Huvud / Åderbråck

Symtom och behandling av vasospastisk angina

Från denna artikel kommer du att lära dig: Vad är vasospastisk angina, hur skiljer det sig från andra typer av angina, hur farligt är sjukdomen. Orsaker till patologi, symtom, diagnos och behandling. Prognos för sjukdomen.

Vasospastisk angina (eller ett annat namn, Prinzmetal angina) kallas spontant förekommande episoder av ischemi (syre svält) av hjärtmuskeln, som åtföljs av långvarig och svår smärta i bröstet (hjärta, angioznye smärta). Den främsta orsaken är en plötslig spasma i koronarkärlen.

Typiska symptom på angina (första diskussionerna, instabil spänning) - är ischemiska attacker och hjärt smärta i samband med fysisk och emotionell stress, vilket vanligtvis löser sig i vila. Prinzmetals stenokardium isoleras som en speciell form av instabil, kännetecknad av:

 • längre, allvarliga anfall som uppträder mot bakgrund av absolut vila (under vilodag)
 • Anfall förekommer samtidigt (några timmar efter att ha sovit eller tidigt på morgonen).

För utveckling av hjärtmuskulär ischemi krävs förminskning (stenos) av kärlbädden hos stora kransartärer med mer än 70%. När en sådan Prinzmetals angina utvecklar plötsligt spasm, av olika skäl (ateroskleros, rökning, hypertension, allergi), blir det inre skiktet av fartyg överdrivet känsliga för olika ämnen som kan orsaka allvarlig förträngning (vasokonstriktorer tromboxan).

Framkallar produktionen av kärlsammandragande ökning av aktiviteten i det sympatiska eller parasympatiska autonoma systemet (nervsystemet, reglering automatiserade processer - andning, matsmältning). Begränsningen ofta förekommer i den exponerade delen av kärlet ateroskleros, vilket är den normala tiden (mellan attacker) kan inte orsaka ischemi (outtalad stenos utan att påverka blodtillförseln till hjärtmuskeln, 50%).

Prinzmetals angina refererar till sällsynta (2% av den totala) och ganska farliga former av sjukdomen. Om allvarliga attacker upprepas ofta, sjukdomen snabbt (inom 1,5-2 månader) leder till en omfattande hjärtinfarkt (akut myokardischemi), livshotande arytmier och kan orsaka hjärtsvikt (25%). Sällsynta attacker leder till dödliga komplikationer i kombination med obstruktiva lesioner av kranskärlskärlen (överlappning av lumen med kolesterolplakor eller trombi).

Prinzmetals stenokardi kan inte botas, förebyggande åtgärder och läkemedelsbehandling kan avsevärt förbättra tillståndet hos patienter med okomplicerade former (utan vaskulär obstruktion). Kirurgisk behandling (stenting, shunting) används om sjukdomen uppträder i kombination med svår kärlstenos.

Patienter med vasospastisk angina observeras och behandlas av en kardiolog, kardiosurger fungerar.

Vasospastiska angina symptom

En speciell form av IHD är vasospastisk angina eller spontan variant angina av Prinzmetal. Denna form beskrivs 1959 av forskarna Prinzmetall. Det observeras hos 2-5% av alla patienter som lider av angina pectoris eller "chest chest".

Skillnader från andra former

Vasospastisk angina har särskiljande egenskaper som gör att den kan isoleras i en separat form.

1. Spasm. Till skillnad från andra former av ischemisk hjärtsjukdom, patogenesen vars ledande roll blockering av blodkärlen aterosklerotiska plack utvecklar Prinzmetals angina på grund av kramp i kranskärlen, det vill säga organisk vaskulär störning i form av obstruktion observeras inte blockering.

Naturligtvis i denna form av CHD hjärt fartyg kan också ha aterosklerotiska förändringar, men de är oftast minimal och inte så uttryckt, att leda till syrebrist. Så orsaken till denna form av ischemisk hjärtsjukdom är spasm. Varför finns det en vaskulär spasma? kärlendotel producerar otillräcklig mängd av substanser som främjar deras expansion: minskad utveckling av NO, prostacyklin och dramatiskt ökar produktionskärlsammandragande faktorer tromboxan, angiotensinogen II.

Det finns en ökning av sympatiska VNS, och som ett resultat ökar sin vasokonstriktiva effekt på artärerna. Intaget av Cajoner i kärlen ökar, vilket leder till en ökning av tonen. Om det finns till och med minimala aterosklerotiska förändringar i artären, hjälper de till att upprätthålla en spasm. Omvänt leder ökad vaskulär ton till skador på kärlens inre vägg och orsakar förvärring av ateroskleros.

2. Fysisk aktivitet. Vasospastisk angina har ingen samband med fysisk aktivitet, anfall kan utvecklas i vila. Med detta formulär finns det ingen korrelation mellan anfall och tillstånd som orsakar ett ökat behov av hjärtmuskeln i syre.

3. Ålder. Patienter med en form av IHD, såsom Prinzmetal angina, är oftast yngre än patienter med stabil eller instabil angina av aterosklerotiskt ursprung

4. Blodtryck. Det finns ingen koppling mellan anfallets början och ökningen av blodtryckssiffrorna.

1 Vad bidrar till utvecklingen av vasospastisk angina?

De viktigaste faktorerna för framväxten av denna form av IHD som variant angina pectoris är:

 • Rökare. Denna riskfaktor förekommer hos de flesta patienter med diagnostiserad vasospastisk form av kranskärlssjukdom;
 • Hyperventilation kan också provocera utvecklingen av en attack;
 • Lokal eller allmän hypotermi, övergång från kall till varmt rum;
 • Otillräckligt magnesiuminnehåll i kroppen.

2 symtom på vasospastisk form

Smärta efter bröstbenet

Huvudsymptomet på vasospastisk form, liksom andra former av IHD, kommer att vara en smärtangrepp bakom brystbenet, men i motsats till andra former av IHD verkar det utan samband med belastningen eller tryckökningen och i vila. Kärlvärk av kompressiv, tryckande natur. Anfallet varar 5-10 minuter, kan nå en halvtimme, ofta finns en rad angreppsattacker: 2-5 attackerar en efter en i intervaller på 5-30 minuter till 1 timme.

Ibland kan smärtfria intervall uppgå till 2,3 månader - under denna period förekommer inte anfall, men efter ett så lång tidsintervall återkommer. De flesta smärtsymptom uppträder på morgonen eller runt midnatt, vissa patienter rapporterar ett tydligt mönster av anfall, de vet vid vilken tidpunkt och vid vilka intervaller de uppträder. Ett annat symptom på Prinzmetal angina är en rytmisk störning som uppträder hos hälften av patienterna.

Detta symptom är ibland bestämmer prognosen för patientens liv, eftersom det kan finnas allvarliga arytmi - ofta ventrikulära prematura slag, paroxysmal takykardi, flimmer, förmaksfladder, kammarflimmer. Patienten under attacken kan uppleva en känsla av rädsla, ångest och försöker att inte röra sig.

Blek hud, snabb andning, svettning, torr mun kan observeras. Efter en attack kan det finnas en känsla av svaghet, trötthet, en känsla av svaghet. Ibland kan anfall följas av migrän eller Raynauds syndrom - blanchering eller blueness av fingrar och tår, en känsla av krypning och stickningar i fingrarna.

3 Programmet för diagnos av angina pectoris

Om läkaren misstänker denna form av CHD hos patienten kommer han att tilldela honom följande metoder:

 1. Allmänt blodprov;
 2. Biokemisk analys av blod med bestämning av totalt kolesterol, TG, lipidfraktioner, glukos, ACAT, LDH;
 3. koagulering;
 4. EKG i vila
 5. Cykel ergometri;
 6. EKG-övervakning av Holter;
 7. Hyperventilation och kalla prov;
 8. Ekokardiografi.

Låt oss överväga dessa diagnostiska metoder mer detaljerat.

4 EKG-tecken på spontan angina

EKG med stenokardi Prinzmetal

Det klassiska tecknet på Prinzmetals angina på EKG är utseendet på en snabbt stigande S-T-ökning i lederna II, III, aVF under en smärtangrepp. Efter lindring av smärta, till exempel genom att ta en nitroglycerin tablett, försvinner denna ökning och EKG normaliseras. Men inte alltid på EKG registreras en ökning, det kan observeras tvärtom, skiftet av intervallet S-T ner, förändringen i T-vågan, ökningen i R-vågan och förlängningen av Q-T-intervallet. I interictalperioden är patientens EKG normal.

Om du misstänker att ett formulär Prinzmetala vettigt att utföra EKG-övervakning Holter som gör inte bara att diagnostisera en form av angina, och registrera och eventuella arytmier under dagen. Veloergometry tilldelade patienter att identifiera motion tolerans Prinzmetals angina vanligtvis tolereras i dessa patienter är tillfredsställande om det inte uttrycks vaskulär åderförkalkning och organisk sammandragning.

5 Lasttester

Stresstest för angina pectoris

De används för patienter med Prinzmetal angina under interictalperioden.

 1. Hyperventilation. Det bygger på det faktum att med frekvent och djup andning provocerar en koronar spasm. Patienten andas djupt i 3-5 minuter före yrselstopp, ett test utförs i det benägna läget, i en tom mage ska alla förberedelser som tas från patienten från CHD avbrytas. Vid djup andning och efter 15-20 minuter registreras ett EKG. Ett positivt test övervägs om en EK-intervallökning under EKG-inspelningen observeras 1 mm över isolinet om patienten har angina pectorisattack.
 2. Kallt. När patienten är i horisontal position i en halvtimme, sänker patienten handleden och högermen i kallt vatten i 3-5 minuter. EKG avlägsnas under testet och 5-10 minuter efter det att det avslutats. I fallet med ett positivt prov registreras ökningen av S-T-intervallet och förekomsten av smärta.

6 Prognos

Spasmodikering av flera artärer samtidigt

Med snabb diagnos och korrekt utvald behandling är en avlägsen prognos för patienter som lider av Prinzmetal angina relativt fördelaktig. Det finns faktorer som kan leda till försämring av prognosen och utvecklingen av livshotande komplikationer. Dessa inkluderar:

 • spasmer på samma gång flera arterier,
 • frånvaro av behandling,
 • progression av svårighetsgrad av anfall,
 • förekomst av rytmförstöring och ledning under anfall.

Komplikationer inkluderar myokardinfarkt och plötslig hjärtdöd. Deras förekomst förekommer oftast under de första 3 månaderna från den första attacken av vasospastisk angina.

7 Behandling

Nitroglycerin under tungan

Behandling av vasospastisk form bör ordineras av en kardiolog, efter diagnosbekräftelsen. Behandlingen ensam kan inte vara förlovad!

Vid fördröjd behandling rekommenderas sängläge. Läkemedelsbehandling börjar med nitraternas utseende: nitroglycerin under tungan (sublingualt), om det inte finns någon effekt - föreskriva samma läkemedel men droppar redan intravenöst. Vid behandlingen används också nitrater av långvarig åtgärd, de ordineras vanligtvis efter anhållande av attacken, i ett tillstånd av eftergift. Även kalciumantagonister används ofta i behandling, de kan rekommenderas i stället för nitrater, eller i kombination med nitrater.

En mycket bra effekt i behandlingen ges av kombinationen "förlängd nitrat + kalciumantagonist". Om patienten uppvisar denna kombination ordinerar läkaren valet av läkemedel individuellt, med hänsyn tagen till det specifika kliniska fallet, kontraindikationer och samtidiga sjukdomar hos patienten. Vid komplex behandling används även blodplättmedel, såsom aspirin, tiklopidin. Rekommendera inte utnämningen av b-adrenoblocker för att undvika ökning av koronar spasmer.

För att få en positiv effekt från behandlingen är inte en medicinering tillräcklig. Patienten måste följa en hälsosam livsstil, sluta röka och dricka alkohol, för att uppfylla hypolipidemisk diet, minska intaget av salt med mat, och helst helt eliminera, minska konsumtionen av animaliska fetter, feta, stekt, kryddig, rökt mat, se upp för kroppsvikt, undvik hypodynami.

Vasospastisk angina: Allt om dess symptom och terapier

Angina pectoris är ett smärtsyndrom som uppträder i hjärtat. Det orsakas av otillräcklig blodtillförsel till hjärtmuskeln.

Angina pectoris är inte en självständig sjukdom, det är en kombination av symtom, manifestationen av hjärt-kärlsjukdom.

Det finns flera typer av sjukdomar som skiljer sig åt i symptomen, men de förenas med smärta som uppstår i hjärtat.

Beskrivning av sjukdomen

Vasospastisk angina är en av de typer av angina pectoris. Dess skillnad är det faktum att smärtan bakom bröstbenet, som är karakteristisk för alla typer, i detta fall oberoende av provocerande faktorer i form av fysiska eller emotionella belastningar.

I detta fall kärl som närmar hjärtmusklerna kontrakt i en anginal episod. Det finns en akut kontraherande smärta bakom brystbenet, andfåddhet. Som ett resultat av denna kompression av musklerna minskar koronarens lumen, och blodflödet till myokardiet minskar.

Denna sjukdom är en ganska sällsynt typ av angina pectoris. Det diagnostiseras i cirka 2% av fallen när patienterna är på sjukhus i ett hjärtasjukhus med klagomål om hjärtatsmärta. Oftast påverkar det kvinnor i åldern 30-50 år.

Orsaker och riskfaktorer

tyvärr har ännu inte studerat de exakta orsakerna förekomst. Det föreslås att sjukdomen oftast orsakas av koronar vaskulära celler med hög känslighet till en mängd aktiva substanser.

Också orsakar vasospastisk angina störningar i de inre väggarna i blodkärl och artärer.

De inre väggarna i hjärtkärlen eller endotelet, om de skadas, ökar produktionen av substanser i kroppen som främjar förekomsten av vasospasmer och minskar produktionen av andra som leder till vasodilation.

En annan orsak är spasm i kransartärerna. I detta fall överlappar artärerna, men deras struktur förändras inte. Riskfaktorerna i detta fall kan vara:

 • hypotermi;
 • rökning;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • kränkning av elektrolyternas sammansättning.

Sjukdom kan förekomma och med minskad blodtillförsel till hjärtmuskeln. Antalet hjärtkontraktioner minskar, myokardiet blir elektriskt instabil och konduktivitet och rytmförstöring uppträder.

Också orsaken till denna sjukdom anses vara utseendet av stenotisk koronär ateroskleros. Det uppstår när det finns problem med artärerna som matar hjärtmusklerna - deras lumen smalnar, blodets blodtillförsel minskar.

Ventrikulär extrasystol: behandling och grundläggande symptom. Läs mer om vad det är och hur det behandlas.

Är en måttlig sinus takykardi farlig för barnets hälsa? Du frågade - vi svarar!

Ta reda på vad sinusarytmi innebär på EKG och vilken typ av behandling läkaren ska ordinera. Alla detaljer är här.

klassificering

Vaspospastic hänvisar till spontan instabil angina pectoris. Dessa typer av angina förekommer i form av bröstsmärtor som uppträder med plötslig spasma i kransartärerna. Anfall inträffar oavsett fysisk och känslomässig stress.

Faror och komplikationer

Den största faran i en attack av vasospastisk angina pectoris - en långvarig attack, han kan gå in i ett hjärtinfarkt. På bakgrunden av sjukdomen kan det uppstå kardioskleros och kroniskt hjärtsvikt.

Kan också utvecklas arytmi. Den allvarligaste komplikationen är utvecklingen av ett stort fokalt transmuralt infarkt.

Symtom och tecken

Sjukdomen kännetecknas av följande symtom:

 • brinner eller pressar smärta i området bakom bröstbenet, som inte håller sig längre än 5 minuter och som huvudsakligen uppträder på morgonen och natten.
 • oregelbundet hjärtarbete och attacker av snabb hjärtatslag;
 • bristen på en länk mellan smärta och fysisk eller emotionell stress;
 • snabb försvinnande av smärta efter att ha tagit nitroglycerintabletter
 • återkommande attacker.

Ytterligare symptom på vasospastisk angina pectoris:

 • arytmi;
 • ökat blodtryck;
 • svimning;
 • hudens hud
 • kall svett;
 • i sällsynta fall illamående.

Om symptom på vasospastisk angina observeras, är det nödvändigt att omedelbart konsultera en kardiolog. Ju tidigare han klargör diagnosen, desto tidigare kommer behandlingen att ordineras och prognosen blir gynnsamare. Dessutom är komplikationer mindre benägna att inträffa.

Vad är farligt cerebral hjärtslag, konsekvenserna av sjukdomen, skillnader från andra slag av stroke - ta reda på alla detaljer på vår hemsida.

Varför kan det finnas en enda atriell extrasystol och kommer den att gå i en beständig form? Vi kommer att berätta alla detaljer.

Vad är supraventricular extrasystole och hur farligt? Hur man behandlar detta tillstånd? Alla detaljer finns i denna recension.

diagnostik

Diagnos av denna sjukdom är gjord på grundval av en analys av den medicinska historien och klagomål som mottagits från patienten. Läkaren bedömer smärtornas art, tidpunkten för förekomsten, smärtan, hur utseendet kan vara associerat och när det upphör.

Förutom personlig analys av patientens historia, analys av familjehistoria: om närmaste släktingar hade liknande sjukdomar eller plötsliga dödsfall och så vidare.

ALLTID allmän analys av urin och blod för att identifiera eventuella associerade patologier.

utfördes biokemisk blodprov för kolesterol (total, låg och hög densitet) och blodsockernivåer.

Under en attack, EKG. Du måste också göra en Holter EKG.

Om det behövs a kallt prov, när patientens hand och underarm är nedsänkt i kallt vatten med isbitar i 5 minuter. Vid denna tidpunkt registrerar EKG data under och efter testet, i 5-7 minuter. Om provet är positivt uppstår en smärta i hjärtat och intervallet på EKG stiger.

genomfört ergometri test. Med hjälp av ergometrin kan du orsaka en spasm i kransartärerna eller till och med myokardiell ischemi. När patienten administreras ergometrin övervakar läkaren förändringar i tillståndet i kransartärerna. Om en spasma inträffar, bekräftas diagnosen.

Om det behövs a ekokardiografi, vilket låter dig hitta eller utesluta andra problem som påverkar hjärtets arbete, samt bedöma prestandan hos ventriklarna, kavitetsstorleken och så vidare.

Koronär angiografi Det utförs också vid misstankar på en vasospastisk angina. Med hjälp av en kateter som tränger in i kärlen, bestämmer doktorn närvaron av aterosklerotisk stenos i kransartärerna.

Om det behövs a lasttest. Det baseras på tillämpningen av en steg-för-steg fysik. last utförs på en cykel eller löpband under kontroll av en EKG-apparat. Således avslöjas hjärtets ischemi under träning.

Taktik av behandling

Under behandlingen används både icke-kirurgisk och kirurgisk behandling. Med icke-kirurgisk behandling i första hand alla faktorer som kan provocera sjukdom elimineras:

Som droger används nitroglycerin. Det kan användas i någon form, antingen i tabletter eller i en spray.

För att förhindra attacker kan du använda nitroglycerin i form av en plåster, såväl som långvariga nitrater (hjärt-, nitrosorbid). Om kärlens endotel är skadat som ett resultat av spasmer ökar risken för trombos. I det här fallet läggs de redan använda drogerna till desagregants, till exempel aspirin.

För permanent behandling kalciumantagonister. Verkningsmekanismen för dessa läkemedel är förknippad med en minskning av kalciuminnehållet i glatta muskelceller. Sålunda elimineras spasmen i kranskärlskärlen. Sådana droger används dagligen.

I sällsynta fall, för behandling av variant angina pectoris alfa-blockerare. De minskar nervsystemets effekt på muskelskiktet i artärerna.

Kirurgiskt ingripande är endast tillåtet i vissa fall. Angioplastik med stenting utförs. Med detta förfarande kan du öppna de täppta och smalade kärlen med ett smalt metallrör.

Aortokoronär skakning används också vid behandling av en sjukdom. I detta fall sugs patientens kärl till kranskärlen något högre och lägre än dess inskränkning.

I det fall då sjukdomen har en arytmisk kurs är patienten cardioverter defibrillator, som om nödvändigt återstartar hjärtat med en elektrisk urladdning.

Vad är vasospastisk angina?

Vasospastisk angina har särskiljande egenskaper som gör att den kan isoleras i en separat form.

1. Spasm. Till skillnad från andra former av ischemisk hjärtsjukdom, patogenesen vars ledande roll blockering av blodkärlen aterosklerotiska plack utvecklar Prinzmetals angina på grund av kramp i kranskärlen, det vill säga organisk vaskulär störning i form av obstruktion observeras inte blockering.

Naturligtvis i denna form av CHD hjärt fartyg kan också ha aterosklerotiska förändringar, men de är oftast minimal och inte så uttryckt, att leda till syrebrist. Så orsaken till denna form av ischemisk hjärtsjukdom är spasm. Varför finns det en vaskulär spasma? kärlendotel producerar otillräcklig mängd av substanser som främjar deras expansion: minskad utveckling av NO, prostacyklin och dramatiskt ökar produktionskärlsammandragande faktorer tromboxan, angiotensinogen II.

Det finns en ökning av sympatiska VNS, och som ett resultat ökar sin vasokonstriktiva effekt på artärerna. Intaget av Cajoner i kärlen ökar, vilket leder till en ökning av tonen. Om det finns till och med minimala aterosklerotiska förändringar i artären, hjälper de till att upprätthålla en spasm. Omvänt leder ökad vaskulär ton till skador på kärlens inre vägg och orsakar förvärring av ateroskleros.

2. Fysisk aktivitet. Vasospastisk angina har ingen samband med fysisk aktivitet, anfall kan utvecklas i vila. Med detta formulär finns det ingen korrelation mellan anfall och tillstånd som orsakar ett ökat behov av hjärtmuskeln i syre.

3. Ålder. Patienter med en form av IHD, såsom Prinzmetal angina, är oftast yngre än patienter med stabil eller instabil angina av aterosklerotiskt ursprung

4. Blodtryck. Det finns ingen koppling mellan anfallets början och ökningen av blodtryckssiffrorna.

1 Vad främjar utvecklingen av vasospastisk angina?

De viktigaste faktorerna för framväxten av denna form av IHD som variant angina pectoris är:

 • Rökare. Denna riskfaktor förekommer hos de flesta patienter med diagnostiserad vasospastisk form av kranskärlssjukdom;
 • Hyperventilation kan också provocera utvecklingen av en attack;
 • Lokal eller allmän hypotermi, övergång från kall till varmt rum;
 • Otillräckligt magnesiuminnehåll i kroppen.

2 Symptom på vasospastisk form

Huvudsymptomet på vasospastisk form, liksom andra former av IHD, kommer att vara en smärtangrepp bakom brystbenet, men i motsats till andra former av IHD verkar det utan samband med belastningen eller tryckökningen och i vila. Kärlvärk av kompressiv, tryckande natur. Anfallet varar 5-10 minuter, kan nå en halvtimme, ofta finns en rad angreppsattacker: 2-5 attackerar en efter en i intervaller på 5-30 minuter till 1 timme.

Ibland kan smärtfria intervall uppgå till 2,3 månader - under denna period förekommer inte anfall, men efter ett så lång tidsintervall återkommer. De flesta smärtsymptom uppträder på morgonen eller runt midnatt, vissa patienter rapporterar ett tydligt mönster av anfall, de vet vid vilken tidpunkt och vid vilka intervaller de uppträder. Ett annat symptom på Prinzmetal angina är en rytmisk störning som uppträder hos hälften av patienterna.

Detta symptom är ibland bestämmer prognosen för patientens liv, eftersom det kan finnas allvarliga arytmi - ofta ventrikulära prematura slag, paroxysmal takykardi, flimmer, förmaksfladder, kammarflimmer. Patienten under attacken kan uppleva en känsla av rädsla, ångest och försöker att inte röra sig.

Blek hud, snabb andning, svettning, torr mun kan observeras. Efter en attack kan det finnas en känsla av svaghet, trötthet, en känsla av svaghet. Ibland kan anfall följas av migrän eller Raynauds syndrom - blanchering eller blueness av fingrar och tår, en känsla av krypning och stickningar i fingrarna.

3Program för diagnos av angina pectoris

Om läkaren misstänker denna form av CHD hos patienten kommer han att tilldela honom följande metoder:

 1. Allmänt blodprov;
 2. Biokemisk analys av blod med bestämning av totalt kolesterol, TG, lipidfraktioner, glukos, ACAT, LDH;
 3. koagulering;
 4. EKG i vila
 5. Cykel ergometri;
 6. EKG-övervakning av Holter;
 7. Hyperventilation och kalla prov;
 8. Ekokardiografi.

Låt oss överväga dessa diagnostiska metoder mer detaljerat.

4 EKG-tecken på spontan angina

Det klassiska tecknet på Prinzmetals angina på EKG är utseendet på en snabbt stigande S-T-ökning i lederna II, III, aVF under en smärtangrepp. Efter lindring av smärta, till exempel genom att ta en nitroglycerin tablett, försvinner denna ökning och EKG normaliseras. Men inte alltid på EKG registreras en ökning, det kan observeras tvärtom, skiftet av intervallet S-T ner, förändringen i T-vågan, ökningen i R-vågan och förlängningen av Q-T-intervallet. I interictalperioden är patientens EKG normal.

Om du misstänker att ett formulär Prinzmetala vettigt att utföra EKG-övervakning Holter som gör inte bara att diagnostisera en form av angina, och registrera och eventuella arytmier under dagen. Veloergometry tilldelade patienter att identifiera motion tolerans Prinzmetals angina vanligtvis tolereras i dessa patienter är tillfredsställande om det inte uttrycks vaskulär åderförkalkning och organisk sammandragning.

5 Lasttester

De används för patienter med Prinzmetal angina under interictalperioden.

 1. Hyperventilation. Det bygger på det faktum att med frekvent och djup andning provocerar en koronar spasm. Patienten andas djupt i 3-5 minuter före yrselstopp, ett test utförs i det benägna läget, i en tom mage ska alla förberedelser som tas från patienten från CHD avbrytas. Vid djup andning och efter 15-20 minuter registreras ett EKG. Ett positivt test övervägs om en EK-intervallökning under EKG-inspelningen observeras 1 mm över isolinet om patienten har angina pectorisattack.
 2. Kallt. När patienten är i horisontal position i en halvtimme, sänker patienten handleden och högermen i kallt vatten i 3-5 minuter. EKG avlägsnas under testet och 5-10 minuter efter det att det avslutats. I fallet med ett positivt prov registreras ökningen av S-T-intervallet och förekomsten av smärta.

6Prognoz

Med snabb diagnos och korrekt utvald behandling är en avlägsen prognos för patienter som lider av Prinzmetal angina relativt fördelaktig. Det finns faktorer som kan leda till försämring av prognosen och utvecklingen av livshotande komplikationer. Dessa inkluderar:

 • spasmer på samma gång flera arterier,
 • frånvaro av behandling,
 • progression av svårighetsgrad av anfall,
 • förekomst av rytmförstöring och ledning under anfall.

Komplikationer inkluderar myokardinfarkt och plötslig hjärtdöd. Deras förekomst förekommer oftast under de första 3 månaderna från den första attacken av vasospastisk angina.

7 Behandling

Behandling av vasospastisk form bör ordineras av en kardiolog, efter diagnosbekräftelsen. Behandlingen ensam kan inte vara förlovad!

Vid fördröjd behandling rekommenderas sängläge. Läkemedelsbehandling börjar med nitraternas utseende: nitroglycerin under tungan (sublingualt), om det inte finns någon effekt - föreskriva samma läkemedel men droppar redan intravenöst. Vid behandlingen används också nitrater av långvarig åtgärd, de ordineras vanligtvis efter anhållande av attacken, i ett tillstånd av eftergift. Även kalciumantagonister används ofta i behandling, de kan rekommenderas i stället för nitrater, eller i kombination med nitrater.

En mycket bra effekt i behandlingen ges av kombinationen "förlängd nitrat + kalciumantagonist". Om patienten uppvisar denna kombination ordinerar läkaren valet av läkemedel individuellt, med hänsyn tagen till det specifika kliniska fallet, kontraindikationer och samtidiga sjukdomar hos patienten. Vid komplex behandling används även blodplättmedel, såsom aspirin, tiklopidin. Rekommendera inte utnämningen av b-adrenoblocker för att undvika ökning av koronar spasmer.

För att få en positiv effekt från behandlingen är inte en medicinering tillräcklig. Patienten måste följa en hälsosam livsstil, sluta röka och dricka alkohol, för att uppfylla hypolipidemisk diet, minska intaget av salt med mat, och helst helt eliminera, minska konsumtionen av animaliska fetter, feta, stekt, kryddig, rökt mat, se upp för kroppsvikt, undvik hypodynami.

Utveckling och tecken på sjukdomen

Vasospastisk angina härrör från ett funktionsstörning i endotelet (inre skiktet av kärlet). Under olika stimuli påverkas cellerna av olika faktorer. Detta minskar mängden kväveoxid, vilket påskyndar utvecklingen av sjukdomen.

Variant angina kan förekomma på grundval av andra faktorer:

 1. ökat sympatiskt nervsystem;
 2. tätning på artärernas väggar;
 3. ökning av kalciumackumulering i glatta muskelceller;
 4. små aterosklerotiska plack i koronararterierna.

Det är spasmen i artären som förstör endotelceller. Den intensiva isoleringen av tromboxan börjar, vilket i sin tur minskar de glatta musklerna intensivt. Så lanseras patologins mekanism.

Vasospastisk angina manifesteras genom det klassiska symptomet - en smärtsam attack, som är något annorlunda än smärtan i normal angina. De särdragen inkluderar:

 • smärta verkar nästan alltid på natten, vanligen samtidigt;
 • Det finns inget bestämt förhållande med provocatorn;
 • Anfallets varaktighet är högst tjugo minuter.
 • nitroglycerin kan snabbt ta bort smärta;
 • smärta har ett klämande eller brinnande tecken, det känns bakom bröstet, kan ge i vänster hand.

Diagnos av sjukdomen

Vasospastisk angina väntar diagnos är nästan densamma som med den vanliga formen av angina pectoris.

EKG-studien genomförs för att detektera ST-segmentets uppkomst, som kan nå trettio millimeter. I ett visst fall indikerar detta skada på de övre skikten i myokardiet. När smärtan passerar, återgår EKG-parametrarna till normal mycket snabbt.

Attacken kan vara komplicerad av utseende av en arytmi, som kan vara ganska farlig för livet. Det är det som förvärrar de flesta fall och kan ha ganska obehagliga konsekvenser.

Diagnos av sjukdomen är svår, eftersom det inte finns några optimala metoder för instrumentell forskning. De mest informativa metoderna innefattar koronarografi - undersökning av hjärt-kärlsystemet med hjälp av kontrastmedium och röntgen. Sjukdomen manifesteras när det finns en spasma i kärlet under införandet av ett yttre objekt i kransartären. För att få en spasma, använd ergonovin - ett läkemedel som framkallar en sammandragning av släta muskler. Med intravenös nitroglycerin passerar spasmen.

För mer exakt registrering av EKG-förändringar kan patienter övervakas för Holter-övervakning under hela dagen. Denna metod gör det möjligt att följa manifestationen av myokardiell ischemi hela dagen och att ta bort resultaten av indikationerna under attacken. Ofta frågar doktorn patienten att fylla i en dagbok där han i detalj beskriver förändringarna i hans tillstånd. Kardiologen drar slutsatser baserade på EKG och patientanmärkningar.

I vissa fall görs ett prov med hyperventilering. Patienten behöver ta en djup andning under en tid. Genom att minska koncentrationen av syrejoner mängder de släta musklerna. Men det här testet ger inte tillräckligt med information, för det är inte så populärt.

Effektiv behandling

När vasospastisk angina används medicinsk behandling, som består av flera klasser av läkemedel:

Spontan angina orsakas av spasmer i kransartärerna. Följaktligen framkallar patologins manifestation en försämring av blodflödet till hjärtmuskeln. Det är nödvändigt att behandla sjukdomen i tid och under överinseende av en kardiolog.

Minska risken för sjukdomsprogression genom att observera enkla rekommendationer:

 • Följ kosten: balansen mellan fett, protein och kolhydrater, mer vitaminer, avstötning av fett och salt, överensstämmelse med regimen.
 • att leda en hälsosam livsstil: sport, promenader i frisk luft;
 • vägran från dåliga vanor: från att röka och dricka alkoholhaltiga drycker.

Således är det möjligt att avlägsna toxiner från kroppen, sänka kolesterolhalten, stärka immunförsvaret.

Vasospastisk angina har en gynnsam prognos vid tidig inlärning av terapi. I bästa fall kan anfall som stör patienten i flera år sluta spontant. Konsekvenserna kan vara allvarliga nog om du börjar behandla sjukdomen: kränkning av hjärtritmen kan orsaka hjärtinfarkt i myokardiet.

Vad är vasospastisk angina

Har många namn patologi (sjukdomen i följande namn används som synonymer: varianten, spontan, angiospastic, Prinzmetal angina, vila) - är en av de sorter av alla former av angina, som kännetecknas av väldefinierad det ingår:

 • Uppkomsten av smärta och / eller obehag bakom sternum i vila.
 • Det orsakas av en spasm av hjärtkärlens kärlkärl och mindre artärer.
 • Den vanligaste förekomsten av attacker på natten, tidig morgon i vila.
 • Det finns inga signifikanta provokationsfaktorer.
 • Det åtföljs av uppkomsten av ST-segmentet.
 • Mer typiskt för patienter med ateroskleros, som bildade plack med en bestående smalning av det drabbade kärlet.

Bland alla angina pectoris är lesioner en av de sällsynta.

epidemiologi

Variant angina är vanligare hos män från 30 till 50 år. Förekomsten av denna sjukdom hos män varierar från 60 till 91% av fallen bland alla patienter som lider av spontan angina.

Eftersom sjukdomen inte är utbredd, överskrider frekvensen av detektering inte 5% hos patienter som är på sjukhus med karaktäristiska symtom och lider av ischemisk hjärtsjukdom.

etiologi

För närvarande är de etiologiska faktorerna i utvecklingen av spontan angina:

 • Endoteldysfunktion.
 • Ökad känslighet för vasokonstrictorreaktioner.
 • Spastiska tillstånd hos kransartärerna.
 • Atherosclerosis.
 • Förhållanden som leder till ökad hjärt efterfrågan muskeln syre - arteriell hypertension, aortastenos, hypertrofisk kardiomyopati, tromboembolisk sjukdom av olika ursprung.
 • Hypertension av vagusnerven.
 • Anemi.
 • Infektionssjukdomar.
 • Ökat innehåll av sköldkörtelhormoner.
 • Diabetes mellitus.
 • Hjärtrytmstörningar.

Dessutom finns det också en gradering i riskfaktorer, patienter och som är mest mottagliga för utvecklingen av vasospastisk angina.

Riskfaktorer

Alla anledningar som kan bidra till uppkomsten av denna sjukdom är indelade i två grupper:

 • Modifierbar - Rökning, alkohol, övervikt, stillasittande livsstil, metaboliskt syndrom, ökad blodviskositet, obalanserad näring.
 • Omodifierad - ärftlighet, ålder, uppkomst av klimakteriet, nationalitet.

Patienter som behandlar symtomatiska symptom är indelade i riskgrupper för att bestämma ytterligare behandlingstaktik:

 • Grupp nr 1 - den tillhör alla faktorer som inte kan ändras - omodifierad.
 • Grupp 2 - hänvisa till de patienter som har obotliga sjukdomar (diabetes, hypertoni etc.).
 • Grupp 3 - den består av de patienter som kan eliminera riskfaktorer, dvs. De som kan modifieras är modifierbara.

De vanligaste riskfaktorerna för vasospastisk angina är:

 • Rökare.
 • Ta med kokain.
 • Användningen av ergotalkaloider.
 • Inmatning sumatriptan, ergotamin.
 • Elektrolyt obalans.
 • Hyperventilation.
 • Effekter av förkylning.

För någon av dessa åtgärder utlöses en reaktionskaskad, vilket oundvikligen leder till utvecklingen av sjukdomen.

patogenes

Enligt kliniska, biokemiska, patofysiologiska studier är det uppenbart att den primära utlösningsmekanismen för utveckling av smärtsyndrom i prinzmetal angina är krampen i hjärtans hjärtatärer.

En särart av det spastiska tillståndet i denna patologi är dess förekomst vid:

 • Aterosklerotisk lesion, när det begränsar kärlkärlningen av kransartärerna till 75%, leder till en minskning av blodtillförseln och svår myokardiell ischemi.
 • Externt ett hälsosamt tillstånd hos kärlen, när aterosklerotiska förändringar är praktiskt taget inte bestämda.

Hittills är det omöjligt att hävda en bestämd och fullständigt klarad patogenes av vasospastisk angina.

Huvudhypotesen för sjukdomsuppkomsten är utvecklingen av endoteldysfunktion, där så många patologiska processer utlöses att det är praktiskt taget omöjligt att förutsäga hur organismen beter sig.

Anledningen till detta är endotelens unika egenskaper:

 • Detta är ett högaktivt lager av kärlväggar med olika funktioner.
 • Det upptar en viktig plats vid reglering av vaskulär ton.
 • Reglera aktiviteten av blodplättar.
 • Han tar en aktiv roll i koagulationsprocesserna.
 • Ansvarig för spridning och migration av glattmuskelceller.

Överträdelse av endotelfunktionen hos kranskärlskärlen orsakar de huvudsakliga patogenetiska processerna:

 • Ändring av lokal reglering av vaskulär ton.
 • Ökad aktivitet av blodkoagulationssystemet.
 • Reduktion av flödesberoende dilatation, som uppstår när balansen av constrictor och dilatanta substanser störs, vilka syntetiseras av endotelet.
 • Den oförmåga att kompensera för den störda av endotelet med dess avkopplande faktor - kväveoxid, som anses vara den viktigaste regulatorn av vaskulär ton.
 • Ökat reaktivt tillstånd hos det autonoma nervsystemet.
 • En ökning av enzymet Rho-kinas, vars huvudsakliga effekt är att aktivera kontraktiliteten hos glatta muskelceller och öka deras mottaglighet för kalciumjoner, vilket i sin tur leder till vasospasmer. Enligt den senaste forskningen är vissa forskare bara en anledning att ge huvudrollen i utvecklingen av kranskärlspasm i vasospastisk angina.
 • Insufficiens av E-vitamin - den huvudsakliga fysiologiska antioxidanten.

Sådana mekanismer leder till utvecklingen av Prinzmetal angina pectoris. Vidare, i närvaro av samtidig patologi i hjärt-kärlsystemet, är former av angina pectoris svåra att kontrollera och behandla.

klassificering

Beroende på förekomst av samtidig patologi utmärks följande form av angiospastisk process:

 • "Ren" vasospastisk.
 • Blandad variant i kombination med kardiovaskulärsystemets fel.

För varje formulär finns det vanliga symptom, såväl som individuella tecken som möjliggör differentiering av utvecklade stater.

Kliniska manifestationer

Det viktigaste symptomet på vasospastisk angina är förekomsten av anfall i vila, särskilt under sömnen eller tidigt på morgonen på grund av ökad inflöde av venöst blod till hjärtat i en benägen position.

Detta tillstånd åtföljs av en utvecklad symtomatologi, som är inneboende i:

 • Utveckling av en attack under den snabba fasen av sömn, när den största frisättningen i blodet av katekolaminer och nervsystemet i nervsystemet upptas. Denna period - 4 till 6 på morgonen - är den mest ogynnsamma och farliga, enligt statistiken plötslig hjärtdöd, är utvecklingen av hjärtinfarkt och stroke upptaget exakt under detta tidsintervall.
 • Plötslig förekomst av smärtsyndrom utan provocerande faktorer.
 • Lokalisering av smärta bakom bröstbenet pressar, brinner, bakar, komprimerande natur.
 • Smärta kan bestrålas i vänster arm, krageben, underkäke, nacke, scapula, rygg, buk. Det är därför med en akut smärta i buken och nacken, utförs ett EKG.
 • Svårighetsgraden av smärta är överlägsen den hos andra former av angina pectoris.
 • Förlust av medvetandet.
 • Ofta utveckling av brist på luft, andfåddhet, kvävning vid ögonblicket av uppvaknande.
 • Utvecklingen av ångest, ångest, upphetsning, rädsla för döden.
 • Uppkomsten av akut smärta orsakar blekning i en pose eftersom även den minsta rörelsen orsakar smärta, även andningsprocessen.
 • Varaktigheten av attacken är inte mer än 20 minuter med hänsyn till intag av nitroglycerin. Om smärtan inte slutar efter detta krävs omedelbar medicinsk behandling omedelbart med efterföljande sjukhusvistelse.
 • Det finns en ökning av blodtrycket, utvecklingen av takykardi, snabb andning, ansiktsrodnad, svettning, illamående, yrsel.
 • Ett karakteristiskt symptom på sjukdomen är svår huvudvärk tills utvecklingen av migrän, dåligt behandlingsbar. Den huvudsakliga lokaliseringen är den tidsmässiga regionen.
 • Hög sannolikhet för manifestation av smärtaatrioventrikulära blockader, ventrikulära arytmier, ventrikulär extrasystoler, ventrikelflimmer vid smärtlängden. Det är också möjligt för en blixtsnabb bildning av AV-blockad II eller III, vilket stoppar sinusnoden, vilket är orsaken till synkopioproblem.
 • Utvecklingen av smärtssyndrom präglas av "konsistens" i tid - som regel utvecklas smärta regelbundet samtidigt.
 • Utveckling av Raynauds syndrom.
 • Framkomsten av en aspirintriad.

Såsom spasmer i kranskärlen - en nyckel patogenetisk länk inte bara vasospastisk angina, och hjärt-kärlsjukdomar, och instabil angina, i enlighet med klassificeringen, allokeras den en blandad form av Prinzmetal angina, som kännetecknas av dess kliniska symptom - tecken på vasospastisk och instabil angina:

 • Utveckling av attacker av hjärtsvikt under dagen, orsakad av fysisk ansträngning, stress, känslomässigt överstrykning, ökat blodtryck.
 • Påbörjandet av attacker på natten i viloläge, utan föregående lastning.
 • En hög risk för destabilisering av aterosklerotisk plack utvecklas - en av de fruktansvärda tecknen på förvärring av ischemisk hjärtsjukdom.

Det bör noteras att den klassiska, rena vasospastisk angina, som förekommer hos unga människor i inledningsskedet inte åtföljs av hemodynamiskt signifikant ocklusion av blodkärl. Hos dessa patienter, definierad hög motion tolerans.

Trots tydliga kliniska tecken, när några av symtomen uppträder, krävs en noggrann diagnos av patientens tillstånd.

diagnostik

Under undersökningen, om det inte finns någon samtidig patologi, detekteras inga förändringar.

Dessutom registrerar inte ens instrumentstudier i avsaknad av anfall hos 50% av individer några förändringar.

Diagnos av vilande angina börjar i första hand med följande manipuleringar:

 • Insamling av anamnestic data.
 • Auscultation, i vilken kan bestämmas:
  • Den fjärde hjärttonen.
  • Systolisk murmur av mitral regurgitation.
 • Allmänt och biokemiskt blodprov, urinalys.
 • EKG - data som erhållits under elektrokardiografi, i många fall, inte kan vara tillförlitlig till 100% till förmån för vasospastisk angina, eftersom ett liknande mönster uppstår i hjärt-svikt och andra hjärtfel. Endast avlägsnandet av inspelningen av hjärtat vid tidpunkten för attacken avslöjar förändringar karakteristiska endast av angina i vila:
  • Höjning av ST-segmentet ovanför isolinet är ett tecken på uttalad transmuraliskemi hos hjärtmuskeln på grund av en temporärt dynamisk förminskning av hjärtans stora koronärkärl. Definitionen av en out-of-attack sådana förändringar är vanligtvis inte åtföljd hos patienter med några symptom.
  • ST-sänkning nedan isolinjer - fastställd vid subendokardiell ischemi, av vilka det är orsaken ofullständig ocklusion av stora arteriell spasm eller flera små artärer, vilka är belägna i myokardiet.
  • Envågig inversion av T-vågan och en ökning i amplituden av R-vågan är nästan alltid föregångare till ventrikulära arytmier i vilande angina.
  • Samtidig fixering av ST-segmenthöjd i många ledningar kan indikera en risk för plötslig hjärtdöd på grund av en stor lesionszon.
  • Utseendet av tecken på ventrikulär extrasystol indikerar en förlängd myokardiell ischemi.
 • När man utför ekokardiografi bestäms den:
  • Förändring av myokardiums lokala kontraktilitet i den ischemiska zonen.

Den mest exakta för diagnosen angina Prinzmetal är koronarangiografiens beteende, där:

 • Fast spontan eller i uppförandet av farmakologiska prover spasm i hjärtans hjärtärder.
 • Hemodynamiskt signifikant stenos i åtminstone ett stort artärkärl.
 • Lokaliseringen av spasmen ligger inom 1 cm av stenosplatsen.
 • Vid spasmer i flera artärer kan anfallet av anfall vara förenat med fysisk ansträngning.

Att bedöma responsen hos kranskärlen används också farmakologiska tester med införandet av vasokonstriktorer och andra laster, som är näst i diagnosen efter koronarangiografi:

 • Kallt prov.
 • Intravaskulär injektion av acetylkolin, histamin, dopamin.

Först efter en noggrann diagnos och uteslutning av andra sjukdomar kan behandlingen börja. Vasospastisk angina pectoris är ett tillstånd där även med framgångsrik behandling kan akuta attacker inträffa. I sådana fall behövs akut akutvård för att rädda livet.

Första hjälpen

Syftet med första hjälpen vid angina attack är att lindra smärtan upp till 20 minuter från dess utvecklingstid.

Det enda som tillåts självständigt är mottagningen av nitroglycerin sublinguellt (under tungan) till 3-4 tabletter.

Efter stabilisering av patienten och eliminering av akut attack rekommenderas behandling för permanent inträde.

behandling

Basen för terapi av prinzmetal angina är en teknik:

 • Kalciumkanalblockerare av alla grupper.
 • Förlängda former av nitrater.
 • Kombination av droger av dessa grupper.
 • Eliminering av modifierbara faktorer.
 • Rho-kinasinhibitorer.

Endast patienter med blandad form får använda beta-blockerare.

Enligt indikationerna utnämns:

 • Trombocytaggregationshämmande medel.
 • Alfa-blockerare.
 • Förberedelser av centrala åtgärder.

I närvaro av samtidig hjärt-kärlsjukdom föreskrivs läkemedel för behandling.

I närvaro av svår aterosklerotisk lesion används kirurgisk behandling:

 • Angioplastik med stenting.
 • Aortokoronär bypass.

Endast noggrann övervakning av patientens tillstånd, kompetent terapi kommer att förhindra utveckling av allvarliga och livshotande komplikationer.

komplikationer

Förekomsten eller frånvaron av komplikationer, en bedömning av deras risk för förekomst, sjukdomsförloppet möjliggör förutbestämning av den vidare utvecklingen av hjärtpatologin.

utsikterna

De viktigaste prognostiska tecknen är tillståndet för kranskärlskärlen.

Baserat på resultaten av studierna och observationerna bestämdes följande prognostiska observationer:

 • Med små kärl med minimal stenos varierar överlevnadsgraden från 81 till 97%.
 • Utvecklingen av hjärtinfarkt är mer typisk under de tre första månaderna av sjukdomen.
 • Kanske utvecklingen av spontan remission, som kan vara upp till flera år.

Instabil angina

Enligt klassificeringen har sjukdomen en stabil och instabil form. Typen av patologi bestäms av varaktigheten och frekvensen av anfall, effektiviteten av smärtlindring med nitroglycerin. När det finns en förvärring av ischemisk hjärtsjukdom (CHD) ökar intensiteten och varaktigheten av hjärtsmärta - detta manifesteras av instabil angina. Den innehåller följande underart av sjukdomen:

 • sjukdom efter infarkt
 • progressiv angina
 • patologi av Prinzmetal;
 • första uppkomsten sjukdom.

Stabil angina

Om det finns en retrosternal paroxysmal smärta av en pressande eller flytande natur som en reaktion på en viss nivå, uppträder en stabil form av kranskärlssjukdom. Angina av detta slag förekommer med en stark känslomässig spänning. Smärtan minskar vid nitroglycerin eller efter lindring av spänning. Stenokardi av spänning av all svårighetsgrad kan börja på grund av stress, blåsigt kallt väder, riklig mat. En variantform av stabil ischemi kan utvecklas i vila och mikrovaskulär form - med ökad fysisk aktivitet.

Vasospastisk angina pectoris

Ett tydligt tecken på kranskärlssjukdom är en vasospastisk sjukdom eller, som det också kallas angina av princemetal. Skillnaden mellan denna patologi som inträffar i en större artär spasm, i vilken blodflödet till myokardiet är kraftigt reducerad. Den främsta orsaken till tillståndet är ateroskleros, vilket bidrar till utvecklingen av sådana attacker. Vasospastisk angina pectoris skriver ofta förekommer hos medelålders personer från 30 år till 50, även om sjukdomen har observerats i 5% av alla patienter. Barnet utvecklar en sjukdom mycket sällan.

Orsaker till angina pectoris

Tyvärr är angina pectoris vad miljontals människor runt om i världen känner förhand om det. Riskfaktorer inkluderar ärftlighet, ålder och kön. Män 50-55 år är mer benägna att utveckla sjukdom än kvinnor. Ofta diagnostiseras kranskärlssjukdom hos direkt släktingar. Den främsta orsaken till angina pectoris är en obalanserad diet och övervikt.

Många människor kan drabbas av många riskfaktorer genom att utesluta dem från livet. Antalet avtagbara orsaker till angina innefattar:

 1. Hyperlipidemi. Hos 96% av patienterna med angina är det en ökning av kolesterol och andra lipidfraktioner. Detta ökar trombos i kärlen.
 2. Fysisk inaktivitet. Bristen på fysisk aktivitet leder gradvis till fetma och nedsatt lipidmetabolism. Förekomsten av två faktorer ökar risken för progression av ischemi.
 3. Rökare. Förbindelsen av hemoglobin med kolmonoxid leder till syrehushållning av cellerna. Detta tillstånd orsakar arteriell spasma, ökat tryck och risken för hjärtinfarkt ökar.
 4. Hypertension. När blodtrycket stiger, ökar personens myokardspänning och behovet av syre ökar.
 5. Intoxikation och anemi. Det åtföljs av en minskning av syretillförsel till hjärtmuskeln, vilket framkallar ischemiska attacker.
 6. Psykoterapeutisk stress. Hjärtat arbetar under höga belastningar, blodtrycket stiger, myokardiet mottar inte tillräckligt med näringsämnen och syre. Stress provokerar arytmi, andfåddhet, akuta attacker av ischemi, hypertensiv kris, plötslig koronardöd.

Tecken på angina

Symtom på sjukdomen är få, men typiska. De är lätta att skilja från tecken på andra sjukdomar. Hjärtsmärta med angina pectoris manifesteras genom intensiv tyngd i bröstet, en känsla av obehag och brinnande bakom båren, speciellt på natten. Smärtsamma känslor kan vara olika: Överfört till vänster eller axelblad, hals eller underkäke. Anfallets varaktighet är från 1 till 15 minuter. Det börjar alltid plötsligt, kraftigt, kraftigt. Symtom går ofta bort på egen hand 2-3 minuter efter att ha tagit valokordin eller andra hjärtpiller.

Diagnos av angina pectoris

Vid diagnostisering av en viktig roll ges för att klargöra patientens klagomål, en anamnes av patologi. Kliniska symptom utvärderas, instrumentella och laboratorieundersökningar utförs för att exakt bestämma svårighetsgraden av sjukdomsförloppet. När experterna har identifierat en diagnos, det angina och hjärtinfarkt, utses av följande undersökningar:

 • koronar angiografi;
 • ekokardiografi;
 • scintigrafi;
 • veloergometry;
 • holter övervakning;
 • EKG.

Behandling av angina pectoris

För att eliminera angina angina används konservativa metoder och kirurgiska ingrepp. Drogterapi innebär användning av följande läkemedel:

 1. ACE-hämmare. De håller blodtrycket i normen, sänker hjärtfrekvensen.
 2. Polyomättade Omega-3-syror, statiner, fibrater. Stabilisera och sakta förekomsten av sklerotiska plack.
 3. Trombocytaggregationshämmande medel. Förhindra bildandet av trombi i kranskärlskärlen.
 4. Kalciumantagonister. Med vasospastisk angina minskas bildandet av koronar spasmer.
 5. Nitrater (nitroglycerin och andra). Sluta anfall. Förskrivs för förebyggande före långvarig fysisk ansträngning eller före en ökning av känslor.

Än att behandla en stenokardi fortfarande? Icke-läkemedelsbehandling är en diet som syftar till att sänka kolesterol i blodet. Det är nödvändigt att normalisera kroppsvikt, eliminera dåliga vanor. Kirurgisk behandling beror på sjukdomens svårighetsgrad. Den innehåller följande operationer:

 • koronar angioplastik;
 • rotablation;
 • aterektomi;
 • aortokoronary shunting.

Attack av angina pectoris

Inte alla människor kan veta vad angina är, speciellt om inbrott av ischemi är överhalt för första gången. Smärta i bröstet kan åtföljas av takykardi, yrsel, förlust av medvetande. Tabletter av nitroglycerin ger endast en kortvarig effekt. Patienten blir blek, hans puls är knappt palpabel, trycket faller. Bota en attack av angina kan endast göras av en läkare av akutsjukvård.

Alla patienter med misstänkt hjärtinfarkt går genast till sjukhuset, där de undersöks noggrant. Första hjälpen första hjälpen för angina pectoris ger patienten mental och fysisk vila, levererar frisk luft, vilket ger kroppen en bekväm ställning. Ska ge nitroglycerin sublingual tablett (i avsaknad av - formulering i droppar eller Corvalolum valokordin 25), att ångra begränsande kläder och vänta på en läkare.

Diet med angina pectoris

En viktig del av behandlingen av IHD är en väl vald diet. Hjärtsjukdom utvecklas på bakgrunden av otillräcklig blodtillförsel till hjärtmuskeln, så kraft angina eliminerar alla typer av produkter som bidrar till kranskärls spasm:

 • fet, fet kött
 • mjölkprodukter med hög fetthalt
 • korv, rökt produkter;
 • biprodukter.

Användbart i ischemi är fisk och skaldjur, alla typer av bladgrönsaker, opolerade korn, brunt bröd, baljväxter och soja måltider. Det är tillåtet att använda fettrika sorter av fjäderfä, kött, skummiga mjölkprodukter, osötade frukter. Mycket användbar gröt: havregryn, ris, bovete, yak, hirs. Kolesterol kommer att reduceras i blod och vitaminer kommer att fylla på kroppen med vegetabiliska oljor: olivolja, linfrö, majs.

Folk behandling av angina pectoris

För länge sedan behandlades hjärtatsjukdomar framgångsrikt med örter. Effektiva behandlingar för angina pectoris är örtdekok och tinkturer. Hagtorn med rosenkrans anses vara det bästa sättet att behandla ischemi. Du kan förbereda det så här:

 • lägg i burken 7 matskedar av hagtorns krossade bär och 7 glas kokande vatten;
 • stäng behållaren, linda den, lägg den på en varm plats i två dagar;
 • spänna läkemedlet, tillsätt 2 matskedar ros höfter;
 • placera infusionen i kylskåpet, ta 1 glas vid måltidstid.

Komplikationer av angina pectoris

Attacker av ischemi är fulla av inte bara allvarliga komplikationer, men också dödliga. Vad är farlig hjärtinfarkt? Ofta utvecklar patienter kardioskleros, varefter hjärtinfarkt utvecklas - den farligaste följden av sjukdomen. Symtom på en sådan patologi är en långvarig kransinfarkt - upp till en halvtimme. Långtidskomplikationer av angina är utvecklingen av arytmi och kroniskt hjärtsvikt.

Profylax av angina pectoris

För att undvika en attack, är det nödvändigt att följa några rekommendationer: att sluta röka, alkohol, konsumtion av feta livsmedel, övervaka kroppsvikt. Även passiv rökning kan leda till utveckling av hjärt-och kärlsjukdomar. Orsakar stenokardi och inaktivitet. De flesta människor spenderar sina liv sitter på datorer och tv. Måttlig träning tar bort risken att utveckla hjärtsjukdom. I riskgruppen är personer med diabetes och högt blodtryck - de bör särskilt titta på deras vikt och näring.