Huvud / Angina pectoris

Symtom och behandling av vasospastisk angina

Från denna artikel kommer du att lära dig: Vad är vasospastisk angina, hur skiljer det sig från andra typer av angina, hur farligt är sjukdomen. Orsaker till patologi, symtom, diagnos och behandling. Prognos för sjukdomen.

Vasospastisk angina (eller ett annat namn, Prinzmetal angina) kallas spontant förekommande episoder av ischemi (syre svält) av hjärtmuskeln, som åtföljs av långvarig och svår smärta i bröstet (hjärta, angioznye smärta). Den främsta orsaken är en plötslig spasma i koronarkärlen.

Typiska symptom på angina (första diskussionerna, instabil spänning) - är ischemiska attacker och hjärt smärta i samband med fysisk och emotionell stress, vilket vanligtvis löser sig i vila. Prinzmetals stenokardium isoleras som en speciell form av instabil, kännetecknad av:

 • längre, allvarliga anfall som uppträder mot bakgrund av absolut vila (under vilodag)
 • Anfall förekommer samtidigt (några timmar efter att ha sovit eller tidigt på morgonen).

För utveckling av hjärtmuskulär ischemi krävs förminskning (stenos) av kärlbädden hos stora kransartärer med mer än 70%. När en sådan Prinzmetals angina utvecklar plötsligt spasm, av olika skäl (ateroskleros, rökning, hypertension, allergi), blir det inre skiktet av fartyg överdrivet känsliga för olika ämnen som kan orsaka allvarlig förträngning (vasokonstriktorer tromboxan).

Framkallar produktionen av kärlsammandragande ökning av aktiviteten i det sympatiska eller parasympatiska autonoma systemet (nervsystemet, reglering automatiserade processer - andning, matsmältning). Begränsningen ofta förekommer i den exponerade delen av kärlet ateroskleros, vilket är den normala tiden (mellan attacker) kan inte orsaka ischemi (outtalad stenos utan att påverka blodtillförseln till hjärtmuskeln, 50%).

Prinzmetals angina refererar till sällsynta (2% av den totala) och ganska farliga former av sjukdomen. Om allvarliga attacker upprepas ofta, sjukdomen snabbt (inom 1,5-2 månader) leder till en omfattande hjärtinfarkt (akut myokardischemi), livshotande arytmier och kan orsaka hjärtsvikt (25%). Sällsynta attacker leder till dödliga komplikationer i kombination med obstruktiva lesioner av kranskärlskärlen (överlappning av lumen med kolesterolplakor eller trombi).

Prinzmetals stenokardi kan inte botas, förebyggande åtgärder och läkemedelsbehandling kan avsevärt förbättra tillståndet hos patienter med okomplicerade former (utan vaskulär obstruktion). Kirurgisk behandling (stenting, shunting) används om sjukdomen uppträder i kombination med svår kärlstenos.

Patienter med vasospastisk angina observeras och behandlas av en kardiolog, kardiosurger fungerar.

Vasospastisk angina: Allt om dess symptom och terapier

Angina pectoris är ett smärtsyndrom som uppträder i hjärtat. Det orsakas av otillräcklig blodtillförsel till hjärtmuskeln.

Angina pectoris är inte en självständig sjukdom, det är en kombination av symtom, manifestationen av hjärt-kärlsjukdom.

Det finns flera typer av sjukdomar som skiljer sig åt i symptomen, men de förenas med smärta som uppstår i hjärtat.

Beskrivning av sjukdomen

Vasospastisk angina är en av de typer av angina pectoris. Dess skillnad är det faktum att smärtan bakom bröstbenet, som är karakteristisk för alla typer, i detta fall oberoende av provocerande faktorer i form av fysiska eller emotionella belastningar.

I detta fall kärl som närmar hjärtmusklerna kontrakt i en anginal episod. Det finns en akut kontraherande smärta bakom brystbenet, andfåddhet. Som ett resultat av denna kompression av musklerna minskar koronarens lumen, och blodflödet till myokardiet minskar.

Denna sjukdom är en ganska sällsynt typ av angina pectoris. Det diagnostiseras i cirka 2% av fallen när patienterna är på sjukhus i ett hjärtasjukhus med klagomål om hjärtatsmärta. Oftast påverkar det kvinnor i åldern 30-50 år.

Orsaker och riskfaktorer

tyvärr har ännu inte studerat de exakta orsakerna förekomst. Det föreslås att sjukdomen oftast orsakas av koronar vaskulära celler med hög känslighet till en mängd aktiva substanser.

Också orsakar vasospastisk angina störningar i de inre väggarna i blodkärl och artärer.

De inre väggarna i hjärtkärlen eller endotelet, om de skadas, ökar produktionen av substanser i kroppen som främjar förekomsten av vasospasmer och minskar produktionen av andra som leder till vasodilation.

En annan orsak är spasm i kransartärerna. I detta fall överlappar artärerna, men deras struktur förändras inte. Riskfaktorerna i detta fall kan vara:

 • hypotermi;
 • rökning;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • kränkning av elektrolyternas sammansättning.

Sjukdom kan förekomma och med minskad blodtillförsel till hjärtmuskeln. Antalet hjärtkontraktioner minskar, myokardiet blir elektriskt instabil och konduktivitet och rytmförstöring uppträder.

Också orsaken till denna sjukdom anses vara utseendet av stenotisk koronär ateroskleros. Det uppstår när det finns problem med artärerna som matar hjärtmusklerna - deras lumen smalnar, blodets blodtillförsel minskar.

Ventrikulär extrasystol: behandling och grundläggande symptom. Läs mer om vad det är och hur det behandlas.

Är en måttlig sinus takykardi farlig för barnets hälsa? Du frågade - vi svarar!

Ta reda på vad sinusarytmi innebär på EKG och vilken typ av behandling läkaren ska ordinera. Alla detaljer är här.

klassificering

Vaspospastic hänvisar till spontan instabil angina pectoris. Dessa typer av angina förekommer i form av bröstsmärtor som uppträder med plötslig spasma i kransartärerna. Anfall inträffar oavsett fysisk och känslomässig stress.

Faror och komplikationer

Den största faran i en attack av vasospastisk angina pectoris - en långvarig attack, han kan gå in i ett hjärtinfarkt. På bakgrunden av sjukdomen kan det uppstå kardioskleros och kroniskt hjärtsvikt.

Kan också utvecklas arytmi. Den allvarligaste komplikationen är utvecklingen av ett stort fokalt transmuralt infarkt.

Symtom och tecken

Sjukdomen kännetecknas av följande symtom:

 • brinner eller pressar smärta i området bakom bröstbenet, som inte håller sig längre än 5 minuter och som huvudsakligen uppträder på morgonen och natten.
 • oregelbundet hjärtarbete och attacker av snabb hjärtatslag;
 • bristen på en länk mellan smärta och fysisk eller emotionell stress;
 • snabb försvinnande av smärta efter att ha tagit nitroglycerintabletter
 • återkommande attacker.

Ytterligare symptom på vasospastisk angina pectoris:

 • arytmi;
 • ökat blodtryck;
 • svimning;
 • hudens hud
 • kall svett;
 • i sällsynta fall illamående.

Om symptom på vasospastisk angina observeras, är det nödvändigt att omedelbart konsultera en kardiolog. Ju tidigare han klargör diagnosen, desto tidigare kommer behandlingen att ordineras och prognosen blir gynnsamare. Dessutom är komplikationer mindre benägna att inträffa.

Vad är farligt cerebral hjärtslag, konsekvenserna av sjukdomen, skillnader från andra slag av stroke - ta reda på alla detaljer på vår hemsida.

Varför kan det finnas en enda atriell extrasystol och kommer den att gå i en beständig form? Vi kommer att berätta alla detaljer.

Vad är supraventricular extrasystole och hur farligt? Hur man behandlar detta tillstånd? Alla detaljer finns i denna recension.

diagnostik

Diagnos av denna sjukdom är gjord på grundval av en analys av den medicinska historien och klagomål som mottagits från patienten. Läkaren bedömer smärtornas art, tidpunkten för förekomsten, smärtan, hur utseendet kan vara associerat och när det upphör.

Förutom personlig analys av patientens historia, analys av familjehistoria: om närmaste släktingar hade liknande sjukdomar eller plötsliga dödsfall och så vidare.

ALLTID allmän analys av urin och blod för att identifiera eventuella associerade patologier.

utfördes biokemisk blodprov för kolesterol (total, låg och hög densitet) och blodsockernivåer.

Under en attack, EKG. Du måste också göra en Holter EKG.

Om det behövs a kallt prov, när patientens hand och underarm är nedsänkt i kallt vatten med isbitar i 5 minuter. Vid denna tidpunkt registrerar EKG data under och efter testet, i 5-7 minuter. Om provet är positivt uppstår en smärta i hjärtat och intervallet på EKG stiger.

genomfört ergometri test. Med hjälp av ergometrin kan du orsaka en spasm i kransartärerna eller till och med myokardiell ischemi. När patienten administreras ergometrin övervakar läkaren förändringar i tillståndet i kransartärerna. Om en spasma inträffar, bekräftas diagnosen.

Om det behövs a ekokardiografi, vilket låter dig hitta eller utesluta andra problem som påverkar hjärtets arbete, samt bedöma prestandan hos ventriklarna, kavitetsstorleken och så vidare.

Koronär angiografi Det utförs också vid misstankar på en vasospastisk angina. Med hjälp av en kateter som tränger in i kärlen, bestämmer doktorn närvaron av aterosklerotisk stenos i kransartärerna.

Om det behövs a lasttest. Det baseras på tillämpningen av en steg-för-steg fysik. last utförs på en cykel eller löpband under kontroll av en EKG-apparat. Således avslöjas hjärtets ischemi under träning.

Taktik av behandling

Under behandlingen används både icke-kirurgisk och kirurgisk behandling. Med icke-kirurgisk behandling i första hand alla faktorer som kan provocera sjukdom elimineras:

Som droger används nitroglycerin. Det kan användas i någon form, antingen i tabletter eller i en spray.

För att förhindra attacker kan du använda nitroglycerin i form av en plåster, såväl som långvariga nitrater (hjärt-, nitrosorbid). Om kärlens endotel är skadat som ett resultat av spasmer ökar risken för trombos. I det här fallet läggs de redan använda drogerna till desagregants, till exempel aspirin.

För permanent behandling kalciumantagonister. Verkningsmekanismen för dessa läkemedel är förknippad med en minskning av kalciuminnehållet i glatta muskelceller. Sålunda elimineras spasmen i kranskärlskärlen. Sådana droger används dagligen.

I sällsynta fall, för behandling av variant angina pectoris alfa-blockerare. De minskar nervsystemets effekt på muskelskiktet i artärerna.

Kirurgiskt ingripande är endast tillåtet i vissa fall. Angioplastik med stenting utförs. Med detta förfarande kan du öppna de täppta och smalade kärlen med ett smalt metallrör.

Aortokoronär skakning används också vid behandling av en sjukdom. I detta fall sugs patientens kärl till kranskärlen något högre och lägre än dess inskränkning.

I det fall då sjukdomen har en arytmisk kurs är patienten cardioverter defibrillator, som om nödvändigt återstartar hjärtat med en elektrisk urladdning.

Än farlig vasospastisk angina

Vasospastisk angina beskrivs först 1959 av en amerikansk terapeut som heter Myron Prinzmetal (1908 - 1987). Av denna anledning används namnet angina prinzmetal för denna typ av angina pectoris. Patologi är inte så vanligt, men det tar inte bort de ökade riskerna. Koden för ICD-10 är I20.8 (andra former av angina pectoris).

Den mest obehagliga saken är att spasmen i musklerna i kärlväggen som kännetecknar denna patologi förekommer utan någon uppenbar anledning. Allt händer på natten eller i förgryningen.

Det finns en smärtsam känsla bakom sternum i vila på grund av en signifikant minskning av blodflödet till hjärtmuskeln, vilket leder till en minskning av lumen i kransartären under påverkan av spasmer.

Vad är vasospastisk angina

 • Uppkomsten av smärta och / eller obehag bakom sternum i vila.
 • Det orsakas av en spasm av hjärtkärlens kärlkärl och mindre artärer.
 • Den vanligaste förekomsten av attacker på natten, tidig morgon i vila.
 • Det finns inga signifikanta provokationsfaktorer.
 • Det åtföljs av uppkomsten av ST-segmentet.
 • Mer typiskt för patienter med ateroskleros, som bildade plack med en bestående smalning av det drabbade kärlet.

Bland alla angina pectoris är lesioner en av de sällsynta.

epidemiologi

Variant angina är vanligare hos män från 30 till 50 år. Förekomsten av denna sjukdom hos män varierar från 60 till 91% av fallen bland alla patienter som lider av spontan angina.

Eftersom sjukdomen inte är utbredd, överskrider frekvensen av detektering inte 5% hos patienter som är på sjukhus med karaktäristiska symtom och lider av ischemisk hjärtsjukdom.

etiologi

För närvarande är de etiologiska faktorerna i utvecklingen av spontan angina:

 • Endoteldysfunktion.
 • Ökad känslighet för vasokonstrictorreaktioner.
 • Spastiska tillstånd hos kransartärerna.
 • Atherosclerosis.
 • Förhållanden som leder till ökad hjärt efterfrågan muskeln syre - arteriell hypertension, aortastenos, hypertrofisk kardiomyopati, tromboembolisk sjukdom av olika ursprung.
 • Hypertension av vagusnerven.
 • Anemi.
 • Infektionssjukdomar.
 • Ökat innehåll av sköldkörtelhormoner.
 • Diabetes mellitus.
 • Hjärtrytmstörningar.

Dessutom finns det också en gradering i riskfaktorer, patienter och som är mest mottagliga för utvecklingen av vasospastisk angina.

Riskfaktorer

 • Modifierbar - Rökning, alkohol, övervikt, stillasittande livsstil, metaboliskt syndrom, ökad blodviskositet, obalanserad näring.
 • Omodifierad - ärftlighet, ålder, uppkomst av klimakteriet, nationalitet.

Patienter som behandlar symtomatiska symptom är indelade i riskgrupper för att bestämma ytterligare behandlingstaktik:

 • Grupp nr 1 - den tillhör alla faktorer som inte kan ändras - omodifierad.
 • Grupp 2 - hänvisa till de patienter som har obotliga sjukdomar (diabetes, hypertoni etc.).
 • Grupp 3 - den består av de patienter som kan eliminera riskfaktorer, dvs. De som kan modifieras är modifierbara.

De vanligaste riskfaktorerna för vasospastisk angina är:

 • Rökare.
 • Ta med kokain.
 • Användningen av ergotalkaloider.
 • Inmatning sumatriptan, ergotamin.
 • Elektrolyt obalans.
 • Hyperventilation.
 • Effekter av förkylning.

För någon av dessa åtgärder utlöses en reaktionskaskad, vilket oundvikligen leder till utvecklingen av sjukdomen.

patogenes

Enligt kliniska, biokemiska, patofysiologiska studier är det uppenbart att den primära utlösningsmekanismen för utveckling av smärtsyndrom i prinzmetal angina är krampen i hjärtans hjärtatärer.

En särart av det spastiska tillståndet i denna patologi är dess förekomst vid:

 • Aterosklerotisk lesion, när det begränsar kärlkärlningen av kransartärerna till 75%, leder till en minskning av blodtillförseln och svår myokardiell ischemi.
 • Externt ett hälsosamt tillstånd hos kärlen, när aterosklerotiska förändringar är praktiskt taget inte bestämda.

Hittills är det omöjligt att hävda en bestämd och fullständigt klarad patogenes av vasospastisk angina.

Huvudhypotesen för sjukdomsuppkomsten är utvecklingen av endoteldysfunktion, där så många patologiska processer utlöses att det är praktiskt taget omöjligt att förutsäga hur organismen beter sig.

Anledningen till detta är endotelens unika egenskaper:

 • Detta är ett högaktivt lager av kärlväggar med olika funktioner.
 • Det upptar en viktig plats vid reglering av vaskulär ton.
 • Reglera aktiviteten av blodplättar.
 • Han tar en aktiv roll i koagulationsprocesserna.
 • Ansvarig för spridning och migration av glattmuskelceller.

Överträdelse av endotelfunktionen hos kranskärlskärlen orsakar de huvudsakliga patogenetiska processerna:

 • Ändring av lokal reglering av vaskulär ton.
 • Ökad aktivitet av blodkoagulationssystemet.
 • Reduktion av flödesberoende dilatation, som uppstår när balansen av constrictor och dilatanta substanser störs, vilka syntetiseras av endotelet.
 • Den oförmåga att kompensera för den störda av endotelet med dess avkopplande faktor - kväveoxid, som anses vara den viktigaste regulatorn av vaskulär ton.
 • Ökat reaktivt tillstånd hos det autonoma nervsystemet.
 • En ökning av enzymet Rho-kinas, vars huvudsakliga effekt är att aktivera kontraktiliteten hos glatta muskelceller och öka deras mottaglighet för kalciumjoner, vilket i sin tur leder till vasospasmer. Enligt den senaste forskningen är vissa forskare bara en anledning att ge huvudrollen i utvecklingen av kranskärlspasm i vasospastisk angina.
 • Insufficiens av E-vitamin - den huvudsakliga fysiologiska antioxidanten.

Sådana mekanismer leder till utvecklingen av Prinzmetal angina pectoris. Vidare, i närvaro av samtidig patologi i hjärt-kärlsystemet, är former av angina pectoris svåra att kontrollera och behandla.

klassificering

 • "Ren" vasospastisk.
 • Blandad variant i kombination med kardiovaskulärsystemets fel.

För varje formulär finns det vanliga symptom, såväl som individuella tecken som möjliggör differentiering av utvecklade stater.

Kliniska manifestationer

Det viktigaste symptomet på vasospastisk angina är förekomsten av anfall i vila, särskilt under sömnen eller tidigt på morgonen på grund av ökad inflöde av venöst blod till hjärtat i en benägen position.

Detta tillstånd åtföljs av en utvecklad symtomatologi, som är inneboende i:

 • Utveckling av en attack under den snabba fasen av sömn, när den största frisättningen i blodet av katekolaminer och nervsystemet i nervsystemet upptas. Denna period - 4 till 6 på morgonen - är den mest ogynnsamma och farliga, enligt statistiken plötslig hjärtdöd, är utvecklingen av hjärtinfarkt och stroke upptaget exakt under detta tidsintervall.
 • Plötslig förekomst av smärtsyndrom utan provocerande faktorer.
 • Lokalisering av smärta bakom bröstbenet pressar, brinner, bakar, komprimerande natur.
 • Smärta kan bestrålas i vänster arm, krageben, underkäke, nacke, scapula, rygg, buk. Det är därför med en akut smärta i buken och nacken, utförs ett EKG.
 • Svårighetsgraden av smärta är överlägsen den hos andra former av angina pectoris.
 • Förlust av medvetandet.
 • Ofta utveckling av brist på luft, andfåddhet, kvävning vid ögonblicket av uppvaknande.
 • Utvecklingen av ångest, ångest, upphetsning, rädsla för döden.
 • Uppkomsten av akut smärta orsakar blekning i en pose eftersom även den minsta rörelsen orsakar smärta, även andningsprocessen.
 • Varaktigheten av attacken är inte mer än 20 minuter med hänsyn till intag av nitroglycerin. Om smärtan inte slutar efter detta krävs omedelbar medicinsk behandling omedelbart med efterföljande sjukhusvistelse.
 • Det finns en ökning av blodtrycket, utvecklingen av takykardi, snabb andning, ansiktsrodnad, svettning, illamående, yrsel.
 • Ett karakteristiskt symptom på sjukdomen är svår huvudvärk tills utvecklingen av migrän, dåligt behandlingsbar. Den huvudsakliga lokaliseringen är den tidsmässiga regionen.
 • Hög sannolikhet för manifestation av smärtaatrioventrikulära blockader, ventrikulära arytmier, ventrikulär extrasystoler, ventrikelflimmer vid smärtlängden. Det är också möjligt för en blixtsnabb bildning av AV-blockad II eller III, vilket stoppar sinusnoden, vilket är orsaken till synkopioproblem.
 • Utvecklingen av smärtssyndrom präglas av "konsistens" i tid - som regel utvecklas smärta regelbundet samtidigt.
 • Utveckling av Raynauds syndrom.
 • Framkomsten av en aspirintriad.

Såsom spasmer i kranskärlen - en nyckel patogenetisk länk inte bara vasospastisk angina, och hjärt-kärlsjukdomar, och instabil angina, i enlighet med klassificeringen, allokeras den en blandad form av Prinzmetal angina, som kännetecknas av dess kliniska symptom - tecken på vasospastisk och instabil angina:

 • Utveckling av attacker av hjärtsvikt under dagen, orsakad av fysisk ansträngning, stress, känslomässigt överstrykning, ökat blodtryck.
 • Påbörjandet av attacker på natten i viloläge, utan föregående lastning.
 • En hög risk för destabilisering av aterosklerotisk plack utvecklas - en av de fruktansvärda tecknen på förvärring av ischemisk hjärtsjukdom.

Det bör noteras att den klassiska, rena vasospastisk angina, som förekommer hos unga människor i inledningsskedet inte åtföljs av hemodynamiskt signifikant ocklusion av blodkärl. Hos dessa patienter, definierad hög motion tolerans.

Trots tydliga kliniska tecken, när några av symtomen uppträder, krävs en noggrann diagnos av patientens tillstånd.

diagnostik

Under undersökningen, om det inte finns någon samtidig patologi, detekteras inga förändringar.

Dessutom registrerar inte ens instrumentstudier i avsaknad av anfall hos 50% av individer några förändringar.

Diagnos av vilande angina börjar i första hand med följande manipuleringar:

 • Insamling av anamnestic data.
 • Auscultation, i vilken kan bestämmas:
  • Den fjärde hjärttonen.
  • Systolisk murmur av mitral regurgitation.
 • Allmänt och biokemiskt blodprov, urinalys.
 • EKG - data som erhållits under elektrokardiografi, i många fall, inte kan vara tillförlitlig till 100% till förmån för vasospastisk angina, eftersom ett liknande mönster uppstår i hjärt-svikt och andra hjärtfel. Endast avlägsnandet av inspelningen av hjärtat vid tidpunkten för attacken avslöjar förändringar karakteristiska endast av angina i vila:
  • Höjning av ST-segmentet ovanför isolinet är ett tecken på uttalad transmuraliskemi hos hjärtmuskeln på grund av en temporärt dynamisk förminskning av hjärtans stora koronärkärl. Definitionen av en out-of-attack sådana förändringar är vanligtvis inte åtföljd hos patienter med några symptom.
  • ST-sänkning nedan isolinjer - fastställd vid subendokardiell ischemi, av vilka det är orsaken ofullständig ocklusion av stora arteriell spasm eller flera små artärer, vilka är belägna i myokardiet.
  • Envågig inversion av T-vågan och en ökning i amplituden av R-vågan är nästan alltid föregångare till ventrikulära arytmier i vilande angina.
  • Samtidig fixering av ST-segmenthöjd i många ledningar kan indikera en risk för plötslig hjärtdöd på grund av en stor lesionszon.
  • Utseendet av tecken på ventrikulär extrasystol indikerar en förlängd myokardiell ischemi.
 • När man utför ekokardiografi bestäms den:
  • Förändring av myokardiums lokala kontraktilitet i den ischemiska zonen.

Den mest exakta för diagnosen angina Prinzmetal är koronarangiografiens beteende, där:

 • Fast spontan eller i uppförandet av farmakologiska prover spasm i hjärtans hjärtärder.
 • Hemodynamiskt signifikant stenos i åtminstone ett stort artärkärl.
 • Lokaliseringen av spasmen ligger inom 1 cm av stenosplatsen.
 • Vid spasmer i flera artärer kan anfallet av anfall vara förenat med fysisk ansträngning.

Att bedöma responsen hos kranskärlen används också farmakologiska tester med införandet av vasokonstriktorer och andra laster, som är näst i diagnosen efter koronarangiografi:

 • Kallt prov.
 • Intravaskulär injektion av acetylkolin, histamin, dopamin.

Först efter en noggrann diagnos och uteslutning av andra sjukdomar kan behandlingen börja. Vasospastisk angina pectoris är ett tillstånd där även med framgångsrik behandling kan akuta attacker inträffa. I sådana fall behövs akut akutvård för att rädda livet.

Första hjälpen

Det enda som tillåts självständigt är mottagningen av nitroglycerin sublinguellt (under tungan) till 3-4 tabletter.

Efter stabilisering av patienten och eliminering av akut attack rekommenderas behandling för permanent inträde.

behandling

Basen för terapi av prinzmetal angina är en teknik:

 • Kalciumkanalblockerare av alla grupper.
 • Förlängda former av nitrater.
 • Kombination av droger av dessa grupper.
 • Eliminering av modifierbara faktorer.
 • Rho-kinasinhibitorer.

Endast patienter med blandad form får använda beta-blockerare.

Enligt indikationerna utnämns:

 • Trombocytaggregationshämmande medel.
 • Alfa-blockerare.
 • Förberedelser av centrala åtgärder.

I närvaro av samtidig hjärt-kärlsjukdom föreskrivs läkemedel för behandling.

I närvaro av svår aterosklerotisk lesion används kirurgisk behandling:

 • Angioplastik med stenting.
 • Aortokoronär bypass.

Endast noggrann övervakning av patientens tillstånd, kompetent terapi kommer att förhindra utveckling av allvarliga och livshotande komplikationer.

komplikationer

 • Akut hjärtinfarkt.
 • Plötslig hjärtdöd.
 • Svåra arytmier.
 • Restenos efter operationen.

Förekomsten eller frånvaron av komplikationer, en bedömning av deras risk för förekomst, sjukdomsförloppet möjliggör förutbestämning av den vidare utvecklingen av hjärtpatologin.

utsikterna

De viktigaste prognostiska tecknen är tillståndet för kranskärlskärlen.

Baserat på resultaten av studierna och observationerna bestämdes följande prognostiska observationer:

 • Med små kärl med minimal stenos varierar överlevnadsgraden från 81 till 97%.
 • Utvecklingen av hjärtinfarkt är mer typisk under de tre första månaderna av sjukdomen.
 • Kanske utvecklingen av spontan remission, som kan vara upp till flera år.

Funktioner av en attack av vasospastisk angina, metoder för diagnos och behandling

Vasospastisk angina är också känd under andra namn: variant, spontan, stenokardi av Prinzmetal. Det finns så många patologier som är sällsynta, men på grund av vissa komplikationer kan det vara dödligt. I de flesta fall kan tillräckligt med drogbehandling, men med vissa samtidiga sjukdomar kräva kirurgisk ingrepp.

Allmänna egenskaper

Vasospastisk angina är en spasm av hjärtfodringskärl. Detta tillstånd uppstår ofta mot bakgrund av ateroskleros - i 75% av fallen har patienten aterosklerotiska plack.

Attacken av spontan angina kännetecknas av en uttalad ischemi hos hjärtmuskeln, det vill säga dess otillräckliga blodtillförsel. Mot denna bakgrund kan det finnas störningar i hjärtans elektriska funktion.

Med variant angina finns det en spasm i artären. Denna patologi förstör endotelceller, blodplättar ackumuleras i det drabbade området. Mot denna bakgrund produceras en speciell lipid, tromboxan ovanför normen, vilket förbättrar sammandragningarna av släta muskler.

skäl

Möjliga orsaker till kranskärlspasm är många. De mest troliga faktorerna i början av patologin är:

 • stressiga situationer som orsakar allvarliga känslomässiga chocker;
 • problem med ämnesomsättningen (ofta diabetes);
 • dåliga vanor: cigaretter, alkohol, narkotika (kokain, amfetamin);
 • hyperventilation;
 • autoimmuna patologier;
 • påverkan på kroppen av låg temperatur.

Patienter med hög ålder står i riskzonen för att utveckla vasospastisk angina. Tidigare var det mer sannolikt att människor över 50 år kom in i det, men idag blir problemet yngre, eftersom sjukdomen ofta inträffar efter 30 år. Orsaken till patologi kan också vara ärftlighet, så vid diagnos är det viktigt att ta hänsyn till fall av hjärtsjukdom hos släktingar.

Symptom på vasospastisk angina

Symtomatologi vid variant angina liknar andra patologier i hjärt-kärlsystemet. Ett särdrag hos sjukdomen är arten av smärta. De pressar, skär eller uttalar sting. Det finns andra funktioner:

 • förekomst i vila i avsaknad av fysisk eller emotionell överbelastning
 • Påverkan av fysisk eller emotionell stress kan öka smärta eller minska deras intensitet;
 • Smärta sensioner förekommer i lika stora intervaller;
 • intensiteten av smärta är högre än med andra typer av angina pectoris;
 • En attack kan vara upp till 20 minuter;
 • det finns kramper på ungefär samma tid;
 • smärtan är cyklisk - dess intensitet ökar gradvis och upphör sedan.

Förutom smärtan av en speciell natur finns det andra symptom på vasospastisk takykardi. Det kan uppenbaras:

 • en kraftig ökning av blodtrycket;
 • illamående (sällan);
 • smärta i huvudet;
 • arytmi;
 • hudens hud
 • riklig svett (mycket riklig);
 • andfåddhet.

I vissa fall kan patienten till och med förlora medvetandet. Uttrycket av något av dessa tecken betyder behovet av att se en läkare.

Om attacken åtföljs av arytmi, kan detta tillstånd utgöra ett hot mot livet. Det är med denna komplikation att det finns förlust av medvetande och det finns risk för dödsfall.

diagnostik

När patienten behandlar ett klagomål med symptom på vasospastisk angina börjar specialisten att diagnostisera med en anamnese. Det är nödvändigt att utvärdera tecknet på patologi: arten av smärta, varaktigheten av anfall, tiden för deras utseende och varaktighet, provokationsfaktorer.

Patienten måste bli ombedd för hjärt-kärlsjukdom i familjen, fall av plötslig död. Ytterligare diagnos utförs av kliniska och instrumentella studier, liksom några prover:

 • Blod- och urintest (allmän, biokemi). Sådana studier gör att vi kan identifiera åtföljande patologier, kontrollera nivån på socker och kolesterol.
 • EKG. För att göra en korrekt diagnos är det nödvändigt att genomföra Holter-övervakning, det vill säga att mäta indikatorerna under dagen.
 • Prov med ergometrin. Läkemedlet administreras intravenöst med bolusmetoden. Om patienten börjar angina, och intervallet ST stiger över konturen mer än 1 mm, anses provet vara positivt. Hela kursen av studien övervakas av EKG och en parallell mätning av blodtryck.
 • Kallt prov. Patientens hand är nedsänkt i kallt vatten i högst 5 minuter. Under denna procedur, liksom 5 minuter efter det, används ett elektrokardiogram för att övervaka tillståndet. Provet anses vara positivt när det finns smärta i hjärtat. På ett kardiogram uttrycks detta av tillväxten av ST-intervallet.
 • Hyperventileringstest. Patienten behöver i detta fall en viss tid att andas djupt och ofta. Med den här metoden kan du sänka nivån av vätejoner i blodet, vilket orsakar spasmer av glattmuskelceller. På grund av sådana egenskaper är det möjligt att upptäcka områden i hjärtat med nedsatt kontraktilitet. Sådan data erhålles genom en kontroll ultraljudstudie.
 • Ekokardiografi. En sådan studie används för att identifiera faktorer som stör hjärtan och utvärdera funktionaliteten hos ventriklerna.
 • Koronär angiografi. Denna studie tillåter oss att identifiera aterosklerotisk stenos av blodkärl.

En noggrann diagnos kan göras på grundval av patientklagomål och Holter-övervakningsresultat.

Drogbehandling för vasospastisk angina

I de flesta fall tillgripa medicinsk behandling. Den innehåller följande droger:

 • Nitroglycerin. Detta är en kortverkande nitrat. Vanligtvis tas det i form av tabletter, mindre ofta - som en spray. Patienter med sådan sjukdom måste alltid ha nitroglycerin. Samma läkemedel används vid ett prov med ergometri, om en patient har en spasm. Inträde Nitroglycerin hjälper till att förebygga sjukdomsattacker, eftersom det rekommenderas att ta före fysisk ansträngning.
 • Kalciumkanalblockerare. Ofta väljer du från denna farmakologiska grupp Nifedipin eller Verapamil. Dessa läkemedel slappnar av de glatta musklerna i kransartärerna genom att sänka innehållet i kalciumceller i dem. Dosering ska väljas av en läkare, med hänsyn till patologins individuella egenskaper.
 • Trombocytaggregationshämmande medel. Vanligtvis används acetylsalicylsyra. Intag av detta medel är nödvändigt för att förebygga trombos.
 • a-blockerare. Förberedelser av denna grupp används i sällsynta fall då den klassiska uppsättningen medel inte gav det rätta resultatet. Vanligtvis tar de sig till Prazozin.
 • Lipidsänkande läkemedel (statiner). De hjälper till att minska koncentrationen av kolesterol och förbättra endotelens funktion.
 • Om patologin sker mot bakgrund av diabetes mellitus, anges mottagning av angiotensinkonverterande enzymhämmare.

Läkaren väljer behandlingsschemat individuellt. Utnämning av lämplig terapi är endast möjlig efter en fullständig undersökning av patienten och identifierar nödvändiga indikatorer. Det är viktigt att identifiera de medföljande patologierna, särskilt de som påverkar kardiovaskulärsystemet, och deras korrekta behandling.

Operativ ingripande

Medicinering kan vara ineffektiv. I detta fall krävs kirurgisk ingrepp. Patienten kan genomgå koronar angioplastik eller aortokoronär bypassoperation. I det första fallet möjliggör operationen dig att återställa blodflödet till myokardiet, i det andra - skapar en extra väg för detta.

I händelse av en farlig ventrikulär tariaritmii eller ineffektivitet konservativ terapi till en patient kan behöva implantera pacemaker eller kardioverter-defibrillator.

utsikterna

Prognosen med vasospastisk angina är vanligtvis gynnsam. Femårsöverlevnaden är 90-95%.

Prognosen är mindre gynnsam om patologin är komplicerad av en farlig ventrikulär takyarytmi. En av de allvarliga komplikationerna av variant angina är hjärtinfarkt. Det observeras hos 20% av patienterna. Som förebyggande åtgärder bör ta acetylsalicylsyra.

Vid förutsägelsen av följderna av sjukdomen spelar aktualiteten av upptäckten en viktig roll. Komplikationer som kan leda till döden, brukar inträffa under det första året av utveckling av patologi. Ju tidigare det diagnostiseras, desto snabbare och effektivare kommer den lämpliga behandlingen att utföras.

förebyggande

Som det primära förebyggandet, det vill säga i avsaknad av variant angina pectoris, är följande regler viktiga:

 • upprätthålla en hälsosam livsstil;
 • avslag på dåliga vanor
 • måttlig fysisk aktivitet
 • växling av fysisk aktivitet med vila;
 • högklassig dröm;
 • aktuell upptäckt och behandling av hjärt-kärlsjukdomar;
 • upprätthållande av en normal nivå av socker och kolesterol.

Om vasospastisk angina redan har manifesterat sig och diagnostiseras, är sekundär prevention lämplig. Den innehåller:

 • konstant intag av föreskrivna läkemedel och strikt överensstämmelse med doseringen;
 • behandling av samtidiga patologier
 • ett dispensarkonto hos kardiologen;
 • doserad motion;
 • frånvaro av stark stress;
 • avslag på dåliga vanor
 • rätt näring.

I kosten hos en patient med variant angina pectoris måste det finnas en tillräcklig mängd frukt, grönsaker, vegetabiliska oljor, fet fisk. Djurfett bör undvikas.

Video om vasospastisk angina

Se överföringen avsedd för erkännande av symptom, diagnos och behandling av denna patologi:

Vasospastisk angina är en sällsynt patologi. Den kliniska bilden med den liknar tecknen på andra kardiovaskulära sjukdomar, så det kan bara identifieras med en differentierad diagnos. Behandlingen är mest konservativ, men det kan krävas kirurgi, inklusive implantation av en elektronisk apparat.

Liten-studerad men farlig vasospastisk angina

Angina pectoris (bröstsmärta orsakad av brist på syre för hjärtcellerna) åtföljs inte alltid av en typisk symtomatologi. I 1959 beskrivs M. Prinzmetals patienter vars smärta uppstår inte under belastning och i vila, och inte åtföljs av ST-segmentdepression på elektrokardiogram, och dess höjd (stiga över konturlinjen).

Sådan angina erkändes som atypisk och kallades "variant". I medicin används andra termer för att beteckna detta tillstånd: vasospastisk, angiospastisk, spontan, angina Prinzmetal.

Läs i den här artikeln

Orsakerna till vasospastisk angina

De största artärerna, blodet som levererar hjärtat, ligger under dess yttre skikt - epikardiet. Med vasospastisk angina, en av dessa artärer smalnar plötsligt till 30-75% av den ursprungliga diametern, det vill säga dess spasma uppstår. Det finns inga tecken på åderförkalkning hos patienten.

Orsakerna till vasospasm är inte helt tydliga. Förträngningen kan vara liten eller mycket uttalad, som uppstår vid lastning eller vila. Kända utlösande faktorer vid angrepp av smärta - dyspné, kokain, rökning. Från de biokemiska substanserna orsakar vazospazm acetylkolin, ergonovin, histamin och serotonin.

Acetylcholin dilaterar normalt artärerna genom att släppa kväveoxid från sina väggar. När detta ämne är bristfälligt, är arterierna tvärtom spasmodiska. Dessutom leder bristen på kväveoxid till ökad aktivitet av kraftfulla vasokonstriktorer och stimulatorer för förtjockning av släta muskler belägna i kärlens väggar. Detta är angiotensin II och endotelin. Under deras inflytande förtar tjocklekarna i artärerna, och fartygens lumen minskar.

Men kväveoxidens roll vid utvecklingen av vasospasm har inte blivit helt bevisad. På platserna för förminskning av fartygen är dess utveckling normal. Associerade mekanismer innefattar ökad aktivitet av fosfolipas C, en ökning i indexerna för oxidativ stress och inflammation. I utvecklingen av variant angina spelas en särskild roll av personlighetsegenskaper - ångest och konstant stress.

Således har de verkliga orsakerna till patologin ännu inte klarats. Kanske finns det några av dem, och några av dem är orsakade av organismernas genetiska särdrag.

Vi rekommenderar att du läser artikeln om angina pectoris. Från det kommer du att lära dig om diagnosen av tillståndet och förberedelserna för behandling, varaktigheten av behandlingen och rehabiliteringsperioden.

Och här handlar det mer om hur man lindrar angina angrepp.

Prevalens av patologi

Det exakta antalet patienter med vasospastisk angina är okänd. Stora studier genomfördes, under vilka patienter i kransartärerna administrerades substanser som kan orsaka vasospasmer. Enligt dessa data förekommer sjukdomen hos 4-10% av patienterna med misstänkt kranskärlssjukdom. Den japanska uppmärksammar mest på detta ämne, och i detta land når prevalensen av vasospastisk angina 30% av alla fall av IHD.

Könssammansättningen hos patienter orsakar också diskussion. I olika studier avslöjade övervägande av både kvinnor och män.

Symtom på utveckling av patologi

Variant angina har typiska symptom. Detta är en pressande eller komprimerande smärta bakom bröstbenet, det är möjligt att bestråla in i armbågen, nacken. Det finns emellertid egenskaper vid förekomsten av sådana attacker:

 • De utvecklas huvudsakligen i intervallet från 5 till 8 am när patienten sover eller är vilande;
 • med smärta kan inte smärta uppstå
 • en attack med en belastning är mer sannolikt, om det utförs tidigt på morgonen (till exempel jogging eller motion) är en atypisk kurs av variant angina pectoris.

Diagnos och EKG-tecken

Det är ganska svårt att diagnostisera Prinzmetal angina pectoris, även om detta är avgörande för behandlingens taktik.

På ett vanligt EKG finns inga tecken på sjukdomen utanför attacken. Vid utförande av standardprover med fysisk aktivitet (veloergometri eller löpbandstest) är även tecken på myokardiell ischemi osannolikt att detekteras. På echokardiogrammet av patologi, som är direkt indikativ för denna sjukdom, avslöjas inte.

Ett typiskt EKG-symptom på vasospastisk angina är höjningen av ST-segmentet i flera leder. Enligt modern data framträder det emellertid bara i hälften av patienterna. De återstående patienterna upplever ST-depression. Det kan orsakas inte bara av variant angina pectoris utan även av vanlig angina pectoris, och genom en kombination av dessa två former av ischemisk hjärtsjukdom. Därför gör inte alltid den dagliga övervakningen av EKG alltid diagnosen klar.

I praktiken under den dagliga observation av patienten ofta ombedd att göra tidigt på morgonen test med hyperventilation (ofta och djupt andas in 15 - 20 sekunder), utför en last (t.ex. klättra trappor) eller tvätta med kallt vatten. Dessa åtgärder kan orsaka spasmer i artärerna och utlösa EKG-förändringar.

Det säkraste och känsliga testet är acetylkolin. Det gör det möjligt att diagnostisera sjukdomen i 70% av fallen. Om provet är positivt når sannolikheten för variant angina i patienten 99%.

Acetylkolin administreras genom hjärtkateterisering under koronarangiografi och reaktionen observeras. Med angiospastisk angina kommer detta ämne att orsaka deras spasmer. I detta fall är ett viktigt tillstånd frånvaron av aterosklerotiska plack i artärerna, annars är det svårt att exakt skilja mellan varianten angina från det vanliga.

Patienten med misstankar om vasospasm är förskrivet sådana laboratorietester:

 • ett allmänt blodprov för att utesluta anemi
 • biokemisk analys med ett lipidogram för att utesluta ateroskleros;
 • MV-CK och troponiner för uteslutning av myokardiell nekros, vilket också uppträder som en ST-stigning på EKG;
 • nivån av magnesium (dess brist kan provocera anfall).

Titta på videon om vasospastisk angina:

Behandling av vasospastisk Angina Prinzmetal

När symtom på denna sjukdom uppträder, krävs sjukhusvistelse. Om samtidigt tecken på åderförkalkning upptäcks, föreskrivs en diet med lågt innehåll av animaliska fetter.

De viktigaste läkemedlen för behandling av vasospasm är kalciumantagonister. Dessa är amlodipin, verapamil, diltiazem, nicardipin, nifedipin, nitrendipin. Typiskt kombinerar läkare två läkemedel med olika kemiska strukturer, till exempel nifedipin och verapamil, nifedipin och diltiazem.

Nitrater (isosorbiddinitrat) och molsidomin (Sidnofarm) är också föreskrivna. Nitrater har dock ett antal nackdelar som gör det omöjligt att använda dem som monoterapi, och framförallt är det utveckling av resistens mot dem.

Trots läkemedelsbehandling, fortsätter symptomen på vasospasmen i den femte delen av patienterna. I detta fall kan perkutan ballongangioplasti eller omgå koronararterierna hjälpa till. Effektiviteten av kirurgiska metoder för behandling av vasospastisk angina överskrider emellertid inte 50%.

Komplikationer och konsekvenser

Risken för plötslig död hos patienter med variant angina är 2%.

Dessutom kan myokardiell ischemi orsaka hjärtrytmstörningar, inklusive livshotande, till exempel ventrikulär takykardi. Därför beaktas i vissa fall frågan om implantering av sådana patienter med en pacemaker eller en cardioverter-defibrillator.

Svår hjärtsvikt för denna patologi är okarakteristisk.

Prognos för patienter

Överlevnaden hos patienter med vasospastisk angina under förutsättning av korrekt behandling i 5 år är upp till 98%.

Faktorer som försämrar prognosen:

 • samtidig spasma av flera fartyg
 • frånvaro av behandling med kalciumantagonister;
 • samtidig utbredd koronär ateroskleros;
 • systolisk eller diastolisk dysfunktion i vänster ventrikel, hjärtsvikt;
 • snabb utveckling av sjukdomen
 • utveckling under en attack av svåra arytmier (ventrikulär takykardi, fullständig AV-blockad, ventrikelflimmering och hjärtstopp);
 • ökat blodtryck;
 • röka.

Under de första tre månaderna från sjukdomsuppkomsten inträffar upp till 70% av fall av hjärtinfarkt och upp till 40% av dödsfallet från Prinzmetal angina pectoris. På grund av behandlingen hos de flesta patienter försvinner anfall gradvis, men hos 16% av patienterna sker detta endast efter 2 års konstant medicinering.

Förebyggande av sjukdom

Eftersom orsakerna till vasospastisk angina är okända, är dess primära förebyggande utveckling inte utvecklad.

Om sjukdomen redan är närvarande, är det nödvändigt att förhindra dess progression och komplikationer:

 • att sluta röka
 • ta kalciumantagonister
 • behandla samtidig angina pectoris, hypertoni och hjärtsvikt.

Om dessa åtgärder följs, stoppar de flesta patienter smärta och de kan leda ett normalt liv.

Vi rekommenderar att du läser artikeln om symtom på instabil angina. Från det kommer du att lära dig om patologi och diagnos, behandling och förebyggande åtgärder.

Och här är det mer detaljerat att acceptera smärta i hjärtat.

Vasospastisk angina är formen av IHD orsakad av spasmer i koronarkärlen, huvudsakligen på natt- och morgontimmar, vilket är asymptomatisk eller orsakar smärtinfarkt bakom bröstbenet. Orsaken till sjukdomen är okänd. Diagnostik använder dagligen EKG-övervakning och koronarangiografi med provocerande prov. Vid korrekt behandling är prognosen för livet positiv.

Huvudåtgärderna, hur man tar bort en attack av angina pectoris, ska ta nitroglycerin och vila. Men vid högt tryck eller lågt finns det nyanser. Vilka mediciner kan jag snabbt ta hem hemma?

Läser läkares recept, patienter tänker ofta på vad som hjälper Sidnofarm, vilken ansökan de tilldelas. Indikationer är angina i ischemisk hjärtsjukdom. Det finns också analoger av läkemedlet.

Läkemedlet Pectrol, vars användning är möjligt med myokardiell ischemi för avlägsnande av angina attacker, har ganska omfattande indikationer. Det finns också analoger av tabletter, så om du inte kan köpa det, kan du hämta substitut med samma indikationer, varifrån drogen hjälper.

Om det fanns andfåddhet med angina pectoris, vilka droger kan bara dricka en läkare. Vi måste trots allt förstå vilken typ av dyspné - spänning eller annan typ. Så hur och vad man ska behandla för att eliminera obehagliga symptom?

Normalisera trycket i angina är inte lätt. Det är viktigt att känna indikatorerna på en normal nivå för att ta mediciner i tid. Men inte alla droger är lämpliga för lågt, lågt eller högt tryck. Vad är trycket under en attack? Vilken puls är normal?

Om diagnosen "angina av spänning" är etablerad, kommer behandlingen primärt att fokusera på orsaken till problemets utveckling, till exempel ibs. Drogbehandling för stabil angina inträffar på sjukhuset.

Samtidigt diagnostiseras diabetes och angina ett allvarligt allvarligt hot mot hälsan. Hur man behandlar angina i typ 2 diabetes Vilka kränkningar i hjärtans rytm kan uppstå?

Kalciumkanalantagonistläkemedlet Norvasc, vars användning även hjälper till att minska behovet av nitroglycerin, kommer också att hjälpa till med tryck. Bland indikationerna är angina pectoris. Läkemedlet kan inte tvättas med granatäpplejuice.

Det kan förekomma hjärtinfarkt inom 15-30 dagar efter hjärtattack. Tidig postinfarction stress angina svarar svagt på behandlingen, kirurgi behövs.