Huvud / Angina pectoris

Hur inte stoppa ditt hjärta: en lista över droger som du måste vara försiktig med

Nästan alla mediciner, särskilt starka, har kontraindikationer. Hur man stoppar hjärtat vid tiden är en fråga om att börja läkare som studerar anestesiologi.

Men i denna artikel kommer vi att överväga hur man inte ska stoppa hjärtat för evigt för tanklöshet: vilka mediciner kan negativt påverka kroppens arbete, med vilken försiktighet som ska visas och i vilka situationer.

Uppsägning av hjärtat är kvalificerad som en klinisk död. Huvudkroppens stoppade arbete bör återupptas om 5 minuter.

Om detta inte händer talar de redan om hjärnans död. För ett fullständigt stopp kroppen kan orsaka en av anledningarna: ventrikelflimmer (den vanligaste, 90% av klinisk död), asystoli, det vill säga, punkt slut sammandragningar i hjärtat, elektromekanisk dissociation (minskning är inte tillgängliga, men det finns elektrisk aktivitet).

Varje läkemedel med officiell medicin som orsakar hjärtsvikt kan hänföras till en av åtta grupper.

Första hjälpen vid misstanke om överdosering - ring en ambulans. Man tror att de piller som provocerar eller orsakar hjärtstillestånd är kardiopreparationer.

Hjärtglykosider

Dessa är växtbaserade läkemedel (finns i dalen i dalen, digitalis), används i mer än 200 år.

De anspyr på hjärtat, normalisera blodcirkulationen, lindra svullnad. De verkar på kroppen som koffein och adrenalin. Hjärtglykosiderna från olika växter skiljer sig något i effekt.

De ordineras till patienter, både med akut och kronisk insufficiens, med takykardi på grund av cirkulationssvikt. Var och en av dem, med otillräcklig vård, kan orsaka hjärtsvikt.

Aktiv aktiv substans Adenosintrifosfatas. Detta enzym är av största vikt för sådana processer som muskelkontraktion, biosyntesen av olika föreningar, transport av ämnen genom cellmembranen.

Genom att påverka energimetabolism och metaboliska processer i muskeln av hjärtat, läkemedel av gruppen förbättra systole, stroke volymen ökar, ökat blodtryck, diastoliskt tryck ökar således, vilket minskar belastningen på myokardiet.

Palpitationen blir kraftfullare, rytmisk, mjuk och lugn.

Hjärtglykosider tas långsamt tillbaka, är benägna att ackumuleras, eventuell förgiftning med långvarig intagning eller med överdosering.

En hjärtattack orsakar endast en överdosering. En dödlig dos kan vara några tabletter. Det är farligt att ta en dos som ökas med en faktor 10.

Det finns flera kontraindikationer, och i vilka en liten dos kan orsaka en hjärtattack och bli dödliga: hypotyreos, njurinsufficiens, kalium- eller magnesiumbrist (hypomagnesemi och hypokalemi), överskott på kalcium i blodet (hyperkalcemi), hypoxi, kardiosklerosis efter infarkt.

För behandling av berusning används kaliumpreparat.

Vilka tabletter ska jag komma ihåg?

beredningar: digitoxin, digoxin och tselanid (från Digitalis lanata) adonizid (Spring Adonis) strophanthin (från strophanthus) Korglikon (glykosider av liljekonvalj).

Beredningar av kalium

kalium - En mikroelement, extremt användbar för hjärtaktivitet. Tonar hjärtat, musklerna, blodkärlen. Ett naturligt överskott av kalium är en sällsynthet, ofta förknippad med njursvikt, som jag inte kan ta bort från kroppen.

Vanligtvis är kalium inte tillräckligt, i samband med vilket det ordineras som en del av komplexa vitaminer eller genom en diet. Därför vet få personer hur farligt överdosen av detta läkemedel är.

Att ta ett läkemedel med kalium som orsakar hjärtsvikt kan vara medvetet eller oavsiktligt (obehörig mottagning utan hänsyn till kontraindikationer).

Försiktighet krävs personer med sjukdomar i mag-tarmkanalen, njurar, hjärta och blodkärl, diabetes, de som får cytostatika, har omfattande trycksår, utsätts för radioaktiv strålning.

En överdos av kalium, som ingår i mat, även i stor mängd (kakao, svart te, bananer, honung, kli, potatis), hos en frisk person är omöjligt.

I närvaro av sjukdomar - överskott kan framkalla hjärtvärk, upp till en attack.

Det orsakar hjärtstopp av rent kalium. Det är kaliumklorid i en dos av 14 gram injiceras intravenöst i Förenta staterna för brottslingar dömda till dödsstraff.

Döden kommer i 5-18 minuter. Utan anestesi ger injektion av kalium svår smärta, så natriumtiopental används, vilket nedsänker de dömda i sömnen.

Den maximala tillåtna dosen av kalium per dag är 6 gram.

Överdosering kännetecknas av en minskning av blodtrycket, en kränkning av hjärtrytmen med kraftnedgången. Det finns också mer levande tecken. Patienten känner sig stickande i benen, förlorar möjligheten att navigera i rymden, i allvarliga fall faller i en koma, upp till hjärtstoppet.

Vad är effekten av lång och överdriven mottagning?

 1. Muskelsvaghet.
 2. Hjärtrytmstörningar.
 3. Matsmältningssjukdomar (diarré, tarmkolik, illamående).
 4. För ofta urinering.
 5. Diabetes mellitus.
 6. Ångest, humörsvängningar, irritabilitet.

Beredningar innehållande kalium: Asparaginat (Asparcum), Panangin, Kalinor, Orokamag.

antibiotika

De betraktas traditionellt inte som gifter, även om de vet om biverkningarna. Antibiotika kan orsaka hjärtsvikt hos personer med särskilda egenskaper.

Diabetes mellitus, allergier, ålderdom och nästan all dysfunktion av hjärtaktivitet (angina pectoris, arytmi, ischemisk sjukdom, hjärtsvikt) är alla riskfaktorer. De farligaste är från makrolidgruppen, erytromycin, azitromycin och andra.

En studie utförd i en av Danmarks institutioner bekräftade: Makrolider kan orsaka kränkningar av hjärtfrekvensen, vilket i sin tur orsakar hjärtstillestånd eller hjärtinfarkt.

Studien analyserade resultaten av analyser av flera miljoner människor som tog penicilliner och makrolider. Mot bakgrund av att antibiotika togs, registrerades 285 plötsliga hjärtstopp.

Som ett resultat av analysen drogs det: en plötslig hjärtinfarkt med makrolider är 75% mer sannolikt än med penicilliner.

Situationen underlättas av det faktum att antibiotika som regel inte är föreskrivna självständigt hemma. En kvalificerad specialist kommer att kunna ta hänsyn till kontraindikationer.

Narkotika för halsbränna

Provoke hjärtstopp när de konsumeras i stora mängder. Till exempel innehåller den populära Rennie en stor mängd kalcium, som spelar en avgörande roll vid reglering av hjärtaktivitet.

Läkemedlet kan inte tas tillsammans med hjärtglykosider, eftersom koncentrationen av kalciumjoner i hjärtmuskeln ökar hjärtens kraft och hjärtglykosider accelererar införandet av kalcium i muskelfibrerna.

Ta inte droger för halsbränna under amning. En gång i mjölken kan de orsaka hjärtsvikt i barnet.

Kalciumkanalblockerare

På senare tid var informationen om att dessa piller orsakar hjärtsvikt på nivån av rykten.

Kalciumkanalblockerare dilaterar blodkärl och minskar perifer vaskulär resistans, vilket lindrar symtom i angina pectoris och minskar smärta. Är "långspel", i motsats till validol och nitroglycerin, ger en långvarig effekt. Men listan över kontraindikationer är imponerande.

Moderna officiella guide organ såsom Dialtizem varnar för att en överdos är möjligt i vissa fall hjärtsvikt (hypotension, störning av AV-överledning, bradykardi).

Liknande konsekvenser är föreskrivna för Verapamil, Nefedipina. Detta gemensamma hjärt läkemedel som föreskrivs för högt blodtryck, stroke, kramper, arytmier, ha en massa handels synonymer Cardo, Isoptin, Fenoptin, Kaveri, Kordafleks, cordipin, Adalat.

Det totala antalet synonyma namn överstiger flera dussin.

Muskelavslappnande medel

Förberedelser för att minska muskelton, som vanligtvis används, till exempel med osteokondros, med en överdosering orsakar funktionsfel i nervimpulssystemet. Detta orsakar hjärtstillestånd.

I små doser är farliga för allergiker (döden kommer från anafylaktisk chock), för personer med luftvägs-och hjärt-kärlsjukdomar.

Psykotropa läkemedel

Det finns tre grupper av droger som bör tas närmare: lugnande medel (lugnande medel), antidepressiva medel, lugnande medel.

Epilepsi, schizofreni, depression är inte en komplett lista över de indikationer för vilka de är ordinerade. Från detektiva romaner kunde läsaren notera att, som om en avslappnad, överdriven mottagning av sömnpiller slutar i ett dödligt utfall.

Faran ökar från det faktum att det inte finns något skäl att misstänka det, för i små doser påverkar sådana droger inte hjärtslaget.

Lugnande kan orsaka hjärtstillestånd eller plötslig sammandragning av hjärtmuskeln, drogerna för schizofrena leda till psykos, vilket tryckstötar (farligt för personer med hjärt-kärlsjukdom). Många av dem kännetecknas av en indirekt hjärtstoppande effekt.

vitaminer

Det verkar, hur kan hjärtat stoppa oskadliga vitaminer?

Men med kaliumexemplet är det redan klart att överskott också kan vara farligt, som ett fel. Du bör vara försiktig med kalciumberedningar.

Vikasol, en syntetisk analog av vitamin K, är avsedd för behandling av dess brist och massan av sjukdomar, inklusive för borttagande av symtom under smärtsamma perioder. Det är också en motgift mot förgiftning med råttgift.

Överdosering kan sluta i anfall, hyperprotrombombinemi.

Inom dessa grupper finns det många fler droger som kan orsaka hjärtinfarkt.

Var försiktig och studera inte bara instruktionerna. Till exempel hade kalciumkanalblockerare nyligen inte en så tydlig lista över kontraindikationer. Detta berodde på bristen på kunskap om faran och motviljan hos inhemska läkemedelsföretag att förlora kunder.

Medicin som orsakar hjärtsvikt

Förmodligen många gånger sett filmen eller läst boken med en kriminell tomt, där en av karaktärerna hälls i drycken eller maten potent läkemedel, och redan nästa morgon hittade hans kropp livlös... Är det möjligt att i verkliga livet, det finns mediciner som kan orsaka hjärtstillestånd och därmed bli dödsorsak?

Vilka är dessa läkemedel som har så extremt stark effekt på hjärtat, och vilka människor står i riskzonen? Låt oss lyfta på alla spännande problem.

1 Varför inträffar hjärtstopp?

Hjärtsvikt eller asystol är ett tillstånd i vilket hjärtat slutar att göra sammandragningar och pumpar blod genom kroppen. Hjärtat "vägrar" bara. Det kommer en klinisk död. I en större andel fall (cirka 80-82%) före ett fullständigt stopp av hjärtaktiviteten utvecklas ventrikelflimmer. Vid fibrillation är hjärtmuskeln, nämligen de nedre kamrarna, inte kontraherad rytmiskt, men kaotiskt fungerar varje muskelfibrer i sig. Kontraktionerna uppträder i mycket hög grad, svag, vilket leder till en kränkning av hjärtaktiviteten.

Hjärtan blir oförmögen att pumpa blod genom kroppen. Och om patienten inte vid tidpunkten för ventrikelflimmer får hjälp i tid, så kommer snart ett fullständigt stopp i hjärtat. Asystol kan utvecklas utan fibrillering, mekanismerna som leder till upphörande av blodcirkulationen kan skilja sig, men visar sig kliniskt identiskt. När hjärtat stannar upplever patienten en förlust av medvetande, pulsen försvinner, trycket är trasigt, det finns ingen andning, eleverna breddas, huden blir grå.

Orsakerna till hjärtstopp är oftast allvarliga, dekompenserade sjukdomar i hjärtat och blodkärl (hjärtsjukdomar, arytmier, hjärtsvikt, hjärtfel, IHD, PE). Det finns också icke-hjärtat orsaker: chocker på olika etiologier, trauma, sepsis, allvarliga infektionssjukdomar med inre organskador, olycka.

Det bör noteras att orsaken till hjärtstillestånd, även hos friska människor kan vara användningen av droger vissa grupper, särskilt okontrollerade, samt dosering överskrider tillåten. Gruppen risk för asystoli drog etiologi inkluderar patienter med kronisk sjukdom (särskilt hjärt-kärlsjukdomar) som lider av aterosklerotisk kardioskleros, hjärtsvikt, med en historia av stroke och hjärtinfarkt, dem som missbrukar alkohol och droger, de äldre.

Vilka droger kan stoppa huvudkroppen i människokroppen och leda till dödsfallet?

2 hjärtglykosider

En unik grupp droger, främst för att det inte finns några syntetiska analoger i världen. Läkemedel i denna grupp är gjorda av växtmaterial. Foxglove löv, gräs adonis, zheltushnik spretande gräs och liljekonvalj blommor - allt det vegetabiliska råmaterial från vilken hjärtglykosider extraheras och tillverkas droger: digoxin, digitoxin, Korglikon, tselanid, kardiovalen och andra. Droger i denna grupp har en stark påverkan på hjärtat genom att förstärka kraften av kontraktion, reduktion inbromsningstakten, förbättring av metaboliska processer i hjärtmuskeln.

Hjärtglykosider verka på hjärtceller enligt följande: en särskild jobb inhiberingssignal enzym som främjar ackumulering av Na-jon i cellerna och utanför celler hjärt jon K. Detta leder till det faktum att utbytet av Ca-joner från cellen i utbyte mot Na joner saktar, och koncentrationen av Ca inuti kardiomyocyten ökar. Det är värt att notera att, tack vare Ca-joner, säkerställs interaktion mellan intracellulära kontraktilproteiner och en minskning sker.

Kroniskt hjärtsvikt

På jonnivå förbättras sålunda kontraktil hjärtaktivitet genom intag av hjärtglykosider. Indikationer för deras användning är kroniskt hjärtsvikt, akut hjärtsvikt, arytmier i bakgrunden av takykardi. Du bör vara mycket försiktig med dosen av dessa läkemedel. Eftersom överdosering av hjärtglykosider kan orsaka hjärtsvikt på grund av överdriven minskning av hjärtfrekvens, elektrolytproblem.

När hjärtglykosider är berusade uppträder ofta blockblocker, olika rytmförstörningar, vars farligaste är asystol.

Under inga omständigheter bör du ta drogerna i denna grupp själv! Detta bör göras endast på råd av en läkare om det finns indikationer på deras antagning. Dosering och regimen ställs också av doktorn! Kom ihåg att en självständig ökning av dosen av hjärtglykosider, en avvikelse från upptagningssystemet eller okontrollerat intag av droger i denna grupp kan kosta dig livet!

3 Beredningar av kalium

Panangin, asparkam... Reklam från TV-skärmar kallar tvångsmässigt alla att fly till apoteket och köpa droger till hjärtat som innehåller kalium. Samtidigt lovar han att ta dessa mediciner, en person kommer att glömma hjärtsjukdomar och få välbefinnande. Men är kaliumpreparat så harmlösa, och kan de tas okontrollerbart?

Kalium är den viktigaste jonen vars koncentration i blodet är strikt definierad och någon av dess avvikelser är fulla av komplikationer, både från hjärtat och från andra organ och system. Bristen på denna jon leder till arytmier och takykardi, atoni i mag-tarmkanalen och en minskning av muskeltonen. Men överskottet av kalium kan orsaka ventrikelflimmer och hjärtstopp i diastolen! Överdoseringen av kaliumpreparat indikeras också av kräkningar, magskramper och lösa avföringar. Läkare rekommenderar starkt: Du bör inte ta kaliumpreparat utan ett biokemiskt blodprov innan du tar det.

Klokt kommer att göra det: gör biokemisk analys av blod, om resultaten av denna analys visar att kalium är nära den nedre gränsen för normal eller något under det, denna grupp av narkotikamissbruk kan och bör vara i doser som rekommenderas av din läkare. Ofta människor trodde reklam eller gäster grannar, okontrollerat, utan att veta din nivå av kalium i blodet börjar dricka Panangin asparkam eller i stora doser och gör sig ännu fler hälsoproblem. Att ta läkemedel bör vara strikt motiverat!

4 Läkemedel som minskar hjärtfrekvensen

Dessa läkemedel innefattar beta-blockerare (atenolol, metoprolol, bisoprolol) och kalciumantagonister (diltiazem, verapamil). Eftersom dessa läkemedel utöver den reducerande hjärtfrekvensen också kan sänka blodtrycket, används de framgångsrikt för doktors recept vid behandling av högt blodtryck. Dessa läkemedel är väl beprövade i kombinationen av högt blodtryck och takykardi. Men de som har pulsen på 60 slag per minut eller mindre, liksom personer som har hjärtblock eller andra former av arytmier i samband med en långsammare hjärtledning, med dessa läkemedel inte bör vara! I sådana fall kan de provocera hjärtstopp.

5 muskelavslappnande medel

I medicinsk praxis används ofta en grupp läkemedel som har en muskelavslappande effekt. Dessa läkemedel hjälper till att slappna av de strimmiga musklerna, minska muskelton, smärtssyndrom med muskelsmärta. Vissa läkemedel används aktivt i anestesiologi, behandling av osteokondros, kosmetologi. Individuell intolerans, analfabeter val av ett läkemedel eller överskott av dess dos kan hota med kränkningar av hjärtrytmen tills hjärtsvikt.

6 makrolider

Ta makrolider ökar risken för att utveckla takykardi och plötslig död från hjärtstillestånd med nästan 2 gånger

Antibakteriella läkemedel i denna grupp är extremt vanliga vid behandling av många sjukdomar. Azitromycin, klaritromycin, roxitromycin visade sig utmärkt på den inhemska läkemedelsmarknaden. Men få vet att att ta makrolider ökar risken för att utveckla takykardi och plötslig död från hjärtstillestånd med nästan 2 gånger. Detta bör beaktas av läkare med det frekventa receptet av denna grupp av antibiotika till patienter som lider av hjärtsjukdomar såväl som äldre.

Vad är drogerna som orsakar hjärtsvikt?

 • Hjärtglykosider och läkemedel som innehåller kalium
 • Muskelavslappnande medel och gastroenterologiska preparat
 • Antibiotika och vitaminer
 • Psykotropa läkemedel

Bland många läkemedel finns droger som orsakar hjärtstillestånd. Det är av den anledningen att läkare rekommenderar starkt att inte engagera sig i självmedicinering och bara ta mediciner efter att ha hört en specialist. Även den vanliga analgetiken, som en person tar av huvudvärk, med närvaro av alkohol i blodet kan orsaka att någon fortsätter hjärtfel.

Det är valfritt en dödlig läkemedel kan vara en injektion, det kan vara vanliga tabletter. De droger som orsakar hjärtsvikt och död är:

 • hjärtglykosider;
 • läkemedel innehållande kalium;
 • muskelavslappnande medel;
 • antibiotika;
 • vitaminer;
 • psykotropa mediciner;
 • förberedelser för behandling av halsbränna.

Hjärtglykosider och läkemedel som innehåller kalium

Hjärtglykosider är läkemedel som ökar hjärtklemmens sammandragningar (myokard). En liknande effekt kan uppstå på grund av adrenalin, koffein, kamfer och andra biologiskt aktiva substanser. Hjärtglykosider är komplexa organiska ämnen, de är av vegetabiliskt ursprung. De har selektiva kardiotoniska effekter, oftast på ett sjukt hjärta. Läkemedel används för akut och kronisk hjärtsvikt. Kompositionen inkluderar glykosider adenosintrifosfatas (ATPas) som tillhandahåller transport av joner K, Na, Ca, som gör det möjligt att återvinna energi och elektrolyt metabolism i myokardiet, förbättra assimilering av kreatin.

Hjärtstopp kan uppstå inte bara vid överdoser av droger, men också vid en standard koncentration av ämnen i blodet. I huvudsak kan dödliga utfall inträffa när dosen störs. Människor som uppvisar hypoxi (syrebrist), hypokalemi, hyperkalcemi, hjärtinfarkt, njursvikt, hypotyreos, hypomagnesemi, hypoproteinemi, är i riskzonen. Hjärtstopp kan uppstå när du tar hjärtglykosider tillsammans med andra läkemedel.

Hjärtglykosider är farliga droger. Överdosering - ganska ett allvarligt tillstånd, som i de flesta fall leder till döden, så hjärtrytmen störningar, huvudvärk, yrsel, bör hallucinationer omedelbart söka hjälp från vårdcentral. Att genomföra hemma kommer åtgärderna för att ta bort drogen från kroppen inte ut.

Kalium - ett ämne som deltar i intracellulära metaboliska processer, reglerar hjärtkontraktioner, deltar i vattenelektrolytbalansen, normaliserar det osmotiska trycket. På grund av detta element överförs nervimpulser från neuroner till neuroner. Både en överflöd av kalium och dess brist kan orsaka hjärtsvikt.

I Förenta staterna används elektriska pallar inte längre för dödsstraffet, dödliga injektioner utförs med rent kalium.

Med droppadministreringen av en stor dos av läkemedlet hämmas hjärtaktiviteten, vilket orsakar hjärtstopp. För ett dödligt utfall är 14 gram kalium tillräckligt.

Människor som har njursjukdom, hjärt-kärlsjukdom, magsår, bör konsultera en specialist innan de använder kaliumhaltiga läkemedel. Genom överdos symptom inkluderar desorientering, stickningar i händer och fötter, en kraftig minskning av tryck, nedsatt hjärtrytm (arytmi ersätter långsam hjärtrytm), svaghet, koma. Utför metoder för att rena kaliumkroppen endast i en stationär miljö. I tillräckliga doser är kalium helt säkert. Tänk på följande och det faktum att bristen på kalium i kroppen också kan leda till hjärtsvikt, eftersom i detta fall, glukos inte kan omvandlas till en energikälla. Detta orsakar en energihush av hela organismens muskler, de kan inte komma i kontakt, inklusive myokardiet. Detta är orsaken till hjärtstillestånd.

Bestäm närvaron av hjärtglykosider omedelbart efter döden. Om obduktionen utförs efter 2-3 dagar kan ämnena i blodet inte detekteras.

Muskelavslappnande medel och gastroenterologiska preparat

Miorelaxanter är läkemedel som minskar muskeltonen. I medicin används de för allmänbedövning. Tack vare blockaden av N-holinoretseptorov i synapserna stannar tillförseln av nervimpulser till skelettmusklerna, och de upphör att komma till kontrakt, inklusive hjärtmuskeln. Överdosering med muskelavslappnande medel slutar hos 90% av dödsfall på grund av hjärtstillestånd. Om en person är allergisk mot sådana droger, är det nödvändigt att rapportera detta, eftersom det i anaendet av allergiska reaktioner med läkemedlets administration kommer anafylaktisk chock att uppstå, vilket kommer att leda till hjärtstopp. Riskgruppen omfattar personer som har hjärt-kärlsjukdom, patologiska processer i andningsorganen. Vid överdosering utvecklar sådana personer hjärtklappning, arteriell hypotension, bradykardi och hjärtstillestånd.

Vissa gastroenterologiska läkemedel för behandling av normal halsbränna kan också orsaka plötslig hjärtstillestånd. När du tar en stor dos av sådana droger finns farliga biverkningar: konvulsioner, hjärtkänsla, neurologisk patologi, hjärtstillestånd. I vissa fall används sådana droger under amning. Men detta kan inte ske kategoriskt: hjärtsvikt kan orsakas inte bara hos en ammande kvinna utan även hos ett barn.

Antibiotika och vitaminer

Antibiotika och vitaminer orsakar hjärtsvikt hos personer med allergier. Och riskgruppen inkluderar personer som lider av diabetes, hjärtsjukdom (hjärtsvikt, angina).

Vanligtvis används antibiotika för att behandla infektionssjukdomar. Starka läkemedel som används för att behandla lunginflammation, akut bakteriell bronkit, ökar sannolikheten för hjärtsvikt, kränkningar av hjärtrytmen, plötslig hjärtstopp. I grund och botten är dessa preparat relaterade till makrolider.

Folk i avancerad ålder (de är också i fara) bör vara mycket försiktiga när de tar bredspektrum antibiotika.

Psykotropa läkemedel

Sådana läkemedel används för att behandla hjärnans sjukdomar, till exempel schizofreni, epilepsi. Psykotropa läkemedel inkluderar lugnande medel, lugnande medel, antidepressiva medel. Allt de kan orsaka hjärtstillestånd i strid dozirovki.Vo samtidigt som stora lugnande inte bara störs tänkande och känslomässiga förändring sker, men också råkar tardiv dyskinesi - plötslig okontrollerbara muskelsammandragningar. Detta manifesterar sig i ansiktet (det tar formen av en fruktansvärd, skrämmande mask) och på hjärtmuskeln. En annan följd av att ta lugnande medel är akatisi. Detta är ett tillstånd av spänning och psykos, varför blodtrycket stiger, arytmi uppträder. Även detta kan orsaka hjärtsvikt.

Sedativa (hypnotiska droger) kan endast orsaka död med en överdosering.

Provoke feber, beslag, förlamning, hjärtsvikt, vilket leder till hjärtstopp, kan antidepressiva medel (tricykliska).

Ställningen av excitation, hjärtklappning och hjärtstopp kan orsakas av selektiva hämmare av neuronal anfall av serotonin. Mekanismen för antidepressiv verkan av läkemedel i denna grupp är att öka serotonerg aktivitet i centrala nervsystemet som ett resultat av att hämma återupptaget av serotonin genom hjärnneuroner. Enligt statistiken upplever 30% av de som tar dessa droger akatisi, vilket i 5% leder till hjärtstillestånd. Dessutom är 10% av de som tar dessa läkemedel obsessiva försök mot självmord.

Vilka läkemedel orsakar hjärtsvikt?

Bland de tusentals medicinska namnen finns mediciner som orsakar hjärtsvikt. Detta är en av anledningarna till att läkare starkt protesterar mot självbehandling, och insisterar på att köp av drogen föregås av samråd med en specialist. Förvånansvärt kan även den till synes oskyldiga analgetiken, som ofta tas från huvudvärk, leda till en koma med närvaro av alkohol i blodet följt av hjärtstopp.

Allmän information om droger som leder till hjärtstillestånd

Att stoppa hjärtats arbete kallas en klinisk död. Om sedan efter 5-10 minuter hjärtan misslyckas med att starta igen, kommer hjärnans neuroner att dö, vilket redan betyder den slutliga och irreversibla döden hos en person.

I medicin används ofta droger som leder till hjärtstillestånd vid överdosering eller med en kumulativ effekt i fallet om levern eller njurarna inte klarar av uttagning mot bakgrund av konstant användning. Läkare bör vara medvetna om de potentiella farorna med sådana droger. Därför är dessa läkemedel förskrivna för tydliga indikationer, och för varje patient görs en noggrann beräkning av dosen för honom, vilket bara kan ha en terapeutisk effekt utan biverkningar.

Ibland visar läkemedel som stoppar hjärtat endast sådana egenskaper vid interaktion med andra droger som används av människor eller alkohol och droger. Samma droger, som används i stora doser för rent medicinska ändamål med outhärdlig smärta, orsakar förtryck, vilket kan leda till komplett hjärtstopp. På samma sätt arbetar starka psykotropa, hypnotiska och antikonvulsiva medel.

Alla droger som kan orsaka hjärtsvikt bör antingen användas på sjukhus eller frisläppas endast på grundval av recept för vilka former av strikt bokföring som används.

Följande hjärtdroger som orsakar hjärtsvikt kan vara farliga:

 • beredningar av kalium;
 • droger som lindrar halsbränna
 • hjärtglykosider;
 • vitaminer;
 • antibiotika;
 • muskelavslappnande medel;
 • psykotropa droger.

Hjärtglykosider

Hjärtglykosider är en grupp läkemedel som aktiverar hjärtmuskulärkontraktioner. De agerar på liknande sätt som naturliga substanser såsom koffein, epinefrin, kamfer och liknande. D. Denna komplexa organiska ämnen av vegetabiliskt ursprung, vilka har en selektiv kardiotonisk verkan, så det används vanligen i hjärtsjukdomar, såsom kronisk eller akut hjärtsvikt. Föreliggande komposition adenosintrifosfatas glykosider som är ansvariga för överföring av kaliumjoner, natrium och kalcium, vilket är viktigt för elektrolyten och energiomsättningen i myokardiet. Dessutom är ATP nödvändigt vid assimilering av kreatinfosfat.

Sådana läkemedel används i form av lösningar avsedda för intravenös administrering, som bör utföras på ett sjukhus med samtidig EKG-övervakning. Med deras hjälp, uppnådde den önskade terapeutiska effekten, och om så krävs efter underhållsbehandling fortsätter patienten att ta dem, men i tabletter, glöm inte att besöka din läkare, ta blodkemi och genomgå EKG studie.

Hjärtstillestånd kan inte bara leda till en överdos av droger, men även deras normala innehållet i blodet, även om det måste erkännas att de flesta leda till hjärtstillestånd är en överdos. Till exempel människor som lider av syrebrist - hypoxi, hyperkalcemi, hyperkalemi, njursvikt, tidigare hjärtinfarkt, hypoproteinemi, hypomagnesemi, hypotyreos är i riskzonen. Även hjärtglykosider och vissa andra läkemedel kan leda till hjärtstillestånd.

Risken för överdosering av hjärtglykosider ligger i det faktum att det oftast orsakar ett dödligt utfall. Om det efter mottagandet av sådana droger började uppleva huvudvärk, är hjärtrytmstörningar, hallucinationer och yrsel, det är värt att omedelbart kontakta en läkare, eftersom det inte går att snabbt dra in läkemedlet hemma.

En överdos av hjärtglykosider kan detekteras senast 2-3 dagar efter en persons död, varefter de upphör att detekteras.

Kaliuminnehållande preparat

Kalium är ett mycket viktigt inslag i intracellulär metabolism, reglering av hjärtkontraktioner, vattenelektrolytbalans, det normaliserar osmotiskt tryck. Med hjälp av kalium överförs en nervimpuls mellan neuronerna.

Patienter som lider av hjärt-och kärlsjukdomar, njursjukdomar, magsår bör alltid besöka en läkare innan de tar kaliumhaltiga läkemedel. Läkemedel som orsakar hjärtsvikt bör varnas av följande symtom:

Hjärtfel kan leda till både ett överskott och en brist på kalium i kroppen. I det senare fallet är svårt glukosmetabolismen med frigörande av energi, vilket leder till att alla muskler i kroppen, inklusive hjärtmuskeln, börjar känna energin hunger upphör att minska, vilket leder till hjärtstillestånd.

I vissa amerikanska stater används istället för en elektrisk stol för dödsstraffet en injektion av "hästdosen" av kaliumpreparat, så det kan anses vara ett erkänt, men inte mycket humant läkemedel för att stoppa hjärtat av en person. I den dömda venen administreras ett kaliumläkemedel i en mängd som är mycket högre än den dödliga dosen, varigenom hjärtaktiviteten gradvis undertrycks tills hjärtstoppet uppträder.

Muskelavslappnande medel

Muskelavslappnande medel kallas muskelavslappnande medel. De används i medicin för allmänbedövning. Synapserna är blockerade av H-kolinerga receptorer, på grund av vilka överföringen av nervimpulser till skelettmuskulaturen, såväl som till myokardiet, och blockeras, vilket leder till hjärtsvikt. I 90% av fallen slutar överdosering av muskelavslappnande medel med dödsfall på grund av hjärtstopp. Vissa människor har en allergi mot sådana droger, och när de administreras utvecklar de anafylaktisk chock, vilket leder till hjärtstillestånd. I människor som lider av hjärt-kärlsjukdomar och respiratoriska patologier, med en överdos av muskelavslappnande medel uppträder takykardi, hypertoni, eller, omvänt, bradykardi, vilket kan resultera i hjärtstillestånd.

Gastroenterologiska preparat

Vissa gastroenterologiska läkemedel som behandlar halsbränna kan oväntat leda till plötslig hjärtstillestånd. Om du överdriver användningen av sådana läkemedel kan deras biverkningar uppträda: kränkningar av hjärtkollisioner, neurologiska patologier, krampanfall, hjärtstillestånd. Vissa mödrar använder dessa droger under amning, vilket inte kan ske kategoriskt - utan att veta vilka droger som orsakar hjärtsvikt kan moderen provocera henne inte bara för sig själv utan också för barnet.

antibiotika

Intag av antibiotika av personer som lider av hjärtsvikt, angina pectoris, allergier och diabetes mellitus kan leda till hjärtstillestånd. De äldre är också i fara.

De farligaste läkemedlen för hjärtstopp är erytromycin, klaritromycin, azitromycin och andra medel från makrolidgruppen.

Som ett resultat av de genomförda studierna fastställde skotska forskare att klaritromycin, som används för sjukdomar i nedre luftvägarna, ökar sannolikheten för komplikationer på kardiovaskulärsystemet, även om detta antibiotikum har en allmän effekt. Vidare kvarstår risken för sådana komplikationer länge efter avslutad behandling av antibiotika.

Vitaminkomplex

Även vitaminer, som kallas för att stärka kroppens allmänna tillstånd, kan vara farliga om de tas otillbörligt. Överskottet av vitaminer leder till systemiska störningar i kroppen. Ett överskott av kalcium påverkar till exempel aktiviteten hos blodkärl och hjärta.

Psykotropa läkemedel

Listning, vilka droger stoppar hjärtat, du kan inte hålla tyst om psykotropa mediciner. Den psykotropa gruppen innehåller ämnen som behandlar hjärnproblem, de är uppdelade i antidepressiva medel, lugnande medel och lugnande medel. Med deras hjälp behandlar de särskilt schizofreni och epilepsi. Överdosering av sådana droger kan leda till dödsfall från hjärtstillestånd. Till exempel, lugnande medel, förutom att hämma mentala processer och känslor, ibland framkallar en plötslig sammandragning av ansiktsmusklerna och myokardiet. Tabletter från schizofreni kan orsaka psykos (akacia), åtföljd av arytmi och ökat blodtryck. Om en sådan patient har en hjärtpatologi, så är en hjärtstopp möjlig.

sedativa

Sedativa eller sömntabletter kan endast äventyra överdoseringen.

Vid överdosering av antidepressiva läkemedel kan anfall, feber, förlamning och hjärtstopp inträffa. Ibland orsakar dessa fonder tankar om självmord, så det är farligt att ta dem okontrollerbart utan att ha råd med en specialist.

Andra droger

Utöver alla dessa, ett hjärta läkemedel som orsakar hjärtstillestånd inkluderar antikolinerga, sympatomimetikum, blodtryckssänkande och antiarytmika, och läkemedel för anestesi används med en stark överdos kan också leda till hjärtsvikt. Om patienten redan har en hjärtpatologi, ökar risken för en sådan utveckling av händelser dramatiskt.

Har du hört talas om drogerna som kan leda till hjärtstopp? Köper du bara de läkemedel som ordineras av en läkare, eller är du engagerad i självmedicinering? Berätta om din erfarenhet i kommentarerna.

Vilka droger kan orsaka arytmi?

Hjärtstopp: orsakerna till och mekanismen för det kliniska syndromet, första hjälpen och återupplivningsprinciper

Hjärtsvikt (hjärtsvikt) - ett kliniskt syndrom associerat med en plötslig och fullständig upphörande av effektivt arbete hjärtan. Personen behåller ventrikulära sammandragningar, men organs utmatningsfunktion störs, hjärtat trycker inte blod i blodkärlen, blodcirkulationen stannar, vilket hotar livet. Plötslig hjärtstillestånd åtföljs av brist på puls, dilaterade elever, andningsdepression och medvetsförlust. Patienten kan helt sakna eller förbli bioelektrisk aktivitet i hjärtat. Omedelbar sjukvård vid hjärtstillestånd ökar risken för en lyckad återupplivning av patienten.

Enligt WHO: s statistik på vår planet, vägrar cirka 200 000 människor varje vecka. I detta fall 90% av offren dör redan innan ankomsten av en ambulans, hemma eller på kontoret, eftersom det inte var nära de människor som vet hur man första hjälpen skall tillhandahållas. Från ett allvarligt kliniskt syndrom dör befolkningen oftare än från aids. cancer. bränder, olyckor eller skottskador. Att utveckla en stopp av hjärtat och andning kan inte bara hos äldre, men också i helt friska ungdomar, liksom hos spädbarn och skolbarn.

Anatomi och fysiologi i hjärtat

Heart (grekisk magmunnen.) - utvecklat muskulös ihåliga organ, som är pumpen levererar blod i hela kroppen genom artärerna, arterioler och kapillärer, och sedan använda vener och venoler höjer tillbaka. På bara 1 minut genom hjärtat pumpas till 6 liter blod. Organets vikt, form och storlek är olika och individuella. Det finns ett hjärta till vänster om bröstet i nivå med 4-8 ryggkotor, i en perikardialpåse (perikardium). Denna fibrösa-serösa säck isolerar orgeln. Hjärt väggar består av ett tunt yttre skal - epikardiell tjockt mittskikt - infarkt bestående av tvärstrimmig muskulatur, endokardium och - ett inre skal bestående av epitelvävnad.

Hjärtat är uppdelat i 4 separata kamrar: det högra atriumet, det vänstra atriumet, den högra kammaren, vänstra kammaren. De högra och vänstra halvorna separeras av partitioner. I det högra atriumet finns två ihåliga vener (övre och nedre), här finns venet blod, från den högra ventrikeln öppnas lungstammen. I vänstra hälften av hjärtat finns det arteriellt blod, i det högra atriumet finns 4 ihåliga vener, från vänster ventrikel avviker aortaöppningen. Atriären separeras från ventriklerna genom ventiler. Till höger finns en trebladig ventil, till vänster - en tvåbladig ventil. Från de stora artärerna separeras ventriklarna genom semilunarventiler. Ventilerna är fästa på hjärnans skelett och ger blodflöde.

I diastols fas eller avkoppling, strömmar blodet från de lungformiga och ihåliga venerna in i det högra atriumet. I fas av systole eller atriella sammandragningar öppnas ventilerna och blodet pumpas till ventriklerna. Sedan kommer systolen i ventriklerna, blodet flyter in i aortan och lungstammen. Efter en paus stängs semilunarventilerna och ventilerna är öppna, på grund av tryckskillnaden samlar blodet i atrierna.

Mekanismen för hjärtstillestånd

När uppkomsten av akut hjärtsvikt, uppstår hjärtflimmer när kroppen förlorar sin förmåga att fungera effektivt på grund av det faktum att hjärtmuskulaturen minskar okoordinerade. Isolera ventrikulär och förmaksflimmer. Dessutom kan syndromet med plötslig hjärtstopp orsakas av asystol eller genom att hjärtets bioelektriska aktivitet upphör, vilket leder till organstopp. Också hjärtstopp kan orsaka elektromekanisk dissociering när cirkulationen upphör på grund av att organets mekaniska aktivitet upphör.

Orsaker till hjärtsvikt

När det finns hjärtstopp kan orsakerna vara olika. Ekskreta hjärt- och hjärtfaktorer. Hjärtorsaker är förknippade med ett brott mot ledning eller automatik, minskad myokardiell kontraktilitet, skador och organskada.

Hjärtfaktorerna innefattar:

 • Ischemisk sjukdom. myokardinfarkt. sjukdomar där tillförsel till hjärtmuskeln av syre och näringsämnen störs. Det kommer att bli hjärtstillestånd under operationen, med lyftvikt, trötthet och känslomässig stress.
 • Sjukdomar i kransartärerna, deras spasmer, trombos, emboli (blockering), angina pectoris.
 • Blockering av lungartärerna. buntar och rupturer av artärer. En hjärtstopp kan uppstå i en dröm.
 • Hjärtinfektion, myokardit. endokardit. såväl som kardiomyopati.
 • Tamponade i hjärtat, vilket leder till att kaviteterna pressas, ett brott mot ventilernas funktioner.
 • Olika arytmier och elektrolyt obalans.

Alla förhållanden som åtföljs av syrebrist hänvisar till extrakardiella faktorer:

 • Eventuell exogen förgiftning. mottagning av alkohol och droger. läkemedelsdosering, när läkemedel som orsakar hjärtsvikt tas.
 • Obstruktion av luftvägarna eller kränkningar av deras patency, uppkomsten av olika emboler, utvecklingen av akut respiratorisk misslyckande. Tidig diagnos och professionell hjälp sparar patientens liv.
 • Reflexavstötning av hjärtat, som kan vara reversibelt och irreversibelt, uppstår när det är underkylat. ökad sexuell stress, med starka stroke. Boxare vet till exempel hur man gör ett hjärta, vilket leder till knockout.
 • Stötstillstånd, hjärtskador, översvämning, elektrisk ström.

Indirekta orsaker till hjärtstillestånd:

Moderna droger som orsakar hjärtsvikt

Man tror att 2% av alla fall av plötslig hjärtstopp orsakas av droger.

Farliga piller som orsakar hjärtsvikt:

 • Läkemedel som normaliserar hjärtaktiviteten. Till exempel finns det bevis för att anaprilin kan förvärra patientens tillstånd när det tas i terapeutiska doser. Speciellt om patienten inte behandlas för den underliggande sjukdomen, men fokuserar endast på arytmier och andra individuella symptom.
 • Antibiotika med ett brett spektrum av verkan (Clathromycin och så vidare).
 • Gastroenterologiskt läkemedel Domperidon, som är ordinerat för behandling av halsbränna.
 • Läkemedel för schizofreni. psykotropa läkemedel (haloperidol etc.).

Kombinerad terapi är farlig när oförenliga läkemedel ordineras som förvandlas, orsakar arytmier och kan orsaka hjärtsvikt. En stor hälsorisk kan orsaka självmedicinering, för inte alla förstår vilka piller som orsakar hjärtsvikt.

Symtom på hjärtstillestånd

En person känner inte en puls i halspulsåderna, det är ett duggat ljud av hjärtstopp eller hjärtljud försvinner. Under de närmaste sekunderna, andningstoppar, blekhet utvecklas, medvetandet försvinner, muskelkramper är möjliga. Brott mot cerebral cirkulation leder till utvidgningen av eleverna, det finns ingen reaktion på ljuset. När det kliniska syndromet utvecklas, ska hjälp ges omedelbart. Om det inte finns någon hjälp, uppstår syreutsläpp i organen och vävnaderna och klinisk död uppstår.

Diagnos av hjärtstillestånd

Diagnosen av hjärtstopp bör utföras inom några minuter. Här är konventionella åtgärder som tar för mycket tid inte lämpliga. Patienten gör inte ett kardiogram. Ändra inte blodtrycket. Slösa inte tid på att leta efter pulsering på periferiska kärl och lyssna på hjärtljud. Akutvård i hjärtstillestånd börjar omedelbart efter läkaren fann ingen pulsering i den gemensamma halspulsådern, som ligger mellan musklerna i nacke och struphuvudet eller i lårbensartären. Bestämningen är gjord av mitten och indexfingrarna, trycket på artären utförs försiktigt, phalanx-dynorna.

På palpationens palpation tar inte mer än 5 sekunder att utföras i tiden återupplivning. Reanimatologen ska kunna skilja mellan en bradykardi eller en fördröjd hjärtrytm. Ett annat viktigt diagnostiskt särdrag är utvärderingen av utvidgningen av eleverna och deras reaktion på ljus utförs efter återupplivning av hjärtstopp börjar. De allra första tecknen på hjärtsvikt - stoppa andningen och förlora medvetandet, passerar vanligtvis obemärkt, förutom när patienten är under konstant övervakning.

Kompetent förhospitalvård för hjärtstillestånd

Kunskaperna i primär återupplivning möjliggör första hjälpen till de skadade före återupplivningsgruppen. Efter att patienten har en känsla av hjärtstopp, förlorar han medvetandet, andningen försvinner. Först måste du försäkra dig om att ingenting stör normal andning och rengör munnen - offret kan lagra tungan, det finns trängsel i kräkningen. Patienten ska placeras på en hård yta och börja göra hjärtmassage och artificiell mun-till-mun-andning. Att pressa ska vara skarp, massagen görs med räta händer. Inom en minut görs upp till 12 cykler. Om bröstet börjar stiga - detta är ett tecken på att lungorna är fyllda med syre, livet återställs efter hjärtstillestånd. Sluta återupplivningen är rationell om 20-30 minuter efter att de börjar, när en person utvecklar klinisk död.

Medicinsk hjälp vid hjärtsvikt

De viktigaste återupplivningsåtgärderna:

 • Extern hjärtmassage och artificiell ventilation är nödvändiga i alla fall när hjärtstopp diagnostiseras. Om det inte finns någon effekt utförs en trakeotomi, intubation. Använd speciella droger för att säkerställa säkerheten och patenen i luftvägarna.
 • Vid det första skedet, utför också elektrisk stimulering av hjärtat eller akut defibrillering. Bröstkorgen påverkas av urladdningsenergi, vilket återställer funktionen hos ventriklerna. Effektiviteten av defibrillering minskar med varje minut, under vilken hjärtstopp fortsätter - konsekvenserna kan vara olika. Myocardiums elektriska aktivitet kontrolleras på ett kardioskop.
 • Kirurgiska ingrepp. När det föreligger hjärtstillestånd utförs operationen som en regel i samband med luftvägarna.
 • Kateterisering av de centrala venerna, vilket möjliggör att utföra procedurer hos patienter som är i svårt tillstånd.
 • Drogterapi. Inlagt vvutriserdechno eller intravenösa läkemedel för att behandla hjärtsvikt - adrenalin - huvuddrog återupplivning, noradrenalin, antiarytmika, atropin. lösningar av natriumvätekarbonat etc.

Ytterligare liv efter hjärtstillestånd

De flesta som har haft hjärtstopp behandlas i intensivvården. Patienterna överlever om hjärtat misslyckas med att springa i 5-6 minuter efter att ha stoppat. Det finns sällsynta fall i praktiken när människor kunde återgå till ett helt liv 30 och 39 minuter efter hjärtfel. Vid slutet av återupplivningsperioden är kontinuerlig övervakning av patientens tillstånd nödvändigt. Hjärtaktivitet och andra funktioner kan störa, ofta behöver patienten en långvarig hjärtåtervinning.

Patienten ges en röntgen, eftersom bröstkorgen kan skadas vid behandling av hjärtsvikt. Dessutom tilldelas biokemiska tester, diurese kontrolleras och andra tester utförs som kan avslöja utvecklingen av farliga komplikationer. Med långvarigt hjärtsvikt föreskrivs nootropiskt stöd, vilket är nödvändigt för fullständig återhämtning av hjärnan.

Hydroxysin *

Azelastin ökar (ömsesidigt) effekten; Hastigheten hos de psykomotoriska reaktionerna minskar och deprimatsia ökar.

Stärker (ömsesidigt) depression av centrala nervsystemet; mot bakgrund av administrering av hydroxizin bör dosen av alprazolam minskas med 50% - sannolikheten för att utveckla svåra, även dödliga komplikationer är hög.

Stärker (ömsesidigt) lugnande effekt.

Dexketoprofen i form av en lösning för iv och / m administrering kan inte blandas i en spruta med en lösning av hydroxi-zin (en fällning bildas).

Diazepam ökar (ömsesidigt) depression av centrala nervsystemet; medan samtidig administrering av en dos bör minskas med 50% - risken för att utveckla svåra, även dödliga komplikationer är hög.

Hos vissa patienter ökar användningen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel risken för förmaksflimmer. De bör tas med stor omsorg, varnar läkare.

Dessa läkemedel kan köpas på något apotek utan recept. Men kardiologer, och de brukade säga att användningen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (t.ex. ibuprofen) är förknippad med risk för att förvärra problemen och hjärt-plan. Tidigare hävdades att regelbundet intag av NSAID ökar risken för hjärtattacker och stroke.

I en ny studie som publicerades i British Medical Journal analyserades 32 602 patienter från 1999 till 2009. Specialister för första gången visade sambandet mellan användningen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel och kränkningen av hjärtritmen. Denna patologi av hjärtaktivitet är mycket vanligare än hjärtinfarkt och stroke. Men just arytmi provar ofta sin utveckling.

Forskarna jämförde tillståndet för det kardiovaskulära systemet för studiedeltagare och slumpmässigt utvalda patienter från kontrollgruppen. I den första gruppen fanns det patienter som hade någon form av hjärtsjukdom, i kontrollgruppen - människor var friska. Läkare uppskattar att NSAID med 40% ökar risken för hjärtarytmi. Detta gäller dock endast för de patienter i vilka samma ibuprofen orsakade en negativ reaktion redan i början av upptagandet. Många patienter med NSAID är okänsliga.

Det visade sig också att de nya analgetiska läkemedel - selektiva COX-2-hämmare (t ex nimesulid, meloxikam, celecoxib, etodolak, rofecoxib), ökade risken för så mycket som 70%. Som i fall av NSAID orsakar COX-2 biverkningar omedelbart. Folk som tog dem i mer än 2 månader, det fanns inga sådana reaktioner.

Kardiologer betonar - det är nödvändigt att ta hänsyn till redan existerande hjärtsjukdomar vid förskrivning av ibuprofen och andra NSAID. De människor som redan har arytmi, dessa droger ökar risken för förvärring, de som är friska kan provocera sin utveckling. Och under inga omständigheter ska "förskriva" smärtstillande medel som ibuprofen och diklofenak till sig själva äldre såväl som lidande från kroniska njursjukdomar.