Huvud / Dystoni

Orsaker till hjärtmuskler, symtom och behandling av patologier

Från den här artikeln kommer du att lära dig om de patologier som hörs i hjärtan. Strålens egenskaper beror på egenskaperna av skador på hjärtstrukturerna, närvaron av en extrakardiell patologi eller förändringar i blodflödesintensiteten. Korrekt utvärdering av ljud och bestämning av dess typ hjälper till vid diagnos och val av optimal behandlingsmetod.

Auscultation (lyssning) av hjärttoner är en diagnostisk teknik som gör det möjligt att bedöma hjärtets arbete med ljudvibrationer. Normalt hörs bara de första och andra tonerna, vilket motsvarar perioden av sammandragning (systole) och avkoppling (diastol). Extranöst brus som hörs i hjärtområdet kan orsakas av olika orsaker till hjärt- och icke-hjärtat ursprung.

Poäng att lyssna på hjärtat. Klicka på bilden för att förstora

Buller kan orsakas av förändringar i blodflödet eller blodets egenskaper, hjärtskador, vissa tillstånd som påverkar hjärtaktiviteten. Samtidigt, beroende på orsaken, finns det inget behov av behandling, eller behandling av icke-hjärtad patologi bör genomföras.

Patienter med hjärtblåsljud förekommer i kardiologi, reumatologi, hjärtkirurg. Om symptom har en funktionell karaktär, är behandling som ges, beroende på vilken typ av avslöjade patologi andra specialister: endokrinolog vid tyreotoxikos, en hematolog med anemi, terapeut eller andra läkare i febersjukdomar.

Buller hörs vid hjärtsjukdom, men mer exakt kan deras egenskaper erhållas med ett fonokardiogram. En speciell enhet fångar ljudvågor, så att du kan exakt utvärdera sina funktioner. Ljud konverteras av enheten till mekaniska vibrationer, registreras som en grafisk kurva.

Fonokardiograf och fonokardiogram. Klicka på bilden för att förstora

Orsaker till hjärtmuskler och deras typer

Beroende på källan

Beroende på förekomsten av strukturella förändringar i hjärtat

Soniska fluktuationer när blod utvisas, när blodflödet passerar genom den trånga öppningen

Buller från patologiska anastomoser, där det finns öppningar av skiljeväggar eller en öppen arteriell kanal och blod rör sig längs tryckgradienten

En sällsynt orsak till ljudvibrationer är en förändring i endokardialytan - hjärtets inre skal (0,2-1%)

Beroende på lyssningsfasen

Mekanismer: accelererade blodflödet, passagen i systole genom de begränsade öppningarna i aorta och lung stam, en retur blod till förmaket vid otillräckliga ventiler mellan förmak och kammare.

När man klargör orsaken till ljudfenomen är det särskilt viktigt att skilja mellan funktionellt och organiskt ljud. Vibrationer av ljud av funktionell natur kan förekomma i alla åldrar:

 • Till exempel sker hos de äldre det systoliska utseende som är förknippat med aortaskleros i varje andra fall.
 • Funktionellt lyssnas ofta på gravida kvinnor (upp till 80%).
 • Ljudvibrationer under systolen kan uppstå med en ökning av kroppstemperaturen, anemi.
 • Ett liknande fenomen uppstår ofta under fysisk aktivitet och efter dem - sådana ljud kallas fysiologiska.

Utvärdering av buller som funktionellt möjliggör undvikande av onödiga diagnostiska förfaranden. Ljudfenomen under systolen finns också i organiska lesioner av hjärtstrukturer. Därför rekommenderas, med det minsta tvivel, ett ekkokardiogram för att bestämma orsaken till symtomen. Ytterligare studier är obligatoriska i närvaro av några manifestationer av hjärtpatologi.

Funktioner av olika typer av buller, symtom på patologi

Utvärdera ljudet i hjärtat, uppmärksamma ett antal egenskaper. Beroende på detta kan en typ av lesion detekteras och en preliminär diagnos fastställs. Förutom tiden för utseendet av ljudvibrationer under en viss tid, uppmärksammar systoler eller diastoler följande ljudsätt:

 • zon med maximalt lyssnande
 • intensitet;
 • utföra
 • naturens ljud, dess timbre
 • förändringar i samband med kroppens ställning, andning, motion;
 • Valsalva-testets inverkan, vilket är spänningen och avkopplingen av pressens muskler;
 • reaktion på farmakologiska test.

Funktionsstörning

Funktionsljud i hjärtat har sina egna särdrag, vilket gör det möjligt att skilja dem från ljudfenomen vid organiska skador:

 1. Funktionella ljudvibrationer hörs i systolfasen och skapas vanligtvis av ökat eller minskat blodflöde genom aorta- och lungventilerna. Diastoliskt funktionsstörning, enligt en av studierna, finns endast i 0,3% av fallen.
 2. Ljudvågor av funktionell natur är korta och brukar inte uppta mer än 1/2 av systolen.
 3. Intensiteten av dessa ljud är låg eller medelstora.
 4. Ljudoscillationerna är labila och förändras eller försvinner i olika positioner av kroppen.
 5. Det finns ingen klar koppling till hjärtatonerna.
 6. Frånvaro av bestrålning - Utförande på andra platser utanför ljudets ursprungsort.
 7. Försvinnande på inspiration.
 8. Minskad intensitet efter träning.
 9. Inga symptom på kardiovaskulär skada.

Organiskt ljud

De är vanligtvis grovare och högljudda, har en ihållande karaktär, utförs i armhålan och det interscapulära området. De är förknippade med hjärttoner, beror inte på kroppens position och stärks med fysisk aktivitet. Ofta samtidigt observerade symtom på hjärtpatologi, särskilt hjärtsvikt:

 • andfåddhet;
 • smärta i hjärtat
 • cyanos - cyanos av huden;
 • torr hosta;
 • hjärtklappning.

För varje defekt har en specifik kombination av symptom, såsom mitralisstenos karakteriseras av dyspné, hemoptys, hosta, heshet, dålig motion tolerans, en speciell "glöd" av kinderna på bakgrund av blek hud, hjärtimpuls epigastrisk, darrande i zonen av projektions apex av hjärtat och ett antal andra symptom.

Akrocyanos - cyanotisk hudfärgning, förknippad med otillräcklig blodtillförsel till små kapillärer

Behandling av sjukdomar manifesterade av hjärtmuskler

Behandling beror på orsaken till problemet.

I närvaro av reumatism och förvärvade hjärtfel har antiinflammatorisk behandling. En fullständig härdning är möjlig efter adekvat kirurgisk behandling, varigenom det är möjligt att uppnå fullständig eliminering av blodflödesbesvär i hjärtat.

Med medfödda defekter är kirurgisk behandling den huvudsakliga metoden. Terapeutiska system används för att behandla hjärtsvikt, arytmier, ischemi, dyspné och cyanos.

Funktionella hjärtmuskler associerade med anemi, tyrotoxikos, feberförhållanden, sklerotiska aorta förändringar kan elimineras fullständigt om dessa patologier botas.

Med extrakardiell murmurs, behandlas perikardit eller pleurisy.

Kirurgisk behandling av lungartärstensos. Klicka på bilden för att förstora

Prognos i närvaro av hjärtmumbran

Prognosen för funktionellt buller är i de flesta fall gynnsamt.

 • Lämplig behandling av anemi, sköldkörtelsjukdomar, sjukdomar som åtföljs av feber leder ofta till fullständig återhämtning.
 • Förvärvade defekter vid en upprepad inflammatorisk process leder till försämring av hjärtets funktionstillstånd. Vid adekvat antiinflammatorisk behandling och snabb kirurgisk ingrepp anses prognosen vara villkorligt fördelaktig.
 • Med medfödda defekter hos vuxna finns det praktiskt taget ingen progression av själva defekten. Men ökad stress på hjärtat leder till slut till hjärtsvikt, vilket är svårare att behandla än dekompensering av hjärtaktivitet på grund av förvärvade defekter. Medfödda missbildningar kan orsaka plötslig död, om de är närvarande, ökar risken för bakteriell endokardit, vilket är ett hot mot patientens liv, avsevärt.

Buller i hjärtat - orsaker, sjukdomar och behandling

Buller i hjärtat

Buller i hjärtat - inte alltid ett tecken på sjukdomen I medicin är ljud i hjärtat uppdelat i två grupper: organiskt, vilket indikerar hjärtsjukdom och funktionell (som om "inte viktig"). När du lyssnar på hjärtat kan läkaren ofta bestämma bullrets natur, men ibland är det nödvändigt att genomföra en ytterligare undersökning: EKG, ekkokardiografi, röntgen i bröstet.

Buller är ett akustiskt fenomen i samband med blodflödet i hjärtat och blodkärlen. Med den korrekta strukturen i hjärtat kan det finnas förutsättningar för utseende av förändringar i blodflödet, och läkarens öra uppfattar detta som ljud (till exempel saktar blodflödet, virvelbildning etc.). Hos unga barn, oftare hos pojkar, finns det ett venöst brus. Det tappas på toppen av ribbburet i höger kragebenets område - det här är blodflödet genom de livmoderhalsiga åren - och beror på huvudets position.

Orsaker till brus i hjärtat

Funktionsstörning, i motsats till buller i hjärtfel, oftare medfödd, förekommer i olika åldersperioder hos ett friskt barn. Ofta finns det barn med en smal bröstkorg och behåller sig till puberteten. Buller kan uppstå med olika sjukdomar som uppstår med en ökning av kroppstemperaturen. Efter normaliseringen försvinner sådana ljud.

Vid flickor under puberteten finns ofta ett ljud över en lungartär. Med en korrekt formad lungartär i förhållande till bröstet, beroende på inspirationsfas och utandning, uppträder eller försvinner virvelverk som betraktas som buller. Hos vissa barn uppträder brus med proliferation av tvåvägsventilen (förlängning av mitralventilbladet i vänster atrielumen när vänster ventrikel kontraheras). Detta är en förändring i mitralventilens arbete, vilket inte leder till signifikanta störningar. Det kan dock finnas en rytmförstöring eller syrehushållning.

Funktionsstörningar uppstår ganska ofta. De varierar beroende på barnets ålder, kroppens position och håller ganska lång tid. Ekkokardiografisk studie bekräftar den funktionella naturen av buller och utesluter organiska förändringar i hjärtat.

Ett mycket vanligt misstag är frisläppandet av barn med funktionellt buller från lektioner i fysisk träning.

Barn med en platt bröst ska vara särskilt intensivt engagerade i gymnastik, simma, flytta sig i frisk luft - endast denna rörelse kommer att säkerställa en korrekt utveckling av bröstet, och i framtiden och försvinnandet av buller i hjärtat.

Barn med funktionell ljud i hjärtat bör granskas en gång per år av en pediatrisk kardiolog. Mer frekventa undersökningar ger ingen mening, förutom att de kan få ett friskt barn att tro att han har ett "sjukt hjärta".

Behandling av buller i hjärtat

Ett barn med något ljud i hjärtat borde åtminstone en gång genomgå en kvalificerad studie för att fastställa en noggrann diagnos och bestämma taktiken för observation och behandling. För att få en hänvisning till en studie kan du kontakta distriktets barnläkare. Patienter med oskyldiga ljud kräver periodisk övervakning (Echo-CG och kardiologiskt samråd) ungefär en gång om året, eftersom det kan finnas åldersrelaterade förändringar i ventiler eller andra hjärtstrukturer och bullerns betydelse kan förändras.

Av samma anledning är det bättre att observera samma läkare som kan registrera karaktären, ljudet av ljud och deras dynamik med tiden. Som erfarenhet visar, med oskyldiga ljud under lång tid finns inga allvarliga problem, barn kan delta i sport, dansa, andra aktiviteter som är förknippade med hög fysisk stress.

Patienter med buller och förekomst av medfödd hjärtsjukdom kan delas in i tre grupper. Den första gruppen inkluderar de som behöver tidigt kirurgiskt ingripande för att förhindra allvarliga komplikationer och ibland döden. Dessa barn ska hänvisas till ett hjärtsjukhus.

Efter en lyckad operation visas en observation hos en pediatrisk kardiolog som föreskriver eller korrigerar medicinsk behandling, rekommenderar lämplig fysisk aktivitet etc. Den andra gruppen består av barn med patologi som inte kan korrigeras eller har andra allvarliga sjukdomar som gör operationen meningslös (till exempel med allvarlig allvarlig hjärnskada). Andelen sådana patienter är cirka 15% bland patienter med medfödd hjärtsjukdom. I sådana fall är endast stödjande läkemedelsterapi möjlig.

Den tredje största gruppen består av barn med små cirkulationssjukdomar; risken för operation i dem överstiger risken för allvarliga komplikationer i sjukdoms naturliga förlopp. Dessa patienter bör vara på dispensär övervakning hos barnets kardiolog Frekvensen av undersökningen bestäms av hjärtfelens art, i vissa fall behandlad med diuretika eller andra droger. När sjukdomen fortskrider uppstår frågan om operation.

Frågor och svar på "Buller i hjärtat"

fråga: God eftermiddag. Barnet på 3 månader har barnläkaren avslöjat brus i hjärtat och ett lågt hemoglobin 90. UZI i hjärtat i en månad av överträdelser har inte avslöjat. Kan buller orsakas av lågt hemoglobin? Behöver jag upprepa uzi? Tack på förhand.

fråga: Vi diagnostiserade hjärtstörning. Oavsett om det är farligt med denna sjukdom och vilka konsekvenser kan det vara?

fråga: Min lilla hörde ett ljud i mitt hjärta. Jag är mycket orolig, jag vet inte var jag ska sätta mig själv före ultraljud. Berätta varför det finns ett ljud i hjärtat?

fråga: Mitt barnbarn efter hjärtinfarktskomplikationer - extrasistoliya. När hon granskades, läste jag i kartan att hon hade ett öppet ovalt fönster, nu minns jag inte storleken. Och med vilken storlek gör operationen? Idag går vi till kardiologi i 10 dagar, intresserar där, men doktorn förklarar inte alltid allt, särskilt eftersom jag är mormor, inte en mamma.

fråga: Välkommen! Barnet 2 år och 6 månader hörde barnläkaren ljud i hjärtat. Vi hörde en gång också ett par gånger, men när vi åkte till sjukhuset med en temperatur och då försvann vi. Vi gjorde ett elektrokardiogram, de sa att allt är bra. Det var skrivet att förändringarna är karakteristiska efter ålder. Säg mig snälla, vad kan det vara? Vi skickades till en kardiolog på hjärtans uzi, väldigt läskigt.

fråga: Hallå Min son är 3 år gammal, med födelseljud i hjärtat. Genom ultraljud i hjärtat, diagnos av MAS och ett öppet ovalt fönster. Ska vi observeras ständigt hos kardiologen?

fråga: Hej, min son är nu 6 månader gammal, ammar och väger redan 9 400 kg höjd - 71. Sam är väldigt aktiv, står redan uppe i spjälsängen, kryper och sitter (allt utan min hjälp). Berätta för mig hur man sparar det från onödiga överbelastningar och är det värt det? Han har lyssnat på hjärtmuskler i 3 månader från barnläkaren, men han säger att det är för tidigt att göra ultraljud, det är nödvändigt att tolerera upp till ett år. Kan dessa ljud vara relaterade till vikt och när är det värt att göra en ultraljud i hjärtat?

fråga: Jag befanns ha hjärtmuskler och myokardiell hypertrofi. Vad betyder det här, snälla berätta för mig? När jag går, känner jag en främmande kropp bakom min bröstben, min vänstra arm blir dödlig. Jag har ständig andfåddhet, hela tiden måste jag sluta, det skulle få andan. Tryck 180/120, puls 150. Det är alltid svårt för mig att andas.

Varför finns det ljud i hjärtat?

Buller i hjärtat kan vara ett normalt fysiologiskt fenomen eller en patologi i hjärt-kärlsystemet. Det finns ett antal faktorer som kommer att bidra till att bestämma svårighetsgraden av detta symptom. För att övervaka hjärtets tillstånd och upptäcka eventuella abnormiteter i hans arbete, måste du regelbundet besöka en kardiolog.

Klassificering av orsaker

Buller i hjärtat är en akustisk effekt från omstruktureringen av hjärt- och vaskulärt blodflöde. De flesta läkare antyder utseendet av ljud till en sjukdom som kräver omedelbar behandling. Tystnadens natur kan vara annorlunda:

Organiskt buller indikerar att vissa patologier har uppstått vid utvecklingen av hjärt-kärlsystemet. Oftast börjar de manifestera sig vid födseln, men inte alltid en sådan utvecklingsfel indikerar en allvarlig sjukdom. Det händer ofta att organiska ljud i hjärtat indikerar endast avvikelser i bildandet av ett system som inte skadar hälsan. Med tiden försvinner problemet i sig.

Oorganiska uppstår som ett resultat av hjärtat överförda sjukdomar eller patologier. Orsakerna till buller är olika. En av de vanligaste är morfologiska, när störningar uppträder i hjärtklaffarna. Inte mindre allvarliga är reologiska och anatomiska skäl.

Symtom och diagnos

Patienten kan inte självständigt upptäcka funktionsfel i hjärtat, det är bara möjligt att bestämma närvaron av buller endast som ett resultat av undersökningen. Buller kan upptäckas i hjärtat av följande symtom:

 • anemi, blek hud, generell svaghet i kroppen;
 • darrande i händer och fötter, överdriven irritabilitet, en kraftig viktminskning
 • ökad svullnad i benen, takykardi, dyspné i vila och efter träning;
 • patienten känner sitt hjärtslag efter fysisk ansträngning;
 • överdriven trötthet, en kraftig förändring i humör och frekvent yrsel.

Om buller i hjärtat indikerar förekomst av någon samtidig sjukdom, kan det finnas svårare symtom i form av konstant dyspné vid låg belastning och i vila. Det finns puffiness, smärta i bröstet, förlust av medvetande, kvävningsattacker. Endast en kardiolog kan fastställa arten av utseendet av symtom, deras allvar.

Om bruset är av organiskt ursprung, och patienten känner sin närvaro från födseln, kommer han alltid att besöka kardiologen utan försämring. Om tidigare problem med funktionen av kardiovaskulärsystemet inte observerades, men tecken på sjukdomen började manifestera, bör du besöka terapeuten. I allmänhet kommer en allmänläkare inte att kunna bestämma svårighetsgraden av situationen, så han kommer att hänvisa till en annan specialist. En erfaren kardiolog i staten på första undersökning för att fastställa förekomst och orsaken till buller, men den slutliga diagnosen och ordinera behandling han kunde endast på grundval av dessa testresultat och forskning.

Den första och en av de mest effektiva metoderna för forskning är auscultation. Läkaren med hjälp av ett stetoskop lyssnar på bröstet för eventuellt brus. Om brus upptäcks, är det med sin natur möjligt att bestämma orsaken till förekomsten. För att klargöra diagnosen kan kardiologen ordinera EKG och ECHO: s passage. EKG kan du bekräfta förekomsten av oegentligheter i hjärtat och deras orsak. ECHO är en ultraljudstudie som ger den mest kompletta informationen om hjärtets struktur och struktur. Buller i hjärtat och andra brott efter en sådan undersökning kan etableras.

FCG är en diagnostisk metod som gör det möjligt att fixa de minsta ljudfel i kardiovaskulärsystemet. Vid inspektion är det obligatoriskt att lägga fram flera analyser. Den första av dessa är ett allmänt blodprov, på grundval av vilken nivået av hemoglobin bestäms, koncentrationen av leukocyter. Biokemi utförs för att bestämma njurarnas och leverns tillstånd. Den slutliga analysen är ett blodprov för att bestämma nivån av sköldkörtelhormoner och binjurar. Om reumatism tidigare diagnostiserats, eller om det finns misstankar om dess närvaro, kan reumatologiska tester vara nödvändiga. När alla nödvändiga uppgifter om patientens tillstånd har samlats in väljer kardiologen en terapeutisk kurs för att förbättra tillståndet eller för en fullständig botemedel.

Buller i hjärtat av barn

För närvarande är medicinsk diagnos på en ganska hög nivå. Kontroll över hälsotillståndet börjar vid det intrauterina skedet av barnets utveckling. Detta har sina fördelar, eftersom det är möjligt att i tid veta om förekomsten av några signifikanta avvikelser i utveckling eller sjukdomar som kräver omedelbar intervention.

Den nyaste utrustningen kan skilja absolut alla processer som förekommer i kroppen.

Organens arbete kan ses på skärmen. Idag är det även möjligt att konsultera online med specialister från andra städer. Människor, ser slutsatsen med många floridord och speciella termer, börjar panik och tror att de är sjuka på något sätt.

Ett liknande problem gäller för unga föräldrar. Njut av att ha vänjat sig till en ny roll, nybildade daddies och mammor ansvarar ansvarsfullt för barnets hälsa. Att höra om buller i hjärtat av deras barn, de är mycket oroliga, introducerar sitt barn allvarligt sjuk. Det är nödvändigt att skilja mellan hjärtmuskler hos en vuxen och ett barn.

behandling

Lämplig behandling kan endast ordineras av en läkare. Huvud symptomatisk behandling utförs. Om bruset orsakas av anemi, förskriv då en kurs att ta mediciner som innehåller järn. För bättre absorption tas läkemedel i kombination med askorbinsyra. Snart kommer hemoglobinnivån att stiga, vilket kommer att minska eller helt eliminera hjärtfel.

Fel i funktionen av binjurarna och sköldkörteln elimineras genom medicinering. I vissa försummade fall kan det krävas kirurgisk ingrepp. Hjärtasjukdom är som regel etablerad vid födseln. Från detektionsögonblicket och fram till slutet av livet ska patienten observeras hos kardiologen för att skicka alla erforderliga undersökningar på schemalagd basis. Vice är en mycket allvarlig sjukdom som ibland kan kräva kirurgisk ingrepp.

Buller i hjärtat indikerar inte alltid förekomst av funktionsfel eller hjärtsjukdom. För att förstå arten av deras utseende och tidig behandling, bör du alltid kontakta en specialist.

Varför är hjärtmuskeln i hjärtat av en vuxen, är tillståndet farligt?

De ljudvibrationer som uppstår mellan hjärtatonerna kallas ljuden i hjärtat. De uppträder när blodets flödeshastighet förändras, turbulent rörelse. Kan vara funktionellt ("oskyldigt") och organiskt i närvaro av hjärtsjukdom. Auscultation och instrumental metoder används för diagnos. Behandling utförs både medicin och operativ.

Läs i den här artikeln

Orsakerna till utseendet av hjärtmuskler

Lyssna på buller kan förklaras av hjärtsjukdomar och förändringar i blodegenskaper, hemodynamiska störningar.

Patologisk hjärtmörk

Inträffar när den fibrösa avsmalnande hål fusion av delar av ventilen efter inflammation (reumatisk feber, endokardit, en autoimmun process, sepsis), trauma, ateroskleros, förkalkning, samt på grund av otillräcklig fastspänning av de deformerade ventilklaffar.

Expansion av öppningen och utveckling av relativ insufficiens uppstår när:

 • dilaterad kardiomyopati;
 • en ökning av huvudkärlets diameter med arteriell eller lunghypertension;
 • aneurysm;
 • ateroskleros.

Svårigheten att utträda blod från ventrikeln händer och med ventilens normala struktur. Förträngning subvalvulär utrymme visas när överdriven proliferation muskelskiktet (hypertrofisk kardiomyopati), och kan placeras ovanför klaffarna hindret inflammatoriska eller sklerotiska processer.

Vid infarkt kan papillära muskler påverkas med efterföljande förtätning och ett brott mot stängning av ventilerna. Ovanför hjärtats område hörs friktionsbullret av perikardiumsårets blad under perikardit.

Och här handlar det mer om ljudet i ett barns hjärta.

funktionell

I hjärtat område kan brus förekomma vid fysisk överbelastning, anemi, tyrotoxikos, graviditet, hög kroppstemperatur. Dessa orsaker är icke-hjärtat, och bruset försvinner efter behandlingen av den underliggande sjukdomen (förlossning). Egenskaperna för "oskyldiga" hjärtmumbran är:

 • i de allra flesta hörs under systolen;
 • högre över lungartären och apexen;
 • ändra sin höghet och varaktighet när du ändrar kroppens position, rörelser, andning;
 • blåser, svag, ingen musikalitet;
 • kortlivad;
 • Det finns ingen samtidig störning av grundtonens sonoritet eller utseendet på ytterligare toner.

Är det farligt för en vuxen

Funktionsstörning är inte en fara, som vid eliminering av dess orsak, slutar det att lyssna utan ytterligare behandling, och det finns inga patologiska förändringar i hjärtat. Konsekvenserna av organiskt buller beror direkt på svårighetsgraden av valvulärapparatens och hjärtmusklernas nederlag, liksom vid tidpunkten för uppkomsten och graden av progression av hjärtsvikt.

När denna komplikation läggs till försämras patientens tillstånd avsevärt och prognosen för liv och återhämtning bestäms av tidpunkten för den behandling som påbörjas. Med hjärtfel och brist på effekt från användningen av mediciner, krävs operativ behandling av den faktor som orsakade hjärtstörningar.

Symtom som indikerar ett problem

Om bruset är funktionellt, sker det inte ofta klagomål om hjärtfunktion. Med hjärtsjukdomar, hörs ljudvibrationer, hörbara med auskultation, av:

 • kränkning av rytmen - snabbhet, bromsning, avbrott av sammandragningar
 • smärta i hjärtat
 • Andningssvårigheter först med fysisk ansträngning, då i vila;
 • blek eller blå hud;
 • stark svaghet, snabb trötthet
 • hosta och kvävning i svåra fall;
 • ökat eller minskat blodtryck
 • yrsel, besvär
 • ödem på benen
 • svårighetsgrad och smärta i rätt hypokondrium.

Metoder för att diagnostisera hjärtat hos vuxna

När du lyssnar på hjärtat och upptäcker ljud måste du utvärdera dess egenskaper:

 • systolisk eller diastolisk;
 • plats för bästa hörbarhet, konduktivitet;
 • volym, timbre;
 • samtidig tonförändring.

För att fastställa orsaken till buller beaktas den kliniska bilden av sjukdomen, medicinska undersökningsdata och sådana studier:

 • EKG - myokardiell hypertrofi, arytmi, förändringar i vågamplitud, tecken på ischemi;
 • fonokardiografi bekräftar lyssningsdata och avslöjar dolda ljud;
 • Doppler ultraljud - den mest värdefulla metoden hjälper dig att utvärdera hur ventilerna, svårigheter att utstötning av blod eller returrörelse efter minskningen, tillståndet i de stora kärlen, storleken på hjärtkammare och tjockleken på hjärtmuskeln, hemodynamiska parametrar;
 • Bröströntgen - utförs med fyllning av matstrupen med kontrastmaterial, det upptäcker stagnation i lungorna, ändrar hjärtets konfiguration.
 • CT och MR, hjärtprover, myokardbiopsi ordineras i komplexa diagnostiska fall;
 • blodprov för reumatoid faktor, kolesterol, glukosinnehåll behövs för att bestämma orsaken till hjärtsvikt.
Lyssnande punkter i hjärtat

Behandling av hjärtmuskler

I avsaknad av förändringar i laboratorieparametrar och abnormaliteter i data för instrumentdiagnostik är behandling inte föreskriven, eftersom närvaron av ljud inte stör hjärtan. Drogterapi utförs när en inflammatorisk process (antibiotika), ateroskleros, hjärtsvikt upptäcks. Patienterna visas:

 • ACE-hämmare (Hartil, Prenes);
 • beta-blockerare (Corvitol, Concor);
 • antagonister av angiotensinreceptorer (Lorista, Mikardis);
 • diuretika (Trifas, hypotiazid);
 • antiaggreganter (Cardiomagnolo, Plavix);
 • lipidsänkande läkemedel (Vazilip, Atoris).

Ventilfel kräver kirurgisk behandling - byte av ventil med protes, suturering eller dilatering av ventilöppningen, separation av fästluftsventiler, plast. Vid allvarlig hypertrofisk kardiomyopati utförs en partiell borttagning av hjärtens muskelskikt för att underlätta rörelsen av blod.

Och här handlar det mer om hjärtfrekvensen.

Buller i hjärtat uppträder när egenskaperna hos blod eller hjärtutgång förändras. Det anses vara funktionellt eller "oskyldigt", om vid undersökningen finns inga brott från hjärtat.

Den organiska brus uppstår vid förträngningen eller expansionsventilöppning av läckage på grund av ofullständiga förslutningsflikar, överdriven ökning av hjärthåligheter Pumpmuskelskiktet. Sådana sjukdomar kan vara komplicerade av hjärtsvikt, de kräver komplicerad medicinsk och kirurgisk behandling.

Användbar video

Titta på videon om hjärtasuccultation och extra toner:

Pediatriska medfödda hjärtefekter, vars klassificering innefattar uppdelning i blå, vit och andra, är inte ovanligt. Anledningarna är olika, alla framtida och riktiga föräldrar borde känna till tecknen. Vad är diagnosen valvulära och hjärtfel?

Behandling i form av operation kan vara den enda chansen för patienter med en defekt i hjärtkärlet. Det kan vara en medfödd missbildning i en nyfödd, manifest i barn och vuxna, sekundär. Ibland finns det en oberoende stängning.

Ibland är det inte möjligt att noggrant höra bruset. I detta fall kommer fonokardiografi av hjärtat till räddningen. Metoden låter dig lyssna på fostret utan att skada mamman och barnet. Men i första hand krävs auskultation.

Upptäck ljud i hjärtat av ett barn i olika åldrar. Orsakerna till utseendet kan vara både helt fysiologiska och patologiska. Varför uppträder systolisk och diastolisk buller? Är det nyfödd?

Sådan undersökning, som auscultation av hjärtat, blir den primära metoden för att diagnostisera myokardfunktionen. Läkaren borde veta rätt ställe att lyssna på tonerna. De kommer att visa problem i ventiler, buller, norm och abnormaliteter i patologier hos vuxna och barn.

Om det finns en defekt hos interventionsvätskan hos en nyfödd eller vuxen, är det i princip en operation som krävs. Han är muskulös, minnesmässig. Buller hörs under auscultation, självförslutning är sällsynt. Vad är hemodynamik, behandling?

Palpation och slagverk av hjärtat utförs under en primär undersökning med en kardiolog. Auskultation av myokardiet utförs också. Läkaren bestämmer hjärtans gränser, avslöjar kantens absoluta dugghet, jämför resultatet med normen för ålder och kön.

Blodcirkulationen hos nyfödda och foster varierar i en cirkel, eftersom lungorna inte fungerar tillfälligt. Funktioner hos den fosterliga och transienta cirkulationen uppträder också. Överträdelse ger cyanos / cyanos av huden.

Identifiera hjärtat till rätt hjärtkardiolog i ganska vuxen ålder. En sådan anomali utgör ofta inte ett hot mot livet. Människor som har ett hjärta till höger ska helt enkelt varna läkaren, till exempel innan de gör ett EKG, eftersom uppgifterna kommer att skilja sig något från de vanliga.

Buller i hjärtat av ett barn

Om du hittar någon, även om inte mycket farlig och allvarlig sjukdom i barnet, börjar föräldrarna för tidigt att börja panik. Detta gäller särskilt när det gäller hjärtaktiviteten hos barnet. Den möjliga oroen är välgrundad, men ofta är inte allt så skrämmande som det verkar. Buller i hjärtat av barnet, detekteras av en kardiolog ofta är inte en väsentlig anledning till oro.

För att bekräfta eller avvisa risken för patologi är det tillräckligt att utföra vissa diagnostiska undersökningar och aktiviteter som är tillgängliga i nästan varje stad i den moderna världen.

Hur uppstår brus?

För att förstå mekanismen för ljudgenerering är det viktigt att ha åtminstone en minimal förståelse för hjärtets struktur och dess arbete. I människa består det av fyra kamrar. Under arbetet går blod mellan dem. Vid pumpning av blod passerar den genom mellanrumsventiler. Hjärtat fungerar cykliskt. Med sammandragning (systolfas) tömms kammaren, och vid tillfället av avslappning (diastolfas) fylls kammaren med blod. Atriell eller ventrikulär kontraktion, som nämnts ovan, åtföljs av att pumpa blod och flytta det runt ventilen, vilket medför en karakteristisk knock. I medicin har han begreppet "hjärtat". Mellan angränsande snitt finns pausar, under vilka du ibland kan höra ljud som inte ska dyka upp i normen.

Hjärtmönster

Den främsta orsaken till patologiska hjärtmuskler är direkt relaterad till abnormiteter i hjärtelementets struktur. Många av dem är helt säkra, och vissa kan leda till funktionshinder och till och med döden. Det är därför som det är extremt viktigt att så snart som möjligt bestämma orsaken till bullret. Cirka 25-26: e dagen av graviditeten börjar hjärtat av fostret redan att pumpa blod.

Orsaker till hjärtmuskler hos barn

Buller i hjärtat av barn är oftast förknippat med vissa tillstånd i kroppen och utvecklingsavvikelser. Villkorligen kan orsakerna delas in i flera grupper:

 1. Avvikelser i utvecklingen av valvulärt hjärta:
  • stenos av mitralventilen och aortaventilen (dess anatomiska förträngning);
  • upprepning av de ovan beskrivna ventilerna (omvända blodkroppar);
  • insufficiens eller stenos av tricuspid (tricuspid) ventil;
  • stenos av lungartären.
 2. Förekomsten av onormala hål:
  • öppen arteriell kanal (närvaron av ett ytterligare kärl som förbinder lungartären och aortan);
  • Förekomsten av patologiska öppningar mellan kamrarna: DMP (atriell septaldefekt) och DMZHP (defekt av interventrikulär septum).
 3. Myokardiell patologi (hjärtmuskel):
  • medfödda förändringar - hypertrofisk kardiomyopati;
  • förvärvade defekter. Sällan hittat i barndomen. Dessa inkluderar hjärtinfarkt, hjärtsvikt.
 4. Övriga förvärvade och ärftliga sjukdomar:
  • endokardit - inflammation i hjärtmembranen som bildar ventilerna;
  • tetralogi Fallot - en komplex kombinerad hjärtsjukdom som kombinerar skadorna i hjärtmuskeln och ventilapparaten;
  • ytterligare ackord, placerad i vänster ventrikel;
  • koagulering av aortan - förminskning av dess lumen. Oftast segmenteras fartyget;
  • hjärtsmyxom - en tumör (godartad), belägen i en av atrierna. Ofta växer den på en stjälk fäst vid den interatriala septumen;
  • ett syndrom av hypoplasi i vänstra hjärtat (SGHOS) - otillräcklig utveckling av alla delar av vänstra öron och ett ventrikel;
  • anomali av Ebstein - är ca 1% av alla hjärtfel. Det är en förskjutning av ventilerna i tricuspidventilen i hålrummet i den högra ventrikeln.
 5. Funktionella skäl. Dessa inkluderar utseendet av ljud på grund av nedsatt blodflödeshastighet, förekomst av anemi och andra...

klassificering

Buller i hjärtat av ett barn kan betingas delat i arter beroende på formen, orsaken och ursprungsorten eller i förhållande till hjärtfrekvensens faser.

Beroende på ursprungsort:

 1. Intrakardiell. Dessa ljud hör samman med operationen av hjärtventilanordningen.
 2. Utanför hjärtat. De uppstår helt enkelt när hjärtat arbetar, oberoende av ventilernas tillstånd.
 3. Vascular. Visa när du lämnar blod genom ett skadat kärl.

Beroende på orsaken till utseendet:

 1. Regurgitant. Sådant ljud kan höras genom att kasta blod tillbaka i en ventilens riktning. Detta händer när de är bristfälliga eller med VSW.
 2. Stenotiska. Bestäms av patologisk förträngning (stenos) av elementen i hjärt-kärlsystemet. Till exempel aortastenos.

I förhållande till en viss fas i hjärtcykeln:

 1. Systoliskt. Visas vid tiden för sammandragning av hjärtkammaren och frisättning av blod från den.
 2. Diastoliskt. Förekommer när kammarens muskel är avslappnad och blodet kommer in i det.

Beroende på formuläret det är möjligt att utesluta minskande, minskande ökande, ökande minskande och ökande brus.

Det är kliniskt mer lämpligt att dela upp alla ljud i hjärtat av deras allvar och fara för kroppen. Således kan vi skilja:

 1. Organiskt ljud - är förknippat med anatomisk skada på hjärtets struktur. Ofta indikerar en missbildning och kan få farliga konsekvenser.
 2. Funktionsstörning - uppstår på grund av en liten avvikelse från normen för hjärnans strukturella element eller vid vissa patologiska förhållanden. I de flesta sådana ljud påverkar inte organismens vitala aktivitet.

I pediatrisk kardiologi är det viktigt för läkare att studera faran med dessa mycket ljud, dvs. bestämma om de är funktionella eller organiska. Detta kan göras om det finns en bestämd klinisk bild och resultaten av instrumentanalyser.

Symptom på sjukdomar i samband med hjärtmuskler

Funktionsljud i absolut majoritet har inga kliniska manifestationer och påverkar inte negativt arbetet hos andra organ i människokroppen.

Organiskt buller, beroende på befintlig patologi, kan åtföljas av följande symtom:

 • andfåddhet eller fastande;
 • brott mot normal hjärtrytm;
 • känsla av smärta i bröstet;
 • Förekomsten av ödem på grund av hjärtsvikt
 • reducerad övningstolerans
 • ökad trötthet
 • yrsel, huvudvärk och svimning
 • cyanos (blåsning) av läpparna och fingertopparna;
 • total cyanos av hela kroppen hos nyfödda.

Förekomsten av sådana symtom mer än en gång hos ett barn bör varna föräldrarna. I det här fallet behövs ett tidigt samråd med barnläkare eller kardiolog, eftersom eventuella förändringar i kroppen kan i slutändan leda till störningar i utvecklingen av olika kroppssystem i framtiden.

Åldersrelaterad hjärtmjukhet hos barn

Från födelsetid till en månad kan en neonatolog upptäcka mindre ljud. De observeras i alla på grund av omstruktureringen av hjärtsystemet. Ungefär 1,5% av nyfödda är födda med medfödda missbildningar. I det här fallet är bruset något annorlunda. Det är viktigt att identifiera typen av hjärtpatologi så tidigt som möjligt.

Vid en ålder av en månad till ett år borde det normalt inte finnas några ljud i hjärtat. Om under denna period, vid en av de planerade undersökningarna, bestämde distriktspediatrikern fortfarande sin närvaro - medfödd hjärtsjukdom är mycket sannolikt.

Ofta händer det så att ljudet för första gången lyssnas först efter barnets enårig ålder. I det här fallet, var inte nervös och orolig, för. Det är vid denna ålder som funktionella ljud i hjärtat verkar, inte en indikation på någon patologi.

Vid en ålder av två till tre år på barnets kardiologs konto om ljudet i hjärtat är redan omkring 30% av barnen. Anledningen till deras placering på dispensarobservation är ofta inte en indikation på missbildningar. Ofta försvinner patologin vid denna ålder, och felaktig registrering beror på förekomst av funktionsstörning vid tidpunkten för tidigare undersökningar. De kan vara orsakade av feber eller före träning av barnet.

Vid förskoleåldern (ca 7 år), när du lyssnar på hjärtat finns godartade ljud. Ofta orsakas de av ökad ångest, ökad fysisk ansträngning, feber eller hypotyreoidism. När dessa faktorer elimineras återgår hjärtaktiviteten till ett fysiologiskt normalt tillstånd.

Vid pubertets början (12 eller flera år) kan funktionella ljud höras igen, vilket är förknippat med en felaktig matchning mellan fartygens längd och bredd. De försvinner slutligen helt med bildandet av hjärt-kärlsystemet.

diagnostik

 1. Elektrokardiografi (EKG).
 2. Bröstets radiografi.
 3. Ultraljudsundersökning (ultraljud) i hjärtat.
 4. Ekokardiografi. För tillfället är den mest informativa och säkraste diagnostiska metoden, vilket gör det möjligt att bestämma patologi med hög noggrannhet. I denna studie observerar doktorn inte bara en tredimensionell bild av hjärtat utan övervakar också trycket i kamrarna och blodflödet i dem.
 5. Magnetic Resonance Imaging (MRI) och computertomografi (CT).
 6. Angiokardiografi är studien av hjärtkärlens tillstånd.
 7. Blodprov. Beroende på typ och metod för att ta och undersöka blodet, är det möjligt att diagnostisera andra sjukdomar som negativt påverkar hjärtets funktion. På detta sätt identifieras infektioner, njursjukdomar och immunsystemet.

Förekomsten av funktionsstörning på EKG och röntgen kan inte bestämmas på något sätt, men med ultraljud är det ganska möjligt att förstå orsaken till och tillgängligheten för sådana.

En viktig punkt i diagnosen och behandlingen av barn med hjärtmumbran är observation av samma läkare. Detta är nödvändigt för att den medicinska specialisten ska kunna övervaka och registrera förändringen i tillståndet i dynamik, för att studera timbre och typ av brus.

behandling

Den vanligaste kirurgiska behandlingen är att ersätta hjärtventiler, korrigera medfödd patologi eller att ta bort tumörer. Efter att ha utfört sådan verksamhet rekommenderas barn för två eller flera år individuell rehabilitering. Det innefattar intag av vissa droger (till exempel för utspädning av blod), ett mildt sätt av vital aktivitet och en gradvis ökning av fysisk aktivitet. Om det är möjligt föreskrivs en spa-behandling.

Det finns fall där verksamheten inte utförs. Detta är möjligt till en hög kostnad, för liten ålder, eller omvänt, med tiden förlorad, närvaron av en samtidigt farlig sjukdom. I dessa fall föreskrivs medicinering, vars syfte är att lindra tillståndet och kompensera för hjärtens nedsatta funktion.

Läkemedel som föreskrivs för behandling av patologi kan vara mycket olika, allt från läkemedel som stöder hjärtats arbete och slutar med antibiotika. Val av behandling sker individuellt eftersom det finns många orsaker till bruset i hjärtat.

Prognos av hjärtmuskler hos ett barn

Konsekvenserna av funktionellt buller är nästan alltid gynnsamma. Sådana förändringar påverkar vanligtvis inte livskvaliteten. När kroppen växer upp, försvinner sådana ljud antingen på egen hand eller förblir. Ofta är det tillåtet att träna professionellt.

Med organiskt buller är situationen mycket allvarligare. Här är antingen patienten brådskande opererad eller en underhållsbehandling ordinerad. Ibland leder patologi, tillsammans med organiskt buller, farliga komplikationer fram till ett dödligt utfall.

Om bullret orsakas av medfödda hjärtfel, är sådana barn mer mottagliga för infektionssjukdomar, anemi. På grund av förändringar i blodcirkulationen lider barnets nervsystem ibland.

I avsaknad av kirurgisk behandling blir ofta en liten patient inaktiverad. I detta fall är det ökat trötthet eller en fördröjning i träning. Men komplikationer är också möjliga efter operationen. Ungefär 3% av patienterna, trots behandlingen, dör.

För att förhindra försämringen av sjukdomen med en tillförlitligt diagnostiserad diagnos är det ytterst viktigt att komma ihåg de förebyggande åtgärder som måste utföras kontinuerligt.

Förebyggande av komplikationer

Förebyggande av hjärtmuskler innebär förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar, vilket måste börja före barnets födelse. Så, en gravid kvinna är viktig för att upprätthålla en hälsosam livsstil, äta bra, var inte nervös och missbruk inte alkohol och nikotin. Det är viktigt att regelbundet observera gynekologen och genomgå alla föreskrivna undersökningar, kontakta en genetiker.

Vid barnets födelse är förebyggande åtgärder följande:

 1. Tidig behandling av inflammatoriska sjukdomar.
 2. Äta grönsaker, frukter och vitaminer.
 3. Begränsning vid användning av fetter.
 4. Tillräcklig fysisk belastning.
 5. Håll koll på mängden järn i blodet.

Således är vidhäftning till en hälsosam livsstil och rätt näring tillräckligt för att förhindra många sjukdomar i samband med hjärtmuskler hos barn.

Buller i hjärtat: vad de är och varför de ser ut

I regel tyder buller i hjärtat av en vuxen på att det finns en patologi. Därför finns det ett tillfälle att besöka kardiologen och genomföra en fullständig undersökning, på grundval av vilken en adekvat behandling kommer att ordineras, och man kan tala om förutsägelser.

Hjärtljud: vad de är

Buller i hjärtat är akustiska fenomen (visselpipor) som hörs medan man lyssnar på ett stetoskop och uppträder under sammandragning av hjärtmuskeln, mellan stroke.

I medicinsk praxis är de indelade i:

 • organiskt;
 • Funktionellt (de kallas annars "oskyldiga ljud").

Med tanke på organiskt buller är det de som vittnar för att myokardiet har problem och det finns en patologi, d.v.s. de kan förvärvas och medfödda, och även följa den sjukdom som uppstått i hjärtområdet.

Av naturen är ljudet som motsvarar det organiska bruset i myokardiet grovt, hårt, intensivt och högt, långt i längd. Det är karakteristiskt för recoil under axelbladet eller i axillärområdet och förbättring efter fysisk aktivitet. Denna typ av ljud är förknippat med hjärtatoner, det ändras inte och förändras inte från kroppens position (hörsel är i alla fall densamma).

Funktionella typer kännetecknas av det faktum att dessa ljud inte är associerade med laster kan lyssnas på mot bakgrund av en annan hjärtsjukdom. De skiljer sig mjukt, du kan säga "musikalisk" timbre, inte för intensiv. Varaktighet - kort. Efter fysisk ansträngning, till skillnad från organiska, tenderar de att försämras. De är inte relaterade till myokardiska toner. De är instabila och förändras när kroppens position förändras.

Separationen av ljud i tre huvudtyper accepteras, den är baserad på hjärtfrekvensfasen.

Systoliskt. De framträder vid tiden då ventrikelkontraktionen, och i sin tur delas in i:

 • holosystolic;
 • tidigt systoliskt murmur på hjärtans topp
 • srednesistolichesky;
 • mid-late systolic.

Diastoliskt. De förekommer i det ögonblick då blodet tränger in i ventrikeln och är i sin tur indelat i:

 • tidig högfrekvens;
 • srednediastolichesky;
 • presystolic.

Systolodystolic (detta är kontinuerliga ljud).

För information! Systoliskt fluktuationer i nästan alla fall vi talar om mitral regurgitation, och det är på grund av det faktum att hålrummet i vänstra delen av hjärtmuskeln inte är helt frånkopplad under systole (tillståndet i hjärtmuskeln under utstötningen av blod: från vänster kammare - aorta, från höger - i lung trunk ).

Orsaker till fenomenet

Orsakerna till hjärtstörningar hos vuxna är ofta förknippade med högt blodflödeshastighet.

Samma fenomen kommer att observeras om blodflödet, som ska komma in i den dilaterade kammaren, passerar genom en deformerad, smal öppning. Defekter av septum som förvärvas uppstår på grund av nekros (efter hjärtinfarkt), skador, trauma.

Det kan orsaka systoliskt brus i hjärtat av returflödet, vilket bildas på grund av ventilens inkompetens, inklusive dess avböjning.

Forskare noterar och andra orsaker till buller i hjärtat, en enskild faktor tillskrivs de som leder till "oskyldiga" ljudvibrationer. Till exempel en förhöjd kolesterolnivå, en uppbyggnad av vätska i kroppen,

Intressant! Teorin är avancerad att detta fenomen kan dyka upp mot bakgrund av trötthet, stress och spänning.

Diagnos och undersökning

Den allra första versionen av undersökningen - auscultation (detta kan ses video). Detta är en mycket informativ metod som syftar till att noga lyssna på hjärtmusklerna som finns i det kardiovaskulära systemet. Förresten, för nyfödda är det ett obligatoriskt förfarande.

Vidare innefattar den diagnostiska undersökningen:

 • elektrokardiogram (EKG). Det hjälper till att identifiera avvikelser i myokardiearbetet.
 • ekokardiografi (typ av ultraljud). Denna undersökning kommer att bidra till att fastställa blodflödeshastigheten, liksom dess blodtryck;
 • lasttest
 • angiografi (röntgenundersökning med hjälp av ett speciellt kontrastmedium);
 • myokardisk kateterisering.

En fullständig undersökning och undersökning av problemet med överdrivna ljud i myokardiet innebär att man mäter deras intensitet, och för detta utförs flera test:

 • andning;
 • Valsalva (essens - i tvungen utandning med stängd näsa och mun);
 • arytmi;
 • fibrillering (okoordinerad sammandragning av muskelfibrer);
 • förändras positionellt (kroppsrotationer på ena sidan eller andra sidan, knäböj, när du ligger ner - lyfter benen);
 • farmakologiska ingrepp;
 • arteriell ocklusion.

Behandling av sjukdomar

Hur man behandlar en blåsljud beror på om det var orsaken till deras utseende, vilken typ av sjukdomen upptäcks, är det på en scen, ålder och individuella egenskaper hos organismen.

Kan användas som en konservativ behandling (farmakologi nu välutvecklade, högt utvecklade läkemedel), och med hjälp av kirurgi.

Identifiera blåsljud kan vara under graviditeten och när de är på grund av fel på hjärtmuskeln, i moderna sjukhus med högteknologisk utrustning, kardiologer utförde operationen efter barnets födelse eller under de första åren av sitt liv, för evigt eliminera problemen och ger en chans för ett fullvärdigt liv.

Profylaktiska rekommendationer

Av huvud förebyggande åtgärd för att noggrann uppmärksamhet på din hälsa, bör du vara uppmärksam på även de små sjukdomar för att förhindra deras passage in i inflammation eller reumatism.

Nästa punkt är en balanserad kost och hälsosam mat. Dieten bör innehålla färska grönsaker och frukter, stallost, kött, fisk. Krävs vid användning av torkade frukter - torkade aprikoser, russin.

Dagligen är det nödvändigt att göra promenader i frisk luft, att gå på naturen, oftare att gå i parken. Viktigt och fullständigt avslag på dåliga vanor, särskilt - från att röka.