Huvud / Dystoni

Översikt över tricuspid regurgitation: orsaker, grader, behandling

Från den här artikeln kommer du att lära dig vad som är tricuspid regurgitation, dess orsaker, symtom och val av behandlingsmetod (beroende på sjukdomens stadium och form).

När det finns en ofullständig tillslutning av tricuspidventilen. I detta tillstånd har patienten ett omvänd flöde från höger kammare till atriumet.

Det mänskliga cirkulationssystemet ger ensidig blodflöde. Blod från ventrikel till atrium rör sig i en riktning på grund av ventiler som tätt stänger med varje sammandragning av hjärtat. Om det finns ofullständig tillslutning returnerar en del av blodet tillbaka till ventrikeln (upprepning).

Behandling av sjukdomen hanteras av en kardiolog. Valet av behandlingsmetod beror på patologins svårighetsgrad. Så, 1 grad behöver ingen specifik behandling, läkare rekommenderar helt enkelt att övervaka patientens tillstånd. Patienter med 2 grader av patologi genomgår konservativ behandling. Och på nivå 3 och 4 kan kardiovaskulärsystemet bara återställas kirurgiskt.

Orsaker till sjukdomen

Denna patologi förekommer i två huvudformer:

 1. Primär, vars orsaker är sådana sjukdomar: reumatism, endokardit (akut inflammation i hjärtans inre vägg), hjärtinfarkt, bildande av fibrösa plack i hjärtvävnaden och genetisk predisposition.
 2. Sekundär. Ett sådant nederlag av ventilen observeras på grund av dess dilatation med kardiomyopati och lunghypertension, vilket ökar funktionell belastning på höger kammare.

karakteristiska symptom

 • Förekomst av synlig pulsering av livmoderhalsen.
 • Svullnad av blodkärlen i vänster del av båren och rätt hypokondrium.
 • Progressiv svullnad i benens mjukvävnader.
 • Förlust av effektivitet och snabb trötthet.
 • Hyppig känsla av "chilliness".
 • Känsla av snabb hjärtfrekvens.
 • Frekvent urinering.
 • Andnöd, som först bekymrar patienten under fysisk ansträngning och sedan diagnostiseras i vila.
 • Periodiska anfall av smärta i buken.
 • Den gula skuggan av huden, som kombineras med smärtsamma förnimmelser i rätt hypokondrium.

Svårigheten hos ovanstående symtom beror på organismens individuella egenskaper och omfattningen av lesionen. Så, till exempel saknar en patient med en diagnos av tricuspid regurgitation vid initialt stadium patologiska symptom. Den uttryckta kliniska bilden observeras som regel i sjukdoms 3-4: e fasen när radikal ingrepp krävs.

Fyra grader av sjukdom

 1. Minimal störning av blodflödet, vilket är helt asymptomatiskt.
 2. Förekomsten av en omvänd ström av blod upp till 2 cm.
 3. Regurgitation är mer än 2 cm.
 4. Sjukdomen åtföljs av akut hjärtsvikt.

Diagnos av sjukdomen

Hjärtpatienter genomgår följande diagnostiska åtgärder:

 • Visuell undersökning av patienten och lyssnande till hjärtan låter med ett telefonoskop.
 • Ultraljudsundersökning, som gör att du kan ta reda på tillståndet i hjärtvävnaden och ventilen.
 • EKG. Metoden bestämmer tidiga tecken på en ökning av rätt mage och atria.
 • Radiografi av bröstkorgsorganen. En sådan studie avgör brott i ventilsystemet.
 • Hjärtkateterisering är ett innovativt, minimalt invasivt förfarande som används för att diagnostisera och behandla hjärtsjukdomar.
Klicka på bilden för att förstora

Metoder för behandling

I många fall kräver tricuspid regurgitation av 1-2 grader inte en specifik terapi, förutsatt att det inte finns någon samtidig patologi av interna organ och hjärtsvikt.

Behandlingen av patienter i de första stadierna - "stödjande", de vidtar åtgärder för att eliminera högt blodtryck. Patienten måste vara under kontroll av en kardiolog.

Ytterligare progression av hjärtklappens patologi anses vara en orsak till konservativ terapi. Läkare ordinerar följande droger till patienten:

 • Diuretika. Diuretika i hypertoni stimulerar utsöndringen av salter och överskott av vätska från kroppen.
 • Venösa vasodilatatorer. Att minska tonen och öka blodkärlets lumen bidrar till att minska blodtrycket och förbättra blodcirkulationen.
 • ACE-hämmare. Effekten av drogerna syftar till att hämma funktionen av ett enzym som omvandlar angiotensin, vilket smalnar blodkärlen och provar en ökning av blodtrycket.
 • B-blockerare. Dessa mediciner minskar hjärtfrekvensen, eliminerar högt blodtryck och kroniskt hjärtsvikt.
 • Hjärtglykosider, som utövar kardiotonisk och antiarytmisk verkan.
 • Metaboliska preparat. Dessa läkemedel förbättrar transporten av syre till alla vävnader i kroppen.
 • Antikoagulantia som ett medel för att förebygga trombos.

Tricuspid regurgitation i de sena stadierna (3 och 4) behandlas kirurgiskt.

Orsaker och tecken på tricuspid regurgitation av 1-2 grader

På varför det finns tricuspid uppstötningar av en grad, vad det är och hur man ska behandlas, han vill veta varje patient vid detektering av diagnosen i journalen eller annan handling. Namnet låter fantastiskt, men inte panik. Det är viktigt att förstå vad en sjukdom är, hur farligt denna avvikelse är, varför det uppstår och hur man hanterar det.

Ursprungligen måste vi förstå vad namnet på denna sjukdom är. Den första komponenten talar om namnet på den del av orgeln som inte fungerar korrekt: tricuspidventilen. Det utför funktionen att skydda mot omvänd flöde av blod efter varje frisättning från hjärtat. Det ligger mellan höger sida atrium och ventrikel.

Uppkastning av trikuspidalventilen av en grad manifesteras av det faktum att efter varje inflöde av blod till kamrarna del av den återföres till en långsam ström tillbaka genom slitsen i ventilen, vilket i sin tur orsakar svårigheter i arbetet av hjärtat, som han har att slå snabbare för att normalisera volymen av en vätska i sin hålighet.

Insufficiens av tricuspidventilen framträder på grund av en överträdelse i rörelsen av dess komponenter, försämring av deras egenskaper. Eller det kan vara en fosterskada när en del av hålet förblir öppet. På grund av insufficiens utvecklas tricuspid regurgitation av 1 grad.

Denna avvikelse från normen är inte allvarlig, så folk märker inte sjukdomen i början. Men om du inte vidtar åtgärder kan tricuspid insufficiens av 1 grad utvecklas. Om du uppmärksammar denna avvikelse i tid och vidtar åtgärder, kan komplikationer undvikas.

Så, upprepning är processen att återvända någon del av blodet tillbaka genom ventilen. Eftersom det mänskliga hjärtat har 4 ventiler, skiljer man regurgitation:

 • aorta;
 • mitral;
 • lungstammen;
 • tricuspid.

Den sista i listan är det också en trebladig ventil, arbetar enligt denna princip:

 1. 1. När hjärtat är avslappnat öppnar och släpper det ackumulerade blodet, som redan är berikat med syre, in i motsvarande ventrikel.
 2. 2. Då stängs den igen vid tiden för sammandragning av hjärtmuskeln.

Denna cykel upprepas under en persons liv.

Om tricuspidventilen har en brist och genom hålet återgår något av blodet tillbaka till hålrummet, är det inte så bra. I det här fallet är det nödvändigt att ta hand om din hälsa så snart som möjligt så att sjukdomen inte utvecklas vidare.

I samband med det faktum att problem uppstår i huvudorganet, som är ansvarigt för kroppens blodtillförsel, påverkar konsekvenserna hela människokroppen. För att undvika allvarliga komplikationer är det viktigt att diagnostisera avvikelsen i tid. För detta behöver du veta de möjliga orsakerna och tecknen på sjukdomen.

Orsakerna till tricuspid regurgitation kan vara olika:

 • konsekvenser av hjärtattacker
 • ventilens brott
 • prolaps av tricuspidventil;
 • reumatisk myokardit
 • användning av narkotiska och tobaksvaror.

Det senare uttalandet är indirekt, eftersom det förvärras kardiovaskulärsystemet, vilket senare kan orsaka många avvikelser, inklusive återinträde av blod i hjärtat.

Den andra graden av denna avvikelse skiljer sig från det första eftersom längden på den återstående strålen är större och är 2 cm. Det stör det normala hjärtets funktion. Dessutom, med andra graden, börjar ventrikeln att expandera, och ljud blir mer uttalade under undersökningen.

Om det finns motsvarande symtom rekommenderas det att genomgå en hjärtundersökning för att bekräfta eller förneka den förväntade diagnosen. Skäl att se en läkare är:

 • svullnad i nacken och andra delar av kroppen;
 • andfåddhet med låg fysisk ansträngning
 • svullnad av vener på nacken;
 • hjärtklappning palpabel.

På grund av det faktum att blodflödet försämras kan det finnas problem med rörelse av armar och ben, utseendet av chilliness (ökad känslighet mot förkylning) i lemmarna.

Som regel är tricuspid regurgitation av andra graden ett tillfälle att ta hand om hjärtas hälsa. Vanligtvis på undersökningen är detta problem ganska snabbt, eftersom denna sjukdom är en komplikation av andra avvikelser. Till exempel leder ett misslyckande av en tricuspidventil av 2: a graden i de flesta fall till upprepning. Att behandla med detta kräver mycket misslyckande.

För att identifiera och diagnostisera den aktuella sjukdomen kommer det att bli nödvändigt att genomgå sådana undersökningar:

 1. 1. Ekkokardiografi (ekkokardiografi). De lyssnar på hjärtslag och bestämmer om det finns en avvikelse från normen eller inte.
 2. 2. Fysisk undersökning av en kardiolog. Han skickar till förfarandena. I receptionen lyssnar han på hjärtat, tonen och ljudet.
 3. 3. Elektrokardiografi (EKG). Denna procedur utförs för att identifiera förlängningar av ventrikeln och atriären, vilket är ett tecken på ett funktionsstörning vid ventilernas funktion.
 4. 4. Bröströntgen. Han motbeviser eller bekräftar den föregående punkten, om det finns tvivel.

I vissa fall (med tillgången på utrustning) kan kateterisering utföras för att bestämma ytterligare problem i hela hjärt-kärlsystemet. Detta är en relativt ny metod för undersökning.

Tricuspid regurgitation av 1: a graden är en sjukdom som sällan uppträder som en enda abnormitet. I de flesta fall är det en komplikation, och ibland i de medicinska kort kan möta ett sådant inträde: trikuspidalisklaff framfall en grad en grad av uppstötningar. Prolaps är en av de möjliga abnormiteterna i ventilens funktion, vilket leder till upprepning.

Behandling och förebyggande föreskrivs endast av en specialist. I de flesta fall behandlas tricuspidinsufficiens med speciella mediciner. Ibland kan de ordinera motionsterapi i form av promenader utomhus eller andra aktiviteter för att stärka hjärtmuskeln. Allt beror på kroppens egenskaper och graden av dess sjukdom.

Tricuspid ventil regurgitation

Tricuspid regurgitation, liksom många andra hjärtpatologier, växer snabbt yngre idag. Detektera ett fel i hjärtventilen kan vara innan barnets födelse, under ultraljud.

Ofta diagnostiseras uppkastning av tricuspidventilen hos förskolebarn, och hos vuxna utvecklas det vanligtvis på grund av allvarliga sjukdomar av helt annan natur. Denna anomali har flera former, olika symtom och därmed olika behandlingsmetoder.

Konceptet tricuspid regurgitation

Termen "regurgitation" är medicinsk. Det kom från det latinska ordet gurgitare (översatt som "översvämning") och prefixes re-, vilket betyder "igen, tillbaka". I kardiologi refererar regurgitation till omvänd ström (överföring) av blod från en hjärtkammare till en annan.

Hjärtat består av fyra kamrar (2 atria och 2 ventriklar) separerade av septa och utrustade med fyra ventiler. Det är en mitral, aorta, lungartär och tricuspid (tricuspid). Den senare förbinder högerkammaren och höger atrium. I var och en av ventilerna av olika skäl kan det finnas blodflödesstörningar, vilket innebär att det finns fyra typer av denna sjukdom.

Oftast diagnostiseras aorta- och mitralregering, tricuspid förekommer oftare. Men faran är att när du diagnostiserar kan du förväxla olika former av denna patologi. Dessutom uppträder ibland störningen av operationen hos olika hjärtventiler samtidigt i patienten.

Viktig punkt: Upplösning av tricuspidventilen är inte en självständig sjukdom och en separat diagnos. Detta tillstånd utvecklas vanligtvis på grund av andra allvarliga problem (hjärt-, lung-, etc.), och därför behandlas det vanligtvis i ett komplex. Och viktigast av allt - en avvikelse med ett skrämmande latinskt namn bör inte betraktas som en dom. Det är lätt att diagnostisera, det är ganska möjligt att bota eller åtminstone strikt kontrollera.

Typer av tricuspid regurgitation

Det finns 2 huvudsakliga klassificeringar av denna patologi - vid tidpunkten för utseendet och av orsakerna till förekomsten.

 • Vid utseendet: medfödd och förvärvad.

Congenital registreras även under barnets intrauterin utveckling eller under de första månaderna efter födseln. I detta fall kan hjärtventilens arbete så småningom återgå till normal. Dessutom är en medfödd anomali mycket lättare att hålla kontrollen, om du tar hand om ditt hjärta och observerar åtgärder för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

Förvärv visas hos vuxna redan under livet. Sådan patologi uppstår nästan aldrig isolerat, det kan orsakas av olika sjukdomar - från dilatation (expansion) av ventrikeln till obstruktion av lungartärerna.

 • På grund av: primär och sekundär.

Primär tricuspidanomali diagnostiseras på grund av hjärtsjukdomar. Det finns inga problem med patientens andningsorgan med denna diagnos. Den främsta orsaken till sekundär störning av blodflödet i tricuspidventilen är lunghypertension, det vill säga för högt tryck i lungartärsystemet.

Regurgitation av tricuspidventilen går traditionellt hand i hand med att ventilen själv är otillräcklig. Därför separerar vissa klassificeringar typerna av back-casting på basis av formen av tricuspidinsufficiens, det vill säga direkt ventilsjukdomen:

 1. Organisk (absolut) brist, när orsakerna är i lesionen av ventilflikar på grund av en medfödd sjukdom.
 2. Funktionell (relativ), när det finns en dilaterad ventil på grund av problem med lungkärl eller diffus skada på hjärtvävnaden.

Graden av tricuspidventilen regurgitation

Regurgitation kan förekomma i 4 olika steg (grader). Men ibland tilldelas läkare en separat, femte, så kallad fysiologisk upprepning. I det här fallet finns inga förändringar i myokardiet, alla tre ventilerna i ventilen är helt friska, bara en liten störning av blodflödet nära ventilerna (ett "virvlande" blod) observeras.

 • Den första etappen. I detta fall registreras patienten ett litet blodflöde, från ventrikeln till atriumet genom ventilflikarna.
 • Den andra etappen. Längden på strålen från ventilen når 20 mm. Tricuspid regurgitation av 2: a graden anses redan vara en sjukdom som kräver särskild behandling.
 • Den tredje etappen. Blodflödet kan lätt upptäckas under diagnosen, överstiger 2 cm längd.
 • Det fjärde steget. Här reser blodflödet redan ett betydande avstånd till det högra atriumet.

Funktionell tricuspid regurgitation är vanligen nummererad 0-1 grad. Oftast finns det i mycket magra människor, och vissa medicinska källor säger att denna anomali är i 2/3 av helt friska människor.

Ett sådant tillstånd är absolut inte livshotande, påverkar inte alls välbefinnandet och är av misstag konstaterat när det testas. Om det inte förstås börjar det gå vidare.

Orsaker till patologi

Huvudorsaken till det störda blodflödet genom tricuspidventilen är dilatation av högra ventrikeln tillsammans med ventrikelinsufficiens. Denna anomali orsakas av lunghypertension, hjärtsvikt, obstruktion (obstruktion) av lungartärerna. Sällan orsakerna till omvänd överföring av blod är infektiös endokardit, reumatism, medicinering etc.

Faktorer som orsakar utseendet av denna hjärtsjukdom, är vanligt att dela upp i 2 stora grupper beroende på typ av patologi själv:

 1. Orsakerna till primär tricuspid regurgitation:
  • reumatism (systemisk inflammation i bindväv);
  • infektiös endokardit (inflammation i endokardiet, som ofta finns hos injektionsmissbrukare);
  • Ventil prolapse (ventilerna böjer flera millimeter);
  • Marfan syndrom (ärftlig bindvävssjukdom);
  • anomalier av Ebstein (medfödd missbildning, i vilken ventilventiler är förskjutna eller frånvarande);
  • bröstkorg
  • långvarig användning av läkemedel (Ergotamina, Phentermina, etc.).
 2. Orsaker till sekundär tricuspid regurgitation:

 • ökat tryck i lungartärerna (hypertoni);
 • expansion eller hypertrofi i höger kammare;
 • rätt ventrikulär dysfunktion;
 • stenos av mitralventilen;
 • brist på rätt och svårt vänster ventrikulärt misslyckande;
 • olika typer av kardiopati
 • Atrial septal defekt (medfödd missbildning);
 • obstruktion av lungartären (och dess utflödeskanal).

symptom

Med milda former av störning av blodflödet mellan hjärtkamrarna finns inga specifika symptom.

Tricuspid regurgitation av 1: a graden kan manifesteras endast med ett tecken - ökad pulsering av vener på nacken.

Det finns en sådan effekt på grund av högt tryck i jugularvenerna, och det är lätt att känna pulsationen, bara genom att lägga en hand i nacken till höger.

I de senare stadierna kan du inte bara känna den slående pulsen utan också en skarp skakning av livmoderhalsarna. Om problem med blodflödet i höger hjärtkammare kommer de att få veta av sådana symptom:

 • Jugular vener skakar inte bara, utan också märkbart svullnad;
 • cyanotisk hudfärg (särskilt på nasolabial triangeln, under naglarna, på läpparna och spetsen av näsan);
 • svullnad av fötterna;
 • förmaksflimmer
 • klyvning av hjärttoner;
 • ett holosystoliskt murmur i hjärtat (ökat genom inandning);
 • andfåddhet och trötthet;
 • smärta och tyngd i rätt hypokondrium
 • förstorad lever etc.

De flesta av dessa tecken kan signalera en mängd olika kardiovaskulära problem. Därför kallas det mest tydliga synliga symtomet på tricuspid regurgitation svullnad och darrande av den jugular venen.

Tricuspid regurgitation hos barn

Avstötning av blod i högerkammaren registreras nu alltmer hos barn, och även före födseln. Tricuspid regurgitation i fostret kan förekomma under graviditetens första trimester vid 11-13: e veckan.

Denna funktion uppträder ofta hos barn med kromosomala abnormiteter (till exempel med Downs syndrom). Men en viss andel av uppblåsthet observeras i ett helt friskt foster.

Barnkardiologer talar om ett snabbt växande antal fall av tricuspidanomalier hos barn i olika åldrar. I de flesta av dem diagnostiseras upprepning av första graden, och idag anses den redan som en variant av normen.

Om barnet inte har andra hjärtpatologier finns det i framtiden en stor chans att ventilen kommer att återfå sig.

Men om den medfödda sjukdomen når andra eller tredje etappen finns risk för framtida hjärtsvikt, höger ventrikel dysfunktion. Därför är det viktigt för barn att besöka kardiologen regelbundet och observera alla nödvändiga åtgärder för att förebygga hjärtsjukdomar.

diagnostik

För att bestämma den uttalade tricuspid-regurgitationen har läkare lärt sig en lång tid, men diagnosen av milda former blev möjlig relativt nyligen, med tillkomsten av ultraljud. Det är ungefär 40 år sedan.

Idag anses ultraljud vara den viktigaste metoden för diagnos i denna patologi. Det gör det möjligt att skilja den minsta öppningen av ventilklaffarna, storleken och riktningen av blodflödet.

Komplex diagnostik av tricuspid-ventilgenomsläppning innefattar följande:

 • anamnese insamling;
 • Fysisk undersökning (inklusive auskultation av hjärtlust)
 • Hjärtets ultraljud (vanligt och med doppler) eller ekkokardiografi;
 • elektrokardiografi;
 • röntgen i bröstet;
 • hjärtkateterisering.

Kateterisering är en diagnostisk och behandlingsmetod som kräver noggrann förberedelse av patienten. Att studera problem med blodflödet genom tricuspidventilen används sällan. Endast i de fall då den djupaste diagnosen är nödvändig, till exempel för att bedöma tillståndet av hjärtkärlens kärl.

Behandling och förebyggande

Terapi av tricuspid regurgitation innehåller 2 stora block - konservativ och kirurgisk behandling. När sjukdomen är i första etappen krävs ingen särskild terapi, endast regelbunden observation av kardiologen.

Om patienten har kardiovaskulära patologier som utlöser blodflödesbrott, riktas all behandling mot dem, det vill säga att utesluta orsaken till uppstötning.

När sjukdomen når andra graden innebär konservativ behandling redan att ta speciella mediciner. Dessa är diuretika (diuretika), vasodilatatorer (remedier för muskulaturvasodilation), kaliumpreparat etc.

Kirurgisk behandling av tricuspidventil - det här är följande typer av operationer:

Livets prognos med tricuspid regurgitation är ganska gynnsam, förutsatt att patienten leder en hälsosam livsstil och bevarar sitt hjärta. Och när sjukdomen detekteras i första steget, och när operationen på ventilen redan har utförts.

Läkare rekommenderas i detta fall att använda vanliga åtgärder för att förhindra hjärtsvikt. Denna kontroll av kroppsvikt och regelbunden motion, korrekt näring, avvisande av cigaretter och alkohol, regelbunden vila och så lite stress som möjligt. Och viktigast av allt - konstant övervakning av en kardiolog.

Tricuspid regurgitation

Tricuspid regurgitation - tricuspidventilfel på grund av ofullständig tillslutning, där höger hjärtkammare reverserar blodflödet i det högra atriumet.

Orsakerna och typerna av tricuspid regurgitation

Tricuspidventilen är en av ventilerna som ligger mellan höger atrium och högra ventrikeln. Dess funktion i passagen av venöst blod från atriumet till ventrikeln. Under varje systole (sammandragning) stänger ventilen, vilket tillåter blod att passera från ventrikeln till lungartären och samtidigt förhindrar att den återgår till atriumet. Men om ventilen inte stänger helt, uppstår regurgitation.

Isolera primär och sekundär tricuspid regurgitation. Frekventa orsaker till primär regurgitation:

 • reumatism;
 • infektiös endokardit (inflammation i hjärtatets inre skal);
 • infarkt av hjärtats högra hjärtkärl;
 • prolaps (bulging) av tricuspidventilen;
 • cancerframkallande syndrom (utseendet av fibrösa plack i hjärtans vägg, dess ventiler, stora kärl);
 • en abnormitet av Ebstein (medfödd patologi i samband med felaktig placering av tricuspidventilen).

Sekundär tricuspid regurgitation sker som en följd av utvidgningen (expansion, förlängning) av ventilringen och otillräcklig funktion av hela ventilapparaten. Oftast är sekundär upprepning en följd av överbelastning av högra ventrikeln, som provoceras och förvärras av kardiomyopati och lunghypertension.

Grader och symtom på sjukdomen

Det finns fyra grader av tricuspid regurgitation, som var och en bestäms av längden på uppstötningsstrålen (omvänd gjutning).

Med tricuspid regurgitation av 1 grad, är blodflödet från ventilväggarna till atriumet knappt detekterbart. Diagnos tricuspid uppstötningar 2 grader indikerar att strömmen är i intervallet av 2 cm. Regurgitation 3 grader bestäms av längden av strålen mer än 2 cm. Regurgitation blodtrålen mot trikuspidalventilen 4 har en stor grad av sträckning i det högra förmaket.

När tricuspid regurgitationssymtom är vanligen dåligt uttryckt. Undantaget är sällsynta fall av allvarlig och svår tricuspidventiluppfödning, som åtföljs av svårt retrikulärt misslyckande och svår lunghypertension.

Karakteristisk subjektiv (kände av patienten) och klinisk (avslöjade under undersökningen) Symtom på tricuspid regurgitation:

 • svullnad och pulsation av de jugulära (livmoderhalsen) venerna;
 • pulsation i vänstra delen av båren, vilket ökar med inspiration;
 • pulsation i levern
 • pulsering av det högra atriumet (sällan);
 • svullnad i nedre extremiteterna;
 • snabb utmattning
 • andfåddhet;
 • chilliness av lemmar;
 • en känsla av hjärtklappning;
 • Behovet av frekvent urinering
 • buksmärtor;
 • tyngd i rätt hypokondrium;
 • gulaktig hudton;
 • lunghypertension;
 • peritoneal dropsy;
 • ökad leverstorlek
 • en ökning i höger kammare;
 • en ökning av det högra atriumet;
 • ändring av hjärtatoner
 • pulserande av lungartären och systolisk tremor (med svår tricuspidregering);
 • pansystoliskt hjärtsmugg, intensifierat genom inandning;
 • proto-diastoliska eller mesodiastoliska hjärtmuskler (i händelse av svår sjukdom)
 • aorta eller mitral hjärtsjukdom (vid reumatisk uppkomst av uppkastning).

Ovanstående symptom klassificeras som möjligt, det vill säga hos en patient med tricuspid regurgitation, alla av dem, liksom endast en liten del av dem, kan manifestera sig. Tricuspid regurgitation av 1: a graden, som regel, har inga symptomatiska manifestationer, men finns av en slump under en annan elektrokardiografi. I många fall och med 2 grader av tricuspid regurgitation, vet den sjuka inte ens om sin sjukdom.

Diagnos och behandling av tricuspidventilen

För tricuspid uppstötningar är mycket viktig noggrann diagnos, eftersom valet av behandlingsregim bör ta hänsyn till alla nyanser i samband med sjukdomen: graden av regurgitation, dess orsak, samtidig hjärtsjukdom, allmäntillstånd hos patienten, etc.

Diagnosen av "tricuspidventilregurgitation" kan göras först efter följande diagnostiska åtgärder:

1. Fysisk undersökning, lyssnar på stetoskoptoner och hjärtmumbran

2. Ekkokardiografi (Echocardiogram) - Ultraljudsundersökning, som bestämmer hjärtans morfologiska och funktionella tillstånd och dess ventilapparat.

3. Elektrokardiografi (EKG). Med elektrokardiogram kan tecken på en ökning i högra ventrikeln och atriumet bestämmas.

4. Bröstkorgets radiografi. Det gör det möjligt att avslöja tecken på lunghypertension, i synnerhet ökning av högra ventrikeln, såväl som aorta och mitralventilfel.

5. Hjärtkateterisering är det nyaste invasiva förfarandet som används för att behandla och diagnostisera sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Tricuspid regurgitation av 1: a graden brukar inte kräva behandling och anses vara en variant av normen. Om den ansluter med sina orsaka lungsjukdomar, reumatisk ventil, infektiv endokardit, pulmonell hypertension, är det nödvändigt att genomföra terapi huvud provokatör sjukdom.

Tricuspid regurgitation av 2: a graden, förutsatt att den inte åtföljs av andra hjärtpatologier, inklusive hjärtsvikt, behöver i många fall inte heller behandling. Om avvikelser i det kardiovaskulära systemet fortfarande upptäcks, bör konservativ behandling av tricuspid-ventilens upprepning utföras. Konservativ terapi utförs av diuretika (diuretika) och vasodilatatorer (läkemedel som slappnar av den glatta muskeln i blodkärlens väggar).

Behandlingsregering på 3 och 4 grader är nästan alltid kirurgisk, den innefattar: ventilplast, ringplastik och protetik.

Ofta gör plastventilen, det suger, minskar antalet ventiler och utför andra manipulationer för att eliminera valvulär insufficiens. Protes av tricuspidventilen görs sällan, endast vid oöverstigliga svåra förändringar. Annuloplastik utförs för att återställa ventilfunktionerna genom att installera en styv stödring, medelst vilken ventilen är fastsatt på ventilringen.

Hos barn är ofullständig tillslutning av ventilen med tricuspid regurgitation av 1 graden ofta bara en anatomisk egenskap och behöver som regel inte någon behandling. Med tiden kan uppstötningar passera, kan finnas kvar, men i alla fall om det inte finns några allvarliga hjärtfel och andra hjärt sjukdomar och övergripande utvecklingen av barnet och inte orsakar besvär, finns det ingen anledning att behandla. Dock kan endast en läkare bestämma behovet av eller frånvaro av terapi.

Denna artikel är endast för utbildningsändamål och är inte ett vetenskapligt material eller professionell medicinsk rådgivning.

Vad är regurgitationen av tricuspidventilen i 1: a graden

 • Funktioner av ventilens patologi
  • Kliniska manifestationer
  • Formen av tricuspidinsufficiens
 • Diagnostiska åtgärder
 • Taktik för behandling och förebyggande

Få vet vad som är regurgitationen av tricuspidventilen i 1: a graden. Människans hjärta har en komplex struktur. Myokardiet själv består av ventrikler och atria, förutom dem finns det ventiler. Deras huvudsakliga funktion är att delta i blodrörelsen i en riktning från en avdelning till en annan. Hjärtat har följande ventiler:

 • aorta;
 • mitral;
 • ventilen i en pulmonell stam;
 • tricuspid.

Tricuspid (tricuspid) ventilen är placerad mellan höger hjärta. Han öppnar sina fransar under avslappning av hjärtmuskeln. I det här fallet går blodet uttömt i syre från det högra atriumet i riktning mot den högra kammaren. I systolefasen fungerar denna ventil inte, i en frisk person är den stängd. Vad är etiologin, kliniken och behandlingen av denna sjukdom?

Funktioner av ventilens patologi

Denna patologi kännetecknas av det faktum att blodet vid tiden för sammandragning av hjärtat kastas tillbaka till det högra atriumet. Detta kallas regurgitation. Det är känt att blod från högerkammaren kommer in i cirkulationscirkeln, varifrån den levererar lungorna. Med hög grad av insufficiens kommer en del av blodet inte in i andningsorganen. Det finns 4 grader av svängningsgrad. Den första graden är det enklaste. Hennes patienter gör inte klagomål, och blodflödet är nästan osynligt. Detta tillstånd orsakar inte mycket kroppskada och är ofarligt för människor. Tricuspid regurgitation av 2: a graden skiljer sig genom att blodflödet är på ett avstånd av 2 cm från tricuspidventilen.

Vid 3 steg ligger strålen på ett avstånd av mer än 2 cm från ventilen. När det gäller 4: e graden är blodstrålen därmed ganska stor, vilket kräver kirurgisk ingrepp. Tricuspid regurgitation av 1 grad kan vara en följd av olika hjärtsjukdomar. De viktigaste etiologiska faktorerna är:

 • förekomst av reumatisk myokardit hos människa;
 • Inflammation av endokardiet hos infektiös etiologi;
 • karcinoid syndrom;
 • hjärtattack av rätt hjärta;
 • ventil prolapse;
 • medfödda sjukdomar (Marfan syndrom).

Viktigt är att orsaken kan vara en långvarig användning av vissa läkemedel, till exempel "Ergotamina".

Kliniska manifestationer

Med regurgitation av tricuspidventilen i 1 grad är de kliniska tecknen inte särskilt starka eller helt frånvarande. Möjliga manifestationer av upprepning innefattar:

 • Utseendet av ödem;
 • svullnad av livmoderhalsen;
 • andfåddhet när man går och gör fysiskt arbete
 • svaghet;
 • känsla av hjärtslag.

Möjliga symtom är nedsatt urinering, smärta i buken, kyla i övre och nedre extremiteterna. En sjuk person kan bara ha några av ovanstående manifestationer. Med en allvarlig grad av patologi kan arytmi av förmaksflimmer eller förmaksfladder utvecklas. Resultatet av allt detta kan vara en brist på hjärtfunktion. Under en undersökning i lönegrad 1 är förändringar ofta frånvarande. Om grad 2-4 följande förändringar kan inträffa: hepatomegali (förstorad lever), lungartärpulsation, blåsljud, svullnad i jugularvenerna.

Formen av tricuspidinsufficiens

Avgränsa den primära och sekundära formen av denna patologi. Primär regurgitation diagnostiseras sällan. Det kallas organiskt. Mycket ofta kombineras patologi med en annan allvarlig sjukdom: förträngning (stenos) av hålet beläget mellan höger atrium och ventrikel.

I denna situation ändras bara de rätta delarna av hjärtat. De vanligaste symptomen som patienterna klagar över är andfåddhet, andningssvårigheter. Ofta kombineras organisk tricuspid regurgitation med läpparna i andra hjärtklaffar. Här dominerar de kliniska tecknen på mitral- eller aortalventilation, medan insufficiensen av tricuspidventilen förblir okänd.

I hjärtpraxis finns en sekundär form av patologi. Det uppstår inte av sig själv utan mot bakgrund av mitral missbildning. I det här fallet är de kliniska tecknen något annorlunda än i den primära formen av insufficiens.

Patienterna är oroade över allvarlig svaghet, illamående, svullnad. Vissa patienter utvecklar ascites. Den allvarligaste tricuspidinsufficiensen utvecklas mot bakgrund av inflammation i hjärtmuskeln eller hjärtinfarkt. I avsaknad av behandling kan 1 grad av patologi gå till 2 och 3. Allt detta är fylld av komplikationer. Följande risker med ett ventilfel är den farligaste för en person:

 • lungemboli;
 • ventrikulär takykardi;
 • förmaksflimmer.

Diagnostiska åtgärder

Detektion av patologi i tricuspidventilen utförs med hjälp av ekokardiografi, elektrokardiografi. Dessutom kan röntgen i bröstet utföras. Det största värdet är hjärtets ultraljud (ekkokardiografi). Med hjälp är det möjligt att bedöma tillståndet för alla delar av hjärtat och ventilerna, inklusive tricuspid.

På EKG kan läkaren upptäcka tecken på en ökning av storleken på höger hjärtkammare. Vid 1 grad av en patologi avslöjas tecken på uppstötning i de flesta fall helt oavsiktligt. Vid 2 grader av regurgitation på röntgenbilden finns en ökning i det högra atriumet. Ibland finns det en effusion i pleuralhålan.

Kateteriseringen av orgeln är mycket mindre organiserad för att utvärdera ventilens funktionella tillstånd. Av mindre betydelse är insamling av anamnese av sjukdomen och fysisk undersökning (lyssnar på hjärtatoner och ljud, slagverk). Under auscultation är det möjligt att bestämma försvagningen av den första och andra hjärttonen.

Den första tonen utvärderas i hjärtat av hjärtat. Systolisk murmur är också karakteristisk. Det avslöjs i området av det tredje och fjärde mellankostområdet på höger sida av båren. När du undersöker hjärtfrekvensen kan takykardi detekteras. Det är ofta associerat med andningshandlingarna (vid inandning av luft ökar hjärtfrekvensen).

Taktik för behandling och förebyggande

Behandlingen syftar främst till att eliminera den underliggande sjukdomen. Det kan vara endokardit, reumatism, hjärtsvikt.

Vid 1 grad finns inga allvarliga sjukdomar i hemodynamik, därför kan behandlingen inte utföras.

Med en mer allvarlig grad av patologi kan terapi vara konservativ och radikal. I det första fallet hjärtglykosider tilldelas diuretika till dekompenseringsstadiet. Patienten måste följa dricksregimen. I detta fall är det nödvändigt att minska mängden vätska som förbrukas, liksom salt.

Operativ behandling kan utföras i närvaro av svår eller måttlig tricuspidventil. Indikation för operationen är samtidig nederlag av mitralventilen med utveckling av lunghypertension.

Kirurgisk ingrepp innebär utförande av plast- och protesventil. En operation kan rädda ett liv för en sjuk person. Mycket ofta utförs anuloplasti. Under utrullningen sys ventilringen till protesens ring eller minskar ventilringens diameter.

Protes används inte alltid. Den används endast om det inte går att utföra anuloplasti. Protesen är en fläskventil. Det är intressant att den här protesen varar längre i rätt hjärta.

Om orsaken av ventil misslyckande var inflammation i den inre beklädnaden av hjärtat (endokardit), och sjukdomen är inte mottagliga för antibiotikabehandling, är det organiserat genom excision av trikuspidalventilen. Således utvecklar tricuspid regurgitation mot bakgrund av olika sjukdomar och kan leda till ett dödligt utfall. 1 grad av patologi utgör inte ett hot mot en sjuk person och kräver ingen särskild behandling.

Tricuspid regurgitation av 1: a graden: vad är det, behandling och förebyggande

Tricuspid uppstötningar en grad, 2 grader, eller 3 representerar en hjärtsjukdom, medfödd eller förvärvad, som kännetecknas av omvänt flöde av blod in i höger förmak från höger kammare under systole.

Orsaken till tricuspid regurgitation är den lösa anslutningen av ventilerna i tricuspidventilen.

Mer information om vilken tricuspid regurgitation kan läras av en patient vid en kardiologs möte eller information på vår webbplats.

Termen regurgitation är översatt som ett omvänd flöde, i händelse av hjärtsjukdom - detta är felriktningen av blodflödet.

De främsta orsakerna till överträdelsen

Orsakerna till tricuspid regurgitation kan innefatta:

 • tricuspid anomalier medfödda;
 • Ehlers-Danlos syndrom;
 • Ebstein anomali;
 • Morfan syndrom.

Isolerad missbildning i fostret uppträder sällan, mestadels sammanslagningar kombineras.

Den förvärvade formen av sjukdomen uppträder oftare än den medfödda formen.

Orsaken till förvärvad patologi kan vara:

 • drogmissbruk
 • alkoholism;
 • karcinoid syndrom;
 • reumatism.

Oftast är sjukdomen orsakad av reumatisk endokardit, deformeringsventiler i tricuspidventilen och senorna.

I vissa fall ändra strukturen och formen hos ventilen i den högra ventrikeln sättes begränsningsöppning, som bildar en kombinerad tricuspid vice.

Trauma till papillärens muskler, med hjärtinfarkt, kan också leda till tricuspidal defekt.

Vissa svåra sjukdomar (karcinoid syndrom) kan leda till störningar av ventilklaffarna och omvänd flöde av blod. Sådana sjukdomar innefattar:

 • lungcancer;
 • tarmkanalen
 • äggstockscancer.

Klassificering och huvudsymptom på nedsatt njurfunktion

Kardiologer 4 grader återvunna störningar definierad längd av blodtrålen och styrkan i dess ström (huruvida fullständig kan kastas tillbaka flöde eller en måttlig styrka).

Klassificering enligt grad av överträdelse:

 • Regurgitation av tricuspidventilen i 1 grad - blodflödet är minimalt.
 • Tricuspid regurgitation av 2 grader - strålen kastas inte mer än två centimeter.
 • Regurgitation av tricuspidventilen i den tredje graden - blodflödet tränger in mer än 2 centimeter.
 • Brott mot 4: e graden kännetecknas av blodets penetration i det högra atriumet med mer än tre centimeter.

Störningen kännetecknas av milda symptom, svärmen av symtomen ökar med en akut form av regurgitation. Den akuta formen ger rätt hjärtsvikt och lunghypertension.

 • svullnad av livmoderhalsen;
 • ökad pulsation i bröstets vänstra sida, särskilt vid inandning av luft;
 • pulserande lever;
 • svullnad;
 • konstant trötthet;
 • andfåddhet;
 • intolerans mot låga temperaturer;
 • frekvent urinering

Tricuspid regurgitation av första graden. förebyggande

Den första graden av regurgitation anses vara ett fysiologiskt tillstånd och kräver ingen behandling. Patienten behöver genomgå den nödvändiga undersökningen en gång per år för att undvika komplikationer. Patienten måste komma till kontrollen vid den tid som läkaren bestämmer.

Unga män är intresserade av frågan: tar de i armén med ett sådant problem? Vid den första graden av avbrott i ventilen, då blodflödet inte är längre än två centimeter, uppstår inga patologiska förändringar. Personen är helt frisk och kan anskaffas i armén.

Om en andra grad bryts, föreskrivs behandling och tjänsten släpps, eftersom arméns livsförutsättning förutsätter fysiska aktiviteter som kontraindiceras i denna diagnos.

Diagnos av tricuspid regurgitation bör bevisas av vittnesbörden av ekokardiografi, EKG, stress testresultat och andra kliniska analyser.

Att släppa från service leder till fortsatt arytmi, ledningssjukdomar och allvarligt hjärtsvikt.

Patienter med denna form av sjukdomen är ordinerad fysisk terapi, simning, promenader, skidåkning. Förbjudna idrott i samband med att lyfta tunga skal. För att förbättra tillståndet för proceduren: massage, fytoterapi, akupunktur.

Patienter rekommenderas att följa den nödvändiga kosten. Det rekommenderas inte att missbruka fet, stekt och salt. Läkare råder att hålla tyngden under kontroll, eftersom en snabb uppsättning kilogram leder till en kraftig försämring av personens tillstånd.

Förebyggande åtgärder är indelade i primär och sekundär. Primär verksamhet utförs för friska människor och inkluderar:

 • Snabb diagnos och riktig behandling av virala sjukdomar och infektionssjukdomar, vilket leder till störning av hjärtaktivitet (reumatisk, infektiös endokardit, influensa).
 • Kämpar mot infektion i kroppen (kronisk tonsillit, karies).
 • Hälsa av barn och höja kroppens allmänna tonen.

Förebyggande åtgärder i den andra planen är avsedda för patienter med diagnostiserad upprepning av andra och tredje graden, komplicerad av ventilernas progressiva lesion.

Sekundära förebyggande åtgärder:

 • Drogbehandling är nödvändig för att stärka den allmänna tonen och minska risken för komplikationer (diuretika, nitrater, kalium, glykosider, vitaminer, immunmodulatorer).
 • Antibiotikabehandling.
 • Procedurer för härdning, fysioterapi, fysioterapi övningar.
 • Avlägsnande av infektionsfält, som tonsiller och karies.
 • Särskild kost.

I patientens meny ingår nödvändigtvis magert kött, nötter, bananer, färska örter, grönsaker och frukter.

Det rekommenderas att begränsa i dietbutiken mat, konstgjorda fetter, salt, socker, snabbmat.

Traditionella behandlingsmetoder

Sjukdom i andra och tredje etappen kräver komplex terapi, så örtdekok kommer endast att vara användbara i kombination med mediciner. Behandlingen ska övervakas av läkaren.

Herbal preparat används för att hjälpa patienter med uppkastning. I samma proportion tas hagtorn, törn och ljung. Råmaterial hälls med kokande vatten och åldras i ett vattenbad i 15 minuter.

För att förbättra tillståndet kan du använda rosmarin, infunderad i vin. För tinkturen tas ett hundra gram torkad rosmarin och två liter rött vin. Blandningen ska varas i tre månader på en mörk, torr plats.

Det lindrar symtomen på nervsystemet överbelast mint te, det rekommenderas att dricka innan du lägger dig.

Tricuspid regurgitation

Tricuspid regurgitation är en av de typer av hjärtsjukdomar där en tricuspid (tricuspid) ventil är brist, vilket leder till ett omvänd flöde av blod från höger kammare till atriumet under systolen.

Tricuspid regurgitation: orsaker

Oftast förekommer utvecklingen av tricuspidventilregurgit mot en bakgrund av hjärtsjukdomar som uppträder vid expansion av högra ventrikel och lunghypertension. Mycket mindre ofta uppträder denna sjukdom mot bakgrund av septisk endokardit, reumatism, carcinoid syndrom, Marfan syndrom. Insufficiens i tricuspidventilen kan vara en medfödd patologi eller utvecklas som en följd av långvarig användning av vissa läkemedel (phentermin, fenfluramin, ergotamin).

symptom

Med en obetydlig defekt av tricuspidventilventilerna (tricuspid regurgitation av 1: a graden) uppenbarar sig sjukdomen vanligtvis inte alls och anses vara ett godartat tillstånd, vars behandling inte utförs. Endast i en liten del av patienterna finns en pulsation av livmoderhalsarna, orsakad av ökat tryck i dem.

Vid kraftig upprepning av tricuspidventilen observeras uttalad svullnad i halsen. Att sätta en hand mot höger vinge kan känna sin darrande. Signifikant misslyckande av ventilen kan leda till rätt ventrikulär dysfunktion, utseende av förmaksfladder eller förmaksflimmer, bildande av hjärtsvikt.

Tricuspid regurgitation: diagnos

För att göra den korrekta diagnosen med tricuspid regurgitation, och även för att bestämma graden av sjukdomen, är det möjligt på grundval av data av Doppler echocardiography. Med tricuspid regurgitation av 1 grad, är det omvänd flödet av blod från höger kammare tillbaka till höger atrium knappt märkbar. Tricuspid regurgitation av 2: a graden kännetecknas av ett omvänd blodflöde inte mer än 2,0 cm från tricuspidventilen. Med den tredje graden av insufficiens överstiger regurgitationen 2,0 cm och i fjärde graden sprider den sig över hela volymen av det högra atriumet.

Som ytterligare metoder för forskning utförs EKG och bröströntgen. Elektrokardiogrammet avslöjar ofta tecken på hypertrofi hos högerkammaren. På röntgenstrålar med tricuspid regurgitation av 1 grad, detekteras vanligtvis inte förändringar. När graden av tricuspid regurgitation och 2 ovan fann ökad skugga övre hålvenen och höger atrium, och i vissa fall närvaron av pleurautgjutning.

Hjärtkateterisering som en diagnostisk metod med tricuspidventilen är mycket sällsynt.

Behandling av tricuspid regurgitation

En liten upprepning av tricuspidventilen tolereras väl av människor och behöver inte behandlas. Terapi ordineras vanligtvis med tricuspid regurgitation av 2 till 4 grader. För det första syftar det till att eliminera orsaken som ledde till utvecklingen av trikuspidalisklaffen (behandling av reumatisk feber, bakteriell endokardit, etc.). Dessutom behandling av komplikationer orsakade av tricuspid regurgitation - hjärtsvikt, arytmi.

Om någon effekt på den pågående medicinsk behandling, såväl som den ytterligare progression av ventilfel, visad kirurgi - protetik, plast eller trikuspidalventilen anuloplastika.

Till anuloplasti används vanligtvis i de fall då sjukdomen utvecklas på grund av dilatation (expansion) av ventilringen. Protes av tricuspidventilen indikeras om den är brist på grund av Epsteins defekt eller karcinoid syndrom. För protesen används en grisventil, vilket möjliggör en väsentlig minskning av sannolikheten för utveckling av tromboemboliska komplikationer under den postoperativa perioden. Som praktiken visar fläskventilen effektivt mer än 10 år, varefter den ersätts med en ny.

YouTube-video om ämnet för artikeln:

Informationen är generaliserad och tillhandahålls endast för informationsändamål. Vid första tecken på sjukdom, kontakta en läkare. Självbehandling är hälsofarlig!

Om du ler bara två gånger om dagen - kan du sänka blodtrycket och minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

En person som tar antidepressiva läkemedel kommer i de flesta fall igen att lida av depression. Om en person har hanterat depression själv, har han alla chanser att glömma detta tillstånd för alltid.

I Storbritannien finns en lag enligt vilken en kirurg kan vägra att göra en operation till en patient om han röker eller är överviktig. En person måste ge upp dåliga vanor, och då kanske han inte behöver operation.

Levern är det tyngsta organet i vår kropp. Den genomsnittliga vikten är 1,5 kg.

När älskare kyssar, förlorar var och en av dem 6,4 kcal per minut, men de byter nästan 300 olika bakterier.

Människans mage klarar sig väl av främmande föremål och utan medicinsk ingrepp. Det är känt att magsaft kan lösa upp även mynt.

Enligt många forskare är vitaminkomplex praktiskt taget värdelösa för människor.

74-årige bosatt i Australien, James Harrison, blev en blodgivare cirka 1000 gånger. Han har en sällsynt blodgrupp, vars antikroppar hjälper till att överleva nyfödda med svår anemi. Således räddade australien omkring två miljoner barn.

Under drift spenderar vår hjärna en mängd energi som motsvarar en 10-watt glödlampa. Så bilden av en glödlampa över huvudet vid en intressant tanke är inte så långt från sanningen.

Vikten av den mänskliga hjärnan är cirka 2% av den totala kroppsvikten, men den förbrukar cirka 20% av syret som kommer in i blodet. Detta faktum gör människans hjärna extremt mottaglig för skador orsakad av brist på syre.

Det brukade vara det som gnidar kroppen med syre. Men denna åsikt åsidosattes. Forskare har visat att gungning, en person kyler hjärnan och förbättrar sin prestanda.

Amerikanska forskare utförde experiment på möss och drog slutsatsen att vattenmelonsjuice hindrar utvecklingen av åderförkalkning av blodkärl. En grupp möss drack ordentligt vatten och den andra vattenmelonsaften. Som ett resultat var kärlen från den andra gruppen fria från kolesterolplaketter.

En utbildad person är mindre utsatt för hjärn sjukdomar. Intellektuell aktivitet bidrar till bildandet av ytterligare vävnad som kompenserar för de sjuka.

I våra tarmar föds, bor och dör miljontals bakterier. De kan ses endast med en stark ökning, men om de kom ihop skulle de passa in i en vanlig kaffekopp.

Många droger salufördes ursprungligen som läkemedel. Heroin, till exempel, introducerades ursprungligen på marknaden som ett botemedel mot ett barns hosta. Och kokain rekommenderades av läkare som ett bedövningsmedel och som ett medel för att öka uthålligheten.

Vi är övertygade om att en kvinna kan vara vacker i alla åldrar. Trots allt är ålder inte det antal år som bodde. Ålder är kroppens fysiska tillstånd, vilket.