Huvud / Åderbråck

Foto och beskrivning av symtom, metoder för behandling av djup venetrombos av nedre extremiteter

Djup venetrombos i nedre extremiteterna är en akut sjukdom som påverkar venerna som ligger under musklerna. I ådrorna bildas blodproppar, som minskar kärlets lumen tills det fullständigt tränger. Ocklusion av kärl noteras i 15% av fallen. Ibland utvecklas venös trombos snabbt, kan leda till funktionshinder och till och med dödsfall.

De djupaste kärlen i underbenet är mest mottagliga för trombos. Formade blodproppar är fästa vid kärlens väggar. Under de första 3-4 dagarna är blodpropparna svagt kvarhållna, de kan lossna och migrera med blodflödet.

Gradvis koagel hårdnar och fast fixerad venväggen, orsaka djupa ventromboflebit i de nedre extremiteterna - en inflammation i venväggen i en blodpropp. Inflammation leder till bildandet av ny trombi som sätter sig över den primära blodproppen. Övergången av trombos till tromboflebit uppträder ungefär en vecka.

Orsaker till patologiutveckling

De främsta orsakerna till sjukdomen - ökad koagulerbarhet av blod, sänkning av venöst blodflöde och skador på blodkärlens väggar (triaden av Virchow). Utvecklingen av trombos kan provocera:

 • Medfödda missbildningar av venerna;
 • Onkologiska sjukdomar;
 • Endokrina störningar
 • graviditet;
 • infektion;
 • Skador och kirurgiska ingrepp;
 • Förlamning av benen;
 • Mottagning av droger som ökar blodkoagulabiliteten;
 • Förlängd sängstöd;
 • fetma;
 • Åderbråck.

Ytterligare riskfaktorer inkluderar Rökning, stark fysisk aktivitet, långvarig sittande eller stående, i samband med karaktären av yrkesverksamhet, mer än fyrtio år gammal.

Tecken och symtom

Trombos av djupt vener i de tidiga stadierna kan vara asymptomatiska och dess första manifestation är pulmonell trombos (tromboembolism i lungartären, PE). En typisk utveckling av sjukdomen sker i ungefär varannan patient.

De klassiska symptomen på djup venetrombos är:

 • Lokal temperaturökning i det drabbade området.
 • Öka den totala temperaturen till 39 grader eller mer.
 • Stickande smärta i den drabbade venen.
 • Tunghet i benen.
 • Ödemet ligger under klonbindningsområdet.
 • Glansig eller cyanotisk hud.
 • En del av blodvolymen från den tromboserade venen sänds till ytskärlen, som blir tydligt synlig.

Under de första två dagarna efter bildandet av trombos av nedre benets eller djärvets djupa vener, uttrycks symtomen svagt. Dessa är vanligtvis svaga smärtor i gastrocnemius muskeln, som ökar under rörelse och under palpation. Det finns en liten puffiness i den nedre delen av skenan.

Om det finns misstanke om trombos tester Lovenberg och Homans. Patienten uppmanas att böja foten uppåt. Bekräftelse av diagnosen är smärtan i underbenet. När det skadade benet pressas av en tonometer vid värden av blodtryck 80/100 mm Hg. Art. det finns smärta. Ömhet när man klämmer på en frisk lem känns med ett blodtryck på 150/180 mm Hg. Art.

Svårighetsgraden och lokaliseringen av symtom beror på platsen för trombosområdet. Ju högre skadorna ligger, desto mer uttalad cyanos, svullnad och smärta. Detta ökar risken för separation av trombus och utveckling av PE.

När den femorala ventrombos ödem lokaliserad i lårbenet, koagulering vid nivån för iliaca och lårbensvenen (ileofemoralny trombos) åtföljs av svullnad av hela extremiteten, utgående från de ljumske veck. Huden på den drabbade extremiteten förvärvar mjölkvit eller cyanotisk färg.

Utvecklingen av sjukdomen beror på trombos placering. Ileofemoral trombos utvecklas snabbt, smärtor uppträder, då benet sväller förändras hudfärgen.

Trombos av kärlen i den nedre delen av tibia manifesteras av milda smärtor. Intensiteten av smärta under rörelse och motion ökar. slog Benet sväller under platsen för trombos lokalisering, huden blir blek, blir blankt, Senare förvärvar en uttalad cyanotisk nyans. Inom några dagar efter bildandet av en trombus uppträder ytliga vener.

För en bättre förståelse av vad som väntar på patienten om de ignorerar symptomen och tecknen på djup venetrombos i nedre extremiteterna och bristen på behandling, ta en titt på bilden:

När ska man se en läkare

Venös trombos är en förförisk och dödlig sjukdom. Den allvarligaste ett tillfälle att besöka en phlebologist - ökad koagulering av blodet utan hänsyn till skador, kirurgiska ingrepp, sår etc.

Fördröja inte besöket till läkaren och med utseendet av karakteristisk smärta i benen mot en eller flera riskfaktorer för djup venetrombos i nedre extremiteterna. För att störa bör också hudfärgen förändras, som är karakteristisk för trombos i venerna.

diagnostik

De huvudsakliga metoderna för diagnos av kärlskador - duplexskanning och blodanalys för D-dimer. Om en läkare är osäker om resultaten av en duplexstudie eller en trombus ligger ovanför den inguinala veckan, används metoden för radiopaque flebografi.

En radiopaque preparat injiceras i venskanalen och en vanlig röntgen tas. Denna metod ger mer tillförlitlig data än en ultraljud och kan exakt bestämma trombos placering.

Den kliniska bilden av sjukdomen liknar utvecklingen av andra patologier, inklusive de som inte är associerade med vaskulära lesioner. Differentiell diagnos utförs med Buerger's sjukdom, Baker cyst, akut ileal-femoral emboli.

Orsaken till smärta i kalvsmusklerna kan vara neurit hos den sciatic nerven av olika etiologi. Smärtan hos ett neurologiskt ursprung är av permanent karaktär och åtföljs ofta av nedsatta känsligheter, motorreaktioner eller trofisk vävnad.

Den kliniska bilden liknar besegra de djupa venerna i de nedre extremiteterna, kan utvecklas i lymfstasis, artrit, myalgi, myosit, trauma, kompression av venerna från utsidan (inkluderande neoplastiska processer), patologier i ytliga vener, arteriell eller venös insufficiens och en rad andra sjukdomar.

behandling

När en sjukdom detekteras behandlingen börjar omedelbart. Beroende på egenskaperna hos en viss kliniskt fall, är svårighetsgraden av patientens tillstånd och stadiet av behandlingen sjukdom utförs i sjukhus eller polioperationsavdelningen konservativa eller operativ metod.

Konservativ terapi

När primär detektering av trombosbehandling varar upp till 6 månader, med återfall - upp till ett år eller mer. Under den akuta perioden av sjukdomen placeras patienten på ett sjukhus och utse 10 dagar av viloläge. Sängen i foten stiger cirka 20 grader, för att förbättra utflödet av blod från de distala delarna av lemmarna.

Patienterna ordineras heparinbehandling, trombolytiska och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Trombolytika ordineras i de tidiga stadierna av utveckling av patologi, så länge det inte finns någon risk för fragmentering av blodproppar. Behandlingsförloppet innefattar prostaglandindroger, glukokortikoider, antikoagulantia. Om det behövs kan det drabbade benet immobiliseras, i vissa fall är patienterna tilldelade att bära kompressionstrik.

Kirurgisk behandling

Operativ behandling är föremål för fall av flotationstombos, dvs de där det finns stor sannolikhet för trombusbrott, samt fullständig blockering av blodkärlens lumen.

Vid utövandet av kirurgisk behandling av tromboserade vener används följande:

 • Cava filter. Den är installerad i den sämre vena cava för att få tagit sönderfallna blodproppar eller deras fragment och fungerar som förebyggande av blodproppar.
 • Blödning av den sämre vena cava. Det drabbade kärlets vägg är sydd med metallklämmor.
 • Fogarty-kateter. Det används för att avlägsna dålig fixerad trombi under de första fem dagarna efter bildandet av koaguleringen.
 • Trombektomi. Drift för att ta bort blodproppar vid tidiga utvecklingsstadier. Vid övergången av trombos till tromboflebit är trombektomi kontraindicerat.

Mer om metoderna för behandling av djupa vener från trombos lära av en separat publikation.

prognoser

Vid tidsmässigt adekvat behandling är prognosen för sjukdomsförloppet gynnsam. I frånvaro av behandling i cirka 20% av fallen leder till lungemboli, är 10-20% av fallen av PE fixat dödligt utfall. Bland de möjliga komplikationerna av obehandlad venetrombos - gangre, stroke, hjärtinfarkt. En obehandlad venös trombos leder till utveckling av PE under tre månader i ungefär hälften av patienterna.

Mer om ämnet, se videon:

Djupvene trombos av de nedre extremiteterna: sorter och behandling

Genom venös vaskulatur återgår blodet till hjärtat för att få syre från lungorna, för att återvända till organen och vävnaderna i hela organismen. Ett stort antal venösa kärl finns i nedre extremiteterna, där ibland blodet lungar, inte rör sig uppåt. Venös trängsel på grund av olika faktorer leder till allvarliga komplikationer. Djup venetrombos i nedre extremiteterna kan orsaka farliga förhållanden och en signifikant minskning av livskvaliteten. Vilka är varianterna av trombotiska tillstånd i benen? Vad är orsakssambanden till denna komplikation? Vilka tecken och symtom kommer läkaren att uppmärksamma? Hur effektiv är sjukvården och kommer behandlingen att hjälpa människors medel? Och, viktigast av allt, hur man förhindrar trombos i venerna i nedre extremiteterna?

Vad är typerna av venetrombos?

Ockupation av vener genom en trombos kan hända i olika delar av människokroppen, men om vi överväger hela venesystemet, uppträder oftast trombotiska processen i benen. Det finns 2 typer av trombos:

 • flebotrombos, i vilken på grund av kränkningar i blodkoagulering bildas en trombos som stänger kärlens lumen;
 • tromboflebit, där grunden för blockering är den inflammatoriska processen på venös väggen.

Beroende på lokaliseringen särskiljer:

 • nederlag av ytliga och subkutana vener;
 • trombos av djupa vener i nedre extremiteterna (iliac, femoral, popliteal).

I den andra varianten är farliga komplikationer och tillstånd mer uttalade och förekommer mycket oftare vilket leder till att läkaren börjar akut behandling för att återställa blodflödet genom benens kärl. I vissa fall är det nödvändigt att behandla med hjälp av en kirurgisk operation.

Varför det finns en blodpropp i benen

De främsta orsakerna till akuta trombotiska tillstånd i benens kärl är följande faktorer:

 • patologiska förändringar i det medfödda blodkoagulationssystemet;
 • överbelastning i kärlen mot bakgrund av hjärtinsufficiens, störningar i blodflödet med högt blodtryck, vaskulär missbildning med venös insufficiens, muskelsvaghet benet system;
 • infektionssjukdom, kombinerad med åderbråck;
 • traumatisk skada på nedre extremiteterna (frakturer, brännskador);
 • tumör och neoplasma av muskler och kärl i benen;
 • allergiska och immunreaktioner som bidrar till blodflödesbesvär.

Fördjupningsfaktorer är viktiga. Venös trombos av kärl i nedre extremiteterna kan förekomma i bakgrunden:

 • diabetes mellitus;
 • brist på fysisk aktivitet och ett extremt inaktivt sätt att leva
 • felaktig högkalori näring med en snabb ökning av kroppsvikt
 • rökning;
 • försummelse av läkarens rekommendationer för medicinska förfaranden och operationer, under förlossning och postpartumperioden.
Ofta problem med venerna och en hög risk för trombos är resultatet av vårdslös och vårdslöst beteende på den person, i synnerhet i de fall där patienten är medveten om eventuella problem med fötterna och har en uppfattning om förebyggande åtgärder, men gör absolut ingenting för att förhindra trombotiska komplikationer.

Symtomatisk av venös trombos i nedre extremiteter

I överväldigande majoriteten av fallen är blockeringen av venen ett akut tillstånd. Typiska symptom som uppträder hos människor:

 • smärtsamma förnimmelser av varierande grad i området av de delar av benen där venerna har tillslutit sig;
 • svullnad av vävnaderna i nedre extremiteterna;
 • Tätning av huden över venen, där blodflödet slutade;
 • rodnad i huden med en ökning av lokal temperatur, vilket nästan alltid är fallet med akut tromboflebit.

I början, även före dessa ljusa manifesteringar, kan det finnas mindre uttalade tecken på att en sjuk person ibland inte ens uppmärksammar:

 • intermittenta sömmar i benens muskler;
 • konstant trötthet i benen med en bestående känsla av tyngd;
 • utseendet av smärtsamma kramper i musklerna.

Om en person inte söker behandling eller en diagnos av trombos i benens åder inte görs i tid kan detta leda till allvarligare och farliga problem. I synnerhet kan den bildade trombusen i de ytliga och subkutana venerna röra sig i djupa kärl eller befinner sig i de överliggande vaskulära plexuserna. Detta kan bli en källa till allvarlig fara och ett hot mot livet, eftersom det blir en av de orsakande faktorerna för lungemboli eller trombos i hjärtkärlen.

Diagnos av ocklusion av vener

Vid undersökning kommer läkaren att uppmärksamma typiska symptom:

 • ödem i nedre extremiteten, där olika varianter av sekvensen och utvecklingshastigheten av edematöst syndrom är möjliga;
 • förändring i hudfärgen på benet, oftast i form av cyanos;
 • expansion och utvidgning av nätet i ytliga vener;
 • ökning av den lokala temperaturen hos vävnaderna i underbenen.

Höjningsnivån på benet hjälper läkaren att avgöra vilken av de venösa kärl som har drabbats av trombos. Om svullnad i vristområdet har en djup ventrombos underben, till nivån av den mellersta tredjedelen av benet - trombos i vena poplitea upp till knäleden - lårvenen ocklusion.

Av stor betydelse för diagnosen är de kliniska symptomen, som i form av speciella test kommer att utföras av läkaren i varje fall med misstankar om trombos i venös bensystem:

 • med den bakre vikningen av foten finns det smärta i kalvmuskleregionen (ett symptom på homens);
 • Utseendet på smärtan när den appliceras på shin och uppblåsning av tonometerets manschett till en nivå av mer än 60 mm Hg. Art. (ett symptom på Lovenberg);
 • Utseendet av smärta i klämma tibia i anteroposterior riktning och avsaknad av smärta i sidotrycket (ett symptom på Moses).

Av de instrumentella metoderna för diagnos är ultraljud av kärlens ben med obligatorisk dopplerometri och flebografi mest optimala. Den sistnämnda metoden är den mest exakta och informativa diagnostiska studien genom vilken läkaren noggrant kommer att lokalisera trombosens läge och välja rätt behandlingsmetod.

Hur man behandlar trombos i kärl i nedre extremiteterna

Om doktorn upptäckte de första symptomen på trombos eller misstänkt blockerad djup vener i nedre extremiteterna kommer följande åtgärder att krävas:

 • konstant sängstöd med obligatoriskt förhöjt arrangemang av ben;
 • skapande av kompression i benen, för vilken elastisk bandage eller speciella ortopediska strumpor används;
 • genomförandet av speciell gymnastik för att öka motoraktiviteten i fotledet.

Det är nödvändigt att behandla venösa problem med användning av speciella läkemedel och kärlsjukdomar. Administreringen av läkemedel för upplösning av trombi bör dock utföras under konstant övervakning av blodkoagulationssystemet. En förutsättning för behandling av trombolytiska läkemedel är den tidiga användningen av droger inom 3 dagar från sjukdomsuppkomsten. Dessutom behövs speciella mediciner för att förbättra blodflödet i kärlsystemet.

Förutom konservativ behandling, i särskilt svåra fall och enligt indikationer, utförs en vaskulär kirurgisk operation - trombektomi. Extraktion av trombus från de nedre extremiteternas djupa vener utförs genom kärlsystemet med hjälp av en speciell kateter. Under operationen används alltid förebyggande av tromboembolism hos lungartären.

På scenen av postoperativ rehabilitering, med okomplicerade venösa sjukdomar, kan folkmedicinska läkemedel ge en god effekt. Ett obligatoriskt villkor för användning av traditionell medicin - ett preliminärt samråd med en läkare. Effektiva medel innefattar:

 • fotbad med användning av medicinska örter;
 • alkoholiska tinkturer för lokal användning;
 • intag av örter som har en vaskulär effekt.

Det är lämpligt att behandla venösa sjukdomar med folkmedicin endast när läkaren och patienten är övertygade om att det inte kommer någon skada och ingen försämring av sjukdomen.

Förebyggande åtgärder för venersjukdomar

Optimal att inte få problem med benen tills ögonblicket bildas av en trombos när du behöver akut behandling. Därför är det extremt viktigt att följa alla läkares rekommendationer för förebyggande av trombos för att förhindra den verkliga faran för livet som uppträder med trombotiska tillstånd.

Profylax av trombos är obligatorisk i följande situationer:

 • vid alla kirurgiska operationer och interventioner
 • under födseln och i tidig postpartumperiod
 • efter allvarliga skador som kräver påläggning av gips och förlängd immobilitet i benen;
 • om nödvändigt ständigt säng vila under en lång tid.
Faktum är att alla varianter av immobilitet kan bli orsaken till trombotiska tillstånd. Det är därför det bästa förebyggandet av vaskulär trombos - vanlig fysisk aktivitet, daglig gymnastik och avvisning av dåliga vanor.

Om en person har åderbråck i underbenen, är det nödvändigt att uppfylla flera enkla regler:

 • undvik behovet att stå för länge;
 • ha på sig en kompressionsticka hela dagen
 • På kvällen efter en arbetsdag måste 10-15 minuter alltid ta den höga positionen på benen och kasta fötterna på soffans baksida.
 • daglig användning av salvberedningar för venös bensystem.

Som med de flesta andra sjukdomar är det bättre att inte behandla, men för att förhindra trombos i benens ben. Men om du inte kan klara av venösa problem med förebyggande åtgärder eller genom behandling av folkmusik rättsmedel, är det nödvändigt att söka specialiserad sjukvård, utan att vänta på allvarliga komplikationer och farlig tromboembolism.

Tecken och symtom på blodpropp i benet

En och frekventa varianter av cirkulationsstörningar i kärl i nedre extremiteterna är akut venös ocklusion. En trombos i benet, vars symptom indikerar vaskulär obstruktion, kan ge upphov till en dödlig situation i samband med hjärtats upphörande. Det är nödvändigt så snart som möjligt att ringa nödhjälp vid de första tecknen på trombos i venerna i nedre extremiteterna.

När kärlen i benen bildade tromben, kategoriskt oacceptabelt to self: att behandla trombos i de nedre extremiteterna måste vara in-phlebologist läkare eller kärlkirurg

Venös ocklusion

Trombos av kärl i nedre extremiteterna är en viktig riskfaktor för farliga tromboemboliska komplikationer, oberoende av platsen för ocklusion. Alla varianter av venös ocklusion är villkorligt uppdelade i två typer:

 1. Ocklusion i systemet av överlägsen vena cava;
 2. Blockering av kärl av den sämre vena cava.

Blodproppar i benens vener är alltid ett nederlag i det venösa nätverket av den sämre vena cava, när en blodpropp bildas i lumen i en av de många kärlen. Förekomsten av blodpropp orsakar en avmattning i blodflödet och en gradvis ökning av blodproppens storlek. Vid de första stadierna av den patologiska processen kommer inga externa tecken att förekomma, men då tillståndet hos underbenen försämras uppträder symtomen på sjukdomen. Det är extremt svårt att känna igen blodpropp i djupa vener, men med skadorna på ytbehållarna är det möjligt att bestämma förekomst av blockering. Det är nödvändigt att veta vilken trombos av åderna i nedre extremiteterna, för att vända sig till en specialist i tid och förhindra dödliga komplikationer.

Orsaker till patologi

Akut trombos i venerna i de nedre extremiteterna uppstår på grund av följande viktigaste faktorer:

 1. Extern eller intern traumatisk skada av venös väggen;
 2. Intravaskulär inflammation;
 3. Genetiska förändringar i blodkoagulationssystemet.

Viktiga förhållanden som framkallar blodproppbildning i benen på benet är:

 • brist på normal motorisk aktivitet
 • åderbråck
 • infektions-inflammatorisk patologi av någon lokalisering;
 • Förekomsten av dåliga vanor (rökning);
 • övervikt i kombination med hypertoni och diabetes
 • långvarig hormonbehandling
 • maligna tumörer;
 • kirurgisk manipulation.

Venös trombos i de nedre extremiteterna - är ofta en kombination av flera ogynnsamma faktorer, av vilka den mest betydande skada på den inre väggen av benens vener och förekomsten av inflammation inuti kärlet. Provande faktorer accelererar bildandet av ocklusion och ökar risken för separation av trombos med utvecklingen av farliga komplikationer.

Orsakerna till tromboflebit i nedre extremiteterna är kopplade till bindningen till obstruktionen av intravaskulär infektion, vilket väsentligt ökar risken för människors liv och hälsa.

Varianter av ocklusiva skador

Grunden för trombotiska problem är följande typer av kärlsjukdomar:

 1. Åder i nedre extremiteterna;
 2. Tromboflebit, som påverkar ytan eller djupa kärndammar;
 3. Post-tromboflebitiskt syndrom.

Med någon variant av patologiska förändringar i kärlen skapas tillstånd för fullständig eller partiell tillslutning av venerna i lumen. Problem med benen är lättast identifierade med ocklusiv trombos av den stora saphenösa venen. Mot bakgrund av djup trombos i benet är svårighetsgraden av symtom låg. I alla fall, mot bakgrund av åderbråck, bör du noggrant övervaka sjukdomens yttre manifestationer, även om det inte finns några tecken på venetrombos.

Manifestationer och symtom

I varje enskild situation är det nödvändigt att övervaka förekomsten av symtom beroende på sjukdomen. För att misstänka trombos av ben eller fot är det möjligt att det finns följande tecken:

 • benet gör ofta ont när man går;
 • På grund av stress eller vila finns det smärta i ljummen hos kvinnor och män eller obehagliga känslor på lårets inre yta.
 • ödem i foten eller shin
 • hudfärger förändras, speciellt i ställen för dilaterade vener;
 • kroppstemperaturen stiger.

Alla typer av venösa ocklusiva lesioner har sina egna egenheter: det är viktigt att veta vad symptomen av tromboflebit, och vilka är de tidiga tecken på trombos.

Åder i benen

Problem med venerna är oftast hos kvinnor. Typiska manifestationer av sjukdomen inkluderar följande symtom:

 • yttre förändringar av benens hud, förknippade med utseendet av förstorade och konvulerade vener;
 • smärtsyndrom av varierande svårighetsgrad (från teckning av känslor till svår smärta efter fysisk ansträngning);
 • Utseendet av anfall i skinnens område, främst på natten.

I avsaknad av komplikationer är benvaricosen ett kosmetiskt problem och en riskfaktor för trombos. Oavsett för att förstå när situationen förvärras och hur trombben på benet ser ut är det extremt svårt, därför, när det finns eller förvärras det smärtsamma syndromet, bör du omedelbart kontakta en läkare.

Komplicerad varicose sjukdom

Den inflammatoriska processen i åderbråck skapar förutsättningar för farliga komplikationer: Tidig diagnos av tromboflebit av den nedre extremiteterna är en viktig faktor vid förhindrande av allvarliga brott mot blodflödet i benen som är förknippade med vaskulär ocklusion. Tromboflebit karakteriseras av följande symtom:

 • ökad total kroppstemperatur;
 • hålla normal temperatur hos patientens ben;
 • cyanotisk hudton beroende på dilaterade små subkutana åder;
 • svår smärta i benen under rörelse och vila
 • svullnad av vävnader.

Detektion och behandling av akut tromboflebit hos subkutan vener bör utföras på ett sjukhus: det är strängt oacceptabelt att engagera sig i självbehandling med användning av ineffektiva folkmetoder.

Åtkomst av venerna

Den vanligaste lokaliseringen av den primära uppkommande trombosen i benet är systemet för de djupa (djupa) venerna i skenan. Typiska tecken på trombbildning i benet är:

 • smärta av olika manifestationer i gastrocnemiusregionen vid vila och beröring;
 • svullnad av fötterna och anklarna;
 • känsla av inre förlängning av underbenen efter en arbetsdag.

Trombos av benen i underbenet är svår att upptäcka. Om klagomål kvarstår är det därför nödvändigt att besöka läkaren i god tid och genomföra en fullständig undersökning.

Sår i lårbenen

Anslutningen av lårets stora saphenösa ven är uppenbarad av följande ljusa tecken:

 • allvarlig smärta, som om venerna på benen gör ont
 • femoral-ankel ödem;
 • cyanotisk hudton med expansion av ytliga vener;
 • periodiskt uppstår smärta i ljummen.

Det är ofta svår smärta i trombos och uppkomsten av vridna maskor blodkärlen bidrar till att göra en korrekt diagnos. Den högsta risken för lungartären tromboembolism uppstår när en blodpropp bildas i venösa plexus av små bäcken och höfter, så du behöver för att övervaka tillståndet hos kärlsystemet i de nedre extremiteterna och utföra förebyggande behandling i tid.

Principer för diagnostik

En vaskulär kirurg eller phlebologist vet hur man upptäcker en trombos och vad man ska göra om det finns en hög risk för tromboembolism. Grunden för en framgångsrik diagnos är den aktuella tillgången till en specialist. Förutom standardundersökningen och specialtestet skickar läkaren följande studier:

 1. Laboratoriedefinition av det koagulerande blodkoagulationssystemet;
 2. Triplex ultraljudsskanning;
 3. Impedansplethysmografi (bestämning av volymen ackumulerat venöst blod i benens kärl);
 4. Termografi (utvärdering av temperaturresponsen i olika delar av det sjuka benet);
 5. Flebografi (röntgenkontrastmetod, som hjälper till att upptäcka fotens trombos);
 6. Tomografi (CT eller MR) utförs enligt indikationer vid beredningsskedet för kirurgisk ingrepp.

Huvudmålet med en fullständig undersökning är att bestämma förekomst och lokalisering av ocklusion. Dessutom läkaren är det nödvändigt att exakt fastställa risken för komplikationer och risken för tromboembolism: att veta hur farligt trombos i benen, är det viktigt att behandla trombos i de nedre extremiteterna med den obligatoriska hänsyn till plötslig försämring och framväxten av symtom på blockering av viktiga blodkärl.

Taktik av behandling

Om en ocklusiv lesion finns i benens vener, bör effektiv behandling startas så tidigt som möjligt. Beroende på typen av sjukdom och svårighetsgraden av blodflödesstörningar används två huvudsakliga behandlingsmetoder:

Läkaren vet hur man behandlar trombos, så du bör lyssna på en specialist och följ noga alla råd och rekommendationer från en phlebologist.

Läkemedelsbehandling

De obligatoriska och viktigaste uppgifterna för konservativ terapi innefattar:

 • återställande av fartygets patency och förbättring av venöst blodflöde;
 • förhindra ytterligare ökning av storleken på den bildade blodproppen;
 • förebyggande av återkommande episoder av blodpropp i vener;
 • eliminering av risken för separation av trombus och förebyggande av dödliga typer av tromboembolism;
 • förebyggande av kronisk sjukdom - posttromboflebit.

Den viktigaste och mest effektiva formen av droger är antikoagulantia, med vilka läkaren kan minska storleken på den intravaskulära koagulanten och förhindra risken för farlig tromboembolism. Dessutom kräver komplex terapi användningen av droppare med lösningar som minskar viskositeten hos blodet och olika versioner av vaskulära läkemedel.

Operativ behandling

Den huvudsakliga uppgiften att kirurgiskt ingripa är att eliminera ocklusion. Trombektomi utförs med öppen åtkomst, men endast i nödsituationer. Två varianter används: fullständig trombektomi och partiell (palliativ). I vissa fall är det nödvändigt att införa en vaskulär anastomos för att återställa normalt blodflöde till benen. För varje patient väljer läkaren själva behandlingsmetoden.

Planerat ingripande innebär användning av minimalt invasiva metoder, utförs under kontroll av flebografi.

Endovaskulära varianter av kirurgiska ingrepp (trombolys, cava filter) bidrar till att minimera risken för komplikationer under operationen och framgångsrikt avlägsna blodproppen från venös bensystem. I den postoperativa perioden är det nödvändigt att fortsätta medicinsk behandling, vars varaktighet kan vara flera månader. Obligatorisk kommer att vara medicinsk övervakning under hela behandlingsperioden.

komplikationer

Farliga konsekvenser av trombos - lungemboli och kallbrand i fötterna när fullständigt upphörande av blodflödet i kärlen. Någon av dessa situationer hotar människors liv och hälsa, så du måste strikt följa alla recept och använda de rekommenderade förebyggande åtgärder. Att bära kompressionstryck, konstant intag av läkemedel och sluta röka med korrigerande fysisk aktivitet kommer att bidra till att förhindra livshotande situationer.

Symtom på anslutning av venösa kärl kan förekomma oväntat. Om det finns tecken på en trombos i ditt ben, ska du komma till specialisten så fort som möjligt: ​​Ju tidigare diagnosen görs och behandlingen startas, desto större är risken att undvika de dödliga förhållandena. Den optimala hjälpen kommer att ges av en vaskulär kirurg eller phlebologist. Effektiviteten av terapin beror på platsen för blockering, blodproppens storlek och blodkoagulationssystemet. Prognosen för varje person är individuell: även om man känner igen hur man känner igen en trombus, och med en tidig remiss till en läkare är det långt ifrån alltid möjligt att undvika komplikationer.

Vi rekommenderar att du tittar på en video med användbar information om benens trombos

Symtom och behandling av trombos i benen

Venös trombos i nedre extremiteterna är en akut icke-infektionssjukdom som kännetecknas av blodförtjockning och bildandet av trombi. Den senare är täta blodproppar som är fast fastsatta på kärlens inre vägg. De första dagarna av trombus är instabila. Det finns risk för att de lossnar och blockeras av huvudåren (lungstammen).

Det kan orsaka en persons död. Mer än en miljard människor från hela världen har riskfaktorer för trombos, men inte alla är sjuka. Den årliga sjukdomsnivån för denna sjukdom är 160 fall per 100 000 personer. På Rysslands territorium diagnostiseras cirka 240 tusen patienter varje år. Vaskulär trombos är övervägande en kvinnlig sjukdom.

Anledningen - livsstil och egenskaper hos hormonell bakgrund. Hos barn och ungdomar är trombos sällsynt. Detta är möjligt efter att ha utfört kavitoperationer. Från denna ångest lider mestadels personer över 40 år. I riskgruppen ingår överviktiga personer vars vikt överstiger normen. Det är inte nödvändigt att förväxla begreppet akut trombos med den enkla bildandet av blodproppar.

Varje person har ständigt blodproppar i kroppen, men de leder inte till blodproppar och löser snabbt. Isolera trombos av ytliga och djupa vener. Det senare alternativet är farligast, eftersom lossna blodproppar kan komma in i huvudåren. Mycket ofta kombineras denna patologi med flebit. Detta är en inflammation i venväggen.

Vem utvecklar trombos?

Orsakerna till blodproppar och pluggar av vener är externa och interna. Det finns följande skäl till utvecklingen av ytlig trombos i nedre extremiteterna:

 • blodsjukdomar (ökade erytrocyter, trombofili);
 • infektion (akut tonsillit, sepsis, skarlettfeber);
 • åderbråck
 • benets blåmärken;
 • frakturer av rörformiga och metatarsala ben;
 • termiska skador (brännskador, frostskador)
 • operationer på interna organ
 • antifosfolipid syndrom;
 • hypertensiv sjukdom;
 • ateroskleros;
 • koronarartärsjukdom;
 • medfödda missbildningar av vener;
 • dysfunktion av venösa ventiler;
 • sjukdomar i luftvägarna (lunginflammation, astma, obstruktiv bronkit);
 • syrehushållning;
 • svullnad;
 • utföra kemoterapi
 • Användningen av mediciner som kondenserar blod (antifibrinolytic);
 • bär skor med en lång häl.

För de nedre extremiteterna av ytliga ventrombos riskfaktorer äldre, kompression av blodkärl, liggande, stående eller stillasittande livsstil, hypokinesi (brist på fysisk aktivitet), yrkesrisker (arbete när du står på ett ställe), otillräcklig vätskeintag, uttorkning, akut eller kronisk diarré, viloläge, användning av diuretika, användning av hormonella preventivmedel, alkoholism och rökning.

Ofta utvecklas akut trombos hos patienter med diabetes mellitus, allergisk patologi och systemisk vaskulit. Anledningar lesioner djup venös insufficiens klaff på grund av, medfödd hypoplasi interna muskler och blodkärl, varicer.

Problem med blodproppar möjligt mot bakgrund av cancer, hormonella förändringar, fetma, svårigheten att rörelsen på bakgrunden av förlamning eller pares i benen. Stagnerande fenomen utvecklas med långa flygningar och korsningar. Vid risk ljuger sjuka, äldre och synskadade personer, personer som står eller sitter under långa perioder på ett ställe (lastbilsförare, leverantörer, konsulter, apotekare, läkare, vakter, operatörer).

Manifestationer av trombos av ytliga vener

Akut trombos uppträder ofta obemärkt för patienten. Det här är hans fara. Med ytlig trombos i nedre extremiteterna observeras följande symtom:

 • smärtsamma känslor som ökar under aktiva rörelser (gå);
 • känsla av tyngd i den drabbade lemmen;
 • hyperemi i huden i stället för bildning av trombos;
 • känsla av krypning
 • rubbning av kalvsmusklerna;
 • svullnad;
 • kompaktering av huden längs kärlets gång.

Om orsaken till trombos är åderbråck kan de modifierade kärlen detekteras visuellt. Som ett resultat av venen som överflödar blod kan en kärlväg bestämmas. Den har en blå nyans. I processen med palpation är det ofta att den drabbade venen inte avtar när den pressas. Färgen ändras inte, medan den normalt blir blek i en frisk person.

Patientens allmänna tillstånd förändras ofta inte. Vid utveckling av ytlig tromboflebit uppträder svår smärta. Svullnad uppstår i det drabbade området. Oftast är de lokaliserade inom ankarna. Trombos i kombination med inflammation uppenbaras av feber och försämring av övergripande välbefinnande. Med sjukdomsprogressionen kan venerna svälla.

Symtom på djup venetrombos

Om det finns en djup venetrombos i nedre extremiteterna, är symtomen alltid mindre uttalade. Anledningen är att kärlen är långt ifrån hudens yta. Ofta har patienter följande symtom:

 • vanlig svullnad;
 • tyngd i benen;
 • smärta i underbenet
 • parestesi (en känsla av krypning, stickningar);
 • domningar i benen
 • ökning i den drabbade lemmen i volymen;
 • cyanotisk skugga av huden;
 • förändring av huden (det blir mer glänsande och slät);
 • ojämn hudtemperatur i den drabbade lemmen.

Symtom på trombos i venerna i nedre extremiteterna innefattar en ökning av kroppstemperaturen. Detta observeras med utvecklingen av flebit. Den särdrag av smärta i djup trombos är att det känns längs den inre kanten av lemmen. Oftast påverkas bara ett ben. I vissa människor utvecklas djup trombos mot en ytlig bakgrund. Detta är ett mer farligt tillstånd.

Ett tydligt tecken på djup trombos från subkutan är att ödem kan förekomma på olika ställen. Det är möjligt att öka hela lemmen. Friska blodproppar är instabila, och de kan komma ut och komma in i det allmänna venösa blodflödet. Detta kan orsaka lungemboli (PE). I denna situation är det andnöd, takykardi, bröstsmärta, störningar i tarmfunktion, det finns en utbuktning av venerna nära halsen, hypotension.

Ibland stör patienterna av hemoptys, feber, kräkningar. Tromboembolism kan leda till svimning, koma och till och med död hos patienten. Om det finns misstankar om trombosbrott, är det nödvändigt med sjukhusvistelse. Vid blockering av lungartären krävs brådskande hjälp.

Hur man upptäcker trombos

Före behandling av trombos i underbenen krävs en omfattande undersökning av patienter. Följande studier behövs:

 • funktionella tester;
 • definition av blodproppskapacitet
 • ultraljudsundersökning av benens kärl;
 • palpation;
 • flebografi (röntgenundersökning).

Den mest informativa är ultraljudsdopplerografi. Det avslöjar följande förändringar i benens ben:

 • brott mot processen att släppa fartyget under sensorns tryck
 • närvaro av avrundad utbildning
 • inskränkning av venens väggar;
 • tecken på kränkningar av venöst blodflöde
 • ventilerna misslyckas
 • expansion av platsen för fartyget före trombusen;
 • saktar blodflödet.

Studien utförs på båda benen. Med ensidiga skador finns skillnader mellan rörelse av venöst blod i vänster och höger ben. Ofta injiceras ett färgämne i den drabbade venen. Denna studie kallas kontrastflebografi. När trombos detekteras är defekten att fylla kärlet. Kontrast är dålig eller tränger inte in i venen alls.

Ofta finns det en smalning av lumen och ojämna konturer. I bilden definieras trombi som avrundade områden svetsade till kärlväggen utan kontrast. När djupa vener blockeras bestäms positiva funktionstester (mars, Loverberg, Homansa, Pratta). I fallet med trombos av benens ytliga vener uppenbaras symtomen på Brody-Troyanov-Trendelenburg, Gakkenbruch. Av stor betydelse i diagnosen är resultaten av en undersökning och undersökning av patienten.

Terapeutisk taktik för trombos

Hur man behandlar trombos, inte alla vet. Ofta är patienterna på sjukhus och drivs. Radikal behandling används i utvecklingen av komplikationer när det gäller flytande tromber, eftersom det finns en hög sannolikhet för deras separation. Följande operationer utförs oftast:

 • trombektomi;
 • venplicering;
 • fartygets förband
 • installation av cava filter;
 • överlagring av shunts.

För att behandla djup ven är trombos nödvändig, observera fullständig vila. Det är nödvändigt att begränsa fysiskt arbete. Detta är nödvändigt för att fixa en trombos. Sängstödets varaktighet varierar från 3 till 12 dagar.

Med ytlig och djup ventrombos i nedre extremiteterna innefattar behandlingen användning av antikoagulantia, antiaggreganter, trombolytiska medel, enzympreparat, NSAID, läkemedel som förbättrar blodflödet och ökar ånans ton.

Behandlingsregimen innefattar heparin, warfarin, fragmin. Med akut trombos är användningen av trombolytika (Streptokinas, Urokinas) möjlig. Med patientens varicosity anges Detralex, Venarus, Troxevasin eller Flebodia-600. De förstärker venernas väggar och ökar deras elasticitet. För att eliminera inflammation och smärtssyndrom, indikeras NSAID (diklofenak).

Symtom och behandling är inbördes relaterade. Med feber kan antipyretiska medel förskrivas. Alla patienter visade en diet. I kosten måste råden äta rik på vitaminer och spårämnen (citrusfrukter, färska grönsaker, bär, spannmål, nötter, gröna, skaldjur, fisk, färskt, magert kött). Profylax av trombos består i att förändra livsstilen (ökad aktivitet), vägran av feta livsmedel, alkohol och cigaretter, behandling av åderbråck, uteslutning av skador.

Således är trombos ett farligt tillstånd. Det kan förebyggas genom att hålla sig till rätt sätt att leva. Om en åderbråckssjukdom utvecklas, bör denna sjukdom behandlas i rätt tid.

Nedre extremt venstrombos: symtom och behandling

Trombos i de nedre extremitetema - en akut sjukdom förknippad med bildandet av en blodpropp i venen, vilket orsakar blodflöde i den är bruten eller stannar helt. Med tanke på phlebitrombosis menar läkare vanligen trombos i djup venet. Bildningen av trombos i ven lumen associerade med ett flertal patologiska processer: störningar i strukturen av kärlväggen, blodflödeshastigheten långsammare och ökar blodkoagulering (triad Virchow).

Orsaker till flebotrombos

Symtom på trombos i venerna i nedre extremiteterna

I de överväldigande majoriteten av fallen uppträder symtom på sjukdomen plötsligt, men de är svagt uttryckta. Det finns smärta i underbenet, som ökar med fysisk stress (går på plan mark eller på trappan, långa stående). Det finns ett antal symptom som kan hjälpa en läkare att misstänka en djup flebotrombos. Med den bakre böjningen av foten uppträder sårhet, och patienterna är också oroliga genom att dra smärta längs lårets och fotens inre yta. När tonometerns manschett appliceras på skenan och trycket injiceras i det, klagar patienterna på smärta i den drabbade extremiteten även vid en trycknivå på 80-100 mm Hg. st, medan på en frisk extremitet, trycksättning upp till 150-170 mm Hg. Art. orsakar inte obehag.

Lite senare är det svullnad i den drabbade extremiteten patienter klagar över buk, känsla av tyngd i benet. Uppmärksammas blanche av huden under trombos plats, ofta huden blir blåaktig färg och blir glansigt trycker den drabbade extremiteten kan vara kallare än cool. 1-2 dagar efter trombos är de förstorade ytliga venerna klart synliga under huden.

Trombos av de nedre extremiteternas djupa vener endast i 50% av fallen har klassiska manifestationer eller till och med några symtom som är karakteristiska för denna sjukdom. Tyvärr är det hos många patienter den första manifestationen av sjukdomen lungemboli (PE).

Diagnos och behandling av flebotrombos

"Guldstandarden" vid diagnosen av denna sjukdom är dubbelsidig ultraljuds angioscanning med färgdoppler-kartläggning. Med den här metoden kan du snabbt och noggrant bestämma platsen och typen av trombus, vilket täppt till kärlet under nivån på inguinalbanden.

Behandlings flebotrombos djupa venerna kan utföras på ett polikliniskt i fallet där blodflödesstörning inträffade under de popliteala venerna (flebotrombos tibia). I alla andra fall behöver patienter behandling i sjukhusets kirurgiska avdelning.

Om resultaten av undersökningen visar att det inte finns något hot mot PE och trombusen är fast, så är viloläge ordinerad i 3-5 dagar. Om det inte finns någon möjlighet att genomföra en fullskalig undersökning och utesluta risken för allvarliga komplikationer, visas patienter strikt sängstöd i 7-10 dagar (läkaren bestämmer tiden), ställning av den drabbade lemmen är sublim. Eventuella termiska förfaranden är strikt kontraindicerade. Med doktors tillåtelse expanderar regimen gradvis och normal fysisk aktivitet återställs.

Läkemedelsbehandling bör vara heltäckande, som syftar till att fastställa en blodpropp, då se till att blod, normalisering för blodpropp egenskaper och förebygga komplikationer. Ständigt övervakade indikatorer på blodprov utfört antikoagulerande terapi, används smärtstillande medel vid behov (Diklofenak, Aertal) flebotoniki (Troksvevazin, Troxerutin, Estsin, Ginkor Fort et al.), Angioprotectors, antimikrobiella medel.

Trombolytiska läkemedel är effektiva endast i ett tidigt skede av sjukdomen, som tyvärr sällan upptäcks i senare skeden av användning av läkemedel som löser upp blodproppar, kan leda till splittring och uppkomsten av PE.

Vid detektering av venerna i de nedre extremiteterna av flotations-trombi i patientens lumen behöver patienter kirurgisk behandling som syftar till att förebygga tromboemboliska komplikationer. Dessutom kan patienten behöva ett kirurgiskt förfarande för att eliminera orsaken till denna sjukdom (när venen kläms av en tumör eller lymfkört).

Självbehandling och behandling av venös flebotrombos av nedre extremiteter Folkmekanismer är oacceptabla, En sådan behandling kan leda till funktionshinder hos patienten och till och med till ett dödligt utfall.

Till vilken läkare som ska ansöka

Hjärtsjukdomar behandlas av en phlebologist. En viktig roll i diagnosen av dessa lesioner spelas av en läkare av ultraljudsdisposition. Om kirurgisk behandling föreskrivs utförs den av en vaskulär kirurg.

Hur manifesteras och behandlas trombos i nedre extremiteterna?

Trombos i underbenen kännetecknas av nedgången av vener, när en blodpropp (trombus) bildas i deras lumen av ett antal skäl. Patologi kan påverka både ytliga och djupa kärl.

Under alla omständigheter är denna sjukdom alltid associerad med venernas nederlag: först förändras de med varicose och utvecklar sedan en försummad form i form av tromboflebit och därefter trombos.

Men inte nödvändigtvis trombos uppstår i inflammerade vener, det kan också förekomma i friska. I 70% av fallen påverkas benens kärl, särskilt underbenet. I medicin talar de om trombos, de betyder nederlag av djupa vener (DVT), det är i dem att blodproppar oftast bildas. Trots de asymptomatiska effekterna av sjukdomen är svåra. Trombos är i var fjärde, och nederlag av fötterna är för varje femte invånare. På grund av fysiologi är trombos 5-6 gånger vanligare hos kvinnor. Trombben orsakar nästan alltid en inflammatorisk reaktion vid dess utseende. Detta leder till bildandet av nya blodproppar.

Inom 3 år kan personer med trombos bli nedsatt i 35-70% av fallen eller få komplikationer i form av lungemboli (PE). I Ryssland blir 240 000 människor sjuk med trombos varje år och 60 000 personer dör per år av denna sjukdom. Varje minut görs denna diagnos till en person (enligt WHO). Det bör påminnas om att bildandet av en trombos är en defensiv reaktion av kroppen till någon skada, om inte för den - människor skulle dö av blödning även med mikrotrauma. Trombocyten består av blodplättar och kollagen och täpper till det skadade kärlet, vilket förhindrar blödningens utveckling. Med friska blodkärl upplöses de själva efter sårläkning. Men med obalansen mellan koagulerings- och antikoagulanssystemen uppstår problem.

Orsaker till patologi

Orsakerna till trombos kan ligga i följande:

 1. Den vanligaste orsaken är ärftlighet (svaghet i venös vägg, dålig ventilförmåga, åderbråck).
 2. Tumörprocesser. Med dem störs blodkoagulationsförmågan, kondensation uppstår, trombbildning bildas.
 3. Hormonala misslyckanden vid graviditet, diabetes, myxedem, kvinnliga könshormoner (östrogen och progesteron) bidrar också till trombogenes.
 4. Fetma. I det metaboliska syndromet bildas en analog östrogen - leptin, det främjar utseendet av trombi.
 5. Olika skador, frakturer och blödningsoperationer orsakar en ökad nivå av tromboplastin, det tjocknar blodet och påskyndar bildandet av blodproppar.
 6. Pares och förlamning av benen. Muskelatrofi saktar ner det venösa blodflödet, blodplättar limas ihop.
 7. Septiska tillstånd: blodinfektioner, brännskador, purulenta processer, osteomyelit, tuberkulos - de bildar toxiner som bidrar till bildandet av trombotiska massor.
 • rökning;
 • brist på motion;
 • graviditet;
 • ålderdom
 • diabetes mellitus;
 • superheavy laster;
 • långa flygresor
 • sjukdomar i det kardiovaskulära systemet;
 • en lång period av rehabilitering med iakttagande av sängstöd;
 • ta vissa droger som påverkar blodpropp
 • fasta arbeten i samband med bristen på aktiv rörelse.

Mekanismen för utveckling

Grundprinciperna för bildandet av blodproppar kallas Triad av R. Virchow, efter namnet på den tyska läkaren som formulerade dem:

 1. Först är venens inre vägg skadad, eller snarare, dess endotel är förändring.
 2. Ökad blodkoagulering. Ett ämne frigörs som accelererar vidhäftningen av blodplättar till koaguleringen.
 3. Störning och saktning av blodflödet gynnar trombogenes.

Den främsta orsaken till trombos - ökad blodkoagulabilitet, om den fortsätter under en lång tid, ökar risken för blodproppar många gånger.

Vad är trombos av kärl i nedre extremiteterna i sig? Trombos i venerna är ett svårare stadium, där varicose överförs i frånvaro av behandling. Som en följd av fartygens gradvisa konsolidering och utvecklingen av inflammation i dem framträder tromboflebit hos de nedre extremiteternas djupa vener senare. Symtom på det i början skiljer sig nästan inte från åderbråck, fartygen smala, blodflödet saktar ner, vilket leder till bildandet av trombi, och som ett resultat är det en trombos. Som ett resultat kan blodflödet störas lokalt eller påverka hela systemet av blodkärl.

Klassificering av tromboser

Genom att fästa plaketten mot väggen kan trombos vara:

 • parietal - en koagel är fäst vid väggen, stör inte blodflödet, är mindre farligt;
 • ocklusiv - ven helt blockerad;
 • blandad - blodproppen rör sig upp och ner i venen;
 • flotation - en trombos som går längs väggen, dess apex floats i venens venå, det är lätt att riva och falla i små kärl, täppa dem
 • multifokal trombos - trombi förekommer var som helst.

En skillnad är också vissa typer av trombos i de nedre extremiteterna själva: nederlag de ytliga och djupa ventrombos arteriell benet trombos ileofemoralny fötter.

Symptomatiska manifestationer

I de flesta fall är sjukdomen asymptomatisk, diagnosen detekteras i de sena stadierna av närvaron av komplikationer. Med patologin i de nedre extremiteterna uppträder tecken på trombos hos hälften av patienterna som klassiska, det vill säga de verkar plötsligt, men är ofta suddiga. Först kan det vara tunghet i benen, hyperemi, en känsla av värme, smärta längs venerna i den drabbade venen, speciellt med fysisk ansträngning, som ofta spränger med karaktär. Det är möjligt att höja temperaturen till 39 ° C, nattkramper.

Det smärtsamma benet känns varmt, palpationen är smärtsamt, lite senare börjar det svälla, huden under trombosen blir blek, börjar att lysa, blir blå. Under huden verkar förstorad i form av en sladdar: de är täta, blåa, omgivna av ett blått nät av små kärl, skadade och för eventuell väderbyte. Stigning på morgonen och på natten blir oerhört tung: det är omöjligt att omedelbart komma på fötterna på grund av smärta. Du måste värma upp och gå runt för att sprida blodbanan. På kvällen ökar tyngden i ben igen, det spricker, pressar, värker och drager smärta.

Frekvent parestesi i underbenet (känslan av domningar och "gåsstötar"). På grund av den uttalade puffinessen verkar benen vara förstorad i volym, sänkt benets känslighet reduceras. På den drabbade sidan tunnas huden. När man går på en stege och till och med på en jämn yta intensifierar smärtan.

För diagnostik utförs särskilda funktionella test för att bestämma DVT:

 • Homans test - när man böjer foten i skenet uppträder ömhet;
 • Lovenberga testet - med komprimering av underbenet manschetten tonometer manifestation av smärta i det drabbade benet är redan märkbara på samma nivå som 80/100 mm Hg, och i hans bra ben, även vid 150 mm Hg är ingen smärta.

Om trombos utvecklas i femorala artärer, är tecken på sjukdomen mer uttalade. Kalvsmuskeln i underbenen påverkas oftare, plötslig svullnad i fotleden och en imaginär expansion av kalvsmusklerna. Det händer ofta att ett hälsosamt ben gör ont i stället för en patient.

Trombos påverkar ofta vänstra benet. Således finns det en partiell restaurering av ett blodspår på bekostnad av collaterals, varför tecken visas inte på en gång. I trombos i lårbenen är symtomen lika, men lokaliseringen är högre och de är mer uttalade.

Höga blodproppar är farligare när det gäller emboli. Om lårbenen och iliac venerna påverkas, utvecklar Ileofemoral trombos. Det orsakar speciellt PE. Med denna typ av sjukdomssymptom först uppträda plötsligt och kraftigt inguinal veck slätas ut, Tibia vävnaderna spända, glänsande hud, är venös nätverk förbättras genom utvecklingen av kollaterala kärl, svullnad på foten utvecklas från fötterna till ljumsken.

Smärta samtidigt, temperaturen kan noteras. För patologi är en förändring i benets hud färgkännetecken:

 1. Det kan bli mjölkvit, uppträder med spasmer av små arterioler. Starta processen med den plötsliga och snabba, skarp smärta, skarp anteckningar domningar och kyla ben, svullnad ökar tår förlorar sin känslighet, bultande artärer försvinner
 2. Den blåaktiga färgen framträder på grund av trånga små kapillärer (Gregoire's sjukdom). Samtidigt finns det ingen pulsation av artärer på den drabbade sidan, smärta i benet är skarp, rivande, mycket stark. Hela benet är svullet, huden är mörkblå eller svart, det kan ha blödor i blödorna. Med fullständig blockering av venen utvecklas gangren. Arteriell trombos uppträder när blodpropp penetrerar från en ven under dess migrering, med ateroskleros, traumatiserande artärer. I sin utveckling går symtomen på trombos i de nedre extremiteterna i slagårens nederlag genom flera steg: från smärta, sänka känsligheten tills fullständig immobilisering.

Diagnostiska åtgärder

För att bekräfta diagnosen DVT:

Duplex skanning

 1. Radiopaque phlebography är det mest exakta sättet att upptäcka trombos. Denna metod identifierar noggrant alla problem i närvaro av en flytande trombus
 2. Radionuklidsökning är införandet av en särskild radioaktiv substans i fotens fot, som ackumuleras i trombi, och dessa zoner förefaller vara frånvarande.
 3. Impedansplethysmografi bestäms av graden av blodfyllning av de vrida venerna och ökningen i volymen av förändringen i vävnads elektriska resistans.
 4. Guldstandarden för diagnostik är ultraljudsdopplerstudie och duplexskanning. Sådana undersökningsmetoder gör det möjligt att bestämma lokaliseringen och utseendet av trombusen, dess rörlighet och omfattning, bedöma graden av inskränkning av venerna, beskaffenheten av klumpens bindning till venväggen.
 5. Vid utförande av CT och MRI av flebografi identifieras alla områden med blodproppar och störda vener - ingen signal tas emot från dem.

Olika funktionella analyser utförs för att bekräfta diagnosen :. Homansa symptom, Moses, Lovenberga, Liskera, Louvel, prov upprätt etc. Vid misstänkt PE utförs med röntgen ljus radioaktiv markör.

Eventuella komplikationer

Dessa komplikationer är inte för intimidering, men som en påminnelse om att det är nödvändigt att behandla trombos är det bäst i de tidiga stadierna, och endast under överinseende av en läkare. Faren skapas av en flytande trombos med utvecklingen av PE och dödligt utfall. Om små grenar av arteriae pulmonalis är igensatta, utvecklas DV och hemorragisk lunginfarkt. I andra fall uppstår kronisk venös insufficiens. Ibland kan ocklusiv trombos i avsaknad av behandling vara komplicerad av benens benkänsla, det är möjligt abscessering av vener med purulent smältning av trombusen.

Nödvändig behandling

Många tror att de nedre extremiteterna trombos behandling är liknande den för åderbråck behandling. Detta är inte sant vid roten: det med åderbråck av blodproppar, och är möjligt att använda salvor, massage, kompresser, lotioner, i närvaro av en tromb är värdelös.

Behandling för trombos är bara komplex:

 • användning av antikoagulantia och trombolytika kan injiceras direkt i venen;
 • användningen av radikala metoder - borttagande av trombi genom kirurgiska operationer - trombektomi eller etablering i venen av cava-filter.

Cava-filter skapar ett hinder för migrering av blodproppar och låter dem inte längre vara en fälla. Deras etablering är speciellt indikerad för dem som inte kan ta antikoagulantia.

Kirurgiska metoder används i följande fall:

 • i hot av PE;
 • med stigande tromboflebit
 • vid smältning av trombuspulverande exudat;
 • i närvaro av flytande trombi, när konservativ behandling inte är effektiv;

Efter operationen måste du börja gå så fort som möjligt för att förhindra återkommande blodproppar. Beslutet om hur man behandlar trombos i varje fall bestäms av läkaren tillsammans med kirurgerna.

Huvudsyftet med konservativ behandling är att förhindra efterföljande trombos, att avlägsna inflammation och förbättra mikrocirkulationen. För detta ändamål utsetts antikoagulanter med direkt åtgärd, särskilt detta är heparin. Dessutom används långvariga antikoagulanter - Fraksiparin, Clexan. Tilldela angioprotektorer för att förbättra mikrocirkulationen - Pentoxifylline, Flexitale, Trental. Eftersom trombolytika träder in i enzymämnena - Urokinas, Streptokinas.

För att förbättra de reologiska egenskaperna hos blodet som används Reosorbilakt, Reopoliglyukin. Dessa medicinska lösningar förbättrar blodcirkulationen, minskar dess viskositet och förmågan att koagulera. Antiinflammatoriska läkemedel (Voltaren, Indomethacin, Aspirin) minskar smärta manifestationer, utspädd blod, lindra ödem och inflammatoriska processer. Medicinsk behandling kompletteras med elastiska bandage.

Förebyggande åtgärder

För förebyggande ändamål krävs följande:

 • vägran att röka
 • kontroll av blodsocker och kolesterol
 • elastisk bandage;
 • uteslutning av orala preventivmedel
 • bär bekväma skor med en höjdhöjd på högst 3-4 cm, här kan du även inkludera måttlig fysisk aktivitet;
 • dagliga promenader på minst 30 minuter om dagen;
 • tar antikoagulantia
 • iakttagande av den dagliga rutinen.

Alla åtgärder bör övervakas av den behandlande läkaren. Du kan inte starta en sjukdom - den hotar med farliga konsekvenser.

video

Hur man rengör kolesterolens kärl och bli av med problem hela tiden?!

Orsaka symptom på högt blodtryck, högt blodtryck och ett antal andra hjärt-kärlsjukdomar är igensatta med kolesterol fartyg, konstant nervös stress, långvarig och djupgående erfarenheter, upprepade stötar, ett försvagat immunförsvar, ärftlighet, nattarbete, exponering för buller, och även ett stort antal av konsumtionen av salt!

Enligt statistiken kan cirka 7 miljoner årliga dödsfall associeras med hög blodtryck. Men studier visar att 67% av de hypertensiva personerna inte ens misstänker att de är sjuka!

Därför bestämde vi oss för att publicera en exklusiv intervju där det är uppenbart att hemligheten att bli av med kolesterol och bringa trycket tillbaka till det normala. Läs artikeln.