Huvud / Åderbråck

Hypertrofi i hjärtatets högra hjärtkammare på EKG. Hur man behandlar höger ventrikelhypertrofi hos vuxna och barn

Hjärtat är människans huvudorgan. Om en av dess fyra delar börjar fungera felaktigt, misslyckas hela kroppen. Högersidig hypertrofi i ventrikeln - en av de patologiska tillstånden, som är förknippad med en ökning av myokardiet. Denna defekt indikerar utvecklingen av allvarliga komplikationer i lungans och hjärtats arbete.

Hypertrofi i hjärtats högra hjärtkammare - vad är det?

Hjärtans delar kan öka av olika skäl. Enligt den medicinska definitionen är hypertrofi i högerkammaren en ökning av myokardiet eller en förtjockning av kärlens väggar. Ändringen i storlek indikerar en onormal tillväxt av hjärtceller (kardiomyocyter). Skillnaden mellan hypertrophied myocardium är att kärlen inte kan mata det övervuxna organet. Av denna anledning upplever en del av det ischemi - brist på syre och näringsämnen. Fördjupning av högra ventrikeln är en av sjukdomsgrupperna.

Det finns 3 grader av hypertrofi:

 1. Måttlig - ökningen är obetydlig. Den har samma mått som den vänstra.
 2. Medium - processerna på detta område av hjärtat fortsätter långsammare.
 3. Uttryckt - högra sidan är 2-3 gånger större än den analoga vänster.

Hypertrofi i högerkammaren - orsaker

De vanligaste orsakerna till hypertrofi i högerkammaren är samtidiga sjukdomar i hjärtat och lungorna. De kan vara medfödda eller förvärvade. Medfödda sjukdomar kallas:

 1. Tetradu Fallot. Ventilfel, som diagnostiseras hos nyfödda. Ett annat namn är "blue baby syndrome": barnets hud blir blåaktig under gråt.
 2. Lunghypertension. Orsakar högt blodtryck i lungartären.
 3. Anomali i strukturen av interventricular septum. Det leder till en blandning av blod i hjärtat, kroppen får inte tillräckligt med syre.
 4. Stenos av mitralventilen. Orsakar en överträdelse av blodutflödet i artären på grund av minskningen av öppningen.

Till sjukdomar, på grund av vilka det finns hypertrofi av hjärtkärlets hjärtkärl, är:

 • fibros, emfysem;
 • bronkit;
 • bronkial astma
 • lunginflammation;
 • kronisk trötthet och stress
 • ökning av kroppsvikt
 • kardiomyopati;
 • högt blodtryck.

Hypertrofi i höger hjärtkammare i ett barn

En ökning i hjärtats högra hjärtkärl observeras mer i barndomen. Vid spädbarn omedelbart efter födseln är belastningen på högra sidan av hjärtat större än till vänster. Läkare kallar detta orsaken till att kroppens fysiologiska förändring förändras. Emellertid är medfödd hypertrofi hos höger hjärtkammare hos barn mycket vanligare. Vissa symptom verkar inte omedelbart. Kontinuerlig övervakning av barnets tillstånd, fullständig granskning efter födseln hjälper till att göra den korrekta diagnosen och välja exakta behandlingsmetoder.

Tecken på höger ventrikelhypertrofi på EKG

De första symptomen på sjukdomen är obetydliga, ofta ser inte patienten dem. När myokardiet utvecklas uppträder tecknen i form:

 • yrsel;
 • andfåddhet;
 • förlust av medvetande
 • andfåddhet;
 • arytmi;
 • smärta bakom bröstbenet
 • andfåddhet;
 • utflöde av benen
 • cyanos av huden;
 • avbrott i hjärtslaget.

Detta beror på att hjärtat inte levereras tillräckligt med syre, manifestationerna liknar hjärtsvikt. Läkaren bör ordinera diagnostik på moderna enheter för att bestämma den slutliga diagnosen:

 1. Elektrokardiografi innebär att hjärtritmen överförs av sensorer och spelas in på papper. På EKG-tecken på hypertrofi i högra hjärtkammaren kan deklareras ordentligt terapeut eller kardiolog.
 2. Hjärtets ultraljud, eller ekkokardiografi, identifierar korrekta ändringar i hjärtets struktur. Metoden bidrar till att detektera blodflödesstörningar, för att mäta graden av patologi.

Hypertrofi i hjärtats högra hjärtkammare på EKG är synlig om dess massa är större än vänster. Det ser ut som fluktuationer i topparna på elektrokardiogrammet. Huvudfunktioner:

 1. Elaxeln är avböjd till höger.
 2. Ischemi av subendokardiella skikt i myokardiet observeras.
 3. I del V1 finns det överträdelser av QRS-komplexet. Då har den formen av en R- eller QR-våg.
 4. I V6-regionen har komplexet formen RS.
 5. I V1-regionen finns det abnormaliteter i ST-segmentet. Den ligger under isolinet och har en asymmetrisk form.

Hypertrofi i högerkammaren - behandling

Behandling av högrektrisk hypertrofi bör innehålla komplex behandling för eliminering av samtidiga sjukdomar. Läkaren ordinerar mediciner som hjälper till att normalisera hjärtat och lungorna:

 • vitaminer med magnesium och kalium;
 • blockerare som minskar hjärtfrekvensen
 • diuretika som tar bort vatten
 • antikoagulantia;
 • antagonister av kalciumkanaler som är ansvariga för frekvensen av hjärtkollisioner;
 • läkemedel som sänker blodtrycket
 • lugnande medel.

För förebyggande är en särskild diet ordinerad. Patienten bör utesluta livsmedel med högt saltinnehåll, tillsätt magert kött, fisk, frukt, grönsaker. Operativ ingrepp används endast när resultatet av en ökning redan blir hjärtfel. Hos unga barn kan denna operation utföras under det första året av livet.

Video: hjärthypertrofi på EKG

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Hypertrofi i högra hjärtkammaren: orsaker, tecken, diagnos, hur man behandlar, prognos

Den högra hjärtkammaren är en kammare i hjärtat, som utövar funktionen att överföra blod från hålets högra atrium till munstycket av lungstammen. Denna blodström är praktiskt taget fri från syre, men det finns en stor mängd koldioxid i erytrocyterna. Därefter skickas flödet av venöst blod till de kärl som finns i lungvävnaden, därigenom det flyter till hjärtat (in i det vänstra atriumets hålrum). På detta sätt den högra kammaren deltar i bildandet av en liten cirkulationscirkulation.

Högerkammarhypertrofi är alltid ett sjukdomstillstånd, i motsats till förtjockning av vänster kammare, finns ofta i idrottare och i detta fall är en fysiologiskt. Uttrycket "hypertrofi" betyder en ökning i hjärtmuskels massa och tjocklek, med andra ord hypertrofisk betyder stor, förstorad. Hypertrofi i högerkammaren förekommer när överbelastning hans tryck eller volym.

 • I det första fallet går blodet knappast in i lungkärlen på grund av högt blodtryck i dem, vilket gör det svårare för högra hjärtkärlsmuskeln att trycka blod än under normala förhållanden.
 • I det andra fallet finns ytterligare en blodutflöde i hålrummet i högra hjärtkammaren, på grund av vilket ventrikelväggen överstiger med en ökad blodvolym.

I båda fallen måste högerkammaren utföra en större belastning än tidigare, så hjärtmuskeln ökar sin massa. Myokardiell hypertrofi i hjärtats högra hjärtkärl utvecklas. Mer vanligt är hypertrofi av den främre väggen i högerkammaren.

Hypertrofi av prostata är farlig eftersom hjärtmuskeln förr eller senare inte kan fungera under hög belastningsförhållanden och patienten kommer att utveckla kroniskt hjärtsvikt.

Mekanismen för framställning av hypertrofi hos prostata i broncho-pulmonal patologi orsakas av ökad lunghypertension. Som ett resultat uppstår trycköverbelastning av prostomiet. Utvecklingen av lunghypertension eller en ökning av blodtrycket i lumen i lungartärerna uppstår i sin tur från en minskning av lungvävnads elasticitet.

Orsaker till höger ventrikulär hypertrofi

1. Lunghjärtat

På grund av det faktum att huvud belastningen av höger kammare för att skapa andningsorganen, och mer specifikt, kan fartyg som är lokaliserade i lungvävnaden hypertrofi utveckla lungpatologi.

De viktigaste sjukdomarna som kan orsaka ett lunghjärtat är följande:

 • Bronkial astma, särskilt långvarig, med långvariga exacerbationer, som sker med svåra, dåligt behandlingsbara attacker. Ofta leder bildandet av lunghjärtat till hormonberoende i bronkial astma.
 • KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom), med frekventa exacerbationer av kronisk obstruktiv bronkit. Det utvecklas ofta hos rökare och personer som har yrkesrisker som sandblästare, arbetare inom gasindustrin etc.).
 • BEB (bronkoektatisk sjukdom), med frekventa inflammatoriska processer i de förändrade områdena av lungvävnaden - i bronkiectasiser.
 • Cystisk fibros - sjukdom som påverkar matsmältningssystemet (brist på pankreatiska enzymer) liksom andningsorgan med frekvent purulent bronkit och lunginflammation på grund av överträdelser av en urladdning av tjocka, viskösa slem i lumen av bronkerna och alveolerna.
 • Hyppig, återkommande lunginflammation.

utveckling av hypertrofi hos prostata vid lunghypertension

2. Medfödd hjärtsjukdom

I händelse av att svår hjärtsjukdom som Fallots tetrad, är den förväntade livslängden för patienten liten, och utan kirurgi, barn med defekt dör före sin ettårsdag. Detta beror på det faktum att barnet snabbt fortskrider hypertrofi hos hjärtkamrarna och hjärtfel ökar snabbt.

hypertrofi av prostata vid medfödd missbildning - Fallot tetralogi

När det gäller andra hjärtfel, såsom lung stenos eller trikuspidalisklaff hypertrofi utvecklas långsamt, och dekompensation av hjärtsvikt kan uppstå inom några månader eller år. Mekanismen för utvecklingen av hypertrofi i den högra kammaren i uppgifts defekter orsakade av högra ventrikulära trycköverbelastning (när ventrikeln svårt att driva den önskade volymen av blod i förträngda lumen av pulmonell stammen) eller volym (om trikuspidalklaffen del blod med varje sammandragning kastas tillbaka in i håligheten i det högra förmaket, och varje efterföljande minskning i högra ventrikeln skjuter en mycket större volym blod).

hypertrofi av prostata med stenos av lungstammen

En mekanism som liknar den senare för utveckling av hypertrofi bildas också med defekter hos den interatriella eller interventrikulära septa.

3. Förvärvade hjärtsjukdomar

I de flesta prostata utvecklar hypertrofi när trikuspidalklaffen (beskrivs i föregående stycke), eller stenos av de vänstra atrio-ventrikulära öppningar (mitralventilen). I det senare fallet, en andra utveckla prostata hypertrofi, hypertrofisk som den första vänstra förmaket, och först då, på grund av stagnation av blodkärlen i lungorna, ökning av tjockleken av den högra ventrikulära väggen.

Hur kliniskt manifesterade höger ventrikulär hypertrofi?

Hypertrofi i bukspottkörteln visar inte alltid några symtom, därför vid de inledande stadierna, vid måttlig hypertrofi kan den endast erkännas med hjälp av ytterligare undersökning. Oftast har patienten tecken på den underliggande sjukdomen, till exempel attacker av bronkial astma eller en lunginflammationsklinik. Dock kan observeras utvecklingen av hypertrofi och uppkomsten av kronisk höger kammare fel i patienter efter tecken på höger kammare hypertrofi:

 1. Torr hosta, ibland med hemoptys,
 2. Minska toleransen för vanlig fysisk aktivitet på grund av paroxysmal dyspné,
 3. Ökad trötthet, minskad prestanda,
 4. Förnimmelsen av snabb hjärtfrekvens och hjärtsvikt, ofta på grund av hjärtrytmstörningar (extrasystol, förmaksflimmer)
 5. Smärta i hjärtat av anginal typ (tryckande bröstsmärta, brännande i hjärtat), relaterad till syrebrist av celler förstorade hjärtmuskeln som framkallar ischemi i den högra ventrikeln.

Eftersom utvecklingen av hjärtsvikt i en patients rätt hjärta kliniska tecken på trängseln på det stora kretsloppet - svullna ben och fötter, ibland tar uttalat tills svullnad spridning i hela kroppen (anasarka); smärta i övre högra kvadranten på det faktum att blodet stagnerar i levern, pererastyagivaya dess kapsel; åderbråck på främre bukväggen och pulserande halsvenen; spatåder i matstrupen (upp till blödning från matstrupen väggen) med utvecklingen av levercirrhosis.

Hur känner man till prostata hypertrofi i de första etapperna?

Tyvärr är höger ventrikulär hypertrofi vid de inledande stadierna praktiskt taget omöjligt att känna igen kliniskt och med elektrokardiogram. Det finns emellertid ett antal EKG-kriterier enligt vilka det är möjligt att misstänka hypertrofi hos patienter med befintliga orsakssjukdomar.

Beroende på hur mycket höger kammaren förstoras jämfört med vänster, är tre former av höger ventrikelhypertrofi på EKG: s utmärkande:

 • Den högra kammaren är hypertrofierad, men mycket mindre än vänster (måttlig hypertrofi);
 • Den högra kammaren är hypertrofisk, men överskrider inte vänstra ventrikelns massa.
 • Den högra kammaren överstiger vänstermassan (uttalad hypertrofi).

Var och en av formulären manifesteras av en förändring i QRST-ventrikulärt komplex i höger (V1V2) och i vänster (V5V6) thoraxledare. Ju mer uttalad hypertrofi, ju högre R-tand i höger leder och den djupare S-tanden i vänster leder. Normalt visar EKG en "tillväxt" av R-vågan från V1 till V4. Med hypertrofi av prostata uppträder inte denna tillväxt. Dessutom har det ventrikulära komplexet i V1 formen qR och i V6 - formen av rS eller RS.

Trots att användandet av EKG endast kan bestämma prostatas uttalade hypertrofi finns en annan mycket informativ metod för diagnos. möjliggör visuellt bedömning av väggtjockleken, massan och volymen på den högra kammaren. Denna metod är ultraljud av hjärtat eller ekkokardioskopi. Med hjälp av ultraljud i hjärtat kan man på ett tillförlitligt sätt bestämma hypertrofi av prostata i de tidiga stadierna. På hypertrofi bevisas av sådana faktorer som ökning pankreatisk vägg mer än 5 mm, förtjockande av skiljeväggen mellan kamrarna över 1,1 cm, och en ökning i diastoliskt dimension (i vila) över 2,05 cm.

I tillägg till EKG och ultraljud, patient med misstänkt prostatahypertrofi nödvändigtvis lungröntgen, som kan ge information som förstorat hjärta och särskilt höger om den.

Video: EKG tecken på hypertrofi hos högerkammaren och andra hjärtkamrar

Är det möjligt att bota hypertrofi av prostata för alltid?

Vid behandling av hypertrofi av prostata är nödvändigt att förstå nästa ögonblick - för att förhindra utvecklingen av hypertrofi enklare än att behandla dess komplikationer. Det är därför alla patienter med en patologi bronko-pulmonell system eller hjärtsjukdom måste vara framgångsrik behandling av den underliggande sjukdomen. Så, med bronchial astma, ska patienten få grundläggande behandling (konstant intag av sådana inhalationsmedel som spiriva, foradylkombi, serotid och andra ordinerade av läkaren). Nyckeln till framgångsrik behandling av lunginflammation och förebyggande av återkommande behandling är väl valda antibiotikabehandling, med hänsyn till plantningen av slem på floran och dess känslighet mot antibiotika. I KOL patienter bör eliminera de skadliga effekterna av tobak på luftrören så snart som möjligt och skadliga faktorer.

Patienter med hjärtfel behov av kirurgisk korrigering, om hjärtkirurgen att bestämma indikationer för drift vid intern undersökning.

Vid bildandet av svår hypertrofi och utvecklingen av kroniskt hjärtsvikt visas patienten ett förlängt eller konstant intag av följande läkemedel:

 1. Diuretika (furosemid, indapamid, veroshpiron) - via effekter på njurtubuli output "överskott" vätska från kroppen, underlätta arbetet för hjärtat att pumpa blod.
 2. ACE-hämmare (Enam, diroton, prestarium, perineva) - bromsar kraftigt ner processen med hjärt ombyggnad och bromsa utvecklingen av hypertrofi av hjärtmuskeln.
 3. Preparat av nitroglycerin (monokinkve, nitrosorbid) - reducera tonen i lungorna, vilket reducerar förspänning på hjärtmuskeln.
 4. kalciumkanalhämmare (verapamil, amlodipin) främja avslappning av hjärtmuskeln och minska i hjärtfrekvens, vilket är fördelaktigt för myokardial kontraktilitet.

Under alla omständigheter bestäms sådana nyanser som arten, kvantiteten och kombinationen av läkemedel, liksom deras multiplicitet och varaktighet endast av den behandlande läkaren efter en fullständig undersökning av patienten.

Tyvärr gör hypertrofi av prostata inte regrediera tillbaka, men för att förhindra dess snabba tillväxt och dekompensation av hjärtsvikt genom behandling är möjlig i nästan samtliga fall omfattas av framgångsrik behandling av den underliggande sjukdomen.

Funktioner av höger ventrikelhypertrofi hos barn

Detta tillstånd hos barn ofta på grund av medfödda hjärtfel, såsom Fallots tetrad, en medfödd stenos av lung bålen och idiopatisk pulmonell hypertension. Vid tidpunkten för födseln kan redan bildas genom en förtjockning av väggen i RV, men oftare den utvecklas under de första månaderna i livet. RV hypertrofi kliniskt manifesterade cyanos, hals venös utvidgning, slöhet, eller vice versa, uttryckte oro baby. Dessutom har barnet svår andnöd och blå hud när man suger ett bröst eller en flaska, liksom med motorisk aktivitet eller ångest, med gråt.

Behandling av hypertrofi hos en nyfödd utförs strikt under överinseende av ett barns kardiolog och hjärtkirurg, som bestämmer tid och taktik för kirurgiskt ingripande för skador.

Är komplikationer möjliga?

Komplikationer av hypertrofi kan förekomma i någon patient, men oftare de är orsakade av utvecklingen av den underliggande sjukdomen (akut andningssvikt, astma status, dekompensation av hjärtsjukdom).

Om vi ​​talar om konsekvenserna direkt hypertrofi av prostata, bör det noteras att i avsaknad av behandlingen är en gradvis men stadig utveckling av kronisk hjärt- höger kammare misslyckande, vilket är i det inledande skedet av manifesterad venöst blod stagnation i organ den systemiska cirkulationen (lever, njure, hjärna, muskler, huden), men utvecklingen noteras trängsel i lungorna, samt uttalade dystrofa förändringar i alla organ och vävnader. Dystrofi leder till en fullständig kränkning av orgelfunktioner, och en person utan behandling kan dö.

I detta avseende kan man anta att prognosen är ofördelaktigt i frånvaro av hypertrofi och behandling av underliggande sjukdom som orsakade detta. Med snabb diagnos av hypertrofi, med adekvat behandling av orsakssjukdomen, förbättras prognosen och livslängden och livskvaliteten ökar.

Cardiopapa - Allt om hjärtsjukdom hos barn

Vad behöver föräldrar till barn med medfödd hjärtsjukdom och andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet?

Hypertrofi av hjärtats högra hjärtkärl hos barn

Högerkammarhypertrofi - mer korrekt namn: myocardial hypertrofi av den högra hjärtkammare, detta tillstånd där det finns en ökning av massan av den högra ventrikeln genom förlängning och förtjockning av muskelfibrer för varje förstärkt på grund av förlängd drift (hyper). Det finns en annan medicinsk term som anger detta tillstånd - höger ventrikulär hypertrofi.

Ökning av hjärtatets högra hjärtkärl förekommer hos barn mycket oftare än hos vuxna. Och hos barn hypertrofi Bukspottkörteln kan ha fysiologisk karaktär, till exempel under de första dagarna av livet, när rätt hjärta. Men i den här artikeln kommer vi att överväga patologisk utsikt hypertrofi i höger kammare, vilket kan orsakas av förekomst av medfödd hjärtsjukdom hos barnet.

Den mänskliga hjärnans normala struktur är fyrkammare, där de två vänstra kamrarna säkerställer att den huvudsakliga stora cirkelcirkulationen fungerar, vilket också kallas systemet, och de två högra kamrarna säkerställer driften av en liten cirkulationscirkulation, kallad pulmonell. I detta fall blodtryck i vänstra hjärtat är alltid högre än i höger, eftersom vänstra hjärtavdelningarna måste trycka blod genom en stor systemcirkel som har större motstånd mot blodflödet än lungsystemet.

Upphovsrätten till det inlämnade materialet hör till webbplatsen http://cardiopapa.ru

I händelse patologiska processer i det kardiovaskulära systemet antingen på medfödd hjärtsjukdom Detta mönster kan brytas. Till exempel orsakar närvaron av stenos i lungartärsventilen en ökning i motståndet mot blodflödet vid utgången från höger kammare, vilket leder till en ökning av belastningen på den. Eller om det finns kommunikation mellan de högra och vänstra hjärtkamrarna (VSD, ASD, PDA, CCA och andra) av blodet börjar att rusa genom en defekt av fältet med högt tryck till lågt tryck. Eftersom det normala trycket i höger hjärta är lägre än den vänstra, inträffar urladdningen vanligen från vänster till höger, och som ett resultat av den högra kammaren går till en större volym av blod än den är villig att acceptera att det leder också till trafikstockningar.

Överbelastning av rätt hjärta Det är söt ett allvarligt och farligt symptom, mycket allvarligare än omlastning av vänstra divisioner. Saken är den att den högra sidan av hjärtat anpassade för att fungera med endast en liten krets av blodcirkulationen, där lasterna är relativt små, och i detta fall, lungartären stenos, eller återställa ytterligare volym blod från vänster hjärt orsakar en betydande ökning av lasten. Hjärtets högra hjärtkammare, som inte är anpassad till tunga belastningar, kan inte motstå denna ökade belastning och börjar öka i storlek och i massa - höger ventrikulär hypertrofi.

Således kan man dra slutsatsen att förekomst av hypertrofi hos det högra hjärtkärlet är inte bara ett tecken överbelastning av rätt hjärta, men också ett tecken på att hjärtekardiet inte längre klarar av den ökade belastningen. Samtidigt ökade den i storlek myokardium bryter mot de elektroledande egenskaperna hos hjärtat, vilket kan leda till arytmier, brott mot kontraktilitet och andra negativa konsekvenser.

Separat är det nödvändigt att skilja systemet med lungartärer och kärl som ligger vid utgången från hjärtats högra hjärtkammare - de utsätts också för ökad stress vid höger ventrikelhypertrofi. I det fall där det finns en stenos i pulmonalisventilen är denna situation mildras av det faktum att stenosen i sig skyddar mot överbelastning att en del av det pulmonära cirkulationssystemet, som är belägen bakom ventilen av en lungartär. Men om någon stenos inte uppstod överbelastnings leder till störningar av strukturen av lungartärerna och blodkärl - de blir mer solid, processen för skleros börjar i dem, vilket resulterar i försämrad permeabilitet hos lungkretsloppet, ökar blodtrycket i en liten cirkel, finns det pulmonell hypertension, och Eisenmenger syndrom. Det här tillståndet är oåterkalleligt och det är inte längre möjligt att fixa det! Därför framväxten hypertrofi i höger kammare kan kräva akuta åtgärder för att förhindra utvecklingen av irreversibel lunghypertension, annars kommer inte situationen att korrigeras även vid hjärtkirurgi.

Den huvudsakliga metoden för initial diagnos hypertrofi i höger kammare är elektrokardiografi. Det är emellertid inte möjligt att se de sanna dimensionerna av högra hjärtkroppen på elektrokardiogrammet. Endast förändringar i ledningsförmåga på grund av störning av dimensionerna är synliga. Därför är elektrokardiografi bara en indirekt diagnosmetod, så att du bara kan se tecken på höger ventrikelhypertrofi och ingenting mer.

Den mest exakta och prisvärda metoden för diagnos hypertrofi i höger kammare är ekokardiografi (ultraljudsundersökning av hjärtat). Med denna metod kan du noggrant utvärdera hjärtkammarens storlek, storleken och positionen av defekter och stenoser, bestämma närvaron av blodutlopp genom defekter och till och med uppskatta storleken tryck i hjärtat av kamrarna.

Man bör komma ihåg att inte alltid tillgänglighet elektrokardiografiska tecken på hypertrofi hjärtkärlets hjärtekontroll bekräftas genom echografisk analys. I många fall, kan störningen orsakas av den elektriska konduktiviteten hos mycket olika skäl, och i det fall där en hjärtdefekt reparerades kirurgiskt, kan det vara ett spår av den korrigerade CHD eller spår av operationen. Därför, om ditt barn finns tecken på hypertrofi i rätt hjärta - Undvik inte panik omedelbart, men en grundlig ekkokardiografisk undersökning är nödvändig.

Hypertrofi i högra hjärtkammaren: orsaker, symptom, behandling

Hypertrofi i högerkammaren (GPG) - ett tillstånd där det finns en ökning i tjockleken på väggarna och hjärtmassokardiet i ett av hjärtat, nämligen den högra kammaren. Venöst blod från stora venösa trunkar kommer in i högra atriumet och därifrån - i högra hjärtkammaren. Mellan dem separeras de av en trebladig ventil. Med en sammandragning av högra ventrikeln går venöst blod in i lungartären och berikas i lungorna med syre. Då går hon in i vänstra hjärtat. Med olika patologiska förhållanden utvidgas den högra ventrikeln (dilaterad) och massan av dess väggar ökar (hypertrofi).

Det är viktigt att känna till symtomen på höger ventrikelhypertrofi och orsaken till sjukdomsuppkomsten så att du kan kontakta en läkare i tid för att ordinera adekvat behandling.

Mekanismer för utveckling av GPL:

 • förtjockning av fibrerna i hjärtmuskeln;
 • ökat blodtryck i hålrummet i högra ventrikeln;
 • brist på syre (hypoxi);
 • metaboliska och strukturella förändringar i myokardiet;
 • förändring i hjärtkammarens anatomi.

Orsaker till utveckling

Den främsta orsaken till utvecklingen av GAN är den alltför stora bördan på den. Den levereras med en ökning i blodtrycket i lungkretsloppet (lungartären och dess grenar, de pulmonella kapillärer, lungvenerna), liksom utsläpp av blod in i den högra ventrikeln med vissa medfödda hjärtdefekter.

Hos barn är utvecklingen av GPG huvudsakligen förknippad med medfödd hjärtsjukdom. GPG utvecklas med en signifikant defekt av interventrikulär septum. Denna medfödd hjärtsjukdom, i vilken blod från den vänstra ventrikeln som det skär delvis inte kastas ut in i aorta, och genom en öppning i det ventrikulära septum in i den högra ventrikeln. Som ett resultat är han tvungen att pumpa betydligt större mängder blod än han borde. Samtidigt utvecklas förtjockningen av dess väggar. Andra medfödda missbildningar av hjärtat, vilket leder till utveckling GPZH - defekt mezhpredsernoy septum, pulmonell ventil insufficiens, Fallots tetrad, och andra tillstånd som orsakar en överbelastning av höger kammare blodvolymen eller tryck i lungartären.

Hos vuxna är huvudorsaken till GPG det så kallade lunghjärtat. Lunghjärtat uppstår i sjukdomar som förhindrar normal andning. Som ett resultat ökar trycket i lungartären, höger hjärtkammare upplever överbelastning och ökar. Orsaker till lunghypertension och pulmonell hjärtsjukdom:

 • lungsjukdomar (bronkial astma, kronisk bronkit, emfysem, bronkiektas, tuberkulos och andra);
 • bröstsjukdomar (krökning i ryggen, poliomyelit och andra);
 • sjukdomar i lungkärl (tromboser och embolier, arterit, kompression av kärlen genom mediastinumens tumör och andra).

Gancorré hos vuxna uppstår ibland som en följd av mitosventilens stenos. Med denna sjukdom störs den vänstra ventrikulära funktionen, då trycket i lungkärlen stiger och den högra kammaren är skadad igen. Bristen på en tricuspidventil leder också till utvecklingen av GPG. I det här fallet faller en del av blodet från högra hjärtkammaren, när den kontraheras, inte i lungartären, men tillbaka till höger atrium och igen in i högra kammaren. Han är tvungen att pumpa en stor volym blod och som ett resultat ökar.

symptom

I själva verket ger GPG inga klagomål. Kliniskt manifesteras endast dess orsaker (lunghypertension) och komplikationer (hjärtsvikt).

Tecken på lunghypertension:

 • andnöd med liten fysisk ansträngning och i vila, torr hosta;
 • svaghet, apati, yrsel och svimning
 • hjärtklappning, livmoderhalscancer, svullnad;
 • hosta upp blod;
 • hjärtrytmstörningar;
 • anginal smärta associerad med anoxi infarkt (pressning, bromsande bröstsmärta vid ansträngning, ofta tillsammans med kallsvett, passerar efter att ha fått nitroglycerin).

Tecken på hjärtsvikt orsakat av minskad kontraktilitet hos den förstorade högra hjärtkammaren:

 • tyngd i rätt hypokondrium;
 • Utseende av utvidgade vener på bukets hud.
 • svullnad i benen och den främre bukväggen.

Medfödda hjärtefekter hos barn kan åtföljas av hudens cyanos (blå), andfåddhet och hjärtklappning, hjärtrytmstörningar, fördröjning i tillväxt och utveckling.

diagnostik

Metoder för diagnos av gingivalcancer:

 • elektrokardiografi: identifierar inte alltid GVR, särskilt i ett tidigt skede;
 • ekkokardiografi eller ultraljud i hjärtat: den mest informativa metoden;
 • Bröströntgen: kan ge ytterligare diagnostisk information för lunghjärtat.

behandling

GPP svarar inte på behandlingen i sig. Behandling av de sjukdomar som orsakar det utförs. Bland metoderna för icke-läkemedelsbehandling kan noteras:

 1. Uteslutning av tung fysisk ansträngning och motion, särskilt med uttalad GPL.
 2. Komplett vila och sömn.
 3. Förebyggande av influensa, akut respiratoriska infektioner, förvärringar av kroniska lungsjukdomar.
 4. Höghöjdsvillkor rekommenderas inte.

Pulmonell hypertension och kronisk cor pulmonale kräver ofta kontinuerlig administrering av kalciumantagonister (nifedipin), användning av prostaglandiner och kväveoxid inandning.

Hjärtfel hos barn och vuxna korrigeras genom kirurgisk ingrepp.

Insufficiens i blodcirkulationen behandlas enligt lämpliga protokoll.

Till vilken läkare som ska ansöka

Om du vid ett elektrokardiogram eller annan hjärtundersökning har hypertrofi i högra hjärtkammaren - kontakta en terapeut eller kardiolog. Efter en ytterligare undersökning kommer läkaren att förskriva behandlingen av orsakerna som orsakade detta tillstånd. Förmodligen krävs det samtalet med kardiosurgen, ortopedisten (vid ryggradens krökning), lungspecialisten (vid ett lunghjärtat).

Hypertrofi i högerkammaren

Hypertrofi i högerkammaren är ett patologiskt tillstånd som förknippas med en ökning av myokardiet, vilket kan leda till utveckling av allvarliga sjukdomar.

Förändringen i storleken på hjärtats högra hjärtkärl är mer associerad med tillväxten av kardiomyocyter (specialiserade hjärtceller) och är associerad med olika kardiovaskulära sjukdomar.

Orsaker till höger ventrikulär hypertrofi

Orsaken till en ökning av storleken på höger hjärtkammare kan vara medfödd missbildning eller mitralstenos i hjärtat. Oftast observeras hypertrofi i högerkammaren:

 • Hos barn mot bakgrund av olika medfödda hjärtefekter
 • Hos vuxna, på bakgrund av hjärtinfarkt och lungsjukdomar, som är komplicerade av kränkningar från hjärtat.

Beroende på svårighetsgraden av sjukdomen och dess utveckling kan olika förändringar i sjukdomen observeras. Bland de främsta orsakerna till hypertrofi hos höger hjärtkammare är:

 • Lunghypertension, vilket medför en ökning av trycket i lungartären. Detta är orsaken till andfåddhet, yrsel och svimning.
 • Fallotets tetralogi, som observeras hos barn från födseln och kan bestå för det första året av barnets liv. Denna medfödda hjärtsjukdom, som orsakar blåbarnsyndrom, kännetecknas av ett brott mot blodflödet från högerkammaren;
 • Stenos i lungventilen, där det finns en störning av blodflödet från den högra kammaren till artären;
 • Defekt av interventricular septum, på grund av vad blodet i två divisioner blandar. Detta medför brist på syre, vilket leder till ökad prestanda hos alla delar av hjärtat, inklusive höger kammare.

Bland lungsjukdomar som kan leda till utvecklingen av denna patologi, särskiljer:

 • Fibros och emfysem;
 • Kronisk bronkit och lunginflammation;
 • lungfibros;
 • Bronkial astma

Tecken på höger ventrikulär hypertrofi

Hypertrofi i högerkammaren är en ganska sällsynt patologi i hjärtat. Dessutom är tecken på höger kammare hypertrofi extremt svårt att upptäcka på ett EKG, eftersom just kammarmassa ungefär tre gånger mindre än massan av vänster, vars elektriska aktivitet råder.

Tecken för att öka storleken på högerkammaren kan detekteras endast med en betydande ökning av dess massa. Följande typer av höger ventrikelhypertrofi utmärks av detta:

 • Helt uttryckt hypertrofi, där den högra ventrikeln överträffar väsentligt vänstermassan;
 • Genomsnittlig hypertrofi, i vilken mot bakgrund av en ökning av storleken på höger ventrikel registreras ett långsammare flöde av excitationsprocesser i det jämfört med vänster ventrikel;
 • Måttlig hypertrofi, där det finns en liten ökning av storleken på höger kammare.

De inledande stadierna för utveckling av höger ventrikelhypertrofi har en suddig symptomatologi, och i vissa fall är symtomen nästan frånvarande. Men som patologin utvecklas, åtföljd av en stadig ökning av storleken på höger hjärtkammare, uppträder följande symtom:

 • Andningssvårigheter, som kombineras med tyngd i bröst- och smärtssyndromet;
 • Plötsliga yrsel angrepp som kan leda till förlust av medvetande
 • Brott mot hjärtfrekvensen, som kan beskrivas som "hjärtat darrar i bröstet" eller känslan av att flera stroke saknas;
 • Uttalat ödem i fötterna.

Behandling av höger ventrikulär hypertrofi

Mot bakgrund av hypertrofi i höger hjärtkammare bör terapi riktas främst till orsaken som orsakar det, nämligen:

 • För att eliminera stenos i lungventilen;
 • På normalisering av lungfunktion
 • På behandling av hjärtfel.

Dessutom bör högerkammarhypertrofi behandling inkluderar både symptomatisk terapi som syftar till normalisering av blodtryck och hjärtfrekvens, bibehållande av hjärtmuskeln och dess ytterligare effekt.

Typiskt indikeras kirurgisk behandling i fall där en ökning av högra hjärtkärlet orsakar hjärtsjukdom. Sådana operationer utförs vanligtvis i barnets första år efter diagnos.

Informationen är generaliserad och tillhandahålls endast för informationsändamål. Vid första tecken på sjukdom, kontakta en läkare. Självbehandling är hälsofarlig!

Hypertrofi i högerkammaren

Heart. Hur många slag i hela mänskligt liv, gör det som livgivande vätska, i bokstavlig bemärkelse, pumpar. Men det kommer en tid, som någon mekanism, är det också börjar ta. Högerkammarhypertrofi (hypertrofi av höger kammare) - ett tillstånd där den högra ventrikeln av storleks ökar hjärt, bygger upp muskelvävnad, vilket ökar belastningen på sig blod pump - hjärtat.

Som alla vet från skolan under anatomi, har människohjärtat fyra kammare. Två rätt ventilkammare möts i den mänskliga kroppen för normal funktion i den så kallade små lungkretsloppet. Resten lämnade kammaren pumpas blodplasma över ett stort område av systemet. Därför kan en frisk person så kallad lungventryck är mindre. När mätning av blodtryck kännetecknas av den lägre siffran i avläsningarna. Sjukdomen yttrar sig i att de nedre figuren tonometer avläsningar ökar, droppe tryckskillnaden stor och liten cirkel, den visade denna anordning reduceras, vilket bidrar till en försämring av det allmänna tillståndet och därefter till bildandet av resistent sjukdom.

ICD-10-kod

Orsaker till höger ventrikulär hypertrofi

Denna sjukdom kan inte kallas typisk. Det förekommer inte ofta, och det är ibland svårt att känna igen det. Vad är orsakerna till denna sjukdom?

De främsta orsakerna till hypertrofi hos högerkammaren är två. Dessa är:

 • Mitral stenos, som kännetecknas av en minskning av öppningsarea som ansluter den högra förmaket och kammaren med samma namn. Detta hål stänger mitralisklaffen.
 • Hjärtans patologi, bildad i moderns livmoder.

Det vill säga, utvecklar högerkammarhypertrofi på grundval av alla möjliga variationer i strukturen av hjärtat, ofta förvärvade vid tidpunkten för bildandet av frukt - detta barn och vuxna grund för utvecklingen av sjukdomen kan vara någon lungsjukdom med komplikationer som drabbade hjärtmuskeln eller ventil hjärtsjukdom.

Beroende på graden av progression av sjukdomen klassificeras dess genesis, kardiologer hypertrofi i högerkammaren i flera typer:

 • Fallotens tetrad. Denna patologi manifesterar sig i ett barns födelse. Hennes symptom kan åtföljas av en katt under första livet av livet. Manifestationer av denna sjukdom kallas också "blue baby syndrome" - vilket är manifestationer av dysfunktion av blodutflöde.
 • Hypertoni av lunggenesen. Det är orsakat av ökat tryck i den lilla lungcirkeln. I detta avseende förvärvar patienten dyspné, yrsel i kombination med synkope.
 • Stenosventil liten cirkulationsring. Manifestationen av denna patologi är en störning i flödet av blodutflöde i blodkärlet från ventilen.
 • Patologi av interventricular septum. Bristen i strukturen hos hjärtskiktet gör det möjligt att blanda två strömmar av närliggande sektioner. Detta medför en minskning av mängden syre överfört, liksom en ökning av belastningen på alla delar av hjärtat, inklusive höger kammare.

Bland de pulmonella patologierna som kan orsaka hypertrofi i höger hjärtkammare kan du särskilt lyfta fram:

 • Inflammation i lungorna eller lunginflammation.
 • Fibros. Omvänt konsolidering av lungvävnaden, som bildas som ett resultat av en inflammatorisk process, eller av någon annan anledning.
 • Bronkial astma
 • Emfysem. Denna patologiska expansion av alveolerna (lungsäckarna) och luftvägarna i kontakt med dem.
 • Kronisk bronkit.
 • Lungfibros. Spridningen av lungvävnad, som kan vara resultatet av samma inflammatoriska process.

Tecken på höger ventrikulär hypertrofi

Ett stort antal sjukdomar har liknande symtom. Och bara en specialist (terapeut, och i många fall bara en smalt fokuserad läkare) kan korrekt analysera dem och göra en diagnos. Den övervägda avvikelsen från normen kan diagnostisera endast kardiologen.

En sådan sjukdom som hypertrofi hos högerkammaren kan hänföras till ganska sällsynta patologier. Därför, även i närvaro av händerna i elektrokardiogrammet, är det ganska svårt att identifiera, eftersom den högra ventrikulära viktprocenten är mindre (det är ungefär tredjedel av massan av till vänster), som medger att vänster, stora, krets råda i EKG avläsningar.

Därför är tecken på hypertrofi hos högra hjärtkammaren på kardiogrammet lätt att läsa endast med en signifikant ökning av masskomponenten i högerkammaren.

Utgående från det föregående skiljer sig medicin från sådana typer av höger ventrikulär hypertrofi:

 • Det fall där massan i rätt region är väsentligt större än vikten av vänster ventrikel är akut hypertrofi.
 • En patologi av en medelgrad. Mot bakgrund av en ökning av parametrarna i det högra hjärtat börjar de spännande processerna flöda långsammare.
 • En enkel grad av sjukdom. Patologin i den rätta grenen är obetydlig.
 • I de tidiga stadierna av sjukdomen (hypertrofi i högra ventrikeln) är symptomatologin dåligt uttryckt, dess manifestationer är suddiga. Men under utveckling av en patologi och gradvis expansion av storlekarna blir symtomatologin stabil och igenkännlig:
 • Plötsligt uppträder yrsel, ned till svimningar.
 • Andnöd, vilket gör andan svår. Sådana attacker är vanligtvis åtföljda av smärtssyndrom i bröstområdet.
 • Starka angrepp av arytmi. Hjärtklappning.

Utmärkt synlig svullnad i nedre extremiteterna.

Hypertrofi i höger hjärtkammare i ett barn

Tillväxten av hjärtmuskeln ökar belastningen på höger sida av barnets hjärta, vilket är mycket värre och allvarligare än med samma patologi i hans vänstra gren. Saken är att den lungcirkulära cirkulationscirkeln, och därmed de avdelningar som betjänar den, är anpassade för normalt arbete inom området för små tryck. Om det finns en utmatning av blodvätska är större än väntat, volymen av den vänstra halvan av hjärtat, eller i fallet med en stenos i lungartären, lung trycket ökar, och automatiskt ökar belastningen på den högra grenen av hjärtmuskeln. Och för att klara av ökade belastningar kvarstår hjärtmuskelens högra hjärtmuskel ingenting, hur man bygger upp massa, ökar i storlek. I detta fall utvecklas hypertrofi i höger kammare i barnet.

Övervakning av det maximala antalet fall av manifestation av sjukdomen ledde läkarna till slutsatsen att denna sjukdom hos barn är mycket vanligare än hos en vuxen. I en liten man kan denna sjukdom inträffa under de första dagarna av sitt liv och har en rent fysiologisk karaktär, eftersom belastningen på den här halvan av hjärtat under denna period ökar betydligt. Men dessa fall är ganska sällsynta. Den största andelen av sjukdomen hos högerkammarhypertrofi förekommer fortfarande i händelse av medfödd hjärtsjukdom, vars symptom redan förekommer under de första dagarna av barnets liv.

Men inte bara hjärtekomponenterna, utan även kärlen med artärerna som kommer in i lungsystemet utsätts för ökad stress. Och om den ökade lasten fortsätter i tillräckligt lång tid, blir kärlen mer stel, vilket utlöser förfarandet för att sklerosera kärlen. Det leder i sin tur till en minskning av lungringens plasmanhet, trycket i en liten cirkel ökar, vilket leder till en sjukdom som i medicin kallas Eisenmenger syndrom. Och symtomen på denna sjukdom är irreversibla. Att dra en slutsats från allt ovan är det nödvändigt att förstå att hypertrofi i högra hjärtkammaren är allvarlig och det är omöjligt att låta problemet uppstå. I denna situation är akut medicinsk intervention nödvändig för att förhindra ytterligare ogynnsam utveckling.

Därför, om ditt barn har funnit tecken på denna sjukdom, fall inte i förtvivlan och inte panik. Kontakta bara en kardiolog och gå med din baby för en fullständig läkarundersökning.

Hypertrofi i högerkammaren hos en nyfödd

Ökning av volym och massa egenskaper kammar utsätts för olika åldersgrupper, men ändå rätt ventrikulär hypertrofi hos nyfödda (de så kallade medfödda sjukdomar - hjärtsjukdom) procent förekommer oftare än alla andra fall.

Orsaken till denna sjukdom hos mycket unga, nyfödda, barn, kardiologer tror:

 • ökad stress, vilket påverkar den högra hjärtat regionen fortfarande i livmodern eller de första dagarna efter födseln.
 • kränkning av funktionen av utflöde av blod från högerkammaren, vilket leder till medfödd patologi - höger ventrikulär hypertrofi.
 • kan leda till onormala förändringar i blodförsörjningssystemet och hjärtens anatomiska defekt. Det vill säga det finns ingen förseglad separering av ett hjärthålrum från det andra, vilket leder till en blandning av blodflöde. I detta fall är blod svagt mättat med syre, och följaktligen får människokroppen mindre än den gör, vilket leder till systemisk patologi. Och för att kompensera för brist på syre i organen måste hjärtat arbeta med stor ansträngning. Och som ett resultat - hypertrofi.
 • På samma sätt kan orsaken till denna patologi hos nyfödda kallas stenos i lungans ventil.

Unga mammor bör förstå att i händelse av symptom som avviker från normen, förtvivla inte och självständigt diagnostisera. Det är bättre att kontakta din barnläkare så snart som möjligt, och den kommer om nödvändigt att skicka till barnkardiologerna och denna diagnos kan bara bekräftas eller nekas av honom. Ju tidigare du kontaktar din baby i kliniken, kommer de snabbare och mer skonsamma metoderna att behandla ditt barn.

Hypertrofi av höger och vänster ventrikel

Hypertrofi hos höger och vänster ventrikel är i viss mening en harbinger av en svårare sjukdom som orsakas av en ökning av myokardiet. Samtidigt är det en komplex patologi orsakad av en signifikant ökning av hjärtets muskelvävnad, medan volymen av kaviteterna i ventriklerna förblir oförändrade.

Hypertrofi i vänster myokardium. Arbetet i vänster ventrikel säkerställer funktionaliteten hos en stor cirkel av blodcirkulation. Vid ett brott i sitt arbete börjar en person känna sig:

 • Tryck på smärta i bröstet.
 • Plötsligt uppträder yrsel.
 • Ofta återkommande besvär.
 • Patienten känner av en minskning av styrka och apati.
 • En dröm kan bryta sig.
 • Störningar i det mänskliga nervsystemet är spårade.
 • Visas arytmi.
 • Dyspné skapar andningssvårigheter. Och det uppstår inte bara mot bakgrund av fysisk ansträngning, men också i vila.

Hypertrofi hos höger myokardium. Dess konsekvenser är mer destruktiva för patientens kropp, eftersom arbetet i högerkammaren är ansvarigt för en liten cirkulationscykel som har ett normalt arbetstryck lägre än i den stora konturen. Därför, med ökande tryck i det, lider kroppen mycket mer. Med hjälp av små blodkärl perfusion slingan ansluter hjärtat (dess höger kammare) med ljus, men eventuella problem som uppstår med det ljus som reflekteras direkt på hjärtmuskeln, vilket leder till höger kammare hypertrofi.

Diagnos av höger ventrikulär hypertrofi

Diagnos av någon sjukdom ska göras av läkaren efter hela studiekomplexet. Diagnos av höger ventrikulär hypertrofi innefattar:

 • Fysisk undersökning - undersökning av läkaren. Ofta är det han som driver tanken på en sjukdom. En kompetent kardiolog kan höra ljud i hjärtat och funktionsfel i arbetsrytmen.
 • EKG. Men med hjälp av ett kardiogram kan du bara se rytmstörningen, men inte strid mot dimensionerna. Det är, det är en indirekt diagnos.
 • Analys av patientklagomål.
 • Ekokardiografi. Denna teknik med hjälp av ultraljud gör det möjligt att bestämma parametrarna i hjärtmuskeln, mäta dess tjocklek, upptäcka ett brott mot blodflödet genom defekter och uppskatta deras storlekar. Det gör det möjligt att mäta trycket i ventrikeln. En ganska korrekt bestämningsmetod.
 • EKG.
 • Cardiovisor. Med den här enheten kan du följa hjärtans dynamik. De kan användas hemma.
 • Identifiering av ärftlig predisposition till sjukdomen.
 • I riskgruppen ingår även personer som är överviktiga, eller tvärtom idrottare som får tunga belastningar i träning och tävlingar, liksom ägarna av dåliga vanor. De behöver regelbundet genomgå profylaktiska undersökningar hos kardiologen.

Hypertrofi i högra hjärtkroppen på EKG

Naturligtvis för att läsa och tolka ett EKG kan vara specialister som har en medicinsk grad, men särskilt nyfikna att vidga sina vyer, kan försöka förstå den fysiologiska impuls, de processer som går in i hjärtmuskeln med hypertrofi av höger kammare.

Så låt oss försöka lista ut vilken typ av förändring som visar höger ventrikelhypertrofi på ecg. För det första är det värt att förstå att masskomponenten i högerkammaren är tre gånger mindre än vänster massa och i normala fall är de elektriska impulserna, som utstrålar den hälften som intresserar oss, mycket lägre. Därför, i ett hälsosamt tillstånd, kommer signalen från vänster, "starkare" ventrikel. I ett tillstånd av hypertrofi börjar högerkammaren producera en starkare EMF, som skiftar den totala vektorn till höger.

I ljuset av dessa beräkningar särskiljer kardiologer tre sorter av hypertrofi hos högerkammaren:

 • Svår grad av hypertrofi. Denna variation kännetecknas av det faktum att storleken på höger hjärtkammare börjar överstiga motsvarande parametrar i vänstra kammaren.
 • Den genomsnittliga graden av hypertrofi. I detta fall finns hypertrofi i rätt region, men parametrarna är fortfarande mindre, storleken på vänster ventrikel. Emf i högerkammaren ökar, men det är fortfarande svagare än de impulser som går från vänster.
 • Lätt hypertrofi. Avvikelse från högerkammaren är närvarande, men det är fortfarande obetydligt.

Låt oss försöka förstå de symboler som uppstår i kardiogrammet:

 • Symbolen P betecknar tänderna som är ansvariga för sammandragningen av atrierna.
 • Bokstäverna Q, R och S betecknar egenskaperna hos ventrikulär kontraktion.
 • T är en kännetecken för en avkopplande signal i hjärtkammaren.

Låt oss nu förstå, i vilka fall kan kardiologen göra en diagnos - höger ventrikulär hypertrofi.

 • Om elektrokardiogrammet visar tillräckligt höga RV1, V2-tänder, med abnormiteter i utbrottet av tanden TV1, V2. och segmentet STV1, V2 observeras inte.
 • Om arbetsbelastningen av hjärtat i elektrokardiogram displayer höga skurar RV1, V2, varvid pulserings STV1, är V2 segmentet minskas, och amplituden av tanden T V1, V2. har ett negativt värde.
 • Cardiologist konstaterar att rätt ventrikulär hypertrofi med uppenbara tecken på myokardial patologi och med dess ökade trängsel i händelse av att en kombination av hög crest R en reducerad segment ST, samt negativa exponenter T tittade inte bara i de V1 regionerna, V2, men ive andra hjärtzoner.

Men det är värt att notera att EKG inte tydligt visar hypertrofi i högerkammaren, i motsats till vänster ventrikulär hypertrofi. Därför måste du vända dig till andra diagnostiska metoder innan du gör en slutgiltig diagnos.