alla tecken på svår lunghypertension manifesteras: ihållande svår andnöd, allvarlig våt hosta. Hjärtat är mycket förstorat i storlek, störningar i arbetet är märkbara. Det finns brist på blodcirkulation, stagnation av blod i en stor cirkel
  5. Termisk fas: lumen är nästan helt blockerad, i avsaknad av brådskande kirurgisk ingrepp dör patienten från extrem blödning.

  symtomatologi

  Kompensationsmekanismer involverade i hjärtsjukdomar komplicerar både diagnos och behandling, och frånvaron av smärtssyndrom i de två första stegen blir den vanliga orsaken till att sjukdomen ignoreras.

  Följande symptom kan tjäna som ett allvarligt skäl för att söka medicinsk hjälp:

  • yrsel, en skarp kortsiktig förlust av styrka, pre-stupor stater som uppträder på vila, men inte fysisk aktivitet;
  • progressiv trötthet, snabb trötthet, kränkning av termoregulering: på ena sidan är patienten ständigt kylig, händer och fötter är kalla, men värmen lider också dåligt;
  • det finns en cyanotisk färg på näsan, läpparna, fingertopparna - cyanos, det finns en crimson begränsad rodnad - dockans blush;
  • störningar i hjärtats arbete, när man lyssnar på observerade karaktäristiska systoliska ljud, presystolisk tremor, ventilens öppningstangent;
  • Utseendet av dyspné med fysisk ansträngning, och i senare skeden - i vila. Identifiera sjukdomen endast på grundval av detta är inte möjligt, men ökningen av dyspné i det horisontella läget är mycket vägledande;
  • mitralstenos åtföljs ofta av ihållande bronkit och olika former av lunginflammation;
  • våt hosta med svettning;
  • tråkig obehaglig smärta, som är lokaliserad på baksidan mellan axelbladen på vänster sida av kroppen.

  Den farligaste egenskapen hos hjärtsjukdomar är inkompatibiliteten hos symtom med svårighetsgraden av lesionen. Sjukdomen utvecklas så långsamt att de flesta av dem som lider av det märker inte hur man kan minska fysisk aktivitet.

  Mycket ofta är mitral stenos diagnostiserad i senare skeden, när det finns märkbara abnormiteter i hjärtets arbete eller i början av speciella förhållanden - graviditet. Den huvudsakliga metoden för behandling är kirurgi.

  Orsaker till hjärtsjukdomar

  Enligt kardiologer ger 80% av sjukdomsfallet reumatism. Reumatoida lesioner bildas före 20 års ålder och under lång tid manifesteras de inte om det inte finns några autoimmuna antikroppar som faller in i blodet från lederna.

  Sjukdomsuppkomsten går ofta obemärkt och tas för en vanlig förkylning. Symtom på reumatisk feber skiljer sig inte från akut respiratorisk sjukdom: kortvarig feber, värk i benen, yrsel och svaghet. Febern varar inte längre än 5-7 dagar och i de flesta fall stoppas av kroppen på egen hand.

  • Infektionssjukdomar som överförs av ixoidmider orsakar skador på brosk och bindväv. Som ett resultat kommer autoantikroppar som provocerar mitralstenos in i blodomloppet.
  • Enligt de senaste studierna har benägenheten till hjärtsjukdomar också ärftliga rötter: genen överförs på moderlinjen. Emellertid är denna faktor predisponering, och orsaken till sjukdomen är inte

  diagnostik

  Diagnosinställningen innehåller flera olika studier.

  Patientundersökning

  Ett karakteristiskt externt tecken är den lila-cyanotiska färgen på näsan, läpparna, kanske till och med öron och händer. Vid beskrivningen av symtomen finns klagomål om svaghet, dyspné, yrsel upp till de pre-ocklusiva tillstånden.

  Fysisk forskning

  • Palpation - när man undersöker den överkardiella regionen, detekteras presystolisk tremor - kattrening. Om lungernas högt blodtryck redan har nått ett uttalat stadium, kan man på hjärtans högra sida känna hjärtrytm.
  • Auscultation - en metod för diagnos, bestående av att lyssna på hjärttoner med ett stetoskop. På olika stadier av sjukdomen avslöjar olika tecken: I första etappen åtföljs en ton av ett klappljud, ljudet i ventilöppningen hörs (detta symptom försvinner om förkalkning observeras). I senare skeden framträder diastoliskt brus.

  Laboratorietester

  Diagnos utförs på grundval av data från alla forskningsmetoder, eftersom deras resultat inte är specifika.

  Elektrokardiografi - registrerar den potentiella skillnaden i det elektriska hjärtfältet.

  Mitralstenos på kardiogrammet manifesterar sig på detta sätt:

  1,1. i den andra ledningen finns en bred tand P med ett skår;

  1,2. hjärtens elektriska axel är avböjd till höger;

  1,3. Myokardutveckling av höger eller höger och vänster ventrikel observeras.

  Radiografi - skuggan av vänster atrium ökar, matstrupen är förskjuten. Idag används denna diagnosmetod sällan, eftersom det är mer informativt.

  Ekkokardi - ultraljudsundersökning. Det finns flera olika studier:

  3,1. tvådimensionell ekokardi - de erhållna data gör det möjligt att bedöma ventilens grad av fluiditet för att fastställa närvaron av förkalkning och fibros för bestämning av adhesionspositionen. Diagnostisk metod anges för att välja typ av kirurgisk behandling;

  3,2. Doppler-ekkokardiografi - bestämmer området för bicuspidventilen och tillåter gradienten av tryckfallet att etableras när det passerar genom ventilen;

  3,3. Stressekokardi - utförs mot bakgrund av ett stressprov för registrering av tricuspid och transmittalt blodflöde.

  3,4. transesofageal - gör det möjligt att utvärdera ventilens tillstånd, graden av strukturella förändringar, närvaron av en trombos i vänstra hälften. Det används vid behandling med ballongvalvuloplasti, eftersom det avslöjar risken för emboliska komplikationer.

  Behandling av stenos

  Idag finns det inga droger som kan stoppa sjukdomsutvecklingen, så det enda sättet att behandla är kirurgisk ingrepp. Indikationer för honom är den andra etappen av sjukdomen.

  Kirurgiska metoder

  Ballongvalvulotomi, perkutan - behandlingen används i avsaknad av förkalkning, trombi i den vänstra halvan, deformation av subvalvulära strukturer eller mitralregurgitation. Det ordineras för patienter med ung och medelålder samt patienter vars tillstånd inte är tillåtet för mer invasiva operationer.

  Förfarandet är följande: ballongen styrs genom septum från höger till vänster atrium, bringas till öppningen och blåser upp och trycker på ventilen från varandra. Komplikationer efter operation är extremt sällsynta.

  • Komissurotomi - behandling ordineras för trombi i vänstra atriumet, en signifikant grad av förkalkning och liknande. I det här fallet separeras ventilflikarna med en expanderare, som genomförs antingen genom atriumet i ventrikeln - en sluten metod, eller manuellt - en öppen kommissurotomi.
  • Valveprotes - utförs med måttlig och svår ventilpatologi och förebyggande strukturer, signifikant lunghypertension. Detta är ett extremt mått och är oftast förskrivet i de fall då de två tidigare metoderna inte kan tillämpas.

  Graviditet är en kontraindikation för operation i mild till måttlig stadium av sjukdomen. I detta fall administreras medicinen. Om hålets område minskas till 1,5 kvadratmeter. se och det finns en ökning av hjärtsvikt, det rekommenderas abort och operation. Kirurgisk behandling utförs vid ett senare tillfälle, då avbrott är omöjligt: ​​Ballongvalvuloplasti är föreskriven.

  Farmakologiska metoder

  Drogen används för att förhindra infektiv endokardit och minska hjärtsvikt. Under förberedelserna för operationen genomgår patienten även behandling med läkemedel för att kontrollera symptomen.

  • Indirekta antikoagulanter - till exempel warfarin, ordineras till patienter med svår mitralstenos, komplikationer i form av förmaksflimmer, en trombus i vänstra atriumet. Ibland tillsätts acetylsalicylsyra om emboliska komplikationer observeras mot bakgrund av antikoagulantia.
  • Beta-adrenoblokagory - diltiazem eller verapamil, utnämns om det behövs för att dämpa rytmen i ventriklerna.

  regim

  Patienter med mitralstenos bör undvika betydande fysisk och nervös stress. Sjukgymnastik ordineras endast på råd av en läkare. En av de viktigaste kraven i regimen är tillräcklig sömn.

  Vid kompensationssteget reduceras all behandling av sjukdomen till vidhäftning till rätt behandling.

  förebyggande

  Eftersom orsakssambandet till sjukdomen är reumatofagit innefattar förebyggande en periodisk undersökning för att bestämma nivån av autoantikroppar i blodet. Speciellt om scenen av reumatisk feber har dokumenterats. Också åtgärder bör vidtas för att förhindra streptokockinfektion.

  Vid naturlig utveckling av en mitralstenos utgör överlevnadshastigheten 50%. Med operation är den femåriga överlevnadshastigheten 85-95%. Komplikationer efter operationen observeras hos 30% av patienterna i 10 år. Dessa indikatorer ger en allvarlig anledning att uppmärksamma hjärtets arbete och vid de första misstankarna att konsultera en läkare.

  Mitralstenos: orsaker, tecken, behandling

  Trots prestationerna i modern medicin är hjärtfel nu en vanlig patologi, som kräver kardiologers noga uppmärksamhet. Speciellt gäller den för mitosventilens stenos, vilket kan försämra patientens liv och orsaka utvecklingen av svåra komplikationer, upp till ett dödligt utfall.

  Mitralventilen representeras av platsen för hjärtbindets inre strukturer, som utför funktionerna för att dela blodflödet mellan vänstra atrium och ventrikel. Med andra ord, ventilen liknar en dörr vars ventilerna stänger under sammandragningen av ventrikeln och utstötningen av blod från dess hålrum och öppnas under blodflödet in i ventrikeln. Denna mekanism möjliggör alternativa avkoppling av hjärtkamrarna samtidigt som det ger ett kontinuerligt blodflöde inuti hjärtat.

  Med utvecklingen av den patologiska processen på ventilvävnaderna bryts dess funktion och blodkropp i hjärtat störs. Denna process kan representeras av två former, liksom deras kombination - ventilinsufficiens och stenos av ventilringen. I det första fallet flikarna inte stängs hermetiskt, och sålunda, inte behåller blodet i vänster kammare, och den andra - det område av ventilringen reduceras på grund av skarvflikar (norm - 4-6 cm 2). Det senare alternativet kallas mitralstenos, där den vänstra atrioventrikulära (atrioventrikulära) öppningen blir mindre.

  hjärtat är normalt och stenos av mitralventilen

  Mitralstenos uppträder huvudsakligen hos äldre åldersgrupper (55-65 år), är cirka 90% av alla fall av förvärvade defekter och utvecklas mycket oftare än aortastenos.

  Video: mitralstenos - medicinsk animering

  Orsaker till sjukdomen

  Mitralstenos är som regel en förvärvad patologi. Extremt sällsynt är inskärningen av valvularringen av en medfödd karaktär, men i sådana fall kombinerar den nästan alltid med andra allvarliga medfödda hjärtefekter som inte orsakar problem vid diagnos.

  Huvudskälet till den förvärvade förminskningen av ventilringen är reumatism. Detta är en allvarlig sjukdom som uppstår som en följd av angina, frekvent tonsillit, kronisk faryngit, liksom skarlet feber och pustulär hudinfektion. Alla dessa sjukdomar orsakas av hemolytisk streptokocker. Svårighetsgraden av reumatisk feber är att kroppen producerar antikroppar mot sina egna vävnader i hjärtat, leder, hjärna och hud (utveckla kardit, artrit, korea och erythema annu). I reumatisk cardit uppträder autoimmun inflammation på ventilflikar som ersätts av en grov ärrvävnad och svetsas samman, vilket leder till fusion av öppningen - till reumatisk stenos av mitralventilen.

  En annan vanlig orsak till defekten är bakteriell eller infektiv endokardit. Oftast orsakas det av samma streptokocker, liksom av andra mikroorganismer som går in i den systemiska cirkulationen hos personer med nedsatt immunitet, HIV-infekterade, hos patienter som använder droger intravenöst.

  Vilka symptom ska varna patienten?

  Typiskt är perioden mellan akut reumatisk feber som inträffar 2-4 veckor efter strep halsinfektion och de första kliniska manifestationerna av fläck är inte mindre än fem år.

  För de första symptomen i sjukdomsens första skede eller med en liten mitralstenos, när mitralöppningens område är mer än 3 cm 2, är:

  • Ökad trötthet,
  • En skarp allmän svaghet,
  • Cyanotic (med en blå nyans) rodna på kinderna - "mitral blush"
  • Hjärtklappning och oregelbundenhet i hjärtats arbete med psyko-emotionell eller fysisk ansträngning, liksom i vila,
  • Dyspné när man går för betydande avstånd.

  Ytterligare symptom utvecklas progression av stenos, som kan vara måttlig (område av ventilringen 2,3-2,9 cm 2), uttrycket (1,7-2,2 cm 2) och kritisk (1,0-1,6 cm 2), och är till stor del bestäms av stadiet av hjärtsvikt och sjukdomar blodcirkulationen.

  Så i första etappen noterar patienten andfåddhet, hjärtklappningar och smärtor i bröstet, orsakade endast av betydande fysisk ansträngning, till exempel, gå långa avstånd eller klättra till trappor till fots.

  I andra steget cirkulationsrubbningar beskrivna funktioner stör patienten när de mindre laster, och även indikerar venstas i kapillärerna och venerna i cirkulations cirklar - små (lung fartyg) eller stora (fartyg inre organ). Detta manifesteras attacker av andfåddhet, särskilt liggande, torrhosta, betydande svullnad i benen och fötterna, smärta i bukhålan på grund av venös uppsjö i lever och t. D.

  I tredje etappen sjukdom under normala hushållsaktiviteter (binda snören, förbereda frukost, flytta runt huset) noterar patienten förekomsten av attacker av dyspné. Dessutom ackumulering karakteristisk svullnad av extremiteter, ansikte, vätskeansamling i buken och bröstet håligheter, varvid magen ökar i volym och kompression av lungvätska förvärrar endast dyspné. Patientens hud förvärvar en blåaktig tinge-cyanos utvecklas på grund av en minskning av syrehalten i blodet.

  I den fjärde, allvarligaste eller slutliga scenen uppstår alla ovanstående klagomål i ett tillstånd av fullständig vila. Hjärtat kan inte längre fungera som att pumpa blod genom kroppen, inre organ är bristfälliga i näringsämnen och syre, och degenerering av de inre organen utvecklas. På grund av att blodet praktiskt taget inte rör sig genom kärlen, men stagnerar i lungorna och inre organen, uppstår ödem i hela kroppen - anasarca. Den naturliga slutförandet av detta stadium utan behandling är ett dödligt utfall.

  I allmänhet upptar de första stadierna av processen utan behandling från början av kliniska manifestationer ett annat tidsintervall, mestadels 10-20 år och karaktäriseras av en långsam kurs. Om blodblod stannar i båda cirklarna i cirkulationen sker det dock en snabb progression av kroniskt hjärtsvikt. I medicin beskrivs enskilda fall av förväntad livslängd med obehandlade missbildningar på cirka 40 år.

  Hur man diagnostiserar mitralstenos?

  Om patienten har märkt de ovan beskrivna symtomen ska han snarast möjligt konsultera terapeuten eller kardiologen. Läkaren kan även misstänkt diagnos under undersökning av patienten, t ex via stetoskop för att lyssna på ljud i mitral stenos vid punkten för projektion av mitralisklaffen (under den vänstra bröstvårtan) eller höra stagnerande natur rassel i lungorna.

  minskning av LV-utstötning - ett tecken på mitralinsufficiens

  För att bekräfta stenos av mitralöppningen är det dock tillförlitligt möjligt endast med hjälp av att visualisera metoder för forskning, i synnerhet med hjälp av ekkokardioskopi eller ultraljud i hjärtat. Med denna metod kan du beräkna mitralringen och graden av förtjockning (hypertrofi) hos atrierna, se förtjockade, svetsade ventiler och mäta trycket i hjärtkamrarna. En av huvudindikatorerna som utvärderats för mitralstenos är ejektionsfraktionen (EF), som visar blodvolymen utvisad i aortan och längre längs hela organismerna Normal PV är minst 55%, med mitralstenos kan minskas betydligt och når kritiska värden - 20-30% med svår stenos.

  Förutom ultraljud i hjärtat visas patienten:

  1. EKG,
  2. Prover med fysisk aktivitet - löpbandstest, veloergometri,
  3. Personer med myokardiell ischemi kan genomgå koronar angiografi för att bedöma behovet av intervention på koronarkärl,
  4. En undersökning av en reumatolog med historia av reumatisk feber,
  5. Inspektions tandläkare, ENT, gynekolog för kvinnor och män urolog för att upptäcka och eliminera fokus på kroniska infektioner (karies tänder, kroniska inflammatoriska processer i nasofarynx, etc. kan leda till utveckling tanken. Endokardit).

  Under alla omständigheter börjar den inledande undersökningen av en patient med misstanke om mitralstenos först efter det första samrådet med terapeuten eller kardiologen.

  Drogbehandling av sjukdomen

  Behandling av mitral missbildning är uppdelad i konservativ och kirurgisk. Dessa två metoder tillämpas parallellt, eftersom patientens medicinering är särskilt viktig före och efter operationen.

  Till läkemedelsbehandling är utnämningen av följande grupper av droger:

  • Betablockerare - läkemedel som minskar belastningen på hjärtat på grund av minskad hjärtfrekvens och minskad kärlmotstånd, särskilt när blodet stagnerar i blodkärlen. Ofta utsetts concor, coronale, egilok, etc.
  • ACE-inhibitorer - "skydda" kärl, hjärta, hjärna och njurar från det negativa inflytandet av ökat kärlmotstånd. Applicera perindopril, lisinopril och andra.
  • Blockers ARA II - Lägre blodtryck, vilket är viktigt för patienter med stenos, med samtidig högt blodtryck. Används oftare losartan (lorista, lopaz) och valsartan (valz).
  • Läkemedel som har antiaggregant och antikoagulerande effekter - förhindra ökad blodpropp i blodet, som används för patienter med angina pectoris, en hjärtinfarktshistoria samt med förmaksflimmer. Tilldela aspirinkardio, acetamidol, tromboass, warfarin, klopidogrel, xarelto och många andra.
  • diuretika - En av de viktigaste grupperna i närvaro av kroniskt hjärtsvikt, eftersom de förhindrar vätskeretention i artärerna och venerna och minskar efterbelastningen i hjärtat. Rättfärdigade användningen av indapamid, veroshpirona, divera, etc.
  • Hjärtglykosider - visas med en minskning av kontraktfunktionen hos vänster ventrikel, såväl som hos personer med konstant förmaksfibrillering. Generellt administreras digoxin.

  I varje fall används en individuell behandlingsplan bestämd av kardiologen beroende på felets manifestationer och data för ekkokardioskopi.

  Kirurgisk behandling av mitralstenos

  Beroende på graden av stenos och stadium av CHF kan operationen anges eller kontraindiceras.

  Med mindre stenos är kirurgi inte avgörande, och konservativ hantering av patienten är tillåten. Med ett ventilöppningsområde på mindre än 3 kvadratmeter. se (måttlig, svår och kritisk stenos), är det att föredra att utföra en operation på mitralventilen.

  Samtidigt operationen är kontraindicerat hos patienter med terminal hjärtsvikt, som i hjärtat och i de inre organen kom irreversibla processer, för att korrigera det återställda blodflöde inte längre, men dödsfall under öppen kirurgi för att helt nedsliten hjärtat är ganska troligt.

  Så med stenos av mitralöppningen kan följande operationer utföras:

  Ballong Valvuloplasty

  Metoden för ballong mitral valvuloplasti används i följande fall:

  1. Varje grad av inskränkning av ventilringen i frånvaro av förkalkning av ventilerna och utan trombi i vänster förmakshålighet, såväl som asymptomatisk kritisk stenos,
  2. Stenos med samtidig förmaksflimmer,
  3. Frånvaron av mitral regurgitation enligt ultraljud,
  4. Frånvaron av kombinerade och kombinerade svåra hjärtefekter (patologi hos flera ventiler samtidigt),
  5. Frånvaro av samtidig ischemisk hjärtsjukdom som kräver aortokoronär bypassoperation.

  Tekniskt, är denna operation utförs som - efter administrationen av sedativa intravenöst åtkomst lårartären genom vilken styrorganet (mantel) av venen nära katetern med en liten ballong i slutet. Ballongen efter att ha nått nivån av stenos sväller, förstör vidhäftningarna och sömmarna mellan ventilklaffarna, varefter den avlägsnas. Operationen tar inte mer än två timmar och är praktiskt taget smärtfri.

  variant av öppen kirurgi på ventilen med avlägsnande av platsen för reumatisk fibros

  Öppna commissurotomy

  Metoden för öppen commissurotomi är angiven i fallet med ovanstående villkor, med undantag av möjligheten till ballongvalvuloplasti. Huvudindikationen är mitralstenos av 2-4 grader. Operationen utförs under generell anestesi på det öppna hjärtat och utförs genom att skära den smala ventilen med en skalpell.

  Valveprotes

  Funktionen för utbyte (protes) av ventilen indikeras i de fall då det finns en grov lesion av ventilerna, som inte är föremål för normal kirurgisk ingrepp. Mekaniska och biologiska transplantationer (från grishjärta) används.

  Verksamheten utförs i de flesta fall på en kvot, som kan erhållas inom några veckor efter det att de nödvändiga dokumenten lämnats in. Vid självbetalning kan patientens kostnad variera mellan 100-300 tusen rubel, om det är en protetisk mitralventil. Tekniskt sett finns en sådan behandling tillgänglig i nästan alla större städer i Ryssland.

  Livsstil med mitralstenos

  En livsstil med en mindre asymptomatisk mitralstenos behöver ingen korrigering, förutom sådana saker som:

  • Överensstämmelse med kost,
  • Regelbundet besök hos en läkare,
  • Uteslutning av extrem fysisk ansträngning,
  • Permanent intag av föreskrivna läkemedel.

  Svårare stenos före operation kan ge en hel del besvär för patienten, som är nödvändigt för att skydda hjärtat och förhindra varje betydande belastning, vilket obehag. Därför hjälper kirurgisk behandling för att förbättra livskvaliteten, men kräver en mer ansvarsfull inställning till livsstil efter operationen, i synnerhet mer strikt överensstämmelse med medicinska rekommendationer, samt täta läkarbesök för att ekokardiografi (vid första månad, därefter var sjätte månad i framtiden igen per år).

  Är komplikationer möjliga?

  Före operationen, vid allvarlig stenos och i närvaro av hjärtsvikt är risken för allvarliga rytmförstörningar och tromboemboliska komplikationer ganska höga.

  Efter operationen, är risken minimeras, men i sällsynta fall kan orsaka sådana ogynnsamma förhållanden, såsom postoperativ sårinfektion, blödning från såren i fallet med öppen kirurgi återkommande stenos (restenos). Förebyggande är kvaliteten på ingreppet, liksom tidig administrering av antibiotika och andra nödvändiga droger.

  utsikterna

  Prognosen bestäms av graden av stenos och scenen för kroniskt hjärtsvikt. Med en 2-4 graders stenos i kombination med 3-4 etappen av CHF är prognosen ogynnsam. Kirurgisk ingrepp gör det möjligt att ändra prognosen i en gynnsam riktning och oförsonligt förbättra patientens livskvalitet.

  Mitral stenos

  Mitral stenos - Förminskning av området i den vänstra atrioventrikulära mynningen, vilket leder till svårigheter i det fysiologiska flödet av blod från vänstra atrium till vänster ventrikel. Kliniskt manifesteras mitralstenos av ökad trötthet, oregelbunden hjärtslag, andfåddhet, hosta med hemoptys, obehag i bröstet. För att identifiera mitralisstenos utförs auskultatorisk diagnos, röntgen, ekokardiografi, EKG, Phonocardiography, hjärtkateterisering kameror atrio- och ventrikulografi. Vid svår stenos indikeras ballongvalvuloplasti eller mitral commissurotomi.

  Mitral stenos

  Mitralstenos är en förvärvad hjärtsjukdom som kännetecknas av en minskning av den vänstra atrioventrikulära öppningen. I kardiologi diagnostiseras mitralstenos hos 0,05-0,08% av befolkningen. Mitral stenos kan isoleras (40%), kombinerat med mitralisklaffen (mitral kombinerat) eller med inblandning av andra hjärtventiler (mitral och aorta defekt, mitral och tricuspid defekt). Mitralstenos upptäcks 2-3 gånger oftare hos kvinnor, huvudsakligen i åldern 40-60 år.

  Orsaker till mitralstenos

  I 80% av fallen har mitralstenos en reumatisk etiologi. Reumatismens debut uppträder som regel vid en ålder av upp till 20 år, och klinisk uttryckt mitralstenos utvecklas om 10-30 år. Bland de mindre vanliga orsakerna som leder till mitralstenos är infektiös endokardit, ateroskleros, syfilis och hjärt-trauma noterade.

  Sällsynta fall av icke-reumatisk mitral stenos natur kan vara associerad med svår förkalkning ring och mitralisklaffen av vänster förmaks myxoma, medfödd hjärtsjukdom (syndrom Lyutembashe), intrakardiell tromber. Kanske utvecklingen av mitral restenos efter kommissurotomi eller protetisk mitralventil. Utvecklingen av relativ mitralstenos kan vara följd av aortinsufficiens.

  Funktioner av hemodynamik i mitralstenos

  Normalt är mitralöppningens område 4-6 kvadratkilometer. cm, och dess inskränkning till 2 kvm km. cm och mindre åtföljs av förekomsten av brott mot intrakardiell hemodynamik. Stenosen hos den atrioventrikulära öppningen förhindrar borttagning av blod från vänstra atriumet in i ventrikeln. Under dessa förhållanden ingår kompensationsmekanismer: trycket i förmakshåligheten ökar från 5 till 20-25 mm Hg. Utsträckning av vänster atriumsystol uppträder, myokardhypertrofi i vänstra atriumet utvecklas, vilket i aggregat underlättar passage av blod genom den stenotiska mitralöppningen. Dessa mekanismer tillåter oss initialt att kompensera effekten av mitralstenos vid intrakardiell hemodynamik.

  Vidare åtföljs ytterligare progression av mitralstenos och tillväxten hos den transmittala tryckkirurgen av en retrograd ökning av trycket i det lungformiga systemet, vilket leder till utvecklingen av lunghypertension. Vid tillstånd av en signifikant ökning av trycket i lungartären ökar belastningen på höger kammare och det högra atriumet töms, vilket orsakar hypertrofi hos rätt hjärta.

  På grund av behovet av att övervinna betydande motstånd i lungartären och utvecklingen av sklerotiska och dystrofa förändringar i myokardiet minskar kontraktfunktionen hos högerkammaren och dess dilatation uppträder. Detta ökar belastningen på det högra atriumet, vilket i slutändan leder till en dekompensering av blodcirkulationen längs en stor cirkel.

  Klassificering av mitralstenos

  Området för inskränkning av vänstra atrioventrikulär bländning utmärks av 4 grader av mitralstenos:

  • I grad - obetydlig mitralstenos (öppningsområde> 3 cm2)
  • II grad - måttlig mitral stenos (hålets område är 2,3-2,9 kvm)
  • III grad - markerad mitral stenos (hålets område är 1,7-2,2 cm)
  • IV-grad - kritisk mitralstenos (öppningsområde 1,0-1,6 cm2)

  I enlighet med progressionen av hemodynamiska störningar passerar mitralstenosens förlopp genom 5 steg:

  • I - scenen med full kompensation av mitralstenos med vänstra atrium. Subjektiva klagomål är frånvarande, men auskultation avslöjar direkta tecken på stenos.
  • II - Steg i cirkulationssjukdomar i en liten cirkel. Subjektiva symptom uppstår endast med fysisk ansträngning.
  • III - Steg av markerade tecken på stagnation i en liten cirkel och initiala tecken på cirkulationsstörningar i en stor cirkel.
  • IV - stadium av markerade tecken på stagnation i den lilla och stora cirkeln av blodcirkulationen. Atrial fibrillation utvecklas hos patienter.
  • V-dystrophic stadium, motsvarar fas III av hjärtsvikt

  Symptom på mitralstenos

  Kliniska symptom på mitralisstenos tenderar att inträffa vid området atrioventrikulär öppningar mindre än 2 kvadratmeter. Se. Det trötthet, andnöd vid ansträngning och senare i vila, hosta upp blod vener isolering i sputum, takykardi, hjärtrytmen som arytmi och förmaksflimmer. När uttryckt mitralisstenos sker ortopné, nattliga hjärtastmaattacker, i allvarligare fall - lungödem.

  I fallet med signifikant hypertrofi hos vänstra atriumet kan komprimeringen av den återkommande nerven uppstå med utvecklingen av dysfoni. Omkring 10% av patienterna med mitralstenos klagar på smärta i hjärtat, inte relaterat till fysisk aktivitet. Med samtidig koronär ateroskleros är subendokardiell ischemi, angina attacker möjliga. Patienter lider ofta av upprepad bronkit, bronkopneumoni, kronisk lunginflammation. När man kombinerar mitralstenos med mitralinsufficiens är bakteriell endokardit ofta associerad.

  Exteriöra patienter med mitral stenos känne cyanos läppar, näsa och naglar, begränsade genom närvaron av purpurfärgade cyanotisk kinder ( "mitral blush" eller "blush dockor). Hypertrofi och dilatation av högra ventrikeln orsakar ofta utvecklingen av hjärthuman.

  Med utvecklingen av högersidig hjärtsvikt finns tyngd i buken, geptomegaliya, perifert ödem, hals venös utvidgning, ödem i hålrummen (höger hydrotorax, ascites). Den främsta orsaken till dödsfallet i mitralstenos är tromboembolism hos lungartären.

  Diagnos av mitralstenos

  När man samlar information om sjukdomens utveckling kan reumatisk anamnesis spåras hos 50-60% av patienterna med mitralstenos. Palpation av den överkardiella regionen avslöjar den så kallade "kattrörelsen" - presystolisk tremor, perkutant är hjärtans gränser förskjutna och till höger. Det auscultatory mönstret av mitralstenos kännetecknas av en klappande ton och öppningstonen i mitralventilen (mitralklick), närvaron av diastoliskt brus. Fonokardiografi gör att du kan korrelera det hörda bruset med denna eller den här fasen av hjärtcykeln.

  Elektrokardiografi (EKG), avslöjar mitral stenos hypertrofi av vänstra förmaket och den högra ventrikeln, hjärtarytmier (förmaksflimmer, arrytmi, paroxysmal takykardi, förmaksfladder), blockaden av höger grenblock.

  Med hjälp av ekkokardiografi är det möjligt att upptäcka en minskning av mitralöppningens område, komprimering av väggarna i mitralventilen och fibrös ring, en ökning i vänstra atriumet. Transesofageal ekkokardiografi i mitralstenos är nödvändig för att utesluta vegetation och förkalkning av ventilen, närvaron av trombi i vänstra atriumet.

  Dessa radiografiska studier (lungröntgen, radiography av hjärtat med kontrast matstrupen) känne utbuktande båge lungartär, vänster atrium och höger kammare, mitral hjärt konfiguration, förlängning av skuggor hålvenen, ökad lungmönster och andra indirekta tecken på mitral stenos.

  Vid undersökning av hjärtkaviteterna finns ett ökat tryck i vänster atrium och högra hjärta, en ökning i transmittral tryckgradienten. Vänster ventrikulografi och atriografi samt koronarangiografi visas till alla sökande för protetik i mitralventilen.

  Behandling av mitralstenos

  Medicinsk behandling för mitral stenos är nödvändig för att förebygga infektiös endokardit (antibiotika), minska graden av hjärtsvikt (hjärtglykosider, diuretika), ödem arytmier (beta-blockerare). När tromboembolism utsedd subkutan heparin under kontroll av INR, trombocythämmande behandling.

  Graviditet för kvinnor med mitralstenos är inte kontraindicerad om mitralöppningens yta är mer än 1,6 kvadratmeter. cm och det finns inga tecken på hjärtavkompensering; Annars utförs abort av medicinska skäl.

  Kirurgisk behandling av mitral stenos utfördes vid II, III, IV stegen hemodynamiska störningar. I avsaknad av deformation av klaffar, förkalkningar, kan skador på de papillära muskler och chordae utföra valvuloplasty ballong. I andra fall, visar en sluten eller öppen kommisurotomi, under vilken adhesioner dissekeras, mitralisklaffen befriade från förkalkningar, är proppar avlägsnas från vänster förmak när mitralannuloplasti produceras misslyckande. En grov deformation av ventilapparaten utgör grunden för mitralventilens proteser.

  Prognos och förebyggande av mitralstenos

  Den femåriga överlevnadsfrekvensen med naturlig förlopp av mitralstenos är 50%. Även en liten asymptomatisk mitralstenos är benägen för progression på grund av upprepade attacker av reumatisk hjärtsjukdom. Den postoperativa 5-åriga överlevnadshastigheten är 85-95%. Postoperativ restenos utvecklas hos cirka 30% av patienterna i 10 år, vilket kräver en mitral rekomissorotomi.

  Förebyggande av mitralstenos består i att genomföra anti-återfall förebyggande av reumatism, sanering av foci för kronisk streptokockinfektion. Patienterna ska övervakas av en kardiolog och reumatolog och genomgår en regelbunden fullständig klinisk och instrumentell undersökning för att utesluta progressionen av mitralstenos.

  Stenos av mitralventilen (mitralstenos)

  Mitralisklaffen upptar en ledande plats bland alla de förvärvade hjärtfel, och kombinationen av stenos (förträngning) och misslyckande ofta inträffar (ofullständig stängning av ventilerna) och isolerad mitral stenos förekommer hos ca 30% av defekterna hos ventilen.

  Om ventilens normala bindväv ersätts med ett ärr, utvecklas adhesionerna och fusionen mellan ventilerna eller i den fibrösa ringen som omger ventilen. Detta patologiska tillstånd kallas stenos av mitralventilen (synonym - stenos av den vänstra atrioventrikulära öppningen).

  Stenos av mitralventilen är en sjukdom som tillhör gruppen förvärvade hjärtfel och kännetecknas av följande symtom:

  - uppkommer genom organisk skada på bindväven hos ventilklaffar, till exempel en inflammatorisk process i hjärtat med reumatism, bakteriell endokardit;
  - som ett resultat av cicatricial förändringar bildas en förminskning av öppningen mellan atriumet och ventrikeln, vilket skapar ett hinder för blodets rörelse från atriumet till ventrikeln;
  - denna barriär leder till ökat tryck i vänstra förmaket med dess hypertrofi (förtjockning av väggarna) och minskad blodutstötning i vänster kammare och följaktligen till aortan; det vill säga att hemodynamiska kränkningar utvecklas (blodflödet i hjärtat och i hela kroppen);
  - utan kirurgisk behandling, slitage på hjärtmuskeln och dess oförmåga att cirkulera blod genom kroppen, vilket leder till en kränkning av blodtillförseln och näring av alla vävnader i kroppen.

  Orsaker till stenos av mitralventilen

  I de flesta fall är orsaken till mitralisstenos, liksom andra förvärvad hjärtsjukdom en reumatisk sjukdom (akut reumatisk feber) med utvecklingen av reumatisk hjärtsjukdom - en inflammation i hjärtmuskeln och bindväv.

  Symptom på mitralstenos

  Svårighetsgraden av de kliniska tecknen på stenos varierar beroende på processen i processen (i Ryssland är klassificeringen enligt AN Bakulev utbredd).

  I kompensationsstadier klinisk symptomatologi observeras inte på grund av att hjärtat och kroppen anpassar sig till de befintliga anatomiska störningarna med hjälp av kompensationsmekanismer. Det här steget kan vara i många år, speciellt om det inte är mycket stort att ventilringens förträngning är ungefär 3 cm 2 eller mer.

  I stadier av subkompensation som den progressiva förträngning av atrioventrikulära mynnings adaptiva mekanismer kan inte klara av den ökade belastningen på hjärtat. De första symptomen - andfåddhet vid ansträngning, smärta i hjärtat och i interscapular området till vänster med en last eller utan en känsla av störningar i hjärtat och hjärtklappning, violett eller blåfärgning av huden fingertopparna, öron, kinder (cyanos), chilliness, extremiteternas kyla. Atrial fibrillering kan också förekomma.

  I stadier av dekompensation Det finns en markant utarmning av hjärtmuskeln, blodstasis bildas först i lungorna, och sedan i alla organ och vävnader i kroppen. Dyspné tar en permanent karaktär, patienten kan andas endast i stället för en semiside (orthopnea), ofta finns det ett livshotande tillstånd - lungödem.

  Senare skede allvarlig dekompensation fogade hosta, hemoptys, svullnad i benen och fötterna, vilket resulterar i en ökning i magen intrakavitär ödem, smärta i höger subcostal området på grund av leverhyperemi (kan utvecklas hjärt cirros). Detta stadium kan fortfarande vara reversibelt i läkemedelsbehandlingens beteende.

  Nästa gång i terminalsteget (scenen av irreversibla förändringar i hjärtmuskeln och kroppen), blodtrycket minskar, det är svullnad i hela kroppen (anasarca). I samband med kränkning av metaboliska processer i hjärtat och i alla inre organ finns det ett dödligt utfall.

  Diagnos av mitralventilstenos

  Diagnosen av mitralstenos är fastställd på grundval av följande data.

  1. Klinisk undersökning. Uppmärksamhet ägnas åt hudens hud i kombination med kinderens cyanotiska färgning ("mitral blush"), svullnad i benen och fötterna, en ökning i buken. Det sänkade arteriella trycket i kombination med en svag frekvent puls bestäms. Om auskultation av bröstet (auskultation) avslöjar onormala ljud och toner (så kallade "rytm vaktel") på grund av blodflödet genom förträngda öppnings rassel i lungorna. När palpation av buken (palpation) bestäms av ökningen i levern.

  2. Laboratoriemetoder för undersökning. I den kliniska analysen av blod är det möjligt att upptäcka en ökning av vita blodkroppar (vita blodkroppar) på grund av en aktiv reumatisk process i kroppen, ett brott mot blodkoagulationssystemet. I den allmänna analysen av urin finns patologiska index, vilket indikerar ett brott mot njurfunktionen (protein, vita blodkroppar etc.). I den biokemiska analysen av blod bestäms indices av lever- och njurefunktion (bilirubin, urea, kreatinin etc.). Även i blodet kan metoder för immunologisk forskning avslöja förändringar som är karakteristiska för reumatism (C-reaktivt protein, antistreptolysin, antistreptokinas, etc.).

  3. Instrumentella metoder för forskning.
  - När EKG utförs, förändringar som är karakteristiska för vänster atrial och höger ventrikelhypertrofi, registreras hjärtrytmstörningar.
  - 24-timmarsövervakning av EKG avslöjar möjliga hjärtrytmstörningar vid normala hushållsaktiviteter som inte registrerades när en enda EKG utfördes i vila.
  - när strålning av bröstorganen, stagnerande fenomen i lungorna, förändras hjärtkonfigurationen på grund av att utbyggnaden av dess kamrar bestäms.
  - ekokardiogram (ultraljud av hjärtat) leds till visualiseringen av inre strukturer i hjärtat, detekterar ändringen i tjocklek och rörlighet för ventilbladen, förträngning dess öppning, ger ett mått på det avsmalnande området. Också, när ECHO - CG läkare avgör graden av hemodynamiska störningar (ökad vänster förmakstryck, dilatation och hypertrofi (utvidgning) av det vänstra förmaket och den högra ventrikeln), bedömer graden av försämring av blodflödet från den vänstra ventrikeln in i aortan (ejektionsfraktion, slagvolym).

  Efter område atrioventrikulär öppning skilja mindre stenos (mer än 3 cm ^..), Måttlig stenos (2,0 -. 2,9 cm ^.), Svår stenos (1,0 -.. 1,9 cm ^) (. Mindre än 1,0 cm ^), Den kritiska stenos.. Att mäta denna parameter är viktig i termer av patienten, i synnerhet bestämning kirurgisk behandling, som en stenos av mindre än 1,5 sq. se är en direkt indikation på operationen.

  - före kirurgisk behandling eller vid oklart diagnos kan hjärtkateterisering anges, där trycket i hjärtat mäts och tryckskillnaden i vänstra atrium och ventrikel bestäms.

  I bilden erhållen genom ekkokardiografi är förtjockade mitralventilflikar synliga (mitralventiler)

  Behandling av mitralventilstenos

  Behandlingsmetoder med valet av en behandlingsmetod (medicinsk, kirurgisk eller kombination) bestäms individuellt för varje patient beroende på graden av stenos och sjukdomens kliniska stadium.

  Så i steg 1 (kompensation) i frånvaro av kliniska manifestationer och med en grad av förminskning av den atrioventrikulära öppningen till vänster mer än 3 kvadratmeter.. Cm drift inte visas, och läkemedelsterapi som syftar till stagnation av blodkärl i lungorna bokade (diuretika, modifieringar förlängd verkan av nitroglycerin - nitrosorbid, monocinque).

  Steg 2 och 3 (subkompensation och initiala manifestationer av dekompensering), särskilt i kombination med en stenos mindre än 1,5 kvadratmeter. se är indikationer för kirurgisk behandling med ett konstant intag av läkemedel.

  I steg 4 (uttryckt dekompensation) kirurgi kan förlänga patientens liv, men inte för länge, men, som regel, är i den operativa steg av behandlingen ej tillämpligt - den höga graden av post-operativ risk.

  I steg 5 (terminal) drift är kontraindicerad på grund av hemodynamiska störningar uttryckta och förändringar i de inre organen, därför, gäller endast medicinsk behandling för lindring (lätta patient som lider så långt som möjligt).

  Medicinsk terapi av stenos av mitralventilen reduceras till utnämningen av följande grupper av droger:

  - hjärtglykosider (Korglikon, strophanthin, digitoxin, etc.) används i patienter med minskad kontraktilitet av den högra ventrikeln, och även när patienten permanent förmaksflimmer.
  - B - blockerare (karvedilol, Bisoprolol, nebilet etc.) används för ändamålet inbromsningstakten när en paroxysm (episoder) av förmaksflimmer eller dess permanenta form.
  - Diuretika (diuretika - indapamid, veroshpiron, furosemid, spironolakton, etc.) som behövs för att "lasta" lungkretsloppet (lungkärlen) och för att minska stagnation av blod i de inre organen.
  - ACE-hämmare (fosinopril, ramipril, lisinopril, kaptopril, etc), och angiotensinreceptorblockerare 11 (valsartan, losartan, etc) har kardiprotektornymi egenskaper - de skyddar hjärtceller från den skadliga effekten av olika substanser (t ex lipidperoxideringsprodukter) produceras i många, och kardiologiska inklusive sjukdomar.
  - Nitrater (nitroglycerin nitrosorbid, kardiket retard monocinque etc.) används som perifer vazodilalatorov, dvs vidgar blodkärlen vid periferin av kroppen, som riktar ljus från blodkärlen och därmed minska graden av apné.
  - Trombocytaggregationshämmande läkemedel och antikoagulantia (tromboAss, cardiomagnil, aspirin, heparin, etc.) används för att förhindra bildning av blodproppar i hjärtat och kärlen, särskilt i förmaksflimmer och i den postoperativa perioden.
  - Antibiotika (penicillin) och anti-inflammatoriska läkemedel (ibuprofen, diklofenak, nimesulid, etc) krävs under den akuta fasen av reumatisk feber och reumatisk vid upprepade attacker.

  En exemplifierande behandlingsregim av patienten med mitral stenos med minimala kliniska tecken, utan förmaksflimmer (daglig administrering av läkemedel under en lång tid, med eventuell ersättning av läkemedlet eller dosen justeras av den behandlande läkaren beroende på svårighetsgraden av symptom):

  - noliprel A forte 5 mg / 1,25 mg (5 mg perindopril + 1. 25 mg indapamid) på morgonen,
  - concor (bisoprolol) 10 mg en gång om dagen på morgonen,
  - tromboAss 100 mg för lunch efter måltider,
  - nitromit 1 - 2 doser under tungan med smärta i hjärtat eller med dyspné,
  - monochinkve 20 mg 2 gånger om dagen - 2 veckor, sedan nitrosorbid 10 mg i 20 minuter före träning.

  Kirurgiska behandlingsmetoder inkluderar:
  - Ballong valvuloplasty - genom kärlen till hjärtat sonden matas med en miniatyr ballong i slutet, vilken uppblåses vid tidpunkten för den genom den atrioventrikulära öppningen, och ventilklaffarna tårflöde söm,
  - öppen commissurotomi - en öppen hjärtkirurgi utförs med åtkomst till mitralventilen och dissektion av dess vidhäftningar,
  - mitralventilens protes - används oftare i kombination med stenos och ventelfel och utförs genom att byta ut ventilen med ett konstgjort (mekaniskt eller biologiskt implantat).

  Kontraindikationer för operationen:

  - scenen av uttalad dekompensation (utstötningsfraktion mindre än 20%) och slutsteget av defektflödet;
  - akuta infektionssjukdomar;
  - Allmänna somatiska sjukdomar i dekompensationsstadiet (bronkialastma, diabetes etc.)
  - akut hjärtinfarkt och andra akuta sjukdomar i hjärt-kärlsystemet (hypertensiv kris, stroke, först uppstådda komplexa rytmförstörningar etc.).

  Livsstil med mitralstenos

  För en patient med denna sjukdom vara säker på att följa följande riktlinjer: bra och äta rätt, begränsa mängden vätskeintag och salt, för att upprätta en lämplig arbete och vila, sova gott, begränsa fysisk aktivitet och eliminera stress, lång tid att vara utomhus.

  En gravid kvinna måste registreras vid ett kvinnors samråd i tid för att bestämma förlängningen av graviditeten och valet av leveransmetod (vanligen av kejsarsnitt). Med kompenserad missbildning är graviditet normalt, men med gravida hemodynamiska störningar är graviditet kontraindicerad.

  Komplikationer utan behandling

  Utan behandling finns en övergående framväxt av hemodynamiska störningar, uttryckt stillastående fenomen i lungorna och andra organ, vilket leder till utveckling av komplikationer och död. Komplikationer av denna sjukdom är såsom lungemboli (särskilt hos patienter med förmaksflimmer), lungödem, lungblödning, akut hjärtsvikt.

  Komplikationer av operationen

  Både i de tidiga och sena postoperativa perioderna finns det också möjligheter till komplikationer:

  • infektiös endokardit (utveckling av bakteriell inflammation på ventiler, inklusive biologiska artificiella ventiler);
  • bildandet av trombi som ett resultat av arbetet med en mekanisk protes med utvecklingen av tromboembolism - avlossning av en trombus och dess utstötning i lungans, hjärnans, bukhålans kärl;
  • degenerering (förstörelse) av en artificiell bioventil med den upprepade utvecklingen av hemodynamiska störningar.

  taktik läkaren kommer till en vanlig undersökning av patienter med ekokardiografi, övervakning av blodets koagulering systemet liv ändamål antikoagulantia och trombocythämmande medel (klopidogrel, warfarin, dipyridamol, klockspel, aspirin, etc), antibiotikabehandling av infektionssjukdomar, bukoperationer, genomförande av minimi medicinska - diagnostiska förfaranden gynekologi, urologi, tandvård mm

  utsikterna

  Prognosen för mitralstenos utan behandling är ogynnsam, eftersom dödsfallet uppstår i dödsfallet. Medelåldern hos patienter med en sådan defekt är 45-50 år. För att väsentligt förlänga livslängden och förbättra dess kvalitet är kardiologisk kirurgi (som en metod för radikalkorrigering av anatomiska och funktionella förändringar) i kombination med regelbundet intag av läkemedel möjligt.