Huvud / Emboli

Fysiska övningar för vaskulär hälsa eller gymnastik för åderbråck

Fysiska övningar utförda med varicose kan uppnå flera mål på en gång. Först av allt, återställa den störda venösa cirkulationen, för att eliminera blodstagnation i venerna. För det andra, stärka musklerna Med det korrekta valet av komplexet kan du samtidigt träna skinnets muskler, låren i skinkorna, rygg och nacke. För det tredje, upprätthålla en fysisk form, ge en känsla av täthet och harmoni i kroppen.

Viktiga regler

Gymnastik för åderbråck ska inte vara mycket tung eller för intensiv. Under träningen är det viktigt att kontrollera pulsen, när den ökar måste du sluta. Om efter en fem minuters paus återställs puls och andning, så kan du fortsätta övningarna.

Den totala tiden för gymnastik - inte mer än 10-15 minuter. Det finns en viktigare regel: Utför varje övning kontinuerligt i högst 5 minuter.

Squatting med åderbråck, tryckkraft, kraftuttag bör inte vara närvarande i komplexet, eftersom detta ökar trycket på kärlens väggar.

Guldkomplex

Fysiska övningar, användbara i åderbråck, är mycket olika. Din uppmärksamhet kommer att erbjudas ett komplex av 9 övningar för fartyg - Det mest effektiva och användbara.

Övningsnummer 1.

Startposition: benen är tillsammans, armarna är placerade vid sömmarna.

åtgärder: långsam utandning samtidigt som axlarna maximalt dras in. Då ett djupt medvetet andetag - och en långsam kantning framåt.

Rekommendation: Tempot är långsamt, andas inte in och ut snabbt. Det börjar med 7-8 åtgärder, och då, som kroppen blir van vid den föreslagna fysiska aktiviteten, ökar antalet övningar till 10-15.

Övning 2.

Startposition: benen är tillsammans, armarna är placerade vid sömmarna.

åtgärder: ta ett djupt andetag, höj dina händer. Byt sedan laststativet på tårna. Därefter - andas ut och återgå till startpositionen.

Rekommendation: Inledningsvis bör antalet övningar inte överstiga 7-8, då kan det ökas till 10-15.

Övning 3.

Startposition: fötterna ihop, händerna i sömmarna.

åtgärder: ta ett djupt andetag, stå samtidigt på tårna, höj upp dina händer. Efter utandning och utandning av benet, som i övningen "svälja".

rekommendation: denna övning är bättre gjort med varje ben alternerande - 5 övningar med höjning av vänster fot, då samma - med höger. Antalet övningar kan gradvis ökas.

Övning 4.

Startposition: Liggande på ryggen, armarna ligger fritt i kroppen.

åtgärder: att föreställa sig att du cyklar och följaktligen att imitera dina fötter på cykel.

Rekommendation: När du utför övningen ska du inte riva ryggen och bakre delen av ytan. Varaktigheten av denna övning är 2-4 minuter, gradvis kan tiden ökas.

Övningsnummer 5.

Startposition: Liggande på baksidan.

åtgärder: benet böjer sig vid knäet, dra upp till bröstet. Räta sedan benet uppåt vertikalt. Håll i den här positionen i några sekunder, böj sedan inte, sänk ner det smidigt.

Rekommendation: övning utförs alternerande rätt, då - vänster fot, 6-7 gånger. Därefter kan antalet repetitioner ökas.

Övning nummer 6.

Startposition: Liggande på baksidan.

åtgärder: benen lyfter upp och gör fotrotten utåt och inåt. Det kommer också att vara användbart att böja och böja dina tår. Glöm inte fotleden: gör rotationsrörelser i riktning mot "på dig själv" och "från dig själv".

Rekommendation: Upprepa övningen 6-7 gånger, gradvis kan mängden ökas.

Övningsnummer 7.

Startposition: Liggande på magen, armarna tätt pressade till höfter.

åtgärder: Benen växelvis förstår upp och så högt som möjligt. Vid varje ökning bör benet hållas i några sekunder vid högsta punkten och sedan smidigt sänkas ner.

Rekommendation: Undvik plötsliga rörelser och överdriven överspänning. Den högsta punkten är individuell för varje person; Det är inte nödvändigt med smärta och andra obehagliga känslor att sträva efter att nå det maximala som är ovanligt för dig. Upprepa övningen 8-10 gånger.

Övningar nummer 8.

Utgångsställning: Sitter på en stol och vilar upp sina klackar på golvet.

åtgärder: Flytta strumporna maximalt i olika riktningar: vänster, höger, uppåt, nedåt.

Rekommendation: Övningen är inte så svår, och därför redan vid första utförandet kan det göras 15-20 gånger.

Övningsnummer 9.

Startposition: Liggande på baksidan eller sittande.

åtgärder: du måste dra in och slappna av musklerna i perineum. Denna övning måste nödvändigtvis ingå i komplexet, eftersom bland orsakerna till varicose är förstoppning, dålig prestanda i mag-tarmkanalen. Muskler i perineum för att förebygga sjukdom eller förhindra dess försämring är det nödvändigt att träna.

Rekommendation: Den föreslagna övningen är inte för komplicerad, och därför är det önskvärt att utföra det 40-60 gånger.

rön

Gymnastik med åderbråck är inte en panacea, och att bli av med varicose helt det kommer inte att hjälpa, eftersom denna sjukdom kräver komplex behandling. Samtidigt är gymnastik ett utmärkt sätt att förebygga och en tillförlitlig metod för att förebygga sjukdomsförstörelsen, vars kännetecken är säkerhet och förmågan att samtidigt upprätthålla fysisk kondition.

video

Se tekniken att göra övningar hjälper nästa video.

Gymnastik för åderbråck i nedre extremiteterna - hur man förbättrar venernas tillstånd, utför enkla övningar

Åderbråck är en ganska vanlig patologi som väsentligt försämrar kvaliteten på en persons liv. Helt bot av denna sjukdom är mycket svårt, men för att underlätta flödet är det värt att utföra speciella övningar.

Åderbråck kallas en stabil expansion och förlängning av venerna, åtföljd av gallring av deras väggar och bildandet av så kallade noder. Anledningen till detta fenomen ligger i den allvarliga patologin hos venerna i venerna och deras ventilers otillräcklighet.

Denna sjukdom är ganska utbredd, och mycket oftare förekommer det hos kvinnor. Ofta börjar åderbråck vid en livlig ålder - ungefär trettio eller fyrtio år.

Fördelar med härdande gymnastik

Fördelen med terapeutiska övningar i varicose är svår att överskatta. Särskild gymnastik Det här gör du:

 • förbättra venös och lymfatisk utflöde;
 • öka fysisk uthållighet
 • normal arteriell tillströmning
 • öka ådernas ton
 • förbättra perifer cirkulation.

Om det emellertid försummas terapeutisk gymnastik för åderbråck, detta kommer att orsaka blodstagnation I de drabbade fartygen kommer dessutom trycket att öka.

Detta leder i sin tur till ackumulering av vatten i anklerna, fötterna, nedre delarna av skenorna, vilket ofta förvärrar smärtan.

Funktioner av fysisk aktivitet

Speciellt övningar med varicose fötter är användbara för personer som rör lite i vardagen.

Den enklaste träningen är vandring.

Människor som lider av denna patologi måste gå varje dag. Dessutom är det ganska möjligt cykla. mycket Det är också användbart att gå in för att simma.

Inte alla vet att inte varje fysisk belastning är användbar för åderbråck. Vilken sport för varicose är användbar, och vilken är skadlig?

Åtgärden att ta bort åderbråck är ofta den enda lösningen. Vi kommer att föreslå vilken typ av operation att välja i det här fallet.

Det finns också en speciell terapeutisk gymnastik för åderbråck. För att utföra dessa övningar så effektivt som möjligt, följande regler:

 • personer som har stillasittande arbete, minst en gång i timmen ska göra en fem minuters uppvärmning
 • Det är viktigt att följa hållningen, det rekommenderas inte att lägga en fot på benet.
 • Laddning ska ges 15-30 minuter om dagen.
 • under dagen behöver du göra några repetitioner.

Komplex av övningar

Specialister-phlebologists rekommenderar att du utför speciella övningar mot varicose på morgonen och kvällen 15-30 minuter.

Ganska nog kommer att vara en kontinuerlig övning i fem minuter, men rekommenderas alltid att ta raster. Om du känner dig trött, är det bättre att skjuta upp aktiviteten.

Det viktigaste komplexet av övningar för alla typer av sjukdomar

Dessa övningar är lämpliga för åderbråck i nedre och övre extremiteter, med åderbråck och andra typer sjukdom:

 1. Ligga på ryggen, böj ditt ben och dra det till bröstet. Efter det räta upp det, fixa det i några sekunder och sänk ner det. Gör samma övning för det andra benet.
 2. Ligga ner, benen böjer och lyfter upp. Dra åt dem, håll dem en sekund, böja igen och återgå till sin ursprungliga position.
 3. Ligga ner, höja benen och stoppa i stopp, du måste göra det här ute och inne. Då kan du böja och böja fingrar och fötter.
 4. Sitt på en stol, klackar vilar på golvet. Flytta strumpor i olika riktningar. Gör det 15-20 gånger.
 5. Ligga på magen, händerna på dina höfter. I sin tur höja varje ben så högt som möjligt. På högsta punkten för några sekunder att stanna, och återvänd sedan till platsen. Gör 8-10 repetitioner.
 6. Öva "svälja". Stå upprätt, händer ner längs kroppen. Inhale, höja händerna och stå på tårna. Vid utandning ta sväller ut sig. Gör övningen 15-20 gånger.
 7. Rullande från hälen till tån, överföring till honom kroppens vikt. Gör 15-20 repetitioner.
 8. Gå i 15 minuter på klackar, tår, med hög höftlift.

Övningar för fötterna

Gymnastik för benkärlskläder inkluderar sådana övningar:

 1. Avlastning av benvener. Du måste ligga ner, stänga dina ögon och slappna av så mycket som möjligt, medan du behöver andas djupt och jämnt. Under fötterna bör du lägga några kuddar - det kommer att låta dem höja med 15-20 grader.
 2. Ligga ner, böja benen och placera fötterna på golvet. Lägg händerna på dina höfter. Inhalera gradvis, höja huvudet och kroppen. Händerna ska glida på knäna. Efter en långsam utandning, återgå till ursprunglig position.
 3. Lie, händer att knäda sig längs kroppen, höja benen med 15-20 grader och håll mellan dem en liten kudde. Långsamt andas in, böja i nedre delen av ryggen, och skinkorna måste rivas från golvet. Andas långsamt, återgå till ursprunglig position.
 4. Ligga ner, lägg händerna längs stammen. Benen böjer sig och gradvis utandas, dra i magen. Vid inandning, uppblåsa buken.
 5. Sätt fötterna ihop, händer för att placera sig längs kroppen. Ta ett djupt andetag, sakta klättra på strumporna, andas och återgå till sin ursprungliga position.

Komplex av övningar för överdelar

För att minska manifestationerna av åderbråck i de övre extremiteterna, enkla övningar:

 1. Ligga på ryggen, lägg en kudde under nacken. Lyft dina armar och ben vinkelrätt mot kroppen, dra fötterna mot dig. Att andas jämt och djupt. Därefter vibrera med händer och fötter i 3 minuter.
 2. Händer korsar på baksidan av huvudet. Vrid långsamt kroppen i båda riktningarna. Gör 20 repetitioner.
 3. Händerna drar framåt, klämmer nävarna. Öppna dina händer och sprida fingrarna brett från varandra. Gör 20 repetitioner.
 4. Kram handleden på vänster hand med palmen till höger. Lyft vänster hand så högt som möjligt, medan rätten ska motstå. Upprepa 20 gånger. Höj sedan händerna upp, fixa dem i denna position i 20 sekunder. Upprepa övningen för andra hand.
 5. Höj armarna ovanför huvudet, pressa och lås upp dina nävar. Gör 80 repetitioner. Sänk ner dina händer och gör detsamma.

Komplexa övningar för bäckenorganen

Om åderbråck har berört bäckenorganen rekommenderas det att följande övningar:

 1. Övning "cykel". Du borde ligga på ryggen och efterlikna cykelturen. I detta fall bör ryggen och midjan pressas till golvet.
 2. Övning "sax". Ligga på ryggen, händerna sträcker sig längs stammen. Gör korsade rörelser i vertikalt och horisontellt läge.
 3. Övning "björk". Ligga på ryggen, luta dig på dina axelblad, lyft dina ben högt och håll dig till en känsla av trötthet. Om så önskas kan du lätt komplicera denna övning: för detta kan du lägga till flexion och förlängning i knäna.
 4. Poluprisedaniya. Stå upprätt, sprid dina ben 30-40 cm breda. Sätt dig långsamt, men du kan inte falla under knänivån. Bokstavligen för en sekund borde du stanna kvar i den här positionen och sedan långsamt återvända. Gör 10-15 repetitioner.
 5. Sitt på golvet, lägg händerna bakom och luta dem på golvet, sträck dina ben. Höger ben böjer sig vid knäet, lägg en fot nära vänster knä. För att höja och sänka det vänstra benet. Gör 10-15 repetitioner.

Ytterligare övningar

Att behandla varicose så effektivt som möjligt under hela dagen du kan utföra ytterligare övningar:

 1. Stå rakt upp, sätt fötterna exakt. Stiga upp till tårna och sjunka långsamt. Gör 20-30 repetitioner. Strumpor att skilda från varandra, lägg klackarna ihop och gör igen 20-30 steg. Samma förfarande bör utföras med klackarna dilaterade och de kombinerade strumporna.
 2. Du måste vara som en plats, utan att ta av strumpor från golvet.
 3. Sätt dina ben ihop, sträck dina armar längs stammen. Ta långsamt andetag, ta axlarna tillbaka. Vid utandning måste du slappna av och luta huvudet framåt.
 4. Startpositionen är densamma. Ta ett andetag, höj upp dina händer och stå på tårna. Efter detta återgår vid utandning till sin ursprungliga position.
 5. Mycket effektivt är att klämma i skinkorna. Denna övning kan utföras i vilken kropp som helst.

Övningar för förebyggande av åderbråck

För att förhindra utvecklingen av åderbråck är det också nödvändigt att utföra speciella övningar:

 1. Ligga ner, händerna sträcker sig längs stammen, lägg raka ben på stolen. Böj vänster och höger fot alternativt. Gör 5 repetitioner för varje fot.
 2. Ligga ner, händerna sträcker sig längs stammen. Benen lyfter upp och löses i olika riktningar. I detta fall borde du dra av strumporna och rotera fotleden till höger och vänster. Gör 5-7 repetitioner.
 3. I samma läge, böja benen och göra rotationsrörelser i knäleden. Gör 5-8 gånger på höger och vänster sida.
 4. Luta på axelklingorna och lyft upp dina ben, som i träningen "björk". Sprid dina ben ifrån varandra. Benens position förändras av mahami. Gör 4-7 repetitioner.
 5. Hoppa på tårna 10-15 gånger, stå till fots och upprepa hoppen efter några sekunder.

Ytterligare sätt att behandla sjukdomen

idrott

Naturligtvis förutsätter varicosity vissa begränsningar av motorisk aktivitet.

Men det betyder inte att alla sporter i varicose är förbjudna. Till exempel, mycket användbart för simning, alla övningar som kan göras sittande eller liggande är acceptabla.

Dessutom är det möjligt att öva yoga eller pilates.

massage

Användningen av massage med varicose lögner vid stimulering av blodcirkulationen i drabbade områden.

Det är önskvärt att denna procedur utförs av en erfaren specialist.

diet

Dieten för åderbråck är riktig näring.

I kosten bör vara närvarande livsmedel som positivt påverkar tillståndet av blod och blodkärl. Var noga med att att äta matrika med vitamin C.

Dessutom bör kosten säkert vara närvarande fisk och skaldjur, eftersom de förhindrar sträckning av kärlens väggar.

Inte mindre användbara och vegetabiliska fibrer som ger normal drift av tarmarna, vilket är mycket viktigt för åderbråck.

Kontraindikationer för övningsterapi

Med denna sjukdom, i inget fall du kan inte överbelasta dina ben.

Det rekommenderas inte att engagera sig i professionell sport som kräver statiska övningar eller allvarliga kraftbelastningar.

Kategoriskt är det omöjligt att lyfta upp tyngdkraften.

Med varicosity är endast lätta övningar som inte orsakar överdriven stress tillåtet.

Åderbråck är en ganska obehaglig sjukdom som uppstår ganska ofta. För att minska dess manifestationer rekommenderas det att utföra särskilda övningar. Det är mycket viktigt att klasserna är måttliga och normala.

Video: Övningar för åderbråck

Terapeutiska övningar för åderbråck - den korrekta implementeringsmetoden, valet av komplexet, beroende på sjukdomens komplexitet och försumlighet. Hur man inte skadar sig själv, men att dra nytta av

Terapeutiska övningar med åderbråck

Vid behandling av åderbråck är gymnastik väldigt viktigt. Eftersom denna sjukdom är mycket svår att behandla och helt omöjligt att bli av med den. Det kan avsevärt minska livskvaliteten och för att underlätta dess manifestationer, det är nödvändigt att utföra komplex terapi.

Behandling och profylaktiska metoder för åderbråck omfattar, förutom användning av läkemedel, särskild gymnastik. Det här är mycket enkla övningar, som kan göras av absolut allt.

Med åderbråck finns en uthållig expansion av venerna och en ökning av deras längd. Symtom innefattar uttining av venös vägg med bildandet av noder i dem. Patologins mekanism ligger i den genetiska faktorn - det är den venetiska väggens medfödda patologi och venösa ventils insufficiens.

Med hjälp av en speciell uppsättning fysiska övningar kan du väsentligt påverka sjukdomsförloppet.

Fördelar med speciella övningar för åderbråck

Vi påminner dig om att med utlösningsmekanismen hos sjukdomen - medfödd patologi finns det en viktigare aspekt - en stillasittande livsstil. Det är låg fysisk aktivitet, men också för mycket arbetsbelastning, orsakar försämring av venerna i nedre extremiteterna.

Fördelarna med att använda speciella övningar för åderbråck:

 • Förbättring av venöst utflöde.
 • Aktivering av lymfdränering.
 • Ökning av organismens allmänna fysiska stabilitet och i synnerhet - uthållighet hos de nedre extremiteterna.
 • Normalisering av arteriell tillströmning.
 • En ökning av årenes ton.
 • Aktivering av perifer blodcirkulation.

Vad händer med benen med åderbråck om du inte gör övningarna?

Det finns en konstant kronisk stagnation av blod i venerna, vilket leder till en ökning av trycket i dem. Resultatet är en ackumulering av överskott av vätska och ökad smärta och obehag.

Vem visas övningarna med åderbråck?

Komplex av specialdesignade övningar rekommenderas inte bara för personer som lider av denna sjukdom. För alla som rör sig lite, kommer de bara att gynna.

Den enklaste och mest tillgängliga träningen går. Du måste gå varje dag och i vilket väder som helst.

Följande övningar, som har praktiskt taget inga kontraindikationer - simma i poolen och cykla.

Hjälp. Med åderbråck kan du inte göra någon form av sport. Professionell sport är strängt förbjuden. Man bör komma ihåg att den största fysiska stressen på venerna uppstår med stående övningar.

Därför är det inte förbjudet med åderbråck för att minska belastningen på venstren i nedre extremiteterna:

 • gör övningar medan du ligger
 • utföra övningar som sitter
 • utan begränsningar, att träna överkroppens muskler.

Kardioder i åderbråck

Experter rekommenderar att man väljer för horisontella träningscyklar eller roddmaskiner.

INiemann! Eftersom under klasserna alltid finns en stor förlust av vätska i kroppen, bör du komma ihåg att dricka vatten. Blodförtjockning orsakad av vattenförlust är farligt för åderbråck. Specialister rekommenderas starkt att ha på sig en speciell kompressionstrik under klasserna.

Sports. Vad kan du göra med åderbråck?

 1. Simning.
 2. Aqua aerobics (undantag - Förbud mot aerobics).
 3. Sport gångavstånd.
 4. Cykling.
 5. Golf.

Dessa sporter är användbara i åderbråck.

Sport som har ett antal begränsningar för åderbråck

 1. Igång. Det är godkänt endast efter samråd med läkare-phlebologist.
 2. Klasser på simulatorerna. Du kan använda dem där övningarna utförs i ett benäget läge. Du kan inte lyfta mycket tyngd.
 3. Fitness. Vi erkänner endast under den första sjukdomsperioden. Det är nödvändigt att konsultera en specialist och välj enskilda övningar.
 4. Dans. Har små begränsningar - hoppar.

Kompletta restriktioner för varicose för sport

 1. Alla kraftsportar. Inklusive slagbelastningar på nedre extremiteterna.
 2. Knäböj.
 3. Lyftar vikter eller stänger (stående).
 4. Lång och snabb körning.
 5. Alla sporter, inklusive hoppning.
 6. Steg aerobics.

rådet. Efter klasser är det lämpligt att ta en kontrastdusch och ligga ner i en halvtimme på ryggen i fred. I denna första 15-30 minuter av foten rekommenderas att hålla överdelen. Denna position bidrar till att förbättra blodflödet.

Medicinsk gymnastik, som indikeras för åderbråck

Enkla övningar som inte kräver tid och lämplig miljö:

Specialkomplex av övningar för åderbråck från phlebologists

rekommendation: övningar på morgnar och kvällar i 15 minuter och upp till en halvtimme.

 1. Ligga på mattan på en hård yta på ryggen. Böj högerbenet och tryck det på torso i några sekunder. Höj sedan ditt ben upp, även i några sekunder. Nedre, gör samma med vänster fot.
 2. Ligga på ryggen. Böj samtidigt båda benen, håll i några sekunder. Ta sedan upp båda benen uppåt. Efter några sekunder böjer du knäna och sänker dem långsamt.
 3. Ligga på en hård yta på ryggen. Lyft lemmarna. Rotera med ett stopp. Förflyttningarnas karaktär - inåt och utåt växelvis.
 4. Gör aktiva flexions- och förlängningsrörelser med tårna i flera minuter. Ställning - sittande eller liggande.
 5. Sitt på en bekväm hård stol. Att vila med klackar i golvet, för att göra rörelser med strumpor i luften av olika amplitud.
 6. Övning är en "svälja". Ställning - står på golvet, rakt, med händerna nedåt. Långsamt och djupt andas in i luften, rygg långsamt på tårna, medan dina armar långsamt ökar. Andas långsamt, ta ställningen för att "svälja".
 7. Rullande från häl till tån med överföring av hela kroppsvikt.
 8. Gå på klackarna i några minuter.
 9. Gå på strumporna ett par minuter, med höfterna så höga som möjligt att höja.

Var och en av övningarna kan göras 10 till 25 gånger. Mängden justeras oberoende, beroende på hälsotillståndet. Gör inte övningarna med våld, upplever allvarlig trötthet!

Avlastning av vener i nedre extremiteterna. TOP - de enklaste och spektakulära 5 övningarna

 1. Ligga på en hård yta slappna av i kroppen, stäng dina ögon. Andning är lugn, djup, jämn. Höj båda benen, håll den i flera sekunder och lägg dem sedan på en hög (i en vinkel på ca 20 grader). Ligga ner så från 10 minuter till en halvtimme.
 2. Ställning - Ligger på en fast yta, på baksidan (sängen passar inte). Böj höger och vänster undersida samtidigt. Sluta pressa fötterna mot golvet. Händer på höfterna. Långsamt och djupt andas in i luften, välvd tillbaka. Efter några sekunder gör du en lång utandning, långsamt. Återgå till ursprunglig position.
 3. Ställning - Liggande på baksidan. Höj höger och vänster ben samtidigt (i en vinkel på 20 grader). Händer i sömmarna. Mellan benen är det bekvämt att placera antingen en liten kudde eller en kudde. Långsamt andas in, böja kroppen så långt som möjligt. Andas långsamt ut i luften, ta den ursprungliga positionen.
 4. Ligga ner, böja högra och vänstra extremiteterna samtidigt, andas långsamt ut luften, händerna längs kroppen. Dra in så mycket som möjligt mage. Om några sekunder, ta ett djupt andetag, med magen så mycket som möjligt.
 5. Stående position. Nedre extremiteterna sätts ihop, händerna lägre. Inhalera djupt, långsamt stiger till spetsen, sakta andas ut luften och försöker slappna av så mycket som möjligt. Återgå till ursprunglig position.

resultat: Den vanliga tillämpningen av detta komplex, som bara omfattar fem enkla övningar, som phlebologists säger, ger en bra effekt. Komplexet kan utföras av någon person med olika grader av fysisk kondition.

Det kommer att avsevärt minska symtomen på venös insufficiens med varierande grader av åderbråck. Övningar har ett förebyggande mål - förhindrar vidare progression av sjukdomen vid exakt och konstant prestanda och reducerar risken för allvarliga komplikationer.

Åder i bäckenorganen. Särskild gymnastik

Ofta påverkar åderbråck inte bara de nedre extremiteterna, utan också det lilla bäckens organ. Och för sådana fall ges speciella och mycket effektiva medicinska övningar. Experter rekommenderar genomförandet av övningar som är bekanta med alla från barndomen:

 1. "Cykel". Ligga på en hård yta (inte sängar), simulera cykelpedalernas rotation med ryggen tryckt mot golvet och korset.
 2. Poluprisedaniya. Den är utförd i stående position med benen ifrån varandra på axelns bredd. Crouching är nödvändigt mycket långsamt, samtidigt som man försöker att inte falla under knänivån. Vänta i några sekunder och återgå till startpositionen.
 3. "Sax". Ligga på ryggen, hans händer på sömmarna, skarpa flugor och korsar hans ben.
 4. Ställning - sittande på golvet. Händer bakom. Ligga lutande på händerna, sträck långsamt långa benen framåt. Då är det högra benet böjt, foten är nära vänster knäled. Höj och sänk vänsterbenet och vice versa.
 5. "Björk". Ligga på en hård yta (inte en säng). Det är bekvämt att luta sig på axelklingorna, höja båda benen uppåt. Håll dem i den här positionen, hur många blir det. Vid en känsla av trötthet - att sänka. Du kan komplicera uppgiften - i så fall lägger flexibiliteten och extensorrörelserna i lemmarna under träningen.

Varje övning kan göras 10 till 20 gånger.

Ytterligare övningar

 1. Startpositionen står, benen exakt, axelbredden isär. Att stiga på strumpor. Stå och sjunka sedan långsamt tillbaka.
 2. Att stiga långsamt på strumpor i en startposition - tår från varandra.
 3. Stiga upp på tårna med klackar utspända till sidorna.
 4. Gå på plats, strumpor kommer inte från golvet.
 5. Startpositionen är benen ihop, händerna längs kroppen. Håll långsamt och djupt andas, ta dina axlar så långt som möjligt. Andas ut, för långsamt. När utandningen lutar, luta du huvudet på hakan och försöker slappna av din kropp så mycket som möjligt. Ta långsamt andetag, höj upp dina händer medan du står på tårna. Andas luften, återgå till startposition.
 6. Kompression av skinkorna, som kan göras i vilken position som helst vid något lämpligt tillfälle.

Ytterligare universella övningar ingår i varje uppsättning övningar.

Övningar för förebyggande av åderbråck

Särskilda övningar för förebyggande syfte:

 1. Ligger på baksidan, händer vid sömmarna. Båda benen räta och sätta på en stol. Böj växelvis - sedan vänster, sedan höger fot.
 2. Ligga på baksidan, händer vid sömmarna, höja nedre extremiteterna uppåt. Långsamt höja benen i olika riktningar. Samtidigt drar du strumporna så mycket som möjligt. Utför i sin tur rotationsrörelsen - sedan till höger och sedan till vänster.
 3. Ligga på ryggen gör liknande rörelser, bara av varje knäled i sin tur.
 4. Ställning - lutar mot den hårda ytan med blad. Ligga på ryggen, höja benen och sprida dem. Den ursprungliga positionen, som i övningen "björk". Ändra sedan benen med en skarp svängning.
 5. Hoppa på tårna. Stå sedan på foten, slappna av, hoppa igen.

Varje övning kan göras beroende på den totala fysiska träningen från 10 till 25 gånger.

slutsatser: Varicosity är en vanlig sjukdom som ofta orsakar många problem. Vid utförande av speciella enkla övningar är det möjligt att avsevärt minska de negativa manifestationerna av sjukdomen och förhindra komplikationer. Huvudregeln är regelbundenhet och tar hänsyn till kontraindikationer.

Vi behandlar åderbråck med gymnastik

Vattnets svaga venösa vägg skapar förutsättningarna för en betydande expansion av vener i bredd och längd, störningar av blodflödet, ibland till och med trombos. Med åderbråck, eller medicinering eller kirurgisk behandling. Det är emellertid mycket effektivare att förhindra utvecklingen av vener genom att utföra övningar för förebyggande av åderbråck.

Vår samhälls mentalitet är sådan att de enklaste metoderna för behandling av åderbråck inte verkar vara tillräckligt bra.

Men metoderna är mer komplicerade, till exempel är kirurgiskt ingripande ganska effektivt.

Vi rekommenderar att du läser de enkla reglerna för förebyggande åtgärder.

Därför talar vi idag om terapeutisk gymnastik för förebyggande och behandling av åderbråck och visar också hur man gör övningarna korrekt. För det första rekommenderar vi att du läser de enkla reglerna för hälsan hos dina fötter.

Förebyggande av åderbråck

Terapeutiska övningar för benens kärl: viktiga regler

 1. Som med alla andra liknande händelser är det viktigt att inte överdriva det. Om du inte kan utföra det rekommenderade antalet gånger, gör så mycket som möjligt. Öka lasten när kroppen går in i önskat tempo. Fortsätt tills du kommer till de rekommenderade indikatorerna.
 2. Regelbundenhet, och återigen regelbundenhet! Detta är den andra viktiga regeln, bekräftad av tid och patienter.
 3. Den tredje regeln är exakt genomförande. Felaktigt utförande av instruktioner kan orsaka skada, istället för lättnad och förebyggande.
 4. Fortsätt, titta på andan, hur det är jämnt. Om det är försenat - få syresvält, framträder snabbt tröttheten.

Gymnastik mot sjukdom - idén är inte ny. Erfarenhet visar: att ha valt den gyllene medelvärdet i vardagliga aktiviteter, i träningsbelastningar, är det möjligt att leva med denna allvarliga sjukdom mer eller mindre bekvämt. Låt oss analysera mer detaljerat bara tre användbara uppsättningar övningar som har ett fantastiskt resultat, läkning för fötterna:

 • Komplex - terapeutisk gymnastik för fartyg, utförs sittande
 • Komplex - terapeutisk gymnastik för fartyg, utfört stående;
 • Komplexet är en uppsättning övningar för åderbråck som utförs liggande.

Båda komplexen innehåller flera övningar - både sittande och stående och har sina fördelar. Biomekanikens rörelser kommer att vara olika, så fartygen får en något annorlunda stimulans.

Den första uppsättningen övningar i sittande ställning

Övning # 1

Låt oss ta en bekväm position på stolen. Dra dina ben framåt något. Försök att hålla klackarna på golvet. Rotera medurs med fötterna, hopfällda ihop, som visat. Reproducera samma rotation i motsatt riktning. Utan att ändra positionen, upprepa rotationen i cirkeln av var och en av benen i sin tur, rotera bara fötterna.

Övning 2

Fortsätt i startpositionen, benen som i träningsnummer 1, förlängas framåt. Lyft upp tårna på dina fötter och försiktigt sänka, försök att inte riva upp klackarna från golvet.

Övning 3

Att stanna på stolen är det nödvändigt att placera den vänstra foten på tån och den högra foten på hälen. Tryck högen på den högra foten mot motsatt tå, som bilden visar. Efter att ha gjort det 15 gånger byter du benen och upprepar samma nummer.

Övning 4

Sitta, lägg dina ben så att de är under 90 grader. Långsamt lyfta klackarna, som visat, försöker att inte sönder strumporna från golvet. Hjärtan ska höjas så högt som möjligt, endast sen sänkt. Utan att ändra positionen, utför, individuellt för var och en av benen.

Övning 5

Benen står tillsammans, medan vi sitter, lyfter vi ett ben till bröstet, medan händerna ska hålla fast vid knäet. Återgå jämna till startpositionen och repetera 15 gånger höger och 15 gånger vänster fot.

Övning nummer 6

Den högra armen sträcker sig uppåt, samtidigt som du försöker räta ut från sittplatsen, motsatt vänster ben. Efter att ha fyllt 15 gånger, byt arm och ben. Räta nu rätt ben och motsatt vänster arm.

Det andra övningskomplexet i stående position

Övning # 1

Stå med dina armar utsträckta längs din kropp. Andas in, stiga upp på tårna. Gör långsam utandning, försök att stega helt på foten på fötterna.

Övning 2

Lägg händerna ner på kroppen, medan benen ska placeras på axelns bredd. Andas in i luften, dina händer ska långsamt gå upp. I så fall ska strumporna stå som visas i figuren. Luta sig på foten, andas ut luften smidigt och långsamt. Försök att utföra något böjande knä, precis som vi gör i knep, men inte till slutet.

Övning 3

Placera armarna över axelns bredd. Andas in i luften, stiga på dina strumpor. Ta den ursprungliga positionen ska vara vid utandning. Se till att benen sänks och blir helt på hela foten. Inhaling luft, bör just nu höjas på tårna. Tar den ursprungliga positionen, utan att glömma betoningen på klackarna, med utandning.

Övning 4

Inom två minuter går vi på plats medan du försöker att inte riva fingertopparna från golvet, så att de förbli rörlösa på golvet.

Övning 5

Händer på väggen, som visas på bilden. Andas i luften, sträcker sig långsamt mot himlen, stigande på strumporna. Fixa kroppen i några sekunder. Falla ner, vilket gör en jämn utandning.

Övning nummer 6

Utan att ändra din pose, ta ett ben tillbaka. Håll den här positionen i några sekunder. Byt benen och repetera samma med det andra benet.

Övningsnummer 7

För att utföra, behöver du luta dig på bord, du kan på stolar. Stiga upp på strumporna. Att gå ner på fötterna ska vara långsamt, så långsamt som möjligt, medan man försöker att lite knäböj, bör knäbenen vara något böjda.

Övningsnummer 8

Luta sig mot stolens baksida, det är nödvändigt att luta sig mot det i sidled. Samtidigt lutar sig för att fixera kroppen på armen. Om handen på vilken lutar vänster, då på inspirationen tar vi rätt ben åt sidan. Det är nödvändigt att sänka benet smidigt. Gör detsamma i omvänd ordning. Vi ska prop till höger och vi ska ta bort ett ben åt sidan

Den tredje uppsättningen övningar för åderbråck, ligger ner

Övning # 1

Många av er älskar att cykla för att utföra denna enkla övning, måste du ligga på rygg, lyft upp benen och något böja knäna. Nu börjar vi efterlikna att åka på en vanlig cykel - vi snurrar de osynliga cykelpedalerna. Utför träningen tills lätt trötthet, men utan att överbelasta kroppen.

Övning 2

Vi ligger på baksidan, räta ut benen - vi börjar dra på strumporna på oss själva och sedan tillbaka från oss själva. Utför träningen 10 gånger med varje fot.

Övning 3

Ligger på ryggen, dina ben höjs, börjar böja och böja fingrar på båda benen. Vi utför 3 minuter.

Övning 4

Ligger på baksidan går vi runt våra ben i knäna, lägg våra händer på höfterna. Inhaling, långsamt, höja våra axlar och huvud. När du rör dig ska händerna röra sig mot knäna. Vid utandning återgår långsamt till utgångsläget. Vi utför 10 gånger.

Övning 5

Vi lägger oss på baksidan, böjer böjda benen i knäet, händerna sträcker sig längs stammen. Inhalera långsamt och dra i magen, andas ut magen.

Övning nummer 6

Ligga på ryggen, höja dina ben till eminence (kudde) - 20 till 30 centimeter. Stäng våra ögon och vila bara i fem minuter, andas in och andas ut jämnt. Denna enkla övning hjälper mycket att lossa venerna på benen.

Vi tog bara de enklaste övningarna som passar alla. Ett enkelt och säkert sätt hjälper dig att förebygga utvecklingen av sjukdomen. Övningar för förebyggande och behandling av åderbråck kan utföras vid vilken ålder som helst, denna gymnastik är lämplig för både kvinnor och män.

Vi erbjuder dig att titta på videon: Övningar för förebyggande av åderbråck

Övningar för ben med varicose i hemmet

Varicosity är en vanlig patologi bland män och kvinnor efter 30 år, kan manifestera sig i en tidigare ålder. När man observerar förebyggande åtgärder och utför övningar med åderbråck i nedre extremiteterna, är det möjligt att stoppa utvecklingen av patologi, för att förbättra försvagade kärl och kapillärer.

Övningar för åderbråck på benen

Varicose - Pest av XXI århundradet - 57% av patienterna dör inom 3-4 år från trombi och cancer tumörer...

Elena Malysheva - Varicose är borta direkt! En slående upptäckt vid behandling av åderbråck.

Fördelar med terapeutisk fysisk utbildning

Komplexet av fysiska övningar i varicose hjälper till att förbättra blodflödet, ökar fysisk uthållighet hos patienten, stärker strukturen hos skadade kärl och muskler.

Om du inte försummar terapeutisk fysisk kultur (LFK), kan du avsevärt lindra sjukdomsförloppet, ta bort svullnad och eliminera trötthet i dina ben.

Rekommenderade övningar

Övningar för att förebygga åderbråck och behandling av sjukdomar genomförs i syfte att gallring vätskan inuti blodkärlen, eliminera svullnad vener under huden, återsändande av naturliga färgen på huden.

 • Förstärkning av benmusklerna med hjälp av höftområdet;
 • Belastningar på membranet för reglering av blodflöde och mättnad av blod med piaterande ämnen;
 • Vandring, ridning en stationär cykel, med ett intensivt tryck på pedalerna;
 • Simning i poolen.

Läkare-phlebologists rekommenderar att regelbundet utöva LFK två gånger om dagen, i tio minuter. Det är önskvärt att fördela yrkena på flera kvarter - på morgonen 5-7 minuter och så många före sängen, föredrar mindre intensiva belastningar till kroppen.

Läkarnas rekommendationer

Övningar för åderbråck på benen utförs både med hjälp av en fysioterapeut och självständigt. Det är viktigt att övervaka belastningen från övningar, rörlighetens plasticitet, för att undvika vassa slag, vrider med bagaget.

Överarbete kan endast skada patienten, komplicera sjukdomsförloppet. Rummet ska vara rymligt, ventilerat, det är bäst att göra övningar från åderbråck på benen efter uppvaknande. Det är viktigt att inte glömma kompressionstryck och bekväma skor.

Wellness komplex

Gymnastik för ben med åderbråck i nedre extremiteterna består av övningar:

 • För att minska fotmötthet på kvällen - lägg dig ner, lyft fötterna till höjden, håll i ca 5 minuter;
 • Anslut dina ben, dra ut armarna, lyft försiktigt upp på tårna i 2-3 sekunder, gå ner;
 • Ligga på golvet, höja benen, rotera fötterna, inifrån och ut.

Systematisk laddning kommer att förhindra utvecklingen av sjukdomen, minska risken för flöde av ett steg av varicoseavvikelser till en annan, eliminera komplikationer.

Fritidsgymnastik för ben med åderbråck

Gymnastik på kontoret

Övningar mot varicose under arbetet, sitter på pall:

 • Lyft benet i rak position, gör cirkulära rörelser med varje lem;
 • Höj foten, lägg fötterna på fingrarna, 15 steg för varje ben;
 • Dra upp fingrarna, klackarna fixar på golvet rörlöst.
 • Kör rullen av fötterna från hälen till tån.

När stillasittande arbete rekommenderas varje timme för att göra en 5-minuters paus. Vid den här tiden är det användbart att utföra rörelserna i stående position:

 • Bena ihop, för att stiga intensivt på benen, till nedre benen;
 • Gå på klackarna, raka tillbaka;
 • Händer för att vila i en imaginär eller verkliga vägg axelbredd, böja benet och för att överföra vikten till den, och en annan lutning och stiga på tå förändrings benen 10 sekunder;
 • Separera klackarna från golvet växelvis, gör övningen regelbundet, flera gånger i ett tillvägagångssätt, en dag minst 20 gånger.

Sjukgymnastik för åderbråck på benen ger avkoppling tid, och därför, efter 5-10 minuter av stress på en lem behöver ligga ner i ett avslappnat tillstånd för regleringen av blodcirkulationen och återställa andning.

Fysiska övningar ska inte orsaka obehag i de drabbade åren, brinna, stickningar, provocerande puffiness eller andra komplikationer av åderbråck. Det är viktigt att inte glömma mediciner för att effektivt bli av med sjukdomen.

Uppvärmning på stillasittande arbeten med åderbråck

Hoppning Mikulina

I kampen mot varicose har vibrerande gymnastik hos akademiker Mikulin visat sig vara mycket effektiv. Särskild gymnastik för ben med varicose inkluderar endast speciella hopp, med regelbunden prestation som kommer att bidra till att eliminera symptomen på åderbråck.

 1. Efter uppvaknandet måste du stå upp rakt, armarna sträcker sig längs kroppen, när du andas in, stiger upp på tårna på en centimeter. Vid utandning sänka benen kraftigt ner på golvet.
 2. När klacken slår i kroppen kommer att få en liten skaka, kommer trycket att rikta blodet längs kärlen uppåt, som ett resultat av att kärlen rengörs från insidan.
 3. Särskilda hopp Mikulin måste göras minst 60 gånger om dagen, du kan inte göra övningen till intensiv studsning. Rörelserna ska vara smidiga, snygga, var 20 sjocker - en paus på 10 sekunder.

Sådana övningar är användbara i kombination med övningar för åderbråck i det lilla bäckenet, som ofta utvecklas i sekundära och efterföljande graviditeter, med en stark belastning på bäckenet.

Komplexa övningar för bäckenorganen

Terapeutisk träning hjälper till att stärka väggarna i venösa kärl, förbättra blodflödet. Det är användbart att utföra sådana övningar:

 • Cykel - i liggande läge efterliknande att cykla;
 • Sax - Alternativ korsning av benen;
 • Semi-hukande - inte under nivån på knäna;
 • Klämma skinkorna - Kegel träning, visas till framtida mödrar för smärtfri leverans.

Efter träning för varicose lesioner användbara samomassaj ben och lår, för flödesstabilisering, eliminering av skadliga komponenter på cellnivå, vilket lindrar trötthet.

Det är användbart att göra ljusslag från anklar till knä och gnugga skenorna i cirkulära rörelser. Du kan använda en närande eller fuktgivande grädde på en naturlig basis eller anti-varicosa, som köpts på ett apotek.

I slutet av övningskomplexet rekommenderas att göra en sväljning - räta ryggen, stå rakt, armarna är avslappnade och sänkta längs kroppen. På inspiration - händer upp, utandning utföra en sväljning.

Övningar för bäckenorgan med åderbråck

Under träningsterapi är det nödvändigt att dricka en liten mängd vätska, fuktar bara läpparna med vatten, för att inte prova svullnad. Användbar protein näring, speciellt på morgonen, innan du går och lägger dig - spannmålsprodukter, frukt smoothies.

Bubnovsky om åderbråck

Tekniken ger inte medicinsk behandling. Läkaren försäkrar att med regelbunden utförande av enkla övningar är det möjligt att förbättra rörligheten i lederna, för att förbättra muskelvävnadens elasticitet.

Gymnastik utförs i vilken position som helst:

 1. Sittande på en stol - höja tätspetsarna på båda benen, dra frambenen framåt och utföra cirkulära rörelser på fötterna, populära rullar från socka till häl och vice versa.
 2. Ligga på sängen - ligga på magen, böja benen i knäna, sparka din skinka med dina klackar, lyft sedan benen växelvis och håll en enkel känsla av trötthet.
 3. Ligga på golvet - en cykel, sax, vänd dig för att höja benen och skaka skarpa fötterna.
 4. Stående - att stiga upp på tårna och skarpa på dina klackar, sprida armarna mot sidorna. Gör ljusklingor.

Doktor Bubnovsky råder att dela övningskomplexet i tre delar - på morgonen, vid lunch och på kvällen, för att träna regelbundet, som ett tillägg kan du använda yogaelementen. Lotusställningen förbättrar blodcirkulationen och hjälper till med att bli av med apelsinskalan.

Running ersättas bäst av kraftig vandring, simning i poolen. Övningar för benkärl i benen enligt Bubnovsky-metoden är tillgängliga för alla patienter, oavsett stadium av varicose skada och åldern hos personen.

Förebyggande övningar

Med åderbråck, lugn gång, cykling i ca 10-20 minuter om dagen, kontrastduschar, poolövningar, som hjälper till att ta bort puffiness och lindra patientens allmänna tillstånd.

Det rekommenderas att bli av med vana att duscha i sittande läge "fot till fots", vilket störa cirkulationen. Det är också nödvändigt att begränsa vandring på höga klackar, vilket minskar belastningen på svaga kärl och kapillärer.

På kvällen är det rekommenderat att göra ett bad för trötta ben, med tillägg av avkok av örter (kamomill, salvia, eukalyptus), eterisk olja av citrus, enbär. Under resten måste placeras så att klackarna var högre än nivån på skinkorna.

Åtgärder för förebyggande av åderbråck

Förutom träning och drogterapi är det viktigt att övervaka kosten, ät långsamt, fraktionerad, utan övermålning, särskilt innan du går och lägger dig. Det är viktigt att undvika allvarlig viktminskning.

En stor roll för förebyggande av åderbråck spelas av vardagliga skor, det ska vara i storlek, kvalitet och bekvämt. Vid det första skedet av åderbråckssjukdom bör man uppmärksamma kompressionstrumpor, och deras storlek bör väljas på råd av en phlebologist.

förbud

Vilka övningar för ben med varicose hemma kan inte utföras:

 • Hoppning på repet (intensiv spänning på venerna, ockupation kan provocera trombos).
 • Övningar med last (vikter, barer, etc.);
 • Långa sessioner på cykeln (överbelastning av venen, blodflödesdysfunktion);
 • Kraftutsläpp (vaskulär ton);
 • Gymnastiska streckmärken (uppblåsthet av vener, skada på försvagade kapillärer).
 • Intensiv körning, hastighet, långa avstånd (belastning på benen)

För patienter med åderbråck är träningsbelastningar uteslutna. Ett bra alternativ är poolen eller steg aerobics. Gymmet kommer att finnas tillgängligt efter fullständig eliminering av sjukdomen, på rekommendation av en läkare-phlebologist.

Åderbråck är en ganska vanlig patologi som väsentligt försämrar kvaliteten på en persons liv. Helt bot av denna sjukdom är mycket svårt, men för att underlätta flödet är det värt att utföra speciella övningar.

Åderbråck kallas en stabil expansion och förlängning av venerna, åtföljd av gallring av deras väggar och bildandet av så kallade noder. Anledningen till detta fenomen ligger i den allvarliga patologin hos venerna i venerna och deras ventilers otillräcklighet.

Denna sjukdom är ganska utbredd, och mycket oftare förekommer det hos kvinnor. Ofta börjar åderbråck vid en livlig ålder - ungefär trettio eller fyrtio år.

Den viktigaste riskfaktorn för denna sjukdom är en inaktiv livsstil.

Fördelar med härdande gymnastik

Fördelen med terapeutiska övningar i varicose är svår att överskatta. Särskild gymnastik Det här gör du:

 • förbättra venös och lymfatisk utflöde;
 • öka fysisk uthållighet
 • normal arteriell tillströmning
 • öka ådernas ton
 • förbättra perifer cirkulation.

Om det emellertid försummas terapeutisk gymnastik för åderbråck, detta kommer att orsaka blodstagnation I de drabbade fartygen kommer dessutom trycket att öka.

Detta leder i sin tur till ackumulering av vatten i anklerna, fötterna, nedre delarna av skenorna, vilket ofta förvärrar smärtan.

Funktioner av fysisk aktivitet

Speciellt övningar med varicose fötter är användbara för personer som rör lite i vardagen.

Den enklaste träningen är vandring.

Människor som lider av denna patologi måste gå varje dag. Dessutom är det ganska möjligt cykla. mycket Det är också användbart att gå in för att simma.

Inte alla vet att inte varje fysisk belastning är användbar för åderbråck. Vilken sport för varicose är användbar, och vilken är skadlig?

Åtgärden att ta bort åderbråck är ofta den enda lösningen. Vi kommer att föreslå vilken typ av operation att välja i det här fallet.

Det finns också en speciell terapeutisk gymnastik för åderbråck. För att utföra dessa övningar så effektivt som möjligt, följande regler:

 • personer som har stillasittande arbete, minst en gång i timmen ska göra en fem minuters uppvärmning
 • Det är viktigt att följa hållningen, det rekommenderas inte att lägga en fot på benet.
 • Laddning ska ges 15-30 minuter om dagen.
 • under dagen behöver du göra några repetitioner.

Komplex av övningar

Specialister-phlebologists rekommenderar att du utför speciella övningar mot varicose på morgonen och kvällen 15-30 minuter.

I detta fall kan utmattning inte leda sig, eftersom alla har sin egen fysiska förmåga.

Ganska nog kommer att vara en kontinuerlig övning i fem minuter, men rekommenderas alltid att ta raster. Om du känner dig trött, är det bättre att skjuta upp aktiviteten.

Det viktigaste komplexet av övningar för alla typer av sjukdomar

Dessa övningar är lämpliga för åderbråck i nedre och övre extremiteter, med åderbråck och andra typer sjukdom:

 1. Ligga på ryggen, böj ditt ben och dra det till bröstet. Efter det räta upp det, fixa det i några sekunder och sänk ner det. Gör samma övning för det andra benet.
 2. Ligga ner, benen böjer och lyfter upp. Dra åt dem, håll dem en sekund, böja igen och återgå till sin ursprungliga position.
 3. Ligga ner, höja benen och stoppa i stopp, du måste göra det här ute och inne. Då kan du böja och böja fingrar och fötter.
 4. Sitt på en stol, klackar vilar på golvet. Flytta strumpor i olika riktningar. Gör det 15-20 gånger.
 5. Ligga på magen, händerna på dina höfter. I sin tur höja varje ben så högt som möjligt. På högsta punkten för några sekunder att stanna, och återvänd sedan till platsen. Gör 8-10 repetitioner.
 6. Öva "svälja". Stå upprätt, händer ner längs kroppen. Inhale, höja händerna och stå på tårna. Vid utandning ta sväller ut sig. Gör övningen 15-20 gånger.
 7. Rullande från hälen till tån, överföring till honom kroppens vikt. Gör 15-20 repetitioner.
 8. Gå i 15 minuter på klackar, tår, med hög höftlift.

Övningar för fötterna

Gymnastik för benkärlskläder inkluderar sådana övningar:

 1. Avlastning av benvener. Du måste ligga ner, stänga dina ögon och slappna av så mycket som möjligt, medan du behöver andas djupt och jämnt. Under fötterna bör du lägga några kuddar - det kommer att låta dem höja med 15-20 grader.
 2. Ligga ner, böja benen och placera fötterna på golvet. Lägg händerna på dina höfter. Inhalera gradvis, höja huvudet och kroppen. Händerna ska glida på knäna. Efter en långsam utandning, återgå till ursprunglig position.
 3. Lie, händer att knäda sig längs kroppen, höja benen med 15-20 grader och håll mellan dem en liten kudde. Långsamt andas in, böja i nedre delen av ryggen, och skinkorna måste rivas från golvet. Andas långsamt, återgå till ursprunglig position.
 4. Ligga ner, lägg händerna längs stammen. Benen böjer sig och gradvis utandas, dra i magen. Vid inandning, uppblåsa buken.
 5. Sätt fötterna ihop, händer för att placera sig längs kroppen. Ta ett djupt andetag, sakta klättra på strumporna, andas och återgå till sin ursprungliga position.

Regelbunden prestanda av speciell gymnastik för nedre extremiteterna kommer att minska manifestationerna av venös insufficiens, stoppa utvecklingen av sjukdomen och minska risken för utveckling av farliga komplikationer.

Komplex av övningar för överdelar

För att minska manifestationerna av åderbråck i de övre extremiteterna, enkla övningar:

 1. Ligga på ryggen, lägg en kudde under nacken. Lyft dina armar och ben vinkelrätt mot kroppen, dra fötterna mot dig. Att andas jämt och djupt. Därefter vibrera med händer och fötter i 3 minuter.
 2. Händer korsar på baksidan av huvudet. Vrid långsamt kroppen i båda riktningarna. Gör 20 repetitioner.
 3. Händerna drar framåt, klämmer nävarna. Öppna dina händer och sprida fingrarna brett från varandra. Gör 20 repetitioner.
 4. Kram handleden på vänster hand med palmen till höger. Lyft vänster hand så högt som möjligt, medan rätten ska motstå. Upprepa 20 gånger. Höj sedan händerna upp, fixa dem i denna position i 20 sekunder. Upprepa övningen för andra hand.
 5. Höj armarna ovanför huvudet, pressa och lås upp dina nävar. Gör 80 repetitioner. Sänk ner dina händer och gör detsamma.

Komplexa övningar för bäckenorganen

Om åderbråck har berört bäckenorganen rekommenderas det att följande övningar:

 1. Övning "cykel". Du borde ligga på ryggen och efterlikna cykelturen. I detta fall bör ryggen och midjan pressas till golvet.
 2. Övning "sax". Ligga på ryggen, händerna sträcker sig längs stammen. Gör korsade rörelser i vertikalt och horisontellt läge.
 3. Övning "björk". Ligga på ryggen, luta dig på dina axelblad, lyft dina ben högt och håll dig till en känsla av trötthet. Om så önskas kan du lätt komplicera denna övning: för detta kan du lägga till flexion och förlängning i knäna.
 4. Poluprisedaniya. Stå upprätt, sprid dina ben 30-40 cm breda. Sätt dig långsamt, men du kan inte falla under knänivån. Bokstavligen för en sekund borde du stanna kvar i den här positionen och sedan långsamt återvända. Gör 10-15 repetitioner.
 5. Sitt på golvet, lägg händerna bakom och luta dem på golvet, sträck dina ben. Höger ben böjer sig vid knäet, lägg en fot nära vänster knä. För att höja och sänka det vänstra benet. Gör 10-15 repetitioner.

Ytterligare övningar

Att behandla varicose så effektivt som möjligt under hela dagen du kan utföra ytterligare övningar:

 1. Stå rakt upp, sätt fötterna exakt. Stiga upp till tårna och sjunka långsamt. Gör 20-30 repetitioner. Strumpor att skilda från varandra, lägg klackarna ihop och gör igen 20-30 steg. Samma förfarande bör utföras med klackarna dilaterade och de kombinerade strumporna.
 2. Du måste vara som en plats, utan att ta av strumpor från golvet.
 3. Sätt dina ben ihop, sträck dina armar längs stammen. Ta långsamt andetag, ta axlarna tillbaka. Vid utandning måste du slappna av och luta huvudet framåt.
 4. Startpositionen är densamma. Ta ett andetag, höj upp dina händer och stå på tårna. Efter detta återgår vid utandning till sin ursprungliga position.
 5. Mycket effektivt är att klämma i skinkorna. Denna övning kan utföras i vilken kropp som helst.

Övningar för förebyggande av åderbråck

För att förhindra utvecklingen av åderbråck är det också nödvändigt att utföra speciella övningar:

 1. Ligga ner, händerna sträcker sig längs stammen, lägg raka ben på stolen. Böj vänster och höger fot alternativt. Gör 5 repetitioner för varje fot.
 2. Ligga ner, händerna sträcker sig längs stammen. Benen lyfter upp och löses i olika riktningar. I detta fall borde du dra av strumporna och rotera fotleden till höger och vänster. Gör 5-7 repetitioner.
 3. I samma läge, böja benen och göra rotationsrörelser i knäleden. Gör 5-8 gånger på höger och vänster sida.
 4. Luta på axelklingorna och lyft upp dina ben, som i träningen "björk". Sprid dina ben ifrån varandra. Benens position förändras av mahami. Gör 4-7 repetitioner.
 5. Hoppa på tårna 10-15 gånger, stå till fots och upprepa hoppen efter några sekunder.

Ytterligare sätt att behandla sjukdomen

idrott

Naturligtvis förutsätter varicosity vissa begränsningar av motorisk aktivitet.

Men det betyder inte att alla sporter i varicose är förbjudna. Till exempel, mycket användbart för simning, alla övningar som kan göras sittande eller liggande är acceptabla.

Dessutom är det möjligt att öva yoga eller pilates.

massage

Användningen av massage med varicose lögner vid stimulering av blodcirkulationen i drabbade områden.

Det är önskvärt att denna procedur utförs av en erfaren specialist.

Om du bestämmer dig för att göra det själv, måste du komma ihåg att kontakten ska vara så lätt och skonsam som möjligt. Rör inte venerna, som fungerar mer än andra - detta kan bara förvärra problemet.

diet

Dieten för åderbråck är riktig näring.

I kosten bör vara närvarande livsmedel som positivt påverkar tillståndet av blod och blodkärl. Var noga med att att äta matrika med vitamin C.

Dessutom bör kosten säkert vara närvarande fisk och skaldjur, eftersom de förhindrar sträckning av kärlens väggar.

Inte mindre användbara och vegetabiliska fibrer som ger normal drift av tarmarna, vilket är mycket viktigt för åderbråck.

Kontraindikationer för övningsterapi

Med denna sjukdom, i inget fall du kan inte överbelasta dina ben.

Det rekommenderas inte att engagera sig i professionell sport som kräver statiska övningar eller allvarliga kraftbelastningar.

Kategoriskt är det omöjligt att lyfta upp tyngdkraften.

Med varicosity är endast lätta övningar som inte orsakar överdriven stress tillåtet.

Åderbråck är en ganska obehaglig sjukdom som uppstår ganska ofta. För att minska dess manifestationer rekommenderas det att utföra särskilda övningar. Det är mycket viktigt att klasserna är måttliga och normala.

Video: Övningar för åderbråck

Terapeutiska övningar för åderbråck - den korrekta implementeringsmetoden, valet av komplexet, beroende på sjukdomens komplexitet och försumlighet. Hur man inte skadar sig själv, men att dra nytta av

Övningar för åderbråck i nedre extremiteterna, video, foto, hemma, i gymmet, för småbäcken, för bantning, sittande, på jobbet. Varje kvinna vill att benen ska se vacker och vacker ut. Om man tittar på spegeln började lägga märke till hur åderbråckarna utvecklas på benen, vad kan man göra i rörelsen av åderbråck i hemmet? Dölj sjukdomen fungerar inte. Det är omöjligt att stanna ledig, med tiden blir stjärnorna större.

Varicose sjukdom på benen

Åderbråck - en allvarlig sjukdom, venerna börjar förlora tonus, sträcka, starkt krökt, expandera avsevärt. Om sjukdomen är känd under lång tid. Olika externa och interna faktorer orsakar bräcklighet hos väggarna i kapillärerna och stagnation av blodproppar i underdelen av avdelningen.

Åven är överbelastade, kärlventilerna fungerar sämre. Resultatet är att benen skadar, blir trött, svullnad, orolig över den konstanta vikten. Då finns det signifikanta synliga kosmetiska brister. Obehagliga komplikationer är möjliga.

För korrekt förebyggande av sjukdomen rekommenderas speciella övningar för åderbråck. De kan hantera smärtan och förbättrar signifikant symptom på sjukdomen.

just nu varicose är verkligen yngre. Sjukdomen blev ett problem av ganska ung ålder.

En sjukdom i ett tidigt skede är inte uppenbart. Om benen blir trött, ständigt sårad, på nattkramper förekommer, är det värt att vara uppmärksam. De vaskulära asteriskerna kommer att bli mer märkbara.

Det är nödvändigt att höja larmet när extremiteter utsätts för klyftor av subkutan kärl. Resultatet av sjukdomen är sår, ful, tydligt uttryckt trombi. Behandlingskan varar i flera år.

En farlig följd av åderbråck är tromboflebit, utseendet på en trombos inuti kärlet. Inflammation åtföljer sjukdomen och skapar risk för att blodproppen avlägsnas från venväggen.

Vad kan du göra övningarna med åderbråck

För att förhindra utveckling av åderbråck i nedre extremiteterna rekommenderar läkare att utföra komplexa specialövningar, tack vare vilka du hjälper fartygen att trycka blod.

Med undantag för gymnastik rekommenderas det att ta medicinska läkemedel. De späda ut det förtjockade blodet väl, men endast på rekommendation av en specialist, som också är en förebyggande och fullvärdig behandling för sjukdom.

Övning på jobbet

Utför en användbar övning för att förhindra:

 • stå på tårna, stå plötsligt helt på dina klackar. Det räcker bara för att riva dig bort från golvytan, ungefär en centimeter. Efter 20 tillvägagångssätt, vila i 10 sekunder. Upprepa 3 gånger.

Enkel är utformad för 60 hissar. Till vem är gymmet, till vem är nöjescykeln istället för att springa på morgonen.

Om du är bosatt i outbacken och det finns inga gym, det finns ingen tid för lektioner hemma, ta en cykel. Höj sätet så att du bara kan nå pedalerna med strumpor. Med korta promenader på en sportcykel krymper benen i underbenet, vilket skapar tryck och blod cirkulerar artärerna från botten uppåt.

Teknikerna syftar till att träna ventilerna på venerna på benen och förhindra blodproppar.

Gymnastik i början av sjukdomen

 • vid utandning lyfta lemmen långsamt uppåt och var noga med att stanna kvar i denna position, när den inandas sakta sänker den.

Utförs i fyra uppsättningar av 20 gånger, alternerande för varje ben. Press i detta fall fungerar också.

Endast du lyfter ditt ben, de inre fickorna på dina kärl går till golvytan. Blod, som gradvis kommer från dem, hjälper venerna att trycka på det. Andas ut bör du med spänning.

Försum inte din hälsa och rekommendationer från specialister om genomförandet av en uppsättning specialtekniker.

Yoga från åderbråck

Du vet att du tillhör gruppen av risk för utveckling av åderbråck i nedre extremiteterna, därför måste åtgärder vidtas. Det finns flera Asan japansk yoga, som är ett bra förebyggande av vaskulära asterisker. Fördelen ges till inverterad Asanam, där bäckenregionen ligger högre än huvudet.

Mental inverterad position

Övning säkerställer utflödet av blod från underkroppen - det bästa förebyggandet av vaskulära asterisker.

Utförandeknik

 1. Ta ställning när du ligger.
 2. Placera handflatorna på baksidan så att ryggen kan stödjas.
 3. Böj knäna i knäet, lägg fötterna närmare bäckenet och för att höja dem.
 4. Riv av bäckenet från golvet, försök att stanna i denna position i några sekunder.
 5. Ta den ursprungliga positionen, vila.

Tekniken är avsedd för dem som inte lider av ökat tryck i artärerna.

Ställ utformad för alla delar av kroppen

En annan teknik som effektivt kan förebygga utvecklingen av åderbråck. Används alla delar av kroppen, som alla kända björkar. Det är tillåtet att dröja i en pose i 3 minuter, till början kommer 15 sekunder att passa. Andning ska vara jämn och lugn.

Terapeutiska tekniker för blodkärl: ben övningar hemma

Denna art av Asan skiljer sig från alla möjliga profylaktiska hållningar med mindre svårighetsgrad. Om kärlstjärnorna redan har dykt upp är det värt att göra försiktigt. Den böjda huvudets hållning på knäna utförs under sittande.

Utförandeknik

 1. Sitta böja benen så att hälen ligger närmare perineum. I det här läget, försök dra ditt knä tillbaka.
 2. Torso utvecklas till en rak lem och griper foten med händerna.
 3. Stretch till benet böjde vid knäet, samtidigt som han rörde pannan då - med hakan. Fixa ställningen.
 4. Upprepa, men bara i motsatt riktning.

Ställningen som fixar phalanxen på foten utförs i det benägna läget.

Teknik för åderbråck

 1. Ligga, andas ut med kraftluft medan du böjer ditt vänstra ben, dra knäet mot bröstet.
 2. Ta den vänstra tummen på tummen på den böjda lemmen och dra den uppåt, tänd mot huvudet.
 3. Försök att ta den raka extremiteten ur vägen. Håll i denna position.
 4. Det andra benet ska vara rakt.
 5. Upprepa med den andra lemmen.

Med åderbråck, vissa Asanas är kategoriskt kontraindicerade, långvarig stående, invecklad vridning, djupt noggrant vassa knäböj är inte tillåtna.

Gymnastik: fysiska övningar för underbenen

Den ursprungliga hållningen - liggande på soffans yta, lyfte en sida med 25 centimeter:

 • lägg överbenen på axlarna. Gör försiktiga rörelser runt cirkeln i axlarna, framåt, sedan bakåt 5 gånger;
 • ta en sittande position och lägg sedan ner 6 besök
 • lemmar böja, luta dem i olika riktningar 10 tillvägagångssätt;
 • Undre extremiteterna är helt raka. Att inte dra sig snabbt mot benen på ena sidan 6 gånger;
 • Med en ansträngning att kraftigt böja, böj sedan dina fötter, som om man trycker på pedalbilen 12 närmar sig;
 • Utsätt nedre extremiteterna. Böj ett knä i knäleden och nå hälen 10 gånger med hand från motsatt sida;
 • händer att placera på huvudet. Gör övningen som om du cyklade. Utför flera uppsättningar med 10 rörelser;
 • underbenet för att trycka mot bröstet, räta sedan uppåt, håll vertikalt, fixa och försiktigt sänka, 8 besök.

Den ursprungliga hållningen - ligger på ena sidan (sedan repetera allt, vänd över till det andra):

 • Den vänstra handen är placerad under kinden, den andra handen är på låret, underbenen är nödvändigtvis halvböjda. Ytterligheterna tilldelas synkront i riktning mot 4-5 vandringar;
 • höger ben att böja och dra till pressen, 10 samtal;
 • å andra sidan greppa tätt över soffans kant, gör 6 gungor med foten upp och ner;
 • böja och utsträcka hela foten med 8-12 närmar
 • att dra ut en arm tillsammans med hissen av bagaget, 6-8 set.

Initial hållning - Vänd mot väggytan för att utföra gymnastiska rörelser, håll fast vid skenan vid bröstkorgsnivån. Byt ut väggen kan vara en enkel stol, möbler, lämplig för tillväxt:

 • stå på strumpor, sedan på klackar, sedan på strumpor, 5-6 samtal;
 • växelvis växla från en extremitet till en annan, därmed överföra din vikt, 6 steg 3 gånger;
 • Vänd på väggens yta, ta tag i räcken på axelns nivå. Squat på spetsen 4 gånger, inte glömma knäna samtidigt att lägga åt sidan;
 • höger sida för att vända sig till väggens yta, ta tag i tvärstången, stolen på nivån under midjan. Generera fotspår. Upprepa för det andra benet, 6-8 mahov;
 • Vänd på väggen med höger sida, gör 4 rörelser i en cirkel med din fot från dig själv. Skaka sedan lemmen lite. Vänd på andra sidan och upprepa.

Utmärkt förebyggande av åderbråck - går på tårna, på klackarna, med knähöjning, skidåkareens sportiga steg. Ändra steget med den vanliga gången och slappna av alla muskelgrupper i lemmarna.

För skinkorna

Squats med en tung barbell, olika attacker, lyft på en gymnastic plattform med vaskulära spirer på ben är strängt förbjudna.
När sjukdomen som varicose måste ge upp många av belastningarna finns det alternativ:

 1. Flytta dina ben i en bekväm liggande position.
 2. Benens rörelse i en bekväm sittposition.

Om fötterna ligger längst ner på backen kommer de att ligga under lårets last. Omvänt, om du kommer till toppen av kullen, går all last till skinkorna och respektive sciatic muskler.

Personer som lider av åderbråck visar sport komplexa övningar för skinkorna och låren, men de genomförs på olika sätt.

En paus mellan samtalen innebär inte att man går runt i rummet. Istället ligger patienten och lyfter benen så att blodet cirkulerar fritt utan att skapa ökat tryck på fartygens svaga väggar.

Efter att ha gjort en uppsättning övningar, är det nödvändigt att ligga ner i några minuter för att tillåta blodet att cirkulera obehindrat, efter klättring och gå till träning.

En uppsättning tillvägagångssätt för skinkor

Axelbrygga, fötterna borde vara på en kulle. Tillvägagångssätt involverar huvudsakligen stora muskler i skinkorna. Mellan solnedgångarna vila lite, lägga foten på bollen och lägga en kudde under nacken. Efter 60 sekunder, repetera.

Vi böjer benen som ligger ner. Tekniken omfattar alla muskelgrupper i våra lår, kalvar och muskler under knäet. I slutet av gymnastiken krävs ytterligare aktiviteter, förutom att sträcka, inte krävs.

Under resten är det nödvändigt att ljuga, höja benen högre, så att blodet cirkulerar fritt i kärlen. Efter komplexet vilar vi i några minuter, går upp och återgår till klasserna.

Alla andra fysiska aktiviteter för din skinkor och kalvar med kärlstjärnor är farliga!

För det lilla bäckenet

Det bästa förebyggandet, skapat av specialister med åderbråck, inte bara på benen utan också någon annan del av kroppen i det bäckens tal och åderbråck - en enkel gymnastik eller övningsterapi baserat på att lyfta fötterna och gå till fots.

Övningar för åderbråck på benen:

 • Cykeln. Ligger på min rygg, skulle jag efterlikna mina fötter på en sportcykel. Lännen och följaktligen bör ryggen vara helt pressad mot golvytan;
 • Sax. Acceptera hållningen som ligger ner, placera armarna längs din torso. Korsben i olika positioner;
 • Sitt, händer att sätta bakifrån, luta sig på golvet, dra långsamt dina ben framåt. Högerbenen böjer sig vid knäleden, flytta foten till vänster knä. Höj, sänka lemmen, 15 vandringar.

Alla syftar till att återställa blodcirkulationen i dina blodkärl.

Kontra

I medicin är åderbråck en av de olika typerna av vaskulära förändringar, manifesterade i form av utvidgning, ökning av graden av expression av kapillärnätet och kränkningen av blodcirkulationen.

Som det visar sig är problemen med blodkärl inte orsaken till att helt vägrar att njuta av sport. Med hänsyn till din bild av sjukdomen kommer det valda komplexet av fysiska belastningar att göra det möjligt att återställa blodcirkulationen i venerna och förhindra utvecklingen av sjukdomen.

Så att sporten i åderbråck fördelar, snarare än skada, bör följa de grundläggande reglerna:

 1. Tänk på graden av stress. Det är viktigt i en sådan sjukdom som varicose följer ett sådant koncept - desto lättare, desto bättre, men oftare. Följaktligen innebär ökningen av belastningen en ökning av antalet tillvägagångssätt, snarare än utföringshastigheten och deras komplexitet.
 2. Ge preferens och utför endast de rätta instruktionerna. Aktiva sportaktiviteter bör under inga omständigheter reduceras till kraftbelastningar och hopp. Idealiskt alternativ i vårt fall - rotationen och enkel böjning i höft-, fotled och knäleder.
 3. Var i bekväma sportkläder och skor. För att mildra inverkan av en våg när hoppa och springa, bör den vara mycket lyhörd för valet av en specialform. För att hålla venerna tunna väggar med belastningen på fötterna rekommenderar experter kompressionsunderkläder. Vad är användbart och bekvämt!

Att spela sport med kärlstjärnor är det möjligt, för detta ändamål utvecklas hela komplex och system.

Så vad är kontraindicerat för oss? Att spela fotboll på nivå med idrottare, tyngdlyftning och klättring är kontraindikativ. Alla extrema tunga belastningar på nedre delen bör helt uteslutas, för att inte provocera utvecklingen av sjukdomen.

Innan du börjar träna fysisk aktivitet och sport, bör du kontakta din specialist, för vilken sport du än väljer är att stödja dig själv i formuläret och eliminera problemet, det finns risk för att din hälsa skadas.

Måttlig fysisk aktivitet och rätt komplex kommer att återställa skönheten i dina fötter. Glöm inte dem någonsin, för det här är din huvudsakliga dygd. Övningar för benvaricose är mycket användbara, var noga med att prova dem.

För förebyggande och behandling av varicoseförstoring rekommenderas phlebologists att utföra övningar som syftar till att förstärka den muskulösa venösa pumpen: benen, låren och skinkorna.

Regelbunden måttlig motion tar inte mycket tid, men effektivt bromsar sjukdomsförloppet, normalisera blodcirkulationen och eliminera stasis i hennes ådror.

I denna artikel: inte komplicerade fysiska övningar med åderbråck, kan de utföras hemma, på jobbet, i transporter. De förhindrar utvecklingen av sjukdomen, förbättrar siffran, bidrar till övergripande hälsa och välbefinnande.

Kära vänner, jag välkomnar dig på sidorna på webbplatsen som är dedikerad till sömnförekomsten, livskvaliteten och hälsan. Jag är säker på att informationen kommer att visa sig vara användbar.

Regler för att utföra övningar för åderbråck

 • Grundläggande bestämmelser - ligga ner och sitta, för att minska bördan på benen.
 • Om du är ordinerad för att bära elastisk kompression, träna i den.
 • Före och efter övningarna, är det önskvärt att sätta fötterna på en kudde eller dyna och blöt i ca 5 minuter, normaliserar det blodflödet och minskar belastningen på venerna.
 • Gör övningar minst 2 gånger om dagen.
 • Varaktigheten av gymnastiken ska inte vara mindre än 10-15 minuter.
 • Pulshastigheten bör inte överstiga 120 slag per minut och andas bara lite mer frekvent.
 • Efter fem minuters kontinuerliga prestanda av gymnastiken, ta en paus i 5 minuter.
 • Träna lugnt utan fanatism.
 • Moderering är det huvudsakliga tillståndet, ödem och smärta i venerna bör inte uppstå. Lyssna på känslorna. Om du känner dig trött, ge dig själv en vila.
 • Öka antalet repeteringar gradvis. Börja med 4-8.

Övningar ligger ner

Med dessa övningar startar och avslutar du varje dag. För att lindra venesystemet innan du utför komplexet, ligga i 5 minuter på baksidan, lägg fötterna på kudden (rull) så att de höjs till hjärtat eller något högre. Andas djupt och jämnt.

 • Vibration för att stärka och rensa kapillärerna.

Ligga på ryggen, under nacken, alltid placera en rulle eller kudde. Lyft dina ben och armar vinkelrätt mot kroppen, dra fötterna mot dig. Andas i denna position djupt och smidigt. Därefter vibrera (skaka) benen i 3 minuter.

Denna enkla övning, utvecklad av K. Nishi, en japansk professor, är mycket användbar:

rengöras inre kärlväggen från saltavlagringar av kolesterol och förbättrar blodcirkulationen i hela kroppen, det finns blodflödet i venerna, de stärkt vägg.

 • "Cykel". Denna klassiska övning stärker den muskler-venösa pumpen, stärker pressen, låren och skinkorna.

Ligga på ryggen, höjde fötterna, "vrid pedalerna." Ju mindre vinkeln på att lyfta benen desto större blir belastningen till pressen. Håll midjan tätt mot golvet. Det är nödvändigt att utföra till punkten av uppenbar utmattning.

 • Saxar är vertikala och horisontella. Lyft upp benen ovanför golvet och placera dem i ett vertikalt och horisontellt plan, som om du skär papper.

Denna övning har en liknande effekt som "cykeln". Ju mindre vinkeln på att lyfta benen desto större blir belastningen till pressen. Se till att midjan är hårt pressad mot golvet.

 • Ligga på ryggen, lyft fötterna, lägg fötterna på väggen och böja på knäna. "Gå" på väggen upp och ner.
 • Ligga på ryggen, ben rakt, koppla av. Gör övningen långsamt. Vid inspiration, böj vänster ben i knäet och dra upp till bröstet. Vid utandning, raka benet och höja det vertikalt uppåt och sänk det sedan till sin ursprungliga position. Upprepa för den högra foten.
 • Ligga på ryggen, lägg händerna längs kroppen, handflatorna neråt. Inhale, höja benen, böja på knäna. Vid utandning, raka dina ben vertikalt och böj sedan dem igen i knäet. Vid inandning, återgå till startposition.
 • Situationen är densamma. Lyft upp fötterna, arbeta med fötterna: Rotera dem medurs och motsatta dem, inifrån och ut, böj "på dig själv" och avböj "från dig själv", kläm och torka tårna flera gånger.

Du känner omedelbart musklerna i benbenet. Detta är en effektiv övning för att stärka muskelpumpen.

 • Ligga på magen, dina händer pressas på dina höfter. Alternativt höja dina ben så höga som möjligt och fixa sina sekunder till 2-3 på toppen.
 • Förebyggande av hemorrojder. I sittande, liggande eller stående position, dra åt musklerna i perineum och dra tillbaka dem ca 60 gånger.

Denna övning är mycket viktig, särskilt med stillasittande arbete. Det måste nödvändigtvis ingå i komplexet och springa minst en gång om dagen, men helst 2 eller 3. Dess fördel är att det är möjligt att göra det omärkligt för andra, och därför i en lämplig situation.

Övningar på arbetsplatsen eller under hemmet

syftar till att förbättra blodcirkulationen och är speciellt användbar om armarna och benen blir döda.

Med stillasittande arbete, stå upp varje timme och lite uppvärmd. Om detta inte är möjligt kommer detta komplex att hjälpa till. Det tar inte mycket tid, och fartygens skick förbättras markant. Många övningar kan utföras både stående och sittande, medan du arbetar på datorn, tittar på TV etc.

 • Händerna är korsade bakom huvudet på baksidan av huvudet. Långsamt rotera kroppen 20 gånger i en och andra riktningen. Om du blir yr, avbryt och fortsätt träningen.
 • Massage försiktigt händerna med varandra, rörelserna ska riktas från botten uppåt.
 • Händerna drar framåt, knytnävarna knyts. Krama dina händer och sprida fingrarna brett. Upprepa 20 gånger.
 • Handla vänster hand med handflatan på din högra hand. Lyft din vänstra hand så hög som möjligt och motstå med din högra hand. Gör det 20 gånger. Höj sedan händerna upp i 20 sekunder. Upprepa alla å andra sidan.
 • Lyft armarna upp över huvudet. Kram och lossa dina nävar cirka 80 gånger. Sänk ner dina händer och gör detsamma.

Sittande läge

 • Övningar för fötter kan utföras på en gång med antingen eller alternativt. Klackarna pressas till golvet. Lyft upp och sänka dina tånsstrumpor, vrid dem från sida till sida.

Krama strumporna mot golvet och lyfta klackarna och tryck ner dem med kraft, flytta dem till sidorna. Upprepa dessa övningar upp till 20 gånger.

 • Sitt på stolens kant, sträck dina ben framåt, klätt inte händerna på dem från botten uppåt.
 • Lyft dina ben över golvet av centimeter med 20, rotera fötterna medurs och mot 15 gånger. Om det är svårt att hålla båda fötterna i vikt på en gång, gör övningen för varje ben i sin tur.

Stående position:

 • Vibrogimnastika. Stiga upp på tårna, riva klackarna av golvet i 1-2 cm. Därefter faller du kraftigt till golvet och slår på klackarna. Gör träningen utan hastighet, inte mer än en gång per sekund. Efter att ha gjort upp till 20-30 repetitioner, avbryt i 5-10 sekunder, och gör sedan hela processen ett par gånger.

Denna övning på åtgärdsmekanismen motsvarar löpning eller löpning, Det tar mycket mindre tid. Ovillkorlig värdighet är förmågan att utföra vibroimmunistik i någon lämplig situation: under hemmaffekter, i transport, på jobbet.

 • Kroppsvikt flyttar från insidan av foten till utsidan och vice versa, och sedan från klackarna till tårna, som om de rullar.
 • Sätt vänster fot på höger ben. Höj så högt som möjligt en socka på höger fot. Gör 10 gånger för varje ben.
 • Strumpor står på baren (ett tröskelvärde eller står med en höjd av centimeter 5), medan klackarna ligger på golvet. Långsamt stiga och falla på dina tår, lyfter dina klackar av golvet.
 • Det är användbart att gå upp på tårna och gå ner, gå på plats, utan att ta av strumpor från golvet.

Förutom övningar

Mat för åderbråck och predisposition till den bör vara en rik vegetabilisk fiber: grönsaker, frukt, örter, hela korn. Sådan mat är användbar för blodkärl och är också förebyggande av förstoppning, förvärrande åderbråck. Pickles (utom kål surkål), marinader, feta, skarpa, salta rätter bör begränsas.

Starka skor och höga klackar orsakar åderbråck, höjden på hälen får inte vara mer än 4 cm. Låt oss vila på våra fötter och ta bort eventuella skor varannan timme.

Gå mer barfota på massagemattor, småstenar. Du kan köpa massage tofflor.

Sova, lägg fötterna på en kudde eller en rulle.

Mycket kraftfull gång i 30-50 minuter: Självmassage i benen, bukorganen, hela kroppen, blodcirkulationen och metabolism i kroppen förbättras.

Vattenförfaranden - utmärkt förebyggande av åderbråck. Om du har möjlighet, besök poolen, registrera dig för aqua aerobics.

Hemma, gör en daglig kontrastvattensmassage för dina favoritfötter: Den starkaste jet i duschen masserar dina fötter alternativt med varmt och måttligt kallt vatten i 7-10 minuter.

Ge upp hissen, gå upp till ditt golv till fots, det stärker perfekt muskler och vener. Men för att gå nerför trappan är det bättre på hissen, sådan gymnastik är kontraindicerad i åderbråck och knäled.

Ben med åderbråck kan inte sväva, varmt. Kontraindikerad: bastu, bastu, vattenbehandlingar varmare än 36,8 grader, uppvärmningsförfaranden (smuts, till exempel), solbränna i timmar av aktiv sol.

Enligt phlebologists, motion i åderbråck är ett av de mest effektiva sätten att förbättra tillståndet av venerna. Regelbundna lektioner tar inte mycket tid, men resultatet tar inte lång tid. Förutom ljushet i benen kommer din figur att stramas, hela kroppen kommer att förbättras och välbefinnandet förbättras.

I slutet av artikeln föreslår jag en video av Daria Lisichkina om hur man korrekt utför terapeutiska övningar med varicoseförstoring.

Vetenskaplig forskning har visat att fysisk aktivitet saktar åldringsprocesserna i hjärnan och kroppen: det förhindrar utvecklingen av inflammatoriska processer och kroniska sjukdomar som alltid utvecklas med ålder, överdriver blodet.

Var frisk, vacker, framgångsrik! Enkelt att gå!

Elena Valve för projektet Sleepy Cantata.

Artikeln skyddas av lagen om upphovsrätt och närstående rättigheter. Eventuell användning av material är endast möjlig med en aktiv länk till webbplatsen
Sna-kantata.ru!

 • Övningar från artikeln ovan är användbara för nattkramper.
 • Benkramper är en följd av åderbråck. På behandling av spasmer med traditionella och folkmedicinska lösningar.

Terapeutiska fysiska övningar med åderbråck är den viktigaste delen av sjukdomsbehandlingen, eftersom de förbättrar kärlens ton och elasticitet, normaliserar blodflödet och metaboliska processer i vävnaderna och aktiverar arbetet med "muskelpumpen".

Fördelarna med motion med benvarikos ^

Användningen av lämpligt vald terapeutisk övning för åderbråck enorm, eftersom de tillåter inte bara för att stärka musklerna i smalbenen, lår och skinkor, men även nacke och rygg som hjälper mycket effektivt stoppa sjukdomen och hindra dess utveckling.

 • För att uppnå störst effekt bör den fysiska ansträngningen av varicosity vara måttlig och inte överdriven - det är nödvändigt att arbeta upp till lätt trötthet, inte överarbete och ständigt kontrollera pulsen.
 • Om han har stigit till 120 slag per minut och hans andning går vilse, måste en 5-minuters paus tas.
 • Den totala längden på hela gymnastikkomplexet bör vara ca 10-15 minuter, och kontinuerlig träning bör inte överstiga 5 minuter.

Innan klasserna börjar, är det bra att sitta i 1-2 minuter hängande. Under de första dagarna av träningen, utför varje övning så många gånger som möjligt, tvinga inte händelser. När kroppen utbildas blir varje rörelse mycket bättre och du kan ta med antalet repetitioner till önskat antal.

Under dagen, oavsett gymnastik, är det användbart att göra en enkel men mycket effektiv vibroövning, som kan upprepas när som helst hemma och på jobbet. Det är särskilt användbart för dem som måste stå länge, för att, som en pump, det rör blodet upp i venerna, vilket ökar sin cirkulation i benen.

 • För att göra detta, stå rakt och riva klackarna av golvet med 1 cm.
 • Då abrupt faller till golvet och träffar hans klackar.
 • Upprepa träningen inte mer än 1 gång per sekund, efter 30 repetitioner, vila 10 sekunder och upprepa 30 gånger.

Det grundläggande komplexet av fysiska övningar med varicose ^

Övning 1 "Cykel"

 • Ligga på ryggen och utför rörelser som efterliknar cykling utan att ta ryggen och midjan från golvet.

Övning 2

 • Ligga på ryggen. Dra ett ben till bröstet, böj det i knäet.
 • Räta sedan upp vertikalt, håll det i några sekunder och, utan att böja det, sänk ner det.
 • Gör detsamma på andra sidan.

Övning 3

 • Ligga på ryggen - lyft dina ben och böja dem i ditt knä.
 • Räta sedan dem vertikalt uppåt, håll i en sekund.
 • Böj igen i knäna och återgå till startpositionen.

Övning 4

 • Ligga på ryggen, lyft upp dina ben och vrid båda fötterna in och ut samtidigt.
 • Böj och böj sedan fingrarna, och fötterna i fotleden "från dig själv" och "till dig själv".

Övning 5 "Sax"

 • Ligga på ryggen, händerna sträcker sig längs stammen.
 • Växla omväxlande rörelser sedan i ett horisontellt och sedan i upprätt läge tills du känner dig trött.

Övning 6

 • Ligga på magen, lägg händerna i dina höfter.
 • Alternativt lyfta varje ben så högt som möjligt, pausa högsta punkten i några sekunder och sedan sänka den på plats.
 • Upprepa 8-10 gånger.

Övning 7

 • Sitt på en stol och vilar dina klackar på golvet.
 • Flytta strumporna aktivt i olika riktningar - till höger, till vänster, upp och ner.
 • Gör detta 15-20 gånger.

Övning 8 "Svälj"

 • Startpositionen är rak, armarna sänks längs kroppen.
 • Andas in, samtidigt som du höjer dina händer upp och kommer på tårna.
 • Vid utandning, ta svalpningen.
 • Upprepa övningen 15-20 gånger.

Övning 9

 • Rull över aktivt från hälen till tån och tillbaka, överför kroppens vikt till tårna, när klackarna kommer från golvet och vice versa.
 • Gör detta 15-20 gånger.

Övning 10

 • Utför vandring i 15 minuter växelvis på tårna, klackar, med hög höftlift och skidsteg.

Övning 11 "Björk", eller stå på huvudet

 • Lägg ner på ryggen och luta dig på dina axelblad, lyft dina ben högt och håll dem tills du blir trött.
 • Du kan komplicera träningen genom att lägga flexion och förlängning vid knäna.
 • Gör björk möjligt varje dag flera gånger om dagen, eftersom detta arbete är ett utmärkt förebyggande inte bara åderbråck men hemorrojder, prostatit och bäckenöverbelastningar.

Övning 12 - för musklerna i perineum

 • Eftersom en av de främsta orsakerna till åderbråck är förstoppning och dåligt tarmarbete, rekommenderar läkare att träna perineala muskler för förebyggande av åderbråck.
 • För att göra detta, i den bakre eller sittande positionen, dra kraftigt in musklerna i detta område, upprepa minst 50-60 gånger.

Övningar för åderbråck för att stärka muskelpumpen i benen, låren och skinkorna ^

Övning 1 - halv-squats

Kolla vad du har% kroppsfett, BMI och andra viktiga parametrar

The Great Lent Calendar i 2018: hur man äter rätt på dagar, vad du kan och inte kan äta, de bästa lenten rätterna och recepten.

 • Stå rakt, ben i en bredd av 30-40 centimeter.
 • Långsamt crouch, inte droppe under nivån på knäna.
 • Håll en sekund i den här positionen och gå långsamt tillbaka.
 • Upprepa 10-15 gånger.

Övning 2

 • Sitt på golvet, lutar händerna på golvet bakom ryggen och sträcker benen.
 • Högerbenet böjer sig vid knäet och lägger en fot bredvid vänster knä.
 • Höj och sänk ditt vänstra ben utan att böja knä, rygg och armar och lägg inte på golvet.
 • Gör 10-15 gånger på varje sida.

Övning 3

 • Ligga på vänster sida, lutande på armbågen, rätade benen.
 • Sätt den högra foten på golvet framför vänster knä och ta det nedre benet med din högra hand.
 • Lyft och sakta sänka din vänstra fot, böja den vänstra foten mot dig.
 • Upprepa 10-15 gånger på varje sida.

Övning 4

 • Ligga på vänster sida och luta sig åt vänster armbåge, böj vänsterbenet så att det inte faller och dra det högra benet framför honom vinkelrätt mot kroppen.
 • Höger benböj, dra åt höger ben och lyft upp.
 • Sedan sakta sakta ner det, inte vidrör golvet.
 • Upprepa 15 gånger på varje sida.

Ytterligare övningar för gastrocnemius muskler

Övning 1

 • Stå upp rakt, klackar ihop, strumpor från varandra.
 • Vid "en" stå på tå, på bekostnad av "två" sitta ner, sprider knäna något åt ​​sidan, på bekostnad av "tre" gå upp på tårna så högt som möjligt, på bekostnad av "fyra" drop ner till utgångsläget.
 • Gör 20-30 repetitioner.

Övning 2

 • Ligga på ryggen, händer under huvudet.
 • Långsamt böjer benen i knäna, dra dem till magen.
 • Räta sedan den, lyft den 90 grader från golvet, håll den i några sekunder och sakta sakta ner den.
 • Upprepa 8 gånger.

Övning 3

 • Ligga på magen, lägg ditt ansikte på dina händer, utsträckta benen.
 • Böj långsamt bägge benen växelvis och försök att nå din rumpa mot skinkorna.

Övning 4

 • Stiga upp på spetsen och utan att böja knäna, gå vidare i små steg.
 • Gör 60-80 steg.

Övningar för fotledsmuskler

Övning 1

 • Stå på tårna, sträck ut kalvsmusklerna och fotmusklerna, sträck ut så mycket som möjligt.
 • Ändra inte positionen, flytta klackarna i sidorna och inåt.

Övning 2

 • Dra ut tån och placera foten på sidoytan (yttre). Straining av kalv och fotled, rulla den från hälen till tån och tillbaka.

Övning 3

 • Stå på ett avstånd från ett stort steg från bordet.
 • Placera handflatorna på kanten av bordet, lägg de fyra fingrarna på toppen, och de större griper det ordentligt underifrån.
 • Utan att böja knäna, lyfta fingrarna först, sedan fötterna.
 • Upprepa 4 gånger.

Massage med åderbråck

Efter att ha utfört fysiska övningar med åderbråck, är självmassage på benen och låren mycket användbar, vilket förbättrar blodcirkulationen och lindrar utmattning. Massagebehandlingen ska därför vara mycket lätt och inte orsaka smärta.

Massage med åderbråck bör inte ta mer än 7-8 minuter och är kontraindicerad i dekompenserad formen såväl som i närvaro av komplikationer (tromboflebit, trofiska sår, etc.). Innan du börjar självmassage, lägg dig ner i 5-10 minuter, lyfta benen på kudden för att hjälpa till att tömma stagnerat blod och förbättra effekten av proceduren. Varje massagerörelse upprepas 10 gånger.

 • Börja med en liten sträckning från anklarna till knäna, gnid sedan skenorna först med lätta cirkulära rörelser och sedan med ett litet tryck på venerna.
 • Därefter upprepar de stigande sträckningsrörelserna.
 • Gå sedan till höftmassagen, exakt upprepa samma rörelser, men flytta till ljumskområdet.
 • Efter proceduren ligga tillbaka i 5-10 minuter på en kulle och vid behov sätta på kompressionslinne.

Förebyggande av varicose hemma ^

 • Förutom terapeutisk gymnastik, med varicose, dagliga promenader, cykling, simning och kontrasterande duschar är mycket användbara, vilket hjälper till att bli av med tyngd och domningar i benen.
 • För förebyggande av åderbråck är det väldigt viktigt att ha en riktig "häl-tå" gång och inte vice versa. Om du först steg på tån, främjar det blodstasis och utvecklingen av åderbråck, så se hur du går.
 • Undvik att bära höga klackar, eftersom sådana skor begränsar minskningen av gastrocnemius muskler; med långvarigt stillasittande arbete, ersätt en låg bänk.
 • Bli av med den dåliga vanan att kasta "fot till fots", överlevande kärl och störa blodflödet, och när vila försöker ta en pose så att dina ben ligger på eller över hjärtat.
 • På morgonen och vid sänggåendet för att förbättra blodcirkulationen i benen i flera minuter, sparka en vanlig kudde, men överdriv den inte och dra inte på för mycket.

Om du använder ovanstående förebyggande åtgärder, snabb användning av traditionella metoder för behandling av åderbråck, kost och rimligt att kombinera motion och vila, det kommer att hjälpa till att stoppa utvecklingen av sjukdomen och undvika allvarliga komplikationer.