Huvud / Åderbråck

Transmuralt myokardinfarkt: vad är det, faror och behandling

En infarkt är ett fenomen där en del av ett organ börjar dö på grund av brist på blodtillförsel.

Myokardinfarkt - hjärtmuskler - är ofta och extremt farliga för livet, eftersom de hörs av många människor som är intresserade av medicin och tar hand om sin egen hälsa.

Låt oss ta reda på vad ett transmuralt myokardinfarkt är och hur detta tillstånd skiljer sig från andra former.

funktioner

Prefixet "trans" i medicin och biologi betyder "Genom", "genom". Transmural skiljer sig från andra typer av hjärtinfarkt att när det celldöd förekommer inte bara i mitten av hjärtmuskeln, men även andra skikt av hjärtat - epikardium och endokardiet.

om 1/5 av alla plötsliga dödsfall inträffar vid transmursalt infarkt. Hos män är sjukdomen 5 gånger vanligare än hos kvinnor. Av alla som överlevde detta formulär dö i den första månaden upp till 19-20%.

Orsaker och riskfaktorer

Hjärtattacker uppträder som ett resultat av otillräcklig blodtillförsel kropp eller dess webbplats. Efter att ha förlorat tillgången till syre och näringsämnen börjar cellerna att dö, det vill säga nekros uppstår. Transmuralt myokardinfarkt sker enligt samma schema.

Störningar av blodtillförsel uppstår på grund av att Kroonartärens lumen blockeras av en aterosklerotisk plack. Som ett resultat förlorar hjärtat syre och näringsämnen, men i ett lugnt tillstånd är det inte farligt.

När gör en stressig situation eller en person som arbetar med intensivt arbete, blodflödeshastigheten ökar, en turbulent turbulens utvecklas runt placken. Det skadar kärlets inre yta och orsakar bildandet av en trombos vilket ytterligare komplicerar blodtillförseln till hjärtat.

Orsaken till denna typ av hjärtinfarkt är närvaron av sklerotiska plack i kransartärerna. Riskfaktorer är:

 • Ålder (transmuralt infarkt - en sjukdom hos personer över 45 år)
 • Genetisk predisposition;
 • Ökat kolesterol i blodet;
 • fetma;
 • Rökning av tobak;
 • brist på motion;
 • Stressiga situationer;
 • Fel diet;

Samtidigt, mer än 35% av fallen är förknippade med rökning, vilket gör den till den viktigaste riskfaktorn.

Komplikationer och konsekvenser

Av alla infarktssorter är denna art den farligaste, eftersom den påverkar alla tre av hjärtans skal. Beroende på området för icke-trichotiska förändringar skiljer sig småfokal och storfokal transmurala infarkt. Den sista kännetecknas av många och mycket farliga komplikationer, bland vilka är:

 • tromboembolism;
 • Lungödem (orsaker, klinik, hjälp taktik);
 • Förlamning av benen;
 • Överträdelser av tal;
 • Fibrillering av ventriklarna, vilket leder till döden;
 • Fel på olika organ och system;
 • I svåra fall, ett hjärtsvikt.

Små blodproppar som bildas i myokardial i stort antal, kan matas in med blodflödet till hjärnan eller ryggmärgen, igensättning kapillärerna och beröva de enskilda delarna av orgeln blodtillförsel. Detta är anledningen talproblem eller förlamning.

Hjärtsprickning kommer plötsligt och utgör ett brott mot hjärtets integritet i ett område som påverkas av nekros. Ju större detta område är över området, desto större är sannolikheten för en bristning.

Ventrikulär fibrillering är ett fenomen där istället för normala sammandragningar hjärtets ventriklar börjar skaka systemlöst. Samtidigt kan de inte skjuta ut blodet på grund av vilken blodtillförsel av alla organ och system som förbli utan intag av syre och näringsämnen upphör.

Ventrikelfibrillering kan snart vända sig till fladder - en skakning med en frekvens upp till 400 Hz. I detta tillstånd kan hjärtat inte ge blodcirkulationen, och därför börjar döden snart.

symptom

Symtom kan vara annorlunda och bero på karaktären av sjukdomsförloppet. Men det finns också en grupp av symtom som är vanliga för de flesta som genomgick akut transmuritivt myokardinfarkt:

 • Ofta smärtsamma hjärtklappningar (takykardi);
 • Känsla av "blekning" av hjärtat;
 • Skarp komprimerande smärta som ger till vänster arm, vänster scapula, vänster halva underkäken, tänder, vänster öra;
 • Rodnad i huden och slemhinnorna;
 • Vågliknande långvarig smärta, som inte kan släppas från några timmar till en dag;
 • Anfall av kvävning, som påminner om astma (hjärtastma).

diagnostik

För att diagnostisera transmuralt myokardinfarkt, att utföra ett EKG. När EKG är baserad på studier av elektriska potentialer i de olika delarna av hjärtat, och nekros mönster fördelningen av dessa potentiella förändringar abrupt kommer en erfaren specialist kunna utifrån EKG och ta reda på var skadan webbplats och om sitt område, och för att skilja transmural infarkt från andra typer av nekrotiska förändringar i hjärtat.

Området i det drabbade området kan identifieras på grundval av blodprov. Så, efter en hjärtinfarkt, ökar antalet vita blodkroppar (leukocyter). Den leukocytos kan pågå i upp till 14 dagar och när antalet vita blodkroppar börjar minska, ökad sedimentation takt röda blodkroppar (erytrocyter).

Första hjälpen

Transmuralt infarkt är ett mycket farligt tillstånd, döden kan komma plötsligt och när som helst måste därför hjälpen börja före doktorns ankomst. Här är en lista över sådana händelser:

 • Ring en ambulans;
 • Att sätta patienten i ett horisontellt läge
 • Patienten ska ta nitroglycerin - 1 tablett. Om smärtan inte går bort, ta efter 5 minuter en annan. Mer än 3 tabletter ska inte tas.
 • Du bör också ta en aspirintablett;
 • Vid dyspné och wheeze i lungorna behöver patienten översättas i stillastående läge och under en rygg till honom för att ta bort en kudde eller en kudde.

Mer om att hjälpa en patient med hjärtattack och medvetslöshet, se videon:

Taktik av behandling

På sjukhusstadiet behandlingen är baserad på tre riktningar:

 • Bekämpa smärtsyndrom och psykiska konsekvenser;
 • Bekämpning av trombos
 • Bekämpa hjärtrytmstörningar.

För att lindra patienten i smärtsyndromet, applicera starka narkotiska droger, inklusive, morfin och promedol, och att bekämpa rädsla och spänning - lugnande medel, till exempel Relanium.

Trombolytisk terapi syftar till att eliminera trombi i koronarkärlen och återställa normal blodtillförsel till hjärtat. För detta används droger såsom fibrinolysin, alteptas, heparin. Kampen mot blodproppar bör börja så tidigt som de första timmarna efter en hjärtinfarkt.

Att bekämpa arytmier Använd läkemedel som blockerar beta-adrenoreceptorer (atenolol) och nitrater (redan nämnt nitroglycerin).

utsikterna

Prognosen beror på det drabbade hjärtats område. Nederlaget på mer än 50% av myokardiet leder till döden. Även med ett litet område av lesionen är risken för dödsfall på grund av tromboembolism eller hjärtbrott fortfarande möjligt.

Även om den akuta perioden passerade och inga allvarliga komplikationer uppstod, prognosen är villkorligt ogynnsam på grund av de irreversibla förändringarna i muskelvävnad som härrör från hjärtinfarkt.

rehabilitering

Under rehabiliteringsperioden rätt näring är mycket viktigt. Mat bör vara grovt, lätt smält och tas i små portioner 5-6 gånger om dagen. Först bör kosten bestå av spannmål, torkade frukter, juice och kefir. Torkade aprikoser, betor och andra produkter som hjälper till att tömma tarmarna.

Fysisk rehabilitering inkluderar gradvis återvändande till patienten av motorisk aktivitet. I de tidiga stadierna är det viktigt att förhindra stillastående fenomen i lungorna, muskelatrofi och andra konsekvenser av en orörlig livsstil. Gradvis, när patienten återhämtar sig, börjar han fysiska övningar, promenader.

Det är önskvärt att utföra rehabiliteringsåtgärder i sanatorier. Rehabiliteringsperioden är individuell och beror på både hjärtat och komplikationerna.

förebyggande

Förebyggande åtgärder reduceras för att eliminera de ovan angivna riskfaktorerna. För att undvika ett trampinfarkt är det nödvändigt:

 • Vägra att röka
 • Observera lågt kolesterol diet;
 • Minska förbrukningen av bordsalt;
 • Kämpa med fetma
 • Övervaka trycket (det ska inte överstiga 140/90 mm Hg);
 • Undvik stark stress;
 • Undvik stor fysisk ansträngning.

Från andra typer av hjärtinfarkt skiljer sig transmuralt infarkt genom att det inte bara påverkar myokard men också två andra hjärtmembran (epikardium och endokast), som består av bindväv. Av denna anledning ökar sannolikheten för hjärtsprickning och tromboembolism.

Komplet karakterisering av transmuralt infarkt

Från denna artikel kommer du att lära dig: vilken patologi kallas ett transmuralt infarkt, än det skiljer sig från andra typer av infarkt. Hur utvecklas patologi, där ischemiska foci är lokaliserade? De främsta orsakerna till infarktens början och stadium, metoderna för diagnos och behandling, prognosen för återhämtning.

Transmuralt myokardinfarkt - vad är det? Detta är termen akut brist på blodtillförseln till hjärtat, vilket leder till utvecklingen av hjärt-muskelens end-to-end nekros (död av kardiomyocyter).

Hjärtmuskeln (myokardiet) består av flera skikt av kardiomyocyter (muskelceller som kan utföra en bioelektrisk puls och en reduktion) och beläggs den yttre (endokardiet) och inre (epikardium) skal. Av olika skäl (t ex ateroskleros av kransartärerna) det är störd blodtillförsel, mängden syre och näringsämnen som behövs för normal drift av kardiomyocyter reduceras så att de förgås snabbt (inom de närmaste 20 minuter efter starten av attacken).

Efter en tid sönderdelas kardiomyocyter i fokus av nekros och förstörs, funktionell vävnad ersätts av ett ärr från bindväv (fibros). Resultatet är en livshotande hjärtsjukdom (arytmi).

När andra sorter av myokardnekros skikten undergår viss infarkt foci intill den yttre eller den inre manteln (subepicardial och subendokardiell) eller bortskaffas i det inre av hjärtmuskeln (intramural).

Med transmuralt infarkt, påverkar nekros myokardiet i hela dess tjocklek, från yttre till inre skal (genom) och anses vara den mest allvarliga formen av sjukdomen.

Nekros i transmuralt infarkt

Patologi är farlig utveckling:

 • livshotande rytmstörningar (förmaksflimmer);
 • kardiogen chock (graden av ischemi, vilket leder till hjärtstopp i 90%);
 • aneurysmer (gallring och utskjutande av hjärtans väggar) följt av bristning;
 • tamponader (blödning i hålen i hjärtsäcken);
 • tromboembolism (koagulering av lungartären med blodpropp).

I 10% av fallen resulterar en primär attack av ett transmuralt infarkt i ett dödligt utfall.

Myokardinfarkt kan inte botas helt, sjukdomen åtföljs av irreversibla förändringar i hjärtmuskeln (ärrbildning) i vilken funktionen (att hålla och reduktion) återförs inte.

För misstänkt hjärtinfarkt patienten snabbt in på en kranskärls vård i framtiden övervakningsövningar kardiolog. Möjligt kirurgiskt avlägsnande av vaskulär ocklusion (fullständig överlappning av blodomloppet), tillförsel av hjärtat, hjärtkirurger.

Ocklusion av kärlet. Kirurgisk eliminering av ocklusion

Mekanism för sjukdomsutveckling

Cirka 95% av alla hjärtinfarkt utvecklas mot bakgrund av aterosklerotiska lesioner i kransartärerna. I tjockleken på väggen av ett stort kärl, som förser hjärtat med blod (oftare kransartären) bildas en speciell protein-lipidbildning - en aterosklerotisk plack. Detta sker mot bakgrund av metaboliska störningar (hyperlipidemi, en ökning av mängden kolesterol).

Under påverkan av vissa patologiska processer (droppar i blodtryck), är den inre väggen hos kärlet skadad, innehållet i plack sluter delvis lumen, blir ett hinder för flödet (emboli fetthalt).

Ibland utvecklas processen annorlunda: trombocyter och erytrocyter klibbar den skadade kärlväggen och bildar en blodpropp - en trombos som snabbt ökar i storlek och blockerar kärlets lumen.

Resultatet är en allvarlig skillnad mellan mängden blod som flyter in i hjärtmuskeln och dess behov.

En trombos är en blodpropp som blockerar kärlets lumen och stör blodflödet.

Lokalisering av hjärtinfarkt

Lokalisering av foci av nekros beror på vilken gren av kransartärerna blodflödet stördes. Denna förfining är viktig för specialister, eftersom det tillåter oss att anta arten av komplikationer i en sjukdom som är ogynnsam.

I samband härmed utmärks en hjärtattack:

 1. Den främre (laterala) och nedre (bakre) väggen i vänster ventrikel uppträder oftast (i 70%). Akut transmural hjärtinfarkt i den främre väggen av EKG diagnos lättare än den nedre (posterior) vägg, symptomen är mer uttalad. Sannolikheten för att utveckla komplikationer av myokardiell vänster kammare i form av maligna arytmier (förmaksfladder och förmaksflimmer), aneurysm, hjärttamponad och ventrikulär septal bristning är flera gånger mer än andra sorter av hjärtinfarkt.
 2. Höger ventrikel (detaljer svåra att diagnostisera på grund av svårigheterna med EKG-avledningarna), i isolerad form är mycket sällsynt, vanligen i kombination med förlust av den bakre väggen av hjärtat (i 25-20%). En vanlig komplikation är kardiogen chock med ett dödligt utfall.
 3. Hjärtans ryggar (avrundad och spetsig del riktad mot bukhålan) strömmar kraftigt, formen är fylld av en aneurysm och rupturer i interventrikulär septum.
 4. Den interventrikulära septum finns sällan i isolerad form, det kombineras ofta med lesionen av myokardiums främre eller bakre vägg. Patologi är fylld med utvecklingen av intrakardiell trombos, septalbrott, rytmförstöring (ventrikelflimmering).
 5. Atriella (sällsynta arter, 1 till 17% av det totala antalet hjärtattacker), kännetecknad arytmier (flimmer och fladder, takykardi, arytmi).

Att skilja mellan typer av infarkt beroende på lokalisering av foci av nekros är endast möjlig genom resultaten av EKG, ibland är detta inte möjligt även med hjälp av moderna diagnostiska metoder, därför diagnostiseras diagnosen "ospecificerad lokalisering".

skäl

Den omedelbara orsaken till hjärtinfarkt - kranskärls avsmalnande kanal med mer än 70%, på grund av störd blodtillförsel till hjärtat, är nekrotiska skador bildas.

Konstruktion av kärlbädden framkallar:

 • Aterosklerotisk skada av vaskulära väggar (i 90-95%);
 • trombbildning och trombos;
 • ökad blodviskositet;
 • sjukdomar som åtföljs av en ökning av antalet blodplättar (tuberkulos)
 • kritiska vasospasmer (provocerad av dysfunktion i det autonoma nervsystemet, ökad känslighet hos kärlväggarna till vasokonstriktorer);
 • autoimmun, infektiös, allergisk inflammation i kärlväggarna (koronar);
 • medfödda defekter hos kranskärlskärlen (kritisk stenos, förminskning);
 • Bröstkorg (mekanisk pressning, klämning);
 • postoperativa komplikationer (efter bypass, angioplastik).

Tillsammans med de omedelbara orsakerna som påverkar kranskärlblodflödet påverkar följande riskfaktorer utvecklingen av den patologiska processen (skada på kärlväggar, nedsatt känslighet, permeabilitet):

 • störningar i kolhydrat och lipidmetabolism (diabetes mellitus och hyperlipidemi);
 • arteriell hypertoni;
 • ålder (efter 50 år)
 • ärftlighet (närvaron av nära släktingar med sjukdomar i hjärt-kärlsystemet);
 • rökning;
 • konstant nervspänning;
 • brist på motion;
 • ökad fysisk aktivitet
 • kronisk alkoholism
 • fetma;
 • dysfunktion i det autonoma nervsystemet (störning av den sympatiska och parasympatiska avdelningen, ansvarig för reglering av autonoma processer - andning).

Hos män från 40 till 55 år diagnostiseras myokardinfarkt oftare än hos kvinnor, efter att 60 statistik har utjämnats.

Utvecklingen av patologi bidrar till en obalanserad diet, fattig i aminosyror (proteinmat), kalium och magnesium (som är nödvändig för normal funktion av hjärtat).

20 Bästa produkterna för ett hälsosamt hjärta

Steg av infarkt

Det finns flera etapper (eller perioder) för utveckling av transmuralt infarkt:

 1. Det prodromala (föregående) steget, som kännetecknas av en attack eller angina angrepp (myokardiell ischemi som ett resultat av förkortning av kransartärerna) och kan variera från 30 minuter till en månad.
 2. Den akuta perioden åtföljs av markerade tecken på hjärtinfarkt (smärta, svettning, svaghet, rädsla för döden) och snabb bildande av foci av nekros (börjar 20 minuter efter en ischemisk attack och tar 4-6 timmar). I detta fall kan ett akut transmitalt myokardinfarkt i vänster ventrikulärt myokardium vara asymptomatisk.
 3. Ärr (10-12 dagar) börjar bilda under den akuta perioden i stället för foci av nekros.
 4. Under den subakutiva perioden, som tar upp till 4,5 månader, blir tecken på hjärtinfarkt gradvis blekna, anpassar hjärtat till nya förhållanden (störningar av excitabilitet och ledningsförmåga hos vävnader på grund av ärrbildning).
 5. I postinfarktperioden finns inga signifikanta manifestationer av hjärtinfarkt (med undantag för fall då komplikationer utvecklas, till exempel Dressler) autoimmuna syndrom.

Transmuralt infarkt (som alla andra) kan vara akut (inte mer än 28 dagar efter att en attack inträffat), upprepad (tiden mellan attackerna är mer än 28 dagar) och återkommande (upprepad i 28 dagar).

symptom

Transmural hjärtinfarkt oftare - macrofocal, omfattande (nekros fångar en stor del av hjärtmuskeln,> 50%), så alla symptom på akut och akuta stadiet är mer uttalade än i andra sorter av sjukdomen.

Vid tidpunkten för attacken patienten tillfälligt oförmögen att arbeta, upplever svår smärta (95% - bakom bröstbenet), kan någon övning vid denna punkt orsakar en ökning av ischemisk härdar av nekros och för en snabb återhämtning rekommenderas fullständig vila och sängläge.

Under en subakutisk period (upp till 2 månader) återställs aktiviteten långsamt, men fysisk aktivitet är begränsad (det rekommenderas inte att lyfta vikter, flytta aktivt, klättra upp trappor etc.).

Begränsning av fysisk aktivitet med omfattande transmuralt infarkt utan komplikationer är giltigt i upp till ett år, och i framtiden beror på patientens tillstånd och de tillhörande läkarnas rekommendationer.

Enligt manifestationer är infarkter indelade i 2 grupper - typiska (95%) och atypiska (5%).

Ibland kombineras typiska och atypiska symptom (en kombinerad form) i hjärtinfarkt.

Transmuralt myokardinfarkt är 10 gånger mer sannolikt än andra (klassiska) sorter av patologi, komplicerat med:

 • livshotande arytmier (ciliary, paroxysmal, extrasystole);
 • sträckning av väggar (aneurysm), aneurysmbrist, tamponad (blödning i hjärtan i hjärtsäcken)
 • trombos och tromboembolism hos lungartären
 • kardiogen chock (ett tillstånd som kännetecknas av en kraftig minskning av alla vitala tecken som motsvarar hjärtstopp)
 • efterföljande komplikationer (autoimmun syndrom Dressler med pulmonella manifestationer - pleurisy).

diagnostik

Diagnostisera hjärtinfarkt med:

 • elektrokardiografi, vilket gör det möjligt att bestämma kränkningar av exciteringen av hjärtmuskeln och reducerande karakteristik för att bilda foci ischemi och nekros (infarkt av den vänstra ventrikeln av bottenväggen diagnostisera hårdare än den främre väggen);
 • laboratorietester för troponin, myoglobin (ökning 6-4 timmar efter attacken), kreatinfosfokinas (ökat 10 timmar efter attacken).

Med hjälp av koronar angiografi bestäms lokaliseringen av stenos eller ocklusion, vilket ledde till utvecklingen av myokardiell ischemi.

behandling

Akut transmitalt myokardinfarkt kan inte fullständigt härdas, myokardiell nekros och dess ersättning med bindväv är en irreversibel process.

Medicin kan delas in i två steg:

 1. Tillhandahållande av akut hjälp vid anfallstidpunkten.
 2. Eliminering av följderna av myokardiell ischemi, förebyggande av utveckling av komplikationer efter infarkt och återfall.

Vid attacken behöver patienten akut inhalation. Den hjälp som kan tillhandahållas av andra före läkareslagets ankomst är att lugna feberaktivitet och ge patienten 2 tabletter nitroglycerin med ett intervall på 20 minuter.

medicinering

För behandling av transmursalt infarkt föreskrivs följande grupper av läkemedel:

 • smärtstillande medel och vasodilaterande antispasmodika (droperidol, fentanyl) för smärtlindring;
 • antiarytmiska, vasodilatatorer (nitroglycerin, lidokain) förbättrar blodtillförseln till hjärtmuskeln;
 • adrenoblocker, ACE-hämmare (atenolol, diroton) förhindrar spasmer och vaskulärt svar på olika vasokonstriktorer;
 • antitrombotiska medel (heparin, Plavix, Curantylum) upplöst tromb som orsakar ocklusion, förbättra blodflödet, reglera antalet blodplättar och deras sammanläggning (förmåga att bilda blodproppar, agglomererar).

Dessutom användningen av läkemedel för att kontrollera nivån av lipider, glukos, blodtryck och andra relaterade patologier.

Den producerar ballongangioplastik (expansionskärllumen kateter med en ballong på änden) eller införande i blodströmmen hos trombolytika (streptokinas) som kirurgisk behandling under de första timmarna efter attacken, som snabbt löser upp koagel.

utsikterna

Behandling av hjärtinfarkt utan komplikationer tar en period på 4,5 till 5 månader, återhämtningsperioden kan vara längre än ett år. Det beror på ålder, patientens tillstånd och svårighetsgraden av den ischemiska attacken.

Transmuralt infarkt är ett av de tyngsta, det är vanligtvis omfattande (nekros påverkar mer än 50% av hela myokardiet), så hjärtkontraktiliteten återställs längre än med andra arter. På den första dagen dör ca 15% av patienterna från kardiogen chock, fibrillering och fibrillering av ventriklarna.

En väl tolererad hjärtattack på 80% resulterar i utveckling av hjärtsvikt (nedsatt sammandragning, utstötningsstyrka, brist på blodtillförsel till organ och vävnader).

Okomplicerad myocardial har en chans igen, komplicerade och sämre prognos i 70% dödlig på grund av utvecklingen av lungemboli, hjärt astma, diskontinuiteter på grund av en aneurysm eller svår arytmi (ventrikelflimmer och flimmer).

Funktioner av transmuralt myokardinfarkt och dess behandling

Det är känt att den främsta orsaken till dödsfall i världen är sjukdomen i hjärt-kärlsystemet. I 90% av fallen är det ett akut hjärtinfarkt. Fördröjning i tillhandahållandet av sjukvård leder till allvarliga komplikationer och oundviklig död.

Skrämmande statistik

I medicin skildras begreppet "plötslig död" när det inte fanns några tidigare symtom på sjukdomen. Statistiken säger att i 1/5 av fallen är orsaken en akut hjärtinfarkt. I åldersgruppen från fyrtio till sextio år påverkar sjukdomen oftare män (3-5 gånger). Detta beror på den tidigare utvecklingen av ateroskleros. Efter femtiofem år av sexuell skillnad i förekomsten av sjukdomen observeras inte. Hittills kvarstår en hög dödlighet (30-35%).

Varför finns det ett nederlag i hjärtat?

Transmural hjärtinfarkt - en form av nekros av muskelskiktet, vilket är ett direkt resultat av akut avbrott i blodflödet till hjärtmuskeln, medan genom hela väggen av hjärtat påverkas.

Hjärtinfarkt eller nekros hos hjärtmuskeln manifesteras som ett resultat av hjärt-kärlsjukdom. I 90% av fallen är orsaken åderförkalkning av kranskärlskärlen.

Koronarartärer (deras egna kärl i hjärtat) är de första som avviker från aortan. Egenheten hos kraven på hjärtcirkulationen:

 • hög syremättnad (om konventionella vävnader konsumerar 25% syre, behöver myokardiet 65-70%);
 • Fartygens förmåga att expandera omedelbart som svar på hypoxi (O2-brist).

Dessa adaptiva mekanismer kan för närvarande skydda hjärtmuskeln. Dessutom finns en säkerhetskontroll. Dessa är stängda, "sovande" kärl, som används som en reserv, då blodtillförselns brist ökar.

Orsakerna till akut överträdelse av blodflödet kan kombineras i två grupper:

 • De ledande fartygens nederlag med aterosklerotiska plack med avlägsnande av del av plack och fullständig överlappning av lumen. En trombos kan bildas med olika sjukdomar som främjar "limning" av blodplättar (anemi, kolmonoxidförgiftning, diabetes mellitus).
 • En kraftig ökning av behovet av syreavgivning, när kärlen inte kan göra detta (hypertensiv kris, betydande fysisk stress, känslomässig stress, frekventa hjärtkollisioner av något ursprung, till exempel vid hög kroppstemperatur).

Dessa anledningar är ömsesidigt kopplade. En stark stress orsakar till exempel en ökning av adrenalin och noradrenalin i blodet. Dessa hormoner ökar hjärtfrekvensen och behovet av syre, men de kärl som drabbas av ateroskleros kan inte expandera för att öka blodflödet.

Anatomi av transmuralt myokardinfarkt

Väggen i hjärtkammarens hjärtkroppar, med hänsyn till funktionerna i strukturen och blodtillförseln, kan delas in i tre huvudskikt:

 • yttre epikardium;
 • mittmural (muskulär);
 • internt endokardium.

Det yttre skiktet är något involverat i sammandragningsprocessen av myokardiet. Internt - tvärtom, är mest påverkat av hjärtens sammandragning. Han är den första som lider av ischemi.

Beroende på djupet av skador utses infarkt

 • Intramural - ett lager påverkas
 • transmural eller "through" - nekros av alla lager av hjärtans vägg uppträder, den allvarligaste patologin.

Enligt prevalensområdet upptar transmursinfarkt två till åtta cm i diameter. Därför är småfokal- och storfokalskador utmärkande.

Lokaliseringen av denna form av nekros: oftast den främre väggen i vänster ventrikel, men samtidigt i 1/5 av fallen detekteras en högra ventrikelinfarkt hos 1/3 av patienter atriell inblandning.

symptom

Enligt den ledande manifestationen är det vanligt att skilja följande former:

 • Angina - mycket intensiv smärta "riva" den typ av bröstbenet, spridit sig till vänster och höger sida av bröstkorgen i handen, senast från en timme till en dag, tillsammans med allvarlig svaghet och yrsel (på grund av cirkulationsstörningar i hjärnan);
 • Gastralgic - förekommer i 5% av fallen. Smärtan är lokaliserad i den epigastriska regionen och sprider sig utanför bröstbenet, som liknar ett symptom på magsår, ofta följt av kräkningar. Sådana patienter kan bli inlagda på sjukhus med diagnosen "akut underliv" i kirurgiska avdelningen.
 • Astmatisk - manifesterad i form av en kvävningsattack, som blir en svullnad i lungan. Med denna form av smärta kanske inte.
 • Sällan finns det ett hjärninfarkt med kliniska manifestationer av stroke och smärtfri variant.

Ökningen i kroppstemperatur till 38,5 grader kommer på andra dagen och varar ungefär en vecka.

Hjärtfrekvensavvikelser uppträder under en akut period i 43% av fallen.

Symptom på kardiogen chock följer nästan alltid ett transmuralt infarkt. Det finns pallor och cyanos i huden, en svag puls, en blodtrycksfall.

diagnostik

En viktig roll tillhör ECG-studien vid transmural hjärtinfarkt. Principen för elektrokardiografi är baserad på fixering av elektriska potentialer i olika delar av hjärtat. Med nekros uppstår en skarp kränkning av ett typiskt mönster.

Slutsatsen gör det möjligt att bedöma infarktens recept, dess förekomst, djupet av lesionen, lokaliseringen av processen. Det är väldigt viktigt för läkaren att bestämma latitud för skadans zon kring nekros, som fortfarande kan vara reversibel. EKG-bilden beror på infarktets stadium, förändras med återvinning av celler och nackrosår.

Vid den allmänna analysen av blod ökar antalet leukocyter från den första dagen. Denna indikator låter dig indirekt bedöma det berörda området. Leukocytos varar upp till två veckor. Karakteristisk ökning i ESR med minskning av leukocyter. Förstörelsen av hjärtmuskeln orsakar utseendet i blodet av enzymer som tidigare fanns i cellerna. Deras nivå har ökat sedan de första timmarna.

behandling

Behandling av en akut period av transmuralt infarkt (upp till 12 dagar) utförs i intensivvården eller intensivvården, då överförs patienten till kardiologiska avdelningen. Huvuduppgifter:

 1. för att minska ischemiområdet,
 2. säkerställa början av ärrbildning av nekros,
 3. förhindra eventuella komplikationer i form av trombemboli, arytmi och hjärtsvikt,
 4. återställa blodtillförseln till alla organ.

Patienten har en strikt sängstöd och en frekvent kost. Starka smärtstillande medel introduceras. Smärta avlägsnas även genom anestesi. För att förstöra trombben visas introduktionen av en trombolytisk blandning, antikoagulantia. Obligatoriskt tillsätt läkemedel som dilaterar blodkärlen, vilket ger utvecklingen av collaterals.

Efter en akut tid läggs anabola hormoner och vitaminer till behandling för att bygga en tät skabb.

Prognosen för transmuralt myokardinfarkt bestäms genom en akut period.

Vid ogynnsam kurs - dödsfall från kardiogen chock, akut hjärtsvikt, trombemboli eller rytmförstöring.

Med ett gynnsamt resultat kommer patienten att ha en lång återhämtningsperiod, begränsande fysisk ansträngning och strikt anti-sklerotisk kost, konstant intag av mediciner och observation av en kardiolog i ett polykliniskt tillstånd. Uteslut inte möjligheten till en andra hjärtattack.

Vad är transmuralt myokardinfarkt?

Myokardinfarkt är en formidabel komplikation av hjärt-kärlsjukdom, vilken är nekros av en del av hjärtmuskeln på grund av cirkulationssjukdomar. Myokardinfarkt står för cirka 90% av dödsfall som orsakas av hjärtkärlssystemet.

Hjärtans muskelvägg är funktionellt indelad i tre skikt:

Med ischemi påverkas innerväggskiktet, endokardiet, först. Då påverkar patologiska förändringar muskelskiktet. Epicardium i hjärtkontraktionerna är svagt involverat och påverkas av ischemi i sista omgången. Enligt djupet av förlust av hjärtväggen differentierar intramural och transmural hjärtinfarkt, eller pass-through.

Akut transmitalt myokardinfarkt, vilket också genomgår - den allvarligaste delen av sjukdomen, där nekros påverkar alla lager i hjärtväggen. För transmuralt infarkt är stora skador, 2-8 cm i diameter, karakteristiska. Beroende på lesionens område, är fokal och hjärtinfarkt utmärkande. Som återhämtning från en tidigare hjärtinfarkt, ersätts nekrotiska områden i myokardiet med en bindväv, utvecklas hjärtinfarktkardioskleros.

Lokalisering av lesionsfokus särskiljer:

 • Infarction av myocardiums främre vägg;
 • Infarction av den nedre väggen eller basalen;
 • Infarction av den vänstra ventrikelns bakre vägg.

Oftast förekommer det ett akut transmitalt myokardinfarkt hos den främre väggen. Cirka en tredjedel av patienterna nekrotiska lesioner sträcker sig till atrium, i 20% av fallen är involverade i infarkt och höger kammare.

Orsaker till hjärtinfarkt

Koronarartärer grenar den första från aortan. Koronarcirkulationen är något annorlunda än blodcirkulationen i andra organ och vävnader:

 • Myokardiet förbrukar cirka tre gånger mer syre än den vanliga skelettmuskeln av samma massa;
 • För brist på syre reagerar koronarkärlen med en omedelbar expansion av lumenet.
 • I koronarvasculaturen finns ett förgrenat nätverk av säkerhetskärl som befinner sig i ett "vilande" tillstånd. Vid kränkningar av blodflödet aktiveras dessa kärl.

Dessa mekanismer ger skydd mot hjärtmuskeln från syrehushåll, men deras förmåga är inte obegränsat.

Störningar av blodflödet i koronarkärlen kan uppstå av följande skäl:

 1. Trombos eller emboli hos de ledande kärlen med fullständig lumenförslutning. Oftast är orsaken till trombos de skadade delarna av den aterosklerotiska placken. Trombi kan bildas i andra delar av blodomloppet och tränga in i kransartärerna med blodflöde. Trombos uppstår med vissa typer av förgiftning, anemi, tromboflebit, diabetes mellitus.
 2. Den plötsliga ökningen av syreförbrukningen med blodkärlens oförmåga att säkerställa dess leverans i den erforderliga kvantiteten. Detta sker med fysisk och känslomässig överbelastning, hypertensiva kriser, takykardi av något ursprung.
 3. Stenos av kranskärlskärlen orsakad av spasm eller aterosklerotiska plack.

Indelningen av orsaker till grupper är relativt godtycklig, eftersom de är inbördes samband. Med allvarlig stress frigörs adrenalin och noradrenalin. Att öka koncentrationen ökar frekvensen av hjärtkollisioner, vilket naturligtvis åtföljs av en ökad syrekonsumtion av myokardiet. I närvaro av aterosklerotiska plack kan kärlen i princip inte leverera blod i tillräcklig mängd.

Om den normala cirkulationen i koronarbädden inte återhämtar sig inom 15 minuter, börjar irreversibla förändringar i myokardiet.

Förutsättningar för genomförandet av infarktmekanismen förekommer i följande patologiska processer:

 • Atherosclerosis. Aterosklerotiska plack, mekaniskt smala kärlets lumen.
 • Inflammationer i kransartärerna.
 • Bröstskador, följt av hjärtinfarkt.
 • Onormalt hög koagulerbarhet av blod.
 • Medfödda och förvärvade hjärtfel.
 • Komplikationer efter hjärt- och andra abdominaloperationer.
 • Överbelastning av hjärtmuskeln mot bakgrund av tyrotoxikos eller cirkulationssjukdomar.

symptom

När transmuralt infarkt påverkar ett stort område av hjärtmuskeln, så manifesterar de typiska tecknen på sjukdomen sig mer än med andra former. Det finns flera former av patologiutveckling:

 1. Angina. Patienten känner en tårande smärta bakom bröstbenet. Smärtan strålar ut över hela brystbenet och i båda händerna. Störningar i blodtillförseln till hjärnan manifesteras i form av svår yrsel och plötslig svaghet. Anfallet varar från en kvart i timmen till en dag.
 2. Gastralgicheskaya. Attack av akut smärta i den epigastriska regionen, ibland följd av kräkningar, vilket inte medför lättnad. Det påminner om manifestationer av komplikationer av magsår. Denna form förekommer i ca 5% av fallen av akut överföringsinfarkt. I det här fallet är sannolikheten för medicinsk fel hög vid fastställandet av en preliminär diagnos.
 3. Astmatisk form. Det kan vara smärtfritt, följt av svår kvävning och snabbt utveckling av lungödem.
 4. Hjärnformen liknar kliniskt en stroke och utvecklas smärtfritt. Det är extremt sällsynt.

Klassiska symptom på transmuralt infarkt:

 • Mycket svår smärta bakom brystbenet;
 • Kallsvett;
 • Pulsavvikelser;
 • Overexcitation och rädsla för döden;
 • astma;
 • Systoliska ljud.

Transmuralt infarkt följer nästan alltid med kardiogen chock, vilket indikeras av:

 • Cyanos av slemhinnorna;
 • En kraftig minskning av blodtrycket;
 • Svag puls.

Med en stor brännskada kan en smärtstöt uppträda. I vissa patienter är talet trasigt, förlamning inträffar, och inre organ misslyckas.

På andra dagen stiger patientens kroppstemperatur till ca 38,5 C, vilket varar ungefär en vecka.

Vad ska man göra

Om en attack av smärta i hjärtat inte stoppas av nitroglycerin eller något annat vasodilatormedel från klassen organiska nitrater, ska du omedelbart ringa en ambulans.

diagnostik

Transmuralt myokardinfarkt avser nödförhållanden, när varje minut räknas. Den viktigaste diagnostiska metoden är EKG. De karakteristiska tecknen på hjärtattack på EKG är uppkomsten av ST-segmentet, patologiska förändringar i Q och S. Prong R försvinner. Beroende på de detekterade deformationerna av EKG-kurvan i olika ledningar kan läkaren bestämma infarktets varaktighet, lokaliseringen av lesionsfokuset, dess djup. Det är mycket viktigt att korrekt bestämma bredden på peri-infarktzonen, vars förändringar fortfarande kan vändas.

Kardiospecifika enzymer finns i blodet. På den första dagen av sjukdomen ökar antalet leukocyter. Innehållet av leukocyter förblir förhöjd i två veckor. När detta index minskar ökar ESR.

behandling

Under den akuta perioden av transmursalt infarkt syftar behandlingen till att lösa följande problem:

 1. Minskning av arechemisk skada;
 2. Eliminering av smärta
 3. Stimulering av ärrbildning i nekrotiskt område;
 4. Återställande av normal blodcirkulation;
 5. Förebyggande av möjliga akuta komplikationer (hjärtsvikt, tromboembolism, arytmi)

Under den akuta perioden (upp till 12 dagar) är patienten i intensivvården. Patienten ges strängaste sängstöd. Ange en stark bedövning, upp till narkotiska. Behandlingsförloppet innefattar trombolytiska och antikoagulanta läkemedel, liksom vasodilatatorer som stimulerar aktiviteten hos säkerhetsgrenar.

Efter en akut tid överförs patienten till kardiologiska avdelningen. Anabola hormoner och befästningsmedel är förskrivna för att bilda en tät skabb.

Prognosen för transmuralt infarkt är osäkert, beror på den akuta perioden. I en ogynnsam kurs är utfallet dödligt. Dödligheten i transmuralt myokardinfarkt är ca 35%. Med ett gynnsamt resultat kommer patienten att ha en lång rehabiliteringsperiod.

rehabilitering

Patienten kommer att ha långvarig behandling och en radikal förändring av livsstilen. I postinfarktperioden är fysiska och psykiska påfrestningar begränsade, en strikt diet med begränsning av salt, animaliska fetter, socker och vatten förskrivs. Det föreskrivs livslång läkemedelsbehandling och övervakning av en specialist för att förhindra eventuella återfall.

Vad är transmuralt myokardinfarkt

Transmuralt myokardinfarkt är en av de farligaste patologierna. Sjukdomen är iskemisk i naturen och skiljer sig bland andra typer av att nekros utvecklas inte bara i hjärtmuskeln och påverkar endokardiet, epikardiet.

Den huvudsakliga metoden för diagnos är ett elektrokardiogram, enligt resultaten som det är möjligt att fastställa graden av skada på hjärtvävnaden.

Vad är ett transmuralt infarkt

Transmuralt myokardinfarkt är en form av nekros och är resultatet av en kränkning av blodflödet i hjärtat. Lesionen påverkar inte bara de övre lagren i muskelvävnaden, utan också hela hjärtans vägg.

Sjukdomen är en följd av ischemisk sjukdom och är orsaken till kranskärlskärlen ateroskleros.

För att hjärtmuskeln ska fungera korrekt, är det nödvändigt med flera villkor för normal cirkulation:

 1. Hög syremättnad. Insufficiens av det kan leda till syresvält av vävnader.
 2. Fartygens förmåga att expandera snabbt med otillräckligt blodflöde. Denna egenskap gör att du kan leverera till hjärtmuskeln den önskade mängd näringsämnen med otillräcklig cirkulation.

Vidare, i den mänskliga kroppen är "vilande" fartyg, vilka används som en backup i händelse av skada eller otillräcklig blodtillförsel.

Orsakerna till störningar i blodflödet och utvecklingen av hjärtinfarkt är:

 1. Vaskulär och blodproppar. När de slits bort från kärlväggen är blocket blockerat.
 2. Hypertensiv kris, frekventa sammandragningar av muskelvävnad eller fysisk aktivitet. Samtidigt ökar kroppens behov av syre. Infarkt uppstår när kärlen inte klarar av en stor belastning.

Dessa anledningar har en nära relation. Till exempel, efter allvarlig stress, släpps adrenalin i blodet, vilket ökar hjärtfrekvensen. I detta fall kan fartygen inte expandera för att öka blodflödet.

Sålunda utvecklas transmuralt infarkt som ett resultat av syrebrist. Återställa de drabbade vävnadsnekros inte är möjligt, och behandling innebär avlägsnande av symptom, förebyggande av angrepp och lindring av mänskligt liv.

Sjukdomen kännetecknas av uttalade tecken i det akuta skedet och har en ogynnsam prognos.

Typer och steg

Myokardinfarkt har flera varianter av kursen och kan karakteriseras av olika symtom. I många avseenden beror det på typ, typ och stadium av sjukdomen. Beroende på skadorna sker det:

 • macrofocal. Flera stora foci noteras. I kärlen bildas blodproppar, vilka med blodflödet faller i olika organ. Detta orsakar en aneurysm eller ett hjärtsprickning. Det är oftast etablerat med transmuralt infarkt. Det resulterande ärret löser inte över tiden.
 • melkoochagovyj. Baserat på diagnostiska resultat etableras en eller flera små foci av den patologiska processen. Kan konverteras till storskala. I vissa fall noteras tromboembolism och hjärtsvikt. Allvarliga cirkulationsstörningar är inte karaktäristiska för denna typ.

Genom förändringar som observeras på elektrokardiogramet, särskiljer:

 1. Q-infarkt. Denna form kännetecknas av bildandet av ett patologiskt ärr.
 2. Inte ett Q-infarkt. Det finns ingen scarringstad, som manifesteras av negativa T-tänder.

Enligt platsen och beroende på lesionen av vissa områden i kransartären finns följande:

 1. Vänster ventrikel. Det kan finnas ett lateralt, bakre eller främre vägginfarkt, såväl som en interventrikulär septum.
 2. Höger ventrikulär.

Beroende på lokalisering av smärtsamma förnimmelser, skiljer sig flera former. Dessa inkluderar:

 • Typiskt. Smärta uppträder bakom sternum eller i precordialregionen.
 • Atypiska.
 • Perifer. Smärtsamma känslor ges till underkäken, vänster axelblad och hand, struphuvud.
 • Malosimptomno. Symptom på sjukdomen uttalas inte.
 • Kombineras. Symtom kan uppstå i olika delar av kroppen.
 • Smärtfri.

Stadierna av hjärtinfarkt i enlighet med utvecklingsstadiet och dynamiken inkluderar:

 1. Steg av ischemi. Den skarpaste, när det finns stark smärta.
 2. Steg av nekros. En skarp period när smärtan gradvis sänker sig.
 3. Organisationsstadiet. I kroppen börjar irreversibla förändringar att uppstå, den patologiska processen utvecklas.
 4. Scarringstadiet. Skärningar bildas.

Med transmuralt infarkt noteras flera foci av utvecklingen av den patologiska processen, vilket är en fara för patientens liv.

Omfattande foci är svåra att behandla, eftersom lesionen inte bara påverkar de övre lagren av muskelvävnad utan penetrerar också djupt in i interiören, vilket orsakar irreversibla effekter.

symptom

Huvudsymptomet är smärta, som kan lokaliseras i olika delar av kroppen, beroende på den patologiska processens fokus. Diffus smärta känslor intensitet och varaktighet.

Symptomen på sjukdomen är:

 1. Takykardi eller bradykardi.
 2. Hjärtastma Förekommer på grund av stagnation av blod i lungorna.
 3. Blek hud och slemhinnor.
 4. Höj kroppstemperaturen till 38,5 grader. Det börjar minska gradvis efter 1-2 dagar.
 5. Minskat blodtryck.
 6. Allvarlig svaghet.
 7. Yrsel. Visas oväntat mot bakgrund av cirkulationsinsufficiens i hjärnan.

Kliniska tecken manifesteras beroende på patientens individuella egenskaper. Ofta verkar de komplexa, men i vissa fall kan det bara uppstå smärta.

Akut transmissionsinfarkt kännetecknas av:

 1. Smärta i bröstet. Först ett måttligt uttryck, men efter några minuter blir det oacceptabelt.
 2. Andnöd.
 3. Illamående tillsammans med kräkningar.
 4. Ökad svettning.
 5. Hjärtklappning.
 6. Ångest tillstånd.
 7. Förlust av medvetandet.

Mer än 25% av hjärtattackerna sker utan att symptomen uppträder och finns bara på EKG. Denna typ i medicin kallas "dum" och förekommer oftast hos patienter med diabetes, autonom neuropati och efter hjärttransplantation.

diagnostik

Först och främst bestämmer läkaren förekomst av klagomål och tidpunkten för deras utseende. Baserat på patientens historia etableras en preliminär diagnos.

Den viktigaste metoden för diagnos för misstänkt infarkt är EKG. Metoden är baserad på fixering av förändringar i elektriska potentialer i olika delar av hjärtmuskeln. Med utvecklingen av nekros är en skarp förändring i hela bilden noterad.

Resultaten av studien gör det möjligt att fastställa omfattningen, infarktets varaktighet, området för den patologiska processen och dess lokalisering. Doktorn bestämmer också hur djupt vävnaden trängde in i nekros.

En viktig indikator på EKG är bredden av det område av skada som kan vändas. Bilden av elektrokardiogrammet beror på graden av infarkt och fortsätter att förändras vid cicatricial-scenen.

Dessutom tilldelas ett blodprov för att bestämma ökningen av antalet leukocyter. Deras antal i blodet indikerar indirekt området för skador på hjärtmuskulaturens vävnader. Leukocytos kan vara upp till 14 dagar.

Indikatorn för utvecklingen av nekros är också närvaron av hormoner som släpps ut i blodet när vävnadscellerna förstörs. Deras nivå börjar växa från de första timmarna efter attackens början.

behandling

Behandling av det akuta stadium av transmuralt infarkt utförs i intensivvården eller i intensivvården. Behandlingstiden kan vara upp till 12 dagar. Efter lindring av smärta överförs patienten till kardiologiska institutionen.

De huvudsakliga målen med behandlingen är:

 • Minskningar av ischemiområdet. Om till exempel den bakre eller främre väggen i vänster ventrikel är skadad, är det nödvändigt att förhindra att den patologiska processen sprider sig till angränsande organ.
 • Förebyggande av trombos, hjärtsvikt eller arytmi.
 • Tillhandahållande ärrbildning av nekros.
 • Återställande av blodtillförsel i alla organ. En omfattande hjärtattack präglas av en kränkning av blodflödet, vilket är orsaken till attacken.

Patienten är försedd med strikt sängstöd, en diet är ordinerad. För avlägsnande av smärta indikeras mottagandet av starka smärtstillande medel. För att förhindra bildandet av koaguler i kärlen injiceras antikoagulanter och trombolytiska blandningar. Också föreskrivna läkemedel för expansion av kärl i hjärtmuskeln.

Efter avlägsnande av det akuta skedet av sjukdomen tillsätts vitaminkomplex och anabola hormoner. Varaktigheten av behandlingstiden beror på skador och grad av lesionen.

Eventuella komplikationer

Som redan nämnts är transmursinfarktet farligt eftersom den patologiska processen inte bara påverkar det övre lagret i muskelvävnaden utan tränger också in i alla tre membranen.

Oftast är denna typ av sjukdom kännetecknad av utseendet av flera stora foci och i frånvaro av behandling kan orsaka sådana komplikationer som:

 1. Tromboembolism.
 2. Lungödem.
 3. Överträdelse av tal.
 4. Förlamning av extremiteterna.
 5. Fibrillering av ventriklarna.
 6. Brott mot arbete eller vägran av organ.
 7. Bristning av membran i hjärtat.

Vid myokardinfarkt i den nedre väggen bildar ett signifikant antal blodproppar som tillsammans med blodet går in i alla system och organ som orsakar störning av motoraktivitet och tal.

Hjärtbrottet uppträder alltid plötsligt och kännetecknas av en kränkning av membranens integritet i det drabbade området. När den patologiska processen påverkar den främre eller bakre väggen i vänster ventrikel ökar sannolikheten för att utveckla flimmer. I det här fallet börjar hjärtklemmens hjärtklaff chaotiskt att sluta och upphöra med att utvisa blodet.

Som ett resultat är blodcirkulationen till organ och system brutna, vilket leder till döden.

Prognos och förebyggande åtgärder

Prognosen beror i hög grad på graden av nederlag i hjärtmuskeln. Med utvecklingen av en patologisk process som drabbar mer än hälften av myokardiet, uppstår oftast ett dödligt utfall. Men även med ett litet lesionsområde fortsätter sannolikheten för dödsfall på grund av bristning eller blockering.

Ogynnsam prognos räknas även i de fall då lindring av akuta skedet, som i kroppen irreversibla förändringar började ske. Livet efter en hjärtattack är möjlig, men underkastas alla rekommendationer från specialister. För att undvika negativa konsekvenser är det nödvändigt:

 1. Avvisa från att röka och dricka alkohol.
 2. Bekämpa vikt.
 3. Undvik fysisk aktivitet.
 4. Övervaka blodtrycket, som inte får överstiga 140/90 mm.
 5. Neka att äta feta livsmedel.
 6. Undvik stress.

Transmuralt infarkt är den farligaste typen av ischemi, eftersom den kännetecknas av nederlaget för alla membran i hjärtat. Nekros av vävnader avser oåterkalleliga förändringar och orsakar en kränkning av hjärtmuskulaturens integritet.

Huvudsymptomet är allvarlig smärta, som snabbt växer i det akuta skedet och gradvis avtar. Behandlingen syftar till att arrestera smärtsamma känslor med hjälp av starka droger, förebyggande av blodproppar och minskning av lesionsområdet.

I de flesta fall är prognosen ogynnsam, det dödliga resultatet kommer till följd av brist eller blockering av kärlens lumen.