Huvud / Emboli

Medicinsk behandling av angina pectoris: föreskrivna läkemedel och doser

Dödligheten från hjärtsjukdom är fortfarande mycket hög, trots de allvarliga prestationerna inom medicinområdet. En livsstil på låg nivå, stress och dåliga vanor drar ut hjärtmuskeln.

Bland hjärtsjukdomar som är kända från antiken, till och med ofta finns det angina eller, som det kallades i tidigare tider, angina pectoris. Många människor är inte rädda för plötslig smärta i bröstet - tänk, tag ett piller och gått. Och förgäves!

Angina leder ofta till hjärtinfarkt och död hos en sjuk person. Därför detta sjukdomen är föremål för obligatorisk övervakning av en kardiolog och terapi. Än att behandla kärlkramp, vilka mediciner och droger rekommenderas att ta i denna form av kranskärlssjukdom och om tabletten för att ge en framgångsrik behandling för patienter-kärnor, kommer vi att fortsätta.

Grupper av droger mot anfall

Vi kommer inte att överväga sådana förebyggande åtgärder för hjärtsjukdomar som i denna artikel diet, rökning och alkoholavslag och aktiv livsstil.

Låt oss övergå till de preparat som doser rekommenderas av läkare för behandling av en stenokardi, förebyggande underhåll av attacker och komplikationer vid en ischemisk hjärtsjukdom.

Läkemedel ska ordineras av den behandlande läkaren beroende på sjukdomens allvar. Vid behandling av angina används tre grupper av läkemedel:

Läkemedel med anti-angiogen effekt, det vill säga att bekämpa myokardiell ischemi. Effekten av denna grupp av läkemedel syftar till att minska behovet av hjärtmuskler i syre, liksom att öka syrgasnivån i blodet.

Denna stora grupp droger är indelad i flera undergrupper:

nitrater - läkemedel speciellt utformade för att stoppa och förebygga attacker av angina pectoris. Åtgärder av nitrater syftar till att expandera blodkärlens väggar och öka syrens tillgång till hjärtat.

Med ett konstant intag av nitrater blir kroppen vant vid sin handling, och inom en dag är det därför nödvändigt att bryta ner nitrat. Läkemedel tas antingen direkt under en attack eller före fysisk ansträngning med ett förebyggande syfte.

Betablockerare. Den terapeutiska effekten av denna undergrupp beror på en minskning av tryck och puls i patienten, och därför minskar behovet av ett hjärta i syre.

Betablockerare blir inte beroendeframkallande och ackumuleras i kroppen, vilket möjliggör en viss tid för att minska doseringen. Betablockerare gäller inte under lång tid på grund av olika biverkningar. Efter normalisering av patientens tillstånd reduceras dosen till ett minimum.

Kalciumantagonister. Läkemedel i denna serie, som förhindrar penetration av kalcium i muskeln, bidrar till en minskning av myokardiell kontraktilitet.

Verkan av kalciumantagonister syftar till att sänka trycket, reglera hjärtfrekvensen, avlägsna spasmen i kransartärerna.

Således förbättrar blodflödet, därför blir efterfrågan på myokardium i syre mindre och inflödet av näringsämnen till muskeln ökar.

Läkemedel antiaterosklerotisk verkan. Som du vet är en förhöjd kolesterolnivå orsaken till progressionen av ateroskleros, vilket i sin tur leder till angina pectoris.

Droger som påverkar sänkning av kolesterol i kroppen kallas statiner. Dessa läkemedel av den senaste generationen har blivit ett genombrott i behandlingen av ischemi i allmänhet och ateroskleros i synnerhet.

Val av läkemedel

Till att börja med bör något läkemedel från varje grupp ordineras endast av kardiologen och först efter undersökningen. Som regel används följande läkemedel i praktiken av kardiologer:

antianginal

nitroglycerin

Den mest kända medicinen för att undertrycka symptomen på angina attacker.

Tillverkad i formuläret sublinguala tabletter, sprayer, fläckar, droppar, kapslar med långvarig effekt, salvor, filmer.

Det finns många namn med detta aktiva ämne i apotek. Bland dem: Deponite, Gilustenon, Nitroglycerin, Nitradisk, Nitrangin och andra.

Sätt att använda

 • tablett placeras i munhålan under tungan. Åtgärden sker inom två till tre minuter och varar i en halvtimme.
 • spraya appliceras också på munslimhinnan och börjar omedelbart avlasta attacken, bokstavligen inom en minut. Sprayer är kortverkande medel, som tabletter.
 • Buccala former av nitroglycerin (plattor, filmer) är fästa vid slemhinnorna i kinderna eller tandköttet. Har en längre varaktig effekt - 3-4 timmar.
 • kapslar taget före attacken, har en långvarig effekt. Kapslar tas 1-2 gånger per dag på tom mage.
 • salva appliceras på doseringspapperet med den mängd som föreskrivits av den behandlande läkaren. Papperet med salva pressas hårt till kroppen i den hårlösa delen av det.

Dosering av någon form av nitroglycerin kan endast beräknas av en läkare!

Isosorbid-dinitrat

En beredning av tabletter, kapslar och aerosolformer av frisättning. På apotek som säljs under namnen: Isoket, Izolong, Kardiket, Nitrosobid. Det tas internt enligt överenskommelse med den behandlande läkaren.

Som regel är den utsedd 20 mg 2-3 gånger om dagen i en timme före måltid eller 2 timmar efter att ha ätit. Med en mild terapeutisk effekt ökas dosen gradvis till 120 mg per dag.

För att undvika kroppens tolerans för droger efter en och en halv månad efter det att regelbundet intag är nödvändigt göra en paus för en dag, byta ut en agent med en annan med liknande effekt på kroppen.

Läkemedlets priser beror också på ursprungslandet. Till exempel kan Nitrosorbid i apotek köpas för 25 rubel, och Isoket-sprayen kostar ungefär 400 rubel.

Isosorbidmononitrat

Handelsnamn förberedelse :. Izomonit, monofilament, Pentakard, Plodin, etc. Monocinque administrerade läkemedel som tillverkas i tablett- och kapsel långtidsverkande med tillägg till namnet på prefixet "retard". Tabletter tas 2 gånger om dagen, retardkapslar - en gång om dagen. Gradvis öka dosen.

Den genomsnittliga kostnaden för tabletter är 300-400 rubel för 30 stycken.

Kalciumantagonister

Av gruppen av kalciumantagonister används i stor utsträckning i praktiken Nifedipin, Verapamil och Diltiazem.

Preparat tas 1-2 gånger om dagen.

Nifedipin kan användas i kombination med beta-blockerare och läkemedel som innehåller Verapamil och Diltiazem, tillsammans med beta-blockerare är inte tillåtna.

Betablockerare

Av gruppen av beta-blockerare är det svårt att utesluta ett specifikt effektivt läkemedel. De aktiva beståndsdelarna betablockerare, i allmänhet, atenolol, metoprolol, timolol, bisoprolol et al. Av alla piller har visat sig Concor, Anaprilin, Coriol, Nebilet. Betablockerare tas med måltider för att minska biverkningarna.

Betablokkarens namn och dess dosering väljs endast av den behandlande läkaren!

När du tar dessa läkemedel ska du alltid övervaka din hjärtfrekvens. Pulsen vid p-piller bör vara 50-60 slag per minut.

Priserna för inhemska Anaprilin är inte lika höga som till exempel för importerade Concor eller Nebilet. Som jämförelse: 50 anaprilintabletter kostar 27 rubel och för 28 piller av det tyska läkemedlet Nebilet är det nödvändigt att betala redan 980 rubel.

Antiaggreganter mot bildandet av trombi

Den mest kända är en tablettliknande läkemedel, såsom aspirin. Aspirin tas på kvällen efter att ha ätit i en dos av 75-150 mg en gång.

För behandling av hjärt-kärlsjukdomar finns aspirin tillgängligt i speciella former - detta Aspirin Cardio, TromboAss, Cardi ASA och Cardiomagnol.

De skiljer sig från konventionellt aspirin mer mild action på magen. Priset för aspirin är inte så högt - i genomsnitt 250 rubel per 100 bitar.

Patienter med intolerans mot aspirin eller med svår angina är förskrivna klopidogrel. Dess effekt är många gånger starkare än aspirins. Men kostnaden är mycket högre. För 28 tabletter av rysk produktion kommer att behöva skal ut över 400 rubel.

statiner

Ryska kardiologer ordinerar statindroger på grundval av aktiva substanser: rosuvastatin, simvastatin, fluvastatin och atorvastatin. Statiner tas främst innan man lägger sig.

Kostnaden för tabletter är ganska hög. Till exempel kostar det engelska läkemedlet Krestor på apoteket 2500 rubel för 28 st. Och den amerikanska Zokor-750 rubeln. för 28 st.

Att för framgångsrik behandling av hjärtat kan inte göras

Mycket ofta patienter besöka en kardiolog och om att ha uppskattat hur mycket det kommer att kosta droger i hjärt angina och viftade med handen för hans hälsa och inte har bråttom att ta mediciner, tänkande som kommer att kosta öre nitroglycerin med en plötslig attack av smärta.

Detta borde inte ske under alla omständigheter! Det är lättare att be läkaren att ersätta ett dyrt läkemedel med en billigare en med liknande åtgärd.

Det andra vanliga misstaget med den medicinska behandlingen av angina är obehörig reduktion eller ökning av dosen. Kom ihåg - endast en praktiserande läkare bestämmer när man ska ändra dosen.

Och i alla fall Det är omöjligt att behandla en sådan sjukdom som angina, bara folkmekanismer. Detta är extremt farligt för patientens liv och hälsa!

Läs mer om sjukdomen och dess terapi från videon:

Lista över tabletter från angina pectoris

Angina pectoris är en patologi som utvecklas till följd av brist på syre i hjärtmuskeln. Denna vanligaste form av manifestation av hjärt-kärlsjukdom är för kroppen en typ av signal om problem med hjärtcirkulationen, som inte får lämnas utan uppmärksamhet. Män lider av angina attacker 3-4 gånger oftare än kvinnor. Människor är vanligtvis mer än 40-50 år gamla. Nyligen har patienterna blivit märkbart yngre, vilket inte bara kan ge upphov till bekymmer hos läkare.

skäl

Den främsta orsaken till angina är ett brott mot blodcirkulationen i kransartärerna, som ger hjärtat syre och nödvändiga näringsämnen. Ofta skyller på att allt är aterosklerotiska plack, som fodrar blodkärlens väggar, precis som gradvis bildar skalan på vattenkokarens väggar. En attack inträffar när lumenartären smalnar mer än 70%. Dessutom kan en plötslig långsam sammandragning av blodkärlen (spasmen) orsaka patologi.

Som regel manifesterar sig stenokardi under fysiskt arbete (sport, hårt arbete) eller under en stressig situation.

Det finns ett antal faktorer som väsentligt ökar risken för att utveckla angina pectoris:

 • övervikt och fetma
 • missbruk av nikotin och alkohol;
 • ett sätt att leva som kännetecknas av brist på fysisk aktivitet
 • hypertoni;
 • förhöjt kolesterol;
 • diabetes mellitus;
 • genetisk predisposition;
 • ålderdom.

Medfödda missbildningar och defekter i hjärtat och kärlen är också orsaken till utvecklingen av angina pectoris. Dessutom finns det ett antal sjukdomar som inte direkt påverkar kardiovaskulärsystemet, men förvärrar blodtillförseln med blod - det är bronkulmonala sjukdomar, förvärringar av sjukdomar i mage och tarmar.

symptom

Angina manifesteras av smärta, vilket inte kan märkas. Dess natur kan vara annorlunda - pressning, sömning, komprimering, dragning, borrning. Intensiteten varierar också i varje enskilt fall - från mindre känslor till svår outhärdlig smärta, som du vill stönta och skrika på. Ibland är ett symptom på angina en brännande känsla och tryck bakom brystbenet.

Smärtsamma känslor lokaliserar vanligen i övre eller nedre delen av båren (mycket mindre i nedre delen), på vardera sidan eller bakom den. I extremt sällsynta fall tränger angina sig i den epigastriska regionen - det kan tas som en manifestation av ett akut sår eller symtom på duodenal sjukdom. Smärtan sträcker sig huvudsakligen till vänster sida av kroppen - arm, nacke, axel, rygg, axelblad, underkäke, öronlopp.

Smärtan rullar genom attacker, som i genomsnitt inte längre än 5 minuter. Om attackens varaktighet överstiger 20 minuter - detta kan redan indikera övergången av angina angrepp vid ett akut hjärtinfarkt.

När det gäller frekvensen av attacker är allt individuellt här - intervallet mellan dem gör ibland långa månader, och ibland upprepas anfallet 60 eller till och med 100 gånger om dagen.

De konstanta följeslagarna av angina angrepp är också känslan av en övergående katastrof, panik och rädsla för döden.

Förutom ovanstående symtom på angina kan indikera tecken som andfåddhet och snabb trötthet, även med mindre belastningar.

diagnostik

Som ett erkännande av angina beakta patientens klagomål, natur, plats, strålning, varaktigheten av smärta, villkoren för deras förekomst och de faktorer koppning av en attack. Laboratoriediagnos innefattar studie totalt kolesterol, ASAT och ALAT, HDL och låg densitet, triglycerider, laktatdehydrogenas, kreatinkinas, glukos, elektrolyter och blodkoagulering. Av särskild betydelse är den diagnostiska bestämningen av kardiellt troponin I och T - markörer, tecken på hjärtmuskelskada. Identifiera dessa proteiner myocardial säger om händelsen en mindre hjärtattack eller hjärtinfarkt, och kan förhindra utvecklingen av post-infarkt angina.

EKG, taget vid anginahöjdshöjden, avslöjar en minskning av ST-intervallet, förekomsten av en negativ T-våg i bröstet leder, ledning och rytmförstöring. Daglig EKG-övervakning gör det möjligt att fixa ischemiska förändringar eller deras frånvaro vid varje attack av angina pectoris, hjärtfrekvens, arytmi. Ökande hjärtfrekvens före attacken möjliggör tänkande angina pectoris, normal hjärtfrekvens - om spontan angina. Ekkokardiografi med angina identifierar lokala ischemiska förändringar och kränkningar av myokardiell kontraktilitet.

Velgoergometriya (VEM) är ett prov som visar vad den maximala lasten kan flytta patienten utan hot om ischemi. Belastningen definieras av en cykel för att nå submaximal hjärtfrekvens med en samtidig EKG inspelning. Med ett negativt prov uppnås en submaximal hjärtfrekvens på 10-12 minuter. i frånvaro av klinisk och EKG-manifestationer av ischemi. Det anses vara ett positivt test, tillsammans vid tidpunkten för last attack av angina eller ST-segment skift av en millimeter eller mer. angina Detektion är också möjligt genom att inducera transient myokardischemi styrs via den funktionella (transesofageal förmaksstimulering) eller farmakologisk (izoproterenolovoy, prover med dipyridamol) belastningstest.

Myocardscintigrafi utförs för att visualisera perfusion av hjärtmuskeln och för att identifiera däri bränn förändringar. Radioaktivt tallium aktiva läkemedlet absorberas viabla kardiomyocyter, och mot kärlkramp, åtföljd koronaroskleroza, identifierade fokala områden av myokardisk perfusion störningar. Diagnostic koronarangiografi utfördes för att bedöma läget, omfattning och förekomsten av hjärtsjukdomar i artärerna, som gör det möjligt att fatta beslut vid val av behandlingsmetod (konservativ eller kirurgisk).

behandling

Alla metoder för behandling av angina syftar till att uppnå följande mål:

 • Förebyggande av hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd;
 • Förebyggande av sjukdomsprogression;
 • Minska antalet, varaktigheten och intensiteten av attacker.

Den viktigaste rollen i att uppnå det första målet är att ändra patientens livsstil. Förbättringar i prognosen för sjukdomen kan uppnås genom följande åtgärder:

 • Vägran att röka
 • Måttlig fysisk aktivitet.
 • Diet och viktminskning: begränsande konsumtion av salt och mättat fett, regelbunden konsumtion av frukt, grönsaker och fisk.

Rutinläkemedels angina terapi innefattar mottagning antianginala (anti-ischemisk) läkemedel som minskar behovet av hjärtmuskeln syre: De långverkande nitrater (. Erinita, sustaka, Nitrosorbid, nitrong et al), B-blockerare (. Propranolol, trazikora et al), Molsidomine (korvatona ), kalciumkanalblockerare (verapamil, nifedipin), preductal etc.

Vid behandling av angina tillrådligt att använda anti-sklerotiska preparat (grupp av statiner - lovastatin, Zocor), antioxidanter (tokoferol, Aevitum), trombocytaggregationshämmande medel (aspirin). I ett framskridet stadium av instabil angina, när smärtan inte försvinner under en lång tid, är kirurgiska metoder som används för att behandla kärlkramp:

 • Aortokoronär bypass: När ett extra hjärtkärl dras från din egen ven, direkt från aortan. Frånvaron av syresvält eliminerar helt symptomen på angina pectoris.
 • Stenirovanie hjärtkärl i angina pectoris tillåter dig att skapa en viss diameter av artärerna, inte föremål för förminskning. Kärnan i operationen: infogas i hjärtatärrörsröret, som inte krymper.

förebyggande

För effektiv förebyggande av angina pectoris är eliminering av riskfaktorer nödvändig:

 • Titta på din vikt, försök att inte erkänna fetma.
 • För alltid glöm inte rökning och andra dåliga vanor.
 • Behandla därmed associerade sjukdomar, vilket kan bli en förutsättning för utvecklingen av angina pectoris.
 • När en genetisk predisposition till hjärtsjukdomar, för att ägna mer tid för att stärka hjärtmuskeln och ökar elasticiteten i blodkärlen, besöka kontoret för sjukgymnastik och strikt följa alla råd av den behandlande läkaren.
 • Att leda en aktiv livsstil, eftersom hypodynamin är en av riskfaktorerna i utvecklingen av angina pectoris och andra sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.

Som sekundärprofylax med redan etablerade diagnos av angina pectoris är nödvändigt för att undvika störningar och fysisk ansträngning profylaktiskt att ta nitroglycerin laster, förebyggande av åderförkalkning, terapisjukdomstillstånd.

De viktigaste drogerna för angina pectoris

Läkemedel som föreskrivs för angina pectoris är främst att öka livslängden hos patienten, eftersom dessa läkemedel kan stoppa utvecklingen av kranskärlssjukdom och minska risken för allvarliga komplikationer av syndromet - hjärtinfarkt. Ett annat syfte med läkemedelsbehandling är att förbättra patientens livskvalitet.

Förberedelser för angina pectoris

Det är bevisat att rätt val av läkemedel minskar frekvensen av angina attacker, ökar stabiliteten i hjärtmuskeln och kranskärlskärlen till fysisk aktivitet. Dock kan uppnås full effekt av läkemedel på angina först när den individuella val av läkemedel med ålder och kön hos patienten, det kliniska förloppet av syndromet, förekomst av samtidiga sjukdomar och potentiella riskfaktorer för krans komplikationer artärsjukdom.

De viktigaste grupperna av läkemedel

Användning av läkemedel för behandling av angina kommer inte att ge några resultat utan en korrigering av patientens livsstil. Först och främst ska läkaren förklara i detalj för patienten och hans familjemedlemmar principen om de föreskrivna läkemedlets handlingar, dosering och intagstillfället. Alla rökare uppmanas att ge upp denna skadliga vana, eftersom det är en av huvudorsakerna till utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar och angina pectoris. Dieten är gjord på ett sådant sätt att kosten domineras av lågt kolesterolprodukter. Patienter med övervikt behöver övervaka kaloriintaget och regelbundet engagera sig i en tillåten när det gäller laddningens fysiska aktivitet.

Moderna läkare när man väljer läkemedel för angina använder en lista sammanställd av American College of Cardiology. Så, experter rekommenderar att använda antikoagulantia, lipidsänkningsmedel, angiotensinkonverterande enzymhämmare, beta-blockerare. Om nödvändigt kompletteras terapi med kalciumantagonister, nitrater (till exempel det allmänt kända nitroglycerinet) och några andra antianginalmedel. Särskild uppmärksamhet ägnas åt hypoglykemiska droger, särskilt om angina uppträder mot bakgrund av diabetes mellitus.

antikoagulantia

Fysiologiskt bildas en stor mängd blodplättar dagligen i människokroppen, och dessa elements roll i normal cirkulationssystems funktion kan inte överskattas. Men aktiveringen av syntesen i rupturen av aterosklerotisk plack är en av de viktigaste länkarna i patogenesen av angina pectoris.

Enligt de senaste uppgifterna, användning av antikoagulantia hos patienter med hjärtinfarkt, minska risken för sådana komplikationer av hjärt - kärlsystemet, såsom stroke och andra cerebrovaskulära olyckor med nästan 25%. Hos patienter med olika typer av angina minskar regelbundet intag av antiplatelet droger signifikant sannolikheten för attacker av akut myokardiell ischemi. Beroende på verkningsmekanismen delas moderna antikoagulanter i flera klasser.

Inhibitorer av cyklooxygenas (COX-1).

Den mest populära representanten för denna grupp är Aspirin (Aspicard, Acetylsalicylsyra, Aspinat, Accekaradol, Trombo Ass, Trombopol). Mekanismen för dess verkan är baserad på hämning av tromboxanprekursorenzymet, vilket stimulerar aggregeringen av blodplättar.

Atselilsalitsilovaya syra kan ackumuleras i kroppen, så för att förhindra angina komplikationer tillräckligt små doser - från 75 till 100 mg per dag för en vuxen, med exacerbation av detta belopp ökas till 325 mg. De viktigaste biverkningarna av Aspirin är gastrisk blödning, halsbränna, böjning, buksmärta. För att minska dessa reaktioner rekommenderar du att du använder mer moderna läkemedel, till exempel Trombo Ass.

Blockerare av blodplättsaktivering

Representanter för denna typ av läkemedel mot angina är Clopidogrel (Zilt, Cardutol, Lopirel, Plavix, Egitromb). Dessa läkemedel minskar viskositeten hos blodet, och resultatet av användningen fortsätter i tillräckligt lång tid efter avbrott. Reduktion av graden av aggregering av blodplättar börjar redan 2 timmar efter den första administreringen av läkemedlet, och en stabil effekt uppnås efter 4-7 dagars behandling.

Den genomsnittliga dosen av klopidogrel och dess analoger är 75 mg per dag. Dessa piller för angina förskrivs, om sjukdomen behandlas med aspirin är omöjlig på grund av kontraindikationer.

Lipidsänkande läkemedel (statiner)

Minskning av totala kolesterolnivåer i blodplasman förhindrar ytterligare utbildning aterosklerotichskih plack och är det bästa förebyggande av hjärtinfarkt, progression av angina och kranskärlssjukdom. Trots svårighetsgraden av de kliniska symtomen på sjukdomen bör lipidsänkande läkemedel förskrivas vid en lågdensitets lipoproteinkolesterolnivå av 100 till 129 mg / dL. Principen för statiner är baserad på inhiberingen av enzymet som deltar i syntesen av kolesterol-HMG-CoA-reduktas. Som ett resultat minskar dess bildning i levern och den totala mängden atherogena lipoproteiner i blodet minskar.

Dessutom har drogerna i denna grupp en så kallad pleiotropisk verkan. Mot bakgrund av användningen minskar nivån av C-reaktivt protein och inflammatoriska processer i kärlväggen stannar. Dessutom utvecklas dessa effekter mycket tidigare än en minskning av nivån av lågdensitetslipoproteiner. De bästa läkemedel i denna grupp är atorvastatin (Atokord, Atoris, Lipitor, Torvakard, Tulip) och rosuvastatin (Crestor, Merten, rozart, Rozulip, Tevastor).

Läkemedel är avsedda för långvarig användning, varvid doseringen väljs individuellt för varje patient. Vid det första behandlingsstadiet dricker atorvastatin och dess analoger under andra handelsnamn på 10 mg per dag, så ökas denna mängd gradvis (varannan vecka till 4 veckor) till 80 mg. Den initiala dosen av rosuvastatin är densamma - 10 mg, men maximalt är 40 mg per dag. Nackdelarna med statiner innefattar frekventa fall av biverkningar.

Vanligtvis kan brott mot centrala nervsystemet (yrsel, ångest och sömnlöshet), mag-tarmkanalstörningar och perifert ödem förekomma. Dessutom orsakar dessa droger ofta en allergisk reaktion. Användningen av statiner är kontraindicerad vid allvarliga njur- och leverpatologier. Dessutom är deras användning begränsad under graviditet och amning.

Hämmare av adenosinkonverterande enzym (ACE)

Som läkemedel för behandling av olika former av angina har ACE-hämmare använts sedan 2003. Det var då att en rapport publicerades som vittnar om effektiviteten av dessa läkemedel vid kranskärlspåverkande ateroskleros. Läkemedel i denna farmakologiska grupp är oumbärliga vid samtidig diabetes, efter hjärtinfarkt, hjärtinfarkt, ischemisk hjärtsjukdom. Fördelarna med ACE-hämmare är en minskning av central och perifer vaskulär resistans utan reflexacceleration av rytmen av myokardiella sammandragningar. Dessutom normaliserar dessa läkemedel de funktionella egenskaperna hos endotelet, hämmar aggregeringen av blodceller.

ACE-hämmare påverkar också det sympatiska nervsystemet, vilket är särskilt effektivt vid samtidig hypertension. Dessa blodtryckssänkande läkemedel minskar också behovet av myokard i syre, vilket är viktigt för att arrestera attacker. Den antianginal effekten av ACE-hämmare bidrar till stabiliseringen av aterosklerotisk plack, förhindrar dess förstöring och efterföljande trombos. Utnämner vanligtvis:

 • Hinalapril (Accupro) i form av tabletter i en dos för vuxna från 5 till 20 mg per dag;
 • Ramipril (Amprilan, Vazolong, Piramil), ta in 1,25 till 2,5 mg två gånger dagligen;
 • Prestarium (perindopril i modifierad förbättrad form) vid 2,5 mg per dag, tabletten ska hållas i munnen tills den är fullständigt upplöst, som Nitroglycerin.

De vanligaste biverkningarna av ACE-hämmare är yrsel, huvudvärk, svaghet i samband med en kraftig minskning av blodtrycket. Patienterna klagar ofta på andfåddhet och hosta på grund av förändringar i hemodynamik i cirkulationens lilla cirkel. Ibland finns störningar i avföringen och försämring av aptit. Störningar från urinvägarna och leversjukdomar är indikationer för att korrigera dosen av ACE-hämmare.

Betablockerare

Dessa angina läkemedel för många år, används inte bara för att behandla kärlkramp, men också för att förhindra försämring av hjärt-kärlsjukdomar, förebyggande av komplikationer av högt blodtryck och andra sjukdomar i hjärt - kärlsystemet. Dessa reducerar incidensen av myokardiala sammandragningar och blodtryck påverka aktiviteten av renin - angiotensin - aldosteron njursystemet normaliserar fördelningen av pulser på hjärtat ledande fibrerna. Antianginal beta-adrenoblocker bidrar också till balansen mellan syretillförsel till cellerna i myokardiet och dess behov av det. Dessutom har vissa droger i denna grupp antioxidantverkan och eliminerar effekten av inflammatoriska mediatorer på kärlväggen.

Beroende på handlingsprincipen är dessa riskreducerande komplikationer uppdelade i två grupper - selektiva och icke-selektiva beta-blockerare. För att behandla angina ges företräde för läkemedel av den första typen. Detta är förenat med mindre allvarliga biverkningar (minskning av sexuell funktion, ökad tonus i den glatta muskulaturen i andnings, urin och tarmsystem, de negativa effekter på lipidmetabolismen och glukos). Vanligtvis föreskrivs:

 • Nebivolol (Nebilong, Nevotenz) bör ta en tablett av 5 mg på morgonen, efter två veckors behandling tillhandahålls god tolerabilitet denna dos ökas till 10 mg;
 • Betaxolol (Lokren) 20 mg en gång om dagen.

Oönskade reaktioner noteras vanligen vid början av användningen av selektiva beta-blockerare. De passerar efter 7 till 14 dagar och är inte indikationer på avskaffande av mediciner. Således noteras svaghet med terapi av stenokardi med läkemedel i denna grupp, hypotoni och åtföljande symtom på bradykardi och hemodynamiska störningar. Det bör noteras att antianginal beta-blockerare är kontraindicerade i Prinzmetal angina pectoris. Dessutom kan dessa läkemedel inte tas till personer med lågt blodtryck och hjärtfrekvens, bronkial astma och obstruktiva lungsjukdomar.

Kalciumkanalblockerare (kalciumantagonister)

Läkemedel i denna grupp är alternativ till angina pectoris och förskrivs med otillräcklig effekt av beta-blockerare. Verkningsmekanismen för kalciumantagonister är baserad på förebyggandet av passage av dessa joner genom cellmembran av kardiomyocyter och vaskulära väggceller. Som ett resultat av dessa läkemedel normaliseras processen för myokardiell avslappning normaliserad genom syrehushållning och dess syreförbrukning minskar. En sådan komplex handling hjälper till att effektivt eliminera de viktigaste symptomen på angina pectoris.

För närvarande används inte kalciumantagonister av den första generationen (Nifedipin och Nicardipin) praktiskt taget. Förskriva vanligtvis nya droger av den andra och tredje generationen. Deras kännetecken är en låg risk för biverkningar, lång tid, hög val- aktivitet på kranskärlen, vilket är mycket viktigt för att behandla kärlkramp, ingen effekt på neurohumorala processer. Vanligtvis föreskrivs:

 • Verapamil (Isoptin), dosen för vuxna är 40 till 80 mg tre gånger om dagen;
 • Diltiazem, ta bör vara 60 mg tre gånger dagligen eller 90 mg två gånger dagligen, om nödvändigt döljs läkemedlets mängd.

Till skillnad från andra kalciumantagonister kan verapamil och diltiazem användas i olika former av angina (spänning, vila, instabil och variant typ av detta syndrom). Biverkningar från användningen av dessa medel uppstår endast i 7-9% av fallen. De vanligaste är typiska för andra antianginala läkemedel hypotoni, yrsel, bradykardi, avföringstörningar. Ibland finns depressiva tillstånd och sömnstörningar. De viktigaste kontraindikationer för mottagning Verapamil och Diltiazem är låg hjärtfrekvens, sick sinus-syndrom och andra störningar i det ledande systemet av hjärtat.

nitrovasodilatorer

Detta är utan tvekan det bästa botemedlet för lindring av akuta symptom på angina pectoris. Det vanligaste läkemedlet i denna grupp av läkemedel är Nitroglycerin. Men deras väsentliga nackdel är frånvaron av anti-anginal och anti-ischemisk aktivitet. Därför är de för närvarande praktiskt taget inte vana vid behandling av angina hela tiden.

Principen om nitrater är baserad på utsläpp av kväveoxid - en naturlig faktor i avslappning av kärlväggen. Mot bakgrund av att Nitroglycerin och andra läkemedel i denna grupp tas, sker en snabb expansion av kärlen, lindring av ischemiska symtom, minskning av vidhäftningsgraden och aggregering av blodplättar. Eliminering av stenos av kransartärerna återställer syreavgiften som är nödvändig för hjärtmuskeln och minskar efterbelastningen på myokardiet. Men svårighetsgraden av dessa effekter är mycket svagare än i kalciumantagonister och beta-adrenoblockerare.

Det mest populära läkemedlet för att stoppa angina attacker är Nitroglycerin. Efter resorption av tabletten i munnen fungerar den mycket snabbt - efter 1 till 4 minuter. Men resultatet av dess ansökan förblir bara cirka en halvtimme. Dessutom utvecklar många patienter över tiden resistens mot verkan av nitroglycerin. Därför rekommenderar läkare att man antingen tar det direkt för att stoppa symptomen på angina pectoris eller i ökad risk att utveckla en attack (till exempel mot stress eller fysisk stress).

Nitrater med långvarig verkan är mer lämpade för permanent användning. Detta är Cardiket (Isoket, Nitrosorbid) Efoks Long (Pektrol, Mono Mack). De kan druckas 1-2 gånger om dagen för en tablett. När det gäller biverkningar av nitroglycerin och andra nitrater är de få och utgör inte någon speciell fara för patienten. Den vanligaste är:

 • ortostatisk hypotension
 • takykardi;
 • buller i öronen
 • huvudvärk.

Risken för oönskade reaktioner ökar med ökat intrakraniellt tryck, en kombination med diuretika, arteriell hypotension. Absoluta kontraindikationer för användning av nitrater är hemorragisk stroke, minskad total blodvolym, högerkammarinfarkt, allvarliga kränkningar av cerebral cirkulation. Med försiktighet bör droger tas med glaukom, mitralventilfel och aortastenos. I förekomst av kontraindikationer rekommenderas nitroglycerin att ersätta Molsidomin (Sidnofarm). Effekten av detta läkemedel kommer också på bara 5 minuter, men i motsats till organiska nitrater varar effekten upp till tre timmar.

Andra läkemedel som används för att behandla angina pectoris

Listan över mediciner som föreskrivs för behandling och förebyggande av förvärmning av symptom på sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är mycket omfattande. I stället för moderna läkemedel många patienter föredrar att ta den redan föråldrad, men inte mindre populär drop Corvalol, Valocordin, tinktur av hagtorn, Validol. Och vissa droger ordineras av läkare mycket sällan, trots deras höga terapeutiska effektivitet. Till exempel är Ranex (Renex) innehållande den aktiva ingrediensen ranolazin ett effektivt antianginalmedel.

Läkemedlet har en direkt effekt på de fysiologiska faktorerna vid utvecklingen av angina pectoris. Vuxna ordinerat läkemedel för 1 tablett med 500 mg två gånger om dagen, vid behov, öka dosen till 2 g per dag. Biverkningar med Ranex är extremt sällsynta, så det rekommenderas att ta det med ökad risk för komplikationer av en stabil form av patologi. Förlora inte dess popularitet och användningen av folkmedicin för angina pectoris. Sålunda, vid högt tryck och risken för angrepp rekommenderar över natten drink extrakt från malda kummin (en tesked per kopp kokande vatten), buljongen från blommor från klöver framställd i en proportion av 30 g per 200 ml varmt vatten, ta 50 ml fyra gånger dag på tom mage.

Men när det uttrycks försämring av sjukdomen, särskilt i instabil angina, med hjälp av traditionella metoder för svår smärta är helt enkelt farligt. I denna situation behövs akut inlägg på sjukhuset. De kommer att genomföra nödvändiga studier av hjärtmuskulärens arbete och förskriva intensiv terapi för att stabilisera patientens tillstånd. Därefter kommer kardiologerna att ge rekommendationer för ytterligare behandling hemma.

Vilka läkemedel används för angina pectoris

Angina pectoris är inte oavsiktlig bland de farligaste kardiologiska sjukdomarna, och detta beror inte bara på konsekvenserna, men också hos patienternas inställning till hjärtsmärta. Många människor dricker smärtstillande medicin och tror att obehag inte döljer hot. Modern medicin erbjuder dock effektiva läkemedel för behandling av angina pectoris - inte bara för att eliminera symtom och lindra välbefinnandet, men också för att helt återställa kärnorna.

Metod för recept på läkemedelsterapi

Med tanke på att det är nödvändigt att behandla angina i varje enskilt fall: med hänsyn till kroppens egenskaper är sjukdomsformen, dess svårighetsgrad, inget universellt terapeutiskt medel. Läkaren föreskriver piller från angina pectoris baserat på en av metoderna:

 • Beroende på klassen IHD - om sjukdomen lätt tolereras finns det inga komplikationer, ett läkemedel ordineras, till exempel nitrater eller adrenoblockerare. I avancerade eller allvarliga fall måste du dricka ett stort antal droger;
 • Den farmakologiska bilden beaktas - hur mycket pengar kommer att vara effektiva för en viss patient. Detta görs genom undersökning, vilket avslöjar kroppens förmåga att absorbera aktiva substanser;
 • Ett test utförs på en veloergometer - med hjärtats hjärtat belastas detta organ med höga belastningar, vilket leder till att den läkare som går till behandling avgör vilka läkemedel som ska tas. Om effekten observeras, fungerar läkemedlet.

En viktig roll spelas av hur väl patienten själv kommer att kunna beskriva symtomen. För att underlätta uppgiften för specialister rekommenderas att registrera frekvensen av anfall, hälsotillstånd och namn på tabletter som användes för att stoppa angina pectoris attack.

Grupper av läkemedel som ordineras till patienter

Medicinsk behandling av angina pectoris är den vanligaste behandlingsmetoden, vilket har visat sin effektivitet under åren av användning. Enligt typen av inverkan är dessa fonder uppdelade i flera grupper:

 • Antianginala läkemedel - de minskar behovet av myokardium i syre, ökar dess nivå i blodet, med undantag av ischemi. Dessa inkluderar nitrater med svår angina, beta-blockerare och kalciumantagonister;
 • Blodförtunnande läkemedel - dessa läkemedel används för att behandla stenokardi för att undvika bildandet av blodproppar. Mycket ofta ger sjukdomen en sådan komplikation, fylld med täppning av blodkärl. Speciellt är det farligt vid ökat tryck;
 • Läkemedel för förebyggande av ateroskleros - denna sjukdom är en vanlig komplikation av kranskärlssjukdom, så läkare föreskriver preliminär förebyggande terapi, men endast i hög risk för patologi. Oftast ordineras de till patienter i åldern.
 • Medlen som minskar kolesterolhalten - statiner, ger lång mottagning en positiv och uttalad terapeutisk effekt.

Det rekommenderas att använda vitaminer som är användbara för hjärtat under behandlingen. Komplex av spårämnen med magnesium och kalium kommer att vara en stor hjälp vid behandling. Du kan dricka vitaminer för kärnor och för förebyggande ändamål.

Vad som ska vidtas med angina pectoris bestäms av läkaren, efter att ha studerat symptomen, den övergripande kliniska bilden, genom att undersöka patientens tolerans för läkemedel. Det är oacceptabelt att välja analoga eller självmedicinska självständigt.

De mest effektiva läkemedel som föreskrivs av läkare

Förberedelser för behandling av angina pectoris som presenteras på apotek är olika, så patientens val är obegränsat: det finns både ryska och importerade droger, dyra och billiga. De frisätter läkemedel i form av tabletter, i form av spray, plattor, kapslar och jämnar salvor. Vad är listan över droger som används av patienter?

Antianginala droger

Listan över läkemedel är väldigt bred, för expansion av blodkärl i IHD gäller oftare flera droger:

 • Nitroglycerin - det botar inte sjukdomen, men det låter dig eliminera symtom, stoppa och förebygga en attack. Tabletten placeras under tungan när det finns obehagliga känslor i hjärtat, effekten uppnås inom några minuter, varar upp till en timme;
 • Validol - de kan ersätta nitroglycerin, om rätt piller inte är till hands. Användningen är liknande - när de första symptomen uppträder, placeras läkemedlet under tungan;
 • Preductal - ges två gånger om dagen, en tablett vid måltidstid
 • Propolis-tinktur är ett förebyggande och botande medel som lindrar smärta vid anfall, stärker blodkärlets väggar. Drick 30 droppar, späd med vatten tre gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna.
 • Trimetazidin - tas 2 gånger om dagen för 35 mg under måltiden, kan orsaka yrsel och magont.
 • Kormenthol - 1 kapsel tas 2-3 gånger om dagen, fördelen med drogen är avsaknaden av kontraindikationer, du kan dricka tabletter även under graviditeten;
 • Men-shpa - patienten dricker två kapslar, attacken är stoppad, obehagliga känslor bakom bröstbenet går bort på grund av att spasmer i perifera kärl elimineras. No-shpa lindrar emellertid bara symptom och lindrar smärta, det används inte kontinuerligt som terapeutiskt medel.
 • Corvalol - under en attack, späd 20-30 droppar med vatten och ta det inuti;
 • Panangin är ett komplicerat botemedel som innehåller kalium och magnesium, vilket förbättrar hjärtets arbete. Panangin används också för förebyggande ändamål, under behandlingen är det nödvändigt att dricka dessa tabletter och ta nitroglycerin, liksom andra läkemedel som föreskrivs av en läkare.

Om kostnaden för medicinen inte passar dig, behöver du inte avstå från behandlingen, fråga läkaren att skriva ut analogerna till ett överkomligt pris.

Intaget av nitroglycerin, corvalol, kormenthol och andra läkemedel, vars åtgärder syftar till att blockera symtomen, ska endast utföras under anfall. Med regelbunden användning av medel finns en beroendeframkallande effekt.

Kalciumantagonister som används vid behandling

Denna grupp av droger används regelbundet och ordineras av den behandlande läkaren för behandling av ischemisk sjukdom. De mest kända medicinerna som används för angina pectoris är:

 • Nifedipin - en gång om dagen för 30-120 mg;
 • Amlodipin - en gång om dagen för 5-10 mg;
 • Verapamil - 2-3 gånger om dagen för 120-480 mg;
 • Diltiazem - två gånger om dagen för 180-360 mg.

Doseringen bestäms av en specialist och du kan inte använda mindre mängd tabletter på egen hand. Byt inte tabletter med analoger utan medicinsk rådgivning, detta kan leda till komplikationer och minska effektiviteten av behandlingen.

Betablockerare för behandling av sjukdom

Under behandlingen ska du också använda beta-blockerare i tabletter, även om dessa läkemedel har en omfattande lista över biverkningar, hjälper deras intag under måltiderna till att minska de negativa konsekvenserna. Minskade patienter och puls upp till 50-60 slag per minut, sådana droger kan bli fulla av högt blodtryck. Bland de mest effektiva drogerna:

 • Concor - ordineras för CHD hos vuxna, med första intag dosen är 5 mg, i framtiden accepteras det att öka upp till 20 mg. Tabletten är full en gång om dagen. Kursen bestäms av specialister, alltid individuella;
 • Anaprilin - hur man tar drogen? Han är berusad 4 gånger om dagen för 20 mg, därefter ökar dosen till 40 mg - om det behövs;
 • Coriol - om symtomen inte uttalas, föreskriv 12,5 mg per dag, då ökas dosen till 25 mg. Endast personer över 18 år får dricka tabletter.

Vilken medicin som föreskrivs för patienten bestäms av läkaren, beroende på organismens egenskaper och sjukdomsförloppet bestäms kursen och mottagningsformen. Oavsett om det är ett piller, en droppe, en spray eller en injektion - beror på många faktorer. Behandlingen bör också behandlas med försiktighet vid högt blodtryck, högt blodtryck och tidigare hjärtinfarkt.

Preparat av antiaggregatgrupp

För att utesluta bildandet av trombi och täppning av blodkärl används droger som utspädd blod, de kallas den så kallade antikroppargruppen. Det mest kända läkemedlet är Aspirin. Det är tillgängligt i form av tabletter och tas på kvällen för 70-150 mg åt gången. I apotek presenteras och andra droger som innehåller detta verksamma ämne: Aspirin Cardio, Cardi ASK, Cardiomagnolo, TromboAss.

Aspirin med angina pectoris har en bieffekt på magen, så patienter som har problem med matsmältningen använder substitut. Till exempel köpa Clopidogrel - den här ryska drogen kommer att kosta mer, men den har en starkare effekt, kan användas när symptom på patologi uttalas.

statiner

Denna grupp av läkemedel är inte ordinerad i alla fall, men endast med ökad nivå av kolesterol hos patienten, när det finns stor risk för blockering av blodkärl. Namnen på effektiva statiner är följande:

 • Simvastatin - tas en gång om dagen på en tablett med en liten mängd vatten;
 • Atoris - tabletter dricker inuti eller i tom mage för 10 mg dagligen. Dosen kan öka upp till 80 mg per dag;
 • Roxer-kapslarna tuggas inte, taget helt av 5-10 mg per dag, dosen är individuell, beror på risken för kardiovaskulära komplikationer.

Förresten kan förebyggandet av angina pectoris bestå i att ta naturliga statiner - produkter som innehåller användbara fetter. Vitlök, morötter, blåbär, mandel och havsfisk kan minska kolesterol utan tabletter.

Om en patient lider av högt blodtryck, ordineras han med Prestans eller ett annat medel som minskar blodtrycket och minskar risken för komplikationer. Prestanas är berusade 5 mg en gång om dagen.

Behandling av angina pectoris utförs vanligen med användning av läkemedel, läkemedel och doser ordineras av läkaren och kan inte ändras av patienten efter eget gottfinnande. För att behandlingen ska bli framgångsrik måste du dricka mycket piller, men med tanke på den höga effektiviteten hos moderna medel kan det lätt glömmas om smärtskador inom den närmaste framtiden, liksom om eventuella komplikationer i framtiden.

Angina pectoris: symtom och vilka läkemedel som ska tas

✓ Artikel kontrolleras av en läkare

Koronar hjärtsjukdom - orsakas av en störning i koronarcirkulationen myokardial skada som uppstår på grund av en obalans mellan koronarblodflödet och syre leverans till hjärtmuskeln. CAD är baserad på de organiska kranskärlen som orsakas i de flesta fall stenoserande aterosklerotisk, till vilken kan fästas trombos. Mindre vanlig orsak till ischemisk hjärtsjukdom kan vara funktionella tillstånd av kranskärl (eller toning kramp i kranskärlen), vilket i slutändan även ovanpå den befintliga defekt endotel i hjärtats kranskärl.

Den vanligaste manifestationen av IHD är angina. Detta är en klinisk manifestation av övergående myokardiell ischemi, som uppstår som en följd av en akut inverkan av avvikelsen mellan myokardisk syrebehov och dess leverans.

Angina pectoris: symtom och vilka läkemedel som ska tas

Vad en person känner när han angriper angina

Det mest signifikanta tecknet är smärta.

 • Smärtsyndromets art: paroxysmal obehag eller förtryckande, kompressiv, djup döv smärta, kan en attack beskrivas som förträngning, svårighetsgrad, brist på luft.
 • Lokalisering och bestrålning:
 • - Den vanligaste lokaliseringen bakom brystbenet eller på vänster sida av båren.
 • - bestrålning i nacken, underkäken, tänderna, interscapulärt utrymme, mindre ofta - i armbågen eller handleden, mastoidprocesser
 • varaktighet: från 1-15 minuter (2-5 minuter).
  Orsaker till förekomsten: kommunikation med fysisk och emotionell stress
  Faktorer som eliminerar en attack:
  - ta nitroglycerin
  - Avslutande av lasten

Följande symtom på angina är mindre vanliga:

 1. Ökning av blodtrycket, som i sin tur provar manifestationer av huvudvärk, yrsel, svaghet.
 2. Dyspné är ett vanligt symptom på syrehushållning i myokardiet. Personen börjar svettas utan någon uppenbar anledning.
 3. Fortfarande ofta angina åtföljs av avbrott i hjärtets arbete, en person känner sig bra ojämn och kaotisk pulsation.
 4. Det kan finnas illamående, kräkningar.
 5. En person upplever rädsla, ökar motoraktiviteten.

Klassificering av angina pectoris

För närvarande betraktas följande typer av övergående ischemi hos myokardiet: stabil angina pectoris, variant angina pectoris och smärtfri myokardiell ischemi.
1. Stabil angina
Stabil angina pectoris, beroende på svårighetsgrad, är indelad i funktionella klasser:
I FC "Vanlig daglig fysisk aktivitet" (gå eller klättra trappor) orsakar inte angina pectorisattacker. Angina pectoris uppträder när en mycket intensiv, eller mycket snabb eller förlängd FN förekommer.
II FC "Svag begränsning av vanlig fysikalisk aktivitet", vilket innebär förekomsten av angina pectoris på grund av att en rask promenad eller en snabb ökning av stegen, efter en måltid eller på en kall, eller blåsiga förhållanden, eller under påverkan av emotionell stress, eller under de första flera timmar efter att stiga upp från sängen; medan du går till ett avstånd på mer än 200 m (två kvarter) över marken
eller under stigande trappor till mer än en spänning vid normal tak under normala förhållanden.
III FC "Märkt begränsning av vanlig fysikalisk aktivitet" - en attack av angina pectoris är ett resultat av att gå på ett avstånd av en till två fjärdedelar (100-200) på plan mark eller när gå i trappor en flygning i normal takt under normala förhållanden.
IV FC "Omöjlighet att utföra någon form av fysisk aktivitet utan att uppstå
obehagliga känslor "- angina angrepp kan uppstå i vila.

2. Variabel angina pectoris
En del av IHD-patienter upplever episoder av lokala spasmer i kransartärerna i frånvaro av uppenbara aterosklerotiska skador. detta smärt syndrom kallas variant angina pectoris, eller Prinzmetal angina. I detta fall reduceras syreavgivning till myokardiet på grund av intensiv vasospasm, vars mekanism för närvarande är okänd. Variant angina utvecklas ofta i vila, orsaken till ischemi är i detta fall en uttalad övergående minskning av syreavgivning, snarare än det ökade behovet av myokardium i det på grund av belastningen. Kriterier för klinisk och EKG-diagnostik av vasospastisk angina pectoris:
- anginalattacker som åtföljs av en övergående ökning (snarare än en minskning) av ST-segmentet på EKG;
- Anginalattacker kan ibland förekomma mot FN-bakgrunden, som vid andra tillfällen vanligtvis tolereras, det så kallade variabla tröskelvärdet för angina pectoris. Dessa attacker utvecklas efter FN, utförs på morgonen, men inte på dagtid och kvällstid.
- Anginalattacker kan förebyggas och släckas av AK och nitrater. Effekten av BB är mindre uttalad. Hos vissa patienter med angiospastisk angina kan BB orsaka proischemiska effekter.

3. No-arm (mute) myokardiell ischemi
En ganska stor del av episoderna av myokardiell ischemi kan förekomma utan symptom på angina pectoris eller dess ekvivalenter, fram till utvecklingen av smärtfritt hjärtinfarkt. Episoder av smärtfri myokardiell ischemi diagnostiseras vanligtvis under fysiska övningar och med en daglig EKG-monitor, liksom med rutinmässiga EKG-inspelningar.
Smärtlös myokardiell ischemi är indelad i:
- Typ I - Förändringar av den ischemiska typen, detekterad under fysisk ansträngning eller
daglig övervakning av EKG hos patienter utan smärtstillande syndrom.
- II typ - smärtfri ischemi, registrerad hos patienter med anfall
angina pectoris.
- III typ - smärtfri ischemi hos patienter utan angina efter
led av hjärtinfarkt.

Hur man klarar av angina

Det är viktigt att veta! I den tredje och fjärde form av angina är ofta en person behöver professionell medicinsk hjälp som åtföljande symtom negativt påverka staten och kan utlösa utvecklingen av farliga sjukdomar (hjärtinfarkt, takykardi)

Än att behandla en stenokardi

Liksom varje sjukdom som är förknippad med en kränkning av kardiovaskulärsystemet, behandlas angina med flera typer av läkemedel som interagerar med varandra för att ge en effektiv terapeutisk effekt.

nitrater

Denna grupp droger hjälper myokardiet att slappna av, vilket leder till en minskning av syrebehovet och avlägsnandet av en smärtsam spasma i hjärtmuskeln. Nitrater utvidgar också de perifera kärlen, vilket hjälper ett snabbt blodflöde från hjärtat.

nitroglycerin

Nitroglycerin - det mest effektiva läkemedlet, vilket snabbt stannar angina angreppssmärta

Detta är det effektivaste läkemedlet, vilket snabbt stannar angina pectoris smärtangrepp. Den största fördelen med detta läkemedel är snabb absorption av slemhinnor. Nitroglycerin tuggas inte, men läggs under tungan och efter några minuter börjar dess terapeutiska effekt. Det bidrar till snabb avlägsnande av smärreffekten på grund av utflödet av blod från myokardiet och normalisering av vasodilation. Nitroglycerin tas för att lindra attacker och förhindra förvärring av sjukdomen. Dosen av läkemedlet beräknas individuellt baserat på tryckindikatorerna (läkemedlet sänker blodtrycket) och förekomsten av andra sjukdomar (anemi, hypertyreoidism, njure- och leverinsufficiens). Läkemedlet är beroendeframkallande, på grund av vilket dess effekt på lättnad av attacker med tiden försvagar. Vid långvarig inträde rekommenderas att du tar raster och tar liknande antianginalmedel.

Det är viktigt att veta! Nitroglycerin från den första dosen bör avhjälpa bröstsmärta. Om en persons tillstånd inte stabiliseras kan du ta en annan medicinboll. Om, efter den andra dosen, tillståndet inte har förbättrats, är det möjligt att en person utvecklar ett hjärtinfarkt och offret snabbt behöver inläggas.

nitrosorbid

Nitrosorbid reducerar trycket i en liten cirkulationscirkulation, vilket underlättar urladdning av myokardiet

Detta läkemedel minskar trycket i en liten cirkulationscirkulation, vilket underlättar urladdning av myokardiet. Under inträde ökar toleransen mot motion och stress. Däremot har nitroglycerin en låg absorption, så det tar lite längre tid för att lindra attacken. Också ligger den största skillnaden mellan detta läkemedel och liknande i lokaliserad åtgärdsriktning: Nitrosorbid förlänger venväggarna, det påverkar inte artärer och aorta så effektivt. Läkemedlet kan placeras under tungan, valpen eller ta in sig. Det tas vid 10 mg under en attack, har egenskapen att ackumuleras över tiden vilket leder till en försvagningseffekt. Det rekommenderas inte att öka dosen, det är bättre att ändra medicinen i denna grupp för tillfället.

Transdermala klistermärken

Läkemedlet Nitroderm TTS

Detta läkemedel är idealiskt för dem som inte gillar att ta piller eller behöver ett konstant intag av antianginalmedel som förebyggande eller terapi. Plåstret är ett flerlagssystem som långsamt levererar en viss mängd nitrat till huden. Tack vare klistermärkena reduceras risken för angina attack, den profylaktiska effekten visar sig. Beroende på storleken på plåstret och hur mycket medicin som levereras till kroppen beror på.

Adrenoreceptor blockerare

Dessa läkemedel minskar behovet av myokardium i syre genom att minska hjärtslag. Blockers har nästan ingen effekt på hjärtets arbete i sådana fall när en person är i fred. Med ökande fysisk aktivitet börjar läkemedlet deras terapeutiska effekt.

Inderal

Detta läkemedel ordineras enligt schemat: de första dagarna är dosen minimal: 20 mg 3 gånger om dagen. Efter några dagar ökar dosen gradvis till 240 mg per dag. Läkemedlet är inte kontraindicerat vid nedsatt njurfunktion, men med leversjukdomar behöver dosen justeras individuellt. Har en stor lista över biverkningar, inklusive yrsel, allergiska reaktioner på komponenter, en störning i matsmältningssystemet, migrän huvudvärk, sömnstörningar. När obehagliga symptom uppträder, rekommenderas att byta läkemedel med en liknande.

betaxolol

Betakolol långverkande läkemedel

Läkemedlet är förlängt, tas en gång om dagen, 10 ml. Efter 14 dagar kan dosen fördubblas om den terapeutiska effekten är otillräcklig. Det är nödvändigt att försiktigt ta med läkemedlet för personer med njursvikt, diabetes och blodsjukdomar. Vid överdosering kan det orsaka konvulsioner, yrsel, bronkospasm.

atenolol

Atenolol vid angina attacker

Detta läkemedel tas en gång om dagen, på morgonen efter att ha ätit. Den initiala dosen, som ska följas i 2 veckor - 50 mg. Vidare kan dosen fördubblas - upp till 100 mg i en eller två doser. Om läkemedlet inte stoppar angina angina vid maximal dos anses ytterligare administrering av atenolol opraktiskt.

Läkemedlet har absoluta kontraindikationer, som bör beaktas: hjärtsvikt, bradykardi, hypertoni, barndomsperioden.

Det är viktigt att veta! Denna grupp av läkemedel bör ordineras av läkaren efter studier av patientens medicinska historia, eftersom blockeringsmedel har ganska många kontraindikationer.

Antagonister av kalciumkanaler

På grund av blockaden av komplexa proteiner som bidrar till spasmer i artärer och blodkärl, med hjälp av droger från denna grupp, har det en positiv effekt på myokardets arbete. Hjärtmuskeln krymper mindre, blodet flyter till perifer cirkulation och det mänskliga tillståndet förbättras.

diltiazem

Diltiazem är ordinerat för stenokardi och högt blodtryck

Detta läkemedel hör till den moderna tredje klassen av antagonister och har en ganska bred lista över biverkningar. Det ordineras för stenokardi och högt blodtryck på grund av vasodilaterande egenskaper. Dosen av läkemedel valt individuellt, den maximala dagliga dosen - 360 mg, Minimal - 180. Om några negativa symptom på drog bör avlägsnas, eftersom överskjutande doser kan orsaka kollaps eller lungödem.

gallopamil

Gallopamil är ordinerat för angina pectoris eller för förebyggande av återkommande hjärtinfarkt

Detta är en andra generationens läkemedel, ordineras för angina pectoris eller för förebyggande av upprepade hjärtinfarkt. Effektivt urladdar myokardiet, dilaterar blodkärlen, säkerställer normalt blodflöde genom perifera kärl. Dosen ordineras baserat på svårighetsgraden av angina attacker - från 50 till 100 mg två gånger om dagen. Om så önskas kan en stor dos av läkemedlet delas upp i 4 delar. De viktigaste kontraindikationerna: hypotoni, njurdysfunktion, graviditet, barndom, några hjärtpatologier.

verapamil

Detta läkemedel hänvisas till den första gruppen av antagonister. Effektivt påverkar myokardiet, främjar vasodilation, normaliserar hjärtans rytm. För att förebygga angina pectoris är den dagliga dosen av medicinen 320 mg, vilken måste delas upp i 4 uppdelade doser. För behandling av angina ökar dosen av läkemedlet betydligt - upp till 500 mg, speciellt om sjukdomen har ett farligt stadium.

Var försiktig med personer som har en historia av njure och leversjukdomar eller är benägna att tryckstor.

diuretika

Dessa läkemedel är diuretika, vilket gör att du snabbt kan ta bort svullnaden från väggarna i krampiga kärl och artärer. Tilldelas i ett komplex, tillsammans i antagonister och blockerare.

klortalidon

Läkemedlet Chlortalidon sänker blodtrycket

Har en låg toxicitet, medan den sänker blodtrycket väl. Det tas en gång om dagen, skiljer sig från låg utlakning av kalium och natrium från kroppen. Vid svåra angina attacker kan dosen av läkemedlet fördubblas.

Lasix

Lasix främjar snabb tryckreduktion

Ett ganska aggressivt läkemedel som föreskrivs i nödfall. Sänker blodtrycket snabbt, ger aktiv urinutgång. Tillträde diuretika bör kombineras med intag av droger som innehåller kalium, magnesium, kalcium och natrium. Det tas 1 tablett en gång dagligen, dagsdos rekommenderas inte.

Det är viktigt att veta! Diuretika kan snabbt minska blodtrycket, så de bör tas med försiktighet i samband med antihypertensiva läkemedel.